52 žingsniai žalesnio miesto link

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "52 žingsniai žalesnio miesto link"

Transkriptas

1 52 žingsniai žalesnio miesto link Aplinka

2 52 žingsniai žalesnio miesto link Europos Komisija Aplinkos generalinis direktoratas Nei Europos Komisija, nei joks Komisijos vardu veikiantis asmuo nėra atsakingas už toliau pateikiamos informacijos naudojimą. Liuksemburgas: Europos Sąjungos leidinių biuras, 2018 Europos Sąjunga, 2018 Pakartotinai naudoti leidžiama nurodžius šaltinį. Pakartotinio Europos Komisijos dokumentų naudojimo politika reglamentuojama Sprendimu 2011/833/ES (OL L 330, , p. 39). Naudoti ar atgaminti nuotraukas ir kitą medžiagą, kurios autorių teisės nepriklauso Europos Sąjungai, galima tik gavus teisių turėtojų leidimą. Print ISBN doi: / KH LT-C PDF ISBN doi: / KH LT-N Iliustracija European Service Network Ši brošiūra parengta pagal Belgijos karališkojo gamtos mokslų instituto leidinį 366 veiksmai biologinės įvairovės labui. ( Spausdinta perdirbtame popieriuje, kuriam suteikta spaudos popieriaus ES ekologinė etiketė (

3 52 žingsniai žalesnio miesto link

4 Pratarmė Esu už aplinką atsakingas Komisijos narys, todėl rūpintis Europos gamta yra mano darbas. Per pastaruosius kelerius metus apvažiavau nemažai miškų ir parkų, ūkių ir uostų, kur sutikau tūkstančius savanorių, prisidedančių prie mūsų unikalaus gamtos paveldo išsaugojimo. Ne kartą buvau maloniai nustebintas. Vienas didžiausių netikėtumų buvo tai, kiek daug gamtos išsaugota miestuose. 32-uose dideliuose miestuose yra daugiau nei 100 tinklo Natura 2000 teritorijų, kuriose aptinkama 40 procentų nykstančių buveinių tipų, pusė mūsų paukščių rūšių ir ketvirtadalis retų drugelių, saugomų ES teisės aktais. Mūsų miestų parkai yra tikrų tikriausias gamtos lobis. Pažinkime gamtą, puoselėkime ir saugokime ją visur soduose, gėlynuose ar kiemuose.

5 Tikiuosi, šie patarimai padės jums geriau atskleisti šį lobį. Patarimų ras visi besirenkantys vietoje užaugintus sezoninius maisto produktus, besidomintys mus supančiu pasauliu ar norintys padėti atsikurti gamtai. Patikėkite, šie patarimai išties naudingi ir praktiški. Įrodykime, kad visi kartu galime siekti realių permainų. Viliuosi, jūs pasinaudosite šiais patarimais. Gamta jums už tai padėkos! Už aplinką atsakingas Komisijos narys Karmenu Vella

6 Kas yra biologinė įvairovė? Žydinčios pievos, kuriose skraido drugeliai ir bitės, miškai, kuriuose gyvena paukščiai ir šikšnosparniai, mūsų planetoje yra daugybė gyvybės rūšių. Jų visuma ir yra biologinė įvairovė. Mus supa subtilus tarpusavyje sąveikaujančių gyvų organizmų tinklas, kurio dalis esame. Taigi, jį ginti ir saugoti yra mūsų visų darbas...

7 Biologinė įvairovė miestuose Miestuose apstu biologinės įvairovės. Kur pažvelgsi, visur gyvybė ir ant aukščiausio pastato stogo, ir vietinio vandens telkinio dugne. Augalija ir gyvūnija visur pakelėse ir paupiuose, prižiūrimuose žemės sklypeliuose ir urbanistinėse dykrose, soduose, parkuose ir kapinėse, sienose ir ant stogų. Kai kurios rūšys yra taip gerai prisitaikiusios, kad miestuose tiesiog vešėte veši. Gamtai turi likti vietos net užstatytose teritorijose. Daugiau nei pusėje Europos sostinių yra ES saugomų gamtos teritorijų tinklo Natura 2000 saugomų teritorijų. Taip ir turi būti, nes be gamtos neišgyventume. Ji gerina mūsų gyvenimo kokybę, valo orą, saugo mūsų namus nuo potvynių ir aprūpina mus maistu bei vandeniu. Be to, ji svarbi mūsų psichikai. Šiam gyvybės tinklui turi reikšmės tai, kaip mes keliaujame, kaip švariname savo namus ir net kokį augintinį renkamės. Nepagailėkite laiko ir sužinokite, kaip rūpintis mus supančia gyvų organizmų įvairove, kad išsaugotume jos teikiamus privalumus.

8 Ką mes galime padaryti? Šioje brošiūroje rasite 52 pasiūlymus, kaip kiekvieną metų savaitę prisidėti prie biologinės įvairovės mieste išsaugojimo. Tai: praktiniai patarimai kasdienai; dalyvavimas bendruomeninėje veikloje; pagalba moksliniams tyrimams, stebint ir fiksuojant laukinę gamtą; tvari sodininkystė. Išsamesnės informacijos apie biologinę įvairovę rasite adresu

9 Žiemą lesinkite paukščius Žiemą, kai nebėra vikšrų, sėklų ir uogų, paukščiams tampa sunku susirasti įprasto maisto. Pagaminkite jiems maisto iš augalinių riebalų ir saulėgrąžų. Padėkite maistą taip, kad nesulytų ir kad jo nepasiektų plėšrūnai. Nepamirškite valyti lesyklėlių ir surinkite ant žemės nukritusį maistą, kad paukščiai nesusirgtų. Galite ir kitaip padėti savo plunksnuotiems draugams dalyvaukite sodo paukščių žiemos tyrime ir stebėkite bei skaičiuokite į jūsų sodą užklystančius paukščius.

10 Sniegą šalinkite atsakingai Žiemą barstoma druska kenkia ne tik batams, bet ir dirvožemiui, medžių šaknims bei gatves juosiančioms gyvatvorėms. Kartu su sniegu ištirpusi druska yra labai pavojinga vandens ekosistemoms. Verčiau sniegą nušluokite arba nukaskite taip nepakenksite biologinei įvairovei. O kad nebūtų slidu, druską keiskite smėliu ar skaldytais akmenimis.

11 Nešvaistykite maisto Ūkininkavimo reikmėms naudojama beveik pusė Europos žemės ploto, taigi, mūsų maisto gamybos sistema tampa sunkia našta gamtai. Ūkiuose sunaudojama daugiau nei trečdalis Europos vandens, milijonai tonų trąšų ir didžiuliai kiekiai energijos. Maistas kainuoja pinigus. Jam ne vieta šiukšlyne. Nepirkite maisto daugiau, nei reikia. Gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve, stebėkite jų galiojimo pabaigos datą, kad nė vieno produkto netektų išmesti, ir raginkite savo šeimos narius įsidėti tik tiek maisto, kiek gali suvalgyti. Nepaliestus maisto produktus galėsite suvartoti vėliau arba pagaminti iš jų kitą patiekalą.

12 Naudokite ekologišką kosmetiką ir higienos priemones Būkite originalūs! Keiskite pamėgtas kosmetikos ar higienos priemones ekologiškomis. Naudodami ekologiškus prausiklius, kremus, dezodorantus, makiažo priemones ir nagų laką, sumažinsite konservantų, sintetinių kvapiųjų medžiagų ir valiklių kiekį savo organizme ir gamtoje.

13 Pavasarį nelesinkite paukščių Žiemą daugumai paukščių trūksta maisto, tačiau pavasarį jų mityba keičiasi. Paukščiams tenka svarbus vaidmuo kontroliuojant vabzdžius, o paukščių jaunikliai gali užspringti kietu maistu, kaip antai riešutais ar grūdais. Taigi, paukščių lesinimas pavasarį atneša daugiau žalos nei naudos. Geriausia nutraukti paukščių lesinimą nuo balandžio 1 d., o nuo kovo 1 d. laipsniškai jį mažinti. Tačiau vanduo yra būtinas. Todėl pasirūpinkite plačiu negiliu indu su nuožulniais kraštais, iš kurio paukščiai galėtų atsigerti ir kur nusiprausti. Tačiau pastatykite jį ant stovo ar kur nors aukščiau taip paukščius apsaugosite nuo kačių!

14 Paruoškite perimvietes bitėms ir drugeliams Be laukinių apdulkintojų, kaip antai bičių ar drugelių, dauguma žydinčių augalų negalėtų sukrauti žiedų ir sunokinti vaisių. Todėl rekomenduojama šiems mažiesiems pagalbininkams žiemą įrengti vietas žiemojimui, o vasarą perimvietes. Stenkitės nesiartinti prie jų slaptaviečių, verčiau pastatykite jiems namus išgręžkite bambuko stiebuose 5 10 mm pločio nekiaurymines skylutes. Geriausia bambuko stiebus padėti aukštai pietinėje pusėje ir apsaugoti juos nuo vėjo bei lietaus.

15 Rūpinkitės savo vaismedžiais Rūpinimasis vaismedžiais suteikia daug džiaugsmo, o jų vaisiai yra nepakartojamo skonio! Be to, vaismedžiuose apsigyvena ir minta maži gyvūnėliai, todėl jais būtina deramai rūpintis. Vaismedžius apdėkite kompostu ir nedažnai, bet gausiai laistykite juos lietaus vandeniu, kad medžiai giliau įleistų šaknis. Jei vaismedžius puola kenkėjai ar ligos, jiems apsaugoti naudokite natūralias priemones. Surinkite nukritusius lapus, nupjaukite negyvas ar sergančias šakas ir nepamirškite tinkamai apdoroti žaizdų. Genėkite po paskutinių šalčių, tačiau iki kovo mėnesio, kad netrukdytumėte perėti paukščiams.

16 Pasirūpinkite, kad paukščiai neatsimuštų į langus Langai, šiltnamiai, verandos ir apsauginiai skydai yra permatomi, todėl juose atsispindi šalia esanti augalija. Kartais paukščiai stiklo nepastebi ir atsimušę į jį susižaloja arba žūsta. Norėdami apsaugoti paukščius, ant langų užklijuokite vertikalias juostas, lipdukus ir spalvotus ar smėlio srove nušlifuotus paukščių siluetus. Taip pat galima naudoti langines ar iš karoliukų suvertas užuolaidas, kurios paukščiams bus dar geriau matomos.

17 Patys auginkite daržoves Špinatai, salotos ar gražgarstės tai tik keletas daržovių, kurias lengva užauginti sode ar balkone. Pačių užaugintas maistas yra ir geresnis, ir visuomet skanesnis. Dabar pats geriausias laikas mokytis sėti, auginti ir natūraliomis priemonėmis apsaugoti daržoves nuo kenkėjų. Nepamirškite tuo pasigirti savo šeimos nariams ir draugams galbūt tapsite naujos mados pradininku!

18 Dirbtiniai lizdai paukščiams ir šikšnosparniams Langinės kregždės ir kiti panašūs paukščiai suka lizdus miestuose. Čia sunku rasti tinkamų vietų ir purvo jis, beje, blogai limpa prie sintetinių atbrailų. Parinkite tinkamas vietas ir įtaisykite langinėms kregždėms ir kitiems paukščiams bei šikšnosparniams dirbtinius lizdus. Jie yra tinkami naudoti iškart ir didesni už natūralius lizdus. Žiemą juos nuimkite ir išplaukite, taip pat nuvalykite sieną.

19 Organizuokite talką apylinkėse Ar džiaugiatės tvarkinga aplinka, ar šalikelės ir paupiai užversti šiukšlėmis? Jei krūmai pavirto neįžengiamais brūzgynais, kodėl nesukvietus kaimynų bei draugų ir nesutvarkius aplinkos? Taip sustiprinsite bendruomeniškumo jausmą ir padėsite vietos ekosistemai. Be to, apsaugosite nuo susižalojimų gyvūnus, kurie dažnai įstringa gėrimų taroje arba užspringsta plastiku. O kai viską baigsite, nepamirškite apie atliekų perdirbimą.

20 Kaip pasirūpinti drugeliais ir naktiniais drugiais Drugeliams ir naktiniams drugiams atėjo sunkus laikas nyksta jų buveinės ir mažėja jiems tinkamų augalų, o aplinkoje kaupiasi pesticidai. Jūs galite jiems padėti auginkite dilgėles, bugienius, gebenes, gėles, daržoves ir kvapniąsias žoleles. Jie mėgsta apsigyventi gyvatvorėse ir senų medžių drevėse. Svarbiausia yra nenaudoti pesticidų ir cheminių trąšų. O jei turite balkoną ar gėlių dėžutę, pasodinkite levandų, šalavijų arba čiobrelių ir kaipmat sulauksite naujų draugų.

21 Rinkite lietaus vandenį Lietaus vanduo puikiausiai tinka augalams laistyti ir vandens telkiniams pripildyti, nes jis nėra chloruotas ir nekenkia dirvožemio mikroorganizmams ir jautriems augalams. Jei turite sodą ar balkoną, galite rinkti vandenį požeminėje talpykloje, statinėje po nutekamuoju lataku ar net tinkamoje vietoje pastatytame kibire. Kartu sumažinsite išlaidas už vandenį.

22 Pirkite žemę be durpių Lengvos ir organinių medžiagų prisodrintos durpės susidaro, kai drėgnuose rūgštiniuose pelkynuose suyra samanos, švyliai, viksvos ir kiti augalai. Šie pelkynai yra gyvybiškai svarbūs, nes sulaiko vandenį ir šalina iš oro anglies dioksidą. Be to, juose gyvena nykstančios rūšys, kaip antai pieviniai satyriukai, ietinės strėliukės ir daugybė augalų. Durpynai pamažu nyksta, per šimtą metų susidaro tik 5 10 cm durpių sluoksnis. Saugokite šias jautrias buveines pirkite žemę be durpių. PEAT FREE

23 Puoselėkite gamtą miestuose Jei kaimuose vyrauja monokultūra, tai miestai gali pasigirti didesne biologine įvairove. Atidžiau pasižvalgykite po miestą ir pasidžiaukite augalais bei gyvūnais parkuose, vandens telkiniuose, prie gatvių ir gyvatvorių. Pažvelkite į žaliuosius stogus, terasas, sodus ir gėlėmis išpuoštus balkonus. Gamta yra natūrali jūsų aplinka. Mėgaukitės ja!

24 Įrašykite savo vaiką į gamtos kursus Vaikams reikia ryšio su gamta, kad jie užaugtų sveiki, išsiugdytų atsakomybę aplinkai ir vertintų mūsų gamtos paveldą. Laisvalaikis gamtoje stiprina šį ryšį ir leidžia vaikams tyrinėti, žaisti, lavintis ir mokytis. Kodėl per kitas mokyklos atostogas neįrašius vaiko į gamtos kursus arba neišsiuntus jo kartu su draugais į žaliąją mokyklą ar stovyklą? Tuo tarpu pasidomėkite, ar nėra popamokinio gamtos būrelio, kurį galėtų lankyti jūsų vaikas.

25 Saugokite gamtą nuo invazinių svetimų augalų Egzotiniai augalai puošia daugybę sodų ir vandens telkinių. Tačiau paplitę į aplinką kai kurie egzotiniai augalai gali pakenkti ekosistemoms ir užgožti vietinę florą. Jei turite dekoratyvinių augalų, pasirūpinkite, kad jie neišplistų už jūsų sodo ribų. Norėdami įsigyti naujų augalų, pasidomėkite, ar jie nėra įtraukti į invazinių svetimų augalų sąrašą. Jei vis dėlto šie augalai auga jūsų sode, išraukite juos, kol jie nespėjo subrandinti sėklų, išvežkite į komunalinių atliekų sąvartyną ir pasisodinkite vietinių augalų rūšių.

26 Saugus prieglobstis biologinei įvairovei Namai ir sodai turi būti saugūs biologinei įvairovei. Atsisakydami pesticidų saugote gamtą ir savo bei artimųjų sveikatą. Egzistuoja daugybė natūralių priemonių sodo kenkėjams ir piktžolėms atbaidyti. Pasidomėkite jomis, išbandykite ir pasidalykite informacija su kaimynais ir draugais. Gamta jums už tai padėkos!

27 Kovokite su amaru natūraliomis priemonėmis Čiulpiantieji kenkėjai amarai labai greitai plinta, skurdina augalus ir perneša ligas. Laimei, yra lengvas būdas juos suvaldyti pašalinkite labiausiai pažeistas vietas, po to apipurkškite augalus švelniu muilo tirpalu arba tirpalu iš dilgėlių ir česnakų ar svogūnų. Nasturtos nuvilios amarus nuo rožių ir pritrauks tokius plėšrūnus kaip žiedmuses, boružes bei auslindas. Lipnios juostelės ant pažeistų stiebų sustabdys skruzdėles, kurios labai mėgsta amarų išskirtą saldųjį lipčių.

28 Tegul jūsų sodas būna svetingas laukinei augalijai ir gyvūnijai Miesto sodas gali tapti laukinės augalijos ir gyvūnijos namais. Augalai aprūpina nektaru vabzdžius, o sėklos ir vaisiai pritraukia paukščius bei kitus gyvūnus. Ramus kampelis pavėsyje gali tapti puikiu prieglobsčiu bitėms ir ežiams. Galite suręsti namus vabzdžiams arba iškasti vandens telkinį varlėms. Naujieji svečiai padės naikinti kenkėjus ir apdulkinti augalus. O jūs galėsite mėgautis paukštelių čiulbėjimu ar voverių striksėjimu ir nusnausti saulutėje, zvimbiant kamanėms.

29 Įrenkite nedidelį vandens telkinį Nedidelis vandens telkinys, kuriame galės atsigerti ar nusiprausti paukščiai, suteiks jūsų balkonui gamtos žavesio. Įpilkite į indą vandens, įberkite truputį smėlio, įdėkite vietinių vandens augalų, įmeskite akmenukų, kad paukščiai turėtų ant ko atsitūpti, ir įstatykite nedidelį fontaną, kad vanduo būtų nuolatos šviežias ir neskraidytų uodai. Laikykite jį vėsioje balkono vietoje ir kruopščiai jį prižiūrėkite, t. y. surinkite įkritusius lapus ir prireikus įpilkite vandens.

30 Išėję pasivaikščioti gerbkite gamtą Pasivaikščiojimas gamtoje yra puikus poilsis. Galima mėgautis naujais garsais bei kvapais ir pilna krūtine kvėpuoti grynu oru. Tačiau gamtą būtina gerbti. Stenkitės netriukšmauti ir vaikščiokite pažymėtais takeliais. Nesiartinkite prie gyvūnų ir nepaleiskite nuo pavadėlio šuns. Skinkite ir rinkite tik tai, kas yra leidžiama, ir nešiukšlinkite. Tegul žalieji plotai būna saugūs laukiniams augalams bei gyvūnams ir skleidžia džiaugsmą mums visiems.

31 Auginkite natūralią gyvatvorę Gyvatvorės, kuriose gausu biologinės įvairovės, suteikia prieglobstį ir maisto paukščiams, vabzdžiams ir kitiems smulkiems gyvūnams. Gyvatvorės yra puikus orientyras šikšnosparniams. Jei turite gyvatvorę, apsodinkite ją vietiniais žydinčiais krūmais, kurie veda vaisius ir žydi visą sezoną. Negenėkite ir nekarpykite gyvatvorės paukščių perėjimo laikotarpiu, t. y. nuo pavasario iki vidurvasario, ir paverskite ją koridoriumi laukiniams gyvūnams sujunkite ją su šalia esančiais medžiais ir krūmais, upeliais ir kitomis gyvatvorėmis.

32 Pirkite baldus, pagamintus iš sertifikuotos medienos Miškai neteisėtai kertami visame pasaulyje. Jei nenorite prie to prisidėti, pirkite tik tuos baldus, kurie pažymėti Miškų priežiūros tarnybos (FSC) arba Programos miškų sertifikavimo schemoms patvirtinti (PEFC) ženklu. Jei pirksite iš Europos medienos pagamintus gaminius, padėsite išsaugoti pažeidžiamus tropinius miškus. Daugiau informacijos apie tvarų medienos naudojimą rasite adresu arba

33 Saugokite laukinius gyvūnus nuo savo katino Jei turite naminį katiną, jis tikriausiai yra aistringas medžiotojas. Net patys meiliausi katinai gali kelti grėsmę smulkiems žinduoliams, paukščiams, ropliams ir varliagyviams. Inkilus ir lesyklėles pakabinkite katinams neprieinamoje vietoje, o prie medžių įtaisykite specialias užtvaras, kad jie į juos neįliptų. Naktį neišleiskite katinų į lauką ir atidžiai stebėkite, ką jie daro dieną, ypač gegužės rugpjūčio mėnesiais, kai paukščiai peri. Jei jūsų katinas vaikštinėja laisvėje, jis turėtų būti iškastruotas, pažymėtas ir turėti varpelį po kaklu.

34 Naktį deginkite kuo mažiau šviesos lauke Lauko apšvietimas kenkia daugumai gyvūnų ir kaime, ir mieste. Pelėdos ir kiti gyvūnai, kurių matymas pritaikytas prie nakties šviesos, blogiau mato kliūtis bei plėšrūnus ir sunkiau pasigauna grobį. Migruojantys paukščiai netenka orientacijos, o naktiniai drugiai skrenda į šviesą ir žūsta. Gerai pagalvokite, ar iš tikrųjų verta apšviesti sodą, terasą ar duris. Jei vis dėlto apšvietimas yra būtinas, naudokite nestiprias lempas, nukreipkite jas žemyn, o įėję į vidų, šviesą išjunkite.

35 Taupykite vandenį sode Taupydami vandenį apsaugosite savo sodo augalus ir aplinką, taip pat sumažinsite išlaidas už vandenį. Vietiniai daugiamečiai augalai, kaip antai verbenos, šalavijai ar čiobreliai, puikiai veša sausomis sąlygomis, kaip ir kai kurios sausrą toleruojančios daržovės česnakai, burokėliai ir bulvės. Laistykite jų šaknis vėlai vakare ar anksti ryte, o visų geriausia įsirenkite laistymo sistemą. Apkaupkite ir mulčiuokite gėlynus, taip juose ilgiau laikysis vanduo. O stojus sausrai, nešienaukite pievelės.

36 Praleiskite daugiau laiko gamtoje Gamta stiprina fizinę sveikatą ir pakelia nuotaiką! Ryšys su gamta gerina vaikų koncentraciją ir padeda jų protiniam vystymuisi. Pabūkite kelias valandas gamtoje ir džiaukitės sustiprėjusia sveikata bei pagerėjusia nuotaika. Apsilankykite tinklo Natura 2000 saugomose teritorijose, parkuose ir žaliosiose erdvėse arba užsukite į jas pakeliui į darbą ar namo. Pagalvokite, kas geriau: praleisti pietų pertrauką prie darbo stalo ar pavaikštinėti pusvalandį gryname ore?

37 Rinkitės tinkamą kraiką ir pakartotinai jį panaudokite Molinis augintinių kraikas išgaunamas iš Žemės, o tai kenkia aplinkai. Panaudotas ir išmestas kraikas ir pakratas prisideda prie atliekų kiekio didėjimo. Jei auginate katę, pirkite kraiką, pagamintą iš medžio skiedrų, popieriaus ar skaidulų. Išėmę kraiką iš jūrų kiaulytės narvelio, medžio skiedromis ir kitomis pakrato medžiagomis tręškite ir mulčiuokite žemę sode arba dėkite jas į komposto dėžę.

38 Tarkite ne vienkartiniams plastikiniams daiktams Europoje pagaminami, sunaudojami ir išmetami didžiuliai kiekiai vienkartinių plastikinių daiktų puodelių, butelių, kavos kapsulių, šiaudelių ir pakuočių. Jie teršia vandenį ir kenkia vandens gyvūnijai, nes daugybė vienkartinių plastikinių daiktų atsiduria jūrose ir vandenynuose. Toliau taip nebegali tęstis. Atsisveikinkite su vienkartiniais plastikiniais daiktais: neškitės į kavinę savo puodelį, eidami apsipirkti nepamirškite medžiaginio krepšio, o vandenį į darbą ar mokyklą neškitės daugkartinio naudojimo buteliuose. Tačiau nesustokite pusiaukelėje stenkitės atsisakyti visų vienkartinių plastikinių daiktų!

39 Mokykitės iš laukinių gyvūnų Gamta yra mokslininkų, inžinierių ir menininkų idėjų bei įkvėpimo šaltinis, kuriuo galime naudotis visi. Ar teko girdėti apie voratinklinį šilką, apie tai, kad kai kurios skruzdėlės auginasi sau maistą ir kaip naminės bitės bendrauja tarpusavyje? Nebijokite vorų ir vabzdžių. Stebėdami juos geriau pažinsite gamtą.

40 Tapkite vietinio maisto vartotojais Vartodami vietoje gaminamą maistą sumažinsite transportavimo metu išmetamą anglies dioksido kiekį. Tai naudinga ir biologinei įvairovei, nes dėl klimato kaitos daugumai gyvūnų ir augalų gresia išnykimas. Kad ir kur gyventumėte, vartokite sezoninius vaisius bei daržoves, taip pat prisiminkite primirštas vietines rūšis. Jei galite, pirkite maistą iš vietos gamintojų ir apsilankykite ūkiuose, įsteigtuose tinklo Natura 2000 saugomose teritorijose, kur sužinosite, kaip juose rūpinamasi gamta ir biologine įvairove. 1 km

41 Įsirenkite ant namų žaliuosius stogus Žaliasis stogas ant mieste stovinčio namo taps puikia buveine vabzdžiams ir paukščiams. Samanos, sukulentai ir žolė reikalauja minimalios priežiūros. Ekspertai mielai jums patars, kokius augalus geriausia rinktis, kokį svorį gali išlaikyti stogas ir kiek laiko prireiks tokiam stogui įrengti. Žaliasis stogas sulaiko lietaus vandenį, gerina oro kokybę, saugo mūsų namus nuo kaitros ar šalčio ir sugeria triukšmą. Dalykitės savo idėjomis!

42 Taupykite vandenį Gėlas vanduo yra brangus ir ribotas išteklius, kurio mums reikia kasdien. Stenkitės taupyti vandenį: trumpiau prauskitės, rinkite lietaus vandenį augalams laistyti ir naudokite vandenį taupantį skalbimo režimą. Nepalikite tekančio vandens ir kuo greičiau sutaisykite varvančius vandens čiaupus ar klozetų bakelius. Daugiau vandens liks gamtai ir gyvūnams. Be to, sutaupysite pinigų.

43 Ruoškite kompostą Maisto ir sodo atliekose yra vertingų maisto medžiagų, kurias reikia grąžinti į gamtą. Sode ar balkone nesunku įsirengti komposto dėžę ir pasigaminti nemokamų geros kokybės natūralių trąšų. Komposto dėžę reikėtų apsaugoti nuo vėjo bei saulės spindulių ir nedėti į ją piktžolių, ligos pažeistų augalų ir biologiškai neskaidžių bei cheminėmis medžiagos apdorotų atliekų. Jei neturite vietos komposto dėžei, pasidomėkite, ar netoliese nėra kompostavimo įmonės.

44 Naudokite mažiau betono! Sveikas dirvožemis būtinas mūsų maistui ir ateičiai. Grindinys, skaldos danga ir betonas gali pakenkti dirvožemiui ir jo mikroorganizmams. Be to, šios dangos neleidžia patekti į žemę vandeniui. Jei turite sodą mieste, neskubėkite kloti jame grindinio, verčiau pasodinkite daugiau augalų ir naudokite žvirgždą ar skylėtas plytas. Vanduo pagirdys žemę, augalai suvešės, o jūs galėsite mėgautis jų teikiamu pavėsiu. Kai kurios vietos valdžios institucijos teikia paramą šiems darbams atlikti.

45 Remkite gamtos apsaugos organizacijas Yra daugybė organizacijų, kurios rūpinasi gamtos ir biologinės įvairovės apsauga, skaičiuoja paukščius bei vabzdžius ir steigia, tvarko bei atkuria saugomas teritorijas. Jos dažnai organizuoja įvairius renginius, kuriuose žmonės kviečiami atsigręžti į gamtą. Šioms organizacijoms reikia jūsų paramos. Kodėl nenusprendus tapti jų nariu ar paaukoti joms lėšų? O visų geriausia užsiimkite savanoriška veikla išsaugojimo ar stebėsenos srityje arba dalyvaukite piliečių mokslo projekte. Galbūt turite gebėjimų, kurių reikia šiam darbui atlikti!

46 Saugokite sliekus Sliekai užtikrina dirvožemio derlingumą. Be jų mes negalėtume gyventi. Sliekai apdoroja mulčią bei lapus ir išlaiko sveiką dirvožemį, kad jame galėtų augti vaisiai ir daržovės. Rausdami tunelius jie purena žemę, o tai padeda vystytis šaknims ir prasiskverbti vandeniui, kurį sugeria augalai. Netrukdykite šiems sodo darbštuoliams gyventi naudokite mažiau cheminių trąšų ir pesticidų. Stenkitės nevažiuoti ant dirvožemio mašina, ypač per lietų. Jei žemė tampa pernelyg kieta, ją sukaskite, tačiau kaskite negiliai, kad nepasiektumėte sliekų.

47 Rūpinkitės šlapžemėmis Biologine įvairove gausios šlapžemės aprūpina vandeniu, maistu ir prieglobsčiu daugybę rūšių. Jose peri paukščiai, tarp nendrių neršia žuvys. Šlapžemės saugo mus nuo potvynių ir sausrų jos sugeria potvynių vandenį ir pamažu jį grąžindamos papildo gruntinio vandens išteklius. Dalyvaudami šlapžemių valdymo ir atkūrimo projekte, jūs galite padėti išsaugoti šias buveines. Norėdami sužinoti, kokie renginiai organizuojami jūsų vietovėje, susipažinkite su ES Natura 2000 programa arba kreipkitės į vietos valdžios institucijas ar gamtos apsaugos organizacijas.

48 Augintiniai ir laisvė nesiderina Egzotiniai augintiniai yra žavūs, tačiau ne visi jie gali gyventi nelaisvėje. Vis dėlto nepaleiskite jų į laisvę, nes jie gali tapti invaziniais ir išstumti vietinius laukinius gyvūnus. Be to, jie gali platinti ligas ir pabloginti ekosistemų būklę. Taigi, prieš pirkdami juos gerokai pagalvokite. Atminkite, kad privalėsite jais rūpintis tol, kol jie bus gyvi. Tačiau jei nebegalite to daryti, kreipkitės į veterinarą ir gyvūnų gerovės organizaciją jie tikrai ras tinkamą išeitį.

49 Šalinkite blogus kvapus natūraliomis priemonėmis Tikrai manote, kad negalite apsieiti be pramoninių oro gaiviklių purškiklių, kvapiųjų žvakių ir pan.? Pastatykite puodelį acto su citrusinių vaisių žievelėmis arba įmeskite į verdantį vandenį čiobrelio ar rozmarinų, ir blogas kvapas kaipmat išnyks. Geriamoji soda puikiausiai sugers šaldytuvo ar kačių kraiko kvapus, o maišeliai su džiovintomis levandomis ir muilas su natūraliais eteriniais aliejais užtikrins malonų kvapą spintose ir stalčiuose.

50 Saugus praėjimas gyvūnams Betono džiunglėse įrengtas sodas yra žalioji oazė, galinti pritraukti daugybę gyvūnų. Jei turite tokį sodą, paraginkite savo kaimynus palikti tvoroje nedidelius plyšius ežiams, kirstukams, varlėms, rupūžėms ir kitiems miestuose gyvenantiems padarėliams. Betoninės džiunglės irgi gali būti žalios. Kodėl neparaginus vietos valdžios institucijų pasodinti gatvėse daugiau vietinių medžių, kad jais galėtų šokuoti voverės, nesibaimindamos patekti po automobilių ratais?

51 Valgykite mažiau mėsos Mėsa yra skanu, tačiau pramoninė mėsos gamyba kenkia aplinkai, nes gamtos vietovės paverčiamos ganyklomis, o vanduo naudojamas gyvuliams girdyti. Tai didina taršą, plotų nuganymą bei išmetamą metano kiekį ir prisideda prie visuotinio atšilimo. Valgydami raudoną mėsą mažiau nei du kartus per savaitę pagerinsite sveikatą, sutaupysite pinigų ir prisidėsite prie aplinkos apsaugos. Teikite pirmenybę kokybei, o ne kiekybei, ir dažniau su šeimos nariais ar draugais skanaukite vegetariškų patiekalų. Patikėkite, gaminti maistą kartu su draugais išties smagu!

52 Rinkitės ekologišką maistą Ekologinis ūkininkavimas tausoja aplinką ir žmogaus sveikatą. Ūkyje dirbantiems žmonėms, dirvožemiui ir vandeniui tenka mažiau cheminių medžiagų, nuo kurių mažiau nukenčia sliekai, apdulkintojai, žinduoliai, paukščiai ir kenkėjus naikinantys varliagyviai. Rinkdamiesi ekologišką maistą padedate saugoti aplinką, laukinę augaliją bei gyvūniją ir genetinę įvairovę. Be to, tai sveika! Valgant geros kokybės ir tinkamomis sąlygomis auginamų gyvulių mėsą, pieno produktus ir kiaušinius, sumažėja rizika kartu su maistu gauti dirbtinių cheminių medžiagų.

53 Protingai naudokite cheminius produktus Daugelio buityje naudojamų medžiagų, pavyzdžiui, įvairių valiklių, sudėtyje yra gamtai kenksmingų medžiagų. Kai šios medžiagos patenka į aplinką, jas pašalinti būna sunku ir gana brangu. Saugokite save ir aplinką naudokite gamtą tausojančius produktus (pvz., pažymėtus ES ekologiniu ženklu) arba natūralias priemones, kaip antai citrinas, actą ir geriamąją sodą. Nepanaudotas chemines medžiagas neškite į joms skirtas surinkimo vietas ir niekuomet nepilkite jų kriauklę, tualetą ar kanalizacijos vamzdžius.

54 Propaguokite biologinę įvairovę darbe Kodėl nepakvietus bendradarbių dalyvauti kokioje nors veikloje, susijusioje su gamtos apsauga? Jei darbe numatomas kolektyvinis renginys, gal jo metu pakalbėkite apie gyvūnus ir augalus, kuriuos matote prie darbovietės? O gal surenkite ekskursiją į gamtą ar į tinklo Natura 2000 saugomą teritoriją arba sudalyvaukite gamtos išsaugojimo projekte? Taip pat galima pasiūlyti apsodinti automobilių stovėjimo aikštelę gyvatvore ar gėlėmis, kurios patinka bitėms ir drugeliams, pasodinti augalų prie pastato, įrengti žaliąjį stogą ar suręsti namus vabzdžiams, paukščiams ir kitiems gyvūnams.

55 Prisijunkite prie ekologiško bendruomenės sodo Ekologiški bendruomenės sodai yra kaimynų susitikimo vieta. Juose vaikai ir suaugusieji gali išmokti sodininkystės paslapčių, sužinoti, kaip atsiranda maistas, suartėti su gamta ir suvokti biologinės įvairovės svarbą. Ateikite į bendruomenės sodą ir išmokite natūraliomis priemonėmis užsiauginti vaisių, daržovių ir prieskoninių žolelių. Čia taip pat sužinosite apie sėjomainą, kompostavimą, lietaus vandens panaudojimą, natūralią kenkėjų kontrolę, kaip iš įvairių rūšių augalų pasodinti gyvatvorę ir kaip įrengti prieglobstį bitėms bei drugeliams.

56 Tapkite tvaraus judumo šalininku Daugelis miestų kenčia nuo intensyvaus eismo, didžiulio triukšmo ir taršos. Eismo spūstys ilgina kelionės laiką, o išmetamas anglies dioksido kiekis prisideda prie klimato kaitos. Padėkite savo miestu tapti švaresne ir sveikesne vieta gyventi daugiau vaikščiokite pėsčiomis, važinėkite dviračiu ir naudokitės viešuoju transportu. Mobiliosios programėlės padės jums suplanuoti kelionę ir sužinoti viešojo transporto grafikus. Jei vis dėlto važiuojate nuosavu automobiliu, nevenkite pavėžėti bendrakeleivių, važiuojančių tuo pačiu maršrutu.

57 Įrenkite sode vandens telkinį Net ir nedidelis vandens telkinys yra gyvybiškai svarbus vandens šaltinis žinduoliams ir paukščiams, puiki vieta varliagyviams ir vabzdžiams vystytis, purvo kasykla kregždėms bei medžioklės vieta laumžirgiams ir dusių lervoms. Be to, vasarą jis skleidžia sode vėsą. Jei turite pakankamai vietos, įrenkite vandens telkinį laukiniams gyvūnams. Jis turi būti su nuožulniais kraštais, kad gyvūnams būtų patogu įlipti bei išlipti, ir apsodintas įvairiais vietiniais augalais. Ką gali žinoti, kas užsuks į svečius?

58 Taupykite energiją Vartodami mažiau energijos, taupome vertingus gamtos išteklius ir mažiname taršą. Išeidami iš kambario išjunkite šviesą, naudokite šviesos diodus. Būtinai išjunkite televizorių, kompiuterį ir žaidimų konsolę, jei jais nesinaudojate. Nejunkite indaplovės, jei ji nepilna, ir, jei galima, naudokite trumpesnį plovimo režimą ir plaukite šaltame vandenyje. Žiemą nenaudokite termostato. Net vienas laipsnis turi didžiulės reikšmės.

59 Rūšiuokite atliekas Antrinis perdirbimas padeda išgauti vertingų žaliavų, mažina poveikį aplinkai ir taupo energiją bei pinigus. Rūšiuokite ir perdirbkite stiklą, popierių ir plastiką, senas baterijas ir lempas neškite į prekybos centruose pastatytus konteinerius, o nepanaudotus vaistus į vaistinę. Organines atliekas galima kompostuoti arba panaudoti biodujų gamybai. Atiduokite perdirbti senus metalo dirbinius, dažus, tepalus, elektronines atliekas, kamščiamedžio kamščius, audinius ir kitas medžiagas.

60 Pasidomėkite tinklu Natura 2000 ES tinklas Natura 2000 saugo vertingas nykstančias rūšis ir natūralią aplinką, kurioje jos glaudžiasi. Šiuo metu į tinklą yra įtraukta daugiau nei saugomų teritorijų. Šis tinklas aprėpia daugiau nei 18 % Europos sausumos ploto ir 6 % jūrų teritorijos. Nemažai Natura 2000 saugomų teritorijų yra išsidėsčiusių šalia miestų. Norėdami sužinoti apie artimiausią saugomą teritoriją ir joje aptinkamas rūšis, pasinaudokite Natura 2000 žiūrykle ( eea.europa.eu/) Apsilankykite šiose teritorijose, dalyvaukite edukacinėje ar savanoriškoje veikloje ir nepamirškite balsuoti už gražiausią teritoriją, kuriai atiteks Natura 2000 apdovanojimas!

61 Kaip susisiekti su ES ASMENIŠKAI Visoje Europos Sąjungoje yra šimtai Europe Direct informacijos centrų. Artimiausio centro adresą rasite svetainėje TELEFONU ARBA EL. PAŠTU Europe Direct tarnyba atsakys į jūsų klausimus apie Europos Sąjungą. Su šia tarnyba galite susisiekti: nemokamu numeriu: (kai kurie operatoriai už šiuos skambučius gali imti mokestį), šiuo standartiniu numeriu: arba elektroniniu paštu svetainėje Kaip rasti informacijos apie ES INTERNETAS Informacijos apie Europos Sąjungą visomis oficialiosiomis ES kalbomis galima rasti svetainėje Europa ( ES LEIDINIAI Nemokamų ir mokamų ES leidinių galite atsisiųsti arba užsisakyti svetainėje EU Bookshop ( Jeigu jums reikia daugiau nemokamų leidinių egzempliorių, kreipkitės į Europe Direct arba į vietos informacijos centrą (žr. ES TEISĖ IR SUSIJĘ DOKUMENTAI Norėdami susipažinti su ES teisine informacija, įskaitant visus ES teisės aktus nuo 1951 m. visomis oficialiosiomis kalbomis, apsilankykite svetainėje EUR-Lex ( ES ATVIRIEJI DUOMENYS ES atvirųjų duomenų portale ( galima susipažinti su ES duomenų rinkiniais. Duomenis galima nemokamai parsisiųsti ir pakartotinai naudoti tiek komerciniais, tiek nekomerciniais tikslais

62

Microsoft Word - Utenos_raj_bio_2018_7-8kl..docx

Microsoft Word - Utenos_raj_bio_2018_7-8kl..docx Utenos rajono mokinių biologijos olimpiada 2018 m. balandžio 19 d. UŽDUOTYS 7-8 klasei Mokinio Vardas, Pavardė... Klasė... Mokyklos pavadinimas... Mokytojo Vardas, Pavardė... Užduotis sudaro A, B ir C

Detaliau

MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU

MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU Mūsų mityba gali padidinti vėžio išsivystymo grėsmę. Patikimų mokslinių įrodymų duomenimis apie 30 proc. vėžio atvejų išsivysčiusiose šalyse ir 20 proc.

Detaliau

Slide 1

Slide 1 EKOLOGINIS UGDYMAS ĮGYVENDINANT GAMTOSAUGINIŲ MOKYKLŲ PROGRAMĄ MAŽEIKIŲ R. TIRKŠLIŲ DARŽELYJE GILIUKAS 2013 Kiekviena pradžia yra sunki, kad ir ką bepradėtumei, pirmieji žingsniai visad būna nedrąsiausi,

Detaliau

smalsuciai_small

smalsuciai_small LOPŠELIS -DARŽELIS SMALSUČIAI PROJEKTAS AIKŠTELĖ KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS 1 ANKETŲ APIBENDRINIMAS 2 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU VAIKAIS 3 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU TĖVELIAIS IR PERSONALU 4 PASIŪLYMAI / DARŽELIO MAKETAS

Detaliau

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd Skruzdėlės ir paukščiai pamėgo šią smėlingą, žolynais kvepiančią pajūrio vietą. Šiandien čia su draugais švęsti savo gimtadienį ateis Zigmutis, gal Augutis, o gal kuris kitas vaikas... 1 2 Kai vaikai,

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJ

PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJ PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJONO SVEIKIAUSIA MOKYKLA N U O S T A T A I 1. KONKURSO

Detaliau

A D M I N I S T R A C I N I S P A S T A T A S S Ė L I Ų G. 4 8, V I L N I U J E A I Š K I N A M A S I S R A Š T A S

A D M I N I S T R A C I N I S P A S T A T A S S Ė L I Ų G. 4 8, V I L N I U J E A I Š K I N A M A S I S R A Š T A S A D M I N I S T R A C I N I S P A S T A T A S S Ė L I Ų G. 4 8, V I L N I U J E A I Š K I N A M A S I S R A Š T A S PASTATO IR SKLYPO BENDRIEJI RODIKLIAI SKLYPO PLOTAS 0,1253 ha UŽSTATYMO PLOTAS 744.19

Detaliau

Prezentacja programu PowerPoint

Prezentacja programu PowerPoint TIENS DiCHO II kartos prietaisas vaisiams ir daržovėms valyti (ozonatorius) PROBLEMOS, KURIAS SUKELIA APLINKOS TARŠA PARAZITAI MIKROORGANIZMAI BAKTERIJOS Švieži vaisiai ir daržovės yra spalvingi ir skanūs,

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą V TESTAS VIEVERSYS Vertinimo instrukcija I TEKSTAS Vieversys Už teisingą atsakymą mokinys gauna 1 tašką. Už

Detaliau

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi?... 10 Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą?... 12 Kodėl kai kurie žmonės turi dvynius?... 14 Išbandyk tai su šeima...

Detaliau

Apklausa "Gimnazistų mityba pamokų metu“

Apklausa Gimnazistų mityba pamokų metu“ Apklausos tikslas - išsiaiškinti kur gimnazistai dažniausia pietauja pamokų metu, kokia jų nuomonė apie gimnazijos valgyklos maisto kokybę, aptarnavimą bei aplinką. Apklausoje dalyvavo 129 mokiniai. Kita:

Detaliau

Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas

Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas 008800 Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas 00. TURINYS 01 - Idėja 02 - Urbanistiniai sprendiniai 03 - Teritorijos sutvarkymas 04 - Architektūra

Detaliau

EN

EN LT LT LT EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2010.8.26 KOM(2010) 430 galutinis KOMISIJOS ATASKAITA EUROPOS PARLAMENTUI IR TARYBAI dėl programos Forest Focus įgyvendinimo pagal 2003 m. lapkričio 17 d. Europos Parlamento

Detaliau

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė D

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė D Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silvija Sipavičienė Vnt. kaina Eur su PVM

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. GRUODŽIO 28 D. ĮSAKYMO NR. 375 DĖL EKOLOGINIO ŽEMĖS ŪKIO TAISYKLIŲ

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. GRUODŽIO 28 D. ĮSAKYMO NR. 375 DĖL EKOLOGINIO ŽEMĖS ŪKIO TAISYKLIŲ LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2000 M. GRUODŽIO 28 D. ĮSAKYMO NR. 375 DĖL EKOLOGINIO ŽEMĖS ŪKIO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO PAKEITIMO 2018 m. balandžio 5 d. Nr. 3D-204

Detaliau

LENTELIŲ APIE KOMUNALINIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO SISTEMAS

LENTELIŲ APIE KOMUNALINIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO SISTEMAS Informacijos apie regioniniuose tvarkymo planuose, Valstybiniame tvarkymo plane ir kituose teisės aktuose nustatytų reikalavimų ir užduočių vykdymą tvarkymo srityje teikimo tvarkos aprašo 14 priedas Eil.

Detaliau

PATVIRTINTA Palangos lopšelio-darželio "Nykštukas" direktoriaus 2016 m. vasario 3 d. įsakymo Nr. V1-23 LOPŠELIO- DARŽELIO" NYKŠTUKAS" NUMATOMŲ VYKDYTI

PATVIRTINTA Palangos lopšelio-darželio Nykštukas direktoriaus 2016 m. vasario 3 d. įsakymo Nr. V1-23 LOPŠELIO- DARŽELIO NYKŠTUKAS NUMATOMŲ VYKDYTI PATVIRTINTA Palangos lopšelio-darželio "Nykštukas" direktoriaus 2016 m. vasario 3 d. įsakymo Nr. V1-23 LOPŠELIO- DARŽELIO" NYKŠTUKAS" NUMATOMŲ VYKDYTI PREKIŲ, PASLAUGŲ AR DARBŲ VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ PLANAS 2016

Detaliau

I. EKSPORTO RAIDA LIETUVOS PREKIŲ EKSPORTAS 2019 M. I KETV. Apžvalga Paskelbta: Pirmame šių metų ketvirtyje bendro prekių eksporto vertės m

I. EKSPORTO RAIDA LIETUVOS PREKIŲ EKSPORTAS 2019 M. I KETV. Apžvalga Paskelbta: Pirmame šių metų ketvirtyje bendro prekių eksporto vertės m I. EKSPORTO RAIDA LIETUVOS PREKIŲ EKSPORTAS 2019 M. I KETV. Apžvalga Paskelbta: 2019.05.30 Pirmame šių metų ketvirtyje bendro prekių eksporto vertės metinis augimas sudarė 7,7%. Iš viso eksportuota prekių

Detaliau

Mažinkite atliekų kiekį ir naudokite pakartotinai visą gyvenimą Pasiūlymai galioja nuo iki (10-13 savaitės) * kol pakaks turimų

Mažinkite atliekų kiekį ir naudokite pakartotinai visą gyvenimą Pasiūlymai galioja nuo iki (10-13 savaitės) * kol pakaks turimų Mažinkite atliekų kiekį ir naudokite pakartotinai visą gyvenimą Pasiūlymai galioja nuo 2019 03 04 iki 2019 03 31 (10-13 savaitės) * kol pakaks turimų atsargų 1 rinkinys pietums: EcoPure2 buteliukas 500

Detaliau

Title of Presentation

Title of Presentation Lietuvos pažeistų durpynų tvarkymas, įgyvendinant Tyrulių pelkės paukščių apsaugai svarbios teritorijos (PAST) atkūrimo darbus Tyruliai-Life LIFE12 NAT/LT/001186 Projekto rezultatai ir šios teritorijos

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kęstutis Juščius 2016 05 03 2015 metai esminių permainų pradžia AB Agrowill Group yra viena didžiausių ekologinio ūkininkavimo ir investicijų grupių Europoje, vystanti unikalų bei tvarų ūkininkavimo modelį.

Detaliau

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silv

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silv Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silvija Sipavičienė Vnt. kaina su PVM Kaina su PVM kodas

Detaliau

Šiame sąsiuvinyje Jūs rasite keleto dalykų užduotis bei mokinio anketą

Šiame sąsiuvinyje Jūs rasite keleto dalykų užduotis bei mokinio anketą Pagrindinės formulės Mechanika v v0 v = s/ t, a =, F = ma, F = mg, F Vg n = ρ sk, = Fs, N =, η = 100 %. t t v Šiluma m ρ =, Q = cm t, Q = λm, Q = Lm, Q = qm, η = 100 %. V Q Elektrodinamika q U l I =, I

Detaliau

Slide 1

Slide 1 STUDIJOS RENGIMO PAGRINDAS informacija Galimybių studija rengiama vadovaujantis užsakovo pateikta užduotimi. Klaipėdos miesto Atgimimo aikštės ir gretimybių raidos galimybių studijos dalys: visuomenė nuomonė

Detaliau

VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJA REKOMENDUOJAMŲ SAVIVALDYBĖS VEIKLOS VERTINIMO KRITERIJŲ SĄRAŠAS Vilnius 2016

VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJA REKOMENDUOJAMŲ SAVIVALDYBĖS VEIKLOS VERTINIMO KRITERIJŲ SĄRAŠAS Vilnius 2016 VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJA REKOMENDUOJAMŲ SAVIVALDYBĖS VEIKLOS VERTINIMO KRITERIJŲ SĄRAŠAS Vilnius 2016 1 REKOMENDUOJAMŲ SAVIVALDYBĖS VEIKLOS VERTINIMO KRITERIJŲ SĄRAŠAS 1. Savivaldybės strateginio tikslo/strateginių

Detaliau

ŠIAULIŲ RAJONO KURŠĖNŲ LOPŠELIS-DARŽELIS EGLUTĖ (perkančiosios organizacijos arba perkančiojo subjekto pavadinimas) PATVIRTINTA Šiaulių r. Kuršėnų lop

ŠIAULIŲ RAJONO KURŠĖNŲ LOPŠELIS-DARŽELIS EGLUTĖ (perkančiosios organizacijos arba perkančiojo subjekto pavadinimas) PATVIRTINTA Šiaulių r. Kuršėnų lop ŠIAULIŲ RAJONO KURŠĖNŲ LOPŠELIS-DARŽELIS EGLUTĖ (perkančiosios organizacijos arba perkančiojo subjekto pavadinimas) PATVIRTINTA Šiaulių r. Kuršėnų lopšelio-darželio Eglutė direktoriaus 2018-01-15 įsakymu

Detaliau

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis ( VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (toliau Organizacija) parengė 2019 m. Visuomenės švietimo

Detaliau

1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 2017 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų,

1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 2017 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų, 1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 217 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų, kuriose nekilnojamojo turto kainos yra skirtingos. segmente,

Detaliau

PIRKĖJO GIDAS BRIMNES Miegamojo ir svetainės baldai DIZAINAS Knut Hagberg Marianne Hagberg PRIEŽIŪRA Valyti šluoste, sudrėkinta švelniame valiklyje. N

PIRKĖJO GIDAS BRIMNES Miegamojo ir svetainės baldai DIZAINAS Knut Hagberg Marianne Hagberg PRIEŽIŪRA Valyti šluoste, sudrėkinta švelniame valiklyje. N PIRKĖJO GIDAS Miegamojo ir svetainės baldai DIZAINAS Knut Hagberg Marianne Hagberg PRIEŽIŪRA Valyti šluoste, sudrėkinta švelniame valiklyje. Nusausinti švaria šluoste. DĖMESIO! NEPRITVIRTINUS GALI NUVIRSTI

Detaliau

Didžiausias batutų parkas Lietuvoje Nr.: 1 Palangoje

Didžiausias batutų parkas Lietuvoje Nr.: 1 Palangoje Didžiausias batutų parkas Lietuvoje Nr.: 1 Palangoje Apie Palangos vasaros parką Poilsio ir pramogų kompleksas atidarytas 2017 m. vasarą 15 000 kv/m teritorija Aplankė 500 000 žmonių Unikalios aktyvios

Detaliau

NACIONALINIS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS PRIE SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS BIOCIDINIO PRODUKTO AUTORIZACIJOS LIUDIJIMAS Nr. ( )BSV-4803(A

NACIONALINIS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS PRIE SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS BIOCIDINIO PRODUKTO AUTORIZACIJOS LIUDIJIMAS Nr. ( )BSV-4803(A NACIONALINIS VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAS PRIE SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS BIOCIDINIO PRODUKTO AUTORIZACIJOS LIUDIJIMAS Nr. (10-14 17.5)BSV-4803(A-18PAP103011/A-19-77) Išduotas 2019 m. kovo 6 d., galioja

Detaliau

Paveldas Pirmasis mūrinis namas Žvėryne ir pirmoji akmenimis grįsta gatvė - Birutės 18. Autentiškas Vilniaus istorinis paveldas 1860 m. Trikotažo fabr

Paveldas Pirmasis mūrinis namas Žvėryne ir pirmoji akmenimis grįsta gatvė - Birutės 18. Autentiškas Vilniaus istorinis paveldas 1860 m. Trikotažo fabr Paveldas Pirmasis mūrinis namas Žvėryne ir pirmoji akmenimis grįsta gatvė - Birutės 18. Autentiškas Vilniaus istorinis paveldas 1860 m. Trikotažo fabrikas Triumf. 1910 m. Spynų ir metalo dirbinių fabrikas

Detaliau

Mityba ir mitybos įpročiai: mitai ir mokslu grįsta realybė

Mityba ir mitybos įpročiai:  mitai ir mokslu grįsta realybė Pažvelkime į maistą kaip į sveikatai poveikį darantį išorinės aplinkos veiksnį Prof.dr.(HP) Rimantas Stukas Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos mokslų instituto Visuomenės sveikatos katedra

Detaliau

Title of Presentation

Title of Presentation Lietuvos pažeistų durpynų tvarkymas, nt Tyrulių paukščių apsaugai svarbių teritorijų (PAST) atkūrimo darbus (www.tyruliai-life.lt) NR. LIFE12 NAT/LT/001186 Parengė: projekto asistentė J. Liaudanskytė projekto

Detaliau

Skaidrė 1

Skaidrė 1 Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazija 2015 m. Mes esame Jaunųjų Miško bičiulių klubo "Kadagys" nariai. SVEIKI, Šalia Seirijų miestelio yra Metelių regioninis parkas, Trako ir Šilo miškai, kuriuose

Detaliau

Meduolinė tešla ir jos gaminiai

Meduolinė tešla ir jos gaminiai Šventinių meduolių kepimas ir puošyba Vilniaus lietuvių namų technologijų mokytoja metodininkė Edita Juozėnienė 2014-11-26 Uždavinys: Remiantis literatūra ir mokytojo pasakojimu, mokiniai gebės namų sąlygomis

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL VIENKARTINIŲ LEIDIMŲ PURKŠTI AUGALŲ APSAUGOS PRODUKTUS IŠ ORO IŠDAVIMO IR GALIOJIMO PANAIKINIMO

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL VIENKARTINIŲ LEIDIMŲ PURKŠTI AUGALŲ APSAUGOS PRODUKTUS IŠ ORO IŠDAVIMO IR GALIOJIMO PANAIKINIMO LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL VIENKARTINIŲ LEIDIMŲ PURKŠTI AUGALŲ APSAUGOS PRODUKTUS IŠ ORO IŠDAVIMO IR GALIOJIMO PANAIKINIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO 2017 m. rugpjūčio 1 d. Nr.

Detaliau

Ekologiški produktai Vilkaviškio Salomėjos Neries Pagrindinė mokykla

Ekologiški produktai Vilkaviškio Salomėjos Neries Pagrindinė mokykla Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinė mokykla 2013 Ekologiški produktai: privalumai ir trūkumai Darbą atliko : 1.Viktorija Lazauskaitė 2. Justė Zinkevičiūtė 3. Akvilė Zaveckaitė Mokytoja : Birutė Miliauskienė

Detaliau

ATMINTINE

ATMINTINE TIESIOGINIŲ IŠMOKŲ UŽ ŽEMĖS ŪKIO NAUDMENŲ IR PASĖLIŲ PLOTUS, ATSKIRŲJŲ TIESIOGINIŲ IŠMOKŲ UŽ BALTĄJĮ CUKRŲ, TIESIOGINIŲ IŠMOKŲ UŽ MĖSINIUS GALVIJUS IR (ARBA) MĖSINES AVIS, LIETUVOS KAIMO PLĖTROS 2007 2013

Detaliau

EUROPOS SĄJUNGA EUROPOS PARLAMENTAS TARYBA Briuselis, 2019 m. gegužės 8 d. (OR. en) 2018/0172 (COD) PE-CONS 11/19 ENV 44 MI 36 IND 12 CONSOM 20 COMPET

EUROPOS SĄJUNGA EUROPOS PARLAMENTAS TARYBA Briuselis, 2019 m. gegužės 8 d. (OR. en) 2018/0172 (COD) PE-CONS 11/19 ENV 44 MI 36 IND 12 CONSOM 20 COMPET EUROPOS SĄJUNGA EUROPOS PARLAMENTAS TARYBA Briuselis, 2019 m. gegužės 8 d. (OR. en) 2018/0172 (COD) PE-CONS 11/19 ENV 44 MI 36 IND 12 CONSOM 20 COMPET 38 MARE 2 PECHE 22 RECH 28 SAN 20 ENT 12 ECOFIN 29

Detaliau

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną Marcinkevičių) Genys Pelėda Sraigės (1, 2) Paukščiai (1, 2)

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2012) 2384 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS kuriuo priimamas valstybių narių teikiamų Europ

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2012) 2384 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS kuriuo priimamas valstybių narių teikiamų Europ EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2012 04 18 C(2012) 2384 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS 2012 04 18 kuriuo priimamas valstybių narių teikiamų Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos 2008/98/EB dėl

Detaliau

leidinys-v2.indd

leidinys-v2.indd 1 Lietuvos kaimo plėtros 2007 2013 m. programos įgyvendinimas 2 Lietuvos kaimo plėtros 2007 2013 m. programos įgyvendinimas UDK 338.43(474.5) Li239 Leidinyje pateikiama Lietuvos kaimo plėtros 2007 2013

Detaliau

3 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Vilkpėdė, Vilkpėdės g. Domantas Grikšas tel

3 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Vilkpėdė, Vilkpėdės g. Domantas Grikšas tel 3 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Vilkpėdė, Vilkpėdės g. Domantas Grikšas tel. +370 673 22322 domantas@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Vilkpėdė, Vilkpėdės g.

Detaliau

2014 m. LDAA lauko diena pas ūkininką Martyną Laukaitį Burokėlių katalogas

2014 m. LDAA lauko diena pas ūkininką Martyną Laukaitį Burokėlių katalogas 2014 m. LDAA lauko diena pas ūkininką Martyną Laukaitį Burokėlių katalogas Raudonieji burokėliai Beta vulgaris Lietuvoje auginama ir vartojama daug burokėlių. Tai visiems puikiai pažįstama daržovė, gausiai

Detaliau

DocHdl1tmpTarget

DocHdl1tmpTarget Europos teisminių institucijų, nagrinėjančių civilines ir komercines bylas, tinklas Civilinis teisingumas šalia jūsų Sveiki atvykę į mūsų interneto svetainę tai nauja iniciatyva, palengvinsianti visų Europos

Detaliau

II-a klasė

II-a klasė II klasės testų vertinimo ir atsakymų lentelė I testas 1. Už kiekvieną užrašytą žodį skiriama po pusę pupos ir už kiekvieną pažymėtą e ė raidę po pusę pupos (1,5+1,5, 3 pupos). 2. Už kiekvieną taisyklingai

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

ŠILTNAMIO EFEKTĄ SUKELIANČIŲ DUJŲ KIEKIS LIETUVOJE 2017 M. IR TENDENCIJOS M. Klimato kaita veikia visus pasaulio regionus. Dėl besikeičianči

ŠILTNAMIO EFEKTĄ SUKELIANČIŲ DUJŲ KIEKIS LIETUVOJE 2017 M. IR TENDENCIJOS M. Klimato kaita veikia visus pasaulio regionus. Dėl besikeičianči ŠILTNAMIO EFEKTĄ SUKELIANČIŲ DUJŲ KIEKIS LIETUVOJE 217 M. IR TENDENCIJOS 199-217 M. Klimato kaita veikia visus pasaulio regionus. Dėl besikeičiančio klimato šyla oro ir vandenynų temperatūra, tirpsta kalnų

Detaliau

PIRKĖJO GIDAS Valgomojo stalai Puikūs stalai įstabioms akimirkoms Projektuodami valgomojo stalus galvojome apie jų kasdienį naudojimą namuose. Apie ta

PIRKĖJO GIDAS Valgomojo stalai Puikūs stalai įstabioms akimirkoms Projektuodami valgomojo stalus galvojome apie jų kasdienį naudojimą namuose. Apie ta PIRKĖJO GIDAS Valgomojo stalai Puikūs stalai įstabioms akimirkoms Projektuodami valgomojo stalus galvojome apie jų kasdienį naudojimą namuose. Apie tai, kad stalas dažnai tampa šeimos, vaikų, artimųjų

Detaliau

Įkvėpkite palėpei gyvybės

Įkvėpkite palėpei gyvybės Įkvėpkite palėpei gyvybės 2 Daugumą palėpių galima paversti patrauklia gyvenamąja erdve. Skaitykite ir pasisemkite įkvėpimo. Papildoma erdvė paprasčiau nei manote Ar Jūsų namas tapo per mažas Jūsų šeimai?

Detaliau

BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikit

BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikit BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikite aikštelės nuţymėjimą po baseinu, pašalinkite augalus,

Detaliau

Microsoft Word - T_164_priedas.doc

Microsoft Word - T_164_priedas.doc PATVIRTINTA Šiaulių rajono savivaldybės tarybos 2005 m. gegužės 26 d. sprendimu Nr. T-164 SAUGOTINŲ ŽELDINIŲ, AUGANČIŲ NE MIŠKO ŽEMĖJE, APSAUGOS IR PRIEŽIŪROS ŠIAULIŲ RAJONE TAISYKLĖS I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

Vinter-workshop 2013

Vinter-workshop 2013 SEMINARAS DIRVOŽEMIS IR ŽMOGUS skirtas Tarptautiniams dirvožemio metams paminėti Gediminas Čyžius UAB DGE Baltic Soil and Environment Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija 2015 m. balandžio 30 d.,

Detaliau

Pirkimų per CPO rezultatai 2012 m. Periodas iki I. Pirkimų vertė ir skaičius Pirkimų vertė, Lt Pirkimų skaičius 1060 Mėnuo Pirki

Pirkimų per CPO rezultatai 2012 m. Periodas iki I. Pirkimų vertė ir skaičius Pirkimų vertė, Lt Pirkimų skaičius 1060 Mėnuo Pirki Pirkimų per CPO rezultatai 212 m. Periodas iki 212-4-3 I. Pirkimų vertė ir skaičius Pirkimų vertė, Lt 39.352.165 Pirkimų skaičius 16 Mėnuo sausis 7.218.85,21 2 vasaris 1.59.648,92 288 kovas 11.389.637,85

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS DARBO KODEKSO 204 STRAIPSNIO IR XIX SKYRIAUS PAKEITIMO ĮSTATYMAS

LIETUVOS RESPUBLIKOS DARBO KODEKSO 204 STRAIPSNIO IR XIX SKYRIAUS PAKEITIMO ĮSTATYMAS LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTRO 2008 M. BALANDŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 1V-148 DĖL REGIONINIŲ CENTRŲ KOMPLEKSINĖS PLĖTROS INVESTICINIŲ

Detaliau

Microsoft Word - Misionieriu sodai AISKINAMASIS.doc

Microsoft Word - Misionieriu sodai AISKINAMASIS.doc 322626 Misionierių sodai gyvenamosios paskirties pastatas su požemine automobilių stovėjimo aikštele Subačiaus g. 26, 28, Vilniuje AIŠKINAMASIS RAŠTAS Konkursinis projektas parengtas vadovaujantis LAS,

Detaliau

Page 1 of 20 Patalpų valymo paslaugų pirkimo supaprastinto atviro konkurso sąlygų 1 priedas PATALPŲ VALYMO PASLAUGŲ SUPAPRASTINTO ATVIRO KONKURSO TECH

Page 1 of 20 Patalpų valymo paslaugų pirkimo supaprastinto atviro konkurso sąlygų 1 priedas PATALPŲ VALYMO PASLAUGŲ SUPAPRASTINTO ATVIRO KONKURSO TECH Page 1 of 20 Patalpų valymo paslaugų pirkimo supaprastinto atviro konkurso sąlygų 1 priedas PATALPŲ VALYMO PASLAUGŲ SUPAPRASTINTO ATVIRO KONKURSO TECHNINĖ SPECIFIKACIJA Techniniai reikalavimai bei valomų

Detaliau

1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO TECHNINĖ SPECIFIKACIJA Eil Nr. Produktų pavadinimas Reikalavimai Mato vnt. Kiekiai per 12 mėn. 1 Kiaulienos k

1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO TECHNINĖ SPECIFIKACIJA Eil Nr. Produktų pavadinimas Reikalavimai Mato vnt. Kiekiai per 12 mėn. 1 Kiaulienos k 1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO Eil 1 Kiaulienos kumpis Vakuume, LST 1921 : 2003 Kg 900 2 Švieži lašiniai be odos Vakuume, LST 544 92 Kg 50 3 Jautienos kumpis Vakuume, TS 2008435 123 93 Kg 900

Detaliau

ok.2019

ok.2019 Join us for the best version of Open Kitchen yet 20 19 OPEN KITCHEN 2019 ATEITIESFORMA MAISTO FORMA ATEITIES MAISTO 20 19 Brangus restorano savininke, Sveikiname! Jei Jūs sulaukėte šio pranešimo, vadinasi,

Detaliau

1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel

1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel 1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel. +370 673 22322 domantas@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas PATALPA Adresas Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus

Detaliau

Kauno marių regioninio parko direkcijos glausta veiklos ataskaita už 2014 metus 2014 m. direkcija atliko 7 gyvosios gamtos monitoringus: didžiojo auks

Kauno marių regioninio parko direkcijos glausta veiklos ataskaita už 2014 metus 2014 m. direkcija atliko 7 gyvosios gamtos monitoringus: didžiojo auks Kauno marių regioninio parko direkcijos glausta veiklos ataskaita už 2014 metus 2014 m. direkcija atliko 7 gyvosios gamtos monitoringus: didžiojo auksinuko ir kraujalakio melsvio stebėjimus, niūraspalvio

Detaliau

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos 2010 m. balandžio 26 d. pasirašė projekto,,viešosios vandens turizmo infrastruktūros

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos 2010 m. balandžio 26 d. pasirašė projekto,,viešosios vandens turizmo infrastruktūros Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos 2010 m. balandžio 26 d. pasirašė projekto,,viešosios vandens turizmo infrastruktūros sukūrimas saugomose teritorijose" (toliau Projektas)

Detaliau

SANTE/11059/2016-EN Rev. 2

SANTE/11059/2016-EN Rev. 2 Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2017 m. rugpjūčio 17 d. (OR. en) 11651/17 AGRILEG 150 DENLEG 63 PRIDEDAMAS PRANEŠIMAS nuo: Europos Komisijos gavimo data: 2017 m. rugpjūčio 24 d. kam: Komisijos dok.

Detaliau

Radiacija ir jospoveikis

Radiacija ir jospoveikis Jonizuojančioji spinduliuotė Parengė: Radviliškio Lizdeikos gimnazijos 4C klasės mokinės Lina Peseckytė ir Armanda Kavaliauskaitė Konsultavo mokytoja J.Caporkienė Radiacija buvo visuomet: ji buvo prieš

Detaliau

untitled

untitled Mokslas saugo vartotojus visoje maisto gamybos grandinėje nuo lauko iki stalo Įsipareigoję užtikrinti saugų maistą Europoje 2 EFSA mokslinė vartotojų apsaugos ir informavimo organizacija Europos maisto

Detaliau

Linas Agro Group Presentation

Linas Agro Group Presentation AB LINAS AGRO GROUP VERTIKALIAI INTEGRUOTA ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRAMONĖS GRUPĖ Tomas Tumėnas, finansų direktorius VIETA MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOS GRANDINĖJE Tarptautinė vertikaliai integruota įmonių grupė.

Detaliau

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Cia tu ir tavo tevai ras informacija apie mokykla (as) Danijoje. Atskiri punktai gali skirtis kiekvienoje mokykloje. Jei kiltu abejoniuklausk mokytoju.

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Vaizdo

Detaliau

Cukraus pasaulis Produktai ir idėjos maisto pramonei

Cukraus pasaulis Produktai ir idėjos maisto pramonei Cukraus pasaulis Produktai ir idėjos maisto pramonei Cukraus teikiamos galimybės Cukrus yra natūralus produktas, jo grynas, saldus skonis yra visų saldinimo medžiagų pagrindas. Tai ne tik saldinimo priemonė,

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

Dokumento Aplinkosauginių priemonių projektavimo, įdiegimo ir priežiūros rekomendacijos. Vandens telkinių apsauga APR- VTA 10 4 priedas VANDENS APSAUG

Dokumento Aplinkosauginių priemonių projektavimo, įdiegimo ir priežiūros rekomendacijos. Vandens telkinių apsauga APR- VTA 10 4 priedas VANDENS APSAUG Dokumento Aplinkosauginių priemonių projektavimo, įdiegimo ir priežiūros rekomendacijos. Vandens telkinių apsauga APR- VTA 10 4 priedas VANDENS APSAUGOS PRIEMONIŲ TAIKYMO REKOMENDACIJOS 1 lentelė. Apsaugos

Detaliau

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje Patients rights have no borders Aktyvaus pilietiškumo tinklas, norėdamas prisidėti prie Europos Sąjungos (ES) įgyvendinamos kampanijos Pacientų teisės neturi sienų, parengė šią informaciją apie Direktyvą

Detaliau

Microsoft PowerPoint - SGdujos_ZaliosiosInovacijos_2016.pptx

Microsoft PowerPoint - SGdujos_ZaliosiosInovacijos_2016.pptx Žaliosios inovacijos suslėgtų gamtinių dujų gamybos technologiniuose procesuose Informacinis renginys: Žaliosios pramonės inovacijų programos įgyvendinimas 2016 m. rugsėjo 29 d., Vilnius Apie mus UAB SG

Detaliau

Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai

Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai 1. Kurios tautos gyvenamoji teritorija parodyta žemėlapyje? A berberų B fulbių C hausų D tuaregų 3. Ką vaizduoja šis neįprastu

Detaliau

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV Projektas įvykdytas pagal sutartį Nr. GVP/PTS/1288 2016 m. spalio 25 d. PROJEKTO ŠIAULIŲ LETENĖLĖ FENIKSO KELIAS UŢMIRŠTIEMS BEGLOBIAMS VEIKLOS IR FINANSINĖ ATASKAITA Projekto vykdytojas: VšĮ Šiaulių letenėlė

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2007 M. LAPKRIČIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 3D-524 DĖL NACIONALINĖS ŽEMĖS ŪKIO IR M

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2007 M. LAPKRIČIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 3D-524 DĖL NACIONALINĖS ŽEMĖS ŪKIO IR M LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL ŽEMĖS ŪKIO MINISTRO 2007 M. LAPKRIČIO 29 D. ĮSAKYMO NR. 3D-524 DĖL NACIONALINĖS ŽEMĖS ŪKIO IR MAISTO PRODUKTŲ KOKYBĖS SISTEMOS PAKEITIMO 2018 m. lapkričio

Detaliau

3_Radisson Blu_knygute_pasirinkta_reverse_A5

3_Radisson Blu_knygute_pasirinkta_reverse_A5 Jūsų šventėms Ypatingas pasiūlymas rezervuojantiems iš anksto 10% nuolaida, užsakymams iki 2016 spalio 15 d. O kur švęsite Jūs? Dangiška vakarienė Delta salė 22 aukšte, maksimaliai talpina 50 asmenų Skybar

Detaliau

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO POILSIO NAMŲ „POLITECHNIKA“ VIDAUS TVARKOS TAISYKLĖS

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO POILSIO NAMŲ „POLITECHNIKA“ VIDAUS TVARKOS TAISYKLĖS PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto infrastruktūros direktoriaus 2013 m. rugpjūčio 28 d. potvarkiu Nr. PP-81 KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO POILSIO NAMŲ POLITECHNIKA VIDAUS TVARKOS TAISYKLĖS

Detaliau

SAMONINGAS_VARTOJIMAS_NG

SAMONINGAS_VARTOJIMAS_NG Kai paskutinė upė bus užteru teršta, ta, kai paskutinė žuvis bus pagauta, kai paskutinis medis bus nukirstas......tik tada baltieji žmonės s supras, kad pinigai nevalgomi! Indėnų posakis Kaip civilizuota

Detaliau

PATVIRTINTA Plungės rajono Platelių gimnazijos direktorės 2013 m. spalio 17 d. įsakymu Nr. (1.5)-V1-153 (pataisymai 2019 m. vasario 4 d. įsakymu Nr. (

PATVIRTINTA Plungės rajono Platelių gimnazijos direktorės 2013 m. spalio 17 d. įsakymu Nr. (1.5)-V1-153 (pataisymai 2019 m. vasario 4 d. įsakymu Nr. ( PATVIRTINTA Plungės rajono Platelių gimnazijos direktorės 2013 m. spalio 17 d. įsakymu Nr. (1.5)-V1-153 (pataisymai 2019 m. vasario 4 d. įsakymu Nr. (1.5)-V1-27) PLUNGĖS R. PLATELIŲ GIMNAZIJOS MOKINIŲ

Detaliau

Mėsa ir mėsos gaminiai

Mėsa ir mėsos gaminiai Mėsa ir mėsos gaminiai 1. Jautienos kumpis, žalias (be kaulo, odos, riebalų) kg 21,24 2. Kiaulienos kumpis, žalias (be kaulo, odos, riebalų) kg 14,82 3. Kiaulienos nugarinė, žalia kg 17,97 4. Vištienos

Detaliau

Žirm n g , Vilnius Tel.: (8~5) ; Faks.: (8~5) Statytojas (užsakovas) Statinio projekto pavadinimas Statinio kategorija

Žirm n g , Vilnius Tel.: (8~5) ; Faks.: (8~5) Statytojas (užsakovas) Statinio projekto pavadinimas Statinio kategorija Žirm n g.9 -, 9 Vilnius Tel.: (8~5) 7 8 ; Faks.: (8~5) 8 Statytojas (užsakovas) Statinio projekto pavadinimas Statinio kategorija Statinio grup UAB ARGINTA INVESTMENT DIDMENIN S PREKYBOS PASTATO, NALŠIOS

Detaliau

Alytaus regiono uždaryto Pagirmuonių sąvartyno aplinkos monitoringo 2017 m. ataskaita Ūkio subjektų aplinkos monitoringo nuostatų 4 priedas ALYTAUS RE

Alytaus regiono uždaryto Pagirmuonių sąvartyno aplinkos monitoringo 2017 m. ataskaita Ūkio subjektų aplinkos monitoringo nuostatų 4 priedas ALYTAUS RE Ūkio subjektų aplinkos monitoringo nuostatų 4 priedas ALYTAUS REGIONO UŽDARYTO PAGIRMUONIŲ SĄVARTYNO APLINKOS MONITORINGO 2017 M. ATASKAITA I BENDROJI DALIS 1. Informacija apie ūkio subjektą: 1.1. teisinis

Detaliau

(Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkrič

(Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkrič (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkričio d. FORMAI PRITARTA 2014-2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

Pareiškėjo pavadinimas: Vikaičių benruomenės centras Strategijos prioritetas, pagal kurį teikiamas vietos projektas: I prioritetas,,kaimo infrastruktū

Pareiškėjo pavadinimas: Vikaičių benruomenės centras Strategijos prioritetas, pagal kurį teikiamas vietos projektas: I prioritetas,,kaimo infrastruktū Pareiškėjo pavadinimas: Vikaičių benruomenės centras I prioritetas,,kaimo infrastruktūros modernizavimas 1.1. Priemonė Kaimo atnaujinimas ir plėtra, veiklos sritis 1.1.1. viešosios infrastruktūros sutvarkymas

Detaliau

R4BP 3 Print out

R4BP 3 Print out Biocidinio produkto charakteristikų santrauka Produkto pavadinimas: BROS Dribsniai nuo pelių ir žiurkių Produkto tipas (-ai): Autorizacijos liudijimo numeris: (10-14 17.5)BSV-12300(A-14VAP562073-18-57)

Detaliau

VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo metų a

VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo metų a VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo 30-49 metų amžiaus asmenys, tyrintys profesinę kvalifikaciją ir

Detaliau

Microsoft Word - Vestuviusvente.lt_Nuoma _viskas_2017.doc

Microsoft Word - Vestuviusvente.lt_Nuoma _viskas_2017.doc Išvažiuojamajai ceremonijai nuomojame: Kupolą ( 4,3 m aukštis, diametras 3m, 2,5x2,5m grindys). Kaina nuo 350 eu. Galutinė kaina priklauso nuo šventės datos, miesto. Į nuomos kainą įskaičiuota: Stalelis

Detaliau

Ką pasako kūno kalba?

Ką pasako kūno kalba? Mokinių įsidarbinimo galimybės Vilniaus teritorinė darbo birža, Jaunimo užimtumo skyrius Jaunimo darbo centras JEI TAU 14 16 metų 14-16 metų jaunuoliams dirbti draudžiama, išskyrus jų fizines galimybes

Detaliau

EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI

EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI Minimalius reikalavimus iliustruojantys pavyzdžiai

Detaliau

APLINKOS APSAUGOS DALIS TURINYS Nr. 1. TEKSTO DOKUMENTAI Inventoriaus Nr. Psl. Laida 1. Projekto sudėties žiniaraštis 3 O 2. Aiškinamasis raštas 4-12

APLINKOS APSAUGOS DALIS TURINYS Nr. 1. TEKSTO DOKUMENTAI Inventoriaus Nr. Psl. Laida 1. Projekto sudėties žiniaraštis 3 O 2. Aiškinamasis raštas 4-12 TURINYS Nr. 1. TEKSTO DOKUMENTAI Inventoriaus Nr. Psl. Laida 1. Projekto sudėties žiniaraštis 3 O 2. Aiškinamasis raštas 4-12 O 3. Atliekų tvarkymo kiekių lentelė 13 O Esamos medinės perdangos konstrukcijos

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos agroverslo tendencijos DNB Bankas 2015 m. gegužės 22 d. Agroverslas iki šiol buvo vienas iš atspariausių Lietuvos ūkio stuburo slankstelių 8,5 8,7 Maisto sektoriaus pridėtinė vertė, dalis BVP,

Detaliau

Linas Agro Group Presentation

Linas Agro Group Presentation AB LINAS AGRO GROUP FINANSŲ IR VEIKLOS APŽVALGA UŽ 2014 2015 FINANSINIUS METUS Tomas Tumėnas, finansų direktorius VIETA MAISTO PRODUKTŲ GAMYBOS GRANDINĖJE Tarptautinė vertikaliai integruota įmonių grupė.

Detaliau

OBJEKTAS: GYVENAMO NAMO REKONSTRUKCIJA

OBJEKTAS: GYVENAMO NAMO REKONSTRUKCIJA UAB ŠARŪNO KIAUNĖS PROJEKTAVIMO STUDIJA ALEKSOTO G. -2, KAUNAS Direktorius Šarūnas Kiaunė kiaunes@yahoo.com 8 687 52 29-2 OBJEKTAS: STATYBOS VIETA: BYLA: TOMAS: STADIJA: KATEGORIJA: STATYTOJAS: PROJEKTO

Detaliau

Danfoss Link TM Wi-Fi Namų šildymas, valdomas nuotoliniu būdu 24/7 namų šildymo valdymas iš bet kurios vietos su Danfoss Link programėle ismanussildym

Danfoss Link TM Wi-Fi Namų šildymas, valdomas nuotoliniu būdu 24/7 namų šildymo valdymas iš bet kurios vietos su Danfoss Link programėle ismanussildym Wi-Fi Namų šildymas, valdomas nuotoliniu būdu 24/7 namų šildymo valdymas iš bet kurios vietos su Danfoss Link programėle ismanussildymas.danfoss.lt Danfoss Link Wi-Fi sistema Wi-Fi sistema leidžia: Valdyti

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation STATYBA 2017 Ilgiausiai šalyje gyvuojanti paroda, kuri vietoje suburia verslo lyderius, įvairių sričių specialistus, architektus, kompanijų vadovus, mokymo įstaigas ir galutinius vartotojus, kurie ne tik

Detaliau