KETVIRTOJI PRAMONĖS REVOLIUCIJA. KOKIA JI? Parengė profesijos mokytoja ekspertė Violeta Ašmontienė

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "KETVIRTOJI PRAMONĖS REVOLIUCIJA. KOKIA JI? Parengė profesijos mokytoja ekspertė Violeta Ašmontienė"

Transkriptas

1 KETVIRTOJI PRAMONĖS REVOLIUCIJA. KOKIA JI? Parengė profesijos mokytoja ekspertė Violeta Ašmontienė

2 2 Masačusetso techologijų instituto profesoriai E. Brynjolfsonas ir A. McAfee šį laikotarpį pavadino antruoju mašinų amžiumi. Ketvirtosios pramonės revoliucijos didžiausi revoliucionieriai vokiečiai, jų sugalvotas ir revoliucijos prekės ženklas Industrie 4.0 Hanoverio mugėje dabar naudojamas ir kitose šalyse m. bendromis Vokietijos vyriausybės, pramonės ir verslo, akademinės bendruomenės pastangomis pradėta įgyvendinti Industry 4.0 iniciatyva ir tam sukurta platforma. Išmanioji gamykla ar sandėlis, kur nesimato nė vieno žmogaus, o tarpusavyje bendrauja daiktai, čia jau tampa realybe: praktikoje įgyvendinamas skaitmeninėmis technologijomis paremtas tiekimo, gamybos ir realizacijos grandinės valdymas, kurį organizuoja ir vykdo pačios skaitmeninės technologijos.

3 3 Tai, kas vadinama ketvirtąja pramonės revoliucija, vyksta jau gerus metų, tačiau niekas negali pasakyti tikslaus laiko, kada tai prasidėjo, teigė H.Manzke, Vokietijos metalo ir elektros pramonės darbdavių asociacijos Nordmetall tarptautinių ryšių skyriaus direktorius.

4 4 Ši revoliucija kitokia. Tai nėra vieno išradimo pritaikymas pramonei, kaip buvo su garu, elektra ir informacinėmis technologijomis, taip pakeičiant gamybos procesą iš esmės. Šį kartą nauji gamybos būdai atsiranda nuolat. Tačiau tai nėra susiję vien su gamyba. Ši revoliucija apima ir darbo įpročius. Šiandien pramonėje dirbantiems žmonėms jau reikia ne tik specialių techninių žinių, bet ir gero kompiuterinio raštingumo bei tokių kompetencijų, kaip kalbų mokėjimas, bendravimo meno išmanymas bei gebėjimas dirbti lanksčiai laiko ir vietos atžvilgiais. Nuolat augantis pramonės skaitmeninimas verčia įmones permąstyti gamybos procesą, nes gamybinės ir informacinės technologijos kuo toliau, tuo persipina vis labiau. Kaip tik todėl darbuotojų perkvalifikavimas yra vienas dažniausių uždavinių šiuolaikinėje pramonėje. Tomas Pagirys, Lietuvos ekonomikos konferencija,

5 4-osios pramonės revoliucijos požymiai: Greitis: Priešingai nei ankstesnės, plėtojasi eksponentiškai, o ne linijiškai. Gyvename daugialypiame pasaulyje, kuriame viskas susiję. Plati įvairovė Jungiamos daugialypės technologijos, kurios skatina precedento neturinčius ekonomikos, verslo, visuomenės ir paties žmogaus pokyčius. Sistemų transformacijos: Pertvarkomos ištisos valstybių, įmonių, pramonės sektorių ir visos visuomenės sistemos.

6 6 Istorinis kontekstas Perėjimas nuo maisto ieškojimo prie žemės ūkio prieš 10 tūkst.metų, prijaukinus gyvūnus, pradėjus dirbti žemę agrarinė revoliucija. Pramonės revoliucijos: XVIII a. antroje pusėje žmonių fizinį darbą keičia mechanizmai Pirmoji metai: garo variklis Antroji XIX a. pabaiga XX pradžia elektros energija ir surinkimo linijos Trečioji centriniai kompiuteriai, asmeniniai kompiuteriai, internetas Skaitmeninės technologijos, aprūpintos kompiuterių technine, programine įranga ir tinklais tampa sudėtingesnės ir labiau integruotos, todėl keičia visuomenę ir pasaulio ekonomiką.

7 7 Paradoksai: Antroji pramonės revoliucija dar neapėmė 17 % planetos, nes pasaulyje beveik 13 milijardo žmonių vis dar neturi prieigos prie ekeltros energijos. Daugiau nei pusė pasaulio gyventojų, arba 4 milijardai žmonių, kurių dauguma gyvena besiplėtojančiose šalyse, neturi galimybės naudotis internetu. Internetas pasaulyje pasklido per mažiau nei dešimtmetį. Velenas (skiriamasis pirmosios pramonės revoliucijos požymis) išplito už Europos ribų beveik per 120 metų.

8 Kuo skiriasi šios revoliucijos? Ketvirtoji pramonės revoliucija vyksta ant trečiosios skaitmeninės revoliucijos pamatų. Pastaroji užtvindė pasaulį kompiuteriais ir automatizavo duomenų kaupimą. Tačiau naujoji pokyčių banga nuo ankstesnių skiriasi keliais svarbiais aspektais. Pirma, inovacijos kuriamos ir gali pasklisti greičiau nei kada nors anksčiau. Antra, mažėjančios ribinės gamybos sąnaudos ir platformų, kurios daugelyje sektorių koncentruoja dalykinę veiklą, iškilimas didina pelno ir apimties sąsają. Trečia, ši revoliucija palies ir prie jos kūrimo prisidės visos šalys, o pokyčių poveikį žmonija pajus daugelyje sričių.

9 Pasiūlos veiksniai Paklausos veiksniai Institucinė aplinka Inovacijų ekosistema Prisijungimo struktūra (wifi) Vartotojo profilis Valdžios institucijų efektyvumas Ekosistemos patrauklumas ir konkurencingumas Mokėjimų infrastruktūra Finansinis raštingumas Politinė ir verslo aplinka Imlumas inovacijoms Pristatymo infrastruktūra Elektroninis raštingumas Valdžios institucijų skaitmenizacija Rizikos kapitalo prieinamumas. Verslo atidarymo sąlygos.

10 Pokyčiai milžiniški, mastas neįtikėtinas, inovacijos intensyvios Tarptautinė konkurencija Konsolidacija globaliose rinkose

11 Detroitas Palyginimui 2014 Silicio slėnis Trijų didžiausių įmonių bendroji vertė 36 mlrd. JAV dolerių. Pajamos 250 mlrd. JAV dolerių. 1,2 mln. darbuotojų. Trijų didžiausių įmonių bendroji vertė 1,09 trilijono JAV dolerių. Pajamos 247 mlrd. JAV dolerių. 137 tūkst. darbuotojų.

12

13 Pokyčių grėsmės Lietuvai Pagrindinė grėsmė - konkurencingumas

14 VAROMOSIOS JĖGOS

15 15 Fizinės tendencijos Autonominiai automobiliai Sunkvežimiai, dronai, laivai, orlaiviai 3D spausdintuvai Automobiliai, aviacija, medicinos pramonė Pažangioji robotika Namų ruoša, ūkininkavimas, slauga Naujosios medžiagos Nanomedžiaga grafenas 200 kartų stipresnis už plieną, milijoną kartų plonesnis už žmogaus plauką, šilumos ir elektros laidininkas.

16 16 Skaitmeninės tendencijos Daiktų internetas apibūdina fizinio pasaulio daiktų (produktų, paslaugų, vietovių ir pan.) ir žmonių santykį, tarpusavyje sujungus technologijas bei įvairias platformas. Prognozuojama, kad iki 2020 m. prie interneto bus prijungta 34 mlrd. įrenginių (2015 m. buvo 10 mlrd.), ir ne tik pramonėje ketvirtoji pramonės revoliucija ateis į visas gyvenimo sritis. Skaičiuojama, kad per artimiausius trejus ketverius metus žemės ūkyje bus naudojama 75 mln. tokių įrenginių, daugiausia daviklių, matuojančių dirvožemio rūgštingumą, temperatūrą bei kt., ir tai padės ūkininkams padidinti derlių. Sveikatos apsaugos srityje jau po trejų ketverių metų apie 646 mln. daiktų interneto įrenginių rinks duomenis ir automatizuos procesus. Nuotolinis stebėjimas: beveik realiuoju laiku klientai gali nuolat stebėti siuntinio ar dokumento judėjimo būklę.

17 17 Biologinės tendencijos Genai aktyvuoti ir redaguoti, sintetinė biologija (ne tik medicina, bet ir žemės ūkis, biodegalai). Galimybė veiksmingai ir nebrangiai nustatyti genetinius faktorius, lemiančius ligą. Gyvūnų genų koregavimas, augalų modifikavimas. Biospausdinimas (odos, kaulų, širdies ir kraujagyslių audiniams atkurti jau dabar, eilėje kepenų ląstelių sluoksniai). Ką reiškia būti žmogumi? Kokiais duomenimis ir informacija apie mūsų kūną bei sveikatą galima arba turėtų būti dalinamasi su kitais? Kokias teises ir pareigas turime, ketindami keisti ateities kartų genetinį kodą?

18 18 10% žmonių vilki prie interneto prijungtus drabužius 90% žmonių duomenis saugo neribotai ir nemokamai Virsmo taškai iki 2025 m. (2015 pasaulio ekonomikos forumo ataskaita) 91,2% 91 % 1 trilijonas jutiklių prijungta prie interneto 89,2 % Sukurtas pirmasis robotas vaistininkas JAV 86,5 % 10% skaitymo akinių prijungta prie interneto 85,5 % 80% žmonių dalyvauja interneto tinkluose 84,4 % 3D spausdintuvu pagamintas pirmasis automobilis Suformuojama pirmoji vyriausybė, surašymą pakeičianti didžiųjų duomenų šaltiniais Parduodamas pirmasis implantuojamas mobilusis telefonas 5% vartoti skirtų prekių pagaminta 3D spausdintuvu 90% gyventojų naudojasi mobiliaisiais telefonais 84,1 % 82,9 % 81,7 % 81,1 % 80,7 % 90% gyventojų turi nuolatinę prieigą prie interneto 78,8 % 10% visų automobilių JAV keliuose yra savaeigiai 78,2 % Atliekama pirmosi 3D spausdintuvu sukurtų kepenų transplantacija 76,4 % Dirbtinis intelektas įmonėse atlieka 30% auditų 75,4 % Vyriausybė pirmą kartą surenka mokesčius, naudodamasi blokų grandine Daugiau nei 50% interneto ryšio tiekiama namų prietaisams ir įrenginiams Visame pasaulyje daugiau keliaujama ir važinėjama ne savais automobiliais, bet jais dalijamasi Atsiranda pirmasis daugiau nei 50 tūkst. gyventojų turintis miestas be šviesoforų 73,1 % 69,9 % 67,2 % 63,7 % 10% pasauliui BVP sukaupta blokų grandinėje 57,9 % Pasirodo pirmasis dirbtinis intelektas įmonių valdyboje 45,2 % Šaltinis: Deep Shift Technology Tipping Points and Societal impact

19 POVEIKIS

20 20 Ekonomikos augimas 90 proc. darbo vietų reikės skaitmeninių įgūdžių Dabar pasaulyje gyvena apie 7,5 mlrd. gyventojų. Prognozuojama, kad iki 2030 m. šis skaičius sieks 8 mlrd, o iki mlrd. Tai turėtų padidinti visuminę paklausą. Darbingo amžiaus gyventojų skaičius mažės, kartu augs vyresnio amžiaus žmonių, kuriems reikalinga priežiūra, procentas. Mažiau žmonių, norės rizikuoti, imdamiesi verslo, nes pagyvenę darbuotojai labiau kaupia, o ne steigia naujas įmones. Senstantis pasaulis auga lėčiau. Google vyr. ekonomistas Halas Varianas: efektyviau kviesti taksi mobiliąja programėle ar išsinuomoti automobilį, remiantis užsakomųjų paslaugų ekonomikos dėsniais. Atsiranda neatitikimai tarp konkrečios paslaugos vertės ir valstybės statistikoje fiksuojamos ekonomikos augimo. Iš tikrųjų gaminame ir vartojame daug efektyviau.

21 21 Remiantis apklausa, kuri buvo atlikta 15-oje didžiųjų išsivysčiusių bei kylančių ekonomikų, technologijų progresas sukurs 2 mln. naujų darbo vietų, bet tuo pačiu išnaikins 7 mln. darboviečių. Tyrimas Bloomberg L.P. viena didžiausių pasaulyje verslo ir finansinių naujienų agentūrų bei informacijos apie finansų rinkas tiekėjų.

22 22 Užimtumas Į tyrimą įtrauktose šalyse dirba apie 1,9 mlrd. darbuotojų, kurie sudaro maždaug 65% visos pasaulio darbo jėgos, rašo Bloomberg. Tyrimo autoriai teigia, kad vykstant ketvirtai pramonės revoliucijai, būtina keisti darbuotojų kvalifikaciją. Kitaip technologijų pokyčiai gali sukelti blogų padarinių, kaip talentų trūkumas, masinis nedarbas bei auganti nelygybė. Neįmanoma atlaikyti dabartinės technologijos revoliucijos tiesiog laukiant kol ateis kita geriau pasiruošusi darbuotojų karta, rašoma tyrime. Didžiausia rizika netekti darbo gresia tiems, kurie dirba įprastus rutininius administracinius darbus. Moterims rizika didesnė nei vyrams, nes jos sudaro gerokai mažesnę dalį mokslo, technologijų, inžinerijos bei matematikos (angl. STEAM) sektoriuose. O būtent STEAM sektoriuose bus sukurta daugiausia naujų darbo vietų.

23 23 Tikimybė Labiausia tikėtina, kad bus automatizuotos Profesija 0,99 Telerinkodaros specialistai 0,99 Mokesčių deklaracijų rengėjai 0,98 Draudimo agentai, žalos automobiliui vertintojai 0,98 Arbitrai, teisėjai ir kiti sporto pareigūnai 0,98 Teisės referentai 0,97 Restoranų, barų, kavinių vadovai 0,97 Nekilnojamo turto agentai 0,97 Ūkio darbų rangovai 0,96 Sekretoriai ir administracijos padėjėjai (išskyrus teisės, medicinos bei vadovavimo sričių specialistus) 0,94 Kurjeriai ir pasiuntiniai Darbo pobūdis Mažiausia tikėtina, kad bus automatizuota Tikimybė Profesija 0,0031 Socialiniai darbuotojai, besirūpinantys psichikos ligoniais ir sergančiais priklausomybės ligomis 0,0040 Choreografai 0,0042 Gydytojai ir chirurgai 0,0043 Psichologai 0,0055 Personalo vadovai 0,0065 Kompiuterinių sistemų analitikai 0,0077 Antropologai ir archeologai 0,0100 Jūrų inžinieriai ir laivų konstruktoriai 0,0130 Pardavimų vadovai 0,0150 Generaliniai vadovai

24 24 Jau akivaizdu, kad ketvirtoji pramonės revoliucija sukuria mažiau darbo vietų naujose pramonės šakose nei ankstesnės revoliucijos. Reikės daugiau darbuotojų kognityvinėms ir kūrybinėms užduotims vykdyti už didelį atlygį ir mažai mokamo fizinio darbo srityse, bet labai mažai mažės užimtumas įprastiems bei pasikartojantiems darbams atlikti už vidutinį atlyginimą. Mažiausiai tikėtina, kad artimiausioje ateityje bus automatizuoti tie darbai, kuriems reikalingi socialiniai bei kūrybiniai įgūdžiai: visų pirma tai sprendimų priėmimas neapibrėžtose situacijose ir originalių idėjų kūrimas. Ilgainiui pasaulyje atsiras daug naujų pareigybių ir profesijų. Jas suformuos ne tik ketvirtoji pramonės revoliucija, bet ir tokie netechnologiniai veiksniai kaip demografinė kaita, geopolitiniai poslinkiai ir naujos socialinės bei kultūros normos.

25 25 Poveikio rūšys Ketvirtoji pramonės revoliucija skirtingai veikia verslą visuose pramonės sektoriuose. Yra keturios pagrindinės šio poveikio rūšys: keičiasi klientų lūkesčiai; gaminiai papildomi duomenimis, kurie įgalina produktyviau naudoti turtą; kuriamos naujos partnerystės, nes įmonės suvokia naujų bendradarbiavimo formų svarbą; veiklos modeliai keičiami į naujus skaitmeninius modelius.

26 26 Tolimesni veiksmai Vienas iš didžiausių ketvirtosios pramonės revoliucijos iššūkių yra švietimo klausimas: kaip tinkamai pasiruošti besikeičiančiam darbui? Skaitmeninės medijos, tinklinė visuomenė, socialiniai tinklai, virtualios bendruomenės, kurios yra dar vienas naujas mūsų dienų fenomenas, visa tai taip pat ketvirtosios pramonės revoliucijos išdava. Duomenų apsauga, asmens privatumas, emocinis ir kūrybinis intelektas šie ir daugelis kitų klausimų, apie kuriuos dar ne kartą kalbėsime, paliesdami ketvirtosios pramonės revoliucijos temą. Sėkmingam ketvirtosios revoliucijos įgyvendinimui ir eksploatavimui reikalingos dviejų rūšių technologijos: IT saugumas, įskaitant duomenų apsaugą, bei duomenų analizė. Patyrę šių disciplinų specialistai yra kritinis sėkmės veiksnys automatizuotų gamyklų ateičiai.

27 27 IT mokymas tai ne tik kompiuterinis raštingumas, tai ir logika, algoritmavimo ir analitiniai įgūdžiai, procesų sekos supratimas ir kita. Prieš kurį laiką didesnį valstybės dėmesį į švietimą sutelkę suomiai ir pietų korėjiečiai šiandien gali džiaugtis lyderiaujančiomis švietimo sistemomis pasaulyje ir stipria ekonomika, o estai, ėmęsi veiksmų dėl švietimo dešimtmečiu anksčiau nei lietuviai, šiandien lenkia mus ne tik šioje srityje. Šiandien dėmesys turi būti skirtas ne tik IT, kaip atskiro dalyko, mokymui IT turi būti naudojamos ir kaip įrankis kitų dalykų mokyme, pabrėžia Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Robertas Dargis.

28 Europos Komisija išskiria keturias kritines profesijas, kurioms skubiai būtini skaitmeniniai įgūdžiai: tai pramonės mašinų operatoriai, gydytojai, žemės ūkio darbuotojai ir profesijos mokytojai. Skaičiuojama, kad Europoje 37 % arba 80 mln. dirbančiųjų neturi pakankamai bendrųjų skaitmeninių įgūdžių. Iš jų 26 mln. žmonių neturi skaitmeninių įgūdžių apskritai. Todėl pirmiausiai turi pasikeisti pati profesinio mokymo sistema kad pajėgtų atlikti savo funkciją pagal XXI amžiaus diktuojamas taisykles ir lokalias mūsų ūkio, socialinės bei darbo aplinkos realijas.

29 Esame vieni iš tų, kurie vienu balsu tvirtiname, kad pertvarka profesinio mokymo sistemoje skubiai reikalinga dėl kelių priežasčių. (R. Dargis) Pirma ketvirtosios pramonės revoliucijos banga atvilnijo į Lietuvos pramonę, skatindama skaitmenizuoti gamyklas. Įvertinant tai, kad labai trūksta kvalifikuotų specialistų, skaitmeninimas yra vienintelis kelias, jei norime išlikti konkurencingi Europos rinkose. Antra besikeičiančiose pramonės įmonėse žmonės, turintys skaitmeninių įgūdžių ir kompetencijų, tampa didele vertybe. Tačiau kol kas pramonės sektoriuje įprastai dirbančių ir skaitmeninių įgūdžių neįgijusių žmonių yra daugiau nei 50 %, todėl jų kvalifikacijos kėlimas ir perkvalifikavimas yra labai svarbus jau šiandien. Jiems, kaip ir naujai į pramonę žengiantiems jauniems žmonėms, būtina įgyti naujų, tinkamų kompetencijų arba keisti / tobulinti jau turimą kvalifikaciją.

30 DIDELĖS PERMAINOS

31 31 1 permaina. Implantuojamos technologijos Teigiamas poveikis Dingsta mažiau žmonių. Padidėja teigiami sveikatos rodikliai. Asmenys tampa savarankiškesni. Veiksmingiau priimami sprendimai. Atpažįstamas vaizdas ir įgyjama lengvesnė prieiga prie asmens duomenų. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Neigiamas poveikis Pažeidžiamas privatumas, atsiranda tikimybė, sekimo galimybė. Menkiau apsaugomi duomenys. Atitrūkstama nuo tikrovės ir įgyjama priklausomybė nuo technologijų. Padidėja išsiblaškymas (t.y. dėmesio sutrikimas). Pailgėja gyvenimo trukmė, asmeniniai ryšiai tampa kintami, keičiasi žmonių bendravimas ir tarpusavio santykiai, įvykiai stebimi realiu laiku, patiriamos kultūrinės permainos (amžinoji atmintis).

32 32 Teigiamas poveikis Pasiekiamas didesnis skaidrumas. Išsiplečia ir paspartėja asmenų bei grupių tarpusavio sąveika. Sustiprėja žodžio laisvė. Greičiau skleidžiama informacija ir dalijamasi. Veiksmingiau naudojamasi vyriausybės paslaugomis. 2 permaina. Mūsų virtualus gyvenimas Neigiamas poveikis Pažeidžiamas privatumas, sekimo galimybė. Asmens tapatybės vagystės. Patyčios ir persekiojimas internete. Šabloniškas interesų grupių mastymas ir susiskaldymo padidėjimas. Skleidžiama klaidinga informacija. Stinga skaidrumo, kai asmenys nesusipažinę su informacijos algoritmais (naujienų, informacijos pateikimo atvejais). Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Dvejonių kelia skaitmeninis palikimas, veiklos rezultatai; tikslingiau kuriama reklama; pateikiama tikslinei auditorijai skirta informacija ir naujienos, nustatomas naudotojo asmeninis profilis; užtikrinama stabili tapatybė; internete nesudėtinga plėtoti socialinę veiklą.

33 3 permaina. Rega naujoji sąsaja (prie interneto prijungta 10% skaitymo akinių) 33 Teigiamas poveikis Duomenys naršant gaunami greitai. Sustiprėja gebėjimas pasitelkiant regėjimo priemones, atlikti užduotis, gaminti prekes ar teikti paslaugas pramonės, sveikatos paslaugų, chirurgijos bei paslaugų sektoriuose. Neįgalieji įgyja galimybę bendrauti, judėti ir jausti aplinką kalbėdami, rašydami, judėdami bei pasinerdami į virtualios realybės patirtį. Neigiamas poveikis Asmuo tampa išsiblaškęs, dėl ko gali kilti avarijų. Pasitaiko traumų po neigiamų virtualios realybės patirčių. Sustiprėja priklausomybė nuo technologijų ir padidėja atotrūkis nuo tikrovės. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Sukuriama nauja pramogų sektoriaus rūšis; tiesiogiai gaunama daugiau informacijos.

34 34 Teigiamas poveikis 4 permaina Internetas aprangoje Neigiamas poveikis Sustiprėja žmonių sveikata, dėl to pailgėja gyvenimo trukmė. Asmenys tampa savarankiškesni. Pacientai valdo sveikatos priežiūrą. Veiksmingiau priimami sprendimai. Dingsta mažiau vaikų. Individualiai pritaikoma apranga. Pažeidžiamas privatumas, sekimo galimybė. Atitrūkstama nuo tikrovės ir atsiranda priklausomybė nuo technologijų. Menkiau apsaugomi duomenys. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Įvykiai sekami realiuoju laiku, pakinta asmeniniai santykiai ir tarpusavio bendravimas, atpažįstamas vaizdas ir įgyjama lengvesnė prieiga prie asmens duomenų.

35 5 permaina. Visuotinė kompiuterizacija 35 Teigiamas poveikis Žmonės, gyvenantys nutolusiuose ar neišsivysčiusiuose regionuose, gali aktyviai dalyvauti gyvenime. Atveriama galimybė naudotis švietimo, sveikatos bei valdžios institucijų paslaugomis. Sukuriamas virtualus gyvenimas. Ugdomi įgūdžiai, pasiekiamas aukštesnis darbo lygis, keičiamas jo pobūdis. Išsiplečia rinkos dalis ir e. prekyba. Aktyvesnis piliečių dalyvavimas politiniame gyvenime, politiniai pokyčiai, demokratėjimas. Žmonės skaidresni ir labiau įsitraukia nei manipuliuojant ar mėgdžiojant. Neigiamas poveikis Plinta manipuliavimas ir mėgdžiojimas. Žmonės politiškai susiskaldę. Atsiranda apribojimų (varžančių sąlygų), kurie kliudo visapusiškai naudotis internetu kai kuriose valstybėse ar regionuose. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Kurti turinį tinklalapiuose ir skleisti informaciją taps lengviau nei bet kada anksčiau.

36 36 Teigiamas poveikis 6 permaina. Superkompiuteris tavo kišenėje Neigiamas poveikis Žiūrėti 5 permainą. Žiūrėti 5 permainą. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Žmogus yra visada prisijungęs, išnyksta riba tarp darbo ir asmeninio gyvenimo, būnama bet kur ir visur, pramonė veikia aplinką m. superkompiuteris Cray-2 buvo greičiausias įrenginys pasaulyje m. pagamintas iphone 4 savo galia prilygo Cray Apple Watch laikrodžio duomenų apdorojimo greitis pasiekė dviejų iphone 4 telefonų greitį.

37 37 Valstybės, kuriose išmaniaisiais telefonais naudojamasi plačiau nei asmeniniais kompiuteriais ( duomenys) &nselm=s&met_x=sp_dyn_le00_in&scale_x=lin&ind_x=false&met_y=sp_dyn_tfrt_in&scale_y=li n&ind_y=false&met_s=sp_pop_totl&scale_s=lin&ind_s=false&dimp_c=country:region&ifdim= country&iconsize=0.5&unisize=0.035#!ctype=b&strail=false&bcs=d&nselm=s&met_x=sp_dyn _le00_in&scale_x=lin&ind_x=false&met_y=sp_dyn_tfrt_in&scale_y=lin&ind_y=false&met_s=sp _pop_totl&scale_s=lin&ind_s=false&dimp_c=country:region&idim=country:ltu&ifdim=countr y&pit= &hl=en_us&dl=en_us&ind=false

38 7 permaina. Visuotinai saugomi duomenys 38 Teigiamas poveikis Teigiamai veikia teisės sistemas. Naudinga istorijos mokslui ir akademinei bendruomenei. Veiksmingiau plėtojami verslo procesai. Išplečiamos asmens atminties ribos. Neigiamas poveikis Pažeidžiamas privatumas, atsiranda tikimybė, kad žmogus sekamas. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Užtikrinama amžinoji atmintis (jokie duomenys neištrinami), sukuriama daugiau informacijos, aktyviau keičiamasi duomenimis ir tuo naudojamasi.

39 8 permaina. Daiktų internetas ir internetas daiktams 39 Teigiamas poveikis Veiksmingiau naudojami ištekliai. Pasiekiamas aukštesnis produktyvumas. Pagerėja gyvenimo kokybė. Teigiamai veikiama aplinka. Sumažėja paslaugų teikimo išlaidos. Naudojant išteklius, pasiekiama daugiau skaidrumo. Užtikriniamas saugumas (pvz. skrendant, rūpinantis maistu). Garantuojamas veiksmingumas (logistika). Padidėja poreikis saugoti duomenis ir užtikrinti tinklo pralaidumą. Pakinta darbo rinka ir gebėjimai. Neigiamas poveikis Pažeidžiamas privatumas. Nekvalifikuoti darbininkai praranda darbo vietas. Pasitaiko kompiuterinių įsilaužimų, kyla grėsmėsaugumui (pvz. komunalinių paslaugų tinklui). Vyksta sudėtingesni procesai, prarandama galimybė juos kontroliuoti. Remiantis BMW duomenimis, 2016 metais 8%, arba 84 milijonai, pasaulio automobilių buvo prijungti prie interneto. Iki 2020 m. šis skaičius išaugs iki 22%, arba 290 milijonų automobilių.

40 40 Kuriami nauji verslai. Teigiamas poveikis Įprastiniai ryšio tinklai suteikia galimybę naudotis sudėtingomis ir realiu laiku veikiančiomis taikomosiomis programomis. Kuriami skaitmeniniu būdu sujungti produktai. Skaitmeninės paslaugos garantuoja papildomą daikto vertę. Skaitmeniniai dvyniai teikia tikslius duomenis, kurių reikia stebint, kontroliuojant ir prognozuojant. Skaitmeniniai dvyniai aktyviai įsitraukia į verslą, informacijos perdavimo ir socialinius procesus. Daiktai visapusiškai priima informaciją iš aplinkos, autonomiškai į ją reaguoja ir atkieka veiksmus. Įgyjama papildomų žinių; sujungti išmanieji daiktai kuria vertę. Automobilyje FordGT yra 10 milijonų kompiuterinių kodų linijų. Tokios draudimo bendrovės kaip Aetna svatsto gaminti prie kilimų pritvirtinamus jutiklius, kurie padėtų insultą patyrusiam žmogui: jutikliai atpažintų pakitusią eiseną ir iškviestų gydytoją.

41 41 Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Keičiasi verslo modelis: turtas naudojamas nuomos arba panaudos pagrindais, o ne nuosavybės teise (prietaisų naudojimosi paslaugos). Duomenų vertė daro įtaką verslo modeliams. Kiekviena įmonė gali tapti programinės įrangos įmone. Steigiamos naujos duomenų pardavimo įmonės. Pasikeičia požiūris į privatumą. Plačiai paplinta IT infrastruktūra. Automatizuojamas žiniomis grindžiamas darbas (pavyzdžiui automatiškai atliekamos analizės, vertinimai, diagnostika). Patiriamos vadinamojo sklaitmeninio Perl Harboro pasekmės (kompiuterių įsilaužėliams ar teroristams paralyžavus infrastruktūrą, ištisas savaites netiekiamas maistas, kuras bei energija). Pasiekiamas aukštesnis vartojimo lygis (pvz. automobilių, mašinų, reikmenų, įrangos, infrastrktūros).

42 9 permaina. Prie interneto prijungti namai 42 Teigiamas poveikis Veiksmingiau naudojami ištekliai. Užtikrinamas patogumas. Garantuojamas saugumas, atpažįstama, kai ketinama įsibrauti. Kontroliuojama prieiga. Dalijamasi namais. Gebama gyventi savarankiškai. Sukuriama daugiau tikslinės reklamos ir pasiekiamas geresnis jos poveikis verslui. Sumažėja išlaidos sveikatos apsaugai. Įvykiai stebimi realiuoju laiku ir įrašomas įrašas. Perspėjama apie pavojų ir kritines situacijas. Namai valdomi nuotoliniu būdu. Neigiamas poveikis Pažeidžiamas privatumas. Sekimo galimybė. Pasitaiko kibernetinių atakų, nusikaltimų, žmogus tampa pažeidžiamas. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Tai veikia darbo jėgą, keičiasi darbo vieta (dirbama iš namų ir ne namuose), ne visada apsaugomas privatumas, duomenų nuosavybė.

43 10 permaina. Išmanieji miestai 43 Teigiamas poveikis Veiksmingiau naudojant išteklius, pasiekiamas skaidrumas. Išauga produktyvumas. Padidėja gyventojų skaičius. Pagerėja gyvenimo kokybė. Teigiamai veikiama aplinka, sumažėja užterštumas. Visuomenei sudaromos platesnės galimybės naudotis ištekliais. Mažėja paslaugų teikimo kainos. Sumažėja nusikalstamumas, padidėja mobilumas. Energija gaminama ir vartojama decentralizuotai. Prekės gaminamos decentralizuotai. Atsiveria platesnės galimybės mokytis. Įgalima spartesnė prieiga prie rinkų. Sukuriama išmanesnė e.vyriausybė. Neigiamas poveikis Pažeidžiamas privatumas, sekimo galimybė. Patiriama rizika, kad išseks ištekliai (bus visuotinai nutrauktas energijos tiekimas), jei sistema nefunkcionuos. Sumažėja atsparumas kibernetinėms atakoms. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Neaišku, kaip tai veikia miestų kultūrą ir nuotaiką, keičiasi miestų tradicijos.

44 11 permaina. Didieji duomenys sprendimams priimti 44 Teigiamas poveikis Sprendimai priimami geriau ir greičiau. Daugiau sprendimų priimama realiu laiku. Duomenis galima naudoti naujovėms kurti. Sukuriama daugiau darbo vietų teisininkams. Atliekami ne itin sudėtingi veiksmai, kurie labiau paveikia piliečius. Sutaupoma lėšų. Atsiranda naujų darbo kategorijų. Neigiamas poveikis Prarandamos darbo vietos. Ne visada užtikrinamas privatumas. Susiduriama su atskaitomybės problemomis (kam priklauso algoritmai?). Kartais nelengva pasitikėti duomenimis (kaip pasitikėti duomenimis?) Kovojama dėl algoritmų. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Kyla neaiškumų dėl vartotojo profilio nustatymo, keičiasi reguliavimo, verlo ir teisės sistemos.

45 12 permaina. Savaeigiai automobiliai 45 Teigiamas poveikis Pasiekiamas didesnis saugumas. Lieka daugiau laiko dirbti ir domėtis informacija. Teigiamai veikiama aplinka. Patiriama mažiau streso ir pykčio keliuose. Pagyvenę žmonės ir neįgalieji tampa mobilesni. Naudojami elektromobiliai. Sumažėja baudos už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Neigiamas poveikis Prarandamos darbo vietos. Pasikeičia draudimo ir pagalbos keliuose sąlygos (mokėk daugiau, jei nori pats vairuoti). Atsiranda mažiau automobilių savininkų. Nesutvarkyti teisiniai vairavimo pagrindai. Užsiimama lobistine veikla automatizavimui skatinti. Pasitaiko kompiuterių įsilaužimų, kibernetinių atakų metų spalio mėnesį parduotas pirmasis Tesla pusiau autonominės valdymo sistemos automabilis metų vasarą du programišiai pademonstravo, kaip galima nuotoliniu būdu įsilaužti į važiuojantį automobilį ir perimti prietaisų skydelio, vairavimo, stabdžių, garso sistemos valdymą.

46 46 13 permaina. Dirbtinis intelektas ir sprendimų priėmimas Teigiamas poveikis Priimami racionalūs ir duomenimis pagrįsti nešališki sprendimai. Panaikinamas neprotingas išlaidavimas. Reorganizuojama pasenusi biurokratinė tvarka. Kuriamos naujos darbo vietos ir inovacijos. Pasiekiama energetinė nepriklausomybė. Neigiamas poveikis Dvejonių kelia atskaitomybė (neaišku, kas atsakingas, miglota patikėjimo teisė, teisiniai aspektai). Prarandamos darbo vietos. Pasitaiko kompiuterių įsilaužimų, kibernetinių atakų. Problemų kelia atsakomybė ir atskaitomybė, valdymas. Nesusikalbama tarpusavyje. Padidėja nelygybė. Medicinos mokslas nugali ligas. Pasitaiko algoritmų pažeidimų. Kyla egzistensinė grėsmė žmonijai. Jei G. Mooro dėsnis ir toliau galios, tai 2025 m procesoriai pasieks žmogaus smegenų atliekamą duomenų apdorojimo lygį. Honkongo rizikos kapitalo fondas Deep Knowledge ventures investuojantis į gyvybės mokslus, vėžio tyrimus ir pan. paskyrė valdybos nariu dirbtinio intelekto algoritmą VITAL.

47 47

48 48 14 permaina. DI ir tarnautojų darbo vietos Teigiamas poveikis Sumažėja išlaidos. Darbai atliekami veiksmingiau. Atsiveriama naujovėms, atsiranda galimybių smulkiajam verslui, startuoliams (lengviau patekti į rinką, teikiama programinės įrangos naudojimo paslauga). Neigiamas poveikis Prarandamos darbo vietos. Problemų kelia atskaitomybė ir atsakomybė. Kitaip teikiami teisiniai ir finansiniai duomenys, patiriama rizika. Darbas automatizuojamas. BBC siūlė skaitytojams išmėginti skaičiuoklę ir pasitikrinti, kada robotai pakeis jų darbą.

49 15 permaina. Robotika ir paslaugos 49 Teigiamas poveikis Neigiamas poveikis Teigiamai veikiama tiekimo grandinė ir logistika, eliminavimas. Lieka daugiau laisvalaikio. Pagerėja sveikatos rodikliai. Bankomatai yra ankstyvojo roboto taikymo pavyzdys. Atsiveria platesnės galimybės naudotis reikmenimis. Pakinta gamyba (darbuotojai keičiami robotais). Prarandamos darbo vietos. Problemų kelia atskaitomybė ir atsakomybė. Pakinta įprastinės socialinės normos, atsisakoma nuo 9 iki 17 val. ir visą parą teikiamų paslaugų. Pasitaiko kompiuterių įsilaužimų ir kibernetinių atakų.

50 50 Kaip tai veikia?

51 16 permaina. Bitkoinas ir blokų grandinės technologija Teigiamas poveikis 51 Sustiprėja finansinė įtrauktis besiformuojančiose rinkose, nes finansinės paslaugos blokų grandinėje pasiekia kritinę masę. Apribojamas finansinių organizacijų tarpininkavimas, nes naujos paslaugos ir vertės mainai kuriami tiesiogiai blokų grandinėje. Ženkliai padaugėja parduoti skirto turto, nes įvairūs vertės mainai gali vykti blokų grandinėje. Pasiekiami aukštesni nuosavybės rodikliai besiformuojančiose rinkose, viskas gali virsti preke. Kontaktai ir teisinės paslaugos vis labiau susiejamos su blokų grandinės kodu šis naudojamas kaip neatšaukiamas santykinis įsipareigojimas ar suprogramuota išmanioji sutartis. Veikiama skaidriau, nes blokų grandinė iš esmės yra pasaulinė skaitmeninio formato didžioji knyga, kurioje fiksuojamos visos finansinės operacijos. Neigiamas poveikis????? 10 % pasaulio BVP sukaupta blokų grandinėje iki 2025 metų.

52 17 permaina. Dalijimosi ekonomika 52 Teigiamas poveikis Atsiveria platesnės galimybės naudotis priemonėmis ir kitais materialiais ištekliais. Pasiekiami palankesni aplinkosaugos rezultatai (smulkesnei gamybai reikia mažiau turto). Teikiama daugiau asmeninių paslaugų. Geriau naudojamasi turtu, daiktais. Lieka mažiau galimybių ilgai piktnaudžiauti pasitikėjimu, nes sulaukiama tiesioginės ar viešosios atsakomosios reakcijos. Sukuriama antrinė rinka ( Uber vairuotojai pristato prekes ar maistą). Neigiamas poveikis Žmonėms sunkiau, praradus darbą (turima mažiau santaupų). Prireikia daugiau susitarimų dėl konkretaus darbo (palyginti su įprastu, ilgalaikiu darbu). Susilpnėja pajėgumai įvertinti šešėlinę ekonomiką. Atsiveria platesnės galimybės trumpai piktnaudžiauti pasitikėjimu. Mažiau investuojama kapitalo sistemoje. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Pasikeičia turto ir lėšų savininkai; siūlomi įvairesni abonementų modeliai; sukaupiama mažiau santaupų; neaišku, ką reiškia sąvokos turtas ir pasiturintis ; nežinoma, kaip apibūdinti sąvoką darbas ; pakinta mokesčių ir reguliavimo sistema nuo nuosavybės ir pardavimų modelių pereinama prie vartojimo modelio.

53 53 18 permaina. Vyriausybės ir blokų grandinės technologija Teigiamas poveikis 2015 metais buvo sukurta pirmoji virtuali valstybė Bitnation. Joje pasitelkiama blokų grandinė piliečiams identifikuoti ir jų tapatybės kortelėms išduoti. Neigiamas poveikis Estijos vyriausybė tapo pirmąja realia vyriausybe, besinaudojančia blokų grandinės technologija. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Neaišku, kaip tai veikia centrinius bankus ir pinigų politiką; nenustatyta, kokią įtaką daro korupcijai; apmokestinama realiuoju laiku, pakinta vyriausybės vaidmuo.

54 19 permaina. 3D spausdinimas ir gamyba 54 Teigiamas poveikis Sparčiau kuriama produkcija. Greičiau pereinama nuo modelio sukūrimo iki gamybos. Lengvai pagaminamos detalės. Didėja produktų dizainerių paklausa. Švietimo institucijos pasitelkia 3D spausdinimą mokymuisi ir supratimui paspartinti, demokratiškėja kūrybos ir gamybos galia. Įvairūs objektai spausdinami, pasitelkiant atvirojo kodo programas. Atsiranda nauja pramonės šaka, teikianti spausdinimo medžiagas. Draugiška aplinkai, nes sumažėja pervežimų. Neigiamas poveikis Gaminamos anizotropinės (jos nevienodai patvarios tai priklauso nuo krypties, - todėl gali būti mažiau funkcionalios) detalės sluoksniuojant. Teikti pirmumą intelektualinei nuosavybei produktyvumo vertės šaltinis. Gali pasitaikyti piratavimo atvejų. Neužtikrinama prekės ženklo ir produktų kokybė. Gali būti prarandama darbo vieta proveržio ekonomikoje. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Galima akimirksniu nukopijuoti bet kurią naujovę.

55 55 20 permaina. 3D spausdinimas ir žmonių sveikata Teigiamas poveikis Nestokojama donorinių organų. Spausdinami protezai galūnei ar kūno daliai pakeisti. Ligoninės spausdina įtvarus, tvarsčius, implantus, sraigtus operacijų laukiantiems pacientams. Medicina individualizuojama: 3D spausdinimas sparčiausiai plinta tose srityse, kuriose vartotojui reikia nežymiai pritaikytos kūno dalies (pvz. danties vainikėlio). Spausdinamos brangios medicinos įrangos detalės, kurias sudėtinga gauti. Spausdinamas maistas bus saugesnis. Neigiamas poveikis Kūno dalių, medicinos įrangos ar maisto gamyba yra nekontroliuojama ir nereglamentuojama. Etikos klausimai (organų kokybė, gamybos kontrolė). Iškreiptai suvokiama sveikata: jei viską galima pakeisti, kokia prasmė gyventi sveikai? Maisto spausdinimas paveiks žemės ūkį metais Pekino universiteto ligoninės gydytojai sėkmingai implantavo jaunam pacientui 3D spausdintuvu pagamintą stuburo slankstelį.

56 21 permaina. 3D spausdinimas ir vartojimo prekės 56 Teigiamas poveikis Neigiamas poveikis Atsiranda daugiau prie individualių asmens poreikių pritaikytų prekių, jos gaminamos asmeniškai. Kuriami ir parduodami specialaus asortimento produktai. Sparčiau plinta 3D spausdinimas, nes vartotojų poreikiai šiek tiek skiriasi, pvz. tam tikros formos pėdai reikia gaminti specialią avalynę. Mažiau pinigų išleidžiama logistikai, sutaupoma energijos. Susidaro pasaulio ir regionų tiekimo bei logistikos grandinės: mažėja darbo vietų. Problemų kelia ginklų kontrolė. Gausu atliekų, kurias reikia šalinti. Produkcija iš esmės tampa nekontroliuojama, vartotojų apsauga nereglamentuojama, patentai, mokesčiai... Plėtojama vietos veikla, sumažinus išlaidas logistikai metais buvo parduota beveik D spausdintuvų, t.y. 68% daugiau negu

57 57 Teigiamas poveikis Neįgalieji gali mintimis valdyti savo galūnių protezus arba vežimėlius. Nervinis grįžtamasis ryšys smegenų veiklos stebėjimas realiuoju laiku suteikia žmogui neribotas galimybes įveikti žalingus įpročius, reguliuoti mitybą... Galimybė rinkti, apdoroti, saugoti ir lyginti gausius smegenų veiklos duomenis sudaro sąlygas veiksmingiau diagnozuoti ir gydyti smegenų funkcijų sutrikimus bei psichikos ligas. Teisinės institucijos gali taikyti diferencinį metodą. 22 permaina. Neurotechnologijos Neigiamas poveikis Smegenų funkcijomis grindžiamas diskriminavimas. Nuogąstaujama, kad mintys, svajonės, norai gali būti iššifruoti, tada nebeliktų privatumo. Gali lėtai, bet užtikrintai nykti kūrybiškumas ir žmogiškas jautrumas. Gali išsiskirti takoskyra tarp žmogaus ir roboto. Poveikis neaiškus arba galimi abu variantai Patiriami kultūriniai pokyčiai, mažiau bendraujama, pasiekiami geresni veiklos rezultatai, žmogaus pažinimo gebėjimai paskatina naujus elgesio būdus.

58 Klausas Schwabas Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas ir vadovas Ketvirtoji pramonės revoliucija suteiks naujų galių tiek atskiriems asmenims, tiek bendruomenėms, sukurs naujų ekonominių, socialinių ir saviugdos galimybių. Tačiau šie pokyčiai taip pat gali kai kurias žmonių grupes nustumti į pakraštį, dar labiau padidinti nelygybę, sukelti naujų saugumo grėsmių ir susilpninti ryšius tarp žmonių. Iššūkio rimtumo verčiau nenuvertinti. Ketvirtoji pramonės revoliucija gali taip padidinti žmonių galias, kad imsime judinti net ir tai, ką šiandien laikome žmogaus prigimtimi o tai gali ateiti greičiau, nei įsivaizduojame.

59 Naudota medžiaga: Ketvirtosios pramonės revoliucijos tendencijos: kokios galimybės ir grėsmės Lietuvai, Tomas Pagirys, Lietuvos ekonomikos konferencija, yn_le00_in&scale_x=lin&ind_x=false&met_y=sp_dyn_tfrt_in&scale_y=lin&ind_y=false&met_s=sp_pop_totl&scale_s=lin &ind_s=false&dimp_c=country:region&ifdim=country&iconsize=0.5&unisize=0.035#!ctype=b&strail=false&bcs=d&ns elm=s&met_x=sp_dyn_le00_in&scale_x=lin&ind_x=false&met_y=sp_dyn_tfrt_in&scale_y=lin&ind_y=false&met_s=sp_p op_totl&scale_s=lin&ind_s=false&dimp_c=country:region&idim=country:ltu&ifdim=country&pit= &hl= en_us&dl=en_us&ind=false Schwab K., Ketvirtoji pramonės revoliucija, Vilnius, 2017.

60 60 This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 25.11.2014 B8-0286/7 7 1 dalis 1. ragina valstybes nares ir Komisiją d ti tvarias pastangas įgyvendinti esamas taisykles ir užtikrinti, kad jų būtų laikomasi kaip visa apimančios strategijos dalį naikinti

Detaliau

European Commission

European Commission EUROPOS KOMISIJA TEMINĖ APŽVALGA 2013 m. birželio 11 d., Briuselis Dažnai užduodami klausimai Bendras Europos dangus. Komisija imasi Europos oro erdvės pralaidumo didinimo veiksmų Kas yra Bendras Europos

Detaliau

7-oji metinė Lietuvos įmonių vadovų apklausa Lietuvos, Baltijos šalių ir pasaulio lyderių ateities perspektyvos 2019 m., vasaris

7-oji metinė Lietuvos įmonių vadovų apklausa Lietuvos, Baltijos šalių ir pasaulio lyderių ateities perspektyvos 2019 m., vasaris 7-oji metinė Lietuvos įmonių vadovų apklausa Lietuvos, Baltijos šalių ir pasaulio lyderių ateities perspektyvos 2019 m., vasaris www.pwc.lt Pasaulio ekonomikos forume Davose PwC pristatė 22-ojo PwC Global

Detaliau

Darbo rinkos tendencijos 2017 m. I ketv.

Darbo rinkos tendencijos 2017 m. I ketv. Šiaulių teritorinė darbo birža Darbo rinkos tendencijos 2017 m. I ketv. 2016 m. I-III ketv. INFORMACINIS LEIDINYS BESIDOMINTIEMS DARBO RINKA: APIBENDRINIMAI IR ĮŽVALGOS, STATISTINĖ INFORMACIJA GRAFIŠKAI,

Detaliau

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS TIKSLAS VIEŠOSIOS POLITIKOS PRIORITETAS Lietuvai priešiškos šalys jau ilgą laiką

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Ligita Valalytė /Užimtumo tarnybos direktorė 2018/10/25 Darbo rinkos tendencijos 2018 m. sausio 1 d. registruota 152481 darbo neturinčių Nuo 2010 m. kylanti Lietuvos ekonomika 2017 m. skatino darbo jėgos

Detaliau

Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoj

Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoj Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoja Verslo technologijų katedra, Tel.: 8 (5) 2744882,

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Pagrindiniai Lietuvos ateities iššūkiai Klaudijus Maniokas ESTEP valdybos pirmininkas Trys akcentai Pripažinti ir nepripažinti iššūkiai: konsensuso link Struktūrinių apirbojimų sprendimas: intervencijos

Detaliau

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta autorės) Table G.1. Electronic customer profile of baby

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2017 07 11 C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) /... 2017 07 11 dėl bendros sistemos techninių standartų ir formatų, kad EURES portale būtų galima susieti

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo metų a

VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo metų a VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo 30-49 metų amžiaus asmenys, tyrintys profesinę kvalifikaciją ir

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lietuvos ir jos regionų ekonomikos evoliucija: kur esame ir kas laukia toliau? Aurelijus Dabušinskas, Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius 2019 m. kovo 21 d. Lietuvos ūkio augimas išlieka

Detaliau

metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 3 prioriteto Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas priemonės Nr

metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 3 prioriteto Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas priemonės Nr 2014 2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 3 prioriteto Smulkiojo ir vidutinio verslo konkurencingumo skatinimas priemonės 03.3.2-LVPA-K-832 Eco-inovacijos LT projektų finansavimo

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪR

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪR LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪROS PLĖTROS 2012 2020 METŲ PROGRAMOS PATVIRTINIMO PAKEITIMO

Detaliau

CPO veiklos rezultatų ir finansinės naudos VALSTYBEI vertinimo ATASKAITA

CPO veiklos rezultatų ir finansinės naudos VALSTYBEI vertinimo ATASKAITA 2010 Karolis Šerpytis CPO VEIKLOS REZULTATŲ IR FINANSINĖS NAUDOS VALSTYBEI VERTINIMO ATASKAITA Centrinė perkančioji organizacija 1 TURINYS Santrauka... 2 1. CPO veiklos rezultatų vertinimas... 3 1.1. Pirkimų

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

KPMG Screen 3:4 (2007 v4.0)

KPMG Screen 3:4 (2007 v4.0) Penktasis kasmetinis tyrimas Lietuvos verslo pažeidžiamumas energijos išteklių kainų pokyčiams ir BEVI indeksas Rokas Kasperavičius, partneris Jonas Vainius Raulynaitis, patarėjas Vilnius 2015 TURINYS

Detaliau

INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamos

INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamos INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamosios gamybos įmonių, kurių apyvarta > 2 mln. Eur) švietimo

Detaliau

Microsoft PowerPoint - SGdujos_ZaliosiosInovacijos_2016.pptx

Microsoft PowerPoint - SGdujos_ZaliosiosInovacijos_2016.pptx Žaliosios inovacijos suslėgtų gamtinių dujų gamybos technologiniuose procesuose Informacinis renginys: Žaliosios pramonės inovacijų programos įgyvendinimas 2016 m. rugsėjo 29 d., Vilnius Apie mus UAB SG

Detaliau

PR_INI

PR_INI EUROPOS PARLAMENTAS 2009 2014 Vidaus rinkos ir vartotojų apsaugos komitetas 21.12.2011 2011/2155(INI) PRANEŠIMO PROJEKTAS dėl Vidaus rinkos rezultatų suvestinės (2011/2155(INI)) Vidaus rinkos ir vartotojų

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Konkurencingumo lenktynės pačiame įkarštyje: Kaip nelikti ant atsarginių žaidėjų suolelio? Indrė Genytė-Pikčienė Vyriausioji analitikė Luminor 2018 m. lapkričio 26 d. Lietuvos ekonomikos šuolis didžiausias

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Siekdamas užtikrinti aukštųjų mokyklų skirtingų pakopų

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Sie

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Sie LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Siekdamas užtikrinti aukštųjų mokyklų skirtingų pakopų

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTERVIU KULTŪRINIS ELITAS YRA UZURPAVĘS KULTŪRĄ IR ATSIRIBOJĘS

Detaliau

PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ Į

PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ Į PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ ĮVERTINIMO PATIKROS TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1.

Detaliau

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaip

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaip PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro tarybos

Detaliau

Telia Lietuva AB

Telia Lietuva AB 2018 M. 9 MĖNESIŲ VEIKLOS REZULTATAI Telia Lietuva, AB, įmonių grupė TELIA LIETUVA #VISAKOTINKLAS TELEKOMUNIKACIJŲ, IT IR TV PASLAUGOS IŠ VIENŲ RANKŲ TELIA LIETUVA TAI: Platus paslaugų spektras Labiausiai

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO 4 D. ĮSAKYMO NR. A1-476,,DĖL DARBO RINKOS PASLAUGŲ

Detaliau

2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas (Žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų, išskyrus mokesčių fondus ir išteklių fondus, finansi

2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas (Žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų, išskyrus mokesčių fondus ir išteklių fondus, finansi 2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas (Žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų, išskyrus mokesčių fondus ir išteklių fondus, finansinės būklės ataskaitos forma) NAUJOSIOS AKMENĖS RAMUČIŲ

Detaliau

„PowerPoint“ pateiktis

„PowerPoint“ pateiktis LIETUVOS INŽINERINĖS PRAMONĖS ASOCIACIJA TURINYS KAS YRA LINPRA? TIKSLAI NARIAI STRUKTŪRA KOMITETAI KOMUNIKACIJA KLASTERIAI KODĖL VERTA BŪTI LINPRA NARIU? KAIP TAPTI NARIU? LIETUVOS INŽINERINĖS PRAMONĖS

Detaliau

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita)

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita) Straipsniai FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2018 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pastabos Pateikimo valiuta ir tikslumas: Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena eurais Paskutinė praėjusio ataskaitinio

Detaliau

NLF

NLF Mažiau galimybių turinčių asmenų socialinė įtrauktis į švietimą: prieinamumas, lygios galimybės, nediskriminavimas ~ 2017 11 29 Kas mes esame? Didžiausia skėtinė negalios organizacijas vienijanti asociacija

Detaliau

INVESTAVIMO TENDENCIJOS IR LIETUVOS INVESTICIJŲ INDEKSAS

INVESTAVIMO  TENDENCIJOS IR LIETUVOS INVESTICIJŲ INDEKSAS 1996-2016 INVESTAVIMO TENDENCIJOS IR LIETUVOS INVESTICIJŲ INDEKSAS FINANSINIS TURTAS LIETUVOS TENDENCIJOS 2016 M. LAPKRITIS Mlrd. eurų VIENAM GYVENTOJUI TENKANTIS TURTAS IŠAUGO 5,5 KARTO Šalies namu ūkių

Detaliau

Socialinio modelio įstatymų projektų įtaka Lietuvos ekonomikai, investicijoms į Lietuvos ūkį, darbuotojų sąlygų pagerinimui Socialinės apsaugos ir dar

Socialinio modelio įstatymų projektų įtaka Lietuvos ekonomikai, investicijoms į Lietuvos ūkį, darbuotojų sąlygų pagerinimui Socialinės apsaugos ir dar Socialinio modelio įstatymų projektų įtaka Lietuvos ekonomikai, investicijoms į Lietuvos ūkį, darbuotojų sąlygų pagerinimui Socialinės apsaugos ir darbo ministerija Lietuvos socialinis modelis Valstybinio

Detaliau

INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Inst

INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Inst INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Institucijos pavadinimas Kretingos rajono pedagogų švietimo

Detaliau

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P 2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas 4.1.1. Perspektyva ir bendruomenės susitarimai Vizijos bendrumas:

Detaliau

Vietiniu ištekliu panaudojimas didinant energetini ir ekonomini sauguma

Vietiniu ištekliu panaudojimas didinant energetini ir ekonomini sauguma Durpės Lietuvos energetikoje kaip realu? Giedrius Kavaliauskas, 2015.04.29, Kaunas Vietiniai ištekliai - durpės Pelkės Lietuvoje, % 2% 1% Naturalios pelkės Klaipeda Kaunas 44% 28% Nusausintos žemės ūkiui

Detaliau

VIEŠOJI ĮSTAIGA KLAIPĖDOS MOKSLO IR TECHNOLOGIJŲ PARKAS VEIKLOS ATASKAITA 2016 M. Klaipėda 2017

VIEŠOJI ĮSTAIGA KLAIPĖDOS MOKSLO IR TECHNOLOGIJŲ PARKAS VEIKLOS ATASKAITA 2016 M. Klaipėda 2017 VIEŠOJI ĮSTAIGA KLAIPĖDOS MOKSLO IR TECHNOLOGIJŲ PARKAS VEIKLOS ATASKAITA 2016 M. Klaipėda 2017 TURINYS 1. Informacija apie viešosios įstaigos Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (toliau KMTP) veiklą

Detaliau

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita)

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita) FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2018 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pateikimo valiuta ir tikslumas: eurais Pastabos Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena Paskutinė praėjusio ataskaitinio laikotarpio

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012 Lyderystė vardan mokymosi Eglė Pranckūnienė Mokyklų tobulinimo centras 2012 02 29 Įsivertinimas Ką aš labiausiai vertinu savo darbe? Kokios profesinės karjeros aš siekiu? Kaip man to pasiekti? Kokios galėčiau

Detaliau

MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupci

MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupci MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupcijos analizės atlikimo tvarka, patvirtinta Lietuvos

Detaliau

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius 2012 M. VEIKLOS ATASKAITA Viešoji įstaiga Ateities visuomenės institutas Buveinės adresas A.Vienuolio g. 8-409, Vilnius Įstaigos kodas 302807593 1 Turinys I. Veiklos tikslai, pobūdis ir veiklos rezultatai

Detaliau

VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA NUTARIMAS DĖL AB ENERGIJOS SKIRSTYMO OPERATORIUS ELEKTROS ENERGIJOS PERSIUNTIMO PASLAUGOS KAINŲ IR

VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA NUTARIMAS DĖL AB ENERGIJOS SKIRSTYMO OPERATORIUS ELEKTROS ENERGIJOS PERSIUNTIMO PASLAUGOS KAINŲ IR VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA NUTARIMAS DĖL AB ENERGIJOS SKIRSTYMO OPERATORIUS ELEKTROS ENERGIJOS PERSIUNTIMO PASLAUGOS KAINŲ IR JŲ TAIKYMO TVARKOS PASKELBIMO 2018 m. lapkričio 16

Detaliau

VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ TEIKIMO 2018 METŲ ATASKAITA 1

VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ TEIKIMO 2018 METŲ ATASKAITA 1 VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ TEIKIMO 2018 METŲ ATASKAITA 1 PRIORITETINĖS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ PLĖTROS KRYPTYS 1) Plėsti socialines paslaugas šeimoms ir jose augantiems vaikams. 2) Gerinti

Detaliau

Microsoft Word m. I ketv. finansinių ataskaitų aiškinamasis rastas

Microsoft Word m. I ketv. finansinių ataskaitų aiÅ¡kinamasis rastas TAURAGĖS AUŠROS PAGRINDINĖ MOKYKLA 2019 METŲ I KETVIRČIO FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINIO AIŠKINAMASIS RAŠTAS 2019-04-23 BENDROJI DALIS 1. Duomenys apie subjektą, parengusį finansinių ataskaitų rinkinį Tauragės

Detaliau

UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento

UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2016/679 dėl fizinių asmenų

Detaliau

LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO

LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO SKELBIME 2016-09-21 Nr. (16)SN-137)SP-105 Vilnius Lygių

Detaliau

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS ELEKTROS ENERGIJOS KAINŲ PALYGINIMO INFORMACINĖS

Detaliau

Namų ūkių finansinė elgsena euro belaukiant tarp pragmatizmo ir kraštutinumų Namų ūkių finansinio turto barometras 2014 m. 1 ketvirtis

Namų ūkių finansinė elgsena euro belaukiant tarp pragmatizmo ir kraštutinumų Namų ūkių finansinio turto barometras 2014 m. 1 ketvirtis Namų ūkių finansinė elgsena euro belaukiant tarp pragmatizmo ir kraštutinumų Namų ūkių finansinio turto barometras 2014 m. 1 ketvirtis Darbo užmokesčio ir pensijų pajamų santykis didėjo Pajamų strūktūra

Detaliau

Projektas

Projektas PATVIRTINTA UAB Investicijų ir verslo garantijos valdybos 2015-03-27 sprendimu (posėdžio protokolas Nr.14) PAPILDOMOS SĄLYGOS, KURIOS TAIKOMOS TEIKIANT PASKOLAS SU UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS

Detaliau

Naujasis Darbo kodeksas Lietuvoje

Naujasis Darbo kodeksas Lietuvoje Naujasis Darbo kodeksas Lietuvoje Informacinis pranešimas Naujasis Darbo kodeksas Lietuvoje Kokie pokyčiai laukia? 2017 m. birželio 6 d. Lietuvos parlamentas priėmė naujojo Darbo kodekso pakeitimus, taip

Detaliau

Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu

Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu, eksperimentavimu ir kūryba, teise klysti, rasti savo

Detaliau

AIŠKINAMASIS RAŠTAS

AIŠKINAMASIS RAŠTAS I. FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA 2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas Vytauto Didžiojo universiteto Rasos gimnazija (viešojo sektoriaus subjekto arba viešojo sektoriaus subjektų grupės pavadinimas)

Detaliau

PRITARTA

PRITARTA PRITARTA Rokiškio rajono savivaldybės tarybos 2013 m. balandžio 26 d. sprendimu Nr. TS-6.114 ROKIŠKIO SOCIALINĖS PARAMOS CENTRO DIREKTORĖS 2012 METŲ VEIKLOS ATASKAITA 1. Įstaigos pristatymas. Rokiškio

Detaliau

„VVG „Radviliškio lyderis“ teritorijos vietos plėtros strategija 2016–2023 m.“

„VVG „Radviliškio lyderis“ teritorijos vietos plėtros strategija 2016–2023 m.“ VVG Radviliškio lyderis teritorijos vietos plėtros strategija 2016 2023 m. VVG Radviliškio lyderis teritorijos vietos plėtros strategija 2016-2023 m. Bendra strategijos vertė 2 486 600,00 Eur. Lėšos vietos

Detaliau

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. vasario 19 d. (OR. en) 6197/15 PRANEŠIMAS nuo: Nuolatinių atstovų komiteto (COREPER I) kam: Dalykas: Taryba

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. vasario 19 d. (OR. en) 6197/15 PRANEŠIMAS nuo: Nuolatinių atstovų komiteto (COREPER I) kam: Dalykas: Taryba Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. vasario 19 d. (OR. en) 6197/15 PRANEŠIMAS nuo: Nuolatinių atstovų komiteto (COREPER I) kam: Dalykas: Tarybai MI 82 COMPET 40 MAP 5 TELECOM 37 Tarybos išvadų dėl

Detaliau

LIETUVOS ITS POLITIKA IR ĮGYVENDINIMAS: STATUS QUO IR ESMINIAI POKYČIAI FORMUOJANT ITS DARBOTVARKĘ GRAŽVYDAS JAKUBAUSKAS Konferencija Intelektinės tra

LIETUVOS ITS POLITIKA IR ĮGYVENDINIMAS: STATUS QUO IR ESMINIAI POKYČIAI FORMUOJANT ITS DARBOTVARKĘ GRAŽVYDAS JAKUBAUSKAS Konferencija Intelektinės tra LIETUVOS ITS POLITIKA IR ĮGYVENDINIMAS: STATUS QUO IR ESMINIAI POKYČIAI FORMUOJANT ITS DARBOTVARKĘ GRAŽVYDAS JAKUBAUSKAS Konferencija Intelektinės transporto sistemos ir išmaniosios technologijos transporte

Detaliau

Europos Sąjunga Europos Sąjungos oficialiojo leidinio priedo leidinys 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Liuksemburgas Faksas: El. paš

Europos Sąjunga Europos Sąjungos oficialiojo leidinio priedo leidinys 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Liuksemburgas Faksas: El. paš Europos Sąjunga Europos Sąjungos oficialiojo leidinio priedo leidinys 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Liuksemburgas +352 29 29 42 670 ojs@publications.europa.eu Informacija ir elektroninės formos: http://simap.europa.eu

Detaliau

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradarbiaujant su: Pristatymas: Nepakankamas te vu mokyklos

Detaliau

Logotypes, ppt and webbsites for Agoing abroad, two alternatives

Logotypes, ppt  and webbsites for Agoing abroad, two alternatives Keliaujame į užsienį moterų socialinio ir ekonominio aktyvumo skatinimas ir tinklaveika tarp ES ir Rytų Europos Rasa Baliulevičienė Rietavo verslo informacijos centro projektų administratorė 2015 liepos

Detaliau

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Tarybos 2016 sausio 14 d. protokoliniu nutarimu (protokolas

Detaliau

3 VSAFAS projekto priedai

3 VSAFAS projekto priedai 2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas (Žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų, išskyrus mokesčių fondus ir išteklių fondus, finansinės būklės ataskaitos forma) Partizanų 46, Kaunas Įm

Detaliau

VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technolo

VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technolo VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technologijų mokymo ir reabilitacijos centro direktoriaus 2017

Detaliau

PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO M

PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO M PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO 2016 2018 M. KORUPCIJOS PREVENCIJOS PROGRAMOS IR JOS PRIEMONIŲ

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lietuvos ekonomikos raida: naujausios tendencijos ir iššūkiai Pristato Nerijus Černiauskas Makroekonomikos ir prognozavimo skyrius Ekonomikos departamentas 2017 m. spalio 16 d. Turinys I. Realusis sektorius

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Procesų skaitmenizavimas gamybinėje įmonėje. MANTINGOS patirtis DUONOS, UŽKANDŽIŲ IR ŠALDYTŲ GAMINIŲ KOMPANIJA INFOBALT 2019.03.20 PRANEŠĖJAS Audrius Grybauskas, UAB Columbus Lietuva konsultantas Mob.:

Detaliau

edupro.lt Ežero g Šiauliai Tel./faksas: (8 41) Mob VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, pl

edupro.lt Ežero g Šiauliai Tel./faksas: (8 41) Mob VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, pl edupro.lt Ežero g. 8-1 77141 Šiauliai Tel./faksas: (8 41) 552 469 Mob. 8 647 43544 VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, plėtoti ir įgyvendinti mokymosi visą gyvenimą programos

Detaliau

PANEVĖŽIO KOLEGIJA VALSTYBINĖ AUKŠTOJI MOKYKLA

PANEVĖŽIO KOLEGIJA VALSTYBINĖ AUKŠTOJI MOKYKLA PANEVĖŽIO KOLEGIJA VALSTYBINĖ AUKŠTOJI MOKYKLA LIETUVOS ŠVIETIMO SISTEMA Lietuvoje yra 46 aukštosios mokyklos: - 23 kolegijos (10 iš jų privačios) - 23 universitetai (8 iš jų privatūs) 2012 M. PANEVĖŽIO

Detaliau

UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait , K

UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait , K UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait j.vitkauskaite@amea.lt 2011.02.17, Kaunas +370 698 13330 Apie mus UAB AMEA Business Solutions

Detaliau

KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI

KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI Liudmila Lobanova VGTU Tarptautinės ekonomikos ir vadybos katedra Inga Veževičienė VGTU Integracijos ir karjeros direkcija Vilnius 2005.02.25

Detaliau

Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr.

Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr. Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr. Paauglystė svarbus gyvenimo laikotarpis, kuris tęsiasi nuo fizinio lytinio brendimo

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Pra

VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Pra VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Prapiestis Studijų pakopa: Studijų rūšis: Studijų forma:

Detaliau

Microsoft PowerPoint _LE_Investuotoju mugei.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint _LE_Investuotoju mugei.ppt [Compatibility Mode] AB Lietuvos energija pokyčiai įgyvendinant nacionalinę elektros energetikos strategiją Vilnius, 2010-09-30 1 Aloyzas Koryzna Darius Grondskis Elektros energetikos sektoriaus pertvarkos tikslai 1. Didinti

Detaliau

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita)

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita) FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2015 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pateikimo valiuta ir tikslumas: eurais Straipsniai Pastabos Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena Paskutinė praėjusio ataskaitinio

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Baltijos šalių namų ūkių finansų apžvalga Julita Varanauskienė SEB banko šeimos finansų ekspertė Pajamos augo visose šalyse, iš ateities daugiausia tikisi latviai Vidutinis neto darbo užmokestis (EUR)

Detaliau

C(2016)7159/F1 - LT (annex)

C(2016)7159/F1 - LT (annex) EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2016 11 11 C(2016) 7159 final ANNEXES 1 to 3 PRIEDAI prie KOMISIJOS DELEGUOTOJO REGLAMENTO kuriuo 2014 m. liepos 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 909/2014

Detaliau

KLAIPĖDOS NYKŠTUKO MOKYKLOS-DARŽELIO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL KORUPCIJOS PREVENCIJOS 2014 m. balandžio 7 d. Nr. V1-19 Klaipėda Vadovaudamasi Lietuvos

KLAIPĖDOS NYKŠTUKO MOKYKLOS-DARŽELIO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL KORUPCIJOS PREVENCIJOS 2014 m. balandžio 7 d. Nr. V1-19 Klaipėda Vadovaudamasi Lietuvos KLAIPĖDOS NYKŠTUKO MOKYKLOS-DARŽELIO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL KORUPCIJOS PREVENCIJOS 2014 m. balandžio 7 d. Nr. V1-19 Klaipėda Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos prevencijos įstatymo (Žin., 2002, Nr. 57-2297)

Detaliau

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS SUSITIKIMO VIETA NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS Italijos lietuvių bendruomenė (ILB) pradeda naują etapą savo istorijoje ir pristato naują interneto tinklapį ITLIETUVIAI.IT. Jis atveria galimybę sužinoti,

Detaliau

Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir

Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir informatikos fakulteto veiklos vertinimo ekspertų

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

AB FREDA

AB FREDA PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjaus direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. V-173 KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO INŽINERIJOS LICĖJAUS VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS

Detaliau

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 6.12.2017 A8-0351/5 5 Miguel Urbán Crespo, Javier Couso Permuy, João Pimenta Lopes, Nikolaos Chountis 13 dalis 13. palankiai vertina tai, kad nuo to laiko, kai 2016 m. birželio mėn. priimta Visuotinė Europos

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

PACIENTŲ ANONIMINĖS APKLAUSOS DĖL TEIKIAMŲ GMP PASLAUGŲ KOKYBĖS VERTINIMO REZULTATAI 2016 M. Siekiant užtikrinti VšĮ Marijampolės greitosios medicinos

PACIENTŲ ANONIMINĖS APKLAUSOS DĖL TEIKIAMŲ GMP PASLAUGŲ KOKYBĖS VERTINIMO REZULTATAI 2016 M. Siekiant užtikrinti VšĮ Marijampolės greitosios medicinos Siekiant užtikrinti VšĮ Marijampolės greitosios medicinos pagalbos (toliau GMP) stoties aptarnavimo kokybę bei efektyvumą, apklausos metu siekta sužinoti respondentų nuomonę apie GMP teikiamų paslaugų

Detaliau

KTUG_2018_I_FAR su priedais.xls

KTUG_2018_I_FAR su priedais.xls KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO GIMNAZIJA (viešojo sektoriaus subjekto arba viešojo sektoriaus subjektų grupės pavadinimas) 190994836, Studentų g. 65, Kaunas 51369 (viešojo sektoriaus subjekto, parengusio

Detaliau

Elektroninio dokumento nuorašas Kauno lopšelis-darželis "Giliukas", , Apuolės g. 29, Kauno m., Kauno m. sav M. GRUODŽIO 31 D. pasibaigu

Elektroninio dokumento nuorašas Kauno lopšelis-darželis Giliukas, , Apuolės g. 29, Kauno m., Kauno m. sav M. GRUODŽIO 31 D. pasibaigu Elektroninio dokumento nuorašas FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2018 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pateikimo valiuta ir tikslumas: eurais Straipsniai Pastabos Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena

Detaliau

PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Vieš

PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Vieš PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo 2017-12-05 įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Viešosios įstaigos Klaipėdos sveikatos priežiūros centro

Detaliau

Layout 1

Layout 1 Kvalifikacijos kėlimo kursų programos Pneumatika Pneumatikos pagrindai mašinų operatoriams P100 Suteikite savo mašinų operatoriams įgūdžių optimalaus darbinio slėgio nustatymui, oro pratekėjimų (nuostolių)

Detaliau

VšĮ Radviliškio ligoninė

VšĮ  Radviliškio ligoninė PATVIRTINTA Viešosios įstaigos Radviliškio ligoninės direktoriaus 2006 m. spalio 20 d. įsakymu Nr. V-180 (Viešosios įstaigos Radviliškio ligoninės direktoriaus 2014 m. gruodžio 31 d. įsakymo Nr. V-272

Detaliau

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus 2019- įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO TVARKYMO NUOSTATAI I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Alytaus Sakalėlio

Detaliau

Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas

Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas TEISINĖ APLINKA NORITE ĮSTEIGTI ĮMONĘ, NUO KO PRADĖTI? TEISINIŲ FORMŲ JURIDINIAI ASMENYS individuali įmonė, uždaroji akcinė bendrovė, akcinė bendrovė, asociacija,

Detaliau

Microsoft Word - PISKISVĮ18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology

Microsoft Word - PISKISVÄ®18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology Informacija asmenims, įsigyjantiems SUTPKIB INVL Technology išleistų nuosavybės vertybinių popierių, parengta pagal LR profesionaliesiems investuotojams skirtų subjektų įstatymo 18 straipsnio reikalavimus

Detaliau

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p. NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRA

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p.   NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRA PRIE KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO IR EUROPOS PARLAMENTO RINKIMŲ KIBERNETINĖS ERDVĖS STEBĖSENOS ATASKAITA 2019 m. gegužės 28 d. Vilnius Santrauka: Respublikos Prezidento ir Europos

Detaliau

AR

AR Viešosios įstaigos Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos PALANGOS GINTARAS 2016 metų pirmo pusmečio aiškinamasis raštas 2016 m. liepos 29 d. I. BENDROJI DALIS Viešoji įstaiga Palangos vaikų reabilitacijos

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Pašto rinkos aktualijos bei tendencijos Europoje Kasmetinis susitikimas su pašto rinkos dalyviais 2019 m. birželio 10 d. TURINYS Pašto rinkos tendencijos ir pokyčiai E-komercijos plėtra ir skaičiai ERGP

Detaliau

Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai

Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai 1. Kurios tautos gyvenamoji teritorija parodyta žemėlapyje? A berberų B fulbių C hausų D tuaregų 3. Ką vaizduoja šis neįprastu

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation #HRSavaitėLietuva VDI IR DARBDAVIŲ TEISĖS BEI PAREIGOS NAUJAJAME DARBO KODEKSE 2017 Kas atsitiko: 1. Naujas teisinis reiškinys, iš esmės keičiantis darbo teisinių santykių reguliavimą. 2. Dialogo arba

Detaliau

leidinys-v2.indd

leidinys-v2.indd 1 Lietuvos kaimo plėtros 2007 2013 m. programos įgyvendinimas 2 Lietuvos kaimo plėtros 2007 2013 m. programos įgyvendinimas UDK 338.43(474.5) Li239 Leidinyje pateikiama Lietuvos kaimo plėtros 2007 2013

Detaliau