Smagūs ir paprasti užsiėmimai. su jūsų mažuoju vaiku namuose. Changing life stories. Laikas. kartu

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Smagūs ir paprasti užsiėmimai. su jūsų mažuoju vaiku namuose. Changing life stories. Laikas. kartu"

Transkriptas

1 Changing life stories Laikas kartu Smagūs ir paprasti užsiėmimai su jūsų mažuoju vaiku namuose 1.

2 Sveiki Kalbėjimasis su savo kūdikiu arba mažu vaiku ir knygelių skaitymas kartu jam suteikia geriausią gyvenimo pradžią. Būdamas vienu iš tėvų, atliekate ypatingą vaidmenį. Gera naujiena yra ta, kad jums nereikia būti ekspertu norint padėti savo vaikui pasirengti mokytis. Ar žinote, kad vaikai išmoksta daugybę dalykų per paprastas, kasdienes patirtis būdami su jumis! 2. Žvaigždžių patarimai Žvaigždžių patarimai šioje knygoje suteikia puikių pasiūlymų, kaip galite padėti savo vaikui mokytis ir pasiruošti mokyklai. Pokalbių idėjos Pasinaudokite pokalbių idėjomis, padėsiančiomis jūsų vaikui išsiugdyti kalbą, kurios jam prireiks mokykloje. Pradžiai išbandykite šias. Daugiau informacijos rasite interneto svetainėje Small-talk.org.uk. Jūsų vaikui labai patiks, jei pasakysite puikiai padirbėta! Daug pagyrimų padeda jūsų vaikui geriau galvoti apie save. Kalbėkite su savo vaiku kada tik galite eidami keliu, autobuse ir bet kur kitur! Jis gali išmokti daugybę naujų žodžių. 3.

3 Plepėkite, žaiskite, skaitykite Plepėti labai svarbu! Kalbėkite paeiliui ir išklausykite savo vaiką. Vaikai mokosi užduodami klausimus, kalbėdami apie savo idėjas, apibūdindami, ką jie mato ir garsiai mąstydami. Plepėdami su savo vaiku galite linksmintis kartu. Pabandykite: Užduoti klausimus Pakalbėti apie kasdienius potyrius Papasakoti anekdotų Kvailioti Žaisti žaidimus Dainuoti dainas Ar žinote, kad kuo daugiau kalbatės su savo vaiku ir kuo daugiau žodžių jie girdi, tuo geriau jam seksis mokykloje, kai jam bus 10 metų? Jeigu žaidimas gyvybingas arba triukšmingas, keliaukite į vietinį parką! Papasakokite pasakojimą Einam į lokio medžioklę ir tada tęskite įsivaizduojamą lokių medžioklę savo sode arba vietiniame parke! Prisijunkite ir suvaidinkite ką nors savo vaiko įsivaizduojamame žaidime! Uždavinėkite jam klausimus ar apibūdinkite, ką darote. Tai gali suteikti jūsų vaikui galimybę išmokti naujų žodžių ir spręsti problemas. Jeigu norite sužinoti daugiau idėjų, apsilankykite literacytrust.org.uk/family-zone/ Pakalbėkite su savo vaiku apie tai, ką darote atlikdami kasdienius darbus, pvz., rūšiuodami skalbinius arba ruošdami vakarienę. Būkite žaismingi Vaikai mokosi suprasti pasaulį žaisdami! Žaidimai yra labai svarbu vaiko vystymuisi. Žaidimas su kitais vaikams padeda išmokti bendrauti, palaukti savo eilės, dalintis ir susirasti draugų. Vaikams patinka pasitelkti savo vaizduotę paverčiant įvairius objektus žaidimo elementais. Galite duoti drabužių vaidinimui, pvz., suaugusiųjų batus, drabužius, krepšius arba net tuščias talpyklas didelės dėžės puikiai tiks! Ar žinote, kad suteikdami savo vaikui galimybę pasirinkti, ką jis norėtų žaisti, skatinate jo savarankiškumą ir padedate jam pasiruošti mokyklai? 4. 5.

4 Ženklų skaitymas Spauda yra visur! Vaikai gyvena pasaulyje, pilname spaudos ir visur mato pranešimus, nuotraukas ir logotipus. Savo mėgstamos vietos pavalgyti atpažinimas ar prekybos centro pavadinimo įvardijimas yra pirmieji mokymosi skaityti ir rašyti žingsniai. Ar žinote, kad kuo daugiau jūsų vaikas matys jus skaitant, tuo labiau jis pats norės skaityti! Pasirūpinkite, kad jūsų vaikas matytų jus skaitant jums patinkančius dalykus, pavyzdžiui, knygas, žurnalus, komiksus, vadovus, receptus ar instrukcijas ir pasakykite jam, kodėl tai darote. Kai išeinate su savo vaiku iš namų, apžiūrėkite aplink jus esančius ženklus, simbolius, logotipus ir žodžius. Paraginkite jį parodyti jums ir padėkite jam perskaityti tuos, kuriuos jis jau atpažįsta! Valgykite, miegokite, judėkite Pamaitinkite vaikų augančius kūnus! Mišri ir įvairi mityba, kurioje būtų šviežių vaisių, daržovių ir pieno produktų, svarbi padedant kūnui ir kaulams užaugti sveikiems. Maistą ruošti nuo pat pradžių gali būti pigiau nei pirkti jau paruoštą maistą. Sausas arba skardinėse laikomas maistas, pavyzdžiui, makaronai, pomidorai ir pupelės yra tinkamas, pagrindinis ilgai galiojantis maistas, iš kurio galima pagaminti daugybę skirtingų patiekalų. Ar žinote, kad prekybos centrai turi puikių ne per daug brangių patiekalų receptų? Arba kitų idėjų galite paieškoti internete: goodtoknow.co.uk/food/recipe-collections Paklauskite draugų, ką jų vaikai mėgsta valgyti ir apsikeiskite receptais! Įtraukite vaiką į maisto ruošimo procesą pakalbėdami su juo apie tai, ką darote. Savo vaiko mokykloje pasiteiraukite apie pusryčių ir pietų klubo variantus! 6. 7.

5 Saldžių sapnų Ilsėkitės ir atsipalaiduokite! Pakankamai miego ir poilsio yra labai svarbu vaikams, nes jie nuolat auga ir vystosi. Pasiruošimas miegui Pasiruošimas miegui gali atrodyti taip: val.: užsimauti pižamą, išsivalyti dantis, nueiti į tualetą val.: ramus laikas su knyga, pasakojimu arba ramiu pokalbiu val.: labanaktis ir išjungiamos šviesos 1 Valandą prieš einant miegoti, stenkitės sumažinti prie telefonų, televizorių ar kompiuterių ekranų praleidžiamą laiką: nes tai vėliau gali trukdyti vaikams užmigti. Ar žinote, kad raminančios dainos ir lopšinės gali nuraminti vaiką ir padėti jam ramiai miegoti? Pasiūlymų, kaip padėti vaikui užmigti, rasite adresu sleepfoundation.org Vietoj knygos prieš miegą, pabandykite patys sukurti istoriją pasitelkdami savo fantaziją! Pajudėkite Raskite jums patinkančios fizinės veiklos (galbūt šokis arba bėgimas) ir paskatinkite savo vaiką prisijungti! Paprašykite savo vaiko jums papasakoti apie tai, ką veikė darželyje. Paklauskite jo, kas jam patikdavo arba nepatikdavo tai darant ir kodėl. Laikas fizinei veiklai! Rekomenduojama, kad vaikai iki penkerių metų per visą dieną būtų bent tris valandas fiziškai aktyvūs 2. Tai gali būti vaikščiojimas, šokinėjimas, bėgiojimas, laipiojimas ir balansavimas. Šiuo laikotarpiu vaikų kūnai sparčiai auga ir vystosi. Vaikai mėgsta būti aktyvūs ir jiems reikia nuolat judėti, kad išliktų sveiki ir jaustųsi gerai. Veikla, tinkama daugumai savarankiškai vaikščioti jau mokančių vaikų: Aktyvus žaidimas (pvz., slėpynės arba įstrigęs purve ) Bėgiojimas Šokinėjimas ant batuto Važinėjimas dviračiu Šokis Plaukimas Šokinėjimas per virvutę Gimnastika

6 Ką galite padaryti norėdami padėti savo vaikui Tyrimai rodo, kad yra septyni dalykai, kuriuos tėvai gali padaryti norėdami padėti savo vaikui mokytis ir pasiekti gerų rezultatų gyvenime 4. Dalykitės knygomis ir istorijomis Knygų vartymas kartu puikus būdas mokytis nuo labai ankstyvo amžiaus. Išeikite pasivaikščioti Ėjimas kartu pasivaikščioti ar į parduotuves, suteikia jums ir jūsų vaikui galimybę patirti naujų dalykų,pamatyti, pajausti, užuosti, paragauti ir išgirsti, o taip pat apie daug ką paplepėti! Dainuokite dainas ir rimuokite Vaikiškų eilių ir dainų dainavimas puikus būdas padėti savo vaikui išmokti naujų garsų ir žodžių rimuojant ir kartojant. Raskite knygų Jei atidaryta vietinė biblioteka, galite nemokamai pasiskolinti knygų ir nemokamai dalyvauti vaikams skirtuose užsiėmimuose. Vietiniai vaikų darželiai, vaikų dienos centrai ir mokyklos gali suteikti nemokamų knygų. Klauskite! Žaiskite kartu Maži vaikai mokosi žaisdami. Žaidžiant kartu vaikams padedama išvystyti įgūdžius, kurių jiems reikia bendraujant ir socializuojantis. Tapykite ir pieškite Ženklai ir keverzonės yra mokymosi rašyti pradžia. Žaiskite su raidėmis Žaidžiant žaidimus su raidžių formomis ir garsais mokytis tampa linksma. Šie paprasti užsiėmimai iš tikrųjų turi didelės įtakos, kaip jūsų vaikas mokysis ir išvystys savo klausymosi, kalbėjimo, skaitymo ir rašymo įgūdžius. Galite linksmintis kartu ir tuo pačiu, pasiruošti mokyklai!

7 Istorijų pasakojimas Ne visada turite žodžius perskaityti. Knygelių vartymas ir paveikslėlių žiūrėjimas yra puikus būdas paskatinti savo vaiką mėgautis istorijomis. Jei namie kalbate kita kalba, pakalbėkite apie nuotraukas ir istoriją savo kalba. Kai žiūrinėjate knygas, galite kartu pasilinksminti: Pakalbėkite apie knygos viršelį ir nurodykite pavadinimą. Leiskite vaikui palaikyti knygą ir vartyti puslapius. Paskatinkite jį pakalbėti apie nuotraukas. Skirtingiems herojams naudokite skirtingus balsus. Pridėkite garso efektų, pavyzdžiui, taškymąsi po balas, pypsinčio automobilio signalą ar gyvūnų balsus. Kai pasakojimas baigsis, galėtumėte paklausti, ar jis jam patiko ir ar išsirinko mėgstamiausią herojų. Ar žinote, kad vaikams, kuriems tėvai reguliariai skaitė, kai jie buvo penkerių, geriau sekėsi matematika, žodynas ir rašyba suėjus 16 metų, nei tiems, kuriems šitaip nebuvo padėta? 5 Ar žinote, kad vaikai dažnai turi mėgstamiausią istoriją, kurią nori išgirsti vėl ir vėl? Tai padeda jiems mokytis pasaulio tvarkos ir susieti parašytą žodį su istorija o tai yra pirmieji žingsniai mokantis skaityti! Kartu pastatykite slėptuvę (pledas virš stalo), kur užtektų vietos jums abiems. Jūsų slėptuvė gali tapti istorijos dalimi tai gali būti pabaisos ola, raketinis laivas ar princesės bokštas. Pakalbėkite su vaiku apie tai, ką darėte būdamas vaiku. Įtraukite visą šeimą seneliai greičiausiai taip pat turi, ką papasakoti apie tuos laikus, kai augo!

8 Dainavimas ir rimavimas Dainos ir eilės ugdo vaiko kalbą, žodyną, judėjimą ir koordinaciją, jei dainuojant reikia atlikti veiksmus. Daugelis taip pat padės išmokti skaičiuoti. Nesijaudinkite, jei jūsų balsas dainuojant gergždžiantis arba jei nepataikote į natą, nes tai nėra svarbu ir kuo daugiau dainuosite su savo vaiku, tuo jis labiau savimi pasitikės. Jei nežinote melodijos, galite pasiskolinti eilių CD iš bibliotekos arba paieškoti jų YouTube. Visada galite susikurti savo dainas arba paprasčiausiai dainuoti kartu pagal radiją. Jei žinote kokių nors dainų ar eilių kita kalba, juos taip pat dainuokite savo vaikui. Ar žinote, kad dainos ir rimai gali padėti vaiką išmokyti apie pasaulį? Galite pamėgdžioti gyvūnų balsus dainoje Senis Makdonaldas turėjo fermą (angl. Old MacDonald Had A Farm) ir skaičiuoti žuvis 1, 2, 3, 4, 5 dainoje Kartą pagavau gyvą žuvį (angl. Once I Caught A Fish Alive)! Mažas mažas voras (angl. Incy Wincy Spider) Suvaidinkite žodžius juos dainuodami arba kartu pasidarykite savo paties vorą ir vamzdį naudodami tokius dalykus, kaip jogurto indeliai, vilna ir virtuvinio popieriaus rulonų tūteles. Dainos vaizdo įrašą su veiksmais galite rasti YouTube : Youtube.com/watch?v=m7flW0xEIak. Mažas mažas voras lipo sau per stogą. Bet pradėjo lyti ir nuplovė vorą. Pasirodė saulė, išdžiovino balą. Ir mažasis voras lipo vėl aukštyn

9 Žaiskite kartu Mokymasis dalytis, palaukti savo eilės, bendrauti, jaustis patogiai ir susidraugauti su kitais yra visam gyvenimui reikalingi įgūdžiai, bet reikia laiko norint jų išmokti! Galite padėti savo vaikui praktikuoti šiuos svarbius įgūdžius žaisdami kartu arba surengdami pasimatymus žaidimams su draugais arba šeimos nariais tiek asmeniškai, tiek per FaceTime arba WhatsApp. Visi vaikai yra skirtingi! Kai kurie yra judresni, labiau pasitikintys, negu kiti nelyginkite ir nesijaudinkite, nes jūs geriausiai pažįstate savo vaiką, taigi suteikite jam tą pagalbą ir padrąsinimą, kurio jam reikia. Paskatinkite ir padrąsinkite savo vaiką pasitikėti savimi pradedant susipažinti su naujais draugais. Ar žinote, kad mokymasis žaisti su kitais yra svarbus vaikų asmeniniam, socialiniam ir emociniam vystymuisi? Jis taip pat padeda sužinoti, kad kiti žmonės turi jausmų ir minčių, kurie skiriasi nuo jų pačių. Vaikai žaidžia daugybe skirtingų būdų: Žaidžia patys vieni Žiūri, kaip žaidžia kiti vaikai Žaidžia kartu su kitais; užsiima ta pačia veikla, bet neprisijungia prie kitų Vis labiau domisi tuo, ką žaidžia kiti ir pradeda plepėti kartu Žaidžia kartu, dažniausiai mažoje grupelėje

10 Žaiskite su raidėmis ir skaičiais Yra visokių žaidimų, kuriuos galite žaisti su raidėmis ir skaičiais nuo jų formos ir garso iki naujų žodžių, kurie prasideda ta pačia raide, mokymosi. Galite ieškoti skaičių, kuriuos jūsų vaikas atpažins, pavyzdžiui, savo durų numerio arba jo amžiaus ir pasistengti surasti šiuos skaičius ant autobusų, parduotuvių arba kelio ženklų. Atminkite, kad raidžių ir skaičių yra visur! Garsiai skaičiuokite su savo vaiku išsiaiškinkite, kiek žingsnių turite nueiti, kad pasiektumėte priekines duris arba kiek lempų stulpų praeinate vaikščiodami parke! Pakalbėkite apie raides, kurias galite rasti reklaminiame pašte arba senuose žurnaluose. Iškirpkite kelias raides ir padarykite koliažą. Pasistenkite surasti savo vaiko pirmąją raidę. Jei jis dar negali atpažinti raidės, nupieškite ją kartu ir pabandykite ją pastebėti, kai išeinate pasivaikščioti. Einu į parką Žaiskite žaidimą paeiliui sakydami, ką pasiimsite eidami į parką. Taisyklė tokia, kad galite pasiimti tik daiktus, kurių žodyje yra garsas p (pavyzdžiui, Einu į parką ir ketinu pasiimti pikniką / papūgą / pieštuką ). Kad būtų dar linksmiau, galite pakeisti vietą, į kurią einate (pavyzdžiui, į pajūrį, kur galite pasiimti tik daiktus, prasidedančius raide s ). Ar galite prisiminti viską, ką ketinate pasiimti? Raidės iš plastilino arba modelino Pabandykite kartu padaryti raidžių formas iš plastilino arba patys pasigaminkite modeliną. Sumaišykite: du puodelius kvietinių miltų 1/2 puodelio šalto vandens 3 valgomuosius šaukštus daržovių aliejaus vieną valgomąjį šaukštą citrinų sulčių (neprivaloma) bet kokių norimų maistinių dažų arba blizgučių. Kad paskatintumėte savo vaiką skaityti anksti, naudokite raidžių garsus vietoj abėcėlės raidžių pavadinimų. Kartu žaisdami žaidimus, pavyzdžiui Einu į parką arba Seklys, padėsite vaikui ištarti žodžius mokantis skaityti

11 Išeikite pasivaikščioti Pasaulyje daugybė nuostabių žodžių, nuotraukų ir dalykų, kuriuos galima padaryti, pajausti ir ištirti nuo dribsnių pakuočių ir gatvės ženklų iki besitaškančių balų ir nukritusių lapų. Paskatinkite savo vaiką tyrinėti jį supantį pasaulį. Išeikite pasivaikščioti ir kalbėkite apie raides, žodžius ir skaičius gatvės ženkluose ir parduotuvių fasaduose Pirkdami maistą palyginkite vaisių ir daržovių dydžius, spalvas ir kvapus Ar žinote, kad einant pasivaikščioti vaikui padedama mokytis. Prisiderinkite prie savo vaiko ėjimo greičio, plepėkite ir domėkitės jo pastebimais arba klausiamais dalykais. Kaip pasigaminti ir naudoti raktų pakabutį su nuotrauka Ko jums reikės Pieštuko ir popieriaus pirkinių sąrašui Vaisių ir daržovių nuotraukų Vaikui saugių žirklių Skylmušio Juostelės arba kaspino nuotraukų pradūrimui Raktų pakabutis su nuotrauka tai puikus būdais žaisti su savo vaiku. Pabandykite padaryti raktų pakabučiui tinkamų nuotraukų tuomet, kai išeisite pasivaikščioti. Ką daryti Raskite receptą ir kartu sudarykite pirkinių sąrašą iškirpdami sudedamųjų dalių nuotraukas iš lankstinukų ir žurnalų. Padarykite raktų pakabutį išmušdami skylę kiekvienos nuotraukos kampe ir surišdami jas kartu juostele. Leiskite vaikui naudoti raktų pakabutį, kai eisite apsipirkti. Tai padės jam rasti maistą naudojantis nuotraukomis. Kartu pakalbėkite apie tai, ką matote ir kartu skaičiuokite, kiek vienetų jums reikia. Išėję su savo vaiku pasivaikščioti, klausykitės garsų, kuriuos galite išgirsti, įskaitant eismo triukšmą, sirenas, muziką, lojančius šunis, čiulbančius paukščius ir viršuje skrendančius lėktuvus. Kalbėkite apie tai, ką girdite. Bandykite atkartoti garsus ar galite pakartoti tą patį triukšmą?

12 Žurnalais gera dalytis. Paplepėkite apie įvairiais nuotraukas ir paklauskite vaiko, kurios jam labiausiai patinka. Laikykite vaiko bibliotekos knygas po ranka, kad jis galėtų jas pavartyti kada tik užsinorės. Arba kodėl nelaikyti jūsų vaiko knygų kartu su jo žaislais? Meškučiai ir lėlės taip pat mėgsta skaityti! Ar žinote, kad kuo daugiau vaikiškų knygų turėsite namie, tuo didesnė tikimybė, kad jūsų vaikų gerai seksis pradėjus lankyti mokyklą? Tai neturi būti tik jums priklausančios knygos iš tikrųjų, kuo daugiau knygų pasiskolinsite, tuo geriau 6. Apžiūrėkite viršelius Ar jis mato kokių nors knygų apie tuos dalykus, kurie jam patinka? Pasinerkite! Pažvelkite į vidų. Ar jam patinka paveikslėliai? Ar yra jam patinkančių veikėjų? Ar jam patinka pabaisos, meškučiai, ateiviai ar traukiniai? Ar kuris nors iš judviejų gali atkartoti garsus pagal pateiktą paveikslėlį? Gyvūnų balsai, automobilių garsai, traukiniai arba raketos. Ar tai istorija su veiksmais? Ar jam patinka prisijungti pasakojant tokios rūšies istorijas? Ar yra kokių nors siurprizų? Ar jiems patinka knygos su iššokančiais paveikslėliais arba pasukamais skirtukais? Ar galite rasti pasislėpusį veikėją? Raskite tinkamiausią knygą Daug labiau tikėtina, kad vaikas norės dalytis knyga, jeigu pats bus ją išsirinkęs. Štai keletas būdų, kaip galite padėti jam išsirinkti knygą, kuria jis mėgausis: Jei jūsų biblioteka atidaryta, galite nemokamai pasiskolinti knygų! Jūsų vietinė mokykla, biblioteka ir vaikų dienos centras arba darželis gali suteikti jums nemokamų vaikiškų knygų. Paskambinkite ir paklauskite! Raskite knygų

13 Kaip pasigaminti atminimų knygą Ko jums reikės Iškarpų albumo Rašiklių, vaškinių kreidelių ir pieštukų Nuotraukų Žurnalų ir katalogų Vaikui saugių žirklių Klijų Ką daryti Padėkite vaikui papuošti atminimų knygos viršelį. Kartu joje užrašykite jo vardą. Pridėkite žodžių arba piešinių apie savo mėgstamiausius dalykus, pavyzdžiui, maistą, vietas, žaislus ar savo šeimos ar gyvūnų nuotraukas. Kai keliausite, išsaugokite autobuso ir kitus bilietus ir leiskite savo vaikui juos priklijuoti. Pabandykite leisti savo vaiku naudoti blizgučius, dažus, lipdukus ar bet kokius kitus dalykus, su kurias atminimų knyga taps linksma ir spalvinga. Linksminkitės tapydami ir piešdami Tapyba ir piešimas padeda jūsų vaikui ugdyti koncentraciją, kūrybiškumą ir įgūdžius, kurių jiems reikės rašant. Naudokite skirtingas ženklų rašymo medžiagas dideles vaškines kreideles, pieštukus, skutimosi putas ir dažus. Smagu naudoti vandenį ir teptuką ant grindinio akmenų sode. Būkite kūrybiški. Skatinkite vaiką žymėti, piešti ir klijuoti nuotraukas, padarytas iš skirtingų objektų, pavyzdžiui, plunksnų, kriauklių ar šakelių. Iškirpkite mėgstamiausias nuotraukas iš žurnalų ir padarykite koliažus. Pakalbėkite apie savo vaiko keverzones ir paklauskite, ką jis nupiešė. Išsirinkite formas ir nuotraukas, kurias atpažįstate ir nupieškite jas pats

14 Pasiruošimas mokyklai Vaiką mokyklai galite paruošti šiais būdais: Žaiskite žaidimus, kurių metu reikia laukti savo eilės ir dalytis Padėkite jam paprašyti, ko jam reikia, jei jis išalko, nori gerti ar yra pavargęs. Išmokykite jį savarankiškai apsirengti, pavalgyti ir pačiam naudotis tualetu. Pradėti lankyti mokyklą gali būti teigiama patirtis visiems Būdami tėvais, esate savo vaiko pirmieji mokytojai. Pasidomėkite mokykla, kad suprastumėte, kas atsitiks, kai vaikas pradės ją lankyti. Jei gausite pasiūlymą, sutikite, kad prieš pradedant lankyti mokyklą, mokytojas apsilankytų jūsų namuose. Peržvelkite mokyklos interneto svetainę. Pasirūpinkite, kad žinotumėte, ką daryti pirmą dieną: kur eiti ryte ir iš kur pasiimti savo vaiką. Ar žinote, kad kuo geriau vaikai susipažinę su savo nauja mokykla ar darželiu, tuo greičiau jis apsipras? Skaitykite knygas apie pradėjimą lankyti mokyklą Yra daug įvairių knygų apie mokyklą, kurias galite skaityti kartu. Tai gali padėti jūsų vaikui jaustis pasirengusiam pradėti lankyti arba grįžti į mokyklą. Keletas knygų yra išvardytos toliau: Starting School (Mokyklos pradžia) autoriai Janet ir Allen Ahlberg Topsy and Tim Start School (Topsy ir Timas pradeda lankyti mokyklą) autoriai Jean ir Gareth Adamson Going to School (Mokyklos lankymas) autoriai Anna Civardi ir Stephen Cartwright Harry ir the Dinosaurs Go To School (Haris ir dinozaurai eina į mokyklą) autoriai Ian Whybrow Come to School Too, Blue Kangaroo! (Taip pat eik į mokyklą, mėlynoji kengūra!) autorė Emma Chichester Clark I Am Too Absolutely Small For School (Aš visiškai per mažas lankyti mokyklą) autorė Lauren Child Naujos tvarkos praktikavimas Praktikuokite rytinę rutiną, įskaitant atsikėlimą ir apsirengimą, pusryčiavimą nepavėluojant į mokyklą. Pasirūpinkite, kad jūsų vaikas gautų pakankamai miego ir pirmąją dieną būtų pasirengęs mokyklai. Dienos pabaigoje pasisveikinkite su vaiku šypsena, o ne mobiliuoju telefonu! Perskaitykite vieną iš išvardytų knygų kartu. Pakalbėkite apie tai, kaip jūsų vaikas jaučiasi pradėdamas lankyti mokyklą

15 Tel.: El. paštas: Internetas: literacytrust.org.uk Mus rasite Facebook : facebook.com/nationalliteracytrust Sekite mus Twitter Sekite mus Instagram Užsiprenumeruokite mūsų nemokamą naujienlaiškį el. paštu: literacytrust.org.uk/newsletter National Literacy Trust yra registruota labdaros įstaiga Nr ir ribotos atsakomybės bendrovė, Nr , registruota Anglijoje ir Velse ir registruota labdaros įstaiga Škotijoje Nr. SC Buveinės adresas: 68 South Lambeth Road, Londonas SW8 1RL. Globėja: Jos karališkoji didenybė Kornvalio hercogienė National Literacy Trust 2020 m. Šis išteklius Visi pasirengę mokyklai licencijuotas pagal Open Government Licence 3.0. Nuorodos: Effective Preschool, Primary and Secondary Education (EPPSE) (Veiksmingas priešmokyklinis, pradinis ir vidurinis ugdymas (VPPVU)). Kathy Sylva et al 5. Social inequalities in cognitive scores at age 16: The role of reading. (16 metų pažinimo balų socialinės nelygybės: skaitymo vaidmuo). Alice Sullivan, matine ruda, 2013 m. 6. Parent s perspectives: Children s use of technology in the Early Years (Tėvų perspektyvos: vaikų naudojimasis technologijomis ankstyvaisiais metais), Dr Susie Formby, National Literacy Trust, 2014 m.

Klausymas Pamoka 38 Sritis ir tikslai: Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. Veikla 36 savaitę tikrinote, kaip

Klausymas Pamoka 38 Sritis ir tikslai: Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. Veikla 36 savaitę tikrinote, kaip Klausymas Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. 36 savaitę tikrinote, kaip vaikas naudoja savo žodžius ir kalbą su kitais šeimos nariais, norėdami užtikrinti, kad

Detaliau

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, kurią jie norėtų išlaikyti privačią, tipus ir kontekstus,

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams

Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams. Taip pat dalyviai savo bendraamžių grupėje ištirs

Detaliau

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS ĮVEIK VISUS 50+1 KALBOS IŠŠŪKIUS IR TAPK GERIAUSIU(-IA) AGENTU(-E) LABAS, AGENTE, kaip slaptasis(-oji) agentas(-ė), dirbantis(-i) tarptautiniu mastu,

Detaliau

131018_Ikimokyklinuka_uzd

131018_Ikimokyklinuka_uzd IKIMOKYKLINUKAI 2013 m. 1 užduotis Komandos prisistatymas (visa komanda) 2 užduotis (teorin ) (tik vaikai) - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika (prie kiekvienos

Detaliau

PRATYBOS PASAULIO PAŽINIMAS Gegužė Mus supantys ženklai Ženklai mums padeda 1 Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduo

PRATYBOS PASAULIO PAŽINIMAS Gegužė Mus supantys ženklai Ženklai mums padeda 1 Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduo PASAULIO PAŽINIMAS Ženklai mums padeda Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduojamas situacijas. Užbaik sakinius. Ženklas nepadės, jei.. Kultūringas žmogus niekada... Kaip

Detaliau

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi?... 10 Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą?... 12 Kodėl kai kurie žmonės turi dvynius?... 14 Išbandyk tai su šeima...

Detaliau

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, kai naudojasi socialiniais tinklais. Dalyviai gebės

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

Spalvinimo k.indd

Spalvinimo k.indd Seikuciu.. užduoteles, (4-5 m. aikams) Kaunas 2015 Atpžink jausmus PYKTIS P Pydas P džiaugsmas d gėda G baimė B išdidumas I drąsa D liūdesys L meilė M Iškirpk kortas. Išdėliok ant stalo, kad užrašo nesimatytų.

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

Slide 1

Slide 1 EKOLOGINIS UGDYMAS ĮGYVENDINANT GAMTOSAUGINIŲ MOKYKLŲ PROGRAMĄ MAŽEIKIŲ R. TIRKŠLIŲ DARŽELYJE GILIUKAS 2013 Kiekviena pradžia yra sunki, kad ir ką bepradėtumei, pirmieji žingsniai visad būna nedrąsiausi,

Detaliau

smalsuciai_small

smalsuciai_small LOPŠELIS -DARŽELIS SMALSUČIAI PROJEKTAS AIKŠTELĖ KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS 1 ANKETŲ APIBENDRINIMAS 2 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU VAIKAIS 3 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU TĖVELIAIS IR PERSONALU 4 PASIŪLYMAI / DARŽELIO MAKETAS

Detaliau

1.Kiekvieną mokymo(si) priemonių (reikmenų) rinkinį priešmokyklinio ugdymo klasėms sudaro: Eil Nr. Prekės pavadinimas Kiekis, vnt./komplekt ai 1. Sąsi

1.Kiekvieną mokymo(si) priemonių (reikmenų) rinkinį priešmokyklinio ugdymo klasėms sudaro: Eil Nr. Prekės pavadinimas Kiekis, vnt./komplekt ai 1. Sąsi .Kiekvieną mokymo(si) priemonių (reikmenų) rinkinį priešmokyklinio ugdymo klasėms sudaro: Nr. Kiekis, vnt./komplekt ai. (Ryškiomis linijomis, su vidinėmis ir išorinėmis paraštėmis. Popierius turi būti

Detaliau

Skaitymas_ST2017_4kl.indb

Skaitymas_ST2017_4kl.indb 2017 NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS Vardas, Pavardė Klasė Mokinio kodas 4SKAITYMAS 4 KLASĖ Skaitymas Atidžiai perskaityk tekstą ir atlik užduotis. Šiandien Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos Vaikų skaitykloje

Detaliau

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Cia tu ir tavo tevai ras informacija apie mokykla (as) Danijoje. Atskiri punktai gali skirtis kiekvienoje mokykloje. Jei kiltu abejoniuklausk mokytoju.

Detaliau

MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU

MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU Mūsų mityba gali padidinti vėžio išsivystymo grėsmę. Patikimų mokslinių įrodymų duomenimis apie 30 proc. vėžio atvejų išsivysčiusiose šalyse ir 20 proc.

Detaliau

Snap v1.4.1

Snap v1.4.1 2019 Gegužės 19d. apie SNAP tikslas - suburti fotografus ir medijų srities atstovus į vieną vietą, kurioje įgytų naujos informacijos, patirties, bendraminčių būryje. Informuoti žmones apie šiuo metu -

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

Mielieji, Jūsų nuomonė mums labai svarbi

Mielieji, Jūsų nuomonė mums labai svarbi susitarimu. UGDYMO KOKYBĖ KAUNO VAIKŲ DARŽELYJE VAIVORYKŠTĖ Įstaigos bendruomenės pedagogų, vaikų ir ugdytinių tėvų (globėjų) Pagarbūs vaiko ir pedagogo, auklėtojos padėjėjos santykiai: Kultūringas elgesys,

Detaliau

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė Jaunųjų žurnalistų būrelio nariai nusprendė pasidomėti tais mokytojais, kurie tik šiais mokslo metais prisijungė prie Butrimonių gimnazijos bendruomenės. Šįkart į mūsų akiratį pateko mažutė, sportiška,

Detaliau

litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavim

litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavim litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavimą Bendradarbiavimas šeima - mokykla Svarbi ugdymo sąlyga

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Eglė Karpavičiūtė ir Renata Petraitytė.Asmeninio albumo nuotr. Sveikų saldumynų Skanu nu sumanytojos, Kaune gyvenančios Eglė Karpavičiūtė (24) ir Renata Petraitytė (23) kol kas viską gamina vienos pačios,

Detaliau

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai Hiperaktyvus vaikas Hiperaktyvus vaikas pastoviai aktyvus, impulsyvus, jo judesiai gali būti chaotiški. Jis visada nerimsta sėdėdamas, daug kalba, dažnai neužbaigia pradėtų darbų, pamiršta įsipareigojimus,

Detaliau

VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTI

VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTI VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTIZUOTUS VERTINIMO ĮRANKIUS ATASKAITOS PRIEDAS MOKYKLOMS,

Detaliau

Sveiki atvykę į Karljohansvern darželį!

Sveiki atvykę į Karljohansvern darželį! Sveiki atvykę į Karljohansvern darželį! Turinys: 1. Sveiki! 1.1 Adresas, telefonas, el. paštas 1.2 Vieta 1.3 Grupės 1.4 Darbo valandos 1.5 Personalas 1.6 Planavimo dienos 2. Bendradarbiavimas su tėvais

Detaliau

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd Skruzdėlės ir paukščiai pamėgo šią smėlingą, žolynais kvepiančią pajūrio vietą. Šiandien čia su draugais švęsti savo gimtadienį ateis Zigmutis, gal Augutis, o gal kuris kitas vaikas... 1 2 Kai vaikai,

Detaliau

Microsoft Word - BORUŽĖLĖS_NEFORMALIOJO UGDYMO programa docx

Microsoft Word - BORUŽĖLĖS_NEFORMALIOJO UGDYMO programa docx PATVIRTINTA Klaipėdos lopšelio-darželio Boružėlė direktoriaus 2014 m. spalio 9 d.įsakymu Nr.V1-38 PRITARTA Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento Švietimo skyriaus

Detaliau

LIFE REWARDS PLAN Jūsų Life Rewards Plan vadovas EU_li LIETUVIŲ

LIFE REWARDS PLAN Jūsų Life Rewards Plan vadovas EU_li LIETUVIŲ LIFE REWARDS PLAN Jūsų Life Rewards Plan vadovas 101518 EU_li LIETUVIŲ Life Rewards Plan Šiame lankstinuke rasite informaciją apie tai, kaip Life Rewards Plan jums padeda užsidirbti. Be to, sužinosite

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

Mažinkite atliekų kiekį ir naudokite pakartotinai visą gyvenimą Pasiūlymai galioja nuo iki (10-13 savaitės) * kol pakaks turimų

Mažinkite atliekų kiekį ir naudokite pakartotinai visą gyvenimą Pasiūlymai galioja nuo iki (10-13 savaitės) * kol pakaks turimų Mažinkite atliekų kiekį ir naudokite pakartotinai visą gyvenimą Pasiūlymai galioja nuo 2019 03 04 iki 2019 03 31 (10-13 savaitės) * kol pakaks turimų atsargų 1 rinkinys pietums: EcoPure2 buteliukas 500

Detaliau

PATVIRTINTA Palangos lopšelio-darželio "Nykštukas" direktoriaus 2016 m. vasario 3 d. įsakymo Nr. V1-23 LOPŠELIO- DARŽELIO" NYKŠTUKAS" NUMATOMŲ VYKDYTI

PATVIRTINTA Palangos lopšelio-darželio Nykštukas direktoriaus 2016 m. vasario 3 d. įsakymo Nr. V1-23 LOPŠELIO- DARŽELIO NYKŠTUKAS NUMATOMŲ VYKDYTI PATVIRTINTA Palangos lopšelio-darželio "Nykštukas" direktoriaus 2016 m. vasario 3 d. įsakymo Nr. V1-23 LOPŠELIO- DARŽELIO" NYKŠTUKAS" NUMATOMŲ VYKDYTI PREKIŲ, PASLAUGŲ AR DARBŲ VIEŠŲJŲ PIRKIMŲ PLANAS 2016

Detaliau

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį mokymą(si) ar net jį išbandę. Jis taikomas ne tik išsivysčiusiose

Detaliau

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI 1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI JAUDINĘS. Labiau jis nesijaudintų net tuomet, jei jo

Detaliau

Greta Dičiūnaitė

Greta Dičiūnaitė Greta Dičiūnaitė I vadas Esu Greta. Diplome parašyta grafikos dizainerė (tai, beje, atitinka realybę). Dar esu iliustratorė ir šiokia tokia fotografė, maisto gerbėja ir tinklaraštininkė. Net nepastebėjau,

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KAIP FORMUOJAMASIS VERTINIMAS PADEDA SIEKTI INDIVIDUALIOS PAŽANGOS: REFLEKSIJA KOKYBĖS SIEKIANČIŲ MOKYKLŲ KLUBO KONFERENCIJA MOKINIŲ UGDYMO(SI) PASIEKIMAI. SAMPRATA IR SKATINIMO GALIMYBĖS Doc. dr. Viktorija

Detaliau

Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP

Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP RJ-45 interneto kabelio 1.4. Kompiuterio su prieiga

Detaliau

Apklausa "Gimnazistų mityba pamokų metu“

Apklausa Gimnazistų mityba pamokų metu“ Apklausos tikslas - išsiaiškinti kur gimnazistai dažniausia pietauja pamokų metu, kokia jų nuomonė apie gimnazijos valgyklos maisto kokybę, aptarnavimą bei aplinką. Apklausoje dalyvavo 129 mokiniai. Kita:

Detaliau

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas:

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: 2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: ggrazinak@gmail.com TOLERANCIJOS DIENAI SKIRTAS SPECIALUS NUMERIS

Detaliau

Skaidrė 1

Skaidrė 1 Vidurinio ugdymo programos aprašas Individualus ugdymo planas Telšių Džiugo vidurinės mokykla Direktoriaus pavaduotoja ugdymui Janina Šalkauskytė Svarbūs klausimai baigiantiems 10 klasę: Ko aš noriu? Ką

Detaliau

PIRKĖJO GIDAS BRIMNES Miegamojo ir svetainės baldai DIZAINAS Knut Hagberg Marianne Hagberg PRIEŽIŪRA Valyti šluoste, sudrėkinta švelniame valiklyje. N

PIRKĖJO GIDAS BRIMNES Miegamojo ir svetainės baldai DIZAINAS Knut Hagberg Marianne Hagberg PRIEŽIŪRA Valyti šluoste, sudrėkinta švelniame valiklyje. N PIRKĖJO GIDAS Miegamojo ir svetainės baldai DIZAINAS Knut Hagberg Marianne Hagberg PRIEŽIŪRA Valyti šluoste, sudrėkinta švelniame valiklyje. Nusausinti švaria šluoste. DĖMESIO! NEPRITVIRTINUS GALI NUVIRSTI

Detaliau

Ekologiški produktai Vilkaviškio Salomėjos Neries Pagrindinė mokykla

Ekologiški produktai Vilkaviškio Salomėjos Neries Pagrindinė mokykla Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinė mokykla 2013 Ekologiški produktai: privalumai ir trūkumai Darbą atliko : 1.Viktorija Lazauskaitė 2. Justė Zinkevičiūtė 3. Akvilė Zaveckaitė Mokytoja : Birutė Miliauskienė

Detaliau

1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO TECHNINĖ SPECIFIKACIJA Eil Nr. Produktų pavadinimas Reikalavimai Mato vnt. Kiekiai per 12 mėn. 1 Kiaulienos k

1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO TECHNINĖ SPECIFIKACIJA Eil Nr. Produktų pavadinimas Reikalavimai Mato vnt. Kiekiai per 12 mėn. 1 Kiaulienos k 1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO Eil 1 Kiaulienos kumpis Vakuume, LST 1921 : 2003 Kg 900 2 Švieži lašiniai be odos Vakuume, LST 544 92 Kg 50 3 Jautienos kumpis Vakuume, TS 2008435 123 93 Kg 900

Detaliau

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT Panevėžys, tel.(8 45) , el.

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT Panevėžys, tel.(8 45) , el. PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT 35158 Panevėžys, tel.(8 45) 46146, el. p. info@panevezysvsb.lt Duomenys kaupiami ir saugomi

Detaliau

Klaipėdos miesto suaugusiųjų žmonių gyvensenos ypatumai Dainora Bielskytė, visuomenės sveikatos specialistė, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biu

Klaipėdos miesto suaugusiųjų žmonių gyvensenos ypatumai Dainora Bielskytė, visuomenės sveikatos specialistė, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biu Klaipėdos miesto suaugusiųjų žmonių gyvensenos ypatumai Dainora Bielskytė, visuomenės sveikatos specialistė, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras Tyrimo vykdytojas: UAB Eurotela Įvadas Daug įvairiausių

Detaliau

PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJ

PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJ PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJONO SVEIKIAUSIA MOKYKLA N U O S T A T A I 1. KONKURSO

Detaliau

Visagino Verdenės gimnazija NEFORMALIOJO ŠVIETIMO (NŠ) PASIŪLA M.M. Eil. Nr. Siūlomo užsiėmimo pavadinimas 1. Rankdarbių būrelis,,kuparėlis

Visagino Verdenės gimnazija NEFORMALIOJO ŠVIETIMO (NŠ) PASIŪLA M.M. Eil. Nr. Siūlomo užsiėmimo pavadinimas 1. Rankdarbių būrelis,,kuparėlis Visagino Verdenės gimnazija NEFORMALIOJO ŠVIETIMO (NŠ) PASIŪLA 2019-2020 M.M. Eil. Nr. Siūlomo užsiėmimo pavadinimas 1. Rankdarbių būrelis,,kuparėlis Užsiėmimo vadovė Pageidauja mas valandų skaičius per

Detaliau

3 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Vilkpėdė, Vilkpėdės g. Domantas Grikšas tel

3 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Vilkpėdė, Vilkpėdės g. Domantas Grikšas tel 3 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Vilkpėdė, Vilkpėdės g. Domantas Grikšas tel. +370 673 22322 domantas@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Vilkpėdė, Vilkpėdės g.

Detaliau

Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų finansavimo tvarkos 1 priedas ROKIŠKIO R. JUODUPĖS LOPŠELIS

Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų finansavimo tvarkos 1 priedas ROKIŠKIO R. JUODUPĖS LOPŠELIS Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų finansavimo tvarkos 1 priedas ROKIŠKIO R. JUODUPĖS LOPŠELIS DARŽELIS (paraišką teikiančios įstaigos, organizacijos,

Detaliau

Title

Title INFORMACIJA APIE NUSTATYTUS LAIMĖTOJUS IR KETINIMĄ SUDARYTI SUTARTIS Prekių pirkimai I. PERKANČIOJI ORGANIZACIJA, ADRESAS IR KONTAKTINIAI DUOMENYS: I.1. Perkančiosios organizacijos pavadinimas ir įmonės

Detaliau

ŠEIMOS ĮGALINIMO GALIMYBĖS PUOSELĖTI VAIKŲ PSICHIKOS SVEIKATĄ JOLITA JONYNIENĖ, dr. psichologė, lektorė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikat

ŠEIMOS ĮGALINIMO GALIMYBĖS PUOSELĖTI VAIKŲ PSICHIKOS SVEIKATĄ JOLITA JONYNIENĖ, dr. psichologė, lektorė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikat ŠEIMOS ĮGALINIMO GALIMYBĖS PUOSELĖTI VAIKŲ PSICHIKOS SVEIKATĄ JOLITA JONYNIENĖ, dr. psichologė, lektorė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Sveikatos psichologijos katedra Mokslinė-praktinė konferencija

Detaliau

PRITARTA Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. A 1-91 PATVIRTINTA Raseinių r. Paupio mokyklos-dau

PRITARTA Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. A 1-91 PATVIRTINTA Raseinių r. Paupio mokyklos-dau PRITARTA Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017 m. sausio 25 d. įsakymu Nr. A 1-91 PATVIRTINTA Raseinių r. Paupio mokyklos-daugiafunkcio centro direktoriaus 2017 m. sausio 25 d.

Detaliau

VŠĮ ŽALIASIS TAŠKAS Licencijos Nr VšĮ Žaliasis taškas ataskaitos apie veiklos organizavimo plano vykdymą 2012 metais PATIKSLINTA Priedas 2 PATI

VŠĮ ŽALIASIS TAŠKAS Licencijos Nr VšĮ Žaliasis taškas ataskaitos apie veiklos organizavimo plano vykdymą 2012 metais PATIKSLINTA Priedas 2 PATI VŠĮ ŽALIASIS TAŠKAS Licencijos Nr.000001 VšĮ Žaliasis taškas ataskaitos apie veiklos organizavimo plano vykdymą 2012 metais PATIKSLINTA Priedas 2 PATIKSLINTA INFORMACIJA APIE VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO

Detaliau

2000 kcal mitybos planas moterims nuo 45 iki 65 met amžiaus* I diena Riebalai Angliavandeniai Sumuštiniai su olandišku s riu ir pomidorais Juoda duona 120 6,6 1,08 58,92 271,2 Olandiškas s ris 75 18,45

Detaliau

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą V TESTAS VIEVERSYS Vertinimo instrukcija I TEKSTAS Vieversys Už teisingą atsakymą mokinys gauna 1 tašką. Už

Detaliau

Mano ERGO savitarnos sistema mano.ergo.lt (Naudotojo atmintinė) 1) Kaip prisijungti prie savitarnos sistemos? 1. Naršyklės lange įveskite mano.ergo.lt

Mano ERGO savitarnos sistema mano.ergo.lt (Naudotojo atmintinė) 1) Kaip prisijungti prie savitarnos sistemos? 1. Naršyklės lange įveskite mano.ergo.lt Mano ERGO savitarnos sistema mano.ergo.lt (Naudotojo atmintinė) 1) Kaip prisijungti prie savitarnos sistemos? 1. Naršyklės lange įveskite mano.ergo.lt 2. Pasirinkite vieną iš prisijungimo būdų: el. bankininkystę,

Detaliau

BRANDOS EGZAMINAI- 2009

BRANDOS EGZAMINAI- 2009 BRANDOS EGZAMINAI-2017 ATMINTINĖ 2017 m. ABITURIENTUI Parengė vadovaudamasi 2017 m. BRANDOS EGZAMINŲ ORGANIZAVIMO IR VYKDYMO TVARKOS APRAŠU direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Sabūnienė II. BRANDOS EGZAMINAI

Detaliau

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė D

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė D Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silvija Sipavičienė Vnt. kaina Eur su PVM

Detaliau

Brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas 2012 m.

Brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas 2012 m. BRANDOS EGZAMINŲ ORGANIZAVIMAS IR VYKDYMAS 2012 M. BENDROSIOS NUOSTATOS Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas (toliau Aprašas) reglamentuoja vidurinio ugdymo programos dalykų brandos

Detaliau

Vadovas mokytojams Superherojų vadovas Autorius: Elias Våhlund Iliustruotoja: Agnes Våhlund I knygų seriją įeina: Pirmoji knyga Vadovas Antroji knyga

Vadovas mokytojams Superherojų vadovas Autorius: Elias Våhlund Iliustruotoja: Agnes Våhlund I knygų seriją įeina: Pirmoji knyga Vadovas Antroji knyga Vadovas mokytojams Superherojų vadovas Autorius: Elias Våhlund Iliustruotoja: Agnes Våhlund I knygų seriją įeina: Pirmoji knyga Vadovas Antroji knyga Raudonoji kaukė Rekomenduotina vaikams nuo pirmos iki

Detaliau

II-a klasė

II-a klasė II klasės testų vertinimo ir atsakymų lentelė I testas 1. Už kiekvieną užrašytą žodį skiriama po pusę pupos ir už kiekvieną pažymėtą e ė raidę po pusę pupos (1,5+1,5, 3 pupos). 2. Už kiekvieną taisyklingai

Detaliau

Ką pasako kūno kalba?

Ką pasako kūno kalba? Mokinių įsidarbinimo galimybės Vilniaus teritorinė darbo birža, Jaunimo užimtumo skyrius Jaunimo darbo centras JEI TAU 14 16 metų 14-16 metų jaunuoliams dirbti draudžiama, išskyrus jų fizines galimybes

Detaliau

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. R

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. R VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. Radau vaikus sėdinčius prie bendro stalo ir valgančius

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

Veiklos Pasaulinei maisto dienai. Turinys: Pasaulinė maisto diena... 2 Trumpai apie šią šventę:... 2 Siūlomos veiklos veikla. Sveiki ir nesveik

Veiklos Pasaulinei maisto dienai. Turinys: Pasaulinė maisto diena... 2 Trumpai apie šią šventę:... 2 Siūlomos veiklos veikla. Sveiki ir nesveik Veiklos Pasaulinei maisto dienai. Turinys: Pasaulinė maisto diena... 2 Trumpai apie šią šventę:... 2 Siūlomos veiklos... 2 1 veikla. Sveiki ir nesveiki maisto produktai (produktų rūšiavimas į sveikatos

Detaliau

PIRKĖJO GIDAS Vaikiški baldai STUVA DIZAINAS Ebba Strandmark SAUGUMAS Saugumas mūsų didžiausias prioritetas. Vaikiškus baldus (ir kitas vaikiškas prek

PIRKĖJO GIDAS Vaikiški baldai STUVA DIZAINAS Ebba Strandmark SAUGUMAS Saugumas mūsų didžiausias prioritetas. Vaikiškus baldus (ir kitas vaikiškas prek PIRKĖJO GIDAS Vaikiški baldai STUVA DIZAINAS Ebba Strandmark SAUGUMAS Saugumas mūsų didžiausias prioritetas. Vaikiškus baldus (ir kitas vaikiškas prekes) kruopščiai tikriname, atliekame rizikos vertinimus,

Detaliau

PIRKĖJO GIDAS PLATSA daiktų laikymo sistema SAUGUMAS Šiuos baldus būtina pritvirtinti prie sienų. Skirtingoms sienoms reikalingos skirtingos tvirtinim

PIRKĖJO GIDAS PLATSA daiktų laikymo sistema SAUGUMAS Šiuos baldus būtina pritvirtinti prie sienų. Skirtingoms sienoms reikalingos skirtingos tvirtinim PIRKĖJO GIDAS PLATSA daiktų laikymo sistema SAUGUMAS Šiuos baldus būtina pritvirtinti prie sienų. Skirtingoms sienoms reikalingos skirtingos tvirtinimo detalės rinkitės jas pagal savo namų sienų tipą (parduodamos

Detaliau

Mėsa ir mėsos gaminiai

Mėsa ir mėsos gaminiai Mėsa ir mėsos gaminiai 1. Jautienos kumpis, žalias (be kaulo, odos, riebalų) kg 21,24 2. Kiaulienos kumpis, žalias (be kaulo, odos, riebalų) kg 14,82 3. Kiaulienos nugarinė, žalia kg 17,97 4. Vištienos

Detaliau

PRIEMONIŲ IR PROJEKTŲ KODAVIMO INSTRUKCIJA 1. Priemonių ir projektų kodavimo instrukcija (toliau instrukcija) detalizuoja priemonių ir projektų unikal

PRIEMONIŲ IR PROJEKTŲ KODAVIMO INSTRUKCIJA 1. Priemonių ir projektų kodavimo instrukcija (toliau instrukcija) detalizuoja priemonių ir projektų unikal PRIEMONIŲ IR PROJEKTŲ KODAVIMO INSTRUKCIJA 1. Priemonių ir projektų kodavimo instrukcija (toliau instrukcija) detalizuoja priemonių ir projektų unikalaus kodo sudarymą. I. PRIEMONIŲ KODAVIMAS 2. Kiekvienai

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas 16 m. ataskaita Europos jaunimas. Svaiginamųjų medžiagų vartojimas ir socialiniai veiksniai Icelandic Centre for Social Research and Analysis (Islandijos socialinių tyrimų ir analizės centras) Visi miestai

Detaliau

B T TAILANDAS

B T TAILANDAS B T 1 DIENA: BANKOKAS Bankokas yra vienas iš labiausiai besivystančių miestų pasaulyje, taip pat vienas iš stambiausių tarptau nių turizmo ir verslo centrų. Bankoke gyvena karališkoji šeima, įsikūrusi

Detaliau

PIRKĖJO GIDAS Vaikiški baldai STUVA DIZAINAS Ebba Strandmark SAUGUMAS Saugumas mūsų didžiausias prioritetas. Vaikiškus baldus (ir kitas vaikiškas prek

PIRKĖJO GIDAS Vaikiški baldai STUVA DIZAINAS Ebba Strandmark SAUGUMAS Saugumas mūsų didžiausias prioritetas. Vaikiškus baldus (ir kitas vaikiškas prek PIRKĖJO GIDAS Vaikiški baldai STUVA DIZAINAS Ebba Strandmark SAUGUMAS Saugumas mūsų didžiausias prioritetas. Vaikiškus baldus (ir kitas vaikiškas prekes) kruopščiai tikriname, atliekame rizikos vertinimus,

Detaliau

Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų finansavimo tvarkos 1 priedas ROKIŠKIO R. JUODUPĖS LOPŠELIS

Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų finansavimo tvarkos 1 priedas ROKIŠKIO R. JUODUPĖS LOPŠELIS Rokiškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos projektų finansavimo tvarkos 1 priedas ROKIŠKIO R. JUODUPĖS LOPŠELIS DARŽELIS (paraišką teikiančios įstaigos, organizacijos,

Detaliau

Meduolinė tešla ir jos gaminiai

Meduolinė tešla ir jos gaminiai Šventinių meduolių kepimas ir puošyba Vilniaus lietuvių namų technologijų mokytoja metodininkė Edita Juozėnienė 2014-11-26 Uždavinys: Remiantis literatūra ir mokytojo pasakojimu, mokiniai gebės namų sąlygomis

Detaliau

DATA: TURINYS ĮVADAS 5 Teksto skaitymo būdai 5 LIETUVIŲ KALBA UŽRAŠAI I SKYRIUS. KALBA KAIP SOCIALINIS KULTŪRINIS REIŠKINYS 8 1. Vaizdinės ir tekstinė

DATA: TURINYS ĮVADAS 5 Teksto skaitymo būdai 5 LIETUVIŲ KALBA UŽRAŠAI I SKYRIUS. KALBA KAIP SOCIALINIS KULTŪRINIS REIŠKINYS 8 1. Vaizdinės ir tekstinė TURINYS ĮVADAS 5 Teksto skaitymo būdai 5 LIETUVIŲ KALBA UŽRAŠAI I SKYRIUS KALBA KAIP SOCIALINIS KULTŪRINIS REIŠKINYS 8 1 Vaizdinės ir tekstinės informacijos šaltiniai, jų patikimumas 8 2 Kalbos kilmė 9

Detaliau

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime. 2. 1 užduotis (1 priedas) Mokinukui per IT pamoką mokytoja uždavė užduotį surašyti IT sąvokas. Buvo bebaigiąs darbą, kai suskambo telefonas.

Detaliau

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter 5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio terminatorius. Mudu a trodome taip. 6 7 Taip pat turiu

Detaliau

Didžiausias batutų parkas Lietuvoje Nr.: 1 Palangoje

Didžiausias batutų parkas Lietuvoje Nr.: 1 Palangoje Didžiausias batutų parkas Lietuvoje Nr.: 1 Palangoje Apie Palangos vasaros parką Poilsio ir pramogų kompleksas atidarytas 2017 m. vasarą 15 000 kv/m teritorija Aplankė 500 000 žmonių Unikalios aktyvios

Detaliau

MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi.

MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi. MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi. Mes tikim, kad kiekvieną dieną į mokyklą mus lydės

Detaliau

Stazuotes uzsienyje on-line

Stazuotes uzsienyje on-line Tomas Jovaiša MD PhD FRCA FFICM Kodėl jauni gydytojai turi išvažiuoti į užsienį ir ko reikia, kad jie sugrįžtų. 15 metų ir 1 500 000 svarų patirtis Truputį apie mane VU medicinos fakultetas VU anesteziologijos

Detaliau

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silv

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silv Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silvija Sipavičienė Vnt. kaina su PVM Kaina su PVM kodas

Detaliau

SD_wp2_Guide for teachers_lt_final

SD_wp2_Guide for teachers_lt_final 0. Mokymo vadovo pristatymas Mokymo vadovas, parengtas Socialinių mokslų kolegijos, skirtas naudoti suaugusiųjų, besimokančių L2 lygiu, lietuvių kalbos kursuose. Vadovas parengtas įgyvendinant L-Pack projektą,

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno r. Piliuonos gimnazijos direktoriaus 2018 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr KAUNO R. PILIUONOS GIMNAZIJOS SVEIKATOS UGDYMO IR

PATVIRTINTA Kauno r. Piliuonos gimnazijos direktoriaus 2018 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr KAUNO R. PILIUONOS GIMNAZIJOS SVEIKATOS UGDYMO IR PATVIRTINTA Kauno r. Piliuonos gimnazijos direktoriaus 2018 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr 1.3.-18-219 KAUNO R. PILIUONOS GIMNAZIJOS SVEIKATOS UGDYMO IR STIPRINIMO PRIEMONIŲ PLANAS 2019 M. I. PRIORITETAS

Detaliau

Terminai

Terminai SVEIKI ATVYKĘ!!! 2014-02-04 susitikimo programa 14.00 14.05 Susitikimo tikslai 14.05 14.20 PUP rengiamos temos išbandymo su vaikais rezultatai. Darbas temos rengimo grupėse 14.20 14.40 Išvadų pristatymas

Detaliau

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond Modulio Mokymosi, asmenybės pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respondente, Kviečiame Jus dalyvauti Lietuvos mokslo tarybos

Detaliau

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas Tyrimo rezultatai Parengė: Valstybinio psichikos sveikatos Priklausomybės ligų skyriaus Vyriausioji specialistė Lina Ignatavičiūtė 1 Turinys 1. Tiriamųjų tam tikrų alkoholinių gėrimų vartojimo dažnio vertinimas...

Detaliau

( ( Pusryčiai Pietūs Vakarienė Patiekalas Amžiaus grupė (1-3 metų vaikai) Amžiaus grupė (4-7 metų vaikai 100 g. Gr. Balt. Angį. Rieb. Kcal. Gr. Balt.

( ( Pusryčiai Pietūs Vakarienė Patiekalas Amžiaus grupė (1-3 metų vaikai) Amžiaus grupė (4-7 metų vaikai 100 g. Gr. Balt. Angį. Rieb. Kcal. Gr. Balt. Pusryčiai Pietūs Patiekalas Amžiaus grupė 1-3 metų vaikai) Amžiaus grupė 4-7 metų vaikai 100 g. Gr. Balt. Angį. Rieb. Kcal. Gr. Balt. Angį. Rieb. Kcal. Gr. Balt. Angį. Rieb. Kcal. Tiršta perlinių kruopų

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

2013 m

2013 m 2019 m. Finansų olimpiada Regioninis etapas I-asis Finansų olimpiados etapas. Finansų žinių testas. (Iš viso 50 balų) Klausimams nuo 1 iki 21 apibraukite vieną teisingą atsakymą. Klausimams nuo 22 iki

Detaliau

VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal

VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal individualius ugdymosi planus. (Pagal vidurinio ugdymo

Detaliau

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS 2017-2018 MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Rudnosiukas ikimokyklinės grupės ugdymo planas reglamentuoja

Detaliau

XXXXXXXXX PASKAITOS TEMA

XXXXXXXXX PASKAITOS TEMA "Kaip geriau suprasti savo moksleivius ir užtikrinti jų sėkmingą bendradarbiavimą?" (remiantis Dr. I. Adizes metodologija) Lektorius: 2012 m. lapkričio 10 d., Kaunas Dr. Adizes yra vienas iš pirmaujančių

Detaliau

PATVIRTINTA Elektrėnų pradinės mokyklos direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKI

PATVIRTINTA Elektrėnų pradinės mokyklos direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKI PATVIRTINTA direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKIMŲ VERTINIMO TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. (toliau mokyklos) mokinių pažangos

Detaliau

MARIJAMPOLĖS MENO M. M. MOKYKLOS UGDYMO PLANAS BENDROJI DALIS PATVIRTINTA Marijampolės meno mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V1-

MARIJAMPOLĖS MENO M. M. MOKYKLOS UGDYMO PLANAS BENDROJI DALIS PATVIRTINTA Marijampolės meno mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V1- MARIJAMPOLĖS MENO 2018-2019 M. M. MOKYKLOS UGDYMO PLANAS BENDROJI DALIS PATVIRTINTA Marijampolės meno mokyklos direktoriaus 2018-09-03 įsakymu Nr. V1-21 Marijampolės meno mokykla yra vaikų ir jaunimo ugdymo

Detaliau

SKLYPAS Vilniaus m. sav., Užupis, Darbo g. Antanas Kudarauskas tel

SKLYPAS Vilniaus m. sav., Užupis, Darbo g. Antanas Kudarauskas tel SKLYPAS Vilniaus m. sav., Užupis, Darbo g. Antanas Kudarauskas tel. +370 685 84631 antanas@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas SKLYPAS Adresas Vilniaus m. sav., Užupis, Darbo g. Plotas 12 m2

Detaliau

PROJEKTAS SUDERINTA Kelmės rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Stasys Jokubauskas PATVIRTINTA Tytuvėnų g

PROJEKTAS SUDERINTA Kelmės rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Stasys Jokubauskas PATVIRTINTA Tytuvėnų g PROJEKTAS SUDERINTA Kelmės rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Stasys Jokubauskas PATVIRTINTA Tytuvėnų gimnazijos direktoriaus 2018-08-31 įsakymu Nr. V- TYTUVĖNŲ

Detaliau

KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, J

KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, J KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, Jūs tapsite produktyvesni, sutaupysite keletą ar net

Detaliau

Mitybos planą sudarė Andrius Pauliukevičius PASTABOS 1. MAISTO KIEKIAI: 2. VALGYMŲ SKAIČIUS IR LAIKAS: Nurodytas produktų

Mitybos planą sudarė Andrius Pauliukevičius   PASTABOS 1. MAISTO KIEKIAI: 2. VALGYMŲ SKAIČIUS IR LAIKAS: Nurodytas produktų Mitybos planą sudarė Andrius Pauliukevičius www.andriuspauliukevicius.lt PASTABOS 1. MAISTO KIEKIAI: 2. VALGYMŲ SKAIČIUS IR LAIKAS: Nurodytas produktų svoris reiškia jų sausą svorį ir tai yra svoris prieš

Detaliau