Kvėpiu didžiulį oro kvėpsnį į tave ir iškeliu paviršiun, Kiekvieną namo kambarį užpildau pajėgom ginkluotosiom, Tai mano mylimieji, kapų niekintojai.

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Kvėpiu didžiulį oro kvėpsnį į tave ir iškeliu paviršiun, Kiekvieną namo kambarį užpildau pajėgom ginkluotosiom, Tai mano mylimieji, kapų niekintojai."

Transkriptas

1 Sugriebęs žmogų krentantį, jį pakeliu valia, kuriai nepasipriešinsi, Štai, kibkis man, nelaimėli, į sprandą, Dėl Dievo meilės, tu nepulsi! Aš užsimesiu visą tavo naštą. Kvėpiu didžiulį oro kvėpsnį į tave ir iškeliu paviršiun, Kiekvieną namo kambarį užpildau pajėgom ginkluotosiom, Tai mano mylimieji, kapų niekintojai. Miegoki mes per naktį eisime sargybą, Tavęs nelies nei abejonė, nei mirtis, Apkabinau tave, ir tu jau mano, Ryte pabudęs sužinosi: tai, ką sakau, yra tiesa. Tai aš suteikiu palengvėjimą ligoniams, kai jie dusdami guli aukštielninki, O doriesiems stipruoliams dar reikalingesnę pagalbą teikiu. 41 Aš girdėjau, kas buvo kalbama apie Visatą, Vis klausiaus apie tūkstančius metų; Na, tai pusėtina, neprastai bet argi čia viskas? Taip įžengiu aš didindamas, atitikimų ieškodamas, Iš pat pradžių daugiau nei seni godišiai prekeiviai siūlydamas, Litografuoju Kroną, jo sūnų Dzeusą ir Heraklį jo vaikaitį, Perku Ozirio, Marduko ir Izidės, Brahmos ir Budos atvaizdus ir eskizus, Į aplanką deduosi Manitu, Alachą ant lapo, graviūrą Kryžiaus, Ir Odiną, ir piktaveidį Mečitlį, kiekvieną stabą ir paveikslą, Ir duodu tiek už juos, kiek jie verti, ir nė cento daugiau, ( 89 )

2 Walt Whitman Pripažįstu jie buvo gyvi, jie jau atliko tai, ką tuomet privalėjo atlikti, (Jie atnešė lesalo geltonsnapiams jaunikliams, kurie dabar patys turi pakilti, sparnus ištiesti ir giedoti), Aš priimu apytikrius dievybių eskizus, kad savyje juos geriau užpildyčiau, dalinu juos dosniai kiekvienam, ir sutiktiems vyrams, ir moterims, Atrasdamas tiek pat ar dar daugiau dievybės namą renčiančiam dailidėj, Ir reikalauju garbint jį labiau kai paraitojęs rankoves jis dirba plaktuku ir kaltu, Aš nesiginčiju, kad dievas siuntė ypatingą apreiškimą, tik manau, kad dūmų sruoga ar plaštakos plaukelis tiek pat neįprasti, tiek pat įstabūs, kiek ir apreiškimai, Ir vaikinai ugniagesių mašinoje, gaisrinių kopėčių ir kablių įsikibę, ne ką mažiau didingi man nei antikos dievai, einą į mūšį, Balsai jų skamba pro dundesį griūties, Jų raumeningos kojos neša juos virš apanglėjusių grebėstų, jų baltos kaktos sveikos ir nesužeistos išnyra iš liepsnų; Mechaniko žmonos su krūtį žindančiu kūdikiu prašau aš užtarimo už visus pasauly gimusiuosius, Trimis dalgiais per javapjūtę smagiai mojuoja trys sveikatingi angelai, sustoję į eilę, jų marškiniai ties liemeniu išsipūtę, Kreivadantis ir raudonplaukis šaltkalvis atperka visas nuodėmes padarytas ir būsimas, Kai pardavęs viską, ką turi, keliauja pėsčias, kad užmokėtų advokatams už brolio gynybą ir sėdėtų teisme, kol šį už klastojimą teisia; Ir to, ko aplink mane pažerta dosniai, kas knibžda aplinkui per keletą metrų, ir tos erdvės nepripildo, ( 90 )

3 Jaučio ir vabalo dar niekas negarbino, kaip priderėtų, Purvas ir mėšlas nuostabesni, nei kas galėtų pamanyti, Ir antgamtiški dalykai ne tokie jau ir svarbūs, aš pats laukiu, kol laikas Ateis tapti vienu iš svarbiausių, Jau aušta diena man, kai imsiu daryti tiek gėrio, kiek galingiausi iš jų, pažersiu ne menkesnių stebuklų, Prisiekiu savaisiais gyvybės syvais! Netrukus jau tapsiu kūrėju, Jau dabar skverbiuosi į pasaloje tykančių šešėlių įsčias. 42 Minios viduryje nuaidi šauksmas, Tai mano balsas, plačiai skambąs ir galutinis. Ateikite, mano vaikai, Ateikite, mano berniukai ir mergaitės, mano moterys, namiškiai, artimieji, Jau atlikėjas sukaupė jėgas, jau pakartojo savąjį preliudą vidinėm stygom. Lengva ranka rašyti ir laisvai suderinti akordai girdžiu aš jūsų kulminacijos ir pabaigos gaudimą. Mana galva apsisuka ant kaklo, Griaudimas muzikos, bet ne vargonų, Aplink mane žmonių būrys, bet jie man ne namiškiai. Amžina kieta ir neskęstanti žemė, Amžini ėdrūnai, gėrikai, amžinai kyla saulė ir leidžias, amžinas šitas oras ir nesiliaujantys potvyniai, ( 91 )

4 Walt Whitman Amžinas aš ir manieji kaimynai žvalūs, įniršę, tikri, Amžinas senas, nepaaiškinamas klausimas, amžina rakštis nykštyje, niežulio ir troškulio atodūsis, Amžinas erzintojo švilpimas kol atradę pasislėpusį gudriai mes į jį pirštu parodom, Amžina ir meilė, ir tas trykštantis skystis gyvybės, Amžinas tvarstis pasmakrėje, amžina numirėliui skirta lenta. Jie klaidžioja visur, jų akyse skatikai, Kad patenkintų pilvo godumą, kol smegenys dosniai semia šaukštu, Bilietus perka, ima, parduoda, bet nenueina niekad šventėn patys, Daug kas aria, prakaituoja, pluša, bet vien pelus kaip atlygį tegauna, Juos valdo tingi mažuma tai ji nuolat gviešias kviečių. Tai miestas, aš vienas iš piliečių, Kas domina kitus, tas rūpi man politika, karai ir turgūs, laikraščiai, mokyklos, Meras ir tarybos, bankai ir tarifai, garlaiviai ir fabrikai, biržos, parduotuvės, nekilnojamas ir asmeninis turtas. Aplinkui straksi begalė mažų nykštukų su apykaklėm dailiom ir frakais, Žinau, kas jie tokie (akivaizdu, kad ne sliekai, ne blakės), Juos pripažįstu savo antrininkais, silpniausi ir lėkščiausi nemirtingi kaip ir aš. Tai, ką darau ir sakau aš, laukia ir jų, Kiekviena many pulsuojanti mintis ir juose pulsuoja. ( 92 )

5 Puikiai pažįstu savo egotizmą, Pažįstu savo visa ryjančias eilutes trumpiau rašyt atsisakau, Pagausiu tave, kad ir kas būtum, ir užliesiu savim. Daina manoji ne įkyrėję žodžiai, Tai netikėti klausimai, tai šuolis link anapus, kad anapus priartintų; Štai išspausdinta ir įrišta knyga o kaipgi spaustuvininkas ir jo pagalbininkas? Štai geros nuotraukos o kaip žmona tavo ar draugas, kurį tvirtai spaudi glėby? Štai juodas laivas geležies šarvais, pabūklai galingi šarvuotam bokštely o kaip drąsa kapitono, inžinierių? Štai namuose indai, maistas, baldai, o kaipgi šeimininkas ir šeimininkė, kaipgi žvilgsnis jų akių? Štai dangus viršuj o kaipgi čia, perėjus gatvę, pas kaimynus? Štai istorijos šventieji ir išminčiai o kaip tu pats? Štai tikėjimo išpažinimai, pamokslai, teologija o kaip neperprantamos smegenys žmogaus? Ir kas tas protas? Kas ta meilė? Kas tas gyvenimas? 43 Neniekinu jūsų, visų laikų ir viso pasaulio šventikai, Pats didžiausias iš visų tikėjimų mano tikėjimas ir pats menkiausias iš visų manasis, Jis apima ir seniausią, ir naujausią tikėjimus, apima ir tai, kas tarp seniausia ir naujausia, Tikėdamas, kad vėl sugrįšiu į žemę po penkių tūkstančių metų, Aš laukiu orakulų atsakymų, garbinu dievus ir saulei lenkiuosi, ( 93 )

6 Walt Whitman Pirmąją uolą ar akmenį paverčiu stabu, šoku garbinimo šokį su lazdomis amuletų rate, Padedu lamai ar brahmanui, karpantiems žibintų dagčius prie dievaičių, Šoku gatvėse falinėje eisenoje, aš asketas, gimnosofas, girios tankmėje į save paniręs, Geriu iš kaukolės midų, garbinu Vedas ir šastras, laikausi Korano tiesų, Įžengiu į teokalį, jo akmenys dėmėti nuo peiliu pralieto kraujo, žengiu gyvatės odos būgną mušdamas, Priimu evangelijas, priimu tą, kurį nukryžiavo, žinodamas tikrai jį dievu esant, Klūpau per mišias ant kelių, stojuosi per puritonų maldą ar kantriai sėdžiu klauptuose, Apsiputojęs ir išsekęs, kratausi pamišimo apimtas arba tįsau it miręs ir laukiu, kol siela manoji prikels mane, Žvelgiu į grindinį, į žemę, žvelgiu toliau nei grindinys ir žemė ir priklausau tiems, kurie suka ratų ratus. Vienas iš šios išcentrinės ir įcentrinės minios aš atsisuku ir kalbu kaip žmogus, prieš kelionę duodantis nurodymus. Nusivylę dvejokliai, vienišieji ir atstumtieji, Lengvabūdžiai, surūgėliai ir niūros, pikčiurnos, jautruoliai ir bailiai, ateistai, Aš visus jus pažįstu, pažįstu šią nevilties, kančių, dvejonių ir netikėjimo jūrą. Kaip virpa ir taškosi pelekai! Kaip daužosi greiti it žaibas, kaip trūkčioja ir spjaudosi krauju! ( 94 )

7 Nurimkit, kruvini mažatikių, niūruolių ir surūgėlių pelekai, Aš užimu vietą tarp jūsų, palaikau jus, kaip ir kitus, Ir mane, ir jus, ir mus visus vienodai slėgė praeitis, O kas neišbandyta, kas dar ateityje, taip pat vienoda bus ir man, ir jums, visiems. Aš nežinau, kas dar neišbandyta ir kas ateityje, Tik žinau, kad ji bus tinkama ir neišvengiamai ateis. Jos neišvengs tie, kurie praeina pro šalį, neišvengs ir tie, kurie sustoja, nė vienas jos neišvengs. Jos neišvengs nei tas jaunuolis, kuris mirė ir buvo palaidotas, nei mergina, kuri mirė ir buvo palaidota greta, Nei tas vaikis, akimirką pro duris smalsiai pažvelgęs ir vėl pasislėpęs, ir suvisam pradingęs, Nei tas senis, nugyvenęs gyvenimą be tikslo ir ėdamas kartėlio, aitresnio už pyktį, Nei tas, kur guli prieglaudoj, nuo romo ir paleistuvysčių gumbais apėjęs, Nei gausybė nužudytųjų ir žuvusiųjų, nei žiaurieji laukiniai, vadinami žmonijos mėšlu, Nei paprasčiausi vienaląsčiai maišeliai su burnomis maistui gaudyti, Nė vienas šiame pasaulyje, net seniausiuose kapinynuose, Net milijardai planetų ir milijardai milijardų jose gyvenančiųjų, Net dabartis ir pats menkiausias šapelis. ( 95 )

8 Walt Whitman 44 Man laikas paaiškint save atsistokim. Aš viso, kas žinoma, atsikratau, Vyrus ir moteris kviečiu Nežinomybėn kartu su manimi. Laikrodis mums skelbia šią akimirką bet ką paskelbs mums amžinybė? Milijardą vasarų, žiemų iššvaistėm, Dar milijardai liko, o tada ir dar milijardai. Gimimas suteikė apsčiai mums turtų ir įvairovės, Kiti gimimai suteiks apsčiai mums turtų ir įvairovės. Didžiais vienų, mažais kitų aš nevadinsiu, Kas užpildo savo erdvę ir laiką, tas lai būna lygus su visais. Ar žmonija tau buvo kraugerė ir pavyduolė, o mano broli, mano sese? Apgailestauju dėl tavęs, bet man nebuvo ji nei kraugerė, nei pavyduolė, Ji švelniai elgės su manim, todėl nėra man ko raudoti. (Ir ką aš bendro su raudom turiu?) Esu aš pasiektų tikslų zenitas, esu aš būsimų daiktų kūrėjas. ( 96 )

9 Mano pėdos liečia laiptelius aukštų aukščiausius, Kiekvienas laiptas amžių virtinė, ir dar ilgesnės virtinės tarp laiptų, Nuo apačios nuėjęs ilgą kelią, aš kylu vis aukštyn, aukštyn. Man kylant vis aukštyn, už nugaros vaiduokliai pasilieka, Žemai tamsoj matau pirminį Niekį aš buvau ir ten, Ilgai slėpiausi ten nematomas, miegojau apglėbtas letargo rūko, Ilsėjaus, laukiau ir nesibjaurėjau dvokiančia anglim. Ilgai aš išbuvau tam glėby ak, per ilgai. Ak, amžinybę truko man pasiruošimas, Bet ištikimai ir draugiškai pagelbėjo manieji ginklai. Ilgai lopšys manasis plaukė, yrės, yrės, tarsi linksmi upeiviai, Ir žvaigždės buvo mano pusėj, jos nesitraukė nuo manęs ratus savo sukdamos, Jos būrė laimę man ir sergėjo mane. Kol dar iš įsčių motinos buvau negimęs, jau ištisos kartos man kelią rodė, Netinginiavo niekad mano gemalas ir nieks nepajėgė jo sulaikyti. Sfera dėl jo pavirto ūkas, Ant jo sustingo standūs laiko sluoksniai, Vešli augalija jam maisto teikė, Ropliai didžiuliai jį burnose atnešę globojo rūpestingai. Ir visos jėgos lyg sutarusios mane išpildyti ir džiugint stengės, Dabar šioj vietoj stoviu aš su savo siela sveikatinga. ( 97 )

10 Walt Whitman O, jaunystės akimirka! Nuolat į priekį besiveržiąs lankstumas! O, harmoninga, vešliai žydinti branda. 45 Mano mylimieji dusina mane, Spiečiasi prie mano lūpų, užkemša odos poras, Velka mane gatvėmis ir kitomis viešosiomis erdvėmis, nuogi pas mane naktį ateina, Dieną šaukia man Ei! nuo uolų prie upės, supasi ir čirškauja man virš galvos, Šaukia mane vardu iš gėlių darželių, vynuogienojų, iš krūmų tankynės, Nusileidžia ant kiekvienos mano gyvenimo akimirkos, Nuberia mano kūną bučiniais, saldžiais, svaiginančiais it balzamas, Rieškučiomis be garso semia iš širdžių savųjų ir dosniai man dovanoja. Didingai aušta senatvė! O, ateiki, nenusakoma merdėjimo dienų malone! Kiekviena būsena įtvirtina ir skleidžia ne tik save, ji skleidžia ir tai, kas kyla iš jos ir lieka po jos, Net ir tamsa bežadė skleidžia. Naktimis atveriu savo liuką ir žvelgiu, kaip plačiai po dangų ištaškyti žvaigždynai, Ir visa tai, ką įžvelgiu, padauginta iš tiek, kiek apskaičiuoti pajėgiu, tėra vien tolimesnių sistemų pakraštys. ( 98 )

11 Vis erdviau jos skleidžiasi, plečiasi, nuolat plečiasi Vis tolyn, amžinai į išorę. Mano saulė turi savąją saulę ir aplinkui ją nuolankiai sukasi, Ir su savo bendražygiais prie aukštesniojo rato prisijungia, Paskui juos dar didesni ratai seka, kuriuose didžiausi šviesuliai lyg kruopelės atrodo. Nė sekundei čia nieks nesustoja ir sustoti negali, Jei tik aš, jūs, visi pasauliai ir visa, kas jų gelmėje ir paviršiuje, šį mirksnį vėl blyškiu ūku pavirstų ir tai ilgainiui tebūtų tik niekai, Mes iš naujo sugrįžtume ten, kur esame, ir žengtume toliau, Dar toliau ir neišvengiamai dar toliau. Keletas kvadrilijonų amžių, keliolika oktilijonų kubinių mylių nepakenks šiam užmojui ir šiai minutei, neprivers jos skubėti, Juk tai tik dalys, visa tik dalys. Kad ir kiek bandytum įžvelgti už šios erdvės vėl beribė erdvė, Skaičiuoki kiek tik nori, jas supa neaprėpiamas laikas. Mano pasimatymas jau paskirtas ir sutartas, Dievas tikrai ateis ir palauks manęs, kol atvyksiu tiksliai kada susitaręs, Didysis mano draugas, ištikimas mylimasis, kurio ilgiuosi ir geidžiu, jau lauks manęs. ( 99 )

12 Walt Whitman Žinau, kad teko man geriausias laikas ir erdvė, jų niekad nieks neišmatavo ir neišmatuos. 46 Esu klajoklis begalinėje kelionėj (ei, paklausykite visi!), Turiu neperlyjamą lietpaltį, gerus batus ir girioj nusilaužtą lazdą, Bičiulis joks neatsisės į mano krėslą pailsėti, Aš krėslo neturiu nei filosofijos, bažnyčios, Prie valgių stalo nepasitinku žmonių nei bibliotekoje ar banke, Kiekvieną jūsų, vyrai, moterys, veduosi ant kalniuko, Ir apkabinęs juosmenį kaire ranka Parodau dešine kraštovaizdžius žemynų ir kelius. Už jus nei aš, nei kas nors kitas nueiti kelio to negali, Nueit jį patys turit. Jis netoli, jis čia, ištiesk tik ranką, Galbūt esi jame jau nuo gimimo, tik to dar nežinai, Galbūt jisai visur ir vandeny, ir žemėj. Paimki savo nešulį, sūneli mielas, aš savąjį paimsiu ir leiskimės pirmyn, Gražuolius miestus ir šalis laisvas kelionėj aplankysim. O jei pavargsi, savo naštą perkelk ant manų pečių ir atsikvėpk padėjęs ranką man ant strėnų, Atėjus laikui man tą pačią paslaugą suteiksi, O tada pakilę niekad nebegulsim. ( 100 )

13 Prieš aušrą ant kalvos šiandieną pakilau ir pažvelgiau į sklidiną šviesų padangę, Ir klausiau savo dvasios: Ar tada, kai apkabinsime visus šiuos šviesulius dangaus, sugersim visą malonumą ir žinojimą, kuris ten glūdi, ar būsim sotūs ir laimingi? Dvasia manoji man atsakė: Ne, bet pakilsim aukščiau ir žengsim dar toliau. Tu man užduodi klausimus taip pat ir aš tave girdžiu, Ir atsakau, kad duot atsakymo tau negaliu turi atrast jį pats. Prisėsk, sūneli mielas, Užkrimsk sausainių, pienu užsigerk, O kai nueisi gult ir apsirengsi kvapniais drabužiais, su naujom jėgom, tave aš atsisveikindamas pabučiuosiu ir iškeliaujančiam vartus atversiu. Ilgai sapnus niekingus sapnavai, Atėjo metas traiškanas tau išvalyti iš akių, Turi priprast prie spindesio dienos, prie kiekvienos gyvenimo akimirkos. Ilgai pakrantėje braidei pastvėręs lentą bailiai, Dabar linkiu, kad taptum plaukiku drąsiu, Kad šoktum jūron atviron, iškiltum vėl, man pamojuotum, sušuktum ir nusikvatotum purtydamas plaukus. ( 101 )

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx Laimutės Kisielienės choreografija Jūratės Baltramiejūnaitės muzika, Bernardo Brazdžionio žodžiai PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/09/01 Pakeitimai padaryti po šokių kursų

Detaliau

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon 9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefonas. Pats įkarštis mums, ligoniams, ir visam personalui.

Detaliau

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI  Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas šventa. Patrauk mane, Šventoji Dvasia, kad aš mylėčiau,

Detaliau

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx Liaudiškas šokis Ričardo Tamučio choreografija A. Jonušo muzika PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/11/13 Pakeitimai padaryti po šokių kursų Saulės kultas liaudyje gyvavo visais

Detaliau

8 klasė Istorijos standartizuotas testas

8 klasė Istorijos standartizuotas testas 1. Kam viduramžiais valstiečiai turėdavo duoti dešimtinę? A Amatininkams. B Bažnyčiai C Pirkliams. D Miestiečiams. 2. Kaip vadinama liga, kuri viduramžiais buvo išplitusi Europoje? 3. Laikotarpius išdėstykite

Detaliau

II-a klasė

II-a klasė II klasės testų vertinimo ir atsakymų lentelė I testas 1. Už kiekvieną užrašytą žodį skiriama po pusę pupos ir už kiekvieną pažymėtą e ė raidę po pusę pupos (1,5+1,5, 3 pupos). 2. Už kiekvieną taisyklingai

Detaliau

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo PYKINTI! Tiktai kad nuo to buvo labai GERA! Jaučiausi

Detaliau

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi?... 10 Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą?... 12 Kodėl kai kurie žmonės turi dvynius?... 14 Išbandyk tai su šeima...

Detaliau

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną Marcinkevičių) Genys Pelėda Sraigės (1, 2) Paukščiai (1, 2)

Detaliau

Microsoft Word - Gintautas_Dabrišius._Eilėraščiai.LI4200.doc

Microsoft Word - Gintautas_Dabrišius._Eilėraščiai.LI4200.doc Gintautas Dabrišius EILĖRAŠČIAI * * * nuo eglių nueiti, kad galėčiau ištarti: sveiki, ąžuolėliai! Pavasaris be uodegos Mama turėjo karvę, karvė turėjo veršiuką, veršiukas turėjo uodegą: ja linksmai mojavo,

Detaliau

INV02 Gyvenimo Upės invokacija Besąlyginės Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Šviesos Motinos meilės vardu, Amen. AŠ ESU KAS ESU, Jėzaus Kristaus var

INV02 Gyvenimo Upės invokacija Besąlyginės Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Šviesos Motinos meilės vardu, Amen. AŠ ESU KAS ESU, Jėzaus Kristaus var INV02 Gyvenimo Upės invokacija Besąlyginės Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Šviesos Motinos meilės vardu, Amen. AŠ ESU KAS ESU, Jėzaus Kristaus vardu, paskiriu šią invokaciją tobulos Kristaus vizijos

Detaliau

Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek

Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek tiek neramu. Reikėtų rimtai apgalvoti savo veiksmų

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

Mieloji, dar kartą sveikiname Tave įsigijus Šokoladas Sielai praktikų rinkinį Menas būti laiminga moterimi. Nuostabu, jog suradai mūsų puslapį ir pris

Mieloji, dar kartą sveikiname Tave įsigijus Šokoladas Sielai praktikų rinkinį Menas būti laiminga moterimi. Nuostabu, jog suradai mūsų puslapį ir pris Mieloji, dar kartą sveikiname Tave įsigijus Šokoladas Sielai praktikų rinkinį Menas būti laiminga moterimi. Nuostabu, jog suradai mūsų puslapį ir prisijungei prie nuostabių, prabangių ir tobulėjančių moterų

Detaliau

Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai

Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai Religija 275 Išleido Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Bažnyčia Solt Leik Sitis, Jutos valst. Būsime dėkingi už atsiliepimus ir pastabas. Juos

Detaliau

ROS10: Motinos Marijos Dievo Valios Rožinis Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Stebuklų Motinos besąlyginės meilės vardu, Amen. (Išsakykite asmeninį

ROS10: Motinos Marijos Dievo Valios Rožinis Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Stebuklų Motinos besąlyginės meilės vardu, Amen. (Išsakykite asmeninį ROS10: Motinos Marijos Dievo Valios Rožinis Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Stebuklų Motinos besąlyginės meilės vardu, Amen. (Išsakykite asmeninį prašymą) Viešpaties malda Dieve Tėve ir Motina mūsų,

Detaliau

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd Skruzdėlės ir paukščiai pamėgo šią smėlingą, žolynais kvepiančią pajūrio vietą. Šiandien čia su draugais švęsti savo gimtadienį ateis Zigmutis, gal Augutis, o gal kuris kitas vaikas... 1 2 Kai vaikai,

Detaliau

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas:

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: 2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: ggrazinak@gmail.com TOLERANCIJOS DIENAI SKIRTAS SPECIALUS NUMERIS

Detaliau

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą V TESTAS VIEVERSYS Vertinimo instrukcija I TEKSTAS Vieversys Už teisingą atsakymą mokinys gauna 1 tašką. Už

Detaliau

131018_Ikimokyklinuka_uzd

131018_Ikimokyklinuka_uzd IKIMOKYKLINUKAI 2013 m. 1 užduotis Komandos prisistatymas (visa komanda) 2 užduotis (teorin ) (tik vaikai) - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika (prie kiekvienos

Detaliau

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS (rajonas/miestas, mokykla) klasės mokinio(-ės) (vardas ir pavardė) 2009 m. pagrindinio kurčiųjų ugdymo pasiekimų patikrinimo

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasišk

NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasišk NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasiškai augu ir tobulėju. Tai duoda man vidinės jėgos savyje

Detaliau

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS ETNINĖ KULTŪRA - INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS Egidija Kontrimienė Etikos mokytoja ekspertė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras ETNINĖ KULTŪRA INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS (1) Etninė kultūra

Detaliau

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter 5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio terminatorius. Mudu a trodome taip. 6 7 Taip pat turiu

Detaliau

Klausymas Pamoka 38 Sritis ir tikslai: Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. Veikla 36 savaitę tikrinote, kaip

Klausymas Pamoka 38 Sritis ir tikslai: Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. Veikla 36 savaitę tikrinote, kaip Klausymas Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. 36 savaitę tikrinote, kaip vaikas naudoja savo žodžius ir kalbą su kitais šeimos nariais, norėdami užtikrinti, kad

Detaliau

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime. 2. 1 užduotis (1 priedas) Mokinukui per IT pamoką mokytoja uždavė užduotį surašyti IT sąvokas. Buvo bebaigiąs darbą, kai suskambo telefonas.

Detaliau

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_ Pilaitėje kūrybinių dirbtuvių link eita dvidešimt metų Rugsėjo 6-oji nelepino giedra. Iš pat ryto lijo. Tik prieš 18 val. perstojo lyti. Pilaitiškiai ir jų svečiai šeimomis, bendraminčių grupelėmis traukė

Detaliau

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. R

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. R VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. Radau vaikus sėdinčius prie bendro stalo ir valgančius

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Cia tu ir tavo tevai ras informacija apie mokykla (as) Danijoje. Atskiri punktai gali skirtis kiekvienoje mokykloje. Jei kiltu abejoniuklausk mokytoju.

Detaliau

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų 2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų departamento atstovai) ir projekto koordinatoriumi

Detaliau

ĮKVEPIANČIOS IDĖJOS UŽ MAŽIAU nei tikiesi DAUGIAU UŽ MAŽIAU...KASDIEN TOP Pižama mergaitėms su užrašu, dvispalvė: kreminės ir tamsiai mėlynos arba tam

ĮKVEPIANČIOS IDĖJOS UŽ MAŽIAU nei tikiesi DAUGIAU UŽ MAŽIAU...KASDIEN TOP Pižama mergaitėms su užrašu, dvispalvė: kreminės ir tamsiai mėlynos arba tam ĮKVEPIANČIOS IDĖJOS UŽ MAŽIAU nei tikiesi DAUGIAU UŽ MAŽIAU...KASDIEN TOP Pižama mergaitėms su užrašu, dvispalvė: kreminės ir tamsiai mėlynos arba tamsiai mėlynos ir pilkos spalvos; berniukams su užrašu,

Detaliau

Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje.ppt

Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje.ppt Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje: tarp tolerancijos ir diskriminacijos dr. Milda Ališauskienė Naujųjų religijų tyrimų ir informacijos centras milda@religija.lt Religinė įvairovė Lietuvoje ( duomenys

Detaliau

MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi.

MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi. MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi. Mes tikim, kad kiekvieną dieną į mokyklą mus lydės

Detaliau

Microsoft Word - Utenos_raj_bio_2018_7-8kl..docx

Microsoft Word - Utenos_raj_bio_2018_7-8kl..docx Utenos rajono mokinių biologijos olimpiada 2018 m. balandžio 19 d. UŽDUOTYS 7-8 klasei Mokinio Vardas, Pavardė... Klasė... Mokyklos pavadinimas... Mokytojo Vardas, Pavardė... Užduotis sudaro A, B ir C

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Dominykas Orda.Asmeninio albumo nuotr. Kaunietis Dominykas Orda (25) siekia užkariauti užsienio rinkas ir pelnyti pasitikėjimą platformoje Indiegogo, pristatydamas nuotaikingą sporto inventorių Funky Dumbbells.

Detaliau

ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien top marškinėliai berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos ju

ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien top marškinėliai berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos ju ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos juostomis, mergaitėms, su Ledo šalies motyvu, baltos arba rausvos spalvos,

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Eglė Karpavičiūtė ir Renata Petraitytė.Asmeninio albumo nuotr. Sveikų saldumynų Skanu nu sumanytojos, Kaune gyvenančios Eglė Karpavičiūtė (24) ir Renata Petraitytė (23) kol kas viską gamina vienos pačios,

Detaliau

Microsoft Word Atplaukia-laivas-pilnas-2

Microsoft Word Atplaukia-laivas-pilnas-2 Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčia Pradžia Giesmė Štai mirkčioja žvaigždės (TG 9) 1. Štai mirkčioja žvaigždės, o žemėj tamsu, Ramiai ilsis žmonės visi po darbų. Tiktai ties Betliejum sužibo žvaigždė,

Detaliau

Jėzus žmonijai MALDOS KRYŽIAUS ŽYGIS Maldų intencijos kiekvienai savaitės dienai Kryžiaus žygio maldas galima pasirinkti pagal skirtingas intencijas i

Jėzus žmonijai MALDOS KRYŽIAUS ŽYGIS Maldų intencijos kiekvienai savaitės dienai Kryžiaus žygio maldas galima pasirinkti pagal skirtingas intencijas i Jėzus žmonijai MALDOS KRYŽIAUS ŽYGIS Maldų intencijos kiekvienai savaitės dienai Kryžiaus žygio maldas galima pasirinkti pagal skirtingas intencijas ir melstis kuomet tik galite. /19.08.2012, 22:56/ Perspejimas.lt

Detaliau

21. Ilgis, plotas, perimetras Įvadas Šiame modulyje pateikti įvairaus sudėtingumo uždaviniai apie ilgį, perimetrą ir plotą. Sprendžiant uždavinius rei

21. Ilgis, plotas, perimetras Įvadas Šiame modulyje pateikti įvairaus sudėtingumo uždaviniai apie ilgį, perimetrą ir plotą. Sprendžiant uždavinius rei Įvadas Šiame modulyje pateikti įvairaus sudėtingumo uždaviniai apie ilgį, perimetrą ir plotą. Sprendžiant uždavinius reikės pasitelkti kūrybinį mąstymą ir pasinaudoti jau turimomis žiniomis, įgytomis per

Detaliau

Microsoft Word Mano Atpirkėjas gyvas.doc

Microsoft Word Mano Atpirkėjas gyvas.doc MANO ATPIRKĖJAS GYVAS 1 Velykiniai sveikinimai jums visiems šitą rytą. Labai džiaugiuosi būdamas šiandien čia, maldykloje, šią didį, įsimintiną Velykų laiką. Viešpats davė mums nuostabią dieną šiam garbinimui.

Detaliau

Microsoft Word - ŽT 2015 reglamentasFINAL

Microsoft Word - ŽT 2015 reglamentasFINAL XIV-ASIS TARPTAUTINIS FUDOKAN KARATĖ TURNYRAS VAIKAMS ŽIEMOS TAURĖ 2015 III-ASIS ATVIRAS LIETUVOS FUDOKAN KARATĖ ČEMPIONATAS JAUNIMUI IR SUAUGUSIEMS KVIETIMAS Lietuvos Fudokan asociacija šių metų kovo

Detaliau

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas Tyrimo rezultatai Parengė: Valstybinio psichikos sveikatos Priklausomybės ligų skyriaus Vyriausioji specialistė Lina Ignatavičiūtė 1 Turinys 1. Tiriamųjų tam tikrų alkoholinių gėrimų vartojimo dažnio vertinimas...

Detaliau

Ašarų vainikas

Ašarų vainikas Ašarų vainikas Pirmoji dalis I Hi sunt duae olivae et duo candelabra in conspectu Domini terrae stantes 1. Apr 11, 4 LŪŠNOS DAINA Žinau, pažįstu seną lūšnelę... Prie pat jos slenksčio piktžolės želia...

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Buvę JAV prezidentai ir jų verslo patirtis.flickr.com nuotr. Kai į JAV prezidento postą kandidatavęs respublikonas Mittas Romney pareiškė, kad kiekvienas šalies prezidentas turėtų būti įgijęs bent trejų

Detaliau

Riešės gimnazija Vilniaus r., Riešė Lina Miliuvienė Matematikos mokytoja metodininkė Irina Gaidamovič Fizikos mokytoja metodininkė Integruotas fizikos

Riešės gimnazija Vilniaus r., Riešė Lina Miliuvienė Matematikos mokytoja metodininkė Irina Gaidamovič Fizikos mokytoja metodininkė Integruotas fizikos Riešės gimnazija Vilniaus r., Riešė Lina Miliuvienė Matematikos mokytoja metodininkė Irina Gaidamovič Fizikos mokytoja metodininkė Integruotas fizikos matematikos projektas Laikas ir laikrodžiai 6-9 klasės

Detaliau

Microsoft Word - tp_anketa_f.doc

Microsoft Word - tp_anketa_f.doc PRIEDAS. Tyrimo anketa. Moksleivių tėvų požiūris į dabartines švietimo problemas Sėkmingam Lietuvos švietimo reformos vyksmui labai svarbi ne tik politikų ir švietimo specialistų, bet ir Jūsų moksleivių

Detaliau

Sveikatos rastingumo tyrimas-2012

Sveikatos rastingumo tyrimas-2012 LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA SVEIKATOS MOKYMO IR LIGŲ PREVENCIJOS CENTRAS VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS FAKULTETO VISUOMENĖS SVEIKATOS INSTITUTAS LIETUVOS GYVENTOJŲ SVEIKATOS RAŠTINGUMO

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Rūta Davidonienė, Rasa Mikutienė, Ieva Ąžuolaitytė-Staneikienė. Asmeninio archyvo nuotr. Mes visos nešiojomės mintį apie paauglėms skirtus užsiėmimus, kurie būtų ne tik smagūs, bet ir naudingi. Likimas

Detaliau

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai Hiperaktyvus vaikas Hiperaktyvus vaikas pastoviai aktyvus, impulsyvus, jo judesiai gali būti chaotiški. Jis visada nerimsta sėdėdamas, daug kalba, dažnai neužbaigia pradėtų darbų, pamiršta įsipareigojimus,

Detaliau

smalsuciai_small

smalsuciai_small LOPŠELIS -DARŽELIS SMALSUČIAI PROJEKTAS AIKŠTELĖ KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS 1 ANKETŲ APIBENDRINIMAS 2 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU VAIKAIS 3 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU TĖVELIAIS IR PERSONALU 4 PASIŪLYMAI / DARŽELIO MAKETAS

Detaliau

Žmonių paieškos gaisravietėje principai, evakavimo būdai Ieškoti gaisre žmonių ir juos evakuoti pagrindinė ir viena atsakingiausių užduočių, kuriai at

Žmonių paieškos gaisravietėje principai, evakavimo būdai Ieškoti gaisre žmonių ir juos evakuoti pagrindinė ir viena atsakingiausių užduočių, kuriai at Žmonių paieškos gaisravietėje principai, evakavimo būdai Ieškoti gaisre žmonių ir juos evakuoti pagrindinė ir viena atsakingiausių užduočių, kuriai atlikti reikia ypač patyrusių ir psichologiškai parengtų

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Baudžiamoji teisė Baudžiamoji teisė kas tai? Baudžiamoji teisė tai teisės šaka, kuri veikia tik tada, kai kitos teisės šakos nebeveikia. Kai civilinė teisė nebesugeba paveikti žmonių taip, kad jie gerbtų

Detaliau

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI 1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI JAUDINĘS. Labiau jis nesijaudintų net tuomet, jei jo

Detaliau

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny 2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tyrimas Globa abipusė nauda: tu įkrauni vaiką,

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanach

Kritinio mąstymo užduotys Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanach Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanachu. Pirmos penkios judėjų šventraščio knygos taip pat vadinamos Tora (žydams šio

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

Apklausa "Gimnazistų mityba pamokų metu“

Apklausa Gimnazistų mityba pamokų metu“ Apklausos tikslas - išsiaiškinti kur gimnazistai dažniausia pietauja pamokų metu, kokia jų nuomonė apie gimnazijos valgyklos maisto kokybę, aptarnavimą bei aplinką. Apklausoje dalyvavo 129 mokiniai. Kita:

Detaliau

Vietnamo karas

Vietnamo karas VIETNAMO KARAS Parengė: Dominykas Dabužinskas ir Antanas Stankevičius IVb Vietnamo karas Vietnamo karas karų už Vietnamo nepriklausomybę, o vėliau ir suvienijimą grandinė, kuri tęsėsi nuo 1940 m. vasario

Detaliau

aukciono nuostatai Nr.1

aukciono nuostatai Nr.1 PATVIRTINTA: UAB,,Trakų vandenys 2016-01-19 valdybos posėdžio Nr.1 nutarimu Nr.1.6.1 NEKILNOJAMOJO TURTO PARDAVIMO VIEŠO AUKCIONO BŪDU NUOSTATAI I. BENDROJI DALIS 1.1 Šie nuostatai reglamentuoja UAB,,Trakų

Detaliau

B T TAILANDAS

B T TAILANDAS B T 1 DIENA: BANKOKAS Bankokas yra vienas iš labiausiai besivystančių miestų pasaulyje, taip pat vienas iš stambiausių tarptau nių turizmo ir verslo centrų. Bankoke gyvena karališkoji šeima, įsikūrusi

Detaliau

ITAKA

ITAKA Numeryje: 2 psl. Šimtadienis 3 psl. Abiturientų minčių lietus 4 psl. Lietuvių kalbos savaitės renginiai 5 psl. Vasario 16-oji 6-9 psl. Mokinių kūryba 10-11 psl. Nuotraukos iš Šimtadienio Redaktoriai: Tomaš

Detaliau

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr Mūsų meilė Ukmergė Žalia skarė Ukmergė Kur bebūsim patikėk Liksi mūsų širdy Ukmergė Arba: Mieloji mūsų Ukmergė Daugiau tokios mes nesutiksim Joje mes žavūs ir jauni Tokiais mes amžinai ir liksim (Irena

Detaliau

Microsoft Word - stendas triuksmo I

Microsoft Word - stendas triuksmo I Balandžio 25-oji Tarptautinė triukšmo suvokimo diena Kada nors žmonija bus priversta nugalėti triukšmą taip pat ryžtingai, kaip cholerą ir marą, - XIX amžiaus vokiečių mikrobiologas R. Kochas.. Istorija

Detaliau

Draft

Draft Rinkėjų sąrašas 1. Įvadas... 3 2. Registracijos sąlygos... 3 3. Rinkėjų sąrašo parengimas... 4 4. Balsuojančių paštu rinkėjų sąrašas... 5 5. Specialiųjų poreikių turinčių rinkėjų sąrašas... 6 6. Rinkėjų

Detaliau

Vilniaus Universiteto Žygeivių Klubas

Vilniaus Universiteto Žygeivių Klubas 2013 m. KKT varžybų Vilniaus universiteto taurei laimėti Trasų schemos ir aprašymai Atrankinės trasos Detalus atrankinių trasų aiškinimas bus varžybų dieną prieš startą. Startas bus bendras visoms komandoms,

Detaliau

II ŠŪKIS Dievui, Tėvynei ir Artimui! PASISVEIKINIMAS Budėk! Vis budžiu! SKAUČIŲ ĮSTATAI 1. Skautė tiesi ir laikosi savo žodžio. 2. Skautė ištikima Die

II ŠŪKIS Dievui, Tėvynei ir Artimui! PASISVEIKINIMAS Budėk! Vis budžiu! SKAUČIŲ ĮSTATAI 1. Skautė tiesi ir laikosi savo žodžio. 2. Skautė ištikima Die II ŠŪKIS Dievui, Tėvynei ir Artimui! PASISVEIKINIMAS Budėk! Vis budžiu! SKAUČIŲ ĮSTATAI 1. Skautė tiesi ir laikosi savo žodžio. 2. Skautė ištikima Dievui ir Tėvynei. 3. Skautė naudinga ir padeda artimiesiems.

Detaliau

ĮSPĖJIMAS SĄŽINĖS APŠVIETIMAS PASIRUOŠIMAS ANTRAJAM JĖZAUS KRISTAUS ATĖJIMUI

ĮSPĖJIMAS SĄŽINĖS APŠVIETIMAS PASIRUOŠIMAS ANTRAJAM JĖZAUS KRISTAUS ATĖJIMUI ĮSPĖJIMAS SĄŽINĖS APŠVIETIMAS PASIRUOŠIMAS ANTRAJAM JĖZAUS KRISTAUS ATĖJIMUI Šioje brošiūroje yra ištraukos iš Pranešimų esančių Tiesos Knygoje (nuo 2010 metų 2015) suteiktų per Dieviškojo Gailestingumo

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

Microsoft Word - Pradedančiųjų pararašiutininkų rengimas sparno tipo parašiutu.doc

Microsoft Word - Pradedančiųjų pararašiutininkų rengimas sparno tipo parašiutu.doc TVIRTINU Lietuvos parašiutų sporto federacijos prezidentas 2002 m. balandžio 30 d. PRADEDANČIŲJŲ PARAŠIUTININKŲ RENGIMAS SPARNO TIPO PARAŠIUTU (PRIVERSTINIO SKLEIDIMO PROGRESIJOS METODAS) Apžvalga Čia

Detaliau

BIKE PAL Važiuok saugiai! Atmintinė dviratininkui

BIKE PAL Važiuok saugiai! Atmintinė dviratininkui BIKE PAL Važiuok saugiai! Atmintinė dviratininkui Europos transporto saugos taryba (ETSC) yra tarptautinė nevyriausybinė organizacija, sukurta 1993 m. reaguojant į tai, kad žūvančiųjų Europos keliuose

Detaliau

LIFE REWARDS PLAN Jūsų Life Rewards Plan vadovas EU_li LIETUVIŲ

LIFE REWARDS PLAN Jūsų Life Rewards Plan vadovas EU_li LIETUVIŲ LIFE REWARDS PLAN Jūsų Life Rewards Plan vadovas 101518 EU_li LIETUVIŲ Life Rewards Plan Šiame lankstinuke rasite informaciją apie tai, kaip Life Rewards Plan jums padeda užsidirbti. Be to, sužinosite

Detaliau

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, kurią jie norėtų išlaikyti privačią, tipus ir kontekstus,

Detaliau

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė Jaunųjų žurnalistų būrelio nariai nusprendė pasidomėti tais mokytojais, kurie tik šiais mokslo metais prisijungė prie Butrimonių gimnazijos bendruomenės. Šįkart į mūsų akiratį pateko mažutė, sportiška,

Detaliau

Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 mi

Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 mi Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 min. Socialinė 2 Dienos (pamokos) citatos aptarimas.

Detaliau

PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gim

PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gim PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gimnazija (Ugdymo įstaigos pavadinimas) VISUOMENĖS SVEIKATOS

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Bandžiusių nusižudyti merginų išgyvenimai Jolanta Jarmolovičiūtė IV Vilniaus traumų psichologijos konferencija 2013 m. kovo 22 d. Problemos aktualumas 1 pav. 0-19 metų amžiaus moterų mirtingumo nuo savižudybių

Detaliau

Pazymejimai_

Pazymejimai_ DOKUMENTŲ (PAŽYMĖJIMŲ), SUTEIKIANČIŲ TEISĘ JUOS PATEIKUSIEMS ASMENIMS NAUDOTIS KELIŲ TRANSPORTO LENGVATOMIS, PAVYZDŽIAI Važiavimo keleiviniu kelių transportu lengvatos pagal Lietuvos Respublikos transporto

Detaliau

Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai

Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai Užduotys 12 klasei 2017 m. geografijos olimpiada Dalyvio kodas Surinkti taškai 1. Kurios tautos gyvenamoji teritorija parodyta žemėlapyje? A berberų B fulbių C hausų D tuaregų 3. Ką vaizduoja šis neįprastu

Detaliau

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV Projektas įvykdytas pagal sutartį Nr. GVP/PTS/1288 2016 m. spalio 25 d. PROJEKTO ŠIAULIŲ LETENĖLĖ FENIKSO KELIAS UŢMIRŠTIEMS BEGLOBIAMS VEIKLOS IR FINANSINĖ ATASKAITA Projekto vykdytojas: VšĮ Šiaulių letenėlė

Detaliau

PRITARTA

PRITARTA PRITARTA Rokiškio rajono savivaldybės tarybos 2013 m. balandžio 26 d. sprendimu Nr. TS-6.114 ROKIŠKIO SOCIALINĖS PARAMOS CENTRO DIREKTORĖS 2012 METŲ VEIKLOS ATASKAITA 1. Įstaigos pristatymas. Rokiškio

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padaryti dvasios, neregimybės, Dievo pasaulį jusliškai suvokiamą, negana to, kiek įmanoma

Detaliau

PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama

PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama data Pagrindinis organizatorius, partneriai 1. IN

Detaliau

BRIAN TRACY

BRIAN TRACY BRIAN TRACY BRIAN TRACY Kaip išauginti laimingus, sveikus, savimi pasitikinčius vaikus ir padėti jiems įgyti pranašumą Versta iš leidinio: BRIAN TRACY The Secrets of Rising Super Kids: How to Rise Happy,

Detaliau

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT Panevėžys, tel.(8 45) , el.

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT Panevėžys, tel.(8 45) , el. PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT 35158 Panevėžys, tel.(8 45) 46146, el. p. info@panevezysvsb.lt Duomenys kaupiami ir saugomi

Detaliau

VILNIAUS MIESTO III KLASIŲ MOKINIŲ LIETUVIŲ (VALSTYBINĖS) KALBOS OLIMPIADOS TESTAS I DALIS. TEKSTO SUVOKIMO UŽDUOTIS Atidžiai perskaityk te

VILNIAUS MIESTO III KLASIŲ MOKINIŲ LIETUVIŲ (VALSTYBINĖS) KALBOS OLIMPIADOS TESTAS I DALIS. TEKSTO SUVOKIMO UŽDUOTIS Atidžiai perskaityk te VILNIAUS MIESTO III KLASIŲ MOKINIŲ LIETUVIŲ (VALSTYBINĖS) KALBOS OLIMPIADOS TESTAS 2016 04-15 I DALIS. TEKSTO SUVOKIMO UŽDUOTIS Atidžiai perskaityk tekstą ir atsakyk į klausimus. Ponai, pirkite gėlių Gėlės

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB NATŪRALIOS IDĖJOS DARBO SKELBIME TYRIMO

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB NATŪRALIOS IDĖJOS DARBO SKELBIME TYRIMO LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB NATŪRALIOS IDĖJOS DARBO SKELBIME TYRIMO 2018 m. gruodžio 11 d. Nr. (18)SN-215)SP-123 Vilnius

Detaliau

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS ĮVEIK VISUS 50+1 KALBOS IŠŠŪKIUS IR TAPK GERIAUSIU(-IA) AGENTU(-E) LABAS, AGENTE, kaip slaptasis(-oji) agentas(-ė), dirbantis(-i) tarptautiniu mastu,

Detaliau

Skaitymas_ST2017_4kl.indb

Skaitymas_ST2017_4kl.indb 2017 NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS Vardas, Pavardė Klasė Mokinio kodas 4SKAITYMAS 4 KLASĖ Skaitymas Atidžiai perskaityk tekstą ir atlik užduotis. Šiandien Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos Vaikų skaitykloje

Detaliau

INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies

INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M. 2017 m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies gyventojui teko 12,3 litro suvartoto absoliutaus (100

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testamento ištrauką ir suformuluok moralinę problemą pagal vieną iš šių aprašymų, iškelk

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (Žin., 2000,

Detaliau

PRATYBOS PASAULIO PAŽINIMAS Gegužė Mus supantys ženklai Ženklai mums padeda 1 Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduo

PRATYBOS PASAULIO PAŽINIMAS Gegužė Mus supantys ženklai Ženklai mums padeda 1 Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduo PASAULIO PAŽINIMAS Ženklai mums padeda Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduojamas situacijas. Užbaik sakinius. Ženklas nepadės, jei.. Kultūringas žmogus niekada... Kaip

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation #HRSavaitėLietuva VDI IR DARBDAVIŲ TEISĖS BEI PAREIGOS NAUJAJAME DARBO KODEKSE 2017 Kas atsitiko: 1. Naujas teisinis reiškinys, iš esmės keičiantis darbo teisinių santykių reguliavimą. 2. Dialogo arba

Detaliau

Ką pasako kūno kalba?

Ką pasako kūno kalba? Mokinių įsidarbinimo galimybės Vilniaus teritorinė darbo birža, Jaunimo užimtumo skyrius Jaunimo darbo centras JEI TAU 14 16 metų 14-16 metų jaunuoliams dirbti draudžiama, išskyrus jų fizines galimybes

Detaliau

ŠIAULIŲ LOGOPEDINĖ MOKYKLA KALBINĖS VIKTORINOS MES SMALSŪS, GUDRŪS, IŠRADINGI IŠPLĖSTINIS PLANAS Renginio organizatoriai: Šiaulių logopedinės mokyklos

ŠIAULIŲ LOGOPEDINĖ MOKYKLA KALBINĖS VIKTORINOS MES SMALSŪS, GUDRŪS, IŠRADINGI IŠPLĖSTINIS PLANAS Renginio organizatoriai: Šiaulių logopedinės mokyklos ŠIAULIŲ LOGOPEDINĖ MOKYKLA KALBINĖS VIKTORINOS MES SMALSŪS, GUDRŪS, IŠRADINGI IŠPLĖSTINIS PLANAS Renginio organizatoriai: Šiaulių logopedinės mokyklos direktorė logopedė metodininkė Živilė Bielskienė ir

Detaliau

Priedai_2016.indd

Priedai_2016.indd 1 testo užduočių vertinimo kriterijai Užd. Nr. Sprendimas ar atsakymas Taškai Vertinimas 1 Pasirinktas variantas D 1 Už teisingą atsakymą. 2 a) 939 1 Už teisingą atsakymą. 2 b) 1538 1 Už teisingą atsakymą.

Detaliau