REKOMENDACIJA ASMENS DUOMENŲ IR PRIVATUMO APSAUGA NAUDOJANTIS BELAIDŽIAIS TINKLAIS ĮŽANGA Skaitmeniniame pasaulyje mūsų privatumas ir asmens duomenų s

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "REKOMENDACIJA ASMENS DUOMENŲ IR PRIVATUMO APSAUGA NAUDOJANTIS BELAIDŽIAIS TINKLAIS ĮŽANGA Skaitmeniniame pasaulyje mūsų privatumas ir asmens duomenų s"

Transkriptas

1 REKOMENDACIJA ASMENS DUOMENŲ IR PRIVATUMO APSAUGA NAUDOJANTIS BELAIDŽIAIS TINKLAIS ĮŽANGA Skaitmeniniame pasaulyje mūsų privatumas ir asmens duomenų saugumas yra gana trapus, todėl svarbu tuo rūpintis ir skirti pakankamai dėmesio. Įrenginiai su prisijungimo prie įvairių belaidžių tinklų galimybe tapo mūsų kasdienybe. Nešiojamieji ir planšetiniai kompiuteriai, išmanieji telefonai, televizoriai ir kiti įrenginiai supa mus darbe, namuose ar kelionėse. Belaidžiai tinklai pasižymi tuo, kad jų perduodami signalai sklinda ore, todėl yra didesnė tikimybė, kad jais perduodamą asmeninę informaciją ar duomenis gali bandyti perimti tretieji asmenys. Naudojantis specialiomis programomis galima nuskaityti perduodamų duomenų srauto turinį ir jame rasti vartotojo perduodamus asmens duomenis bei juos panaudoti piktavališkais tikslias. Naudojimasis viešai prieinamais atvirais Wi-Fi technologija paremtais belaidžiais tinklais šiek tiek primena pokalbį viešoje vietoje, kur svetimi gali tave nugirsti. Jei nesiimsite atsargumo priemonių, prie atviro Wi-Fi tinklo prijungtas įrenginys jūsų duomenis ir informaciją ko gero siųs atviru tekstu, ir bet kas, turintis ir mokantis naudotis gana įprasta programine įranga, galės nesunkiai nuskaityti jūsų perduodamą konfidencialią informaciją, įskaitant ir jūsų slaptažodžius bei kitus prisijungimo prie paskyrų duomenis. O jei dar jūs tą patį slaptažodį naudojate kelioms paskyroms interneto svetainėse, tai gali tapti rimta problema, nes piktavalis, sužinojęs vienos jūsų paskyros duomenis, gali bandyti atspėti ir perimti jūsų kitų paskyrų duomenis. Kita pasitaikanti potenciali grėsmė netikras Wi-Fi prieigos taškas, vadinamoji medaus puodynė, kurio paskirtis suvilioti jus prisijungti prie jo, kad galėtų perimti jūsų siunčiamą duomenų srautą. Tokie prieigos taškai dažniausia turi paprastus, viliojančius pavadinimus arba pavadinimus, skambančius panašiai kaip netoliese esančio tikro Wi-Fi prieigos taško. Jei Wi-Fi belaidžiame tinkle jūsų neprašo įvesti slaptažodžio ar prisijungimo duomenų, tai toks tinklas yra neapsaugotas. Neapsaugotų Wi-Fi prieigos taškų (tinklų) galite rasti kavinėse, oro uostų salėse, prekybos centruose ir panašiose vietose, taip pat viešbučiuose ar įvairiose verslo įmonėse, kurios teikia savo klientams nemokamą interneto ryšį. Namų vartotojų Wi-Fi prieigos taškai taip pat gali būti nesaugūs, jei savininkas neįjungia savo įrenginyje šifravimo ir palieka tinklą atvirą.

2 2 Net jei Wi-Fi tinklas turi slaptažodį, vis tiek tai negarantuoja saugumo, nes jūs bendrai naudojatės (dalijatės) šiuo tinklu su daugeliu žmonių, todėl jūsų duomenys gali būti nesaugūs. Nors dauguma maršruto parinktuvų (angl. router) turi integruotas ugniasienes, kurios apsaugo nuo grėsmių iš interneto, bet tai nereiškia, kad jos saugo nuo vartotojų, kurie yra tame pačiame tinkle, kaip ir jūs. Taigi, piktavalis, perėmęs jūsų duomenų srautą, gali sužinoti jūsų kompiuterio adresą (IP), vietą, vartotojo vardus ir slaptažodžius, kokias interneto svetaines lankote ir ką rašote el. paštu. 1 pav. Simboliai, kurie parodo viešojo Wi-Fi tinklo prieigą SAUGUS NAUDOJIMASIS VIEŠAISIAIS BELAIDŽIAIS TINKLAIS Prieš prisijungdami prie viešo Wi-Fi tinklo, visada pabandykite patikrinti tinklo autentiškumą. Rinkitės tuos tinklus, kuriuos teikia jums žinomos įmonės ir tiksliai žinote tinklo pavadinimą bei prisijungimo duomenis. Jei Wi-Fi tinklas, prie kurio norite prisijungti, jums nežinomas, pavyzdžiui, viešbutyje ar oro uoste, nebijokite paklausti tikslaus tinklo pavadinimo ir slaptažodžio. Jei abejojate, ar jums neaišku, prie kurio tinklo turėtumėte jungtis, geriau nesijunkite. Jūsų duomenų saugumas yra svarbus veiksnys, todėl venkite nereikalingos rizikos. Jei Wi-Fi tinklas prisijungiant neprašo slaptažodžio, vadinasi jis yra neapsaugotas ir informacija juo perduodama nešifruota, atviru tekstu. Venkite naudotis tokiais tinklais, o jei naudojatės, tuo metu nesijunkite prie tinklalapių ar nesinaudokite e. paslaugomis, kur reikia įvesti jūsų paskyros duomenis. Taip pat venkite jungtis prie elektroninės bankininkystės paskyros ar atlikti finansines ir elektroninės prekybos operacijas, kai esate prisijungę prie neapsaugoto Wi-Fi tinklo.

3 3 Toliau pateikiama keletas patarimų, kaip naudotis belaidžiais tinklais, kad jūsų asmens duomenys būtų saugesni. Naudokite savo Wi-Fi tinklą ar mobilų 3G/4G internetą Pati geriausia apsauga nuo nepatikimo tinklo nesinaudoti juo. Jei tik galite, geriau naudokitės mobiliuoju 3G/4G internetu, o ne Wi-Fi tinklu. Su mobiliuoju 3G/4G internetu būsite saugesni. Žinoma, neretai mobilusis internetas turi greičio ir duomenų srauto apribojimų, tačiau jei turite galimybę, teikite prioritetą ryšio paslaugoms, kurioms teikti naudojami mobiliojo ryšio tinklai. Savo telefone taip pat galite aktyvinti mobilaus prieigos taško (angl. Wi-Fi hotspot) arba pririšimo per USB (angl. tethering) funkcijas, jei, pavyzdžiui, prie interneto jungiatės su nešiojamuoju kompiuteriu (kuriame neturite interneto), o išmaniajame telefone turite galimybę naudotis mobiliuoju internetu. Naudokite HTTPS protokolą, kur tik galite Naršydami interneto svetainėse ar naudodamiesi e. paslaugomis, visur, kur reikia prisijungti, įvedant kokius nors paskyros ar kitus konfidencialius duomenis, naudokitės tik tomis svetainėmis, kurios užtikrina saugų šifruotą prisijungimą. Tokias svetaines atpažinsite iš adreso pradžioje esančios santrumpos https naršyklės URL adreso juostoje arba iš toje juostoje rodomo žalios spynelės ženklo. Tai reiškia, kad ši svetainė ar bent jau šis konkretus puslapis turi galiojantį skaitmeninį sertifikatą ir duomenų SSL/TLS šifravimą, todėl duomenų perdavimas tarp serverio ir naršyklės yra šifruojamas, o tai užtikrina, kad piktavaliui įsiterpti ir pakeisti ar perimti jūsų duomenis tampa žymiai sudėtingiau. Tuo atveju, jei adreso juostos priekyje žalios spynelės ar https nematote atsijunkite nuo naudojamų paskyrų arba visai prie jų nesijunkite, nes nėra užtikrinamas jūsų įvedamų duomenų perdavimo saugumas. HTTPS protokolą automatiškai naudoti jums padės HTTPS Everywhere naršyklių plėtinys. Ji galite parsisiųsti iš čia: Apsvarstykite galimybę naudotis VPN paslaugomis Deja, ne visos interneto svetainės naudoja HTTPS protokolą ir SSL/TLS šifravimą. Jei jums reikia papildomos apsaugos ir privatumo ar jūs dažnai perduodate konfidencialius duomenis, pagalvokite apie galimybę naudotis VPN (angl. virtual private network) paslaugomis.

4 4 Naudojantis VPN paslauga, visas jūsų duomenų srautas, prieš patekdamas į internetą, bus nukreipiamas per atskirą, saugų ir privatų tinklą. Tai suteiks jums tokį saugumą, tarsi veiktumėte vidiniame privačiame tinkle, nors iš tikro jūs naudositės viešuoju tinklu. Teikiamos VPN paslaugos būna įvairios. Rekomenduojame rinktis tuos paslaugos tiekėjus, kurie užtikrina, kad nesaugo vartotojų aktyvumo ir naudojimosi žurnalų (angl. no logs policy) ir teikia automatinio išjungimo funkciją, jei netikėtai yra pertraukiamas jūsų ryšys (angl. kill switch). Išjunkite failų dalijimąsi tinkle ir įjunkite ugniasienę Kai esame namie ir dirbame kompiuteriu, bendrai naudotis (angl. sharing) įvairiais failais ar spausdintuvu yra patogu ir įprasta, tačiau, kai naudojamės viešais Wi-Fi tinklais, tai gali būti nesaugu. Rekomenduojame išjungti ir tinklo įrenginių aptikimo funkciją (angl. network discovery). Šie nustatymai padės jūsų įrenginiui būti mažiau matomam tinkle. Dažnai įrenginiuose yra integruotos bent jau bazines funkcijas turinčios ugniasienės (angl. firewall). Įsitikinkite, kad jos įjungtos. Tai taip pat šiek tiek padidins jūsų saugumą tinkle. Naudokite dviejų faktorių (2FA) autentifikaciją Dviejų ar daugiau faktorių autentifikacija yra papildomas saugos veiksmas, kurį turite atlikti, norėdami prisijungti prie savo paskyros. Paprastai šis saugos veiksmas reikalauja įvesti saugos kodą, kurį gavote telefonu prieš prisijungdami. Papildomas autentifikavimo būdas sumažins grėsmę, kad jūsų svarbių paskyrų prisijungimo duomenys bus atskleisti. Esant aktyvintai dviejų faktorių autentifikacijai, įsibrovėlis negalės gauti prieigos prie jūsų paskyros net ir sužinojęs jūsų prisijungimo vardą bei slaptažodį. Atsižvelgiant į tai, kokias paslaugas naudojate, galite aktyvinti papildomą autentifikaciją SMS, naudojantis programėle ar net specialia USB atmintine. Rekomenduojame naudoti šį saugos būdą visoms svarbioms paskyroms, su kuriomis galite prisijungti prie jums svarbių paslaugų ar pasiekti savo jautrius asmens ar finansinius duomenis. Interneto svetainėje galite pamatyti, kokios interneto paslaugos, kokius autentifikavimo metodus palaiko. Naudokite ištisinį užšifravimą Ištisinio užšifravimo (angl. end to end encryption) ryšio technologija sukurta taip, kad niekas negalėtų perskaityti siunčiamo pranešimo, išskyrus siuntėją ir gavėją. Pranešimas yra apsaugotos užraktu ir tik gavėjas bei siuntėjas turi specialų šifravimo raktą, reikalingą pranešimui atrakinti ir jį perskaityti. Kiekvienas išsiųstas pranešimas turi unikalų užraktą ir raktą.

5 5 Ši technologija yra labai svarbi, siekiant užtikrinti savo pokalbių privatumą, naudojantis žinučių siuntimo programėlėmis internete. Naudokite tik tas žinučių siuntimo programėles, kuriose jau yra aktyvintas arba galima aktyvinti ištisinį užšifravimą. Išjunkite Wi-Fi ryšį, kai jo nereikia Rekomenduojame nebūti prisijungus prie Wi-Fi tinklo, kai nesinaudojate internetu. Jei jums ryšys nebereikalingas, tiesiog atsijunkite nuo jo. Kuo ilgiau jūs esate tinkle, tuo labiau esate matomas ir labiau dominate tuos, kurie naudoja kenkėjišką programinę įrangą. Atsijungę nuo Wi-Fi ar visiškai išjungę belaidžio tinklo funkciją, jūs pailginsite savo įrenginio akumuliatoriaus veikimo laiką. Rūpinkitės turimos programinės įrangos atnaujinimu Nepamirškite įsidiegti programinės įrangos atnaujinimų savo įrenginiuose, jei jie yra prieinami. Paprastai atnaujinimus siunčia programinės įrangos kūrėjai, kad ištaisytų programų pažeidžiamumus, kurie kelia grėsmę saugumui. Dažniausiai programinės įrangos atnaujinimą atlikti nėra sunku ir tai stipriai prisideda prie kibernetinio saugumo užtikrinimo. NAMŲ BELAIDŽIO TINKLO SAUGUMO UŽTIKRINIMAS Kruopščiai sukonfigūruoti namų tinklo įrenginius užima daugiau laiko, negu daugelis norėtume, tad dažniausiai mes skubame ir neskiriame tam daug dėmesio ir laiko. Kodėl svarbu sukonfigūruoti visus skirtingus parametrus ir kas blogo gali nutikti, jei mes tiesiog paliksime įrenginiuose numatytuosius nustatymus? Palikti savo namų tinklo įrenginius nesaugius ar atvirus, tai tas pats, kaip palikti atrakintas ir atviras savo buto duris. Visi, kurie nori patekti į vidų (gauti prieigą), gali lengvai tai padaryti. Tuo metu be jūsų žinios jie turi ne tik prieigą prie jūsų namų tinklo išteklių (įrenginių), bet ir naudojasi jūsų interneto ryšiu. Be kita ko, jūs patys galite nukentėti, nes: Įsibrovėliai gali pavogti ir panaudoti piktiems tikslams jautrią asmeninę informaciją apie jus ir kitus žmones; Naudoti jūsų interneto ryšio pralaidumą jums nežinant ar pasinaudoti jūsų interneto ryšiu neteisėtiems veiksmams atlikti; Užkrėsti jūsų tinklą ar įrenginius virusais ar kitokia kenkimo (angl. malware) programine įranga;

6 6 Jūs galite tapti atsakingas dėl, pasinaudojus jūsų įranga, atliktų kibernetinių nusikaltimų; Jūsų namų tinklas gali tapti netinkamas naudoti dėl atsisakymo aptarnauti atakos (angl. denial of service (DoS)); Kartais klaidingai manoma, kad visi belaidžiai tinklai ir maršruto parinktuvai iš principo yra nesaugūs arba bent jau mažiau saugūs, negu alternatyvūs tinklai. Tai yra tiesa tuo atveju, jei jūs naudojate įrangą, kurioje palikti visi standartiniai gamintojo (angl. default) parametrai. Patikrinkite ir susikonfigūruokite tinklo įrenginių saugos parametrus, taip jūsų namų tinklas taps saugesnis. Svarbu įsitikinti, kad jūsų naudojamas maršruto parinktuvas palaiko šias funkcijas: WPA2 saugos šifravimas: WPA2 šifravimo metodas būtų puikus pasirinkimas, siekiant apsisaugoti nuo įsilaužimų. Rinkitės maršruto parinktuvą, palaikantį WPA2 šifravimo metodą. Šis pasirinkimas bus saugesnis už WPA, o ypač už WEP metodą, kuris pripažįstamas kaip visiškai nebesaugus ir jo primygtinai rekomenduojama niekur nenaudoti. Tinklo adresų keitimas (angl. network address translation (NAT)): tinklo adresų keitimas (vertimas) padeda atskirti jūsų vidinį kompiuterių tinklą nuo interneto (išorinio tinklo). Tai padeda apsaugoti jūsų kompiuterius ir kitus prijungtus įrenginius vidiniame kompiuterių tinkle nuo atakų, kai įsibrovėliui reikia tiesioginės komunikavimo sąsajos su įrenginiu. Įdiegus NAT, ataka toliausiai galės nukeliauti tik iki jūsų maršruto parinktuvo ir neturės galimybės tiesiogiai susisiekti su įrenginiu vidiniame tinkle. Integruota apsauga nuo grėsmių: tai vienas iš geriausių būdų saugotis nuo kenkimo programinės įrangos dar prieš jai patenkant į jūsų vidinį tinklą. Tai sustiprins jūsų apsaugą nuo šnipinėjimo programinės įrangos, virusų ir kitų grėsmių. Įdiegta ugniasienė: įdiegta ugniasienė apsaugos jus nuo įvairių grėsmių, atskirdama (blokuodama) nepageidaujamą duomenų srautą, einantį per jūsų įvadinį įrenginį, nuo tinkamo srauto. Bet koks įeinantis bandymas prisijungti, kuris nėra tinkamai autorizuotas, bus atmestas. PATARIMAI BELAIDŽIO NAMŲ TINKLO SAUGUMUI PADIDINTI Gal prireikė sukonfigūruoti naujai įsigytą maršruto parinktuvą ar belaidžio tinklo prieigos tašką, o gal tiesiog norite pagerinti jau turimos įrangos saugumą, toliau pateikiami žingsniai, kuriuos privalu atlikti.

7 7 Kuo daugiau pateiktų patarimų įgyvendinsite, tuo stipresnis ir saugesnis bus jūsų tinklas. Net ir panaudoję tik kelis iš jų žymiai sustiprinsite tinklo saugą. Pakeiskite visus numatytus slaptažodžius ir vartotojų vardus Šiais laikais visi maršruto parinktuvai ar belaidžio tinklo prieigos taškai turi įdiegtą prieigą per naršyklę prie jų valdymo aplinkos ir nustatymų įrankių. Jūs įvedate įrenginio adresą tinkle į naršyklę, suvedate lange paskyros prisijungimo duomenis ir gaunate prieigą prie įrenginio. Niekada nepalikite įrenginiuose įrangos gamintojo tipinių numatytų slaptažodžių ir vartotojų vardų. Įsibrovėliai gana lengvai internete gali susirasti tipinius gamintojo naudojamus prisijungimo duomenis ir jais pasinaudodami, perimti jūsų įrenginio kontrolę ir pasinaudoti juo, kad jums pakenktų ar kitaip sutrikdytų jūsų įrangos darbą. Tai padaryti gali net ir neprofesionalus įsilaužėlis jūsų įrangos darbą gali sutrikdyti tiek jūsų nemėgstantis kaimynas, tiek smalsaujantis vaikas. Rinkitės stiprų slaptažodį, kurį būtų sunku ar net neįmanoma atspėti. Keiskite ji nors kas 90 dienų arba tada, kai kyla įtarimų, kad slaptažodį kas nors sužinojo. Venkite pakartotinai naudoti jau buvusius slaptažodžius. Geriau naudokite slaptažodžių šabloną, kad galėtumėte lengviau atsiminti, ar slaptažodį frazę, tačiau stenkitės, kad tai taip pat nebūtų lengvai atspėjama sistema. Aktyvinkite tinklo šifravimo sistemą Nors skirtingos įrangos nuostatos gali skirtis, tačiau pastaruoju metu visi Wi-Fi galintys teikti įrenginiai komplektuojami su kokios nors formos šifravimo technologijomis (populiarūs jau pirmiau paminėti WPA2 ir WPA pavyzdžiai). Šifravimo technologijos veikia taip, kad įslaptintų visą jūsų tinklu siunčiamą informaciją, kad įsibrovėliams ar atsitiktiniams žmonėms ji taptų kuo sunkiau perskaitoma. Pasirinkite stipriausią šifravimo metodą, prieinamą jūsų tinkle (tinklo įrangoje). Kuo stipresnį šifravimą pasirinksite, tuo sunkiau bus net ir su profesionaliomis įsilaužimo programomis gauti jūsų šifravimo raktus, tad jūsų tinklas bus saugesnis. Pakeiskite tinklo pavadinimą ir išjunkite SSID transliavimą Kartu su prisijungimo informacija, kaip antai, vartotojo vardas ir slaptažodis, kiekvienas Wi-Fi įrenginys saugo dar ir numatytąjį tinklo pavadinimą, vadinamąjį SSID (angl. service set identifier). Neturėdamas jūsų tinklo pavadinimo įsibrovėlis sunkiau į jį pateks, todėl numatytąjį tinklo pavadinimą privalu pasikeisti. Patariama jį kuriant nenaudoti adreso, įstaigos pavadinimo ar kitos su jumis susijusios informacijos, kad būtų sunkiau atspėti jūsų tinklo pavadinimą.

8 8 Paliktas gamintojo numatytasis tinklo pavadinimas įsibrovėliams tarsi signalizuoja apie tai, kad galbūt jūs nepakeitėte ir kitų numatytųjų nustatymų, kaip antai, prisijungimo paskyros duomenų ar panašiai, todėl galimai esate lengvas taikinys. Įprastomis aplinkybėmis maršruto parinktuvas reguliariais intervalais transliuoja su juo susijusio tinklo pavadinimą (angl. SSID broadcasting). Tai leidžia matyti ir bandyti pasiekti netoliese esančius tinklus, kai ieškome aplink Wi-Fi signalo. Ši funkcija praverčia įstaigoms, viešbučiams ir panašiai, bet tikrai nebūtina namų tinkle. Įprastai šią funkciją įrenginiuose galima įjungti arba išjungti. Tikrai pakanka tik jums žinoti savo tinklo pavadinimą, o svečių įrenginius galėsite prijungti pats. Taigi, išjungus jūsų tinklo pavadinimo rodymo funkciją, jūsų tinklas bus saugesnis, nes apie ji žinos ir jį matys mažiau žmonių. Apsvarstykite galimybę įjungti MAC adresų filtrą Kiekvienas Wi-Fi ryšio paslaugomis besinaudojantis įrenginys yra susietas su savo unikaliu identifikatoriumi fiziniu adresu, kuris vadinamas MAC (angl. media access control) adresu. Vienas iš maršruto parinktuvo darbų valdyti įrenginių (nešiojamojo kompiuterio, išmaniojo telefono ir t. t.), kurie naudojasi belaidžiu ryšiu, kad prisijungtų prie interneto, MAC adresus. Kai MAC adresų filtravimas yra įjungtas, maršruto parinktuvas, turėdamas patvirtintų įrenginių sąrašą, patikrina kiekvieną naujai aptiktą įrenginį. Įrenginys, nesantis sąraše, negauna prieigos. Nustatykite, ar jūsų prieigos taškas yra geroje vietoje Normalu ar net pageidautina, kad jūsų namų Wi-Fi signalas apimtų namų vidų ir net šiek tiek išeitų į išorę, tačiau patartina kuo mažiau signalo teikti už norimos teritorijos ribų, kad jūsų signalas nebūtų lengvai aptinkamas ir juo būtų sunku pasinaudoti pašaliniams be jūsų leidimo. Verta pagalvoti, kur jūsų namuose būtų gera vieta maršruto parinktuvui (prieigos taškui). Tinkamiausia vieta buto ar namo viduryje, o ne prie lango ar sienos. Kuo sunkiau bus pašaliniams pasiekiamas Wi-Fi signalas, tuo mažiau bus pagundos jiems bandyti įsibrauti. Apsvarstykite galimybę įrenginiams priskirti statinius kompiuterio adresus (IP) Kalbant apie IP adresų priskyrimą įrenginiams, kurie pasiekiami jūsų namų tinkle, yra du pasirinkimai galima automatiškai kiekvienam įrenginiui priskirti IP adresą, naudojantis DHCP (angl. dynamic host configuration protocol), arba IP adresą galima priskirti rankiniu būdu. Dažnai pasirenkama DHCP, nes taip paprasčiau ir lengviau, tačiau svarbu suprasti, kad įsibrovėliai jūsų tinkle taip pat gali pasinaudoti DHCP, kad gautų galiojantį IP adresą. Verta

9 9 apsvarstyti galimybę naudoti rankiniu būdu suteikiamą statinį IP adresą kiekvienam įrenginiui, suteikiant juos iš fiksuoto ribotos apimties adresų intervalo. Apribokite maršruto parinktuvo konfigūravimo galimybes ir atnaujinkite įrenginio programinę įrangą Siekiant sumažinti grėsmes, rekomenduotina, jei įrenginyje įdiegta tokia galimybė, uždrausti prisijungti prie maršruto parinktuvo valdymo (konfigūravimo) aplinkos iš interneto ar to paties belaidžio tinklo. Pakanka palikti galimybę konfigūruoti įrenginį naudojantis tik laidinių kompiuterių tinklu. Techninės įrangos gamintojai periodiškai išleidžia programinės įrangos atnaujinimus. Atnaujinimai ne tik papildo įrenginio funkcionalumą, bet ir ištaiso žinomus pažeidžiamumus, kuriais, jei atnaujinimai būtų neįdiegti, galėtų pasinaudoti įsilaužėliai. Išjunkite belaidį tinklą, jei visai ar ilgesnį laiką jo nenaudojate Daugelis namuose belaidį tinklą laiko įjungtą visą laiką. Priežastis paprasta mes tiesiog norime arba mums reikia visą laiką būti pasiekiamiems internetu (angl. online), tačiau nebūtina palikti įjungto belaidžio ryšio, jei jūsų nėra namuose ilgą laiką, pavyzdžiui, jei išvykstate ilgesniam laikui atostogų ar į komandiruotę. Įsilaužėlis negalės pasinaudoti belaidžiu ryšiu, jei jis bus neaktyvus, taigi, negalės įsilaužti ir į jūsų įrenginius, ir jums nereikės jaudintis, kad ko nors nenutiktų, kol būsite išvykęs. Išjungtas belaidis ryšys gali jums padėti sutaupyti pinigų, jei jūs mokate už interneto duomenų kiekį, nes, jums nesant namuose, niekas negalės pasinaudoti jūsų interneto ryšiu. Išvykdami ilgesniam laikui išjungę belaidį ryšį apsaugosite savo įrangą nuo panaudojimo neteisėtiems tikslams ar sugadinimo. SAUGUMAS NAUDOJANTIS BLUETOOTH RYŠIU Bluetooth belaidė technologija suteikia galimybę sujungti mobiliuosius įrenginius, tokius kaip nešiojamieji kompiuteriai ar įvairūs išmanieji įrenginiai, kaip antai, telefonai, televizoriai, laikrodžiai, ausinės ir kiti įrenginiai, nedideliu apie 100 metrų atstumu.

10 10 2 pav. Simbolis, kuris parodo Bluetooth ryšio technologiją Išjunkite Bluetooth ryšio funkciją, jei jos nenaudojate Jeigu nesinaudojate Bluetooth technologija, tačiau jūsų turimas įrenginys šią funkciją palaiko, reiktų įsitikinti, kad Bluetooth yra išjungtas. Įsijunkite šią funkciją tik tada, kai reikia, o baigę naudotis vėl išjunkite. Išjungta nenaudojama Bluetooth funkcija padės taupyti įrenginio akumuliatoriaus veikimo laiką iki kito įkrovimo. Įjunkite Bluetooth neaptikimo režimą Bluetooth apsaugos mechanizmas leidžia vartotojui pasirinkti, ar įrenginys gali būti aptiktas iš šalies. Tuo atveju, kai Bluetooth įrenginio aptikimas yra įjungtas, jį gali matyti ir bandyti pasiekti aplinkui esantys įrenginiai. Perjungus Bluetooth įrenginį į neaptikimo režimą, sumažėja bandymų neteisėtai prisijungti. Atidžiai atlikite įrenginių suporavimą Bluetooth technologija yra pagrįsta poravimo principu, t. y. su norimu valdyti įrenginiu reikia sudaryti porą naudojant tą patį įvestą PIN kodą. Piktavaliai gali bandyti pasinaudoti socialine inžinerija, norėdami perimti jūsų įrenginio kontrolę. Būkite atidūs ir įrenginių poravimą atlikite įsitikinę, kad to jums tikrai reikia. Jei gaunate įtartiną Bluetooth pranešimą ar prašymą susiporuoti, nors to pats neinicijavote, tiesiog ignoruokite ar visai išjunkite Bluetooth ryšio funkciją. Žinoma, niekas negali garantuoti 100 proc. apsaugos nuo įsilaužėlių, tačiau tinkamų priemonių ir pakankamo jų kiekio panaudojimas yra gera pradžia. Kuo sunkiau įsibrovėliams gauti prieigą prie jūsų kompiuterinės įrangos, tuo mažiau tikėtina, kad jie norės vargti mėgindami prisijungti prie jūsų įrenginių. Geriau apsaugoti įrenginiai padės geriau apsaugoti ir jūsų asmens duomenis bei privačią informaciją. Parengė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos Informacijos ir technologijų skyriaus vyriausiasis specialistas Valdas Šulinskas Inspekcijos adresas internete

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p. NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRAŠTO APSA

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p.   NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRAŠTO APSA PRIE KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJOS SUTRUMPINTAS PRANEŠIMAS APIE KIBERNETINIO INCIDENTO TYRIMĄ NR. 163811 2019 m. balandžio 19 d. Vilnius TLP: WHITE Kibernetinio incidento tyrimo objektas: 2019-04-10 imituotų

Detaliau

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS ELEKTROS ENERGIJOS KAINŲ PALYGINIMO INFORMACINĖS

Detaliau

K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinė

K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinė K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinėmis sistemomis. Programa K9 yra lengvai perprantama

Detaliau

Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP

Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP RJ-45 interneto kabelio 1.4. Kompiuterio su prieiga

Detaliau

JABRA REVO WIRELESS Naudotojo Vadovas jabra.com/revowireless

JABRA REVO WIRELESS Naudotojo Vadovas jabra.com/revowireless Naudotojo Vadovas jabra.com/revowireless TURINYS 1. SVEIKI...3 2. APŽVALGA... 4 3. KAIP DĖVĖTI...5 3.1 AUKŠČIO REGULIAVIMAS 3.2 SULENKIAMI LANKSTAI 4. ĮKROVIMAS...7 4.1 BATERIJOS BŪSENA 5. PRIJUNGIMAS...

Detaliau

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p. NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRA

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p.   NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRA PRIE KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO IR EUROPOS PARLAMENTO RINKIMŲ KIBERNETINĖS ERDVĖS STEBĖSENOS ATASKAITA 2019 m. gegužės 28 d. Vilnius Santrauka: Respublikos Prezidento ir Europos

Detaliau

Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instruk

Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instruk Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instrukcija Paslauga sukurta vykdant Europos socialinio fondo

Detaliau

PRESTASHOP 1.7 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA

PRESTASHOP 1.7 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA PRESTASHOP 1.7 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA Turinys MODULIO FUNKCIONALUMAS... 3 ELEKTRONINĖS PARDUOTUVĖS REIKALAVIMAI... 3 SERVERIO REIKALAVIMAI... 3 DIEGIMO PROCEDŪRA... 3 Omniva LT modulio diegimas...

Detaliau

Banko_paslaugu_internetu_teikimo_salygos_

Banko_paslaugu_internetu_teikimo_salygos_ Banko paslaugų internetu teikimo sąlygos 1. Banko paslaugos internetu tai AB SEB banko (toliau Bankas) ir SEB grupės įmonių, kurioms atstovauja Bankas ar kurios naudojasi Banko paslaugų internetu sistema,

Detaliau

Danfoss Link TM Wi-Fi Namų šildymas, valdomas nuotoliniu būdu 24/7 namų šildymo valdymas iš bet kurios vietos su Danfoss Link programėle ismanussildym

Danfoss Link TM Wi-Fi Namų šildymas, valdomas nuotoliniu būdu 24/7 namų šildymo valdymas iš bet kurios vietos su Danfoss Link programėle ismanussildym Wi-Fi Namų šildymas, valdomas nuotoliniu būdu 24/7 namų šildymo valdymas iš bet kurios vietos su Danfoss Link programėle ismanussildymas.danfoss.lt Danfoss Link Wi-Fi sistema Wi-Fi sistema leidžia: Valdyti

Detaliau

TVARKOMŲ ASMENS DUOMENŲ SAUGUMO PRIEMONIŲ IR RIZIKOS VERTINIMO GAIRĖS ASMENS DUOMENŲ VALDYTOJAMS IR TVARKYTOJAMS Šios gairės parengtos remi

TVARKOMŲ ASMENS DUOMENŲ SAUGUMO PRIEMONIŲ IR RIZIKOS VERTINIMO GAIRĖS ASMENS DUOMENŲ VALDYTOJAMS IR TVARKYTOJAMS Šios gairės parengtos remi TVARKOMŲ ASMENS DUOMENŲ SAUGUMO PRIEMONIŲ IR RIZIKOS VERTINIMO GAIRĖS ASMENS DUOMENŲ VALDYTOJAMS IR TVARKYTOJAMS 2019-08-09 Šios gairės parengtos remiantis Europos Sąjungos kibernetinio saugumo agentūros

Detaliau

User Guide

User Guide HP Pocket Playlist Naudotojo vadovas Dokumento Nr. 699916-E22 Antrasis leidimas: 2013 m. sausis Pirmasis leidimas: 2012 m. gruodžio mėn. Copyright 2012, 2013 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft,

Detaliau

Specialiosios_SoyouStart_dedikuoto_serverio_nuomos_sutarties_salygos

Specialiosios_SoyouStart_dedikuoto_serverio_nuomos_sutarties_salygos SPECIALIOSIOS So You Start DEDIKUOTO SERVERIO NUOMOS SUTARTIES SĄLYGOS Versija: 2013-12-05 1 STRAIPSNIS: TIKSLAS Šių specialiųjų sąlygų, papildančių pagrindines So You Start paslaugų teikimo sutarties

Detaliau

Mano ERGO savitarnos sistema mano.ergo.lt (Naudotojo atmintinė) 1) Kaip prisijungti prie savitarnos sistemos? 1. Naršyklės lange įveskite mano.ergo.lt

Mano ERGO savitarnos sistema mano.ergo.lt (Naudotojo atmintinė) 1) Kaip prisijungti prie savitarnos sistemos? 1. Naršyklės lange įveskite mano.ergo.lt Mano ERGO savitarnos sistema mano.ergo.lt (Naudotojo atmintinė) 1) Kaip prisijungti prie savitarnos sistemos? 1. Naršyklės lange įveskite mano.ergo.lt 2. Pasirinkite vieną iš prisijungimo būdų: el. bankininkystę,

Detaliau

DIGIPASS DP 260 VARTOTOJO INSTRUKCIJA

DIGIPASS DP 260 VARTOTOJO INSTRUKCIJA DIGIPASS DP 260 VARTOTOJO INSTRUKCIJA Turinys 1. Kas tai yra DIGIPASS? 2. Kaip įjungti DIGIPASS, įvesti ir pakeisti PIN- kodą? 3.Kaip naudotis DIGIPASS? 1. Kas tai yra? - DIGIPASS 260 Kliento identifikavimo

Detaliau

RR-GSM_IM_LT_110125

RR-GSM_IM_LT_110125 Retransliatorius RR-GSM Įrengimo instrukcija Draugystės g. 17, LT-51229 Kaunas El. p.: info@trikdis.lt www.trikdis.lt Retransliatorius RR-GSM perduoda priimtus pranešimus į centralizuoto stebėjimo pultą

Detaliau

Slaptažodžių generatoriaus naudojimo instrukcija Slaptažodžių generatorius tai aukščiausius saugumo reikalavimus atitinkantis įrenginys, kuris generuo

Slaptažodžių generatoriaus naudojimo instrukcija Slaptažodžių generatorius tai aukščiausius saugumo reikalavimus atitinkantis įrenginys, kuris generuo Slaptažodžių generatoriaus naudojimo instrukcija Slaptažodžių generatorius tai aukščiausius saugumo reikalavimus atitinkantis įrenginys, kuris generuoja vienkartinius skaitmenimis išreiškiamus slaptažodžius.

Detaliau

VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS

VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS Į S A K Y M A S DĖL ELEKTRONINĖS DRAUDĖJŲ APTARNAVIMO SISTEMOS NAUDOJIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

Detaliau

Energijos taupymas Akumuliatorių naudojimo patarimai

Energijos taupymas Akumuliatorių naudojimo patarimai Energijos taupymas Akumuliatorių naudojimo patarimai Penki būdai pailginti akumuliatoriaus eksploatavimo laiką Išjungtas variklis yra iššūkis akumuliatoriui. Prietaisams ir sistemoms reikia elektros energijos,

Detaliau

TRUMPA AIRTIES AIR4920 DIEGIMO INSTRUKCIJA

TRUMPA AIRTIES AIR4920 DIEGIMO INSTRUKCIJA TRUMPA AIRTIES AIR4920 DIEGIMO INSTRUKCIJA www.telia.lt PASKIRTIS IR NAUDOJIMAS Įrenginiai AirTies Air4920 skirti naudoti tiek po vieną (1), tiek tarpusavyje sujungus kelis (2). Tarpusavyje sujungti įrenginius

Detaliau

Microsoft Word - Naudotojo gidas_aplikacijai_

Microsoft Word - Naudotojo gidas_aplikacijai_ Mokėjimų už automobilio stovėjimą, naudojantis programa m.parking išmaniuosiuose telefonuose, naudotojo gidas Puslapis 1 iš 10 Programa m.parking Vilniuje galima sumokėti vietinę rinkliavą tik už naudojimąsi

Detaliau

Pardavimų aplikacija (Microsoft Dynamics AX (Axapta) sistemai) Diegimo instrukcija bifree.lt qlik.com

Pardavimų aplikacija (Microsoft Dynamics AX (Axapta) sistemai) Diegimo instrukcija bifree.lt qlik.com Pardavimų aplikacija (Microsoft Dynamics AX (Axapta) sistemai) Diegimo instrukcija bifree.lt qlik.com Microsoft Dynamics AX (Axapta) sistemai 2 Kaip įsidiegti Diegimo žingsniai: 1. Atsisiųsti ir įsidiegti

Detaliau

AB FREDA

AB FREDA PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjaus direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. V-173 KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO INŽINERIJOS LICĖJAUS VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS

Detaliau

AB FREDA

AB FREDA PATVIRTINTA Kauno Simono Daukanto progimnazijos direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 20 d. įsakymu Nr. KAUNO SIMONO DAUKANTO PROGIMNAZIJOS VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno Simono

Detaliau

ASMENS DUOMENŲ APSAUGA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Taisyklės reglamentuoja Bendrovės ir jos darbuotojų veiksmus, tvarkant Asmens duomenis, naudojant Be

ASMENS DUOMENŲ APSAUGA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Taisyklės reglamentuoja Bendrovės ir jos darbuotojų veiksmus, tvarkant Asmens duomenis, naudojant Be ASMENS DUOMENŲ APSAUGA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Taisyklės reglamentuoja Bendrovės ir jos darbuotojų veiksmus, tvarkant Asmens duomenis, naudojant Bendrovėje įrengtas automatines ir neautomatines asmens

Detaliau

brosiura A5 lt.indd

brosiura A5 lt.indd Vartotojų informuotumo apie sukčiavimą atsiskaitant elektroninėmis mokėjimo priemonėmis didinimas Vartotojų informuotumo apie sukčiavimą atsiskaitant elektroninėmis mokėjimo priemonėmis didinimas Leidinys

Detaliau

OnePlus 7 Pro naudotojo vadovas

OnePlus 7 Pro naudotojo vadovas OnePlus 7 Pro naudotojo vadovas Dėl programinės įrangos naujinių naudojimasis programinės įrangos sąsaja (įskaitant programinės įrangos funkcijas, naudotojo sąsają ir sąveika, bet tuo neapsiribojant) gali

Detaliau

Jabra SPEAK 410 Naudotojo vadovas

Jabra SPEAK 410 Naudotojo vadovas Jabra SPEAK 410 Naudotojo vadovas www.jabra.com TURINYS SVEIKI...3 GAMINIO APŽVALGA...3 ĮRENGIMAS...4 PRIJUNGIMAS...4 KONFIGŪRACIJA...4 SKAMBINIMO FUNKCIJOS...4 2 SVEIKI Sveikiname įsigijus garsiakalbį

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Vaizdo

Detaliau

MBP85CONNECT_EU_EN.book

MBP85CONNECT_EU_EN.book Vartotojo instrukcija Wi-Fi mobiliosios auklės kamera Modelis: MBP85CONNECT Apžvalga: 1 2 8 3 4 5 6 7 9 10 11 1. Šviesos daviklis (naktinio matymo sensorius) 2. Kameros lęšis 3. Infraraudonųjų spindulių

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno

PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr. 1-28 KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno sporto mokykla Startas (toliau - Mokykla) vertina

Detaliau

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį mokymą(si) ar net jį išbandę. Jis taikomas ne tik išsivysčiusiose

Detaliau

User Manual

User Manual Register your product and get support at 7120 series www.philips.com/welcome Vartotojo vadovas 65PUK7120 Turinys 1 Televizoriaus apžvalga 1.1 Ultra HD televizorius 4 1.2 Philips Android TV 4 1.3 Programų

Detaliau

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, kurią jie norėtų išlaikyti privačią, tipus ir kontekstus,

Detaliau

Style Sample for C&N Word Style Sheet

Style Sample for C&N Word Style Sheet IBM naudojimo sąlygos su SaaS susijusios pasiūlymo sąlygos IBM MaaS360 (SaaS) Naudojimo sąlygas (NS) sudaro šios IBM naudojimo sąlygos su SaaS susijusios pasiūlymo sąlygos ( Su SaaS susijusios pasiūlymo

Detaliau

Cloud_sprendimu_salygos.pdf

Cloud_sprendimu_salygos.pdf Sąvokos: SPECIALIOSIOS PUBLIC CLOUD INSTANCE PASLAUGOS NAUDOJIMO SĄLYGOS Versija: 2012-06-11 GAMA VERSIJA API (Application Programming Interface): Taikomojo programavimo sąsaja, kurią naudodamas Klientas

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS TINKLŲ IR INFORMACIJOS SAUGUMO DEPARTAMENTO SAUGUMO INCIDENTŲ TYRIMŲ SKYRIUS (CERT-LT) 2016 METŲ VEIKL

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS TINKLŲ IR INFORMACIJOS SAUGUMO DEPARTAMENTO SAUGUMO INCIDENTŲ TYRIMŲ SKYRIUS (CERT-LT) 2016 METŲ VEIKL LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS TINKLŲ IR INFORMACIJOS SAUGUMO DEPARTAMENTO SAUGUMO INCIDENTŲ TYRIMŲ SKYRIUS (CERT-LT) Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, vykdanti nacionalinio

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS AZARTINIŲ LOŠIMŲ ĮSTATYMO NR. IX-325 2, 10, 15, 16, 29 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO IR ĮSTATYMO PAPILDYMO 15 1, 16 1 STRAIPSNIAIS ĮSTATYM

LIETUVOS RESPUBLIKOS AZARTINIŲ LOŠIMŲ ĮSTATYMO NR. IX-325 2, 10, 15, 16, 29 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO IR ĮSTATYMO PAPILDYMO 15 1, 16 1 STRAIPSNIAIS ĮSTATYM LIETUVOS RESPUBLIKOS AZARTINIŲ LOŠIMŲ ĮSTATYMO NR. IX-325 2, 10, 15, 16, 29 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO IR ĮSTATYMO PAPILDYMO 15 1, 16 1 STRAIPSNIAIS ĮSTATYMAS 2017 m. lapkričio 21 d. Nr. XIII-771 Vilnius 1 straipsnis.

Detaliau

PATVIRTINTA VšĮ Tauragės ligoninės direktoriaus 2018 m. sausio 26 d. įsakymu Nr.V-12 VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS TAURAGĖS LIGONINĖS ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAI

PATVIRTINTA VšĮ Tauragės ligoninės direktoriaus 2018 m. sausio 26 d. įsakymu Nr.V-12 VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS TAURAGĖS LIGONINĖS ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAI PATVIRTINTA VšĮ Tauragės ligoninės direktoriaus 2018 m. sausio 26 d. įsakymu Nr.V-12 VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS TAURAGĖS LIGONINĖS ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Viešosios

Detaliau

UAB Talentor Lietuva Perkūnkiemio g. 4A, LT Vilnius Tel.: Privatumo politika Duomenų apsaugos d

UAB Talentor Lietuva Perkūnkiemio g. 4A, LT Vilnius Tel.: Privatumo politika Duomenų apsaugos d Privatumo politika Duomenų apsaugos deklaracija ir informavimas PREAMBULĖ Svarbu: Mes konfidencialiai saugome Jūsų asmeninius duomenis ir vadovaujamės įstatyminėmis duomenų apsaugos nuostatomis. Mes norime

Detaliau

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, kai naudojasi socialiniais tinklais. Dalyviai gebės

Detaliau

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime. 2. 1 užduotis (1 priedas) Mokinukui per IT pamoką mokytoja uždavė užduotį surašyti IT sąvokas. Buvo bebaigiąs darbą, kai suskambo telefonas.

Detaliau

(Microsoft PowerPoint - Mokom\370j\370 program\370 naudojimas.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Mokom\370j\370 program\370 naudojimas.pptx) Virtualios Tauragės r. ugdymo įstaigų pedagogų metodinių darbų parodos,,sėkminga pamoka gerosios patirties sklaida,,mokomųjų programų naudojimas anglų kalbos pamokose Parengė: anglų kalbos vyr. mokytoja

Detaliau

GSM modulis CG5 (v.1.xx) Įrengimo instrukcija UAB Trikdis Draugystės g. 17, LT Kaunas El. p.:

GSM modulis CG5 (v.1.xx) Įrengimo instrukcija UAB Trikdis Draugystės g. 17, LT Kaunas El. p.: GSM modulis CG5 (v.1.xx) Įrengimo instrukcija UAB Trikdis Draugystės g. 17, LT-51229 Kaunas El. p.: info@trikdis.lt www.trikdis.lt TURINYS Saugos reikalavimai... 2 Atsakomybės ribojimas... 2 Savybės...

Detaliau

User Manual

User Manual Register your product and get support at 5803 series www.philips.com/tvsupport Vartotojo vadovas 32PFS5803 43PFS5803 50PFS5803 Turinys 1 Gaukite techninę pagalbą 13.1 Smart TV nustatymai 45 13.2 Smart

Detaliau

Elektroninių pažymėjimų tvarkymo sistema

Elektroninių pažymėjimų tvarkymo sistema Data: 2019-09-16 Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba Turinys 1. Įžanga... 3 1.1. Dokumento tikslas... 3 1.2. Terminai ir santrumpos... 3 2. Perskaitykite pirmiausia... 4 2.1. Ką rasite šiame

Detaliau

Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skai

Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skai Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skaidrumu ir atsakomybe. Mes, kaip duomenų tvarkytojas,

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2017 07 11 C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) /... 2017 07 11 dėl bendros sistemos techninių standartų ir formatų, kad EURES portale būtų galima susieti

Detaliau

User Manual

User Manual Register your product and get support at 5501 series www.philips.com/welcome Vartotojo vadovas 32PFS5501 40PFS5501 49PFS5501 Turinys 1 Kas naujo 4 1.1 Šaltinio meniu viskas viename 1.2 Populiariausi pasirinkimai

Detaliau

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 25.11.2014 B8-0286/7 7 1 dalis 1. ragina valstybes nares ir Komisiją d ti tvarias pastangas įgyvendinti esamas taisykles ir užtikrinti, kad jų būtų laikomasi kaip visa apimančios strategijos dalį naikinti

Detaliau

UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento

UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2016/679 dėl fizinių asmenų

Detaliau

GPAIS vartotojo vadovas savivaldybėms GPAIS VARTOTOJO VADOVAS SAVIVALDYBIŲ PILDOMAI INFORMACIJAI GPAIS TURINYS 1. BENDRI DARBO SU GPAIS PRINCIPAI... 2

GPAIS vartotojo vadovas savivaldybėms GPAIS VARTOTOJO VADOVAS SAVIVALDYBIŲ PILDOMAI INFORMACIJAI GPAIS TURINYS 1. BENDRI DARBO SU GPAIS PRINCIPAI... 2 GPAIS VARTOTOJO VADOVAS SAVIVALDYBIŲ PILDOMAI INFORMACIJAI GPAIS TURINYS 1. BENDRI DARBO SU GPAIS PRINCIPAI... 2 1.1 PRISIJUNGIMAS PRIE IŠORINIO PORTALO... 2 2. Savivaldybių ir regiono plėtros tarybų ataskaitos...

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Elektroninių įrenginių gamintojai Apie įmonę V. Bartkevičiaus įmonė Valsena buvo įkurta 1996 Birželio 4 dieną. Pagrindinė įmonės veikla unikalių mikroprocesorinių duomenų perdavimo prietaisų projektavimas

Detaliau

Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų sukurtuose portfeliuose pasirinktus

Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų sukurtuose portfeliuose pasirinktus Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų sukurtuose portfeliuose pasirinktus kriterijus. Automatininio skolinimo paslauga yra efektyvi

Detaliau

Pensijų sistemos reforma PRIVATUMO POLITIKA Šios privatumo politikos tikslas. Ši privatumo politika ( Privatumo politika ) nustato asmens duomenų tvar

Pensijų sistemos reforma PRIVATUMO POLITIKA Šios privatumo politikos tikslas. Ši privatumo politika ( Privatumo politika ) nustato asmens duomenų tvar Pensijų sistemos reforma PRIVATUMO POLITIKA Šios privatumo politikos tikslas. Ši privatumo politika ( Privatumo politika ) nustato asmens duomenų tvarkymo principus ir sąlygas Jums dalyvaujant apklausoje

Detaliau

Swecon_Privatumo politika_18

Swecon_Privatumo politika_18 Swecon interneto svetainės privatumo taisyklės Bendra informacija Dėkojame už jūsų susidomėjimą mūsų gaminiais ir apsilankymą mūsų interneto svetainėje. UAB Swecon (toliau mes arba Duomenų valdytojas )

Detaliau

Maisy_LT.book

Maisy_LT.book Įvadas Sveikiname jus, įsigijusius HP pelę. Ši pelė tai naujausias įtaisas iš HP gaminamo plataus išorinių kompiuterio įtaisų asortimento. Ji sukurta taip, kad suteiktų kuo daugiau patogumo ir užtikrintų

Detaliau

Individualus projektas Programa TE-PM, TE-PS, TE-SL, TEstream 4, TEstream 6, TEstream 8, TEstreamOBD 4, TEstreamOBD 6, TEstreamOBD 8 sistemų naudotoja

Individualus projektas Programa TE-PM, TE-PS, TE-SL, TEstream 4, TEstream 6, TEstream 8, TEstreamOBD 4, TEstreamOBD 6, TEstreamOBD 8 sistemų naudotoja Individualus projektas Programa TE-PM, TE-PS, TE-SL, TEstream 4, TEstream 6, TEstream 8, TEstreamOBD 4, TEstreamOBD 6, TEstreamOBD 8 sistemų naudotojams Alternatyvus valdymo pultas telefone ViPGaS programos

Detaliau

MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA

MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA Turinys MODULIO FUNKCIONALUMAS... 3 NAUDOJAMI TERMINAI IR SĄVOKOS... 3 REKOMENDUOJAMI NAUDOTI ĮRANKIAI... 3 ELEKTRONINĖS PARDUOTUVĖS REIKALAVIMAI... 3 SERVERIO

Detaliau

NEKILNOJAMO TURTO KADASTRO DUOMENŲ TEIKIMO IŠVADAI GAUTI EL. PASLAUGA: NAUDOTOJO VADOVAS NŽT DARBUOTOJAMS (V.1) VILNIUS 2017

NEKILNOJAMO TURTO KADASTRO DUOMENŲ TEIKIMO IŠVADAI GAUTI EL. PASLAUGA: NAUDOTOJO VADOVAS NŽT DARBUOTOJAMS (V.1) VILNIUS 2017 NEKILNOJAMO TURTO KADASTRO DUOMENŲ TEIKIMO IŠVADAI GAUTI EL. PASLAUGA: NAUDOTOJO VADOVAS NŽT DARBUOTOJAMS (V.1) VILNIUS 2017 1. APIE PASLAUGĄ Paslaugos pavadinimas: Nekilnojamo turto kadastro duomenų teikimo

Detaliau

Microsoft Word - Isakymo_projektas _patvirtintas_.docx

Microsoft Word - Isakymo_projektas _patvirtintas_.docx LIETUVOS VYRIAUSIASIS ARCHYVARAS ĮSAKYMAS DĖL ELEKTRONINIO ARCHYVO INFORMACINĖS SISTEMOS IR INTEGRALIOS ADMINISTRACINIŲ PASLAUGŲ SISTEMOS DUOMENŲ SAUGOS NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2015 m. liepos 1 d. Nr. (1.3

Detaliau

Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų pasirinkto portfelio rinkinio nustat

Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų pasirinkto portfelio rinkinio nustat Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų pasirinkto portfelio rinkinio nustatymus. Automatinio skolinimo paslauga yra efektyvi priemonė

Detaliau

UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait , K

UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait , K UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait j.vitkauskaite@amea.lt 2011.02.17, Kaunas +370 698 13330 Apie mus UAB AMEA Business Solutions

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA STRATEGIJOS DEPARTAMENTAS EKONOMINĖS ANALIZĖS SKYRIUS 2017 M. I KETVIRTĮ VYKDYTOS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ VE

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA STRATEGIJOS DEPARTAMENTAS EKONOMINĖS ANALIZĖS SKYRIUS 2017 M. I KETVIRTĮ VYKDYTOS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ VE LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA STRATEGIJOS DEPARTAMENTAS EKONOMINĖS ANALIZĖS SKYRIUS 2017 M. I KETVIRTĮ VYKDYTOS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ VEIKLOS ATASKAITA PAGAL ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ TINKLŲ IR

Detaliau

Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką..

Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką.. Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką... 3 Paprastoji paieška... 3 Išplėstinė paieška... 3

Detaliau

AB FREDA

AB FREDA PATVIRTINTA Mokyklos direktoriaus 2018 m. rugsėjo 3 d. įsakymu Nr. V-52.1 5 priedas KAUNO PAPARČIO PRADINĖS MOKYKLOS ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS (įstaigos kodas 190140622) I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

AB FREDA

AB FREDA PATVIRTINTA Kauno šv. Kazimiero progimnazijos Direktoriaus 2018 m. birželio 8 d. įsakymu Nr. V-43 KAUNO ŠV. KAZIMIERO PROGIMNAZIJOS ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno šv.

Detaliau

LT.doc

LT.doc EUROPOS KOMISIJA Vidaus rinkos ir paslaugų GD Paslaugos Administracinio bendradarbiavimo ir valstybių narių tinklai Briuselis, 2008 m. rugsėjo 22 d. MARKT/E3/(2008)42151 VARTOTOJO VADOVAS 1 dalis. IMI

Detaliau

Nešiojamojo kompiuterio pristatymas Vartotojo vadovas

Nešiojamojo kompiuterio pristatymas Vartotojo vadovas Nešiojamojo kompiuterio pristatymas Vartotojo vadovas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth yra jo savininkui priklausantis prekės ženklas, kuriuo bendrovė Hewlett- Packard

Detaliau

PATVIRTINTA 2018 m. gegužės 17 d. Klaipėdos Žaliakalnio gimnazijos direktoriaus įsakymu Nr. V-115 KLAIPĖDOS ŽALIAKALNIO GIMNAZIJOS ASMENS DUOMENŲ TVAR

PATVIRTINTA 2018 m. gegužės 17 d. Klaipėdos Žaliakalnio gimnazijos direktoriaus įsakymu Nr. V-115 KLAIPĖDOS ŽALIAKALNIO GIMNAZIJOS ASMENS DUOMENŲ TVAR PATVIRTINTA 2018 m. gegužės 17 d. Klaipėdos Žaliakalnio gimnazijos direktoriaus įsakymu Nr. V-115 KLAIPĖDOS ŽALIAKALNIO GIMNAZIJOS ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Savivaldybės

Detaliau

PATVIRTINTA Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos Direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. VK-175 PREZIDENTO VALDO ADAMKAUS GIMNAZIJOS ASMENS D

PATVIRTINTA Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos Direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. VK-175 PREZIDENTO VALDO ADAMKAUS GIMNAZIJOS ASMENS D PATVIRTINTA Prezidento Valdo Adamkaus gimnazijos Direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. VK-175 PREZIDENTO VALDO ADAMKAUS GIMNAZIJOS ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1.

Detaliau

PATVIRTINTA Vilniaus Gabrielės Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu Nr. V-82 VILNIAUS GABRIELĖS

PATVIRTINTA Vilniaus Gabrielės Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu Nr. V-82 VILNIAUS GABRIELĖS PATVIRTINTA Vilniaus Gabrielės Petkevičaitės-Bitės suaugusiųjų mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu Nr. V-82 VILNIAUS GABRIELĖS PETKEVIČAITĖS-BITĖS SUAUGUSIŲJŲ MOKYMO CENTRO ASMENS

Detaliau

Rodiklio pavadinimas Data

Rodiklio pavadinimas Data LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA STRATEGIJOS DEPARTAMENTAS EKONOMINĖS ANALIZĖS SKYRIUS ATASKAITA APIE ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ TINKLŲ IR PASLAUGŲ TEIKĖJŲ 2016 M. IV KETVIRTĮ VYKDYTĄ ELEKTRONINIŲ

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

Style Sample for C&N Word Style Sheet

Style Sample for C&N Word Style Sheet Paslaugos aprašas IBM Sterling B2B Integration Services Šiame Paslaugos apraše apibūdinta Cloud Service, kurią IBM pateikia Klientui. Klientas reiškia įmonę, jos įgaliotuosius vartotojus ir Cloud Service

Detaliau

RET2000 Elektronisis Skaitmeninis Termostatas su LCD

RET2000 Elektronisis Skaitmeninis Termostatas su LCD MAKING MODERN LIVING POSSIBLE RET2000 B/M/MS Elektroninis skaitmeninis termostatas su LCD Danfoss Heating Montavimo vadovas Norėdami gauti išsamią spausdintą šių instrukcijų versiją, skambinkite Rinkodaros

Detaliau

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVO

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVO VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKO 2006

Detaliau

Win10 Commercial User Guide

Win10 Commercial User Guide Vartotojo vadovas Copyright 2015 HP Development Company, L.P. AMD yra Advanced Micro Devices, Inc. prekės ženklas. Bluetooth atitinkamo savininko prekės ženklas, kuriuo pagal licenciją naudojasi HP Inc.

Detaliau

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje Patients rights have no borders Aktyvaus pilietiškumo tinklas, norėdamas prisidėti prie Europos Sąjungos (ES) įgyvendinamos kampanijos Pacientų teisės neturi sienų, parengė šią informaciją apie Direktyvą

Detaliau

Administravimo vadovas SAFTit Pro v3

Administravimo vadovas SAFTit Pro v3 SAF-T IT Pro programos administravimo vadovas Turinys 1. SQL užklausų modifikacija... 2 1.1. Užklausų katalogas ir kaip sukurti nestandartines užklausas... 2 1.2. Užklausų modifikavimas... 2 1.3. Specialieji

Detaliau

airbnb-pwc-taxguide-lithuania-lt

airbnb-pwc-taxguide-lithuania-lt Šį vadovą parengė nepriklausoma apskaitos įmonė 2018 m. rugsėjo LIETUVA SU TRUMPALAIKE NUOMA SUSIJĘ MOKESČIŲ KLAUSIMAI Toliau pateikta informacija yra gairės, padėsiančios susipažinti su kai kuriais mokesčių

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Bibliotekos ištekliai ir paslaugos BIBLIOTEKA Centrinė biblioteka Gedimino g. 50 Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto biblioteka Studentų g. 56 Informatikos fakulteto biblioteka Studentų g. 50 Statybos

Detaliau

Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com

Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com Platforma Qlik Sense tai analitikos platforma, naudojanti asociatyvinį analitikos variklį operatyvinėje atmintyje. Remiantis

Detaliau

AB FREDA

AB FREDA PATVIRTINTA Vilniaus Emilijos Pliaterytės progimnazijos direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. V-101-1 VILNIAUS EMILIJOS PLIATERYTĖS PROGIMNAZIJOS ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I. BENDROSIOS

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Duomenų archyvai ir mokslo duomenų valdymo planai 2018-06-13 1 Re3Data duomenų talpyklų registras virš 2000 mokslinių tyrimų duomenų talpyklų; talpyklos paiešką galima atlikti pagal mokslo kryptį, šalį,

Detaliau

ASUS Tablet VARTOTOJO VADOVAS LT8802

ASUS Tablet VARTOTOJO VADOVAS LT8802 ASUS Tablet VARTOTOJO VADOVAS LT8802 LT8802 Pirmas leidimas Vasaris 2014 Autorių teisių informacija Jokia šio vadovo dalis, įskaitant joje aprašomus gaminius ir programas, negali būti dauginama, perduodama,

Detaliau

Hands-on exercise

Hands-on exercise Patvirtinamasis dokumentas 1 (4) 2017 m. gegužės 25 d. Praktinė užduotis Su sprendiniais 1 Turinys 1. Įvadas... 2 2. Instrukcijos... 2 2.1. Sutartiniai ženklai... 2 2.2. Užduoties etapai... 2 3. Užduoties

Detaliau

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKO Į S A K Y M A S DĖL PRANEŠIMO APIE IDENTIFIKAVIMO ELEKTRONINIO DEKLARAVIMO INFORMACINĖJE SISTEMOJE PRIEMONES PRC905

Detaliau

G L v SEB bankas nuasmeninta

G L v SEB bankas nuasmeninta Ginčo byla Nr. 2018-00589 LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL G. L. IR AB SEB BANKO GINČO NAGRINĖJIMO 2018 m. birželio 27

Detaliau

Microsoft Word - KLOM.doc

Microsoft Word - KLOM.doc Aptarnavimo instrukcija Valdymas ir duomenų vaizdavimas Pagrindinis jungiklis Pagrindinis jungiklis yra skirtas katilo įjungimui ar išjungimui. Jis yra katilo valdymo skydelyje (pozicija 6, pav. 1). Pirmąjį

Detaliau

User Manual

User Manual Register your product and get support at 7304 series www.philips.com/tvsupport Vartotojo vadovas 43PUS7304 50PUS7304 55PUS7304 58PUS7304 65PUS7304 70PUS7304 Turinys 1 Kas naujo 1.1 Pradžios ekranas ir

Detaliau

Microsoft Word - nuraphone User Manual_Lithuanian_FINAL.docx

Microsoft Word - nuraphone User Manual_Lithuanian_FINAL.docx LITHUANIAN Ausinių nuraphone naudotojo vadovas Šiame naudotojo vadove yra visa informacija, kurios reikia norint sukonfigūruoti savo ausines nuraphone ir naudotis visomis jų funkcijomis, naudoti programą

Detaliau

LMTA prenumeruojamos duomenų bazės

LMTA prenumeruojamos duomenų bazės LMTA PRENUMERUOJAMOS DUOMENŲ BAZĖS LMTA PRENUMERUOJAMOS DUOMENŲ BAZĖS EBSCO JSTOR Taylor & Francis Naxos Music Library Grove Music Online (Oxford Music Library) Emerald Management ejournals Collection

Detaliau

Naudotojo vadovas Ši versija skirta tik privačiam naudojimui ir neturėtų būti platinama.

Naudotojo vadovas Ši versija skirta tik privačiam naudojimui ir neturėtų būti platinama. Naudotojo vadovas TURINYS 1. Bendroji informacija... 4 1.1. Pagrindinės funkcijos... 4 Telefono įjungimas ir išjungimas... 4 SIM kortelės... 4 Įkrovimas... 4 1.2. Telekomunikacijos... 5 1. Telefonas...

Detaliau

NAUDOTOJO VADOVAS Turinys I. Įžanga... 3 II. Prisijungimas... 3 III. Darbo pradžia... 5 IV. Metaduomenų įvedimas. Pirm

NAUDOTOJO VADOVAS Turinys I. Įžanga... 3 II. Prisijungimas... 3 III. Darbo pradžia... 5 IV. Metaduomenų įvedimas. Pirm https://eureka.lrt.lt/metadata/ NAUDOTOJO VADOVAS Turinys I. Įžanga... 3 II. Prisijungimas... 3 III. Darbo pradžia... 5 IV. Metaduomenų įvedimas. Pirmasis žingsnis... 6 IV. Metaduomenų įvedimas. Antrasis

Detaliau

ATV/UTV GERVĖ INSTRUKCIJA LDH3000lbs LDF3000lbs

ATV/UTV GERVĖ INSTRUKCIJA LDH3000lbs LDF3000lbs ATV/UTV GERVĖ INSTRUKCIJA LDH3000lbs LDF3000lbs Skaitydami šias instrukcijas, pamatysite Įspėjimus ir atsargumo reikalavimus. Kiekvienas pranešimas turi konkretų tikslą. Įspėjimai ir pavojaus nustatymai.

Detaliau

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus 2019- įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO TVARKYMO NUOSTATAI I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Alytaus Sakalėlio

Detaliau

KTU BIBLIOTEKOS PASLAUGOS

KTU BIBLIOTEKOS PASLAUGOS KTU BIBLIOTEKOS PASLAUGOS K T U B I B L I O T E K A Centrinė biblioteka K. Donelaičio g. 20 1. 2. 3. Cheminės technologijos fakulteto biblioteka Radvilėnų pl. 19 5. 4. Informatikos fakulteto biblioteka

Detaliau