Pasaulinis karas ir kinas

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Pasaulinis karas ir kinas"

Transkriptas

1 Pasaulinis karas ir kinas

2 Ir žemių užkariausime, ir pasaulio pamatysime... Iš dviejų kareivių pokalbio Italijos ir Tarybų Sąjungos filme Jie žygiavo į Rytus

3 1935 m. kilo mintis sukurti tarybinį Holivudą tikrą kino miestą, galvota tai padaryti Kaukaze arba Kryme. Idėja Stalinui patiko reikia kuo daugiau filmų, kad būtų ką pažiūrėti po darbo. Kinematografijos darbuotojai tada didžiuodamiesi kalbėjo, kad biudžeto įplaukos iš kino didesnės, negu iš degtinės.

4 Holivudą kurti atsisakyta, ir dėmesys sutelktas į gynybinių filmų kūrimą m. pradžioje kinematografininkų pasitarime režisierius Aleksandras Dovženka pareiškė, kad anksčiau ar vėliau teks dalyvauti kare, dėl ko reikia imtis gynybos tematikos m. sukurtas filmas Jeigu karas rytoj, 1940 m. Naikintuvai.

5 Galima tvirtinti, kad tokie filmai ugdė nuostatą, jog priešą bus galima kepurėmis užmėtyti, tačiau jie mažino žmonių susirūpinimą dėl rytojaus ir pratino ramiau laukti to, kas neišvengiama.

6

7 Vokiečių armijos sutriuškinimas prie Maskvos 1941 m. spalio mėnesį 1942 m. sausio mėnesį kurtas dokumentinis filmas. Sutriuškinimas 1943 m. pradžioje gavo aukščiausiąją Amerikos kino akademijos premiją

8 1941 m. lapkričio pabaigoje Stalinas TSRS Kinematografijos komiteto pirmininką I.Bolšakovą ir pareiškė: Mes ketiname suduoti vokiečiams stiprų smūgį. Manau, kad jie jo neišlaikys ir plūstels atgal... Visa tai reikia nufilmuoti ir padaryti gerą filmą. 30 specialistų grupė ėmėsi darbo.

9 Filmuoti karo veiksmus buvo labai sunku. 30 laipsnių šalčio ir sniego neišlaikydavo filmavimo aparatūra, sustingusios operatorių rankos atsisakydavo veikti. Ne kartą buvo taip, kad vakare iš filmavimo vietos grįžusioje mašinoje būdavo žuvusio operatoriaus kūnas ir sudaužyta aparatūra.

10 Filmas buvo montuojamas dieną ir naktį šaltuose montavimo kambariuose, neinant į slėptuvę net paskelbus oro pavojų. Gruodžio pabaigoje baigta montuoti. Reikėjo įgarsinti labai atsakingas darbo etapas.

11 Skambėjo Penktoji Piotro Čaikovskio simfonija, o ekrane buvo sudeginti miestai, kartuvės, lavonai. Montuotojai klausė muzikos ir verkė, verkė orkestrantai, sunkiai judindami sušalusias rankas.

12 Padaryta 800 filmo kopijų, ir 1942 m. vasario 18 d. filmas pasirodė Tarybų Sąjungos ekranuose. Pirmąją dieną filmą pažiūrėjo žmonių.

13 Jungtinėse Valstijose filmas pavadintas Maskva suduota atsakomąjį smūgį ir skirtas supažindinti amerikiečius su naujuoju sąjungininku ir parodyti jo galią. Filmas turėjo įtikinti amerikiečius mokesčių mokėtojus, kad lendlizas yra prasmingas dalykas.

14 Prancūzų kino kritikas Žoržas Sadulis pareiškė, kad filmas yra ne tiktai labai svarbių istorijos įvykių liudytojas, bet ir parodo kovojančios tarybinės liaudies narsą. Amerikiečių kino istorikas Džei Leida rašė, kad šis filmas yra geriausias operatorių ir režisierių darbo pavyzdys ir kad pažadino sąjunginių valstybių kino žiūrovų širdis

15 1942 m. ukrainiečių ir lenkų rašytoja Vanda Vasilevskaja ( ) paskelbė knygą Vaivorykštė, pagal kurią režisierius Markas Donskojus sukūrė filmą, kurio premjera įvyko 1944 m. sausio 24 d.

16

17 Filme beveik nėra karinių veiksmų: paprastame tarybiniame kaime siautėja čia dislokuotas vokiečių būrys. Kaimiečių gyvenimas atrodo be jokios prošvaistės, bet viduržiemį pro debesis žmonės pamato vaivorykštę. Neįprastą gamtos reiškinį jie vertina kaip gerą lemties ženklą.

18 Filmuota Vaivorykštė 1943 m. Ašchabade, stadione, kur sniegą pakeitė druska.

19 Vaivorykštę parodė diplomatams. Po seanso prie režisieriaus Marko Donskojaus ( ) priėjo JAV pasiuntinys Maskvoje Viljamas Averellis Harimanas ir paklausė, ar režisierius neprieštaraus, kad filmas būtų parodytas prezidentui Ruzveltui ir amerikiečių liaudžiai

20 Viljamas Averellis Harimanas ( ), JAV pasiuntinys Maskvoje m.

21 Pažiūrėjęs filmą, JAV prezidentas pasiuntė režisieriui telegramą: Brangus pone Donskojau! Sekmadienį Baltuosiuose rūmuose žiūrėjome Rusijoje išgarsintą filmą Vaivorykštė. Pakviečiau profesorių Čarlzą Boleną išversti mums, bet mes filmą supratome be vertimo. Jis bus parodytas amerikiečių liaudžiai su jam tinkama didybe.

22 Tarybiniai diplomatai Jungtinėse Valstijose pasakojo, kad kino teatruose, kur demonstruota Vaivorykštė, organizuoti savanorių užsirašymo punktai po seanso amerikiečiai rikiavosi į eilę užsirašyti į karą

23 Stalinas pažiūrėjo 1939 sukurtą amerikiečių filmą apie nuotykius Laukiniuose Vakaruose XIX a. Kelionė bus pavojinga (Tarybų Sąjungoje filmas rodytas pavadinimu Diližansas ) ir pasakė: Kaip mikliai susukta. Nejaugi pas mus nėra kam kurti tokį kiną? Žinoma, yra kam. Trumpiausiu laiku sukursime.

24 Netoli Kislovodsko, Kaukaze, žirgininkų Kantemirovų (tėvas ir trys sūnūs) pagalba imtasi kurti filmą Drąsūs žmonės. Kantemirovams leista filmavimo metu sužaloti ne daugiau, kaip aštuonis žirgus. Už kiekvieną žirgą artistą, likusį nesužalotą, buvo pažadėta 2 tūkstančiai rublių. Nuostabu, bet nė vienas žirgas nenukentėjo.

25 Filmuota Stavropolio krašte iš čia ir nepaprastas kalnų grožis, ir didžiulės žirgų kaimenės Drąsūs žmonės 1950 m. išėjo į ekranus ir tapo gausiausiai žiūrėtu filmu 41,2 milijono žiūrovų

26 Filme pasakojama, kaip jaunas žirgininkas užaugino puikų žirgą vardu Bujanas, o žiaurus treneris muša Bujaną ir tvirtina, kad Bujanas niekada nelaimės prizo. Karui prasidėjus, paaiškėjo, kad treneris visai ne treneris, o vokiečių diversantas, ketinantis ne tik partizanams kenkti, bet ir perduoti vokiečiams elitinius žirgus. Žirgininkas Vasilijus puikaus žirgo Bujano pagalba išgelbsti nuo mirties tarybines merginas, per prievartą vežamas į Vokietiją.

27 1957 m. režisierius Michailas Kalatozovas pagal Viktoro Rozovo pjesę Amžinai gyvi sukūrė filmą Skrenda gervės, kuris tapo Auksinės palmės šakelės laureatu Tarptautiniame Kanų kino festivalyje 1958 m.

28 Filmo veiksmas rutuliojasi Maskvoje prieš karą ir karo metais. Filmo herojai Borisas ir Veronika (ketina netrukus vesti), vaikštinėdami mato gervių fleištą m. birželio 22 d. prasidėjus karui, Borisas savanoriu išeina į frontą, nespėjęs atsisveikinti su Veronika. Bombarduojant Maskvą, Veronika praranda tėvus ir apsigyvena pas Boriso tėvus. Čia Boriso

29 pusbrolis pianistas Markas (kaip garsus atlikėjas atleistas nuo karo prievolės), seniai mylintis Veroniką, peršasi jai. Veronika išteka už Marko. Boriso sesuo ją pasmerkia, bet tėvas nenusisuka nuo Veronikos. Borisas žūsta, bet Veronika apie nežino, kartu su Boriso tėvu (gydytojas) dirba evakuacijoje ligoninėje

30 seserimi. Kartą ligoninėje sužeistąjį ištinka nervinis priepuolis, kai jis sužino, kad jo mergina ištekėjo, kol jis kariavo. Boriso tėvas ramina kareivį sakydamas, kad ne jis, o jo mergina prarado savo laimę ištekėdama už kito. Visa ligoninė pritaria gydytojui. Veronika mato, kad visi smerkia neištikimas sužadėtines, bėga iš ligoninės ir ketina nusižudyti, šokdama nuo tilto priešais ateinantį traukinį.

31 Paskutiniu momentu ji pamato mažą berniuką ant kelio. Veronika puola prie jo išgelbsti nuo artėjančio sunkvežimio. Berniuko vardas Borisas. Veronika vedasi jį namo ir nori duoti jam pažaisti žaisliuką voverytę, kurią jai prisiminimui paliko Borisas, bet sužino, kad Markas tą žaisliuką išnešė kitam vaikui.

32 Paaiškėja, kad Markas susitikinėja su kažkokia Antonina. Veronika randa Marką spekuliantų kompanijoje, trenkia jam antausį, pagriebia žaisliuką nuo stalo ir išeina. Boriso tėvas sužino, kad Markas nuo karo atleistas ne už talentą, o per pažintis. Dėl to išvaro Marką iš namų, o

33 Veroniką atkalbinėja eiti kartu su Marku, nes ji nieko apie tai nežinojo ir nėra dėl to kalta. Veronikai skalbiant pasirodo kareivis, kuris sako, kad Borisas žuvo, nors jo mirties nematė, o tik matė, kaip jį, sunkiai sužeistą, kitas draugas nešė iš mūšio lauko.

34 Veronika tikisi ir laukia, nes žmogus visada privalo tikėtis, bet galiausiai stotyje sutinka Boriso draugą, kuris jai atiduota nuotrauką, Iš ko Veronika suvokia, kad Borisas žuvo. Stotyje buvę žmonės pamato, kaip virš Maskvos skrenda gervės

35 Tatjana Samoilova ( ), Veronikos vaidmens atlikėja

36 Garsus italų režisierius Džiuzepė de Santis pakvietė Samoilovą ne pagrindiniam, bet ryškiam vaidmeniui filme Jie žygiavo į Rytus.

37 Kapas Novodėvičės kapinėse Maskvoje

38 Andžej Vaida (lenkiškai: Andrzej Witold Wajda) ( ), lenkų teatro ir kino režisierius, europinio autorinio kino klasikas

39 Lenkų filmas Lotna ( Skriejanti ), Andžej Vaida, 1959 m.

40 Filme pasakojama apie Antrojo pasaulinio karo pradžią. Paskutiniojo Ulonų pulko eskadronas, vadovaujamas rotmistro Chodakievičiaus, apsistoja senoje bajorų sodyboje Vakarų Lenkijoje. Senas šeimininkas dovanoja karininkui gražų arabų veislės žirgą, vardu Lotna (Skriejančioji), kad karininkas pasiekti svarbių pergalių.

41 Visi būrio ulonai svajoja nors kartą joti į mūšį ant šio žirgo. Iš tikrų tai pasiseka daug kam, nes kiekvienas naujas žirgo raitelis žūsta: ryškus žirgo plaukas ir grožis pritraukia priešų dėmesį. Eilinio reido metu raitelių dalinys, saugantis atsitraukiančius taikius gyventojus, susiduria su tankais ir visiškai sutriuškinamas.

42 Tiesioginė lenkų kavalerijos ataka prieš tankus yra ne kas kita, kaip romantiškas išmislas. Toks kavalerijos veiksmas būtų tikra savižudybė, ir nė vienas sveiko proto vadas neduotų tokio įsakymo, nors kažkas panašaus buvo aprašinėjama to meto spaudoje.

43 Mitas pasirodė pirmomis Antrojo pasaulinio karo savaitėmis iš po italų karinio korespondento plunksnos. Vėliau italo išmislą apdorojo vokiečių propagandistai, siekdami diskredituoti priešininką

44 Lenkų istorikai taip aprašo įvykius: ankstyvą rugsėjo 1 d. rytą generolas Haincas Guderianas pradėjo atakuoti lenkų kariuomenę Tucholio mieste Kujavijos-Pamario vaivadijoje. Pradžioje lenkai laikėsi, o vėliau vokiečiai paėmė viršų.

45 Du 18-ojo Ulonų pulko eskadronai iš flangų apėmė vokiečių pozicijas, vakare susidūrė su vokiečių pėstininkų batalionu ir puolė į ataką. Bet vokiečių pėstininkams į pagalbą atskubėjo kelios šarvuotos mašinos. Lenkai patyrė didelius nuostolius

46 Generolas Guderianas pranešime pažymėjo, kad mums pasisekė visiškai apsupti priešininką mūsų fronte miškingoje vietovėje... Lenkų Pamario kavalerijos brigada, nežinodama apie mūsų tankų galybę, puolė juos kardais bei smeigenomis ir patyrė didelius nuostolius.

47 Šis incidentas nesiskyrė nuo kitų atvejų, kai lenkų kavalerija bandė prasiveržti pro vokiečių kariuomenę, Guderiano kariškiams sudarydama įspūdį, kad kavalerija atakuoja tankus, o ne bando prasiveržti tarp jų

48 1964 m. sukurtas Italijos ir Tarybų Sąjungos filmas Jie žygiavo į Rytus ( Italiani brava gente)

49 Filmas prasideda džiugiai nusiteikusių italų kareivių kelione per Tarybų Sąjungos platybes. Kelionėje kariškiai jau dvidešimt dienų, o karo veiksmų kaip nėra taip nėra. Tik nenuimtas javų derlius kelia nerimą jaunam kareivėliui, kilusiam iš kaimo.

50 Įdomūs italų santykių su sąjungininkais vokiečiais susidūrimo epizodai. Visai kitoks italų kelias iš Tarybų Sąjungos nė vienam filmo herojui nepasisekė ištrūkti iš Tarybų Sąjungos sniegynų

51 Kadras iš filmo

52 Kadras iš filmo

53 Vesterplatė nedidelis pusiasalis Gdansko įlankoje m. Gdanskas (Dancigas) šalių-nugalėtojų sprendimu gavo laisvojo miesto statusą (Tautų Sąjungos globoje). Pagal 1920 m. lapkričio 9 d. susitarimo pagrindu Lenkija gynė Gdansko piliečius užsienyje, o laisvasis miestas Gdanskas (Dancigas) lenkų muitinei erdvei

54 1924 m. kovo 14 d. Lenkija gavo Tautų Sąjungos sprendimą sukurti tranzitinį karo reikmenų sandėlį Vesterplatėje, o gruodžio 31 d. ir nedidelę įgulą tam sandėliui saugoti m. rugsėjo 1 d. Vokietija pareiškė įjungianti Dancigą į Reicho sudėtį ir ėmėsi likviduoti Lenkijos institutus. Svarbiausi objektai buvo lenkų pašto žinyba ir sandėlys

55 Mūšio laukas 1939 m. rugsėjo 8 d.

56 Vokiečiai iškilmingai iškėlė vėliavą virš Vesterplatės m. rugsėjo 8 d.

57 Paminklas Vesterplatės gynėjams Gdanske

58 1967 m. lenkų režisierius Stanislavas Ružievičius sukūrė filmą Vesterplatė, laikomą karinio lenkų kino klasika. Filmas pasakoja apie didvyrišką Vesterplatės gynybą.

59

60 1963 m. Tarybų Sąjungos ginkluotųjų pajėgų Vyriausioji žvalgybos valdyba išslaptino karo metais Lenkijos teritorijoje veikusią žvalgybos grupę Golos ( Balsas ). Grupės veikla susidomėjo tarybinis rašytojas Julianas Semionovas. Gavęs leidimą dirbti archyve, rašytojas sužinojo Krokuvos gelbėjimo smulkmenas m. rugpjūčio 19 d. į Krokuvos apylinkes buvo išmesta grupė Golos. Grupei vadovavo Evgenijus Berezniakas.

61 Iš pat pradžių grupei nepasisekė: lėktuvo pilotas padarė klaidą, ir grupė buvo išmesta ne tame kvadrate, kuris buvo numatytas. Ieškodamas grupės narių, Berezniakas pateko į vokiečių žandarų rankas. Žandarams pasivadinęs lenku, Berezniakas buvo nuvežtas į gestapą Krokuvoje.

62 Berezniaku susidomėjo Abvero (Vokietijos žinyba ir kontržvalgyba) pulkininkas Christianzenas. Berezniakas įtikino vokietį, kad yra tikrai ryšininkas ir pasirengęs bet kam, kad liktų gyvas. Nutaikęs progą, Berezniakas pabėgo.

63 Jam pasisekė susisiekti su pogrindžiu, susitikti savo radistę, kuri, areštuota, sugebėjo apie savo areštą perduoti pranešimą. Radistei pasisekė užverbuoti vokietį, kuris padėjo jai pabėgti ir pranešė apie rengiamą Krokuvos sunaikinimą. (Po karo Berezniakas radistę vedė)

64 Tuo pačiu metu Krokuvoje veikė kita tarybinių diversantų grupė, vadovaujama Aleksejaus Botiano. Ši grupė pagrobė vokiečių inžinierių ir išaiškino, kur yra didžiulis šaudmenų ir sprogmenų sandėlis. Sandėlis buvo pilyje. Diversantai apgabeno į pilį anglišką miną ir sandėlį susprogdino

65 Aleksejus Botianas ( )

66 Aleksejus Botianas Lenkijos kariuomenės karininkas, baltarusis, 1939 m. kariavo prieš vokiečius, vėliau Baltarusijos teritorijoje dirbo mokytoju, pašauktas į Vidaus reikalų komisariato tarnybą, 1941 m. lapkričio mėnesį buvo išmestas į vokiečių užnugarį kaip diversantų grupės vadas m. Botianas tapo Rusijos Federacijos Didvyriu už Krokuvos miesto išgelbėjimą

67 Evgenijus Berezniakas ( ), Ukrainos Didvyris (2001 m.)

68 Evgenijus Berezniakas, įvykdęs užduotį, pateko į filtravimo stovyklą, nes vadovybė nepajėgė patikėti, kad žvalgas atliko tokius žygdarbius. Laimei, jo užverbuoti vokiečiai patvirtino žvalgo parodymus m. Berezniakui buvo suteiktas aukščiausias Lenkijos valstybės apdovanojimas Virtuti Militari ordino kryžius.

69 Ordiną Virtuti militari ( Karinė narsa ) įsteigė Stanislovas Augustas Poniatovskis 1792 m. pergalės prieš Rusijos imperijos kariuomenę prie Zelencų garbei. Tais pačiais metais karalius politiniais sumetimais ordiną panaikino. Nepriklausomoje Lenkijoje ordinas buvo atkurtas, teikiamas tiktai karo metu arba penkerius metus po karo. Išimtis padaryta Izraelio piliečiui Jona Degenui už pagalbą Armijai Krajovai 1944 m. Vilniuje.

70

71 Gavęs reikiamą informaciją, J.Semionovas parašė knygą ir scenarijų filmui Majoras Viesulas. Herojaus prototipu tapo du žmonės Evgenijus Berezniakas ir Aleksejus Botianas. Skirtingai nuo herojaus, abu diversantai liko gyvi ir nugyveno ilgą gyvenimą. Trijų serijų filmas sukurtas 1967 m.

72 Vadimas Berojevas ( ), osetinas, nusipelnęs Rusijos Tarybų Socialistinės Federacinės Respublikos artistas (1969 m.), Majoro Viesulo vaidmens atlikėjas

73 1972 m. sukurtas tarybinis filmas... o aušros čia tykios. Tai penkių merginų, vadovaujamų du karus perėjusio ir komisuoto dėl sužeidimo viršilos, susidūrimo su vokiečiais istorija. To paties pavadinimo knygos autorius Borisas Vasiljevas kare vadovavo moterų batalionui

74

75 Faktinė medžiaga buvo tokia: į tarybinį užnugarį išmesti trys vokiečių desantai perkirsti geležinkelį į Murmanską, kurio ėjo gaunami pagal lendlizą kroviniai. Dvi diversantų grupės likviduotos, o trečioji pasislėpė Karelijos miškuose, kur susidūrė su tarybiniu postu. Poste buvo keletas sužeistų kareivių ir senių, ginkluotų šautuvais

76 Užvirė nelygi kova. Postas išsilaikė, kol atėjo pastiprinimas. Gyvas liko tik senas seržantas taip knygoje, taip ir filme. Rašytojas vietoje sužeistų kareivių ir senių pavaizdavo merginas, įamžindamas atminimą 300 tūkstančių metų merginų savanorių, išėjusių į frontą

77 Kadras iš filmo

78

79 Septyniolika pavasario akimirkų tarybinis 12 serijų filmas pagal to paties pavadinimo J.Semionovo romaną. Filmas kurtas m. Planuota parodyti filmą prieš Pergalės dieną 1973 m., bet teko premjerą atidėti dėl politinio korektiškumo, nes Leonidas Brežnevas ruošėsi kelionei į Vokietijos Federacinę Respubliką. Pirmoji serija buvo parodyta 1973 m. rugpjūčio 11 d.

80 Kiek istorinės tiesos yra filme? Slapti Trečiojo Reicho politikų, kariškių ir verslininkų kontaktai su anglais ir amerikiečiais buvo iš tikrųjų m. Alenui Dalasui pradėjus vadovauti JAV Strateginių tarnybų valdybos Europos centrui Šveicarijoje tie kontaktai sustiprėjo.

81 Visiems buvo aišku, kad nuo to, kaip pasibaigs karas, priklausys Tarybų Sąjungos ir Vakarų valstybių santykiai. Dalesas laikėsi nuomonės, kad JAV labai naudinga sudaryti separatinę taiką su Vokietija, nelaukiant, kol Vokietija bus visiškai sutriuškinta. Taikos su Vakarais ieškojo Henrikas Himleris, Joachimas Ribentropas ir kai kurie kiti Vokietijos veikėjai.

82 1945 m. kovo mėnesį Šveicarijoje du kartus susitiko generolas Karlas Volfas ir Alenas Dalesas, svarstytas vokiečių grupės Italijoje kapituliacijos klausimas. Amerikiečiai patys pranešė tarybinei vadovybei apie šias derybas, bet tarybinių atstovų į jas nekvietė. Balandžio mėnesį Stalinas ir Ruzveltas pasikeitė aštriais laiškais. Dalesui buvo įsakyta nutraukti kontaktus su Volfu.

83 Pagal Semionovo versiją Volfą į Šveicariją siunčia Himleris slapta nuo Hitlerio, o iš tikrųjų Volfas su Dalesu kontaktavo be Himlerio žinios, užsitikrinęs principinį Hitlerio palaikymą.

84 Alenas Velšas Dalesas ( Allen Welsh Dulles) ( ), amerikiečių diplomatas ir žvalgybininkas

85 Karlas Frydrichas Otto Volfas (Karl Friedrich Otto Wolff) ( )

86 Vokietijai kapituliavus, Volfas nesislapstė, nes tikėjosi už paslaugas amerikiečiams naujoje Vokietijoje gauti vidaus reikalų ministro postą. Tačiau 1946 m. amerikiečių perduotas vokiečių teismui, Volfas gavo 4 metus kalėjimo, 1949 m. paleistas iš kalėjimo.

87 Dalesui atsistatydinus iš Centrinės žvalgybos valdybos vadovo posto 1961 m. Volfas vėl buvo areštuotas ir teisiamas už nužudymą. Volfas neigė savo dalyvavimą Holokauste ir sakė neatsimenąs. Nežiūrint to, jis gavo 15 metų kalėjimo, o 1964 m. paleistas iš kalėjimo dėl blogos sveikatos

88 Henrichas Miuleris ( Heinrich Müller) ( (?), slaptosios valstybinės policijos (gestapo) vadovas, policijos generolas-leitenantas

89 Miuleris (aktorius Leonidas Bronevojus) ir Štirlicas (aktorius Večiaslavas Tichonovas)

90 Henrikas Miuleris nebuvo toks žavus piktadarys, kokį sukūrė garsus aktorius Leonidas Bronevojus ( ). Po Pirmojo pasaulinio karo Miuleris įsitaisė Miuncheno policijoje nei išsilavinimo, nei globėjų. Lėtai lipo karjeros laiptais, sodindamas į kalėjimą tai komunistus, tai nacius, bet dalyvavo Alaus puče, už ką gautas Kraujo Ordinas labai padėjo

91 Patekęs į Berlyną, Miuleris greitai augo. Jam menkai rūpėjo nacių ideologija (į partiją įstojo tik 1939 m. kai būti nepartiniu pasidarė tiesiog nepadoru). Miulerio kuklumas buityje nervino kolegas Miuleris atsisakė net specialaus maisto davinio. Jis buvo tikras darboholikas: jokių išeiginių, kasdien darbe iki vėlumos, išeidamas pažaisdavo šachmatais su budėtoju, mėgo futbolą, slidinėjimą

92 Filme už kadro skambantis balsas pristato Trečiojo Reicho veikėjus: išsilavinimas vidurinis, tačiau filmo kūrėjai prasilenkia su tiesa. Pavyzdžiui, Gebelsas turėjo filosofijos daktaro laipsnį, apgynęs disertaciją Haidelbergo universitete. Geringas baigė karo mokyklą Berlyne, Himleris buvo diplomuotas agronomas

93 Prieš Niurnbergo procesą amerikiečių teismo psichiatrai ir karo psichologai testavo kaltinamuosius Vekslerio-Belviu metodu. Visų tiriamųjų rodikliai stipriai viršijo vidutinį lygį 90/100 pagal 160 balų skalę:

94 Reicho banko prezidentas ekonomikos ministras ( ) Hitlerio patarėjas perginklavimo klausimais Jalmaras Šachtas 143 balai, Austrijos vidaus reikalų ministras Artūras Zeis-Inkvartas

95 138 balai, admirolas Karlas Denicas 134 balai, vyriausiasis Liuftvafės vadas Hermanas Geringas 134 balai. Vokiečius kvailiais vaizduoti buvo dovanotina karo metais, bet po 30 metų to daryti jau nereikėjo. Išsireiškimą charakteris nordiškas sugalvojo filmo kūrėjai, nors naciams tai, greičiausia, būtų patikę.

96 Filmo herojai vestuvinius žiedus kažkodėl mūvi ant dešinės rankos, Štirlicas naudojasi flomasteriu, kuris atsirado apie 1960 metus, filme skambanti Editos Pjaf daina Ne, aš nė dėl ko nesigailiu buvo padainuota tik 1960 m. Žinoma, niekas nebūtų leidęs Štirlicui būti viengungiu esesininkas turėjo turėti rasiniu požiūriu švarią žmoną ir gimdyti vaikus

97

98 Išvadavimas yra kino epopėja iš penkių filmų, sukurta m. Filme veikia 51 realus istorinis asmuo. Parenkant vaidmenų atlikėjus buvo daug problemų, nes istoriniai asmenys buvo gyvi, daugelis iš jų užėmė aukštus postus ir rūpinosi, kaip atrodys ekrane.

99 Lvovo remonto įmonėje pagal filmo kūrėjų užsakymą pagaminta 10 tigrų ir 8 panteros. Gynybos ministerija davė 150 tarybinių tankų, kurie buvo perdažyti ir paleisti antrame plane. Kuriant Išvadavimą, dalyvavo 3 tūkstančiai kareivių

100 Vienas filmavimo dalyvis paliko pikantiškus prisiminimus. Čekoslovakijoje dislokuoto būrio kareiviai, apsirengę vokiška uniforma, Sudetuose esančiame poligone visą dieną kariavo, o vakare nuėjo į artimiausią aludę pažymėti savo artistinį debiutą. Vokiečius pamatę, aludės lankytojai sustingo su prie burnų pakeltais bokalais, oficiantė nualpo vokiečiai grįžo į Sudetus!

101 Pritrenkiančios realistinės Berlyno šturmo scenos: buvo sunaikintas ištisas Rytų Berlyno rajonas, nes tuo metu buvo ruošiamasi nugriauti senus namus.

102 Reichstago šturmas filmuotas keliose vietose: pusiau sugriautos bažnyčios Berlyne fasadas ir paradiniai laiptai labai priminė Reichstagą, mūšis Reichstago viduje filmuotas Mosfilmo paviljone.

103 Ypatinga vieta tenka Berlyno metro užtvindymo epizodui. Berlynas užtvindytas buvo Maskvoje: viename iš Maskvos upės šliuzų pastatytos Berlyno metro primenančios dekoracijos

104 Knygos Karas autorius Vladimiras Medinskis šiame filme pastebėjo tik du mitus. Pirmas Stalino žodžiai apie tai, kad kareivio į maršalą jis nekeičia, antras Stalino reikalavimas Kijevą paimti iki lapkričio 6 d.

105 1943 m. lapkričio 28 gruodžio 1 d. Teherane vyko pirmoji Didžiojo trejeto konferencija (Vinstonas Čerčilis, Delanas Franklinas Ruzveltas, Josifas Stalinas). Nacistinis diversantas Otto Skorcenis 1966 m. patvirtino, kad buvo gavęs užduotį nužudyti arba pagrobti Didįjį trejetą konferencijos metu

106 Otto Skorcenis ( ), po karo teistas amerikiečių tribunole ir išteisintas, vėliau amerikiečių žvalgybos konsultantas

107 Apie būsimą konferenciją vokiečiai sužinojo iššifravę amerikiečių karinį jūrų kodą m. Tarybų Sąjungoje sukurtas filmas Teheranas-43, dalyvaujant garsiems tarybiniams, prancūzų ir austrų aktoriams.

108

109 Filme didvyriškas čekistas beveik vienas kovoje su gausybe nacių agentų, bet iš tiesų Teherane tuo metu veikė 300 tarybinių saugumo darbuotojų, asmeniškai Laurentijui Berijai vadovaujant.

110 Galima paklausti, kodėl konferencija vyko tokioje keistoje vietoje? Yra žinoma, kad Čerčilis ir Ruzveltas norėjo, kad konferencija vyktų Maltoje. Tačiau Stalinas laikėsi kitokios nuomonės: Šiaurinis Iranas nuo 1941 m. rugpjūčio mėnesio faktiškai buvo Tarybų Sąjungos kontroliuojamas.

111 Filmo kūrėjai ėmėsi tik vieno epizodo iš tos istorijos žudikas požeminiu vandentiekiu prasiskverbė į britų misijos teritoriją. Iš tikrųjų tai buvo paskutinė vokiečių agentūros likučių pastanga

112 Kadras iš filmo

113 Paryžiaus scenoms suvaidinti filmo režisieriai Aleksandras Alovas ir Vladimiras Naumovas pakvietė vieną populiariausių pasaulyje prancūzų aktorių Aleną Deloną. Aktorius tuomet turėjo laiko ir mielai sutiko vaidinti Interpolo darbuotoją.

114 Tada jis nežinojo, kad vaidmuo bus epizodinis, o sužinojęs pareikalavo iki aštuntos valandos ryto atvežti naują vaidmens redakciją arba visai nesifilmuos. Per naktį epizodinis Interpolo veikėjas tapo antrojo plano veikėju. Delono dalyvavimas labai padidino susidomėjimą būsimu filmu tiek Prancūzijoje, tiek Tarybų Sąjungoje.

115 Prancūzų kino žvaigždė jokių kaprizų nerodė, tik pareiškė, kad Eliziejaus Laukuose filmuotis jam neįmanoma, nes trukdys gausūs gerbėjai. Austrų aktorius Kurdas Jurgensas tuoj pat pasiūlė Deloną pakeisti Žanu Poliu Belmondo. Delonas įsižeidė ir filmavosi daugybei gerbėjų stebint

116 Kadras iš filmo

117 Dainą filmui sukurti režisieriai paprašė prancūzų dainininką armėną Šarlį Aznavurą. Dainininkui labai patiko aktorė Natalija Belochvostikova: Rašysiu dainą specialiai šiai madmuazelei. Filmui išėjus į ekranus, daina Amžina meilė buvo dainuojama visame pasaulyje įvairiomis kalbomis.

118 Kadras iš filmo

119 1986 m. sukurtas filmas Eik ir žiūrėk. Labai netikėta, kad tarybiniam filmui pavadinimas paimtas iš Šventojo Rašto: Ir kai Jis sulaužė trečiąjį antspaudą, aš girdėjau ketvirtojo žvėries balsą, sakantį: eik ir žiūrėk. Ir aš pažvelgiau, ir štai, žirgas blyškus, o ant jo raitelis, kurio vardas mirtis ( Apokalipsė )

120 Ignacas Herdejevskis. Apokalipsė. XIX a.

121

122 Filme parodytas veikiantis hitlerininkų planas Ost, pagal kurį reikėjo išvalyti Rytų Europos žemes vokiečių kolonistams. Laikoma, kad filmas Eik ir žiūrėk atspindi Chatynės tragediją, bet vokiečiai Baltarusijoje sudegino 628 kaimus.

123 Iš Vermachto oberjefreitoriaus Johaneso Herderio dienoraščio: Rugpjūčio 25. Mes mėtome granatas į gyvenamuosius namus. Namai labai greitai dega. Gražus vaizdas! Žmonės verkia, o mes juokiamės. Tokiu būdu sudeginome jau dešimt kaimų.

124 Atkreiptinas dėmesys į sceną, kurioje partizanai ketina bausti mirtimi sučiuptus kaimo naikintojus: vokiečiai ir su jais buvo kolaborantai teisinasi ir prašo pasigailėti, o esesininkas-fanatikas per vertėją pareiškia: Ne visos tautos turi teisę gyventi... jūsų neturi būti

125 Tarybų Sąjungoje per karą žuvo apie 19 milijonų taikių gyventojų. Po vaikų, moterų ir senų vyrų kasdien, kiekvieną iš 1418 karo dienų. Kai kas teigia, kad vokiečiai naikino taikius gyventojus atsakydami į partizanų veiksmus, bet partizaninis judėjimas išsiplėtojo vėliau, negu vokiečių vykdomas genocidas

126 Šešėlių armija ( L Armée des ombres) Žano Pjero Melvilio 1969 m. sukurtas filmas apie prancūzų Pasipriešinimo judėjimą m. paskelbtos Žozefo Kesselio knygos ekranizacija

127 Šešėlių armija yra trečias ir labiausiai žinomas Melvilio filmas apie Antrąjį pasaulinį karą. Melvilis pats dalyvavo Pasipriešinimo judėjime, dėl ko jis prikelia prisiminimą apie gyvenimą nuolatinėje baimėje ir tiesiog gardžiuojasi tuo.

128 Melvilis kartą prasitarė, kad daugiamilijoninėje šalyje Pasipriešinimo judėjime dalyvavo tik keli šimtai žmonių. Pirmieji filmo kadrai demonstruoja Vermachto paradą Elisiejaus Laukuose Triumfo arkos fone. Šią provokacinę sceną įprasta laikyti priekaištu prancūzams, leidusiems vokiečiams ateiti į pačią savo šalies širdį

129 Filmo premjera įvyko 1969 m. rugsėjo 12 d. Tada po 1968 m. įvykių Prancūzijoje Šarlio de Golio figūra kėlė kairuoliškai nusiteikusių kritikų alergiją. Melvilio filmas buvo toli nuo radikalizmo ir dėl to premjera beveik nebuvo pastebėta. Režisierius kaltintas noru reabilituoti de Golį, o nepalenkiamas Pasipriešinimo dalyvių ryžtas lyginamas su gangsterių veiksmais.

130 Tik praėjus keturiasdešimt metų po premjeros pastebėta, kad filmas vertas dėmesio. Vien Jungtinėse Valstijose filmas surinko dolerių. Niujorko kritikų asociacija Šešėlių armija yra geriausias užsienietiškas metų filmas

131 Žanas Pjeras Melvilis (Jean-Pierre Melville), tikroji pavardė Grumbach; ( )

132 Jozefas Gebelsas kinematografijoje buvo didelis specialistas m. Kaizerhofo viešbutyje kinematografininkams nurodė pamėgdžiojimo vertus filmus: Šarvuotis Potiomkinas (TSRS), Ana Karenina (JAV), Nibelungai (Vokietija) ir Maištininkas (Vokietija)

133 Nežinia, ar Gebelsas skaitė, ką Vladimiras Leninas kalbėjo apie kiną, bet elgėsi leniniškai. Nereikia stebėtis, nes propagandos dėsniai, kaip ir fizikos dėsniai, veikia vienodai bet kuriame Žemės rutulio taške.

134 O Leninas pirmajam tarybiniam švietimo komisarui Anatolijui Lunačarskiui 1922 m. kalbėjo: Jeigu turėsite gerą kroniką, nebus svarbu, kad publikai pritraukti paleisite kokią nors visai tuščią juostą...

135 Žydas Ziusas (Jud Süß) 1940 m. režisieriaus Faito Harlano sukurtas vokiečių filmas

136 Vaitas Harlanas (Veit Harlan; ( )

137 Jozefas ben Issakas Ziuskindas Openheimeris ( Joseph ben Issachar Süßkind Oppenheimer) Viurtenbergo pirklys, hercogo rūmų tiekėjas, plačiai žinomas, kaip hercogo Karlo Aleksandro rūmininkas

138 Openheimeris užmezgė su labai išlaidžiu Viurtenbergo hercogu Karlu Aleksandru ir pelnė visišką hercogo pasitikėjimą. Kartais jis buvo vadinamas finansų ministru, bet iš tikrųjų jokio posto neturėjo. Jo pastangų dėka buvo nukaldinta 11 milijonų nepilnaverčių monetų, pasiekė druskos, vyno ir tabako monopolijos, pardavinėjo pareigybes. Dėl viso to Openheimeris nusipelnė eilinių žmonių neapykantą.

139 Karlas Aleksandras 1737 m. numirė, ir Openheimeris buvo areštuotas, apkaltintas valstybės išdavimu, neleistinais ryšiais su rūmų damomis, atiduotas teismui ir nubaustas mirtimi. Kankinamas jis pripažino visus kaltinimus, geležiniame narve kurį laiką rodytas viešai, o paskui pakartas

140 Vilhelmas Haufas parašė apysaką Žydas Ziusas (Jud Süß, 1827), Leonas Foichtvangeris 1925 m. paskelbė to paties pavadinimo romaną m. britai sukūrė filmą Žydas Ziusas

141 Režisierius Harlandas 1937 m. ekranizavo Gergardo Hauptmano pjesę Prieš saulėlydį. Filmas pavadinimo Valdovas atspindėjo Fiurerio principus Harlandas tapo svarbiausiu Trečiojo Reicho režisieriumi.

142 1940 m. sukurtas Harlando Žydas Ziusas atvirai antisemitinis filmas. Antisemitinis filmas, kokio tik galime norėti, susižavėjęs rašė dienoraštyje Gebelsas 1940 rugpjūčio 18 d.

143 1941 m. kovo 8 d. Gebelsas pažymėjo: Žydas Ziusas iššaukė gatvių demonstracijas Vengrijoje; veikia ne blogiau, kaip politiniai veiksmai; tai įrodymas, kad filmai gali daryti reikiamą įtaką ir patraukti žmonės prie mūsų idealų

144 1942 m. Harlandas sukūrė Didįjį karalių brangiausias to meto vokiečių filmas, kurį kuriant dalyvavo 15 tūkstančių statistų m. 10-ame Venecijos kino festivalyje šis filmas gavo Musolinio taurę, kaip geriausias užsienio filmas.

145 1945 m. Harlandas sukūrė garsų vokiečių filmą Kolbergas. Kuriant filmą dalyvavo ne tik Vermachto ir generolo Vlasovo Rusų išlaisvinimo armija. Ilgą laiką šis filmas buvo brangiausias vokiečių filmas

146 Po karo už Žydą Ziusą Harlandas buvo teisiamas, bet galiausiai išteisintas. Pirmąjį Harlando pokarinį filmą Nemirtinga mylimoji sukėlė protestus daugelyje Vakarų Vokietijos miestų. Hamburgo publicistas Erichas Liutas, raginęs boikotuoti filmą, perduotas teismui

147 Kolbergas filmuotas nuo 1942 m. sausio iki 1945 m. sausio

148 Filme pasakojama apie tai, kaip 1807 m. prūsai gynė pajūrio miestą Kolbergą nuo Napoleono kariuomenės. Filmas turėjo pagrįsti mintį, kad būtinas totalinis karas ginant savo miestu nuo artėjančio priešo

149 Dveji metai ir 8 milijonai reichsmarkių skirti grandioziniam istoriniam filmui. Tūkstančiai kareivių buvo atšaukti iš fronto, keliai išpilti tonomis druskos, nes Kolbergas ginamas buvo žiemą. Kolbergas buvo paskutinė Gebelso šūkio laikytis iš visų jėgų išraiška.

150 Premjera įvyko vienu metu Berlyne ir sąjungininkų apgultoje prancūzų tvirtovėje La-Rošelė. Ritės su filmu į tvirtovę buvo numestos parašiuto pagalba. Pažiūrėję filmą, tvirtovės gynėjai laikėsi iki gegužės 8 d.

151 Priešas prie vartų (Enemy at the Gates) Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Airijos, JAV ir Prancūzijos filmas apie Stalingrado kautynes

152 Filme skamba Tarybų Sąjungos himnas, kuris Stalingrado mūšio metu dar nebuvo parašytas, vienas veikėjas yra komisaras, bet komisarų Raudonojoje Armijoje nebeliko 1942 m. spalio mėnesį, komisaras Danilovas rašo skundą, kad pagrindinis herojus Zaicevas miega su žyde filmo kūrėjai Raudonąją Armiją supainiojo su Vermachtu

153 Priešas prie vartų

154 Filmas pasakoja apie realų tarybinį kareivį Vasilijų Zaicevą, labai gabų snaiperį. Žinoma, svarbiausias dalykas, kad Zaicevą vaidmenį atlieka labai garsus ir šiuolaikinei auditorijai gerai Žinomas aktorius Džudas Lou

155 Kadras iš filmo apie Oskarą Vaildą

156 Kadras iš filmo Jaunasis popiežius

157 Stalingrado kautynių veteranai reikalauja uždrausti filmą, kaip netinkamai vaizduojantį įvykius Filmas yra brangiausias europiečių kada nors kurtas filmas 84 milijonai dolerių

158 Paskutinis metro (Le Dernier Métro) istorinė 1980 m. sukurta drama su Katrina Deniov ir Žeraru Depardjė pagrindiniuose vaidmenyse

159 Katrina Deniov (Catherine Deneuve) (gim m.)

160 Žeraras Ksavjė Marselis Depardjė gim m.)

161 Filmo veiksmas rutuliojasi nacių okupuotame Paryžiuje. Paskutinis metro matomas teatrinio gyvenimo simbolis, tai tas traukinys, kuriuo okupacijos sąlygomis važinėjosi teatro bohema. Pavėluoti po spektaklio į traukinį reiškė pažeisti komendanto valandą. Visas veiksmas rutuliuojasi faktiškai viename teatre, iš kurio režisierius žvelgia į Prancūzijos likimą

162 Filme yra scena, kai herojus muša bendradarbiaujantį su naciais teatro kritiką. Tai tikras įvykis: aktorius Žanas Mare sumušė teatro apžvalgininką Aleną Lobrio

163 Žanas Mare (Jean Marais; pilnas vardas Jean Alfred Villain-Marais) ( ), aktorius, rašytojas, skulptorius, kaskadininkas

164 Bunkeris ( Der Untergang saulėlydis, žūtis, žlugimas) 2004 m. sukurtas vokiečių režisieriaus Oliverio Hišbigelio filmas apie paskutines Trečiojo reicho dienas, pagrįstas asmeninės Adolfo Hitlerio sekretorės prisiminimais ir istoriko Joachimo Festo knyga. Filmuota Berlyne, Miunchene, Peterburge, nominuotas Oskarui kaip geriausias filmas užsienio kalba. Filmą kuriant dalyvavo Vokietija, Italija, Austrija, kai kuriuos vaidmenis atliko rusų aktoriai

165 Oliveris Hiršbigelis (Oliver Hirschbiegel) (gim m.)

166 Atrodytų, viskas filme Bunkeris realistiškai ir psichologiškai tikroviška. Bet yra vienas bet Hitleris parodytas ne kaip piktadarys, o kaip auka. Nežinia, kur toks požiūris nuves

Vietnamo karas

Vietnamo karas VIETNAMO KARAS Parengė: Dominykas Dabužinskas ir Antanas Stankevičius IVb Vietnamo karas Vietnamo karas karų už Vietnamo nepriklausomybę, o vėliau ir suvienijimą grandinė, kuri tęsėsi nuo 1940 m. vasario

Detaliau

8 klasė Istorijos standartizuotas testas

8 klasė Istorijos standartizuotas testas 1. Kam viduramžiais valstiečiai turėdavo duoti dešimtinę? A Amatininkams. B Bažnyčiai C Pirkliams. D Miestiečiams. 2. Kaip vadinama liga, kuri viduramžiais buvo išplitusi Europoje? 3. Laikotarpius išdėstykite

Detaliau

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos kalbų pedagogų asociacijos konferencijoje Kalbos, kultūra

Detaliau

RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žy

RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žy RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žymiausių lietuvių prozininkų Jurgio Kunčino asmenybę,

Detaliau

JAV susikūrimas

JAV susikūrimas JAV susikūrimas Parengė I c klasės mokinė Justė Gudavičiūtė 2011m. Turinys Šiaurės Amerikos kolonizavimas Emigracijos į Ameriką priežastys Fizinės ekonominės sąlygos Bostono arbatėlė Nepriklausomybės deklaracija

Detaliau

Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso ger

Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso ger Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso gero! Viso labo! Viso! Sudie! Iki pasimatymo! Iki! Kaip

Detaliau

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI 1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI JAUDINĘS. Labiau jis nesijaudintų net tuomet, jei jo

Detaliau

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų 2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų departamento atstovai) ir projekto koordinatoriumi

Detaliau

VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SU

VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SU VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SUVESTINIAI DUOMENYS YRA VIEŠI, DETALAUS PAREIGYBIŲ SĄRAŠO

Detaliau

Microsoft Word - stendas triuksmo I

Microsoft Word - stendas triuksmo I Balandžio 25-oji Tarptautinė triukšmo suvokimo diena Kada nors žmonija bus priversta nugalėti triukšmą taip pat ryžtingai, kaip cholerą ir marą, - XIX amžiaus vokiečių mikrobiologas R. Kochas.. Istorija

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Buvę JAV prezidentai ir jų verslo patirtis.flickr.com nuotr. Kai į JAV prezidento postą kandidatavęs respublikonas Mittas Romney pareiškė, kad kiekvienas šalies prezidentas turėtų būti įgijęs bent trejų

Detaliau

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą V TESTAS VIEVERSYS Vertinimo instrukcija I TEKSTAS Vieversys Už teisingą atsakymą mokinys gauna 1 tašką. Už

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Savęs Ciklas Portretai suvaidinti neįmanoma Skirta kraštiečio, kino ir teatro aktoriaus, fotomenininko JUOZO BUDRAIČIO 75-osioms gimimo metinėms Einu žiūrėti senų, laiko patikrintų filmų, o geriems spektakliams

Detaliau

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon 9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefonas. Pats įkarštis mums, ligoniams, ir visam personalui.

Detaliau

Nutarimas paskelbtas: Žin., 2003, Nr Neoficialus nutarimo tekstas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS Antraštės pakeitimai: Nr. 1377,

Nutarimas paskelbtas: Žin., 2003, Nr Neoficialus nutarimo tekstas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS Antraštės pakeitimai: Nr. 1377, Nutarimas paskelbtas: Žin., 2003, Nr. 121-5484 Neoficialus nutarimo tekstas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS Antraštės pakeitimai: Nr. 1377, 2004-11-03, Žin., 2004, Nr. 162-5917 (2004-11-06) DĖL

Detaliau

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond Modulio Mokymosi, asmenybės pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respondente, Kviečiame Jus dalyvauti Lietuvos mokslo tarybos

Detaliau

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx Laimutės Kisielienės choreografija Jūratės Baltramiejūnaitės muzika, Bernardo Brazdžionio žodžiai PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/09/01 Pakeitimai padaryti po šokių kursų

Detaliau

Draft

Draft Rinkėjų sąrašas 1. Įvadas... 3 2. Registracijos sąlygos... 3 3. Rinkėjų sąrašo parengimas... 4 4. Balsuojančių paštu rinkėjų sąrašas... 5 5. Specialiųjų poreikių turinčių rinkėjų sąrašas... 6 6. Rinkėjų

Detaliau

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė Jaunųjų žurnalistų būrelio nariai nusprendė pasidomėti tais mokytojais, kurie tik šiais mokslo metais prisijungė prie Butrimonių gimnazijos bendruomenės. Šįkart į mūsų akiratį pateko mažutė, sportiška,

Detaliau

Stazuotes uzsienyje on-line

Stazuotes uzsienyje on-line Tomas Jovaiša MD PhD FRCA FFICM Kodėl jauni gydytojai turi išvažiuoti į užsienį ir ko reikia, kad jie sugrįžtų. 15 metų ir 1 500 000 svarų patirtis Truputį apie mane VU medicinos fakultetas VU anesteziologijos

Detaliau

Microsoft Word - TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA.docx

Microsoft Word - TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA.docx TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA APIE PROGRAMĄ Tai vienintelė Lietuvoje studijų programa, rengianti teatro mokytojus. Teatro ir kino pedagogika jungia dvi sudėtingas ir įdomias sritis teatro meną ir asmenybės

Detaliau

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas:

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: 2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: ggrazinak@gmail.com TOLERANCIJOS DIENAI SKIRTAS SPECIALUS NUMERIS

Detaliau

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje Patients rights have no borders Aktyvaus pilietiškumo tinklas, norėdamas prisidėti prie Europos Sąjungos (ES) įgyvendinamos kampanijos Pacientų teisės neturi sienų, parengė šią informaciją apie Direktyvą

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testamento ištrauką ir suformuluok moralinę problemą pagal vieną iš šių aprašymų, iškelk

Detaliau

Priedas Nr.15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIK

Priedas Nr.15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIK Priedas 15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIKLOS PLANAS 2018/2019m.m. VEIKLOS TURINYS 1. Tikslas Skatinti

Detaliau

Priedas Nr.18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VE

Priedas Nr.18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VE Priedas 18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIKLOS PLANAS 2017/2018m.m. VEIKLOS TURINYS 1. Tikslas Skatinti

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Dominykas Orda.Asmeninio albumo nuotr. Kaunietis Dominykas Orda (25) siekia užkariauti užsienio rinkas ir pelnyti pasitikėjimą platformoje Indiegogo, pristatydamas nuotaikingą sporto inventorių Funky Dumbbells.

Detaliau

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną Marcinkevičių) Genys Pelėda Sraigės (1, 2) Paukščiai (1, 2)

Detaliau

1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO

1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO 1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO IR KONTROLĖS SISTEMOS PLĖTOJIMO Estijos Respublikos

Detaliau

PSICHOLOGINĖS TRAUMOS IR SAVIŽUDYBĖS SOCIOKULTŪRINIŲ POKYČIŲ KONTEKSTE

PSICHOLOGINĖS TRAUMOS IR SAVIŽUDYBĖS SOCIOKULTŪRINIŲ POKYČIŲ KONTEKSTE GYVENIMAS PO LŪŽIO Danutė Gailienė Vilniaus universitetas ISTORINIAI LŪŽIAI 1. 1940 m. Lietuva prarado nepriklausomybę 2. 1990 m. Lietuva atkūrė nepriklausomybę 3. Istoriniai lūžiai sukėlė kultūrines traumas

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 03-10 (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr. 03-202 redakcija) PRIĖMIMO Į TARNYBĄ LIETUVOS BANKE TVARKOS APRAŠAS

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Vaizdo

Detaliau

KLAIPĖDOS APSKRITIES VYRIAUSIASIS POLICIJOS KOMISARIATAS SKELBIMAS APIE DARBUOTOJŲ ATRANKAS 2018 m. lapkričio 14 d. Klaipėda Klaipėdos apskrities vyri

KLAIPĖDOS APSKRITIES VYRIAUSIASIS POLICIJOS KOMISARIATAS SKELBIMAS APIE DARBUOTOJŲ ATRANKAS 2018 m. lapkričio 14 d. Klaipėda Klaipėdos apskrities vyri KLAIPĖDOS APSKRITIES VYRIAUSIASIS POLICIJOS KOMISARIATAS SKELBIMAS APIE DARBUOTOJŲ ATRANKAS 2018 m. lapkričio 14 d. Klaipėda Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (toliau Klaipėdos aps.

Detaliau

LUKIŠKIŲ TARDYMO IZOLIATORIUS-KALĖJIMAS TVIRTINU Direktorius Viktoras Davidenko TARNYBINIO PATIKRINIMO DĖL LUKIŠKIŲ TARDYMO IZOLIATORIAUS-KALĖJIMO APS

LUKIŠKIŲ TARDYMO IZOLIATORIUS-KALĖJIMAS TVIRTINU Direktorius Viktoras Davidenko TARNYBINIO PATIKRINIMO DĖL LUKIŠKIŲ TARDYMO IZOLIATORIAUS-KALĖJIMO APS LUKIŠKIŲ TARDYMO IZOLIATORIUS-KALĖJIMAS TVIRTINU Direktorius Viktoras Davidenko TARNYBINIO PATIKRINIMO DĖL LUKIŠKIŲ TARDYMO IZOLIATORIAUS-KALĖJIMO APSAUGOS IR PRIEŽIŪROS SKYRIAUS (DUOMENYS NESKELBTINI)

Detaliau

LIETUVOS TAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO METŲ VEIKLOS PROGRAMA Patvirtinta LTOK Generalinės asamblėjos 2017 m. sausio 27 d. nutarimu Nr.6 Vilniu

LIETUVOS TAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO METŲ VEIKLOS PROGRAMA Patvirtinta LTOK Generalinės asamblėjos 2017 m. sausio 27 d. nutarimu Nr.6 Vilniu LIETUVOS TAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO 2017 2020 METŲ VEIKLOS PROGRAMA Patvirtinta LTOK Generalinės asamblėjos 2017 m. sausio 27 d. nutarimu Nr.6 Vilnius 2017 2 TURINYS I. LIETUVOS TAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO

Detaliau

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS (rajonas/miestas, mokykla) klasės mokinio(-ės) (vardas ir pavardė) 2009 m. pagrindinio kurčiųjų ugdymo pasiekimų patikrinimo

Detaliau

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny 2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tyrimas Globa abipusė nauda: tu įkrauni vaiką,

Detaliau

LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019

LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019 LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019 m. gegužės 17 d. Nr. 1LKT-66(1.2) Vilnius kultūros

Detaliau

ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Eur

ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Eur ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Europos informacijos biure Seimo Biudžeto ir finansų komiteto,

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZA

PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZA PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZAVIMO ŠVENČIONIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖJE TVARKOS APRAŠAS

Detaliau

Nuolatinė buveinė ir Europos teismų praktika Mokesčių planavimo (minimizavimo) politika įmonių grupėse, kurių verslas neapsiriboja viena šalimi, per p

Nuolatinė buveinė ir Europos teismų praktika Mokesčių planavimo (minimizavimo) politika įmonių grupėse, kurių verslas neapsiriboja viena šalimi, per p Nuolatinė buveinė ir Europos teismų praktika Mokesčių planavimo (minimizavimo) politika įmonių grupėse, kurių verslas neapsiriboja viena šalimi, per pastaruosius metus darėsi vis agresyvesnė. Pasinaudodamos

Detaliau

Panevezio AVPK nuostatai

Panevezio AVPK nuostatai PATVIRTINTA Lietuvos policijos generalinio komisaro 2008 m. gegužės 29 d. įsakymu Nr. 5-V-300 PANEVĖŽIO APSKRITIES VYRIAUSIOJO POLICIJOS KOMISARIATO NUOSTATAI I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Panevėžio apskrities

Detaliau

EKSPRES INFORMACIJA Nr m. birželio mėn.

EKSPRES INFORMACIJA Nr m. birželio mėn. EKSPRES INFORMACIJA Nr. 110 2019 m. birželio mėn. TURINYS 2 Turinys / Pašto mokos ženklų leidyba / Išleisti II ketvirčio pašto mokos ženklai 3 Pašto ženklų, pašto blokų ir ženklintų atvirukų leidybos planas

Detaliau

Mokinių pasiekimai Vilniaus mieste. Tarptautinių ir nacionalinių tyrimų duomenys

Mokinių pasiekimai Vilniaus mieste. Tarptautinių ir nacionalinių tyrimų duomenys NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS Mokinių pasiekimai Vilniaus mieste. Tarptautinių tyrimų duomenys Dr. Rita Dukynaitė Vilnius, 2015-10-07 Esminiai akcentai iš tarptautinių tyrimų Lygmuo Lytis Socialinis, ekonominis,

Detaliau

Snap v1.4.1

Snap v1.4.1 2019 Gegužės 19d. apie SNAP tikslas - suburti fotografus ir medijų srities atstovus į vieną vietą, kurioje įgytų naujos informacijos, patirties, bendraminčių būryje. Informuoti žmones apie šiuo metu -

Detaliau

Microsoft Word - ŽT 2015 reglamentasFINAL

Microsoft Word - ŽT 2015 reglamentasFINAL XIV-ASIS TARPTAUTINIS FUDOKAN KARATĖ TURNYRAS VAIKAMS ŽIEMOS TAURĖ 2015 III-ASIS ATVIRAS LIETUVOS FUDOKAN KARATĖ ČEMPIONATAS JAUNIMUI IR SUAUGUSIEMS KVIETIMAS Lietuvos Fudokan asociacija šių metų kovo

Detaliau

Suvestinė redakcija nuo Įsakymas paskelbtas: TAR , i. k PRIEŠGAISRINĖS APSAUGOS IR GELBĖJIMO DEPARTAMENTO PRIE VIDAUS

Suvestinė redakcija nuo Įsakymas paskelbtas: TAR , i. k PRIEŠGAISRINĖS APSAUGOS IR GELBĖJIMO DEPARTAMENTO PRIE VIDAUS Suvestinė redakcija nuo 2016-04-12 Įsakymas paskelbtas: TAR 2015-12-29, i. k. 2015-20869 PRIEŠGAISRINĖS APSAUGOS IR GELBĖJIMO DEPARTAMENTO PRIE VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJOS DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (Žin., 2000,

Detaliau

Posėdis: ______________

Posėdis: ______________ Byla Nr. 15/99-34/99-42/2000 LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCINIS TEISMAS N U T A R I M A S Dėl Lietuvos Respublikos advokatūros įstatymo 26 straipsnio 3 ir 4 dalių atitikties Lietuvos Respublikos Konstitucijai

Detaliau

Veliuona lietuvių kare su kryžiuočiais Vilnius 2007

Veliuona lietuvių kare su kryžiuočiais Vilnius 2007 Veliuona lietuvių kare su kryžiuočiais Vilnius 2007 Veliuonos piliakalnis Zenono Baubonio nuotrauka Veliuonos atsiradimas 1283 metais lietuvių kare su kryžiuočiais prasidėjo nuolatinių kovų etapas. Vokiečių

Detaliau

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. rugsėjo 15 d. (OR. en) Tarpinstitucinė byla: 2015/0198 (NLE) 12046/15 ADD 1 VISA 288 COLAC 88 PASIŪLYMAS nu

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. rugsėjo 15 d. (OR. en) Tarpinstitucinė byla: 2015/0198 (NLE) 12046/15 ADD 1 VISA 288 COLAC 88 PASIŪLYMAS nu Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. rugsėjo 15 d. (OR. en) Tarpinstitucinė byla: 2015/0198 (NLE) 12046/15 ADD 1 VISA 288 COLAC 88 PASIŪLYMAS nuo: Europos Komisijos generalinio sekretoriaus, kurio

Detaliau

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. birželio 12 d. (OR. en) 9319/15 PRANEŠIMAS DĖL I/A PUNKTO nuo: kam: Ankstesnio dokumento Nr.: 9409/15 Dalyk

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. birželio 12 d. (OR. en) 9319/15 PRANEŠIMAS DĖL I/A PUNKTO nuo: kam: Ankstesnio dokumento Nr.: 9409/15 Dalyk Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. birželio 12 d. (OR. en) 9319/15 PRANEŠIMAS DĖL I/A PUNKTO nuo: kam: Ankstesnio dokumento Nr.: 9409/15 Dalykas: Tarybos generalinio sekretoriato Nuolatinių atstovų

Detaliau

ISSN KAUNO ISTORIJOS METRAŠTIS 2013/13 Arūnas BUBNYS Vokiečių karinės įstaigos Kaune metais Reikšminiai žodžiai: Vokiečių armija v

ISSN KAUNO ISTORIJOS METRAŠTIS 2013/13 Arūnas BUBNYS Vokiečių karinės įstaigos Kaune metais Reikšminiai žodžiai: Vokiečių armija v ISSN 1822-2617 2013/13 Vokiečių karinės įstaigos Kaune 1941 1944 metais Reikšminiai žodžiai: Vokiečių armija vermachtas, komendatūros, Kauno apskritis, karo lauko komendantai. Rengdamasi pulti Sovietų

Detaliau

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas Tyrimo rezultatai Parengė: Valstybinio psichikos sveikatos Priklausomybės ligų skyriaus Vyriausioji specialistė Lina Ignatavičiūtė 1 Turinys 1. Tiriamųjų tam tikrų alkoholinių gėrimų vartojimo dažnio vertinimas...

Detaliau

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime. 2. 1 užduotis (1 priedas) Mokinukui per IT pamoką mokytoja uždavė užduotį surašyti IT sąvokas. Buvo bebaigiąs darbą, kai suskambo telefonas.

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lietuvos gyventojų nuomonė apie teisėsaugą ir viešojo saugumo būklės vertinimas Dr. Eglė Vileikienė Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamentas 2016.02.12 Tyrimo metodika Reprezentatyvi

Detaliau

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo PYKINTI! Tiktai kad nuo to buvo labai GERA! Jaučiausi

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija pagrindinis šalies įstatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija įsigaliojo 1992 m. lapkričio 2 d. Lietuvos Respublikos piliečių priimta 1992 m. spalio 25 d. referendume.

Detaliau

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_ Pilaitėje kūrybinių dirbtuvių link eita dvidešimt metų Rugsėjo 6-oji nelepino giedra. Iš pat ryto lijo. Tik prieš 18 val. perstojo lyti. Pilaitiškiai ir jų svečiai šeimomis, bendraminčių grupelėmis traukė

Detaliau

VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal

VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal individualius ugdymosi planus. (Pagal vidurinio ugdymo

Detaliau

JOHN DEERE KOMBAINŲ IŠŠŪKIS John Deere, CLAAS ir NEW HOLLAND John Deere kombainų iššūkį organizuoja John Deere Walldorf GmbH & Co. KG Altrottstr. 31 6

JOHN DEERE KOMBAINŲ IŠŠŪKIS John Deere, CLAAS ir NEW HOLLAND John Deere kombainų iššūkį organizuoja John Deere Walldorf GmbH & Co. KG Altrottstr. 31 6 JOHN DEERE KOMBAINŲ IŠŠŪKIS John Deere, CLAAS ir NEW HOLLAND John Deere kombainų iššūkį organizuoja John Deere Walldorf GmbH & Co. KG Altrottstr. 31 69190 Walldorf, Germany (toliau John Deere ). Sąlygos:

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lietuvos gyventojų nuomonė apie teisėsaugą ir teismus Dr. Eglė Vileikienė Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamentas 2015-03-05 Tyrimo metodika Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų

Detaliau

2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi

2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams   Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi 2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams www.jonasmekasfilms.com Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi prašau apsilankyti, čia įdėsiu šiek tiek dienoraščių

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsni

LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsni LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo

Detaliau

Pazymejimai_

Pazymejimai_ DOKUMENTŲ (PAŽYMĖJIMŲ), SUTEIKIANČIŲ TEISĘ JUOS PATEIKUSIEMS ASMENIMS NAUDOTIS KELIŲ TRANSPORTO LENGVATOMIS, PAVYZDŽIAI Važiavimo keleiviniu kelių transportu lengvatos pagal Lietuvos Respublikos transporto

Detaliau

UTENOJE LANKĖSI EKONOMINIO BENDRADARBIAVIMO IR PLĖTROS ORGANIZACIJOS EKSPERTAI

UTENOJE LANKĖSI EKONOMINIO BENDRADARBIAVIMO IR PLĖTROS ORGANIZACIJOS EKSPERTAI Utenos RVVG veiklos ataskaita už 2018 metus 2019-02-21 Kvietimai teikti projektų paraiškas Dalyvavimas Lietuvos VVG tinklo veikloje Kiti projektai Susitikimai Parodos Tarptautinis bendradarbiavimas Konferencijos,

Detaliau

1 Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas skelbia atrankas į laisvas aukštesnes statutinių valstybės tarnautojų pareigas: 1. KLAIPĖDO

1 Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas skelbia atrankas į laisvas aukštesnes statutinių valstybės tarnautojų pareigas: 1. KLAIPĖDO 1 Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas skelbia atrankas į laisvas aukštesnes statutinių valstybės tarnautojų pareigas: 1. KLAIPĖDOS APSKRITIES VYRIAUSIOJO POLICIJOS KOMISARIATO KRETINGOS

Detaliau

Lietuvos korupcijos žemėlapis m. GYVENTOJŲ IR VERSLO ATSTOVŲ KORUPCIJOS VERTINIMŲ IR PATIRTIES TYRIMAI

Lietuvos korupcijos žemėlapis m. GYVENTOJŲ IR VERSLO ATSTOVŲ KORUPCIJOS VERTINIMŲ IR PATIRTIES TYRIMAI Lietuvos korupcijos žemėlapis - 2004 m. GYVENTOJŲ IR VERSLO ATSTOVŲ KORUPCIJOS VERTINIMŲ IR PATIRTIES TYRIMAI Tyrimų rėmėjai: Jungtinių Tautų vystymo programa Lietuvos pramonininkų konfederacija Lietuvos

Detaliau

Vilius Nakutis

Vilius Nakutis Interneto karštoji linija ir jos galimybės kovoje prieš patyčias Konferencija,,Be patyčių 365 2019 m. kovo 18 d. 1 INTERNETO KARŠTOJI LINIJA KAS TAI? Įkurta Ryšių reguliavimo tarnyboje (RRT) 2007 m., vykdant

Detaliau

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr Mūsų meilė Ukmergė Žalia skarė Ukmergė Kur bebūsim patikėk Liksi mūsų širdy Ukmergė Arba: Mieloji mūsų Ukmergė Daugiau tokios mes nesutiksim Joje mes žavūs ir jauni Tokiais mes amžinai ir liksim (Irena

Detaliau

1 1. PMĮ 5 straipsnio 2 dalies nauja redakcija 2. Vienetų, kuriuose vidutinis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio

1 1. PMĮ 5 straipsnio 2 dalies nauja redakcija 2. Vienetų, kuriuose vidutinis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio 1 1. PMĮ 5 straipsnio 2 dalies nauja redakcija 2. Vienetų, kuriuose vidutinis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 300 000 eurų, pirmojo

Detaliau

Moterų ir VYRŲ PADĖTIES SKIRTUMAI LIETUVOJE

Moterų ir VYRŲ PADĖTIES SKIRTUMAI LIETUVOJE Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų kompanija Factus Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerija MOTERŲ IR VYRŲ PADĖTIES SKIRTUMAI LIETUVOJE Tyrimo ataskaita 2017 Šioje ataskaitoje pateikiami

Detaliau

Sveikatos rastingumo tyrimas-2012

Sveikatos rastingumo tyrimas-2012 LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA SVEIKATOS MOKYMO IR LIGŲ PREVENCIJOS CENTRAS VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS FAKULTETO VISUOMENĖS SVEIKATOS INSTITUTAS LIETUVOS GYVENTOJŲ SVEIKATOS RAŠTINGUMO

Detaliau

Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų atsiliepti skambučiai. Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti. Šiuos skaičius, k

Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų atsiliepti skambučiai. Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti. Šiuos skaičius, k Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų 277 038 atsiliepti skambučiai Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti Šiuos skaičius, kalbėdama apie 2011- uosius metus, įvardija Lietuvos telefoninių

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2018) 3568 final KOMISIJOS DELEGUOTASIS REGLAMENTAS (ES) / kuriuo iš dalies keičiamos Deleguoto

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2018) 3568 final KOMISIJOS DELEGUOTASIS REGLAMENTAS (ES) / kuriuo iš dalies keičiamos Deleguoto EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2018 06 07 C(2018) 3568 final KOMISIJOS DELEGUOTASIS REGLAMENTAS (ES) /... 2018 06 07 kuriuo iš dalies keičiamos Deleguotojo reglamento (ES) 2015/2446 nuostatos dėl bendrosios

Detaliau

PRITARTA

PRITARTA PRITARTA Rokiškio rajono savivaldybės tarybos 2013 m. balandžio 26 d. sprendimu Nr. TS-6.114 ROKIŠKIO SOCIALINĖS PARAMOS CENTRO DIREKTORĖS 2012 METŲ VEIKLOS ATASKAITA 1. Įstaigos pristatymas. Rokiškio

Detaliau

UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento

UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2016/679 dėl fizinių asmenų

Detaliau

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV Projektas įvykdytas pagal sutartį Nr. GVP/PTS/1087 2012 m. balandžio 17 d. PROJEKTO VAIKO ŠIRDIES KELIONĖ VEIKLOS IR FINANSINĖ ATASKAITA Projekto vykdytojas: Įmonės kodas: 302295577 Telefonas: 8 682 58837

Detaliau

Nr gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra

Nr gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra Nr. 10 2014 gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra draudimas diskriminuoti dėl negalios. Apžvelgsime

Detaliau

1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel

1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel 1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel. +370 673 22322 domantas@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas PATALPA Adresas Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus

Detaliau

Opozicijos ataskaita_DRAFT

Opozicijos ataskaita_DRAFT MARIJAMPOLĖS SAVIVALDYBĖS TARYBOS TS-LKD FRAKCIJOS ATASKAITA VALDAS PILECKAS Marijampolės savivaldybės tarybos TS-LKD frakcijos seniūnas Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komiteto narys Antikorupcijos

Detaliau

KALENDORIUS

KALENDORIUS Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka 2013 m. pamario krašto kalendorius Parengė Jūratė Vaštakienė Sausis 2 50 m., kai gimė [1963] Raimundas Urbonas, fotomenininkas. Dirbo Klaipėdos dramos

Detaliau

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS 2017-2018 MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Rudnosiukas ikimokyklinės grupės ugdymo planas reglamentuoja

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Medicinos klasteris

Microsoft PowerPoint - Medicinos klasteris Tikslinės rinkos, apžvalga, planai Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos Ieva Druktenė Lietuvos turizmo statistika 2 mln. užsienio turistų 2,6 mln. vietinių turistų (2012 m.) 1 vieta

Detaliau

Microsoft PowerPoint - PGI_2015

Microsoft PowerPoint - PGI_2015 2015 m. Pilietinės galios indeksas Tyrimo pristatymas Vilnius, 2016-03-24 Pagrindiniai 2015 m. pilietinės galios indekso rodikliai Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Tyrimo laikas: 2015 m. lapkričio

Detaliau

Mokyklos biblioteka gavo šiuos naujus leidinius:

Mokyklos biblioteka gavo šiuos naujus leidinius: Mokyklos biblioteka gavo šiuos naujus leidinius: Ramanauskas, Adolfas Daugel krito sūnų...: partizanų gretose. Kaunas: Obuolys, 2018. 542 [2] p.: Tai vieno iškiliausių pokario partizaninio karo Dainavos

Detaliau

21. Ilgis, plotas, perimetras Įvadas Šiame modulyje pateikti įvairaus sudėtingumo uždaviniai apie ilgį, perimetrą ir plotą. Sprendžiant uždavinius rei

21. Ilgis, plotas, perimetras Įvadas Šiame modulyje pateikti įvairaus sudėtingumo uždaviniai apie ilgį, perimetrą ir plotą. Sprendžiant uždavinius rei Įvadas Šiame modulyje pateikti įvairaus sudėtingumo uždaviniai apie ilgį, perimetrą ir plotą. Sprendžiant uždavinius reikės pasitelkti kūrybinį mąstymą ir pasinaudoti jau turimomis žiniomis, įgytomis per

Detaliau

Alfonsas EIDINTAS Trijose žvalgybose Lietuvos kavalerijos kapitono istorija Dalykinė bendraautorė Astra Julianna Michels Mokslo ir enciklopedijų leidy

Alfonsas EIDINTAS Trijose žvalgybose Lietuvos kavalerijos kapitono istorija Dalykinė bendraautorė Astra Julianna Michels Mokslo ir enciklopedijų leidy Alfonsas EIDINTAS Trijose žvalgybose Lietuvos kavalerijos kapitono istorija Dalykinė bendraautorė Astra Julianna Michels Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras Vilnius, 2017 Pradžia ir padėkos Laikinoji

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Baudžiamoji teisė Baudžiamoji teisė kas tai? Baudžiamoji teisė tai teisės šaka, kuri veikia tik tada, kai kitos teisės šakos nebeveikia. Kai civilinė teisė nebesugeba paveikti žmonių taip, kad jie gerbtų

Detaliau

Slide 1

Slide 1 EKOLOGINIS UGDYMAS ĮGYVENDINANT GAMTOSAUGINIŲ MOKYKLŲ PROGRAMĄ MAŽEIKIŲ R. TIRKŠLIŲ DARŽELYJE GILIUKAS 2013 Kiekviena pradžia yra sunki, kad ir ką bepradėtumei, pirmieji žingsniai visad būna nedrąsiausi,

Detaliau

G L v SEB bankas nuasmeninta

G L v SEB bankas nuasmeninta Ginčo byla Nr. 2018-00589 LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL G. L. IR AB SEB BANKO GINČO NAGRINĖJIMO 2018 m. birželio 27

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS SUSITIKIMO VIETA NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS Italijos lietuvių bendruomenė (ILB) pradeda naują etapą savo istorijoje ir pristato naują interneto tinklapį ITLIETUVIAI.IT. Jis atveria galimybę sužinoti,

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ VALSTYBINĘ DUOMENŲ APSAUGOS INSPEKCIJĄ 2019 m. gegužės 27 d. Nr. 4D-2019/1-384 Viln

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ VALSTYBINĘ DUOMENŲ APSAUGOS INSPEKCIJĄ 2019 m. gegužės 27 d. Nr. 4D-2019/1-384 Viln LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ VALSTYBINĘ DUOMENŲ APSAUGOS INSPEKCIJĄ 2019 m. gegužės 27 d. Nr. 4D-2019/1-384 Vilnius SKUNDO ESMĖ 1. Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierius

Detaliau

Europos Sąjunga Europos Sąjungos oficialiojo leidinio priedo leidinys 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Liuksemburgas Faksas: El. paš

Europos Sąjunga Europos Sąjungos oficialiojo leidinio priedo leidinys 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Liuksemburgas Faksas: El. paš Europos Sąjunga Europos Sąjungos oficialiojo leidinio priedo leidinys 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Liuksemburgas +352 29 29 42 670 ojs@publications.europa.eu Informacija ir elektroninės formos: http://simap.europa.eu

Detaliau

#29 NONO, BERNIUKAS ZIGZAGIUKAS Metodinė filmo aptarimo medžiaga Vaidybinis filmas Nono, berniukas Zigzagiukas rekomenduojamas su 2 6 klasių mokiniais

#29 NONO, BERNIUKAS ZIGZAGIUKAS Metodinė filmo aptarimo medžiaga Vaidybinis filmas Nono, berniukas Zigzagiukas rekomenduojamas su 2 6 klasių mokiniais #29 NONO, BERNIUKAS ZIGZAGIUKAS Metodinė filmo aptarimo medžiaga Vaidybinis filmas Nono, berniukas Zigzagiukas rekomenduojamas su 2 6 klasių mokiniais kalbantis apie savęs bei savo šaknų pažinimą, kilmės

Detaliau

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p. NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRA

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p.   NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRA PRIE KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO IR EUROPOS PARLAMENTO RINKIMŲ KIBERNETINĖS ERDVĖS STEBĖSENOS ATASKAITA 2019 m. gegužės 28 d. Vilnius Santrauka: Respublikos Prezidento ir Europos

Detaliau