Lietuvai pagražinti draugijos

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Lietuvai pagražinti draugijos"

Transkriptas

1

2 Lietuvai pagražinti draugijos Panevėžio rajono skyrius NAUDVARIS IR KERBEDŽIAI Petras Juknevičius Panevėžys 2005

3 UDK (474.5) Ju 56 Petras Juknevičius

4 Žymiausiom Panevėžio krašto vietom, be abejonės, priklauso Naudvaris. Vos už 1,5 km į pietus nuo judrios Panevėžio Šiaulių automagistralės esantis dvaras dar neatrastas lankytojų. Palyginti neblogai išlikęs dvaro sodybos ansamblis ir parkas. Naudvaris vieno žymiausių mūsų krašto žmonių inžinieriaus, tiltų statytojo Stanislovo Kerbedžio ( ) gimtinė. Gyvendamas dvare savo garsiąją drugelių kolekciją pradėjo rinkti gamtininkas Valerijonas Straševičius ( ). Šio leidinio tikslas ir yra atkreipti visuomenės dėmesį į šią vietovę, trumpai supažindinti su dvaro istorija, priminti garsią Kerbedžių giminę ir žymiausią jos atstovą inžinierių Stanislovą Kerbedį. Ne viena krašto vietovė kyla naujam gyvenimui. Gal prisikels ir Naudvaris Šių eilučių autorius tuo nuoširdžiai tiki, tuo neabejoja ir čia įsikūrusi gyventojų bendruomenė Dvaras.

5 Dvaras Istorija. Naudvario dvaras yra Naujamiesčio seniūnijoje, Labos kairiajame krante, apie 1,5 km į pietus nuo Panevėžio Šiaulių kelio, 300 m į pietus nuo geležinkelio Radviliškis Daugpilis. Kada įkurta pirmoji Naudvario rezidencija, tiksliai nežinoma. Aišku, kad XVIII a. ji jau tikrai egzistavo m. dvarą įsigijo Stanislovas Kerbedis m. dvarą paveldėjo jo žmona ir vaikai. XIX a. dvaras ir priklausė vienam iš vaikų Valerijonui Kerbedžiui, valdžiusiam dar ir Pakiršinių dvarą Šiaulių paviete m. Naudvaryje gimė būsimasis tiltų statytojas Stanislovas Kerbedis m. dvarą paveldėjo Mykolas Kerbedis. Be Naudvario jam dar priklausė Pranionių dvarelis. M.Kerbedžiui valdant sukurtas iš esmės naujas sodybos ansamblis: pastatyti nauji rūmai, oficina, ūkiniai pastatai m. dvare veikė plytinė ir spirito varykla m. čia gyveno 15 žmonių m. Naudvarį ir Pranionius valdęs Mykolas Kerbedis turėjo 520 dirbamos ir 20 dešimtinių nedirbamos žemės bei 349 dešimtines

6 miško m. dvare gyveno 27 žmonės. Mykolas ir Valerijonas Kerbedžiai už 8000 aukso rublių nupirko vargonus statomai Naujamiesčio bažnyčiai (byloja lentelė). Po 1905 m. Naudvario dvarą valdė našlė Gabrielė Kerbedienė m. dvare buvo 1 ūkinis kiemas su 86 gyventojais m. dvarui priklausė 325,8 ha žemės. Ji buvo išparceliuota į 30 sklypų. Tuometiniam savininkui Zigmui Straševičiui palikta 80 ha žemės aplink sodybą ir dar plytinė. O Straševičiams dvaras atiteko taip: Naudvario savininkas Valerijonas Kerbedis ir Augustavo savininkas Boleslovas Straševičius buvo vedę seseris Malinskaites: Boleslovas Liudviką, Valerijonas - Gabrielę. Kerbedžiai palikuonių neturėjo ir dvaras, pagal V.Kerbedžio testamentą atiteko B.Straševičiui. Atsidėkodamas už tai, Boleslovas vieną iš sūnų pavadino Valerijono vardu. Prieš Antrąjį pasaulinį karą dvare ir gyveno Valerijono Kerbedžio krikštasūnis, Panevėžio lenkų gimnazijos mokytojas, gamtininkas Valerijonas Straševičius ( ). Rūmų mezonine buvo jo darbo kabinetas, vabzdžių kolekcijos.

7 1940 m. nacionalizuojant dvarą, jo valda buvo 119,32 ha dydžio. Tais pačiais metais Kauno valstybinio muziejaus dailininkai V.Dilka ir P.Puzinas, dalyvaujant dvaro komisarui K.Kutkevičiui,suregistravo meno vertybes: 5 paveikslus, 2 žvakides, vazą, daug knygų m. Straševičiai buvo ištremti į Sibirą. Dvare įsikūrė kolūkio centras, kontora. Nuo 1982 m. rūmuose veikia pradinė mokykla. Kitus pastatus užima gyventojai m. rugsėjį susikūrė kaimo bendruomenė Dvaras, kuriai vadovauja Vitalija Požėlaitienė. Apie šimtą gyventojų vienijanti bendruomenė irgi įsikūrė buvusio dvaro rūmuose. Čia įsteigė bibliotekėlę, pasirūpino salės remontu. Dvaro sodyba. Kultūros paveldo objekto teritorija užima 11,7 ha. Išlikę 8 dvaro laikotarpio pastatai, 7 objektai pastatyti po 1940 m. Be to, dar yra beverčių laikinos konstrukcijos pastatėlių. Buvusio dvaro sodybos pastatai statyti XIX a. viduryje, išdėstyti pagal klasicizmo ir romantizmo stilių reikalavimus, priderinti prie reljefo. Sodybą sudaro 3 kiemai:

8 Reprezentacinis, kurį formavo rūmai virtuvė, 2 svirnai, oficina ir parteras. Ūkinis gamybinis, kurį formavo tvartai, klojimai, kalvė. Gyvenamasis kumetynas, staliaus kalvio namas ir oficina su ūkiniais pastatais. Dvaro pastatai: 1. Rūmai. Sprendžiant iš architektūros formų rytinė dalis pastatyta apie XIX a. vidurį. Kaip atrodė rūmai XX a. pradžioje šiek tiek galima spręsti iš Marijos Mašiotaities Urbšienės prisiminimų: Tai buvo gana puošnus dvaras. Gyvenome dailiame mezonine, ant jo stogo augo tikras berželis, kažkaip ten įsikūręs. Raudonų plytų namas turėjo didelę verandą. Prieš namą didžiulė apvali veja su gėlynu per vidurį. Už namo didelis, bet gana apleistas sodas, o abipus namo erdvūs mūriniai ūkiški pastatai. Viskas atrodė solidu ir tvarkinga. Viduje namas buvo dailiai apstatytas. Tetulė Elcė mėgo augalus, ir tam tikras svetainės plotas atitvertas dailiu marmuriniu barjeru su amūrais, buvo paverstas žiemos sodu m. Naudvaryje apsilankę meno vertybių registruotojai rašė: Dvaras senas ir didelis.( )

9 Rūmas su prieangiu, kurį sudaro kelios kampuotos kolonos, viršuje salka. Pats rūmas mūrinis.viduje pakankamai tvarkingas ir vidutiniškame stovyje 1944 m. besitraukiantys vokiečiai rūmus sudegino. Pokario metais jie atstatyti ir rekonstruoti. Iš vakarų pusės pristatytas T formos plano priestatas, kuriame įrengta sporto salė. Apie 1970 m. salė pertvarkyta į butus. Senoji rūmų dalis, kurioje buvo kolūkio kontora, 1982 m. pritaikyta mokyklai. Architektūrinę vertę turi tik senoji rytinė dalis. Tai buvo romantizmo architektūros pastatas, stačiakampio plano, vieno aukšto su mezoninu. Autentiškas išliko tik senosios rūmų dalies tūris, plano konfigūracija. 2. Virtuvė. Stovi šalia rūmų ir anksčiau jungėsi su jais uždaru praėjimu. Manoma, kad ji pastatyta XIX a. Pokario metais užstatytas mezoninas, perplanuotos patalpos. Autentiška tik plano konfigūracija, iš dalies pirmo aukšto fasadai. Stilistinių architektūros bruožų nėra. Iki Pirmojo pasaulinio karo čia buvo virtuvė. Tarpukario metais veikė skalbykla, kitos patalpos - gyvenamos. Dabar virtuvė - gyvenamas namas.

10 3. Pietinis svirnas (ratinė). Pamatų akmenyje iškalta data ir inicialai liudija, kad svirnas pastatytas 1847 m., o fundatorius Mykolas Kerbedis. Pastatas didelio tūrio,stačiakampio plano, su pusvalminiu stogu. Per visą pastatą yra rūsiai ir erdvi pastogė. Iš viso yra trys patalpos su atskiromis įeigomis. Šoninės patalpos su plačiomis durimis buvo skirtos vežimams ir padargams laikyti. Kadangi svirnas stovi įkalnėje, jo cokolis nevienodo aukščio. Jis dailaus akmenų mūro, netinkuotas. Sienos nedegtų plytų, tinkuotos. Pagrindiniame fasade išsiskiria vidurinis 4 puskolonių akcentas. Jos - iš degtų plytų. Fasaduose pusapskričiai langeliai ir juos imituojančios nišos. Durys puošnios, apkaltos lentelėmis. Pastato funkcija nepakitusi. Tai vienas vertingiausių sodybos pastatų, vėlyvojo klasicizmo ir liaudiškojo romantizmo sintezė. 4. Šiaurinis svirnas. Dėl analogijų su pietiniu svirnu, galima manyti, jog pastatytas XIX a. viduryje. Jis didelio tūrio, stačiakampio plano su priesvirniu, trijų patalpų. Yra erdvi pastogė ir

11 rūsiai. Pamatai ir cokolis iš akmenų ir plytų mūro. Sienos iš nedegtų plytų, tinkuotos. Išsiskiria 4 toskaninių kolonų giluminis portikas priesvirnis. Kolonos degtų plytų. Pastogę visur juosia antablementas. Fasadus skaido pusapskričiai langeliai arba jų imitacijos, atliktos iš tinko. Durys dekoratyviai apkaltos kalvių darbo vinimis. Viduje yra 12 įmūrytų medinių lizdų aruodų pertvaroms. Pastato funkcija visą laiką nesikeitė. Dabar nebenaudojamas. Svirnas yra vertingiausias išlikęs dvaro sodybos pastatas, turįs vėlyvojo klasicizmo ir etninės architektūros bruožų. 5. Oficina. Stovi priešais rūmus, parterio simetrijos ašyje. Vieno aukšto, su pusvalminiu stogu. Patalpos sugrupuotos į butus. Manoma, kad statyta XIX a. viduryje. Tai vertingas rūmų reprezentacinės zonos apstatymo formantas, pastatas, turįs neogotikos ir liaudiško romantizmo bruožų. Oficinos funkcija išlikusi. Iš vakarų ir pietų pusių pristatyti baltų silikatinių plytų prieangiai.

12 6. Tvartas. Stovi atokiau nuo reprezentacinės zonos. Sudarytas iš 2 korpusų. Sienos sumūrytos iš gelsvų formų plytų. Tai būdingas istorizmo laikotarpio ūkinis statinys su estetiškai išryškintomis natūraliomis medžiagomis ir plytų stiliaus elementais. Greičiausiai statytas XIX a. pabaigoje XX a. pradžioje. Funkcija nesikeitė. Dabar mažai naudojamas. 7. Kalvė. Nedidelė, stačiakampio plano, vienos patalpos. Viduje išlikęs žaizdras su dūmtraukiu. Tai vertingas ūkinės gamybinė paskirties neogotikinio romantizmo pastatas, statytas apie XIX a. vidurį. Dabar mažai naudojamas. 8. Tvartas. Nedidelio tūrio, stačiakampio plano. Kadangi stovi prie šlaito, šiaurinė siena labai žema, be langų. Pagrindinis fasadas atsiveria į pietus. Sienos lauko akmenų, netinkuotos. Manoma, kad pastatytas XIX a. antroje pusėje. Tai vienas geriausiai išlikusių sodybos pastatų. Istorizmo architektūros statinys. Funkcija nepakitusi. Prieš 1990 m. prie rytinio galo pristatyta medinė malkinė.

13 9. Neišlikę pastatai. Ūkiniame gamybiniame sektoriuje buvo: medinis kiaurai pravažiuojamas klojimas, statytas XIX a., nugriautas po 1940 m; molinis su medžio intarpais klojimas, kiaurai pravažiuojamas, statytas XIX a., nugriautas po 1940 m. Šiauriniame jo gale dar buvo medinis priestatas malūnas; vištidė, medinė, nugriauta po 1940 m; pastatas pakinktams, raudonų plytų. Sunaikintas po 1940 m. Mūrinis, dviejų aukštų kumetynas stovėjo upelio dešiniajame krante. Gyveno 10 šeimų. Sunaikintas po 1940 m. Galėjo būti statytas XIX a.viduryje. Į pietus nuo jo stovėjo medinė dviejų galų gryčia staliaus ir kalvio namas. Nugriautas, dalis perkelta. Parkas. Vietinės reikšmės gamtos paminklas (GV- 88) - Naudvario parkas, išsidėstęs abipus Labos upelio slėnio šlaituose ir pietvakarinėje sodybos teritorijoje. Parko kompozicija mišri: geometriškai taisyklingas ovalinis parteris ir lygi liepų alėja bei peizažinio tipo želdinių masyvas. Labos upelis ties rūmais šakojasi į 2 dalis, sudarydamas salą. Kadaise joje stovėjo iš akmenų girnų padarytas stalas. Ties oficina buvo tvenkinys.

14 Rūmų rytinėje pusėje, priešais juos, buvo parteras, kitoje, vakarinėje pusėje, buvo gėlynai, sodas, pasivaikščiojimo takai su suolais prie alyvų krūmų. Sodas baigėsi lazdynų alėja, už kurios tęsėsi natūrali parko pieva. Ant upelio kranto yra akacijomis apsodintas kapas. Sodas buvo šiaurės vakarų kampe. Jį nuo ūkinio dvaro sektoriaus šiaurinėje pusėje skyrė akacijų ir lazdynų giraitės. Per jas vedė pasivaikščiojimo takas. Sodo šiaurinis pakraštys apsodintas liepų alėja, kuri išlikusi ir dabar. Iš parkotyrininko K.Labanausko 1981 m. sudarytos dendrologinės charakteristikos matyti, kad parke augo: 1.Vietiniai medžiai ir krūmai: paprastoji eglė, paprastasis ąžuolas, karpotasis beržas, plaukuotasis beržas, drebulė, trapusis gluosnis, vienapiestė gudobelė, grauželinė gudobelė, paprastoji ieva, juodalksnis, paprastasis klevas, riešutinis lazdynas, mažalapė liepa, europinis ožekšnis, paprastasis sausmedis, raudonoji sedula, šaltekšnis, šunobelė, paprastasis uosis, vinkšna. 2.Introdukuoti medžiai ir krūmai: sidabrinė dygioji eglė, veimutinė pušis, europinis maumedis,

15 vakarinė tuja, paprastoji alyva, raukšlėtasis erškėtis, paprastasis kaštanas, uosialapis klevas, raudonialapis platanalapis klevas, šermukšnialapė lanksvūnė, sodinis putinas, pilkasis riešutmedis, japoninis svarainis, lauralapė tuopa, pilkoji tuopa, baltažiedis vilkmedis, geltonasis žirnmedis. Partero pakraštyje augo išskirtiniai medžiai: pilkasis riešutmedis, Veimuto pušis ir Europinis maumedis. Buvusios dvaro sodybos pakitimai. Architektūros istorikas dr. doc. Vytautas Levandauskas, įvertindamas pokyčius rašo, kad po 1940 m. sodybos aplinka pakito šiaurės ir vakarų pusėse, pastačius kolūkio gamybinį centrą ir naują Pažibių gyvenvietę. Pastaroji priartėjusi prie dvaro sodybos kiek sumenkina vizualinį dvaro komplekso poveikį. Pasikeitusi želdinių ir pastatų struktūra (nebėra nuo geležinkelio vedusios beržų alėjos, sodo, dalies parko medžių ir pastatų), išskaido sodybos vientisumą ir kompaktiškumą, kompleksiškumą. Nežymiai kraštovaizdį pakeitė Labos upelio vagos ištiesinimai ir dirbtinė užtvanka. Partere nebėra 4 senų medžių.

16 Kerbedžiai Naudvario dvaro istorija labiausiai susijusi su Kerbedžiais, todėl pravartu plačiau aprašyti šią giminę. Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje Kerbedžiai neužėmė svarbių valstybinių postų. Be to, jiems ne kartą teko įrodinėti savo bajorystę. Giminė išgarsėjo mokytais vyrais XIX a.,lietuvai esant carinės Rusijos valdžioje. Giminės herbas Ślepowron: žydrame fone pavaizduota sidabrinė pasaga, galais žemyn; jos viršuje kryžius, ant kurio sėdi atsisukęs į dešinę juodas varnas su auksiniu žiedu snape. Tas pats varnas su žiedu yra ir virš šalmo. Rusijoje šį herbą naudojo Bulgakovai, Voronovai, Kamenevai, Kučeckiai, Šimanovskiai, Lenkijoje - Vereščatinskiai, Kopcievičiai, Kopčinskiai, Višniovskiai, Nartovskiai, Sobolevskiai ir kt. Pirmasis žinomas Kerbedžių giminės atstovas XVI a. gyvenęs ir Žemaitijoje

17 Kvalonuose (Chwaloyn) dvarą turėjęs Stanislovas Kerbedis. Jo sūnus Steponas, paveldėjęs tą dvarą, dalį valdos už 350 kapų lietuviškų grašių pardavė Beinoravičienei. Steponas Kerbedis turėjo 3 sūnus: Mikalojų, Stanislovą ir Lauryną. Užuominų apie juos yra to meto dokumentuose. Antai, Stanislovas ir Laurynas Kerbedžiai 1584 m. bylinėjosi su Jurevičiais. Mikalojus Kerbedis ir Lauryno Kerbedžio sūnus Petras 1628 m. iš Možeikos įsigijo Kerbediškius netoli Karklėnų. Stepono sūnus Stanislovas buvo vedęs Ceciliją Šucilovaitę, su kuria sugyveno 2 vaikus: Stanislovą ir Adomą. Jiems motina 1608 m. paliko dalį Kvalonų m. Stanislovas Kerbedis iš Sungailos už 40 kapų lietuviškų grašių įsigijo Atlavę, o jo brolis Adomas iš Šimkevičių Paatlavę. Adomas Kerbedis turėjo 4 sūnus : Joną, Jurgį, Juozapą ir Petrą. Jonas Kerbedis turėjo du sūnus: Balcerą ir Jurgį. Balcero duktė Konstancija buvo ištekėjusi už Puikevičiaus. Šaltiniuose aptinkame, kad vėliau dėl Konstancijos ir jos dėdės Jurgio palikimo bylinėjosi Petro Kerbedžio palikuonys.

18 Petras Kerbedis 1659 m. pardavė Kvalonus, o 1663 m. - Kerbediškius Adomo ir Jono Kerbedžių žmonoms. Petras turėjo sūnų Matijošių. Pastarojo sūnus Kazimieras turėjo 4 sūnus: Antaną, Juozapą, Mataušą ir Stanislovą. Juozapas Kerbedis tapo kunigu. Mataušas vedė Eleonorą Jacevičiūtę ir valdė Šaltropius. Jie sugyveno 7 sūnus: Mataušą, Jeronimą, Leoną, Juozapą, Tadeušą, Sykstą ir Lauryną. Jeronimas tapo kunigu. Visiems Mataušo sūnums Vilniaus specialiai komisijai (deputacijai) 1799 m. teko įrodinėti savo bajorystę. Mat dar 1743 m. Motiejus Goštautas Raseinių seimelyje kaltino Kerbedžius nebajoryste (ignobilitatem) ir siūlė juos pašalinti iš šlėktos. Laurynas Kerbedis 1789 m. iš Misevičių įsigijo Gurčynę, Kreivoliškius ir Stangaičius Šeduvos krašte. Nei vienos šių vietovių nepavyko lokalizuoti. Jauniausias Kazimiero Kerbedžio sūnus Stanislovas, Raseinių pilies teismo 1743 m. išbrauktas iš šlėktos, 1789 m. įsigijo Pakiršinius Šiaulių paviete ir Naudvarį Upytės paviete. Iš jo 1788 metų testamento matyti, kad jis buvo vedęs

19 Eleną Jagminaitę. Jų vaikai: Ona, Antanina, Benigna, Antanas, Valerijonas ir Ignotas. Ona ištekėjo už Stanevičiaus, Antanina už Račkovskio, o Benigna tapo Ovsiano žmona. Ignotas tapo vienuoliu bernardinu. Tėvo palikimą 1794 m. pasidalino Antanas ir Valerijonas. Antanas pasiėmė Pakiršinius, o Valerijonas Naudvarį. Pakiršinio savininkas Antanas Kerbedis du kartus buvo išrinktas Lietuvos tribunolo deputatu nuo Žemaičių kunigaikštystės. Jis buvo į žmonas paėmęs Upytės žemės teismo raštininko Šiukštos dukrą Liudviką, su kuria turėjo sūnų Danielių. Pastarojo duktė Kazimiera ištekėjo už Ososkos. Naudvario paveldėtojas Valerijonas Kerbedis buvo vedęs du kartus. Pirmoji jo žmona Rietavo tėvūno duktė Mariana Šemetaitė, antroji Viktorija Eidrigevičiūtė. Valerijono Kerbedžio vaikai: Marcijonėlė, Anelė, Euzebijus, Teofilis, Stanislovas, Mykolas, Maksimiljonas, Robertas ir Ipolitas. Marcijonėlė ištekėjo už Tamošiaus Landsbergio, o Anelė už Chodorovičiaus. Apie Euzebijų žinoma tiek, kad jis kartu su tėvu 1799

20 m. Vilniuje liudijo komisijai savo bajorystę. Teofilis buvo vedęs du kartus: Liudviką Erdmanaitę ir Juliją Koženiauskaitę. Jis mirė 1899 m. Šiaulėnuose. Apie Pakiršinių paveldėtoją, inžinierių Stanislovą Kerbedį, kalbėsime atskirai. Naudvarį 1835 m. paveldėjęs inžinieriaus Stanislovo Kerbedžio brolis Mykolas, irgi buvo vedęs du kartus. Su pirmąja žmona Julija Šušcevskaite turėjo sūnų Henriką. Šis palikuonių neturėjo. Antrąjį kartą Mykolas Kerbedis vedė Zofiją Meištavičiūtę, Pajuosčio dvarininkų Mykolo Meištavičiaus ir Paulinos Vavžeckaitės Meištavičienės dukrą. Mykolas Kerbedis mirė 1893 m. Varšuvoje. Naudvario pietinio svirno pamatų akmenyje yra jo inicialai. Maksimiljonas vedė Juzefiną Bonovskaitę. Žinomi jų vaikai sūnūs Vladislovas ir Edvardas bei duktė Liudvika. M.Kerbedis mirė 1873 m. Jo abu sūnūs palikuonių neturėjo. Vladislovas šeimininkavo Traupyje m. Vladislovas Kerbedis, Maksimiljono sūnus Traupio dvare ir Šilavų užusienyje turėjo 175 dešimtines dirbamos ir 2 dešimtines nedirbamos žemės bei 93

21 dešimtines miško. Apie jį šiek tiek duomenų pateikė J.Kozakevičius Amžiaus kronikoje. Už dalyvavimą m. sukilime V.Kerbedis buvo ištremtas į Sibirą, ten neteko sveikatos, liko viengungis. Mirė 1912 m. Testamentu visą savo nekilnojamąjį turtą paliko nemokamos ligoninės, pavadintos jo vardu, įrengimui. Joje turėjo būti gydomi Panevėžio ir Ukmergės apskričių žemdirbiai m. išpardavus jo turtą susidarė daugiau, kaip 200 tūkstančių rublių suma (daugiau nei 1 mln. Lt.). Konstantinas Komaras nupirko Panevėžyje prie Sodo gatvės sklypą ir padovanojo jį ligoninės statybai. Planus sugriovė prasidėjęs Pirmasis pasaulinis karas. Kada Kerbedžiai įsigijo Traupį, tiesioginių duomenų neturime. Bet yra R.Aftanazio teiginys, kad 1820 m. dekretu ( taksatorsko exdynicijnego ) Tadeušo Franskievičiaus Radziminskio Janapolio dvaro palivarkai atiteko Dolmut Kontavtams, Montviloms, Kulviečiams, Kerbedžiams. Robertas Kerbedis palikuonių neturėjo. Ipolitas Kerbedis 1837 m. baigė Kelių inžinierių institutą.dirbo Kijevo srityje I.Kerbedis

22 vedė Feliciją Dambrauskaitę. Jų vaikai: duktė Marija ir sūnūs Valerijonas, Maksimiljonas, Mykolas ir Stanislovas. Marija ištekėjo už Vladislovo Komaro. Valerijonas vedė Gabrielę Malinskaitę iš Beinoravos. Vaikų neturėjo. Jis mirė 1905 m. (pagal lenkiškus šaltinius rugsėjo 8 d., antkapyje Beinoravos kapinėse įrašyta rugpjūčio 26 d.). Bet čia tik kalendorių skirtumai. Antkapiniame paminkle rašoma, kad jis buvęs nepriekaištingas žmogus, žinomas žemdirbys, nepailstantis darbininkas. Valerijonui Kerbedžiui priklausė Paliūniškio dvaras, paveldėtas 1869 m., su 237 dešimtinėm dirbamos žemės ir 900 dešimtinėm miško. Buvo alaus darykla, karčema, malūnas ir keltas m. jis čia valdė 345 dešimtines dirbamos ir 52 dešimtines nedirbamos žemės, 705 dešimtines miško. Jis priklausė P.Puzino vadovaujamam mokyklos statybos komitetui Panevėžyje. Marija Urbšienę Mašiotaitė rašo, kad Naudvaryje savo kaimiečių vaikams tetulė Elžbieta laikė mokyklą.( ) Namas atrodė geras, klasė erdvi, šviesi.mokytoja, deja, buvo varšuvietė

23 ir nė žodžio nemokėjo lietuviškai. ( ) Kituose, dvaruose, kuriuos tada lankėme, niekur mokyklos neaptikome Beje, jį įdomiai aprašo vieno iš Kerbedžių apsilankymą Naudvaryje: Kartą, viešint Naudvaryje, prie namo privažiavo šešetu arklių pratėgiui pakinkyta karieta. Iš karietos išsirito apvalus ponulis, tikras tetėno brolis. Ramiai iki tol sėdėję namiškiai, smuko persirengti, pasipuošti. Svetys, pasisveikinęs su broliene, sako: Dovanok, kad ilgai nelankiau. Mat ilgai negalėjau surasti poros arklių, tinkamo mano ketvertui plauko. O be trijų porų pratėgiui važiuoti man nepritinka. Kuris tai buvo iš brolių autorė nenurodė. Apie Maksimiljoną duomenų trūksta. V.Česnulis pateikia faktą, kad Maksimiljono sūnus Vladislovas, miręs 1909 m. Vienoje, irgi buvo inžinierius. Mykolas buvo vedęs Juliją Janovskytę. Mykolas Kerbedis (1847 -?), 1868 m. su pagyrimu baigė Kelių inžinierių institutą. Dirbo Maskvos Kursko Voronežo geležinkelio linijos tiesimo inspektoriumi, ėjo įvairias pareigas, tiesiant centrinės Rusijos geležinkelius. Buvo tikrasis

24 patarėjas Susisiekimo ministerijoje, Lietuvoje jam priklausė Biržėnų dvaras, kurį jis paveldėjo 1870 m. Kauno gubernijos žemvaldžių sąraše pažymėta, kad čia buvo 232 dešimtinės dirbamos ir 20 dešimtinių netinkamos dirbti žemės bei 266 dešimtinės miško. Jis dvarus buvo išnuomojęs, o pats gyveno Tbilisyje. Mirė 1910 m. Peterburge. Jo sūnus Mykolas irgi buvo inžinierius. Stanislovas jau čia ne kartą minėta institutą baigė 1865 m., buvo vedęs savo pusseserę Eugeniją. Turėjo dukrą Feliciją. Profesorius M.Voroninas nurodė 5 Kerbedžius baigusius Peterburgo kelių inžinierių institutą. Lenkų tyrinėtojas R.Kolodziejčikas 1962 m. paskelbė mokslinį straipsnį apie lenkus, įstojusius studijuoti į minėtą institutą. Lentelėje pateikė duomenis apie 1871 m. priimtus studentus. 13-uoju numeriu buvo pažymėtas Mykolas Kerbedis, tuomet turėjęs 16 metų, surinkęs 13 balų. Jis buvo ką tik baigęs Peterburgo gimnaziją. Prie jo pavardės - instituto vadovybės pastaba: Kerbedžio sūnus. Aišku, kad tai 1876 m. institutą baigęs Mykolo Kerbedžio, kuris institutą

25 baigė 1868 m., sūnus. Po to jis dirbo Vladikaukazo geležinkelyje. Įdomu, kad 5 uoju numeriu buvo pažymėtas 18- metis Mikalojus Kerbedis, surinkęs 25 balus. Prie jo pavardės tyrinėtojas taip pat aptiko vadovybės prierašą: Kerbedžio sūnus. Galimas dalykas, kad tai Mykolo vyresnysis brolis. Inžinierius Stanislovas Kerbedis Labiausiai savo gimtinę išgarsinęs Stanislovas Kerbedis gimė 1810 m. kovo 9 d. Naudvaryje. Čia, Labos pakrantėse, bėgo nerūpestinga vaikystė m.jis ėmė mokytis Panevėžio pijorų vienuolyno mokykloje, kurią 1824 aisiais baigė su pagyrimo raštu. Vėliau būsimasis inžinierius mokslą tęsė Kauno klasikinėje gimnazijoje, kurią baigęs 1826 m. įstojo į Vilniaus universiteto fizikos-matematikos mokslų skyrių. Čia mokėsi pas žinomus profesorius: Mykolą Polinskį, Antaną Virvyčių, Valerijoną Gurskį, Feliksą Drevinskį. Mokslus Vilniaus universitete jis baigė 1828 m. ir įgijo fizikos matematikos kandidato laipsnį.

26 Naudvaris Jaunuolio žvilgsnis krypo į Rusiją, į tuo metu prestižinį Peterburgo kelių inžinierių korpuso institutą. Jau turintis universitetinį išsilavinimą, S.Kerbedis įstojo į šio instituto III kursą. Baigus trečiąjį kursą, 1829 m. jam buvo suteiktas praporščiko laipsnis m. vasarą jis atliko praktiką prie kasamo Ventos kanalo, buvo paaukštintas paporučiku metais baigęs mokslą, jis gavo poručiko laipsnį ir kaip perspektyvus jaunas mokslininkas buvo paliktas dėstytoju institute: pagal išlaikytų 18 baigiamųjų egzaminų rodiklius mūsų kraštietis buvo antras iš 40 inžinierių! 1837 metais jis metams išvyko į Vakarų Europą. S.Kerbedis tobulinosi Paryžiaus kelių ir tiltų mokykloje, vėliau Anglijoje, Belgijoje, Vokietijoje, Olandijoje, Austrijoje. Grįžęs iš užsienio, 1842 metais S.Kerbedis buvo paskirtas Mechanikos katedros vedėju, jam suteiktas profesoriaus vardas. Tais pačiais metais jis gavo pavedimą suprojektuoti ir pastatyti tiltą per Nevą Peterburge. Jis buvo suprojektavęs kabantį tiltą su dviem atramomis upės viduryje, tarp kurių būtų pakeliamoji dalis m. metais

27 jis pateikė pastovaus špižinio tilto per Nevą projektą. Kai tik caras jį patvirtino, buvo pradėta statyba, kuriai vadovavo pats S. Kerbedis. Techniniu požiūriu tai buvo sudėtingas ano meto statinys-pirmasis tiltas Rusijoje su pasukama sveriamąja dalimi. Nuo 1849 m. S.Kerbedis atsisakė pedagoginio darbo ir visiškai pasišventė tilto per Nevą statybai. Po aštuonerių metų darbo 1850 m. lapkričio 11 d. tiltas buvo atidarytas. Caras S.Kerbedžiui suteikė generolo majoro laipsnį ir apdovanojo Šv. Vladimiro trečiojo laipsnio ordinu. Tiltas buvo pavadintas Blagoveščensko, nuo 1855 metų Nikolajaus, o sovietmečiu leitenanto Šmidto vardu. Rusijos mokslų akademija išrinko S.Kerbedį nariu korespondentu. Po tilto statybos atneštos šlovės S.Kerbedis buvo paskirtas Peterburgo Varšuvos geležinkelių ir tunelių statybos vyriausiuoju inžinieriumi. Todėl 1852 metais jau žinomas inžinierius vėl išvyko į užsienį susipažinti su metalinių tiltų statyba. Tiltas Grįžęs per Nevą suprojektavo ir pastatė du tiltus per Lugą ir Dauguvą (čia pirmą kartą Rusijoje buvo panaudota parabolinė ferma).

28 Vykstant Krymo karui ir sustojus geležinkelio statybai, 1854 metais S.Kerbedžiui buvo pavesta ištirti galimybę sujungti Peterburgo Varšuvos geležinkelį su Karaliaučiaus geležinkeliu ir parengti projektą. Už šį projektą Prūsijos valdžia apdovanojo jį Raudonojo erelio II laipsnio ordinu metais carinė vyriausybė paskyrė S.Kerbedį Lenkijos Karalystės geležinkelių viršininku. Jau gyvendamas Varšuvoje, jis suprojektavo tiltą per Vyslą, vadovavo jo statybai, tiltas gavo Kerbedžio vardą (dabar - Šlionsko Dombrovos tiltas). Lietuvio tiltas gaubia Vyslą / Bazaltas tviska, - rašė poetas Albinas Žukauskas. Po kiek laiko S. Kerbedis vėl buvo pašauktas į Peterburgą, ėjo įvairias pareigas, net Rusijos imperijos Susisiekimo ministro. Nuo 1874 m. iki 1883 m. S. Kerbedis dirbo prie Marijos vandens kelio sistemos rekonstrukcijos. Pasiekęs karjeros viršūnę, didžiąją savo gyvenimo dalį S.Kerbedis praleido Peterburge ir Varšuvoje. Lietuvoje jis negyveno, bet jam priklausė Pakiršinio dvaras (Radviliškio r.). Tiltas per Vyslą

29 Sulaukęs 81 metų, apdovanotas garbės ženklais už kvalifikuotai ir stropiai eitas pareigas, jis išėjo užtarnauto poilsio. Paskutiniuosius gyvenimo metus praleido Varšuvoje, apgaubtas visuotinės pagarbos. Senatvėje susidomėjo medicina, ypač homeopatija. Varšuvos homeopatijos draugijai paliko vertingą biblioteką. Įsigijęs sodybą Senigalijoje, netoli Ankonos (Italija), jis užsiimdavo sodininkyste bei daržininkyste. Žymusis mūsų kraštietis mirė 1899 metų balandžio 19 dieną Varšuvoje. Palaidotas Povondskų kapinėse. S.Kerbedis, be gimtosios lenkų, mokėjo 5 kalbas: rusų, vokiečių, prancūzų, anglų ir italų. Kai kurias išmoko jau sulaukęs garbingo amžiaus. S.Kerbedžio darbai ir gabumai buvo labai vertinami ano meto Rusijoje. Jis buvo daugelio mokslo įstaigų ir draugijų narys, caro vyriausybė jį apdovanojo 7 ordinais, jo garbei nukalti 2 medaliai. Šeimoje S.Kerbedis buvo pavyzdingas tėvas. Anksti mirus pirmajai žmonai, Paulinai Montrimavičiūtei ( ) su kuria turėjo

30 dukterį, irgi Pauliną ( ), jis vedė antrąją, Mariją Jonovskaitę ir sugyveno dar šešis vaikus, dukteris Eugeniją ir Zofiją bei sūnus Mikalojų, Mykolą, Valerijoną ir Stanislovą. Iš antkapinio užrašo Sankt Peterburgo Smolensko liuterono kapinėse matyti, kad Valerijonas ( ) anksti mirė. Tėvo pėdomis pasekė tik sūnus Mykolas, taip pat tapęs inžinieriumi. Visiems vaikams sudarė sąlygas siekti aukštojo išsilavinimo, savo asmeniniu pavyzdžiu mokė darbštumo ir sąžiningumo. Santrumpos Podsumowanie Nowy dwór zródla historyczne wspominajo od konca XVIII wieku. Byl nabyty przez rodzine Kierbedów, z którymi jest związana dalsza historia dworu. Tam urodzil się najslynniejszy reprezentator rodziny inźynier komunikacji, budowniczy mostów Stanisław Kierbiedź ( ). Do naszych czasów z

31 dworu dotrwaly 8 budynków i park. Dla odnowy dwrowu i przystosowania go do turystyki potrzebne inwestycje. Zusammenfassung Seit dem Ende des XVIII Jahrhunderts ist NAUDVARIS in Historischen Quellen erwähnt. Dann kaufte es die Familie KERBEDIS. Mit dieser Familie ist bis heute die Geschichte des Landgutes verbunden. Im Landgut dieser Familie ist ein Berühmter Ingenieur, Baumeister der Brücken STANISLOVAS KERBEDIS geboren. Es sind acht Gebäude des Langutes und der Park bestehengeblieben. Es müßten Investitionen für die Renovierung getätigt werden, um das Landgut dem Tourismus anzupassen. Summary In historical resources Naudvaris is mentioned from the end of 18th century. At that time the owners were Kerbedziai. The remote history of this estate is connected with this family.

32 Naudvaris is the place, where engineer, builder of bridges Stanislovas Kerbedis ( ), the most famous representative of this family, was born. It has remained 8 buildings of the estate and a park. For the renovation and adaptation of tourism, investments are needed. Résumé On rencontre le nom Naudvaris (Le nouveau cour) dans les documents historiques dès la fin de XVIII siècle. A ce temps l a été acheté par la famille de Kerbedžiai, qui a formé l histoire de la cour plus tard. A Naudvaris naquit le plus connu représentant de cette famille Stanislovas Kerbedis ( ), ingénieur, constructeur des ponts. Le parc et huit bâtiments du cour sont restés de nos jours. Il faut recevoir des ressources pour les rénover et adapter pour le tourisme. Īsumā Vēsturiskos avotos Naudvare tiek minēta 18.gs.beigās. Tad to iegādājas Kerbedži, un ar

33 viņiem saistās visa tālākā muižas vēsture. Naudvarē ir dzimis slavenākais Kerbedžu dzimtas pārstāvis Staņislavs Kerbedzis, inženieris, tiltu projektētājs ( ). Šobrīd muižā ir saglabājušās 8 celtnes un parks. Atjaunošanai un muižas pārvēršanai par tūrisma objektu ir nepieciešamas investīcijas. Резюме В исторических источниках Наудварис упоминается начиная с конца ХVIII века. Тогда он был куплен Кербедзами, с ними и связана вся дальнейшая история усадьбы. В Наудварисе родился известнейший представитель фамилии Кебедзов - инженер, проектировщик мостов, Станислав Кербедз ( ). В настоящее время в усадьбе сохранились 8 строений и парк. Для реновации и превращения усадьбы в объект туризма необходимы инвестиции. Šaltiniai ir literatūra

34 1. Aftanazy R. Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej.- T.3.- Wrocław Warszawa Kraków P Bačkytė A. Inžinierius Stanislovas Kerbedis ( ) // Tėvynė Priedas Atsigręžkime į praeitį. Nr Baisogalos valsčiaus kaimai, dvarai ir gyventojai / E.Šveistienė. Panevėžys P Baliūnas V. Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija ( ). Panevėžys P.18, 24, 25, 43, 248, Biržų Panevėžio ap. dvarų pastatų, trobesių bei parkų aprašymai // Valstybės archeologijos komisijos medžiaga (toliau VAK). B.150. L Boniecki A. Herbarz polski. Warzawa P Budreika S. Stanislovas Kerbedis įžymus tiltų inžinierius ir mokslininkas // Mokslas ir gyvenimas Nr.9.- P Brzozowski S. Kierbiedż Stanisław // Polski słownik biograficzny. - Wrocław Warszawa Kraków T.XII / 3. - P Czapska A. Sprawozdanie z wykonanych przez studentów Wydziału Architektury Politecniki Warszawskiej w latach pomłarów inwentaryzacyjnych starych nagrobków na

35 Cmentarzu Powązkowskim w Warszawie // Kwartalnik Architektury ir Urbanistyki. Warszawa T.30. Z.3. P.339, Česnulis V. Tiltų ir geležinkelių inžinierius // Mokslas ir gyvenimas Nr.8. - P Čiurlionis M.K. Apie muziką ir dailę. Laiškai, užrašai ir straipsniai. Vilnius P.191, Dagelis A. Panevėžys. - Vilnius P Danys J.V. Vilniaus gatvės pavadintos įžymių lietuvių statybos inžinierių vardais // Technikos žodis. Chicago Nr.3. P Derwich M., Cetwinski M. Herby, legendy, dawne mity. - Wrocław P Dobkevičius K. S.Kerbedis įžymusis Europos inžinierius // Laikinoji sostinė Dvarų kultūra Lietuvos kultūros dalis. Kerbedžiai. Konferencijos, įvykusios 2001 m. spalio 30 d., pranešimų tezės. / Redaktorius ir sudarytojas P.Juknevičius - Panevėžys Dvarų, kuriuose 1940 m. buvo suregistruoti meno ir kultūros paminklai, sąrašas // VAK. B.90. L.8; B.178. L Enst B. Otsingud jätkuvad // Sirp ja Vasar. Tallin Galubickaitė M. Iki Kerbedžio Peterburgas neturėjo tikrų tiltų // Panevėžio rytas

36 20. Garmutė S. Tiltų ir geležinkelių inžinierius // Panevėžio tiesa ; Tas pat // Jurgaitis J. Ant tėvynės aukuro. Vilnius P Gryva L. Žymusis XIX a. inžinierius iš Lietuvos // Lietuvos transportas Nr.2. - P Jankowski J. Kierbedż Michał // Polski słownik biograficzny. - T.XII / 3. - Z Wrocław Warszawa Kraków P Jesiūnaitė D. Pakiršinys // Tėvynė Priedas Atsigręžkime į praeitį. Nr Jučas M., Mulevičius L., Tyla A. Lietuvos valstiečių judėjimas metais. Vilnius P Juknevičius P. Dėl Naudvario apsaugos // Tėvynė Juknevičius P. Inžinierius nuo Šuojos krantų // Tėvynė Juknevičius P. Panevėžiečio tiltas // Panevėžio tiesa Juknevičius P. S.Kerbedis ir Daugpilio Šiaulių geležinkelis // Tėvynė Juknevičius P. Kerbedžiai: išsilavinę ir kilnūs žmonės, aukoję pinigus neturtingiems žmonėms, statę bibliotekas, ligonines // Panevėžio rytas Juknevičius P. Kerbedžiai // Tėvynė

37 31. Juknevičius P. Naudvaris. Abipus Šuojos. Serialas Dvarai mūsų praeityje // Tėvynė Juknevičius P. Naudvaris // Panevėžio balsas Juknevičius P. Naudvaris // Tėvynė Priedas Atsigręžkime į praeitį. Nr Juknevičius P., Ruzas V. Medaliai Kerbedžiui // Panevėžio rytas Jurkštas J., Kazlauskas A. Senųjų tiltų inžinierius // Mokslas ir technika Nr P Kauno valstybiniam muziejui. Dail. Dilkos Vinco, dail. Puzino Povilo pareiškimas // VAK. B.150. L Kaziukonis L. V.Straševičius ir jo entomologinė kolekcija // Tėvynė Kerbedis Stanislovas // Lietuvių enciklopedija. - T Boston P Kerbedis Stanislovas // Lietuviškoji Tarybinė enciklopedija. - T.5. - Vilnius P Kerbedis Stanislovas // Mažoji lietuviškoji tarybinė enciklopedija. - T.2. - Vilnius P Kerbedis Stanislovas // Tarybų Lietuvos enciklopedija. - T.2. - Vilnius P Kierbedż Stanisław // Wielka encyklopedia powszechna. - Warszawa T.5. - P.593

38 43. Kołodziejczyk R.Studenci polscy w instytucie inżinierów komunikacji w Petersburgu w latach // Studia i materiały z dziejów nauki polskiej, seria D.-Z S.49, Kosakovskis G. Lietuvos geležinkeliai. - Vilnius P Kostrzewa E.K. O ludziach, którzy lęczą brzegi // Przyjaźń. Warszawa Nr.34. P Kozakevičius J. Amžiaus kronika // Mokslų akademijos bibliotekos rankraščių skyrius. F Kryžanauskaitė S. Mykolas Kerbedis ( ) // Tėvynė Priedas Atsigręžkime į praeitį. Nr Krzemlinska J.Kierunki i tendencje // Widnokręgi. Warszawa Nr.1. P Kviklys B. Mūsų Lietuva. - T.2. - V P Łapinowa I. Kierbedziowa z Kierbedziów Eugenia // Polski słownik biograficzny.- T.XII / 3. - Z.54. Wrocław Warszawa Kraków S Landsbergis V. Čiurlionio dailė. -Vilnius P Landsbergis V. Vainikas Čiurlioniui. - Vilnius P.35.

39 53. Liebfeld A. Polacy na szlakach techniki. - Warszawa P Lietuvos apgyventos vietos.pirmojo visuotinojo Lietuvos gyventojų 1923 m. surašymo duomenys // Kaunas P Lietuvos architektūros istorija. Nuo XIX a. II pusės iki 1918 m. -T.3. - Vilnius P.16 18, 69, Lietuvos TSR Panevėžio rajono gamtos, istorijos ir kultūros paminklų katalogas. 2 as leidimas / Respublikinis žemėtvarkos projektavimo institutas (toliau RŽPI) Mašinraštis. Vilnius L Lietuvos TSR valstybinės žemės ūkio komisijos protokolai m. Vilnius P Medelinskaitė V. Filantropė Eugenija Kerbedytė Kerbedienė ( ) // Tėvynė Priedas Atsigręžkime į praeitį. Nr Mezginaitė E. Panevėžio rajonas. - Vilnius P Naudvario buvusio dvaro parko inventorizacijos medžiaga / RŽPI. Mašinraštis. Vilnius Naudvario dvaro sodybos (IV 1255; GV 88; IP 495 / At) individualaus apsaugos ir naudojimo reglamentas / Vytauto Levandausko

40 architektūros istorijos institutas. Mašinraštis. Kaunas Naudvario Pašuojo parkas // Isokas G. Lietuvos gamtos paminklai. Vilnius P Nezabitauskas A. Streikai Naudvario ir Praniuonių dvaruose // Tėvynė Nowydwór // Słownik geograficzny Królewstwa Polskiego i innych krajów słowianskich. - T Warszawa P Numatytų išparceliuoti 1926 m. Panevėžio apskrities dvarų, ūkių ir šiaip žemės sklypų sąrašas // Panevėžio balsas Pažarauskas Z. Du medaliai S.Kerbedžiui // Mokslas ir gyvenimas Nr.2. - P Orłowski B. Stulecie mostu Kierbiedza // Problemy Nr P Pisarski M. Koleje Polskie Warszawa P Pumpa O. Autotūrisma maršruti Latvijā. - Rīga P Rimantas J. Petras Rimša pasakoja. - Vilnius P.56 57, Ruszyc M. Była wielka pómpa i wojskowa parada // Kurier polski Rutmanas I. Lenkas, lietuvis ir rusas // Klaipėda

41 73. Samujłło J. Kierbedż Stanisław // Polski słownik biograficzny.- T.XII / 3.- Z.54.- Wrocław Warszawa Kraków P Skėrytė D., Juknevičius P. // Tėvynė Priedas Atsigręžkime į praeitį. Nr Stanisław Kierbiedz ( ) // Tarbiz S. Dzieje Biblioteki Publicznej miasta stołecznego Warszawy // Warszawa P.39. Nuotrauka. 76. Stanislovas Kerbedis // Statyba ir architektūra Nr.6. - P Staniūnienė I., Čibiras L., Deveikis S. S.Kerbedžio gimtinė Naudvaris šiandien // Mokslas ir gyvenimas Nr.10. P Straševičienė E. Raguvos valsčiaus Straševičiai // Raguva. - V P Taranovičius G. Kerbedžio kūrybos perlas // Tiesa Tauras A. Mūsų parkai. Vilnius P.41, 43 (planas). 81. Tyla A metų revoliucija Lietuvos kaime. Vilnius P Urbšienė Mašiotaitė M. Prisiminimai. Prie žibalinės lempos. Atdaras langas. Vilnius P Vasiliauskaitė L. Inžinierius, tiltų statytojas Stanislovas Kerbedis ( ) // Tėvynė.

42 Priedas Atsigręžkime į praeitį. Nr Vyšniauskas V. Amžini paminklai ir jų kūrėjai // Tėvynė Vyšniauskas V. Įamžinama gimtinė // Panevėžio tiesa Vyšniauskas V. Kraštietį Stanislovą Kerbedį prisimenant // Panevėžio balsas Vyšniauskas V. Tiltininkas // Lietuvos aidas Žukauskas A. Kerbedžio tiltas // Žukauskas A. Benamė meilė. Vilnius P Академия наук СССР. Персональный составю [Справочник]. - Москва С Алфавитный списокъ землявладельцев Ковенской губернии. Составлен въ Ковенском Губернском статистическомъ комитетъ. - Ковна C Алфавитный списокъ землявладельцев Ковенской губернии. Составлен въ Ковенском Губернском статистическомъ комитетъ. Издание 2-е исправленное и дополнительное. - Ковна C Алфавитный списокъ населённыхъ мъст Ковеской губернiи.ковно C Анспокс А. Станислав Кербедз и Риебини // Ленинское знамя. Прейли

43 94. Бунин М.С. Мосты Ленинграда. Ленинград C.29, 114, 116, Вишняускас В. Мосты в будущее // Эхо Литвы Воронин М.И. Дивное ожерелье // Нева С Воронин М.И., Ермаков К.А., Зимин В.И. Первые русские инженеры путей сообщения // Наука и техника. Вып.8. Ч.2. - Ленинград С Воронин М.И., Воронина М. М. Станислав Валерианович Кербедз Москва лет тому назад // Польша. Варшава С Гайдук Ю.М., Наумов И.А. Академик М.В.Остроградский и его связи с Прибалтикой // Из естествознания и техники Прибалтики. Рига Т.5. С Залужная Д.В. Транссибирская магистраль. - Москва C Зензинов Н. Жить значить работать // Гудок Зензинов Н., Рыжак С. Выдающиеся инженеры и учёные железнодорожного транспорта. - Москва. С.10, 71.

44 104.Зензинов Н. Стройтель мостов // Гудок Житков С. Биографии инженеров путей сообщения. - Санкт Петербург C Дагялис А. Поневежис. - Вильнюс C Исторические кладбища Петербурга. Справочник путеводитель. Санкт Петербург С Казимиров В.Н. Великий Сибирский путь. - Иркутск C Кербедз Станислав // Болъшая советская энциклопедия.издание 2. -T.20. Ленинград С Кербедз Станислав // Болъшая советская энциклопедия. - T Москва С Кербедзъ Станислав Валерiановичь // Медали въ честь дъятелей и частныхъ лицъ / Издано Ю.Б.Иверсеномъ. - Санкт Петербург С Косаковский Г.И., Виргинский В.С. Строителъство железных дорог в Прибалтике в г.г. // Lietuvos TSR Mokslų akademijos darbai, serija A. - T P Косаковский Г.И. Выдающийся мостостройтель ХIХ века С. Кербедис

45 (Кербедз) уроженец Литвы // Научные связи Прибалтики. Рига С Лакиер А.Б.Русская геральдика. - М C Ларiоновъ А.М.История института инженеров путей сообщенiя Императора Александра I - го за стольтiе его существованiя Санкт Петербург C.93, 94, 95, 98, 99, 110, 115, 134, 135, 196, 201, 226, Ленинградский государственный исторический архив // Ф.381. Оп.13. Д.238. Л Мажуло В. Интересно и полезно // Железнодорожник Прибалтики. Рига Мажуло В. Первые академики стальных магистралей // Железнодорожник Прибалтики. Рига Малухин А.М. Китайская Чанчунская железная дорога // Большая советская энциклопедия. - Т.12.- Москва С.243; Малухин А.М.Китайская Чанчунская железная дорога // Советская историческая энциклопедия. - Москва С Митинский А.В.Феликс Станиславович Ясинский.Очерк жизни и научно инженерной деятельности. Москва C.9, 10.

46 121. Мосты и тоннели. - Москва C Орловский Б.Шеренга великих инженеров. - Варшава C Очерки истории техники в России ( ). - Москва С Першин С.Н. Как пришли к современной конструкции пути // Путь и путевое хозяйство С Ранчеев Е.Н. Дмитрий Иванович Журавский, Москва С Cписокъ населённыхъ мъст Ковеской губернiи.ковнa C Ценгель Г. Налево мост, направо мост // Przyjaźń Nr.36. Priedas Пшиязнь. C Центральный государственный исторический архив CCCP // Ф Оп.23. Д Шкляр И.В. Рукописный фонд библиотеки ЛИИТа каталог. Ленинград С.66, 139, 334, 521, 584, 586.

47 Turinys Įvadas Naudvaris Kerbedžiai Inžinierius Stanislovas Kerbedis Santrumpos Šaltiniai ir literatūra

48 Petras Juknevičius. Naudvaris ir Kerbedžiai. Knygelėje aprašoma Naudvario dvaro istorija ir dabartinė būklė, aptariama Kerbedžių giminė. Išskirta inžinieriaus Stanislovo Kerbedžio biografija. Yra reziume anglų, latvių, lenkų, prancūzų, rusų ir vokiečių kalbomis. Nurodomi šaltiniai ir literatūra. UDK (474.5) Ju 56 Trumpai apie autorių ir jo talkininkes Petras Juknevičius, istorikas, Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyresnysis specialistas. Svetlana Jerpyliova, Panevėžio rajono savivaldybės administracijos architektūros skyriaus vyr. specialistė. Aida Kentraitė, Panevėžio Vytauto Žemkalnio gimnazijos moksleivė. Rita Kukuraitytė, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto studentė.

49 Violeta Meiliūnaitė, Lietuviu kalbos instituto ir Vytauto Didžiojo universiteto doktorantė. Iveta Rīvāne, Ventspilio turizmo agentūros Tobago vadovė. Deimantė Žostautaitė, Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto ir Hildesheimo (Vokietija) universiteto (pagal Erazmo Sokrato programą) studentė Redaktorius Petras Juknevičius Korektorė Aida Kentraitė Maketuotoja Svetlana Jerpyliova Angliškas ir lenkiškas tekstas Ritos Kukuraitytės Latviškas tekstas Ivetos Rivanes Prancūziškas tekstas Violetos Meiliūnaitės Rusiškas tekstas Svetlanos Jerpyliovos Vokiškas tekstas Deimantės Žostautaitės Viršelis Svetlanos Jerpyliovos Spaudė UAB Sagra, Stoties g. 42, Panevėžys Tiražas 150 Panevėžys 2005

Tyrėjas: Eglė Marcinkevičiūtė Mob. Tel El. p.: KPD atestato Nr III kat. Patvirtinta: Užsakovas: Jonavos rajono

Tyrėjas: Eglė Marcinkevičiūtė Mob. Tel El. p.: KPD atestato Nr III kat. Patvirtinta: Užsakovas: Jonavos rajono Tyrėjas: Eglė Marcinkevičiūtė Mob. Tel. 8 688 94125 El. p.: archeologe@gmail.com KPD atestato Nr. 1338 III kat. Patvirtinta: Užsakovas: Jonavos rajono savivaldybės administracija, Žeimių g. 13, LT-55158

Detaliau

Linas Kvizikevičius (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius. Tel. nr , Kultūros paveldo departamen

Linas Kvizikevičius (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius. Tel. nr , Kultūros paveldo departamen Linas Kvizikevičius (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g. 31-18, Vilnius. Tel. nr. 865912955, kulturosvertybes@gmail.com Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos (adresas pašto korespondencijai

Detaliau

„PowerPoint“ pateiktis

„PowerPoint“ pateiktis TURIZMO GALIMYBĖS PLUNGĖS KRAŠTE Plungės TIC turizmo vadybininkė Kristina Narkutė - Beniušienė PLUNGĖS RAJONAS Plungės rajonas įsikūręs šalies šiaurės vakaruose. Rajonas apima nemažą Žemaitijos etnografinio

Detaliau

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų 2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų departamento atstovai) ir projekto koordinatoriumi

Detaliau

Paveldas Pirmasis mūrinis namas Žvėryne ir pirmoji akmenimis grįsta gatvė - Birutės 18. Autentiškas Vilniaus istorinis paveldas 1860 m. Trikotažo fabr

Paveldas Pirmasis mūrinis namas Žvėryne ir pirmoji akmenimis grįsta gatvė - Birutės 18. Autentiškas Vilniaus istorinis paveldas 1860 m. Trikotažo fabr Paveldas Pirmasis mūrinis namas Žvėryne ir pirmoji akmenimis grįsta gatvė - Birutės 18. Autentiškas Vilniaus istorinis paveldas 1860 m. Trikotažo fabrikas Triumf. 1910 m. Spynų ir metalo dirbinių fabrikas

Detaliau

Detalus Aprašymas MC =16542 Spausdinti Pastatas Unikalus objekto kodas: Pilnas pavadinimas: Pastatas Adresas: Vilniaus m. sav., Vilni

Detalus Aprašymas MC =16542 Spausdinti Pastatas Unikalus objekto kodas: Pilnas pavadinimas: Pastatas Adresas: Vilniaus m. sav., Vilni 2016-11-24 Detalus Aprašymas MC =16542 Spausdinti Pastatas Unikalus objekto kodas: 16542 Pilnas pavadinimas: Pastatas Adresas: Vilniaus m. sav., Vilniaus m., Žygimantų g. 1/T. Vrublevskio g. Pastatas.

Detaliau

LIETUVOS LITERATŪROS IR MENO ARCHYVAS

LIETUVOS LITERATŪROS IR MENO ARCHYVAS LIETUVOS LITERATŪROS IR MENO ARCHYVAS FONDAS NR. 772 F E L I K S A S V I T A S KŪRYBOS IR VEIKLOS BYLŲ APYRAŠAS NR. 1 CHRONOLOGINĖS RIBOS 1942 1999 M. FELIKSO VITO FONDO NR. 772 KŪRYBOS IR VEIKLOS BYLŲ

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS DARBO KODEKSO 204 STRAIPSNIO IR XIX SKYRIAUS PAKEITIMO ĮSTATYMAS

LIETUVOS RESPUBLIKOS DARBO KODEKSO 204 STRAIPSNIO IR XIX SKYRIAUS PAKEITIMO ĮSTATYMAS LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTRO 2008 M. BALANDŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 1V-148 DĖL REGIONINIŲ CENTRŲ KOMPLEKSINĖS PLĖTROS INVESTICINIŲ

Detaliau

Tyrimu projektas

Tyrimu projektas Birutė Lisauskaitė (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Jono Nepomuko g. Nr. 132, Trakai, te. 8 620 12404, e-paštas elearai@takas.lt Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos (adresas pašto korespondencijai

Detaliau

Microsoft Word - T_164_priedas.doc

Microsoft Word - T_164_priedas.doc PATVIRTINTA Šiaulių rajono savivaldybės tarybos 2005 m. gegužės 26 d. sprendimu Nr. T-164 SAUGOTINŲ ŽELDINIŲ, AUGANČIŲ NE MIŠKO ŽEMĖJE, APSAUGOS IR PRIEŽIŪROS ŠIAULIŲ RAJONE TAISYKLĖS I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

Žirm n g , Vilnius Tel.: (8~5) ; Faks.: (8~5) Statytojas (užsakovas) Statinio projekto pavadinimas Statinio kategorija

Žirm n g , Vilnius Tel.: (8~5) ; Faks.: (8~5) Statytojas (užsakovas) Statinio projekto pavadinimas Statinio kategorija Žirm n g.9 -, 9 Vilnius Tel.: (8~5) 7 8 ; Faks.: (8~5) 8 Statytojas (užsakovas) Statinio projekto pavadinimas Statinio kategorija Statinio grup UAB ARGINTA INVESTMENT DIDMENIN S PREKYBOS PASTATO, NALŠIOS

Detaliau

Microsoft Word - XIII SKYRIUS Kulturos pav ter.doc

Microsoft Word - XIII SKYRIUS Kulturos pav ter.doc TURINYS I SKYRIUS. BENDROSIOS NUOSTATOS...2 II SKYRIUS. NUORODOS...2 III SKYRIUS. SANTRUMPOS... 3 IV SKYRIUS. ŽINIOS APIE BENDROVĘ...4 V SKYR1US. KOKYBĖS VALDYMO SISTEMA... 4 I SKIRSNIS. KOKYBĖS VALDYMO

Detaliau

ANDRIUS ŠLEŽAS (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius; mob. tel (adresas pašto korespondencijai

ANDRIUS ŠLEŽAS (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius; mob. tel (adresas pašto korespondencijai ANDRIUS ŠLEŽAS (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g. 31-18, Vilnius; mob. tel. 860434978 kulturosvertybes@gmail.com, (adresas pašto korespondencijai siųsti, telefonas, el. pašto adresas) Kultūros paveldo

Detaliau

8 klasė Istorijos standartizuotas testas

8 klasė Istorijos standartizuotas testas 1. Kam viduramžiais valstiečiai turėdavo duoti dešimtinę? A Amatininkams. B Bažnyčiai C Pirkliams. D Miestiečiams. 2. Kaip vadinama liga, kuri viduramžiais buvo išplitusi Europoje? 3. Laikotarpius išdėstykite

Detaliau

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS ETNINĖ KULTŪRA - INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS Egidija Kontrimienė Etikos mokytoja ekspertė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras ETNINĖ KULTŪRA INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS (1) Etninė kultūra

Detaliau

OBJEKTAS: GYVENAMO NAMO REKONSTRUKCIJA

OBJEKTAS: GYVENAMO NAMO REKONSTRUKCIJA UAB ŠARŪNO KIAUNĖS PROJEKTAVIMO STUDIJA ALEKSOTO G. -2, KAUNAS Direktorius Šarūnas Kiaunė kiaunes@yahoo.com 8 687 52 29-2 OBJEKTAS: STATYBOS VIETA: BYLA: TOMAS: STADIJA: KATEGORIJA: STATYTOJAS: PROJEKTO

Detaliau

MOKSLAS LIETUVOS ATEITIS SCIENCE FUTURE OF LITHUANIA ISSN / eissn K. ŠEŠELGIO SKAITYMAI 2017 K. ŠEŠELGIS' R

MOKSLAS LIETUVOS ATEITIS SCIENCE FUTURE OF LITHUANIA ISSN / eissn K. ŠEŠELGIO SKAITYMAI 2017 K. ŠEŠELGIS' R MOKSLAS LIETUVOS ATEITIS SCIENCE FUTURE OF LITHUANIA ISSN 2029-2341 / eissn 2029-2252 http://www.mla.vgtu.lt K. ŠEŠELGIO SKAITYMAI 2017 K. ŠEŠELGIS' READINGS 2017 2017 9(1): 83 91 https://doi.org/10.3846/mla.2017.1002

Detaliau

Vitalija Veževičienė (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius. Tel. nr , (adresas pašto koresponden

Vitalija Veževičienė (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius. Tel. nr , (adresas pašto koresponden Vitalija Veževičienė (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g. 31-18, Vilnius. Tel. nr. 865558235, kulturosvertybes@gmail.com (adresas pašto korespondencijai siųsti, telefonas, el. pašto adresas) Kultūros

Detaliau

1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 2017 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų,

1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 2017 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų, 1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 217 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų, kuriose nekilnojamojo turto kainos yra skirtingos. segmente,

Detaliau

Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment. Scientific articles (4) 9. ISSN , ISSN

Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment. Scientific articles (4) 9. ISSN , ISSN Optimization of ornamental and garden plant assortment, technologies and environment. Scientific articles. 2013 (4) 9. ISSN 2029-1906, ISSN 2335-7282 (online) Technologijos mokslų sritis ILZENBERGO DVARO

Detaliau

ITC ISSN LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ik

ITC ISSN LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ik ITC ISSN 2345-0991 LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas 1 2 3 4 5 6

Detaliau

Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso ger

Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso ger Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso gero! Viso labo! Viso! Sudie! Iki pasimatymo! Iki! Kaip

Detaliau

Microsoft Word - Plano aiskinamasis rastas 04-14

Microsoft Word - Plano aiskinamasis rastas 04-14 KAUNO RAJONO SAVIVALDYBĖS RINGAUDŲ SENIŪNIJOS KAIMO GYVENAMŲJŲ VIETOVIŲ TERITORIJŲ RIBŲ NUSTATYMO IR AKADEMIJOS SENIŪNIJOS AKADEMIJOS MIESTELIO TERITORIJOS RIBŲ KEITIMO PLANAS AIŠKINAMASIS RAŠTAS I. ĮVADAS

Detaliau

Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas

Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas 008800 Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas 00. TURINYS 01 - Idėja 02 - Urbanistiniai sprendiniai 03 - Teritorijos sutvarkymas 04 - Architektūra

Detaliau

A D M I N I S T R A C I N I S P A S T A T A S S Ė L I Ų G. 4 8, V I L N I U J E A I Š K I N A M A S I S R A Š T A S

A D M I N I S T R A C I N I S P A S T A T A S S Ė L I Ų G. 4 8, V I L N I U J E A I Š K I N A M A S I S R A Š T A S A D M I N I S T R A C I N I S P A S T A T A S S Ė L I Ų G. 4 8, V I L N I U J E A I Š K I N A M A S I S R A Š T A S PASTATO IR SKLYPO BENDRIEJI RODIKLIAI SKLYPO PLOTAS 0,1253 ha UŽSTATYMO PLOTAS 744.19

Detaliau

Vladislavo Sirokomlės keliais Man rodos, jog tiesioginė išraiška to, ką vadiname Tėvynės meile, yra savo krašto tyrimas istoriniu, gamtiniu, etnografi

Vladislavo Sirokomlės keliais Man rodos, jog tiesioginė išraiška to, ką vadiname Tėvynės meile, yra savo krašto tyrimas istoriniu, gamtiniu, etnografi Vladislavo Sirokomlės keliais Man rodos, jog tiesioginė išraiška to, ką vadiname Tėvynės meile, yra savo krašto tyrimas istoriniu, gamtiniu, etnografiniu, archeologiniu ir geografiniu požiūriu. Nes kaipgi

Detaliau

SKM_C

SKM_C I.PROJEKTO DOKUMENTŲ SUDĖTIES ŽINIARAŠTIS EIL. PAVADINIMAS PUSLAPIS NR. 1. Antraštinis lapas 1 2. Projekto dokumentų sudėties žiniaraštis 2 3. Bendrieji duomenys 3 4. Bendrieji rodikliai 3 5. Aiškinamasis

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS ĮSAKYMAS LIETUVOS RADIJO IR TELEVIZIJOS KOMISIJOS SPRENDIMAS DĖL RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS DIREKTORIAUS

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Mokausi muziejuje Kūrybiniai edukaciniai projektai LDM Prano Domšaičio galerijoje PRAKALBINTI GALERIJOS EKSPONATUS PADEDA LDM Prano Domšaičio galerijos MENO PAŽINIMO CENTRAS Tikslas įdomia ir patrauklia

Detaliau

I. PERKANČIOJI ORGANIZACIJA, ADRESAS IR KONTAKTINIAI DUOMENYS: I.1. Perkančiosios organizacijos pavadinimas ir įmonės kodas: Širvintų rajon

I. PERKANČIOJI ORGANIZACIJA, ADRESAS IR KONTAKTINIAI DUOMENYS: I.1. Perkančiosios organizacijos pavadinimas ir įmonės kodas: Širvintų rajon 2016-12-09 adresas(-ai) ir elektroninė prieiga prie informacijos (URL): Aušra Mažulienė, tel. 8 (382) 30 271, el. paštas ausra.mazuliene@sirvintos.lt II.1. Pirkimo pavadinimas: PROJEKTO DRUŽŲ K.V. (BUV.

Detaliau

Mykolo_12_2011_AKTAS.cdr

Mykolo_12_2011_AKTAS.cdr Kultūros paveldo objekto būklės tikrinimo taisyklių priedas (Kultūros paveldo objekto būklės patikrinimo akto forma) Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra (dokumento sudarytojo pavadinimas) KULTŪROS

Detaliau

Microsoft PowerPoint - PREZENTACIJA 05-04_KAUET [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - PREZENTACIJA 05-04_KAUET [Compatibility Mode] Daugiaaukštės lengvųjų automobilių saugyklos Sukilėlių pr. 19 b projektiniai pasiūlymai Bendri duomenys Uždaroji akcinė bendrovė EKSPLOIT Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikos

Detaliau

Microsoft Word - Misionieriu sodai AISKINAMASIS.doc

Microsoft Word - Misionieriu sodai AISKINAMASIS.doc 322626 Misionierių sodai gyvenamosios paskirties pastatas su požemine automobilių stovėjimo aikštele Subačiaus g. 26, 28, Vilniuje AIŠKINAMASIS RAŠTAS Konkursinis projektas parengtas vadovaujantis LAS,

Detaliau

Microsoft Word - Girkalnis.docx

Microsoft Word - Girkalnis.docx Girkalnis PATVIRTINTA Raseinių rajono savivaldybės tarybos 201 m. d. sprendimu Nr. Girkalnio miestelio želdynų ir želdinių, augančių ne miškų ūkio paskirties žemėje, atlikto inventorizavimo bei šių želdynų,

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS ĮSAKYMAS IR LIETUVOS RADIJO IR TELEVIZIJOS KOMISIJOS SPRENDIMAS DĖL RYŠIŲ REGULIAVIMO TAR

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS ĮSAKYMAS IR LIETUVOS RADIJO IR TELEVIZIJOS KOMISIJOS SPRENDIMAS DĖL RYŠIŲ REGULIAVIMO TAR LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS ĮSAKYMAS IR LIETUVOS RADIJO IR TELEVIZIJOS KOMISIJOS SPRENDIMAS DĖL RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS DIREKTORIAUS

Detaliau

Priedas

Priedas Vilniaus Gedimino technikos universitetas skelbia konkursą išvardintose katedrose ir mokslo padaliniuose užimti šias pareigas: I. GAMTOS IR TECHNOLOGIJOS MOKSLŲ SRITYSE APLINKOS INŽINERIJOS FAKULTETE 1.

Detaliau

PRITARTA Panevėžio rajono savivaldybės tarybos 2018 m. gegužės 30 d. sprendimu Nr. T-98 PANEVĖŽIO R. VELŽIO GIMNAZIJOS DIREKTORIAUS RIMTO BALTUŠIO 201

PRITARTA Panevėžio rajono savivaldybės tarybos 2018 m. gegužės 30 d. sprendimu Nr. T-98 PANEVĖŽIO R. VELŽIO GIMNAZIJOS DIREKTORIAUS RIMTO BALTUŠIO 201 PRITARTA Panevėžio rajono savivaldybės tarybos 2018 m. gegužės 30 d. sprendimu Nr. T-98 PANEVĖŽIO R. VELŽIO GIMNAZIJOS DIREKTORIAUS RIMTO BALTUŠIO 2017 METŲ VEIKLOS ATASKAITA I. BENDRA INFORMACIJA APIE

Detaliau

Leidimų atlikti archeologinius tyrimus išdavimo tvarkos aprašo 2 priedas Andrius Milius (tyrėjo vardas, pavardė) (adresas pa

Leidimų atlikti archeologinius tyrimus išdavimo tvarkos aprašo 2 priedas Andrius Milius (tyrėjo vardas, pavardė) (adresas pa Leidimų atlikti archeologinius tyrimus išdavimo tvarkos aprašo 2 priedas Andrius Milius (tyrėjo vardas, pavardė) starchprojektai@gmail.com (adresas pašto korespondencijai siųsti, telefonas, el. pašto adresas)

Detaliau

Microsoft Word - Moletu_Raj_Koncepcija_7_Redakcija doc

Microsoft Word - Moletu_Raj_Koncepcija_7_Redakcija doc 6. MOLĖTŲ RAJONO SUSISIEKIMO SISTEMA Lietuvos Respublikos teritorijos bendrajame plane yra nustatyta trijų lygmenų integracijos ašių hierarchija (6.1 pav.). 6.1 pav. Ištrauka iš LR teritorijos bendrojo

Detaliau

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos 2010 m. balandžio 26 d. pasirašė projekto,,viešosios vandens turizmo infrastruktūros

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos 2010 m. balandžio 26 d. pasirašė projekto,,viešosios vandens turizmo infrastruktūros Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos 2010 m. balandžio 26 d. pasirašė projekto,,viešosios vandens turizmo infrastruktūros sukūrimas saugomose teritorijose" (toliau Projektas)

Detaliau

Darbo rinkos tendencijos 2017 m. I ketv.

Darbo rinkos tendencijos 2017 m. I ketv. Šiaulių teritorinė darbo birža Darbo rinkos tendencijos 2017 m. I ketv. 2016 m. I-III ketv. INFORMACINIS LEIDINYS BESIDOMINTIEMS DARBO RINKA: APIBENDRINIMAI IR ĮŽVALGOS, STATISTINĖ INFORMACIJA GRAFIŠKAI,

Detaliau

RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žy

RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žy RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žymiausių lietuvių prozininkų Jurgio Kunčino asmenybę,

Detaliau

Pazymejimai_

Pazymejimai_ DOKUMENTŲ (PAŽYMĖJIMŲ), SUTEIKIANČIŲ TEISĘ JUOS PATEIKUSIEMS ASMENIMS NAUDOTIS KELIŲ TRANSPORTO LENGVATOMIS, PAVYZDŽIAI Važiavimo keleiviniu kelių transportu lengvatos pagal Lietuvos Respublikos transporto

Detaliau

Kraštovaizdžio monitoringo ataskaita 2006 m

Kraštovaizdžio monitoringo ataskaita 2006 m KRAŠTOVAIZDŽIO MONITORINGO ATASKAITA 204 M. PRIEDAS 2. Stebėjimo vieta: Žemaitijos nacionaliniame parke esantys miškai. Parametrai ir matavimo vienetai: Įveistų miškų plotas, ha. Monitoringą vykdė ir ataskaitą

Detaliau

II-a klasė

II-a klasė II klasės testų vertinimo ir atsakymų lentelė I testas 1. Už kiekvieną užrašytą žodį skiriama po pusę pupos ir už kiekvieną pažymėtą e ė raidę po pusę pupos (1,5+1,5, 3 pupos). 2. Už kiekvieną taisyklingai

Detaliau

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos kalbų pedagogų asociacijos konferencijoje Kalbos, kultūra

Detaliau

SKLYPAS Vilniaus m. sav., Užupis, Darbo g. Antanas Kudarauskas tel

SKLYPAS Vilniaus m. sav., Užupis, Darbo g. Antanas Kudarauskas tel SKLYPAS Vilniaus m. sav., Užupis, Darbo g. Antanas Kudarauskas tel. +370 685 84631 antanas@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas SKLYPAS Adresas Vilniaus m. sav., Užupis, Darbo g. Plotas 12 m2

Detaliau

VALSTYBINĖS KELIŲ TRANSPORTO INSPEKCIJOS

VALSTYBINĖS KELIŲ TRANSPORTO INSPEKCIJOS Suvestinė redakcija nuo 2015-03-27 iki 2016-08-17 Įsakymas paskelbtas: Žin. 2012, Nr. 68-3519, i. k. 1122213ISAK002B-240 VALSTYBINĖS KELIŲ TRANSPORTO INSPEKCIJOS PRIE SUSISIEKIMO MINISTERIJOS VIRŠININKO

Detaliau

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas RADVILIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS KULTŪROS ĮSTAIGŲ 2012 M. RENGINIŲ PLANAS

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija pagrindinis šalies įstatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija įsigaliojo 1992 m. lapkričio 2 d. Lietuvos Respublikos piliečių priimta 1992 m. spalio 25 d. referendume.

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS

LIETUVOS RESPUBLIKOS LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS Į S A K Y M A S IR LIETUVOS RADIJO IR TELEVIZIJOS KOMISIJOS S P R E N D I M A S DĖL RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS

Detaliau

1 PATVIRTINTA Valstybės įmonės Registrų centro direktoriaus 2018 m. gruodžio 20 d. įsakymu Nr. v-487 NEKILNOJAMOJO TURTO NORMATYVINĖS VERTĖS 2019 META

1 PATVIRTINTA Valstybės įmonės Registrų centro direktoriaus 2018 m. gruodžio 20 d. įsakymu Nr. v-487 NEKILNOJAMOJO TURTO NORMATYVINĖS VERTĖS 2019 META 1 PATVIRTINTA Valstybės įmonės Registrų centro direktoriaus 2018 m. gruodžio 20 d. įsakymu Nr. v-487 NEKILNOJAMOJO TURTO NORMATYVINĖS VERTĖS 2019 METAMS MIESTUOSE Eil. Nr. Masinio nekilnojamojo turto vertinimo

Detaliau

Slide 1

Slide 1 STUDIJOS RENGIMO PAGRINDAS informacija Galimybių studija rengiama vadovaujantis užsakovo pateikta užduotimi. Klaipėdos miesto Atgimimo aikštės ir gretimybių raidos galimybių studijos dalys: visuomenė nuomonė

Detaliau

OPTINIS MENAS (OPARTAS) LIETUVIŲ LIAUDIES AUDINIŲ RAŠTUOSE

OPTINIS MENAS (OPARTAS) LIETUVIŲ LIAUDIES AUDINIŲ RAŠTUOSE OPTINIS MENAS (OPARTAS) LIETUVIŲ LIAUDIES TEKSTILĖS RAŠTUOSE Keturių pa okų iklas 2018 m. Pare gė Kau o Juozo Grušo e o gi azijos dailės okytoja ekspertė RASA KLINGAITĖ DAILĖTYRINĖ UŽDUOTIS I pa oka Susipaži

Detaliau

smalsuciai_small

smalsuciai_small LOPŠELIS -DARŽELIS SMALSUČIAI PROJEKTAS AIKŠTELĖ KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS 1 ANKETŲ APIBENDRINIMAS 2 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU VAIKAIS 3 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU TĖVELIAIS IR PERSONALU 4 PASIŪLYMAI / DARŽELIO MAKETAS

Detaliau

Eil. Nr. 1. Registracijos numeris Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerio 2018 m. vasario 13d. potvarkio Nr. A3-31 pr

Eil. Nr. 1. Registracijos numeris Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerio 2018 m. vasario 13d. potvarkio Nr. A3-31 pr Eil. Nr. 1. Registracijos numeris Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerio 2018 m. vasario 13d. potvarkio Nr. A3-31 priedas 2018 METAIS FINANSUOJAMŲ VAIKŲ DIENOS CENTRŲ

Detaliau

Šiaulių miesto lopšelių – darželių, mokyklų, ligoninių sąrašas (Ldvn/Ln) 2014 m

Šiaulių miesto lopšelių – darželių, mokyklų, ligoninių  sąrašas (Ldvn/Ln) 2014 m ŠIAULIŲ MUNICIPALINĖ APLINKOS TYRIMŲ LABORATORIJA Gegužių g. 94, 783 Šiauliai. Tel. 8-41 514144, el.paštas matl@splius.lt, www.matl.lt TRIUKŠMO TYRIMAI ŠIAULIŲ MIESTO TRIUKŠMO PREVENCIJOS IR TYLIOSIOSE

Detaliau

Nutarimas skelbtas: Žin., 2002, Nr Neoficialus nutarimo tekstas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL KLAIPĖDOS IR TAURAGĖS APSKRIČIŲ

Nutarimas skelbtas: Žin., 2002, Nr Neoficialus nutarimo tekstas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL KLAIPĖDOS IR TAURAGĖS APSKRIČIŲ Nutarimas skelbtas: Žin., 2002, Nr. 93-3999 Neoficialus nutarimo tekstas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL KLAIPĖDOS IR TAURAGĖS APSKRIČIŲ PASIRENGIMO POTVYNIAMS IR POTVYNIO PADARINIAMS ŠALINTI

Detaliau

XIX TARPTAUTINIS KONKURSAS-FESTIVALIS MUZIKA BE SIENŲ 2019 m. rugpjūčio dienomis Druskininkuose KONKURSO-FESTIVALIO DARBOTVARKĖ Rugpjūčio 14 d.

XIX TARPTAUTINIS KONKURSAS-FESTIVALIS MUZIKA BE SIENŲ 2019 m. rugpjūčio dienomis Druskininkuose KONKURSO-FESTIVALIO DARBOTVARKĖ Rugpjūčio 14 d. XIX TARPTAUTINIS -FESTIVALIS MUZIKA BE SIENŲ 2019 m. rugpjūčio 14-23 dienomis Druskininkuose KONKURSO-FESTIVALIO DARBOTVARKĖ Rugpjūčio 14 d. Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykla (Vytauto g. 23) 10:00-20:00

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ROKIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ Nr. 4D-2017/2-644 Vilnius SK

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ROKIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ Nr. 4D-2017/2-644 Vilnius SK LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ROKIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ 2017-07-21 Nr. 4D-2017/2-644 Vilnius SKUNDO ESMĖ 1. Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierius

Detaliau

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS (rajonas/miestas, mokykla) klasės mokinio(-ės) (vardas ir pavardė) 2009 m. pagrindinio kurčiųjų ugdymo pasiekimų patikrinimo

Detaliau

VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SU

VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SU VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SUVESTINIAI DUOMENYS YRA VIEŠI, DETALAUS PAREIGYBIŲ SĄRAŠO

Detaliau

Pramone_Svencioniu_RA_2013.xls

Pramone_Svencioniu_RA_2013.xls Eil. Nr. LIETUVOS RESPUBLIKOS APLINKOS MINISTERIJOS VILNIAUS REGIONO APLINKOS APSAUGOS DEPARTAMENTO ŠVENČIONIŲ RAJONO AGENTŪROS 2013 METŲ ŪKIO SUBJEKTŲ PATIKRINIMŲ PLANAS Tikrinamo ūkio subjekto pavadinimas,

Detaliau

Aiškinamasis raštas

Aiškinamasis raštas 419749 Aiškinamasis raštas IDĖJA: Neringa ypatingas kraštas, pasižymintis unikaliu natūraliu ir dirbtiniu kraštovaizdžiu. Čia kaip niekur kitur jaučiamas žmogaus ir gamtos suartėjimas. Nidos turizmo ir

Detaliau

Paslaugų paskirties pastato Subačiaus g. 77, Vilniaus m. rekonstravimo projektas Projektiniai pasiūlymai TURINYS 1. Titulinis lapas 1 psl. 2. Turinys

Paslaugų paskirties pastato Subačiaus g. 77, Vilniaus m. rekonstravimo projektas Projektiniai pasiūlymai TURINYS 1. Titulinis lapas 1 psl. 2. Turinys Paslaugų paskirties pastato Subačiaus g. 77, Vilniaus m. rekonstravimo projektas Projektiniai pasiūlymai TURINYS 1. Titulinis lapas 1 psl. 2. Turinys 2 psl. 3. Nekilnojamojo turto registro centrinio duomenų

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS ĮSAKYMAS IR LIETUVOS RADIJO IR TELEVIZIJOS KOMISIJOS SPRENDIMAS DĖL RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS DIREKTORIAUS

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

PRIEINAMAS TURIZMAS-TURIZMAS VISIEMS UNIVERSALUS DIZAINAS: TEORIJA IR PRAKTIKA

PRIEINAMAS TURIZMAS-TURIZMAS VISIEMS  UNIVERSALUS DIZAINAS: TEORIJA IR PRAKTIKA PRIEINAMAS TURIZMAS-TURIZMAS VISIEMS UNIVERSALUS DIZAINAS: TEORIJA IR PRAKTIKA RAMUNĖ STAŠEVIČIŪTĖ ARCHITEKTĖ KU DOCENTĖ 2018.10.18, KLAIPĖDA UNIVERSALUS DIZAINAS TAI TOKS GAMINIŲ IR APLINKOS KŪRIMAS (PROJEKTAVIMAS),

Detaliau

Mokinių pasiekimai Vilniaus mieste. Tarptautinių ir nacionalinių tyrimų duomenys

Mokinių pasiekimai Vilniaus mieste. Tarptautinių ir nacionalinių tyrimų duomenys NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS Mokinių pasiekimai Vilniaus mieste. Tarptautinių tyrimų duomenys Dr. Rita Dukynaitė Vilnius, 2015-10-07 Esminiai akcentai iš tarptautinių tyrimų Lygmuo Lytis Socialinis, ekonominis,

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS 1999 M. KOVO 9 D. NUTARIMO NR. 260 DĖL NAUDOJAMŲ VALSTYBINĖS ŽE

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS 1999 M. KOVO 9 D. NUTARIMO NR. 260 DĖL NAUDOJAMŲ VALSTYBINĖS ŽE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS 1999 M. KOVO 9 D. NUTARIMO NR. 260 DĖL NAUDOJAMŲ VALSTYBINĖS ŽEMĖS SKLYPŲ PARDAVIMO IR NUOMOS NE ŽEMĖS ŪKIO PASKIRČIAI

Detaliau

Top margin 1

Top margin 1 EUROPOS KOMISIJOS PRANEŠIMAS SPAUDAI Programa visiems. ES finansavimo laukia 5 milijonai Briuselis, 2011 m. lapkričio 23 d. Pagal šiandien Europos Komisijos pasiūlytą naująją ES švietimo, mokymo, jaunimo

Detaliau

Atestato Nr. Projektavimo stadija Komplekso Nr. Statinys PROJEKTINIAI PASIŪLYMAI, (PP) ACON-2018-MN KULTŪROS IR VERSLO CENTRAS JUOZAPAVIČIAUS IR RINKT

Atestato Nr. Projektavimo stadija Komplekso Nr. Statinys PROJEKTINIAI PASIŪLYMAI, (PP) ACON-2018-MN KULTŪROS IR VERSLO CENTRAS JUOZAPAVIČIAUS IR RINKT Atestato Nr. Projektavimo stadija Komplekso Nr. Statinys PROJEKTINIAI PASIŪLYMAI, (PP) ACON28MN YPATINGAS STATINYS. Statytojas VŠĮ Maskvos kultūros ir verslo centras Maskvos namai Vilniuje", įm.k. 36439

Detaliau

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr Mūsų meilė Ukmergė Žalia skarė Ukmergė Kur bebūsim patikėk Liksi mūsų širdy Ukmergė Arba: Mieloji mūsų Ukmergė Daugiau tokios mes nesutiksim Joje mes žavūs ir jauni Tokiais mes amžinai ir liksim (Irena

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTERIJOS INFORMACIJA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo (2006, Nr ; 2010, Nr

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTERIJOS INFORMACIJA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo (2006, Nr ; 2010, Nr LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTERIJOS INFORMACIJA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo (2006, Nr. 82-3254; 2010, Nr. 123-6260) 36 straipsnio 2 dalimi bei 2011 m. kovo

Detaliau

UAB Studija 33, Įm. kodas: PVM kodas: LT A.s. LT AB SEB Vilniaus bankas Adresas: Danės g. 43, Klaipėda Tel

UAB Studija 33, Įm. kodas: PVM kodas: LT A.s. LT AB SEB Vilniaus bankas Adresas: Danės g. 43, Klaipėda Tel UAB Studija 33, Įm. kodas: 30024086 PVM kodas: LT000079663 A.s. LT86 7044 0600 0496 3883 AB SEB Vilniaus bankas Adresas: Danės g. 43, Klaipėda Tel.: (8-46) 30063 Faks.: (8-46) 30062 www.s33.lt ; info@s33.lt

Detaliau

Title of Presentation

Title of Presentation Lietuvos pažeistų durpynų tvarkymas, įgyvendinant Tyrulių pelkės paukščių apsaugai svarbios teritorijos (PAST) atkūrimo darbus Tyruliai-Life LIFE12 NAT/LT/001186 Projekto rezultatai ir šios teritorijos

Detaliau

455028e c5-8ece-1a583714e0ff

455028e c5-8ece-1a583714e0ff LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO, MOKSLO IR SPORTO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL DOKTORANTŪROS TEISĖS SUTEIKIMO 2019 m. vasario 22 Nr. V-160 Vilnius Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos mokslo ir studijų įstatymo

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padaryti dvasios, neregimybės, Dievo pasaulį jusliškai suvokiamą, negana to, kiek įmanoma

Detaliau

ISSN ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAU

ISSN ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAU ISSN 1392-4095 ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAUDIMO METAIS (1864-1904) KLAIPĖDOS UNIVERSITETO BALTIJOS

Detaliau

m. m. Pradinių klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose

m. m.  Pradinių klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos-daugiafunkcio centro 1-10 klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose 2015-2016 m. m. Tarptautiniai konkursai Tarptautinės plaukimo varžybos Dzūkijos

Detaliau

Jurbarko r. Skirsnemunės Jurgio Baltrušaičio pagrindinės mokyklos direktorės Dainoros Saulėnienės 2018 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Nr. 1 Skirsne

Jurbarko r. Skirsnemunės Jurgio Baltrušaičio pagrindinės mokyklos direktorės Dainoros Saulėnienės 2018 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Nr. 1 Skirsne Jurbarko r. Skirsnemunės Jurgio Baltrušaičio pagrindinės mokyklos direktorės Dainoros Saulėnienės 2018 METŲ VEIKLOS ATASKAITA 2019-01-18 Nr. 1 Skirsnemunė I SKYRIUS STRATEGINIO PLANO IR METINIO VEIKLOS

Detaliau

1. ANTROPOGENINĖS TARŠOS ŠALTINIŲ APKROVOS IR JŲ POKYČIAI 1.1. Sutelktosios taršos poveikis vandens telkiniams 2012 m. Lietuvoje buvo identifikuoti 17

1. ANTROPOGENINĖS TARŠOS ŠALTINIŲ APKROVOS IR JŲ POKYČIAI 1.1. Sutelktosios taršos poveikis vandens telkiniams 2012 m. Lietuvoje buvo identifikuoti 17 1. AROPOGEIĖS ARŠOS ŠALIIŲ APKROVOS IR JŲ POKYČIAI 1.1. Sutelktosios taršos poveikis vandens telkiniams 2012 m. Lietuvoje buvo identifikuoti 18 išleistuvai, kuriais į paviršinius vandens telkinius buvo

Detaliau

Geografische Lage

Geografische Lage TRIUKŠMO LYGIO POKYČIAI IR VALDYMO PRIEMONĖS VILNIAUS MIESTE SĮ Vilniaus planas Aplinkotyrininkė Agnė Eigminienė 2018-05-04 PAGRINDINIAI TRIUKŠMO ŠALTINIAI VILNIAUS MIESTE Autotransportas Geležinkelių

Detaliau

OMNIVA PAŠTOMATŲ SĄRAŠAS LIETUVOJE Lietuva Paštomatas Adresas / paštomato kodas Alytaus NORFA Topolių paštomatas (naujas!) Topolių g. 1, Alytus, 88895

OMNIVA PAŠTOMATŲ SĄRAŠAS LIETUVOJE Lietuva Paštomatas Adresas / paštomato kodas Alytaus NORFA Topolių paštomatas (naujas!) Topolių g. 1, Alytus, 88895 OMNIVA PAŠTOMATŲ SĄRAŠAS LIETUVOJE Lietuva Paštomatas Adresas / paštomato kodas Alytaus NORFA Topolių paštomatas (naujas!) Topolių g. 1, Alytus, 88895 Alytaus PC ARENA paštomatas Naujoji g. 7E, Alytus,

Detaliau

Microsoft Word - PP_Viršelis

Microsoft Word - PP_Viršelis Įmonės kodas 135900576, Gedimino g. 47-311, 44242 Kaunas, tel.+370 37 206356, faks.+370 37 201070, www.svbcentras.lt, el. paštas: infosvb@takas.lt PROJEKTO PAVADINIMAS: Prieauglio tvarto ir skysto mėšlo

Detaliau

Įmonės atestato Nr.3305 Turgaus g.5, Šilutė; tel./faks , tel , SKLYPO, ŠILUTĖS R.SAV., ŠILUTĖS

Įmonės atestato Nr.3305 Turgaus g.5, Šilutė; tel./faks , tel , SKLYPO, ŠILUTĖS R.SAV., ŠILUTĖS Įmonės atestato Nr.3305 Turgaus g.5, Šilutė; tel./faks. 8 441 51443, tel. 8 441 61644, 61645 deltosprojektai@siltec.lt SKLYPO, ŠILUTĖS R.SAV., ŠILUTĖS M., M.JANKAUS G.3 DETALUSIS PLANAS Planavimo organizatorius:

Detaliau

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV Projektas įvykdytas pagal sutartį Nr. GVP/PTS/1288 2016 m. spalio 25 d. PROJEKTO ŠIAULIŲ LETENĖLĖ FENIKSO KELIAS UŢMIRŠTIEMS BEGLOBIAMS VEIKLOS IR FINANSINĖ ATASKAITA Projekto vykdytojas: VšĮ Šiaulių letenėlė

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA 1 Projektinių pasiūlymų Utenos regiono plėtros tarybai projektinių pasiūlymų apibendrinimo Utenos regiono plėtros tarybos sekretoriate tvarkos 3 priedas PATVIRTINTA Utenos regiono plėtros tarybos 2009

Detaliau

UDK :63(474.5)(083.41) Li239 Leidinys iliustruotas Martyno Vidzbelio, Petro Malūko, Raimundo Šuikos nuotraukomis. Redaktorius Vismantas Žuklevič

UDK :63(474.5)(083.41) Li239 Leidinys iliustruotas Martyno Vidzbelio, Petro Malūko, Raimundo Šuikos nuotraukomis. Redaktorius Vismantas Žuklevič UDK 8.28:6(474.5)(08.41) Li29 Leidinys iliustruotas Martyno Vidzbelio, Petro Malūko, Raimundo Šuikos nuotraukomis. Redaktorius Vismantas Žuklevičius Dizainerė Ilona Chmieliauskaitė Kalbos redaktorė Jurgita

Detaliau

VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo metų a

VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo metų a VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo 30-49 metų amžiaus asmenys, tyrintys profesinę kvalifikaciją ir

Detaliau

VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal

VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal individualius ugdymosi planus. (Pagal vidurinio ugdymo

Detaliau

PRITARTA

PRITARTA PRITARTA Rokiškio rajono savivaldybės tarybos 2013 m. balandžio 26 d. sprendimu Nr. TS-6.114 ROKIŠKIO SOCIALINĖS PARAMOS CENTRO DIREKTORĖS 2012 METŲ VEIKLOS ATASKAITA 1. Įstaigos pristatymas. Rokiškio

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsni

LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsni LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 03-10 (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr. 03-202 redakcija) PRIĖMIMO Į TARNYBĄ LIETUVOS BANKE TVARKOS APRAŠAS

Detaliau

Informacinis leidinys 2019 m. kovo 04 d. Nr VĮ Registrų centras. Informacinis leidinys Nr Puslapis 1

Informacinis leidinys 2019 m. kovo 04 d. Nr VĮ Registrų centras. Informacinis leidinys Nr Puslapis 1 Informacinis leidinys 2019 m. kovo 04 d. Nr. 2019-063 VĮ Registrų centras. Informacinis leidinys Nr.2019-063 Puslapis 1 Turinys 1. Juridinių asmenų vieši pranešimai... 3 1.1. Atskyrimas... 3 1.2. Dalyvių

Detaliau