PROJEKTŲ VIEŠINIMO GAIRĖS. Įgyvendinantiems projektus, finansuojamus programos Erasmus+

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "PROJEKTŲ VIEŠINIMO GAIRĖS. Įgyvendinantiems projektus, finansuojamus programos Erasmus+"

Transkriptas

1 PROJEKTŲ VIEŠINIMO GAIRĖS Įgyvendinantiems projektus, finansuojamus programos Erasmus+

2 Leidinį parengė Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra ir INK agency Išleista 2020 m. Finansuojama pagal Europos Sąjungos programą Erasmus+ Vizualinis sprendimas: Ieva Makarevičė

3 TURINYS ĮŽANGA 5 1. VIEŠINIMO NAUDA 6 2. VIEŠINIMO ĮSIPAREIGOJIMAI Logotipų naudojimas Formuluotės naudojimas Projektų skelbimas rezultatų platformoje Papildomos Agentūros taisyklės KĄ BŪTINA ŽINOTI, NORINT SĖKMINGAI VIEŠINTI PROJEKTĄ? Ką pasakoti apie projektą? Auditorija kam pasakoti apie projektą? Kanalai kokiais būdais pasakoti apie projektą? Veiksmų plano kūrimas Atsakingi asmenys kas gali geriausiai viešinti projektą? NAUDINGI PATARIMAI Ryšiai su bendruomene Ryšiai su žiniasklaida Komunikacija socialinėse medijose Pristatymai Fotografavimas ir nuotraukų viešinimas AGENTŪROS PRISIDĖJIMAS VIEŠINANT PROJEKTĄ 43

4

5 5 ĮŽANGA Jūsų projektas yra svarbus ir vertas, kad apie jį sužinotų. Tik kaip, kam, ką ir kada pasakoti? Siekdami padėti atsakyti į šiuos klausimus mes, Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra, ir komunikacijos agentūra INK agency paruošėme jums gaires apie projektų viešinimą. Čia rasite tiek informaciją apie viešinimo nuostatas, kurių įsipareigojate laikytis pasirašydami Erasmus+ dotacijos sutartį, tiek praktinių, profesionalų parengtų patarimų, kaip planuoti ir įgyvendinti viešinimo veiklas. Kviečiame susipažinti. Ir nekantraujame susipažinti su jūsų projektu!

6 6 1. VIEŠINIMO NAUDA Rūpinantis daugybe dalykų projekto viduje dokumentais, finansais, veiklų planavimu ir pan. projekto viešinimo, t.y. pristatymo bendruomenėms ir/ar visuomenei, procesas kartais paliekamas antrame plane. Tai yra didelis praradimas tiek organizacijai, tiek mums visiems nes projektų ir jų rezultatų žinomumas atveria daugybę galimybių, apie kurias dažnai nė nesusimąstoma. Projektų viešinimo nauda yra įvairiapusė: Nauda organizacijai. Didinamas projektą įgyvendinančios organizacijos matomumas ir atpažįstamumas. Taip išauga galimybės išplėsti įgyvendinamą projektą, užmegzti naujas partnerystes ateities veikloms. Taip pat sulaukti įvertinimo už atliktą darbą, įgyti tam tikrą statusą veiklos lauke ir pan. Jei projekto metu buvo sukurtas materialus rezultatas pavyzdžiui, metodas, tyrimas, leidinys ar pan. viešinimas yra būtinas siekiant to rezultato taikymo praktikoje. Nauda Erasmus+ programai ir iš to kylančios galimybės visiems. Didinamas programos Erasmus+ žinomumas ir gerinamas įvaizdis, kas pritraukia daugiau asmenų ir organizacijų naudotis šia programa. Daugėjant norinčių naudotis, programa plečiama ir tobulinama taip atsiranda naujos galimybės tiek pavieniams asmenims, tiek organizacijoms.

7 7 2. VIEŠINIMO ĮSIPAREIGOJIMAI Kiekvienas projektas skirtingas, todėl nėra nei galimybės, nei būtinybės apibrėžti, kaip privalo vykti projekto viešinimas dotacijų gavėjai patys turi išsiaiškinti ir nuspręsti, kokiai auditorijai, kokiais kanalais, kokiomis priemonėmis, kaip dažnai ir pan. turėtų būti pasakojama apie projektą ir jo rezultatus (patarimus, kaip suplanuoti viešinimo procesą, rasite tolesniuose skyriuose). * Dotacijų gavėjai privalo užtikrinti tinkamą programos ir projekto matomumą bei rezultatų sklaidą, laikydamiesi dotacijos sutartyje ir jos prieduose numatytų nuostatų, taisyklių. Jeigu jų nesilaikoma, Agentūra, remdamasi dotacijos sutarties III priedo IV skyriumi, gali sumažinti skirtą dotacijos sumą, net jeigu visa paraiškoje planuota veikla buvo įgyvendinta ir yra tinkama finansuoti. Tačiau yra kelios nuostatos, kurios tinka visais atvejais, ir, remiantis Erasmus+ programos vadovu bei dotacijos sutartimi, yra privalomos įgyvendinantiems projektus. Toliau aptariama kiekviena iš tų privalomų dotacijos sumą galinčių lemti* nuostatų. 2.1 Logotipų naudojimas Dotacijų gavėjai įsipareigoja ant visų viešinimo priemonių (leidinių, plakatų) ir reprezentacinių gaminių (atributikos) visuomet naudoti logotipą, kuris skirtas Programos matomumui ir atpažįstamumui didinti. Bendrai finansuojama pagal Europos Sąjungos programą Erasmus+ Bendrai finansuojama pagal Europos Sąjungos programą Erasmus+» Įprastais atvejais dotacijos gavėjai turi naudoti programos logotipą su užrašu Bendrai finansuojama pagal Europos Sąjungos programą Erasmus+. Logotipą ir jo naudojimo taisykles galite rasti čia: erasmus/logotipai-dotaciju-gavejams/

8 8» Išskirtiniais atvejais (kai anksčiau nurodytas logotipas netinka, nes spaudos plotas yra labai mažas arba dėl vizualinės neatitikties pavyzdžiui, ant marškinėlių) gali būti naudojamas Erasmus+ logotipas. Logotipą ir jo naudojimo taisykles galite rasti čia: Kilus klausimams dėl logotipo pasirinkimo, pirmenybė visada teikiama pirmojo logotipo naudojimui. Taip pat galima kreiptis į Agentūrą dėl konsultacijos. 2.2 Formuluotės naudojimas Dotacijos gavėjai įsipareigoja visuose leidiniuose ir vizualiniuose kūriniuose, kurie buvo sukurti programos finansuotų projektų metu, nurodyti, jog Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija neatsako už kūrinio autorių turinį, naudojant tokią formuluotę: LT Šis leidinys (ar kūrinys) atspindi tik autoriaus nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją. EN The European Commission s support for the production of this publication (work) does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission and National Agency cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Kilus klausimams, ar minėta formuluota reikalinga naudoti konkrečiame kūrinyje, taip pat, jei reikalinga formuluotė kitomis kalbomis, kreipkitės į Agentūrą.

9 9 2.3 Projektų skelbimas rezultatų platformoje Erasmus+ projektų rezultatų platformą galima rasti svetainėje Platformoje dotacijų gavėjai iš įvairių šalių dalinasi savo projektų aprašymais ir rezultatais. Platforma siekiama kelių tikslų:» Atvirumo. Platforma yra prieinama visiems ir tai reiškia, jog bet kas gali greitai ir patogiai susipažinti su vienoje vietoje talpinamais Erasmus+ projektų aprašais, rasti projektų metu sukurtus rezultatus (pavyzdžiui, metodinius leidinius, rekomendacijas, nuorodas į sukurtus tinklapius ar programėles) ir juos taikyti savo veikloje.» Skaidrumo. Platformoje pateikiama išsami informacija apie projektus įskaitant skirtą finansavimą, sukurtą naudą ir pan.» Įkvėpti. Tikimasi, jog platformoje esantys projektų pavyzdžiai padrąsins ir paskatins besidominčius realizuoti savo idėjas. Platformoje pateikiama ir kontaktinė informacija, todėl lankytojai netgi gali susisiekti su sudominusių projektų įgyvendintojais. Finansuotų projektų pirminiai duomenys (projekto pavadinimas, įgyvendinančios organizacijos, santrauka apie planuojamą projektą, dotacijos suma) į platformą įkeliami automatiškai, kai pasirašoma sutartis dėl finansavimo. Po automatinio įkėlimo dotacijos gavėjui išsiunčiamas elektroninis laiškas su instrukcijomis, kaip prisijungti prie platformos ir papildyti informaciją (pavyzdžiui, įkelti savo logotipą, nuorodą į internetinę svetainę, nuorodas į straipsnius apie projektą, rezultatus, pan.). Pabaigus projektą ir pateikus galutinę ataskaitą Agentūra patikrina ataskaitoje pateiktą jau įgyvendinto projekto santrauką ir, jei ji tinkama, pasirašius ataskaitos patvirtinimo procedūrą, santrauka taip pat automatiškai perkeliama į platformą. Pastaba: informaciją platformoje pildyti galima bet kada iki galutinės ataskaitos pateikimo, tačiau informacija visiems matoma taps tik po to, kai ją patikrins ir patvirtins Agentūra tai įprastai daroma gavus galutinę projekto ataskaitą.

10 10 Kaip parašyti tinkamą galutinę projekto santrauką? Santrauka turi būti parašyta angliškai, tačiau paprastai ir aiškiai nenaudojant specifinės terminologijos ir kito, kas galėtų trukdyti su projektu nesusijusiems asmenims suprasti projekto esmę. Santraukoje turėtų būti pateikiama tokia informacija: projekto tikslai, dalyvių aprašymas, veiklų aprašymas, metodika, kuri buvo taikoma projekto metu, rezultatų ir ilgalaikio poveikio aprašas. * Strateginių partnerysčių projekto įgyvendintojams neįkėlus projekto rezultatų į platformą Agentūra atmeta galutinę ataskaitą. Svarbu: jaunimo mainų, jaunimo darbuotojų mobilumo ir jaunimo dialogo projektų dotacijų gavėjai skatinami, o strateginių partnerysčių dotacijų gavėjai įpareigojami* projektui pasibaigus viešinti projektų rezultatus Erasmus+ projektų rezultatų platformoje. Kilus klausimams dėl projektų rezultatų talpinimo platformoje, galima kreiptis į Agentūrą dėl konsultacijos. *Taisyklės taikomos (privalomos) visiems projektams, kuriuos 2020 m. finansavo Erasmus+ jaunimo srities programa. Taisyklės yra rekomendacinio pobūdžio projektams, kurie buvo finansuoti Erasmus+ jaunimo srities programos 2018 m., 2019 m., tačiau jų veiklos yra įgyvendinamos po 2020 m. liepos 1 d. 2.4 Papildomos Agentūros taisyklės 2020 m.* pasirašydami dotacijos sutartį dotacijos gavėjai įsipareigoja: 1. Iki galutinės ataskaitos pateikimo, pateikti Agentūrai bent 5 kokybiškas (ryškias, neišsiliejusias, originalių spalvų) nuotraukas, kurios iliustruotų įgyvendintas veiklas, užpildydami formą. Bent vienoje iš nuotraukų turi būti užfiksuoti visi projekto veikloje dalyvavę asmenys:» Jei finansuota jaunimo mainų veikla, bent vienoje nuotraukoje turi būti galimybė identifikuoti visus jaunimo mainuose dalyvavusius dalyvius ir grupių lyderius.» Jei finansuota jaunimo darbuotojų mobilumo veikla, bent vienoje nuotraukoje turi būti galimybė identifikuoti visus jaunimo darbuotojų mobilume (pvz., mokymo kursuose, seminare) dalyvavusius dalyvius ir mokymų vadovus, fasilitatorius.

11 11» Jei finansuotas strateginės partnerystės tarptautinis susitikimas, sklaidos veikla, tarptautinė mokymo(-si) veikla, bent vienoje nuotraukoje turi būti galimybė identifikuoti visus tarptautiniame susitikime ar sklaidos veikloje, ar tarptautinėje mokymo(-si) veikloje dalyvavusius dalyvius ir mokymų vadovus, fasilitatorius.» Jei finansuotas jaunimo dialogo nacionalinis ar tarptautinis susitikimas, nuotraukoje turi būti galimybė identifikuoti visus nacionaliniame ar tarptautiniame susitikime dalyvavusius dalyvius ir sprendimų priėmėjus. Kilus klausimams dėl nuotraukų atitikties kokybiškumo ar kitiems kriterijams, galima kreiptis į Agentūrą dėl konsultacijos. Dotacijos gavėjai, pateikdami nuotraukas turi patvirtinti, kad: a. visi siunčiamose nuotraukose užfiksuoti projekto veiklos dalyviai yra raštu pateikę savo sutikimus (esant nepilnamečių projekto veiklos dalyvių būtinas nors vieno iš tėvų, globėjų ar rūpintojų ir paties nepilnamečio sutikimas) dėl šių nuotraukų viešinimo Nacionalinės agentūros leidžiamuose leidiniuose, prezentacijose ir administruojamuose kanaluose: socialinėse medijose, internetinėse svetainėse ir pan.; b. dotacijų gavėjai turi Nacionalinei agentūrai pateikiamų nuotraukų visas turtines teises (įskaitant, bet neapsiribojant teisę atgaminti, teisę platinti, teisę adaptuoti, teisę viešai rodyti ir padaryti prieinamu kompiuterių tinklais (internete)) ir neatlygintinai neribotoje teritorijoje, visam autorinių turtinių teisių galiojimo laikotarpiui, neišimtine licencija suteikia šias teises Nacionalinei Agentūrai. Dotacijos gavėjams patvirtinus abu (a ir b) punktus, nuotraukos bus tvarkomos ir viešinamos ne ilgiau nei 5 metus Privatumo politikoje nustatyta tvarka (pateiktos nuotraukos bus naudojamos Nacionalinės agentūros leidžiamuose leidiniuose, prezentacijose ir administruojamuose kanaluose: socialinėse medijose, internetinėse svetainėse ir pan.).

12 12 Dotacijos gavėjams nepatvirtinus nors vieno iš punktų, pateiktos nuotraukos bus saugomos Nacionalinėje agentūroje ne ilgiau nei 6 mėnesius Privatumo politikoje nustatyta tvarka ir bus naudojamos tik siekiant pagrįsti Erasmus+ finansuotų veiklų įgyvendinimą ir dalyvių skaičių (kaip prevencinė priemonė nuo sukčiavimo). Kilus klausimams apie dalyvių sutikimus dėl viešinimo ir nuotraukų autorines teises, kviečiame skaityti skyrių 4.5 Fotografavimas ir nuotraukų viešinimas arba kreiptis į Agentūrą dėl konsultacijos. 2. Kartu su nuotraukomis, pildydami tą pačią formą, dotacijos gavėjai turi pateikti Nacionalinei agentūrai trumpą (iki 1000 spaudos ženklų įskaitant tarpus) aprašymą apie projektą ir veiklas, kurias iliustruoja pateiktos nuotraukos. Dotacijos gavėjams patvirtinus sutikimą aprašas (ar jo dalis) bus viešinamas kartu su nuotraukomis (jei šios bus viešinamos). Kilus klausimams dėl nuotraukų aprašo, galima kreiptis į Agentūrą dėl konsultacijos. 3. Dotacijos gavėjai turi užtikrinti bent 1 turinio vieneto (teksto, garso ar vaizdo medžiagos) apie projektą publikavimą regioninėje arba nacionalinėje žiniasklaidoje (laikraščiuose, žurnaluose, radijuje, televizijoje, internetiniuose dienraščiuose). Įrodymai apie publikavimą (nuorodos, prisegtos skenuotos publikacijos ar pan.) turi būti pateikiami galutinėje projekto ataskaitoje.

13 13 Kodėl verta viešinti žiniasklaidoje? Agentūra, stebėdama, kaip viešinami įvairūs projektai, įvertino, jog dažnais atvejais dėmesys, skiriamas ryšiams su žiniasklaida, yra nepakankamas nepakankamai informacijos apie projektus ir apskritai programą pateikiama masinėse informavimo priemonėse. Masinės informavimo priemonės yra naudingi kanalai, nes leidžia pasiekti plačią, įvairią, naują auditoriją taip apie projektą ir programą gali sužinoti tie, kurie dar nieko nežino; kurie nėra pasiekiami jūsų pačių administruojamais kanalais; apie kuriuos galbūt nepagalvojote kaip apie tikslinę auditoriją, bet jiems jūsų projektas, organizacija ar pati programa yra aktualu. Taigi viešinimas ir žiniasklaidoje yra būdas padidinti programos bei jos galimybių matomumą, formuoti teigiamą įvaizdį (apie jūsų projektą, organizaciją, programą) ir taip pritraukti naujus, įvairesnius žmones domėtis jūsų projekto tema, jūsų organizacija, programa ir pan. Įvedant naują taisyklę norima paskatinti šiuo būdu naudotis atrasti bendradarbiavimo su žiniasklaida naudą. Kilus klausimams dėl turinio vieneto ir/ar žiniasklaidos apibrėžties, galima kreiptis į Agentūrą dėl konsultacijos. Informacijos apie tai, kaip pasirinkti žiniasklaidos priemonę, kaip megzti ryšius su žiniasklaida, kaip parengti tinkamą pranešimą žiniasklaidai ir pan., rasite tolesniuose skyriuose (daugiausia 4.2 Ryšiai su žiniasklaida ). Populiariausius šalies naujienų portalus ir jų skaitomumą rasite čia: Šalies spaudą pagal regionus rasite čia:

14 14 3. KĄ BŪTINA ŽINOTI, NORINT SĖKMINGAI VIEŠINTI PROJEKTĄ? Pirmiausia svarbu suprasti, jog, siekiant rezultatų, nepakaks pavienių, neplanuotai, atsitiktiniais kanalais skleidžiamų žinučių ar vieno kito renginio bet kam, kas susirinks. Projekto viešinimas reikalauja strateginio požiūrio tai reiškia, kad būtinas apgalvojimas, planavimas ir nuoseklus viešinimo veiklų įgyvendinimas viso projekto ciklo metu. Prieš planuojant labai svarbu sau atsakyti į pagrindinius klausimus: ką turėčiau papasakoti apie projektą; kam noriu ir turėčiau tai pasakoti kas yra auditorija, kuriai žinios apie mano projektą gali būti įdomios bei naudingos; kokiais būdais, kanalais man tą auditoriją pasiekti? Atsakius į šiuos klausimus, reikalinga susiplanuoti, kokių veiksmų ir kada bus imamasi, kad būtų pasiekti išsikelti tikslai. Apie visa tai detaliau toliau šiame skyriuje.

15 Ką pasakoti apie projektą? Svarstydami, kokią informaciją komunikuoti, į savo projektą pažvelkite kuo plačiau. Nors labai svarbu papasakoti, ko projektu buvo pasiekta, tačiau svarbu nepamiršti, jog neretai įdomių kampų komunikacijai slepia ir pats projekto įgyvendinimo procesas. Tad savo veiklą išskirstykite etapais, įvertinkite kiekvieno komandos nario kasdienybę dirbant prie šio projekto, sekite tarpinius rezultatus, taip pat viešosios erdvės aktualijas, kurios susijusios su jūsų projekto veikla. Kiekvienu iš šių atveju galite rasti įdomių pavyzdžių ar naudingos informacijos, kuria galėtumėte pasidalinti. Projekto pradžia. Pranešti apie projekto pradžią ne mažiau svarbu, nei informuoti apie jo pabaigą ir rezultatus. Taip prisistatysite visuomenei ir žiniasklaidos atstovams, kas padės atkreipti dėmesį ir į vėliau jūsų komunikuojamas naujienas. Savo projekto tikslą pristatykite per jo aktualumą kalbėkite pavyzdžiais (savo komandos narių ar dalyvių), parodykite, kad tikite šia idėja. Akcentuokite ne projektą, o jo misiją ir naudą visuomenei. Tam itin parankus pranešimo žiniasklaidai formatas. Dalyvių patirtis projekto metu. Reali patirtis ir gyvenimiški pavyzdžiai auditorijai kur kas įdomesni nei projekto veiklos ataskaitos. Ieškokite įdomių istorijų, vykstančių projekto metu. Dalyvių patirtys, pokyčiai gali būti pristatyti ir realiuoju laiku, su nuoroda į vėliau lauksiantį istorijos tęsinį. Pasakokite stereotipus griaunančias istorijas, pristatykite įkvepiančias patirtis, netikėtus atradimus. Tokios istorijos tinka soc. tinklams, bet neretai yra labai įdomios ir naujienų portalams, laikraščiams. Projekto vidinė virtuvė. Jei apie savo projektą aktyviai komunikuojate nuo pat pradžių, visuomenei įdomu stebėti ir jo užkulisius. Komandos patirtys ir atradimai, įdomūs susitikimai, kelionės, ilgi darbo vakarai tai puikus turinys soc. tinklams. Įkvepiančios istorijos ar griuvę stereotipai galimi ne tik dalyvių, bet ir organizatorių tarpe atkreipkite dėmesį į tokias istorijas ir taip pat dalinkitės jomis su žiniasklaida. Aktualijos ir jūsų ekspertinės žinios, remiantis projekto patirtimi. Progų komunikuoti ieškokite ne tik projekto viduje, bet ir viešojoje erdvėje. Aktualijos, visų aptariamos temos ar kasmetinės šventės gali suteikti galimybę pasisakyti, jei yra susijusios su jūsų projekto veikla. Pasitelkite savo ekspertines

16 16 žinias, cituokite papildomus ekspertus iš išorės, parenkite publikaciją su patarimais ar įžvalgomis, įtraukite projekto patirtį. Tai padeda kurti jūsų komandos ar skirtingų jos narių, kaip ekspertų, įvaizdį. Rezultatai. Projekto rezultatai gali būti tiek aiškūs, apčiuopiami, pritaikomi (materialieji), tiek viduje įvykę pokyčiai (nematerialieji). Materialieji rezultatai. Pavyzdžiui: problemos sprendimo metodas arba modelis; praktinė priemonė arba produktas (pavyzdžiui, mokymo programos, e. mokymosi priemonės, leidiniai); moksliniai tyrimai, ir kt. Šie rezultatai labai vertingi tuo, jog jais gali pasinaudoti daugiau žmonių tačiau svarbu suprasti, jog naudojamasi bus tik tada, jei apie tokius rezultatus bus žinoma. Tai reiškia, jog būtina identifikuoti, kam būtų naudingas projekto rezultatas, ir viso projekto metu su tomis auditorijomis aktyviai dirbti megzti ryšius; kol intelektinis produktas rengiamas, anonsuoti jį, galbūt įtraukti auditorijas į rengimo procesus; kai jau turimas rezultatas pristatyti auditorijoms, aiškinti apie taikymo būdus ir naudą, kt. Nematerialieji rezultatai. Pavyzdžiui: įgytos žinios ir patirtis; pagerėję įgūdžiai; geresnis kultūrų supratimas ir kt. Kadangi šie rezultatai neturi aiškios formos juos yra sunkiau ir suvokti patiems, ir apie juos papasakoti kitiems. Nematerialiųjų rezultatų į(si)vertinimui patariama naudoti interviu, klausimynus, testus, stebėjimą, savęs vertinimo mechanizmą ir pan. O pristatant tokius rezultatus viešai yra būtina pasitelkti realius pavyzdžius ir patirtis cituokite projekto dalyvius pranešimuose žiniasklaidai, viešai kalbinkite juos renginiuose ir pan. Leiskite ir skatinkite vidinius pokyčius pristatyti patiems juos patyrusiems asmenims. Nematerialieji rezultatai yra labai svarbūs tuo, jog jie įkvepia kitus taip pat pasinaudoti Erasmus+ programa.

17 Auditorija kam pasakoti apie projektą? Rengdami komunikacinę žinutę, galvokite apie jos gavėją kam norite skirti šią informaciją, kas ją turi perskaityti. Tai padės suprasti, kaip planuoti savo komunikaciją, kad ji pasiektų, sudomintų ir paskatintų veikti jūsų tikslinę auditoriją. Savo tikslinę auditoriją apibrėšite sukūrę žmogaus ar bendruomenės, kuriai skirta jūsų žinutė, profilį. Nesirinkite itin plačių, nekonkrečių apibrėžimų, pvz. visuomenė, lietuviai, klaipėdiečiai. Auditoriją siaurinkite išskirdami bent kelias savybes, kurios ją vienija. Dažnais atvejais jūsų tikslinę auditoriją sudarys žmones, kurie:» gali tapti jūsų projekto dalyviais;» gali būti suinteresuoti bendradarbiauti, tapti jūsų partneriais;» domisi su jūsų projektu susijusiomis veiklomis. Nusprendę, kam skirta jūsų komunikacinė žinutė, išskirkite šios žmonių grupės savybes, gyvenimo būdą:» Koks jų amžius?» Kokia gyvenamoji vieta?» Koks išsilavinimas?» Kokia darbinė padėtis?» Kokie pomėgiai?» Iš kur sužino naujienas?» Kokiais informacijos šaltiniais pasitiki?» Kokius socialinius tinklus naudoja?» Kas juos motyvuoja imtis iššūkių?» t.t.

18 18 Apibrėžę savo tikslinės auditorijos profilį, spręskite, kaip su ja kalbėti: Pastaba: kiekvienas projektas turi ne po vieną tikslinę auditoriją. Tikslinė auditorija susijusi su tuo, iš kokio kampo žiūrite į projektą ir kokią žinutę apie projektą formuojate.» Tai, ką norite pasakyti, turi derėti su tuo, ką tikslinė auditorija norėtų išgirsti. Rinkitės savo tikslinei auditorijai patinkančią turinio pateikimo formą, jiems artimą komunikacinį toną. Pavyzdžiui, vieni mėgsta akis traukiančius vizualus, neformalų bendravimą, kitiems svarbi kuo išsamiau pateikta informacija.» Informaciniai kanalai, kuriuos pasirenkate projekto viešinimui, turi būti mėgstami ir naudojami jūsų tikslinės auditorijos tik taip jūsų žinutė pasieks savo gavėją. Pavyzdžiui, jei norite tiesiogiai pasiekti moksleivius verta rinktis soc. tinklus, o galbūt naudinga, kad jūsų žinutė pasiektų mokytojus tokiu atveju gali praversti publikacija regioniniame laikraštyje. Pavyzdžiui, jei jūsų projektas yra apie jaunimo užimtumo skatinimą regione, galimos tokios komunikavimo temos ir auditorijos: Tema projekto veiklos, į kurias galima įsitraukti, ar rezultatai, kuriais galima naudotis jaunimo užimtumo problema (problemos kėlimas, aptarimas, remiantis x regiono pavyzdžiu, paminint projektą, kaip išskirtinį problemos sprendimo būdą) sėkmės istorija iš dalyvio perspektyvos: x jaunuolio pasakojimas apie įsitraukimą į projektą ir kaip jam tai padėjo būdai (pavyzdžiui, naudojami ar kuriami projekto metu), kuriais galima skatinti jaunimo užimtumą (regionuose) patarimai kitiems Auditorija x regiono jaunimas, dirbantys su x regiono jaunimu gali būti labai įvairi dirbantys su jaunimu, tėvai, sprendimų priėmėjai, kt. (tinkama tema nacionalinei žiniasklaidai) gali būti labai įvairi neturintys kuo užsiimti jaunuoliai, tėvai, dirbantys su jaunimu, kt. (tinkama tema nacionalinei žiniasklaidai) dirbantys su jaunimu (regionuose)

19 Kanalai kokiais būdais pasakoti apie projektą? Kanalas tai priemonė, kurią naudojant, informacija apie jūsų projektą pasiekia skaitytoją/ klausytoją/žiūrovą. Šiandieninė kanalų įvairovė itin gausi. Galime rinktis nuo tradicinių žiniasklaidos kanalų iki nuosavų platformų, kuriose informaciją skelbiame kada norime ir kokią norime. Siekiant išsirinkti efektyviausią kanalą, vertėtų dar kartą pagalvoti apie tikslinę auditoriją kokius kanalus ji naudoja dažniausiai, kur ieško naujienų ir kokie kanalai jai yra lengviausiai pasiekiami. Jūsų interneto puslapis. Tai nuosavas informacijos kanalas, atliekantis reprezentacinę funkciją. Interneto puslapyje skelbiama informacija įprastai pasieks tik tuos, kurie jos ieškos. Tačiau turėdami tvarkingą interneto puslapį ir reguliariai atnaujindami jame esančią informaciją, kursite patikimo projekto/patikimos organizacijos įvaizdį, suteiksite galimybę skaitytojui visą informaciją apie jus rasti vienoje vietoje. Klasikinė žiniasklaida. Tai kanalai, kuriuose didžioji dalis gyventojų ieško naujienų: naujienų portalai, spauda, radijas, televizija. Klasikinės žiniasklaidos kanalai leis pasiekti ir tuos, kurie informacijos apie jūsų projektą tikslingai neieškojo. Jie taipogi prisideda kuriant patikimo ir reikšmingo projekto įvaizdį. Nacionaliniai žiniasklaidos kanalai leidžia pasiekti didžiausią auditoriją, tačiau prieš skelbdami informaciją juose, įvertinkite, ar jūsų naujiena nėra aktuali tik vienam šalies regionui ar miestui. Tokiu atveju tikslingiau rinktis regioninius žiniasklaidos kanalus miesto naujienų portalą, vietinį laikraštį ir pan. Populiariausius šalies naujienų portalus ir jų skaitomumą rasite čia: Šalies spaudą pagal regionus rasite čia: Socialinė medija. Socialiniai tinklai Facebook, Instagram, Linkedin ir kiti leidžia pasiekti labai konkrečią tikslinę auditoriją. Turėdami paskyrą socialiniuose tinkluose, skatinsite savo tikslinės auditorijos įsitraukimą, suteiksite galimybę jiems paprastu ir patogiu būdu užduoti rūpimus klausimus. Čia publikuojamas turinys mažiau formalus ir artimesnis skaitytojui, taip pat ženkliai prisideda prie jūsų įvaizdžio formavimo, todėl jis turi

20 20 būti ypatingai tvarkingas. Kokybiška vizualinė medžiaga, taisyklinga kalba, tinkamas bendravimas su sekėjais čia būtinas. Norėdami pasiekti labai apibrėžtą, tam tikrais pomėgiais, interesais pasižyminčią auditoriją, tai galite padaryti turiniui pirkdami reklamą. Dalomoji informacinė medžiaga. Informacijos apie projektą pateikimas lankstinukuose ar plakatuose leidžia pasiekti tikslinę auditoriją jos lankomose vietose. Pagalvokite apie savo tikslinė grupės veiklas lankomas kavines, kultūros renginius, mokslo įstaigas ir pan. Ši informacinė priemonė taip pat paranki norint pasiekti vyresnio amžiaus auditoriją, nesinaudojančią skaitmeniniais kanalais. Visgi, dalomoji medžiaga netinkama pranešti naujienas, jos paskirtis kviesti dalyvauti, registruotis. Renginiai, diskusijos, pokalbiai. Tiesioginė komunikacija su tiksline auditorija yra itin paveiki. Projekto ir jo idėjos pristatymas renginio ar inicijuotos diskusijos metu klausytojams kuria išliekamąją vertę, skatina įsitraukimą, parodo projekto idėjos aktualumą. Kai tikslinė auditorija itin plati, tiesioginės komunikacijos būdai leis pasiekti tik nedidelę jos dalį. Tačiau, jei pasirinktas reginio ar diskusijos formatas gali būti įrašytas, jo turinį galima patalpinti ir kitame kanale.

21 Veiksmų plano kūrimas Viešinimo veiksmų planas padeda laiku pasiruošti naujienas bei numatyti visas projekto viešinimo galimybes. Jį renkite atsižvelgdami į savo projekto veiklų planą:» Susižymėkite svarbių projekto etapų pradžias ir pabaigas: kai kurias iš šių naujienų bus verta paskelbti pranešimu žiniasklaidai, didelę dalį pranešti soc. tinkluose.» Atkreipkite dėmesį į etapus, kuriuose reikės bendruomenės įsitraukimo, dalyvių, rėmėjų, partnerių. Prieš prasidedant šiems etapams komunikacija turės būti itin intensyvi.» Atkreipkite dėmesį į nacionalines šventes, tarptautines dienas, su jūsų projekto tematika susijusius minėjimus galbūt šios progos būtų puiki galimybė renginiui, bendradarbiavimui, naujai temai žiniasklaidoje ar tiesiog jūsų aktyvumą palaikančiai komunikacijai soc. tinkluose.» Viešinimo plane numatykite ne tik laiką, kada žinia bus iškomunikuota, bet ir terminą, kada visas turinys turi būti paruoštas tam nusimatykite kelias dienas iki viešinimo dienos.» Viešinimo planą pravartu naudoti online sheet formatu bei visiems komandos nariams pildyti realiuoju laiku. Viešinimo rezultatų siekimas Komunikacijos efektyvumą pagrįsti konkrečiais skaitiniais duomenimis praktiškai neįmanoma. Vargu ar sužinosite, kiek žmonių perskaitė jūsų publikaciją, kiek susidomėjo jūsų projektu dėl konkretaus komunikacinio veiksmo ir pan. Tačiau prieš pradėdami viešinimo darbus, būtinai iškelkite sau komunikacinius tikslus kiek pranešimų žiniasklaidai viso projekto metu turi pasirodyti žiniasklaidoje, kokį dažnį numatysite soc. tinklų įrašams, kiek renginio dalyvių planuojate sulaukti. Tai padės siekti geresnio rezultato, sekti komunikacijos sklaidą.

22 22 Publikacijos žiniasklaidoje. Tikslai:» Nesitikėkite patekti į visus naujienų portalus (Delfi, 15min, Lrytas, Alfa, Tv3.lt ar LRT.lt). Jei publikaciją turite nors viename iš jų pasiekėte puikų rezultatą.» Svarbu pasiekti kuo labiau tikslinę auditoriją tad atkreipkite dėmesį, kad kartais publikacija regioninėje žiniasklaidoje vertingesnė nei nacionalinėje.» Iš anksto nusimatykite, kiek skirtingų naujienų žiniasklaidai norėsite parengti (pvz. 1 per mėnesį) pagal tai planuokite temas. Tai padės išlaikyti komunikacijos reguliarumą, pranešimus žiniasklaidai parengti laiku. Publikacijų žiniasklaidoje ataskaita:» Sekite pasirodžiusias publikacijas taip pastebėsite, kurių sklaida buvo geresnė.» Pildykite viešinimo plane esančią publikacijų ataskaitą. Portalų vartotojų skaičių rasite (real users), jei publikacija pasirodė leidinyje žymėkite jo tiražą. Svarbu! Šie duomenys neparodys tikslaus pasiektos auditorijos skaičiaus, tačiau leis įsivaizduoti pranešimo sklaidos mastą.

23 23 Soc. tinklai. Tikslai:» Fiksuokite savo soc. tinklo paskyros sekėjų skaičių viešinimo pradžioje. Atkreipkite dėmesį į tai, kiek vidutiniškai naujų sekėjų sulaukiate per savaitę. Nežymiai padidinkite šį skaičių ir nusimatykite naujų sekėjų per mėnesį tikslą bei skaičių, kurį norėsite pasiekti projekto viešinimo pabaigoje. Tai skatins kurti naudingą turinį, stebėti, kokie įrašai pritraukia daugiau sekėjų.» Nustatykite įsitraukimo (engagement) tikslą, kurio stengsitės laikytis (jį sudaro like paspaudimai, komentarai, pasidalinimų skaičius). Tikslą iškelkite stebėję kelių savo įrašų pasiekiamumo rodiklius stenkitės išlaikyti ne mažesnį, o dar geriau padidinti. Tai taip pat padės sekti, kokį turinį mėgsta naudotojai.» Suplanuokite, kiek įrašų per savaitę pasirodys jūsų paskyroje. Laikykitės plano, išlikite aktyvūs taip užtikrinsite didesnį pasiekiamumą. Soc. tinklų ataskaita:» Įpraskite savaitės pabaigoje užpildyti soc. tinklų ataskaitą, esančią viešinimo plane.» Įsitraukimo skaičių fiksuokite praėjus 3 4 dienoms po įrašo paskelbimo įprastai šis skaičius tuo metu jau bus sustojęs augti (nebent pirksite reklamą). Stebėkite, kokie įrašai sulaukia didesnio įsitraukimo, pagal tai planuokite ir savo turinį. Viešinimo veiksmų plano šabloną galite rasti čia.

24 Atsakingi asmenys kas gali geriausiai viešinti projektą? Kokybiškas projekto viešinimas reikalauja nuolatinio dėmesio, pastangų, tam tikrų kompetencijų. Todėl svarbu projekto komandoje atrasti žmogų ar komandą, kuris/kurie galėtų prisiimti atsakomybę už išorinę komunikaciją viso projekto metu. Atsakingas asmuo turėtų turėti tam tikras asmenines savybes ir įgūdžius. Ieškodami geriausiai šioms pareigoms tinkančio kolegos, atkreipkite dėmesį, ar jis/ji:» geba sisteminti ir įdomiai pateikti informaciją;» geba viešai komunikuoti;» nuolat domisi jūsų veiklos srities ir bendromis naujienomis; išmano veiklos srities kontekstą;» geba planuoti, dirbti strategiškai;» geba naudotis išmaniosiomis technologijomis, naudotis socialinėmis medijomis, fotografuoti, redaguoti nuotraukas ir pan.;» moka dorotis su stresu ir emocijomis. Jei organizacijoje yra jaunuolis, besidomintis komunikacijos sritimi ir galbūt net planuojantis su ja sieti savo profesinį kelią suteikite galimybę jam realizuoti save ir kelti kompetencijas. Svarbu: jei projektą įgyvendinate su partneriais, nepamirškite, jog atsakomybė viešinti projektus ir jų rezultatus yra bendra. Tai reiškia, jog apgalvojant, planuojant ir vykdant viešinimo veiklas turi dalyvauti visų projektą įgyvendinančių organizacijų atstovai taip komunikacija bus vientisa, o tai leis pasiekti geresnius rezultatus.

25 25 4. NAUDINGI PATARIMAI 4.1 Ryšiai su bendruomene Jūsų projektą palaikanti bendruomenė gali tapti jūsų idėjos vėliavnešiu, o komunikacija iš lūpų į lūpas atneša ne mažiau naudos nei stipri reklaminė kampanija. Bendruomenės palaikymą pasiekti padeda:» orientacija į bendruomenės aktualijas bei problemas;» išskirtinio dėmesio bendruomenei rodymas;» aktyvus ryšio su jos nariais palaikymas. Įsivaizduokite, kad jūsų projektas ir bendruomenė sudaro organizaciją, kurios sklandžiam bendradarbiavimui reikalinga vidinė komunikacija. Organizacijos nariams (bendruomenei) pirmiesiems pranešamos naujienos, suteikiama išskirtinė galimybė sužinoti daugiau informacijos, vertinamas jos grįžtamas ryšys. Keletas patarimų, kaip palaikyti gerus santykius su bendruomene: 1. Rinkitės bendruomenės naudojamus kanalus. Pavyzdžiui, kalbant apie vietos bendruomenę regioninius laikraščius, vietos bendruomenės grupes socialiniuose tinkluose. 2. Ne tik praneškite naujienas, bet ir kurkite pridėtinę vertę. Siūlykite naudingą turinį, bendruomenėje skatinkite iniciatyvas, susijusias su jūsų projekto veikla, kvieskite dalyvauti renginiuose.

26 26 3. Būkite pasiekiami ir atviri. Sudarykite sąlygas jums užduoti klausimus, organizuokite vietos bendruomenei skirtus pristatymus. 4. Būkite bendruomenės dalimi. Įsitraukite į šventes ir tradicinius renginius, sveikinkite bendruomenės narius švenčių proga. 5. Kalbėkite per bendruomenės narius. Jei jie įtraukti į jūsų projektų veiklą, dalinkitės šių žmonių istorijomis. Cituokite juos pranešime žiniasklaidai, renkite atskirus interviu su įkvepiančiomis istorijomis RENGINYS BENDRUOMENEI Renginys bendruomenei būdas padėti įsigilinti ar paskatinti įsitraukti. Iš renginio dalyviai tikisi pridėtinės vertės, todėl, jei jūsų tikslas tiesiog pranešti naujieną verčiau tai padaryti pranešimu žiniasklaidai. Kitais atvejais ieškokite būdų, kurie dalyvius ne tik paskatintų ateiti, bet ir suteiktų įdomią patirtį. Formatai» Pristatymas: kalba projekto atstovai, žiūrovai užduoda klausimus. Tinkamas bendruomenės supažindinimui su projekto tikslais, ryšio su tiksline auditorija užmezgimui.» Diskusija/ pokalbis: vyksta tarp projekto atstovų, dalyvių, suinteresuotų šalių, ekspertų ar bendruomenės atstovų, žiūrovai užduoda klausimus. Padeda atkreipti dėmesį į jūsų projekto temos aktualumą, išsiaiškinti bendruomenės poziciją, skatina bendruomenės narių įsitraukimą į aptariamą problemą.» Pramoga: protmūšis, dirbtuvės, nedidelis šventinis renginys. Padeda užmegzti/ palaikyti artimesnį ryšį su bendruomene, kuria pridėtinę vertę bendruomenei.» Padėka: projekto organizatoriai dėkoja už dalyvavimą, palaikymą ar kitą bendruomenės įsitraukimo formą. Tinka užbaigus svarbų projekto etapą, pasiekus gerų rezultatų ir pan.

27 27 Dalyviai» Jei renginys atviras, įvertinkite jūsų suplanuotą renginio vietą galbūt vietų skaičius ribotas ir tam, kad galėtumėte kontroliuoti ketinančių apsilankyti kiekį, verta paskelbti dalyvių registraciją? Apie tai informuokite renginio kvietime kur ir kaip dalyviai gali registruotis.» Jei renginyje dalyvaus tik kviestiniai svečiai, kvietimus siųskite kiekvienam asmeniškai. Nurodykite, kokiam žmonių skaičiui galioja kvietimas, iki kada lauksite dalyvavimo patvirtinimo.» Į renginį pakvieskite ir vietos žiniasklaidos atstovus. Jiems atvykus prisistatykite, pabendraukite, pasidalinkite kontaktais, pasiūlykite suteikti daugiau norimos informacijos apie projektą. Pastabos dėl dalyvių registravimo. 1. Jei dalyviai registruojami tiek prieš renginį, tiek jo metu labai svarbu nepamiršti vadovautis Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu ir registracijos anketoje/lape nurodyti: kas, kokiu tikslu, kokiam laikui renka asmens duomenis, ar tie duomenys bus kam nors perduodami, kur kreipęsis asmuo gali atšaukti savo sutikimą tvarkyti asmens duomenis. Pavyzdys: Pildydamas (-a) šią anketą: 1. Esu informuotas (-a) kad VšĮ Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra (toliau Agentūra), kodas , registruotos buveinės adresas Gedimino pr. 28, Lietuvos Respublika, telefono numeris , el. pašto adresas info@jtba.lt.(toliau Agentūra) tvarkys anketoje pateikiamus mano asmens duomenis šio sutikimo pagrindu registracijos į renginį ir renginio organizavimo tikslais. 2. Esu informuotas (-a), kad registracijos į renginį ir renginio organizavimo tikslu surinktus asmens duomenis Agentūra gali perduoti tiesiogiai su renginio organizavimu susijusiems duomenų gavėjams, pvz. apgyvendinimo įstaigai, maitinimo įstaigai.

28 28 3. Esu informuotas (-a), kad mano asmens duomenys registracijos į renginį ir renginio organizavimo tikslais (įskaitant ir medžiagos ar apklausų platinimą, net jeigu medžiaga ar apklausa bus platinama (-os) po renginio) nuo asmens duomenų pateikimo dienos bus saugomi ne ilgiau nei 5 metus, išskyrus atvejus, jei pareikšiu nesutikimą dėl savo asmens duomenų tvarkymo minėtais tikslais ir/ar duotą sutikimą atšauksiu; 4. Esu informuotas (-a), kad teisės aktų nustatyta tvarka turiu teisę kreipiantis raštu (el. paštu info@jtba.lt ar paštu) susipažinti su savo Agentūros tvarkomais asmens duomenimis ir kaip jie yra tvarkomi; reikalauti ištaisyti savo asmens duomenis, reikalauti ištrinti asmens duomenis; apriboti asmens duomenų tvarkymą; taip pat turiu teisę į duomenų perkeliamumą; teisę nesutikti, kad būtų tvarkomi mano asmens duomenys; teisę pateikti skundą Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai (A. Juozapavičiaus g. 6, Vilnius, el. paštas ada@ada.lt, tel. (8 5) ). 5. Taip pat esu informuotas (-a), kad bet kuriuo metu turiu teisę atšaukti šį sutikimą tvarkyti savo asmens duomenis apie tai pranešęs el. paštu info@jtba.lt ir suprantu, jog tokiu atveju Agentūra negalės man ateityje teikti informacijos, susijusios su Agentūros veikla. Sutinku Svarbu: veido atvaizdai irgi yra asmens duomenys, todėl, jei renginyje bus fotografuojama, būtina gauti sutikimus ir dėl šių duomenų tvarkymo (saugojimo, viešinimo). Galima naudoti tą pačią sutikimo formą, tačiau reikalinga papildyti pateikiamą tekstą informacija, jog bus renkami ir būtent veido atvaizdai, nurodyti kokiu tikslu (pvz.: veiklų viešinimo) jie renkami, kokį laiką šie duomenys bus tvarkomi (kiek saugomi, kiek viešinami), kur duomenys bus viešinami, ar tie duomenys bus kam nors perduodami (pvz.: Agentūrai). Plačiau apie tai skaitykite: 4.5 Fotografavimas ir nuotraukų viešinimas.

29 29 2. Tam tikrais atvejais, kai dotacija yra skiriama už kiekvieną renginio dalyvį (pavyzdžiui, įgyvendinant Erasmus+ strateginių partnerysčių projektą ir rengiant rezultatų sklaidos renginį, kurio metu plačiau pristatomi sukurti intelektiniai produktai) susirinkusių registravimas privalomas ir Agentūrai turi būti pateikiamas dalyvių sąrašas. Esant klausimų apie tokius atvejus kviečiame konsultuotis su Agentūra. Šiais atvejais rekomenduojamas naudoti dalyvių registravimo renginyje šablonas: Techninės renginio detalės» Įsitikinkite, kad renginio vietoje yra visa jums reikalinga įranga projektorius, ekranas, kompiuteris, mikrofonas.» Užtikrinkite, kad dalyviams nekiltų keblumų atvykstant į renginio vietą. Jei reikia, prie įėjimo/ pastato viduje padėkite nuorodas, nurodykite kontaktinį numerį, kur kreiptis neradus įėjimo.» Jei šalia renginio vietos nėra stovėjimo aikštelės ir tikėtina, kad dalyviai į renginį vyks automobiliu, kvietime nurodykite, kur atvykus palikti automobilį.» Viešo renginio metu pravartu turėti profesionalų fotografą kokybiškas nuotraukas galėsite naudoti projekto viešinime. Tvarkingos, telefonu užfiksuotos renginio akimirkos tinka komunikacijai soc. tinkluose, tačiau jei informaciją siųsite žurnalistams būtinos kokybiškos, profesionalios nuotraukos. Svarbu: nepamirškite su nuotraukų autoriumi sutarti dėl nuotraukų turtinių teisių perdavimo, autoriaus noro/nenoro būti įvardintu viešinant nuotraukas. Plačiau apie tai skaitykite: 4.5 Fotografavimas ir nuotraukų viešinimas.

30 Ryšiai su žiniasklaida Bendravimas su žiniasklaida yra viena svarbiausių jūsų projekto viešinimo dalių. Kad žiniasklaidos atstovai publikuotų jūsų siunčiamas naujienas, turite bendrauti profesionaliai, atstovauti savo projektui, siūlyti tvarkingą ir žiniasklaidai tinkamą turinį.» Bendrauti su žiniasklaida turėtų vienas komandos narys, atsakingas už projekto viešinimą. Jo kontaktas turi būti nurodytas viešai, kad, esant poreikiui, žiniasklaidos atstovai galėtų kreiptis tiesiai į šį asmenį.» Pirmuosius keletą kartų siųsdami pranešimą žurnalistui prisistatykite. Įsitikinkite, kad jūsų parašas tvarkingas, nurodo, kokiam projektui atstovaujate bei kur ieškoti daugiau informacijos apie projektą.» Sulaukę klausimų iš žiniasklaidos atstovų, atsakykite nedelsdami. Jei atsakymo pateikimui reikia daugiau laiko praneškite siuntėjui, kad klausimą gavote ir su atsakymu sugrįšite iki tam tikro laiko. Patartina ne vėliau nei po 24 val. Griežtai laikykitės žurnalistui nurodyto laiko termino.» Nepamirškite žurnalistų pakviesti į savo organizuojamus renginius (nacionalinės žiniasklaidos atstovams jie greičiausiai nebus aktualūs, tačiau jei projektas vyksta regione regioninę žiniasklaidą pakviesti verta). Praneškite, jei renginyje turėsite savo fotografą ir galėsite pasidalinti nuotraukomis. Su žurnalistais sutarkite laiką, kada atsiųsite keletą renginio akimirkų (patartina tą pačią dieną, per keletą valandų po renginio pradžios).

31 PRANEŠIMAS ŽINIASKLAIDAI Kada rašyti pranešimą žiniasklaidai? Pranešimą žiniasklaidai rašykite tik tada, kai turite ką pranešti tiek žiniasklaida, tiek skaitytojai dėmesį atkreipia į įdomų, naudingą, informatyvų turinį. Todėl šį projekto viešinimo būdą rinkitės, kai:» turite svarbią naujieną;» turite įdomią istoriją;» galite pasidalinti savo žiniomis ir patirtimi. Kaip nuspręsti, ar tema/ naujiena verta pranešimo žiniasklaidai? Atsakykite į klausimus, ar:» jūsų tema/ naujiena svarbi ne tik jūsų organizacijai, bet taip pat aktuali ir skaitytojams?» ar tema/ naujiena originali? Ar nebūsite vienais iš daugelio, šiuo metu siūlančių pranešimus ta pačia tema?» ar naujiena nepasenusi?» ar turite pakankamai įdomaus ir naudingo turinio pasirinktai temai atskleisti, ar turite pašnekovų? Kas praturtina pranešimo žiniasklaidai turinį? Pašnekovai. Cituodami su jūsų projektu susijusios srities ekspertus, pagrįsite temos aktualumą, informacijos patikimumą. Cituokite ir projekto dalyvius jų žodžiais pabrėšite projekto vertę, taip pat priartinsite projektą prie savo tikslinės auditorijos. Jūsų profesinės žinios. Kalbėdami apie visuomenei aktualią problemą, pasiūlykite ir jos sprendimo būdus. Papildykite pranešimą naudingais patarimais, kuriuos pateikia kompetentingas specialistas jūsų organizacijos narys ar išorės ekspertas. Kalbėkite apie tendencijas, pateikite ekspertinių įžvalgų, remkitės naujais tarptautinių organizacijų duomenimis.

32 32 Būtinosios pranešimo žiniasklaidai dalys: 1. Antraštė» Pranešimo žiniasklaidai antraštė neturėtų skambėti kaip jūsų veiklos ataskaitos pavadinimas. Antraštėje venkite perteklinės informacijos, nesistenkite paminėti projekto pavadinimo verčiau ją formuluokite taip, kad sudomintumėte ir paliktumėte intrigą.» Jei kalbinate ekspertą, galite panaudoti skambią jo citatą (trumpą, kelių žodžių), kuri nusakytų jūsų pranešimo esmę.» Į pagalbą galite pasitelkite tokias formuluotes, kaip Specialistas įvardijo, kuo naudinga..., Patirtis užsienyje atskleidė, kas..., Lietuvių inicijuotas projektas suteikė galimybę... ir pan.» Galite išryškinti problemą, kurios sprendimą atskleis pranešimo turinys. 2. Įvadinė pastraipa» Ši pastraipa viena svarbiausių pranešimo žiniasklaidai dalių. Ji turi būti trumpa (~4 sakiniai), aiškiai skaitytojui nurodyti, apie ką bus tekstas, tačiau neatkleisti pagrindinės minties.» Turi kabinti skaitytoją nuo pat pirmojo sakinio. Kaip ir antraštėje, venkite ilgų formuluočių.» Įvadinėje pastraipoje išryškinkite temą, aktualią problemą, diskutuotiną klausimą tai, apie ką bus jūsų pranešimas žiniasklaidai. Pabrėžkite aktualumą pasiremdami statistika. Jei didelę dalį teksto sudaro eksperto ar projekto dalyvio citatos, tai paminėkite ir įvade ( Ekspertai sutinka..., Jaunimo mainų dalyvio patirtis įrodė, kad... ir pan.)

33 33 3. Citatos» Jei norite pagirti projektą, pateikti vertinimą ar nuomonę tai darykite pašnekovų citatomis. Pranešimo žiniasklaidai autoriaus žodžiai turėtų būti kuo objektyvesni.» Cituokite ne daugiau 3 žmonių (3 maksimalus pašnekovų skaičius, kurio, jei įmanoma stenkitės išvengti). Optimaliausia cituoti 1 2 pašnekovus iš skirtingų sričių (pvz. dalyvis ir ekspertas, projekto atstovas ir dalyvis).» Prieš pateikdami citatą, trumpai į ją įveskite skaitytoją, prieš tai pateikdami 1 2 sakinių citatos apibendrinimą, pristatydami citatos autorių ( Jaunimo atviro centro darbuotojo Jono Jonaičio teigimu, tokios iniciatyvos padeda griauti jaunimo tarpe nusistovėjusius stereotipus. Kita pastraipa -> citata.)» Venkite ilgų citatų. Jei pašnekovas palietė kelias temas, pateikė nemažai informacijos verčiau ją suskirstykite dalimis po 3 4 sakinius, tarpuose pateikdami papildomą informaciją, autoriaus žodžius, ankstesniame punkte minėtą įvedimą į citatą. 4. Papildoma informacija» Visą informaciją, kurią norite pasakyti pranešime žiniasklaidai, skaidykite trumpomis pastraipomis.» Turėkite kelias pagrindines mintis, kurias norite pasakyti, nenukrypkite nuo pagrindinės temos (visos pagrindinės mintys turi sietis).» Pravartu struktūrą skirstyti taip: pirmas teiginys, jo praplėtimas -> su juo susijusi citata; antras teiginys, jo praplėtimas -> su juo susijusi citata; trečias teiginys, jo praplėtimas -> su juo susijusi citata.» Būtinai paminėkite, kad projektas finansuotas Erasmus+ lėšomis. Kad ši informaciją į tekstą įsilietų organiškai, galite ją įterpti į bet kokį kurį sakinį, kuriame minimas projektas, pavyzdžiui: Erasmus+ lėšomis finansuotas projektas kviečia jaunus žmones dalyvauti...

34 34 5. Apie projektą» Pranešimo žiniasklaidai pabaigoje pateikite dar vieną pastraipą, kurioje išsamiau aprašykite savo projektą, jo tikslus, pasiekimus, finansavimą.» Gali būti, kad šios informacijos dalis žurnalistų publikacijoje nepaliks, tačiau ją verta pateikti pačiam žurnalistui kad susipažintų su jūsų projektu. Kaip išsiųsti pranešimą žiniasklaidai? Susidarykite žiniasklaidos kontaktų sąrašą. Jei siunčiate nacionaliniams naujienų portalams ar laikraščiams pranešimą siųskite bendruoju paštu ir jums aktualios rubrikos redaktoriui. Jei mažesniems, regioniniams kanalams redakcijai ar kitu nurodytu paštu. Jei gavėjų sąrašas ilgas, visus siuntėjus galite sudėti į Nematomą kopiją bcc (jokiu būdu ne cc tokiu atveju visi gavėjai matys visą gavėjų sąrašą, o tai gali būtų traktuojama kaip asmens duomenų pažeidimas). Kontaktus nurodydami bcc laukelyje, gavėjo laukelyje įrašykite savo paties elektroninį paštą. Siųsdami pranešimą žiniasklaidai, žurnalistui skirto laiško laukelyje trumpai prisistatykite ir pristatykite siunčiamą pranešimą: Sveiki, Esu [Vardas Pavardė], projekto [Pavadinimas] [siuntėjo pareigos]. Mūsų organizacija siekia [keletu žodžių aprašyti projekto tikslą]. [Kas, kur, kada įvyko trumpa pranešimo esmė 1-2 sakiniais. Pvz. Šią savaitę startuoja nauja mūsų projekto iniciatyva, skirta didinti regionų jaunimo užimtumą.] Siunčiu pranešimą žiniasklaidai apie iniciatyvos pradžią, mūsų tikslus ir būsimas veiklas, taip pat prisegu kelias akimirkas iš atidarymo renginio. Jei kiltų papildomų klausimų mielai atsakysime. Daugiau informacijos apie mūsų projektą rasite [nuoroda]. Pagarbiai [Vardas Pavardė, pareigos] [Tel. numeris]

35 35 Prisekite pranešimą Word formatu, taip pat galite pridėti nuotraukų renginio akimirkų (jei pranešimas apie renginį), pašnekovo nuotrauką. Fotografijos turi būti kokybiškos, turite turėti autoriaus sutikimą jas naudoti (jei reikia nurodykite autorių). Jei norite prisegti kelias nuotraukas, verčiau pridėkite nuorodą į iš kur gavėjas nuotraukas atsisiųs į savo kompiuterį. Tiesa, gali būti, kad, nepaisant atitikties anksčiau išvardintiems kriterijams, informacija taip ir nepateks į žiniasklaidą. Tokiais atvejais išlieka galimybė sudaryti su žiniasklaidos priemone komercinį sandorį pirkti vietą publikacijai. Prieš priimant tokį sprendimą verta labai gerai apsvarstyti kelis dalykus.» Bendradarbiavimą ateityje. Vietos žiniasklaidoje pirkimas gali apsunkinti tolimesnius bandymus patekti į tą žiniasklaidos priemonę nemokamai.» Finansines galimybes. Teksto publikavimas žiniasklaidoje yra brangi paslauga (didžiuosiuose Lietuvos internetiniuose dienraščiuose teksto publikavimas gali kainuoti apie Eur, priklausomai nuo aplinkybių).» Konkretaus teksto publikavimo konkrečioje žiniasklaidos priemonėje svarbą. Apsvarstykite, galbūt matote galimybių ateinančio projekto etapo metu parengti dar aktualesnę naujieną arba galbūt verta pamėginti pradėti megzti ryšius su kita žiniasklaidos priemone ir pan. Rekomenduojama nuosekliai dirbant (siūlant aktualią ir įdomią informaciją, kviečiant į renginius, ir kt.) stengtis su žurnalistais natūraliai užmegzti abipuse nauda grįstus ryšius. O vietą žiniasklaidoje pirkti tik ypatingos svarbos atvejais, gerai įvertinus aplinkybes ir galimybes.

36 Komunikacija socialinėse medijose Jei nusprendėte savo projektui kurti socialinių tinklų paskyrą, ją palaikykite aktyvią susidarykite komunikacijos planą, reguliariai stebėkite komentarus ir asmenines žinutes. Soc. tinklų higiena Soc. tinklų paskyros atlieka reprezentacinę funkciją. Todėl dar prieš pradedant komunikaciją būtina užtikrinti, kad paskyra būtų tvarkinga. Užpildykite laukelius Apie, pasirinkite kokybišką profilio nuotrauką, nurodykite kontaktinius duomenis vartotojui, nieko negirdėjusiam apie jūsų projektą, turi būti aišku, kokia veikla užsiimate ir kodėl verta jus sekti. Paskyra turi būti atvira, sukurta kaip organizacijos, o ne asmeninis profilis. Soc. tinklų komunikacijos planas Palaikyti reguliarią komunikaciją padės iš anksto sudarytas soc. tinklų planas. Numatykite, kiek įrašų per savaitę norite publikuoti ir kokią informaciją sekėjams pateikti. Tai gali būti:» Projekto etapai/ svarbios naujienos. Praneškite apie projekto startą, dalinkitės eigos akimirkomis, komunikuokite rezultatus.» Naudinga informacija. Dalinkitės savo projekto srities informacija, tendencijomis, įžvalgomis. Suteikite galimybę net ir jūsų projekte nedalyvaujantiems sekėjams jūsų paskyroje rasti šį tą naudingo.» Istorijos. Įtraukite projekto dalyvius dalinkitės žmonių istorijomis, aprašykite jų patirtis, pristatykite projekto komandą.» Įtraukimas. Užduokite sekėjams klausimus, darykite trumpas apklausas, kvieskite dalintis savo patirtimi komentaruose didinkite bendruomenės aktyvumą ir įsitraukimą.

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, kai naudojasi socialiniais tinklais. Dalyviai gebės

Detaliau

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS TIKSLAS VIEŠOSIOS POLITIKOS PRIORITETAS Lietuvai priešiškos šalys jau ilgą laiką

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2017 07 11 C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) /... 2017 07 11 dėl bendros sistemos techninių standartų ir formatų, kad EURES portale būtų galima susieti

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 03-10 (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr. 03-202 redakcija) PRIĖMIMO Į TARNYBĄ LIETUVOS BANKE TVARKOS APRAŠAS

Detaliau

INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Inst

INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Inst INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Institucijos pavadinimas Kretingos rajono pedagogų švietimo

Detaliau

Snap v1.4.1

Snap v1.4.1 2019 Gegužės 19d. apie SNAP tikslas - suburti fotografus ir medijų srities atstovus į vieną vietą, kurioje įgytų naujos informacijos, patirties, bendraminčių būryje. Informuoti žmones apie šiuo metu -

Detaliau

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, kurią jie norėtų išlaikyti privačią, tipus ir kontekstus,

Detaliau

ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Educatio

ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Educatio ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Education and Training ECVET ) tai viena iš Europoje taikomų

Detaliau

Mažeikių r. Tirkšlių darželio „Giliukas“ metinio veiklos vertinimo pokalbio su darbuotoju tvarkos aprašas

Mažeikių r. Tirkšlių darželio „Giliukas“ metinio veiklos vertinimo pokalbio su darbuotoju tvarkos aprašas PATVIRTINTA Mažeikių r. Tirkšlių darželio Giliukas: Direktoriaus 2017 m. vasario 22 d. įsakymu Nr. V1-8 METINIO VEIKLOS VERTINIMO POKALBIO SU DARBUOTOJU TVARKOS APRAŠAS I. SKYRIUS ĮVADINĖ DALIS 1. Metinio

Detaliau

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis ( VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (toliau Organizacija) parengė 2019 m. Visuomenės švietimo

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Programos etwinning galimybės Erasmus+ KA2 projektuose Loreta Tarvydienė Vilnius, 2019-01-22 Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno žingsnelio. Laozi (kinų filosofas) Programa etwinning Programa

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2018 m. d. įsakymu Nr. 3D- LIETUVOS KAIMO TINKLO 2018 METŲ VEIKSMŲ PLANAS I SKYRIUS BENDROSIOS NU

PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2018 m. d. įsakymu Nr. 3D- LIETUVOS KAIMO TINKLO 2018 METŲ VEIKSMŲ PLANAS I SKYRIUS BENDROSIOS NU PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2018 m. d. įsakymu 3D- LIETUVOS KAIMO TINKLO 2018 METŲ VEIKSMŲ PLANAS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Lietuvos kaimo tinklo 2018 metų veiksmų planas

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro 2012 m. gegužės 25 d. įsakymo Nr. V-91 (Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro 2013 m. gruodis 19 d. įsakymo Nr. V-270 redakcija) ASOCIACIJŲ

Detaliau

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį mokymą(si) ar net jį išbandę. Jis taikomas ne tik išsivysčiusiose

Detaliau

UAB Talentor Lietuva Perkūnkiemio g. 4A, LT Vilnius Tel.: Privatumo politika Duomenų apsaugos d

UAB Talentor Lietuva Perkūnkiemio g. 4A, LT Vilnius Tel.: Privatumo politika Duomenų apsaugos d Privatumo politika Duomenų apsaugos deklaracija ir informavimas PREAMBULĖ Svarbu: Mes konfidencialiai saugome Jūsų asmeninius duomenis ir vadovaujamės įstatyminėmis duomenų apsaugos nuostatomis. Mes norime

Detaliau

Pensijų sistemos reforma PRIVATUMO POLITIKA Šios privatumo politikos tikslas. Ši privatumo politika ( Privatumo politika ) nustato asmens duomenų tvar

Pensijų sistemos reforma PRIVATUMO POLITIKA Šios privatumo politikos tikslas. Ši privatumo politika ( Privatumo politika ) nustato asmens duomenų tvar Pensijų sistemos reforma PRIVATUMO POLITIKA Šios privatumo politikos tikslas. Ši privatumo politika ( Privatumo politika ) nustato asmens duomenų tvarkymo principus ir sąlygas Jums dalyvaujant apklausoje

Detaliau

UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento

UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento UAB VALENTIS PRIVATUMO POLITIKA Uždaroji akcinė bendrovė Valentis (toliau Valentis arba mes), įgyvendindama 2016 m. balandžio 27 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamento (ES) 2016/679 dėl fizinių asmenų

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation DELFI redakcija iš vidaus DELFI Verslo sesija 2016-09-20 Šių dienų redakcija: keičiasi platformos ir formos, bet esmė išlieka Tempas Buvimas įvairiose platformose Patrauklus turinio pateikimas ir naujovės

Detaliau

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS SUSITIKIMO VIETA NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS Italijos lietuvių bendruomenė (ILB) pradeda naują etapą savo istorijoje ir pristato naują interneto tinklapį ITLIETUVIAI.IT. Jis atveria galimybę sužinoti,

Detaliau

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P 2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas 4.1.1. Perspektyva ir bendruomenės susitarimai Vizijos bendrumas:

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno

PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr. 1-28 KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno sporto mokykla Startas (toliau - Mokykla) vertina

Detaliau

INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamos

INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamos INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamosios gamybos įmonių, kurių apyvarta > 2 mln. Eur) švietimo

Detaliau

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m.

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA 2017 2018 M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas 190138895 Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. 1. Už kurį laikotarpį pateikiate ataskaitą? (pasirinkite)

Detaliau

VŠĮ ŽALIASIS TAŠKAS Licencijos Nr VšĮ Žaliasis taškas ataskaitos apie veiklos organizavimo plano vykdymą 2012 metais PATIKSLINTA Priedas 2 PATI

VŠĮ ŽALIASIS TAŠKAS Licencijos Nr VšĮ Žaliasis taškas ataskaitos apie veiklos organizavimo plano vykdymą 2012 metais PATIKSLINTA Priedas 2 PATI VŠĮ ŽALIASIS TAŠKAS Licencijos Nr.000001 VšĮ Žaliasis taškas ataskaitos apie veiklos organizavimo plano vykdymą 2012 metais PATIKSLINTA Priedas 2 PATIKSLINTA INFORMACIJA APIE VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PARAIŠKOS DĖL PROJEKTO FINANSAVIMO PILDYMAS IR TEIKIMAS Indrė Dagilienė 2018 m. spalio 25-26 d. Vilnius-Kaunas Paraiškos pildymas Paraiška pildoma vadovaujantis projektų finansavimo sąlygų Aprašo Nr. 4

Detaliau

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS ELEKTROS ENERGIJOS KAINŲ PALYGINIMO INFORMACINĖS

Detaliau

VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS

VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS Į S A K Y M A S DĖL ELEKTRONINĖS DRAUDĖJŲ APTARNAVIMO SISTEMOS NAUDOJIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

Detaliau

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius 2012 M. VEIKLOS ATASKAITA Viešoji įstaiga Ateities visuomenės institutas Buveinės adresas A.Vienuolio g. 8-409, Vilnius Įstaigos kodas 302807593 1 Turinys I. Veiklos tikslai, pobūdis ir veiklos rezultatai

Detaliau

Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokyt

Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokyt Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokytojų kūrybiškumas ir lyderystės gebėjimai sudaro sąlygas

Detaliau

Prekių pirkimo pardavimo taisyklės

Prekių pirkimo pardavimo taisyklės Kursų ir seminarų pirkimo pardavimo svetainėje sportoakademija.lt taisyklės 1. Sąvokos 1.1. Pardavėjas Lietuvos Respublikos VĮ Registrų centras, Juridinių asmenų registro Kauno filiale įregistruotas privatusis

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakulteto dekano 2018 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. V-100 VILNIAUS KOLEGIJA VERSLO VADYBOS FAKULTETAS PRAKTIKŲ ORGANIZAVIMO TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

PATVIRTINTA valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus

PATVIRTINTA valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus Kandidato vardas ir pavardė Gimimo data Adresas Deklaracijos pasirašymo data 1 priedas Valstybės įmonės Regitra nepriklausomų Audito komiteto narių atrankos komisijai KANDIDATO Į VALSTYBĖS ĮMONĖS REGITRA

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO PATVIRTINTA Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Tarybos 2019 m. vasario 19 d. Nutarimu Nr. (1.1) 150000-TP-3-3 STOJANČIŲJŲ Į VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS KRYPTIES REZIDENTŪROS STUDIJŲ PROGRAMAS

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

Microsoft Word - REG 0 NUOSTATAI doc

Microsoft Word - REG 0 NUOSTATAI doc PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2014 m. sausio 20 d. įsakymu Nr. A1-25 REGIONINIŲ JAUNIMO ORGANIZACIJŲ TARYBŲ STIPRINIMO PROGRAMŲ FINANSAVIMO 2014 2015 METAIS KONKURSO

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Tarptautinės studijos iššūkis visai akademinei bendruomenei Dr. Laura Sapranavičiūtė-Zabazlajeva, LSMU, TRSC, Užsieniečių studijų skyriaus vedėja 25 metų patirtis 682 studentai Tarptautinės studijos LSMU

Detaliau

PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJ

PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJ PATVIRTINTA Varėnos rajono visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2019 m. sausio 15 d. įsakymu Nr. V- 6 MOKINIŲ SVEIKATOS UGDYMO KONKURSO VARĖNOS RAJONO SVEIKIAUSIA MOKYKLA N U O S T A T A I 1. KONKURSO

Detaliau

Microsoft Word - VMU Duomenų subjekto teisių įgyvendinimo tvarka.docx

Microsoft Word - VMU Duomenų subjekto teisių įgyvendinimo tvarka.docx PATVIRTINTA Valstybės įmonės Valstybinė miškų urėdija direktoriaus 2018 m. rugsėjo 5 d. įsakymu Nr. ĮS-392 VĮ VALSTYBINĖ MIŠKŲ URĖDIJA DUOMENŲ SUBJEKTO TEISIŲ ĮGYVENDINIMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS

Detaliau

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradarbiaujant su: Pristatymas: Nepakankamas te vu mokyklos

Detaliau

(Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkrič

(Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkrič (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkričio d. FORMAI PRITARTA 2014-2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel

1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel 1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel. +370 673 22322 domantas@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas PATALPA Adresas Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus

Detaliau

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaip

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaip PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro tarybos

Detaliau

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVO

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVO VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKO 2006

Detaliau

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Tarybos 2016 sausio 14 d. protokoliniu nutarimu (protokolas

Detaliau

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurioje vaikai jaustųsi emociškai saugūs. Mes tai nevyriausybinė

Detaliau

Microsoft Word - Palmolive_Drogas_full_rules_April_2019.doc

Microsoft Word - Palmolive_Drogas_full_rules_April_2019.doc Žaidimo Pirkite bet kurį PALMOLIVE produktą parduotuvėse Drogas ir laimėkite SPA Vilnius dovanų kuponą! rengimo taisyklės: 1. ŽAIDIMO UŽSAKOVAS, ORGAIZATORIUS IR PRIZŲ KOORDINATORIUS 1.1. Žaidimo užsakovas

Detaliau

Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai m.

Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai 2014-2015 m. m. Pasirinkti šie veiklos rodikliai Atsakingi KVA

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Duomenų archyvai ir mokslo duomenų valdymo planai 2018-06-13 1 Re3Data duomenų talpyklų registras virš 2000 mokslinių tyrimų duomenų talpyklų; talpyklos paiešką galima atlikti pagal mokslo kryptį, šalį,

Detaliau

Veiksmų programų administravimo

Veiksmų programų administravimo (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2015 m. gegužės 19 d. FORMAI PRITARTA 2014 2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga „Žingsnis“ Kas ta „Sniego gniūžtė“?

Lietuvos krikščioniškojo jaunimo  blaivybės sąjunga „Žingsnis“   Kas ta „Sniego gniūžtė“? Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga Žingsnis PIRMININKO IR VALDYBOS METINĖ VEIKLOS ATASKAITA LKJBS Žingsnis Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga (LKJBS) Žingsnis yra prevencinė

Detaliau

Vilius Nakutis

Vilius Nakutis Interneto karštoji linija ir jos galimybės kovoje prieš patyčias Konferencija,,Be patyčių 365 2019 m. kovo 18 d. 1 INTERNETO KARŠTOJI LINIJA KAS TAI? Įkurta Ryšių reguliavimo tarnyboje (RRT) 2007 m., vykdant

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTERVIU KULTŪRINIS ELITAS YRA UZURPAVĘS KULTŪRĄ IR ATSIRIBOJĘS

Detaliau

MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupci

MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupci MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupcijos analizės atlikimo tvarka, patvirtinta Lietuvos

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

DAINAVOS

DAINAVOS DALININKŲ SUSIRINKIMO NUTARIMAS DĖL VIEŠO KONKURSO VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS PANEVĖŽIO MOKSLO IR TECHNOLOGIJŲ PARKO DIREKTORIAUS PAREIGOMS UŽIMTI ORGANIZAVIMO IR VIEŠOJO KONKURSO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2017 m.

Detaliau

Microsoft Word - AGRI LT-TRA-00

Microsoft Word - AGRI LT-TRA-00 EUROPOS KOMISIJA ŽEMĖS ŪKIO IR KAIMO PLĖTROS GENERALINIS DIREKTORATAS G direktoratas. Kaimo plėtros horizontalieji aspektai G.1. Kaimo plėtros nuoseklumas 2008 11 19 Briuselis JMC/ab/bm 2007 2013 M. KAIMO

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation JAUNIMO UŽIMTUMO PRIEMONIŲ KOMUNIKACIJA 2015-03-26 Julija Kačanova Aivaras Vencevičius 2 INSTITUCIJOS Komunikacijos strategijų analizė ES ŠALYS Geroji užsienio šalių patirtis PASIŪLYMAI Išvados ir tolimesni

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Vaizdo

Detaliau

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond Modulio Mokymosi, asmenybės pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respondente, Kviečiame Jus dalyvauti Lietuvos mokslo tarybos

Detaliau

Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skai

Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skai Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skaidrumu ir atsakomybe. Mes, kaip duomenų tvarkytojas,

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012 Lyderystė vardan mokymosi Eglė Pranckūnienė Mokyklų tobulinimo centras 2012 02 29 Įsivertinimas Ką aš labiausiai vertinu savo darbe? Kokios profesinės karjeros aš siekiu? Kaip man to pasiekti? Kokios galėčiau

Detaliau

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p. NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRAŠTO APSA

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p.   NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRAŠTO APSA PRIE KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJOS SUTRUMPINTAS PRANEŠIMAS APIE KIBERNETINIO INCIDENTO TYRIMĄ NR. 163811 2019 m. balandžio 19 d. Vilnius TLP: WHITE Kibernetinio incidento tyrimo objektas: 2019-04-10 imituotų

Detaliau

PATVIRTINTA Mokyklos direktoriaus 2018 m. rugsėjo 3 d. įsakymu Nr. V priedas KAUNO PAPARČIO PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO T

PATVIRTINTA Mokyklos direktoriaus 2018 m. rugsėjo 3 d. įsakymu Nr. V priedas KAUNO PAPARČIO PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO T PATVIRTINTA Mokyklos direktoriaus 2018 m. rugsėjo 3 d. įsakymu Nr. V-52.1 6 priedas KAUNO PAPARČIO PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS (įstaigos kodas 190140622) I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS Suvestinė redakcija nuo 2010-07-23 iki 2011-02-03 Įsakymas paskelbtas: Žin. 2007, Nr. 106-4364, i. k. 1072055ISAK000VA-66 VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS

Detaliau

2 priedas

2 priedas 1 PRIEDAS Viešosios įstaigos.. Rietavo verslo informacijos centras (viešosios įstaigos pavadinimas) Eil. Nr. 2015 m. veiklos planas Priemonės pavadinimas* Priemonės aprašymas Įvykdymo terminas Rezultatas

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation #HRSavaitėLietuva VDI IR DARBDAVIŲ TEISĖS BEI PAREIGOS NAUJAJAME DARBO KODEKSE 2017 Kas atsitiko: 1. Naujas teisinis reiškinys, iš esmės keičiantis darbo teisinių santykių reguliavimą. 2. Dialogo arba

Detaliau

Vietos projektų, įgyvendinamų bendruomenių inicijuotos vietos plėtros būdu, administravimo taisyklių 3 priedas (Pavyzdinė Pirminės vietos projekto par

Vietos projektų, įgyvendinamų bendruomenių inicijuotos vietos plėtros būdu, administravimo taisyklių 3 priedas (Pavyzdinė Pirminės vietos projekto par Vietos projektų, įgyvendinamų bendruomenių inicijuotos vietos plėtros būdu, administravimo taisyklių 3 priedas (Pavyzdinė Pirminės vietos projekto paraiškos, teikiamos pagal dvisektorę VPS, forma) PIRMINĖ

Detaliau

Logotypes, ppt and webbsites for Agoing abroad, two alternatives

Logotypes, ppt  and webbsites for Agoing abroad, two alternatives Keliaujame į užsienį moterų socialinio ir ekonominio aktyvumo skatinimas ir tinklaveika tarp ES ir Rytų Europos Rasa Baliulevičienė Rietavo verslo informacijos centro projektų administratorė 2015 liepos

Detaliau

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny 2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tyrimas Globa abipusė nauda: tu įkrauni vaiką,

Detaliau

Sveikatos rastingumo tyrimas-2012

Sveikatos rastingumo tyrimas-2012 LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA SVEIKATOS MOKYMO IR LIGŲ PREVENCIJOS CENTRAS VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS FAKULTETO VISUOMENĖS SVEIKATOS INSTITUTAS LIETUVOS GYVENTOJŲ SVEIKATOS RAŠTINGUMO

Detaliau

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus 2019- įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO TVARKYMO NUOSTATAI I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Alytaus Sakalėlio

Detaliau

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS 2017-2018 MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Rudnosiukas ikimokyklinės grupės ugdymo planas reglamentuoja

Detaliau

PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO M

PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO M PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO 2016 2018 M. KORUPCIJOS PREVENCIJOS PROGRAMOS IR JOS PRIEMONIŲ

Detaliau

SKELBIMAS DĖL NEPRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas , įregistruota

SKELBIMAS DĖL NEPRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas , įregistruota SKELBIMAS DĖL PRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas 302705528, įregistruota Juridinių asmenų registre adresu Šiaulių r. sav. Sutkūnų

Detaliau

Terminai

Terminai SVEIKI ATVYKĘ!!! 2014-02-04 susitikimo programa 14.00 14.05 Susitikimo tikslai 14.05 14.20 PUP rengiamos temos išbandymo su vaikais rezultatai. Darbas temos rengimo grupėse 14.20 14.40 Išvadų pristatymas

Detaliau

(Microsoft Word - Versta i\360 angli\360ko vertimo i\360 dan\370 k.docx)

(Microsoft Word - Versta i\360 angli\360ko vertimo i\360 dan\370 k.docx) Versta iš angliško vertimo iš danų k. Neoficialus vertimo tekstas Žiniasklaidos atsakomybės įstatymas 1 dalis Taikymo sritys 1 straipsnis. Šis įstatymas taikomas šioms žiniasklaidos priemonėms: 1) nacionaliniams,

Detaliau

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje Patients rights have no borders Aktyvaus pilietiškumo tinklas, norėdamas prisidėti prie Europos Sąjungos (ES) įgyvendinamos kampanijos Pacientų teisės neturi sienų, parengė šią informaciją apie Direktyvą

Detaliau

airbnb-pwc-taxguide-lithuania-lt

airbnb-pwc-taxguide-lithuania-lt Šį vadovą parengė nepriklausoma apskaitos įmonė 2018 m. rugsėjo LIETUVA SU TRUMPALAIKE NUOMA SUSIJĘ MOKESČIŲ KLAUSIMAI Toliau pateikta informacija yra gairės, padėsiančios susipažinti su kai kuriais mokesčių

Detaliau

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta autorės) Table G.1. Electronic customer profile of baby

Detaliau

PATVIRTINTA Panevėžio apylinkės teismo pirmininko 2018 m. kovo 27 d. įsakymu Nr. TV- 78 INFORMACIJOS APIE PANEVĖŽIO APYLINKĖS TEISMO VEIKLĄ IR BYLAS T

PATVIRTINTA Panevėžio apylinkės teismo pirmininko 2018 m. kovo 27 d. įsakymu Nr. TV- 78 INFORMACIJOS APIE PANEVĖŽIO APYLINKĖS TEISMO VEIKLĄ IR BYLAS T PATVIRTINTA Panevėžio apylinkės teismo pirmininko 2018 m. kovo 27 d. įsakymu Nr. TV- 78 INFORMACIJOS APIE PANEVĖŽIO APYLINKĖS TEISMO VEIKLĄ IR BYLAS TEIKIMO VIEŠOSIOS INFORMACIJOS RENGĖJAMS TAISYKLĖS I

Detaliau

AB FREDA

AB FREDA PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto inžinerijos licėjaus direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. V-173 KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO INŽINERIJOS LICĖJAUS VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS

Detaliau

ASMENS DUOMENŲ APSAUGA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Taisyklės reglamentuoja Bendrovės ir jos darbuotojų veiksmus, tvarkant Asmens duomenis, naudojant Be

ASMENS DUOMENŲ APSAUGA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Taisyklės reglamentuoja Bendrovės ir jos darbuotojų veiksmus, tvarkant Asmens duomenis, naudojant Be ASMENS DUOMENŲ APSAUGA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Taisyklės reglamentuoja Bendrovės ir jos darbuotojų veiksmus, tvarkant Asmens duomenis, naudojant Bendrovėje įrengtas automatines ir neautomatines asmens

Detaliau

Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu

Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu, eksperimentavimu ir kūryba, teise klysti, rasti savo

Detaliau

AB FREDA

AB FREDA PATVIRTINTA Kauno Simono Daukanto progimnazijos direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 20 d. įsakymu Nr. KAUNO SIMONO DAUKANTO PROGIMNAZIJOS VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno Simono

Detaliau

Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir

Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir informatikos fakulteto veiklos vertinimo ekspertų

Detaliau

479B-2018_Krka_Pravilnik_LT.cdr

479B-2018_Krka_Pravilnik_LT.cdr SUKČIAVIMO PREVENCIJOS, NUSTATYMO IR TYRIMO TAISYKLĖS www.krka.biz Gyventi sveikai 3 4 5 6 8 9 10 11 Tikslai Aprėptis ir taikymas Nevienodų sąlygų taikymo ir sukčiavimo draudimas Sukčiavimo valdymo kontrolės

Detaliau

V-37 duomenų apsaugos pareigūnas

V-37 duomenų apsaugos pareigūnas PATVIRTINTA VšĮ Šiaulių rajono PSPC direktoriaus 2018 m. gegužės 21 d. įsakymu Nr. V-37 VšĮ ŠIAULIŲ RAJONO PIRMINĖS SVEIKATOS PREŽIŪROS CNTRO ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valstybinės energetikos inspekcijos vartotojams teikiamų paslaugų kokybės, prieinamumo ir pasitenkinimo tyrimas užsakovas vykdytojas Kovas, 2016 metodologija 2 Tyrimo metodologija Visuomenės nuomonės ir

Detaliau

f25e5c28-5e20-4e4a-9362-ac1c5be1853c

f25e5c28-5e20-4e4a-9362-ac1c5be1853c PATVIRTINTA Kauno Pilėnų progimnazijos direktoriaus 2018 m. kovo 30 d. įsakymu Nr. V-55 KRIZIŲ VALDYMO KAUNO PILĖNŲ PROGIMNAZIJOJE REGLAMENTAS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Reglamentas dėl krizių valdymo

Detaliau

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVO

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVO VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKAS ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKO 2006

Detaliau

Microsoft Word - DV_Rekomendacijos2

Microsoft Word - DV_Rekomendacijos2 DOKUMENTŲ VALDYMO FUNKCIJOS EFEKTYVAUS ATLIKIMO REKOMENDACIJOS I. BENDROSIOS NUOSTATOS Dokumentų valdymo funkcijos efektyvaus atlikimo rekomendacijų (toliau Rekomendacijos) tikslas nustatyti valstybės

Detaliau

Microsoft Word - Newsletter2_KeycomKit_LT

Microsoft Word - Newsletter2_KeycomKit_LT Naujienlaiškis Nº 2 / NOV 2009 www.keycompetenceskit.eu Partners of the Project: Associated Partner: Promoter: Projektas Pagrindinės suaugusiųjų mokymosi visą gyvenimą kompetencijos yra vykdomas pagal

Detaliau

PATVIRTINTA UAB Kauno švara valdybos 2013 m. rugsėjo 26 d. nutarimu Nr. (1.7.)-VN-76 UAB KAUNO ŠVARA TURTO PARDAVIMO VIEŠO AUKCIONO BŪDU NUOSTATAI I.

PATVIRTINTA UAB Kauno švara valdybos 2013 m. rugsėjo 26 d. nutarimu Nr. (1.7.)-VN-76 UAB KAUNO ŠVARA TURTO PARDAVIMO VIEŠO AUKCIONO BŪDU NUOSTATAI I. PATVIRTINTA UAB Kauno švara valdybos 2013 m. rugsėjo 26 d. nutarimu Nr. (1.7.)-VN-76 UAB KAUNO ŠVARA TURTO PARDAVIMO VIEŠO AUKCIONO BŪDU NUOSTATAI I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Šie nuostatai reglamentuoja

Detaliau

Europos socialinio fondo agentūros m. strateginis veiklos planas 2019 m. veiklos planas Europos socialinio fondo agentūros m. stra

Europos socialinio fondo agentūros m. strateginis veiklos planas 2019 m. veiklos planas Europos socialinio fondo agentūros m. stra Europos socialinio fondo agentūros 2019 2021 m. strateginis veiklos planas 1 2 Turinys Europos socialinio fondo agentūra. Misija, vizija, vertybės _ 3 Esamos situacijos įvertinimas: jėgų lauko analizė

Detaliau

Microsoft Word - Biuletenis Nr 35 _8_.doc

Microsoft Word - Biuletenis Nr 35 _8_.doc ASMENS DUOMENŲ APSAUGOS NAUJIENŲ BIULETENIS Nr. 8 (35) VALSTYBINö DUOMENŲ APSAUGOS INSPEKCIJA tai Lietuvos Respublikos Vyriausyb s įstaiga, įkurta 1997 m. Lietuvos Respublikos Vyriausyb s 1996 m. spalio

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2012 M. SAUSIO 26 D. SPRENDIMO NR. T2-6 DĖL PRIĖMIMO Į KRETI

KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2012 M. SAUSIO 26 D. SPRENDIMO NR. T2-6 DĖL PRIĖMIMO Į KRETI KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2012 M. SAUSIO 26 D. SPRENDIMO NR. T2-6 DĖL PRIĖMIMO Į KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLAS TVARKOS

Detaliau

Projektas

Projektas BALTOSIOS VOKĖS ŠILO GIMNAZIJA VEIKLOS PROGRAMA 2015 2016 m. m. SITUACIJOS ANALIZĖ 2014-2015 m.m. tikslai: 1. Aktualizuoti ugdymo(si) turinį bei formas atsižvelgiant į visuomenės kaitą, vietos bendruomenės

Detaliau