Šalčio ir karščio dichotomija Stumbras Vodka Premium Organic pakuotėje E d v a r d a s K a v a r s k a s ANOTACIJA Straipsnio įžangoje analizuojama de

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Šalčio ir karščio dichotomija Stumbras Vodka Premium Organic pakuotėje E d v a r d a s K a v a r s k a s ANOTACIJA Straipsnio įžangoje analizuojama de"

Transkriptas

1 Šalčio ir karščio dichotomija Stumbras Vodka Premium Organic pakuotėje E d v a r d a s K a v a r s k a s ANOTACIJA Straipsnio įžangoje analizuojama degtinės segmento sofistikacija 1 ir legitimacija kitų, tauresniais iki šiol laikytų gėrimų kontekste. Taip pat trumpai apibūdinami kintantys degtinės vartotojai ir jų vartojimo motyvai. Vėliau imamasi pirmosios lietuviškos organinės degtinės Stumbras Vodka Premium Organic pakuotės vizualinės analizės, kurioje nagrinėjamas plastinis matmuo ir figūratyvinis lygmuo. Pabaigoje bandoma rasti abiejų planų tarpusavio ryšius, vizualinį kūrinio semisimbolizmą ir įvertinti, ar pakuotė adekvačiai atitinka tikslinę auditoriją, kuriai yra sukurta. Esminiai žodžiai: vizualinė semiotika, dizainas, pakuotė, degtinė, linas. DEGTINĖS SOFISTIKAVIMAS Apie degtinę kaip gėrimą, regis, nėra ką daug pasakoti. Įprasta vartotojų nuomonė yra tokia: ji bespalvė, ją geriausia gerti labai atšaldytą, kad nejaustume nepageidautinų gustatyvinių ar olfaktyvinių savybių, savo regimosiomis, skoninėmis ir uodžiamosiomis savybėmis ji nusileidžia kitiems chromatiniams alkoholiniams gė- 1 Nors terminas sofistikacija nėra įsitvirtinęs lietuvių terminologijoje, vengdamas daugiažodžiavimo jį vartoju ta prasme, kaip jis suprantamas anglakalbėje literatūroje apie ženklodarą, juo apibūdinamas rafinuotumas, įmantrumas, išprusimas.

2 Semiotika 19 rimams bei tradiciškai yra siejama su Rytų Europos tradicijomis. Tačiau pastaruosius porą dešimtmečių pasaulyje galime stebėti ženklią kaitą degtinės segmente. Pasaulis sukruto, kai 1993 m. Žyrarduve, Lenkijoje, buvo pradėta gaminti degtinė Belvedere (standartinė kaina Lietuvoje apie 40 Eur už 0,7 l), o 1997 m. rūsių meistras (maître de chai) iš Konjako regiono François Thibault sukūrė prancūzišką degtinę Grey Goose (standartinė kaina Lietuvoje apie 40 Eur už 0,7 l), kuri pirmiausia buvo pristatyta JAV rinkai. Pradėta garsiau kalbėti apie degtinės skonines savybes, įmantrius filtravimus (per auksą, deimantus ir t. t.), regioninę ingredientų kilmę ir pan. Jų pavyzdžiu pasekė daugelis kitų gamintojų, pradėjusių kurti super premium (vadinamosios luxury) kategorijos degtinių leidimus arba įvedusių naujus prekių ženklus [1 il.]. 1. Super premium arba luxury kategorijos degtinės Tokie senbuviai kaip Absolut Vodka ir Smirnoff Vodka, ilgą laiką buvę rinkos lyderiais ir pardavimų, ir kainos prasme, nustojo būti galimybių ar troškimų riba. Verslo konsultantai M. J. Silversteinas ir N. Fiske teigia: Naujosios luxury degtinės veikia trijose ar keturiose emocinėse erdvėse. Pirmoji ir pati svarbiausia šios degtinės signalizuoja individualų stilių. Vartotojai išskiria save ir daro pareiškimą apie savo išprusimą, skonį ir naujoviškumą per gėrimą, kurį užsisako prie baro. Tai mada. Užsisakyti Belvedere Martini [kokteilį] tai sofistikuota ir naujoviška; užsisakyti Absolut tai praėjęs amžius. 2 2 Michael J. Silverstein, Neil Fiske, John Butman, Trading Up: Why Consumers Want New Luxury Goods and How Companies Create Them, New York: Portfolio, 2008, p. 170.

3 20 A. J. Greimo centro studijos / 12 Augantis degtinės vartojimas viešosiose erdvėse proporcingai augina ir įvaizdžio reikšmę. Ne veltui 2014 m. degtinė Belvedere (dabar priklausanti prabangos prekių susivienijimui LVMH Group ) pasirašė bendradarbiavimo sutartį su naujos filmo Džeimsas Bondas dalies kūrėjais 3 ir sugrąžino į bondiadą legendinį kokteilį Vodka Martini bei pagrindinio herojaus reikalavimą suplaktą, ne sumaišytą (shaken, not stirred). Galime konstatuoti, kad, įvedus luxury kategoriją, prasidėjo degtinės segmento sofistikacija ir legitimacija kitų, tauresniais iki šiol laikytų gėrimų kontekste. Keičiasi ir patys degtinės vartotojai. Pirma, tarp jų nuolat daugėja moterų, kurioms stipriųjų alkoholinių gėrimų vartojimas tapo dar viena emancipacijos forma, vyriškos teritorijos užkariavimu 4. Antra, jais tampa vis daugiau kosmopolitiškų didmiesčių gyventojų, tūkstantmečio kartos (millennial generation) atstovų ir naujosios, mažesnės prabangos (luxury of less) 5 gerbėjų. Antruoju degtinės sofistikavimo etapu galime laikyti organinių produktų populiarėjimo bangą, kurios nepraleido alkoholio gamintojai, per pastaruosius kelerius metus pasiūlę pasaulinei rinkai keliasdešimt organinių degtinių [2 il.]. Lietuvoje šį žingsnį, kaip dera lyderiui, pirmasis žengė didžiausias stipriųjų alkoholinių gėrimų gamintojas AB Stumbras. Ir nors Stumbras Vodka Premium Organic (standartinė kaina Lietuvoje apie 14 Eur už 0,7 l) negali lygiuotis į Grey Goose ar Belvedere kainos atžvilgiu, bet pagrįstai pretenduoja į brangiausios serijinės lietuviškos degtinės titulą 6. 3 Lara O Reilly, Belvedere Is Making Sure That James Bond Will Actually Drink A Vodka Martini In The New Spectre Movie, Business Insider, , prieiga internetu: [žiūrėta ]. 4 Ben Sillence, The Changing Landscape of Luxury Spirits, The Dieline, , prieiga internetu: [žiūrėta ]. 5 Andrew Gibbs, 4 Emerging Package Design Trends of 2015, The Dieline, , prieiga internetu: emerging-package-design-trends-of-2015 [žiūrėta ]. 6 Išskyrus riboto tiražo degtines, pavyzdžiui, AB Stumbras išleistą ąžuolinėse viskio statinėse laikytą Millennium Oak Aged Edition, kurios tiražas vos 586 buteliai, o standartinė kaina siekia 70 Eur už 0,7 l.

4 Semiotika Organinės degtinės Atsakymo į tai, kas įgalina kurti išskirtines degtines ir auginti kainą, bandoma ieškoti istorijose, kurios buvo ir bus viena iš kertinių super premium segmento sudedamųjų dalių. Žmonės mėgsta istorijas ir mėgsta jas pasakoti kitiems. Istorijas pasakoti galima ne tik žodžiais, bet ir vaizdais. O spiritinių gėrimų atveju vaizdiniai tai visų pirma pakuotės. Savo forma, etikete ir panaudotomis medžiagomis pakuotės žadina ne tik regimuosius, bet ir lytėjimo ar net klausos pojūčius. Tad per vizualinės semiotikos prizmę atidžiau pažvelkime, kokią istoriją mums pasakoja Stumbras Vodka Premium Organic. Kai kalba pasisuka apie ekologišką produktą, iš karto kyla įprastiniai vaizdiniai dominuojanti žalia spalva, tekstūrinis popierius, natūralūs, realistiniai gamtos vaizdai ir pan. AB Stumbras savo klientams naujieną ekologišką degtinę nusprendė pristatyti kiek kitaip. Pirmiausia norėjosi intriguojančio dizaino inovatyvaus, išskirtinio rinkoje. Subtilaus, bet turtingo. Stumbras Vodka Premium Organic ekologiška degtinė, gaminama iš ekologiniame ūkyje užaugintų kviečių ir giliųjų klodų vandens. Ji papildomai filtruojama per unikalų, vienintelį pasaulyje linų filtrą. Linas itin lietuviškas augalas, nors Lietuvoje ir nebeauginamas tapo pagrindine dizaino inspiracija. Melsva, natūrali lino žiedo spalva, subrendusį liną primenantis raštas ant butelio kakliuko, lininio audinio-filtro simbolis pagrindiniai akį traukiantys dizaino elementai. O etiketei panaudotas popierius, subtilus folijos dekoras ir reljefinės detalės žadina lytėjimo pojūčius.

5 22 A. J. Greimo centro studijos / 12 Taip savo gaminį pristato kūrėjai 7. Vienas iš jų yra šio teksto autorius, todėl šios pakuotės vizualinė analizė visų pirma iššūkis sau pačiam. Stumbras Vodka Premium Organic Lietuvos rinkai pristatyta 2013 m. pabaigoje m. degtinės pakuotė įvertinta Lietuvos dizaino prizu Geras dizainas m. pakuotė pelnė auksą pasauliniame dizaino konkurse A' Design Award. 3. Stumbras Vodka Premium Organic vaizdas iš priekio PLASTINIS MATMUO: ATSIRIBOJIMAS Plastinio matmens analizei svarbiausia (o šios analizės atveju ypač svarbu kūrinio autoriui) atsiriboti nuo to, kas pavaizduota, ir susikoncentruoti į pirminį abstraktų įspūdį. Dizaineriai pasakytų neatpažįstamai išblūrinti vaizdą. Aptarsime vaizdo [3 il.] topologiją (kompozicinį išdėstymą), chromatines (spalvines) ir ei- 7 Dizaineris Edvardas Kavarskas, Stumbro produktų kūrimo skyriaus vadovė Jūratė Paulauskienė ir produktų kūrimo vadovas Artūras Kazlauskas, tekstų kūrėja Daiva Grikinienė, fotografas Edgaras Marozas ir akvarelės autorė Gintarė Lučiūnaitė.

6 Semiotika 23 detines (formų) savybes bei faktūriškumą (medžiagiškumą) 8. Taigi, visą išraiškos planą. Fotografijos topologiją sudaro du paviršiai pirmame plane esanti figūra, įkomponuota vaizdo centre, ir fonas. Figūrą sudaro trys pagrindinės dalys: masyviausia apatinė dalis, stačiakampė viduryje ir laibesnė viršutinė dalis. Galime pastebėti, kad tarp apatinės ir viršutinės dalies esanti horizontalė tarsi perpjauna figūrą. Stačiakampio apatinėje dalyje matome apskritimą su kirstu liežuvėliu bazinių geometrinių formų kompozicijoje esančius smulkiausius elementus. Šių detalių vieta beveik pačiame visos fotografijos kompozicijos centre ir spalvinis sprendimas suponuoja didžiausią jų reikšmę kūriniui, tikėtina, atsiskleisiančią figūratyviniame lygmenyje. Detalės baltame stačiakampyje dėstomos pabrėžtinai laikantis centrinės ašies kompozicijos (neskaitant kelių smulkių detalių). Nedidelis horizontalus stačiakampis, įsiterpiantis į šiaip jau vertikaliai besistiebiančią figūrą, pastebimas ir pačiame viršuje, tačiau jis uždaro figūrą ir tampa didžiosios horizontalės analogija. Taip išryškėja pirmoji priešprieša vertikalu vs horizontalu. Chromatiniu požiūriu abu paviršiai turi kone identišką spalvinę gamą, kurioje fonas akompanuoja pirmame plane esančiai figūrai. Pirmiausia pasireiškia intensyviausi, nedideli juodumo ir mėlio akcentai pirmame plane, vėliau didesni pakankamai skaidrūs pilkšvi ir melsvi foniniai pustoniai, kuriuos papildo veik permatomi leitmotyvai bei žvilgančios detalės. Visus juos galima priskirti šaltiems tonams. Iš tiesų didžioji dalis abiejų paviršių pateikta taip, kad būtų sunku juos atskirti, jei ne tamsesnis figūros kontūras ir vienintelė šiltos spalvos oazė nedidelis horizontalus (trimatėje erdvėje apskritas) stačiakampis figūros viršuje. Chromatinė analizė leidžia vertinti vaizdą kaip nedidelio kontrastingumo, tačiau subtiliai rafinuotą (trijų intensyvumo lygių) ir turintį priešpriešos šalta vs šilta užuomazgų [4 il.]. 8 Gintautė Lidžiuvienė, Apie vizualinę semiotiką, Acta Academiae Artium Vilnensis, 2005, Nr. 40, p. 68.

7 24 A. J. Greimo centro studijos / Stumbras Vodka Premium Organic chromatinė analizė Figūros ir fono spalvinis kontrastas čia kuriamas veikiau per jų prigimtį: figūra yra statiška ir uždara, o fonas dinamiškas ir atviras. Tačiau ši spalvinė dinamika ne chaotiška, kaip gali pasirodyti, o turi savo pradžią ir kryptį. Jei pažvelgsime į kairę ir dešinę fono puses, kurias skiria centre esanti figūra, tai pamatysime intensyvesnę dalį kairėje pusėje, aukščiau vidurio. Ji tarsi iš teksto užribio įšvirkščia visam fonui gyvybę ir pasklinda iš kairės į dešinę. Įdomu, ar pirmame plane panaudoto juodumo ir mėlio kiekį panardinus į vandenį to pakaktų sukurti foninę kompoziciją? Toks empirinis eksperimentas leistų pagrįsti ką tik išdėstytus teiginius apie figūros ir fono kontrastą. Šiuos pastebėjimus galime laikyti chromatine dviejų paviršių priešprieša: nelaipsninis (figūra) vs laipsninis (fonas). Priėję prie eidetinių savybių analizės matome, kad pagrindinės figūros kontūras yra trapecinis ir, viršuje susiaurėjęs, virsta siauresne vertikale. Be to, nors fotografijoje vaizdą matome tiesiai iš priekio, tačiau kontūre esantis šviesos ir šešėlių žaismas leidžia spėti, kad trapecija trimatėje erdvėje yra stačiakampė. Vos pažvelgus atrodo, kad ji pasižymi kampuotumu, bet įsižiūrėję pastebime, kad trapecija turi labai minkštas briaunas (kampuota vs užapvalinta). Prie šios priešpriešos dar grįšime išvadose. Atidžiau pažvelgę į pagrindą, galime matyti nedidelį apverstą figūros pagrindo atsikartojimą, kuris tarsi permatomas postamentas pakabina pagrindinę figūrą ore. Šis kūrėjų sumanymas (sąmoningas ar intuityvus) papildo svarbias semantines paraleles apie formos turinio ir už jos, antrame plane, vykstančio veiksmo kontrastą, prie kurio taip pat grįšime vėliau. Tekste atsirandančios faktūros vertos detalesnio aptarimo dėl jų kuriamų medžiagiškumo kontrastų. Visų pirma, matome skaidrumo (stiklo) ir nepermatomų paviršių (popieriaus + medžio) kontrastą. Iš tiesų abu nepermatomi paviršiai yra iš tos pačios substancijos medienos. Nepermatomi paviršiai taip pat padeda aiškiau suvokti viduje esančio skysčio skaidrumą, o tai analizuojamo objekto atveju yra ypač svarbi savybė. Fotografas stengėsi ne tik

8 Semiotika 25 neprarasti visų paviršių ypatybių, bet ir sustiprinti jas. Stikle pasirodantis šviesos ir šešėlių žaismas padeda atskleisti jo glotnumą, foninė spalvų dinamika skaidrumą, o labai pasistengę popieriuje galime įžvelgti vos matomus, švelniai pasišiaušusius (ir taisyklingai išdėstytus) paviršiaus nelygumus, kuriuos maga paliesti. Stiklas, šiame kūrinyje priskirtinas prie šalto efekto medžiagų, kontrastuoja su popieriumi ir medžiu, kurie yra šilti. Taigi, turime net tris medžiagiškumo priešpriešas: skaidru (stiklas) vs nepermatoma (popierius + medis) glotnu (stiklas) vs šiurkštu (popierius + medis) šalta (stiklas) vs šilta (popierius + medis) FIGŪRATYVINIS LYGMUO: DIZAINERIO PE RSPEKTYVA Pažvelkime į nagrinėjamos degtinės pakuotę iš arčiau [5 il.] ir aptarkime pakankamai atpažįstamų bruožų turinčių objektų reprezentacijas figūratyviniame lygmenyje. Kaip dažnoje premium kategorijos alkoholio etiketėje, šioje dominuoja žodinė (tekstinė) informacija ir keletas grafinių elementų, kurių tikslas pirminė adresato dėmesio pagava. Pradėkime nuo etiketės viršaus. Pirmiausia į akis krenta juodas logotipo kompozicinis blokas, sudarytas iš gyvūno (prekių ženklo pavadinimas neleis suklysti tai stumbras) silueto, stovinčio ant abstrahuotai pavaizduotos kalvos ir tipografinės dalies pavadinimo, užrašyto majuskulinėmis (didžiosiomis) raidėmis STUMBRAS VODKA. Majuskulines raides dizaineriai naudoja norėdami suteikti žodžiams daugiau iškilmingumo ar griežtumo. Dėl labiau unifikuotų formų, majuskulinės raidės laikomos šaltesnėmis nei charakteringesnių formų, šiltesnės minuskulinės (mažosios) raidės 9. Logotipe panaudoti du šriftai. Žodis STUMBRAS užrašy- 9 Majuskulinės raidės dažniausiai siejamos su Romos imperija (rečiau su senovės Graikija), kai akmeninėse plokštumose užrašai būdavo kalami charakteringomis didžiosiomis raidėmis, nes tokias raides kalti buvo paprasčiau. Žymiausias šiuolaikinis majuskulinis serifinis šriftas Trajan sukurtas remiantis Romoje esančios Trajano kolonos bazėje iškaltu tekstu, užrašytu capitalis monumentalis majuskuliniu šriftu.

9 26 A. J. Greimo centro studijos / 12 tas neserifiniu šriftu, turinčiu vos juntamas serifų užuomazgas, keletą savitų formų niuansų, ir ties centru išgaubtas į viršų. 5. Stumbras Vodka Premium Organic etiketės vaizdas iš arčiau Išgaubimą galime vertinti kaip nuolatinį stiebimąsi, augimą (o gal ir kaip nedidelį lyderio pasipūtimą?). Antrajam, anglų kalba užrašytam žodžiui VODKA panaudotas lakoniškesnis, grotesko tipo (vienodo storio linijų) šriftas. Tampa aišku, kad šio užrašo tikslas ir yra paprastesnis įvardyti produkto tipą. Visas pavadinimas viršuje ir apačioje pabrėžtas linijomis, kurios sustiprina kompozicinį kūną, bet neuždaro jo aklinai, nes šonai lieka atviri. Atitraukę žvilgsnį ir pažvelgę į etiketės formą iš toliau, dabar jau pamatome, kad logotipo linijos ir pasitarnavo kaip inspiracija etiketės formai. Įvertinę pavadinimo šriftų tipologiją iškilmingas, griežtas, šaltas, galime daryti išvadą, jog bendras įspūdis išreiškia tokio kilmingo gyvūno kaip stumbras tapatybę ir tinkamai reprezentuoja rinkos lyderį.

10 Semiotika 27 Žemiau esantis aptariamos degtinės pavadinimas P R E M I U M O R G A N I C % užrašytas riebesne (bold) serifinių šriftų šeimos Minion Pro versija. Klasikinis šriftas sukurtas remiantis vėlyvojo Renesanso periodo šriftais, pasižyminčiais elegantiškomis, minkštesnėmis formomis ir geru skaitomumu. Dizaineriai šį šriftą atpažįsta pagal charakteringą, įstrižą raidės R koją. Užrašo raidės pabrėžtinai išretintos tai suteikia iškilmingumo. Papildoma akį traukianti detalė užrašas 100 % labai sumažintas ir sulygiuotas su viršutine pavadinimo riba. Taip sukuriama analogija su matematine narine operacija kėlimu laipsniu. Ši analogija adresatui gali asociatyviai kurti ryšį su dauginimu, kuris reiškia net geresnį (!) už 100 % gerumo produktą. Pavadinimas iš kitų tekstų bloko papildomai išskiriamas tauriu mėliu. Po pavadinimu vėl matome produkto tipo įvardijimą, bet detalesnį ir pateiktą lietuvių kalba E K O L O G I Š K A D E G T I N Ė. Informacinio pobūdžio tekstui pritaikytos tos pačios taisyklės, kaip ir anksčiau nagrinėtam pavadinimui. Po šio detalaus įvardijimo, kurį galime vadinti antrašte, seka smulkesnė paantraštė, sufleruojanti vartotojui ekologišką produkto prigimtį: Iš kviečių, užaugintų ekologiniame ūkyje. Su giliųjų klodų vandeniu. Du sakiniai taip pat surinkti Minion Pro šriftu, bet kursyvu ir minuskulinėmis raidėmis. Taip paantraštei suteikiama daugiau delikatumo ir užbaigiamas centrinis tekstų blokas etiketėje. Leidžiamės toliau iki mėlyno apskritimo su pilkų tonų liežuvėliu, nukirstu kampu. Apskritimo viduje matome smulkesnį sidabrinį žiedą, kuriame įkomponuotas užrašas surinktas tuo pačiu kursyviniu Minion Pro šriftu, minuskulinėmis raidėmis:

11 28 A. J. Greimo centro studijos / 12 Kelių sluoksnių zonavimas, vedantis apskritimo centro link, primenantis prabangos prekių pakavimo procesualumą, ir reljefinis sidabrinio žiedo iškėlimas pagrįstai leidžia teigti, jog šis sakinys neša vertingiausią žinią adresatui. Gali kilti klausimas, tai kurgi lino žiedai, visa ta vizualioji beletristika? Ką žinome apie liną? Botaniniu požiūriu: Sėjamasis linas Linum usitatissimum L. Linas visada buvo vienas iš nuolatinių ir būtinų senovės lietuvių palydovų įvairiose srityse [...]. Tai žolinis vienametis augalas, turintis ploną, statų, nuo pagrindo arba tik link viršūnės šakotą (priklauso nuo veislės) iki 120 cm aukščio užaugantį stiebą. Lapai linijiškai lancetiški, vienagysliai, bekočiai, ant stiebo prisegti pražangiai. Šaknų sistema liemeninė. Žiedai ant ilgų žiedkočių, iki 2 2,5 cm skersmens, mėlyni, melsvi [...]. Žydėjimo trukmė yra 5 12 dienų. Linų stiebelis turi apie % pluošto. Pluošto gavybai panaudojama antžeminė stiebo dalis iki išsišakojimo (iš jos gaunamas ilgas pluoštas). 10 Lietuvių (baltų) mitinėje sąmonėje linas beveik šventas, plačiai pasakojamojoje ir dainuojamojoje tautosakoje minimas augalas. Linas pasirodo galios, ištvermės ir kančios temose. Pastaroji siejama su lino gyvenimo ciklu ir net įgavusi atskirą pavadinimą lino mūka, kai iš pradžių šiurkštus augalas per daugelį kankinimo etapų rovimą, kirtimą, mirkymą, trypimą, verpimą, velėjimą savo kelio pabaigoje virsta minkštu, bet tvirtu audiniu. Anot Daivos Račiūnaitės-Vyčinienės, lino mūkos motyvą galima interpretuoti ir kaip gamtos sukultūrinimo kodą 11, nes taip linas gimsta dukart kaip augalas ir kaip drobė. Šis sunaikinimo ir atgimimo nauju pavidalu motyvas tampa akivaizdžiai aktualus šiame tekste. Degtinė, kol yra pagaminama, taip pat praeina savo mūką nuo kviečių derliaus rinkimo iki virimo ir filtravimo procesų, kol įgauna nepriekaištingą ir minkštą būvį. 10 Vilniaus universiteto botanikos sodas, Augalų gentys Linas, prieiga internetu: [žiūrėta ]. 11 Daiva Račiūnaitė-Vyčinienė, Lino mūka lietuvių tautosakoje. Semantikos paieškos, Liaudies kultūra, 1999/2, Nr. 65, p. 22.

12 Semiotika Subrendęs linas Taigi, remiantis moksliniu aprašymu, mėlynos spalvos naudojimą galima pagrįsti žiedų spalva, o nedidelių apskritimų inspiracijos verta ieškoti lino brandos metamorfozėje [6 il.]. Sunerti ant stiebų ir sūkuringai besiplaikstantys maži burbuliukai analizuojamame tekste pasirodo dukart pirmą kartą tamsesni mėlyno apskritimo fone ir antrą kartą kaip leitmotyvas, papildoma dėmesio traukos detalė ant butelio kakliuko. Dar lieka filtras, per kurį, kaip skelbiama, filtruojama degtinė, ir čia pasitarnauja lininės drobės struktūra [7 il.], kuri tapo filtro ženklo prototipu. 7. Lininė drobė Lino vaizdavimui pasirinktas sąlygiškas, neiliustratyvus būdas, priimtinesnis išlavinto skonio tikslinei vartotojų auditorijai. Taigi, ne natūros kopijavimas, o abstrahuotų formų kultūrinė kalba. Beje, pats mėlynas apskritimas gali būti vertinamas kaip iki bazinės geometrinės formos redukuotas lino žiedas, kurio net ir skersmuo apytikriai panašus (2 2,5 cm). Skaitydami tekstą toliau, galime įžvelgti dviejų lino būsenų susikryžiavimą. Pirmiausia pasirodo

13 30 A. J. Greimo centro studijos / 12 subrendęs, laukiniškumą reprezentuojantis linas (natūra), o vėliau paverstas filtru gaminys (kultūra). natūra (subrendęs linas) vs kultūra (filtras) Remiantis užrašu apskritime, svarbi tampa ir aksiologinė lino prigimtis, pabrėžianti regioninę produkto kilmę Lietuvą. Linas čia tampa metaforine Lietuvos figūra. Po apskritimu palindęs liežuvėlis, išmargintas eglutės ornamentu, taip pat reprezentuoja audeklą, bet pats raštas papildomai suponuoja baltišką prigimtį, o visa apskritimo ir liežuvėlio kompozicija yra panaši į medalį (gal už išskirtinumą?). Šio sluoksniavimo pastebėjimas yra svarbus, nes užtvirtina plastiniame matmenyje ir figūratyviniame lygmenyje išryškėjusią kompozicinio darinio svarbą papildomame taktiliniame lygmenyje. Medaliui skirta daugiausiai spaudos ir pospaudiminių procesų dėmesio. Mėlynas apskritimas metalizuotas, o sidabrinis žiedas jame ir filtro ženklas papildomai iškelti (embosuoti). Liežuvėlis pablizgintas. Matinis ir švelniai pasišiaušęs popierinės etiketės paviršius buvo pasirinktas tam, kad sukurtų kontrastą ir išryškintų svarbiausias dedamąsias dalis. Pasakojimą užbaigia 12 sofistikuoto vyriausiojo eksperto parašas, kurio vieta etiketės kompozicijoje primena įprastinę dailininko parašo vietą paveiksle dešinįjį apatinį kampą. Pakuotė tarsi įteisinama kaip autorinis darbas, kūrinys. Suponuojama papildoma produkto vertė (masinis produktas vs autorinis darbas). Jei butelio ir pakuotės sudedamosios dalys vanduo, linas, medis, stumbras yra tai, kas gamtiška, natūralu (natūros paradigma), tuomet produktas su medaliu, filtru ir parašu yra tai, kas sukurta, originalus kūrinys, autorinis darbas, t. y. kultūra. 12 Tūris ir talpa, taip pat šone pateiktos laikymo sąlygos, gamintojas bei brūkšninis kodas kurti vadovaujantis instituciniais reikalavimais, todėl aptarimo nesusilaukia.

14 Semiotika Stumbras Vodka Premium Organic vaizdas iš viršaus VIZUALINIO KŪRINIO SEMISIMBOLIZMO BEIEŠKANT Degtinė tai perkeistų savybių vanduo, sukultūrinta natūra, dėl to įgijusi stebuklingų galių tai yra šaltinis, kuris ne šaldo, o šildo, degina. Degtinė mitinėje sąmonėje yra gyvybės vanduo ir būtent todėl ji geba sintezuoti esminius prieštaravimus, egzistuoti kaip priešybių vienybė. Jungti šaltį ir karštį, vandenį ir ugnį, kas mitinėje sąmonėje atitinka gyvybės ir mirties reikšmes. Stiklas ir skysčio skaidrumas, šaltos spalvos ir akvarelės fonas, suponuojantis tyrumą, giliųjų klodų vanduo (tai šaltinio vanduo, kalbiniame lygmenyje turintis tapačią šaknį su šaltas, o semantiniame tapačią prasmę) priklauso šalčio paradigmai, kuri naudojama tik dar la-

15 32 A. J. Greimo centro studijos / 12 biau išryškinti, o kontrasto principu ir pabrėžti šio gėrimo esmę degtinę, degimą, karštį 13. Tai leidžia suformuluoti tokį teiginį: kuo karštesnė yra degtinė, tuo šaltesnis yra jos įpakavimas. Šio paradokso principu ir yra sukurtas vartotojams perskaitomas tekstas degtinės pakuotė. Tokias vizualinio komponavimo įtampas plačiai analizavęs Jeanas- Marie Flochas jas vadina grafiniu meistravimu 14, kuris būna grįstas nuosekliais dizainerio tyrimais ir atradimais. O šalčio ir karščio paradoksas įgauna vizualią formą epiloginėje fotografijoje [8 il.], kurioje degtinės butelis išnyra prieš mus lyg tirpstantis ledo luitas. Įdomiausia, kad vėl pažvelgus į trijų kadrų fotosesiją [9 il.] galima teigti, jog kūrėjų pasirinktas pakuotės reprezentavimo būdas iš toli > iš arčiau > epilogas sistemiškai atitinka vizualinės semiotikos analizės etapus: plastinis lygmuo > figūratyvinis lygmuo > išvados. 9. Stumbras Vodka Premium Organic fotosesijos kadrų seka Prisiminkime ir plastiniame matmenyje išnirusią chromatinę dviejų paviršių priešpriešą: nelaipsninis (figūra) vs laipsninis (fonas), kurią dabar galime įvertinti detaliau. Nelaipsninis, grynų spalvų pakuotės sprendimas yra statiškas ir uždaras (šaltas), o laipsninis fotografijos fonas yra dinamiškas ir atviras tarsi išsilydęs (karštas). Kitas plastiniame matmenyje mūsų dėmesį atkreipęs sprendimas antro degtinės butelio apvertimas, suformavęs tarsi veidro- 13 Įdomu, kad rusų kalboje žodžio degtinė etimologinė kilmė yra kardinaliai priešinga: žodžiai водка, водочка kildinama iš žodžio вода, t. y. vanduo, šaltinis, šaltis. 14 Jean-Marie Floch, Ieva ir citra: aromatinga Michelio Bras virtuvės emblema, Baltos lankos, 2011, Nr. 35.

16 Semiotika 33 dinį atspindį, kurį dabar galime įvardyti šio ir anapusinio pasaulio susikirtimo tašku ar vartais į požemio karalystę. Apvertimo veiksmas veda į skysčio sudrumstimą ir apsvaigimą. Degtinė, kaip džinas (ar baltiškas kaukas?) išleistas iš butelio, viską užlieja laipsnine migla ir svaiguliu. Laipsnine perkeltine ir tiesiogine prasme. Taip pat galime prisiminti plastiniame matmenyje pasireiškiančias vyriškų ir moteriškų kategorijų analogijas: vertikalu : horizontalu :: kampuota : užapvalinta skaidru : nepermatoma :: glotnu : šiurkštu Jos atsiliepia ir figūratyviniame lygmenyje (majuskulai / minuskulai, serifinis / neserifinis, griežtumas / minkštumas) bei leidžia kalbėti apie vizualinio kūrinio semisimbolizmą. Pažvelgus iš segmento tendencijų perspektyvos, tai duoklė įžangoje minėtoms moterims, kurioms stipriųjų alkoholinių gėrimų vartojimas tapo dar viena emancipacijos forma. Bet, žvelgdami giliau, butelio apvertimą, minėtas pirmo ir antro plano priešpriešas dviejų pasaulių vaizdavimą galime vertinti kaip fundamentalesnį lyčių stereotipų trynimą. Toks požiūris suponuoja viršesnę už lytis priešpriešą: neapsvaigęs vs apsvaigęs. ORGANINĖS IŠVADOS Semiotinė pakuotės vaizdo analizė suteikė galimybę sluoksnis po sluoksnio atidengti pakuotės kūrėjų inspiracijas ir metaforas bei leido identifikuoti kūrinyje kylančias vizualines priešpriešas ir komponavimo įtampas. Plastiniame matmenyje atlikta chromatinė vaizdo analizė padėjo užčiuopti pirmąją svarbią šalčio ir karščio priešpriešą, kurios apraiškos kartojosi tolesniuose analizės etapuose ir padėjo priartėti prie esmės. Tampa akivaizdu, kad, kalbant apie degtinę, pagrindine paradigma vertėtų laikyti priešpriešą šaltis vs karštis, juoba kad įžangoje paminėti produkto vartojimo ritualai leidžia vartotojui numanyti, kad kuo stipriau atšaldyta bus degtinė, tuo kaitresnė gali būti jos teikiama šiluma. Šį išankstinį vartotojo žinojimą bei pagrindinę šalčio ir karščio (šilumos) dichotomiją produkto kūrėjai įrašo ir išskleidžia visuose degtinės reprezentaciniuose lygmenyse formoje (butelis), faktūroje

17 34 A. J. Greimo centro studijos / 12 (stiklas ir etiketė) naudodami atitinkamus šriftus ir raides, vizualinius spalvų ir grafikos kodus (linas) bei medžiagiškumą, taip tik dar labiau sustiprindami nuomonę apie produkto kilmę, paskirtį bei patvirtindami numanymą apie galimą jo poveikį. Pabaigoje norėtųsi atsakyti į vieną svarbiausių kūrėjams kylančių klausimų: ar šios pakuotės dizainas adekvačiai atitinka tikslinę auditoriją, kuriai yra sukurtas. Norisi tikėti, kad taip, nes tyliosiomis žiniomis (tacit knowledge) ir strateginiu mąstymu grįstas kūrybinis kelias leido pataikyti į įžangoje aprašytas super premium degtinės segmento aktualijas sofistikavimą, lyčių lygiavimąsi ir naujųjų vartotojų estetinių poreikių tenkinimą. Pirma, perpratus kūrėjų kalbėjimo logiką, atsiskleidė semisimbolinė deklaracija, kad degtinė, kaip gėrimas, išmuša visus stereotipus, nes ir vyrus, ir moteris svaigina vienodai. Antra, tūkstantmečio karta nori ne atvirai šaukiančios, o sumaniai šnabždančios mažesnės prabangos. Regis, tokio pobūdžio įtaigų tekstą autoriams ir pavyko sukurti. Stumbras Vodka Premium Organic pakuotėje prabanga reiškiasi delikačiomis dizaino gairėmis, taktilinėmis patirtimis, aiškia chromatine kalba ir vos keletu grafinių metaforų.

18 Semiotika 35 SUMMARY The Dichotomy of Cold and Heat in the Packaging of Stumbras Vodka Premium Organic Edvardas Kavarskas Over the last few decades we may discover and follow the significant changes extending in the segment of vodka. The global growth of vodka usage publicly proportionally supplements the demand of the image value. The appearance of luxury category required sophistication and legitimation of vodka in the context of the noble spirits that already had high standards for both their image and storytelling. To add more, in the past few years dozens of organic vodkas entered the global market. AB Stumbras the largest Lithuanian alcoholic beverages producer was the first company to step out with the organic vodka label in Lithuania. Although Stumbras Vodka Premium Organic is not in a competition with Grey Goose or Belvedere in the terms of price, yet is a number one candidate to the title of the most expensive Lithuanian serial vodka. The answer of the question on what actually inspires the appearance of exclusive, highly priced vodkas, is hidden behind the stories and legends that are and will always be the most essential part of super premium segment products. People like listening to stories as well as telling them. And this could be done not only via text, but also images. In the spirits market images first, are acknowledged and understood as packaging. Form, label and material used stimulates not only visible reflects, but also the senses of touching and even listening. This article will give us a closer look to the Stumbras Vodka Premium Organic packaging legend over the prism of visual semiotics. The habitual methodological instruments used in visual semiotics the analysis of plastic dimension and figurative level layer after layer opened the inspirations and metaphors of the creative team. It also gave an opportunity to identify the visual oppositions and tension, felt in compositions that are found in the work. The article reveals topologic, chromatic, eidetic and textural char-

19 36 A. J. Greimo centro studijos / 12 acteristics of the visual part. Typefaces typology as well as the semantic messages found in the design are also analyzed. Additional attention is focused on the fund inspiration of the creative team flax, as Stumbras Vodka Premium Organic is represented as the only Lithuanian vodka filtered through flax and flax plays an exceptional role in the mythological consciousness of Lithuanians. The end of the article synthesizes the cohesion between analyzed plots in order to find semi-symbolism. It also seeks for the answer to the question if the particular packaging adequately represents content and the target audience. First, the parsing supplements the following allegation: the hotter vodka, the colder packaging it comes with. Based on this paradox visual text is created, which at the end is actually the vodka packaging design. Second, it reveals friction of the fundamental gender stereotypes and confirms the esthetical requirements brought by the millennial generation. The concept and its implementation appear in the luxury of less design. Keywords: visual semiotics, package, design, vodka, flax.

Prekių ženklo naudojimo gidas

Prekių ženklo naudojimo gidas Prekių ženklo naudojimo gidas Turinys Įvadas...3 Dokumento paskirtis... 5 Kas yra prekių ženklas ir kodėl jis svarbus?.......................................................6 Prekių ženklo koncepcija...7

Detaliau

LIETUVIŲ KALBOS IR LITERATŪROS MOKYKLINIO BRANDOS EGZAMINO UŽDUOTIES VERTINIMO INSTRUKCIJA

LIETUVIŲ KALBOS IR LITERATŪROS MOKYKLINIO BRANDOS EGZAMINO UŽDUOTIES VERTINIMO INSTRUKCIJA Projektas PATVRTNTA Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus 08 m. lapkričio d. įsakymu Nr. (..)-V- LETUVŲ KALBOS R LTERATŪROS VALSTYBNO BRANDOS EGZAMNO UŽDUOTES VERTNMO KRTERJA. Literatūrinio rašinio

Detaliau

Slide 1

Slide 1 UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRAS PUBP struktūra. Vertinimo normos ugdymo procesui (pagrindiniam ugdymo koncentrui) 1 Kalbos kurso uždaviniai Kalbos vartojimo ugdymo mokymosi pasiekimai Kalbos sistemos pažinimo

Detaliau

2014 m. LDAA lauko diena pas ūkininką Martyną Laukaitį Burokėlių katalogas

2014 m. LDAA lauko diena pas ūkininką Martyną Laukaitį Burokėlių katalogas 2014 m. LDAA lauko diena pas ūkininką Martyną Laukaitį Burokėlių katalogas Raudonieji burokėliai Beta vulgaris Lietuvoje auginama ir vartojama daug burokėlių. Tai visiems puikiai pažįstama daržovė, gausiai

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) Vertinimo kriterijai 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga

VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) Vertinimo kriterijai 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga atitinka pagrindines demokratijos vertybes ir principus (asmens ir tautos

Detaliau

AVK SUPA PLUS COUPLING 621/61 Tensile, for PE and PVC pipes, NF approved EPDM sealing 001 AVK Supa Plus is a range of tensile couplings, flange adapto

AVK SUPA PLUS COUPLING 621/61 Tensile, for PE and PVC pipes, NF approved EPDM sealing 001 AVK Supa Plus is a range of tensile couplings, flange adapto AVK SUPA PUS COUPING 1/61 Tensile, for PE and PVC pipes, NF approved EPM sealing AVK Supa Plus is a range of tensile couplings, flange adaptors and end caps dedicated for PE and upvc pipes. Supa Plus couplings

Detaliau

PRIEINAMAS TURIZMAS-TURIZMAS VISIEMS UNIVERSALUS DIZAINAS: TEORIJA IR PRAKTIKA

PRIEINAMAS TURIZMAS-TURIZMAS VISIEMS  UNIVERSALUS DIZAINAS: TEORIJA IR PRAKTIKA PRIEINAMAS TURIZMAS-TURIZMAS VISIEMS UNIVERSALUS DIZAINAS: TEORIJA IR PRAKTIKA RAMUNĖ STAŠEVIČIŪTĖ ARCHITEKTĖ KU DOCENTĖ 2018.10.18, KLAIPĖDA UNIVERSALUS DIZAINAS TAI TOKS GAMINIŲ IR APLINKOS KŪRIMAS (PROJEKTAVIMAS),

Detaliau

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P 2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas 4.1.1. Perspektyva ir bendruomenės susitarimai Vizijos bendrumas:

Detaliau

Etninės kultūros olimpiada

Etninės kultūros olimpiada Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiada: galimybės ir perspektyvos Daiva Briedienė Klaipėda 2014 03 14 Apžvalga: dalykinės olimpiados, konkursai Olimpiadų yra apie 20: lietuvių kalbos, matematikos,

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ Į

PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ Į PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ ĮVERTINIMO PATIKROS TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1.

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012 Lyderystė vardan mokymosi Eglė Pranckūnienė Mokyklų tobulinimo centras 2012 02 29 Įsivertinimas Ką aš labiausiai vertinu savo darbe? Kokios profesinės karjeros aš siekiu? Kaip man to pasiekti? Kokios galėčiau

Detaliau

INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies

INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M. 2017 m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies gyventojui teko 12,3 litro suvartoto absoliutaus (100

Detaliau

UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ

UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ VADOVĖLIŲ TURINIO VERTINIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

Detaliau

Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui

Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui LAKD TNT skyriaus vedėjas Evaldas Petrikas Reglamentavimas Automobilių kelių standartizuotų dangų konstrukcijų projektavimo taisyklės KPT

Detaliau

LT PRIEDAS Teikiant duomenis EURES veiklos vertinimo sistemai naudotinų rodiklių sąrašas Elektroninė šio sąrašo versija ir, jei jis bus iš dalies keič

LT PRIEDAS Teikiant duomenis EURES veiklos vertinimo sistemai naudotinų rodiklių sąrašas Elektroninė šio sąrašo versija ir, jei jis bus iš dalies keič LT PRIEDAS Teikiant duomenis EURES veiklos vertinimo sistemai naudotinų rodiklių sąrašas Elektroninė šio sąrašo versija ir, jei jis bus iš dalies keičiamas, konsoliduotos jo versijos nacionaliniams koordinavimo

Detaliau

Honda GL1800 GOLD WING TOUR Gold Wing Tour Pasirodžius naujausiai legendinio Honda Gold Wing motociklo versijai šis neprilygstamas turistinis motocikl

Honda GL1800 GOLD WING TOUR Gold Wing Tour Pasirodžius naujausiai legendinio Honda Gold Wing motociklo versijai šis neprilygstamas turistinis motocikl Honda GL1800 GOLD WING TOUR Gold Wing Tour Pasirodžius naujausiai legendinio Honda Gold Wing motociklo versijai šis neprilygstamas turistinis motociklas tapo dar universalesnis. Galima sakyti, kad šis

Detaliau

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx Liaudiškas šokis Ričardo Tamučio choreografija A. Jonušo muzika PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/11/13 Pakeitimai padaryti po šokių kursų Saulės kultas liaudyje gyvavo visais

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

Dacia_Techroad_2019_03_LT.indd

Dacia_Techroad_2019_03_LT.indd Dacia Ribotojo leidimo serija TECHROAD Ribotojo leidimo serija Techroad Kiekviena diena gali būti kupina malonumų ir jaudinančių nuotykių. Būtent dėl to sukurta ribotojo leidimo serija TECHROAD, apimanti

Detaliau

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS TIKSLAS VIEŠOSIOS POLITIKOS PRIORITETAS Lietuvai priešiškos šalys jau ilgą laiką

Detaliau

Photo Album

Photo Album Mokinio gabumų atskleidimas kryptingo meninio ugdymo procese Vilniaus Tuskulėnų vidurinėje Daiva Pilukienė Direktoriaus pavaduotoja ugdymui, pradinių klasių mokytoja metodininkė Ingrida-Viktorija Umbrasaitė

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Siekdamas užtikrinti aukštųjų mokyklų skirtingų pakopų

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Sie

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Sie LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Siekdamas užtikrinti aukštųjų mokyklų skirtingų pakopų

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO TYRIMAI REIKALAUJANT PATEIKTI INFORMACIJĄ APIE AMŽIŲ

Detaliau

AB Linas Agro Group 2018 m. spalio 31 d. eilinio visuotinio akcininkų susirinkimo BENDRASIS BALSAVIMO BIULETENIS GENERAL VOTING BALLOT at Annual Gener

AB Linas Agro Group 2018 m. spalio 31 d. eilinio visuotinio akcininkų susirinkimo BENDRASIS BALSAVIMO BIULETENIS GENERAL VOTING BALLOT at Annual Gener 1 AKCININKAS SHAREHOLDER FIZINIS ASMUO / NATURAL PERSON Vardas, pavardė Name, surname Asmens kodas: Personal code: JURIDINIS ASMUO / LEGAL PERSON Juridinio asmens pavadinimas Name of legal person Juridinio

Detaliau

K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinė

K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinė K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinėmis sistemomis. Programa K9 yra lengvai perprantama

Detaliau

Pazymejimai_

Pazymejimai_ DOKUMENTŲ (PAŽYMĖJIMŲ), SUTEIKIANČIŲ TEISĘ JUOS PATEIKUSIEMS ASMENIMS NAUDOTIS KELIŲ TRANSPORTO LENGVATOMIS, PAVYZDŽIAI Važiavimo keleiviniu kelių transportu lengvatos pagal Lietuvos Respublikos transporto

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokyt

Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokyt Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokytojų kūrybiškumas ir lyderystės gebėjimai sudaro sąlygas

Detaliau

CPO veiklos rezultatų ir finansinės naudos VALSTYBEI vertinimo ATASKAITA

CPO veiklos rezultatų ir finansinės naudos VALSTYBEI vertinimo ATASKAITA 2010 Karolis Šerpytis CPO VEIKLOS REZULTATŲ IR FINANSINĖS NAUDOS VALSTYBEI VERTINIMO ATASKAITA Centrinė perkančioji organizacija 1 TURINYS Santrauka... 2 1. CPO veiklos rezultatų vertinimas... 3 1.1. Pirkimų

Detaliau

Ekonomikos inžinerija, Globalioji ekonomika NR. Baigiamojo darbo temos pavadinimas Baigiamojo darbo vadovas, kontaktai 1. Globalizacijos poveikis X se

Ekonomikos inžinerija, Globalioji ekonomika NR. Baigiamojo darbo temos pavadinimas Baigiamojo darbo vadovas, kontaktai 1. Globalizacijos poveikis X se Ekonomikos inžinerija, Globalioji ekonomika NR. Baigiamojo darbo temos pavadinimas Baigiamojo darbo vadovas, kontaktai 1. Globalizacijos poveikis X sektoriaus įmonių specializacijos lygiui. Impact of Globalization

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos regioninės plėtros įstatymo Nr. VIII-1889

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation STATYBA 2017 Ilgiausiai šalyje gyvuojanti paroda, kuri vietoje suburia verslo lyderius, įvairių sričių specialistus, architektus, kompanijų vadovus, mokymo įstaigas ir galutinius vartotojus, kurie ne tik

Detaliau

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, kai naudojasi socialiniais tinklais. Dalyviai gebės

Detaliau

Slide 1

Slide 1 H2020 Pažangos sklaida ir dalyvavimo plėtra Informacinis renginys, Lietuvos mokslo taryba Živilė Ruželė, zivile.ruzele@lmt.lt 2019 m. birželio 7 d. Turinys 1. Plėtros stipendijos 2. Patarimai Twinning

Detaliau

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond Modulio Mokymosi, asmenybės pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respondente, Kviečiame Jus dalyvauti Lietuvos mokslo tarybos

Detaliau

Šioje apžvalgoje nagrinėjami konsoliduoti 34 1 bendrovių, kurių vertybiniais popieriais leista prekiauti reguliuojamose rinkose, išskyrus komercinius

Šioje apžvalgoje nagrinėjami konsoliduoti 34 1 bendrovių, kurių vertybiniais popieriais leista prekiauti reguliuojamose rinkose, išskyrus komercinius Šioje apžvalgoje nagrinėjami konsoliduoti 34 1 bendrovių, kurių vertybiniais popieriais leista prekiauti reguliuojamose rinkose, išskyrus komercinius bankus, duomenys. Remiamasi emitentų viešai skelbta

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos agroverslo tendencijos DNB Bankas 2015 m. gegužės 22 d. Agroverslas iki šiol buvo vienas iš atspariausių Lietuvos ūkio stuburo slankstelių 8,5 8,7 Maisto sektoriaus pridėtinė vertė, dalis BVP,

Detaliau

Snap v1.4.1

Snap v1.4.1 2019 Gegužės 19d. apie SNAP tikslas - suburti fotografus ir medijų srities atstovus į vieną vietą, kurioje įgytų naujos informacijos, patirties, bendraminčių būryje. Informuoti žmones apie šiuo metu -

Detaliau

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS ETNINĖ KULTŪRA - INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS Egidija Kontrimienė Etikos mokytoja ekspertė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras ETNINĖ KULTŪRA INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS (1) Etninė kultūra

Detaliau

Priedai_2016.indd

Priedai_2016.indd 1 testo užduočių vertinimo kriterijai Užd. Nr. Sprendimas ar atsakymas Taškai Vertinimas 1 Pasirinktas variantas D 1 Už teisingą atsakymą. 2 a) 939 1 Už teisingą atsakymą. 2 b) 1538 1 Už teisingą atsakymą.

Detaliau

Projektas

Projektas PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto Lietuvos socialinių tyrimų centro Vytauto Didžiojo universiteto Sociologijos mokslo krypties doktorantūros komiteto 2019 m. gegužės 8 d. posėdžio nutarimu Nr.

Detaliau

Microsoft Word - Apibendrinimas pagal skundus del asmens kodo _galutinis_ doc

Microsoft Word - Apibendrinimas pagal skundus del asmens kodo _galutinis_ doc APIBENDRINIMAS DöL ASMENS KODO TVARKYMO PAGAL PATEIKTUS ASMENŲ SKUNDUS I. Apibendrinimo tikslas Asmens kodas pirmiausia yra asmens duomuo. Jis n ra priskiriamas prie ypatingų asmens duomenų, priešingai

Detaliau

274 PRIEDAI K priedas. Elektroninio vartotojo gyvavimo ciklo tyrimo duomenų charakteristikos K.1 lentelė. Klausimyno dalies, skirtos elektroninio vart

274 PRIEDAI K priedas. Elektroninio vartotojo gyvavimo ciklo tyrimo duomenų charakteristikos K.1 lentelė. Klausimyno dalies, skirtos elektroninio vart 274 PRIEDAI K priedas. Elektroninio vartotojo gyvavimo ciklo tyrimo duomenų charakteristikos K.1 lentelė. Klausimyno dalies, skirtos elektroninio vartotojo gyvavimo ciklo analizei, patikimumo vertinimas

Detaliau

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis ( VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (toliau Organizacija) parengė 2019 m. Visuomenės švietimo

Detaliau

VILNIAUS KOLEGIJA AGROTECHNOLOGIJ FAKULTETAS CHEMIJOS KATEDRA Tyrimas: STUDENTAI APIE KURSINĮ DARBĄ Dalykas: LABORATORIJ VEIKLA Tyrimą atliko lektorė:

VILNIAUS KOLEGIJA AGROTECHNOLOGIJ FAKULTETAS CHEMIJOS KATEDRA Tyrimas: STUDENTAI APIE KURSINĮ DARBĄ Dalykas: LABORATORIJ VEIKLA Tyrimą atliko lektorė: VILNIAUS KOLEGIJA AGROTECHNOLOGIJ FAKULTETAS CHEMIJOS KATEDRA Tyrimas: STUDENTAI APIE KURSINĮ DARBĄ Dalykas: LABORATORIJ VEIKLA Tyrimą atliko lektorė: Jolanta Jurkevičiūtė m. Tyrimo tikslas išsiaiškinti

Detaliau

2009 m. liepos 22 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 637/2009, nustatantis įgyvendinimo taisykles dėl žemės ūkio augalų ir daržovių veislių pavadinimų

2009 m. liepos 22 d. Komisijos reglamentas (EB) Nr. 637/2009, nustatantis įgyvendinimo taisykles dėl žemės ūkio augalų ir daržovių veislių pavadinimų L 191/10 Europos Sąjungos oficialusis leidinys 2009 7 23 KOMISIJOS REGLAMENTAS (EB) Nr. 637/2009 2009 m. liepos 22 d. nustatantis įgyvendinimo taisykles dėl žemės ūkio augalų ir daržovių veislių pavadinimų

Detaliau

ĮKVEPIANČIOS IDĖJOS UŽ MAŽIAU nei tikiesi DAUGIAU UŽ MAŽIAU...KASDIEN TOP Pižama mergaitėms su užrašu, dvispalvė: kreminės ir tamsiai mėlynos arba tam

ĮKVEPIANČIOS IDĖJOS UŽ MAŽIAU nei tikiesi DAUGIAU UŽ MAŽIAU...KASDIEN TOP Pižama mergaitėms su užrašu, dvispalvė: kreminės ir tamsiai mėlynos arba tam ĮKVEPIANČIOS IDĖJOS UŽ MAŽIAU nei tikiesi DAUGIAU UŽ MAŽIAU...KASDIEN TOP Pižama mergaitėms su užrašu, dvispalvė: kreminės ir tamsiai mėlynos arba tamsiai mėlynos ir pilkos spalvos; berniukams su užrašu,

Detaliau

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas Tyrimo rezultatai Parengė: Valstybinio psichikos sveikatos Priklausomybės ligų skyriaus Vyriausioji specialistė Lina Ignatavičiūtė 1 Turinys 1. Tiriamųjų tam tikrų alkoholinių gėrimų vartojimo dažnio vertinimas...

Detaliau

Neiškiliojo optimizavimo algoritmas su nauju bikriteriniu potencialiųjų simpleksų išrinkimu naudojant Lipšico konstantos įvertį

Neiškiliojo optimizavimo  algoritmas su nauju bikriteriniu potencialiųjų simpleksų išrinkimu naudojant Lipšico konstantos įvertį Neiškiliojo optimizavimo algoritmas su nauju bikriteriniu potencialiųjų simpleksų išrinkimu naudojant Lipšico konstantos įvertį. Albertas Gimbutas 2018 m. birželio 19 d. Vadovas: Prof. habil. dr. Antanas

Detaliau

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 25.11.2014 B8-0286/7 7 1 dalis 1. ragina valstybes nares ir Komisiją d ti tvarias pastangas įgyvendinti esamas taisykles ir užtikrinti, kad jų būtų laikomasi kaip visa apimančios strategijos dalį naikinti

Detaliau

Tarptautinė mokslinė – praktinė konferencija   „Sporto indėlio į ekonomiką ir užimtumą vertinimo aktualumas“ m. Gruodžio 16 d.

Tarptautinė  mokslinė – praktinė konferencija   „Sporto indėlio į ekonomiką  ir užimtumą  vertinimo aktualumas“ m. Gruodžio 16 d. BALTIJOS JUODOSIOS JŪROS EKONOMIKOS FORUMAS SPORTAS IR EKONOMIKA Sporto ekonomikos vertinimo situacija Lietuvoje" dr. Vilma Čingienė, Mykolo Romerio universitetas 2018 m. spalio 25 d., Klaipėda Pristatymo

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, COM(2015) 563 final KOMISIJOS ATASKAITA EUROPOS PARLAMENTUI IR TARYBAI 2013 m. valstybių narių pastangos pasiek

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, COM(2015) 563 final KOMISIJOS ATASKAITA EUROPOS PARLAMENTUI IR TARYBAI 2013 m. valstybių narių pastangos pasiek EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2015 11 11 COM(2015) 563 final KOMISIJOS ATASKAITA EUROPOS PARLAMENTUI IR TARYBAI 2013 m. valstybių narių pastangos pasiekti tvarią žvejybos pajėgumų ir žvejybos galimybių pusiausvyrą

Detaliau

N E K I L N O J A M O J O T U R T O R I N K O S D A L Y V I Ų A P K L A U S O S A P Ž V A L G A / 2 NAMŲ ŪKIŲ FINANSINĖS ELG- SENOS APKLAUSOS

N E K I L N O J A M O J O T U R T O R I N K O S D A L Y V I Ų A P K L A U S O S A P Ž V A L G A / 2 NAMŲ ŪKIŲ FINANSINĖS ELG- SENOS APKLAUSOS NAMŲ ŪKIŲ FINANSINĖS ELG- SENOS APKLAUSOS APŽVALGA 1 NEKILNOJAMOJO TURTO RINKOS DALYVIŲ APKLAUSOS APŽVALGA 213 217 m. I ketvirtis 213 ISSN 2424-5828 (ONLINE) 2 NEKILNOJAMOJO TURTO RINKOS DALYVIŲ APKLAUSOS

Detaliau

Telia Lietuva AB

Telia Lietuva AB 2018 M. 9 MĖNESIŲ VEIKLOS REZULTATAI Telia Lietuva, AB, įmonių grupė TELIA LIETUVA #VISAKOTINKLAS TELEKOMUNIKACIJŲ, IT IR TV PASLAUGOS IŠ VIENŲ RANKŲ TELIA LIETUVA TAI: Platus paslaugų spektras Labiausiai

Detaliau

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta autorės) Table G.1. Electronic customer profile of baby

Detaliau

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius 2012 M. VEIKLOS ATASKAITA Viešoji įstaiga Ateities visuomenės institutas Buveinės adresas A.Vienuolio g. 8-409, Vilnius Įstaigos kodas 302807593 1 Turinys I. Veiklos tikslai, pobūdis ir veiklos rezultatai

Detaliau

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx Laimutės Kisielienės choreografija Jūratės Baltramiejūnaitės muzika, Bernardo Brazdžionio žodžiai PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/09/01 Pakeitimai padaryti po šokių kursų

Detaliau

NORVEGIŠKAS PAVASARIS 1 PUSLAPIS PASIŪLYMAS NUO

NORVEGIŠKAS PAVASARIS 1 PUSLAPIS PASIŪLYMAS NUO NORVEGIŠKAS PAVASARIS 1 PUSLAPIS PASIŪLYMAS NUO 2018.03.01-2018.04.30 NORVEGIŠKAS PAVASARIS Kalendorinio pavasario pradžia dar nereiškia, kad žiema jau pasitraukė. Norvegai tai gerai žino ir visada pasirengę

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Tarptautinės studijos iššūkis visai akademinei bendruomenei Dr. Laura Sapranavičiūtė-Zabazlajeva, LSMU, TRSC, Užsieniečių studijų skyriaus vedėja 25 metų patirtis 682 studentai Tarptautinės studijos LSMU

Detaliau

Title

Title Šiuolaikiškos ir labiau visai Europai pritaikytos autorių teisių sistemos kūrimas Vita Juknė Europos Komisijos Ryšių tinklų, turinio ir technologijų skyrius Išsakyta nuomonė yra asmeninė ir negali būti

Detaliau

OPTINIS MENAS (OPARTAS) LIETUVIŲ LIAUDIES AUDINIŲ RAŠTUOSE

OPTINIS MENAS (OPARTAS) LIETUVIŲ LIAUDIES AUDINIŲ RAŠTUOSE OPTINIS MENAS (OPARTAS) LIETUVIŲ LIAUDIES TEKSTILĖS RAŠTUOSE Keturių pa okų iklas 2018 m. Pare gė Kau o Juozo Grušo e o gi azijos dailės okytoja ekspertė RASA KLINGAITĖ DAILĖTYRINĖ UŽDUOTIS I pa oka Susipaži

Detaliau

Dokumento Aplinkosauginių priemonių projektavimo, įdiegimo ir priežiūros rekomendacijos. Vandens telkinių apsauga APR- VTA 10 4 priedas VANDENS APSAUG

Dokumento Aplinkosauginių priemonių projektavimo, įdiegimo ir priežiūros rekomendacijos. Vandens telkinių apsauga APR- VTA 10 4 priedas VANDENS APSAUG Dokumento Aplinkosauginių priemonių projektavimo, įdiegimo ir priežiūros rekomendacijos. Vandens telkinių apsauga APR- VTA 10 4 priedas VANDENS APSAUGOS PRIEMONIŲ TAIKYMO REKOMENDACIJOS 1 lentelė. Apsaugos

Detaliau

Projektas

Projektas PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto Lietuvos socialinių tyrimų centro Vytauto Didžiojo universiteto Sociologijos mokslo krypties doktorantūros komiteto 2017 m. birželio 6 d. posėdžio nutarimu

Detaliau

Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas

Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas 008800 Gyvenamųjų namų kvartalo S. Lozoraičio g. 17, Vilniuje projekto konkursas Aiškinamasis raštas 00. TURINYS 01 - Idėja 02 - Urbanistiniai sprendiniai 03 - Teritorijos sutvarkymas 04 - Architektūra

Detaliau

TECHNINIAI DUOMENYS Pramoniniai vartai

TECHNINIAI DUOMENYS Pramoniniai vartai TECHNINIAI DUOMENYS Pramoniniai vartai TURINYS 4 BĖGIAI 5...STD 6...LHR-FM 7...LHR-RM 8...STD-RM 9...HL-TM 10...VL-TM 11...HL-MM1 su konsole žemiau montuojamoms spyruoklėms 12...HL-MM2 su konsole žemiau

Detaliau

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurioje vaikai jaustųsi emociškai saugūs. Mes tai nevyriausybinė

Detaliau

LT L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies

LT L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys 2009 8 4 EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies keičiantis Sprendimą ECB/2006/17 dėl Europos centrinio

Detaliau

Microsoft Word - Attachment_5.Magistro_darbu_reikalavimai.doc

Microsoft Word - Attachment_5.Magistro_darbu_reikalavimai.doc Vertimo studijų katedros MAGISTRO DARBŲ reikalavimai Magistro darbas yra kvalifikacinis darbas, savarankiška studija, kurioje atskleidžiami studento (-ės) mokslo tiriamojo darbo įgūdžiai. Darbe pateikiami

Detaliau

BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikit

BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikit BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikite aikštelės nuţymėjimą po baseinu, pašalinkite augalus,

Detaliau

Prekių pirkimo pardavimo taisyklės

Prekių pirkimo pardavimo taisyklės Kursų ir seminarų pirkimo pardavimo svetainėje sportoakademija.lt taisyklės 1. Sąvokos 1.1. Pardavėjas Lietuvos Respublikos VĮ Registrų centras, Juridinių asmenų registro Kauno filiale įregistruotas privatusis

Detaliau

Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką..

Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką.. Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką... 3 Paprastoji paieška... 3 Išplėstinė paieška... 3

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 15 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2018-05-28 Grįžtamasis ryšys Ačiū visiems dalyvavusiems Daug pagyrimų Ačiū, bet jie nepadeda tobulėti.

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Pra

VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Pra VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Prapiestis Studijų pakopa: Studijų rūšis: Studijų forma:

Detaliau

TAURAGĖS ŠALTINIO PROGIMNAZIJA Integruota anglų-vokiečių kalbų pamoka Mano šeima, My family-meine Familie Anglų kalbos mokytoja metodininkė Lina Valuc

TAURAGĖS ŠALTINIO PROGIMNAZIJA Integruota anglų-vokiečių kalbų pamoka Mano šeima, My family-meine Familie Anglų kalbos mokytoja metodininkė Lina Valuc TAURAGĖS ŠALTINIO PROGIMNAZIJA Integruota anglų-vokiečių kalbų pamoka Mano šeima, My family-meine Familie Anglų kalbos mokytoja metodininkė Lina Valuckienė, anglų kalbos mokytoja metodininkė Vaiva Janonienė,

Detaliau

Microsoft Word - IKIMOKYKLINČ IR PRIEŀMOKYKLINČ PEDAGOGIKA.docx

Microsoft Word - IKIMOKYKLINÄŒ IR PRIEÅ€MOKYKLINÄŒ PEDAGOGIKA.docx IKIMOKYKLINĖ IR PRIEŠMOKYKLINĖ PEDAGOGIKA APIE PROGRAMĄ Studijų programa Ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika skirta rengti pedagogus darbui su vaikais nuo gimimo iki 7 metų. Studijų programa yra

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Montažų kūrimas iš skaitmeninių nuotraukų naudojant Windows Photo Story 3 programą Photo Story 3 Priedas Windows XP, Windows 8, Windows 10 Skirtas kurti dinamiškus fotoreportažus iš turimų skaitmeninių

Detaliau

ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien top marškinėliai berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos ju

ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien top marškinėliai berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos ju ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos juostomis, mergaitėms, su Ledo šalies motyvu, baltos arba rausvos spalvos,

Detaliau

Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams

Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams. Taip pat dalyviai savo bendraamžių grupėje ištirs

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation XIII tarptautinės geografijos olimpiada Pekine. Pasiruošimas, užduočių analizė, įžvalgos. Pasiruošimas iki pasaulinės olimpiados Teminis pasiruošimas Techninis pasiruošimas Individualus darbas su mokiniais

Detaliau

1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel

1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel 1 k. PATALPA Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus g. Domantas Grikšas tel. +370 673 22322 domantas@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas PATALPA Adresas Vilniaus m. sav., Senamiestis, Vilniaus

Detaliau

PIRKĖJO GIDAS Valgomojo stalai Puikūs stalai įstabioms akimirkoms Projektuodami valgomojo stalus galvojome apie jų kasdienį naudojimą namuose. Apie ta

PIRKĖJO GIDAS Valgomojo stalai Puikūs stalai įstabioms akimirkoms Projektuodami valgomojo stalus galvojome apie jų kasdienį naudojimą namuose. Apie ta PIRKĖJO GIDAS Valgomojo stalai Puikūs stalai įstabioms akimirkoms Projektuodami valgomojo stalus galvojome apie jų kasdienį naudojimą namuose. Apie tai, kad stalas dažnai tampa šeimos, vaikų, artimųjų

Detaliau

Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skai

Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skai Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skaidrumu ir atsakomybe. Mes, kaip duomenų tvarkytojas,

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padaryti dvasios, neregimybės, Dievo pasaulį jusliškai suvokiamą, negana to, kiek įmanoma

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Pilietiskumas_klasteris [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Pilietiskumas_klasteris [Compatibility Mode] Mokslo ir tyrimų klasteris Pilietiškumas ir tapatumas šiuolaikinėje visuomenėje Pilietiškumo kaita, tapatumo iššūkiai: dalyvavimo ir įgalinimo strategijų ieškant Vadovas: prof. dr. Artūras Tereškinas,

Detaliau

Šypsokitės lyjant lietui Stoglatakių ir lietvamzdžių sistema Galeco PVC

Šypsokitės lyjant lietui Stoglatakių ir lietvamzdžių sistema Galeco PVC Šypsokitės lyjant lietui Stoglatakių ir lietvamzdžių sistema Galeco PVC www.galeco.info Stoglatakių ir lietvamzdžių sistema Galeco PVC Naujos kokybės stoglatakiai ir lietvamzdžiai, kuriems gaminti taikoma

Detaliau

1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 2017 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų,

1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 2017 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų, 1. Druskininkų savivaldybės nekilnojamojo turto rinkos apžvalga 217 m. Druskininkų savivaldybė yra suskirstyta į 16 nekilnojamojo turto verčių zonų, kuriose nekilnojamojo turto kainos yra skirtingos. segmente,

Detaliau

PAvadinimas

PAvadinimas STIGMATIZUOTOS MIESTO ERDVĖS KUR IEŠKOTI NAMINĖS DEGTINĖS IR KVAIŠALŲ KLAIPĖDOJE? Liutauras Kraniauskas Sociologijos katedra, Klaipėdos universietas Tyrimą remia Lietuvos mokslo taryba MIP-085/2014 Naminės

Detaliau

Standartinių gamybinių operacijų brėžiniai, sutartiniai žymėjimai 1

Standartinių gamybinių operacijų brėžiniai, sutartiniai žymėjimai 1 Standartinių gamybinių operacijų brėžiniai, sutartiniai žymėjimai 1 TURINYS 1. Gręžimas lankstams: 1.1 2-iejų skylių gręžimas durelėms 80mm atstumu...3 1.2 2-iejų skylių gręžimas durelėms 100mm atstumu...5

Detaliau

Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ

Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ IR TAUTA 15 Kur pasibaigia mano Aš" 16 Asmenybės saviugda

Detaliau

Suvestinė redakcija nuo Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr , i. k ANUTA Nauja redakcija nuo : Nr , 2

Suvestinė redakcija nuo Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr , i. k ANUTA Nauja redakcija nuo : Nr , 2 Suvestinė redakcija nuo 2010-06-30 Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr. 22-696, i. k. 104505ANUTA00000001 Nauja redakcija nuo 2010-06-30: Nr. 03-58, 2010-05-25, Žin. 2010, Nr. 63-3141 (2010-05-31), i.

Detaliau

Slide 1

Slide 1 BANKROTO ADMINISTRATORIAUS ATASKAITA BANKRUTAVUSIOS AKCINĖS BENDROVĖS SNORO BANKAS KREDITORIAMS UŽ 2017 M. 2018 m. kovo 16 d. Vilnius PAREIŠKIMAS DĖL ATSAKOMYBĖS RIBOJIMO Šią Ataskaitą parengė bankrutavusios

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Skaitmeninės kabelinės televizijos galimybės Mindaugas Žilinskas Ryšių reguliavimo tarnybos Radijo ryšio departamento direktorius Vilnius, 2012 m. 1 Turinys 1. Raiškiosios (HD) televizijos standartai ir

Detaliau

Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų pasirinkto portfelio rinkinio nustat

Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų pasirinkto portfelio rinkinio nustat Automatinis skolinimas Automatinio skolinimo paslauga automatiškai teikia pasiūlymus paskolų prašymams pagal Jūsų pasirinkto portfelio rinkinio nustatymus. Automatinio skolinimo paslauga yra efektyvi priemonė

Detaliau