skaitiniai metodai 1

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "skaitiniai metodai 1"

Transkriptas

1 Lygiagretusis programavimas doc. dr. Vadimas Starikovičius 6-oji paskaita Paskirstytosios atminties lygiagretusis programavimas. MPI programavimo biblioteka. Pagrindinės MPI funkcijos.

2 Paskirstytos atminties lygiagretieji kompiuteriai Kiekvienas procesorius turi tik savo nuosavą atmintį ir sudaro atskirą mazgą. Mazgų sujungimui naudojamas tinklas gali naudoti įvairiausias technologijas (Ethernet, Myrinet, InfiniBand) ir topologijas (pvz. 3D torus). Nėra jokio bendro atminties adresavimo, kiekvienas procesorius adresuoja tik savo atmintį. Natūralus programavimo modelis tokiose sistemose paskirstytos atminties modelis ir jį naudojančios programavimo priemonės. Pagal šį modelį kiekvienas lygiagretus procesas turi tik lokaliuosius kintamuosius (iš savo lokaliosios atminties). Kai vienam iš procesų prireikia duomenų iš kito proceso, tai yra programuotojo uždavinys - nurodyti kada ir kaip tie duomenys turi būti siunčiami ir gaunami. Lygiagrečiųjų procesų sinchronizacija irgi yra programuotojo rūpestis. Išvada. Kadangi kiekvienas procesas dirba tik su savo atmintimi, tai jo atliekami atminties pakeitimai (kintamojo reikšmės), niekaip neįtakoja kitų procesorių lygiai taip pat pavadintų kintamųjų, t.y. nėra jokių bendrųjų kintamųjų - nėra ir data race problemos. Nėra ir cache coherency - spartinančiųjų atmintinių suderinamumo problemos (t.y. nereikalingos flush operacijos).

3 Paskirstytos atminties programavimas Paskirstytos atminties programavimo įrankis turi sutekti programuotojui priemonės: paskirstyti skaičiavimus (darbą) tarp lygiagrečiųjų procesų, organizuoti duomenų mainus (persiuntimą) tarp šių lygiagrečiųjų procesų, sukompiliuoti lygiagretųjį kodą ir paleisti lygiagrečiųjų procesų, vykdančių tą kodą, grupę (norimo dydžio) metais buvo sukurta nemažai įvairių įrankių paskirstytos atminties programavimui: TCGMSG, Chameleon, PVM ( Parallel Virtual Machine biblioteka, ORNL/UTK),... Sparčiai populiarėjant paskirstytos atminties kompiuteriams augo poreikis turėti vieningą standartą. Taip atsirado MPI (Message Passing Interface) standartas (1994 m.). Pastaba: paskirstytos atminties kompiuteriuose galima naudoti ir kai kurias bendrosios atminties modelį naudojančias programavimo priemones (pvz., Intel Cluster OpenMP (dropped in v.13.0), Global Arrays). Tačiau tokio tipo emuliavimas retai būna efektyvus (tinka tik tam tikrų tipų uždaviniams).

4 MPI istorija ir evoliucija ( Sukurtas MPI Forumas organizacija, jungianti akademinės ir industrinės bendruomenių narius, Message Passing API standarto sukūrimui. 1993, lapkritis. Supercomputing'93 konferencijoje pristatytas standarto draft as. 1994, gegužė. Galutinė versija MPI 1.0 standarto Pasirodo MPI-2 standartas: išplėtimas MPI-1. Šiuo metu: MPI-1 paskutinė versija (2008), MPI-2 paskutinė versija (2009), MPI-3 paskutinė versija (2015). Įvairūs programinės įrangos gamintojai (commercial, open source) realizuoja MPI standartą C, C++, Fortran programavimo kalbų bibliotekose. Šiuo metu dauguma MPI realizacijų (bibliotekų) pilnai palaiko MPI-1 ir dalinai MPI-2. Yra keletas MPI bibliotekų, kurios pilnai palaiko MPI-2.

5 MPI bibliotekos MPI API standarto realizacijos (implementations): Open MPI. Atviro kodo biblioteka, pilnas MPI-3.1 palaikymas paskutinėse versijose, klasteryje Vilkas suinstaliuota versija MPICH2. Atviro kodo biblioteka, MPI-2 palaikymas, UNIX ir Windows, klasteryje Vilkas suinstaliuota versija Intel MPI Library for Linux or Windows. Nemokamos Linux ir Windows bibliotekos, klasteryje Vilkas suinstaliuota versija Intel Parallel Studio XE (yra nemokama versija studentams). Microsoft MPI. MS-MPI biblioteka (nemokama), MPI-2 palaikymas. Pastaba: Šiuolaikinės MPI realizacijos (bibliotekos) efektyviai palaiko įvairiausias lygiagrečiųjų kompiuterių architektūras: paskirstytos atminties (klasteriai), bendrosios atminties (SMP, multicore), mišriosios, ir įvairiausius tinklus (Gigabit Ethernet,10 Gigabit Ethernet, InfiniBand, Myrinet, Quadrics).

6 MPI privalumai Standartas. Šiuo metu MPI yra pripažintas standartas, kuris išstūmė kitus paskirstytos atminties programavimo (su pranešimų persiuntimu) įrankius ir bibliotekas. Portatyvumas. MPI standartą realizuojančios bibliotekos (nemokamos ir komercinės) egzistuoja visose platformose. Todėl MPI programa be pakeitimų gali būti perkelta iš vieno tipo kompiuterio į kito tipo kompiuterį. Našumas. MPI programų kompiliavimas su gamintųjų (angl. vendor) MPI realizacijomis, optimizuotomis atitinkamose platformose, leidžia gerinti pačių lygiagrečiųjų programų efektyvumą. Funkcionalumas. Vien tik MPI-1 standartas apibrėžia virš 120 funkcijų, kurios leidžia programuotojui realizuoti ne tik bazines duomenų persiuntimo operacijas, bet ir sudėtingus grupinius duomenų mainus. Be to, šiuo metu jau yra sukurta (ir tebekuriama) nemažai įvairių aukštesnio lygio lygiagrečiųjų bibliotekų (pvz., matematinių), kurios remiasi išlygiagretinimu su MPI.

7 MPI programos koncepcija C / C++ / Fortran kalba yra rašoma lygiagreti programa, naudojanti MPI funkcijas duomenų mainams. Yra neoficialus MPI palaikymas ir kitose programavimo kalbose: Java, Python, R, Matlab. Programa yra kompiliuojama su MPI biblioteka (mpic++) ir gautas vykdomasis failas yra paleidžiamas pasirinktuose procesoriuose (branduoliuose), naudojant MPI užduočių atlikimo aplinką (mpirun). Taigi, kiekvienas iš paleistų lygiagrečiųjų procesų vykdo tą patį programinį kodą. Visi procesai automatiškai yra numeruojami ir gauna unikalų numerį ID angl. rank, kurį kiekvienas procesas gali sužinoti MPI funkcijos pagalba. Pagal šį numerį procesai nustato ir atlieka savo darbo dalį, naudodami savo duomenų dalį. Šis lygiagrečiųjų skaičiavimų atlikimo būdas vadinamas - SPMD (Single Program, Multiple Data).

8 MPI koncepcijos MPI branduolį (MPI-1) sudaro keturios pagrindinės koncepcijos: Duomenų siuntimo operacijos (funkcijos) Komunikatoriai Siunčiamų duomenų tipai (sudarymo funkcijos) Virtualios topologijos

9 Duomenų siuntimo operacijos (funkcijos) MPI standarte yra išskiriamos: point-to-point duomenų siuntimo operacijos (funkcijos): vienas procesas siunčia (siuntėjas) duomenis kitam procesui (gavėjas); sinchroninis, buferinis siuntimo režimai (angl. synchronous, buffered sending modes) Blokuotas/neblokuotas siuntimas/gavimas kolektyvinės duomenų siuntimo operacijos (funkcijos): keli procesai (grupė) siunčia ir gauna duomenis vienu metu (pvz., surenka, paskirsto). Programuotas gali pats realizuoti kolektyvines operacijas per point-topoint funkcijas, tačiau tikėtina, kad MPI bibliotekos realizacijos bus geresnės (angl. scalable, efficient implementations).

10 Komunikatoriai Komunikatorius tai specialus MPI objektas, kuris apibrėžia kažkokią lygiagrečiųjų procesų grupę ir priskiria jai unikalų (tarp visų kitų komunikatorių) požymį. Todėl ta pati procesų grupė gali turėti kelis komunikatorius. Iš karto po programos paleidimo MPI automatiškai sukuria MPI_COMM_WORLD komunikatorių (default communicator), kurį sudaro visi paleisti procesai. Toliau pats programuotojas naudodamas MPI funkcijas gali kurti (ir naikinti) savo komunikatorius. Tie patys procesai gali priklausyti keliems komunikatoriams. Aišku, skirtinguose komunikatoriuose tas pats procesas gali turėti skirtingus numerius rank us.

11 Komunikatoriai Komunikatorius yra nurodomas visose MPI duomenų mainų (siuntimo) funkcijose (privalomas argumentas), t.y. bet kokia duomenų siuntimo MPI operacija yra vykdoma tik tarp to paties komunikatoriaus procesų. Jei tie patys procesai apsikečia pranešimais skirtinguose algoritmo kontekstuose (atliekant vieną ar kitą žingsnį), tai vienas iš būdų programiškai užtikrinti, kad šie pranešimai nebūtų supainioti, yra apibrėžti skirtingus (pagal kontekstą) komunikatorius ir atlikinėti siuntimus nurodant juos kaip argumentus. Pvz., kuriant lygiagrečiąją biblioteką, svarbu atskirti bibliotekos funkcijų siunčiamus pranešimus nuo kitose programos vietose siunčiamų pranešimų. Jei pagal lygiagretųjį algoritmą reikia atlikti kolektyvines komunikacijas tam tikrose procesų grupėse, tai geriausiai toms grupėms sukurti MPI komunikatorius ir naudoti atitinkamas MPI kolektyvinių komunikacijų funkcijas.

12 Siunčiamų duomenų tipai Persiunčiant duomenis MPI standartas reikalauja nurodyti atitinkamose funkcijose siunčiamų duomenų tipą. MPI duomenų tipai leidžia sumažinti duomenų kopijavimo sąnaudas ir naudoti skaičiavimuose heterogenines sistemas (pvz., kartu naudoti 32 ir 64-bitų kompiuterius). MPI apibrėžia aibę bazinių tipų, dauguma iš kurių atitinka bazinius tipus, apibrėžtus C ir Fortran programavimo kalbose (pvz., MPI_INT, MPI_DOUBLE). MPI leidžia programuotojui pačiam apibrėžti sudėtingesnius tipus (angl. derived data types).

13 Virtualios topologijos Virtualios MPI topologijos leidžia programuotojui sudėlioti MPI procesų grupę pagal tam tikrą geometrinę topologiją (pvz., dekartinį tinklą, grafą). MPI standartas apibrėžia loginį (virtualų) procesų sudėliojimą. Dažniausiai, jis padeda programuotojui paprasčiau ir aiškiau užrašyti savo lygiagretųjį algoritmą. Tačiau tam tikros gamintojų MPI realizacijos gali sudarinėti virtualias topologijas pagal realias (fizines) lygiagrečiųjų kompiuterių tinklų topologijas. Virtualios topologijos yra sudaromos programuotojo, naudojant MPI komunikatorius ir grupes, specialių MPI funkcijų pagalba.

14 Apie MPI-2 MPI-2 yra pradinio MPI-1 standarto išplėtimas. Jis suteikia programuotojui papildomas galimybes: Dinaminiai procesai (Dynamic Processes) funkcijos naujų procesų kūrimui. Lygiagretusis įvedimas/išvedimas (Parallel I/O) MPI palaikymas (support): duomenų struktūros, tipai, funkcijos. C++ ir Fortran-90 MPI konstrukcijos (Language Bindings) One-Sided Communications, Extended Collective Operations,...

15 MPI pagrindai C/C++ ir Fortran konstrukcijos yra labai panašios. Kodo failai, kurie naudoja MPI funkcijas turi apibrėžti: #include "mpi.h" (Fortran - include 'mpif.h') C Binding Formatas: rc = MPI_Xxxxx(parameter,... ) Pavyzdys: Klaidos kodas: rc = MPI_Bsend(&buf,count,type,dest,tag,comm) Funkcija grąžina "rc". MPI_SUCCESS, jei sėkmingai atlikta. Fortran Binding Formatas: Pavyzdys: Klaidos kodas: CALL MPI_XXXXX(parameter,..., ierr) call mpi_xxxxx(parameter,..., ierr) CALL MPI_BSEND(buf,count,type,dest,tag,comm,ierr) Grąžinamas kaip "ierr" parametras. MPI_SUCCESS, jei sėkmingai atlikta.

16 MPI pagrindai: MPI vykdymo aplinkos inicializavimas ir užbaigimas int MPI_Init( int *argc, char ***argv); Inicializuoja MPI vykdymo aplinką (MPI execution environment). Bet kuris lygiagretusis procesas prieš panaudojant kokią nors MPI funkciją turi (vieną kartą) iškviesti šią funkciją. Priklausomai nuo MPI realizacijos funkcija gali perduoti komandinės eilutės argumentus visiems procesams. int MPI_Finalize(void); MPI vykdymo aplinkos užbaigimas. Visos MPI vykdomos operacijos (pvz., duomenų persiuntimas) turi pasibaigti iki šios funkcijos iškvietimo. Po šios funkcijos negalima kviesti kitų MPI funkcijų, kitaip bus gauta klaida.

17 MPI programos struktūra #include "mpi.h int main( int argc, char *argv[ ] ) { < programinis kodas be MPI funkcijų > MPI_Init( &agrc, &argv); < programinis kodas su MPI funkcijomis > MPI_Finalize(); < programinis kodas be MPI funkcijų > } return 0; Atkreipkite dėmesį, kad programinis kodas iki MPI_Init() ir po MPI_Finalize() irgi vykdomas lygiagrečiai. Pastaba. MPI standartas to nereglamentuoja ir tai priklauso nuo MPI realizacijos (bibliotekos). VGTU klasteryje Vilkas naudojamos MPI bibliotekos visą main() kodą vykdo lygiagrečiai (vykdo visi paleisti procesai).

18 Šešios pagrindinės MPI funkcijos Bet kokį lygiagretųjį algoritmą galima realizuoti 6 MPI funkcijų pagalba: MPI_Init (); MPI_Finalize (); MPI_Comm_size (); MPI_Comm_rank (); MPI_Send (); MPI_Recv (); Tai yra minimalus ir pakankamas funkcijų rinkinys. Tačiau svarbu yra ne šiaip realizuoti algoritmą, o padaryti tai efektyviai, t.y. pasiekti kuo didesnį pagreitėjimą. Todėl reikia stengtis sumažinti duomenų persiuntimo, duomenų laukimo laiko sąnaudas. Dažnai tai padeda padaryti sudėtingesnių (angl. advanced) MPI konstrukcijų (funkcijų) panaudojimas.

19 Procesų skaičiaus ir jų numerių (ID) nustatymas int MPI_Comm_size (MPI_Comm comm, int *size); Funkcija nustato procesų skaičių komunikatoriuje comm ir grąžina jį į size. Programos pradžioje naudojama su MPI_COMM_WORLD komunikatoriumi tam, kad nustatyti programą vykdančių lygiagrečių procesų skaičių (t.y. kiek jų paleido vartotojas). int MPI_Comm_rank(MPI_Comm comm, int *rank); Funkcija nustato proceso, iškvietusio ją, unikalų numerį (ID, rank a) nurodytame komunikatoriuje comm ir grąžina jį į rank. Programos pradžioje naudojama su MPI_COMM_WORLD komunikatoriumi. Visi procesai gauna numerius nuo 0 iki size - 1. Naudodamas size ir rank programuotojas gali užprogramuoti užduočių paskirstymą tarp lygiagrečiųjų procesų.

20 Standartinė MPI programos struktūra #include "mpi.h int main( int argc, char *argv[ ] ) { } < programinis kodas be MPI funkcijų > MPI_Init ( &agrc, &argv); int size, rank; MPI_Comm_size ( MPI_COMM_WORLD, &size); MPI_Comm_rank ( MPI_COMM_WORLD, &rank); < programinis kodas su MPI funkcijomis, kiekvienas procesas vykdo jam pagal rank ą priskirtas užduotis > MPI_Finalize (); < programinis kodas be MPI funkcijų > return 0;

21 Hello, world! pavyzdys (C++, MPI-1) #include "mpi.h" #include <iostream> using namespace std; int main( int argc, char *argv[] ){ } MPI_Init( &argc, &argv ); int size, rank; MPI_Comm_size( MPI_COMM_WORLD, &size ); MPI_Comm_rank( MPI_COMM_WORLD, &rank ); cout << Hello, world from process << rank << of << size << endl; MPI_Finalize(); return 0; Kompiliuojama su kompiliatoriaus (g++) MPI wrapper-skriptų (mpic++), kuris automatiškai pajungia reikalingą MPI biblioteką (žr. >mpic++ -show). Galima naudoti visas g++ kompiliatoriaus opcijas, t.y. o..., -O3 ir t.t. >mpic++ hello_mpi.cpp (žr. examples/mpi) Skaičiavimai paleidžiami su mpirun komanda. VGTU klasteryje per PBS: >qsub jobscript-mpi.sh (žr. examples/mpi) Paleidžiamų procesų skaičius (mazgų skaičius x procesų viename mazge) užduodamas 74-oje eilutėje: #PBS -l nodes=2:ppn=4

22 Hello, world! pavyzdys (C) #include "mpi.h" #include <stdio.h> int main( int argc, char *argv[] ){ int size, rank; MPI_Init( &argc, &argv ); MPI_Comm_size( MPI_COMM_WORLD, &size ); MPI_Comm_rank( MPI_COMM_WORLD, &rank ); printf( Hello, world from process %d of %d\n", rank, size); MPI_Finalize(); return 0; } Kompiliuojama su kompiliatoriaus (gcc) MPI wrapper-skriptų (mpicc), kuris automatiškai pajungia reikalingą MPI biblioteką (žr. >mpicc -show). Galima naudoti visas gcc kompiliatoriaus opcijas, t.y. o..., -O3 ir t.t. >mpicc hello_mpi.c (žr. examples/mpi)

23 Hello, world! pavyzdys (C++, MPI-2) #include "mpi.h" #include <iostream> using namespace std; int main( int argc, char *argv[] ){ } MPI::Init( argc, argv ); int size = MPI::COMM_WORLD.Get_size(); int rank = MPI::COMM_WORLD.Get_rank(); cout << Hello, world from process << rank << of << size << endl; MPI::Finalize(); return 0; Kompiliuojama su kompiliatoriaus (g++) MPI wrapper-skriptų (mpic++), kuris automatiškai pajungia reikalingą MPI biblioteką (žr. >mpic++ -show). Galima naudoti visas g++ kompiliatoriaus opcijas, t.y. o..., -O3 ir t.t. >mpic++ hello_mpi-2.cpp (žr. examples/mpi)

24 Hello, world! pavyzdys (Fortran) program main include 'mpif.h' integer ierr, rank, size call MPI_INIT( ierr ) call MPI_COMM_RANK( MPI_COMM_WORLD, rank, ierr ) call MPI_COMM_SIZE( MPI_COMM_WORLD, size, ierr ) print *, 'Hello, world from process ', rank, ' of ', size call MPI_FINALIZE( ierr ) end Kompiliuojama su kompiliatoriaus (g77 arba ifort) MPI wrapper-skriptų, kuris automatiškai pajungia reikalingą MPI biblioteką (galima naudoti visas kompiliatoriaus opcijas, t.y. o ir t.t.): >mpif77 hello_mpi.f (žr. examples/mpi) arba (mpif90...).

25 Duomenų persiuntimas Procesas 0 Procesas 1 Send(data) Receive(data) Kokią informaciją turime nurodyti Send() ir Recv() funkcijų argumentuose? Kaip aprašyti/nurodyti data? Kaip nurodyti kam siunčiam / iš ko gaunam? Kaip gavėjas atskirs vienus pranešimus nuo kitų?

26 Standartinės MPI duomenų persiuntimo funkcijos Tam, kad persiusti duomenis, siunčiantis procesas turi iškviesti funkciją: int MPI_Send( void *buf, int count, MPI_Datatype datatype, kur int dest, int tag, MPI_Comm comm); buf buferio, kuriame laikomi siunčiami duomenys, pradžios adresas (rodyklė), count siunčiamų duomenų elementų kiekis (skaičius), datatype siunčiamų duomenų elementų tipas (MPI tipas), dest proceso, kuriam siunčiamas šis pranešimas (t.y. gavėjo), numeris (rank as) komunikatoriuje comm, tag šiam pranešimui programuotojo suteikiamas numeris (paprastai, kad butų galima šį pranešimą atskirti nuo kitų, bet jis (tag) nebūtinai turi būti unikalus, t.y. gali būti ir vienodas visiems siunčiamiems pranešimams), comm komunikatorius, kuriam priklauso abu procesai (ir siuntėjas, ir gavėjas).

27 Standartinės MPI duomenų persiuntimo funkcijos Tam, kad gauti duomenis, gaunantis procesas turi iškviesti funkciją: int MPI_Recv( void *buf, int count, MPI_Datatype datatype, int source, int tag, MPI_Comm comm, MPI_Status *status); buf buferio, į kurį bus patalpinti atsiusti duomenys, pradžios adresas (rodyklė), count gaunamų duomenų elementų kiekis (skaičius), datatype gaunamų duomenų elementų tipas (MPI tipas), source proceso, iš kurio turi būti gautas šis pranešimas (t.y. siuntėjo), numeris (rank as) komunikatoriuje comm, arba MPI_ANY_SOURCE konstanta (wild card), jei šitoje programos vietoje pranešimas gali būti priimtas iš pirmo atsiuntusio proceso, tag gaunamo pranešimo numeris (šis numeris turi sutapti su tag numeriu, nurodytu siunčiant) arba MPI_ANY_TAG konstanta, jei nenorima tikrinti gaunamo pranešimo numerį (bus gautas pranešimas su bet kokiu tag numeriu). comm komunikatorius, kuriam priklauso abu procesai, status rodyklė į MPI duomenų struktūrą, į kurią bus įrašyti įvykusios duomenų gavimo operacijos duomenys (source, tag, message size).

28 Standartiniai MPI duomenų tipai

29 Duomenų persiuntimo pavyzdys (examples/mpi/send_recv.cpp) #include mpi.h #include <stdio.h> int main( int argc, char *argv[]) { int rank, buf; MPI_Status status; MPI_Init(&argc, &argv); MPI_Comm_rank( MPI_COMM_WORLD, &rank ); if (rank == 0) { /* Procesas 0 siunčia */ buf = ; MPI_Send( &buf, 1, MPI_INT, 1, 0, MPI_COMM_WORLD); } else if (rank == 1) { /* Procesas 1 gauna */ MPI_Recv( &buf, 1, MPI_INT, 0, 0, MPI_COMM_WORLD, &status ); cout <<"Process "<<rank<<" has received: "<<buf<<endl; } } MPI_Finalize(); return 0;

30 Standartinės MPI duomenų persiuntimo funkcijos Standartinės MPI_Send () ir MPI_Recv() funkcijos apibrėžia blokuotas (angl. blocking) siuntimo operacijas. Daugiau apie įvairius siuntimo režimus vėliau. Procesas, iškvietęs MPI_Recv(), sustos ir lauks kol negaus pranešimo. Bet koks lygiagretaus proceso laukimo laikas (idle time) sumažina lygiagretaus algoritmo efektyvumą (gaunamą pagreitėjimą). Todėl, ten kur algoritmas tai leidžia, reikia stengtis naudoti ne fiksuotą gavimo operacijų tvarką (pvz., iš 1-o, po to iš 2-o, ar panašiai), o MPI_ANY_SOURCE (wild card), kad gauti pranešimus ta tvarka, kokia jie iš tikrųjų ateina. Gavus pranešimą, iš atitinkamo status objekto galima sužinoti: kas gi tą pranešimą atsiuntė, t.y. koks proceso-siuntėjo numeris: int recvd_tag, recvd_from, recvd_count; MPI_Status status; MPI_Recv(..., MPI_ANY_SOURCE, MPI_ANY_TAG,..., &status ) recvd_tag = status.mpi_tag; recvd_from = status.mpi_source; MPI_Get_count( &status, datatype, &recvd_count );

31 Pavyzdys (examples/mpi/recv_any_source.cpp) #include mpi.h #include <stdio.h> int main( int argc, char *argv[]) { MPI_Init(&argc, &argv); int rank, size; MPI_Comm_rank( MPI_COMM_WORLD, &rank ); MPI_Comm_size( MPI_COMM_WORLD, &size ); if (rank == 0) { cout << "Hello from process " << rank << endl; MPI_Status status; int RecvRank; for (int i=1; i<size; i++){ MPI_Recv( &RecvRank, 1, MPI_INT, MPI_ANY_SOURCE, MPI_ANY_TAG, MPI_COMM_WORLD, &status ); cout << "Hello from process " << RecvRank << ". Message tag = " << status.mpi_tag << endl; } }else MPI_Send( &rank, 1, MPI_INT, 0, rank+10, MPI_COMM_WORLD ); MPI_Finalize(); return 0; } Paleiskite keletą kartų. Kokia tvarka bus atspausdinti sveikinimai?

32 MPI laiko matavimo funkcija double MPI_Wtime(void) Funkcija grąžina laiką (sekundėmis), praėjusi nuo tam tikro (fiksuoto) momento praeityje. Patogi funkcija, nes nereikia naudoti specifinių sisteminių (Windows, Linux, AIX,...) laiko bibliotekų ir tą patį kodą galima be pakeitimų perkelti iš vienos sistemos į kitą. Matavimo pavyzdys: double tstartas, tpabaiga, tlaikas; tstartas = MPI_Wtime();... tpabaiga = MPI_Wtime(); tlaikas = tpabaiga - tstartas; double MPI_Wtick(void). Funkcija grąžina laikrodžio, naudojamo MPI_Wtime(), tikslumą. Priklauso nuo MPI realizacijos.

33 Rekomenduojamas MPI tutorial as su pavyzdžiais

skaitiniai metodai 1

skaitiniai metodai 1 Lygiagretusis programavimas doc. dr. Vadimas Starikovičius 7-oji paskaita Aukštesnio lygio MPI konstrukcijos. Įvairūs duomenų siuntimo būdai. Kolektyvinės duomenų persiuntimo operacijos (funkcijos). Šešios

Detaliau

skaitiniai metodai 1

skaitiniai metodai 1 Lygiagretusis programavimas doc. dr. Vadimas Starikovičius 4-oji paskaita OpenMP programavimo standartas. Programavimo modelis. OpenMP konstrukcijos. PThreads: Hello, world! pavyzdys #include

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Duomenų struktūros ir algoritmai 2 paskaita 2019-02-13 Algoritmo sąvoka Algoritmas tai tam tikra veiksmų seka, kurią reikia atlikti norint gauti rezultatą. Įvesties duomenys ALGORITMAS Išvesties duomenys

Detaliau

Masyvas su C++ Užduotys. Išsiaiškinkite kodą (jei reikia pataisykite) ir paleiskite per programą. Ciklo skaitliuko įrašymas į vienmatį masyvą: #includ

Masyvas su C++ Užduotys. Išsiaiškinkite kodą (jei reikia pataisykite) ir paleiskite per programą. Ciklo skaitliuko įrašymas į vienmatį masyvą: #includ Masyvas su C++ Užduotys. Išsiaiškinkite kodą (jei reikia pataisykite) ir paleiskite per programą. Ciklo skaitliuko įrašymas į vienmatį masyvą: #include main() int mas[100]; int k; for (int

Detaliau

Microsoft Word - 15_paskaita.doc

Microsoft Word - 15_paskaita.doc 15 PASKAITA Turinys: Išimtys Išimtys (exceptions) programos vykdymo metu kylančios klaidingos situacijos, nutraukiančios programos darbą (pavyzdžiui, dalyba iš nulio, klaida atveriant duomenų failą, indekso

Detaliau

DB sukūrimas ir užpildymas duomenimis

DB sukūrimas ir užpildymas duomenimis DB sukūrimas ir užpildymas duomenimis Duomenų bazės kūrimas Naujas bendrąsias DB kuria sistemos administratorius. Lokalias DB gali kurti darbo stoties vartotojasadministratorius. DB kuriama: kompiuterio

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 15 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2018-05-28 Grįžtamasis ryšys Ačiū visiems dalyvavusiems Daug pagyrimų Ačiū, bet jie nepadeda tobulėti.

Detaliau

Dažniausios IT VBE klaidos

Dažniausios IT VBE klaidos Dažniausios IT VBE klaidos Renata Burbaitė renata.burbaite@gmail.com Kauno technologijos universitetas, Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija 1 Egzamino matrica (iš informacinių technologijų brandos egzamino

Detaliau

4 skyrius Algoritmai grafuose 4.1. Grafų teorijos uždaviniai Grafai Tegul turime viršūnių aibę V = { v 1,v 2,...,v N } (angl. vertex) ir briaun

4 skyrius Algoritmai grafuose 4.1. Grafų teorijos uždaviniai Grafai Tegul turime viršūnių aibę V = { v 1,v 2,...,v N } (angl. vertex) ir briaun skyrius Algoritmai grafuose.. Grafų teorijos uždaviniai... Grafai Tegul turime viršūnių aibę V = { v,v,...,v N (angl. vertex) ir briaunų aibę E = { e,e,...,e K, briauna (angl. edge) yra viršūnių pora ej

Detaliau

MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA

MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA Turinys MODULIO FUNKCIONALUMAS... 3 NAUDOJAMI TERMINAI IR SĄVOKOS... 3 REKOMENDUOJAMI NAUDOTI ĮRANKIAI... 3 ELEKTRONINĖS PARDUOTUVĖS REIKALAVIMAI... 3 SERVERIO

Detaliau

DBVS realizavimas Pagrindiniai DBVS komponentai Duomenų saugojimas diske Paruošė J.Skučas

DBVS realizavimas Pagrindiniai DBVS komponentai Duomenų saugojimas diske Paruošė J.Skučas DBVS realizavimas Pagrindiniai DBVS komponentai Duomenų saugojimas diske Paruošė J.Skučas Seminaro tikslai Trumpai apžvelgti pagrindinius DBVS komponentus Detaliai nagrinėjami optimalaus duomenų dėstymo

Detaliau

P. Kasparaitis. Praktinė informatika. Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Įvadas Skripto failas tai M

P. Kasparaitis. Praktinė informatika. Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Įvadas Skripto failas tai M Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Įvadas Skripto failas tai MATLAB komandų seka, vadinama programa, įrašyta į failą. Vykdant skripto failą įvykdomos jame esančios komandos. Bus kalbama, kaip sukurti

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Duomenų archyvai ir mokslo duomenų valdymo planai 2018-06-13 1 Re3Data duomenų talpyklų registras virš 2000 mokslinių tyrimų duomenų talpyklų; talpyklos paiešką galima atlikti pagal mokslo kryptį, šalį,

Detaliau

Banko_paslaugu_internetu_teikimo_salygos_

Banko_paslaugu_internetu_teikimo_salygos_ Banko paslaugų internetu teikimo sąlygos 1. Banko paslaugos internetu tai AB SEB banko (toliau Bankas) ir SEB grupės įmonių, kurioms atstovauja Bankas ar kurios naudojasi Banko paslaugų internetu sistema,

Detaliau

Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com

Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com Platforma Qlik Sense tai analitikos platforma, naudojanti asociatyvinį analitikos variklį operatyvinėje atmintyje. Remiantis

Detaliau

ktu kompiuterių katedra Programavimas asembleriu Darius Birvinskas Ignas Martišius Algimantas Venčkauskas

ktu kompiuterių katedra Programavimas asembleriu Darius Birvinskas Ignas Martišius Algimantas Venčkauskas ktu kompiuterių katedra Programavimas asembleriu Darius Birvinskas Ignas Martišius Algimantas Venčkauskas Turinys 1 Skaičiavimo sistemos 3 11 Sveikųjų dešimtainių skaičių išreiškimas dvejetaine, aštuntaine

Detaliau

Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 7 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF

Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 7 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 7 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2015-04-13 Grafai Grafas aibių pora (V, L). V viršūnių (vertex) aibė, L briaunų (edge) aibė Briauna

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Duomenų struktūros ir algoritmai 1 paskaita 2019-02-06 Kontaktai Martynas Sabaliauskas (VU MIF DMSTI) El. paštas: akatasis@gmail.com arba martynas.sabaliauskas@mii.vu.lt Rėmai mokykloje Rėmai aukštojoje

Detaliau

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta autorės) Table G.1. Electronic customer profile of baby

Detaliau

Java esminės klasės, 1 dalis Išimtys, Įvestis/išvestis

Java esminės klasės, 1 dalis Išimtys, Įvestis/išvestis Java esminės klasės, 1 dalis Išimtys, Įvestis/išvestis Klaidų apdorojimas C kalboje If (kazkokia_salyga) { klaidos_apdorojimas(); return... } Tokio kodo apimtis galėdavo sekti iki 70-80proc. Klaidų/išimčių

Detaliau

Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP

Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP Longse Wi-Fi kameros greito paleidimo instrukcija 1. Jums prireiks 1.1. Longse Wi-Fi kameros 1.2. Vaizdo stebėjimo kameros maitinimo šaltinio 1.3. UTP RJ-45 interneto kabelio 1.4. Kompiuterio su prieiga

Detaliau

KTU BIBLIOTEKOS PASLAUGOS

KTU BIBLIOTEKOS PASLAUGOS KTU BIBLIOTEKOS PASLAUGOS K T U B I B L I O T E K A Centrinė biblioteka K. Donelaičio g. 20 1. 2. 3. Cheminės technologijos fakulteto biblioteka Radvilėnų pl. 19 5. 4. Informatikos fakulteto biblioteka

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 13 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2018-05-14 Šaltinis Paskaita parengta pagal William Pugh Skip Lists: A Probabilistic Alternative to

Detaliau

Tiesioginio-debeto-paslaugos-duomenu-apsikeitimo-formatu-aprasas

Tiesioginio-debeto-paslaugos-duomenu-apsikeitimo-formatu-aprasas TIEIOGINIO DEBETO PALAUGO DUOMENŲ APIKEITIMO FORMATŲ APRAŠA Tarp banko ir kliento yra keičiamasi tokio tipo failais: utikimai mokėti tiesioginio debeto būdu, priimti įmonėje (failo plėtinys.dse). o Banko

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Autorių teisės ir plagiato prevencija Jūratė Kuliešienė Daiva Steponavičienė KTU biblioteka Turinys Intelektinė nuosavybė Autorių teisės Plagiato prevencija Intelektinė nuosavybė (IN) Intelektinė nuosavybė

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Dalelių filtro metodo ir vizualios odometrijos taikymas BPO lokalizacijai 2014 2018 m. studijos Doktorantas: Rokas Jurevičius Vadovas: Virginijus Marcinkevičius Disertacijos tikslas ir objektas Disertacijos

Detaliau

Pagrindiniai algoritmai dirbant su sveikųjų ir realiųjų skaičių masyvų reikšmėmis Sumos skaičiavimo algoritmas Sveikieji skaičiai int Suma (int X[], i

Pagrindiniai algoritmai dirbant su sveikųjų ir realiųjų skaičių masyvų reikšmėmis Sumos skaičiavimo algoritmas Sveikieji skaičiai int Suma (int X[], i Pagrindiniai algoritmai dirbant su sveikųjų ir realiųjų skaičių masyvų reikšmėmis Sumos skaičiavimo algoritmas int Suma (int X[], int n) int s = 0; s = s + X[i]; return s; double Suma (double X[], int

Detaliau

Microsoft Word - SDH2.doc

Microsoft Word - SDH2.doc PATVIRTINTA AB Lietuvos geleţinkeliai Geleţinkelių infrastruktūros direkcijos direktoriaus 2009-11-30 įsakymu Nr. Į (DI-161) SDH SĄSAJOS TECHNINIS APRAŠAS TURINYS I. BENDROJI DALIS... 4 II. TAIKYMO SRITIS...

Detaliau

Pardavimų aplikacija (Microsoft Dynamics AX (Axapta) sistemai) Diegimo instrukcija bifree.lt qlik.com

Pardavimų aplikacija (Microsoft Dynamics AX (Axapta) sistemai) Diegimo instrukcija bifree.lt qlik.com Pardavimų aplikacija (Microsoft Dynamics AX (Axapta) sistemai) Diegimo instrukcija bifree.lt qlik.com Microsoft Dynamics AX (Axapta) sistemai 2 Kaip įsidiegti Diegimo žingsniai: 1. Atsisiųsti ir įsidiegti

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Projektų Elektroninių sąskaitų faktūrų posistemio (i.saf) sukūrimas ir Elektroninių važtaraščių posistemio (i.vaz) sukūrimas eiga. Geroji praktika Virginija Ginevičienė i.saf ir i.vaz projektų vadovė Mokestinių

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Bibliotekos ištekliai ir paslaugos BIBLIOTEKA Centrinė biblioteka Gedimino g. 50 Mechanikos inžinerijos ir dizaino fakulteto biblioteka Studentų g. 56 Informatikos fakulteto biblioteka Studentų g. 50 Statybos

Detaliau

File Transfer programinės įrangos naudotojo instrukcija

File Transfer programinės įrangos naudotojo instrukcija File Transfer programinės įrangos naudotojo instrukcija Rinkmenos dalių įkėlimas naudojantis i.saf-t FileTransfer FileTransfer programinė įranga (toliau - FileTransfer PĮ) skirta didelės apimties rinkmenos

Detaliau

Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instruk

Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instruk Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instrukcija Paslauga sukurta vykdant Europos socialinio fondo

Detaliau

Jabra SPEAK 410 Naudotojo vadovas

Jabra SPEAK 410 Naudotojo vadovas Jabra SPEAK 410 Naudotojo vadovas www.jabra.com TURINYS SVEIKI...3 GAMINIO APŽVALGA...3 ĮRENGIMAS...4 PRIJUNGIMAS...4 KONFIGŪRACIJA...4 SKAMBINIMO FUNKCIJOS...4 2 SVEIKI Sveikiname įsigijus garsiakalbį

Detaliau

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, kurią jie norėtų išlaikyti privačią, tipus ir kontekstus,

Detaliau

Algoritmø analizës specialieji skyriai

Algoritmø analizës specialieji skyriai VGTU Matematinio modeliavimo katedra VGTU SC Lygiagrečiųjų skaičiavimų laboratorija Paskaitų kursas. 5-oji dalis. Turinys 1 2 KPU euristiniai sprendimo algoritmai KPU sprendimas dinaminio programavimo

Detaliau

RR-GSM_IM_LT_110125

RR-GSM_IM_LT_110125 Retransliatorius RR-GSM Įrengimo instrukcija Draugystės g. 17, LT-51229 Kaunas El. p.: info@trikdis.lt www.trikdis.lt Retransliatorius RR-GSM perduoda priimtus pranešimus į centralizuoto stebėjimo pultą

Detaliau

PS Testavimo ir konfigūravimo valdymas Užduotis nr. 1. Karolis Brazauskas Mindaugas Rekevičius Jonas Riliškis Eugenijus Sabaliauskas

PS Testavimo ir konfigūravimo valdymas Užduotis nr. 1. Karolis Brazauskas Mindaugas Rekevičius Jonas Riliškis Eugenijus Sabaliauskas PS Testavimo ir konfigūravimo valdymas Užduotis nr. 1. Karolis Brazauskas Mindaugas Rekevičius Jonas Riliškis Eugenijus Sabaliauskas 2014-10-01 IT Kompanija Dirbame pagal užsakymus, daugiausiai 2 projektai

Detaliau

VLKK

VLKK LIETUVIŲ KALBOS SPRENDIMŲ PLĖTRA Doc. dr. Daiva Vaišnienė Valstybinė lietuvių kalbos komisija Prioritetai Automatinio vertimo sistemų tobulinimas Šnekamosios kalbos technologijų tobulinimas Sintaksinės

Detaliau

Rodiklio pavadinimas Data

Rodiklio pavadinimas Data LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA STRATEGIJOS DEPARTAMENTAS EKONOMINĖS ANALIZĖS SKYRIUS ATASKAITA APIE ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ TINKLŲ IR PASLAUGŲ TEIKĖJŲ 2016 M. IV KETVIRTĮ VYKDYTĄ ELEKTRONINIŲ

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

Atviro konkurso sąlygų 4 priedas BENDROJO PAGALBOS CENTRO INFORMACINĖS SISTEMOS APTARNAVIMO PASLAUGŲ TEIKIMO SPECIFIKACIJA 1. Pirkimo objektas Bendroj

Atviro konkurso sąlygų 4 priedas BENDROJO PAGALBOS CENTRO INFORMACINĖS SISTEMOS APTARNAVIMO PASLAUGŲ TEIKIMO SPECIFIKACIJA 1. Pirkimo objektas Bendroj Atviro konkurso sąlygų 4 priedas BENDROJO PAGALBOS CENTRO INFORMACINĖS SISTEMOS APTARNAVIMO PASLAUGŲ TEIKIMO SPECIFIKACIJA 1. Pirkimo objektas Bendrojo pagalbos centro informacinės sistemos BPCIS, esančios

Detaliau

Programų sistemų inžinerija Saulius Ragaišis, VU MIF

Programų sistemų inžinerija Saulius Ragaišis, VU MIF Programų sistemų inžinerija 2014-02-12 Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt SWEBOK evoliucija Nuo SWEBOK Guide to the Software Engineering Body of Knowledge, 2004 Version. IEEE, 2004. prie

Detaliau

Printing triistr.wxmx

Printing triistr.wxmx triistr.wxmx / Triįstrižainių lygčių sistemų sprendimas A.Domarkas, VU, Teoriją žr. []; [], 7-7; []. Pradžioje naudosime Gauso algoritmą, kuriame po įstrižaine daromi nuliai. Po to grįždami į viršų virš

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Duomenų struktūros ir algoritmai 3 paskaita 2019-02-20 2 paskaitos papildymas Realaus skaičiaus konvertavimas į kitą skaičiavimo sistemą Pirminių dvynių paieškos algoritmas Tiesinio sąrašo realizacija,

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Elektroninių įrenginių gamintojai Apie įmonę V. Bartkevičiaus įmonė Valsena buvo įkurta 1996 Birželio 4 dieną. Pagrindinė įmonės veikla unikalių mikroprocesorinių duomenų perdavimo prietaisų projektavimas

Detaliau

UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait , K

UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait , K UAB AMEA Business Solutions Praktiniai IT Sprendimai smulkioms ir vidutin ms mon ms Direktor, Jurgita Vitkauskait j.vitkauskaite@amea.lt 2011.02.17, Kaunas +370 698 13330 Apie mus UAB AMEA Business Solutions

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Duomenų struktūros ir algoritmai 12 paskaita 2019-05-08 Norint kažką sukonstruoti, reikia... turėti detalių. 13 paskaitos tikslas Susipažinti su python modulio add.py 1.1 versija. Sukurti skaitmeninį modelį

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2017 07 11 C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) /... 2017 07 11 dėl bendros sistemos techninių standartų ir formatų, kad EURES portale būtų galima susieti

Detaliau

* # * # # 1 TIESĖS IR PLOKŠTUMOS 1 1 Tiesės ir plokštumos 1.1 Lygtys ir taškų aibės Sferos lygtis Tarkime, kad erdvėje apibrėžta Dekarto stačiak

* # * # # 1 TIESĖS IR PLOKŠTUMOS 1 1 Tiesės ir plokštumos 1.1 Lygtys ir taškų aibės Sferos lygtis Tarkime, kad erdvėje apibrėžta Dekarto stačiak 1 TIESĖS IR PLOKŠTUMOS 1 1 Tiesės ir plokštumos 1.1 Lygtys ir taškų aibės 1.1.1 Sferos lygtis Tarkime kad erdvėje apibrėžta Dekarto stačiakampė koordinačių sistema Sfera su centru taške ir spinduliu yra

Detaliau

Microsoft Word - DV_Rekomendacijos2

Microsoft Word - DV_Rekomendacijos2 DOKUMENTŲ VALDYMO FUNKCIJOS EFEKTYVAUS ATLIKIMO REKOMENDACIJOS I. BENDROSIOS NUOSTATOS Dokumentų valdymo funkcijos efektyvaus atlikimo rekomendacijų (toliau Rekomendacijos) tikslas nustatyti valstybės

Detaliau

Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas Litnet Vilniaus Gedimino technikos universitetas Virtualių serverių paslauga Paslaugos apra

Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas Litnet Vilniaus Gedimino technikos universitetas Virtualių serverių paslauga Paslaugos apra Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas Litnet Vilniaus Gedimino technikos universitetas Virtualių serverių paslauga Paslaugos aprašas Paslauga sukurta vykdant Europos socialinio fondo

Detaliau

VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS

VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBOS PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS DIREKTORIAUS Į S A K Y M A S DĖL ELEKTRONINĖS DRAUDĖJŲ APTARNAVIMO SISTEMOS NAUDOJIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

Detaliau

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS ELEKTROS ENERGIJOS KAINŲ PALYGINIMO INFORMACINĖS

Detaliau

PRESTASHOP 1.7 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA

PRESTASHOP 1.7 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA PRESTASHOP 1.7 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA Turinys MODULIO FUNKCIONALUMAS... 3 ELEKTRONINĖS PARDUOTUVĖS REIKALAVIMAI... 3 SERVERIO REIKALAVIMAI... 3 DIEGIMO PROCEDŪRA... 3 Omniva LT modulio diegimas...

Detaliau

Microsoft Word - Vaida_Benetyte_v6.doc

Microsoft Word - Vaida_Benetyte_v6.doc KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS INFORMACIJOS SISTEMŲ KATEDRA Vaida Benetytė Darbų sekų valdymo modelių ir technologijų tyrimas ir taikymas Magistro darbas Darbo vadovas Prof.

Detaliau

Pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų faktūrų registrų duomenų tvarkymo ir pateikimo taisyklių priedas I.SAF DUOMENŲ RINKMENOS APRAŠYMAS I DALIS ANTRAŠT

Pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų faktūrų registrų duomenų tvarkymo ir pateikimo taisyklių priedas I.SAF DUOMENŲ RINKMENOS APRAŠYMAS I DALIS ANTRAŠT Pridėtinės vertės mokesčio sąskaitų faktūrų registrų duomenų tvarkymo ir pateikimo taisyklių priedas I.SAF DUOMENŲ RINKMENOS APRAŠYMAS I DALIS ANTRAŠTĖ Privalomumas pavadinimas reikšmės 1. *** FileDescription

Detaliau

ES F ben dri Projekto kodas (Įrašoma automatiškai) 1 PROJEKTO SFMIS DUOMENŲ FORMA FORMAI PRITARTA m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos a

ES F ben dri Projekto kodas (Įrašoma automatiškai) 1 PROJEKTO SFMIS DUOMENŲ FORMA FORMAI PRITARTA m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos a ES F ben dri 1 PROJEKTO SFMIS DUOMENŲ FORMA FORMAI PRITARTA 2014-2020 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos administravimo darbo grupės, sudarytos Lietuvos Respublikos finansų ministro 2013 m. liepos

Detaliau

Prekių pirkimo pardavimo taisyklės

Prekių pirkimo pardavimo taisyklės Kursų ir seminarų pirkimo pardavimo svetainėje sportoakademija.lt taisyklės 1. Sąvokos 1.1. Pardavėjas Lietuvos Respublikos VĮ Registrų centras, Juridinių asmenų registro Kauno filiale įregistruotas privatusis

Detaliau

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus 2019- įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO TVARKYMO NUOSTATAI I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Alytaus Sakalėlio

Detaliau

Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 2 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF

Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 2 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 2 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2016-02-15 Tiesinės duomenų struktūros Panagrinėsime keletą žinomų ir įvairiuose taikymuose naudojamų

Detaliau

Paslaugų teikimo aprašymas

Paslaugų teikimo aprašymas NACIONALINĖ ŽEMĖS TARNYBA PRIE ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJOS TVIRTINU: Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos direktorė Daiva Gineikaitė 2015-06-30 NUOSAVYBĖS TEISIŲ Į ŽEMĘ (MIŠKĄ IR VANDENS

Detaliau

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS Suvestinė redakcija nuo 2010-07-23 iki 2011-02-03 Įsakymas paskelbtas: Žin. 2007, Nr. 106-4364, i. k. 1072055ISAK000VA-66 VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS

Detaliau

Logines funkcijos termu generavimo algoritmas pagristas funkciniu modeliu

Logines funkcijos termu generavimo algoritmas pagristas funkciniu modeliu KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS INFORMATIKOS FAKULTETAS PROGRAMŲ INŽINERIJOS KATEDRA Tomas Žemaitis LOGINĖS FUNKCIJOS TERMŲ GENERAVIMO ALGORITMAS PAGRĮSTAS PROGRAMINIO PROTOTIPO MODELIU Magistro darbas

Detaliau

(Microsoft Word - Pasiruo\360imas EE 10 KD-1)

(Microsoft Word - Pasiruo\360imas EE 10  KD-1) -as kontrolinis darbas (KD-) Kompleksiniai skaičiai. Algebrinė kompleksinio skaičiaus forma Pagrindinės sąvokos apibrėžimai. Veiksmai su kompleksinio skaičiais. 2. Kompleksinio skaičiaus geometrinis vaizdavimas.

Detaliau

DUOMENŲ TEIKIMO SUTARČIŲ REGISTRUI ELEKTRONINIU BŪDU

DUOMENŲ TEIKIMO SUTARČIŲ REGISTRUI ELEKTRONINIU BŪDU DUOMENŲ TEIKIMO SUTARČIŲ REGISTRUI ELEKTRONINIU BŪDU SUTARTIS NR. Valstybės įmonė Registrų centras (toliau Įmonė), atstovaujama generalinio direktoriaus Sauliaus Urbanavičiaus, veikiančio pagal Valstybės

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PAKVIESTŲJŲ STUDIJUOTI KTK IR KITOSE LIETUVOS KOLEGIJOSE 1 PRIEDAS PAGAL PAGEIDAVIMO NUMERĮ REZULTATŲ DINAMIKA 2014 M., 2015 M., 2016 M. Atkreiptinas dėmesys į pakviestųjų pagal pageidavimo numerį rezultatą:

Detaliau

Techninis aprašymas Tolygaus valdymo pavara AME 435 Aprašymas Vožtuvo srauto reguliavimo funkciją. Srautą galima įvairiai reguliuoti nuo tiesinio iki

Techninis aprašymas Tolygaus valdymo pavara AME 435 Aprašymas Vožtuvo srauto reguliavimo funkciją. Srautą galima įvairiai reguliuoti nuo tiesinio iki Techninis aprašymas Tolygaus valdymo pavara AME 435 Aprašymas Vožtuvo srauto reguliavimo funkciją. Srautą galima įvairiai reguliuoti nuo tiesinio iki logaritminio arba atvirkščiai. Nuo svyravimų sauganti

Detaliau

LT.doc

LT.doc EUROPOS KOMISIJA Vidaus rinkos ir paslaugų GD Paslaugos Administracinio bendradarbiavimo ir valstybių narių tinklai Briuselis, 2008 m. rugsėjo 22 d. MARKT/E3/(2008)42151 VARTOTOJO VADOVAS 1 dalis. IMI

Detaliau

Microsoft Word - Tech irangos specifikacija 4 priedas (patikslinta).docx

Microsoft Word - Tech irangos specifikacija 4 priedas (patikslinta).docx Atviro konkurso sąlygų 4 priedas BENDROJO PAGALBOS CENTRO INFORMACINĖS SISTEMOS TECHNINĖS ĮRANGOS, REIKALINGOS VILNIAUS REGIONINIAM PADALINIUI, TECHNINĖSPECIFIKACIJA PIRKIMO OBJEKTAS 1. Pirkimo objektas

Detaliau

HISREP sutartis notarams

HISREP sutartis notarams DUOMENŲ TEIKIMO LIETUVOS RESPUBLIKOS HIPOTEKOS REGISTRUI ELEKTRONINIU BŪDU SUTARTIS NR. Valstybės įmonė Registrų centras (toliau Įmonė), atstovaujama direktoriaus Sauliaus Urbanavičiaus, veikiančio pagal

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos statistikos departamento generalinio direktoriaus ir Muitinės departamento prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos general

PATVIRTINTA Lietuvos statistikos departamento generalinio direktoriaus ir Muitinės departamento prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos general PATVIRTINTA Lietuvos statistikos departamento generalinio direktoriaus ir Muitinės departamento prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos generalinio direktoriaus 2014 m. spalio 30 d. įsakymu Nr.

Detaliau

Technines specifikacijos projektas

Technines specifikacijos projektas KOMPIUTERINĖS IR PROGRAMINĖS ĮRANGOS PIRKIMO TECHNINĖS SPECIFIKACIJOS PROJEKTAS 1. Perkančioji organizacija Lietuvos teismo ekspertizės centras, biudžetinė įstaiga, kurios duomenys kaupiami saugomi Juridinių

Detaliau

2 + 1 PROCENTAI GYVENTOJO PAJAMŲ MOKESČIO - PARAMAI

2 + 1 PROCENTAI GYVENTOJO PAJAMŲ MOKESČIO - PARAMAI GYVENTOJO PAJAMŲ MOKESČIO DALIS PARAMAI VILNIUS 2019 2 Turinys ĮVADAS... 4 1. Kas gali pasinaudoti teise sumokėto pajamų mokesčio dalimi paremti subjektą, turintį teisę gauti paramą?... 4 2. Kas yra laikomas

Detaliau

IŠDUODAMUOSE I, III, V IR VI TIPO NUMERIO ŽENKLUOSE NAUDOJAMŲ UŽRAŠŲ SUDARYMO EILIŠKUMO TVARKOS

IŠDUODAMUOSE I, III, V IR VI TIPO NUMERIO ŽENKLUOSE NAUDOJAMŲ UŽRAŠŲ SUDARYMO EILIŠKUMO TVARKOS PATVIRTINTA Valstybės įmonės Regitra generalinio direktoriaus 2018 m. birželio 29 d. įsakymu Nr. V-18/106 (pakeista 2019 m. vasario 12 d. įsakymu Nr. (1.1E)-V-27) VALSTYBINIO REGISTRACIJOS NUMERIO DERINIO

Detaliau

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį mokymą(si) ar net jį išbandę. Jis taikomas ne tik išsivysčiusiose

Detaliau

PS_riba_tolydumas.dvi

PS_riba_tolydumas.dvi Funkcijos riba ir tolydumas Ribos apibrėžimas Nykstamosios funkcijos Funkcijos riba, kai x + Skaičių sekos riba Neaprėžtai didėjančios funkcijos Neapibrėžtumai Vienpusės ribos Funkcijos tolydumas Funkcijos

Detaliau

K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinė

K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinė K9 WebProtection (toliau K9) programa yra nemokama asmeniniam naudojimui. Programa suderinama su Windows Vista, Windows 7, Windows 10 ir Mac operacinėmis sistemomis. Programa K9 yra lengvai perprantama

Detaliau

Microsoft Word - Asmenų prašymų pasiūlymų ir skundų nagrinĊjimo tvarkos aprašas

Microsoft Word - Asmenų praÅ¡ymų pasiÅ«lymų ir skundų nagrinÄŠjimo tvarkos apraÅ¡as PATVIRTINTA Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktoriaus 2007 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. V-37 (Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktoriaus 2014 m. birželio 18 d. įsakymo

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA STRATEGIJOS DEPARTAMENTAS EKONOMINĖS ANALIZĖS SKYRIUS 2017 M. I KETVIRTĮ VYKDYTOS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ VE

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA STRATEGIJOS DEPARTAMENTAS EKONOMINĖS ANALIZĖS SKYRIUS 2017 M. I KETVIRTĮ VYKDYTOS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ VE LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBA STRATEGIJOS DEPARTAMENTAS EKONOMINĖS ANALIZĖS SKYRIUS 2017 M. I KETVIRTĮ VYKDYTOS ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ VEIKLOS ATASKAITA PAGAL ELEKTRONINIŲ RYŠIŲ TINKLŲ IR

Detaliau

Layout 1

Layout 1 Kvalifikacijos kėlimo kursų programos Pneumatika Pneumatikos pagrindai mašinų operatoriams P100 Suteikite savo mašinų operatoriams įgūdžių optimalaus darbinio slėgio nustatymui, oro pratekėjimų (nuostolių)

Detaliau

MUITINĖS DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS BENDRO NAUDOTOJŲ VALDYMO SISTEMOS, ATITINKANČIOS EUROPOS KOMISIJOS REIKALAVIMUS,

MUITINĖS DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS BENDRO NAUDOTOJŲ VALDYMO SISTEMOS, ATITINKANČIOS EUROPOS KOMISIJOS REIKALAVIMUS, MUITINĖS DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS BENDRO NAUDOTOJŲ VALDYMO SISTEMOS, ATITINKANČIOS EUROPOS KOMISIJOS REIKALAVIMUS, SUKŪRIMO VERSIJA: v0.10 Vilnius 2018 TURINYS 1 Windows

Detaliau

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p. NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRA

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p.   NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRA PRIE KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO IR EUROPOS PARLAMENTO RINKIMŲ KIBERNETINĖS ERDVĖS STEBĖSENOS ATASKAITA 2019 m. gegužės 28 d. Vilnius Santrauka: Respublikos Prezidento ir Europos

Detaliau

Adresatas

Adresatas VALSTYBINĖ MOKESČIŲ INSPEKCIJA PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS 2017-12- 21 Nr. (18.18-31-1E)RM-39010 INFORMACINIS PRANEŠIMAS DĖL ATNAUJINTO LEIDINIO 2 + 1 PROCENTAI GYVENTOJŲ PAJAMŲ MOKESČIO

Detaliau

10 Pratybos Oleg Lukašonok 1

10 Pratybos Oleg Lukašonok 1 10 Pratybos Oleg Lukašonok 1 2 Tikimybių pratybos 1 Lema Lema 1. Tegul {Ω, A, P} yra tikimybinė erdvė. Jeigu A n A, n N, tai i) P (lim sup A n ) = P ( k=1 n=k A n ) = lim P ( n k n=ka n ), nes n=ka n monotoniškai

Detaliau

Projektas „Europos kreditų perkėlimo ir kaupimo sistemos (ECTS) nacionalinės koncepcijos parengimas: kreditų harmonizavimas ir mokymosi pasiekimais gr

Projektas „Europos kreditų perkėlimo ir kaupimo sistemos (ECTS) nacionalinės koncepcijos parengimas: kreditų harmonizavimas ir mokymosi pasiekimais gr Studijų programos aprašas Studijų programos pavadinimas Informatika Aukštojo mokslo institucija (-os), padalinys (-iai) Vilniaus universitetas, Matematikos ir informatikos fakultetas, Informatikos katedra

Detaliau

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p. NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRAŠTO APSA

NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS Tel El. p.   NACIONALINIS KIBERNETINIO SAUGUMO CENTRAS PRIE KRAŠTO APSA PRIE KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJOS SUTRUMPINTAS PRANEŠIMAS APIE KIBERNETINIO INCIDENTO TYRIMĄ NR. 163811 2019 m. balandžio 19 d. Vilnius TLP: WHITE Kibernetinio incidento tyrimo objektas: 2019-04-10 imituotų

Detaliau

124

124 APLINKOS APSAUGOS AGENTŪROS DIREKTORIUS Į S A K Y M A S DĖL PREKYBOS NE MĖGĖJŲ ŽVEJYBOS ĮRANKIAIS TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO 2012 m. gruodžio 20 d. Nr. Vilnius Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos mėgėjų

Detaliau

Veiksmų programų administravimo

Veiksmų programų administravimo (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2015 m. gegužės 19 d. FORMAI PRITARTA 2014 2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

Komunikacijos ir dokumentu valdymo platforma

Komunikacijos ir dokumentu valdymo platforma VALSTYBĖS IT KONSOLIDAVIMO PROGRAMA: DOKUMENTŲ VALDYMO IR KOMUNIKACIJOS PLATFORMA Aistė Zalepūgaitė Projektų vadovė, Kurk Lietuvai TURINYS # 1 Įžanga į sukurtą dokumentų valdymo ir komunikacijos platformą

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valstybinės energetikos inspekcijos vartotojams teikiamų paslaugų kokybės, prieinamumo ir pasitenkinimo tyrimas užsakovas vykdytojas Kovas, 2016 metodologija 2 Tyrimo metodologija Visuomenės nuomonės ir

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno

PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr. 1-28 KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno sporto mokykla Startas (toliau - Mokykla) vertina

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos regioninės plėtros įstatymo Nr. VIII-1889

Detaliau

RET2000 Elektronisis Skaitmeninis Termostatas su LCD

RET2000 Elektronisis Skaitmeninis Termostatas su LCD MAKING MODERN LIVING POSSIBLE RET2000 B/M/MS Elektroninis skaitmeninis termostatas su LCD Danfoss Heating Montavimo vadovas Norėdami gauti išsamią spausdintą šių instrukcijų versiją, skambinkite Rinkodaros

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Skaitmeninės kabelinės televizijos galimybės Mindaugas Žilinskas Ryšių reguliavimo tarnybos Radijo ryšio departamento direktorius Vilnius, 2012 m. 1 Turinys 1. Raiškiosios (HD) televizijos standartai ir

Detaliau

1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO

1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO 1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO IR KONTROLĖS SISTEMOS PLĖTOJIMO Estijos Respublikos

Detaliau

Slide 1

Slide 1 U n i x O S Vilniaus Universitetas Matematikos ir Informatikos fakultetas Rolandas Naujikas 2008 FA I L Ų S I S T E M A : F I Z I N I S D I S K O S K I R S T Y M A S 2007 MIF.VU 2 TA R K I M E... = 2007

Detaliau

CompoundJS Node on rails

CompoundJS Node on rails CompoundJS Node on rails Turinys Node pristatymas Node platformos Sintaksės palyginimas Našumo palyginimas Node? Kas tai? 1 http = require("http") 2 onrequest = (request, response)-> 3 console.log("request

Detaliau