ADOMO IR IEVOS VAIDINIMAS Liturginė drama (XII amžius) Iš prancūzų kalbos vertė GENOVAITĖ DRUČKUTĖ

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "ADOMO IR IEVOS VAIDINIMAS Liturginė drama (XII amžius) Iš prancūzų kalbos vertė GENOVAITĖ DRUČKUTĖ"

Transkriptas

1 ADOMO IR IEVOS VAIDINIMAS Liturginė drama (XII amžius) Iš prancūzų kalbos vertė GENOVAITĖ DRUČKUTĖ

2 - 2 - VEIKĖJAI : Figūra Ieva Adomas Velnias Angelas Velniukai Scenos vaizdas Rojus tebus įrengtas gana aukštai ir tebus apsuptas kilimų ir šilkinių užuolaidų tokiame aukštyje, kad personažai, kurie pasirodys tame Rojuje, būtų matomi nuo galvos iki pusiaujo. Kvepiantys žiedai ir lapai ten tebus paskleisti. Medžiai įvairūs ten tebus pasodinti, su ant šakų kabančiais vaisiais, kad vieta atrodytų labai maloni. Tada teateina Išganytojas, apsivilkęs dalmatika, o Adomas ir Ieva teatsistoja priešais Jį. Adomas tevilki raudoną tuniką, o Ieva tedėvi baltą moterišką drabužį ir balto šilko apsiaustą; ir jie abu testovi priešais Dievą: Adomas kiek arčiau, rimtu veidu, Ieva palenkta galva. Adomas tegu žino, kokiu momentu jis turės atsakyti, ir teneprabyla jisai nei per greitai, nei per lėtai. Ne tik jį, bet ir visus vaidintojus reikia išmokyti tinkamai kalbėti ir daryti gestus, derančius tam dalykui, apie kurį kalbama. Tegu savo tiradose jie nepridės nė vieno skiemens, ir jų tenesumažins, bet teištars jie visus skiemenis aiškiai, pasakydami tokia tvarka, kokia reikia deklamuoti. Tas, kuris ištars Rojaus vardą, tepažiūrės aukštyn ir teparodys jį ranka. Pirmiausia giedama antistrofa (Pr, I, 1 4). Ją užbaigus, choras gieda responsoriją (Pr, II, 7). Užbaigus responsoriją, Figūra sako: Adomai! Šis atsiliepia: Viešpatie! Figūra: Tave aš padariau Iš žemės dulkių. Žinau tai. Figūra: Daviau aš tau sielą gyvą, Ir tave aš sukūriau, panašų į save, Atidaviau aš tau žemę visą, Ir privalai visur manęs klausyti.

3 - 3 - Klausysiu ir tavimi tikėsiu, Savo Kūrėjui paklusiu. Figūra: Daviau aš tau gerą draugę: Ji moteris yra, ir Ieva jos vardas; Ji tavo žmona, į tave panaši; Tu privalai jai būti ištikimas visada. Mylėk ją, ir temyli ji tave, Ir būsiu aš abiems jums palankus. Ji klauso tavo įsakymų, O jūs abu mano valios. Iš tavo šonkaulio aš ją padariau, Iš tavęs gimusi, ne svetima ji tau. Iš tavo kūno aš ją sukūriau, Iš tavęs ji išėjo, ne iš kitur. Taigi, protingai vadovauk jai; Tenebus tarp jūsų nedarnos, O tiktai meilė didelė, protinga, apdairi: Toks priesakas santuokos yra. Ievai: Dabar kreipiuosi, Ieva, į tave. Klausyk ir dėkis viską atmintin: Jei tau svarbi valia mana, Teišlieka tavo širdis tyra. Mane, savo Kūrėją, garbink Ir savo Viešpačiu mane laikyk. Stenkis tarnauti man Visomis jėgomis ir protu savo. Mylėk Adomą visa siela savo. Jis tavo vyras, būki jo žmona; Kas dieną būk meili jam,

4 - 4 - Jo žodžių visada klausyk; Tarnauk jam, mylėk jį, kaip gyva, Toks priesakas santuokos yra. Jei tu jam būsi gera pagalbininkė, Abu sulauksite dangaus džiaugsmų. Ieva: Aš taip darysiu, Valdove, kad tau patiktų, Ir niekur tavo valiai nenusižengsiu; Tave pripažinsiu savo Viešpačiu, O jį savo šeimininku ir ponu; Visada aš būsiu jam ištikima, Dalykų daug gerų aš jam patarsiu; Tavęs klausyti, tau tarnauti Kasdien aš būsiu pasirengusi. Tada Figūra pasikviečia Adomą arčiau ir jam rūstesniu tonu sako: Klausyk, Adomai, ir išgirsk mano žodžius! Aš tavo Kūrėjas, duodu tau tokią dovaną: Gyvensite laimingai, jeigu laikysies mano priesakų, Ir sveikas būsi, ir nedrebėsi. Niekada tu nealksi ir netrokši Nei per šalta, nei per karšta tau nebus. Linksmai sau gyvensi ir nepavargsi, Vien tik malones, o ne skausmą tu patirsi. Visą žemę jūs abu valdysite, Paukščiai ir žvėrys jūsų valiai nusilenks. Kitų pavydas jums nerūpės, Visas pasaulis bus jūsų valdos.

5 - 5 - Atiduodu į jūsų rankas ir gėrį, ir blogį: Kas tokią dovaną turi, tas yra laisvas. Teisingai ir vienodai viską pasverkite. Klausyk mano patarimų, būk man ištikimas. Blogio negeisk ir žinok tiktai gėrį. Mylėk savo Viešpatį ir viską iš jo pasiimk. Svetimiems valdovams tu netarnauk, Šitaip darydamas, tu nenusidėsi. Tau, maloningasis, aš didžiai dėkoju, Mane tu sukūrei, ir esi man geras, Gėrį ir blogį mano valdžiai atidavei, Aš tau tarnausiu iš visų jėgų. Tu mano Viešpats, aš tavo kūrinys, Tu mane sukūrei, aš tavo padarytas. Mano valia tau niekada nesipriešins, Mano rūpestis bus vien tau tarnauti. Tada Figūra ištiesusi ranką parodo Adomui Rojų tardama: Adomai! Viešpatie! Figūra: Klausyk mano žodžių. Pažvelk į šį sodą! Kaip jis vadinasi? Figūra: Rojus. Labai gražus. Figūra: Aš jam vietą paskyriau ir apsodinau. Kas jame gyvens, tas mano draugas bus.

6 - 6 - Aš tau jį atiduodu, prižiūrėk jį. Tada Figūra įleidžia juos į Rojų tardama: Gyvenkite čia. Jis mums paskirtas visam laikui? Figūra: Ramiai sau gyvenkite čia amžinai, Nes čia nei mirtis, nei kančia jūsų nepalies. Choras gieda responsoriją (Pr, II, 16) Tada Figūra ištiesia ranką į Rojų sakydama: Aš jums apsakysiu, kas tai per sodas: Čia visi malonumai bus be dėmės; Visą pasaulio gėrį, kurio trokšta jūsų širdis, Jūs čia atrasite apsčiai. Moterie, vyro tu čia nesibaimink, Vyre, žmona tau gėdos nepadarys. Čia vyras žmoniją pradės be nuodėmės, Be skausmų čia moteris gimdys. Gyvenkite jums prirengtoje buveinėje; Amžinai jauni, niekada nepasenkite. Mirties nebijokite, ji jums neįkąs. Pasilikite čia amžinai ir įsikurkite. Choras gieda respnsoriją (Pr, II, 16 17) Tada Figūra parodo Adomui Rojaus medžius sakydama:

7 - 7 - Šiais vaisiais jūs pasotinkite savo kūną. Paskui parodo uždraustą medį ir jo vaisius: Bet šito medžio vaisių tu neskinsi. Jeigu bent vieną suvalgysi, tu mirtį pažinsi. Mano meilės neteksi, pakenksi savo likimui. Aš klausysiu visų tavo įsakymų, Ir aš, ir Ieva būsime tau klusnūs. Jei dėl vieno vaisiaus aš turiu viską prarasti, Teisinga bus mane lauk išmesti. Jei dėl vieno obuolio neteksiu tavo meilės, Tai reiškia, kad aš kvailas per visą pilvą. Tada prakeiktas būsiu aš, kaip išdavikas, Sulaužęs priesaiką ir savo Viešpatį išdavęs. Figūra pasuka link bažnyčios, o Adomas ir Ieva vaikštinėja, nuoširdžiai gėrėdamiesi Rojumi. Per tą laiką sceną užplūsta visaip bekraipantys demonai. Vienas po kito prisiartina prie Rojaus, rodydami Ievai uždraustą vaisų ir tarsi ją ragindami paragauti. Tuomet pasirodo Velnias ir kreipiasi į Adomą: Kaip gyveni, Adomai? Nepaprastai maloniai. Tau čia patinka? Man čia labai smagu. Gali būti ir geriau. Nenumanau, kaip. Nori išgirsti? Ne per labiausiai. Aš žinau, kaip geriau. Kas man iš to?

8 - 8 - O vis dėlto? Kad neverta. Pažiūrėsim. Gal kada nors. Dabar aš nieko nesakysiu. Tai pasakyk! Aš neskubėsiu Palauksiu, kol tau melstis nusibos. Man nė nereikia to žinoti. Nieko tu neišmanai. Tu turi gėrį ir nemoki juo pasinaudoti. Kaip tai? Ar nori sužinoti? Aš pasakysiu tau vienam. Tada tikrai noriu. Klausyk, Adomai, išgirsk mano žodžius. Tau tai labai svarbu. Kalbėk. Manimi tu patikėsi? Pažadu tai. Viskuo ir visame kame? Išskyrus vieną daiktą. Kokį? Va, tokį: Savo Viešpaties aš neįžeisiu. Tu taip jo bijai?

9 - 9 - Tai mano pareiga: Aš myliu jį ir jo bijau. Koks neišmanymas! Ką jis gali tau padaryti? Didelį blogį. Tu neteisingai galvoji, Jeigu manai, kad bloguoju pasibaigs. Tu, savo šlovėje, negali numirti. Dievas man pasakė, kad aš mirsiu, Jeigu jo tvarką suardysiu. Ir kas gi tai būtų? Noriu išgirsti tuojau pat. Aš tau viską atskleisiu. Jis štai ką man įsakė: Visus vaisius šio rojaus Aš valgyti galiu, taip jis man sakė, Išskyrus vieną, kurį jis uždraudė, Ir aš jo nenuskinsiu, va, čia jis kabo. Katras gi? Adomas pakelia ranką ir jam parodo uždraustą vaisių sakydamas: Ar matai šitą? Čia tas, kurį man uždraudė. O ar žinai, kodėl?

10 Ar aš? Kad nežinau. Tai aš tau pasakysiu. Šitie vaisiai jam visai nerūpi. Parodęs ranka vaisių, jis toliau kalba Adomui: Išskyrus tą, kabantį ten, aukštai: Nes tai vaisius išminties, Visokio žinojimo davėjas. Paragauk, gėrį tu pajusi. Kokį gėrį? Gėrį tu pažinsi. Tavo akys tuojau atsivers, Ateitis tau atsiskleis, Visa, ką panorėsi, tu galėsi daryti. Tokia šio vaisiaus galia. Suvalgyk jį, ir tai bus teisinga, Nebijosi savo Dievo niekur, niekada, Jis tave sau lygiu pripažins. Dėl to jis šį vaisių uždraudė tau. Ar manim tiki? Paragauk jo! Aš to nedarysiu. Tai gražiausia! Neparagausi? Ne. Velnias : Tu kvailys.

11 Bet dar prisiminsi mano žodžius. Tuokart Velnias pasitraukia ir nueina prie kitų demonų, apsuka ratą aplink sceną, paskui, po pauzės, linksmas sugrįžta prie Adomo ir gundo jį sakydamas: Adomai, ką veiki? Ar nepersigalvojai? Ar dar neišmetei savo kvailų minčių? Dar užvakar aš tau sakiau, Kad Dievas tave pavertė ūkvedžiu savo Ir tau leido suvalgyti tą vaisių. Nejaugi tau sode gyventi malonu? Taip, nes čia nieko netrūksta. Ar tu nieko nenori daugiau? O gal manai, kad Dievui esi brangus, Nes jis tave paskyrė sodininku savo? Dievas tave padarė šios vietos prievaizdu. Ar tu netrokšti kitokio gėrio? Jis davė tik tiek, kad prisikimštumei pilvą. Daugiau garbės tau reikia siekti. Klausyk, Adomai, ir išgirsk mano žodžius. Aš tau patarsiu sąžiningai. Tu gali be Viešpaties apsieiti Ir tapti lygus su Kūrėju. Aš tau papasakosiu viską: Jeigu tu suvalgysi šį obuolį, (Jis parodo ranka Rojaus medį.) Tu viešpatausi kaip karalius, Su Dievu po lygiai. Dink iš čia! Ką tu sakai, Adomai?

12 Dink iš čia! Tu šėtonas, Blogi tavo patarimai! Ar mano? Nejaugi? Tu nori mane atiduoti kančioms, Supykinti su Viešpačiu mano, Atimti džiaugsmą, skausmais apipilti. Tavim aš netikiu, dink iš čia! Daugiau tu nebedrįsk Rodytis man akyse! Tu netikėlis ir klastūnas. Nusiminęs ir galvą nuleidęs Velnias nusisuka nuo Adomo ir eina link Pragaro vartų, užmezga pokalbį su kitais demonais. Paskui grįžta atgal ir žengia į tą Rojaus pusę, kur stovi Ieva, šypsodamasis kreipiasi į ją meiliais žodžiais. Ieva, aš atėjau pas tave. Ieva: kokiu tikslu, Šėtone, pasakyk? Aš trokštu tau gėrio ir garbės. Ieva: Iš Dievo mes gauname viską! Nebijok! Jau nuo senų laikų žinau aš Rojaus paslaptis visas. Jų dalį tau atskleisiu. Ieva: Kalbėk, aš paklausysiu. Išklausysi mane? Ieva: Labai mielai. Aš tavęs nesupykinsiu. O kaip dėl paslapties? Ieva: Išgirsti noriu ją.

13 Jos neišduosi? Ieva: Aš ne. Tavo žodžiu aš patikėsiu, Ir jokio užstato nereikalausiu. Ieva: Pasitikėkite mano žodžiu. Tu labai protinga. Aš mačiau Adomą, jis kvailys. Ieva: Jis šiurkštokas. Jis suminkštės, Nors šiurkštesnis už patį velnią. Ieva: Jis toks kilnus. Jis per daug nuolankus. Per mažai rūpinasi tavimi, Todėl pati pasirūpink savimi. Tu silpnutė ir švelnutė. Tu skaistesnė už rožę, Tu baltesnė už krištolą Ir už sniegą lediniam slėny. Dievas blogai jus sujungė: Tu švelni, o jis šiurkštus. Bet tu esi daug išmintingesnė, Labai sumani ir drąsi. Dėl to aš kreipiuosi į tave, Atvirai su tavimi kalbu Apie tai, ko niekas nežino! Ieva: O kas gali žinoti? Niekas, net Adomas. Ieva: Tada tikrai niekas.

14 Bet aš tau pasakysiu, klausyk manęs! Tik mes abudu šitam kely, Štai ten Adomas, jis kvailys. Ieva: Kalbėkite drąsiai, jis neišgirs. Aš perspėju jus apie klastą, Kuri paslėpta šitam sode. Vaisiai, kuriuos Dievas jums davė, Neturi jokio gerumo; Tas vaisius, kurį jis uždraudė, Slepia daugelį didžių vertybių. Jame paslėpta gyvenimo malonė, Ir galia, ir valdžia, Ir gėrio, ir blogio pažinimas. Ieva: O koks jo skonis? Dangiškas. Tavo dailiam kūnui, tavo veidui Labai pritiktų toks nuotykis, Tu būtumei šio pasaulio valdovė Ir pažintumei slapčiausius dalykus, Tu sužinotumei visa, kas dar bus, Ir viskam tu vadovautumei. Ieva: Ar toks tas vaisius? Taip, iš tiesų. Tada Ieva įsistebeilija į uždraustą vaisių ir, ilgai į jį žiūrėjusi, sako: Ieva: Man labai gera į jį žiūrėti. O kas bus, jeigu suvalgysi? Ieva: Ką aš žinau?

15 Tu netiki manim? Atsikąsk jo, paskui Adomui duok! Jūs gausite dangaus karūną, Savo Kūrėjui tapsite lygūs, Jo sumanymai jums nebebus paslaptis. Kai tik suvalgysite šį obuolį, Jūsų širdis kaipmat pasikeis; Su Dievu, jus sukūrusiu, būsite Vienodai svarbūs ir galingi. Paragauk šio vaisiaus! Ieva: Man baisu. Adomu nepasitikėk! Ieva: Vėliau aš nusiskinsiu! Kada tai bus? Ieva: Nors palaukite, Kol Adomas pasislėps. Suvalgyk obuolį, nebedvejok, Atidėlioti būtų neprotinga. Velnias pasitraukia nuo Ievos ir pasislepia Pragare. Tuo metu Adomas skubiai prieina prie Ievos, nes matė ją besikalbančią su Velniu, ir kreipiasi šiais žodžiais: Sakyk, žmona, ko prireikė Šėtonui prakeiktam, ir ko jis tavęs norėjo? Ieva: Jis kalbėjo apie mūsų gerovę. Jis išdavikas, netikėk juo. Jis išdavikas, aš tai žinau. Ieva: Iš kur gi tu žinai? Aš jį ištyriau.

16 Ieva: Kas man iš to? Aš nenoriu jo matyti. Ieva: Jis pakeis tavo išmanymą. Ne, aš juo tikrai nepatikėsiu, Nė vienu žodžiu, aš taip manau. Tu bėk nuo jo tolyn, Nes jis yra piktavalis. Jis trokšta išduoti Viešpatį, Priešintis aukštybių Dievui. Jis valkata, pasalūnas, Aš nenoriu jo čia matyti. Tada išmoningai sukonstruotas žaltys apsiveja apie uždraustojo medžio kamieną. Ieva atsuka ausį ir klausosi jo šnibždamų patarimų. Žaltys jai nuskina obuolį, kurį ji ištiesia Adomui. Jis ne iš karto paima vaisių. Ieva jam sako. Ieva: Atsikąsk, Adomai, tu nežinai, kas tai yra. Pasiimkime tą gėrį, kuris mums parengtas. Koks tas gėris? Ieva: Tu jį patirsi. Bet pirmiausia obuolio paragauk. Aš bijau! Ieva: Atsikąsk! Nė nebandysiu! Ieva: Tu delsi iš bailumo. Aš paragausiu. Ieva: Suvalgyk obuolį, še, imk! Paragavęs tu sužinosi apie gėrį ir blogį. Aš atsikąsiu pirmoji. O aš po tavęs.

17 Ieva: Tai gerai. Tada Ieva suvalgo pusę obuolio ir sako Adomui: Aš paragavau! Koks skonis! Kaip gyva tokio saldumo burnoj neturėjau! Nepaprastai gardus tas obuolys. Koks jo skonis? Ieva: Tokio žmogus dar neragavo. Dabar mano akys plačiai atsivėrė, Aš panaši į Dievą visagalį; Apie viską, kas buvo ir bus, Aš jau žinau, aš valdovė. Valgyk, Adomai, nieko nebelauk, Pats laikas paragauti obuolį. Tada Adomas paima obuolį iš Ievos rankų sakydamas. Širdele mano, aš tavim tikiu. Ieva: Valgyk! Imk ir nebijok. Adomas sukramto kitą pusę obuolio; jį suvalgęs, iš karto suvokia padaręs nuodėmę ir suklumpa, žiūrovai nebegali jo matyti. Jis nusivelka prabangius drabužius ir užsimeta vargšo drapaną, sudurstytą iš figos lapų. Apimtas didžiausio sielvarto, jis pradeda savo skundą. Ak! Aš, nusidėjėlis, ir ką aš padariau? Mirtingas aš tapau, nebėr kelio atgal. Jokios pagalbos nėra nuo mirties, Išsipildė mano piktoji lemtis. Blogai pasibaigė nuotykis mūsų. Atrodė geras, o dabar skaudus.

18 Štai, aš praradau savo sielą, Blogos žmonos paklausęs patarimo. Ak! Aš, nusidėjėlis, ir kas man bus, Kai savo Viešpatį pamatysiu? Kaip man susitikti su Viešpačiu savo, Nuo kurio, savo nelaimei, nusigręžiau? Lig šiol nieko blogo nedaręs, Dabar aš nuodėmę pažinau. Ak! Mirtie, kodėl aš gyvas dar? Išvaduok pasaulį nuo manęs! Kam aš čia esu reikalingas? Turiu nugrimzti į Pragaro gelmes. Pragaras tai mano buveinė, Kol valanda išmuš paskutinė. Tai man Pragare teks gyventi, Iš kur niekas manęs neištrauks? Iš kur man pagalba ateis, Kas atleis nuo nuodėmės sunkios? Kodėl aš savo Viešpaties neklausiau? Nė vienas žmogus man nebe draugas, Visi padorieji nuo manęs nusisuks. Aš pražuvau, nors esu be kaltės. Savo Viešpaties aš neklausiau Ir negaliu iškelti jam bylos, Nes aš kaltas, o jis teisus. Prakeiktas aš esu! Kas mano lemtį paminės, Jei stojau prieš šlovingąjį karalių? Dangaus valdovo aš nepaklausiau! Praradau teisę kreiptis į jį. Nebeturiu nei draugo, nei kaimyno, Kuris padėtų vesti bylą.

19 Ką man šauktis į pagalbą, Kai žmona mane šitaip išdavė, Dievo man duotoji palydovė. Blogą ji man davė patarimą. Ajajai! Ieva! Tada pamato savo žmoną Ievą ir jai sako: Moterie neprotinga! Nelaimei tu gimei iš manęs! Tesudega ta mano dalis, Kuri į tokį vargą įstūmė! Ak! Tesudega ta mano dalis, Man didžią sumaištį sukėlusi! Kai iš manęs tą šonkaulį ėmė, Kodėl iš karto manęs nenužudė? Viena dalis išdavė visą kūną Ir suklaidino, ir leido nusidėti. Nežinau, nei ką sakyti, nei ką daryti. Jeigu dangaus malonė nusisuks, Aš liksiu amžinam varge. Didis blogis mane užvaldė. Ajajai! Ieva! Kokia pragaištinga valanda, Baisiam skausme aš gyvenu, Dėl tavęs, į kurią esu panašus! Aš pražuvau dėl tavo patarimo, Tavo žodžių esu pražudytas, Iš aukštybių žemyn nukritau. Joks žmogus iš ten neištrauks, Nebent Dievas Valdovas. Ak, ką aš sakau? Kieno vardą ištariau? Ar jis užsirūstinęs padėti norės?

20 Tik Dievas man pagalbą suteiks, Kuris iš Marijos gimęs. Aš ramybės niekur nerandu, Su Dievu sutartį nutraukęs. Te Dievas elgiasi, kaip jam patinka, Mums belieka tik numirti! Choras gieda responsoriją (Pr, II, 8 10). Pabaigus giesmę Figūra, užsidėjusi stulą, įžengia į Rojų, apsidairo, tarsi ieškodama Adomo. Bet Adomas ir Ieva, pripažindami savo kaltę, slepiasi viename Pragaro kampe. Figūra prabyla: Adomai, kur tu? Tada abu labai nuliūdę pasirodo Figūros akivaizdoje, ne visai stačiomis, bet sulinkę, tarsi slegiami gėdos dėl savo nuodėmės. Adomas atsako: Šičia, kilnus Valdove, Aš pasislėpiau nuo tavo pykčio, Ir tūnau visiškai nuogas, Dabar čia nublokštas. Figūra: Kodėl tu šitaip paklydai? Kur tu padėjau savo gėrį? Ką tu padarei? Ko tau gėda? Kaip tu man atsiskaitysi? Nes tau nebuvo jokio reikalo Dėl ko nors gėdytis. O dabar regiu: tu liūdnas ir paniuręs, Ir, rodos, didis tavo sielvartas. Man tokia gėda, Ir aš slepiuosi nuo tavęs.

21 Figūra: Na, ką gi, o kodėl? Didžiulė gėda mano širdy, Baugu pažvelgti į tavo veidą. Figūra: Kodėl pažeidei mano draudimą? Kokį atlygį už tai gavai? Tu mano vergas, o aš valdovas tavo. Aš neturiu ką atsakyti. Figūra: Aš tave sukūriau pagal savo panašumą: Tu neklausei mano įsakymo. Aš tave sukūriau pagal savo veidą: Ar dėl to mane užgavai? Mano draudimo tu nepaisei, Savo valia jį peržengei. Suvalgei vaisių, kurį parodžiau Ir buvau tau uždraudęs. Tu šitaip galvojai man prilygti? Kuo dar norėtumei pasigirti? Adomas ištiesia ranką į Figūrą, tada į Ievą, sakydamas: Moteris, kurią man davei, Mane iš pradžių suklaidino; Padavė vaisių, kurį aš suvalgiau, Ir mano gyvenimas pasikeitė. Savo nelaimei obuolį suvalgiau! Per savo žmoną pasielgiau blogai. Figūra: Pasitikėjai žmona labiau negu manimi,

22 Suvalgei obuolį be mano leidimo; Todėl dabar nubaustas būsi, Žemė bus prakeikta; Kur tu norėsi javus sėti, Ten derliaus ji neduos, Bus nevaisinga, tavo dirbama, Ją veltui arsi ir akėsi. Savo vaisius ji tau užgins, Erškėčiais ir usnimis užžels. Turėsi kitossėklos ieškoti: Toks yra mano nuosprendis. Sunkiai dirbti, didžiai sielvartauti Ir taip pelnyti duoną kasdienę. Sunkus triūsas ir veido prakaitas, Dieną ir naktį nelaimės neapleis. Tada Figūra pasisuka į Ievą ir grėsminga mina sako: Ir tu, Ieva, blogoji moterie, Drįsai pakelti galvą Prieš mano įsakus šventus! Ieva: Mane apgavo piktasis žaltys. Figūra: Per jį tu manei man prilygti? Ar tu gerai pasirinkai? Pirma jūs buvot šeimininkai Visko, kas matyti aplinkui. Kodėl taip greitai gyvenimo atsisakei? Dabar aš matau: tu liūdna ir susikrimtusi; Ką tu gavai, o ką praradai? Bet aš tau už viską atsimokėsiu, Gausi atlygį už savo pastangas savo.

23 Tau brangiai atsieis tavieji darbai. Skausme tu vaikus gimdysi, Ir jie vargingai stums savo dienas. Per skausmus į pasaulį atėję, Tavo vaikai niekad ramybės neras. Tokioms kančioms ir praradimams Tu pasmerkei save ir palikuonis savo; Visi tie, kurie iš tavęs išeis, Tavo bjaurias nuodėmes plačiai paskleis. Ir Ieva atsiliepia tardama: Aš pražuvau; per savo paikystę, Už vieną obuolį tiek daug praradau, Vargan įstūmiau save ir vaikus savo. Už menką daiktą tiek daug sumokėjau. Kad aš prasižengiau, tai joks stebuklas, Nes žaltys man ausis pričiulbėjo. Jis išmano, kas bloga, ir žiūri, kaip pakenkti; Blogai pasirenka tas, kas juo pasikliauja. Aš obuolį nuskyniau; dabar žinau: tai kvailystė; Tavo draudimas, o mano beprotystė! Ir aš atsikandau; dabar esu pasmerkta; Mažai gavau, o gyvenimą praradau. Tada Figūra pagrasina žalčiui sakydama: O tave, žalty, aš prakeikiu! Aš tau atsiteisiu, dėl to neabejok. Ant pilvo tu šliaužte šliaužiosi,

24 Per visą laiką, kol būsi gyvas. Kelio dulkės bus tavo maistas Lygumose, miške ir pievose. Moteris tavęs neapkęs, Ir griežtai tave valdys. Tu saugosies jos pykčio, Ji tau sutraiškys galvą; Ji žemėn tave nutrenks Ir į darbus tave įkinkys. Ji širdyje apsvarstys, Kaip atkeršyti tau. Savo nelaimei tu ją prakalbinai, Ir tavo galvą ji nulenks, Adomo palikuonis ateis, Kuris tavo galybę sutriuškins. Tada Figūra juos išveja iš Rojaus šiais žodžiais: Eikite lauk iš Rojaus; Jūs pasirinkote prastą buveinę. Žemėje statysite savo namus. Rojuje jūs nemokėjote gyventi, Ir neturite ko iš jo reikalauti. Jus amžinai iš Rojaus išvarau; Čia niekas jūsų neapgins, Kitur ieškokite prieglaudos savo, Šalin nuo laimės amžinos! Badas jus persekios nuolat, Nei dieną, nei naktį Skausmas ir vargas jūsų neapleis. Žemėje bus jums sunku gyventi. Paskui, kai numirsite vienas po kito,

25 Ir kai paragausite mirties, Pragaras jus priglaus. Žemėje jūsų kūnai supus, Jūsų sielos pragare pražus. Šėtonas bus jūsų valdovas; Ir nė vienas žmogus Jūsų nuo jo neapsaugos, Jeigu aš nenorėsiu jūsų išgelbėti. Choras gieda responsoriją (Pr, II, 17 19). Tuo metu pasirodo baltai vilkintis angelas su žėrinčiu kalaviju rankoje, ir Figūra jį pastato prie Rojaus vartų sakydama: Štai Rojus; saugok jį gerai, Kad čia neįeitų šis pasmerktasis, Kad nebeturėtų nei galios, nei valdžios, Kad nepaliestų gyvybės medžio. Tegu šiuo žėrinčiu kalaviju Jam būna užkirstas kelias. Jie palieka Rojų liūdni ir nusiminę, o Figūra rodo ranka į juos, suklupusius ant žemės, veidus atkreipusius į Rojų. Choras gieda responsoriją (Pr, III, 22, 24). Pabaigus responsoriją, Figūra grįžta į bažnyčią. Tada Adomas su kauptuku, Ieva su grėbliu pradeda dirbti žemę ir sėti javus. Po sėjos jie, triūso nuvarginti, trumpam prisėda, liedami ašaras ir mušdamiesi į krūtinę nuolat žvilgčioja į Rojaus vartus. Tuo metu pasirodo Velnias, jų lauke prisodina dagių ir erškėčių ir pasitraukia. Adomas ir Ieva, sugrįžę prie savo pasėlio, pamato dagius ir erškėčius ir, ištikti staigios nevilties, krinta ant žemės, guli, mušdami sau per krūtinę ir šlaunis, gestais reikšdami savo skausmą. Adomas pradeda savo skundą. Aiman, aš vargšas, gimiau nelemtą valandą, Nuodėmės mano kūne apsigyveno, Aš apleidau Dievą, kuris man mirtį lemia; Kas mane paguos, man ašaras nubrauks?

26 Adomas pažvelgia į Rojų, ištiesia į jį rankas, nuolankiai nuleidžia galvą ir taria: O Rojau, tu gražioji buveinė, Garbės sodas, tikrai toks puikus! Dėl nuodėmių esu išvytas, tokia yra tiesa; Atgal sugrįžti aš nebetekau vilties. Kai ten aš gyvenau, to neįvertinau, Blogai pasielgiau, turėjau jį apleisti; Aš lieju ašaras, ir taip bus be galo! Jau per vėlu, tuščios mano dejonės. Kur buvo mano protas, kur pasidėjo išmintis, Kai dėl Šėtono apleidau šlovingąjį Valdovą? Dabar aš vargstu, o Pragaras džiūgauja. Žmonės ilgai mano nuodėmę atmins. Tada jis pakelia ranką į už kelių žingsnių stovinčią Ievą ir, paniekinamai linguodamas galvą, jai taria: O nedoroji moterie, pilna suktybės! Vienu ypu mane tu žiauriai pražudei, Tu atėmei man nuovoką ir protą! Dabar gailiuosi aš, bet nėr man atleidimo. O nelaimingoji, blogis tavyje gyvena, Nes žalčio žodžių tu paklausei! Tu man atnešei mirtį, ir aš netekau gyvybės; O tavo nuodėmė į Knygą įrašyta. Ar matai tu ženklus didžio sukrėtimo? Visa žemė jaučia prakeikimą;

27 Javus pasėjome, erškėčiai sudygo, Vien savo prakaito skiname vaisius Žiūrėk, tai mūsų nelaimių pradžia: Didis yra vargas, o dar didesnis ateity. Mūsų, bejėgių, Pragaras laukia, Ten netrūks nei skausmo, nei kančių. Ieva silpnabūde, kuo jis tau patiko? Tu jį nugalėjai, jis tarnas tavo. Jokiam vyrui tu laimės neatneši, Jo protui tu visada prieštarausi. Tavo prasižengimo svorį pajus Palikuonys, mūsų pagimdyti; Tu nusikaltai, dėl jų visų pasmerkta esi, Ilgai teks laukti, kol tau atleista bus. Tada Ieva atsako Adomui. Ieva: Adomai, mano valdove, rūsčiai mane barėte, Mano niekšybę priminėte ir pasmerkėte. Mano prasižengimas mane pačią prislėgė; Aš nusikaltau, Dievas mane nubaus. Dievui ir tau aš labai nusikaltau, Mano poelgį žmonės ilgai minės. Didi mano kaltė, esu nuodėmės sužlugdyta. Aš silpnutė, gėris nuo manęs pasitraukė. Aš neišmanau, kur man nuo Dievo pasislėpti,

28 Aš, nusidėjėlė, kas kaltę nuo manęs nuims? Atleiskite man, nes aš negaliu atgailauti; Jeigu galėčiau, aš auką sudėčiau. Aš nusidėjėlė, menka ir silpnutė! Ak, nuo šios lemties mirtingieji neišsisuks. Mirtie, pasiimk mane! Atimk man gyvybę! Mano siela pavojuj, kaip man krantą pasiekti? Piktasis žaltys, gyvatė prakeiktoji, Man per prievartą įdavė obuolį. Aš pasiūliau ir tau, vien gero norėjau, Nuodėmės tavo aš nebegaliu atšaukti. Kodėl aš Kūrėjo nepaklausiau? Kodėl, mano pone, manęs neprižiūrėjai? Tu nusidėjai, bet aš esu to priežastis; Mūsų laukia ilgas pasveikimas. Mūsų vargšai vaikai brangiai sumokės Už mano nuodėmę, tą nelemtą nutikimą. Vaisius buvo saldus, bausmė didelė ir sunki. Mes obuolį suvalgėme, mes, nusidėjėliai. Tačiau į Dievą mes dedame viltį, Mūsų prasižengimas bus išnaikintas. Dievas vėl atgręš mums savo veidą malonų, Savo galybe iš Pragaro mus išvaduos. Tada pasirodo Velnias su trimis ar keturiais demonais; jie atneša grandines ir geležinius įtvarus, kuriuos užmauna Adomui ir Ievai ant kaklo. Vieni velniai juos stumia, kiti traukia į Pragarą, dar kiti demonai juos pasitinka prie vartų, reikšdami didelį džiaugsmą jų nuopuoliu.

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon 9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefonas. Pats įkarštis mums, ligoniams, ir visam personalui.

Detaliau

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI  Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas šventa. Patrauk mane, Šventoji Dvasia, kad aš mylėčiau,

Detaliau

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą V TESTAS VIEVERSYS Vertinimo instrukcija I TEKSTAS Vieversys Už teisingą atsakymą mokinys gauna 1 tašką. Už

Detaliau

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną Marcinkevičių) Genys Pelėda Sraigės (1, 2) Paukščiai (1, 2)

Detaliau

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas:

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: 2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: ggrazinak@gmail.com TOLERANCIJOS DIENAI SKIRTAS SPECIALUS NUMERIS

Detaliau

MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi.

MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi. MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi. Mes tikim, kad kiekvieną dieną į mokyklą mus lydės

Detaliau

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx Liaudiškas šokis Ričardo Tamučio choreografija A. Jonušo muzika PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/11/13 Pakeitimai padaryti po šokių kursų Saulės kultas liaudyje gyvavo visais

Detaliau

Jėzus žmonijai MALDOS KRYŽIAUS ŽYGIS Maldų intencijos kiekvienai savaitės dienai Kryžiaus žygio maldas galima pasirinkti pagal skirtingas intencijas i

Jėzus žmonijai MALDOS KRYŽIAUS ŽYGIS Maldų intencijos kiekvienai savaitės dienai Kryžiaus žygio maldas galima pasirinkti pagal skirtingas intencijas i Jėzus žmonijai MALDOS KRYŽIAUS ŽYGIS Maldų intencijos kiekvienai savaitės dienai Kryžiaus žygio maldas galima pasirinkti pagal skirtingas intencijas ir melstis kuomet tik galite. /19.08.2012, 22:56/ Perspejimas.lt

Detaliau

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo PYKINTI! Tiktai kad nuo to buvo labai GERA! Jaučiausi

Detaliau

BRIAN TRACY

BRIAN TRACY BRIAN TRACY BRIAN TRACY Kaip išauginti laimingus, sveikus, savimi pasitikinčius vaikus ir padėti jiems įgyti pranašumą Versta iš leidinio: BRIAN TRACY The Secrets of Rising Super Kids: How to Rise Happy,

Detaliau

Microsoft Word Atplaukia-laivas-pilnas-2

Microsoft Word Atplaukia-laivas-pilnas-2 Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčia Pradžia Giesmė Štai mirkčioja žvaigždės (TG 9) 1. Štai mirkčioja žvaigždės, o žemėj tamsu, Ramiai ilsis žmonės visi po darbų. Tiktai ties Betliejum sužibo žvaigždė,

Detaliau

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx Laimutės Kisielienės choreografija Jūratės Baltramiejūnaitės muzika, Bernardo Brazdžionio žodžiai PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/09/01 Pakeitimai padaryti po šokių kursų

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testamento ištrauką ir suformuluok moralinę problemą pagal vieną iš šių aprašymų, iškelk

Detaliau

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas Tyrimo rezultatai Parengė: Valstybinio psichikos sveikatos Priklausomybės ligų skyriaus Vyriausioji specialistė Lina Ignatavičiūtė 1 Turinys 1. Tiriamųjų tam tikrų alkoholinių gėrimų vartojimo dažnio vertinimas...

Detaliau

ROS10: Motinos Marijos Dievo Valios Rožinis Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Stebuklų Motinos besąlyginės meilės vardu, Amen. (Išsakykite asmeninį

ROS10: Motinos Marijos Dievo Valios Rožinis Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Stebuklų Motinos besąlyginės meilės vardu, Amen. (Išsakykite asmeninį ROS10: Motinos Marijos Dievo Valios Rožinis Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Stebuklų Motinos besąlyginės meilės vardu, Amen. (Išsakykite asmeninį prašymą) Viešpaties malda Dieve Tėve ir Motina mūsų,

Detaliau

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI 1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI JAUDINĘS. Labiau jis nesijaudintų net tuomet, jei jo

Detaliau

INV02 Gyvenimo Upės invokacija Besąlyginės Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Šviesos Motinos meilės vardu, Amen. AŠ ESU KAS ESU, Jėzaus Kristaus var

INV02 Gyvenimo Upės invokacija Besąlyginės Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Šviesos Motinos meilės vardu, Amen. AŠ ESU KAS ESU, Jėzaus Kristaus var INV02 Gyvenimo Upės invokacija Besąlyginės Tėvo, Sūnaus, Šventosios Dvasios ir Šviesos Motinos meilės vardu, Amen. AŠ ESU KAS ESU, Jėzaus Kristaus vardu, paskiriu šią invokaciją tobulos Kristaus vizijos

Detaliau

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd Skruzdėlės ir paukščiai pamėgo šią smėlingą, žolynais kvepiančią pajūrio vietą. Šiandien čia su draugais švęsti savo gimtadienį ateis Zigmutis, gal Augutis, o gal kuris kitas vaikas... 1 2 Kai vaikai,

Detaliau

TURINYS ĮVADAS DALIS: APIE AFIRMACIJAS Sąmonė ir pasąmonė

TURINYS ĮVADAS DALIS: APIE AFIRMACIJAS Sąmonė ir pasąmonė TURINYS ĮVADAS..................................................... 9 1 DALIS: APIE AFIRMACIJAS................................. 11 Sąmonė ir pasąmonė........................................ 12 Kaip veikia

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanach

Kritinio mąstymo užduotys Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanach Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanachu. Pirmos penkios judėjų šventraščio knygos taip pat vadinamos Tora (žydams šio

Detaliau

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė Jaunųjų žurnalistų būrelio nariai nusprendė pasidomėti tais mokytojais, kurie tik šiais mokslo metais prisijungė prie Butrimonių gimnazijos bendruomenės. Šįkart į mūsų akiratį pateko mažutė, sportiška,

Detaliau

Mieloji, dar kartą sveikiname Tave įsigijus Šokoladas Sielai praktikų rinkinį Menas būti laiminga moterimi. Nuostabu, jog suradai mūsų puslapį ir pris

Mieloji, dar kartą sveikiname Tave įsigijus Šokoladas Sielai praktikų rinkinį Menas būti laiminga moterimi. Nuostabu, jog suradai mūsų puslapį ir pris Mieloji, dar kartą sveikiname Tave įsigijus Šokoladas Sielai praktikų rinkinį Menas būti laiminga moterimi. Nuostabu, jog suradai mūsų puslapį ir prisijungei prie nuostabių, prabangių ir tobulėjančių moterų

Detaliau

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai Hiperaktyvus vaikas Hiperaktyvus vaikas pastoviai aktyvus, impulsyvus, jo judesiai gali būti chaotiški. Jis visada nerimsta sėdėdamas, daug kalba, dažnai neužbaigia pradėtų darbų, pamiršta įsipareigojimus,

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Eglė Karpavičiūtė ir Renata Petraitytė.Asmeninio albumo nuotr. Sveikų saldumynų Skanu nu sumanytojos, Kaune gyvenančios Eglė Karpavičiūtė (24) ir Renata Petraitytė (23) kol kas viską gamina vienos pačios,

Detaliau

Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek

Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek tiek neramu. Reikėtų rimtai apgalvoti savo veiksmų

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Dominykas Orda.Asmeninio albumo nuotr. Kaunietis Dominykas Orda (25) siekia užkariauti užsienio rinkas ir pelnyti pasitikėjimą platformoje Indiegogo, pristatydamas nuotaikingą sporto inventorių Funky Dumbbells.

Detaliau

Brochure 4

Brochure 4 Kaip mes priimame sprendimus dėl baudžiamosios bylos kėlimo 1 Apie šį lankstinuką Šiame lankstinuke paaiškinama kaip valstybinės prokuratūros vadovas (DPP) priima sprendimus dėl baudžiamosios bylos kėlimo.

Detaliau

ĮSPĖJIMAS SĄŽINĖS APŠVIETIMAS PASIRUOŠIMAS ANTRAJAM JĖZAUS KRISTAUS ATĖJIMUI

ĮSPĖJIMAS SĄŽINĖS APŠVIETIMAS PASIRUOŠIMAS ANTRAJAM JĖZAUS KRISTAUS ATĖJIMUI ĮSPĖJIMAS SĄŽINĖS APŠVIETIMAS PASIRUOŠIMAS ANTRAJAM JĖZAUS KRISTAUS ATĖJIMUI Šioje brošiūroje yra ištraukos iš Pranešimų esančių Tiesos Knygoje (nuo 2010 metų 2015) suteiktų per Dieviškojo Gailestingumo

Detaliau

8 klasė Istorijos standartizuotas testas

8 klasė Istorijos standartizuotas testas 1. Kam viduramžiais valstiečiai turėdavo duoti dešimtinę? A Amatininkams. B Bažnyčiai C Pirkliams. D Miestiečiams. 2. Kaip vadinama liga, kuri viduramžiais buvo išplitusi Europoje? 3. Laikotarpius išdėstykite

Detaliau

NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasišk

NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasišk NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasiškai augu ir tobulėju. Tai duoda man vidinės jėgos savyje

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Bandžiusių nusižudyti merginų išgyvenimai Jolanta Jarmolovičiūtė IV Vilniaus traumų psichologijos konferencija 2013 m. kovo 22 d. Problemos aktualumas 1 pav. 0-19 metų amžiaus moterų mirtingumo nuo savižudybių

Detaliau

Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 mi

Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 mi Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 min. Socialinė 2 Dienos (pamokos) citatos aptarimas.

Detaliau

Spalvinimo k.indd

Spalvinimo k.indd Seikuciu.. užduoteles, (4-5 m. aikams) Kaunas 2015 Atpžink jausmus PYKTIS P Pydas P džiaugsmas d gėda G baimė B išdidumas I drąsa D liūdesys L meilė M Iškirpk kortas. Išdėliok ant stalo, kad užrašo nesimatytų.

Detaliau

Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai

Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai Religija 275 Išleido Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Bažnyčia Solt Leik Sitis, Jutos valst. Būsime dėkingi už atsiliepimus ir pastabas. Juos

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

Ašarų vainikas

Ašarų vainikas Ašarų vainikas Pirmoji dalis I Hi sunt duae olivae et duo candelabra in conspectu Domini terrae stantes 1. Apr 11, 4 LŪŠNOS DAINA Žinau, pažįstu seną lūšnelę... Prie pat jos slenksčio piktžolės želia...

Detaliau

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter 5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio terminatorius. Mudu a trodome taip. 6 7 Taip pat turiu

Detaliau

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi?... 10 Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą?... 12 Kodėl kai kurie žmonės turi dvynius?... 14 Išbandyk tai su šeima...

Detaliau

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS (rajonas/miestas, mokykla) klasės mokinio(-ės) (vardas ir pavardė) 2009 m. pagrindinio kurčiųjų ugdymo pasiekimų patikrinimo

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Baudžiamoji teisė Baudžiamoji teisė kas tai? Baudžiamoji teisė tai teisės šaka, kuri veikia tik tada, kai kitos teisės šakos nebeveikia. Kai civilinė teisė nebesugeba paveikti žmonių taip, kad jie gerbtų

Detaliau

131018_Ikimokyklinuka_uzd

131018_Ikimokyklinuka_uzd IKIMOKYKLINUKAI 2013 m. 1 užduotis Komandos prisistatymas (visa komanda) 2 užduotis (teorin ) (tik vaikai) - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika (prie kiekvienos

Detaliau

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT Panevėžys, tel.(8 45) , el.

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT Panevėžys, tel.(8 45) , el. PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT 35158 Panevėžys, tel.(8 45) 46146, el. p. info@panevezysvsb.lt Duomenys kaupiami ir saugomi

Detaliau

Moralas iš Kristijono Donelaičio pasakėčios Lapės ir gandro čėsnis T1 / 52. Eikš, žmogau, eik šen, mokinkis šelmį pažinti, A1 / 53. Kurs saldžioms kal

Moralas iš Kristijono Donelaičio pasakėčios Lapės ir gandro čėsnis T1 / 52. Eikš, žmogau, eik šen, mokinkis šelmį pažinti, A1 / 53. Kurs saldžioms kal Moralas iš Kristijono Donelaičio pasakėčios Lapės ir gandro čėsnis T1 / 52. Eikš, žmogau, eik šen, mokinkis šelmį pažinti, A1 / 53. Kurs saldžioms kalboms meilingai klastą dūmoja B1 / 54. Ir bebučiuodams

Detaliau

Skaitymas_ST2017_4kl.indb

Skaitymas_ST2017_4kl.indb 2017 NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS Vardas, Pavardė Klasė Mokinio kodas 4SKAITYMAS 4 KLASĖ Skaitymas Atidžiai perskaityk tekstą ir atlik užduotis. Šiandien Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos Vaikų skaitykloje

Detaliau

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime. 2. 1 užduotis (1 priedas) Mokinukui per IT pamoką mokytoja uždavė užduotį surašyti IT sąvokas. Buvo bebaigiąs darbą, kai suskambo telefonas.

Detaliau

KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, J

KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, J KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, Jūs tapsite produktyvesni, sutaupysite keletą ar net

Detaliau

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje Patients rights have no borders Aktyvaus pilietiškumo tinklas, norėdamas prisidėti prie Europos Sąjungos (ES) įgyvendinamos kampanijos Pacientų teisės neturi sienų, parengė šią informaciją apie Direktyvą

Detaliau

Darius Kundrotas IZRAELIS IR PAGONYS DIEVO PLANE

Darius Kundrotas IZRAELIS IR PAGONYS DIEVO PLANE Darius Kundrotas IZRAELIS IR PAGONYS DIEVO PLANE . TURINYS Trys Dievo bendravimo su žmonija laikotarpiai 5 Praeities laikotarpis 6 Dabartinis laikotarpis ir pagrindiniai jo bruožai 13 Ateities laikotarpis

Detaliau

brosiura A5 lt.indd

brosiura A5 lt.indd Vartotojų informuotumo apie sukčiavimą atsiskaitant elektroninėmis mokėjimo priemonėmis didinimas Vartotojų informuotumo apie sukčiavimą atsiskaitant elektroninėmis mokėjimo priemonėmis didinimas Leidinys

Detaliau

2015 metų MLM 3-6 klasių Kalėdinės šventės scanarijus DVYLIKA MĖNESIŲ Scenarijų pagal Samuelio Maršako pasaką Dvylika mėnesių parašė 6b kl. mokytoja G

2015 metų MLM 3-6 klasių Kalėdinės šventės scanarijus DVYLIKA MĖNESIŲ Scenarijų pagal Samuelio Maršako pasaką Dvylika mėnesių parašė 6b kl. mokytoja G 2015 metų MLM 3-6 klasių Kalėdinės šventės scanarijus DVYLIKA MĖNESIŲ Scenarijų pagal Samuelio Maršako pasaką Dvylika mėnesių parašė 6b kl. mokytoja Giedrė Savukynienė PRADŽIA: PRAKARTĖLĖS VAIZDELIS BENDRA

Detaliau

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny 2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tyrimas Globa abipusė nauda: tu įkrauni vaiką,

Detaliau

Brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas 2012 m.

Brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas 2012 m. BRANDOS EGZAMINŲ ORGANIZAVIMAS IR VYKDYMAS 2012 M. BENDROSIOS NUOSTATOS Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas (toliau Aprašas) reglamentuoja vidurinio ugdymo programos dalykų brandos

Detaliau

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS ĮVEIK VISUS 50+1 KALBOS IŠŠŪKIUS IR TAPK GERIAUSIU(-IA) AGENTU(-E) LABAS, AGENTE, kaip slaptasis(-oji) agentas(-ė), dirbantis(-i) tarptautiniu mastu,

Detaliau

Microsoft Word Mano Atpirkėjas gyvas.doc

Microsoft Word Mano Atpirkėjas gyvas.doc MANO ATPIRKĖJAS GYVAS 1 Velykiniai sveikinimai jums visiems šitą rytą. Labai džiaugiuosi būdamas šiandien čia, maldykloje, šią didį, įsimintiną Velykų laiką. Viešpats davė mums nuostabią dieną šiam garbinimui.

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

Klausymas Pamoka 38 Sritis ir tikslai: Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. Veikla 36 savaitę tikrinote, kaip

Klausymas Pamoka 38 Sritis ir tikslai: Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. Veikla 36 savaitę tikrinote, kaip Klausymas Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. 36 savaitę tikrinote, kaip vaikas naudoja savo žodžius ir kalbą su kitais šeimos nariais, norėdami užtikrinti, kad

Detaliau

Microsoft Word - stendas triuksmo I

Microsoft Word - stendas triuksmo I Balandžio 25-oji Tarptautinė triukšmo suvokimo diena Kada nors žmonija bus priversta nugalėti triukšmą taip pat ryžtingai, kaip cholerą ir marą, - XIX amžiaus vokiečių mikrobiologas R. Kochas.. Istorija

Detaliau

K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinu

K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinu K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinukas: Nesurūgęs, nesustiręs, Bet kur eina, ten ir girias:

Detaliau

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, kai naudojasi socialiniais tinklais. Dalyviai gebės

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_ Pilaitėje kūrybinių dirbtuvių link eita dvidešimt metų Rugsėjo 6-oji nelepino giedra. Iš pat ryto lijo. Tik prieš 18 val. perstojo lyti. Pilaitiškiai ir jų svečiai šeimomis, bendraminčių grupelėmis traukė

Detaliau

NEHEMIJAS Tekstas: Dailininkas: Vertė Roy Harrison Tim Shirey Lina Andronovienė Tekstas publikuotas:: European CEF Kilchzimmer 4438 Langenbruck Switze

NEHEMIJAS Tekstas: Dailininkas: Vertė Roy Harrison Tim Shirey Lina Andronovienė Tekstas publikuotas:: European CEF Kilchzimmer 4438 Langenbruck Switze NEHEMIJAS Tekstas: Dailininkas: Vertė Roy Harrison Tim Shirey Lina Andronovienė Tekstas publikuotas:: European CEF Kilchzimmer 4438 Langenbruck Switzerland www.cefeurope.com DĖMESIO! Daugelyje CEF biurų

Detaliau

VMI TOLERANCIJOS KORUPCIJAI INDEKSO 2018 M. TYRIMO REZULTATAI BEI M. REZULTATŲ LYGINAMOJI ANALIZĖ 2018 m. III ketvirtį Valstybinėje mokesčių

VMI TOLERANCIJOS KORUPCIJAI INDEKSO 2018 M. TYRIMO REZULTATAI BEI M. REZULTATŲ LYGINAMOJI ANALIZĖ 2018 m. III ketvirtį Valstybinėje mokesčių VMI TOLERANCIJOS KORUPCIJAI INDEKSO 2018 M. TYRIMO REZULTATAI BEI 2016 2018 M. REZULTATŲ LYGINAMOJI ANALIZĖ 2018 m. III ketvirtį Valstybinėje mokesčių inspekcijoje prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

Detaliau

Nr gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra

Nr gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra Nr. 10 2014 gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra draudimas diskriminuoti dėl negalios. Apžvelgsime

Detaliau

G L v SEB bankas nuasmeninta

G L v SEB bankas nuasmeninta Ginčo byla Nr. 2018-00589 LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL G. L. IR AB SEB BANKO GINČO NAGRINĖJIMO 2018 m. birželio 27

Detaliau

II ŠŪKIS Dievui, Tėvynei ir Artimui! PASISVEIKINIMAS Budėk! Vis budžiu! SKAUČIŲ ĮSTATAI 1. Skautė tiesi ir laikosi savo žodžio. 2. Skautė ištikima Die

II ŠŪKIS Dievui, Tėvynei ir Artimui! PASISVEIKINIMAS Budėk! Vis budžiu! SKAUČIŲ ĮSTATAI 1. Skautė tiesi ir laikosi savo žodžio. 2. Skautė ištikima Die II ŠŪKIS Dievui, Tėvynei ir Artimui! PASISVEIKINIMAS Budėk! Vis budžiu! SKAUČIŲ ĮSTATAI 1. Skautė tiesi ir laikosi savo žodžio. 2. Skautė ištikima Dievui ir Tėvynei. 3. Skautė naudinga ir padeda artimiesiems.

Detaliau

Slide 1

Slide 1 EKOLOGINIS UGDYMAS ĮGYVENDINANT GAMTOSAUGINIŲ MOKYKLŲ PROGRAMĄ MAŽEIKIŲ R. TIRKŠLIŲ DARŽELYJE GILIUKAS 2013 Kiekviena pradžia yra sunki, kad ir ką bepradėtumei, pirmieji žingsniai visad būna nedrąsiausi,

Detaliau

Gauta Tomas Akvinietis SUMA PRIEŠ PAGONIS TREČIOJI KNYGA. APVAIZDA SKYRIAI Summa Contra Gentiles. Book III. Providence. Chapters 88

Gauta Tomas Akvinietis SUMA PRIEŠ PAGONIS TREČIOJI KNYGA. APVAIZDA SKYRIAI Summa Contra Gentiles. Book III. Providence. Chapters 88 Gauta 2014 01 16 SUMA PRIEŠ PAGONIS TREČIOJI KNYGA. APVAIZDA. 88 91 SKYRIAI Summa Contra Gentiles. Book III. Providence. Chapters 88 91 LXXXVIII SKYRIUS KAD SUKURTOS ATSKIRTOSIOS SUBSTANCIJOS NEGALI BŪTI

Detaliau

Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams

Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams Sveiki virtualieji santykiai Dalyviai ištirs sveikų ir gerų santykių savybes ir kokią įtaką elgesys internete turi sveikiems ir nesveikiems santykiams. Taip pat dalyviai savo bendraamžių grupėje ištirs

Detaliau

II-a klasė

II-a klasė II klasės testų vertinimo ir atsakymų lentelė I testas 1. Už kiekvieną užrašytą žodį skiriama po pusę pupos ir už kiekvieną pažymėtą e ė raidę po pusę pupos (1,5+1,5, 3 pupos). 2. Už kiekvieną taisyklingai

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Kauno miesto savivaldybės kontrolieriaus 2018 m. rugpjūčio 7 d. įsakymu Nr. V-20 KAUNO MIESTO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBOS ETIKOS KODEKSAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno miesto

Detaliau

litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavim

litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavim litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavimą Bendradarbiavimas šeima - mokykla Svarbi ugdymo sąlyga

Detaliau

Microsoft Word - Saugios_keliones_pradziamokslis (1)

Microsoft Word - Saugios_keliones_pradziamokslis (1) Apie projektą Socialinis projektas,,nebūk naivus kelyje'' informuoja jaunimą apie pavojus, tykančius keliaujant su nepažįstamais žmonėmis jų transporto priemonėmis. Aklai pasikliauti internete esančiais

Detaliau

JAV susikūrimas

JAV susikūrimas JAV susikūrimas Parengė I c klasės mokinė Justė Gudavičiūtė 2011m. Turinys Šiaurės Amerikos kolonizavimas Emigracijos į Ameriką priežastys Fizinės ekonominės sąlygos Bostono arbatėlė Nepriklausomybės deklaracija

Detaliau

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, kurią jie norėtų išlaikyti privačią, tipus ir kontekstus,

Detaliau

Microsoft Word Bet pradžioje taip nebuvo.doc

Microsoft Word Bet pradžioje taip nebuvo.doc BET PRADŽIOJE TAIP NEBUVO 1 Labas vakaras, draugai. Labai džiaugiuosi vėl sugrįžęs šiandien vakare į tarnavimą Viešpačiui Dievui. Ir tikiu Jo palaiminimais šiandieniniuose tarnavimuose. 2 Džiaugiuosi matydamas

Detaliau

Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosiom

Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosiom Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosioms, jų partneriams ir šeimoms Šiame lankstinuke rasite:

Detaliau

Vaclovas Augustinas Tėvynei giedu naują giesmę 2016 m. Lietuvos moksleivių dainų šventei ( Versija dviem balsam, be akompanimento) Vilnius 2015

Vaclovas Augustinas Tėvynei giedu naują giesmę 2016 m. Lietuvos moksleivių dainų šventei ( Versija dviem balsam, be akompanimento) Vilnius 2015 Vaclovas Augustinas Tėvynei giedu naują giesmę 2016 m. Lietuvos moksleivių dainų šventei ( Versija dviem balsam, be akompanimento) Vilnius 2015 Tėvynei giedu naują giesmę Lotyniškai Lietuviškai Komentaras

Detaliau

Vaikyste be smurto

Vaikyste be smurto Vaikyste be smurto ŠILTA IR SAULĖTA DIENA BALTIJOS PAJŪRYJE Kaip ji atsirado? Ši mėlynė. Niekai. Bet ji išties didelė! Tu turi prisiminti. Kas? Mano mama ir tėtis kartais užvožia. Ką?! Kodėl? Jie sako,

Detaliau

Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų atsiliepti skambučiai. Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti. Šiuos skaičius, k

Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų atsiliepti skambučiai. Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti. Šiuos skaičius, k Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų 277 038 atsiliepti skambučiai Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti Šiuos skaičius, kalbėdama apie 2011- uosius metus, įvardija Lietuvos telefoninių

Detaliau

ITAKA

ITAKA Numeryje: 2 psl. Šimtadienis 3 psl. Abiturientų minčių lietus 4 psl. Lietuvių kalbos savaitės renginiai 5 psl. Vasario 16-oji 6-9 psl. Mokinių kūryba 10-11 psl. Nuotraukos iš Šimtadienio Redaktoriai: Tomaš

Detaliau

PRIEMONIŲ IR PROJEKTŲ KODAVIMO INSTRUKCIJA 1. Priemonių ir projektų kodavimo instrukcija (toliau instrukcija) detalizuoja priemonių ir projektų unikal

PRIEMONIŲ IR PROJEKTŲ KODAVIMO INSTRUKCIJA 1. Priemonių ir projektų kodavimo instrukcija (toliau instrukcija) detalizuoja priemonių ir projektų unikal PRIEMONIŲ IR PROJEKTŲ KODAVIMO INSTRUKCIJA 1. Priemonių ir projektų kodavimo instrukcija (toliau instrukcija) detalizuoja priemonių ir projektų unikalaus kodo sudarymą. I. PRIEMONIŲ KODAVIMAS 2. Kiekvienai

Detaliau

Subačiaus gimnazija Gimnazijos pulsas 2015 m. gruodis Labas, aš esu žiema... Šalta, žvarbi ir pikta. Jūs manęs šį gruodį dar ir nepastebėjote taip, ka

Subačiaus gimnazija Gimnazijos pulsas 2015 m. gruodis Labas, aš esu žiema... Šalta, žvarbi ir pikta. Jūs manęs šį gruodį dar ir nepastebėjote taip, ka Subačiaus gimnazija Gimnazijos pulsas 2015 m. gruodis Labas, aš esu žiema... Šalta, žvarbi ir pikta. Jūs manęs šį gruodį dar ir nepastebėjote taip, kaip pastebite, kai esu visiems matoma: balta balta,

Detaliau

B T TAILANDAS

B T TAILANDAS B T 1 DIENA: BANKOKAS Bankokas yra vienas iš labiausiai besivystančių miestų pasaulyje, taip pat vienas iš stambiausių tarptau nių turizmo ir verslo centrų. Bankoke gyvena karališkoji šeima, įsikūrusi

Detaliau

Darius Kundrotas

Darius Kundrotas Darius Kundrotas Krikštas Jei užduotume žmonėms klausimą Ar esi pakrikštytas?, beveik visi pagalvotų, kad turime omeny vandens krikštą. Jei to paties paklaustume tikinčiųjų, dauguma irgi manytų, kad kalbame

Detaliau

Microsoft Word - Gintautas_Dabrišius._Eilėraščiai.LI4200.doc

Microsoft Word - Gintautas_Dabrišius._Eilėraščiai.LI4200.doc Gintautas Dabrišius EILĖRAŠČIAI * * * nuo eglių nueiti, kad galėčiau ištarti: sveiki, ąžuolėliai! Pavasaris be uodegos Mama turėjo karvę, karvė turėjo veršiuką, veršiukas turėjo uodegą: ja linksmai mojavo,

Detaliau

BIKE PAL Važiuok saugiai! Atmintinė dviratininkui

BIKE PAL Važiuok saugiai! Atmintinė dviratininkui BIKE PAL Važiuok saugiai! Atmintinė dviratininkui Europos transporto saugos taryba (ETSC) yra tarptautinė nevyriausybinė organizacija, sukurta 1993 m. reaguojant į tai, kad žūvančiųjų Europos keliuose

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gim

PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gim PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gimnazija (Ugdymo įstaigos pavadinimas) VISUOMENĖS SVEIKATOS

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (Žin., 2000,

Detaliau

Įkvėpkite palėpei gyvybės

Įkvėpkite palėpei gyvybės Įkvėpkite palėpei gyvybės 2 Daugumą palėpių galima paversti patrauklia gyvenamąja erdve. Skaitykite ir pasisemkite įkvėpimo. Papildoma erdvė paprasčiau nei manote Ar Jūsų namas tapo per mažas Jūsų šeimai?

Detaliau

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Cia tu ir tavo tevai ras informacija apie mokykla (as) Danijoje. Atskiri punktai gali skirtis kiekvienoje mokykloje. Jei kiltu abejoniuklausk mokytoju.

Detaliau

Microsoft Word Jėzaus Kristaus Apreiškimas.doc

Microsoft Word Jėzaus Kristaus Apreiškimas.doc JĖZAUS KRISTAUS APREIŠKIMAS VILJAMAS MARIJONAS BRANHAMAS Serija pamokslų iš Jėzaus Kristaus Apreiškimo Knygos (The Revelation of Jesus Christ Series) Šiuos penkiolika pamokslų brolis Viljamas Marijonas

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTERVIU KULTŪRINIS ELITAS YRA UZURPAVĘS KULTŪRĄ IR ATSIRIBOJĘS

Detaliau

DRĄSA

DRĄSA DRĄSOS DORYBĖ Dievas gi mums davė ne baimės dvasią, bet galybės, meilės ir protingumo Dvasią (2 Tim 17). Ar ne geriau būti dėl Kristaus ištremtu, surakintu, negu pačiam laisvu noru lindėti savo rankomis

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kartą viename dideliame mieste gyveno berniukas. Jis turėjo tėtį, mamą ir namelį medyje. Vieną dieną Povilo gyvenime atsirado lapė. O kai tavo gyvenime atsiranda lapė lauk visko. Jautri rašytojos Evelinos

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU

MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU Mūsų mityba gali padidinti vėžio išsivystymo grėsmę. Patikimų mokslinių įrodymų duomenimis apie 30 proc. vėžio atvejų išsivysčiusiose šalyse ir 20 proc.

Detaliau