Lietuvių literatūra TRUMPAI IR ŽAIS- MIN- GAI ekspozicija Kviečiame aplankyti ekspoziciją, kurioje tik fragmentiškai supažindiname su reikšmingiausiai

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Lietuvių literatūra TRUMPAI IR ŽAIS- MIN- GAI ekspozicija Kviečiame aplankyti ekspoziciją, kurioje tik fragmentiškai supažindiname su reikšmingiausiai"

Transkriptas

1 Lietuvių literatūra TRUMPAI IR ŽAIS- MIN- GAI ekspozicija Kviečiame aplankyti ekspoziciją, kurioje tik fragmentiškai supažindiname su reikšmingiausiais, įdomiausiais lietuvių literatūros istorijos įvykiais, reiškiniais ar asmenybėmis.

2 Maironio lietuvių literatūros muziejuje veikia ekspozicija, kurioje galima fragmentiškai susipažinti su reikšmingiausiais, įdomiausiais lietuvių literatūros istorijos įvykiais, reiškiniais ar asmenybėmis. Pagal turimas galimybes atsižvelgdami į šiuolaikinių ekspozicijų kūrimo tendencijas ir lankytojų atsiliepimus, penkiose muziejaus salėse įrengėme pažinimui ir mokymuisi skirtas erdves. Norime nudžiuginti smalsius lankytojus ekspozicijoje jie atras net 18 edukacijai skirtų vietų ir galės visose salėse liesti didžiąją dalį rodomų eksponatų!

3 1. Nuo XVI a. iki 1864 m. Senoji lietuvių literatūra Senajai lietuvių literatūrai, gyvavusiai kelis amžius, būdingas daugiakalbiškumas ji buvo rašoma senąja slavų kalba, lotynų, vokiečių, lenkų kalbomis ir kurta dviejose valstybėse LDK ir Rytų Prūsijoje, dar vadinamose Didžiąja ir Mažąja Lietuva. Prasidėjusi kaip raštija, kuriai įtaką darė dviejų religijų katalikybės ir protestantizmo konfrontacija, ji davė pirmąsias lietuviškas knygas: katekizmus, giesmynus, postiles (pamokslų rinkinius), Biblijos ir kitų religinių raštų vertimus į lietuvių kalbą, vėliau žodynus, gramatikas. Bėgant amžiams, raštija, religinė literatūra išaugo į grožinę literatūrą: nuo lotyniškai rašiusio M. K. Sarbievijaus, lenkų ir lietuvių poeto A. Mickevičiaus iki K. Donelaičio, kurių vardai buvo ir yra garsūs Vakarų Europoje. Senąją lietuvių literatūrą veikė daugybė istorinių ir visuomeninių įvykių bei institucijų: LDK klestėjimas ir žlugimas, Abiejų Tautų respublikos amžius, Vilniaus universiteto veikla, Karaliaučiaus universitetas, XVIII XIX a. vykę karai ir sukilimai, ypač 1863 m. sukilimas, atnešęs ne tik negandas, bet ir pasipriešinimą joms nelegaliosios lietuviškos spaudos kelią nuo Rytų Prūsijos iki Lietuvos. Šio laikotarpio lietuvių literatūra įvairi žanrais, joje reiškėsi daugybė dabar gal ir primirštų literatų ir rašytojų, tačiau iškilo ryškios beletristikos viršukalnės K. Donelaitis, A. Strazdas, A. Baranauskas, M. Valančius.

4 1. Individualios Senoji lietuvių literatūra edukacinės veiklos pirmoje salėje: - Gotikinio šrifto subtilybes: senųjų tekstų tyrinėjimas, rašymas plunksna. - K. Donelaičio Metų ratas. 20 klausimų, susijusių su K. Donelaičio gyvenimu ir kūryba. Visi atsakymai ekspozicijos pirmoje salėje.

5 2. Spaudos draudimas lotyniškais rašmenimis Spaudos draudimas tai Rusijos imperijos, į kurios sudėtį tuo metu įėjo ir Lietuva, valdžios draudimas spausdinti, įvežti iš užsienio ir platinti Lietuvoje bei Rusijos europinės dalies gubernijose lietuvišką spaudą lotyniškomis raidėmis. Šių represijų okupacinė caro valdžia ėmėsi po 1863 m. sukilimo. Tuomet plito graždanka kirilica rašomi lietuviški žodžiai. Daugybės leidimų sulaukė įvairūs kontrafakciniai leidiniai su tyčia neteisingai nurodyta ankstesne leidimo data ir netikra spausdinimo vieta, kad suklaidintų lietuviškas knygas lotyniškais rašmenimis persekiojančius caro valdininkus. Vienas iš nelegaliosios lietuviškos spaudos organizatorių buvo vyskupas, rašytojas Motiejus Valančius ( ), 1867 m. pabaigoje ėmęs organizuoti lietuviškų knygų spausdinimą Rytų Prūsijoje. Aišku, kad užimdamas aukštą katalikų dvasininko postą, M. Valančius negalėjo nei savo vardu leisti knygų, nei turėti tiesioginių ryšių su spaustuvininkais. Todėl buvo sudaryta slapta organizacija rankraščiams pristatyti, jų spausdinimui prižiūrėti Rytų Prūsijoje ir leidiniams gabenti į Lietuvą. Knygos buvo vežamos vežimuose dviem dugnais, jas nešė knygnešiai, valstiečiais persirengę kunigai, klierikai, miestiečiai, valstiečiai, vienuolės m. UNESCO knygnešystę įvertino kaip unikalią ir pasaulyje neturinčią atitikmenų. Spaudos draudimo laikotarpiu Rytų Prūsijoje pasirodė ir pirmieji Lietuvai skirti lietuviški periodiniai leidiniai Aušra, Varpas, tapę lietuvių tautinio atgimimo ir išsivadavimo šaukliais.

6 2. Spaudos draudimas lotyniškais rašmenimis Individualios edukacinės veiklos antroje salėje: - Draudžiama spauda ir jos slėptuvės. Tyrinėjimas: kokie leidiniai buvo draudžiami, atrasti salėje įrengtas slėptuves. - Kryžiažodis lentoje. 4 klausimai, susiję su spaudos draudimo lotyniškais rašmenimis laikotarpiu.

7 3. Lietuvių literatūros klasikai dailininkų drobėse XIX a. pabaigos XX a. I pusės rašytojai Portretas visuomet buvo vienas populiariausių užsakomosios dailės žanrų. Vieni rašytojai patys labai mėgo portretuotis, kitus dailininkai tapė iš atvirukų ar nuotraukų. Nors tokiuose darbuose dažniausiai vyrauja trafaretinė kompozicija, neišraiškingos spalvos, idealizuotos formos, sentimentalus turinys, tačiau tai unikali galimybė pamatyti meistriškai dailininko teptuku perteiktą rašytojo atvaizdą. Didžioji dalis šioje salėje eksponuojamų portretų nutapyti XX a. II pusėje.

8 3. Lietuvių literatūros klasikai dailininkų drobėse Individualios edukacinės veiklos trečioje salėje: - Ar pažįsti? Atpažink ir sudėliok teisingas etiketes prie portretų. Eksponuojami šių asmenybių portretai: Maironio, Vaižganto, Žemaitės, Adomo Jakšto- Dambrausko, Vinco Kudirkos, Vydūno, Marijos Pečkauskaitės Šatrijos Raganos, Jono Biliūno, Juliaus Janonio, Antano Vienuolio-Žukausko, Jono Basanavičiaus. - Klasikų gyvenimo ir kūrybos dėlionė. Magnetinėje lentoje galima sudėti 15 skirtingų dėlionių: rašytojo portretas, fotografija, rankraštis, knyga ar pomėgius atspindintis asmeninis daiktas. Autoriai: Maironis, Vaižgantas, Žemaitė, Adomas Jakštas-Dambrauskas, Vincas Kudirka, Jonas Basanavičius, Vydūnas, Šatrijos Ragana, Jonas Biliūnas, Antanas Vienuolis-Žukauskas, Balys Sruoga, Salomėja Nėris, Vincas Krėvė- Mickevičius, Kazys Boruta, Vincas Mykolaitis-Putinas.

9 Nepriklausomybės 4. laikotarpio įvykių įvairovė Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, suklestėjo literatūrinis ir kultūrinis gyvenimas. Intelektualai Ignas Šeinius, Jurgis Savickis ir Jurgis Baltrušaitis buvo paskirti į diplomatines tarnybas. Dalis išsilavinusių rašytojų Maironis, Vaižgantas, Balys Sruoga, Vincas Krėvė, Juozapas Albinas Herbačiauskas, Sofija Čiurlionienė ir kiti skaitė paskaitas Lietuvos universitete, įkurtame 1922 m. vasario 16 d. Po universiteto stogu susitikdavo, diskutuodavo, bendraudavo rašantis jaunimas: Jonas Aistis, Bernardas Brazdžionis, Antanas Miškinis, Gražina Tulauskaitė, Salomėja Nėris, Henrikas Radauskas. Rašytojai kartu su žurnalistais leido almanachus, literatūros ir meno žurnalus, organizavo literatūros vakarus m. veikė Lietuvių meno kūrėjų draugija, 1932 m. buvo įkurta Lietuvių rašytojų draugija pirmoji savarankiška lietuviškai rašančių rašytojų, vertėjų, literatūros tyrėjų ir kritikų organizacija. Knygų autoriai buvo pagerbiami Valstybinėmis literatūros premijomis: pirmoji įteikta 1935 m. Ievai Simonaitytei už romaną Aukštųjų Šimonių likimas. Laisvalaikiu gyvenimas virė bohemiškoje aplinkoje. Kaune, Laisvės alėjoje, veikė Makso Konrado kavinė (vėliau Tulpė ). Ši kavinė buvo mėgstama menininkų, juos viliojo patogi vieta prestižinėje miesto vietoje ir skani, nebrangi juoda kava. Menininkai rinkdavosi dažniausiai vidurdienį, dalijosi dienos naujienomis, kritikavo valdžią, diskutavo meno ir literatūros temomis, rašydavo eilėraščius ir laiškus. Dažnai ten lankėsi Balys Sruoga, Vincas Krėvė, Juozas Keliuotis, Juozapas Albinas Herbačiauskas, Bronys Raila. Ypač diskusijas ir bohemą mėgo iškalbingasis Kazys Binkis avangardistinės Keturių vėjų grupės iniciatorius ir vadovas m. išleido Keturių vėjų pranašą, 1924 m. kartu su bendraminčiais (J. Petrėnu, S. Šemeriu, J. Tysliava ir kitais) įkūrė žurnalą Keturi vėjai. K. Binkio kūryba turinio ir formos atnaujinimo atžvilgiu padarė didelę įtaką vėlesnei poezijai. Maironio rūmų pirmajame aukšte buvo įsikūręs Sakalas knygų leidimo bendrovė, veikusi m. ir m. Pagrindinis įkūrėjas Antanas Kniūkšta ( ). Sakalas iki sovietinės okupacijos išleido 605 knygas, iš kurių 32 pirmosios rašytojų knygos.

10 Nepriklausomybės 4. laikotarpio įvykių įvairovė Individualios edukacinės veiklos ketvirtoje salėje: - Kultūros klestėjimas Nepriklausomybės laikotarpiu. Laikotarpio tyrinėjimas per fotografijas, kūrybą, spaudą. - Keturvėjininkų žodynas mano eilėraštyje: skaitome ir kuriame Konrado kavinėje. - Nusifotografuok su Kaziu Binkiu! Laikas fotosesijai ir diskusijoms apie literatūrą!

11 5. Nuo 1940 m. iki šių dienų KITOKIA PATIRTIS, KITOKIA LITERATŪRA: GYVENIMAS OKUPUOTOJE LIETUVOJE, REZISTENCIJA, TREMTIS IR EMIGRACIJA Į VAKARUS

12 5. Kultūrinis sąstingis ir nuosmukis Lietuvoje Nuo pačios Sovietų sąjungos okupacijos pradžios 1940 m. birželio Lietuvoje buvo pradėtas diegti totalitarinis Stalino režimas. Radikalios permainos vyko visose gyvenimo srityse: uždrausta laisva nepriklausoma, nekomunistinė spauda, iš bibliotekų pradėtos šalinti režimui neįtinkančios knygos, viena po kitos uždaromos politinės, visuomeninės, kultūrinės, religinės organizacijos ir studentų korporacijos. Aleksandras Gudaitis-Guzevičius (tuometinis vyriausiasis Lietuvos saugumo vadas) įvedė cenzūrą, kuri privalėjo tikrinti ir nurodinėti, kokios mintys galimos skleisti knygose, spaudoje, kokie spektakliai turi būti rodomi teatruose, ką skaitytojas turėtų rasti bibliotekoje. Rašytojai neteko kūrybinės laisvės, patirdavo kasdienį spaudimą išpažinti sovietines vertybes, už klaidas ar tylėjimą sulaukdavo viešo pasmerkimo, represijų, net tremties. Socialistinis realizmas paskelbtas vieninteliu ir neginčijamu kūrybos metodu. Šiuo metodu pagrįsta literatūra turėjo šlovinti naująją socialistinę santvarką, ugdyti komunistinę moralę, poetizuoti ir šlovinti kolektyvinį darbą. Himnai socializmui ir komunistų partijai, padėkos didiesiems vadams Stalinui ir Leninui, idealizuoti kolūkinio kaimo ir socialistinių statybų vaizdai tokios buvo pagrindinės ir privalomos kūrybos temos. Rašyti apie žmogaus jausmus nebuvo leidžiama vienintelis sovietiniam žmogui tinkamas reikšti jausmas buvo dėkingumas partijai ir vadams.

13 5.. Pasipriešinimo literatūra Sovietų okupacija visiškai pakeitė Lietuvos ekonominį ir kultūrinį gyvenimą: dalis talentingų Lietuvos žmonių buvo nužudyti, ištremti į Sibirą ar dvasiškai palaužti. Kūrėsi Lietuvos partizanų būriai, kurie išėjo į miškus kovoti prieš sovietų okupaciją. Tarp jų buvo ir talentingų rašytojų: Mamertas Indriliūnas, Bronius Krivickas bei kiti. Partizanų pogrindyje buvo sukurta unikali spaudos leidyba. Miškų bunkeriuose išėjo beveik 80 leidinių. Suvokdami, kad kariniu požiūriu jų kova yra pasmerkta, partizanai siekė jos prasmę perduoti ateičiai autentiškais dienoraščių liudijimais, sukrečiančiais atsiminimais, eilėraščiais, dainomis. Dauguma miško brolių žuvo arba ilgiems metams buvo ištremti iš Lietuvos. Tačiau ir tremtyje lietuviai atkakliai saugojo savo tradicijas, kultūrą, rašytojai ir toliau rašė. Tremties literatūra unikali, savita literatūros rūšis. Praradę namus, artimuosius, ištremtieji svetimame krašte saugojo vienintelį likusį turtą lietuvišką žodį. Tremtinių eiles siejo tėvynės ilgesio, sugrįžimo į ją motyvai. Sunkiomis akimirkomis gimė išskirtiniai Antano Miškinio, Kazio Inčiūros, Dalios Grinkevičiūtės ir kitų rašytojų tekstai.

14 5.. Pasipriešinimo literatūra

15 5... Lietuviai Vokietijoje Pabaltijo rašytojų emigracija buvo masinė tokio didžiulio intelektualinių jėgų nutekėjimo nepatyrė nė vienas kitas Europos regionas po Antrojo pasaulinio karo. Iš Lietuvos pasitraukė du trečdaliai rašytojų. Išvykę kaip laikini tremtiniai, dauguma jau po poros metų suabejojo, ar teks kada sugrįžti į tėvynę. Lietuviai, įsikūrę DP (Displaced Persons, liet. perkeltųjų asmenų ) stovyklose, stengėsi nepalūžti: rengė parodas, leido knygas m. sausį Tiubingene buvo sušauktas steigiamasis Lietuvių rašytojų tremtinių draugijos suvažiavimas, atkurta draugijos veikla, pirmininku išrinktas Stasys Santvaras. Tų pačių metų vasarį įsteigta Freiburgo menų ir amatų mokykla, kurioje mokėsi ir dėstė daug talentingų Vakaruose atsidūrusių kultūros veikėjų: Marius Katiliškis, Henrikas Nagys, Alfonsas Nyka-Niliūnas ir kiti. Reikšmingu kultūros įvykiu tapo žurnalas Aidai, pradėtas leisti 1944 m. Miunchene, nuo 1949 m. leidyba pratęsta JAV. Lietuvos rašytojų tremtinių draugija rūpinosi premijų steigimu, ieškojo rėmėjų. Pirmasis premijuotas romanas išeivijoje Vinco Ramono knyga Kryžiai. Taip pat premijomis buvo įvertintos Bernardo Brazdžionio, Fausto Kiršos, Liudo Dovydėno, Mariaus Katiliškio, Pulgio Andriušio, Nelės Mazalaitės, Jurgio Jankaus knygos. Sėkmingai debiutavo Alfonsas Nyka-Niliūnas, Henrikas Nagys, Kazys Bradūnas, Julius Kaupas bei kiti. Per penkerius metus Vokietijoje pasirodė 216 pavadinimų lietuviškų grožinės kūrybos knygų.

16 ... Lietuviai Vokietijoje

17 ... Lietuviai Jungtinėse Amerikos Valstijose Pirmieji pasitraukimai iš Lietuvos į Jungtines Amerikos Valstijas įvyko jau XIX amžiuje. Šių išeivių dėka svetimoje žemėje buvo pramintas lietuvybės takas: įsteigtos lietuviškos parapijos, pastatytos bažnyčios, organizuota laikraščių, žurnalų, knygų leidyba lietuvių kalba m. DP stovyklas Vokietijoje apskriejo žinia, kad JAV senatas priėmė DP emigracijos įstatymo projektą, kuriuo per dvejus metus buvo numatoma įsileisti pabėgėlių. Pusė vietų buvo skirta baltams ir ukrainiečiams. Į JAV iš Vokietijos išvyko didžioji dalis lietuvių. Rašytojai, universitetų profesoriai ir daugelis kūrybinės inteligentijos atstovų buvo priversti užmiršti savo profesijas ir griebtis atsitiktinių, kvalifikacijos ir kalbos mokėjimo nereikalaujančių darbų, tačiau laisvas, poilsiui skirtas valandėles jie aukojo lietuviškos kultūros puoselėjimui m. Niujorke buvo įsteigta JAV Lietuvių rašytojų draugija. Rašytojai organizavo kūrybos vakarus, steigė ir teikė literatūrines premijas. Poetas Kazys Bradūnas Baltimorėje sutelkė bendraminčius ir 1951 m. išleista poezijos antologija Žemė tapo žemininkų kartos manifestu, menine forma įprasminančiu visą žmogaus egzistenciją. Vėliau tas pats branduolys leido modernų žurnalą Literatūros lankai. Poezijoje greta žemininkų iškilo nužemintųjų, arba bežemių, karta, kurios ryškiausi atstovai buvo Algimantas Mackus ir Liūnė Sutema. Šeštajame dešimtmetyje buvo parašyti svarbiausi pokario išeivijos romanai: Mariaus Katiliškio kūriniai Užuovėja (1952 m.) ir Miškais ateina ruduo (1957 m.), Birutės Pūkelevičiūtės Aštuoni lapai (1956 m.), Antano Škėmos Balta drobulė (1958 m.). Aktyviai išeivijoje reiškėsi Bernardas Brazdžionis: iš Vokietijos atvykęs 1949 m. į Bostoną, rūpinosi Lietuvių enciklopedijos redagavimu, o m., persikėlęs į Los Andželą, redagavo žurnalą Lietuvių dienos, subūrė Kalifornijos menininkus lietuvius ir įsteigė Dailiųjų menų klubą, rašė ir leido tautinį sąmoningumą žadinančius eilėraščių rinkinius m. pasirodė visą išeivių literatūrą apjungiantis K. Bradūno ir Rimvydo Šilbajorio parengtas studijinis leidinys Lietuvių egzodo literatūra m..

18 ... Lietuviai Jungtinėse Amerikos Valstijose

19 ... Atšilimo laikotarpis literatūroje Prievarta įdiegtas socialistinio realizmo metodas ilgam sustabdė ir iškreipė natūralią lietuvių literatūros raidą. Tačiau 1953 m., po Stalino mirties, prasidėjo kultūrinis atšilimas. Pamažu atsigavo lietuvių poezija ir proza, iškilo nauja kūrėjų autorių, gimusių trečiajame ir ketvirtajame dešimtmetyje, karta. Jie patys save vadino pirmąja karta nuo žagrės. Tai Justinas Marcinkevičius, Alfonsas Maldonis, Algimantas Baltakis, Vytautas Bložė, Aldona Puišytė, Judita Vaičiūnaitė Šie kūrėjai atnaujino laisvėjančio laiko poetinį žodį, idėjas, žadino tautinę savimonę, formavo nacionalinį identitetą, tęsė neoromantinės lyrikos tradiciją. 7-ajame 8-ajame dešimtmetyje kūrę autoriai Marcelijus Martinaitis, Juozas Glinskis, Albinas Bernotas, Bronius Radzevičius, Jonas Strielkūnas, Romualdas Granauskas tęsė stipriausias bei gražiausias ikikarines literatūros tradicijas bei kūrė savąsias. Jų kūryboje bene ryškiausiai atskleistas paprasto žmogaus likimas istorijos pervartose, egzistencinė aklavietė, pokario dramatizmas ir tragizmas... Nuo 1965 m. pradėtas organizuoti Poezijos pavasaris tarptautinis kasmetinis poezijos festivalis. Iniciatorius ir pirmasis laureatas Justinas Marcinkevičius. Renginio simbolis dailininko Stasio Krasausko poezijos paukštė.

20 ... Atšilimo laikotarpis literatūroje Individuali edukacinė veikla penktoje salėje: - Rašytojų rinkiniai kartotekoje. 36 autoriai, daugiau nei 300 kortelių su rankraščių, fotografijų, knygų viršelių kopijomis. Siūlome susipažinti, atrinkti ir sudėlioti į kartotekos stalčiukus bent penkių rašytojų įvairias korteles.

21 Individualios edukacinės veiklos penktoje salėje: - Cenzoriaus kambarėlis: gera ir bloga literatūra. Tekstų tyrinėjimas: kūrinių, atitikusių cenzūros keliamus reikalavimus, ypatybės. - Žemėlapis: surask, iš kurių Vokietijos vietovių keliavo lietuvių rašytojų laiškai. Pagal eksponuojamus vokus atrandamos vietovės žemėlapyje. - Sužinok! Išeivijoje leisti kultūros žurnalai. Trumpa leidinių apžvalga su paslėptu atsakymu į klausimą. - Gyvenimas Vokietijoje: DP stovyklų kasdienybė, Lietuvos rašytojų tremtinių draugija, švietimas. Eksponuojamos 9 dėžutės su rašytojų fotografijų, laiškų, dokumentų, rankraščių kopijomis. - Teatras išeivijoje. Suvaidinkite Birutės Pūkelevičiūtės Aukso žąsis, Antano Škėmos Žvakidė arba Kosto Ostrausko Jūratė ir Kastytis fragmentus. - Antologija Žemė. Atpažinti Kazio Bradūno, Juozo Kėkšto, Henriko Nagio, Alfonso Nykos-Niliūno ir Vytauto Mačernio eilėraščius, priskirti jiems teisingas korteles su poetų pavardėmis. - Kazys Bradūnas apie save ir žemininkų kartą. Dokumentinio filmo peržiūra. - Bernardo Brazdžionio avilys: 12 korių 12 temų apie poeto gyvenimą ir kūrybą bei... paslaptis avilio dugne.

22 Pavieniams lankytojams ir šeimoms: ekspozicijoje Lietuvių literatūra trumpai ir žaismingai nepasiklysti padės specialus paruoštukas su užduotimis. Lankytojų grupėms: ekspozicijoje vedama edukacinė programa moksleiviams (rekomenduojame nuo 8 kl. ir vyresniems) bei suaugusiesiems. Daugiau informacijos ir registracija: tel. nr Projektą Lietuvių literatūra trumpai ir žaismingai iš dalies rėmė Maironio lietuvių literatūros muziejus, 2017 Sudarytoja Deimantė Cibulskienė Dizainerė Inga Zamulskienė Kataloge naudojamos Zenono Baltrušio ir kitų muziejaus darbuotojų fotografijos

RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žy

RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žy RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žymiausių lietuvių prozininkų Jurgio Kunčino asmenybę,

Detaliau

II

II PATVIRTINTA Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos direktoriaus 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr.V1-260 6 priedas BIBLIOTEKOS IR SKAITYKLOS VEIKLOS PLANAS 2018 METAMS Tikslas: 1.Siekti,

Detaliau

Etninės kultūros olimpiada

Etninės kultūros olimpiada Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiada: galimybės ir perspektyvos Daiva Briedienė Klaipėda 2014 03 14 Apžvalga: dalykinės olimpiados, konkursai Olimpiadų yra apie 20: lietuvių kalbos, matematikos,

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Mokausi muziejuje Kūrybiniai edukaciniai projektai LDM Prano Domšaičio galerijoje PRAKALBINTI GALERIJOS EKSPONATUS PADEDA LDM Prano Domšaičio galerijos MENO PAŽINIMO CENTRAS Tikslas įdomia ir patrauklia

Detaliau

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond Modulio Mokymosi, asmenybės pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respondente, Kviečiame Jus dalyvauti Lietuvos mokslo tarybos

Detaliau

Eil. Nr PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOJI BIBLIOTEKA 2018 M. SPALIO MĖN. RENGINIŲ P L A N A S Renginio pavadinimas Rengi

Eil. Nr PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOJI BIBLIOTEKA 2018 M. SPALIO MĖN. RENGINIŲ P L A N A S Renginio pavadinimas Rengi Eil. Nr. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOJI BIBLIOTEKA 2018 M. SPALIO MĖN. RENGINIŲ P L A N A S Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama data Pagrindinis organizatorius,

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

ISSN ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAU

ISSN ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAU ISSN 1392-4095 ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAUDIMO METAIS (1864-1904) KLAIPĖDOS UNIVERSITETO BALTIJOS

Detaliau

JAV susikūrimas

JAV susikūrimas JAV susikūrimas Parengė I c klasės mokinė Justė Gudavičiūtė 2011m. Turinys Šiaurės Amerikos kolonizavimas Emigracijos į Ameriką priežastys Fizinės ekonominės sąlygos Bostono arbatėlė Nepriklausomybės deklaracija

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija pagrindinis šalies įstatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija įsigaliojo 1992 m. lapkričio 2 d. Lietuvos Respublikos piliečių priimta 1992 m. spalio 25 d. referendume.

Detaliau

8 klasė Istorijos standartizuotas testas

8 klasė Istorijos standartizuotas testas 1. Kam viduramžiais valstiečiai turėdavo duoti dešimtinę? A Amatininkams. B Bažnyčiai C Pirkliams. D Miestiečiams. 2. Kaip vadinama liga, kuri viduramžiais buvo išplitusi Europoje? 3. Laikotarpius išdėstykite

Detaliau

LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019

LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019 LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019 m. gegužės 17 d. Nr. 1LKT-66(1.2) Vilnius kultūros

Detaliau

2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi

2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams   Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi 2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams www.jonasmekasfilms.com Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi prašau apsilankyti, čia įdėsiu šiek tiek dienoraščių

Detaliau

PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama

PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama data Pagrindinis organizatorius, partneriai 1. IN

Detaliau

Priedas Nr.15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIK

Priedas Nr.15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIK Priedas 15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIKLOS PLANAS 2018/2019m.m. VEIKLOS TURINYS 1. Tikslas Skatinti

Detaliau

Photo Album

Photo Album Mokinio gabumų atskleidimas kryptingo meninio ugdymo procese Vilniaus Tuskulėnų vidurinėje Daiva Pilukienė Direktoriaus pavaduotoja ugdymui, pradinių klasių mokytoja metodininkė Ingrida-Viktorija Umbrasaitė

Detaliau

364 ISSN KNYGOTYRA VLADO ŽUKO ATMINIMUI SKIRTA NACIONALINĖ MOKSLINĖ KONFERENCIJA ANYKŠČIUOSE Inga Liepaitė Vilniaus universiteto

364 ISSN KNYGOTYRA VLADO ŽUKO ATMINIMUI SKIRTA NACIONALINĖ MOKSLINĖ KONFERENCIJA ANYKŠČIUOSE Inga Liepaitė Vilniaus universiteto 364 ISSN 0204-2061. KNYGOTYRA. 2014. 63 VLADO ŽUKO ATMINIMUI SKIRTA NACIONALINĖ MOKSLINĖ KONFERENCIJA ANYKŠČIUOSE Inga Liepaitė Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas, Vilniaus universiteto

Detaliau

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS ETNINĖ KULTŪRA - INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS Egidija Kontrimienė Etikos mokytoja ekspertė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras ETNINĖ KULTŪRA INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS (1) Etninė kultūra

Detaliau

Gauta Dainius SOBECKIS Klaipėdos Vėtrungės gimnazija LIETUVIŲ KULTŪRINIS GYVENIMAS LIETUVOJE IR IŠEIVIJOJE: CENTRO IR PERIFERIJOS SANTYKIS

Gauta Dainius SOBECKIS Klaipėdos Vėtrungės gimnazija LIETUVIŲ KULTŪRINIS GYVENIMAS LIETUVOJE IR IŠEIVIJOJE: CENTRO IR PERIFERIJOS SANTYKIS Gauta 2015 01 08 Dainius SOBECKIS Klaipėdos Vėtrungės gimnazija LIETUVIŲ KULTŪRINIS GYVENIMAS LIETUVOJE IR IŠEIVIJOJE: CENTRO IR PERIFERIJOS SANTYKIS Lithuanian Cultural life in Lithuania and in Emigration:

Detaliau

Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įg

Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įg Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įgyvendindama Lietuvos Respublikos Seimo 2018 m. birželio

Detaliau

PAGAL BENDROSIOS GYVENTOJŲ KULTŪROS UGDYMO SRITIES PRIORITETŲ PROFESIONALIOJO MENO IR KULTŪROS PRIEINAMUMO VISUOMENEI DIDINIMAS, ETNOGRAFINIŲ TRADICIJ

PAGAL BENDROSIOS GYVENTOJŲ KULTŪROS UGDYMO SRITIES PRIORITETŲ PROFESIONALIOJO MENO IR KULTŪROS PRIEINAMUMO VISUOMENEI DIDINIMAS, ETNOGRAFINIŲ TRADICIJ PAGAL BENDROSIOS GYVENTOJŲ KULTŪROS UGDYMO SRITIES PRIORITETŲ PROFESIONALIOJO MENO IR KULTŪROS PRIEINAMUMO VISUOMENEI DIDINIMAS, ETNOGRAFINIŲ TRADICIJŲ TĘSTINUMAS IR DAUGIAKULTŪRINIO DIALOGO STIPRINIMAS,

Detaliau

EKSPRES INFORMACIJA Nr m. birželio mėn.

EKSPRES INFORMACIJA Nr m. birželio mėn. EKSPRES INFORMACIJA Nr. 110 2019 m. birželio mėn. TURINYS 2 Turinys / Pašto mokos ženklų leidyba / Išleisti II ketvirčio pašto mokos ženklai 3 Pašto ženklų, pašto blokų ir ženklintų atvirukų leidybos planas

Detaliau

S K Y R I U S – 0

S K Y R I U S – 0 S K Y R I U S 0 STATISTIKA, TEISĖ, ŽODYNAI, ENCIKLOPEDIJOS 1. Enciklopedija ENCARTA 2002 standartai 459 2. Žmogaus teisių vykdymo integracinės pamokos 497 S K Y R I U S 2 INFORMATIKA, KOMPIUTERIJA 1. CD

Detaliau

PRITARTA

PRITARTA PRITARTA Rokiškio rajono savivaldybės tarybos 2013 m. balandžio 26 d. sprendimu Nr. TS-6.114 ROKIŠKIO SOCIALINĖS PARAMOS CENTRO DIREKTORĖS 2012 METŲ VEIKLOS ATASKAITA 1. Įstaigos pristatymas. Rokiškio

Detaliau

LIETUVOS LITERATŪROS IR MENO ARCHYVAS

LIETUVOS LITERATŪROS IR MENO ARCHYVAS LIETUVOS LITERATŪROS IR MENO ARCHYVAS FONDAS NR. 772 F E L I K S A S V I T A S KŪRYBOS IR VEIKLOS BYLŲ APYRAŠAS NR. 1 CHRONOLOGINĖS RIBOS 1942 1999 M. FELIKSO VITO FONDO NR. 772 KŪRYBOS IR VEIKLOS BYLŲ

Detaliau

Mokyklos biblioteka gavo šiuos naujus leidinius:

Mokyklos biblioteka gavo šiuos naujus leidinius: Mokyklos biblioteka gavo šiuos naujus leidinius: Ramanauskas, Adolfas Daugel krito sūnų...: partizanų gretose. Kaunas: Obuolys, 2018. 542 [2] p.: Tai vieno iškiliausių pokario partizaninio karo Dainavos

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

PROJEKTAS SUDERINTA Kelmės rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Stasys Jokubauskas PATVIRTINTA Tytuvėnų g

PROJEKTAS SUDERINTA Kelmės rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Stasys Jokubauskas PATVIRTINTA Tytuvėnų g PROJEKTAS SUDERINTA Kelmės rajono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Stasys Jokubauskas PATVIRTINTA Tytuvėnų gimnazijos direktoriaus 2018-08-31 įsakymu Nr. V- TYTUVĖNŲ

Detaliau

m. m. Pradinių klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose

m. m.  Pradinių klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos-daugiafunkcio centro 1-10 klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose 2015-2016 m. m. Tarptautiniai konkursai Tarptautinės plaukimo varžybos Dzūkijos

Detaliau

VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA Vabalninko Balio Sruogos gimnazija K.Šakenio g. 12, Vabalninkas, Biržų raj. Tel. (8-450)

VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA Vabalninko Balio Sruogos gimnazija K.Šakenio g. 12, Vabalninkas, Biržų raj. Tel. (8-450) VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA Vabalninko Balio Sruogos gimnazija K.Šakenio g. 12, Vabalninkas, Biržų raj. Tel. (8-450) 54275 El.p.rastine@vabalninko.birzai.lm.lt. GIMNAZIJOS VEIKLOS KOKYBĖS ĮSIVERTINIMO

Detaliau

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS SUSITIKIMO VIETA NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS Italijos lietuvių bendruomenė (ILB) pradeda naują etapą savo istorijoje ir pristato naują interneto tinklapį ITLIETUVIAI.IT. Jis atveria galimybę sužinoti,

Detaliau

Ž Y D R O N Ė K O L E V I N S K I E N Ė r e c e n z i j o s Liūnės Sutemos gyvenimo ir tekstų susitikimas Virginija Paplauskienė, Liūnė Sutema: Gyveni

Ž Y D R O N Ė K O L E V I N S K I E N Ė r e c e n z i j o s Liūnės Sutemos gyvenimo ir tekstų susitikimas Virginija Paplauskienė, Liūnė Sutema: Gyveni Ž Y D R O N Ė K O L E V I N S K I E N Ė r e c e n z i j o s Liūnės Sutemos gyvenimo ir tekstų susitikimas Virginija Paplauskienė, Liūnė Sutema: Gyvenimo ir kūrybos keliais, Kaunas: Naujasis lankas, 2009,

Detaliau

Priedas Nr.18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VE

Priedas Nr.18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VE Priedas 18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIKLOS PLANAS 2017/2018m.m. VEIKLOS TURINYS 1. Tikslas Skatinti

Detaliau

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_ Pilaitėje kūrybinių dirbtuvių link eita dvidešimt metų Rugsėjo 6-oji nelepino giedra. Iš pat ryto lijo. Tik prieš 18 val. perstojo lyti. Pilaitiškiai ir jų svečiai šeimomis, bendraminčių grupelėmis traukė

Detaliau

Per kompetencijų ugdymą į sėkmingą asmenybę

Per kompetencijų ugdymą į sėkmingą asmenybę PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo 2008-01-09 ministro įsakymu Nr. ISAK- 43 VAIKŲ IR JAUNIMO KULTŪRINIO UGDYMO KONCEPCIJA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Vaikų ir jaunimo kultūrinio ugdymo

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪR

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪR LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪROS PLĖTROS 2012 2020 METŲ PROGRAMOS PATVIRTINIMO PAKEITIMO

Detaliau

Pazymejimai_

Pazymejimai_ DOKUMENTŲ (PAŽYMĖJIMŲ), SUTEIKIANČIŲ TEISĘ JUOS PATEIKUSIEMS ASMENIMS NAUDOTIS KELIŲ TRANSPORTO LENGVATOMIS, PAVYZDŽIAI Važiavimo keleiviniu kelių transportu lengvatos pagal Lietuvos Respublikos transporto

Detaliau

MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamen

MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamen 1 2018-2019 MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamentuoja pradinio ir pagrindinio muzikinio formalųjį švietimą

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ALYTAUS NEFORMALIOJO ŠVIETIMO CENTRAS TOLERANCIJA Asociacija Alytaus neformaliojo švietimo centras "Tolerancija" įregistruota VĮ Registrų centre 2015 m. lapkričio 03 d. Veikia pagal įstatus ir kitus Lietuvos

Detaliau

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį mokymą(si) ar net jį išbandę. Jis taikomas ne tik išsivysčiusiose

Detaliau

PSICHOLOGINĖS TRAUMOS IR SAVIŽUDYBĖS SOCIOKULTŪRINIŲ POKYČIŲ KONTEKSTE

PSICHOLOGINĖS TRAUMOS IR SAVIŽUDYBĖS SOCIOKULTŪRINIŲ POKYČIŲ KONTEKSTE GYVENIMAS PO LŪŽIO Danutė Gailienė Vilniaus universitetas ISTORINIAI LŪŽIAI 1. 1940 m. Lietuva prarado nepriklausomybę 2. 1990 m. Lietuva atkūrė nepriklausomybę 3. Istoriniai lūžiai sukėlė kultūrines traumas

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTERVIU KULTŪRINIS ELITAS YRA UZURPAVĘS KULTŪRĄ IR ATSIRIBOJĘS

Detaliau

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų 2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų departamento atstovai) ir projekto koordinatoriumi

Detaliau

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius 2012 M. VEIKLOS ATASKAITA Viešoji įstaiga Ateities visuomenės institutas Buveinės adresas A.Vienuolio g. 8-409, Vilnius Įstaigos kodas 302807593 1 Turinys I. Veiklos tikslai, pobūdis ir veiklos rezultatai

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

O n a M i k a l a u s k i e n ė

O n a M i k a l a u s k i e n ė O n a M i k a l a u s k i e n ė GIESMIŲ GIESME, KALBĖK IR KALBĖK (O. Mikalauskienė) L I E T U V I Ų T A U T O S A K A K i l n o j a m o s i o s s p a u d i n i ų p a r o d o s L I E T U V O S E T N O G

Detaliau

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas RADVILIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS KULTŪROS ĮSTAIGŲ 2012 M. RENGINIŲ PLANAS

Detaliau

knygelė liet.indd

knygelė liet.indd SVEIKI ATVYKĘ Į VALSTYBĖS PAŽINIMO CENTRĄ! 2016 m. kovo 10 d. Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų ansamblyje atidaryto edukacinio centro vizija Lietuvos ateitimi tikintys ir ją aktyviai kuriantys, atsakomybę

Detaliau

XIX TARPTAUTINIS KONKURSAS-FESTIVALIS MUZIKA BE SIENŲ 2019 m. rugpjūčio dienomis Druskininkuose KONKURSO-FESTIVALIO DARBOTVARKĖ Rugpjūčio 14 d.

XIX TARPTAUTINIS KONKURSAS-FESTIVALIS MUZIKA BE SIENŲ 2019 m. rugpjūčio dienomis Druskininkuose KONKURSO-FESTIVALIO DARBOTVARKĖ Rugpjūčio 14 d. XIX TARPTAUTINIS -FESTIVALIS MUZIKA BE SIENŲ 2019 m. rugpjūčio 14-23 dienomis Druskininkuose KONKURSO-FESTIVALIO DARBOTVARKĖ Rugpjūčio 14 d. Druskininkų M. K. Čiurlionio meno mokykla (Vytauto g. 23) 10:00-20:00

Detaliau

PATVIRTINTA Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo pagalbos tarnybos direktoriaus 2019 m. sausio 3 įsakymu Nr. DV M. MOKINIŲ DALYKINIŲ OLIMPIADŲ

PATVIRTINTA Pasvalio rajono savivaldybės Švietimo pagalbos tarnybos direktoriaus 2019 m. sausio 3 įsakymu Nr. DV M. MOKINIŲ DALYKINIŲ OLIMPIADŲ PATVIRTINTA Pasvalio rajono savivaldybės Švietio pagalbos tarnybos direktoriaus sausio 3 įsakyu Nr. DV-1 2019 M. MOKINIŲ DALYKINIŲ OLIMPIADŲ, KONKURSŲ IR KITŲ RENGINIŲ GRAFIKAS Eil. Nr. Olipiada ar kitas

Detaliau

Snap v1.4.1

Snap v1.4.1 2019 Gegužės 19d. apie SNAP tikslas - suburti fotografus ir medijų srities atstovus į vieną vietą, kurioje įgytų naujos informacijos, patirties, bendraminčių būryje. Informuoti žmones apie šiuo metu -

Detaliau

1 Rita Tūtlytė Aš dar noriu girdėti, kaip skamba/ Mano gimtoji kalba : Kazio Bradūno šimtmečiui Straipsnis parengtas, pranešimo, skaityto Lituanistų s

1 Rita Tūtlytė Aš dar noriu girdėti, kaip skamba/ Mano gimtoji kalba : Kazio Bradūno šimtmečiui Straipsnis parengtas, pranešimo, skaityto Lituanistų s 1 Rita Tūtlytė Aš dar noriu girdėti, kaip skamba/ Mano gimtoji kalba : Kazio Bradūno šimtmečiui Straipsnis parengtas, pranešimo, skaityto Lituanistų sambūrio suvažiavime, pagrindu Kazys Bradūnas vienas

Detaliau

LAZDIJŲ MOTIEJAUS GUSTAIČIO GIMNAZIJA TVIRTINU Gimnazijos direktorė Jurgita Mozerienė BIBLIOTEKOS VEIKLOS PROGRAMA 2016 m. Bibliotekininkė

LAZDIJŲ MOTIEJAUS GUSTAIČIO GIMNAZIJA TVIRTINU Gimnazijos direktorė Jurgita Mozerienė BIBLIOTEKOS VEIKLOS PROGRAMA 2016 m. Bibliotekininkė LAZDIJŲ MOTIEJAUS GUSTAIČIO GIMNAZIJA TVIRTINU Gimnazijos direktorė Jurgita Mozerienė 2016-01-12 BIBLIOTEKOS VEIKLOS PROGRAMA 2016 m. Bibliotekininkė Laima Vaicekauskienė I. ĮVADAS Gimnazijos biblioteka

Detaliau

Oikos-22_Lankai.indd

Oikos-22_Lankai.indd OIKOS: lietuvių migracijos ir diasporos studijos 2016, nr. 2 (22) ISSN 1822-5152 (spausdintas) ISSN 2351-6461 (internetinis) http://dx.doi.org/10.7220/2351-6561.22.6 t Rūta Varkalaitė-Pliopienė Bostono

Detaliau

ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Eur

ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Eur ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Europos informacijos biure Seimo Biudžeto ir finansų komiteto,

Detaliau

Microsoft Word - IKIMOKYKLINČ IR PRIEŀMOKYKLINČ PEDAGOGIKA.docx

Microsoft Word - IKIMOKYKLINÄŒ IR PRIEÅ€MOKYKLINÄŒ PEDAGOGIKA.docx IKIMOKYKLINĖ IR PRIEŠMOKYKLINĖ PEDAGOGIKA APIE PROGRAMĄ Studijų programa Ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika skirta rengti pedagogus darbui su vaikais nuo gimimo iki 7 metų. Studijų programa yra

Detaliau

Microsoft Word - Plan metod. ob doc

Microsoft Word - Plan metod. ob doc Vilniaus darželis mokykla Svaja 2016 2017 m.m. priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo metodinės grupės metinė veiklos programa 1 1.Tikslas: didinti mokymosi efektyvumą, užtikrinant įvairių gabumų ugdytinių

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tarybos 2017-2018 m. veiklos ataskaita d. Mūsų yra 282! Valstybinis sektorius 47% LTKA nariai Verslo sektorius 53% Kristina Jurgita Sonata Juozas Rimantė Agnė Rūta Dainius Andrius Lina Agnė Lukas Renata

Detaliau

VILNIAUS SIMONO DAUKANTO GIMNAZIJA FINANSINĖ ATASKAITA UŽ 2018 METUS 1. MOKINIO KREPŠELIS 2018 m. (valstybės lėšos) 2. IKI 2 PROC. PARAMOS LĖŠOS 3. KI

VILNIAUS SIMONO DAUKANTO GIMNAZIJA FINANSINĖ ATASKAITA UŽ 2018 METUS 1. MOKINIO KREPŠELIS 2018 m. (valstybės lėšos) 2. IKI 2 PROC. PARAMOS LĖŠOS 3. KI VILNIAUS SIMONO DAUKANTO GIMNAZIJA FINANSINĖ ATASKAITA UŽ 2018 METUS MOKINIO KREPŠELIS 2018 m. (valstybės lėšos) IKI 2 PROC. PARAMOS LĖŠOS KITOS PARAMOS LĖŠOS 4. PATALPŲ NUOMOS LĖŠOS 5. APLINKOS LĖŠOS

Detaliau

Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 mi

Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 mi Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 min. Socialinė 2 Dienos (pamokos) citatos aptarimas.

Detaliau

Tango

Tango Klaipėdos Ąžuolyno gimnazija Darbą parengė: Gitana Grudytė, IVa Darbo vadovė: Loreta Černeckienė Klaipėda 2014 Turinys Tikslas...3 Sąvoka...4 Kilmė...5 Istorija...6-10 Tango stiliai...11-15 Tango muzika...16-17

Detaliau

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2014 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. AD PATVIRTINTA (BĮ vadovas) (vardas, p

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2014 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. AD PATVIRTINTA (BĮ vadovas) (vardas, p PATVIRTINTA Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2014 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. AD1-2328 PATVIRTINTA (BĮ vadovas) (vardas, pavardė) (Savivaldybės biudžetinių įstaigų* veiklos

Detaliau

Metinė ataskaita 2018 NESUSTOK. PASAULIS PLATUS.

Metinė ataskaita 2018 NESUSTOK. PASAULIS PLATUS. Metinė ataskaita 2018 NESUSTOK. PASAULIS PLATUS. NESUSTOK. PASAULIS PLATUS. Dažnai juokaujame, jog esame turizmo industrijos senieji vilkai: aktyviai dirbame jau nuo 1991 m. Kasmet suteikiame daugiau negu

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Lyčių lygybės ir nediskriminavimo aspektai projekto XXI amţiaus muziejininkų kompetencijos ir gebėjimų ugdymas: II etapas mokymo programose Tarptautinė muziejų taryba (ICOM) muziejų etikos kodekse apibrėžia

Detaliau

JONAVOS SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO CENTRO ŠVIETIMO DARBUOTOJŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMO FILIALO ORGANIZUOJAMI RENGINIAI 2015 M. GRUODŽIO MĖN Nr.

JONAVOS SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO CENTRO ŠVIETIMO DARBUOTOJŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMO FILIALO ORGANIZUOJAMI RENGINIAI 2015 M. GRUODŽIO MĖN Nr. JONAVOS SUAUGUSIŲJŲ ŠVIETIMO CENTRO ŠVIETIMO DARBUOTOJŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMO FILIALO ORGANIZUOJAMI RENGINIAI 2015 M. GRUODŽIO MĖN. 2015-11-27 Nr. 1R- 482 EIL NR. RENGINIO PAVADINIMAS 1. Seminaras

Detaliau

TAUTOSAKA LIETUVIŲ LITERATŪROJE BRONIUS VAŠKELIS Tautosaka, žodinis žemdirbių kultūros paveldas, išreiškia tarsi primityvųjį požiūrį į žmogų ir į gamt

TAUTOSAKA LIETUVIŲ LITERATŪROJE BRONIUS VAŠKELIS Tautosaka, žodinis žemdirbių kultūros paveldas, išreiškia tarsi primityvųjį požiūrį į žmogų ir į gamt TAUTOSAKA LIETUVIŲ LITERATŪROJE BRONIUS VAŠKELIS Tautosaka, žodinis žemdirbių kultūros paveldas, išreiškia tarsi primityvųjį požiūrį į žmogų ir į gamtą. Tačiau ši išraiška nėra vienalytė: ją sudaro sakmės,

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (Žin., 2000,

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMŲ PROJEKTŲ TEIKIMO GAIRIŲ PATVIRTINIMO 2014 m. spalio 16

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMŲ PROJEKTŲ TEIKIMO GAIRIŲ PATVIRTINIMO 2014 m. spalio 16 LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMŲ PROJEKTŲ TEIKIMO GAIRIŲ PATVIRTINIMO 2014 m. spalio 16 d. Nr. ĮV-714 Vilnius Vadovaudamasis 2013 m. gruodžio

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA LMTA rektoriaus 2019 m. vasario 22 d. įsakymu Nr. 91-SĮ LIETUVOS MUZIKOS IR TEATRO AKADEMIJOS VYKDOMO STOJAMOJO EGZAMINO Į KINO MENO (SPECIALIZACIJA DRAMATURGIJA) STUDIJŲ PROGRAMĄ ORGANIZAVIMO

Detaliau

Tauragės rajono Žygaičių vidurinė mokykla

Tauragės rajono Žygaičių vidurinė mokykla Kontaktai Adresas: Ţygaičių g. -17 Ţygaičiai, Tauragės r. Tel. (8 446) 44844, faks. (8 446) 44844, el. p. Zygmok@zygaiciai.taurage.lm.lt. Muziejaus vadovė Danutė Jakubauskienė Muziejaus charakteristika

Detaliau

VIEŠOJI ĮSTAIGA PRANCIŠKONŲ GIMNAZIJA TVIRTINU Direktorius Eil. Nr. 1. Administracijos pasitarimai LAPKRIČIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS Nr.V4 4

VIEŠOJI ĮSTAIGA PRANCIŠKONŲ GIMNAZIJA TVIRTINU Direktorius Eil. Nr. 1. Administracijos pasitarimai LAPKRIČIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS Nr.V4 4 VIEŠOJI ĮSTAIGA PRANCIŠKONŲ GIMNAZIJA TVIRTINU Direktorius Eil. Nr. 1. Administracijos pasitarimai LAPKRIČIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS 2016-11-04 Nr.V4 45 Alvydas Virbalis Užsiėmimo pavadinimas Laikas, vieta

Detaliau

Microsoft Word - AMC veiklos_ataskaita 2016.doc

Microsoft Word - AMC veiklos_ataskaita 2016.doc VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS AZIJOS MENŲ CENTRAS 2016 METŲ VEIKLOS ATASKAITA 2017 m. sausio 31 I. ĮSTAIGOJE 2017 METAIS ĮVYKUSIŲ RENGINIŲ (VEIKLŲ) APŽVALGA Eilės Nr. Renginio/ veiklos pavadinimas Renginio/ veiklos

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Vaizdo

Detaliau

Vietnamo karas

Vietnamo karas VIETNAMO KARAS Parengė: Dominykas Dabužinskas ir Antanas Stankevičius IVb Vietnamo karas Vietnamo karas karų už Vietnamo nepriklausomybę, o vėliau ir suvienijimą grandinė, kuri tęsėsi nuo 1940 m. vasario

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

Mokinių kūrybinių darbų vertinimo kriterijai, vertinimo aptarimas

Mokinių kūrybinių darbų vertinimo kriterijai, vertinimo aptarimas Mokinių kūrybinių darbų atlikimas ir vertinimas Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazijos informacinių technologijų mokytoja Rima Šiaulienė IT PUPP kūrybinio darbo išbandymas 2012-2013 m.m. IT PUPP kūrybinių

Detaliau

Jurbarko r. Skirsnemunės Jurgio Baltrušaičio pagrindinės mokyklos direktorės Dainoros Saulėnienės 2018 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Nr. 1 Skirsne

Jurbarko r. Skirsnemunės Jurgio Baltrušaičio pagrindinės mokyklos direktorės Dainoros Saulėnienės 2018 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Nr. 1 Skirsne Jurbarko r. Skirsnemunės Jurgio Baltrušaičio pagrindinės mokyklos direktorės Dainoros Saulėnienės 2018 METŲ VEIKLOS ATASKAITA 2019-01-18 Nr. 1 Skirsnemunė I SKYRIUS STRATEGINIO PLANO IR METINIO VEIKLOS

Detaliau

Microsoft Word - TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA.docx

Microsoft Word - TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA.docx TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA APIE PROGRAMĄ Tai vienintelė Lietuvoje studijų programa, rengianti teatro mokytojus. Teatro ir kino pedagogika jungia dvi sudėtingas ir įdomias sritis teatro meną ir asmenybės

Detaliau

Microsoft Word - stendas triuksmo I

Microsoft Word - stendas triuksmo I Balandžio 25-oji Tarptautinė triukšmo suvokimo diena Kada nors žmonija bus priversta nugalėti triukšmą taip pat ryžtingai, kaip cholerą ir marą, - XIX amžiaus vokiečių mikrobiologas R. Kochas.. Istorija

Detaliau

Tyrimu projektas

Tyrimu projektas Birutė Lisauskaitė (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Jono Nepomuko g. Nr. 132, Trakai, te. 8 620 12404, e-paštas elearai@takas.lt Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos (adresas pašto korespondencijai

Detaliau

PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNI

PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNI PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNINĖS KULTŪROS UGDYMO ORGANIZAVIMO TVARKOS APRAŠAS I.

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus 2018 m. sausio 2 d. įsakymu Nr. VĮ- LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJAUS TEIKIAMŲ PASLAUGŲ SĄRAŠAS IR JŲ TEIKIMO T

PATVIRTINTA Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus 2018 m. sausio 2 d. įsakymu Nr. VĮ- LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJAUS TEIKIAMŲ PASLAUGŲ SĄRAŠAS IR JŲ TEIKIMO T PATVIRTINTA Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus 2018 m. sausio 2 d. įsakymu Nr. VĮ- LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJAUS TEIKIAMŲ PASLAUGŲ SĄRAŠAS IR JŲ TEIKIMO TVARKA PRIEDAS NR. 1 Eil. Nr. Nemokama Paslaugos teikimo

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Autorių teisės ir plagiato prevencija Jūratė Kuliešienė Daiva Steponavičienė KTU biblioteka Turinys Intelektinė nuosavybė Autorių teisės Plagiato prevencija Intelektinė nuosavybė (IN) Intelektinė nuosavybė

Detaliau

ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO BIUDŽETINIŲ IR VIEŠŲJŲ ĮSTAIGŲ DALYVAVIMAS PROJEKTINĖJE VEIKLOJE M. M. / M. M. Mokyklos pavad

ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO BIUDŽETINIŲ IR VIEŠŲJŲ ĮSTAIGŲ DALYVAVIMAS PROJEKTINĖJE VEIKLOJE M. M. / M. M. Mokyklos pavad ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS ŠVIETIMO BIUDŽETINIŲ IR VIEŠŲJŲ ĮSTAIGŲ DALYVAVIMAS PROJEKTINĖJE VEIKLOJE M. M. / 2017 2018 M. M. Mokyklos pavadinimas: Alytaus Volungės pagrindinė mokykla pavadinimas, logotipas

Detaliau

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr Mūsų meilė Ukmergė Žalia skarė Ukmergė Kur bebūsim patikėk Liksi mūsų širdy Ukmergė Arba: Mieloji mūsų Ukmergė Daugiau tokios mes nesutiksim Joje mes žavūs ir jauni Tokiais mes amžinai ir liksim (Irena

Detaliau

Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką..

Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką.. Muzikos duomenų bazės NAXOS Music Library naudojimo vadovas Turinys Kas yra NAXOS Music Library... 2 Kaip pradėti naudotis... 3 Kaip atlikti paiešką... 3 Paprastoji paieška... 3 Išplėstinė paieška... 3

Detaliau

KAUNO LOPŠELIO-DARŽELIO KLEVELIS ZUIKUČIŲ GRUPĖS VEIKLOS PLANAS M.M. Grupės savitumas Prioritetiniai metų tikslai Ugdytojai, tėvų komitetas

KAUNO LOPŠELIO-DARŽELIO KLEVELIS ZUIKUČIŲ GRUPĖS VEIKLOS PLANAS M.M. Grupės savitumas Prioritetiniai metų tikslai Ugdytojai, tėvų komitetas KAUNO LOPŠELIO-DARŽELIO KLEVELIS ZUIKUČIŲ GRUPĖS VEIKLOS PLANAS 2018-2019 M.M. Grupės savitumas Prioritetiniai metų tikslai Ugdytojai, tėvų komitetas Grupė skirta mišraus 1. Atnaujinti Geros pradžios Ugdytojai:

Detaliau

Draft

Draft Rinkėjų sąrašas 1. Įvadas... 3 2. Registracijos sąlygos... 3 3. Rinkėjų sąrašo parengimas... 4 4. Balsuojančių paštu rinkėjų sąrašas... 5 5. Specialiųjų poreikių turinčių rinkėjų sąrašas... 6 6. Rinkėjų

Detaliau

Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga „Žingsnis“ Kas ta „Sniego gniūžtė“?

Lietuvos krikščioniškojo jaunimo  blaivybės sąjunga „Žingsnis“   Kas ta „Sniego gniūžtė“? Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga Žingsnis PIRMININKO IR VALDYBOS METINĖ VEIKLOS ATASKAITA LKJBS Žingsnis Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga (LKJBS) Žingsnis yra prevencinė

Detaliau

NR. 109 Šiaulių,,Romuvos gimnazija 2018 metai Specialus leidinys Galime sakyti, jog meilės ir pagarbos vertas kiekvienas žmogus. Bet kaip kalnuose būn

NR. 109 Šiaulių,,Romuvos gimnazija 2018 metai Specialus leidinys Galime sakyti, jog meilės ir pagarbos vertas kiekvienas žmogus. Bet kaip kalnuose būn NR. 109 Šiaulių,,Romuvos gimnazija 2018 metai Specialus leidinys Galime sakyti, jog meilės ir pagarbos vertas kiekvienas žmogus. Bet kaip kalnuose būna viena aukščiausia viršukalnė, taip ir žmonių būryje

Detaliau

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS ELEKTROS ENERGIJOS KAINŲ PALYGINIMO INFORMACINĖS

Detaliau

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS 2017-2018 MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Rudnosiukas ikimokyklinės grupės ugdymo planas reglamentuoja

Detaliau

Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu

Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu, eksperimentavimu ir kūryba, teise klysti, rasti savo

Detaliau

Lietuvių kalbos ir literatūros pagrindinio ugdymo bendrosios programos projekto aptarimų savivaldybėse ir svarstymų regionuose apibendrinimas 2014-02-05 2013 m. lapkričio mėnesį vyko Lietuvių kalbos ir

Detaliau

Projektas

Projektas BALTOSIOS VOKĖS ŠILO GIMNAZIJA VEIKLOS PROGRAMA 2015 2016 m. m. SITUACIJOS ANALIZĖ 2014-2015 m.m. tikslai: 1. Aktualizuoti ugdymo(si) turinį bei formas atsižvelgiant į visuomenės kaitą, vietos bendruomenės

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS DARBO KODEKSO 204 STRAIPSNIO IR XIX SKYRIAUS PAKEITIMO ĮSTATYMAS

LIETUVOS RESPUBLIKOS DARBO KODEKSO 204 STRAIPSNIO IR XIX SKYRIAUS PAKEITIMO ĮSTATYMAS LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTRO 2008 M. BALANDŽIO 24 D. ĮSAKYMO NR. 1V-148 DĖL REGIONINIŲ CENTRŲ KOMPLEKSINĖS PLĖTROS INVESTICINIŲ

Detaliau

ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pa

ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pa ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas tolerancij mas draugiškumas

Detaliau

LMTA prenumeruojamos duomenų bazės

LMTA prenumeruojamos duomenų bazės LMTA PRENUMERUOJAMOS DUOMENŲ BAZĖS LMTA PRENUMERUOJAMOS DUOMENŲ BAZĖS EBSCO JSTOR Taylor & Francis Naxos Music Library Grove Music Online (Oxford Music Library) Emerald Management ejournals Collection

Detaliau