V e r b ų s e k m a d i e n į, praėjus metams po didžiojo karo su Santadijumi, donas Domenikas Klerikucijus šventė dviejų savo kraujo kūdikių krikštyn

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "V e r b ų s e k m a d i e n į, praėjus metams po didžiojo karo su Santadijumi, donas Domenikas Klerikucijus šventė dviejų savo kraujo kūdikių krikštyn"

Transkriptas

1

2 V e r b ų s e k m a d i e n į, praėjus metams po didžiojo karo su Santadijumi, donas Domenikas Klerikucijus šventė dviejų savo kraujo kūdikių krikštynas ir priėmė svarbiausią gyvenimo sprendimą. Jis sukvietė didžiausių Amerikos Šeimų vadus, taip pat Alfredą Gronveltą, Las Vegaso Zanadu viešbučio savininką, Deividą Redfelą, sukūrusį didžiąją narkotikų imperiją Jungtinėse Valstijose. Jie visi tam tikru atžvilgiu buvo partneriai. Dabar galingiausios Amerikos mafijos šeimos galva, donas Klerikucijus nusprendė atsisakyti šios valdžios. Laikas pradėti kitokį žaidimą. Akivaizdi jėga per daug pavojinga. Tačiau visai atsisakyti jos taip pat pavojinga. Reikia tai padaryti švelniai, sumaniai ir geranoriškai. Jis turi tai atlikti savo jėgomis. Klerikucijų dvaras Kvoge dvidešimties akrų žemės sklypas, apsuptas dešimties pėdų aukščio raudonų plytų tvora su spygliuota viela ir elektronine apsaugos sistema. Be pagrindinių rūmų, teritorijoje buvo trijų dono sūnų namai ir dvidešimt mažesnių pastatų patikimiems Šeimos tarnams. Prieš atvykstant svečiams, donas su sūnumis susėdo aplink baltą nerūdijančio plieno stalą už pinučių tvorelės sode prie namo. Vyriausias sūnus Džordžijus buvo aukštas, nedideliais vešliais ūsiukais ir liesumu panėšėjo į anglų džentelmeną, o gerai pasiūti drabužiai tai dar labiau pabrėžė. Dvidešimt septynerių metų niūrios išvaizdos, neįžvelgiamo veido vyriškis, turintis sardonišką humoro jausmą.

3 10 M a r i o p u z o Donas pranešė Džordžijui, kad šis turėsiąs stoti į Vortono verslo mokyklą, kur reikėsią išmokti subtiliai vogti pinigus, nepažeidžiant įstatymo. Džordžijus nieko neklausinėjo. Duotas karaliaus įsakymas, o ne kvietimas diskutuoti. Jis klusniai linktelėjo. Toliau donas kreipėsi į sūnėną Džozefą, Pipą De Leną, kurį mylėjo kaip savo sūnus, nes buvo to paties kraujo. Pipas jo mirusios sesers sūnus, didysis Šeimos generolas, nugalėjęs žiaurųjį Santadijų. Važiuosi į Las Vegasą ir ten apsigyvensi, paliepė jam. Pasirūpinsi savo dalimi Zanadu viešbutyje. Dabar, kai mūsų Šeima pasitraukia iš veiklos, tau čia nebus daug darbo. Tačiau liksi Šeimos Kūjis. Pamatęs, kad Pipas nepatenkintas, donas nutarė paaiškinti priežastis. Tavo žmona Nalenė nepajėgs gyventi mūsų šeimos aplinkoje, nepritaps Bronkso anklave. Ji per daug skiriasi nuo mūsų. Čionykščiai jos nepriims. Tu privalai kurti savo gyvenimą atskirai. Visa tai tiesa, tačiau donas turėjo dar vieną priežastį. Pipas didvyris, Klerikucijų šeimos generolas. Likęs Bronkso anklavo meru, pasidarytų per daug neįveikiamas dono sūnums, kai jo paties nebebus. Tu būsi mano bruglione vakaruose, tarė jis Pipui. Tapsi turtingas, tačiau reikės atlikti svarbų darbą. Donas įteikė Pipui namo Las Vegase dokumentus ir atsigręžė į savo jauniausią sūnų Vincentą, dvidešimt penkerių metų jaunuolį. Šis buvo iš visų sūnų žemiausias, tačiau atrodė tvirtas lyg akmeninės durys. Mažakalbis, geraširdis, dar visai nedidelis iš motinos išmoko puikiai gaminti tradicinius itališkus patiekalus ir gailiai raudojo, kai motina mirė tokia jauna. Donas nusišypsojo jam. Dabar lemiu tavo likimą, tarė jis. Ir nukreipsiu tave į doros kelią. Atidarysi patį geriausią restoraną Niujorke. Negailėk pinigų. Noriu, kad parodytum tiems prancūzams, koks turi būti tikras maistas.

4 Pa s k u t i n i s D o n a s 11 Pipas ir kiti sūnūs nusijuokė, netgi pats Vincentas nusišypsojo. Donas šypsodamasis pridūrė: Metams važiuosi į geriausią Europos kulinarijos mokyklą. Vincentas, nors ir patenkintas, suniurzgė: Ko jie gali mane išmokyti? Donas griežtai pažvelgė į jį. Tavo pyragai galėtų būti geresni, tarė jis. Tačiau pagrindinis tikslas išmokti tvarkyti tokios įmonės finansus. Kas žino, gal kada turėsi restoranų tinklą. Džordžijus tau duos pinigų. Galiausiai donas atsigręžė į Petį, vidurinėlį ir linksmiausią sūnų. Dvidešimt šešerių, jis buvo mielas lyg berniukas, tačiau donas žinojo, kad tas berniukas atsigimęs į Sicilijos Klerikucijus. Peti, tarė donas, dabar, kai Pipas išvyksta į vakarus, tu tapsi Bronkso anklavo meru. Rūpinsiesi visais Šeimos kareiviais, be to, aš nupirkau tau verslo dalį statybos bendrovėje, labai didelėje. Remontuosi Niujorko dangoraižius. Statysi valstijos policijos nuovadas, grįsi miestų gatves. Šis verslas patikimas, tačiau tikiuosi, kad sukursi didingą firmą. Tavo kareiviai galės turėti legalų darbą, o tu gausi didelį pelną. Iš pradžių būsi pavaldus dabartiniam savininkui, tačiau atmink: tavo svarbiausia pareiga yra ruošti Šeimai kareivius ir jiems vadovauti. Donas pasisuko į Džordžijų ir tarė: Džordžijau, tu būsi mano įpėdinis. Nei tu, nei Vincis nebedalyvausite toje būtinoje ir pavojingoje Šeimos veikloje, išskyrus tada, kai bus visiškai neišvengiama. Turime galvoti apie ateitį. Jūsų vaikai, mano vaikai ir mažieji Dantė su Krocifiksijumi neturi augti šitame pasaulyje. Mes turtingi ir nebereikia rizikuoti gyvybe, kad užsidirbtume kasdienę duoną. Dabar mūsų Šeima bus tik finansinis kitų Šeimų patarėjas. Remsime jas politiškai, tarpininkausime ginčuose. Tačiau norėdami tai daryti privalome pasilikti svarbiausias kortas. Reikia turėti armiją ir apsaugoti kiekvieno mūsiškio pinigus, kurie mums atveria kelią į visuomenę. Donas kiek patylėjo ir vėl tarė:

5 12 M a r i o p u z o Po dvidešimt trisdešimt metų mes visi būsim įsisiurbę į legalųjį pasaulį ir be baimės mėgausimės savo turtais. Šiems dviem kūdikiams, kuriuos šiandien krikštijame, nereikės rizikuoti taip kaip mums. Tada kam išlaikyti Bronkso anklavą? paklausė Džordžijus. Tikimės kada nors tapti šventaisiais, atsakė donas. Bet ne kankiniais. Po valandos donas Klerikucijus stovėjo savo dvaro balkone ir žiūrėjo į šventę apačioje. Didžiulėje vejoje, kur buvo išdėstyti stalai po žaliais skėčiais, primenančiais išskleistus sparnus, šurmuliavo du šimtai svečių, kurių daugelis buvo Bronkso anklavo kareiviai. Krikštynos paprastai džiaugsmingas įvykis, tačiau šios buvo slogokos. Pergalė prieš Santadijų brangiai kainavo Klerikucijų šeimai. Donas neteko savo mylimiausio sūnaus Silvijaus, duktė Rozmari vyro. Donas stebėjo minias, susibūrusias aplink kelis ilgus stalus, apstatytus krištoliniais grafinais su tamsiai raudonu vynu, baltomis žėrinčiomis vazomis, pilnomis įvairiausių sriubų, makaronų patiekalų, plokščiomis įvairiausių dydžių ir formų lėkštėmis su pjaustyta mėsa, sūriu, šviežia traškia duona. Donas leidosi nuraminamas švelnios muzikos, kurią vejos gilumoje grojo nedidelis orkestras. Pikniko stalų rato viduryje donas pamatė du vežimėlius, užklotus mėlynomis antklodėmis. Kūdikiai laikėsi šauniai, nė nesusiraukė apšlakstyti švęstu vandeniu. Šalia stovėjo abi motinos Rozmari ir Nalenė De Lena, Pipo žmona. Donas žvelgė į dar gyvenimo nepaženklintus kūdikių veidukus. Dantė Klerikucijus ir Krocifiksijus De Lena. Donas atsako už tai, kad šiems dviem vaikams niekad nereikėtų kamuotis užsidirbant pragyvenimui. Jei pavyks, jie įeis į normalaus pasaulio visuomenę. Keista, pagalvojo jis, kad šiandien nė vienas žmogus iš tos minios neprieina atiduoti kūdikiams susižavėjimo duoklės. Pamatė Vincentą, kaip paprastai griežtą, akmeniniu veidu, vaišinantį kažkieno vaikus dešrainiais iš vežimėlio, kurį pasigami-

6 Pa s k u t i n i s D o n a s 13 no šiai šventei. Vežimėlis buvo kaip Niujorko gatvėse, tik didesnis, ryškesniu skėčiu. Be to, sūnaus pagamintas maistas skanesnis. Vincentas ryšėjo švarią baltą prijuostę ir dėjo į dešrainius raugintų kopūstų, garstyčių, raudonųjų svogūnų bei karšto padažo. Kiekvienas vaikas, gavęs dešrainį, atsidėkodamas turėjo pabučiuoti Vincentui į skruostą. Nors rūsčios išvaizdos, Vincentas buvo švelniausias iš visų dono sūnų. Bočije žaidimo aikštyne donas pamatė Petį, žaidžiantį su Pipu De Lena, Virginijum Balaču ir Alfredu Gronveltu. Petis mėgo krėsti pokštus, kuriems donas nepritarė, nes laikė juos pavojingu užsiėmimu. Netgi dabar Petis trukdė žaidimui savo pokštais: vienas kamuoliukas po pirmo smūgio subyrėjo. Virginijus Balačas dono pavaduotojas, Klerikucijų šeimos administratorius. Šiandien jis buvo geros nuotaikos ir apsimetė, kad vaikosi Petį, o tas vaidino sprunkąs. Situacija donui pasirodė ironiška: žinojo, kad jo sūnus Petis iš prigimties samdomas žudikas, o žaismingasis Balačas taip pat turi tam tikrą reputaciją. Tačiau nė vienas iš jų neprilygsta Pipui. Donas matė, kaip moterys žvilgčioja į Pipą, išskyrus dvi motinas, Rozmari ir Nalenę. Pipas labai išvaizdus vyriškis. Aukštas kaip ir pats donas, tvirtai sudėtu kūnu, žiauroko grožio veidu. Į jį žiūrėjo ir daugelis vyrų, kai kurie buvo Bronkso anklavo kareiviai. Stebėjo jo valdingą išvaizdą, kūno lankstumą, žinojo jo istoriją. Kūjis. Geriausias iš Specialistų. Deividas Redfelas, jaunas rausvaveidis, galingiausias narkotikų prekeivis Amerikoje, gnaibė kūdikiams vežimėliuose skruostukus. Ir galiausiai Alfredas Gronveltas, su švarku ir kaklaraiščiu, jis jautėsi nejaukiai, žaisdamas tą keistą žaidimą. Gronveltui tiek pat metų kaip ir donui beveik šešiasdešimt. Šiandien donas Klerikucijus pakeis jų gyvenimus, kaip pats tikėjosi, į gerąją pusę. Balkonan atėjo Džordžijus pranešti apie pirmąjį dienos susitikimą. Dešimt mafijos vadų susirinko kabinete. Džordžijus jau trumpai išdėstė jiems dono Klerikucijaus pasiūlymą. Krikštynos puiki priedanga susirinkti, tačiau vadai šiaip nebuvo artimi su donu, todėl norėjo kuo greičiau keliauti savo keliais.

7 14 M a r i o p u z o Klerikucijų kabinetas buvo belangis kambarys, apstatytas masyviais baldais, turėjo barą. Visi vyrai, susėdę apie didelį marmurinį stalą, atrodė labai rimti. Kiekvienas iš eilės pasisveikino su donu ir kantriai laukė, ką jis pasakys. Donas Klerikucijus į susirinkimą pakvietė sūnus Vincentą ir Petį, generalinį direktorių Balačą ir Pipą De Leną. Jiems atvykus, šaltas ir sardoniškas Džordžijus tarė trumpą įžanginį žodį. Donas Klerikucijus žvelgė į vyrų, sėdinčių prieš jį, veidus. Galingiausi nelegaliosios visuomenės asmenys, veikiantys, kad tenkintų tikruosius žmonijos poreikius. Mano sūnus Džordžijus jums trumpai paaiškino, kaip viskas vyks, tarė donas. Pasiūlymas toks. Pasitraukiu iš visų savo interesų sričių, išskyrus azartinius žaidimus. Niujorko veiklą perduodu senam draugui Virginijui Balačui. Jis sudarys atskirą Šeimą, nepriklausomą nuo Klerikucijų. Likusioje šalies dalyje perduodu jūsų Šeimoms savo interesus profsąjungų, alkoholio, tabako ir narkotikų srityse. Galėsite naudotis visais mano ryšiais su teisėsauga. Savo ruožtu prašau leisti man tvarkyti jūsų pajamas. Pinigai bus laikomi saugiai, visad prieinami. Jums nereikės rūpintis, kad valdžia juos aptiks, už tai prašau penkių procentų palūkanų. Apie tokį sandėrį dešimt vyrų galėjo tik pasvajoti. Jie buvo dėkingi, kad Klerikucijai pasitraukia, juk ši Šeima galėjo ir toliau sėkmingai valdyti ar sugriauti jų imperijas. Vincentas apėjo stalą ir įpylė visiems vyno. Vyrai susidaužė už dono išėjimą į atsargą. Kai mafijos donai ceremoningai atsisveikino, Petis atvedė į kabinetą Deividą Redfelą. Šis atsisėdo į odinį krėslą priešais doną, Vincentas padavė jam taurę vyno. Redfelas išsiskyrė iš kitų vyrų ne tik ilgais plaukais, bet ir tuo, kad segėjo auskarą su deimantu ir prie švarių išlygintų džinsų dėvėjo medvilninį švarką. Jis turėjo skandinaviško kraujo. Buvo šviesiaplaukis, vaiskių mėlynų akių, visad linksmas, mėgo atsainiai pajuokauti.

8 Pa s k u t i n i s D o n a s 15 Donas buvo labai dėkingas Deividui Redfelui. Tai jis įrodė, kad ir vyriausią teisėsaugos vadovybę galima papirkti dėl narkotikų. Deividai, tarė donas Klerikucijus, mesi narkotikų verslą. Turiu tau kai ką geresnio. Redfelas nesipriešino. Kodėl dabar? tik paklausė dono. Pirma, tarė donas. Vyriausybė skiria verslui per daug savo laiko ir dėmesio. Visą gyvenimą tau bus neramu. Juolab kad pasidarė per daug pavojinga. Mano sūnus Petis ir jo kareiviai buvo tavo asmens sargybiniai. Nebegaliu to leisti. Kolumbiečiai per daug pašėlę, per daug buki, per daug žiaurūs. Tegu jie užsiima narkotikais. Tu vyksi į Europą. Ten pasirūpinsiu tavo saugumu. Galėsi verstis nusipirkęs banką Italijoje, gyvensi Romoje. Mes ten turėsime didelį verslą. Šaunu, tarė Redfelas. Nemoku itališkai ir nieko neišmanau apie bankininkystę. Išmoksi ir viena, ir kita, tarė donas. Tu laimingai gyvensi Romoje. Jei nori, gali likti čia, bet netenki mano paramos. Petis tavęs nebesaugos. Rinkis. Kas perims mano verslą? paklausė Redfelas. Ar gausiu kompensaciją? Kolumbiečiai perims tavo verslą, pasakė donas. To neišvengsim. Tokia istorijos tėkmė. Tačiau vyriausybė jiems apkartins gyvenimą. Taigi taip ar ne? Redfelas pamąstė ir nusijuokė. Pasakykit, kaip pradėti. Džordžijus nuveš tave į Romą ir pristatys mano žmonėms, paaiškino donas. Jis tau nuolat patars. Donas apkabino Redfelą. Ačiū, kad paklausei mano patarimo. Mes būsim partneriai Europoje, ir, patikėk, tu gerai gyvensi. Deividui Redfelui išėjus, donas pasiuntė Džordžijų atvesti Alfredo Gronvelto. Gronveltą, kaip Las Vegaso Zanadu viešbu-

9 16 M a r i o p u z o čio savininką, anksčiau globojo dabar galios netekusi Santadijaus šeima. Pone Gronveltai, tarė donas, jūs ir toliau valdysite viešbutį su mano apsauga. Nebijokit nei dėl savęs, nei dėl nuosavybės. Išlaikysit savo penkiasdešimt vieną viešbučio akcijų procentą. Man priklausys keturiasdešimt devyni buvę Santadijaus procentai ir tos pačios juridinės teisės. Ar sutinkat? Nors garbingo amžiaus, Gronveltas buvo orus ir įspūdingos išvaizdos žmogus. Jis atsargiai tarė: Jei liksiu, turėsiu tą pačią valdžią viešbutyje. Jei ne parduosiu jums savo dalį. Parduosit aukso kasyklas? netikėdamas tarė donas. Ne ne. Nebijokit manęs. Aš pirmiausia verslininkas. Jei Santadijus būtų buvęs santūresnis, tie baisūs dalykai niekad nebūtų įvykę. Dabar jų nebėra. Tačiau mes abu protingi žmonės. Mano atstovai perims Santadijaus postus, o Džozefas De Lena, Pipas, gaus visą Santadijui priklausiusį atlyginimą. Jis bus mano bruglione vakaruose, viešbutis jam mokės šimtą tūkstančių per metus jums priimtina forma. Jei turėsit kokių nemalonumų, kreipkitės į jį. O savo versle jūs visada turėsite nemalonumų. Gronveltas, aukštas, stambus vyriškis, atrodė gana ramus. Kodėl pasirinkot mane? Galėjot pasiieškot vertesnių kandidatų. Donas Domenikas rimtai pareiškė: Todėl, kad savo veikloje jūs genijus. Visi Las Vegase tai žino. Įrodydamas savo pagarbą, aš kai ką pasiūlysiu ir jums. Gronveltas nusišypsojo. Jau pakankamai pasiūlėt. Mano viešbutį. Kas dar gali būti man svarbiau? Donas nušvito geranoriška šypsena. Būdamas rimtas žmogus, jis mėgo stebinti žmones savo galia. Galite numatyti kandidatūrą į Nevados azartinių žaidimų komisiją, tarė jis. Ten kaip tik atsirado laisva vieta. Tai buvo vienas iš tų retų kartų, kai Gronveltas tikrai nustebo ir nudžiugo pamatęs tokią savo viešbučio ateitį, apie kurią net nedrįso svajoti.

10 Pa s k u t i n i s D o n a s 17 Jei tai padarysite, pasakė jis, tapsime labai turtingi. Sutarta, tarė donas. O dabar eikit ir linksminkitės. Gronveltas paprieštaravo: Grįšiu į Las Vegasą. Nemanau, kad būtų išmintinga leisti visiems sužinoti, jog buvau jūsų svečias. Donas linktelėjo. Peti, pasirūpink, kad kas nors nuvežtų poną Gronveltą į Niujorką. Dabar, be paties dono, liko tik jo sūnūs, Pipas De Lena ir Virginijus Balačas. Jie atrodė kiek priblokšti. Tik Džordžijus buvo jo patikėtinis, visi kiti nežinojo dono planų. Balačas buvo per jaunas bruglione pareigoms tik keleriais metais vyresnis už Pipą. Jis valdė profsąjungas, drabužių centro transportą ir šiek tiek narkotikų prekybos. Donas Domenikas pranešė jam, kad nuo šiol turės veikti nepriklausomai nuo Klerikucijų šeimos, reikės tik mokėti dešimties procentų duoklę, visur kitur galės dirbti savo nuožiūra. Virginijų Balačą pritrenkė ši didybė. Šiaip jis buvo energingas žmogus, karštai rodydavo savo dėkingumą ir nepasitenkinimą, tačiau dabar tepajėgė tik apkabinti doną. Iš šių dešimt procentų aš tau išsaugosiu penkis senatvei ar įvykus nelaimei, tarė jam donas. Atleisk, bet žmonės keičiasi, blogai prisimena, ilgainiui išblėsta dėkingumas už praeities dosnumą. Leisk tau priminti, kad būtum tikslus ataskaitose. Jis kiek patylėjo. Aš juk ne mokesčių inspektorius ir negaliu skirti tau tų siaubingų palūkanų ar delspinigių. Balačas suprato. Donas Domenikas bausdavo žaibiškai ir veiksmingai. Niekad iš anksto neįspėdavo. Visad mirtimi. Tačiau, antra vertus, kaip kitaip susidoroti su priešu? Donas Klerikucijus paleido Balačą, tačiau, lydėdamas Pipą prie durų, stabtelėjo ir sukuždėjo jam į ausį: Atmink, mes abu turim paslaptį. Privalai ją amžinai saugoti. Aš tau niekad nedaviau to įsakymo.

11 18 M a r i o p u z o Vejoje prieš namą Rozmari Klerikucijo laukė, kol galės pasikalbėti su Pipu De Lena. Ji buvo labai jauna ir labai graži našlė, tačiau juoda spalva jai netiko. Gedulas dėl vyro ir brolio slopino natūralų gyvumą, kurio taip reikėjo jos išvaizdai. Didelės rudos akys buvo per tamsios, alyvinė oda per daug išblyškusi. Ką tik pakrikštytas, mėlynu kaspinu apjuostas naujagimis sūnus Dantė, gulintis jos glėbyje, bent kiek ją pagyvino. Visą dieną ji keistai vengė tėvo, dono Klerikucijaus, ir trijų brolių, Džordžijaus, Vincento ir Pečio. Tačiau dabar norėjo pasikalbėti su Pipu De Lena. Pipas buvo jai pusbrolis, tik dešimt metų vyresnis. Paauglė Rozmari buvo beprotiškai jį įsimylėjusi, tačiau Pipas visad elgėsi su ja tėviškai, santūriai. Nors pagarsėjęs savo silpnybe moters kūnui, buvo per daug apdairus, kad rizikuotų su dono dukterimi. Labas, Pipai, tarė ji. Sveikinu. Pipas nuoširdžiai nusišypsojo sušvelnindamas savo žiaurų grožį. Jis pasilenkė, pabučiavo kūdikio kaktytę ir nustebęs pastebėjęs, kad tokio mažo plaukučiai, vis dar kvepiantys bažnyčios aliejumi, labai tankūs. Dantė Klerikucijus, gražus vardas, tarė jis. Tai buvo ne toks ir nekaltas komplimentas. Rozmari susigrąžino mergautinę pavardę ir sau, ir vaikui, likusiam be tėvo. Donas nenuginčijama logika privertė ją tai padaryti, tačiau ji vis dar jautė tam tikrą kaltę. Jos įkvėpta Rozmari paklausė: Kaip įtikinai savo protestantę žmoną sutikti su katalikiška ceremonija ir tokiu religiniu vardu? Pipas nusišypsojo. Žmona mane myli ir nori suteikti malonumą. Ir tai tiesa, pagalvojo Rozmari. Pipo žmona jį myli todėl, kad nepažįsta. Tik jau ne taip, kaip ji pati kadaise pažino ir mylėjo. Pavadinai savo sūnų Krocifiksijumi, tarė Rozmari. Galėjai jį pamaloninti bent jau amerikietišku vardu. Pavadinau jį savo senelio vardu, kad įsiteikčiau tavo tėvui, atsakė Pipas.

12 Pa s k u t i n i s D o n a s 19 Kaip ir mes visi turime, tarė Rozmari, tačiau kartėlį paslėpė šypsena. Jos skruostikauliai buvo taip sudėti, kad šypsena atrodė natūrali, sušvelnindavo veidą ir pašalindavo žodžių geluonį. Ji nutilo, o vėliau pridūrė: Ačiū, kad išgelbėjai man gyvybę. Pipas nustebęs supratingai pažvelgė į ją, o paskui labai švelniai tarė: Tau niekad negrėsė pavojus. Ir apkabino per pečius. Patikėk manimi. Negalvok apie tai. Viską pamiršk. Nuo šiol gyvensim laimingai. Užmiršk praeitį. Kad paslėptų veidą nuo Pipo, Rozmari pasilenkė ir pabučiavo kūdikį. Viską suprantu, tarė ji žinodama, kad jis papasakos apie šį pokalbį ir tėvui, ir broliams. Aš jau su tuo susitaikiau. Ji norėjo, kad Šeima žinotų, jog ji tebemyli juos ir yra patenkinta, kad priėmė jos kūdikį, pašventino švęstu vandeniu ir išgelbėjo nuo amžinojo pragaro. Tuo metu Virginijus Balačas apkabino Rozmari ir Pipą ir nusivedė į vejos vidurį. Donas Domenikas Klerikucijus išėjo iš namo, lydimas savo trijų sūnų. Klerikucijų šeima puslankiu sustojo fotografuotis. Kostiumuoti vyrai, moterys vakarinėmis suknelėmis, kūdikiai atlaso marškinėliais. Minia plojo, šūkčiojo sveikinimus. Ši akimirka ir buvo įamžinta: taikos, pergalės ir meilės akimirka. Vėliau nuotrauką padidino, įrėmino ir pakabino dono kabinete prie paskutinio sūnaus Silvijaus, žuvusio kare su Santadijumi, portreto. Likusią pokylio dalį donas stebėjo iš savo miegamojo balkono. Rozmari nustūmė kūdikio vežimėlį pro žaidžiančius kėgliais vyrus, į veją atėjo Pipo žmona Nalenė, liekna, aukšta, elegantiška, nešdamasi sūnų Krocifiksijų. Ji paguldė kūdikį į tą patį vežimėlį prie Dantės, ir abi motinos meilingai žvelgė į vaikučius...

13 20 M a r i o p u z o Doną apėmė džiaugsmas, kad šie kūdikiai augs saugūs ir niekad nesužinos kainos, kuri buvo sumokėta už jų laimingą likimą. Paskui donas pamatė, kaip Petis į vežimėlį įdėjo buteliuką pieno ir visiems juokiantis kūdikiai dėl jo susipešė. Rozmari iškėlė sūnų Dantę iš vežimėlio. Donas prisiminė, kaip ji atrodė vos prieš kelerius metus, ir atsiduso. Nėra nieko gražesnio už įsimylėjusią moterį ir nieko sielvartingesnio, kai ji tampa našle, apgailestaudamas pamanė. Rozmari buvo jo mylimiausias vaikas, tokia švytinti, kupina džiaugsmo. Dabar ji pasikeitė. Vyro ir brolio netektis buvo per sunki. Tačiau donas iš patirties žinojo, kad ištikimi mylimieji ir vėl pamilsta, našlėms įkyri juodi drabužiai. Duktė dabar turi kūdikį, kurį reikės branginti. Donas apžvelgė savo gyvenimą ir nusistebėjo, kad jis toks vaisingas. Žinoma, jam teko priimti siaubingus sprendimus, kad įgytų turtą ir galią, tačiau jis beveik nesigailėjo. To reikėjo ir, kaip vėliau pasirodė, viskas buvo teisinga. Tegul kiti gailisi dėl savo nuodėmių donas Klerikucijus jas pripažįsta ir pasikliauja Dievu, kuris, jo įsitikinimu, jam viską atleis. Pipas žaidė bočije su trimis Bronkso kareiviais, kurie buvo už jį vyresni, turėjo solidžias verslo įmones anklave, bet jautė pagarbią baimę Pipui. Pipas, kaip paprastai geros nuotaikos, geros formos, vis dar buvo visų dėmesio centre. Jis buvo legenda, žaidė prieš Santadijų. Pipas džiaugsmingai šūkčiojo, kai jo kamuoliukas atmušdavo į taikinį artėjantį kamuoliuką. Tai bent Pipas, galvojo donas. Ištikimas kareivis, nuoširdus draugas. Stiprus, greitas, gudrus ir slėpiningas. Aikštelėje pasirodė jo brangus draugas Virginijus Balačas, vienintelis vyras, galintis varžytis su Pipo įgūdžiais. Balačas stipriai užsimojęs paleido kamuoliuką ir, sulaukęs garsių sveikinimų dėl sėkmingo smūgio, triumfuodamas kilstelėjo ranką prieš balkoną, ir donas paplojo. Jis pajuto pasididžiavimą, kad tokie vyrai klesti jo vadovaujami, kaip ir visi žmonės, susirinkę čia Verbų sekma-

14 Pa s k u t i n i s D o n a s 21 dienį Kvoge. Ir todėl, kad jo įžvalgumas juos saugos sunkiais ateinančiais metais. Tačiau donas nepajėgė įžvelgti blogio sėklų dar nesusiformavusiuose protuose.

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas:

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: 2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: ggrazinak@gmail.com TOLERANCIJOS DIENAI SKIRTAS SPECIALUS NUMERIS

Detaliau

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI 1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI JAUDINĘS. Labiau jis nesijaudintų net tuomet, jei jo

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Dominykas Orda.Asmeninio albumo nuotr. Kaunietis Dominykas Orda (25) siekia užkariauti užsienio rinkas ir pelnyti pasitikėjimą platformoje Indiegogo, pristatydamas nuotaikingą sporto inventorių Funky Dumbbells.

Detaliau

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon 9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefonas. Pats įkarštis mums, ligoniams, ir visam personalui.

Detaliau

BRIAN TRACY

BRIAN TRACY BRIAN TRACY BRIAN TRACY Kaip išauginti laimingus, sveikus, savimi pasitikinčius vaikus ir padėti jiems įgyti pranašumą Versta iš leidinio: BRIAN TRACY The Secrets of Rising Super Kids: How to Rise Happy,

Detaliau

Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek

Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek Trečiadienis, sausio 1 VAJE! Negi tikrai ketinu šitai padaryti? NEGALI BŪTI! Tai juk viso labo tik pokštas. Vis dėlto turiu prisipažinti, kad man šiek tiek neramu. Reikėtų rimtai apgalvoti savo veiksmų

Detaliau

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. R

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. R VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. Radau vaikus sėdinčius prie bendro stalo ir valgančius

Detaliau

MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi.

MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi. MOKINIŲ MINTYS PIRMĄ MOKSLO METŲ PAMOKĄ... Klasė Mokinių mintys 5 c Visada gėris nugali blogį. Gražiausi dalykai atsitinka, kai jų mažiausiai tikiesi. Mes tikim, kad kiekvieną dieną į mokyklą mus lydės

Detaliau

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė Jaunųjų žurnalistų būrelio nariai nusprendė pasidomėti tais mokytojais, kurie tik šiais mokslo metais prisijungė prie Butrimonių gimnazijos bendruomenės. Šįkart į mūsų akiratį pateko mažutė, sportiška,

Detaliau

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd Skruzdėlės ir paukščiai pamėgo šią smėlingą, žolynais kvepiančią pajūrio vietą. Šiandien čia su draugais švęsti savo gimtadienį ateis Zigmutis, gal Augutis, o gal kuris kitas vaikas... 1 2 Kai vaikai,

Detaliau

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny 2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tyrimas Globa abipusė nauda: tu įkrauni vaiką,

Detaliau

NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasišk

NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasišk NUO MINTIES IKI SĖKMĖS MINTYS KEIČIA GYVENIMĄ Aplink save aš buriu pozityvius žmones. Nuo šio momento prisiimu atsakomybę už savo gyvenimą, aš dvasiškai augu ir tobulėju. Tai duoda man vidinės jėgos savyje

Detaliau

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo PYKINTI! Tiktai kad nuo to buvo labai GERA! Jaučiausi

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Buvę JAV prezidentai ir jų verslo patirtis.flickr.com nuotr. Kai į JAV prezidento postą kandidatavęs respublikonas Mittas Romney pareiškė, kad kiekvienas šalies prezidentas turėtų būti įgijęs bent trejų

Detaliau

Slide 1

Slide 1 EKOLOGINIS UGDYMAS ĮGYVENDINANT GAMTOSAUGINIŲ MOKYKLŲ PROGRAMĄ MAŽEIKIŲ R. TIRKŠLIŲ DARŽELYJE GILIUKAS 2013 Kiekviena pradžia yra sunki, kad ir ką bepradėtumei, pirmieji žingsniai visad būna nedrąsiausi,

Detaliau

3_Radisson Blu_knygute_pasirinkta_reverse_A5

3_Radisson Blu_knygute_pasirinkta_reverse_A5 Jūsų šventėms Ypatingas pasiūlymas rezervuojantiems iš anksto 10% nuolaida, užsakymams iki 2016 spalio 15 d. O kur švęsite Jūs? Dangiška vakarienė Delta salė 22 aukšte, maksimaliai talpina 50 asmenų Skybar

Detaliau

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų 2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų departamento atstovai) ir projekto koordinatoriumi

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padaryti dvasios, neregimybės, Dievo pasaulį jusliškai suvokiamą, negana to, kiek įmanoma

Detaliau

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS ETNINĖ KULTŪRA - INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS Egidija Kontrimienė Etikos mokytoja ekspertė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras ETNINĖ KULTŪRA INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS (1) Etninė kultūra

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (Žin., 2000,

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI  Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas šventa. Patrauk mane, Šventoji Dvasia, kad aš mylėčiau,

Detaliau

8 klasė Istorijos standartizuotas testas

8 klasė Istorijos standartizuotas testas 1. Kam viduramžiais valstiečiai turėdavo duoti dešimtinę? A Amatininkams. B Bažnyčiai C Pirkliams. D Miestiečiams. 2. Kaip vadinama liga, kuri viduramžiais buvo išplitusi Europoje? 3. Laikotarpius išdėstykite

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

David Foenkinos (Davidas Foenkino; g m.) David Foenkinos (Davidas Foenkino; g m.) prancūzų rašytojas, penkių romanų autorius. Nepaprastas

David Foenkinos (Davidas Foenkino; g m.) David Foenkinos (Davidas Foenkino; g m.) prancūzų rašytojas, penkių romanų autorius. Nepaprastas prancūzų rašytojas, penkių romanų autorius. Nepaprastas lengvumas ir švelnumas, humoro ir gyvenimo tragizmo derinys D. Foenkinos kūrinius leidžia prilyginti oro bučiniams jie efemeriški, keliantys malonių

Detaliau

Apklausa "Gimnazistų mityba pamokų metu“

Apklausa Gimnazistų mityba pamokų metu“ Apklausos tikslas - išsiaiškinti kur gimnazistai dažniausia pietauja pamokų metu, kokia jų nuomonė apie gimnazijos valgyklos maisto kokybę, aptarnavimą bei aplinką. Apklausoje dalyvavo 129 mokiniai. Kita:

Detaliau

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_ Pilaitėje kūrybinių dirbtuvių link eita dvidešimt metų Rugsėjo 6-oji nelepino giedra. Iš pat ryto lijo. Tik prieš 18 val. perstojo lyti. Pilaitiškiai ir jų svečiai šeimomis, bendraminčių grupelėmis traukė

Detaliau

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS SUSITIKIMO VIETA NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS Italijos lietuvių bendruomenė (ILB) pradeda naują etapą savo istorijoje ir pristato naują interneto tinklapį ITLIETUVIAI.IT. Jis atveria galimybę sužinoti,

Detaliau

Microsoft Word - Etnosocializacija_II_Seima.doc

Microsoft Word - Etnosocializacija_II_Seima.doc Etnosocializacija II užsiėmimas Užsiėmimo tema ŠEIMA Tikslas atkreipti vaikų dėmesį į šeimos narių bendravimą, pagarbą bei artumą. Supažindinti vaikus su šeimos tradicijomis, lydinčiomis svarbiausius žmogaus

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testamento ištrauką ir suformuluok moralinę problemą pagal vieną iš šių aprašymų, iškelk

Detaliau

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS (rajonas/miestas, mokykla) klasės mokinio(-ės) (vardas ir pavardė) 2009 m. pagrindinio kurčiųjų ugdymo pasiekimų patikrinimo

Detaliau

ok.2019

ok.2019 Join us for the best version of Open Kitchen yet 20 19 OPEN KITCHEN 2019 ATEITIESFORMA MAISTO FORMA ATEITIES MAISTO 20 19 Brangus restorano savininke, Sveikiname! Jei Jūs sulaukėte šio pranešimo, vadinasi,

Detaliau

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS ĮVEIK VISUS 50+1 KALBOS IŠŠŪKIUS IR TAPK GERIAUSIU(-IA) AGENTU(-E) LABAS, AGENTE, kaip slaptasis(-oji) agentas(-ė), dirbantis(-i) tarptautiniu mastu,

Detaliau

(Microsoft Word - Valgiara\232tis mokyklos naujas.docx)

(Microsoft Word - Valgiara\232tis mokyklos naujas.docx) T V I R T I N U Kauno raj. Rokų mokykla- darželis Direktorius Gintaras Ringys Patvirtinta 2016 m. rugsėjo 05 d. Kauno r. Rokų mokykla darželis 15 DIENŲ VALGIARAŠTIS 7-11 metų vaikams Įstaigos darbo laikas

Detaliau

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas

1 Nuostatos „Saikingas alkoholio vartojimas yra kasdienio gyvenimo dalis” vertinimas Tyrimo rezultatai Parengė: Valstybinio psichikos sveikatos Priklausomybės ligų skyriaus Vyriausioji specialistė Lina Ignatavičiūtė 1 Turinys 1. Tiriamųjų tam tikrų alkoholinių gėrimų vartojimo dažnio vertinimas...

Detaliau

Vilius Nakutis

Vilius Nakutis Interneto karštoji linija ir jos galimybės kovoje prieš patyčias Konferencija,,Be patyčių 365 2019 m. kovo 18 d. 1 INTERNETO KARŠTOJI LINIJA KAS TAI? Įkurta Ryšių reguliavimo tarnyboje (RRT) 2007 m., vykdant

Detaliau

PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gim

PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gim PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gimnazija (Ugdymo įstaigos pavadinimas) VISUOMENĖS SVEIKATOS

Detaliau

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime. 2. 1 užduotis (1 priedas) Mokinukui per IT pamoką mokytoja uždavė užduotį surašyti IT sąvokas. Buvo bebaigiąs darbą, kai suskambo telefonas.

Detaliau

Vietnamo karas

Vietnamo karas VIETNAMO KARAS Parengė: Dominykas Dabužinskas ir Antanas Stankevičius IVb Vietnamo karas Vietnamo karas karų už Vietnamo nepriklausomybę, o vėliau ir suvienijimą grandinė, kuri tęsėsi nuo 1940 m. vasario

Detaliau

ANKETA

ANKETA ANKETA Sveiki, Kartu su Lietuvos lstybiniu psichikos sveikatos centru atliekame anoniminį šalies gyventojų tyrimą, kurio tikslas ištirti gyventojų nuostatas alkoholio vartojimo atţvilgiu. Mums yra svarbūs

Detaliau

B T TAILANDAS

B T TAILANDAS B T 1 DIENA: BANKOKAS Bankokas yra vienas iš labiausiai besivystančių miestų pasaulyje, taip pat vienas iš stambiausių tarptau nių turizmo ir verslo centrų. Bankoke gyvena karališkoji šeima, įsikūrusi

Detaliau

Microsoft Word - tp_anketa_f.doc

Microsoft Word - tp_anketa_f.doc PRIEDAS. Tyrimo anketa. Moksleivių tėvų požiūris į dabartines švietimo problemas Sėkmingam Lietuvos švietimo reformos vyksmui labai svarbi ne tik politikų ir švietimo specialistų, bet ir Jūsų moksleivių

Detaliau

Kas trukdo efektyviau spręsti jaunimo narkotikų vartojimo problemas

Kas trukdo efektyviau spręsti jaunimo narkotikų vartojimo problemas Jaunimas ir alkoholis Dr. Aurelijus Veryga Kauno medicinos universitetas Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija Nacionalinė sveikatos taryba www.jaunimo-centras.lt Problemos aktualumo nesuvokimas

Detaliau

Microsoft Word - stendas triuksmo I

Microsoft Word - stendas triuksmo I Balandžio 25-oji Tarptautinė triukšmo suvokimo diena Kada nors žmonija bus priversta nugalėti triukšmą taip pat ryžtingai, kaip cholerą ir marą, - XIX amžiaus vokiečių mikrobiologas R. Kochas.. Istorija

Detaliau

Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje.ppt

Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje.ppt Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje: tarp tolerancijos ir diskriminacijos dr. Milda Ališauskienė Naujųjų religijų tyrimų ir informacijos centras milda@religija.lt Religinė įvairovė Lietuvoje ( duomenys

Detaliau

VšĮ Futbolo mokykla "Ataka" Įmonės kodas , Vilnius 2016 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Bendra informacija VšĮ Futbolo mokykla Ataka (toliau Įmonė ) b

VšĮ Futbolo mokykla Ataka Įmonės kodas , Vilnius 2016 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Bendra informacija VšĮ Futbolo mokykla Ataka (toliau Įmonė ) b VšĮ Futbolo mokykla "Ataka" Įmonės kodas 304280912, Vilnius 2016 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Bendra informacija VšĮ Futbolo mokykla Ataka (toliau Įmonė ) buvo įsteigta ir pradėjo savo veiklą 2016 m. birželio

Detaliau

Spalvinimo k.indd

Spalvinimo k.indd Seikuciu.. užduoteles, (4-5 m. aikams) Kaunas 2015 Atpžink jausmus PYKTIS P Pydas P džiaugsmas d gėda G baimė B išdidumas I drąsa D liūdesys L meilė M Iškirpk kortas. Išdėliok ant stalo, kad užrašo nesimatytų.

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lietuvos gyventojų nuomonė apie teisėsaugą ir viešojo saugumo būklės vertinimas Dr. Eglė Vileikienė Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamentas 2016.02.12 Tyrimo metodika Reprezentatyvi

Detaliau

Lietuvos korupcijos žemėlapis m. GYVENTOJŲ IR VERSLO ATSTOVŲ KORUPCIJOS VERTINIMŲ IR PATIRTIES TYRIMAI

Lietuvos korupcijos žemėlapis m. GYVENTOJŲ IR VERSLO ATSTOVŲ KORUPCIJOS VERTINIMŲ IR PATIRTIES TYRIMAI Lietuvos korupcijos žemėlapis - 2004 m. GYVENTOJŲ IR VERSLO ATSTOVŲ KORUPCIJOS VERTINIMŲ IR PATIRTIES TYRIMAI Tyrimų rėmėjai: Jungtinių Tautų vystymo programa Lietuvos pramonininkų konfederacija Lietuvos

Detaliau

Brochure 4

Brochure 4 Kaip mes priimame sprendimus dėl baudžiamosios bylos kėlimo 1 Apie šį lankstinuką Šiame lankstinuke paaiškinama kaip valstybinės prokuratūros vadovas (DPP) priima sprendimus dėl baudžiamosios bylos kėlimo.

Detaliau

f25e5c28-5e20-4e4a-9362-ac1c5be1853c

f25e5c28-5e20-4e4a-9362-ac1c5be1853c PATVIRTINTA Kauno Pilėnų progimnazijos direktoriaus 2018 m. kovo 30 d. įsakymu Nr. V-55 KRIZIŲ VALDYMO KAUNO PILĖNŲ PROGIMNAZIJOJE REGLAMENTAS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Reglamentas dėl krizių valdymo

Detaliau

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, kai naudojasi socialiniais tinklais. Dalyviai gebės

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Eglė Karpavičiūtė ir Renata Petraitytė.Asmeninio albumo nuotr. Sveikų saldumynų Skanu nu sumanytojos, Kaune gyvenančios Eglė Karpavičiūtė (24) ir Renata Petraitytė (23) kol kas viską gamina vienos pačios,

Detaliau

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi?... 10 Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą?... 12 Kodėl kai kurie žmonės turi dvynius?... 14 Išbandyk tai su šeima...

Detaliau

Tvarka pakeista Tarybos sprendimu Nr

Tvarka pakeista Tarybos sprendimu Nr NUSTATYTA Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus visuotinio dalininkų susirinkimo 2019 m. kovo 6 d. protokolu Nr. 3-3 MOKINIŲ PRIĖMIMO Į GENEROLO POVILO PLECHAVIČIAUS KADETŲ LICĖJŲ KRITERIJŲ IR

Detaliau

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė D

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė D Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2015 metais Produkto pavadinimas BVPŽ kodas Mato Prelimenaru s kiekis TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silvija Sipavičienė Vnt. kaina Eur su PVM

Detaliau

131018_Ikimokyklinuka_uzd

131018_Ikimokyklinuka_uzd IKIMOKYKLINUKAI 2013 m. 1 užduotis Komandos prisistatymas (visa komanda) 2 užduotis (teorin ) (tik vaikai) - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika (prie kiekvienos

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Rūta Davidonienė, Rasa Mikutienė, Ieva Ąžuolaitytė-Staneikienė. Asmeninio archyvo nuotr. Mes visos nešiojomės mintį apie paauglėms skirtus užsiėmimus, kurie būtų ne tik smagūs, bet ir naudingi. Likimas

Detaliau

K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinu

K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinu K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinukas: Nesurūgęs, nesustiręs, Bet kur eina, ten ir girias:

Detaliau

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter 5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio terminatorius. Mudu a trodome taip. 6 7 Taip pat turiu

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Kauno miesto savivaldybės kontrolieriaus 2018 m. rugpjūčio 7 d. įsakymu Nr. V-20 KAUNO MIESTO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBOS ETIKOS KODEKSAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno miesto

Detaliau

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Cia tu ir tavo tevai ras informacija apie mokykla (as) Danijoje. Atskiri punktai gali skirtis kiekvienoje mokykloje. Jei kiltu abejoniuklausk mokytoju.

Detaliau

Microsoft Word - Kontrabandos tyrimo apzvalga 2010+gk.doc

Microsoft Word - Kontrabandos tyrimo apzvalga 2010+gk.doc Įvadas Gyventojų požiūrio į kontrabandą ir nelegalių prekių vartojimą tyrimo rezultatai Šio tyrimo tikslas yra išsiaiškinti žmonių požiūrį į cigarečių, alkoholinių gėrimų, degalų ir kuro kontrabandą ir

Detaliau

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx Laimutės Kisielienės choreografija Jūratės Baltramiejūnaitės muzika, Bernardo Brazdžionio žodžiai PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/09/01 Pakeitimai padaryti po šokių kursų

Detaliau

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT Panevėžys, tel.(8 45) , el.

PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT Panevėžys, tel.(8 45) , el. PANEVĖŽIO MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Respublikos 68, LT 35158 Panevėžys, tel.(8 45) 46146, el. p. info@panevezysvsb.lt Duomenys kaupiami ir saugomi

Detaliau

DocHdl1tmpTarget

DocHdl1tmpTarget Europos teisminių institucijų, nagrinėjančių civilines ir komercines bylas, tinklas Civilinis teisingumas šalia jūsų Sveiki atvykę į mūsų interneto svetainę tai nauja iniciatyva, palengvinsianti visų Europos

Detaliau

JAV susikūrimas

JAV susikūrimas JAV susikūrimas Parengė I c klasės mokinė Justė Gudavičiūtė 2011m. Turinys Šiaurės Amerikos kolonizavimas Emigracijos į Ameriką priežastys Fizinės ekonominės sąlygos Bostono arbatėlė Nepriklausomybės deklaracija

Detaliau

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai Hiperaktyvus vaikas Hiperaktyvus vaikas pastoviai aktyvus, impulsyvus, jo judesiai gali būti chaotiški. Jis visada nerimsta sėdėdamas, daug kalba, dažnai neužbaigia pradėtų darbų, pamiršta įsipareigojimus,

Detaliau

ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien top marškinėliai berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos ju

ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien top marškinėliai berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos ju ĮKVEPIANČIOS VELYKOS už mažiau, NEI TIKIESI Daugiau už mažiau...kasdien berniukams, su Mikio atvaizdu bei pilkos ir turkio spalvos juostomis, mergaitėms, su Ledo šalies motyvu, baltos arba rausvos spalvos,

Detaliau

brosiura A5 lt.indd

brosiura A5 lt.indd Vartotojų informuotumo apie sukčiavimą atsiskaitant elektroninėmis mokėjimo priemonėmis didinimas Vartotojų informuotumo apie sukčiavimą atsiskaitant elektroninėmis mokėjimo priemonėmis didinimas Leidinys

Detaliau

Įkvėpkite palėpei gyvybės

Įkvėpkite palėpei gyvybės Įkvėpkite palėpei gyvybės 2 Daugumą palėpių galima paversti patrauklia gyvenamąja erdve. Skaitykite ir pasisemkite įkvėpimo. Papildoma erdvė paprasčiau nei manote Ar Jūsų namas tapo per mažas Jūsų šeimai?

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno r. Piliuonos gimnazijos direktoriaus 2018 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr KAUNO R. PILIUONOS GIMNAZIJOS SVEIKATOS UGDYMO IR

PATVIRTINTA Kauno r. Piliuonos gimnazijos direktoriaus 2018 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr KAUNO R. PILIUONOS GIMNAZIJOS SVEIKATOS UGDYMO IR PATVIRTINTA Kauno r. Piliuonos gimnazijos direktoriaus 2018 m. gruodžio 28 d. įsakymu Nr 1.3.-18-219 KAUNO R. PILIUONOS GIMNAZIJOS SVEIKATOS UGDYMO IR STIPRINIMO PRIEMONIŲ PLANAS 2019 M. I. PRIORITETAS

Detaliau

SVEIKATOS SAVAITĖ LIK SVEIKA, BALTA ŢIEMUŢE UKMERGĖS VAIKŲ LOPŠELIS-DARŢELIS NYKŠTUKAS Kiekvieną ţiemą, kai tik leidţia oro sąlygos, organizuojame ţie

SVEIKATOS SAVAITĖ LIK SVEIKA, BALTA ŢIEMUŢE UKMERGĖS VAIKŲ LOPŠELIS-DARŢELIS NYKŠTUKAS Kiekvieną ţiemą, kai tik leidţia oro sąlygos, organizuojame ţie SVEIKATOS SAVAITĖ LIK SVEIKA, BALTA ŢIEMUŢE UKMERGĖS VAIKŲ LOPŠELIS-DARŢELIS NYKŠTUKAS Kiekvieną ţiemą, kai tik leidţia oro sąlygos, organizuojame ţiemos sveikatos savaitę. Įdomūs ţaidimai ţiemą lauke

Detaliau

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, kurią jie norėtų išlaikyti privačią, tipus ir kontekstus,

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

KLAIPĖDOS APSKRITIES VYRIAUSIASIS POLICIJOS KOMISARIATAS SKELBIMAS APIE DARBUOTOJŲ ATRANKAS 2018 m. lapkričio 14 d. Klaipėda Klaipėdos apskrities vyri

KLAIPĖDOS APSKRITIES VYRIAUSIASIS POLICIJOS KOMISARIATAS SKELBIMAS APIE DARBUOTOJŲ ATRANKAS 2018 m. lapkričio 14 d. Klaipėda Klaipėdos apskrities vyri KLAIPĖDOS APSKRITIES VYRIAUSIASIS POLICIJOS KOMISARIATAS SKELBIMAS APIE DARBUOTOJŲ ATRANKAS 2018 m. lapkričio 14 d. Klaipėda Klaipėdos apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (toliau Klaipėdos aps.

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ROKIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ Nr. 4D-2017/2-644 Vilnius SK

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ROKIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ Nr. 4D-2017/2-644 Vilnius SK LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ROKIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ 2017-07-21 Nr. 4D-2017/2-644 Vilnius SKUNDO ESMĖ 1. Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierius

Detaliau

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje Patients rights have no borders Aktyvaus pilietiškumo tinklas, norėdamas prisidėti prie Europos Sąjungos (ES) įgyvendinamos kampanijos Pacientų teisės neturi sienų, parengė šią informaciją apie Direktyvą

Detaliau

smalsuciai_small

smalsuciai_small LOPŠELIS -DARŽELIS SMALSUČIAI PROJEKTAS AIKŠTELĖ KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS 1 ANKETŲ APIBENDRINIMAS 2 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU VAIKAIS 3 KŪRYBINĖS DIRBTUVĖS SU TĖVELIAIS IR PERSONALU 4 PASIŪLYMAI / DARŽELIO MAKETAS

Detaliau

VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo metų a

VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo metų a VILNIAUS APSKRITIES 2017 METŲ I-III KETVIRČIŲ DARBO RINKOS TENDENCIJOS Moterų nedarbas išliko maženis nei vyrų. Darbo daugiausiai ieškojo 30-49 metų amžiaus asmenys, tyrintys profesinę kvalifikaciją ir

Detaliau

Microsoft Word - PISKISVĮ18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology

Microsoft Word - PISKISVÄ®18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology Informacija asmenims, įsigyjantiems SUTPKIB INVL Technology išleistų nuosavybės vertybinių popierių, parengta pagal LR profesionaliesiems investuotojams skirtų subjektų įstatymo 18 straipsnio reikalavimus

Detaliau

Gaminių asortimentas Tortai 1. Medaus šokoladinis tortas su jogurtu Tai klasikinis mūsų tortas, kuris susideda iš medumi kvepiančių biskvitų, perteptų

Gaminių asortimentas Tortai 1. Medaus šokoladinis tortas su jogurtu Tai klasikinis mūsų tortas, kuris susideda iš medumi kvepiančių biskvitų, perteptų Gaminių asortimentas Tortai 1. Medaus šokoladinis tortas su jogurtu Tai klasikinis mūsų tortas, kuris susideda iš medumi kvepiančių biskvitų, perteptų gaiviu persikiniu jogurtu. Šokoladinis biskvitas ir

Detaliau

1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO TECHNINĖ SPECIFIKACIJA Eil Nr. Produktų pavadinimas Reikalavimai Mato vnt. Kiekiai per 12 mėn. 1 Kiaulienos k

1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO TECHNINĖ SPECIFIKACIJA Eil Nr. Produktų pavadinimas Reikalavimai Mato vnt. Kiekiai per 12 mėn. 1 Kiaulienos k 1 priedas MĖSOS IR MĖSOS GAMINIŲ PIRKIMO Eil 1 Kiaulienos kumpis Vakuume, LST 1921 : 2003 Kg 900 2 Švieži lašiniai be odos Vakuume, LST 544 92 Kg 50 3 Jautienos kumpis Vakuume, TS 2008435 123 93 Kg 900

Detaliau

Microsoft Word - Asmenų prašymų pasiūlymų ir skundų nagrinĊjimo tvarkos aprašas

Microsoft Word - Asmenų praÅ¡ymų pasiÅ«lymų ir skundų nagrinÄŠjimo tvarkos apraÅ¡as PATVIRTINTA Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktoriaus 2007 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. V-37 (Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktoriaus 2014 m. birželio 18 d. įsakymo

Detaliau

Draft

Draft Rinkėjų sąrašas 1. Įvadas... 3 2. Registracijos sąlygos... 3 3. Rinkėjų sąrašo parengimas... 4 4. Balsuojančių paštu rinkėjų sąrašas... 5 5. Specialiųjų poreikių turinčių rinkėjų sąrašas... 6 6. Rinkėjų

Detaliau

Skaitymas_ST2017_4kl.indb

Skaitymas_ST2017_4kl.indb 2017 NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS Vardas, Pavardė Klasė Mokinio kodas 4SKAITYMAS 4 KLASĖ Skaitymas Atidžiai perskaityk tekstą ir atlik užduotis. Šiandien Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos Vaikų skaitykloje

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV Projektas įvykdytas pagal sutartį Nr. GVP/PTS/1087 2012 m. balandžio 17 d. PROJEKTO VAIKO ŠIRDIES KELIONĖ VEIKLOS IR FINANSINĖ ATASKAITA Projekto vykdytojas: Įmonės kodas: 302295577 Telefonas: 8 682 58837

Detaliau

Briefvorlage

Briefvorlage Tėvų apklausa apie mokyklos veiklos kokybę Bendra ataskaita Bendra informacija apie šią apklausą Apklausos pabaigos data: 2013-10-13 Naudotas klausimynas: Tėvų apklausa apie mokyklos veiklos kokybę El.

Detaliau

Microsoft Word - RG _trs_lt.doc

Microsoft Word - RG _trs_lt.doc United States Holocaust Memorial Museum Interview with Ieva Počiauskienė RG 50.473*0162 Alicija Žukauskaitė: Pirmiausia norėjau paprašyt, kad jūs prisistatytumėt. Koks jūsų vadas ir pavardė? Ieva Počiauskienė:

Detaliau

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silv

Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silv Eil. Maisto produktų pirkimų kainos 2014 metais Produkto pavadinimas BVPŽ Mato Prelim enarus TVIRTINU: Kauno vaikų darželio Vaivorykštė Direktorė Silvija Sipavičienė Vnt. kaina su PVM Kaina su PVM kodas

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ KALĖJIMŲ DEPARTAMENTĄ PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ KALĖJIMŲ DEPARTAMENTĄ PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ KALĖJIMŲ DEPARTAMENTĄ PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS TEISINGUMO MINISTERIJOS 2018-07-12 Nr. 4D-2018/1-750 Vilnius SKUNDO ESMĖ 1. Lietuvos Respublikos

Detaliau

Snap v1.4.1

Snap v1.4.1 2019 Gegužės 19d. apie SNAP tikslas - suburti fotografus ir medijų srities atstovus į vieną vietą, kurioje įgytų naujos informacijos, patirties, bendraminčių būryje. Informuoti žmones apie šiuo metu -

Detaliau

Kontaktai: / / tel.: Išvažiuojamajai ceremonijai nuomojame: Kupolą ( 4,3 m aukštis, diamet

Kontaktai:   / / tel.: Išvažiuojamajai ceremonijai nuomojame: Kupolą ( 4,3 m aukštis, diamet Išvažiuojamajai ceremonijai nuomojame: Kupolą ( 4,3 m aukštis, diametras 3m, 2,5x2,5m grindys) nuo 1000lt. Galutinė kaina priklauso nuo šventės datos, miesto. Į nuomos kainą įskaičiuota: Stalelis ceremonijai

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ Nr. 4D-2015/ Vilnius I

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ Nr. 4D-2015/ Vilnius I LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ ŠIRVINTŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJĄ 2016-12-23 Nr. 4D-2015/2-1506 Vilnius I. SKUNDO ESMĖ 1. Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierius

Detaliau

Mielieji, Jūsų nuomonė mums labai svarbi

Mielieji, Jūsų nuomonė mums labai svarbi susitarimu. UGDYMO KOKYBĖ KAUNO VAIKŲ DARŽELYJE VAIVORYKŠTĖ Įstaigos bendruomenės pedagogų, vaikų ir ugdytinių tėvų (globėjų) Pagarbūs vaiko ir pedagogo, auklėtojos padėjėjos santykiai: Kultūringas elgesys,

Detaliau

(Microsoft Word - PRODUKT\330 KATALOGAS InoWood LT docx)

(Microsoft Word - PRODUKT\330 KATALOGAS InoWood LT docx) PRODUKTŲ KATALOGAS ------------ Būk modernus, šiuolaikiškas, stilingas --------- Medžio-plastiko kompozito (WPC angl. wood-plastic composite) gaminiai - tai šiuolaikiškas bei stilingas sprendimas Jūsų

Detaliau

2015 metų MLM 3-6 klasių Kalėdinės šventės scanarijus DVYLIKA MĖNESIŲ Scenarijų pagal Samuelio Maršako pasaką Dvylika mėnesių parašė 6b kl. mokytoja G

2015 metų MLM 3-6 klasių Kalėdinės šventės scanarijus DVYLIKA MĖNESIŲ Scenarijų pagal Samuelio Maršako pasaką Dvylika mėnesių parašė 6b kl. mokytoja G 2015 metų MLM 3-6 klasių Kalėdinės šventės scanarijus DVYLIKA MĖNESIŲ Scenarijų pagal Samuelio Maršako pasaką Dvylika mėnesių parašė 6b kl. mokytoja Giedrė Savukynienė PRADŽIA: PRAKARTĖLĖS VAIZDELIS BENDRA

Detaliau

Microsoft Word - Veiklos aprašas copy.docx

Microsoft Word - Veiklos aprašas copy.docx PRIEŽIŪROS NAMUOSE TEIKIMO TVARKOS APRAŠAS NAUDOJAMOS SĄVOKOS Priežiūra namuose- tai asmens namuose teikiamos paslaugos, padedančios asmeniui (šeimai) tvarkytis buityje bei dalyvauti visuomenės gyvenime.

Detaliau