Įžanga[1] Ignoto Domeikos gyvenimas buvo pripildytas doros, meilės, pasišventimo, didžiulio kruopštaus kasdienio darbo. Domeika pažino jį supantį pasa

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Įžanga[1] Ignoto Domeikos gyvenimas buvo pripildytas doros, meilės, pasišventimo, didžiulio kruopštaus kasdienio darbo. Domeika pažino jį supantį pasa"

Transkriptas

1 Įžanga[1] Ignoto Domeikos gyvenimas buvo pripildytas doros, meilės, pasišventimo, didžiulio kruopštaus kasdienio darbo. Domeika pažino jį supantį pasaulį ir mokėjo juo džiaugtis. Todėl mokslo visuomenė labai palankiai sutiko Krokuvos Jogailos universiteto profesoriaus, m. Lenkijos ambasadoriaus Čilėje, Zdzislavo Jano Ryno sudarytą knygą Ignotas Domeika. Gyvenimo kalendorius (Ignacy Domeyko Kalendarium życia, 2006; lenkų k.). Tai rašytinis paminklas Ignotui Domeikai. Šis biografinis veikalas, kuriam medžiagą autorius rinko dešimtį metų, apima laikotarpį nuo Ignoto Domeikos gimimo 1802 m. liepos 31 d. iki mirties 1889 m. sausio 23 d., bei vėlesnius svarbiausius su jo vardu susijusius įvykius pasaulyje iki 2005 m. spalio 24 d. Po poros metų Z. J. Rynas išleido dar vieną knygą Ignotas Domeika. Bibliografija (Ignacy Domeyko Bibliografia, 2008, lenkų k.), tuo lyg ir užbaigdamas didžiulio Ignoto Domeikos paveldo registravimo darbą. Tačiau Čilei ir Pietų Amerikai reikia tų knygų ispanų kalba, todėl Z. J. Rynas parengia knygą Ignotas Domeika gyvenimas ir darbai (Ignacio Domeyko la Vida y la Obra), kuri 2014 m. išleidžiama Krokuvoje ir 2016 m. Santjage. Jis lenkas gimęs Lietuvoje Šiame straipsnyje paminėtos kelios nuotrupos iš itin turiningo Domeikos gyvenimo kalendoriaus metų gegužės pabaigoje Ignotas, 29-erių metų, sukalbėjęs Tėve mūsų, palieka Zapolės dvarelį, kuriame ūkininkavo šešerius metus, ištremtas po Vilniaus universiteto filaretų bylos, kad prisijungtų prie 1830-ųjų lapkritį prasidėjusio sukilimo. Nemanė, kad palieka visiems laikams. Tačiau... šis žingsnis pakreipė jo gyvenimą nenuspėjama linkme. Nuvedė jį į Drezdeną, Paryžių, galiausiai ilgiems metams į Čilę Kokimbą ir La Sereną, Santjagą, Andų Kordiljeras, Atakamos dykumą ir Araukanę. Toliau šio tremtinio, kaip prisiminimuose jis pats save vadina, likime įvyko daugybė įvykių. Bėgo metai, bet jo niekuomet neapleido didžiulė gimtinės traukos jėga. Domeikai gimtinė tai Lietuva (Litva), jis lenkas, gimęs Lietuvoje (Paz Domeyko). Ir štai, 1884 metų gegužės 27 d., lydimas sūnų Kazimiero ir Hernano, Domeika laivu Britannia išplaukia iš Čilės uosto Valparaiso į Europą. Kelionė aplink Pietų Ameriką, per Magelano sąsiaurį ir Atlanto vandenyną užtruko ilgai.

2 Ignotas Domeika, 82 metų amžiaus. [Iš Paz Domeyko, 2005] Liepos 5 d. laivas atplaukia į Bordo, čia keliautojus pasitinka Domeikos duktė Ana su vyru Leonu. Sustoja keliolikai dienų Paryžiuje, Aukštojoje kalnakasybos mokykloje (École Supérieure des Mines) aplanko savo profesorių Augustą Daubrė (Gabriel-Auguste Daubrée; ), dalyvauja Prancūzijos menų ir mokslų akademijos posėdyje, kur akademijos nario korespondento rinkimuose buvo vienu iš kandidatų. Tačiau išrinktas buvo britų geologas ir paleontologas Džeimsas Holas (James Hall). Gimtojo krašto traukos jėga Liepos 21 d. išvyksta iš Paryžiaus, ir per Miuncheną ir Vieną liepos 25-ąją atvyksta į Krokuvą. Lankosi Menų ir mokslų akademijoje, Jogailos universitete, aplanko Krokuvos senamiestį, Kosciuškos pilkalnį. Liepos 30 d. Menų ir mokslų akademijoje, kurios užsienio nariu jis buvo išrinktas dar 1873 m., Domeikai su didžiule pagarba surengiamas iškilmingas priėmimas. Krokuvos laikraštis Czas rašė: Atrodė, kad šis svečias atvyko kaip Vilniaus kartos pasiuntinys, iš Mickevičiaus laikų, pas tą kartą, kuri šimtmečio pabaigoje glaudžiasi po Krokuvos Almae Matris sparnu. Niekas iš atminties neišsitrynė, niekas neprapuolė iš to, ką šis vyras išsinešė už okeano iš mokyklos suolo, iš Bazilijonų celės, iš sukilimo ir iš pirmųjų klajonių metų. Rugpjūčio 3 d. iš Krokuvos atvyksta į Varšuvą. Prie Lenkijos karalystės sienos jo laukia senasis jo draugas poetas Antanas Edvardas Odynecas (Antoni Edward Odyniec; ). Varšuvoje apsistoja jo namuose. Ir čia kelias dienas vyksta priėmimai, lanko žymias Varšuvos vietas, universitetą. Energijos ir džiaugsmo jam netrūksta, ir spauda komentuoja: Varšuvoje išvydome aštuoniasdešimtmetį jaunuolį... (Kurier Warszawski, rugp. 2). Pagaliau, rugpjūčio 9 d. ankstų rytą išvyksta iš Varšuvos, sakydamas:... Kasdien mano širdis degė didžiuliu noru ir nekantrumu išvysti visų pirmiausia mano gimtąjį namą ir mano gimtinę Lietuvoje.... Tą pačią dieną Domeika išlipa iš traukinio Haradziejos stotyje, kur jį nuoširdžiai pasitinka vietos gyventojai. Iš ten arkliais vyksta į gimtąją Nedzviadką. Čia jo jau seniai mirusių tėvų buvę namai, senoji bažnytėlė, čia plačiose pievose vinguriuoja sraunioji Uša, prie kurios krantų prabėgo jo jaunystė.

3 Kadai se buvusi sraunioji Uša Didžiosios Nedzviadkos pievose (2014) Dar keletas dienų, ir jis pasieks dukters Anos ir žento Leono namus Žybartauščiną[2]. Tačiau pirmiausia jis nori ir privalo aplankyti tuos, kurių jau nebėra. Tad tą pačią rugpjūčio 9-ąją Nedzviadkoje prie senosios bažnytėlės pasimeldžia prie savo brolių Kazimiero ( 1872) ir Adomo ( 1836) kapų. Rugpjūčio 10 d. aplanko tėvo kapą Mire ( 1809); 11 d. nuvyksta į jau mirusios sesers Marijos Veržbovskos (Maria Wierzbowska, 1834) dvarą Dolmatauščinoje, nakvoja svainio Antano namuose. Rugpjūčio 12 d. Ignoto garbei Dolmatauščinoje pas Veržbovskius surengiamas didelis priėmimas. Ignotą lydėjęs Odynecas pietų metu improvizavo tokį tostą: Tu po pusės amžiaus vėl gimtojoj žemėj Savo vardu šiai dienai švieti, Tebus visi iš tos vaikystės meto Saldžiais prisiminimais apgaubti...[3] Sekančią dieną vyksta į motinos tėviškę Sačyvkus, 14 d. su dideliu jauduliu aplanko motinos kapą ( 1832), 15 d. klausosi Šv. mišių Krošine, kur kapinėse prie bažnyčios palaidota jo sesuo Antanina Jezerska ( 1881). Krošino dvaro parke atminimui abu su Odynecu pasodina po ąžuoliuką. Vienas iš jų Domeikos žaliuoja iki šių dienų.

4 Domeikos ąžuolas Krošino dvaro parke (2014); įrašas atminimui skelbia: Ažuolą pasodino iš Baltarusijos kilęs pasaulinio garso mokslininkas, visuomenės veikėjas Ignotas Domeika Grįžta į Sačyvkus ir tą pačią dieną su visa palyda išvyksta į Žybartauščiną. Pakeliui nakvoja brolvaikio Ignoto Domeikos Ozieranų dvare, ir sekančią rugpjūčio 16-ąją, pravažiavus Dziatlavą,... nuo kalnelio po penkiasdešimt trejų metų pamatau savo pažįstamą alksnyną, dvi liepas laukymėje, o toliau sodybą, dėdės įveistą sodą.... Sekmadienį Domeika eina pėsčiomis į Žolinės atlaidus Dziatlave. Kuomet įėjau į bažnyčią, žolių ir gėlių kvapai ir žmonių giedojimas užpildė mane kažkokia neapsakoma palaima, nunešė mane į vaikystės metus, lyg tai niekuomet nebūčiau apleidęs gimtųjų namų. Pas dukterį Žybartauščinoje Rugsėjo 10 d. rašo Vladislovui Laskovičiui į Paryžių:... taip esu užburtas vaikščiodamas laukais, lankomis ir miškais gimtaisiais, kurių nemačiau 54 metus, kad tik dabar... susigriebiau, kad nuo mūsų išsiskyrimo nerašiau Tau ir Bogdanui [Zaleskiui], lyg jūsų jau ir nebūtų šiame pasaulyje. Rugsėjo 12 d. Domeika išvyksta į Paryžių, kur su sūnumis sutinka 1885-uosius metus. Tais metais daug keliauja, lankosi Romoje, buvoja audiencijoje pas popiežių Leoną XIII, lanko Neapolį, kopia į Vezuvijų, per Krokuvą, Lvovą, Konstantinopolį, Kiprą nuvyksta į Šventąją Žemę, tris savaites lanko šventąsias vietas. To reikėjo šiam labai pamaldžiam žmogui. Baigiantis piligrimystei, pasimeldęs ant Jordano upės kranto toje vietoje, kur pagal legendą Jonas krikštijo Jeruzalės žmones, Domeika užrašo tokius žodžius: nunc dimitte servum tuum, Domine [4]. Taip, jis supranta, kad misija baigiasi. Apie tai dar

5 parašys nuostabų rašinį 1888 m. lapkričio 1-ąją laive Potosi, grįždamas baigti tą misiją į savo antrąją tėvynę Čilę. Spalio 29 d. grįžta iš piligrimo kelionės, Paryžiuje praleidžia čia dar mėnesį, rūpinasi sūnų mokslais. Gruodžio pradžioje Ignotas per Varšuvą ir Vilnių vėl Žybartauščinoje. Ana ir Leonas Domeikos, [Iš Paz Domeyko, 2005] Džiaugiasi dukters Anos dėmesiu, šiltais namais, gražiomis apylinkėmis. Jam dar skirti keleri intensyvaus gyvenimo metai... Jis dar išvyks į Krokuvą, kur 1887 m. liepos 4 d. Naujosios kolegijos auloje (Aula Collegium Novum) jam bus įteiktas Jogailos universiteto medicinos garbės daktaro diplomas, į Paryžių, kur palydės amžinatilsin savo geriausią draugą Bogdaną Zaleskį, džiaugsis sūnų pasiekimais moksle, Hernano įšventinimu į kunigus, Kazimiero kalnakasybos studijomis Freiberge. Ir rašys, rašys... Menų ir mokslų akademijoje Krokuvoje Įstabaus, talentingo tai buvo žmogaus gyvenimas, romantiko, Atgimimo žmogaus, kosmopolito (Z. J. Ryn). Prof. Ryno žodžiais, jo sukauptoje domeikotekoje yra per septynis tūkstančius dokumentų. Dabar šios knygos Ignotas Domeika. Gyvenimo kalendorius dėka yra atkurtas visas jo gyvenimas: visos datos apie įvykius, darbą, pareigas, apdovanojimus, jo ir jam rašytus laiškus, keliones, metai po metų, diena po dienos, paremtos visais įmanomais kruopščiai surinktais faktais, kurie dokumentuoti cituojamais skelbtais ir archyviniais šaltiniais. Tą rodo keli aukščiau paminėti epizodai iš jo buvimo ir veiklos, sugrįžus į tėviškę.

6 Z. J. Ryno knygos viršelis, 2006 Knygos pristatymas, surengtas Lenkijos menų ir mokslų akademijos (Polska Akademia Umiejętności, PAU), Jogailos universiteto (Uniwersytet Jagielloński) ir Kalnakasybos-metalurgijos akademijos (Akademia Górniczo-Hutnicza) įvyko 2007 m. gegužės 24 d. Krokuvoje. Iškilmingas posėdis, pirmininkaujant profesoriui Jurgiui Vyrozumskiui (Jerzy Wyrozumski), PAU generaliniam sekretoriui, vyko didžiojoje Menų ir mokslų akademijos auloje, toje pačioje salėje, kur 1884 m. liepos 30 d. Ignotui Domeikai buvo surengtas iškilmingas priėmimas. Salės fojė buvo parengta nedidelė parodėlė apie Ignotą Domeiką. Prof. J. Vyrozumskis, trumpa bet įspūdinga prakalba pradėjęs posėdį, toliau suteikė žodį keliems kalbėtojams. Pranešimus padarė prof. Zbignevas Vujcikas Būti lenku XIX amžiaus Čilėje (Zbigniew Wójcik. Byc Polakiem w Chile w XIX w.), prof. Vaitiekus Narembskis Ignotas Domeika vienas iš cheminės mineralogijos pradininkų (Wojciech Narębski. Ignacy Domeyko jeden z pionierów mineralogii chemicznej), prof. Zdzislavas Janas Rynas Iš Ignoto Domeikos meilės laiškų (Zdzislaw Jan Ryn. Z listów milosnych Ignacego Domeyki), šių eilučių autorius Ignotas Domeika vienas pirmųjų Andų geologijos tyrinėtojų (Ignacy Domeyko - an Early Investigator of Andean Geology).

7 Algimantas Grigelis pranešimo PAU metu, Baigęs pranešimą, Lietuvos mokslų akademijos ir Ignoto Domeikos draugijos vardu įteikiau prof. J. Vyrozumskiui ir prof. Marijai Novakovskai, Jogailos universiteto vicerektorei, Ignoto Domeikos atminimo plokštės fotografines kopijas iš Vilniaus universiteto žymiųjų profesorių galerijos[5]. Autorius su J. Vyrozumskiu ir M. Novakovska, PAU, Po oficialiosios dalies Akademijos mažojoje salėje buvo pasivaišinta vyno taurele, vyko malonus bendravimas ir įdomūs pokalbiai. Iškilminga nuotaika, pilna posėdžių salė, draugiškos šypsenos nuteikė labai maloniai. Pamatėme, kad Krokuvos mokslo bendruomenė ir toliau išlaiko solidarų draugiškumą, vertą senųjų Akademijos ir Universiteto tradicijų. Padėkojau kolegoms Z. J. Rynui, V. Narembskiui ir S. Čarnieckiui už globą. Prof. Rynui pavedus, jo Vilniui dovanoti knygos egzemplioriai perduoti Nacionalinei M. Mažvydo, Mokslų akademijos Vrublevskių ir Vilniaus

8 universiteto bibliotekoms. Vilniuje... jokių permainų neradau Nuo Žybartauščinos per Lydą iki Vilniaus buvo netoli apie 140 km. Domeika Vilniuje buvojo keletą kartų, tačiau apie tai mažai ką žinome m. gruodžio 10 d., grįždamas traukiniu iš Paryžiaus per Berlyną ir Varšuvą namo, dienai apsistojo Vilniuje, greičiausiai Vilniaus bajorų maršalo Aleksandro Domeikos namuose[6] [Aleksander Domeyko, ; jo žmona Zofia Brochocka, ]. Gruodžio 13-ąją apie tai rašo B. Zaleskiui:... Gausiai su vėju snigo, ir sniegas tirpo ant žemės, tačiau stotyje radau keletą ponių, kurios manęs laukė ir tyliai, su ašaromis pasveikino... Apėjau dalį miesto, katedroje klausiausi mišių, po to kitų mišių Aušros Vartuose, ir tiktai pasižiūrėjau į šv. Onos bažnytėlę, į Dominikonų [bažnyčią] ir į mūsų senąjį Universitetą. Čia jokių permainų neradau m. gruodžio pradžioje keturias dienas praleido Vilniuje, ėjo išpažinties Aušros Vartuose, kartu su dukterimi Ana Domeyko ir Jadvyga Dmochovska aplankė daug pažįstamų žmonių. Kaip žinome, Aušros Vartų Madona lydėjo jį visą gyvenimą... Postscriptum Anita Domeyko Alamos (1902 IV 25, Copiapó 2007 VI 27, Santiago) 2007-jų metų liepos pradžioje Lietuvos Ignoto Domeikos draugiją pasiekė žinia iš Čilės, kad birželio 27 d. Santjage savo sūnaus Ignoto Salazar Domeikos (Ignacio Salazar Domeyko) namuose, sulaukusi 105 metų, mirė plačioje Domeikų giminėje labiausiai žinoma ir be galo gerbiama jo ilgaamžė anūkė, sūnaus Kazimiero duktė Ana Domeyko Alamos (Domeyko Alamos de Salazar Anita). Ana Domeyko Alamos, 103 metų amžiaus, savo namuose Santjage. [Iš Paz Domeyko, 2005]

9 Įrašas Ignoto Domeikos paminkle centrinėse Santjago kapinėse (2014) Dona Anita buvo tas Domeikų šeimos asmuo, ta rišanti grandis, apie kurią sukosi įvykiai, susiję su Ignoto Domeikos vardu. Ji dalyvavo (ir atstovavo savo senelį) įvairiose iškilmėse, inauguracijose, susirinkimuose Santjage bei kitose Čilės vietovėse. Mielai priimdavo savo namuose visus lankytojus, Ignoto Domeikos gerbėjus m. lankėsi Lenkijoje, 1997 m. jai suteiktas Čilės Kalnakasybos inžinierių instituto garbės nario vardas. Palaidota Ignoto Domeikos mauzoliejuje centrinėse Santjago kapinėse. Padėkos. Autorius dėkoja Paz Domeyko (Sidnėjus), Zdzislavui Janui Rynui (Krokuva), Chuanui Domeyko (Santjagas) už paramą, tyrinėjant Ignoto Domeikos mokslinį palikimą. Šaltiniai Domeyko, Ignacy Moje podróże. Pamiętniki wygnańca, przygotowała do druku E. H. Nieciowa, Ossolineum, Wrocław Warszawa Kraków, , vol Domeyko, Ignacy Mano kelionės. Tremtinio atsiminimai, Vilnius, Pradai, I t. 2002, II t Дамейка, Iгнат Мае падарожжы, Minsk, Беларускi кнiгасбор, Domeyko Lea-Plaza, Paz Ignacio Domeyko la vida de un emigrante ( ), Santiago, junio Domeyko, Paz A Life in Exile : Ignacy Domeyko , Australia, Grigelis, Algimantas (red.) Ignotas Domeika Gyvenimas, darbai ir indėlis į mokslą / Ignacy Domeyko His life, works and cotribution to science, Vilnius, Geologijos ir geografijos institutas, Grigelis, Algimantas, Michno, Stanislovas Domeikų takais Gervėčiuose, Geologijos akiračiai, 2004, Nr. 2, Grigelis, Algimantas Ten, Ušos srauniosios krantuose...: rašytinis paminklas Ignotui Domeikai, Geologijos akiračiai, 2007, Nr. 3, Ryn, Zdzisław Jan (Ed.) Ignacy Domeyko Obywatel świata, Kraków, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Ryn, Zdzisław Jan Ignacy Domeyko Kalendarium życia, Polska Akademia Umiejętności, Kraków, Ryn, Zdzisław Jan Ignacy Domeyko Bibliografia, Polska Akademia Umiejętności, Kraków, 2008.

10 Iliustracijos iš Algimanto Grigelio archyvo [1] Aż na Litwie, aż nad brzegami burzliwej niekedy Uszy VIII 7, Klosy. Žybartauščinos dvare gyveno Ignoto Domeikos duktė Ana ( ) su vyru, Ignoto brolio Kazimiero sūnumi Leonu ( ); vaikų neturėjo. Ignotas Domeika Žybartauščinoje praleido ketverius metus (1884 VIII 1888 IX), čia rašė savo prisiminimus, keliavo, lankė Vilnių, Krokuvą. [3] Toć od pół wieku znów w ziemi rodzinnej Święcisz dzień Twego imienia, Niechże cię wszystkie tej doby dziecinnej Słodkie otoczą wspomnienia... (Ryn, 2006, 577). Vertė aut. [4] Dabar atleisk savo tarną, Viešpatie ; šv. Simono žodžiai. [5] Ignotas Domeika * Ignacy Domeyko * Ignacio Domeyko * Vilniaus universiteto profesorių galerija * * VU 425 metų jubiliejui * Skulptorius Jonas Jagėla. [6] Namo adresas buvo Vokiečių g. 22; per II-jį karą sudegė ir neišliko. [2] Algimantas Grigelis. Ten, Ušos srauniosios krantuose, 2007/2016

Įžanga Nuo 2002 metų, kuomet buvo minimas Ignoto Domeikos 200-jų metų gimimo jubiliejus, susidomėjimas šio kilnaus žmogaus ir talentingo mokslininko a

Įžanga Nuo 2002 metų, kuomet buvo minimas Ignoto Domeikos 200-jų metų gimimo jubiliejus, susidomėjimas šio kilnaus žmogaus ir talentingo mokslininko a Įžanga Nuo 2002 metų, kuomet buvo minimas Ignoto Domeikos 200-jų metų gimimo jubiliejus, susidomėjimas šio kilnaus žmogaus ir talentingo mokslininko asmenybe nemažėja. Ignotas Domeika Vilniaus universiteto

Detaliau

Įžanga1 Mano rašinys šiame garsių mokslininkų ir asmenybių iš viso pasaulio darbų rinkinyje atsirado dėl dviejų priežasčių. Aš esu tiesioginė Ignoto D

Įžanga1 Mano rašinys šiame garsių mokslininkų ir asmenybių iš viso pasaulio darbų rinkinyje atsirado dėl dviejų priežasčių. Aš esu tiesioginė Ignoto D Įžanga1 Mano rašinys šiame garsių mokslininkų ir asmenybių iš viso pasaulio darbų rinkinyje atsirado dėl dviejų priežasčių. Aš esu tiesioginė Ignoto Domeikos įpėdinė ir pastaruosius ketverius metus rašiau

Detaliau

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS (rajonas/miestas, mokykla) klasės mokinio(-ės) (vardas ir pavardė) 2009 m. pagrindinio kurčiųjų ugdymo pasiekimų patikrinimo

Detaliau

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS SUSITIKIMO VIETA NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS Italijos lietuvių bendruomenė (ILB) pradeda naują etapą savo istorijoje ir pristato naują interneto tinklapį ITLIETUVIAI.IT. Jis atveria galimybę sužinoti,

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Mokausi muziejuje Kūrybiniai edukaciniai projektai LDM Prano Domšaičio galerijoje PRAKALBINTI GALERIJOS EKSPONATUS PADEDA LDM Prano Domšaičio galerijos MENO PAŽINIMO CENTRAS Tikslas įdomia ir patrauklia

Detaliau

LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019

LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019 LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019 m. gegužės 17 d. Nr. 1LKT-66(1.2) Vilnius kultūros

Detaliau

2019 m. sausio 27 d. LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS Kaina: 1 euras Mokslo Lietuva Nr. 2 (623) Leidžiamas nuo 1989

2019 m. sausio 27 d. LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS   Kaina: 1 euras Mokslo Lietuva Nr. 2 (623) Leidžiamas nuo 1989 2019 m. sausio 27 d. LIETUVOS MOKSLININKŲ LAIKRAŠTIS www.mokslasplius.lt/mokslo-lietuva Kaina: 1 euras Mokslo Lietuva Nr. 2 (623) Leidžiamas nuo 1989 m., du kartus per mėnesį AKTUALIJOS Ar vieną kartą

Detaliau

8 klasė Istorijos standartizuotas testas

8 klasė Istorijos standartizuotas testas 1. Kam viduramžiais valstiečiai turėdavo duoti dešimtinę? A Amatininkams. B Bažnyčiai C Pirkliams. D Miestiečiams. 2. Kaip vadinama liga, kuri viduramžiais buvo išplitusi Europoje? 3. Laikotarpius išdėstykite

Detaliau

RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žy

RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žy RESPUBLIKINIS EKSLIBRISŲ KONKURSAS JURGIO KUNČINO 70 MEČIO JUBILIEJUI PAMINĖTI NUOSTATAI KONKURSO TIKSLAS įprasminti poeto, eseisto, vertėjo, vieno žymiausių lietuvių prozininkų Jurgio Kunčino asmenybę,

Detaliau

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr

Panoraminė Ukmergės nuotrauka (iš interneto nr Mūsų meilė Ukmergė Žalia skarė Ukmergė Kur bebūsim patikėk Liksi mūsų širdy Ukmergė Arba: Mieloji mūsų Ukmergė Daugiau tokios mes nesutiksim Joje mes žavūs ir jauni Tokiais mes amžinai ir liksim (Irena

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA VDU Rasos gimnazijos Visuotinio dalininkų susirinkimo 2018 m. gegužės 17 d. protokolu Nr. DSP-04 ASMENŲ PRIĖMIMO Į VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETO RASOS GIMNAZIJĄ KRITERIJŲ IR KLASIŲ KOMPLEKTAVIMO

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso ger

Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso ger Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso gero! Viso labo! Viso! Sudie! Iki pasimatymo! Iki! Kaip

Detaliau

TURINYS Orłowski Tomasz Diplomatinis protokolas : ceremonialas ir etiketas PRATARMĖ 11 1 SKYRIUS DIPLOMATINIS PROTOKOLAS Sąvoka, istorija, uždaviniai,

TURINYS Orłowski Tomasz Diplomatinis protokolas : ceremonialas ir etiketas PRATARMĖ 11 1 SKYRIUS DIPLOMATINIS PROTOKOLAS Sąvoka, istorija, uždaviniai, TURINYS Orłowski Tomasz Diplomatinis protokolas : ceremonialas ir etiketas PRATARMĖ 11 1 SKYRIUS DIPLOMATINIS PROTOKOLAS Sąvoka, istorija, uždaviniai, organizacija 1.1. DIPLOMATINIS PROTOKOLAS TARPTAUTINIUOSE

Detaliau

Microsoft Word - Asmenų prašymų pasiūlymų ir skundų nagrinĊjimo tvarkos aprašas

Microsoft Word - Asmenų praÅ¡ymų pasiÅ«lymų ir skundų nagrinÄŠjimo tvarkos apraÅ¡as PATVIRTINTA Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktoriaus 2007 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. V-37 (Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktoriaus 2014 m. birželio 18 d. įsakymo

Detaliau

JAV susikūrimas

JAV susikūrimas JAV susikūrimas Parengė I c klasės mokinė Justė Gudavičiūtė 2011m. Turinys Šiaurės Amerikos kolonizavimas Emigracijos į Ameriką priežastys Fizinės ekonominės sąlygos Bostono arbatėlė Nepriklausomybės deklaracija

Detaliau

Draft

Draft Rinkėjų sąrašas 1. Įvadas... 3 2. Registracijos sąlygos... 3 3. Rinkėjų sąrašo parengimas... 4 4. Balsuojančių paštu rinkėjų sąrašas... 5 5. Specialiųjų poreikių turinčių rinkėjų sąrašas... 6 6. Rinkėjų

Detaliau

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon 9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefonas. Pats įkarštis mums, ligoniams, ir visam personalui.

Detaliau

KLAIPĖDOS SANTARVĖS PROGIMNAZIJA TVIRTINU Direktorė Laima Vaitonienė 2019 M. SAUSIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS Diena Savaitės diena Laikas Renginys ir jo

KLAIPĖDOS SANTARVĖS PROGIMNAZIJA TVIRTINU Direktorė Laima Vaitonienė 2019 M. SAUSIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS Diena Savaitės diena Laikas Renginys ir jo KLAIPĖDOS SANTARVĖS PROGIMNAZIJA TVIRTINU Direktorė Laima Vaitonienė 2019 M. SAUSIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS Diena Savaitės diena Laikas Renginys ir jo pavadinimas Atsakingas asmuo Dalyvauja Vieta 3-17 Ketvirtadienis

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 03-10 (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr. 03-202 redakcija) PRIĖMIMO Į TARNYBĄ LIETUVOS BANKE TVARKOS APRAŠAS

Detaliau

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS ETNINĖ KULTŪRA - INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS Egidija Kontrimienė Etikos mokytoja ekspertė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras ETNINĖ KULTŪRA INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS (1) Etninė kultūra

Detaliau

Tvarka pakeista Tarybos sprendimu Nr

Tvarka pakeista Tarybos sprendimu Nr NUSTATYTA Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus visuotinio dalininkų susirinkimo 2019 m. kovo 6 d. protokolu Nr. 3-3 MOKINIŲ PRIĖMIMO Į GENEROLO POVILO PLECHAVIČIAUS KADETŲ LICĖJŲ KRITERIJŲ IR

Detaliau

NUOSTATAI DANSKE BANK VILNIAUS MARATONO NUOSTATAI I. BENDROJI DALIS Vilniaus miesto savivaldybė ir VšĮ Tarptautinis maratonas 2019 m. rugsėjo 8 d. ren

NUOSTATAI DANSKE BANK VILNIAUS MARATONO NUOSTATAI I. BENDROJI DALIS Vilniaus miesto savivaldybė ir VšĮ Tarptautinis maratonas 2019 m. rugsėjo 8 d. ren NUOSTATAI DANSKE BANK VILNIAUS MARATONO NUOSTATAI I. BENDROJI DALIS Vilniaus miesto savivaldybė ir VšĮ Tarptautinis maratonas 2019 m. rugsėjo 8 d. rengia Danske Bank V maratoną. II. NUOTOLIAI Danske Bank

Detaliau

II-a klasė

II-a klasė II klasės testų vertinimo ir atsakymų lentelė I testas 1. Už kiekvieną užrašytą žodį skiriama po pusę pupos ir už kiekvieną pažymėtą e ė raidę po pusę pupos (1,5+1,5, 3 pupos). 2. Už kiekvieną taisyklingai

Detaliau

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurioje vaikai jaustųsi emociškai saugūs. Mes tai nevyriausybinė

Detaliau

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS 2017-2018 MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Rudnosiukas ikimokyklinės grupės ugdymo planas reglamentuoja

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Medicinos klasteris

Microsoft PowerPoint - Medicinos klasteris Tikslinės rinkos, apžvalga, planai Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos Ieva Druktenė Lietuvos turizmo statistika 2 mln. užsienio turistų 2,6 mln. vietinių turistų (2012 m.) 1 vieta

Detaliau

Projektas

Projektas PATVIRTINTA Vytauto Didžiojo universiteto, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Agronomijos mokslo krypties doktorantūros komiteto 2019 m. vasario 28 d. posėdžio Nr. 137 ATVIRO KONKURSO Į AGRONOMIJOS

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija pagrindinis šalies įstatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija įsigaliojo 1992 m. lapkričio 2 d. Lietuvos Respublikos piliečių priimta 1992 m. spalio 25 d. referendume.

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsni

LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsni LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo

Detaliau

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI  Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas šventa. Patrauk mane, Šventoji Dvasia, kad aš mylėčiau,

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testamento ištrauką ir suformuluok moralinę problemą pagal vieną iš šių aprašymų, iškelk

Detaliau

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje

Patients rights have no borders Naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis kitoje ES valstybėje narėje Patients rights have no borders Aktyvaus pilietiškumo tinklas, norėdamas prisidėti prie Europos Sąjungos (ES) įgyvendinamos kampanijos Pacientų teisės neturi sienų, parengė šią informaciją apie Direktyvą

Detaliau

„PowerPoint“ pateiktis

„PowerPoint“ pateiktis TURIZMO GALIMYBĖS PLUNGĖS KRAŠTE Plungės TIC turizmo vadybininkė Kristina Narkutė - Beniušienė PLUNGĖS RAJONAS Plungės rajonas įsikūręs šalies šiaurės vakaruose. Rajonas apima nemažą Žemaitijos etnografinio

Detaliau

Tyrimu projektas

Tyrimu projektas Birutė Lisauskaitė (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Jono Nepomuko g. Nr. 132, Trakai, te. 8 620 12404, e-paštas elearai@takas.lt Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos (adresas pašto korespondencijai

Detaliau

Microsoft Word - KMAIK dėstytojų konkurso ir atestacijos aprašas (3)

Microsoft Word - KMAIK dėstytojų konkurso ir atestacijos aprašas (3) PATVIRTINTA: Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos Direktoriaus 2011-05-19 įsakymu Nr. 1-119 KAUNO MIŠKŲ IR APLINKOS INŽINERIJOS KOLEGIJOS DĖSTYTOJŲ ATESTAVIMO BEI KONKURSŲ EITI PAREIGAS ORGANIZAVIMO

Detaliau

Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įg

Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įg Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įgyvendindama Lietuvos Respublikos Seimo 2018 m. birželio

Detaliau

O n a M i k a l a u s k i e n ė

O n a M i k a l a u s k i e n ė O n a M i k a l a u s k i e n ė GIESMIŲ GIESME, KALBĖK IR KALBĖK (O. Mikalauskienė) L I E T U V I Ų T A U T O S A K A K i l n o j a m o s i o s s p a u d i n i ų p a r o d o s L I E T U V O S E T N O G

Detaliau

Microsoft Word - ŽT 2015 reglamentasFINAL

Microsoft Word - ŽT 2015 reglamentasFINAL XIV-ASIS TARPTAUTINIS FUDOKAN KARATĖ TURNYRAS VAIKAMS ŽIEMOS TAURĖ 2015 III-ASIS ATVIRAS LIETUVOS FUDOKAN KARATĖ ČEMPIONATAS JAUNIMUI IR SUAUGUSIEMS KVIETIMAS Lietuvos Fudokan asociacija šių metų kovo

Detaliau

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_ Pilaitėje kūrybinių dirbtuvių link eita dvidešimt metų Rugsėjo 6-oji nelepino giedra. Iš pat ryto lijo. Tik prieš 18 val. perstojo lyti. Pilaitiškiai ir jų svečiai šeimomis, bendraminčių grupelėmis traukė

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ N U T A R I M A S DĖL VAIKO GLOBOS ORGANIZAVIMO NUOSTATŲ PATVIRTINIMO 2002 m. kovo 27 d. Nr. 405 Vilnius Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos civilinio kodekso (Žin., 2000,

Detaliau

KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2012 M. SAUSIO 26 D. SPRENDIMO NR. T2-6 DĖL PRIĖMIMO Į KRETI

KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2012 M. SAUSIO 26 D. SPRENDIMO NR. T2-6 DĖL PRIĖMIMO Į KRETI KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS 2012 M. SAUSIO 26 D. SPRENDIMO NR. T2-6 DĖL PRIĖMIMO Į KRETINGOS RAJONO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLAS TVARKOS

Detaliau

Brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas 2012 m.

Brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas 2012 m. BRANDOS EGZAMINŲ ORGANIZAVIMAS IR VYKDYMAS 2012 M. BENDROSIOS NUOSTATOS Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas (toliau Aprašas) reglamentuoja vidurinio ugdymo programos dalykų brandos

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO PATVIRTINTA Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Tarybos 2019 m. vasario 19 d. Nutarimu Nr. (1.1) 150000-TP-3-3 STOJANČIŲJŲ Į VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS KRYPTIES REZIDENTŪROS STUDIJŲ PROGRAMAS

Detaliau

Microsoft Word - Plan metod. ob doc

Microsoft Word - Plan metod. ob doc Vilniaus darželis mokykla Svaja 2016 2017 m.m. priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo metodinės grupės metinė veiklos programa 1 1.Tikslas: didinti mokymosi efektyvumą, užtikrinant įvairių gabumų ugdytinių

Detaliau

PATVIRTINTA valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus

PATVIRTINTA valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus Kandidato vardas ir pavardė Gimimo data Adresas Deklaracijos pasirašymo data 1 priedas Valstybės įmonės Regitra nepriklausomų Audito komiteto narių atrankos komisijai KANDIDATO Į VALSTYBĖS ĮMONĖS REGITRA

Detaliau

BRIAN TRACY

BRIAN TRACY BRIAN TRACY BRIAN TRACY Kaip išauginti laimingus, sveikus, savimi pasitikinčius vaikus ir padėti jiems įgyti pranašumą Versta iš leidinio: BRIAN TRACY The Secrets of Rising Super Kids: How to Rise Happy,

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padaryti dvasios, neregimybės, Dievo pasaulį jusliškai suvokiamą, negana to, kiek įmanoma

Detaliau

ŠEŠIOLIKTOJI RUDENINĖ KOMANDINĖ IR INDIVIDUALIOJI RASEINIŲ KRAŠTO OLIMPIADA PROFESORIAUS JONO KUBILIAUS TAUREI LAIMĖTI KOMANDINĖS DALIES ATSAKYMŲ KORT

ŠEŠIOLIKTOJI RUDENINĖ KOMANDINĖ IR INDIVIDUALIOJI RASEINIŲ KRAŠTO OLIMPIADA PROFESORIAUS JONO KUBILIAUS TAUREI LAIMĖTI KOMANDINĖS DALIES ATSAKYMŲ KORT ŠEŠIOLIKTOJI RUDENINĖ KOMANDINĖ IR INDIVIDUALIOJI RASEINIŲ KRAŠTO OLIMPIADA PROFESORIAUS JONO KUBILIAUS TAUREI LAIMĖTI KOMANDINĖS DALIES ATSAKYMŲ KORTELĖ UŽDAVINIO NUMERIS TEISINGAS ATSAKYMAS. D. E. A

Detaliau

SKELBIMAS DĖL NEPRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas , įregistruota

SKELBIMAS DĖL NEPRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas , įregistruota SKELBIMAS DĖL PRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas 302705528, įregistruota Juridinių asmenų registre adresu Šiaulių r. sav. Sutkūnų

Detaliau

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond Modulio Mokymosi, asmenybės pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respondente, Kviečiame Jus dalyvauti Lietuvos mokslo tarybos

Detaliau

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k

Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, k Įžanga apie privatumą Dalyviai tyrinės tai, kaip jie patys suvokia privatumą ir kokį poveikį jis daro jų gyvenimams. Dalyviai apžvelgs informacijos, kurią jie norėtų išlaikyti privačią, tipus ir kontekstus,

Detaliau

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus metinės švietimo, kultūros ir sporto veiklos programos 3 priedas RADVILIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS KULTŪROS ĮSTAIGŲ 2012 M. RENGINIŲ PLANAS

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakulteto dekano 2018 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. V-100 VILNIAUS KOLEGIJA VERSLO VADYBOS FAKULTETAS PRAKTIKŲ ORGANIZAVIMO TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė

Jaunųjų žurnalistų tyrimas Nr. 2 – kūno kultūros mokytoja Oksana Zakarauskaitė – Paplauskienė Jaunųjų žurnalistų būrelio nariai nusprendė pasidomėti tais mokytojais, kurie tik šiais mokslo metais prisijungė prie Butrimonių gimnazijos bendruomenės. Šįkart į mūsų akiratį pateko mažutė, sportiška,

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

Eil. Nr. 1. Registracijos numeris Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerio 2018 m. vasario 13d. potvarkio Nr. A3-31 pr

Eil. Nr. 1. Registracijos numeris Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerio 2018 m. vasario 13d. potvarkio Nr. A3-31 pr Eil. Nr. 1. Registracijos numeris Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kanclerio 2018 m. vasario 13d. potvarkio Nr. A3-31 priedas 2018 METAIS FINANSUOJAMŲ VAIKŲ DIENOS CENTRŲ

Detaliau

2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi

2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams   Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi 2010 m. kovas Startavo Jono Meko svetainė viso pasaulio draugams www.jonasmekasfilms.com Draugai, mano draugai! Puiku! Čia mano nauja svetainė! Taigi prašau apsilankyti, čia įdėsiu šiek tiek dienoraščių

Detaliau

Vasaros stovykla

Vasaros stovykla Vasaros stovykla Egzotiška aplinka, įvairių pramogų jūra ir smagiausių įspūdžių vandenynas! Egzotiška aplinka, įvairių pramogų jūra ir smagiausių įspūdžių vandenynas! Tokią dienos stovyklos programą su

Detaliau

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas:

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: 2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: ggrazinak@gmail.com TOLERANCIJOS DIENAI SKIRTAS SPECIALUS NUMERIS

Detaliau

Nauja lietuvių bendruomenė Kipre

Nauja lietuvių bendruomenė Kipre Nauja lietuvių bendruomenė Kipre Dalia STAPONKUTĖ 2018 m. lapkričio 4 d., įvyko Visuotinis-steigiamasis lietuvių, gyvenančių Kipre, susirinkimas ir oficialiai įsteigta dar viena pasklidusių po pasaulį

Detaliau

PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama

PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS 2018 M. SAUSIO MĖN. RENGINIŲ PLANAS Eil.N r. Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama data Pagrindinis organizatorius, partneriai 1. IN

Detaliau

Forma patvirtinta Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktoriaus 2003 m

Forma patvirtinta Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktoriaus 2003 m Vardas Pavardė Asmens kodas Gyvenamoji vieta Telefono /el. pašto adresas Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos skyriui/tarnybai Forma patvirtinta Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos

Detaliau

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos kalbų pedagogų asociacijos konferencijoje Kalbos, kultūra

Detaliau

litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavim

litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavim litauisk Sveiki atvykę į Klepp mokyklą Informacinis lankstinukas užsienio kalba kalbančių mokinių tėvams /globėjams apie tėvų mokyklos bendradarbiavimą Bendradarbiavimas šeima - mokykla Svarbi ugdymo sąlyga

Detaliau

NR. 109 Šiaulių,,Romuvos gimnazija 2018 metai Specialus leidinys Galime sakyti, jog meilės ir pagarbos vertas kiekvienas žmogus. Bet kaip kalnuose būn

NR. 109 Šiaulių,,Romuvos gimnazija 2018 metai Specialus leidinys Galime sakyti, jog meilės ir pagarbos vertas kiekvienas žmogus. Bet kaip kalnuose būn NR. 109 Šiaulių,,Romuvos gimnazija 2018 metai Specialus leidinys Galime sakyti, jog meilės ir pagarbos vertas kiekvienas žmogus. Bet kaip kalnuose būna viena aukščiausia viršukalnė, taip ir žmonių būryje

Detaliau

TAUTINIŲ MAŽUMŲ APSAUGOS PAGRINDŲ KONVENCIJA

TAUTINIŲ MAŽUMŲ APSAUGOS PAGRINDŲ KONVENCIJA TAUTINIŲ MAŽUMŲ APSAUGOS PAGRINDŲ KONVENCIJA Europos Tarybos valstybės narės ir kitos šią tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją pasirašiusios valstybės, manydamos, kad Europos Tarybos tikslas yra

Detaliau

PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gim

PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gim PATVIRTINTA Vilkaviškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2017 m. kovo 1 d. įsakymu Nr. V-7 1 priedas Vilkaviškio Aušros gimnazija (Ugdymo įstaigos pavadinimas) VISUOMENĖS SVEIKATOS

Detaliau

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. rugsėjo 15 d. (OR. en) Tarpinstitucinė byla: 2015/0198 (NLE) 12046/15 ADD 1 VISA 288 COLAC 88 PASIŪLYMAS nu

Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. rugsėjo 15 d. (OR. en) Tarpinstitucinė byla: 2015/0198 (NLE) 12046/15 ADD 1 VISA 288 COLAC 88 PASIŪLYMAS nu Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2015 m. rugsėjo 15 d. (OR. en) Tarpinstitucinė byla: 2015/0198 (NLE) 12046/15 ADD 1 VISA 288 COLAC 88 PASIŪLYMAS nuo: Europos Komisijos generalinio sekretoriaus, kurio

Detaliau

Ką pasako kūno kalba?

Ką pasako kūno kalba? Mokinių įsidarbinimo galimybės Vilniaus teritorinė darbo birža, Jaunimo užimtumo skyrius Jaunimo darbo centras JEI TAU 14 16 metų 14-16 metų jaunuoliams dirbti draudžiama, išskyrus jų fizines galimybes

Detaliau

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny 2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tyrimas Globa abipusė nauda: tu įkrauni vaiką,

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

m. m. Pradinių klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose

m. m.  Pradinių klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose Kauno Bernardo Brazdžionio mokyklos-daugiafunkcio centro 1-10 klasių mokinių pasiekimai konkursuose, olimpiadose, viktorinose 2015-2016 m. m. Tarptautiniai konkursai Tarptautinės plaukimo varžybos Dzūkijos

Detaliau

PRATYBOS PASAULIO PAŽINIMAS Gegužė Mus supantys ženklai Ženklai mums padeda 1 Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduo

PRATYBOS PASAULIO PAŽINIMAS Gegužė Mus supantys ženklai Ženklai mums padeda 1 Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduo PASAULIO PAŽINIMAS Ženklai mums padeda Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduojamas situacijas. Užbaik sakinius. Ženklas nepadės, jei.. Kultūringas žmogus niekada... Kaip

Detaliau

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI

1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI 1 SKYRIUS Kai geros išdaigos baigiasi blogai. Iš tiesų labai labai blogai Frensis Fišas buvo labai SUSIJAUDINĘS. Galima net sakyti, NEPAPRASTAI SU SI JAUDINĘS. Labiau jis nesijaudintų net tuomet, jei jo

Detaliau

Priedas Nr.18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VE

Priedas Nr.18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VE Priedas 18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIKLOS PLANAS 2017/2018m.m. VEIKLOS TURINYS 1. Tikslas Skatinti

Detaliau

BRANDOS EGZAMINAI- 2009

BRANDOS EGZAMINAI- 2009 BRANDOS EGZAMINAI-2017 ATMINTINĖ 2017 m. ABITURIENTUI Parengė vadovaudamasi 2017 m. BRANDOS EGZAMINŲ ORGANIZAVIMO IR VYKDYMO TVARKOS APRAŠU direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Sabūnienė II. BRANDOS EGZAMINAI

Detaliau

Stazuotes uzsienyje on-line

Stazuotes uzsienyje on-line Tomas Jovaiša MD PhD FRCA FFICM Kodėl jauni gydytojai turi išvažiuoti į užsienį ir ko reikia, kad jie sugrįžtų. 15 metų ir 1 500 000 svarų patirtis Truputį apie mane VU medicinos fakultetas VU anesteziologijos

Detaliau

TVIRTINU Nemuno mokyklos direktorė Vesta Žiūraitienė KAUNO NEMUNO MOKYKLOS RENGINIŲ PLANAS 2018 M. GRUODŽIO MĖN. Diena Savaitės diena Val.

TVIRTINU Nemuno mokyklos direktorė Vesta Žiūraitienė KAUNO NEMUNO MOKYKLOS RENGINIŲ PLANAS 2018 M. GRUODŽIO MĖN. Diena Savaitės diena Val. TVIRTINU Nemuno mokyklos direktorė 2018-12-03 KAUNO NEMUNO MOKYKLOS RENGINIŲ PLANAS 2018 M. GRUODŽIO MĖN. Diena Savaitės diena Val. Renginio pavadinimas Vieta Dalyvauja Atsakingas Koordinatorius 01 Š 17.00

Detaliau

UAB “PHILIP MORRIS BALTIC”

UAB “PHILIP MORRIS BALTIC” PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos vyriausiosios rinkimų komisijos 2018 m. gegužės 8 d. sprendimu Nr. Sp-53 REGISTRAVIMO ŽYMA VISUOMENINIO RINKIMŲ KOMITETO (pavadinimas) VEIKLOS SUTARTIS 1 (data) (sudarymo

Detaliau

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų

2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų 2012 m. rugpjūčio 6 d. pirmadienį išvykimas iš Lietuvos. Kelionė į Rygos miestą (Latvija). Rygoje susitikimas su projekto partneriu (Latvijos Kalėjimų departamento atstovai) ir projekto koordinatoriumi

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus 2018 m. sausio 2 d. įsakymu Nr. VĮ- LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJAUS TEIKIAMŲ PASLAUGŲ SĄRAŠAS IR JŲ TEIKIMO T

PATVIRTINTA Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus 2018 m. sausio 2 d. įsakymu Nr. VĮ- LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJAUS TEIKIAMŲ PASLAUGŲ SĄRAŠAS IR JŲ TEIKIMO T PATVIRTINTA Lietuvos jūrų muziejaus direktoriaus 2018 m. sausio 2 d. įsakymu Nr. VĮ- LIETUVOS JŪRŲ MUZIEJAUS TEIKIAMŲ PASLAUGŲ SĄRAŠAS IR JŲ TEIKIMO TVARKA PRIEDAS NR. 1 Eil. Nr. Nemokama Paslaugos teikimo

Detaliau

KAUNO MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS Nr. T-33

KAUNO MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS Nr. T-33 KAUNO MIESTO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL PRIĖMIMO Į KAUNO MIESTO SAVIVALDYBĖS BENDROJO UGDYMO MOKYKLAS TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO 2018 m. vasario 6 d. Nr. T-33 Kaunas Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos

Detaliau

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS ĮVEIK VISUS 50+1 KALBOS IŠŠŪKIUS IR TAPK GERIAUSIU(-IA) AGENTU(-E) LABAS, AGENTE, kaip slaptasis(-oji) agentas(-ė), dirbantis(-i) tarptautiniu mastu,

Detaliau

364 ISSN KNYGOTYRA VLADO ŽUKO ATMINIMUI SKIRTA NACIONALINĖ MOKSLINĖ KONFERENCIJA ANYKŠČIUOSE Inga Liepaitė Vilniaus universiteto

364 ISSN KNYGOTYRA VLADO ŽUKO ATMINIMUI SKIRTA NACIONALINĖ MOKSLINĖ KONFERENCIJA ANYKŠČIUOSE Inga Liepaitė Vilniaus universiteto 364 ISSN 0204-2061. KNYGOTYRA. 2014. 63 VLADO ŽUKO ATMINIMUI SKIRTA NACIONALINĖ MOKSLINĖ KONFERENCIJA ANYKŠČIUOSE Inga Liepaitė Vilniaus universiteto Knygotyros ir dokumentotyros institutas, Vilniaus universiteto

Detaliau

Priedai_2016.indd

Priedai_2016.indd 1 testo užduočių vertinimo kriterijai Užd. Nr. Sprendimas ar atsakymas Taškai Vertinimas 1 Pasirinktas variantas D 1 Už teisingą atsakymą. 2 a) 939 1 Už teisingą atsakymą. 2 b) 1538 1 Už teisingą atsakymą.

Detaliau

EUROPOS KOMISIJOS SPECIALUS EUROBAROMETRAS 397, 2014 (Tyrimas atliktas 2013 m. vasario kovo mėnesiais) Sociologinio tyrimo dalies Tolerancija korupcij

EUROPOS KOMISIJOS SPECIALUS EUROBAROMETRAS 397, 2014 (Tyrimas atliktas 2013 m. vasario kovo mėnesiais) Sociologinio tyrimo dalies Tolerancija korupcij EUROPOS KOMISIJOS SPECIALUS EUROBAROMETRAS 397, 2014 (Tyrimas atliktas 2013 m. vasario kovo mėnesiais) Sociologinio tyrimo dalies Tolerancija korupcijai apžvalga Šioje dalyje nagrinėjamas bendras europiečių

Detaliau

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P 2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas 4.1.1. Perspektyva ir bendruomenės susitarimai Vizijos bendrumas:

Detaliau

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx Laimutės Kisielienės choreografija Jūratės Baltramiejūnaitės muzika, Bernardo Brazdžionio žodžiai PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/09/01 Pakeitimai padaryti po šokių kursų

Detaliau

Title of Presentation

Title of Presentation 2015 m. LIETUVOS ORNITOLOGŲ DRAUGIJOS planuojamos svarbiausios veiklos Liutauras Raudonikis Direktorius LOD sekretoriato struktūra 2015 metais planuojama LOD sekretoriato darbuotojų strukūra Liutauras

Detaliau

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną Marcinkevičių) Genys Pelėda Sraigės (1, 2) Paukščiai (1, 2)

Detaliau

UTENOJE LANKĖSI EKONOMINIO BENDRADARBIAVIMO IR PLĖTROS ORGANIZACIJOS EKSPERTAI

UTENOJE LANKĖSI EKONOMINIO BENDRADARBIAVIMO IR PLĖTROS ORGANIZACIJOS EKSPERTAI Utenos RVVG veiklos ataskaita už 2018 metus 2019-02-21 Kvietimai teikti projektų paraiškas Dalyvavimas Lietuvos VVG tinklo veikloje Kiti projektai Susitikimai Parodos Tarptautinis bendradarbiavimas Konferencijos,

Detaliau

Microsoft Word - XIII SKYRIUS Kulturos pav ter.doc

Microsoft Word - XIII SKYRIUS Kulturos pav ter.doc TURINYS I SKYRIUS. BENDROSIOS NUOSTATOS...2 II SKYRIUS. NUORODOS...2 III SKYRIUS. SANTRUMPOS... 3 IV SKYRIUS. ŽINIOS APIE BENDROVĘ...4 V SKYR1US. KOKYBĖS VALDYMO SISTEMA... 4 I SKIRSNIS. KOKYBĖS VALDYMO

Detaliau

(Microsoft Word - Tarybos nari\370 rinkim\370 tvarka_suderinta )

(Microsoft Word - Tarybos nari\370 rinkim\370 tvarka_suderinta ) LIETUVOS GRETUTINIŲ TEISIŲ ASOCIACIJA (AGATA) PATVIRTINTA 2013 m. gruodžio 3 d. Konferencijos protokolu Nr. 1 TARYBOS NARIŲ RINKIMO BEI ATŠAUKIMO TVARKA 1. Bendrosios nuostatos 1.1. Lietuvos gretutinių

Detaliau

LIETUVOS TAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO METŲ VEIKLOS PROGRAMA Patvirtinta LTOK Generalinės asamblėjos 2017 m. sausio 27 d. nutarimu Nr.6 Vilniu

LIETUVOS TAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO METŲ VEIKLOS PROGRAMA Patvirtinta LTOK Generalinės asamblėjos 2017 m. sausio 27 d. nutarimu Nr.6 Vilniu LIETUVOS TAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO 2017 2020 METŲ VEIKLOS PROGRAMA Patvirtinta LTOK Generalinės asamblėjos 2017 m. sausio 27 d. nutarimu Nr.6 Vilnius 2017 2 TURINYS I. LIETUVOS TAUTINIO OLIMPINIO KOMITETO

Detaliau

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m.

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA 2017 2018 M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas 190138895 Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. 1. Už kurį laikotarpį pateikiate ataskaitą? (pasirinkite)

Detaliau

Eil. Nr PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOJI BIBLIOTEKA 2018 M. SPALIO MĖN. RENGINIŲ P L A N A S Renginio pavadinimas Rengi

Eil. Nr PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOJI BIBLIOTEKA 2018 M. SPALIO MĖN. RENGINIŲ P L A N A S Renginio pavadinimas Rengi Eil. Nr. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. PRIENŲ JUSTINO MARCINKEVIČIAUS VIEŠOJI BIBLIOTEKA 2018 M. SPALIO MĖN. RENGINIŲ P L A N A S Renginio pavadinimas Renginio forma Vieta Planuojama data Pagrindinis organizatorius,

Detaliau