ISSN View metadata, citation and similar papers at core.ac.uk

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "ISSN View metadata, citation and similar papers at core.ac.uk"

Transkriptas

1 View metadata, citation and similar papers at core.ac.uk brought to you by CORE provided by Politologija ISSN ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ METŲ LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KADENCIJOS PARTIJŲ PROGRAMOSE LINA LELIUKAITĖ Nors literatūroje aptinkama daugybė bendro pobūdžio samprotavimų apie nacionalizmą, informacijos, kaip nacionalizmas atsispindi valstybės valdžios lygmeniu, faktiškai nėra. Tai determinuoja straipsnio tikslą per parlamentinių partijų programų analizę atskleisti etninio nacionalizmo raišką valstybės lygmeniu, nes partijos demokratinėse sistemose yra esminiai valdžios institutai, formuojantys valstybės politiką. Pasitelkus klasikinių nacionalizmo teoretikų Anthony D. Smitho, Karlo W. Deutscho, Benedicto Andersono, Rogerso Brubakerio, Ernesto Gellnerio įžvalgas, sudaromas tyrimo modelis: išskiriami penki etninio nacionalizmo kintamieji, kurių apraiškų ieškoma programose. Dėmesys partijų programų analizei etninio nacionalizmo kontekste leidžia efektyviai atskleisti esmines partijų nuostatas šiandienos aktualijų tematika: artikuliuojami migracijos, tautos, pilietybės etninių santykių, kalbos, tautinės valstybės etc. momentai. Programinių nuostatų lyginamoji analizė etninio nacionalizmo rėmuose leidžia išskirti aiškius partijų idėjinių sankirtų ir sąlyčio taškus. Lina Leliukaitė Vytauto Didžiojo universiteto Politologijos katedros diplomatijos ir tarptautinių santykių magistrantė (el. paštas: Lina Leliukaitė, 2012 Straipsnis įteiktas redakcijai 2012 m. birželio 25 d. Straipsnis pasirašytas spaudai 2012 m. rugsėjo 20 d.

2 202 politologija 2012/3 (67) Įvadas Nacionalizmo fenomenas pirmiausia tapatinamas su modernių teritorinių / tautinių valstybių kūrimosi ir nacionalinės tapatybės gimimo procesais, vykusiais XVIII amžiaus antrojoje pusėje, tačiau yra nuomonių, kad nacionalizmo ištakos atsirado antikos laikais. Apibūdindamas graikų identitetą Herodotas pirmasis suformulavo etniškumo ypatybes 1. Jos koncentruojasi į bazinius gerokai vėliau atsiradusio nacionalizmo konceptus: tą patį kraują, kalbą, kultūrą, papročius ir tradicijas. Šias ir daug kitų idėjų savo veikaluose kėlė ir vėlesni nacionalizmo fenomeno tyrinėtojai Anthony D. Smithas, Karlas W. Deutschas, Benedictas Andersonas, Rogersas Brubakeris, Ernestas Gellneris ir kiti. E. Gellneris taikliai pasakė, kad Nacionalizmas tai visų pirma politinis principas, reikalaujantis politinio ir tautinio vieneto sutapimo 2. Kartais atrodo, kad nacionalizmas savo prigimtimi buvo tam tikras Naujųjų laikų ad hoc reiškinys: įgyvendinus fundamentinį tikslą susiformavus tautoms ir joms sukūrus tautines valstybes nacionalizmo dvasia turėjo išsikvėpti. Bet vėlesni įvykiai ir šiandienos realijos rodo, kad nacionalizmo fenomenas ne tik nesumenko, bet priešingai pasireiškia nauja jėga, tad su juo susijusios problemos nenustoja aktualumo. Tai patvirtina Leonido Donskio įžvalgos: Kaip XIX ir XX amžiai buvo paskelbti nacionalizmo amžiais, taip XXI amžius, labai tikėtina, bus nacionalizmo amžiumi. <...> Nacionalizmas yra giliai įsišaknijęs į šio pasaulio realybę ir į visas atpažįstamas modernias žmogiškųjų ryšių, lojalumo ir prisirišimo idiomas. 3 1 Herodotus, The kinship of all Greeks in blood and speech, and the shrines of gods and the sacrifices that we have in common, and the likeness of our way of life. A. D. Godley vertimas į anglų kalbą. Cambridge, Harvard University Press, 1920, < Gellner E., Tautos ir nacionalizmas, Vilnius: Pradai, 1996, p Donskis L., Identity and Freedom. Mapping nationalism and social critisim in twentieth-century Lithuania, London: Routledge Studies of Societies in Transition, 2002, p. 11.

3 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ Šiandien nacionalizmas gali būti traktuojamas kaip vienas svarbiausių šiuolaikinę visuomenę mobilizuojančių ir konsoliduojančių veiksnių; šį fenomeną galima analizuoti ir kaip diskursą, susijusį su etninėmis ir rasinėmis mažumomis, įvairių grupių adaptacijos kontekstu ir eiga. Sparčiai globalėjančiame pasaulyje tai prioritetiniai valstybinės valdžios dėmesio objektai. Globalizacijos kontekste galima pažymėti, kad Kuo mūsų pasauliai tampa homogeniškesni, tuo labiau mes vertiname savo tradicijas. <...> Velsiečiai, Kanados prancūzai ir kataloniečiai nėra anomalija, jie veikiau yra avangardas. <...> Atsikandę globalaus gyvenimo būdo, mes tapsime tokie pat kultūriniai nacionalistai, kaip ir jie. 4 Kaip teigia vienas didžiausių nacionalizmo tyrimų autoritetų A. D. Smithas, Orientavimasis į praktiką yra viena iš nacionalizmo nuolatinės sėkmės priežasčių 5. Nuolatinė nekintanti nacionalizmo transformacija slepia priežastis, kodėl šios paradigmos tyrimų laukas yra neišsemiamas, o pats nacionalizmo fenomenas visuomet bus aktualus. Patyrus Didžiąją depresiją, Antrąjį pasaulinį karą, pasaulio kolonijinių imperijų skilimą ir branduolinio ginklo plitimą tautiškai ir ideologiškai padalytame pasaulyje, nacionalizmas ir tautiškumo vystymasis tapo politinės praktikos problemomis. O taikos išlaikymas tarp tautinių valstybių ir tarp nacionalistinių bei socialinių revoliucinių ideologijų ir judėjimų tampa gyvenimo ir mirties klausimu. 6 Įdomų argumentą nacionalizmo aktualumui ir svarbai pabrėžti pateikia Ronaldo Munckas: Nacionalizmas yra svarbus, nes dėl jo žmonės miršta. <...> Jei žmonės yra pasiryžę mirti dėl savo šalies, tuomet tai turi būti reiškinys, vertas tyrinėjimo. 7 4 Naisbitt J., Aburdene P., Mega-trends 2000, London: Sidgwick and Jackson,1990, p , Smith A. D., Nacionalizmas XX amžiuje, Vilnius: Pradai, 1994, p Deutsch, Merritt, Introduction. 7 Allahar A. L., Politics of Ethno-Nationalism: A Post-Colonial and Post-Socialist Schema, Sociologija. Mintis ir veiksmas 2 (22), 2008.

4 204 politologija 2012/3 (67) Nors literatūroje aptinkama daug bendro pobūdžio samprotavimų apie nacionalizmą, informacijos, kaip jis atsispindi valstybės valdžios lygmeniu, faktiškai nėra. Ši problematika ypač aktuali Lietuvai, nes šalies partinė sistema gali būti apibūdinama kaip galutinai nesusiformavusi daugiapartinė sistema 8, kurioje šalia sisteminių tradicinių partijų dažnai iškyla ir naujų politinių jėgų. Seimas dažnai susideda iš įvairių ideologinio spektro partijų, inter alia ir neseniai įsteigtos. Apie partijų programų tyrimo aktualumą signalizuoja tai, kad šie dokumentai yra vienintelis tvirtesnis pagrindas, kuriuo remiantis galima prognozuoti būsimojo Seimo ir vyriausybės politiką bei jos pasekmes šalies ekonomikai ir gyventojams. Dar daugiau tai vienintelis demokratine sistema ir vertybių svarba tikinčių piliečių orientyras pasirenkant, už ką balsuoti. Šis orientyras dar svarbesnis kai kalbame apie naujas partijas bei koalicijas, kurios neturėjo galimybės (ir atsakomybės) formuoti vyriausybę 9, pabrėžia Ramūnas Vilpišauskas. Nacionalizmo klausimas ypač palankus susipažinti su partijų nuostatomis. Jis apima platų šiandienos aktualijų lauką: nagrinėjami migracijos, tautos, pilietybės, etninių santykių etc. aspektai. Tai determinuoja straipsnio tikslą analizuoti etninio nacionalizmo raišką pagrindinių demokratinės valdžios institutų parlamentinių Lietuvos partijų programose. Tyrimas atliekamas pasitelkus klasikinių XX amžiaus pabaigos nacionalizmo teoretikų Anthony D. Smitho, Karlo W. Deutscho, Benedicto Andersono, Rogerso Brubakerio, Ernesto Gellnerio įžvalgas; remiantis jomis sudaromas tyrimo modelis išskiriami penki etninio nacionalizmo kintamieji: tauta, etniškumas, tautinė valstybė, santykiai su etninėmis grupėmis 8 Pilietinės visuomenės institutas, Lietuvos partinės sistemos kaitos įtaka politinei sistemai, Vilnius, 2004, < >, Lietuvos laisvosios rinkos institutas, Vilpišauskas R., Partijų rinkiminių programų nuostatos: prieštaravimai bei naujovės, <

5 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ ir pilietybė. Parengus tyrimo modelį, kiti uždaviniai yra: telkiantis į išskirtus etninio nacionalizmo kintamuosius tirti parlamentines Lietuvos politines partijas deklaruojamų siekių, ideologijos, principų ir vertybių atžvilgiu ir atlikti palyginamąją partijų programų turinio analizę etninio nacionalizmo kontekste. Vertėtų pažymėti, kad nacionalizmas gali būti tiesiog politikos dalis, todėl jo raiška atsispindi įvairių ideologijų partijų retorikoje. Nacionalizmo migraciją tarp ideologijų iliustruoja R. Brubakeris: Nacionalizmas, prieštaringas šovinizmo ir universalizmo mišinys, revoliucinės ir napoleoninės ekspansijos bei tautinio apsisprendimo principo paveldėtojas, didžiąją XIX amžiaus dalį buvo atsidūręs kairėje. Po pralaimėjimo m. jis migravo į dešinę, per bulanžizmo krizę 1889 m. tapo kritiniu centru, o Dreyfuso byla reiškė galutinį jo atėjimą. 10 Iš to išsikristalizuoja tyrimo problema: etninio nacionalizmo raiška parlamentinių Lietuvos partijų programose. Tyrimo problemos sprendimas padės atskleisti praktinę nacionalizmo raišką valstybės valdžios lygmeniu, nes tą valdžią demokratinėse santvarkose sudaro būtent partijos (partinė demokratija). Partijų programos yra vertybinės partijų pozicijų deklaracijos; remdamosi jomis partijos (kalbant apie parlamento lygmenį, vyriausybę partijų frakcijų nariai) formuoja einamąją valstybės politiką. Iš to kyla, kad straipsnyje nacionalizmo raiška valstybės valdžios lygmeniu tapatinama su deklaracijomis partijų programose, nes valstybės politikos gaires formuoja būtent partijų atstovai frakcijų nariai. Tyrime taikomas metodas yra kokybinė dokumentų partijų programų turinio analizė, kuri leidžia pasiekti tyrimo tikslą atskleisti, kaip partijų retorikoje reiškiasi etninio nacionalizmo momentai. Šis metodas pasirinktas todėl, kad jis geriausiai atitinka tyrimo ribas: tiriamos nuolatinės ir stabilios parlamentinių partijų pozicijos, kurias 10 Brubaker R., Pilietybė ir tautiškumas Prancūzijoje ir Vokietijoje, Vilnius: Pradai, 1998, p. 32.

6 206 politologija 2012/3 (67) atskleidžia deklaratyvūs teiginiai, pateikiami partijų programose, nes partijos programa (tyrimo ribose ir rinkimų į m. kadencijos Seimą programos) atspindi partijos vertybes, nuostatas etc. Demokratinėje santvarkoje tai turėtų būti orientyras piliečiams renkantis, už ką balsuoti. Kiti galimi partijų pozicijų tyrimo metodai, kaip antai partijų kandidatų apklausos ir kiekybinė partijų turinio analizė, nebuvo pasirinkti, nes kandidatų pasisakymai dažnai atspindi ad hoc įvykius ar problematiką, vyraujančią rinkimų agitacijos metu, o partijų programos yra ilgesnio laikotarpio (jei kalbama apie rinkimų programas) arba pastovių partijos nuostatų ir vertybių rinkinys, kuris leidžia susidaryti išsamesnį vaizdą apie galimą būsimos politikos formavimo kryptį ir sprendimų priėmimo tendencijas. Kiekybinė programų turinio analizė atmesta, nes pasirinktas tyrimo modelis reikalauja ne griežtų matematinių apskaičiavimų ir skaitinės jų išraiškos, bet prasminių ryšių atskleidimo ir gautų duomenų interpretacijos, todėl taip pat taikomas ir lyginamasis metodas, kai duomenys yra atitinkamai grupuojami. Straipsnyje nagrinėjamas etninis nacionalizmas ir jo apraiškos parlamentinių ( m. Seimo kadencijos) Lietuvos politinių partijų bendrose (nuolatinėse) ir rinkimų programose. Tyrimu siekta atskleisti tik nuostatas efektyvių partijų, kurios patenka į parlamentą ir formuoja realią politiką, o ne visų, kurios veikia Lietuvoje ar kada balotiravosi į rinkimus, tačiau nėra patekusios į Seimą. Nacionalizmo tyrimai. Nacionalizmo analizę pasunkina jo daugiasluoksniškumas bei atmainų ir formų gausa, tačiau tai kartu suponuoja reiškinio problemos tyrimų poreikio didėjimą. Daugelis iškiliausių nacionalizmo teoretikų A. D. Smithas, E. Gellneris, B. Andersonas, R. Brubakeris, K. W. Deutschas ir kiti, savo darbuose analizuodami nacionalizmo reiškinį jo kilmę, raidą, ryškiausius atvejus etc., pateikia vertingų įžvalgų, tačiau šie autoriai labiausiai kritikuotini už tai, kad telkiasi į teorines gaires, o ne praktinę šio fenomeno raišką. Apie praktinės nacionalizmo analizės trūkumą kalba ir pats K. W. Deutschas: <...> dauguma ankstesnių darbų, tiriančių

7 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ nacionalizmo fenomeną, buvo aprašomojo ar istorinio pobūdžio. Bet nacionalizmo problema nėra vien tik intelektualinė. Žmonės turėjo gyventi ir atitinkamai elgtis su šiuo reiškiniu praktikoje. Jie turėjo rasti būdą kaip pažaboti nacionalizmo destrukcinį ir savidestrukcinį potencialą. 11 Jam antrina A. D. Smithas: <...> literatūra nacionalizmo tema yra daugiau publicistinio stiliaus; nacionalizmo tyrimai yra apleistas baras. 12 Tai yra viena esminių priežasčių, kodėl nacionalizmo reiškinį reikia tirti per praktinės jo raiškos prizmę. Lietuvos partijų ir jų programų tyrimai. Daugiausia partijos Lietuvoje tirtos analizuojant jų (atsi)kūrimą, institucionalizaciją, politinių ir socioekonominių skirčių paieškas, partijų lyderių vertybines nuostatas bei rinkėjų profilius ir balsavimo lūkesčius: 1996 m. Algis Krupavičius sudarė knygą Politinės partijos Lietuvoje: atgimimas ir veikla 13 (antrojoje dalyje aprašomos tuometinės partijos: cituojamos programų ištraukos, kartu ir atspindinčios nacionalizmą (pvz., ypač Jaunosios Lietuvos partijos, Lietuvių tautininkų sąjungos), tačiau 1) tikslingai nacionalizmo raiškos aspektas nėra analizuojamas; 2) analizuotos partijos nepatenka į straipsnyje apsibrėžto tyrimo ribas tirti parlamentines m. Seimo kadencijos partijas.); 1997 m. pasirodė kolektyvinė monografija Lietuvos politinės partijos ir partinė sistema 14, kurią sudarė Algimantas Jankauskas, Egidijus Kūris ir Jūratė Novagrockienė (antrojoje knygoje pateiktos tuometinių partijų programos bei statutai; tačiau tai daugiau kompiliacinė knygos dalis, nes jokios analizės nėra.); 2007 m. Ainė Ramonaitė vykdė posovietinės Lietuvos visuomenės sociopolitinės sanklodos analizę knyga Posovietinės Lietuvos politinė anatomija 15 (ana- 11 Deutsch and Merritt, Introduction. 12 Smith, 1994, p Krupavičius A., Politinės partijos Lietuvoje: atgimimas ir veikla, Kaunas: Litterae universitatis, Jankauskas A., Kūris E., Novagrockienė J., Lietuvos politinės partijos ir partinė sistema, Kaunas: Naujasis lankas, Ramonaitė A., Posovietinės Lietuvos politinė anatomija, Vilnius: Versus aureus, 2007.

8 208 politologija 2012/3 (67) lizuojami visuomenės politinių nuostatų ir politinės elgsenos motyvai) ir 2009 m. Lietuvos partijų vertybinis žemėlapis: partijų elito nuostatų analizė 16 (tiriama partinės demokratijos padėtis Lietuvoje ir pačių partijų vertybiškumas); Eglė Butkevičienė, Eglė Vaidelytė ir Giedrius Žvaliauskas 2009 m. Politologijoje skelbtame straipsnyje Ideologija ir partinė veikla: Lietuvos partijų lyderių požiūris 17 kalbėjo apie partijų beveidiškumą ideologijų atžvilgiu; 2005 m. ir 2009 m. atitinkamai pasirodė A. Jankausko sudaryti straipsnių rinkiniai Lietuva po Seimo rinkimų ir Lietuva po Seimo rinkimų Toliau dėmesį teikiant partijų programų analizei, reikia paminėti 1996 m. Lietuvos informacijos instituto išleistą knygą Svarbiausios ekonominės politikos nuostatos Lietuvos politinių partijų rinkimų programose 20, tačiau analizuoti, kaip tai atsispindi ir pačiame pavadinime, ekonominiai aspektai m. A. Kubilius, K. Masiulis, K. Škiudas ir Dešiniosios Alternatyvos iniciatyvinė grupė išleido knygą Sėkmės Lietuva: dešinioji alternatyva: konservatyvioji politinė programa 21, tačiau tai buvo tik platesnis, su daugiau statistinių lentelių ir iliustracijų partijos programos variantas. Ramūnas Vilpišauskas 2004 m. Lietuvos laisvosios rinkos institutui yra pateikęs analizę Partijų rinkiminių programų nuostatos: prieštaravimai bei naujovės 22. Tyrimas telkia dėmesį į partijų programose pateikiamą 16 Ramonaitė A., sud., Partinės demokratijos pabaiga? Politinis atstovavimas ir ideologijos, Vilnius: Versus aureus, Butkevičienė E., Vaidelytė E., Žvaliauskas G., Ideologija ir partinė veikla: Lietuvos partijų lyderių požiūris, Politologija 2 (54), Jankauskas A., sud., Lietuva po Seimo rinkimų 2004, Kaunas: Naujasis lankas, Jankauskas A., sud., Lietuva po Seimo rinkimų 2008, Vilnius: Vilniaus universiteto leidykla, Čeikauskienė M., Ušpalienė R., Svarbiausios ekonominės politikos nuostatos Lietuvos politinių partijų rinkimų programose, Vilnius: Lietuvos informacijos institutas, Kubilius A. et al., Sėkmės Lietuva: dešinioji alternatyva: konservatyvioji politinė programa, Vilnius: Dešinioji Alternatyva, Vilpišauskas, <

9 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ socialinę problematiką (pensijos, atlyginimai, sveikatos apsauga, ekonomikos rodikliai etc.). Plačią tematiką (analizuota ekonominė, mokesčių ir finansų, socialinė, žemės ūkio etc. politika) apimančią partijų programų turinio analizę vykdė Lietuvos laisvosios rinkos institutas 2004 m. išskyrė ir apibendrino partijų rinkimų programų nuostatų prieštaravimus ir naujoves 23. Toks pats tyrimas, tik analizuojant dar daugiau sričių, buvo atliktas Lietuvos laisvosios rinkos instituto ir Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto 2008 m. 24 Be daugelio kitų sričių, tyrime analizuota ir su nacionalizmu susijusi kultūros politikos sritis, pateiktos kultūros politikos perspektyvos. Tai bene vienintelis nacionalizmo aspekto partijų programų kontekste tyrimas. Partijų programų tyrimai buvo atliekami valstybės aplinkosaugos politikos 25, žmogaus teisių 26, moterų ir lygių galimybių klausimo politinių partijų rinkimų programose 27, lygių galimybių, paramos šeimai ir užimtumo skatinimo 28 kontekstuose. Lietuvos partijų programų turinio tyrimų atlikta labai nedaug; etninio nacionalizmo kontekste tokio pobūdžio tyrimų iš viso nėra. Apžvelgus Lietuvos politinių partijų ir jų programų tyrimus, paaiškėjo, kad etninio nacionalizmo klausimas Lietuvos moksliniame diskurse nėra analizuojamas ir faktiškai nefigūruoja tai savo ruožtu signalizuoja apie tokio pobūdžio tyrimo poreikį. 23 Lietuvos laisvosios rinkos institutas, Politinių partijų programų 2004 m. Seimo rinkimams analizė, < Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ir VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) projektas Piliečių pasirinkimas 2008, < Cironkaitė S., Volungevičius j., J., Lietuvos politinių partijų programų analizė valstybės aplinkosaugos politikos kontekste, Geografija 45 (2), 2009, p , Lietuvos mokslų akademijos leidykla. 26 Vidūnaitė M., Kaip žmogaus teises supranta Lietuvos politinės partijos? Žmogaus teisės rinkiminėse 2008 metų Lietuvos politinių partijų programose, Žmogaus teisių stebėjimo institutas, < Purvaneckienė G., Moterys ir rinkimai, Moterų informacijos centras, < lygus.lt/gm/admin/files/moterys%20ir%20rinkimai.rtf>, Ibid.

10 210 politologija 2012/3 (67) 1. Etninio nacionalizmo samprata remiantis iškiliausių XX amžiaus pabaigos teoretikų įžvalgomis Nacionalizmo pasirodymas paprastai datuojamas XVIII amžiaus antrąja puse, todėl jis laikomas moderniu reiškiniu, t. y. siejamas su moderniąja epocha, arba Naujaisiais laikas, kurių pradžia laikoma Didžioji Prancūzijos revoliucija (1789 m.) 29. Šiuo laikotarpiu iškilo nauja, aiškiai apibrėžta nacionalinio suverenumo ir apsisprendimo doktrina ir pirmą kartą politinių pastangų tikslu tapo įgyti ir išlaikyti tautiškumą 30. Prieš pradedant nagrinėti etninio nacionalizmo ypatumus, pirmiausia derėtų jį skirti nuo liberaliojo / pilietinio nacionalizmo. Šie du pagrindiniai nacionalizmo tipai yra dažniausiai priešpriešinami vienas kitam. Pilietinio ir etninio nacionalizmo kontrastus parodo 1 lentelė. 1 lentelė. Pilietinio ir etninio nacionalizmo kontrastai 31 Pilietinio nacionalizmo akcentai Etninio nacionalizmo akcentai Teisė ir įstatymas Bendros šaknys ( kraujas ) Pasirinkimas Paveldas Racionalus prisirišimas Emocinis prisirišimas Vienybė pagal pasirinkimą Vienybė pagal priskyrimą Demokratinis pliuralizmas Etninės daugumos valdžia Individai sukuria tautą Tauta sukuria individus Kadangi tyrimas koncentruojasi į etninio nacionalizmo raišką, logiškiausia pradėti nuo konceptą suformulavusio Johanno Gottfriedo von Herderio įžvalgų: etninis nacionalizmas yra tokia nacionalizmo forma, pagal kurią valstybė gauna legitimumą iš istorinių kultūrinių 29 Smith, 1994, Įvadinis skyrius: Anthony D. Smith nacionalizmo samprata, viii. 30 Ibid., p Hill R. Ch., Civic Nationalism & Ethnic Nationalism, < hillrr/161lec16.htm>,

11 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ arba tradicinių grupuočių etnosų 32. Radikaliausiu etninio nacionalizmo pavyzdžiu yra laikomas nacizmas ir nacių Vokietija; Italijos fašizmas labiau telkiasi į piliečio ir valstybės santykį (buvo skiriama mažiau dėmesio etniškumui), siekiant individą visiškai pajungti pastarosios valiai, o tai savo ruožtu lėmė fašizmo ir nacionalsocializmo skirtumus. Vertėtų pažymėti, jog A. D. Smithas (1994) teigia, kad nacionalsocializmas ir fašizmas esmiškai skiriasi nuo etninio nacionalizmo: tai, kas nacionalistams yra tikslas (tautinė valstybė), fašistams tik priemonė tolesnei ekspansijai ir prievartai. A. D. Smitho požiūris į etninį nacionalizmą atsispindi samprotavimuose apie nacionalistinio mąstymo kilmę: Istorija ir etninė tradicija vaidina svarbiausią vaidmenį nacionalistiniame mąstyme, nes tėvynės nepriklausomybės poreikis yra vienas iš pagrindinių nacionalistinio judėjimo reikalavimų. Nuo pat pradžios nacionalizmas fetišizuoja etninius, tautosakos, gimtosios žemės, kalbos, religijos, papročių ir postuluojamos kilmės ryšius, kad tik būtų patvirtinti ir atgaivinti platesniu teritoriniu mastu tie broliški solidarumo jausmai, kuriuos komunikacijų stoka, lokališkumas bei grupiškumas išardė ir suskaldė. 33 Iš to kyla, kad nacionalizmas yra ideologinis judėjimas už tam tikros socialinės grupės, kurią kai kurie jos nariai suvokia kaip realią ar potencialią tautą, autonomijos, vienybės ir tapatumo įgijimą ir išlaikymą 34. Anot E. Gellnerio, [n] Nacionalizmas pirmiausia yra politinis principas, kuris teigia, kad politinis ir tautinis vienetas turi sutapti 35. E. Gellneris nacionalizmą prilygina legitimacijos teorijai, pagal kurią reikia, kad etninės ribos nesikirstų su politinėmis ir ypač, kad etninės ribos kurioje nors valstybėje <...> neskirtų turinčiųjų valdžia nuo visų kitų Etninio nacionalizmo definicija pagal Johann Gottfried von Herder, < wordiq.com/definition/ethnic_nationalism>, Smith, 1994, p Ibid., p Gellner, p Ibid., p. 14.

12 212 politologija 2012/3 (67) B. Andersonas nacionalizmo sampratą praturtina analizuodamas kalbos aspektą. Anot jo, būtent kapitalizmas ir ištobulėjusi knygų spausdinimo technika suponavo nacionalizmo iškilimą per tai, kad kapitalistai siekė parduoti kuo daugiau knygų ir uždirbti pinigų tam reikėjo knygas leisti vietinėmis kalbomis, o ne lotynų kalba, kurios dauguma žmonių nemokėjo. Kalba tapo cementuojančiu veiksniu, nes būtent per ją žmonės pradėjo tapatinti save su kitais, kalbančiais ta pačia kalba, ir skirti nuo ja nekalbančiųjų tai tapo įsivaizduojamos bendruomenės embrionu 37. R. Brubakeris nacionalizmo fenomeną laiko ne tik normaliu, bet ir per se suprantamu reiškiniu. Tai, kad nepiliečių nušalinimas nuo balsavimo teisės tautiniuose rinkimuose niekur rimtai nebuvo ginčytas, netgi daugelyje Europos šalių su gausiais, ilgą laiką jose gyvenusiais nepiliečiais, liudija modernių valstybių nacionalizmo galią iš tikro aksiominį statusą. <...> Rinkimų teisės (ir kitų institutų) atitvėrimas nuo nepiliečių paremtas aksioma, kad tautinė valstybė gali, o faktiškai privalo atskirti narius nuo nenarių, yra viena iš šio normalaus, legitimaus, racionalaus nacionalizmo išraiškų. 38 R. Brubakeris nacionalizmą suvokia kaip laiko neapribotą reiškinį, kuris visuomet bus aktualus, nes svarbiausias šio fenomeno objektas yra tauta, kuri jau šimtmečiais nenustoja aktualumo. Teiginį argumentuoja ir kita R. Brubakerio mintis: Nacionalizmas yra drama, kurioje pagrindiniai veikėjai yra tautos. 39 Vis dėlto toliau autorius ima žvelgti į nacionalizmą jau ne kaip į tautų buvimo padarinį, bet kaip į politikos paveiktą reiškinį: Nacionalizmas nėra sukeltas tautų. Jis yra sukeltas arba geriau, jis yra sužadintas tam tikrų politikos laukų. Jo dinamika yra valdoma politikos laukų, o ne kolektyvumo ypatybių / savybių. <...> Tautiškumas ir nacionalizmas klesti šiandien daugiausia dėl režimo politikos Anderson B., Įsivaizduojamos bendruomenės. Apmąstymai apie nacionalizmo kilmę ir plitimą, Vilnius: Baltos lankos, 1999, p Brubaker, 1998, p Ibid., p Ibid., p. 17.

13 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ Per tautos prizmę apie nacionalizmą kalba ir K. W. Deutschas. Anot jo, Tautos išsaugojimas, tautos kūrimas ir nacionalizmas arba tikrų ar įsivaizduojamų savo tautos ir jos narių interesų preferencija tai vis dar pagrindinė ir netgi auganti politikos jėga, kurios ignoravimas gero linkinčius valstybės veikėjus vestų į pražūtį 41. Vis dėlto teoretikas pažymi, kad [b] Bet kokie nevaldomi bandymai homogenizuoti planetą pagal kažkieno branginamo gyvenimo būdo įsivaizdavimą vedė į didėjančią frustraciją, išsekimą ar destrukciją 42. K. W. Deutschas pabrėžia, jog nacionalizmas gali kilti kaip atsakas į sparčią vesternizaciją 43. Autorius analizuoja istorinę sociologinę nacionalizmo kilmę: kai žmonės suformavo liaudį / tautą (a people) ir įsisąmonino tai per kultūrinius ir dvasinius pokyčius, pasikeitus svarbiausioms vertybėms, kurios mokė juos didžiuotis tuo, kas jie yra; tai tapo ne tik potencialiu naujo individualaus ir socialinio elgesio modeliu, bet ir politiniu veiksmu 44. Jei visa tai būtų nutikę besiplečiančios socialinės mobilizacijos ir aštrėjančių socialinių konfliktų laikais, nacionalizmas būtų lengvai virtęs politiniu ginklu, galingu žmonių organizavimo pagal socialinius konfliktus modeliu. <...> Ir jei šios nacionalizmo tendencijos būtų sustiprintos apgalvotų valdžios veiksmų, visuomeninės švietimo sistemos, laikraščių ir kitų masinės komunikacijos medijų, ekonomikos interesų grupių ir kitų privačių ar viešų agentūrų vadovų tada iš tikrųjų nacionalizmas galėjo atsirasti scenoje kaip dominuojanti politinė jėga XIX ir XX amžiuose. Nacionalizmas, tiesą sakant, ir iškilo kaip tokia dominuojanti jėga 45. K. W. Deutschas įspėja ir apie galimą destrukcinį nacionalizmo poveikį: Kraštutinis bandymas išsaugoti liaudį / tautą (a people) nepakitusią su jos institucijomis ir politikomis pirmiau- 41 Deutsch K. W., Nationalism and Social Communications: an Enquiry into the Foundations of Nationality, Cambridge, Massachusetts: The M.I.T. Press, 1996, p Ibid., p Ibid., p Ibid., p Ibid., p. 181.

14 214 politologija 2012/3 (67) sia veda į iškraipymą, o kraštutiniais atvejais galų gale į tradicijų ir institucijų praradimą. Todėl prarandama savideterminacija; išsekęs nacionalizmas tampa tautos destrukcijos jėga. 46 Apibendrinti minėtų autorių požiūrius pateikiamas Richardo Jenkinso nacionalizmo reiškinį apibūdinantis modelis 47 : Nacionalizmas yra etninės identifikacijos ideologija, kuri: yra sąlygota istoriškai ir situacijos; yra būdinga sudėtinių / kompleksinių visuomenių (valstybių, bet nebūtinai tautinių valstybių) politikai; turi ryšį su kultūra ir etniškumu kaip narystės politiškai organizuotame vienete (polity) kriterijais; tvirtina kolektyvinį istorinį likimą politiškai organizuotam vienetui (polity) ir / ar jo etniškai apibrėžtiems nariams. 2. Parlamentinių metų Lietuvos Respublikos Seimo kadencijos partijų programų analizė: etninio nacionalizmo kintamųjų raiška Lietuvoje ryškiausiu etninio nacionalizmo raiškos laikotarpiu galima laikyti tarpukarį Antano Smetonos prezidentavimo laikus. Vertėtų pateikti ir R. Brubakerio įžvalgas, atspindinčias tarpukario Lietuvos kontekstą: Toli gražu ne nykstančios ar nemodernios etnokultūrinės nacionalizacijos dinamikos naujosiose tarpukario Europos tautinėse valstybėse reprezentavo savitai modernią politizuoto etniškumo formą, priklausančią nuo tautos vardu išreikštų pretenzijų į politinę kontrolę, ekonominę gerovę ir visišką kultūrinę raišką savo pačios nacionalinės valstybės viduje. Tokios pat pretenzijos yra reiškiamos ir šiandien. 48 L. Donskis taip pat pateikia minčių šia tema: Nepai- 46 Ibid., p Jenkins R., Rethinking Ethnicity. Arguments and Explorations, London: SAGE, 1997, p Brubaker, 1996, p. 83.

15 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ sant pozityvaus vaidmens, kurį suvaidino pagrindinės srovės / konservatyvusis nacionalizmas Sovietų okupacijos laikais, tarpukariu šis Lietuvos nacionalizmo aspektas turėjo pavojingų implikacijų šalies politikai ir kultūrai. Pirmiausia, konservatyvusis <...> nacionalizmas buvo oficiali ir vienintelė tuometinio Lietuvos Prezidento Antano Smetonos autoritarinio režimo ideologija. <...> Antra, ji [ideologija] buvo iš esmės atsakinga už naujo politinio diskurso vystymą, kuris neturėjo nieko bendra su Renesanso ir baroko Lietuvos <...> multietnišku, multireliginiu ir multikultūriniu identitetu. Lietuva, kuri turėjo istorinį ir kultūrinį buvimo multietnine, multireligine ir multikultūrine visuomene paveldą, staiga buvo paveikta naujos ideologijos, kurios pasekmės ir poveikis dabartinei Lietuvai yra pernelyg akivaizdūs, kad tai dar reikėtų akcentuoti. 49 Neįmanoma paneigti, kad tarpukario politika padarė didžiulį poveikį lietuvių sąmonei mūsų tapatumas yra suformuotas būtent tuo metu: svetimšalių ar tiesiog Kito baimė ir netolerancija turi istoriškai paaiškinamą kilmę. L. Donskio manymu, geriausiai šiuolaikinį lietuviškąjį nacionalizmą atspindi filosofo Antano Maceinos mintys. L. Donskis pateikia 1941 m. Lietuvos aktyvistų fronto Lietuvos išlaisvinimo iš Sovietų Sąjungos programą, kurioje A. Maceina išskyrė tokius prioritetus 50 : 1) Lietuvių nacijos rasinio grynumo išsaugojimas. 2) Lietuvių moterų skatinimas vykdyti savo svarbiausią misiją teikti tautai kuo daugiau sveikų naujagimių. 3) Lietuvių etninio dominavimo didžiausiuose šalies miestuose skatinimas. 4) Griežta ir bekompromisė kova lietuviškoje kultūroje su madomis, kurios yra nepakankamai lojalios ir pagarbios lietuviškumui arba nelaiko tautos ir tautinio susitelkimo prioritetu visais įmanomais atvejais. 49 Donskis, p Ibid., p. 29.

16 216 politologija 2012/3 (67) L. Donskis apgailestauja, kad Maceinos ideologinės idiomos yra gyvos ir šių dienų Lietuvoje. Didžiajai daugumai Lietuvos intelektualų tautybė yra terminas, ne ką tesiskiriantis nuo etniškumo. Politinių ir kultūrinių terminų maišymas pasiekia viršūnę negebėjime ar sąmoningame atsisakyme tapatinti lietuviškumą su Lietuvos pilietybe. Ta prasme, jei kas nors yra etninis lenkas ar rusas arba žydų tautybės, tai jis negali būti tikras lietuvis. Tendencija suvokti lietuviškumą griežtai etnokultūriniais, o ne politiniais terminais atskleidžia labai siaurus, konservatyvius ir uždarus lojalumo ir identiteto konceptus, kurie determinuoja lietuvių sąmonę 51. Ar išties tokios pozicijos atsispindės Lietuvos politinių partijų programinėse nuostatose, padės atsakyti išsami partijų programų analizė Etninio nacionalizmo kintamųjų raiška: tauta LSDP akcentuoja tautos išskirtinumą: Žmonijos istorinėje raidoje susiformavo etninės kultūrinės bendruomenės tautos. <...> ypač svarbiu uždaviniu tampa tautų tapatumo, jų kultūrinės įvairovės išsaugojimas. 52 A. D. Smithas rašo: žmonija iš tikrųjų ir natūraliai padalinta į skirtingas istorines ir kultūrines bendruomenes, vadinamas tautomis. <...> Kiekviena tauta apibrėžia savo narių tapatumą, nes jos specifinė kultūra formuoja individą. 53 R. Brubakeris antrina teigdamas, jog tautos yra suvokiamos kaip istoriškai įsišaknijusios, organiškai išsirutuliojusios individualybės, kurias jungia išskirtinė Volkgeist [vok. tautos dvasia] ir jos beribiškai išsišakojusios išraiškos <...> kultūroje. 54 LSDP pažymi, kad yra seniausia tautinio Lietuvos atgimimo partija, nuosekliai [kovojusi] už tautos 51 Ibid., p LSDP programa, p Smith, 1994, p Brubaker, 1998, p. 29.

17 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ nepriklausomybę 55. O štai LiCS teigia savo siekius ir tikslus nukreipianti <...> tautos ir valstybės politikos tęstinumui užtikrinti 56. LRLS akcentuoja siekį atgaivinti pilietiškai sąmoningą ir aktyvią visuomenę, žmogų, kaip moraliai atsakingą asmenybę, pilietį savo krašto šeimininką ir patriotą 57. E. Gellneris pažymi: <...> jeigu politinio vieneto valdytojai priklauso kitai tautai nei dauguma tų, kuriuos jie valdo, šitai <...> yra <...> nepriimtinas politinio teisingumo pažeidimas. 58 TTP siekia grąžinti Tautai aukščiausios valdžios suvereno galią 59. Tautos suverenitetą akcentuoja B. Andersonas: tauta tai įsivaizduojama politinė bendruomenė ir įsivaizduojamai iš prigimties <...> suvereni 60. R. Brubakeris pažymi: Beveik visos [modernios / tautinės valstybės] pripažįsta legitimuojančią tautos ar liaudies suvereniteto doktriną. Beveik visos jos pretenduoja semtis valstybinės galios iš tautos ar liaudies ir naudoti ją tautos ar liaudies labui, o ne tiesiog valdyti. 61 Partijų požiūrius vienija 62 ir tautos patriotiškumo akcentavimas. TS-LKD iškristalizuoja tikslą kurti Globalią Lietuvą arba Lietuviją, kaip visus Lietuvoje ir pasaulyje gyvenančius lietuvius aprėpiančią bendruomenę 63. TS-LKD užsimena ir apie lietuvių tautos diasporos tautos problematiką: Per penkiolika metų lietuviai tapo 55 LSDP programa, priimta 2009 m. kovo 7 d., < partijos-programa.html>, , p LiCS partijos programa, < , p LRLS programa Piliečių respublika, < , p Gellner, p TTP Seimo rinkimų programa 2008, < , p Anderson, p Brubaker., 1998, p Pastaba. Iš esmės pasikartojančią partijų retoriką tikslinga pateikti sugrupuotą. Tam tikrais aspektais panašios partijų nuostatos bus pateikiamos lentelėse išskirtų kintamųjų kontekste. Šios lentelės yra sudarytos straipsnio autorės. 63 TS-LKD rinkimų programa, < programa_2008_2012/9081>, , p. 172.

18 218 politologija 2012/3 (67) 2 lentelė. Patriotiškumas Partijų nuostatos Teoretikų įžvalgos TPP: patriotinis ugdymas vienas didžiausių A. D. Smithas: nacionalizmas lemia, kad iššūkių Lietuvos mokyklai 64 pirmą kartą politinių pastangų tikslu TTP: patriotiškumas valstybės galios šaltinis 66 tapo įgyti ir išlaikyti tautiškumą 65 LRLS: Lietuva sėkmingai konkuruos globaliame pasaulyje puoselėdama savo kultūrinę tapatybę ir patriotizmą, savigarbą ir ambiciją diasporos tauta, ir tai yra nemenkas iššūkis tautinei tapatybei: tauta nebėra vien tie, kurie nuolat gyvena valstybės geografinėse ribose. Turime kalbėti apie naujo tipo, transnacionalinės, globalios lietuvių tapatybės kūrimą. <...> turime stiprinti globalią lietuvių tapatybės raišką. 68 TS-LKD emigraciją įvardija kaip tautos eroziją. Anot partijos, [t] Tautos erozija pasireiškia tuo, kad lietuviai yra tapę nykstančia tauta <...> ir tai reiškia, kad iškyla iššūkiai <...> tautos egzistavimui 69. TTP taip pat apgailestauja dėl tautos sklaidos: Ar teisinga, kad dalis tautos išsibėgiojusi po svetimus kraštus? Ar tai nėra iššūkis mums?! 70 Vis dėlto tautos išsibarstymas traktuojamas ir kaip pozityvus veiksnys. Nepaisant to, dauguma partijų kartu ir TS-LKD (tai signalizuoja apie nuostatų integralumo stoką) deklaruoja siekius susigrąžinti emigrantus atgal į tėvynę. 64 TPP 2008 m. rinkimų į LR Seimą programa, < , p Smith, 1994, p TTP Seimo programa 2008, p LRLS programa Piliečių respublika, p TS- LKD rinkimų programa, p Ibid., p TTP Seimo programa 2008, p. 2.

19 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ lentelė. Diaspora kaip teigiamas reiškinys Partijų nuostatos Teoretikų įžvalgos TTP: išeivijos lietuviai patikimi Lietuvos interesų skleidėjai 71 TS-LKD: Globalios Lietuvos koncepcijoje tautos pasklidimas pasaulyje pozityvi valstybės ir jos politikos plėtros galimybė 73 ; Lietuvos įvaizdžio pasaulyje kūrimas panaudojant lietuvių diasporą 74 R. Brubakeris: Net jeigu teritorinės sienos šiuo momentu būtų teisingai nubrėžtos, momentinis teritorinio padalijimo ir asmenų pasiskirstymo atitikimas neišliktų. Tautos yra iš prigimties mobilios ir dinamiškos; jų erdvinė konfigūracija laikui bėgant keičiasi dėl narių migracijos Kovai su emigracija TS-LKD suformuoja tautinę ambiciją: 2050 metais lietuvių Lietuvoje turi gyventi ne mažiau kaip 4 milijonai. 75 LSDP taip pat apgailestauja dėl to, kad per daug jaunų žmonių palieka mūsų Tėvynę 76. O dauguma partijų pabrėžia ryšio su išeivija palaikymą. Partijų tikslai suprantami, nes išeivijos ryšio su tėvyne palaikymas sudarys sąlygas lietuvių diasporai jaustis tos pačios lietuvių tautos nariais. Atsirandančios prielaidos išeivijai tapatintis su tėvynėje likusiais lietuviais, pasak E. Gellnerio, labai svarbios, nes [t] Tai, kad jie pripažįsta vienas kitą vienos bendruomenės nariais, ir paverčia juos tauta 77. Vis dėlto reikia pasakyti, kad šis vienybės jausmas labiau fasadinis, nes, kaip pažymi B. Andersonas, bendruomenės nėra realios, o tik menamos: [Bendruomenė] yra įsivaizduojama, nes netgi pačios mažiausios tautelės atstovai niekada nepažins savo tautiečių 71 TTP Seimo programa 2008, p. 12 (kursyvas mano L. L.). 72 Brubaker, 1996, p Ibid., p TS-LKD rinkimų programa, p Ibid., p. 19 (kursyvas mano L. L.). 76 LSDP programa, p Gellner, p. 22.

20 220 politologija 2012/3 (67) 4 lentelė. Ryšio su išeivija palaikymas Partijų nuostatos Teoretikų įžvalgos DP tikslas sudaryti palankias sąlygas grįžti R. Brubakeris: <...> pilietybė nėra tiesiog sėslu- tautiečiams į Tėvynę 78 LiCS remia reemigracijos procesus 80 mo atspindys; tai yra ilgalaikis asmeninis statusas, TS-LKD: jei Lietuva nenori prarasti išeivijos, turi į ją investuoti, per švietimą perduoti kurio nesuteikia vien tik lietuvišką tapatybę išeivijoje augančiai kartai, pervažiavimas per valstybę ar ilgesnis sėslumas išlaikyti realią grįžimo į Lietuvą perspektyvą 81 LSDP: kultūrinė ir socialinė parama ir kuris neprarandamas gyvenantiems užsienyje tautiečiams turi su laikinu ar ilgalaikiu tapti pagrindiniu kriterijumi įgyvendinant išvykimu. Šiuo atžvilgiu ilgalaikę emigracijos mažinimo, naujosios moderni valstybė yra ne emigrantų kartos tautiškumo išsaugojimo, jos paprasta teritorinė, o narystės organizacija, pilie- sugrąžinimo į tėvynę politiką 82 LRLS: reikia užsienyje gyvenančius Lietuvos čių asociacija 79 piliečius įtraukti į Lietuvos visuomeninį ir politinį gyvenimą, svarbiausių sprendimų svarstymą, sudaryti sąlygas balsuoti internetu <...>, tačiau kiekvieno jų sąmonėja gyvuoja įvaizdis, kad jie visi susiję Etninio nacionalizmo kintamųjų raiška: etniškumas Etniškumas partijų retorikoje atsiskleidžia per kultūros prizmę. DP pažymi, kad tautos tradicijos turi būti saugomos realiais veiksmais, o ne tuščiomis deklaracijomis. Savoms tradicijoms iš- 78 DP programa, < , p Brubaker, 1998, p LiCS 2008 m. rinkimų į Seimą programa Geresnė Lietuva, < Dokumentai-707.html>, , p TS-LKD rinkimų programa, p LSDP programa, p. 6 (kursyvas mano L. L.). 83 LRLS programa Piliečių respublika, p Anderson, p. 21.

21 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ lentelė. Kultūros plėtotė Partijų nuostatos Teoretikų įžvalgos LSDP: tautinio tapatumo stiprinimas, kultūros A. D. Smithas: <...> plėtojimas ir šalies kultūros paveldo išsaugojimas specifinė kultūra valstybės atsakomybė savo piliečiams 85 formuoja individą. Šitos kultūros raktas istorija, ypatingos sekos įvykių TS-LKD: konservatyviajame mąstyme kultūra yra ne periferinė sritis, o vienas kertinių pačios valstybės sandų 87 ; valstybė privalo kurti ir puoselėti lietuvių tautos tapatybę, stiprinti valstybingumo savimonę 88 LiCS: ypatingo valstybės ir visuomenės dėmesio nusipelno paveldas, jo apsauga ir tausojamas naudojimas 89 TTP: tradicinė ir moderni kultūra Tautos siela, laiduojanti Tautos gyvastį, jos išlikimą 90 KP: užtikrinti tautinės kultūros tradicijų gyvybės palaikymą 91 ; kultūra dvasiškai laisvo piliečio ir tautinio savitumo sąlyga 92 jausmas, būdingas vienai po kitos einančioms tam tikros grupės kartoms saugoti reikia: Užtikrinti lietuvių kalbos, kaip valstybinės, statuso įgyvendinimą visose gyvenimo srityse. Apginti valstybinę kalbą nuo svetimų kalbų invazijos. 93 TPP, remdamasi Mikalojaus Daukšos mintimis, pareiškia, kad Lietuviškos kultūros plėtra, regionų savitumo puoselėjimas ir gimtosios kalbos išsaugojimas lietuvių tautos išlikimo pasaulio tautų bendrijoje pagrindas. Juk ne miestų ir pilių tvirtumu gyvuoja tautos, bet daugiausia išlaikydamos ir var- 85 LSDP programa, p Smith, 1994, p TS-LKD rinkimų programa, p Ibid., p Ibid., p TTP Seimo programa 2008, p KP programa, < , p Ibid., p DP programa, p. 48.

22 222 politologija 2012/3 (67) todamos savo kalbą... (M. Daukša) 94. Kalbos veiksnį pabrėžia B. Andersonas, teigdamas, kad kalba yra cementuojantis veiksnys, nes būtent per kalbą žmonės tapatinasi su kitais, kalbančiais ta kalba, ir skiria save nuo ja nekalbančiųjų tai sudaro prielaidas bendruomenei susiformuoti 95. DP taip pat skatina plėtoti etnines krašto tradicijas, rūpintis etninės kultūros tęstinumu, užtikrinti etninės kultūros valstybinės globos pagrindų įstatymo įgyvendinimą, skatinti regioninę ir baltiškąją kultūrinę savimonę, plėtoti etnokultūrinį lavinimą kultūros ir švietimo sistemoje, garantuoti etninės kultūros propagavimą per visuomeninę žiniasklaidą 96. Nors TS-LKD pripažįsta: Etninė kultūra tebėra išsaugojusi archajiškos baltiškosios kultūros pėdsakus ir tebegyvuoja vietos bendruomenėse kaip jų saviraiškos ir tapatybės bei vertybių perdavimo forma 97, vis dėlto pabrėžia vakarietiškos savimonės įtvirtinimą. TS-LKD įsitikinusi: Kultūros politika turi <...> įtvirtinti vakarietišką, europietišką Lietuvos tapatybės orientaciją ir ginti Lietuvos kultūrinę erdvę nuo nevisaverčių įtakų. <...> Stiprėjant globaliai konkurencijai ir jos fone vykstančiam Lietuvos kultūrinės erdvės asimiliavimui iš Rusijos privalu ryžtingai imtis valingo ir tikslingo pozityvios provakarietiškos Lietuvos geokultūrinės tapatybės kūrimo uždavinių: lituanizuoti kultūrinę erdvę drauge ją vesternizuojant, susiejant su Vakarų civilizacijos vertybėmis ir kultūriniais procesais. 98 TS-LKD net formuoja Rusijos sulaikymo strategiją 99. TS-LKD kritikuoja televizijos transliuotojus rusų kalba: Rusijos ir rusų kalba transliuojamų programų dalis Lietuvos televizijose dramatiškai auga. <...> Valstybė visiškai negina savo piliečių protų nuo Rusijos propagandos. < > Imunitetas Rusijos įtakai mažėja ir dėl sumenkusio mūsų patriotizmo TPP 2008 m. rinkimų į LR Seimą programa, p Anderson, p DP programa, p. 7 8 (kursyvas mano L. L.). 97 TS-LKD rinkimų programa, p. 175 (kursyvas mano L. L.). 98 Ibid., p Ibid., p Ibid., p

23 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ Partijų požiūris į kultūrą atsiskleidžia ir negatyviu globalizacijos įtakos vaizdavimu (6 lentelė): 6 lentelė. Negatyvi globalizacijos įtaka Partijų nuostatos Teoretikų įžvalgos TTP: Pasaulinės globalizacijos verpetuose A. D. Smithas: <...> privalome išlikti savimi 101 žmonija iš tikrųjų ir LSDP: Atsiverdamos kitų tautų kultūroms natūraliai padalinta į pačios tautos turi saugoti savo gimtąją kalbą, skirtingas istorines ir kultūrines bendruomenes, raštą, papročius, kultūros paveldą, kad būtų užtikrinta apsauga nuo niveliuojančių globalizacijos įtakų 104 ; būtina užtikrinti tapatumo K. W. Deutschas: Tik vadinamas tautomis 102 principą, kaip tautos ir valstybės įtvirtinimo, atidžiai patikrintos ir atrinktos įtakos iš išorinio saugumo ir išlikimo garantą, siekiant, kad kitų kultūrų perėmimas nevirstų savosios kultūros pasaulio <...> yra pripažįstamos <...>; jos apri- praradimu 105 TS-LKD: tautinės kultūros vertybes, kuriomis bojamos techniškais, ekonominiais ar moksliniais grindžiama tautinė tapatybė, šiandien reikia ginti ypač atkakliai ir kūrybiškai, nes pasauliui dalykais, kurių atžvilgiu globalėjant kultūrų konkurencija ir tapatybę užsieniečiai yra pasivejami ir aplenkiami, nepri- ardantys procesai pasaulyje taip pat stiprėja 106 ; globalizacijos amžiuje būtina saugoti valstybinę lietuvių kalbą nuo griaunančių išorinių po- svetimų vertybių, įpročių pažįstant jokių platesnių veikių ir plėtoti jos vartojimą 107 ar kultūros modelių Vis dėlto partijos sutinka, kad Lietuva negali būti atsieta nuo pasaulinio konteksto, todėl kelia idėjas apie Lietuvos kultūros įtaką pasaulinei kultūrai, kalba apie Lietuvos įvaizdžio formavimą per kultūrą. DP kultūrą sieja su Lietuvos įvaizdžio formavimu: Kurti ir pristatyti ES bei pasauliui Lietuvos pozityvų įvaizdį [reikia] per 101 TTP Seimo programa 2008, p Smith, 1994, p Deutsch, p LSDP programa, p LSDP programa, p TS-LKD rinkimų programa, p Ibid., p. 170.

24 224 politologija 2012/3 (67) kultūrą. 108 LRLS pabrėžia, kad Mes turime būti orūs Europoje ir pasaulyje, išlaikydami savo pasaulėžiūrą ir kultūrinį savitumą 109. TPP kelia ambicingus tikslus: Skatinsime, kad Lietuvos kultūra ir jos pasiekimai būtų neatsiejama pasaulio ir Europos kultūros dalis. [ Kiekviena [tauta] turi įdėti savo ypatingą indėlį į visumą, į tautų šeimą 110 pabrėžia A. D. Smithas.] <...> kartu parodysime išpuoselėtą ir išsaugotą savo šalies tapatybę. 111 TS-LKD pažymi, jog Istorinis prasmių ir vertybių resursas, kuriuo gali remtis pozityvios provakarietiškos tautinės tapatybės konstravimas, yra integrali Lietuvos valstybingumo tradicija, per laisvės kovų ir valstybingumo atgavimo istoriją XIX XX a. šaknimis siekianti LDK valstybingumą. [Tapatybės formavimą per tautos istorijos prizmę akcentuoja ir A. D. Smithas: tapatybės kūrimo instrumentas yra istorija, ypatingos sekos įvykių jausmas, būdingas vienai po kitos einančioms tam tikros grupės kartoms 112.] Būtent LDK istorine atmintimi grindžiami prasminiai resursai glaudžiai siejasi ir su unikalia Lietuvos valstybės misija šioje Europos dalyje: būti Vakarų civilizacijos vertybių nešėja ir tarpininke tautoms, norinčioms įsilieti į Vakarų pasaulio tautų bendruomenę. Taigi turime kalbėti taip pat ir apie kultūros įnašą padedant valstybei įgyvendinti istorinę Lietuvos kaip regiono centro misiją 113. Istorinės misijos iškėlimą atspindi A. D. Smitho pateikiamos tautinės mitologijos atgimimo mitas : kaip mes turime atkurti savo buvusią šlovę / didybę 114. Ir toliau tapatinimasi su Vakarais. Pirmučiausias 108 Koalicijos DP ir Jaunimas 2008 m. rinkimų į LR Seimą programa, < naujienos/partiju-programos/koalicijos-darbo-partija-jaunimas-2008-metu-rinkimui-lr-seima-prog-17.html>, , p LRLS Steigimo manifestas, < Smith, 1994, p TPP programa, p Smith, 1994, p TS-LKD rinkimų programa, p Smith A. D., The Ethnic Origins of Nations, Oxford: Blackwell, 1986, p. 192.

25 L. Leliukaitė. ETNINIO NACIONALIZMO RAIŠKA PARLAMENTINIŲ žingsnis atkuriant tą civilizacinį kultūrinį kodą tai nacionalinio ir Vakarų kultūros kanono įtvirtinimas Etninio nacionalizmo kintamųjų raiška: tautinė valstybė Lietuva nepriklausomybę atkūrė daugiau nei prieš du dešimtmečius, tačiau partijos vis dar pabrėžia šalies suverenitetą. Nuo pat savo veiklos pradžios LSDP pasiskelbė sau programinį tikslą sukurti nepriklausomą demokratinę Lietuvos valstybę. 116 LSDP pažymi, jog [v] Valstybinė valdžia yra suvereni tik nustatydama valstybės funkciją visuomeniniams tikslams pasiekti. Valstybės valdžią vykdo konstitucinės institucijos, o visa suvereni valdžia priklauso Lietuvos visuomenei 117. Pasak R. Brubakerio, [b] Beveik visos iš [modernių / tautinių valstybių] pripažįsta legitimuojančią tautos ar liaudies suvereniteto doktriną. Beveik visos iš jų pretenduoja semtis valstybinės galios iš tautos ar liaudies ir naudoti ją tautos ar liaudies labui, o ne tiesiog valdyti. Valstybė yra tautinė valstybė <...> tiek, kiek ji pretenduoja būti (ir yra laikoma) tautos valstybe: valstybe tam tikros atskiros, ribotos tautos ir valstybe jai 118. LSDP teigia, kad [g] Globalizacijos sąlygomis tautinės valstybės savo suverenių teisių dalį perleidžia tokiems junginiams kaip Jungtinės Tautos ar Europos Sąjunga 119. LiCS pabrėžia valstybės nepriklausomybę: Atkurta Lietuvos nepriklausomybė atvėrė didžiules galimybes žmonėms. Dešimtmečius slopinta žmonių iniciatyva ir energija tapo mūsų atgimstančios valstybės varikliu. 120 LiCS kalba apie užsienio politiką susiedama ją su nepriklausomybe: Lietuvos užsienio politika turi 115 TS-LKD rinkimų programa, p LSDP 2008 m. rinkimų į LR Seimą programa, p Ibid., p Brubaker, 1998, p LSDP programa, p LiCS 2008 m. rinkimų į Seimą programa Geresnė Lietuva, , p. 1.

PSICHOLOGINĖS TRAUMOS IR SAVIŽUDYBĖS SOCIOKULTŪRINIŲ POKYČIŲ KONTEKSTE

PSICHOLOGINĖS TRAUMOS IR SAVIŽUDYBĖS SOCIOKULTŪRINIŲ POKYČIŲ KONTEKSTE GYVENIMAS PO LŪŽIO Danutė Gailienė Vilniaus universitetas ISTORINIAI LŪŽIAI 1. 1940 m. Lietuva prarado nepriklausomybę 2. 1990 m. Lietuva atkūrė nepriklausomybę 3. Istoriniai lūžiai sukėlė kultūrines traumas

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius 2012 M. VEIKLOS ATASKAITA Viešoji įstaiga Ateities visuomenės institutas Buveinės adresas A.Vienuolio g. 8-409, Vilnius Įstaigos kodas 302807593 1 Turinys I. Veiklos tikslai, pobūdis ir veiklos rezultatai

Detaliau

Etninės kultūros olimpiada

Etninės kultūros olimpiada Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiada: galimybės ir perspektyvos Daiva Briedienė Klaipėda 2014 03 14 Apžvalga: dalykinės olimpiados, konkursai Olimpiadų yra apie 20: lietuvių kalbos, matematikos,

Detaliau

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS TIKSLAS VIEŠOSIOS POLITIKOS PRIORITETAS Lietuvai priešiškos šalys jau ilgą laiką

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012 Lyderystė vardan mokymosi Eglė Pranckūnienė Mokyklų tobulinimo centras 2012 02 29 Įsivertinimas Ką aš labiausiai vertinu savo darbe? Kokios profesinės karjeros aš siekiu? Kaip man to pasiekti? Kokios galėčiau

Detaliau

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta autorės) Table G.1. Electronic customer profile of baby

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija pagrindinis šalies įstatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija įsigaliojo 1992 m. lapkričio 2 d. Lietuvos Respublikos piliečių priimta 1992 m. spalio 25 d. referendume.

Detaliau

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos kalbų pedagogų asociacijos konferencijoje Kalbos, kultūra

Detaliau

VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) Vertinimo kriterijai 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga

VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) Vertinimo kriterijai 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga atitinka pagrindines demokratijos vertybes ir principus (asmens ir tautos

Detaliau

Pofsajungu_gidas_Nr11.pdf

Pofsajungu_gidas_Nr11.pdf 2 p. 3 p. 4 p. Šiame straipsnyje pristatoma profsąjungų svarba ir galimos jų veiklos kryptys, kovojant su diskriminacija darbo rinkoje. Ši profesinių sąjungų veiklos sritis reikšminga ne tik socialiai

Detaliau

PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ Į

PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ Į PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ ĮVERTINIMO PATIKROS TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1.

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Siekdamas užtikrinti aukštųjų mokyklų skirtingų pakopų

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Sie

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Sie LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Siekdamas užtikrinti aukštųjų mokyklų skirtingų pakopų

Detaliau

1. KONSTITUCINĖS SANTVARKOS PAGRINDAI Lietuvos Respublikos konstitucinės santvarkos pagrindai ir apsauga Konstitucinio Teismo 1999 m. lapkričio 23 d.

1. KONSTITUCINĖS SANTVARKOS PAGRINDAI Lietuvos Respublikos konstitucinės santvarkos pagrindai ir apsauga Konstitucinio Teismo 1999 m. lapkričio 23 d. 1. KONSTITUCINĖS SANTVARKOS PAGRINDAI Lietuvos Respublikos konstitucinės santvarkos pagrindai ir apsauga Konstitucinio Teismo 1999 m. lapkričio 23 d. nutarimas (pakartota 2004 m. gruodžio 13 d. nutarime)

Detaliau

ISSN ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAU

ISSN ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAU ISSN 1392-4095 ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAUDIMO METAIS (1864-1904) KLAIPĖDOS UNIVERSITETO BALTIJOS

Detaliau

PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNI

PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNI PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNINĖS KULTŪROS UGDYMO ORGANIZAVIMO TVARKOS APRAŠAS I.

Detaliau

ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Eur

ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Eur ĮVYKIŲ KALENDORIUS MOKSLINĖS, POLITINĖS KONFERENCIJOS, SEMINARAI, DISKUSIJOS SEIME NUO 2015 M. GEGUŽĖS 1 D. IKI RUGPJŪČIO 31 D. Gegužės 6 d. Seimo Europos informacijos biure Seimo Biudžeto ir finansų komiteto,

Detaliau

UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ

UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ VADOVĖLIŲ TURINIO VERTINIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

Detaliau

Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoj

Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoj Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoja Verslo technologijų katedra, Tel.: 8 (5) 2744882,

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos regioninės plėtros įstatymo Nr. VIII-1889

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Pilietiskumas_klasteris [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Pilietiskumas_klasteris [Compatibility Mode] Mokslo ir tyrimų klasteris Pilietiškumas ir tapatumas šiuolaikinėje visuomenėje Pilietiškumo kaita, tapatumo iššūkiai: dalyvavimo ir įgalinimo strategijų ieškant Vadovas: prof. dr. Artūras Tereškinas,

Detaliau

KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI

KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI Liudmila Lobanova VGTU Tarptautinės ekonomikos ir vadybos katedra Inga Veževičienė VGTU Integracijos ir karjeros direkcija Vilnius 2005.02.25

Detaliau

KONSTITUCINIS TEISMAS [8.1. KONSTITUCINIS TEISMAS KONSTITUCINĖS JUSTICIJOS INSTITUCIJA] [8.2. KONSTITUCINIO TEISMO TEISĖJŲ KONSTITUCINIS STATUS

KONSTITUCINIS TEISMAS [8.1. KONSTITUCINIS TEISMAS KONSTITUCINĖS JUSTICIJOS INSTITUCIJA] [8.2. KONSTITUCINIO TEISMO TEISĖJŲ KONSTITUCINIS STATUS 253 [8.1. KONSTITUCINIS TEISMAS KONSTITUCINĖS JUSTICIJOS INSTITUCIJA] [8.2. KONSTITUCINIO TEISMO TEISĖJŲ KONSTITUCINIS STATUSAS] 8.3. KONSTITUCINIO TEISMO ĮGALIOJIMAI 8.3.1. Konstitucinio Teismo įgaliojimai

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu

Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu Dalykinio ugdymo(-si) pokyčio bruožai 1. Ugdymasis (mokymasis): dialogiškas ir tyrinėjantis: 1.1. atviras ir patirtinis (pagrįstas abejone, tyrinėjimu, eksperimentavimu ir kūryba, teise klysti, rasti savo

Detaliau

TAUTINIŲ MAŽUMŲ APSAUGOS PAGRINDŲ KONVENCIJA

TAUTINIŲ MAŽUMŲ APSAUGOS PAGRINDŲ KONVENCIJA TAUTINIŲ MAŽUMŲ APSAUGOS PAGRINDŲ KONVENCIJA Europos Tarybos valstybės narės ir kitos šią tautinių mažumų apsaugos pagrindų konvenciją pasirašiusios valstybės, manydamos, kad Europos Tarybos tikslas yra

Detaliau

Per kompetencijų ugdymą į sėkmingą asmenybę

Per kompetencijų ugdymą į sėkmingą asmenybę PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo 2008-01-09 ministro įsakymu Nr. ISAK- 43 VAIKŲ IR JAUNIMO KULTŪRINIO UGDYMO KONCEPCIJA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Vaikų ir jaunimo kultūrinio ugdymo

Detaliau

Microsoft Word - IKIMOKYKLINČ IR PRIEŀMOKYKLINČ PEDAGOGIKA.docx

Microsoft Word - IKIMOKYKLINÄŒ IR PRIEÅ€MOKYKLINÄŒ PEDAGOGIKA.docx IKIMOKYKLINĖ IR PRIEŠMOKYKLINĖ PEDAGOGIKA APIE PROGRAMĄ Studijų programa Ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika skirta rengti pedagogus darbui su vaikais nuo gimimo iki 7 metų. Studijų programa yra

Detaliau

PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO M

PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO M PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL PANEVĖŽIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO 2016 2018 M. KORUPCIJOS PREVENCIJOS PROGRAMOS IR JOS PRIEMONIŲ

Detaliau

TOD'S IR TOD'S PRANCŪZIJA TEISINGUMO TEISMO (antroji kolegija) SPRENDIMAS 2005 m. birželio 30 d. * Byloje C-28/04 dėl Tribunal de grande instance de P

TOD'S IR TOD'S PRANCŪZIJA TEISINGUMO TEISMO (antroji kolegija) SPRENDIMAS 2005 m. birželio 30 d. * Byloje C-28/04 dėl Tribunal de grande instance de P TOD'S IR TOD'S PRANCŪZIJA TEISINGUMO TEISMO (antroji kolegija) SPRENDIMAS 2005 m. birželio 30 d. * Byloje C-28/04 dėl Tribunal de grande instance de Paris (Prancūzija) 2003 m. gruodžio 5 d. Sprendimu,

Detaliau

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradarbiaujant su: Pristatymas: Nepakankamas te vu mokyklos

Detaliau

Microsoft Word - Lygiu galimybiu politika.docx

Microsoft Word - Lygiu galimybiu politika.docx PATVIRTINTA Alytaus lopšelio-darželio Girinukas direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu V-29 ALYTAUS LOPŠELIO-DARŽELIO GIRINUKAS LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS APRAŠAS

Detaliau

PATVIRTINTA Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos direktoriaus 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymu V-180 PASVALIO LĖVENS PAGRINDINĖS MOKYKLOS LYGIŲ GALIMYBI

PATVIRTINTA Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos direktoriaus 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymu V-180 PASVALIO LĖVENS PAGRINDINĖS MOKYKLOS LYGIŲ GALIMYBI PATVIRTINTA Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos direktoriaus 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymu V-180 PASVALIO LĖVENS PAGRINDINĖS MOKYKLOS LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKA IR JOS ĮGYVENDINIMO TVARKOS APRAŠAS I SKYRIUS

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO

LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTO Projektas LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ ĮSTATYMO NR. IX-1826 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11 IR 13 STRAIPSNIŲ IR PRIEDO PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. d. Nr. Vilnius 1 straipsnis. 2 straipsnio pakeitimas

Detaliau

PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Vieš

PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Vieš PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo 2017-12-05 įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Viešosios įstaigos Klaipėdos sveikatos priežiūros centro

Detaliau

Projektas

Projektas PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. gegužės 23 d. Įsakymu Nr. ISAK 970 BENDROJO LAVINIMO UGDYMO TURINIO FORMAVIMO, VERTINIMO, ATNAUJINIMO IR DIEGIMO STRATEGIJA I. BENDROSIOS

Detaliau

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS ETNINĖ KULTŪRA - INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS Egidija Kontrimienė Etikos mokytoja ekspertė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras ETNINĖ KULTŪRA INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS (1) Etninė kultūra

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Pagrindiniai Lietuvos ateities iššūkiai Klaudijus Maniokas ESTEP valdybos pirmininkas Trys akcentai Pripažinti ir nepripažinti iššūkiai: konsensuso link Struktūrinių apirbojimų sprendimas: intervencijos

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2017 07 11 C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) /... 2017 07 11 dėl bendros sistemos techninių standartų ir formatų, kad EURES portale būtų galima susieti

Detaliau

Slide 1

Slide 1 UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRAS PUBP struktūra. Vertinimo normos ugdymo procesui (pagrindiniam ugdymo koncentrui) 1 Kalbos kurso uždaviniai Kalbos vartojimo ugdymo mokymosi pasiekimai Kalbos sistemos pažinimo

Detaliau

Microsoft Word - TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA.docx

Microsoft Word - TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA.docx TEATRO IR KINO PEDAGOGIKA APIE PROGRAMĄ Tai vienintelė Lietuvoje studijų programa, rengianti teatro mokytojus. Teatro ir kino pedagogika jungia dvi sudėtingas ir įdomias sritis teatro meną ir asmenybės

Detaliau

Microsoft Word - PISKISVĮ18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology

Microsoft Word - PISKISVÄ®18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology Informacija asmenims, įsigyjantiems SUTPKIB INVL Technology išleistų nuosavybės vertybinių popierių, parengta pagal LR profesionaliesiems investuotojams skirtų subjektų įstatymo 18 straipsnio reikalavimus

Detaliau

Projektas

Projektas BALTOSIOS VOKĖS ŠILO GIMNAZIJA VEIKLOS PROGRAMA 2015 2016 m. m. SITUACIJOS ANALIZĖ 2014-2015 m.m. tikslai: 1. Aktualizuoti ugdymo(si) turinį bei formas atsižvelgiant į visuomenės kaitą, vietos bendruomenės

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO TYRIMAI REIKALAUJANT PATEIKTI INFORMACIJĄ APIE AMŽIŲ

Detaliau

Dalyvavusių skaičius (pagal tyrimo metus)

Dalyvavusių skaičius (pagal tyrimo metus) INTERVENCIJOS, SIEKIANT MAŽINTI PSICHOAKTYVIŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMĄ TARP JAUNIMO Klaipėda, 2015 TEMOS AKTUALUMAS Nesaikingas tabako, alkoholio ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimas kelia didelį susirūpinimą

Detaliau

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond Modulio Mokymosi, asmenybės pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respondente, Kviečiame Jus dalyvauti Lietuvos mokslo tarybos

Detaliau

MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamen

MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamen 1 2018-2019 MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamentuoja pradinio ir pagrindinio muzikinio formalųjį švietimą

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsni

LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsni LIETUVOS RESPUBLIKOS GYVENAMOSIOS VIETOS DEKLARAVIMO ĮSTATYMO NR. VIII-840 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2017 m. gruodžio 21 d. Nr. XIII-961 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos gyvenamosios vietos deklaravimo

Detaliau

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis ( VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (toliau Organizacija) parengė 2019 m. Visuomenės švietimo

Detaliau

LIETUVIŲ KALBOS IR LITERATŪROS MOKYKLINIO BRANDOS EGZAMINO UŽDUOTIES VERTINIMO INSTRUKCIJA

LIETUVIŲ KALBOS IR LITERATŪROS MOKYKLINIO BRANDOS EGZAMINO UŽDUOTIES VERTINIMO INSTRUKCIJA Projektas PATVRTNTA Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus 08 m. lapkričio d. įsakymu Nr. (..)-V- LETUVŲ KALBOS R LTERATŪROS VALSTYBNO BRANDOS EGZAMNO UŽDUOTES VERTNMO KRTERJA. Literatūrinio rašinio

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTERVIU KULTŪRINIS ELITAS YRA UZURPAVĘS KULTŪRĄ IR ATSIRIBOJĘS

Detaliau

PATVIRTINTA Muitinės mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. 1B-59 ASMENŲ, PAGEIDAUJANČIŲ TEIKTI ATSTOVAVIMO MUITINĖJE PASLAUGAS L

PATVIRTINTA Muitinės mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. 1B-59 ASMENŲ, PAGEIDAUJANČIŲ TEIKTI ATSTOVAVIMO MUITINĖJE PASLAUGAS L PATVIRTINTA Muitinės mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. 1B-59 ASMENŲ, PAGEIDAUJANČIŲ TEIKTI ATSTOVAVIMO MUITINĖJE PASLAUGAS LIETUVOS RESPUBLIKOS TERITORIJOJE, MOKYMO PROGRAMA I

Detaliau

VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal

VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal VIDURINIO UGDYMAS Vidurinis ugdymas neprivalomas, trunka dvejus metus (11 ir 12 vidurinės mokyklos ar gimnazijų III IV klasės). Mokiniai mokosi pagal individualius ugdymosi planus. (Pagal vidurinio ugdymo

Detaliau

PATVIRTINTA VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centro direktoriaus 2017 m. lapkričio 6 d. įsakymu Nr. V-88 VŠĮ ALYTAUS MIESTO SOCIALINIŲ PASLAUGŲ

PATVIRTINTA VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centro direktoriaus 2017 m. lapkričio 6 d. įsakymu Nr. V-88 VŠĮ ALYTAUS MIESTO SOCIALINIŲ PASLAUGŲ PATVIRTINTA VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centro direktoriaus 2017 m. lapkričio 6 d. įsakymu Nr. V-88 VŠĮ ALYTAUS MIESTO SOCIALINIŲ PASLAUGŲ CENTRO LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKA IR JOS ĮGYVENDINIMO

Detaliau

Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ

Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ IR TAUTA 15 Kur pasibaigia mano Aš" 16 Asmenybės saviugda

Detaliau

Byla Nr

Byla Nr Byla Nr. 18/2012 LIETUVOS RESPUBLIKOS KONSTITUCINIS TEISMAS LIETUVOS RESPUBLIKOS VARDU NUTARIMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SAUGAUS EISMO AUTOMOBILIŲ KELIAIS ĮSTATYMO 25 STRAIPSNIO 4 DALIES (2010 M. BALANDŽIO

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪR

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪR LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTRO 2011 M. SPALIO 19 D. ĮSAKYMO NR. ĮV-639 DĖL REGIONŲ KULTŪROS PLĖTROS 2012 2020 METŲ PROGRAMOS PATVIRTINIMO PAKEITIMO

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB SAUKRISTA DARBO SKELBIME TYRIMO 2019 m.

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB SAUKRISTA DARBO SKELBIME TYRIMO 2019 m. LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB SAUKRISTA DARBO SKELBIME TYRIMO 2019 m. sausio 11 d. Nr. (18)SN-231)SP-5 Vilnius Lygių galimybių

Detaliau

edupro.lt Ežero g Šiauliai Tel./faksas: (8 41) Mob VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, pl

edupro.lt Ežero g Šiauliai Tel./faksas: (8 41) Mob VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, pl edupro.lt Ežero g. 8-1 77141 Šiauliai Tel./faksas: (8 41) 552 469 Mob. 8 647 43544 VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, plėtoti ir įgyvendinti mokymosi visą gyvenimą programos

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Pra

VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Pra VILNIAUS UNIVERSITETAS TEISĖS FAKULTETAS Teisė [6011KX002 ] Studijų programos planas TVIRTINU Programos komiteto pirmininkas Profesorius Dr. Jonas Prapiestis Studijų pakopa: Studijų rūšis: Studijų forma:

Detaliau

Explanatory report

Explanatory report Europos regioninių arba mažumų kalbų chartija Aiškinamasis pranešimas Aiškinamasis pranešimas Įžanga 1. Daugelio Europos šalių teritorijoje esama regioninių autochtoninių grupių, kalbančių kita, ne pagrindine

Detaliau

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2014 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. AD PATVIRTINTA (BĮ vadovas) (vardas, p

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2014 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. AD PATVIRTINTA (BĮ vadovas) (vardas, p PATVIRTINTA Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus 2014 m. rugpjūčio 4 d. įsakymu Nr. AD1-2328 PATVIRTINTA (BĮ vadovas) (vardas, pavardė) (Savivaldybės biudžetinių įstaigų* veiklos

Detaliau

Microsoft Word - B AM MSWORD

Microsoft Word - B AM MSWORD 25.11.2014 B8-0286/7 7 1 dalis 1. ragina valstybes nares ir Komisiją d ti tvarias pastangas įgyvendinti esamas taisykles ir užtikrinti, kad jų būtų laikomasi kaip visa apimančios strategijos dalį naikinti

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA VDU Rasos gimnazijos Visuotinio dalininkų susirinkimo 2018 m. gegužės 17 d. protokolu Nr. DSP-04 ASMENŲ PRIĖMIMO Į VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETO RASOS GIMNAZIJĄ KRITERIJŲ IR KLASIŲ KOMPLEKTAVIMO

Detaliau

„This research is funded by the European Social Fund under the Global Grant masure“

„This research is  funded by the European Social Fund under  the Global Grant masure“ VERSLUMO KOMPETENCIJOS POREIKIS IR RAIŠKA VEIKLOJE Tarptautinė konferencija - 2015 SUAUGUSIŲJŲ BENDRŲJŲ KOMPETENCIJŲ MOKSLINIAI TYRIMAI IR PLĖTRA/ RESEARCH AND DEVELOPMENT OF KEY COMPETENCES FOR ADULTS

Detaliau

Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas

Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas TEISINĖ APLINKA NORITE ĮSTEIGTI ĮMONĘ, NUO KO PRADĖTI? TEISINIŲ FORMŲ JURIDINIAI ASMENYS individuali įmonė, uždaroji akcinė bendrovė, akcinė bendrovė, asociacija,

Detaliau

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k

Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, k Socialiniai tinklai ir bendrinimas Dalyviai turės progą pagalvoti apie privatumą, kai internete bendrina informaciją ir bendrauja su kitais, o ypač, kai naudojasi socialiniais tinklais. Dalyviai gebės

Detaliau

Projektas

Projektas PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto Lietuvos socialinių tyrimų centro Vytauto Didžiojo universiteto Sociologijos mokslo krypties doktorantūros komiteto 2019 m. gegužės 8 d. posėdžio nutarimu Nr.

Detaliau

PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliški

PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliški PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos direktoriaus 2014

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO 4 D. ĮSAKYMO NR. A1-476,,DĖL DARBO RINKOS PASLAUGŲ

Detaliau

IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOJOJE RINKIMŲ KOMISIJOJE 2016 m. sausio 8 d. Nr. "J ( /* '<* ) Vil

IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOJOJE RINKIMŲ KOMISIJOJE 2016 m. sausio 8 d. Nr. J ( /* '<* ) Vil IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOJOJE RINKIMŲ KOMISIJOJE 2016 m. sausio 8 d. Nr. "J ( /* '

Detaliau

KONVENCIJA Autentiškas vertimas Vyriausybės kanceliarijos Administracinis departamentas DĖL KULTŪROS RAIŠKOS ĮVAIROVĖS APSAUGOS IR SKATINIM

KONVENCIJA Autentiškas vertimas Vyriausybės kanceliarijos Administracinis departamentas DĖL KULTŪROS RAIŠKOS ĮVAIROVĖS APSAUGOS IR SKATINIM KONVENCIJA Autentiškas vertimas Vyriausybės kanceliarijos Administracinis departamentas 2016 11 24 DĖL KULTŪROS RAIŠKOS ĮVAIROVĖS APSAUGOS IR SKATINIMO Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos

Detaliau

Finansų rinkos dalyvių veikla Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 2019 / I ketv.

Finansų rinkos dalyvių veikla Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 2019 / I ketv. Finansų rinkos dalyvių veikla Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 19 / LIETUVOS DRAUDIMO RINKOS APŽVALGA Serija Finansų rinkos dalyvių veikla 19 ISSN 2335-8335 (online) Santrumpos ES Europos Sąjunga TPVCAD

Detaliau

JAV susikūrimas

JAV susikūrimas JAV susikūrimas Parengė I c klasės mokinė Justė Gudavičiūtė 2011m. Turinys Šiaurės Amerikos kolonizavimas Emigracijos į Ameriką priežastys Fizinės ekonominės sąlygos Bostono arbatėlė Nepriklausomybės deklaracija

Detaliau

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Tarybos 2016 sausio 14 d. protokoliniu nutarimu (protokolas

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation #HRSavaitėLietuva VDI IR DARBDAVIŲ TEISĖS BEI PAREIGOS NAUJAJAME DARBO KODEKSE 2017 Kas atsitiko: 1. Naujas teisinis reiškinys, iš esmės keičiantis darbo teisinių santykių reguliavimą. 2. Dialogo arba

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr redakcij PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2015 m. sausio 29 d. nutarimu Nr. 03-10 (Lietuvos banko valdybos 2018 m. spalio 30 d. nutarimo Nr. 03-202 redakcija) PRIĖMIMO Į TARNYBĄ LIETUVOS BANKE TVARKOS APRAŠAS

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation XIII tarptautinės geografijos olimpiada Pekine. Pasiruošimas, užduočių analizė, įžvalgos. Pasiruošimas iki pasaulinės olimpiados Teminis pasiruošimas Techninis pasiruošimas Individualus darbas su mokiniais

Detaliau

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m.

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA 2017 2018 M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas 190138895 Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. 1. Už kurį laikotarpį pateikiate ataskaitą? (pasirinkite)

Detaliau

Nr gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra

Nr gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra Nr. 10 2014 gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra draudimas diskriminuoti dėl negalios. Apžvelgsime

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KAIP FORMUOJAMASIS VERTINIMAS PADEDA SIEKTI INDIVIDUALIOS PAŽANGOS: REFLEKSIJA KOKYBĖS SIEKIANČIŲ MOKYKLŲ KLUBO KONFERENCIJA MOKINIŲ UGDYMO(SI) PASIEKIMAI. SAMPRATA IR SKATINIMO GALIMYBĖS Doc. dr. Viktorija

Detaliau

temos

temos 11-14 temos Pavedimo sutartis / Komiso sutartis / Distribucijos sutartis / Franšizės sutartis Dr. V. Mizaras. Prievolių teisė II Analizuojamos sutartys Pavedimo sutartis CK 6.756-6.765 str., įskaitant

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Nr. VP1.-1.3-SADM-01-K-02-008 Įvadinio modulio tematikos trumpa apžvalga Bendrieji diskriminacijos pagrindai ir jų apraiškos Lyčių lygybės samprata, stereotipai Žiniasklaidos įtaka stereotipų formavimuisi

Detaliau

Microsoft Word - Maketas_4_FINAL_ docx

Microsoft Word - Maketas_4_FINAL_ docx Ką apie žmogaus teises sako Lietuvos politinės partijos? Ką apie žmogaus teises sako Lietuvos politinės partijos? Žmogaus teisės 2012 m. Seimo rinkimų programose Analitinė apžvalga Vilnius, 2012 m. spalio

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB NATŪRALIOS IDĖJOS DARBO SKELBIME TYRIMO

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB NATŪRALIOS IDĖJOS DARBO SKELBIME TYRIMO LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS LYTIES PAGRINDU UAB NATŪRALIOS IDĖJOS DARBO SKELBIME TYRIMO 2018 m. gruodžio 11 d. Nr. (18)SN-215)SP-123 Vilnius

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL FINANSŲ MINISTRO 2014 M. GRUODŽIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 1K-499 DĖL METŲ EUROPOS SĄJUNGOS FON

LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL FINANSŲ MINISTRO 2014 M. GRUODŽIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 1K-499 DĖL METŲ EUROPOS SĄJUNGOS FON LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL FINANSŲ MINISTRO 2014 M. GRUODŽIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 1K-499 DĖL 2014 2020 METŲ EUROPOS SĄJUNGOS FONDŲ INVESTICIJŲ VEIKSMŲ PROGRAMOS STEBĖSENOS RODIKLIŲ

Detaliau

Kudirka

Kudirka Lietuvos Respublikos Konstitucijos egzaminas V-VII klasės Pirmas etapas 1. Lietuvos Respublikos Konstitucijos įvadinėje dalyje minimas Lietuvos valstybės sukūrimas. Kelintame amžiuje buvo sukurta Lietuvos

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Informaciniai karai: kaip kovoti su priešiška propaganda? Vytautas Keršanskas Kaunas, 2018-03-01 Propagandos apibrėžimas Propaganda tikslingas, sistemiškas bandymas formuoti suvokimą, manipuliuoti žinojimu

Detaliau

Projektas

Projektas PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto Lietuvos socialinių tyrimų centro Vytauto Didžiojo universiteto Sociologijos mokslo krypties doktorantūros komiteto 2017 m. birželio 6 d. posėdžio nutarimu

Detaliau

Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija

Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija 2010 3 30 Europos Sąjungos oficialusis leidinys C 83/389 EUROPOS SĄJUNGOS PAGRINDINIŲ TEISIŲ CHARTIJA (2010/C 83/02) 2010 3 30 Europos Sąjungos oficialusis leidinys C 83/391 Europos Parlamentas, Taryba

Detaliau

ŠIRVINTŲ R

ŠIRVINTŲ R PATVIRTINTA Širvintų r. Bartkuškio mokyklos-daugiafunkcio centro direktoriaus 2017 m. gegužės 26 d. įsakymu Nr. 61-PC ŠIRVINTŲ R. BARTKUŠKIO MOKYKLOS-DAUGIAFUNKCIO CENTRO LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKA IR JOS

Detaliau

V.Jonusio_veiklos programa_2

V.Jonusio_veiklos programa_2 Kandidato į Lietuvos automobilių sporto federacijos prezidentus LASF veiklos programa 2011-2014 metams Vilnius 2011 m. kovo 21 d. LASF veiklos programa 2011-2014 Tarptautin s automobilių federacijos (FIA)

Detaliau

Europos socialinio fondo agentūros m. strateginis veiklos planas 2019 m. veiklos planas Europos socialinio fondo agentūros m. stra

Europos socialinio fondo agentūros m. strateginis veiklos planas 2019 m. veiklos planas Europos socialinio fondo agentūros m. stra Europos socialinio fondo agentūros 2019 2021 m. strateginis veiklos planas 1 2 Turinys Europos socialinio fondo agentūra. Misija, vizija, vertybės _ 3 Esamos situacijos įvertinimas: jėgų lauko analizė

Detaliau

(Microsoft Word - Versta i\360 angli\360ko vertimo i\360 dan\370 k.docx)

(Microsoft Word - Versta i\360 angli\360ko vertimo i\360 dan\370 k.docx) Versta iš angliško vertimo iš danų k. Neoficialus vertimo tekstas Žiniasklaidos atsakomybės įstatymas 1 dalis Taikymo sritys 1 straipsnis. Šis įstatymas taikomas šioms žiniasklaidos priemonėms: 1) nacionaliniams,

Detaliau

Microsoft Word - 02S2005_LT.dot

Microsoft Word - 02S2005_LT.dot E U R O P O S P A R L A M E N T A S 2005 m. birželio 16-17 d. EUROPOS VADOVŲ TARYBA Briuselis PIRMININKO p. JOSEP BORRELL FONTELLES KALBA PIRMININKAVIMO IŠVADOS 02/S-2005 Vadovybė s generalinis direktoratas

Detaliau