07_Balsys.indd

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "07_Balsys.indd"

Transkriptas

1 74 RES HUMANITARIAE XIII ISSN daktaras, Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto dekanas, Baltų kalbotyros ir etnologijos katedros profesorius. Moksliniai interesai: etnologija, mitologija, folkloristika. Adresas: Herkaus Manto g. 84, LT Klaipėda (darbo). Tel. (8 ~ 46) (darbo). El. paštas: rimantas.balsys@ku.lt. Ph.D., Professor at the Department of Baltic Linguistics and Ethnology, Dean of the Faculty of Humanities, Klaipėda University. Research interests: ethnology, mythology, foklore. Address (office): Herkaus Manto g. 84, LT Klaipėda. Tel. (office): (8 ~ 46) rimantas.balsys@ku.lt. Klaipėdos universitetas APIE BALTIŠKAS TEOFANIJAS 1 Anotacija Šiame straipsnyje, remiantis XIII XVII a. rašytinių šaltinių ir XIX XX a. tautosakos kūrinių (ypač sakmių) teikiama informacija, siekiama nustatyti, kokia ikikrikščioniškuoju laikotarpiu ir bent du šimtmečius po krikšto galėjo būti dievų ir žmonių akistata, ar apsireikšdavo kariams ir žemdirbiams dievai, kokie žinomi, įmanomi rekonstruoti tokio apsireiškimo būdai, laikas, vieta bei kitos aplinkybės. PAGRINDINIAI ŽODŽIAI: baltų mitologija, dievai, teofanija. Abstract This article, based upon information provided in written sources from the 13 th to 17 th centuries and on works of folklore from the 19 th and 20 th centuries (especially myths and legends passed orally), attempts to determine the state of affairs that prevailed between gods and men in the pre-christian period and for at least two centuries after conversion to Christianity, and whether there were known deities who appeared to soldiers and farmers whose manner, time, place and other aspects of revelation are possible to reconstruct. KEYWORDS: Baltic mythology, Gods, Theophany. 1 Straipsnio parengimą finansavo Lietuvos mokslo taryba (sutarties nr. LIT-5-1).

2 Įvadas Daugelyje religijų daugiau ar mažiau žinomas ir visokiomis formomis liudijamas dievų apsireiškimas tikintiesiems. Nė vienas, susipažinęs su Homero ar Hesiodo veikalais, negalėtų nepastebėti laisvo dievų bendravimo su žmonėmis. Epinėse poemose dievai bendrauja su žmonėmis dienos metu (puotauja, dalyvauja karo žygiuose, kelionėse jūromis), kartais pasirodo pakeitę savo išvaizdą, apsireiškia kokiais nors savo galios ženklais 2. Šiam reiškiniui, t. y. apsireiškimui, apibūdinti tyrinėtojai vartojo ir vartoja įvairius terminus teofanija, kratofanija, hierofanija, epifanija, inkarnacija. Išvardytų terminų galimų formuluočių įvairovės, tarpusavio santykių, vartojimo konteksto šiuokart plačiau neanalizuodami, apsiribosime pažymėdami, jog kiekviena teofanija drauge gali būti ir epifanija 3, hierofanija 4, kratofanija 5, inkarnacija 6, o pati teofanija (gr. theophaneia) yra religijotyros sąvoka, reiškianti dievybės pasirodymo, apsireiškimo pasauliui ir žmonėms aktą 7. Kartais šis apibrėžimas dar papildomas teiginiais, jog tas dieviškų būtybių apsireiškimas galimas ne tik žmogaus, bet ir gyvulio ar 75 2 Homeras. Odisėja. Iš graikų kalbos vertė Antanas Dambrauskas. Vilnius: Vaga, 1979; Homeras. Iliada. Iš graikų kalbos vertė Antanas Dambrauskas Vilnius: Vaga, 1981; Hesiodas. Teogonija. Iš senosios graikų kalbos vertė, paaiškinimus parašė bei vardų rodyklę sudarė Audronė Kudulytė-Kairienė. Baigiamąjį straipsnį parašė Naglis Kardelis. Vilnius: Aidai, Epifanija (gr. epiphaneia) pasirodymas, apsireiškimas: 1. Krikščioniškosios teofanijos pavadinimas. 2. Kristaus Apsireiškimo šventė, krikščionių švenčiama Pasak Naujojo Testamento, Kristaus apsireiškimai buvo trys: gimimas, krikštas Jordano upėje, kai Dievas paskelbęs jį savo sūnumi, ir pirmasis stebuklas, įtikinęs mokinius, jog Kristus yra Dievas. Vakarų bažnyčioje epifanija išplito kaip šventė, apėmusi visus tris Kristaus apsireiškimus (Religijotyros žodynas. Sudarytojas Romualdas Petraitis. Vilnius: Mintis, 1991, 115). Šis terminas vartotas jau antikoje ir reiškė vieno iš dievų pasirodymą mirtingiesiems arba tiesiog dieviškąją didybę. 4 Hierofanija (gr. hieros šventas + phainein rodytis) šventybės pasirodymas, apsireiškimas; jos rodymosi būdas. Terminą religijotyroje išplatino M. Eliade (žr. Mircea Eliade. Šventybė ir pasaulietiškumas. Iš prancūzų kalbos vertė Petras Račius. Vilnius: Mintis, 1997, 8 9); dar žr. prieiga internetu: (žiūrėta ). 5 Kratofanija (gr. kratos jėga + phainein reikštis) kiekvienas antgamtinės jėgos pasireiškimas, aktualizacija. Yra vienas iš kiekvienos hierofanijos ir teofanijos aspektų. Terminą išplatino M. Eliade (Religijotyros žodynas. Sudarytojas Romualdas Petraitis. Vilnius: Mintis, 1991, 198). 6 Inkarnacija (lot. incarnatio įsikūnijimas) dievybės įsikūnijimas žmoguje (pvz., Dievo Jėzaus pasirodymas žmogaus pavidalu). 7 Religijotyros žodynas. Sudarytojas Romualdas Petraitis. Vilnius: Mintis, 1991, 376.

3 76 kitu pavidalu 8, kad tai dievo pasirodymas žmogaus, angelo pavidalu ar per gamtos stichijas 9 ir panašiai. XIX XX a. pradžios folklorinių personažų, kurie, kaip žinoma, radosi iš senųjų baltų dievų, pavidalai, jų pasirodymo laikas, vieta yra gana plačiai aptarti J. Balio, N. Vėliaus 10, A. J. Greimo 11, N. Laurinkienės 12, R. Tatariūnienės 13 ir kitų tyrinėtojų darbuose, o senųjų lietuvių ir prūsų dievų pasirodymo žmonėms būdai, apsireiškimo laikas, vieta ir kitos aplinkybės, remiantis XIII XVII a. rašytiniais baltų mitologijos šaltiniais, iki šiol iš esmės tebėra menkai analizuota sritis. Kiek plačiau šia tema yra rašęs tik G. Beresnevičius. Aptariamajai temai reikšmingomis laikytinos bent dvi G. Beresnevičiaus įžvalgos. Viena jų teigiama, kad dievai yra kitokybiški ir jų kitokybė neleidžia jiems bendrauti su žmonėmis tiesiogiai, t. y. akis į akį, todėl bendraujant dievams reikia išskirtinių objektų, šventų (kitoniškų) daiktų 14 ; kita konstatuojama, kad ženklų, dievų buvimo pėdsakų buvo visur, juos galima skaityti iš paukščio skrydžio, perkūnijos ir žaibo, burtų kritimo, lapų šlamesio 15. Įdėmiau patyrinėję ankstyvuosius (XI XIII a.) baltų rašytinius šaltinius, teikiančius žinių apie baltų mitologiją ir religiją, galime pastebėti, kad teofanijos šviesą vis dėlto skleidžia ne visas regimasis pasaulis, o tik ypatingos jo vietos: šventieji akmenys, šaltiniai, kalnai ir medžiai (Perkūnkalniai, Perkūno akmenys, Dievo kalnai, krėslai, stalai; ypatingi, keistai išaugę medžiai), gyvūnai (Perkūno oželis, baublys, apuokas, varnas, boružė (Dievo karvytė), žaltys, ožys); garsai (perkūnija, medžių ošimas, vandens čiurlenimas); atmosferos reiškiniai (perkūnija, saulės ar mėnulio užtemimas, krintančios žvaigždės, rūkas, lietus, laumės juosta); kūrenamo auku- 8 Tarptautinių žodžių žodynas. Atsakingasis redaktorius V. Kvietkauskas. Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985, Prieiga internetu: Žiūrėta Norbertas Vėlius. Mitinės lietuvių sakmių būtybės. Laimės. Laumės. Aitvarai. Kaukai. Raganos. Burtininkai. Vilktakiai. Vilnius: Vaga, 1977; Norbertas Vėlius. Chtoniškasis lietuvių mitologijos pasaulis. Foklorinio velnio analizė. Vilnius: Vaga, Algirdas Julijus Greimas. Lietuvių mitologijos studijos. Sudarė Kęstutis Nastopka. Vilnius: Baltos lankos, Nijolė Laurinkienė. Senovės lietuvių dievas Perkūnas kalboje, tautosakoje, istoriniuose šaltiniuose. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Rita Tatariūnienė. Dievas, keliaujantis inkognito. Liaudies kultūra, nr. 1(76), 2001, Gintaras Beresnevičius. Lietuvių mitologija ir religija. Sisteminė studija. Vilnius: Tyto alba, 2004, Gintaras Beresnevičius. Trumpas lietuvių ir prūsų religijos žodynas. Vilnius: Aidai, 2001, 33.

4 ro ženklai (ugnis, dūmai, kibirkštys, smilkalų kvapas); aukojamas maistas (kiek gausiai kurio nors patiekalo dievai ragauja) ir t. t. Visi išvardytieji (taip pat ir neišvardytieji) reiškiniai suvokiami ne kaip gamtiniai procesai, o kaip dieviški, objektai ne žmonių, o kaip pačių dievų kūrybos rezultatas, t. y. visi jie atnešti, supilti, nukritę iš dangaus ar atvirkščiai dievų užkelti į dangų, dieviškų galių veikiami išstumti iš žemės ar išridenti iš jūros. Tinkamas pavyzdys čia Teliavelio nukalta ir šviesą bei šilumą skleidžianti saulė, Perkūno užšaldyta Kuršių įlanka 16. Gamtos reiškinių, garsų dievišką prigimtį įrodančių pavyzdžių rašytiniuose šaltiniuose tai pat apstu. Prisimintina čia S. Grunau kronika, kurioje rašoma, jog, kilmingiesiems susirinkus Rikojote į dievų šventę, pakilo didelė audra su perkūnija ir žaibais, ir jie pamanė, kad jų dievas Perkūnas atjoja iš dangaus ; naktį užėjo audra su griausmais ir žaibais, ir visi žmonės manė, kad jų dievas kalbasi su krivaičiu 17. Dar daugiau tokių pavyzdžių randame XIX XX a. tautosakoje padavimuose, sakmėse, tikėjimuose. Net ir sutarus, kad ne visi, o tik kai kurie reiškiniai, objektai gali būti suvokiami kaip teofanijos, jų vis tiek raštijoje yra tiek daug, kad išsamiai aptarti visų viename straipsnyje nėra jokių galimybių. Tad apsiribosime vieno kito ryškesnio teofanijos pavyzdžio analize Teofanija stabas Jei, remdamiesi rašytiniais V a. pr. Kr. XVII a. šatiniais, kuriuos esmingai papildo archeologiniai duomenys, pripažįstame tikimybę, jog seniesiems baltų dievams galėjo būti statomi antropomorfinio ar (ir) kitokio pavidalo dievų, mitinių protėvių atvaizdai (stabai) 18, tai tokie stabai sykiu laikytini ir teofanijomis. Religijų istorijoje pakankamai žinoma apie slaptus ritualus, kurie, kaip manyta, stabus, statulas atgaivindavo ir į jų medžiaginį pavidalą įkeldavo, prikviesdavo ar sugrąžindavo dieviškąjį buvimą. 16 Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai, t. 1. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 1996, 268, Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVI amžius, t. 2. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2001, 96, Lietuvių ir prūsų dievų atvaizdai rašytinių šaltinių duomenimis. Lituanistica, 2012, t. 58, nr. 1(87),

5 78 Pavyzdžiui, Egipte ir Mesopotamijoje dievų atvaizdai buvo gaminami ir atnaujinami prie šventyklų esančiose dirbtuvėse. Tačiau tik po sudėtingo ir slapta atliekamo pašventinimo ritualo mirtingųjų tvarinys tapdavo teofanija bei ryšio su transcendencija priemone. Naktinių apeigų metu statula atgaivinama: atveriamos ausys, akys ir burna, kad dievas galėtų matyti, girdėti ir valgyti 19. Sirijos ir Artimųjų Rytų šventyklose kultinės dievų skulptūros buvo uždarytos arba uždangomis pridengtos nuo garbintojų akių. Tik tam tikromis dienomis jos iškeliaudavo į procesiją, nešamos neštuvais ar vežamos vežimu, kad procesiją stebinčias minias užlietų palaiminga epifanijos šviesa 20. Panašiai, regis, galėtume interpretuoti ir XVI a. rašytos S. Grunau kronikos informaciją, jog trijų prūsų dievų stabai Rikojote nuo tikinčiųjų buvo slepiami už specialių užuolaidų. Niekas kitas, be vaidilų ir vaidilučių, kronikos autoriaus duomenimis, ten negalėjo pakliūti ir tik ypatingomis dienomis arba atėjusiam paaukoti tas uždangas vaidilučiai atitraukdavo. Tiesa, neturime žinių apie baltiškų dievų stabų naudojimą kokiose nors procesijose (išskyrus gal tik Mato Pretorijaus regėtą apeigą su ožio kailiu ir žolynų puokšte 21 ), tačiau vėlyvojo laikotarpio kalendorinių ir darbo švenčių elementai Morės vežiojimas, kuršio nešimas ir pan., jei ir nelaikytini tiesioginėmis teofanijos apraiškomis ar teofanijų refleksijomis, tai bent jau jų parodijomis tikrai. Grįžę prie jau išsakytos pastabos, kad stabai arba figūriniai atvaizdai yra sukurti ne mirtingų žmonių rankomis, bet pačių dievų padaryti ir įteikti dievobaimingiems išrinktiesiems, galėtume atkreipti dėmesį ir į medžiagą kiek su konkrečiu dievu yra susijusi jo pasirinkta medžio, akmens ar kito objekto rūšis; kokie kiti regimieji elementai (kreivumas, didumas, pėduotumas, Perkūno dažnai trankomas ir pan.) dominuoja. Bet kuriuo atveju antropomorfinio ar kitokio pavidalo stabas (akmuo, medis) veiksmingas ne kaip šventvietėje stovinti atsieta figūra, bet kaip sudedamasis apeigų elementas, reprezentuojantis dievo veiksmus. Jo pa- 19 Algis Uždavinys. Simbolių ir atvaizdų interpretacijos problema senovės civilizacijose. Vilnius: Sophia, 2006, Robin Lane Fox. Pagonys ir krikščionys Viduržemio pasaulyje nuo antro amžiaus iki Konstantino atsivertimo. Iš anglų kalbos vertė Mantas Adomėnas. Vilnius: Aidai, 2006, Žr. Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai, t. 3. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2003, 254.

6 skirtis liudyti ir perduoti dieviškąsias galias išrinktiesiems, o ne viešai rodyti savo išvaizdą Teofanija akis į akį Tokių teofanijų rašytiniuose šaltiniuose (ypač ankstyvuosiuose) nėra daug. Pirmuoju čia laikytinas Henrikas Latvis, XIII a. pradžioje rašytoje Livonijos kronikoje užfiksavęs vieno lyvio pasakojimą apie jo akistatą su dievu: Aš mačiau lyvių dievą, kuris mums išpranašavo ateitį. Jo atvaizdas, išaugęs iš vieno medžio nuo krūtinės iki galvos, pasakė man, kad rytoj atžygiuosianti lietuvių kariuomenė 23. Iš pasakojime paminėtų atvaizdo detalių (galva, krūtinė) ir kalbos, kurią lyvis suprato, aišku, kad dievas pasirodė antropomorfiniu pavidalu. Šis aprašas dar įdomus ir tuo, kad atspindi vieną gerai religijų istorijoje žinomą dievo medyje mitologemą (plg. Odinas, kabantis medyje, Kristus ant kryžiaus ir pan.). XVI a. rašytos Sūduvių knygelės autoriaus liudijimu, laivų dievas Bardaitis pasirodo jūrininkams didelio angelo, stovinčio jūroje, pavidalu. Į kurią nors pusę pasisukęs pūsdamas dievas Bardaitis apverčia ir paskandina laivus. To paties šaltinio duomenimis, žemės dievo Puškaičio, gyvenančio po šeivamedžiu, pagalbininkai markopoliai ir barstukai yra mažieji žmogeliai, kurie, tinkamai pavaišinti, prineša į kluonus javų ir patikimai juos saugo 24. Pirmieji trys teofanijos pavyzdžiai rodo, jog dievai ir jų pagalbininkai gali apsireikšti bet kurioje vietoje (miške, jūroje, valstiečio sodyboje), pasirodyti kariui (?), jūrininkui ar žemdirbiui. Dar du dievų akistatos su žmonėmis atvejus aptinkame užfiksuotus XVI XVII a. sandūros šaltiniuose. Vilniaus jėzuitų kolegijos 1600 m. ataskaitoje rašoma, jog pas vieną ligos parblokštą kaimietį atėjo demonas, išvaizda panašus į dievą. Jis ėmė įtikinėti [kaimietį], kad šis, norėdamas susigrąžinti ankstesnę sveikatą, kasmet turįs jam paaukoti bokalą alaus ir 22 Jean-Pierre Vernant. Mortals and Immortals. Collected Essays. Edited Froma I. Zeitlin. Princeton: University Press, 1991, 316. Dar žr.: Algis Uždavinys. Simbolių ir atvaizdų interpretacijos problema senovės civilizacijose. Vilnius: Sophia, 2006, Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai, t. 1. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 1996, Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVI amžius, t. 2. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2001,

7 80 penktadieniais susilaikyti nuo visokio darbo 25. Atkreiptinas dėmesys į formuluotę demonas, išvaizda panašus į dievą. Turint omenyje, kad rašė katalikų vienuolis, šį tekstą, matyt, reikėtų suprasti taip: demonas tai senojo tikėjimo dievas, kuris panašus į krikščionių Dievą, arba demonas, kuris turėjo dievo požymių. Vilniaus jėzuitų kolegijos 1604 m. ataskaitoje teigiama, kad vyrui, užmušusiam žaltį, pasirodo į juodą žmogų panaši būtybė ir grasina atkeršyti: Kai šeimininkas tai padarė ir, užmušęs žaltį, po kurio laiko atėjo į sodą apžiūrėti savo bityno, viename avilyje pamatė kažkokią baisią juodą būtybę, panašią į žmogų, bjauriai iki ausų išvieptais nasrais, kreivai išverstomis akimis, išvis tenai buvo kažkokia pragaro pabaisa. Apmirė iš siaubo šeimininkas, paskui, kiek atsitokėjęs, paklausė, kas ji ir ką ten daranti. Baidyklė atsakė: Aš esu tas, kuris čia bus tol, kol tau atkeršys, kam savo namų dievaitį užmušei, ir dar labiau būsi persekiojamas, jeigu vėl nepradėsi duoti jam priklausančių aukų 26. Matome, jog iš XIII XVII a. pradžios šaltinių žinomi vos penki tiesioginio kontakto su dievais ir jų pagalbininkais atvejai. Ir tie patys (išskyrus Livonijos kroniką) užrašyti jau po krikšto su senojo tikėjimo reliktais kovojusių autorių. Tačiau ir šitie pavieniai pavyzdžiai yra pakankamas įrodymas, jog tiesioginė (be tarpininkų) mirtingųjų ir dievų akistata baltams buvo žinoma, o dievai, taip pat ir žemesnio lygmens mitinės būtybės žmonėms apsireikšdavo ne tik įvairiais ženklais, kaip teigė G. Beresnevičius, bet ir antropomorfiniu ar antropomorfiniam artimu pavidalu. Iš XIII XVII a. pradžios šaltinių žinomos informacijos patikimumą liudija ir XVII a. pabaigoje rašęs M. Pretorijus. Jo žiniomis, laumes žmonės laiko vandens nimfomis, tačiau kaip senieji nadruviai sako, laumė esanti viskuo panaši į moterį, tiktai rankų plaštakos ir kojų pėdos esančios kiek plokščios 27. Antropomorfinio pavidalo, M. Pretorijaus liudijimu, yra ir kaukai, arba požemio žmogučiai, bei aitvaras. Tik pirmieji esą vos piršto dydžio, o aitvaras atrodąs panašiai kaip žmogus, tik su nežmoniškai didelėmis rankomis ir kojomis Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVI amžius, t. 2. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2001, Ten pat, Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVII amžius, t. 3. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2003, Ten pat, 229.

8 Aptartų teofanijų refleksijų itin gausu XIX XX a. pradžios tautosakoje. Antropomorfiniu pavidalu lietuvių folkloriniuose tekstuose regimas Perkūnas, Laumė, Laima, Kaukas, Aitvaras, Ragana, Velnias, Dievas. Sakmėse Perkūnas žmonėms pasirodo kaip didelis rudabarzdis vyras (medžiotojas):...ateina su muškieta ant peties rudabarzdis vyras medžiodamas..., Sutinka kitą medinčių, tokį jau didelį, kad galva ligi debesų, Ateina Perkūnas šviesiai apsirengęs, su obšro krepšiu, dvivamzde muškieta 29 ; kaip senukas: medžiotojas perkūnijai griaudžiant nušovė juodą katiną, paskui sutiko tokį senuką, kuris padėkojo ir padovanojo tris ypatingas kalipkas 30 ; juodas žmogus: sutiko juodą žmogų, kuris jam padėkojo ir padovanojo ragą šatrų ir ragą parako; jaunikaitis: Tuojau sutinka tokį jaunuolį..., Jaunikaitis gi kad pradėjo žmogeliui dėkoti..., Žmogelis suprato, kad tas jaunikaitis tai buvo Perkūnas ; ugninis milžinas: Po to Perkūnas ugningo milžino lyg stulpo pavidalo, ugnies rūbais, abiejose rankose laikydamas po dvi dideles ilgas strėles, medžiotojui pasirodė Laumės dažniausiai žmonėms pasirodo kaip merginos arba pagyvenusios moterys (periasi pirtyje, gyvena jaujoje, eina į atlaidus): Vieną subatos vakarą, kada visi išsipėre, suvėja laumės pertis 32 ; Apsigyvens būdavo jaujoje ir verpia. Iš tenai niekaip jų išvaryti negalėdavo,...jos eidavo verpti pas tuos gaspadorius, kano jaujoje gyvendavo 33 ; Laumės eidavo į atlaidus, kaip ir kitos mergaitės 34. Panašiai (kaip pagyvenusios moterys arba merginos) sakmėse pasirodo ir raganos 35, Laima (Laimės) Jonas Balys. Raštai, t. 1. Parengė Rita Repšienė. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 1998, Ten pat, 149, nr. 3, 4, Nijolė Laurinkienė. Senovės lietuvių dievas Perkūnas kalboje, tautosakoje, istoriniuose šaltiniuose. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 1996, 87, Lietuviškos pasakos įvairios. Surinko Jonas Basanavičius. Pirma knyga. Parengė Kostas Aleksynas. Vilnius: Vaga, 1993, 108; Lietuviškos pasakos įvairios. Surinko Jonas Basanavičius. Antra knyga. Parengė Kostas Aleksynas. Vilnius: Vaga, 1995, 100, nr Lietuviškos pasakos įvairios. Surinko Jonas Basanavičius. Antra knyga. Parengė Kostas Aleksynas. Vilnius: Vaga, 1995, 102, nr. 45, Ten pat, 104, nr Norbertas Vėlius. Mitinės lietuvių sakmių būtybės. Laimės. Laumės. Aitvarai. Kaukai. Raganos. Burtininkai. Vilktakiai. Vilnius: Vaga, 1977, 67 69; 93 96; ; 183; Laimės sakmėse pasirodo vienos, dviejų arba trijų moteriškių pavidalu: Viduryj nakties įėja kelias labai gražiai apsitaisiusias moteriškes, šukavos sava geltonus, kaip auksas

9 82 Velnias, tų pačių sakmių duomenimis, žmonėms dažniausiai pasirodo taip pat antropomorfiniu pavidalu 37 jaunikaičiu, ponu, medinčium:...velniai eidavo į visokius susirinkimus <...> su mergomis šokdavę <...> Jie būdavo labai gražūs jaunikaičiai ; Ale atvažiuoja ponas o tai buvo velnias ; beeidamas sutiko medinčių. Tas buvo žaliai apsirėdęs, o tai buvo velnias 40. Sakmėse Dievas vaikšto po žemę pasivertęs seneliu; elgeta; pakeleiviu 41 : ėjo Dievas senelis per pasaulį ; Dievas, pasivertęs elgeta ir vaikščiodamas pas žmones, užėjo kartą į vienus namus... ; Vieną kartą ėjo per žmones Dievas, pasivertęs keleiviu ;...viena senutė pavalgydino pavargusį elgetą, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, buvo Dievas ; Vieną kartą užėjo pas ūkininką elgeta ir paprašė duonos 42. Būtent plačiai žinomas sakmių Dievas Senelis, P. Tarasenkos manymu, bus nulėmęs ir akmenų, vadinamų Dievo pėdomis, atsiradimą 43. Beje, ne tik lietuvių sakmių Dievas, bet ir daugelyje senųjų mitologijų (graikų, germanų, kitų indoeuropiečių) kai kurie dievai, nenorėdami būti atpažinti, pasirodo senelio pavidalu, vaizduojami vienakiais, aklais, šlubais (toks graikų Plutonas, germanų Odinas, prūsų Patulas 44 ). Visais atvejais aiškiai regimas žmonėms apsireiškiančių dievų ir mitinių būtybių kitoniškumas (dievas pusiau medis ir pusiau žmogus, milžiniškas angelas, maži žmogeliukai, gražūs jaunikaičiai, į dievą panašus demonas, senelis ar elgeta; didelis medžiotojas, ugninis milžinas ir t. t.). Antropomorfinis ar jam artimas dievų ir mitinių būtybių pavidalas tai jų gebėjimas pasirodyti žmogui būtent tokiu pavidalu, kuris žmogui būtų žibančius plaukus (Lietuviškos pasakos įvairios. Surinko Jonas Basanavičius. Antra knyga. Parengė Kostas Aleksynas. Vilnius: Vaga, 1995, 97, nr. 41). 37 Norbertas Vėlius. Chtoniškasis lietuvių mitologijos pasaulis. Foklorinio velnio analizė. Vilnius: Vaga, 1987, Iš gyvenimo vėlių bei velnių. Surinko Jonas Basanavičius. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 1998, 380, nr Ten pat, 388, nr Lietuviškos pasakos įvairios. Surinko Jonas Basanavičius. Pirma knyga. Parengė Kostas Aleksynas. Vilnius: Vaga, 1993, Jurgis Elisonas. Dievas Senelis. Mūsų tautosaka, t. 9. Red. prof. Krėvė Mickevičius. Kaunas, 1935, Mūsų tautosaka, t. 9. Red. prof. Krėvė Mickevičius. Kaunas, 1935, Petras Tarasenka. Pėdos akmenyje. Lietuvos istoriniai akmenys. Vilnius, 1958, Norbertas Vėlius. Chtoniškasis lietuvių mitologijos pasaulis. Folklorinio velnio analizė. Vilnius: Vaga, 1987, 165.

10 suprantamas ir jo pernelyg netrikdytų, o sykiu ir prabilti į žmogų jam suprantama kalba. Tačiau išlaikytas regimas kitoniškumas byloja, jog šitaip, anot N. Kardelio, dievai žymi savo dieviškumą ir patį dievybės apsireiškimo žmogui faktą, taip pat pabrėžia savo viršenybę prieš žmones Teofanija per sapną Dar vienas bendravimo su dievais būdas susitikti su jais, klausytis jų patarimų miego metu per sapną. Iš rašytinių šaltinių žinoma, jog su dievais per sapną bendravo egiptiečiai, graikai, hetitai, semitai 46. Bendravimas su dievais per sapną žinomas iš Senojo Testamento. Antai Saulius teiravosi Viešpaties, bet tasai jam neatsakė nei per sapnus, nei per kunigus, nei per pranašus 47. Samuelis miega šventykloje ir klauso Viešpaties žodžių 48. Nuo I a. pr. Kr. išlikę Asklepijo sukeltų sapnų aprašymai, iš Plutarcho žinome apie šešiolikos kvapų mišinį (Epidauro smilkalai), kurį Egipto žyniai degindavo vakare, kad sukeltų malonius savo lankytojų sapnus. Antikoje žyniai drausdavo gerti vyną tris dienas iki klientas užmigdavo šventykloje, vildamasis susapnuoti dievą. Be to, žyniai draudė valgyti išvakarių dieną ir reikalavo, kad garbintojai miegotų ant dievui paaukotų avių kailių 49. Kitaip tariant, visose kultūrose ir religijose sapnas buvo laikomas ypač reikšmingu, daugelis svarbių religinių ritualų tiesiogiai siejami su informacija, gauta iš dievų per sapną 50. Bendravimas su dievais per sapną arba dievų apsireiškimas per sapną, sprendžiant iš vieno kito šaltinio, buvo žinomas ir baltams. S. Grunau liudijimu, Rikojote buvo daug vaidilučių vyrų ir moterų <...> jie ir jos 45 Hesiodas. Teogonija. Iš senosios graikų kalbos vertė, paaiškinimus parašė bei vardų rodyklę sudarė Audronė Kudulytė-Kairienė. Baigiamąjį straipsnį parašė Naglis Kardelis. Vilnius: Aidai, 2002, Gintaras Beresnevičius. Baltų religinės reformos. Vilnius: Taura, 1995, Pirmoji Samuelio knyga, kurią mes vadiname Pirmąja Karalių, 28: 6. Šventasis Raštas. Senasis Testamentas. Iš lotynų kalbos vertė arkivyskupas Juozas Jonas Skvireckas. Vilnius: Vaga, Ten pat, 3: Robin Lane Fox. Pagonys ir krikščionys Viduržemio pasaulyje nuo antro amžiaus iki Konstantino atsivertimo. Iš anglų kalbos vertė Mantas Adomėnas. Vilnius: Aidai, 2006, Gražina Gudaitė. Asmenybės transformacija sapnuose, pasakose, mituose. Vilnius: Tyto Alba, 2001,

11 84 įgyja nuopelnų savo dievų akyse ir per miegus dievai su jais kalbasi ir moko žmones šventinti 51. Vaidilučiai, siekdami nusipelnyti bendravimo su dievais per sapnus ir kad dievai mokytų juos laiminti žmones, M. Pretorijaus liudijimu, turėdavo uoliai melstis. Iš to paties M. Pretorijaus pasakojimo aiškėja, kad bendrauti su dievais per sapnus gebėjo ne tik vaidilučiai, bet ir paprastos moterys, kurios šėtono padedamos, dažnai gana tiksliai pataikydavo nusakyti būsimus dalykus 52. Apie dievų apsireiškimą per sapną duomenų pateikia ir Paulius Einhornas 1636 m. leistame veikale Latvių Kuršo kunigaikštystėje reformavimas. Teigiama, kad maro ištikti žmonės sapne būdavo raginami surengti samborį (sobar) ir atlikti pagoniškas apeigas, skirtas pagoniškiems dievams, jei nori išsivaduoti iš šios negandos 53. Būtent taip kaip transcendentalumo aktas mitologų interpretuojama ir istorinė mitinė sakmė apie Gedimino sapną. Didžiojo kunigaikščio nakvynė Šventaragio slėnyje tai sąmoningas atvykimas į šventą protėvių laidojimo ir deginimo vietą, kurioje tik ir galima inkubacija 54, apsireiškimas. Daugelio tyrinėtojų (A. J. Greimas, G. Beresnevičius, L. Astra) vieningai sutariama, jog galimybė perkelti sostinę iš Trakų į Vilnių randasi tiktai tada, kai Gediminas sapnuodamas gauna dievų žinią pranešimą, kurį iššifruoja ir išaiškina tarpininkas vyriausiasis žynys Lizdeika 55. Taip gaunamas ne tik dievų, bet dar ir žynių (Lizdeikos asmenyje) pritarimas. Galima spėti, jog įvedus krikščionybę paplitę oneiriniai naratyvai (dažniausiai sapnuose pasirodo, kalba, pataria Švč. Mergelė Marija, Jėzus Kris- 51 Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVI amžius, t. 2. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2001, Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVII amžius, t. 3. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2003, Ten pat, Inkubãcija [lot. incubatio]: 1. sen. graikų ir romėnų paprotys palikti ligonius nakčiai šventovėse miegoti ant paaukoto gyvulio kailio, kad per miegą jie gautų iš dievų patarimų, kaip atgauti sveikatą. Prieiga internetu: =Inkubacija&wid=8564. Žiūrėta Algirdas Julijus Greimas. Lietuvių mitologijos studijos. Sudarė Kęstutis Nastopka. Vilnius: Baltos lankos, 2005, 551, 558. Gintaras Beresnevičius. Baltų religinės reformos. Vilnius: Taura, 1995, 175. Dar žr. Lilijana Astra. Sakralybė senojoje lietuvių kultūroje. Senovės baltų kultūra. Sakralieji baltų kultūros aspektai. Vilnius: Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2012, 96.

12 tus 56 ) laikytini senosios tradicijos tąsa. Tokiuose siužetuose Marija kviečia dažniau lankytis bažnyčioje, nurodo, kaip elgtis norint pasveikti, išsigelbėti nuo pavojaus. Reikšminga aptariamajai temai ir tai, jog neretai sapnuose pasirodo Marijos atitikmuo statulėlė, kuri lygiai taip pat, kaip ir pati Marija, sapnuojančiajam pataria, liepia, prašo, įspėja 57. Tokie pavyzdžiai rodo, jog susapnuoti šventojo (Dievo) statulą tolygu sapnuoti patį šventąjį (Dievą) Teofanija dievų paliktos pėdos Šios teofanijos lyg ir nelaikytinos tiesioginėmis akistatomis su dievais. Tai labiau buvusios akistatos pėdsakai, dėl kurių teofanija galima bet kada arba bent jau įmanoma tam tikru metu (per svarbiausias metines šventes, ištikus negandai ir t. t.). Vilniaus jėzuitų kolegijos 1603 m. ataskaitoje rašoma, kad buvo rasta žmonių, kurie <...> manė, kad kažkokia dievybė slypi akmenyse; prietaringai juos garbino ir aukojo jiems dešimtąją visa ko dalį 58. Atsižvelgiant į tai, kas jau pasakyta apie dievų kitokybinį reiškimąsi, galima numanyti, jog šie akmenys dievų galių ženklais tapo dėl savo išskirtinių formų, vietų, kuriose guli, neįprastumo, dėl įvairių ženklų pėdų ant jų, kadaise paliktų senųjų dievų. Daugelyje religijų žinomi dievų arba šventųjų (kartais ir demonų) kojų atspaudai (kaip jų apsireiškimo, galios, prižiūrimos erdvės ženklas?). Šiaurinės Europos teritorijoje dievų pėdų atspaudai žinomi dar iš akmens amžiaus 59. Senovės Egipte dievų pėdomis paženklinta buvo ne viena šventykla 60. Daugelyje budizmo šventyklų nuo Ceilono iki Korėjos galima aptikti Budos kojų atspaudus, paliktus ant akmens plokščių kaip apsilankymo šventovėje ženklą 61. Legendos liudija, kad Budos pėdos matomos 56 Vita Ivanauskaitė. Žemaičių sapnai: tekstų folkloriškumas ir kontekstų reikšmė. Tautosakos darbai, t. XXXIV. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Aušra Kairaitytė. Religinės patirtys lietuvių folkloro naratyvuose. Soter, nr. 43 (71), 2012, Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVI amžius, t. 2. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2001, Валерий Владимировичь Евсюков. Мифы о вселенной. Новосибирск: Наука, 1988, A Contribution to the Ancient Popular Religion. Acta ethnographica Academiae Scientiarum Hungaricae. Budapest: Magyar Tudományos Akadémia 1968, Maksymilian Baruch. Bože stópki. Archeologia i folklor kamieni z wyżlobionymi śladami stóp. Warszawa, 1907, 108. Pasak Antano Andrijausko, tai laikotarpis, kai Budos atvaizdas buvo pakeičiamas abstrakčiais simboliais (tuščio sosto, basų kojų pėdsakų, žirgo be

13 86 ir ant mėnulio paviršiaus 62. Įvairių šalių krikščionių bažnyčiose ar kitose Švč. Mergelės Marijos pasirodymo vietose saugomi stebuklingo apsilankymo metu jos paliktų pėdų atspaudai 63. Musulmonai garbina Mahometo pėdos atspaudą 64, taip pat legendinio žirgo Burako, ant kurio Mahometas pakilo į dangų, paliktą ženklą 65. Lietuvoje XX a. viduryje, P. Tarasenkos duomenimis, būta apie 150 akmenų su įvairiomis pėdomis, tačiau nemaža jų dalis iki to laiko jau buvo suskaldyta ir sunaudota įvairioms statyboms 66. XXI a. pradžioje, pasak V. Vaitkevičiaus, taip pat yra išlikę apie 150 akmenų su įdubimais pėdomis 67. Pėdų atsiradimą akmenyse liaudies padavimai aiškina įvairiai. Pasakojama, kad savo pėdsaką ant akmens yra palikęs velnias, dar Dievas, Švč. Mergelė Marija, Marija ir kūdikėlis Jėzus, angelas, šv. Povilas, Laumė. Vis dėlto daugiau kaip pusės pėdų akmenyse autorius yra velnias 68. Galima numanyti, jog velnias šiuose padavimuose atsirado dėl ikikrikščioniškojo laikotarpio religijos demonizavimo, t. y. pakeitė kurį nors senojo tikėjimo dievą. Dievišką tokių pėdų prigimtį rodo tai, jog tokie akmenys laikomi stebuklingais, turinčiais gydomųjų galių, tose pėdose susikaupęs vanduo plačiai naudojamas liaudies medicinoje, o tai, kaip jau yra taikliai pažymėjusi Bronislava Kerbelytė, visiškai nesiderina su velnio gundytojo ir piktosios dvasios paveikslu 69. Kaip tik dėl šios priežasties dalis pėdų dėl krikščionybės įtakos ilgainiui galėjo būti priskirta Švč. Mergelei Mariraitelio), kurie turėjo išreikšti neregimosios dievybės buvimo idėją. Ilgainiui šiuos abstrakčius simbolius, veikiant mahajanos krypties budizmo estetikai, išstūmė antropomorfiniai skulptūriniai ir tapybiniai Budos atvaizdai (žr. Antanas Andrijauskas. Mathuros ir Gandharos mokyklų skulptūra klasikinės indų civilizacijos kontekste. Logos, nr , 116). 62 Edward H. Schafer. Pacing the Void. T ang Approaches to the Stars. Berkeley: University of California Press, 1977, Michael Graff, Heinz-Jürgen Förg, Hermann Scharnagl. Marija. Apsireiškimai, stebuklai, vizijos. Vilnius: Lektūra, Maksymilian Baruch. Bože stópki. Archeologia i folklor kamieni z wyżlobionymi śladami stóp. Warszawa, 1907, Валерий Владимировичь Евсюков. Мифы о вселенной. Новосибирск: Наука, 1988, Petras Tarasenka. Pėdos akmenyje. Lietuvos istoriniai akmenys. Vilnius, 1958, Vykintas Vaitkevičius. Alkai. Baltų šventviečių studija. Vilnius: Diemedis, 2003, Petras Tarasenka. Pėdos akmenyje. Lietuvos istoriniai akmenys. Vilnius, 1958, 20 24; Norbertas Vėlius. Chtoniškasis lietuvių mitologijos pasaulis. Folklorinio velnio analizė. Vilnius: Vaga, 1987, Bronislava Kerbelytė. Lietuvių liaudies padavimai. Vilnius: Vaga, 1970, 78.

14 jai, angelams, Jėzui, šv. Povilui. Beje, panašios nuomonės laikėsi ir lenkų archeologas M. Baruchas, teigdamas, kad pėdas akmenyse iškalė žmonės, simboliškai vaizduodami pagoniškų dievų pėdas, vėliau skirtas krikščionybės kultui Zoomorfinė teofanija Prisimintina, jog egiptiečių dievai ankstyvuoju laikotarpiu buvo įsivaizduojami ir apsireikšdavo zoomorfiniu pavidalu (vėliau išliko zoomorfinė simbolika). Egiptiečių mitologijoje (IV III tūkst. pr. Kr.) kiekviename nome (ikivalstybiniai administraciniai vienetai) garbino savo šventąjį gyvūną ir savo vietinį dievą, ypač turintį zoomorfinių bruožų. Niekur kitur nėra tokio ryškaus zoomorfizmo. Apis vaisingumo dievas vaizduojamas jaučiu, Chnumas vaisingumo ir puodininkystės dievas avinu, vėliau vyru su avino galva, Basta džiaugsmo ir pramogų deivė vaizduojama moterimi su katės galva, Anubis mirusiųjų pasaulio valdovas, požemio dievas vyru su šuns arba šakalo galva, Izidė derlingumo, vandens ir vėjo deivė, moteriškumo ir šeiminės ištikimybės simbolis vaizduojama karve ar moterimi su karvės galva 71. Zoomorfiniu pavidalu žemėje galėjo pasirodyti daugelis graikų dievų. Antai Dzeusas, pasivertęs gulbe, aukso lietumi apvaisina Danają, jaučiu pasiverčia mite apie Europos pagrobimą; Dionisas gali pasiversti ar apsireikšti jaučiu, ožiu, liūtu, Demetra kumele; Poseidonas kartais vaizduojamas ir regimas eržilu, Atėnę pranašauja pelėda, Dzeusą erelis, Asklepiją gyvatės ir t. t. 72 Zoomorfinė teofanija (kaip ir zoomorfizmo reiškinys apskritai) gali būti ir yra aiškinamas įvairiai. Vienas ryškiausių požymių jau minėta kitokybė, kuri sykiu gali būti arba yra šventybiška, dieviška kategorija 73, pasireiškianti per gyvūnišką atributiką (ragų, nagų, geluonies, ilčių ir pan.) bei įvairias kitas savybes (chtoniškumą, vaisingumą, gajumą, gebėjimą atsinaujinti išsinerti iš senos odos ir t. t.). 70 Maksymilian Baruch. Bože stópki. Archeologia i folklor kamieni z wyżlobionymi śladami stóp. Warszawa, 1907, Мифы народов мира, т. 1. Главный редактор С. А. Токарев. Москва: Научное издательство Большая российская энциклопедия, 1997; , , Ten pat, , Gintaras Beresnevičius. Religijotyros įvadas. Vilnius: Aidai, 1997, 159.

15 88 Baltų religijos ir mitologijos XIII XVII a. šaltinių analizė rodo, jog bene labiausiai ir dažniausiai baltų dievai apsireiškia žalčio pavidalu. M. Pretorijus teigia skaitęs vienoje Ordino kronikų, jog žaltys galindų yra tapatinamas su Patrimpu: kai galindai norėjo pulti Mozūriją ir per pietus ilsėjosi prie vieno ežero, per ežerą plaukė žaltys, [tai matydami] jie laimingai šaukė: mūsų dievas Patrimpas su mumis. Taigi kilkime, traukime toliau 74. Senųjų dievų apsireiškimu žalčio pavidalu reikėtų laikyti ir daugelio XVI XVII a. autorių darbuose randamus pavyzdžius 75. Štai Jokūbo Lavinskio laiške (1583 m.) rašoma, jog jeigu jaunamartė žemės deivei dar nieko nebuvo paaukojusi, paskui ją nuolat sekiodavęs žaltys, o jeigu įprastiniu metu aukojimai nebūdavo atliekami <...>, tų namų žmogui arba gyvuliui sutraukdavę kurią nors kūno dalį, arba kelyje ar ant slenksčio sutiktas žaltys atsigręžęs jį puldavo. Taip pat atsitikdavę, jeigu kas nors kur nors rastą žaltį užmušdavęs arba kaip nors sužalodavęs 76. Panaši informacija žinoma ir iš kitų to paties laikotarpio šaltinių 1549 m. Maskvos istorijos komentarų, 1611 m. išspausdintos Europinės Sarmatijos kronikos bei Vilniaus jėzuitų kolegijos 1604 m. ataskaitos. Čia teigiama, kad vyrui, užmušusiam namų dievą gyvatę, sudarkomas veidas; užmušusiam žaltį pasirodo į juodą žmogų panaši būtybė ir grasina atkeršyti; tiki, kad žalčiuose slypi dievybė 77. Atskirai aptartinas 1620 m. jėzuitų ordino vizitatoriaus laiškas, iš kurio sužinome, jog vaikas visada nešiojosi savo dievą dvi žalčio galvas po kaklu pakabintame medžiaginiame maišelyje. Šis pavyzdys rodo baltus tikėjus, kad dievai galėjo įsikūnyti į kišeninius ar kitokius atvaizdus. Išeitų, kad ir apsireikšti per tokius atvaizdus taip pat. Dievo, apsireiškiančio žalčio pavidalu, pavyzdžių išliko ir tautosakoje. Pirmiausia čia minėtinos latvių mitologinės dainos, kuriose žalčio pavidalu pasirodo karvių globėja Mara: 74 Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVII amžius, t. 3. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2003, Plačiau žr.. Lietuvių ir prūsų dievai, deivės, dvasios: nuo apeigos iki prietaro. Klaipėda: Klaipėdos universiteto leidykla, 2010, Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVI amžius, t. 2. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2001, Ten pat, 396, 497, 630.

16 Melna odze ietecēja Mana govu laidarā; Tā nebija melna odze, Tā bij govu Māršaviņa 78. Juodas žaltys įšliaužė Į mano karvidę; Tai nebuvo juodas žaltys, Tai buvo karvių Maršavinia. 89 Aitvaras, kaip žinoma, lietuvių ir latvių sakmėse taip pat dažniausiai pasirodo ugninio žalčio pavidalu 79. Išvardytieji pavyzdžiai leidžia daryti prielaidą, kad žalčiai baltų mitologijoje gali būti interpretuojami ne tik kaip mediumai tarp dievų ir žmonių (toks požiūris itin ryškus G. Beresnevičiaus darbuose), bet ir kaip patys dievai, pasirodantys, apsireiškiantys zoomorfiniu pavidalu. 6. Dendromorfinė teofanija Apie dievo apsireiškimo medyje (medžio pavidalu) galimybę jau užsiminta ankstesniame poskyryje. H. Latvio aprašytą iš medžio išaugusį dievą G. Beresnevičius pripažįsta sykiu esant ir epifanija, ir teofanija. Beje, baltai čia toli gražu nėra pirmeiviai. Dievo medyje vaizdinys žinomas egiptiečiams (Ozyris palmėje 80 ), graikams (Adonis gimęs iš medžio), skandinavams (Odinas Igdrasilo medyje) 81, taip pat interpretuotinas ir krikščionių Kristus ant kryžiaus. Lygia greta prisimintina prūsų dievų trijulė Ramovės ąžuole. H. Latvio pasakojimą esmingai papildo M. Pretorijus, parodydamas, kokias ir kas gali atlikti apeigas, kad dievas apsireikštų, t. y. įsikurtų medyje:...vaidila, sužinojęs apie tokią vietą arba tokį medį, turėdavo tris dienas ir tris naktis pasninkauti ir šauktis savo dievo, kad šis persikeltų į tą medį ir jį laikytų vertu ateinantiems pas jį žmonėms čia pat per jį teikti pagalbą. Per pasninkavimą ir meldimąsi, sakė jis, dievas nusileidžiąs žemyn į medį, su gerai girdimu ūžesiu, o dažnai ir su smarkiu šnabždėjimu. Tačiau jei 78 Krišjānis Barons, Henrijs Visendorfs. Latvju Dainas, 1 6 sēj. Rīga, Pēterburga, , nr Norbertas Vėlius. Mitinės lietuvių sakmių būtybės. Laimės. Laumės. Aitvarai. Kaukai. Raganos. Burtininkai. Vilktakiai. Vilnius: Vaga, 1977, 67 69; 93 96; ; 183; Vienas mitas pasakoja, kad Ozyrio kūnas buvo įmestas į upę, išmestas pakrantėje ir palaidotas dideliame medyje (savotiškame Džede), kuris apaugojo jo kūną. Jį atrado ir iš medžio išvadavo deivė Izidė. 81 Мифы народов мира, т. 1. Главный редактор С. А. Токарев. Москва: Научное издательство Большая Российская энциклопедия, 1997,

17 90 šito šnabždėjimo trečią dieną nepasigirsdavo, tai jis [vaidila] turėdavo eiti šalin ir po kelių dienų grįžti, dvi dienas pasninkauti ir melstis, jei ir tada dievas nenusileisdavo, turėdavo įsirėžti į krūtinę, kad kraujas tekėtų, o jei ir tada nepasigirsdavo maurojimo, tai turėdavo atsinešti savo vaiko kraujo ir medį patepti, kad jis, dievas, skirtų jį savo būstu. Tada (jų nuomone) dievas tikrai įsikursiąs medyje ir turi būti aukojamos aukos, arba, kaip jis sako, atliekamos iškilmės 82. Dievo medyje idėja regima ir iš kito M. Pretorijaus užrašyto pasakojimo: kartą vienas bernas <...> norėjęs nukirsti kadagį, bet jam du kartus tai daryti draudęs balsas ir jis to nepadaręs 83. Dendromorfinės teofanijos galimybę, tikimybę bent iš dalies paremia gausiai užrašyti pasakojimai apie pagarbą ypatingiems medžiams 84, su krikščionybe prie jų arba jų vietoje atsiradusios koplytėlės ar šventųjų atvaizdai. Akivaizdi dievų apsireiškimo per medį galimybė matoma ir iš latvių mitologinių dainų: Kupla liepa izaugusi Manā govu laidarā; Tā nebija kupla liepa, Tā bij mana govu Laime 85. Plačiašakė liepa išaugo Mano karvidėje; Tai nebuvo plačiašakė liepa, Tai buvo mano karvių Laimė. 82 Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVII amžius, t. 3. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2003, Ten pat, Itin daug tokių liudijimų užrašė M. Pretorijus. Minėtinas pasakojimas apie Ragainės apskrityje augusį ąžuolą, kurį vietiniai ypač gerbė ir nuo kurio sykį bedievis ir lengvabūdis žmogus iš piktos valios nulaužė kelias ąžuolo šakas ir tyčiodamasis jas sumindžiojo kojomis ir kad tuojau po to nuo tos rankos, kuria šaką nulaužė, paskui ir nuo kojos, kuria šaką mindžiojo, nusilupusi oda... ; taip pat pasakojimas apie rumbuotą ąžuolą: Senovės prūsai ne kiekvieną ąžuolą arba medį laikė šventenybe, bet paprastai tik rumbuotus, tai yra, kurie keistai būdavo suaugę ir visus kitus pranokdavo aukščiu bei pločiu. Ypač jei juose būdavo amalo šitokie ąžuolai nadruvių bei skalvių slapčia dar tebegarbinami... ; apie eglę Nybūdžių parapijoje, prie kurios rinkdavosi ligoniai: prie šios eglės susibėgdavo dideli ir maži ne vien iš Nadruvos ir Skalvos, bet ir iš Žemaitijos bei Lietuvos ir čia aukodavo audinių skiautes, keliaraiščius, kartais ir drabužius, taip pat pinigų. Jie taip pat manydavo, kad luošas arba trūkiu sergantis žmogus, perėjęs tarp tų dviejų šakų, pasveiks... (Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVII amžius, t. 3. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 2003, ). 85 Krišjānis Barons, HenrijsVisendorfs. Latvju Dainas, 1 6 sēj. Rīga, Pēterburga, , nr

18 Apskritai, jeigu pripažįstame, kad senieji baltų dievai galėjo apsireikšti per akmeninius stabus (akmenis su pėdomis), per gyvūnus, tai lygiai taip pat turėtume pripažinti, kad dievai galėjo apsireikšti ir per ypatingus (kitoniškai išaugusius, senus) medžius. N. Kardelio žodžiais tariant, kokio nors pagoniško dievo statula ar šiaip atvaizdas jo kūrėjų gali būti suvokiamas ne tik kaip tos dievybės simbolis, bet ir kaip pati simbolizuojama dievybė 86. Tačiau dievai nėra identifikuojami ir apskritai neapsireiškia jokiu pavidalu tiems, kurie nėra matantys, girdintys ar žinantys. 91 Apibendrinimas Atrinkti ir aptarti pavyzdžiai gal ir neleidžia daryti didesnių apibendrinimų, tačiau vieną kitą hipotezę galima suformuluoti. 1. Baltų dievai, regis, apsireikšdavo tikintiesiems ne tik per įvairius objektus, gamtos reiškinius, gyvūnus, bet ir antropomorfiniu ar antropomorfiniam artimu pavidalu. Iš esmės skirtini trys teofanijų būdai: a) per objektus ir reiškinius; b) tiesiogiai, t. y. akis į akį ; c) per sapnus. 2. Įvairias matyti, girdėti, jausti, patirti per sapną, regis, galėjo visi tiek kilmingieji, tiek ir prastuomenė. Tačiau didesniąją dalį tokių teofanijų galėjo išaiškinti tik kulto tarnai (krivis, vaidila, vaidilučiai). Tik jų galioje greičiausiai buvo ir dievų iššaukimo, prisikvietimo teisė. 3. Kritinėmis gyvenimo akimirkomis (karo metas, sunki liga, senųjų dievų atsižadėjimas) dievai galėjo apsireikšti visiems. Toks apsireiškimas laikytinas tiesioginiu, t. y. akis į akį, todėl joks tarpininkas čia nereikalingas. 4. Visais atvejais fiksuojamas apsireiškiančių dievų kitoniškumas. Net ir antropomorfiniu pavidalu apsireiškiantys dievai visada turi jų kitoniškumą, t. y. dieviškumą, liudijančių bruožų. 86 Naglis Kardelis. Filosofiniai religinių simbolių aspektai. Senovės baltų kultūra. Sakralieji baltų kultūros aspektai. Vilnius: Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2012, 61.

19 92 Literatūra ir šaltiniai Andrijauskas 2007 Antanas Andrijauskas. Mathuros ir Gandharos mokyklų skulptūra klasikinės indų civilizacijos kontekste. Logos, nr Astra 2012 Lilijana Astra. Sakralybė senojoje lietuvių kultūroje. Senovės baltų kultūra. Sakralieji baltų kultūros aspektai. Vilnius: Lietuvos kultūros tyrimų institutas, Balys 1998 Jonas Balys. Raštai, t. 1. Parengė Rita Repšienė. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Balsys Lietuvių ir prūsų dievai, deivės, dvasios: nuo apeigos iki prietaro. Klaipėda: Klaipėdos universiteto leidykla, Balsys Lietuvių ir prūsų dievų atvaizdai rašytinių šaltinių duomenimis. Lituanistica, 2012, t. 58, nr. 1 (87). Barons Krišjānis Barons, Henrijs Visendorfs. Latvju Dainas, 1 6 sēj. Rīga, Pēterburga, Baruch 1907 Maksymilian Baruch. Bože stópki. Archeologia i folklor kamieni z wyżlobionymi śladami stóp. Warszawa, Basanavičius 1993 Lietuviškos pasakos įvairios. Surinko Jonas Basanavičius. Pirma knyga. Parengė Kostas Aleksynas. Vilnius: Vaga, Basanavičius 1995 Lietuviškos pasakos įvairios. Surinko Jonas Basanavičius. Antra knyga. Parengė Kostas Aleksynas. Vilnius: Vaga, Basanavičius 1998 Iš gyvenimo vėlių bei velnių. Surinko Jonas Basanavičius. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Beresnevičius 1995 Gintaras Beresnevičius. Baltų religinės reformos. Vilnius: Taura, Beresnevičius 2001 Gintaras Beresnevičius. Trumpas lietuvių ir prūsų religijos žodynas. Vilnius: Aidai, Beresnevičius 2004 Gintaras Beresnevičius. Lietuvių mitologija ir religija. Sisteminė studija. Vilnius: Tyto alba, Eliade 1997 Mircea Eliade. Šventybė ir pasaulietiškumas. Iš prancūzų kalbos vertė Petras Račius. Vilnius: Mintis, Elisonas 1935 Jurgis Elisonas. Dievas Senelis. Mūsų tautosaka, t. 9. Red. prof. Krėvė Mickevičius. Kaunas, Fox 2006 Robin Lane Fox. Pagonys ir krikščionys Viduržemio pasaulyje nuo antro amžiaus iki Konstantino atsivertimo. Iš anglų kalbos vertė Mantas Adomėnas. Vilnius: Aidai, Graff 2000 Michael Graff, Heinz-Jürgen Förg, Hermann Scharnagl. Marija. Apsireiškimai, stebuklai, vizijos. Vilnius: Lektūra, Greimas 2005 Algirdas Julijus Greimas. Lietuvių mitologijos studijos. Sudarė Kęstutis Nastopka. Vilnius: Baltos lankos, Gudaitė 2001 Gražina Gudaitė. Asmenybės transformacija sapnuose, pasakose, mituose. Vilnius: Tyto Alba, 2001 Hesiodas 2002 Hesiodas. Teogonija. Iš senosios graikų kalbos vertė, paaiškinimus parašė bei vardų rodyklę sudarė Audronė Kudulytė-Kairienė. Baigiamąjį straipsnį parašė Naglis Kardelis. Vilnius: Aidai, Homeras 1981 Homeras. Iliada. Iš graikų kalbos vertė Antanas Dambrauskas. Vilnius: Vaga, Homeras 1979 Homeras. Odisėja. Iš graikų kalbos vertė Antanas Dambrauskas. Vilnius: Vaga, 1979.

20 Ivanauskaitė 2007 Vita Ivanauskaitė. Žemaičių sapnai: tekstų folkloriškumas ir kontekstų reikšmė. Tautosakos darbai, t. XXXIV. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Kairaitytė 2012 Aušra Kairaitytė. Religinės patirtys lietuvių folkloro naratyvuose. Soter, nr. 43 (71), Kardelis 2012 Naglis Kardelis. Filosofiniai religinių simbolių aspektai. Senovės baltų kultūra. Sakralieji baltų kultūros aspektai. Vilnius: Lietuvos kultūros tyrimų institutas, Kerbelytė 1970 Bronislava Kerbelytė. Lietuvių liaudies padavimai. Vilnius: Vaga, Kvietkauskas 1985 Tarptautinių žodžių žodynas. Atsakingasis redaktorius V. Kvietkauskas. Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, Laurinkienė 1996 Nijolė Laurinkienė. Senovės lietuvių dievas Perkūnas kalboje, tautosakoje, istoriniuose šaltiniuose. Vilnius: Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, Mickevičius 1935 Mūsų tautosaka, t. 9. Red. prof. Krėvė Mickevičius. Kaunas, Petraitis 1991 Religijotyros žodynas. Sudarytojas Romualdas Petraitis. Vilnius: Mintis, Schafer 1977 Edward H. Schafer. Pacing the Void. T ang Approaches to the Stars. Berkeley: University of California Press, Skvireckas 1990 Pirmoji Samuelio knyga, kurią mes vadiname Pirmąja Karalių, 28: 6. Šventasis Raštas. Senasis Testamentas. Iš lotynų kalbos vertė arkivyskupas Juozas Jonas Skvireckas. Vilnius: Vaga, Tarasenka 1958 Petras Tarasenka. Pėdos akmenyje. Lietuvos istoriniai akmenys. Vilnius, Tatariūnienė 2001 Rita Tatariūnienė. Dievas, keliaujantis inkognito. Liaudies kultūra, nr. 1 (76), Uždavinys 2006 Algis Uždavinys. Simbolių ir atvaizdų interpretacijos problema senovės civilizacijose. Vilnius: Sophia, Vaitkevičius 2003 Vykintas Vaitkevičius. Alkai. Baltų šventviečių studija. Vilnius: Diemedis, Vernant 1991 Jean-Pierre Vernant. Mortals and Immortals. Collected Essays. Edited Froma I. Zeitlin. Princeton: University Press, Vėlius 1977 Norbertas Vėlius. Mitinės lietuvių sakmių būtybės. Laimės. Laumės. Aitvarai. Kaukai. Raganos. Burtininkai. Vilktakiai. Vilnius: Vaga, Vėlius 1987 Norbertas Vėlius. Chtoniškasis lietuvių mitologijos pasaulis. Foklorinio velnio analizė. Vilnius: Vaga, Vėlius 1996 Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai, t. 1. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, Vėlius 2001 Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVI amžius, t. 2. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, Vėlius 2003 Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai. XVII amžius, t. 3. Sudarė Norbertas Vėlius. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidykla, Евсюков 1988 Валерий Владимировичь Евсюков. Мифы о вселенной. Новосибирск: Наука, Токарев I 1997 Мифы народов мира, т. 1. Главный редактор С. А. Токарев. Москва: Научное издательство Большая российская энциклопедия, Токарев II 1997 Мифы народов мира, т. 2. Главный редактор С. А. Токарев. Москва: Научное издательство Большая российская энциклопедия,

8 klasė Istorijos standartizuotas testas

8 klasė Istorijos standartizuotas testas 1. Kam viduramžiais valstiečiai turėdavo duoti dešimtinę? A Amatininkams. B Bažnyčiai C Pirkliams. D Miestiečiams. 2. Kaip vadinama liga, kuri viduramžiais buvo išplitusi Europoje? 3. Laikotarpius išdėstykite

Detaliau

O n a M i k a l a u s k i e n ė

O n a M i k a l a u s k i e n ė O n a M i k a l a u s k i e n ė GIESMIŲ GIESME, KALBĖK IR KALBĖK (O. Mikalauskienė) L I E T U V I Ų T A U T O S A K A K i l n o j a m o s i o s s p a u d i n i ų p a r o d o s L I E T U V O S E T N O G

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam

Kritinio mąstymo užduotys Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testam Pažadėtoji žemė: Dievo Karalystė 1. Užduotis. Moralinės problemos kėlimas remiantis Šventuoju Raštu Perskaityk Senojo Testamento ištrauką ir suformuluok moralinę problemą pagal vieną iš šių aprašymų, iškelk

Detaliau

Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 mi

Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 mi Struktūruotas pamokos planas Eil. Nr. Veiklos Forma. Metodas. Trukmė Kompetencijos 1 Įvadas. Įžanga. Prisistatymas. Susipažinimas. Sniego gniūžtė 3 min. Socialinė 2 Dienos (pamokos) citatos aptarimas.

Detaliau

Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje.ppt

Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje.ppt Tikintieji ir netikintieji Lietuvoje: tarp tolerancijos ir diskriminacijos dr. Milda Ališauskienė Naujųjų religijų tyrimų ir informacijos centras milda@religija.lt Religinė įvairovė Lietuvoje ( duomenys

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary

Kritinio mąstymo užduotys Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padary Bažnytinio meno paskirtis Bažnyčiai, norinčiai perteikti Kristaus jai patikėtą Naujieną, reikia meno, nes jai privalu padaryti dvasios, neregimybės, Dievo pasaulį jusliškai suvokiamą, negana to, kiek įmanoma

Detaliau

ISSN ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAU

ISSN ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAU ISSN 1392-4095 ACTA HISTORICA UNIVERSITATIS KLAIPEDENSIS X KULTŪRINIAI SAITAI ABIPUS NEMUNO: MAŽOSIOS LIETUVOS REIKŠMĖ DIDŽIAJAI LIETUVAI SPAUDOS DRAUDIMO METAIS (1864-1904) KLAIPĖDOS UNIVERSITETO BALTIJOS

Detaliau

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š

ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI  Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas š ŠV. AUGUSTINO MALDA ŠVENTAJAI DVASIAI Alsuok many, Šventoji Dvasia, kad aš mąstyčiau, kas šventa. Uždek mane, Šventoji Dvasia, kad aš daryčiau, kas šventa. Patrauk mane, Šventoji Dvasia, kad aš mylėčiau,

Detaliau

5 MOKSLO DARBAI / ETNOLOGIJA Rimantas Balsys PAGONIŠKIEJI LIETUVIŲ IR PRŪSŲ AUKOJIMAI Anotacija: XIII XVI a. rašytinių šaltinių duomenimis, lietuvių i

5 MOKSLO DARBAI / ETNOLOGIJA Rimantas Balsys PAGONIŠKIEJI LIETUVIŲ IR PRŪSŲ AUKOJIMAI Anotacija: XIII XVI a. rašytinių šaltinių duomenimis, lietuvių i 5 MOKSLO DARBAI / ETNOLOGIJA Rimantas Balsys PAGONIŠKIEJI LIETUVIŲ IR PRŪSŲ AUKOJIMAI Anotacija: XIII XVI a. rašytinių šaltinių duomenimis, lietuvių ir prūsų gentys savo dievams aukojo šventvietėse ant

Detaliau

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą

Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą Lietuvių kalbos teksto suvokimo testai 4 klasei pagal Standartizuotą lietuvių kalbos programą V TESTAS VIEVERSYS Vertinimo instrukcija I TEKSTAS Vieversys Už teisingą atsakymą mokinys gauna 1 tašką. Už

Detaliau

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS

ETNINĖ KULTŪRA -INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS ETNINĖ KULTŪRA - INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS Egidija Kontrimienė Etikos mokytoja ekspertė Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centras ETNINĖ KULTŪRA INTEGRALI UGDYMO PROCESO DALIS (1) Etninė kultūra

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija pagrindinis šalies įstatymas Lietuvos Respublikos Konstitucija įsigaliojo 1992 m. lapkričio 2 d. Lietuvos Respublikos piliečių priimta 1992 m. spalio 25 d. referendume.

Detaliau

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas:

2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: 2014 m. lapkritis Nr. 3 Leidžia: Jaunųjų žurnalistų būrelis Adresas: Panevėžio g.53, Pumpėnai El.versija: pumpenu.pasvalys.lm.lt El.paštas: ggrazinak@gmail.com TOLERANCIJOS DIENAI SKIRTAS SPECIALUS NUMERIS

Detaliau

Kritinio mąstymo užduotys Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanach

Kritinio mąstymo užduotys Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanach Judėjų religija 1. Užduotis. Knygų rinkinys, kurį krikščionys vadina Senuoju Testamentu, judėjų tradicijoje vadinamas Tanachu. Pirmos penkios judėjų šventraščio knygos taip pat vadinamos Tora (žydams šio

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Mokausi muziejuje Kūrybiniai edukaciniai projektai LDM Prano Domšaičio galerijoje PRAKALBINTI GALERIJOS EKSPONATUS PADEDA LDM Prano Domšaičio galerijos MENO PAŽINIMO CENTRAS Tikslas įdomia ir patrauklia

Detaliau

Etninės kultūros olimpiada

Etninės kultūros olimpiada Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiada: galimybės ir perspektyvos Daiva Briedienė Klaipėda 2014 03 14 Apžvalga: dalykinės olimpiados, konkursai Olimpiadų yra apie 20: lietuvių kalbos, matematikos,

Detaliau

LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019

LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019 LIETUVOS KULTŪROS TARYBA SPRENDIMAS DĖL KULTŪROS RĖMIMO FONDO LĖŠOMIS FINANSUOJAMOS SRITIES FOTOGRAFIJA PROJEKTŲ DALINIO FINANSAVIMO 2019 METAIS 2019 m. gegužės 17 d. Nr. 1LKT-66(1.2) Vilnius kultūros

Detaliau

II-a klasė

II-a klasė II klasės testų vertinimo ir atsakymų lentelė I testas 1. Už kiekvieną užrašytą žodį skiriama po pusę pupos ir už kiekvieną pažymėtą e ė raidę po pusę pupos (1,5+1,5, 3 pupos). 2. Už kiekvieną taisyklingai

Detaliau

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon

9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefon 9 Daugybė žingsnių aidi pirmo ir antro aukšto koridoriuose, trinksi varstomos durys, koridoriaus gale garsiai groja muzika. Be perstojo skamba telefonas. Pats įkarštis mums, ligoniams, ir visam personalui.

Detaliau

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi?... 10 Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą?... 12 Kodėl kai kurie žmonės turi dvynius?... 14 Išbandyk tai su šeima...

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakulteto dekano 2018 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. V-100 VILNIAUS KOLEGIJA VERSLO VADYBOS FAKULTETAS PRAKTIKŲ ORGANIZAVIMO TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

Darius Kundrotas

Darius Kundrotas Darius Kundrotas Krikštas Jei užduotume žmonėms klausimą Ar esi pakrikštytas?, beveik visi pagalvotų, kad turime omeny vandens krikštą. Jei to paties paklaustume tikinčiųjų, dauguma irgi manytų, kad kalbame

Detaliau

„PowerPoint“ pateiktis

„PowerPoint“ pateiktis TURIZMO GALIMYBĖS PLUNGĖS KRAŠTE Plungės TIC turizmo vadybininkė Kristina Narkutė - Beniušienė PLUNGĖS RAJONAS Plungės rajonas įsikūręs šalies šiaurės vakaruose. Rajonas apima nemažą Žemaitijos etnografinio

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

Ekologiški produktai Vilkaviškio Salomėjos Neries Pagrindinė mokykla

Ekologiški produktai Vilkaviškio Salomėjos Neries Pagrindinė mokykla Vilkaviškio Salomėjos Nėries pagrindinė mokykla 2013 Ekologiški produktai: privalumai ir trūkumai Darbą atliko : 1.Viktorija Lazauskaitė 2. Justė Zinkevičiūtė 3. Akvilė Zaveckaitė Mokytoja : Birutė Miliauskienė

Detaliau

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx Laimutės Kisielienės choreografija Jūratės Baltramiejūnaitės muzika, Bernardo Brazdžionio žodžiai PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/09/01 Pakeitimai padaryti po šokių kursų

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Kartą viename dideliame mieste gyveno berniukas. Jis turėjo tėtį, mamą ir namelį medyje. Vieną dieną Povilo gyvenime atsirado lapė. O kai tavo gyvenime atsiranda lapė lauk visko. Jautri rašytojos Evelinos

Detaliau

UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ

UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL UGDYMO PLĖTOTĖS CENTRO DIREKTORIAUS 2016 M. VASARIO 29 D. ĮSAKYMO NR. VK-24 DĖL BENDROJO UGDYMO DALYKŲ VADOVĖLIŲ TURINIO VERTINIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO

Detaliau

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i

Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė i Kauno menų darželis Etiudas Mgr. Virginija Bielskienė, direktorės pavaduotoja ugdymui, II vad. kategorija, auklėtoja metodininkė Žaidimas pagrindinė ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus ir jaunesnio

Detaliau

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurioje vaikai jaustųsi emociškai saugūs. Mes tai nevyriausybinė

Detaliau

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter

5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio ter 5 Vietoj įžangos... Labas, aš Tadas. Turbūt mane atsimenate. Einu į antrą klasę ir turiu jaunesnį brolį Gabrielių, kuris iki šiol neištaria žodžio terminatorius. Mudu a trodome taip. 6 7 Taip pat turiu

Detaliau

Slide 1

Slide 1 LIMIS klasifikatoriai ir tezaurai Dalia Sirgedaitė, Lietuvos muziejų informacijos, skaitmeninimo ir LIMIS centras 2010 m. Kas yra klasifikacija? Klasifikacija įvairiarūšių objektų skirstymas grupėmis pagal

Detaliau

VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA Vabalninko Balio Sruogos gimnazija K.Šakenio g. 12, Vabalninkas, Biržų raj. Tel. (8-450)

VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA Vabalninko Balio Sruogos gimnazija K.Šakenio g. 12, Vabalninkas, Biržų raj. Tel. (8-450) VABALNINKO BALIO SRUOGOS GIMNAZIJA Vabalninko Balio Sruogos gimnazija K.Šakenio g. 12, Vabalninkas, Biržų raj. Tel. (8-450) 54275 El.p.rastine@vabalninko.birzai.lm.lt. GIMNAZIJOS VEIKLOS KOKYBĖS ĮSIVERTINIMO

Detaliau

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd Skruzdėlės ir paukščiai pamėgo šią smėlingą, žolynais kvepiančią pajūrio vietą. Šiandien čia su draugais švęsti savo gimtadienį ateis Zigmutis, gal Augutis, o gal kuris kitas vaikas... 1 2 Kai vaikai,

Detaliau

APIE FOLKLORĄ, RELIGIJĄ IR ISTORIJĄ ALGIRDAS J. GREIMAS Tūkstančiams anoniminių tautosakininkų pagerbti Folkloro sąvoka paprastai vartojama išsivysčiu

APIE FOLKLORĄ, RELIGIJĄ IR ISTORIJĄ ALGIRDAS J. GREIMAS Tūkstančiams anoniminių tautosakininkų pagerbti Folkloro sąvoka paprastai vartojama išsivysčiu APIE FOLKLORĄ, RELIGIJĄ IR ISTORIJĄ ALGIRDAS J. GREIMAS Tūkstančiams anoniminių tautosakininkų pagerbti Folkloro sąvoka paprastai vartojama išsivysčiusių, moderniškų visuomenių žemdirbių klasės kultūrinių

Detaliau

VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) Vertinimo kriterijai 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga

VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) Vertinimo kriterijai 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga VADOVĖLIO VERTINIMO KRITERIJŲ APRAŠAI 1. MEDŽIAGOS TINKAMUMAS VERTYBINĖMS NUOSTATOMS UGDYTI(S) 1.1. Tekstinė ir vaizdinė medžiaga atitinka pagrindines demokratijos vertybes ir principus (asmens ir tautos

Detaliau

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS

SUSITIKIMO VIETA – NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS SUSITIKIMO VIETA NAUJAS ITALIJOS LIETUVIŲ TINKLAPIS Italijos lietuvių bendruomenė (ILB) pradeda naują etapą savo istorijoje ir pristato naują interneto tinklapį ITLIETUVIAI.IT. Jis atveria galimybę sužinoti,

Detaliau

KLAIPĖDOS SANTARVĖS PROGIMNAZIJA TVIRTINU Direktorė Laima Vaitonienė 2019 M. SAUSIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS Diena Savaitės diena Laikas Renginys ir jo

KLAIPĖDOS SANTARVĖS PROGIMNAZIJA TVIRTINU Direktorė Laima Vaitonienė 2019 M. SAUSIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS Diena Savaitės diena Laikas Renginys ir jo KLAIPĖDOS SANTARVĖS PROGIMNAZIJA TVIRTINU Direktorė Laima Vaitonienė 2019 M. SAUSIO MĖNESIO VEIKLOS PLANAS Diena Savaitės diena Laikas Renginys ir jo pavadinimas Atsakingas asmuo Dalyvauja Vieta 3-17 Ketvirtadienis

Detaliau

Linas Kvizikevičius (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius. Tel. nr , Kultūros paveldo departamen

Linas Kvizikevičius (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius. Tel. nr , Kultūros paveldo departamen Linas Kvizikevičius (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g. 31-18, Vilnius. Tel. nr. 865912955, kulturosvertybes@gmail.com Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos (adresas pašto korespondencijai

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Lilija Šmeliova ir Roma Žilionytė. Asmeninio albumo nuotr. Ilgalaikio makiažo meistrės Lilija Šmeliova (44) ir Roma Žilionytė (39) prieš kelerius metus nusprendė, kad jau pats metas dalytis savo patirtimi.

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valstybinės energetikos inspekcijos vartotojams teikiamų paslaugų kokybės, prieinamumo ir pasitenkinimo tyrimas užsakovas vykdytojas Kovas, 2016 metodologija 2 Tyrimo metodologija Visuomenės nuomonės ir

Detaliau

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social

Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais social Verslui skirta Facebook paskyra pilna sudėtingų terminų bei funkcijų Facebook Pixel, conversion rate ir taip toliau. Tačiau darbas su klientais socialiniuose tinkluose prasideda nuo keleto gerokai mažesnių

Detaliau

Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai

Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai Mormono Knygos mokymai ir doktrina. Mokinio skaitiniai Religija 275 Išleido Pastarųjų Dienų Šventųjų Jėzaus Kristaus Bažnyčia Solt Leik Sitis, Jutos valst. Būsime dėkingi už atsiliepimus ir pastabas. Juos

Detaliau

Foresta

Foresta Vilnius, 2010 m. balandžio 21 d. Asociacija Draudimo brokerių rūmai Algirdo g. 9A, Vilnius, Lietuva 2009 m. gruodžio 31 d. metinių finansinių ataskaitų rinkinys bei Auditoriaus išvada ir Audito ataskaita

Detaliau

Tyrimu projektas

Tyrimu projektas Birutė Lisauskaitė (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Jono Nepomuko g. Nr. 132, Trakai, te. 8 620 12404, e-paštas elearai@takas.lt Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos (adresas pašto korespondencijai

Detaliau

K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinu

K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinu K.Kubilinskas Ledinukas Ledo rūmuose nuo seno Senis Šaltis sau gyveno. Ir turėjo jis anūką Šaltanosį Ledinuką. Geras buvo tas anūkas Šaltanosis Ledinukas: Nesurūgęs, nesustiręs, Bet kur eina, ten ir girias:

Detaliau

LSI_zodziu_daryba_2014

LSI_zodziu_daryba_2014 Vilniaus universitetas Objektas DABARTINĖ KALBA: žodžių daryba Rengė doc. dr. Vilma Zubaitienė vilma.zubaitiene@takas.lt Darybos afiksų funkcijos Paprasto žodžio ir darinio santykis Darybos būdai: derivacija

Detaliau

B T TAILANDAS

B T TAILANDAS B T 1 DIENA: BANKOKAS Bankokas yra vienas iš labiausiai besivystančių miestų pasaulyje, taip pat vienas iš stambiausių tarptau nių turizmo ir verslo centrų. Bankoke gyvena karališkoji šeima, įsikūrusi

Detaliau

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS

LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS LT LT KALBOS IŠŠŪKIŲ VADOVAS SLAPTIESIEMS AGENTAMS ĮVEIK VISUS 50+1 KALBOS IŠŠŪKIUS IR TAPK GERIAUSIU(-IA) AGENTU(-E) LABAS, AGENTE, kaip slaptasis(-oji) agentas(-ė), dirbantis(-i) tarptautiniu mastu,

Detaliau

Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso ger

Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso ger Šiame skyriuje išmoksite Kaip pasisveikinti Labas! Labas rytas! Laba diena! Labas vakaras! Labas! Sveikas! Sveika! Sveiki! Kaip atsisveikinti Viso gero! Viso labo! Viso! Sudie! Iki pasimatymo! Iki! Kaip

Detaliau

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc

Microsoft Word - Lt.Krč.Pupp.Test'09.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS (rajonas/miestas, mokykla) klasės mokinio(-ės) (vardas ir pavardė) 2009 m. pagrindinio kurčiųjų ugdymo pasiekimų patikrinimo

Detaliau

Žodžių vėjas apie vilkus Rolandas Petkevičius, etnologas Šis straipsnis gimė kaip atsakas į laikraštyje Žaliasis pasaulis vykusią diskusiją apie vilku

Žodžių vėjas apie vilkus Rolandas Petkevičius, etnologas Šis straipsnis gimė kaip atsakas į laikraštyje Žaliasis pasaulis vykusią diskusiją apie vilku Žodžių vėjas apie vilkus Rolandas Petkevičius, etnologas Šis straipsnis gimė kaip atsakas į laikraštyje Žaliasis pasaulis vykusią diskusiją apie vilkus, jų apsaugą ir minėto leidinio redaktoriaus pavaduotojo

Detaliau

Šiame sąsiuvinyje Jūs rasite keleto dalykų užduotis bei mokinio anketą

Šiame sąsiuvinyje Jūs rasite keleto dalykų užduotis bei mokinio anketą Pagrindinės formulės Mechanika v v0 v = s/ t, a =, F = ma, F = mg, F Vg n = ρ sk, = Fs, N =, η = 100 %. t t v Šiluma m ρ =, Q = cm t, Q = λm, Q = Lm, Q = qm, η = 100 %. V Q Elektrodinamika q U l I =, I

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Naujosios (Z) kartos vaikai Sociologija. Kartų teorijos 1955-1965 1966-1976 1977-1994 1995-2012 Kūdikių bumo II karta X karta Y karta Z karta Šiuo metu mūsų visuomenėje susiformavę gyvena 4 kartos. Kiekviena

Detaliau

Briefvorlage

Briefvorlage Tėvų apklausa apie mokyklos veiklos kokybę Bendra ataskaita Bendra informacija apie šią apklausą Apklausos pabaigos data: 2013-10-13 Naudotas klausimynas: Tėvų apklausa apie mokyklos veiklos kokybę El.

Detaliau

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond

Modulio Mokymosi, asmenybės ir pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respond Modulio Mokymosi, asmenybės pilietiškumo ugdymosi kompetencija B dalies Asmenybės kultūrinio sąmoningumo kompetencija anketa Gerbiamas (-a) Respondente, Kviečiame Jus dalyvauti Lietuvos mokslo tarybos

Detaliau

PATVIRTINTA Elektrėnų pradinės mokyklos direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKI

PATVIRTINTA Elektrėnų pradinės mokyklos direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKI PATVIRTINTA direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKIMŲ VERTINIMO TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. (toliau mokyklos) mokinių pažangos

Detaliau

ANDRIUS ŠLEŽAS (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius; mob. tel (adresas pašto korespondencijai

ANDRIUS ŠLEŽAS (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g , Vilnius; mob. tel (adresas pašto korespondencijai ANDRIUS ŠLEŽAS (tyrėjo vardas, pavardė) Šv. Stepono g. 31-18, Vilnius; mob. tel. 860434978 kulturosvertybes@gmail.com, (adresas pašto korespondencijai siųsti, telefonas, el. pašto adresas) Kultūros paveldo

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lietuvos gyventojų nuomonė apie teisėsaugą ir viešojo saugumo būklės vertinimas Dr. Eglė Vileikienė Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamentas 2016.02.12 Tyrimo metodika Reprezentatyvi

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Kauno miesto savivaldybės kontrolieriaus 2018 m. rugpjūčio 7 d. įsakymu Nr. V-20 KAUNO MIESTO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBOS ETIKOS KODEKSAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno miesto

Detaliau

VALSTYBINĖS DRAUDIMO PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VALDYBA N U T A R I M A S DĖL STATINIO PROJEKTUOTOJO CIVILINĖS

VALSTYBINĖS DRAUDIMO PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VALDYBA N U T A R I M A S DĖL STATINIO PROJEKTUOTOJO CIVILINĖS VALSTYBINĖS DRAUDIMO PRIEŽIŪROS TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VALDYBA N U T A R I M A S DĖL STATINIO PROJEKTUOTOJO CIVILINĖS ATSAKOMYBĖS PRIVALOMOJO DRAUDIMO TAISYKLIŲ PATVIRTINIMO

Detaliau

JAV susikūrimas

JAV susikūrimas JAV susikūrimas Parengė I c klasės mokinė Justė Gudavičiūtė 2011m. Turinys Šiaurės Amerikos kolonizavimas Emigracijos į Ameriką priežastys Fizinės ekonominės sąlygos Bostono arbatėlė Nepriklausomybės deklaracija

Detaliau

Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai m.

Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai 2014-2015 m. m. Pasirinkti šie veiklos rodikliai Atsakingi KVA

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per

IKT varžybos Pakeliaukime po informacijos pasaulį Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime užduotis (1 priedas) Mokinukui per Varžybų vykdymo eiga 1. Komandų prisistatymas Susipažinkime. 2. 1 užduotis (1 priedas) Mokinukui per IT pamoką mokytoja uždavė užduotį surašyti IT sąvokas. Buvo bebaigiąs darbą, kai suskambo telefonas.

Detaliau

Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ

Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ Birutė Kurgonienė Organizacijos lyderio kišeninis vadovas Patarimų ir instrukcijų knyga visais gyvenimo atvejais Vietoj įžangos 13 TURINYS I. ASMENYBĖ IR TAUTA 15 Kur pasibaigia mano Aš" 16 Asmenybės saviugda

Detaliau

Microsoft Word Mano Atpirkėjas gyvas.doc

Microsoft Word Mano Atpirkėjas gyvas.doc MANO ATPIRKĖJAS GYVAS 1 Velykiniai sveikinimai jums visiems šitą rytą. Labai džiaugiuosi būdamas šiandien čia, maldykloje, šią didį, įsimintiną Velykų laiką. Viešpats davė mums nuostabią dieną šiam garbinimui.

Detaliau

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny 2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tyrimas Globa abipusė nauda: tu įkrauni vaiką,

Detaliau

Meduolinė tešla ir jos gaminiai

Meduolinė tešla ir jos gaminiai Šventinių meduolių kepimas ir puošyba Vilniaus lietuvių namų technologijų mokytoja metodininkė Edita Juozėnienė 2014-11-26 Uždavinys: Remiantis literatūra ir mokytojo pasakojimu, mokiniai gebės namų sąlygomis

Detaliau

Metodines rekomendacijos_ISTORIJA.indd

Metodines rekomendacijos_ISTORIJA.indd I S T O R I J A Metodinės rekomendacijos virtualioje mokymosi aplinkoje klase.eduka.lt 7 Mieli Mokytojai, džiaugiamės, kad domitės leidyklos Šviesa išleistais serijos Atrask vadovėlių komplektais! Serija

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tarybos 2017-2018 m. veiklos ataskaita d. Mūsų yra 282! Valstybinis sektorius 47% LTKA nariai Verslo sektorius 53% Kristina Jurgita Sonata Juozas Rimantė Agnė Rūta Dainius Andrius Lina Agnė Lukas Renata

Detaliau

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx Liaudiškas šokis Ričardo Tamučio choreografija A. Jonušo muzika PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/11/13 Pakeitimai padaryti po šokių kursų Saulės kultas liaudyje gyvavo visais

Detaliau

Microsoft Word - PISKISVĮ18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology

Microsoft Word - PISKISVÄ®18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology Informacija asmenims, įsigyjantiems SUTPKIB INVL Technology išleistų nuosavybės vertybinių popierių, parengta pagal LR profesionaliesiems investuotojams skirtų subjektų įstatymo 18 straipsnio reikalavimus

Detaliau

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_

ispudziai_is_Beepart_atidarymo_ Pilaitėje kūrybinių dirbtuvių link eita dvidešimt metų Rugsėjo 6-oji nelepino giedra. Iš pat ryto lijo. Tik prieš 18 val. perstojo lyti. Pilaitiškiai ir jų svečiai šeimomis, bendraminčių grupelėmis traukė

Detaliau

Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įg

Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įg Elektroninio dokumento nuorašas LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL VIETOVARDŽIŲ METŲ MINĖJIMO 2019 METAIS PLANO PATVIRTINIMO Nr. Vilnius Įgyvendindama Lietuvos Respublikos Seimo 2018 m. birželio

Detaliau

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M

Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Tabalai Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną M Veikėjai Skaitovai (1, 2, 3) Saulė Žvėreliai (1, 2, 3) Žvirbliai (1, 2, 3) Vabalai (1, 2) Spektaklio scenarijus VORO VESTUVĖS (pagal Justiną Marcinkevičių) Genys Pelėda Sraigės (1, 2) Paukščiai (1, 2)

Detaliau

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo

ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo ŠEŠTADIENIS, VASARIO 1 VAJE! Mane ištiko baisiausias gyvenime ĮSIMYLĖJIMO priepuolis! Šįryt pilve man taip plazdėjo drugeliai, kad iš tikrųjų pradėjo PYKINTI! Tiktai kad nuo to buvo labai GERA! Jaučiausi

Detaliau

Banko_paslaugu_internetu_teikimo_salygos_

Banko_paslaugu_internetu_teikimo_salygos_ Banko paslaugų internetu teikimo sąlygos 1. Banko paslaugos internetu tai AB SEB banko (toliau Bankas) ir SEB grupės įmonių, kurioms atstovauja Bankas ar kurios naudojasi Banko paslaugų internetu sistema,

Detaliau

DATA: TURINYS ĮVADAS 5 Teksto skaitymo būdai 5 LIETUVIŲ KALBA UŽRAŠAI I SKYRIUS. KALBA KAIP SOCIALINIS KULTŪRINIS REIŠKINYS 8 1. Vaizdinės ir tekstinė

DATA: TURINYS ĮVADAS 5 Teksto skaitymo būdai 5 LIETUVIŲ KALBA UŽRAŠAI I SKYRIUS. KALBA KAIP SOCIALINIS KULTŪRINIS REIŠKINYS 8 1. Vaizdinės ir tekstinė TURINYS ĮVADAS 5 Teksto skaitymo būdai 5 LIETUVIŲ KALBA UŽRAŠAI I SKYRIUS KALBA KAIP SOCIALINIS KULTŪRINIS REIŠKINYS 8 1 Vaizdinės ir tekstinės informacijos šaltiniai, jų patikimumas 8 2 Kalbos kilmė 9

Detaliau

NUOSTATAI DANSKE BANK VILNIAUS MARATONO NUOSTATAI I. BENDROJI DALIS Vilniaus miesto savivaldybė ir VšĮ Tarptautinis maratonas 2019 m. rugsėjo 8 d. ren

NUOSTATAI DANSKE BANK VILNIAUS MARATONO NUOSTATAI I. BENDROJI DALIS Vilniaus miesto savivaldybė ir VšĮ Tarptautinis maratonas 2019 m. rugsėjo 8 d. ren NUOSTATAI DANSKE BANK VILNIAUS MARATONO NUOSTATAI I. BENDROJI DALIS Vilniaus miesto savivaldybė ir VšĮ Tarptautinis maratonas 2019 m. rugsėjo 8 d. rengia Danske Bank V maratoną. II. NUOTOLIAI Danske Bank

Detaliau

BZN Start straipsnis

BZN Start straipsnis Eglė Karpavičiūtė ir Renata Petraitytė.Asmeninio albumo nuotr. Sveikų saldumynų Skanu nu sumanytojos, Kaune gyvenančios Eglė Karpavičiūtė (24) ir Renata Petraitytė (23) kol kas viską gamina vienos pačios,

Detaliau

Microsoft Word Atplaukia-laivas-pilnas-2

Microsoft Word Atplaukia-laivas-pilnas-2 Vilniaus evangelikų liuteronų bažnyčia Pradžia Giesmė Štai mirkčioja žvaigždės (TG 9) 1. Štai mirkčioja žvaigždės, o žemėj tamsu, Ramiai ilsis žmonės visi po darbų. Tiktai ties Betliejum sužibo žvaigždė,

Detaliau

Klausymas Pamoka 38 Sritis ir tikslai: Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. Veikla 36 savaitę tikrinote, kaip

Klausymas Pamoka 38 Sritis ir tikslai: Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. Veikla 36 savaitę tikrinote, kaip Klausymas Suvokia visus žinomus žodžius ir frazes, šnekant nepažįstamiems kalbėtojams. 36 savaitę tikrinote, kaip vaikas naudoja savo žodžius ir kalbą su kitais šeimos nariais, norėdami užtikrinti, kad

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO TYRIMAI REIKALAUJANT PATEIKTI INFORMACIJĄ APIE AMŽIŲ

Detaliau

PRATYBOS PASAULIO PAŽINIMAS Gegužė Mus supantys ženklai Ženklai mums padeda 1 Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduo

PRATYBOS PASAULIO PAŽINIMAS Gegužė Mus supantys ženklai Ženklai mums padeda 1 Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduo PASAULIO PAŽINIMAS Ženklai mums padeda Kokius ženklus derėtų pakabinti, kad pagerintume paveikslėliuose vaizduojamas situacijas. Užbaik sakinius. Ženklas nepadės, jei.. Kultūringas žmogus niekada... Kaip

Detaliau

(Microsoft Word - Versta i\360 angli\360ko vertimo i\360 dan\370 k.docx)

(Microsoft Word - Versta i\360 angli\360ko vertimo i\360 dan\370 k.docx) Versta iš angliško vertimo iš danų k. Neoficialus vertimo tekstas Žiniasklaidos atsakomybės įstatymas 1 dalis Taikymo sritys 1 straipsnis. Šis įstatymas taikomas šioms žiniasklaidos priemonėms: 1) nacionaliniams,

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETO STUDENTŲ ATSTOVYBĖ Vilnius University Students Representation PIRMOS PASKAITOS APKLAUSOS APIBENDRINIMAS FAKULTETUOSE 2011m. RUDE

VILNIAUS UNIVERSITETO STUDENTŲ ATSTOVYBĖ Vilnius University Students Representation PIRMOS PASKAITOS APKLAUSOS APIBENDRINIMAS FAKULTETUOSE 2011m. RUDE VILNIAUS UNIVERSITETO STUDENTŲ ATSTOVYBĖ Vilnius University Students Representation PIRMOS PASKAITOS APKLAUSOS APIBENDRINIMAS FAKULTETUOSE 2011m. RUDENS SEMESTRAS Studentai, susipažinę su Vilniaus universiteto

Detaliau

HOT-G II

HOT-G II Hodžkino limfomos (HD) Klasifikatoriai Hodžkino limfomų klasifikatorius Nodulinė dominuojančių limfocitų Hodgkin limfoma WHO: 96593, TLK-10: C81.0 Klasikinė Hodgkin limfoma WHO: 96503, TLK-10: C81.9 Nodulinės

Detaliau

KANITERAPIN∏S PAGALBOS CENTRAS

KANITERAPIN∏S PAGALBOS CENTRAS KANITERAPINĖS PAGALBOS CENTRAS PADEDAME SVEIKTI Kaniterapijos ištakos Kaniterapijos istorija rašoma nuo Antrojo pasaulinio karo metų. Kapralas Williamas Wynas karo lauke rado Jorkšyro terjerų kalaitę

Detaliau

PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNI

PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNI PATVIRTINTA Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos direktoriaus 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr.V-380 VILNIAUS ANTANO VIENUOLIO PROGIMNAZIJOS ETNINĖS KULTŪROS UGDYMO ORGANIZAVIMO TVARKOS APRAŠAS I.

Detaliau

Tvarka pakeista Tarybos sprendimu Nr

Tvarka pakeista Tarybos sprendimu Nr NUSTATYTA Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus visuotinio dalininkų susirinkimo 2019 m. kovo 6 d. protokolu Nr. 3-3 MOKINIŲ PRIĖMIMO Į GENEROLO POVILO PLECHAVIČIAUS KADETŲ LICĖJŲ KRITERIJŲ IR

Detaliau

LIETUVOS GYVENTOJŲ FIZINIO AKTYVUMO TYRIMAS Vykdytojas: 2016 m. lapkričio mėn. Vilnius SPINTER tyrimai,

LIETUVOS GYVENTOJŲ FIZINIO AKTYVUMO TYRIMAS Vykdytojas: 2016 m. lapkričio mėn. Vilnius SPINTER tyrimai, LIETUVOS GYVENTOJŲ FIZINIO AKTYVUMO TYRIMAS Vykdytojas: 2016 m. lapkričio mėn. Vilnius 1 TURINYS I. TYRIMO METODIKA...3 II. TYRIMO REZULTATAI...6 III. APIBENDRINIMAI...12 2 I. TYRIMO METODIKA Visuomenės

Detaliau

TURINYS Orłowski Tomasz Diplomatinis protokolas : ceremonialas ir etiketas PRATARMĖ 11 1 SKYRIUS DIPLOMATINIS PROTOKOLAS Sąvoka, istorija, uždaviniai,

TURINYS Orłowski Tomasz Diplomatinis protokolas : ceremonialas ir etiketas PRATARMĖ 11 1 SKYRIUS DIPLOMATINIS PROTOKOLAS Sąvoka, istorija, uždaviniai, TURINYS Orłowski Tomasz Diplomatinis protokolas : ceremonialas ir etiketas PRATARMĖ 11 1 SKYRIUS DIPLOMATINIS PROTOKOLAS Sąvoka, istorija, uždaviniai, organizacija 1.1. DIPLOMATINIS PROTOKOLAS TARPTAUTINIUOSE

Detaliau

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune

Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Sveiki atvyke i mokykla Litauisk Favrskov Kommune Cia tu ir tavo tevai ras informacija apie mokykla (as) Danijoje. Atskiri punktai gali skirtis kiekvienoje mokykloje. Jei kiltu abejoniuklausk mokytoju.

Detaliau

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaip

PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaip PATVIRTINTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro l. e. direktoriaus pareigas 2015 m. lapkričio 16 d. įsakymu Nr. V1-43 PRITARTA Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro tarybos

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas 16 m. ataskaita Europos jaunimas. Svaiginamųjų medžiagų vartojimas ir socialiniai veiksniai Icelandic Centre for Social Research and Analysis (Islandijos socialinių tyrimų ir analizės centras) Visi miestai

Detaliau

Spalvinimo k.indd

Spalvinimo k.indd Seikuciu.. užduoteles, (4-5 m. aikams) Kaunas 2015 Atpžink jausmus PYKTIS P Pydas P džiaugsmas d gėda G baimė B išdidumas I drąsa D liūdesys L meilė M Iškirpk kortas. Išdėliok ant stalo, kad užrašo nesimatytų.

Detaliau

Nr gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra

Nr gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra Nr. 10 2014 gegužė Šiame numeryje: 2 p. Kas yra negalia? 4 p. Diskriminacija dėl sąsajos Šiame leidinyje tęsiame 9-ajame numeryje pradėtą temą kas yra draudimas diskriminuoti dėl negalios. Apžvelgsime

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIUS PAŽYMA DĖL STRAIPSNIO-INTERVIU KULTŪRINIS ELITAS YRA UZURPAVĘS KULTŪRĄ IR ATSIRIBOJĘS

Detaliau