„PowerPoint“ pateiktis

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "„PowerPoint“ pateiktis"

Transkriptas

1 Konsultacijos asmenims, susiduriantiems su emociniais sunkumais. Paslaugų algoritmas. Aneta Buraitytė Barbora Butkutė

2 Įžanga Psichikos sveikata yra antra labiausiai apleista tema, pirmąją vietą atiduodat globaliniam atšilimui. Tai stiprus ekonomisto Richard Layard ir psichologo David Clark pareiškimas knygoje Thrive. Palyginus, kokią milžinišką įtaką psichinė sveikata turi žmonių gerovei ir kiek dėmesio šiai temai skiriama, minėtasis teiginys nėmaž neatrodo perdėtas. Psichikos sveikata skaičiais ir faktais Psichikos ligos sudaro didesnę sergamumo dalį nei vėžys, insultas, diabetas, širdies ir plaučių ligos kartu sudėjus - 38% i. Išsivysčiusiose šalyse praktiškai kiekvienas asmuo gauna gydymą sirgdamas fizinėmis ligomis, tuo tarpu du iš trijų psichinėmis ligomis sergančiųjų - ne ii. Tai neįtikėtini skaičiai žinant, kad šiais laikais egzistuoja efektyvūs gydymo metodai dviems dažniausiems psichikos sutrikimams - depresijai ir nerimui. London School of Economics and Political Science mokslininkai, atlikę gerovės tyrimus visame pasaulyje teigia, kad depresija ir nerimas yra pagrindinė kančios priežastis iii. Depresija, kuria gyvenimo tėkmėje suserga 25% europiečių iv, yra pagrindinė nedarbingumo - apie pusę visų, dėl ligos praleistų, dienų - ir žemo produktyvumo priežastis v. Depresija trumpina gyvenimą tiek pat, kiek rūkymas vi, ir yra labiau apribojanti veiksnumą nei astma, angina, artritas ar diabetas. vii Tik vienas iš keturių sergančių depresija gauna gydymą, dar mažesnė dalis - tinkamą gydymą viii. Ekonominė diskriminacija Psichikos sutrikimai sudaro penktadalį visų ligų sukeliamos naštos ix, o išsivysčiusiose šalyse, jie kainuoja brangiau nei bet kuri kita sveikatos sritis x. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) apskaičiavimais, psichinės sveikatos kaina sudaro apie 4 proc. bendro vidaus produkto (BVP), įskaitant nematerialias išlaidas, tokias kaip sumažėjusi gerovė, papildomos išlaidos fizinei sveikatai, darbingumas ir emocinis skausmas xi. Kiti tyrimai rodo, kad psichikos sveikata bendrajam nacionaliniam produktui (BNP) atsieina tiek pat, kiek investicijos į švietimo sistemą xii. Psichinių ligų gydymas ir jų prevencija padeda sutaupyti milžiniškas lėšas - mažiau žmonių gauna socialines paramas, mažiau žmonių serga fizinėmis ligomis. Gydymas nėra brangus - palyginti su tuo, kas sutaupoma, visuomenei jis nieko nekainuoja xiii. Tačiau nepaisant fakto, kad egzistuoja efektyvūs gydymo ir prevencijos būdai, mažiau nei trečdalis sergančiųjų gauna reikalingą pagalbą. Pirmiausia tai moralinis klausimas - kodėl sergantieji fizinėmis ligomis gauna pagalbą, o psichinėmis - ne? Antra, tai ekonominis klausimas - ar ir kaip galima išvengti nuostolių, kurie yra sukeliami psichinių ligų?

3 Sprendimas Teisingai skirstant resursus ir kuriant intervencijas, gerą efektyvų gydymą gali gauti dauguma. Tačiau psichikos ligomis sergantieji dažniausiai nėra galios pozicijoje kovoti dėl savo teisių, pati liga dažnai prasideda apatija ir motyvacijos stygiumi. Tad sveikatos politikos formuotojų rankose lieka pareiga organizuoti efektyvaus gydymo paslaugas visoms, ne tik somatinėms, ligoms. Dėl tragiškos savižudybių statistikos psichikos sveikata Lietuvoje gavo daugiau šviesos, tačiau ypač savivaldose kol kas trūksta giluminio supratimo, kad savižudybės yra paskutinis ilgo kelio taškas. Sistema turėtų pradėti veikti daug anksčiau, ne tik savižudiškoms mintims pasireiškus, bet jau pastebėjus pirmuosius galimos depresijos simptomus. Šiame dokumente aprašytas Konsultacijų asmenims, susiduriantiems su emociniais sunkumais (KASES) algoritmas būtent ir apibūdina paslaugas, kurios turėtų būti prieinamos piliečiams, pirmiesiems galimos depresijos simptomams pasireiškus. Prieš pradėdamas skaityti, ką gali padaryti skaitytojas? Tolimesni skyriai telksis ties intervencijomis, kurios turėtų būti organizuojamos viešojo sektoriaus. Tačiau yra keletas dalykų, kuriuos galime padaryti kiekvienas iš mūsų, prisidėdami prie geresnės savo ir aplinkinių psichinės ir emocinės sveikatos. Pirmiausia, netoleruokite, kai Jūsų aplinkoje asmenys, net jei ir juokais, yra vadinami psichais, šizofrenikais ar, pavyzdžiui, autistais. Tai stigmatizuoja psichikos ligas ir sutrikimus, žeidžia sergančiuosius ir neretą sulaiko kreiptis pagalbos susidūrus su emociniais sunkumais. Antra, atlikite du trumpus testus dėl savęs PHQ9 ir GAF7 - ir pasitikrinkite, kiek balų surenkate. Jei surinkote aukštesnį nei tikėtasi balų skaičių, susiraskite ir kreipkitės į specialistą asmens sveikatos priežiūros įstaigose yra psichikos sveikatos centrai, kurie paslaugas teikia nemokamai, miestuose - gausu puikių, privačiai praktikuojančių specialistų. Neskubėkite prašyti medikamentinio gydymo. Tyrimai rodo, kad psichologinės terapijos gali būti ir dažnai yra efektyvesnės ir garantuoja ilgalaikiškesnį poveikį, nei medikamentinis gydymas.

4 Žemo intensyvumo paslaugų tikslas ir apimtis Žemo intensyvumo paslaugos - terminas, dažniausiai vartojamas pakopinio gydymo kontekste xiv. Atsižvelgdamos į naujausius ekonominius skaičiavimus, užsienio šalys vis daugiau investuoja į prevencijos ir pirminio lygio psichikos sveikatos paslaugas ir jų kokybę xv. Būtent šios grandies stiprinimas duoda didžiausią grąžą xvi. Iki šiol, itin kvalifikuoti specialistai teikdavo paslaugas asmenims, susidūrusiems su lengvais sutrikimais. Taip organizuoti paslaugas itin brangu, susidaro ilgos laukimo eilės, nes kvalifikuotų specialistų nepakanka. Pakopinis gydymas, įdiegtas keletoje šalių, akcentuoja, kad atlikus kliento būklės įvertinimą, lengvi sutrikimai ar problemos būtų sprendžiamos žemesnės kvalifikacijos specialistų minimaliomis intervencijomis ir siūlo nukreipti klientus į aukštesnio lygio specialistus tik būklei negerėjant ar prastėjant arba jei jau pirminio įvertinimo metu aišku, kad sutrikimas yra rimtesnis, nei žemo intensyvumo paslaugų specialistas gali imtis spręsti. Geriausi žemo intensyvumo paslaugų pavyzdžiai internetinė savi-pagalba, specialisto prižiūrima savi-pagalba ar emocinis konsultavimas. Šias paslaugas charakterizuoja jų prieinamumas, dažnis, trukmė ir reikalinga kvalifikacinė kompetencija paslaugoms teikti. Internetinės paslaugos gali būti prieinamos praktiškai visiems, jų kaštai itin maži. Konsultavimo paslaugos apima apie 4-6 susitikimus po min, jos gali būti teikiamos tinkamai apmokytų socialinių darbuotojų, slaugos specialistų ar visuomenės sveikatos specialistų. Šios paslaugos tinka nesunkiems ar ką tik pasirodžiusiems pirmiesiems požymiams, pavyzdžiui, nemigai, koncentracijos stokai, apatijai, užsitęsusiam liūdesiui, nerimui ar baimėms kasdienėms veikloms. Visi šie požymiai gali indikuoti artėjančią depresiją, nerimo sutrikimus ar fobiją. Anksti atpažinus šiuos požymius minimalios intervencijos gali būti itin veiksmingos, prieinamos ir nebrangios.

5 Įrodymais pagrįstų konsultavimo technikų įvairovė ir kodėl kognityvinė elgesio terapija (KET) Svarbu akcentuoti, kas turima omenyje, kai sakoma įrodymais pagrįstos. Psichoterapija, kaip būdas žmogaus emocinėms ar psichikos sveikatos problemoms spręsti, yra įrodymais pagrįstas, jis taikomas tiek pirminiame psichikos sveikatos priežiūros lygmenyje, tiek ir antriniame ar tretiniame. Tai aukšto intensyvumo intervencija. Yra įvairių psichoterapijos mokyklų, kurių pamatinė filosofija tarpusavyje skiriasi. Pavyzdžiui, Jungo psichoterapija didelį dėmesį skiria pasąmonei, egzistencinė - žmogaus fenomenui ir jo unikalioms patirtims, o psichodinaminė - vaikystės patirčių ir perkėlimų nagrinėjimui. Skirtingų psichoterapijos mokyklų yra skaičiuojami keli šimtai. Psichoterapija gali būti taikoma įvairiems sutrikimams, pradedant depresija, baigiant šizofrenija. Neretai psichoterapija yra ilgas procesas, dažnai trunkantis ne vienerius metus, susitikimai vyksta bent kartą per savaitę. Minėtos psichoterapijos mokyklos, kartu su būriu kitų, nenaudoja skalių kliento būklei nustatyti, t.y., kliento būklė nėra įvertinama standartizuota skale, nei pirmo, nei tarpinių, nei paskutinio susitikimo metu. Ne vienos mokyklos atstovai mano, kad tai ardo terapeuto ir kliento ryšį. Tuo tarpu kognityvinė elgesio terapija yra grįsta standartizuotomis technikomis, jos pamatinė idėja - mintys veikia jausmus. Šios terapijos atstovai stebi paciento būklę kiekvieno susitikimo metu, o pati terapija dažnai trunka iki metų laiko, dažniausiai apie 12 susitikimų. Dėl savo trumpumo ir standartizuotumo, ši terapijos šaka yra labiausiai ištyrinėta ir turi daugiausia įrodymų dėl savo efektyvumo ir ypač dėl kaštų-naudos efektyvumo xvii. Auksinio standarto moksliniais atsitiktinės imties tyrimais ji tiek pat išbandyta ir patvirtinta kaip ir vaistai psichikos sutrikimams gydyti xviii. Būtent dėl šios priežasties vis daugiau valstybinių sveikatos organų, pavyzdžiui, NICE xix, įtraukia kognityvinę elgesio terapiją kaip rekomenduojamą būdą psichikos sutrikimams gydyti, ypač lengviesiems sutrikimams, tokiems kaip lengva depresija ar nerimo sutrikimas. Šia psichoterapija grįstos konsultavimo technikos, dėl savo standartizuotumo, taip pat labiausiai tinka žemo intensyvumo paslaugoms teikti. Konsultavimo technikos galima apmokyti socialinių, sveikatos ar visuomenės mokslų specialistus, kurie, kaip asmenybės, turi aukštą empatijos lygį. Toli gražu nėra teigiama, kad kognityvinės terapijos mokykla yra geriausia ar tinkamiausia. Tačiau kalbant apie valstybines lėšas, jos turėtų būti skirstomos vadovaujantis skaidriais ir aiškiais argumentais. Efektyvumas ir kaštų-naudos analizė yra vieni iš jų. Būtent todėl UK, Nyderlandai ar Australija, skirstant psichikos sveikatos biudžetą, pirmenybę teikia būtent šiai psichoterapijos mokyklai ir ja grįstoms konsultavimo technikoms.

6 Vienas iš pagrindinių principų taikomų kognityvinės elgesio terapijos metu, yra minčių ir jausmų skyrimas. Prielaida paprasta - jausmai ir emocijos nėra nei blogi, nei geri, tačiau mintys gali būti teisingos ar neteisingos. Pavyzdžiui, aš piktas, nėra teisinga ar neteisinga būsena, ji tiesiog yra, tuo tarpu mintis aš nevykėlis yra automatinė ir paprasčiausiai neteisinga. Specialistas klientui gali duoti sąrašą teiginių, kurie atspindi arba automatines mintis, arba jausmus, ir paprašo kliento žymėti teisingai neteisingai. Po tokio pratimo aptariami rezultatai. Pavyzdžiui, jei asmuo teisingai pažymėjo teiginį aš nieko nevertas, specialistas aptars su klientu šią neteisingą prielaidą ir užduos kitų pratimų, padedančių nuostatą pakeisti. Nuostata yra keičiama ne tiek į pozityvią, kiek tiesiog į realistišką. Žemo intensyvumo kognityvinės elgesio terapijos technikomis grįstas konsultavimas Pirmo susitikimo metu klientas užpildo standartizuotas skales, dažniausiai PHQ9 xx depresijai pastebėti ar GAF7 xxi nerimo sutrikimams identifikuoti. To pačio susitikimo metu yra paimamas į pacientą orientuotas interviu, kuris padeda identifikuoti kertines kliento problemas xxii. Priklausomai nuo atvejo sudėtingumo ir ypatumų yra pasirenkamos terapijos technikos, pavyzdžiui: elgesio skatinimas (behavioural activation), ekspozicija (exposure), kognityvinis restruktūrizavimas (cognitive restructuring), panikos valdymas (panic management), problemų sprendimas (problem solving), nemigos valdymas (management of insomnia) ar namų darbų vykdymas tarp konsultacijų xxiii. Jei atvejis per sudėtingas specialisto kompetencijai, klientas yra nukreipiamas gydymui į aukštesnį lygmenį, t.y., pas psichologą ar psichiatrą xxiv. Tokiais atvejais neretai gali būti taikomi ir vaistai, kuriuos išrašo psichiatras. Jei vis dėlto nusprendžiama pradėti konsultavimo ciklą, kliento būklės kitimas stebimas kiekvieno susitikimo metu. Tai ne tik priemonė stebėti, ar kliento būklė gerėja, o galbūt prastėja, bet ir įrankis specialistui, padedantis atkreipti dėmesį į svarbias detales. Pavyzdžiui, gali būti, kad klientas, turintis su nerimo sutrikimu susijusių požymių, turi mažiau įkyrių minčių, kas tarsi identifikuotų, jog jo būklė gerėja. Tačiau jei įkyrių minčių yra mažiau dėlto, kad jų labiau vengiama, tai nurodo specialistui, kad būklė kol kas nepagerėjo, gal kaip tik pablogėjo ir tikėtina, reikėtų adaptuoti taikomas technikas pagal kliento poreikius. Jei galiausiai pastebimas žymus pagerėjimas, bent keturių balų pokytis skalėje, pasitarus su klientu ciklas baigiamas. Klientas ciklo metu išsiugdo savistabos ir emocinio stiprinimo įrankius, kurie padeda stiprinti emocinę sveikatą ciklui pasibaigus. Žinoma, klientui primenama, kad jis bet kada gali kreiptis į emocinio konsultavimo specialistą ar psichikos sveikatos priežiūros specialistą dar kartą, jei jaustų tam poreikį.

7 Tipai Internetinė Internetinės žemo intensyvumo paslaugos ir priemonės turėtų būti labiausiai paplitusios, lyginant su kitomis žemo intensyvumo paslaugomis ar aukštesnio intensyvumo paslaugomis. Jų kaštai yra mažiausi, o svarbiausia, prieinamumas - didžiausias. Šios priemonės puikiai tinka susidoroti su pirmaisiais simptomais arba bendram emocinio atsparumo stiprinimui. Tai taip pat pagalbinė priemonė laukiant eilėje patekti pas aukštesnio lygio specialistą ar papildomai dirbant namuose, norint sustiprinti tradicinį gydymą. Mokslu pagrįstų internetinių KET programų (icbt) tinkamumas, kovojant su depresijos ir nerimo simptomais, buvo patvirtintas kelių metaanalizių ir kai kurie tyrimai parodė, kad vadovaujant specialistui (pvz. šeimos gydytojui) šios, mažiau resursų naudojančios programos, yra tiek pat efektyvios, kiek ir tradicinė KET xxv. Internetinės žemo intensyvumo paslaugos gali būti arba prieinamos laisvai, arba rekomenduojamos specialisto. Pirmiausia, klientas turėtų užpildyti savidiagnostinį klausimyną, kuris identifikuotų, kurios priemonės asmeniui labiau tiktų. Pavyzdžiui, klausimynai padėtų nustatyti, ar sutrikimas labiau susijęs su depresijos ar su nerimo požymiais, o galbūt nei su vienu. Taip pat, jei pastebimas sunkesnis sutrikimas, rekomenduojama kreiptis į kvalifikuotą specialistą. Užpildžius klausimyną, gaunamas priėjimas prie interaktyvaus užduočių banko, kuris turi seką, jį galima tęstinai pildyti kiekvieną kartą iš naujo prisijungus. Tokios pat paslaugos galimos prižiūrint specialistui, t.y., kartą į tris savaites su juo susitinkant ar susiskambinant. Tokiu būdu galima užduoti klausimus apie iškilusius sunkumus ar neaiškumus, o specialistui tai puiki proga pastebėti, ar klientui nereikėtų rekomenduoti aukštesnio intensyvumo paslaugų. Pavyzdys. Puikus tokios praktikos pavyzdys yra Moodgym programėlė, sukurta Psichikos sveikatos tyrimų centre Australijoje (Centre for Mental Health Research, Australian National University). MoodGym turi virš 1 milijono vartotojų ir jos efektyvumas padedant nesudėtingiems depresijos ir nerimo atvejams buvo patvirtintas kelių mokslinių tyrimų, įskaitant atsitiktinės imties tyrimą Norvegijoje xxvi. Programa taiko esminius KET principus, relaksaciją ir tarpasmeninę terapiją (interpersonal therapy). Penki moduliai apima sąmoningumo (mindfulness) pratimus, interaktyvias istorijas ir situacijas, kurios padeda asmenims suprasti ir geriau valdyti pasikartojančias (automatines) mintis ir pratimus skirtus spręsti problemas su artimaisiais xxvii. Nors originali nemokama programa buvo dalinai finansuota Australijos sveikatos departamento (390,000$) xxviii ir išversta naudoti keliose šalyse, naujausia versija yra mokama ir prieinama tik anglų ir vokiečių kalbomis. Kitos programos, tokios kaip Living Life to the Full xxix, Beating the Blues xxx, taip pat daug kitų internetinių programų xxxi yra vystomos bendradarbiaujant su mokslininkais ir naudojamos tarptautiniu mastu.

8 Individuali Konsultacijų ciklą sudaro 4-6 (mažiausiai 2, daugiausia 12) sesijos per 12 savaičių ir namų darbai. Trumpas intervencijas individualiai konsultacijai specialistai gali teikti nuotoliniu būdu (internetu, telefonu) arba tiesiogiai. Pirmoji sesija - vertinimas ir plano parengimas (60min), likusių 5 sesijų metu (apie 30min kiekviena) taikomos KET pagrįstos konsultavimo technikos ir atliekama galutinė apžvalga xxxii. Konsultantai taip pat nukreipia naudotis ir kitomis paslaugomis bendruomenėje (mokymai, apgyvendinimo ir finansinės paslaugos ar aukštesnio intensyvumo paslaugos) bei reklamuoja programą viešojo ar privataus sektoriaus grandyse. Pavyzdys. Liną darbe užgriuvo sunkus periodas. Strateginės permainos ir įdiegiami pokyčiai prailgino Linos, kaip komandos lyderės, darbo valandas. Pastarąsias savaites ji dirba po 12h per parą ir vis dažniau nesuvaldo savo emocijų. Lina, gavusi rekomendacijas iš draugės, kreipiasi į KASES algoritmo specialistą. Specialistui Lina papasakoja apie savo situaciją. Specialistas paprašo jos apibūdinti neseniai įvykusią situaciją, kurios metu Lina nesusivaldė. Įdiegus naują programą, pasipylė skambučiai. Žinojau, kad jų sulauksiu, tačiau vis tiek nesusivaldžiau ir apšaukiau savo komandą. Specialistas paklausia, kas dėjosi klientės galvoje, prieš jai apšaukiant komandą. Niekas nevertina mano darbo yra viena iš minčių, kurią Lina pamini. Specialistas paaiškina Linai, kad niekas nevertina mano darbo yra automatinė mintis. Specialistas paklausia, kaip Lina jaustųsi, jei ji nemanytų, kad jos darbas yra itin vertinamas. Manau, jausčiausi tikrai geriau, būčiau pakantesnė kitiems. Konsultacijų ciklo metu patarėjas dirba su Lina atrasdamas vis daugiau automatinių minčių ir padėdamas jas restruktūrizuoti, taip pat skatindamas Liną ilsėtis, užsiimti fizine veikla.

9 Grupinė ir psicho-edukacija Grupinė konsultavimo paslauga gali būti teikiama 5-10 asmenų grupei, jei klientai sutinka ir yra linkę įsitraukti. Grupinė konsultacija ypač tinka nerimo, streso, fobijų ar panikos valdymo įgūdžiams ugdyti. Kognityvine elgesio terapija grįstą konsultavimą ypač papildo ir dažnai išvien eina sąmoningumo (mindfulness) mokymai/grupės. Psichoedukacinės grupės tinka bendro pobūdžio problemoms, pavyzdžiui: stresas prieš egzaminus, nemiga įtempto periodo metu ar sunkumai santykiuose. Pavyzdys. Sudaroma grupė iš asmenų, kuriems pasireiškia nerimo požymiai. Kaip ir pavyzdyje su Lina, specialistas padeda grupės nariams identifikuoti automatines ar perdėm nerealistiškas negativias mintis ir lūkesčius, pavyzdžiui: mano sesė neatrašo jau 15 min, ji tikriausiai pateko į avariją ; mano kambariokas išvyksta savaitgaliui, aš negalėsiu apsiginti, kai įsilauš vagys ; pamiršau šaliką, šiandien taip šalta ir vėjuota, tikrai susirgsiu plaučių uždegimu ir panašiai. Grupinė konsultacija padeda klientui pastebėti, kad jis ne vienas gyvena su tokiomis negatyviomis mintimis, lengviau išmokstama identifikuoti katastrofišką mąstymą. Įvairių technikų pagalba, formuojamas ne pozityvus ar džiugus požiūris į supačiančią aplinką, bet realistiškesnis ir harmoningesnis.

10 KASES ALGORITMAS

11 KASES komponentai Kriterijai paslaugoms teikti Apibendrinus užsienio gerąsias praktikas bei galimų vartotojų Lietuvoje lūkesčius ir suinteresuotų šalių pasiūlymus Viešosios konsultacijos metu, išskirti minimalūs kriterijai paslaugoms teikti. Jie turėtų atsispindėti tiek skelbiant konkursą paramai gauti, tiek planuojant paslaugas per visuomenės ar asmens sveikatos institucijas, tiek vertinant paslaugų kokybę. Paslaugos turėtų būti nemokamos, kad būtų užtikrintas prieinamumas nepriklausomai nuo finansinės situacijos. Paslaugoms asmuo nuo 14 metų gali kreiptis be jokio siuntimo. Paslaugas teikiantys specialistai turi būti specialiai apmokyti žemo intensyvumo technikų pagal patvirtintą programą (plačiau skaityti kvalifikacijos ir mokymai) ir gauti nuolatines supervizijas. Minimalūs rodikliai turėtų būti teikiami kas ketvirtį (plačiau skaityti Paslaugų stebėsena ir rodikliai ) Klientų būklė turėtų būti vertinama pagal standartizuotus įrankius ir informacija apie būklės kitimą turėtų būti tiksli 90% suteiktų konsultacijų. Klientai turėtų būti tinkamai informuojami apie paslaugų pobūdį ir savo pačių būklę. Klientai turėtų turėti galimybę registruotis internetu ir gauti pagalbą kuo greičiau. Paslaugos turėtų būti teikiamos dirbančiam žmogui patogiu metu, ypač vakarais val. Paslaugų kabinetas Infrastruktūra. KASES paslaugos turėtų būti teikiamos savivaldybės pasirinktoje vietoje, kuri būtų lengvai prieinama įvairaus konteksto ir amžiaus asmenims. Panašu, kad Lietuvos kontekste paslaugų teikimo vieta nėra tokia svarbi, kaip greitas paslaugų gavimas. Projekto metu atlikta apklausa parodė, kad asmenys būtų linkę konsultuotis asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar visuomenės sveikatos biure, taip pat kitose mažiau formaliose patalpose - jaunimo centre, savivaldybėje ar bibliotekoje. 10% respondentų, kurie atsakė laisva forma, pabrėžė poreikį neoficialiai, neutraliai ir nuošaliai aplinkai.

12 Kokybinių interviu metu atsiskleidė stiprus konfidencialumo poreikis. Todėl patalpos turėtų nepraleisti garso. Konsultacijos turėtų būti tiksliai suplanuotos, kad nereikėtų laukti prie durų, koridoriuje ar lauke. Konsultantas turėtų turėti kompiuterį ar planšetę ir internetinę prieigą, kad galėtų patogiai ir saugiai naudotis informacinėmis sistemomis. Konsultacijoms telefonu taip pat reikalinga padengti telefono sąskaitas. Darbo laikas. Tinkamiausias darbo laikas h darbo dienomis, antras pagal tinkamumą h savaitgaliais. Personalas. Komandoje galėtų dirbti keli specialistai pilnu etatu arba po pusę etato priklausomai nuo savivaldybės poreikių ir gyventojų skaičiaus. Pirmaisiais 10 darbo su klientais mėnesių, vienas konsultantas dirbantis pilnu etatu tipiškai aptarnauja 170 klientų, o po 10-ies mėnesių - apie 250 per metus xxxiii. 1 specialistui savivaldybėje gali tekti iki 14,000 gyventojų xxxiv. Jei konsultantas, apart algoritmo paslaugų teikimo, tęsia savo darbą kaip socialinis darbuotojas, svarbu, kad pas jį nesilankytų jo aptarnaujami klientai, kuriems jis teikia socialines paslaugas. Tokiu būdu būtų išvengta interesų konflikto. Socialinis darbuotojas savo klientus turėtų nukreipti pas kitą specialistą. Svarbu siekti išlaikyti naujai apmokytą darbo jėgą ir užtikrinti konkurencingą atlyginimą.

13 Supervizijos Supervizijos yra esminė paslaugų kokybės ir saugumo užtikrinimo priemonė. Paslaugų teikėjai turėtų pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su asmens sveikatos priežiūros įstaiga arba pirkti supervizijų paslaugas. Visi supervizoriai turi būti speclialiai apmokyti ir puikiai suprasti žemo intensyvumo paslaugų pobūdį ir ribas. Individualios savaitinės atvejo vadybos supervizijos tiek mokymų metu, tiek likusiu konsultavimo periodu, yra skirtos kartu su konsultantu aptarti jo klientų progresą. Jos vyksta tiesiogiai arba nuotoliniu būdu. Šiam tikslui itin naudinga informacinė sistema, kuri leidžia stebėti kiekvieno kliento būklės kitimo grafikus. Jei kliento emocinė būklė negerėja, supervizorius konsultuodamas paslaugų teikėją padeda įvertinti situaciją. Pavyzdžiui, jei nei vienam iš konsultanto klientų būklė reikšmingai negerėja, gali reikėti papildomų mokymų konsultavimo įgūdžiams tobulinti. Gali būti, kad atvejis tiesiog per sudėtingas ir klientą būtina siųsti pas aukštesnio lygio specialistą. Jei dauguma klientų nebaigia kurso, galbūt suteikiama nepakankamai informacijos, kuri motyvuotų asmenis tęsti konsultacijas. Supervizorius taip pat padeda pastebėti rizikas ir jas suvaldyti. Galimos rizikos: savižudiškos mintys, somatinio pagrindo depresija (pvz.: pakitusi hormonų pusiausvyra) ir kita. Klinikinės supervizijos kas dvi savaites gali vykti grupėje, nuotoliniu būdu (pvz. Skype konferencija) ar tiesiogiai. Šių supervizijų metu telkiamasi į konsultantų mokymą, kvalifikacijos tobulinimą ir atsakoma į jiems rūpimus klausimus. Supervizorius gali patarti dėl paslaugų tinkamumo skirtingiems klientams ir vertinti konsultanto gebėjimus. Priklausomai nuo vietos ir konsultantų skaičiaus supervizorius taip pat gali vykti į Savivaldybę arba atvirkščiai.

14 Kita kabineto veikla Apart tiesioginių paslaugų teikimo, paslaugų teikėjas turi tikslingai ir saugiai (apsaugant nuo duomenų nutekinimo) kaupti nuasmenintus duomenis apie klientus, teikti ataskaitas ir viešinti paslaugas bendruomenėje. Paslaugų viešinimas yra itin svarbus ir pirmojoje paslaugų teikimo stadijoje, kai klientų skaičius dar žemas, svarbu supažindinti visą bendruomenę su galimybe gauti emocinę pagalbą. Viešinimo vietos priklauso nuo to, kokio amžiaus grupę siekiama pasiekti. Tai gali apimti mokyklas, universitetus, įmones, sporto aikštynus, nevyriausybines organizacijas, visuomenės sveikatos biurus, senelių namus ir kita. Taip pat svarbu pristatyti paslaugas asmens sveikatos priežiūros įstaigoms, kad būtų padidintas nukreipimas naudotis paslaugomis iš psichikos sveikatos centro ar šeimos gydytojų.

15 Pasiūlymai KASES paslaugų konsultantų pavadinimams: Gerovės patarėjas Gerovės specialistas Globėjas Bendra marketingo kompanija Aiškiai komunikuoti apie galimybes gauti paslaugas, kur kreiptis ir ko tikėtis, yra ypač svarbu. Iš projekto metu atliktos apklausos matyti, kad beveik 40% apklaustųjų šiuo metu nežino, kur kreiptis pagalbos. Rezultatai parodė, kad visuomenėje vis dar vyrauja stigma apie psichikos sveikatą ir neigiamas požiūris į psichikos sveikatos specialistus. Tik 17% visų apklaustųjų buvo vyrai, o šis netolygus pasiskirstymas tarp respondentų tik dar kartą pabrėžia, kad moterys yra labiau linkusios kreiptis pagalbos esant emociniams sutrikimams. Iššūkis, su kuriuo susiduriama ir užsienyje, yra vyrų ir vyresnio amžiaus populiacijos pritraukimas naudotis psichikos sveikatos prevencijos ir priežiūros paslaugomis. Neretai patys asmenys neatpažįsta sutrikimo simptomų, mano, kad tai natūrali būsena. Norint skatinti kreiptis į KASES, visų pirma reikia tinkamai apibūdinti paslaugas, kad jų nereikėtų gėdytis. Rekomenduojama vengti klinikinių terminų ir asociacijų su psichikos sutrikimais, nes juos visuomenė gali priimti neigiamai. Australijoje, kur ypatingas dėmesys buvo skirtas pritraukti vyrų populiaciją, nebuvo vartojami žodžiai depresija, liga, diagnozė, pagalba, terapeutas ar psichologas. Vietoj to, specialistai buvo vadinami Access Coaches (liet. Prieinamumo treneriais), o pati paslauga NewAccess. Buvo sukurti filmukai, kuriuose statistiniai gyventojai ir patys treneriai pristatydavo paslaugas paprastai ir aiškiai xxxv. Kitas svarbus aspektas - rekomendacijos. Projekto apklausa parodė, kad draugų ir artimųjų rekomendacijos yra didžiausia paskata kreiptis dėl paslaugų, o šeimos gydytojo patarimas gali būti panašiai svarbus. Todėl svarbu supažindinti poliklinikas apie paslaugas ir jų pobūdį. Būtina išaiškinti skirtumus tarp algoritmo paslaugų ir paslaugų, teikiamų psichikos sveikatos centruose ar šeimos gydytojo, tam, kad besikreipiantis asmuo nenusiviltų gavęs ne tai, ko tikėjosi. Pirmas neigiamas įspūdis nedidelėje savivaldybėje gali neigiamai paveikti ilgalaikę kabineto reputaciją. Žiniasklaida ir populiarių visuomenės veikėjų rekomendacijos irgi gali prisidėti prie didesnio paslaugų populiarumo. Tinkamai suformuluota reklama, galbūt galėtų padėti prisitraukti vyrus ir vyresnio amžiaus asmenis. Komunikuojant svarbu pabrėžti, kad niekada nėra per anksti kreiptis. Tik 5-20% depresija sergančių asmenų pagyja savaime. Tačiau manančiųjų dalis, kad pagis patys, yra ženkliai didesnė. Nemaža apklaustųjų dalis mano, kad dvi savaitės depresinių požymių nėra pakankamas laiko tarpas į problemą žiūrėti rimtai. Todėl kuriant programos rinkodarą būtina pabrėžti, kad įsitinkinimai kreiptis kol kas per anksti ar mano problemos nepakankamai rimtos nėra teisingi. Priešingai, rekomenduojama komunikuoti, kad kuo ankstyvesni simptomai, tuo greičiau ir geriau galima padėti.

16 Galiausiai, skaidrus paslaugų rodiklių rezultatų viešinimas taip pat gali prisidėti prie pozityvaus bendruomenės požiūrio į paslaugas. Jei turėtume duomenis, kad per metus Lietuvoje paslaugas gauna 20,000 asmenų ir 70% iš jų pasijaučia geriau jau po 6 sesijų xxxvi, argi nesinorėtų tokias paslaugas išbandyti įtemptu laikotarpiu? O jei dar žinotume, kad 80% asmenų liko patenkinti paslaugomis? Naujas požiūris, orientuotas į paslaugų rezultatus, ne tik procesą, galėtų prisidėti į gerą keičiant emocinės ir psichinės sveikatos prevencijos ir priežiūros veidą. Kvalifikacijos Konsultantams Remiantis užsienio patirtimi, Lietuvoje specialistai turėtų būti įgiję bakalauro laipsnį sveikatos ar socialiniuose moksluose (slaugytojai, socialiniai darbuotojai, vaikų rūpybos specialistai, socialiniai švietėjai, ergoterapeutai). Specialybės, kuriose nėra būtinas tiesioginis bendravimas su žmonėmis, laikytinos netinkamomis, pavyzdžiui, sociologija ar antropologija. Viešosios konsultacijos metus išryškėjo, kad Lietuvos kontekste tikėtina, jog šia programa labiausiai galėtų susidomėti socialinio darbo organizatoriai. Supervizoriams Gerųjų užsienio praktikų vedini, supervizorių kompetencijas turėtume apibrėžti kaip klinikinės ar sveikatos psichologijos magistro laipsnį turinčius specialistus. Patartina, kad tai būtų kognityvinę elgesio terapiją praktikuojantys specialistai. Kognityvinės elgesio terapijos specialistai nebūtinai yra psichologai, jais gali būti ir psichiatrai, tokiu atveju ir šie specialistai galėtų tapti programos supervizoriais. Akreditavimas Kadangi specialistai ne gydytų, o teiktų individualias prevencines paslaugas, akreditacija šiame etape reikalinga nebūtų. Tiesa, užsienyje šios paslaugos teikimas vadinamas treatment, kuris, sveikatos prevencijos ir priežiūros kontekste, į lietuvių kalbą gali būti verčiamas ir kaip gydymas, ir kaip paslaugos teikimas. Psichoterapija ir psichologinės konsultacijos ne vienoje užsienio valstybėje yra traktuojamos kaip gydymas, Norvegijoje psichologai netgi gali diagnozuoti. Tad jei ateityje keistųsi psichoterapijos ar psichologinio bei emocinio konsultavimo samprata ir tai būtų pradėta traktuoti kaip gydymas, tokiu atveju specialistams reikėtų akreditacijos.

17 Mokymai Atsakinga institucija ir specialistų atranka Vadovaujantis užsienio pavyzdžiais, specialistų atrankoje turėtų dalyvauti ir savivaldos, ir mokymų atstovai. Pirmiausia, savivaldybės turėtų pasiūlyti savo kandidatus. Savivaldybių kvietimas prisidėti prie programos turėtų būti atviras, pagrindiniai kriterijai - tinkamas išsilavinimas ir patirtis dirbant su klientais. Mažesnėse savivaldybėse, kuriose specialistai gerai žino vienas kitą, administracijos darbuotojai tinkamus kandidatus galėtų net paskatinti teikti paraiškas prisijungti prie programos. Vėliau, mokymų vykdytojas, tęsia atranką. Pagrindinis kriterijus - pademonstruota empatija atvejo inscenizavimo metu. Atvejo inscenizavimo scenarijai būtų paruošti iš anksto. Inscenizacija truktų ne ilgiau nei 10 min. Sukuriama simuliacija, pavyzdžiui: kandidatui, kuris prisiima konsultanto rolę, paskambina klientas (atrankos komisijos narys) ir suponuoja savo emocinio sutrikimo požymius. Vertinama, ar ir kaip kandidatas geba aktyviai klausytis, sukurti pasitikėjimo atmosferą su klientu, gauti esminę reikalingą informaciją ir susitarti dėl pirmos konsultacijos. Kriterijai mokymų programai Mokymų programa turi turėti 25 dienas teorijos ir įgūdžių lavinimo. Taip pat programa turi įtraukti 20 dienų prižiūrimos praktikos (stebėjimas ir kt). Viso: 45 dienos. Galiausiai, programa turi besimokančiajam suteikti: 1) mažiausiai 80 h klinikinio kontakto valandų su klientais (gyvai ar telefonu); 2) mažiausiai 40 valandų supervizijų, iš kurių bent 20 h turėtų būti atvejo vadybos supervizijos ir 20 h turėtų būti klinikinių įgūdžių supervizijos. Šios valandos susideda atskirai nuo 20 minėtų dienų prižiūrimos praktikos. Programos turinys turėtų būti kuo panašesnis į Anglijos pavyzdį, kuriuo rėmėsi ir kitos šalys, tokios kaip Australija, Norvegija, Kanada xxxvii :

18 Modelis 1. Klientų, kuriems pasireiškia dažni emociniai sutrikimai, įtraukimas ir jų būklės įvertinimas Įgyjama: 1) Įgyjamos žinios ir kritinis supratimas apie emocinės ir psichinės sveikatos ir psichikos ligų sąvokas, psichinės sveikatos diagnostinių kategorijų sistemas ir įvairius socialinius, medicininius ir psichologinius aiškinamuosius modelius; 2) Įgyjamos žinios ir kompetencija taikyti principus, tikslus ir skirtingus vertinimus, atliekamus klientams su dažnais emociniais sutrikimais. 3) Įgyjamos žinios ir kompetencija apie bendrųjų veiksnių naudojimą, įtraukiant klientus, turinčius dažnai pasitaikančių emocinių sutrikimų, į informacijos rinkimą ir konsultantokliento aljansinio ryšio kūrimą. Išmokstama valdyti emocinį sesijų krūvį ir suvokti kliento perspektyvą ir pasaulėžiūrą. 4) Įgyjamos žinios ir kompetencija kaip, klientą išlaikant dėmesio centre, prieiti prie bendros ir glaustos definicijos, kuri apibūdintų pagrindines kliento emocinės ir psichinės sveikatos problemas ir jų poveikį paciento kasdienos gyvenimui. 5) Įgyjamos žinios ir kompetencija kaip, vadovaujantis į klientą orientuotu interviu, pastebėti simptomų modelius atitinkančius emocinės ir psichikos sveikatos sutrikimų įvertinimo ir diagnostines kategorijas. 6) Įgyjamos žinios ir kompetencija tiksliai nustatyti riziką klientui ir aplinkiniams. 7) Įgyjamos žinios ir kompetencija kaip naudoti standartizuotus kliento būklės įvertinimo įrankius, įskaitant simptominius ir kitus psichometrinius įrankius, padedančius nustatyti problemas ir jų definicijas ir, atsižvelgiant į tai, priimti sprendimus. 8) Įgyjamos žinios, supratimas ir kompetencija kaip naudoti elgesio keitimo modelius norint nustatyti konsultavimo tikslus ir tinkamiausią konsultavimo techniką. 9) Įgyjamos žinios ir kompetencija kaip teikti informaciją, apie įrodymais grįstas konsultavimo technikas ir konsultavimo būdus, ir kaip priimti bendrą sprendimą kartu su klientu. 10) Įgyjama kompetencija suprasti kliento požiūrį į skirtingas emocinės ir psichikos sveikatos priežiūros paslaugas, pradedant išrašomais vaistais, baigiant įrodymais pagrįstomis psichologinio ir emocinio konsultavimo technikomis. 11) Įgyjamos žinios ir kompetencija kaip tiksliai administruoti interviu ir kliento būklės klausimynus, naudojant popierines ir elektronines administravimo sistemas. Vertinama: 1) Standartizuoti žaidimo vaidmenis scenarijai, kurių metu besimokantieji turi pademonstruoti išmanantys a) triažą ir b) į problemą orientuotą kliento būklės įvertinimą. Tai gali būti vienas scenarijus abiem tikslams arba du trumpi scenarijai atskirai. Pastarųjų atlikimas filmuojamas ir vėliau įvertinamas mokymų specialistų, naudojant standartizuotus besimokančiųjų įvertinimo įrankius. 2) Akademinės užduotys: besimokantieji taip pat turi sugebėti pateikti refleksinį komentarą apie anksčiau minėto pratimo atlikimą. Galimos alternatyvios užduotys: egzaminas, esė ar atvejo ataskaita. 3) Sėkmingas toliau seksiančių praktikos rezultatų, pasiekimas (vertinamas taikant praktikos rezultatų portfelį): Parodyti kompetenciją atliekant ir įrašant įvairius atsiskaitymų formatus. Triažo ir į problemą orientuotas įvertinimo atsiskaitymai turi būti privalomai įtraukti. Atsiskaitymo metu parodyti patirtį ir kompetenciją pristatant problemas/sutrikimus problemų deskriptoriaus diapozone, būtinai įtraukiant galimus depresijos požymius. Parodyti bendrųjų veiksnių kompetenciją, reikalingą norint įtraukti klientus į skirtingus būklės įvertinimo formatus.

19 Modelis 2. Kognityviosios psichologijos principais grįstas, žemo intensyvumo konsultavimas dažniausiems emociniams sutrikimams Įgyjama: 1) Išmokstama įvertinti kuri, įrodymais grįsta konsultavimo technika ir strategijos, labiausiai tiktų klientui, norint jam padėti suvaldyti savo emocinius išgyvenimus ir trukdžius. 2) Įgyjamos žinios ir kompetencija kaip kurti ir palaikyti ryšį su klientu paslaugų teikimo metu ir kaip elgtis, iškilus grėsmėms ar įvykus kažkam, kas galėtų pakenkti tokiam ryšiu. 3) Įgyjama kompetencija kaip planuoti bendradarbiavimu grįstą, dažnų emocinių sutrikimų žemo intensyvumo konsultavimo technikos programą, įskaitant kontakto užbaigimą. 4) Įgyjamas giluminis suvokimas ir kompetencija kaip naudoti žemo intensyvumo, įrodymais grįstas, konsultavimo technikas skirtas dažniems emociniams sutrikimams. 5) Įgyjamas suvokimas ir kompetencija kaip naudoti elgesio keitimo modelius ir strategijas, teikiant žemo intensyvumo konsultavimo technikas. Elgesio skatinimas (behavioural activation), ekspozicija (exposure), kognityvinis restruktūrizavimas (cognitive restructuring), panikos valdymas (panic management), problemų sprendimas (problem solving), nemigos valdymas (management of insomnia). 6) Išmokstama įvertinti atvejo vadybos ir pakopinio gydymo metodus, suvaldant dažniausius emocinius sutrikimus pradiniame lygmenyje, įskaitant rizikų valdymą pagal paslaugų teikimo tvarkos aprašus. 7) Įgyjamos žinios ir kompetencija, kaip patarti ar nepatarti apie vaistų optimizavimą, norint sumažinti šalutinį poveikį klientams, kurie susidurdami su dažniausiais emociniais sutrikimais vartoja vaistus. 8) Įgyjama kompetencija teikti žemo intensyvumo konsultavimo paslaugas, naudojant skirtingus metodus, įskaitant susitikimus gyvai, telefonu ar elektroniniu būdu. Vertinama: 1) Video formatu įrašytas standartizuotas scenarijus žaidimui vaidmenimis arba audio ar video įrašas, nufilmuotas tikros konsultacijos su klientu metu. Besimokantysis turi parodyti gebėjimą planuoti ir įgyvendinti žemo intensyvumo konsultacijų programą. Įrašas ar scenarijus bus įvertinamas mokymų specialistų, naudojant standartizuotus besimokančiųjų įvertinimo įrankius. NB: arba šiam, arba modulis 3 kliento būklės įvertinimui (gali būti abiems, bet bent jau vienam) konsultacija turi būti atlikta gyvai su klientu ir įrašyta. 2) Akademinės užduotys: besimokantieji taip pat turi sugebėti pateikti refleksinį komentarą apie anksčiau minėto pratimo atlikimą. Galimos alternatyvios užduotys: egzaminas, esė ar atvejo ataskaita. 3) Sėkmingas toliau seksiančių praktikos rezultatų, pasiekimas (vertinamas taikant praktikos rezultatų portfelį): Atsiskaitymo metu parodyti patirtį ir kompetenciją pasirinkti tinkamiausią, įrodymais grįstą konsultavimo techniką, skirtingiems emociniams sutrikimams, būtinai įtraukiant galimus depresijos požymius; Parodyti gebėjimus naudoti bendrųjų faktorių kompetencijas suvaldant emocinę įtampą ir išlaikant kliento-specialisto aljansinį ryšį, užtikrinant pagalbą klientui žemo intensyvumo konsultacijų programos metu; Parodyti gebėjimus vesti aukštos kokybės klientų bylas ir sistemiškai įvertinti konsultacinių intervencijų procesus ir rezultatus, pritaikant paslaugas atsižvelgus į atliktą įvertinimą.

20 Modelis 3. Vertybės, įvairovė ir kontekstas Įgyjama: 1) Įgyjamos žinios ir pasiryžimas laikytis nediskriminuojančių, į kliento būklės atstatymą orientuotų, vertybių ir išugdomas požiūris, jog visi turi lygias galimybes, skatinant klientus aktyviai dalyvauti kiekviename priežiūros ir gydymo etape. 2) Išsiugdoma pagarba įvairiems klientų skirtumams tarp amžiaus, orientacijos, neįgalumo, socialinės lyties, religinių pažiūrų, rasės ir kultūros. 3) Įgyjamos žinios ir kompetencija kaip reaguoti į žmonių poreikius jautriai, atsižvelgti į skirtumus tarp darbo su senyvo amžiaus žmonėmis ar darbu su vertėju ir visada atsižvelgti į fizinius ir sensorinius barjerus, kuriuos paslaugų gavėjai turi praeiti, norėdami gauti paslaugą. 4) Įgyjamas supratingumas ir suvokimas apie galios vektoriaus problemas konsultantokliento ryšyje. 5) Įgyjama kompetencija našiai ir saugiai susidoroti su augančiu bylų kiekiu. 6) Įgyjamos žinios ir kompetencija naudotis supervizijomis, padedant darbuotojams teikti žemo intensyvumo konsultavimo būdus dažniems emociniams sutrikimams. 7) Įgyjamos žinios ir kompetencija rinkti į pacientą orientuotą informaciją apie įsidarbinimo poreikius, gerbūvį, socialinį įsitraukimą ir, esant poreikiui, bendradarbiauti su kompetentingomis institucijomis, teikti įsidarbinimo, socialines ir kitas paslaugas bei patarimus. 8) Išmokstama vertinti savo kompetenciją ir savo kompetencijos ribas ir išsiugdomas supratimas, kaip dirbti komandoje ir su kitomis institucijomis, įsisąmoninant specifines funkcijas, kurių konsultantas negali atlikti vienas. 9) Įgyjamas aiškus suvokimas, kas yra aukšto intensyvumo psichologinės intervencijos ir kuo jos skiriasi nuo žemo intensyvumo konsultavimo paslaugų. Vertinama: 1) Tiesioginio konsultavimo planavimo scenarijus, realus kliento būklės įvertinimas, konsultacijos suteikimo atvejis ar kitos panašios užduotys, kurių metus besimokantysis parodo žinias ir kompetenciją dirbti su vienu asmeniu ar grupe žmonių su skirtingais poreikiais, atsižvelgiant į tai, kokiai grupei jie priklauso. Tai galima įvertinti atvejo aprašymu, žodiniu egzaminu, įrašyta audio medžiaga ar kitais, šiai užduočiai atlikti tinkamais būdais. NB: arba šiam, arba modulis 2 kliento būklės įvertinimui (gali būti abiem, bet bent jau vienam) konsultacija turi būti atlikta gyvai su klientu ir įrašyta. 2) Atvejo ataskaita, refleksinis komentaras, esė ar egzaminas, kuriuose besimokantysis parodo savo žinias ir kompetenciją naudotis atvejo vadybos ir tiesioginio konsultavimo įvertinimo supervizijomis. Jei realus paslaugos teikimo atvejis buvo naudojamas tiesioginio konsultavimo įvertinimo supervizijos metu, ši užduotis taip pat galėtų įtraukti reflektyvaus komentaro rašymą apie tai, kaip supervizija padėjo dirbti su klientu. 3) Sėkmingas toliau seksiančių praktikos rezultatų, pasiekimas (vertinamas taikant praktikos rezultatų portfelį): Parodyti gebėjimus įtraukti į įvertinimo ir konsultacijos procesus asmenis, iš skirtingų demografinių, socialinių, kultūrinių ir ekonominių kontekstų. Tai galėtų būti parodoma praktika, dirbant su, pavyzdžiui, senyvo amžiaus žmonėmis, dirbant su vertėju ar adaptuojant savo konsultavimo techniką asmenims, kurių raštingumo lygis yra žemesnis, nei vidutinis. Parodyti gebėjimus efektyviai dirbti su augančiu atvejų skaičiumi, užtikrinant, kad reikiami atvejai nukreipiami į aukštesnio lygio ar kitos srities specialistus. Parodyti gebėjimus, efektyviai panaudoti supervizijas: a) atvejo vadybai; b) tiesioginio konsultavimo įgūdžių stiprinimui. Tai turėtų atsispindėti: a) atvejo vadybos supervizijos ataskaitoje, parodant gebėjimus peržiūrėti atvejų apkrovą, su klientu pasiekti susitartą slenkstį/atskaitos tašką ir pateikti išsamią, bet glaustą, atvejo bylos medžiagą; b) ataskaita apie tiesioginio konsultavimo įgūdžių supervizijas, įtraukiant detales apie užduotus klausimus, mokymąsi ir įgyvendinimą praktikoje.

21 Pastabos Jei ateityje bus skiriamas finansavimas per PSDF ar kitus šaltinius, automatiškai bus kaupiami ir asmens duomenys, tokie kaip vardas, pavardė, gimimo data. Tokiu atveju tikslinga kaupti faktinius duomenis apie socialinę paramą ir užimtumą iš kitų informacinių sistemų (pvz. SODRA), nes klientų pateikta informacija nebūtinai yra teisinga ar tiksli. Ar anonimiškumas yra svarbus? Projekto metu atliktos konsultacijos su galimais klientais rezultatai parodė, kad net konfidencialus ir saugus asmens duomenų kaupimas galėtų neigiamai paveikti 25% asmenų pasirinkimą naudotis paslaugomis. Pusė asmenų visgi sutiktų dalintis duomenimis, jei paslaugos būtų nemokamos. Anonimiškumas nėra svarbus penktadaliui apklaustųjų. KASES paslaugų stebėsena ir rodikliai Tam, kad paslaugų kokybė sveikatos srityje būtų užtikrinta, labai svarbu kaupti informaciją ir naudoti rodiklius rezultatams stebėti xxxviii,xxxix,xl. Tikslingai nekaupiant informacijos negalime suprasti esminių dalykų apie paslaugų prieinamumą ir naudą, tuo labiau negalime tų paslaugų tikslingai tobulinti. Kadangi žemo intensyvumo paslaugas teikia naujai apmokyti specialistai, jų pačių veikla turi būti nuosekliai stebima, tam, kad būtų išvengta rizikų ir būtų suteikta geriausia įmanoma pagalba. Visos programos, paslaugų kabineto ir atskirų specialistų darbas gali būti sėkmingai stebimas, kaupiant minimalius požymius apie klientus, jų būklės kitimą ir analizuojant juos supervizijų ir rodiklių pagalba.

22 Minimalūs požymiai apie besikreipusius asmenis Žemiau nurodyti požymiai yra būtini, nes jie reikalingi norint formuoti rodiklius ir stebėti rezultatus. Svarbu užtikrinti, kad nebūtų kaupiami asmens duomenys, nes tai apsunkintų duomenų valdymą ir analizę ir reikalautų aukščiausio lygio informacinių bazių sistemų su tinkamais saugumo reikalavimais. Duomenis apie save asmuo, kuris kreipiasi į kabinetą, pateikia savanoriškai. Papildomai kaupiami duomenys apie suteiktas paslaugas. Nuasmenintas kodas/slapyvardis unikaliam asmeniui; Lytis; Amžiaus grupė paslaugų gavimo pradžioje (intervalai metai, metai, metai, metų, metai, 65+); Savivaldybė; Miestas/kaimas; Išsilavinimas; Užimtumo statusas, pvz. studentas, įsidarbinęs, nedirbantis; PHQ9 ir/ar GAD7 klausimyno rezultatas (kiekvienos konsultacijos metu). Paslaugos teikimo vieta; Paslaugos suteikimo data; Paslaugos tipas (įvertinimas, individuali konsultacija gyvai, konsultacija telefonu, psicho-edukacinė grupė, nukreipimas į kitas įstaigas, kitos rekomendacijos, konsultacijų užbaigimas); Jei rekomenduojama kreiptis į kitas įstaigas, įstaigos tipas. Informacijos kaupimas ir naudojimas Duomenis apie save asmuo, kuris kreipiasi į kabinetą, pateikia savanoriškai. Konsultantas kaupia duomenis apie suteiktas paslaugas kiekvienos konsultacijos metu. Projekto metu atliktos konsultacijos su galimais klientais rezultatai parodė, kad absoliuti dauguma sutiktų pildyti klausimynus (95,7 %) xli, turėtų būti siekiama, kad virš 90% konsultacijų turėtų PHQ9 ir/ar GAD7 klausimyno rezultatus. Visos programą įgyvendinusios užsienio valstybės pabrėžė elektroninės informacinės sistemos svarbą. Žemo intensyvumo paslaugoms ji yra būtina dėl atvejo vadybos supervizijų ir skalių naudojimo. Rekomenduojama, kad sistema automatiškai sugeneruotų klausimynų rezultatus kiekvienos sesijos metu į grafiką, kurį būtų galima aiškiai suprasti ir interpretuoti ixli.

23 Paveikslėlis 1. Informacinės sistemos PCMIS xliii kurie apibūdina būklės gerėjimą. sugeneruoti PHQ 9 skalės rezultatai, Supervizorius, prisijungęs prie paskyros, gali matyti kiekvieno kliento progresą po konsultacijos pagal PHQ9 ir/ar GAD7 klausimynų rezultatus. Taip pat, informacinė sistema padeda pastebėti rizikas, tokias kaip savižudiškos mintys. Konsultantas ir klientas gali kartu matyti progresą pagal PHQ9 ir/ar GAD7 klausimynų rezultatus ir geriau suprasti, kokie sekantys žingsniai yra reikalingi, o taip pat turėti struktūrizuotą konsultaciją. Rodikliai paslaugoms ir programai Rodikliai sudaromi analizuojant surinktus duomenis apie skirtingus kabinetus kas ketvirtį. Naudojant elektroninę informacinę sistemą, jie galėtų būti teikiami automatiškai, tiek paslaugų kabinetams, tiek programos administruotojams, taip taupant žmogiškuosius resursus. Rodiklių rezultatai viešinami nacionaliniu mastu ir teikiami kabinetų lygiu.

24 PRIEINAMUMO RODIKLIAI: Asmenų, kurie kreipėsi į kabinetą skaičius; Asmenų, kuriems buvo rekomenduotas konsultacijų kursas, skaičius; Asmenų, kuriems buvo rekomenduota kreiptis aukštesnio intensyvumo pagalbos (pvz. į Psichikos sveikatos centrą), skaičius; Asmenų, kuriems buvo pradėtas konsultacijų kursas, skaičius; Asmenų, kuriems buvo suteiktas pilnas konsultacijų kursas, skaičius; Laukimo laikas nuo registracijos iki pirmojo kontakto. REZULTATŲ RODIKLIAI: Asmenų, kurių užimtumo statusas nuo pirmojo kontakto iki konsultacijų pabaigos pasikeitė, procentinė dalis (įsidarbinusiųjų ar pradėjusių mokytis skaičius); Asmenų, kurie turėjo nedarbingumą (biuletenį) konsultavimo pradžioje, bet po konsultavimo sugrįžo į darbą, procentinė dalis; Asmenų, kurių būklė reikšmingai pagerėjo, procentinė dalis; Asmenų, kurie liko patenkinti suteiktomis paslaugomis, procentinė dalis Rodiklių sąrašas sudarytas iš IAPT ir PMHC rekomenduojamų minimalių rodiklių sąrašo. Galimi rodiklių pjūviai turėtų apimti lytį, amžiaus grupes, ir paslaugų tipą. Papildomai kabinetas teikia trumpą aprašymą apie kabineto viešinimo, bendradarbiavimo su kitomis institucijomis ir kitas veiklas bei darbuotojų kaitą ar išėjimą iš darbo. Turint elektroninę duomenų sistemą, formuoti rodiklius ir analizuoti paslaugas yra ypač patogu. Užsienio patirtis rodo, kad analizės leidžia suprasti ne tik apie tiesioginę naudą klientams ir jų emocinei savijautai, bet ir kaštų-naudos aspektus ir kitų paslaugų savybių, tokių kaip laukimo laikas, įtaką paslaugų rezultatams xliv.

25 PHQ 9 ir GAD 7 PHQ 9 ir GAD 7 klausimynai pirmą kartą leistų palyginti teikiamų paslaugų rezultatus su Norvegija, Anglija ar Australija. Jei teikiamos paslaugos padėtų virš 50-55% asmenų, būtų galima teigti, kad programa buvo tinkamai pritaikyta Lietuvoje xlv. PHQ 9 xlvi sudaro 9 klausimai apie asmens savijautą per paskutines 2 savaites. Klausiami bendri klausimai apie kamavusias problemas, pavyzdžiui: kaip dažnai buvo sunku užmigti ar išmiegoti, arba kaip dažnai užklupo pojūtis, kad esate nevykėlis ar nuvylėte save ar savo šeimą. Panašiai, GAD 7, pateikiami 7 klausimai apie negalėjimą atsipalaiduoti, nerimavimą dėl skirtingų dalykų. Klausimynai gali būti pildomi savarankiškai arba padedant specialistui. Kiekvieną iš klausimynų galima pabaigti per 3 minutes xlvii. Projekto metu buvo išsiaiškinta, kad PHQ 9 ir GAD 7 klausimynų naudojimas Lietuvoje yra ribotas. Nors abu klausimynai yra nemokami ir plačiai naudojami ir vertinami pasaulyje xlviii,xlix, jų vertimas į lietuvių kalbą nėra validuotas ir jų naudojimas tyrimuose l ir paplitimas praktikoje lieka neaiškus. Svarbu pabrėžti, kad psichikos sveikatos srityje validuotų klausimynų bendrai trūksta. Pavyzdžiui, nepavyko rasti informacijos apie Bendro veiklos vertinimo skalės adaptaciją (GAF Global Assessment Scale) Lietuvoje naudojamą psichosocialinėje reabilitacijoje, tačiau numanoma, skalę reikėtų tobulinti li,lii. Projekto metu išsiaiškinta, kad šiuo metu planuojami du nauji tyrimai Lietuvoje, kurie leis geriau suprasti PHQ 9 ir GAD 7 pritaikomumą. Rekomenduojama sukurti naują elektroninę informacinę sistemą arba pritaikyti internetinį puslapį būsimų paslaugų vartotojų ir/ar paslaugų teikėjų registracijai ir klausimynų pildymui. Rekomenduojama bendradarbiauti su mokslininkais ir dalintis kaupiamais nuasmenintais duomenimis, kad ekspertai galėtų juos įvairiai analizuoti kaip tai yra daroma užsienio valstybėse. Tuomet tyrimų įžvalgos galėtų būti naudojamos paslaugoms tobulinti*. Pačios emocinio konsultavimo paslaugos puiki galimybė analizuoti ir vertinti PHQ 9 ir GAD 7 tikslumą ir patikimumą.

26 Apibendrinimas Kaupiant tikslingą informaciją galima formuoti prieinamumo ir rezultatų rodiklius. Žinant rodiklius galima suprasti kiek klientų kreipėsi, kiek iš jų pradėjo konsultacijų kursą, kiek iš jų gavo grupines paslaugas, o kiek iš jų buvo nukreipti kitoms paslaugoms, kiek vidutiniškai sesijų klientai turėjo, kiek paslaugų gavėjų pabaigė kursą bei keliems iš jų pasikeitė užimtumo statusas ir keliems rezultatai pagal PHQ9 ir/ar GAD7 pagerėjo/pablogėjo/nepakito. Iš esmės rodikliai parodo ar paslaugos veikia taip, kaip turėtų. Rodikliai taip pat parodo, ką reikėtų tobulinti, pavyzdžiui, jei viename kabinete laukimo laikas ženkliai ilgesnis nei kitur ir rezultatai taip pat prastesni, galimai reikia papildomo personalo. Svarbiausia, kad teigiami paslaugų rezultatai gali parodyti, kad paslaugos yra reikalingos, nes jomis naudojamasi ir, kad jos duoda naudą, nes klientų emocinės problemos reikšmingai sumažėja pagal standartinius instrumentus. Tai padėtų įtikinti vyriausybę skirti tęstinį finansavimą ir kiekvienais metais aptarnauti vis daugiau žmonių. Rekomendacijos ateičiai Programai pasiteisinus ir specialistų kompetencijoms įsitvirtinus būtų galima numatyti plėsti programos apimtį ir turinį, tobulinti sudedamąsias jos dalis. Sekant užsienio pavyzdžiais, kabinete, be gerovės patarėjo galėtų dirbti kiti specialistai, kurie padėtų klientams įsitraukti į bendruomenę, nedirbantiems asmenims - su įsidarbinimu, mažumų grupėms integruotis. Programą visada galima išplėsti ir pritaikyti tikslinėms grupėms, pavyzdžiui, vaikams, chroniškomis ar onkologinėmis ligomis sergantiems, senyvo amžiaus žmonėms. Iš esmės reikėtų peržiūrėti teisės aktus, reglamentuojančius psichikos sveikatos gydymą ir psichikos sveikatos priežiūros paslaugų teikimą. Remiantis užsienio praktikomis, tinkamai apmokyti specialistai, kurie nebūtinai yra psichologai ar psichiatrai, galėtų teikti psichikos sveikatos priežiūros paslaugas.

27 2018 Vilnius

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS TIKSLAS VIEŠOSIOS POLITIKOS PRIORITETAS Lietuvai priešiškos šalys jau ilgą laiką

Detaliau

edupro.lt Ežero g Šiauliai Tel./faksas: (8 41) Mob VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, pl

edupro.lt Ežero g Šiauliai Tel./faksas: (8 41) Mob VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, pl edupro.lt Ežero g. 8-1 77141 Šiauliai Tel./faksas: (8 41) 552 469 Mob. 8 647 43544 VšĮ EDUKACINIAI PROJEKTAI įkurta 2010 metais, siekiant skatinti, plėtoti ir įgyvendinti mokymosi visą gyvenimą programos

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KAIP FORMUOJAMASIS VERTINIMAS PADEDA SIEKTI INDIVIDUALIOS PAŽANGOS: REFLEKSIJA KOKYBĖS SIEKIANČIŲ MOKYKLŲ KLUBO KONFERENCIJA MOKINIŲ UGDYMO(SI) PASIEKIMAI. SAMPRATA IR SKATINIMO GALIMYBĖS Doc. dr. Viktorija

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO 4 D. ĮSAKYMO NR. A1-476,,DĖL DARBO RINKOS PASLAUGŲ

Detaliau

MOLĖTŲ PPT PSICHOLOGĖS RŪTOS MISIULIENĖS

MOLĖTŲ PPT PSICHOLOGĖS RŪTOS MISIULIENĖS MOLĖTŲ PEDAGOGINĖS PSICHOLOGINĖS TARNYBOS 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA 1. Veiklos tikslas ir prioritetai: 1.1. Tikslas švietimo pagalbos prieinamumo didinimas specialiųjų ugdymosi poreikių ir/ar psichologinių

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Valstybinės energetikos inspekcijos vartotojams teikiamų paslaugų kokybės, prieinamumo ir pasitenkinimo tyrimas užsakovas vykdytojas Kovas, 2016 metodologija 2 Tyrimo metodologija Visuomenės nuomonės ir

Detaliau

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis _suredaguotas_

Privalomai pasirenkamas istorijos modulis istorija aplink mus I dalis  _suredaguotas_ P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Vieš

PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Vieš PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo 2017-12-05 įsakymu Nr.55 LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS TVARKA I SKYRIUS ĮVADAS 1. Viešosios įstaigos Klaipėdos sveikatos priežiūros centro

Detaliau

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m.

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA 2017 2018 M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas 190138895 Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. 1. Už kurį laikotarpį pateikiate ataskaitą? (pasirinkite)

Detaliau

INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Inst

INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Inst INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Institucijos pavadinimas Kretingos rajono pedagogų švietimo

Detaliau

PATVIRTINTA Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos direktoriaus 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymu V-180 PASVALIO LĖVENS PAGRINDINĖS MOKYKLOS LYGIŲ GALIMYBI

PATVIRTINTA Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos direktoriaus 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymu V-180 PASVALIO LĖVENS PAGRINDINĖS MOKYKLOS LYGIŲ GALIMYBI PATVIRTINTA Pasvalio Lėvens pagrindinės mokyklos direktoriaus 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymu V-180 PASVALIO LĖVENS PAGRINDINĖS MOKYKLOS LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKA IR JOS ĮGYVENDINIMO TVARKOS APRAŠAS I SKYRIUS

Detaliau

PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZA

PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZA PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZAVIMO ŠVENČIONIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖJE TVARKOS APRAŠAS

Detaliau

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV

PODPORA MÍSTNÍCH INICIATIV Projektas įvykdytas pagal sutartį Nr. GVP/PTS/1223 2018 m. birželio 20 d. Projekto PARAŠTĖS pastaboms, o ne žmonėms su psichikos ar proto negalia veiklos ir finansinė ataskaita Projekto vykdytojas: VšĮ

Detaliau

Mažeikių r. Tirkšlių darželio „Giliukas“ metinio veiklos vertinimo pokalbio su darbuotoju tvarkos aprašas

Mažeikių r. Tirkšlių darželio „Giliukas“ metinio veiklos vertinimo pokalbio su darbuotoju tvarkos aprašas PATVIRTINTA Mažeikių r. Tirkšlių darželio Giliukas: Direktoriaus 2017 m. vasario 22 d. įsakymu Nr. V1-8 METINIO VEIKLOS VERTINIMO POKALBIO SU DARBUOTOJU TVARKOS APRAŠAS I. SKYRIUS ĮVADINĖ DALIS 1. Metinio

Detaliau

ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pa

ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pa ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas tolerancij mas draugiškumas

Detaliau

Microsoft Word - Lygiu galimybiu politika.docx

Microsoft Word - Lygiu galimybiu politika.docx PATVIRTINTA Alytaus lopšelio-darželio Girinukas direktoriaus 2018 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu V-29 ALYTAUS LOPŠELIO-DARŽELIO GIRINUKAS LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKOS ĮGYVENDINIMO IR VYKDYMO PRIEŽIŪROS APRAŠAS

Detaliau

(Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkrič

(Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkrič (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkričio d. FORMAI PRITARTA 2014-2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamos

INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamos INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamosios gamybos įmonių, kurių apyvarta > 2 mln. Eur) švietimo

Detaliau

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradarbiaujant su: Pristatymas: Nepakankamas te vu mokyklos

Detaliau

VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ TEIKIMO 2018 METŲ ATASKAITA 1

VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ TEIKIMO 2018 METŲ ATASKAITA 1 VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ TEIKIMO 2018 METŲ ATASKAITA 1 PRIORITETINĖS SOCIALINIŲ PASLAUGŲ PLĖTROS KRYPTYS 1) Plėsti socialines paslaugas šeimoms ir jose augantiems vaikams. 2) Gerinti

Detaliau

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius

Viešoji įstaiga Respublikinis energetikų mokymo centras,Jeruzalės 21, Vilnius 2012 M. VEIKLOS ATASKAITA Viešoji įstaiga Ateities visuomenės institutas Buveinės adresas A.Vienuolio g. 8-409, Vilnius Įstaigos kodas 302807593 1 Turinys I. Veiklos tikslai, pobūdis ir veiklos rezultatai

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Tarptautinės studijos iššūkis visai akademinei bendruomenei Dr. Laura Sapranavičiūtė-Zabazlajeva, LSMU, TRSC, Užsieniečių studijų skyriaus vedėja 25 metų patirtis 682 studentai Tarptautinės studijos LSMU

Detaliau

IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublik

IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublik IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu (Žin., 2002, Nr.

Detaliau

NLF

NLF Mažiau galimybių turinčių asmenų socialinė įtrauktis į švietimą: prieinamumas, lygios galimybės, nediskriminavimas ~ 2017 11 29 Kas mes esame? Didžiausia skėtinė negalios organizacijas vienijanti asociacija

Detaliau

Valstybės kontrolės rašto Nr. S-(10-1.8)-233 priedas Aukščiausioji audito institucija, jau daug metų skirdama ypatingą dėmesį vaiko teisių

Valstybės kontrolės rašto Nr. S-(10-1.8)-233 priedas Aukščiausioji audito institucija, jau daug metų skirdama ypatingą dėmesį vaiko teisių Valstybės kontrolės 2017-02-21 rašto Nr. S-(10-1.8)-233 priedas Aukščiausioji audito institucija, jau daug metų skirdama ypatingą dėmesį vaiko teisių apsaugai, yra atlikusi ne vieną auditą ir teikusi rekomendacijas

Detaliau

Veiksmų programų administravimo

Veiksmų programų administravimo (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2015 m. gegužės 19 d. FORMAI PRITARTA 2014 2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation #HRSavaitėLietuva VDI IR DARBDAVIŲ TEISĖS BEI PAREIGOS NAUJAJAME DARBO KODEKSE 2017 Kas atsitiko: 1. Naujas teisinis reiškinys, iš esmės keičiantis darbo teisinių santykių reguliavimą. 2. Dialogo arba

Detaliau

KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI

KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI KARJEROS KOMPETENCIJOS UGDYMO ŽINIŲ VISUOMENĖJE PRIORITETAI Liudmila Lobanova VGTU Tarptautinės ekonomikos ir vadybos katedra Inga Veževičienė VGTU Integracijos ir karjeros direkcija Vilnius 2005.02.25

Detaliau

VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTI

VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTI VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTIZUOTUS VERTINIMO ĮRANKIUS ATASKAITOS PRIEDAS MOKYKLOMS,

Detaliau

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurioje vaikai jaustųsi emociškai saugūs. Mes tai nevyriausybinė

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir

Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir Baltstogės universiteto Ekonomikos ir informatikos fakulteto Vilniuje veiklos gerinimo planas remiantis Baltstogės universiteto Vilniaus Ekonomikos ir informatikos fakulteto veiklos vertinimo ekspertų

Detaliau

Microsoft Word - Direktores metu veiklos ataskaita uz 2018 metus.docx

Microsoft Word - Direktores metu veiklos ataskaita uz 2018 metus.docx Reikalavimų švietimo įstaigos (išskyrus aukštąją mokyklą) vadovo metų veiklos ataskaitai priedas IGNALINOS ČESLOVO KUDABOS PROGIMNAZIJA DANUTĖS JATULĖS METŲ VEIKLOS ATASKAITA Nr. (data) Ignalina I SKYRIUS

Detaliau

PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliški

PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliški PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos direktoriaus 2014

Detaliau

ŠIRVINTŲ R

ŠIRVINTŲ R PATVIRTINTA Širvintų r. Bartkuškio mokyklos-daugiafunkcio centro direktoriaus 2017 m. gegužės 26 d. įsakymu Nr. 61-PC ŠIRVINTŲ R. BARTKUŠKIO MOKYKLOS-DAUGIAFUNKCIO CENTRO LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKA IR JOS

Detaliau

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Tarybos 2016 sausio 14 d. protokoliniu nutarimu (protokolas

Detaliau

PATVIRTINTA VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centro direktoriaus 2017 m. lapkričio 6 d. įsakymu Nr. V-88 VŠĮ ALYTAUS MIESTO SOCIALINIŲ PASLAUGŲ

PATVIRTINTA VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centro direktoriaus 2017 m. lapkričio 6 d. įsakymu Nr. V-88 VŠĮ ALYTAUS MIESTO SOCIALINIŲ PASLAUGŲ PATVIRTINTA VšĮ Alytaus miesto socialinių paslaugų centro direktoriaus 2017 m. lapkričio 6 d. įsakymu Nr. V-88 VŠĮ ALYTAUS MIESTO SOCIALINIŲ PASLAUGŲ CENTRO LYGIŲ GALIMYBIŲ POLITIKA IR JOS ĮGYVENDINIMO

Detaliau

VšĮ Radviliškio ligoninė

VšĮ  Radviliškio ligoninė PATVIRTINTA Viešosios įstaigos Radviliškio ligoninės direktoriaus 2006 m. spalio 20 d. įsakymu Nr. V-180 (Viešosios įstaigos Radviliškio ligoninės direktoriaus 2014 m. gruodžio 31 d. įsakymo Nr. V-272

Detaliau

Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai m.

Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos įsivertinimo ataskaita 2015 m. Kauno Veršvų vidurinės mokyklos giluminiam vertinimui pasirinkti rodikliai 2014-2015 m. m. Pasirinkti šie veiklos rodikliai Atsakingi KVA

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakulteto dekano 2018 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. V-100 VILNIAUS KOLEGIJA VERSLO VADYBOS FAKULTETAS PRAKTIKŲ ORGANIZAVIMO TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

Zarasų miesto vietos plėtros strategija m. 5 priedas ZARASŲ MIESTO VIETOS VEIKLOS GRUPĖS TERITORIJOS SITUACIJOS IR GYVENTOJŲ POREIKIŲ NUSTAT

Zarasų miesto vietos plėtros strategija m. 5 priedas ZARASŲ MIESTO VIETOS VEIKLOS GRUPĖS TERITORIJOS SITUACIJOS IR GYVENTOJŲ POREIKIŲ NUSTAT Zarasų miesto vietos plėtros strategija 2016-2022 m. 5 priedas ZARASŲ MIESTO VIETOS VEIKLOS GRUPĖS TERITORIJOS SITUACIJOS IR GYVENTOJŲ POREIKIŲ NUSTATYMO TYRIMAS Tyrimo ataskaita 2015 m. Turinys 1 pav.

Detaliau

PATVIRTINTA Elektrėnų pradinės mokyklos direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKI

PATVIRTINTA Elektrėnų pradinės mokyklos direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKI PATVIRTINTA direktoriaus 2011 m. rugpjūčio 22 d. įsakymu Nr. 1V 69 ELEKTRĖNŲ PRADINĖS MOKYKLOS MOKINIŲ PAŽANGOS IR PASIEKIMŲ VERTINIMO TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. (toliau mokyklos) mokinių pažangos

Detaliau

PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ Į

PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ Į PATVIRTINTA Mykolo Romerio universiteto Rektoriaus 2014 m. birželio 2 d. įsakymu Nr.1I-291 MYKOLO ROMERIO UNIVERSITETO LAIKINOSIOS STUDIJŲ REZULTATŲ ĮVERTINIMO PATIKROS TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1.

Detaliau

MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupci

MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupci MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupcijos analizės atlikimo tvarka, patvirtinta Lietuvos

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012

Microsoft PowerPoint - Svietimo lyderyste- BMT,2012 Lyderystė vardan mokymosi Eglė Pranckūnienė Mokyklų tobulinimo centras 2012 02 29 Įsivertinimas Ką aš labiausiai vertinu savo darbe? Kokios profesinės karjeros aš siekiu? Kaip man to pasiekti? Kokios galėčiau

Detaliau

2019

2019 2019 Apklausą atliko: VALANTIEJIENĖ Sandra Apklausos tyrimo ataskaitą parengė: VALANTIEJIENĖ Sandra MAČIULYTĖ Ona Siūlymus ir pastabas teikė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Bendrojo ugdymo departamento

Detaliau

KANITERAPIN∏S PAGALBOS CENTRAS

KANITERAPIN∏S PAGALBOS CENTRAS KANITERAPINĖS PAGALBOS CENTRAS PADEDAME SVEIKTI Kaniterapijos ištakos Kaniterapijos istorija rašoma nuo Antrojo pasaulinio karo metų. Kapralas Williamas Wynas karo lauke rado Jorkšyro terjerų kalaitę

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos regioninės plėtros įstatymo Nr. VIII-1889

Detaliau

VILNIAUS KOLEGIJA AGROTECHNOLOGIJ FAKULTETAS CHEMIJOS KATEDRA Tyrimas: STUDENTAI APIE KURSINĮ DARBĄ Dalykas: LABORATORIJ VEIKLA Tyrimą atliko lektorė:

VILNIAUS KOLEGIJA AGROTECHNOLOGIJ FAKULTETAS CHEMIJOS KATEDRA Tyrimas: STUDENTAI APIE KURSINĮ DARBĄ Dalykas: LABORATORIJ VEIKLA Tyrimą atliko lektorė: VILNIAUS KOLEGIJA AGROTECHNOLOGIJ FAKULTETAS CHEMIJOS KATEDRA Tyrimas: STUDENTAI APIE KURSINĮ DARBĄ Dalykas: LABORATORIJ VEIKLA Tyrimą atliko lektorė: Jolanta Jurkevičiūtė m. Tyrimo tikslas išsiaiškinti

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL FINANSŲ MINISTRO 2014 M. GRUODŽIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 1K-499 DĖL METŲ EUROPOS SĄJUNGOS FON

LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL FINANSŲ MINISTRO 2014 M. GRUODŽIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 1K-499 DĖL METŲ EUROPOS SĄJUNGOS FON LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL FINANSŲ MINISTRO 2014 M. GRUODŽIO 30 D. ĮSAKYMO NR. 1K-499 DĖL 2014 2020 METŲ EUROPOS SĄJUNGOS FONDŲ INVESTICIJŲ VEIKSMŲ PROGRAMOS STEBĖSENOS RODIKLIŲ

Detaliau

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis ( VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (toliau Organizacija) parengė 2019 m. Visuomenės švietimo

Detaliau

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P

2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas P 2016 m. veiklos kokybės platusis įsivertinimas 4. sritis: Lyderystė ir vadyba 4. Lyderystė ir vadyba 4.1. Veiklos planavimas ir organizavimas 4.1.1. Perspektyva ir bendruomenės susitarimai Vizijos bendrumas:

Detaliau

CPO veiklos rezultatų ir finansinės naudos VALSTYBEI vertinimo ATASKAITA

CPO veiklos rezultatų ir finansinės naudos VALSTYBEI vertinimo ATASKAITA 2010 Karolis Šerpytis CPO VEIKLOS REZULTATŲ IR FINANSINĖS NAUDOS VALSTYBEI VERTINIMO ATASKAITA Centrinė perkančioji organizacija 1 TURINYS Santrauka... 2 1. CPO veiklos rezultatų vertinimas... 3 1.1. Pirkimų

Detaliau

Elektroninio dokumento nuorašas UKMERGĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL NACIONALINIO MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMO (DIAG

Elektroninio dokumento nuorašas UKMERGĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL NACIONALINIO MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMO (DIAG Elektroninio dokumento nuorašas UKMERGĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOS DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL NACIONALINIO MOKINIŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMO (DIAGNOSTINIŲ IR STANDARTIZUOTŲ TESTŲ) ORGANIZAVIMO, VYKDYMO

Detaliau

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija Kvietimas teikti paraiškas dalyvauti prašymus išduoti Šengeno vizas priimančių išorės paslaugų teikė

Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija Kvietimas teikti paraiškas dalyvauti prašymus išduoti Šengeno vizas priimančių išorės paslaugų teikė Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija Kvietimas teikti paraiškas dalyvauti prašymus išduoti Šengeno vizas priimančių išorės paslaugų teikėjų atrankoje Bendra informacija Siekdama supaprastinti

Detaliau

Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų atsiliepti skambučiai. Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti. Šiuos skaičius, k

Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų atsiliepti skambučiai. Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti. Šiuos skaičius, k Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų 277 038 atsiliepti skambučiai Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti Šiuos skaičius, kalbėdama apie 2011- uosius metus, įvardija Lietuvos telefoninių

Detaliau

VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technolo

VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technolo VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technologijų mokymo ir reabilitacijos centro direktoriaus 2017

Detaliau

MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamen

MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamen 1 2018-2019 MOKSLO METŲ KELMĖS RAJONO UŽVENČIO ŠATRIJOS RAGANOS GIMNAZIJOS MUZIKOS SKYRIAUS UGDYMO PLANO I.BENDROS NUOSTATOS 1. Ugdymo planas reglamentuoja pradinio ir pagrindinio muzikinio formalųjį švietimą

Detaliau

Europos socialinio fondo agentūros m. strateginis veiklos planas 2019 m. veiklos planas Europos socialinio fondo agentūros m. stra

Europos socialinio fondo agentūros m. strateginis veiklos planas 2019 m. veiklos planas Europos socialinio fondo agentūros m. stra Europos socialinio fondo agentūros 2019 2021 m. strateginis veiklos planas 1 2 Turinys Europos socialinio fondo agentūra. Misija, vizija, vertybės _ 3 Esamos situacijos įvertinimas: jėgų lauko analizė

Detaliau

Microsoft Word - tp_anketa_f.doc

Microsoft Word - tp_anketa_f.doc PRIEDAS. Tyrimo anketa. Moksleivių tėvų požiūris į dabartines švietimo problemas Sėkmingam Lietuvos švietimo reformos vyksmui labai svarbi ne tik politikų ir švietimo specialistų, bet ir Jūsų moksleivių

Detaliau

LIETUVOS DARBO BIRŽA PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos antikorupcinės programos ir jos priemoni

LIETUVOS DARBO BIRŽA PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos antikorupcinės programos ir jos priemoni LIETUVOS DARBO BIRŽA PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos antikorupcinės programos ir jos priemonių įgyvendinimo priežiūros komisijai MOTYVUOTA IŠVADA

Detaliau

UAB Talentor Lietuva Perkūnkiemio g. 4A, LT Vilnius Tel.: Privatumo politika Duomenų apsaugos d

UAB Talentor Lietuva Perkūnkiemio g. 4A, LT Vilnius Tel.: Privatumo politika Duomenų apsaugos d Privatumo politika Duomenų apsaugos deklaracija ir informavimas PREAMBULĖ Svarbu: Mes konfidencialiai saugome Jūsų asmeninius duomenis ir vadovaujamės įstatyminėmis duomenų apsaugos nuostatomis. Mes norime

Detaliau

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS 2017-2018 MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Rudnosiukas ikimokyklinės grupės ugdymo planas reglamentuoja

Detaliau

Antikorupcijos_programa_2016_2019

Antikorupcijos_programa_2016_2019 Patvirtinta VšĮ Mykolo Marcinkevičiaus ligoninės direktoriaus 2016-02-08 įsakymu Nr. V-16 VŠĮ MYKOLO MARCINKEVIČIAUS LIGONINĖS KORUPCIJOS PREVENCIJOS PROGRAMA 2016-2019 METAMS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1.Programos

Detaliau

PATVIRTINTA Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus 2016 m. liepos 1 d. įsakymu Nr PRIE

PATVIRTINTA Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus 2016 m. liepos 1 d. įsakymu Nr PRIE PATVIRTINTA Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktoriaus 2016 m. liepos 1 d. įsakymu Nr. 1-209 PRIEŠGAISRINĖS APSAUGOS IR GELBĖJIMO DEPARTAMENTO PRIE

Detaliau

Dalyvavusių skaičius (pagal tyrimo metus)

Dalyvavusių skaičius (pagal tyrimo metus) INTERVENCIJOS, SIEKIANT MAŽINTI PSICHOAKTYVIŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMĄ TARP JAUNIMO Klaipėda, 2015 TEMOS AKTUALUMAS Nesaikingas tabako, alkoholio ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimas kelia didelį susirūpinimą

Detaliau

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos

Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos Doc. dr. Irena SMETONIENĖ KALBŲ MOKYMAS UGDYMO SISTEMOJE: NUO IKIMOKYKLINIO UGDYMO IKI UNIVERSITETINIO LAVINIMO (Pranešimo, skaityto 6-ojoje Lietuvos kalbų pedagogų asociacijos konferencijoje Kalbos, kultūra

Detaliau

Skaidrė 1

Skaidrė 1 PASĄMONINIŲ PSICHOTIPŲ VALDYMAS 2 modulių praktinė programa Norint tapti savimi ir realizuoti savo tikrąjį Aš, pirmiausia reikia pažinti save ir savo mąstymo įpročius. Suvokę ir įsisąmoninę savo mąstymo

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno

PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno PATVIRTINTA Kauno sporto mokyklos Startas Direktoriaus 2019 m. balandžio 23 d. įsakymu Nr. 1-28 KAUNO SPORTO MOKYKLOS STARTAS PRIVATUMO POLITIKA Kauno sporto mokykla Startas (toliau - Mokykla) vertina

Detaliau

Microsoft Word - Kontrabandos tyrimo apzvalga 2010+gk.doc

Microsoft Word - Kontrabandos tyrimo apzvalga 2010+gk.doc Įvadas Gyventojų požiūrio į kontrabandą ir nelegalių prekių vartojimą tyrimo rezultatai Šio tyrimo tikslas yra išsiaiškinti žmonių požiūrį į cigarečių, alkoholinių gėrimų, degalų ir kuro kontrabandą ir

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO PATVIRTINTA Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Tarybos 2019 m. vasario 19 d. Nutarimu Nr. (1.1) 150000-TP-3-3 STOJANČIŲJŲ Į VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS KRYPTIES REZIDENTŪROS STUDIJŲ PROGRAMAS

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Ernesto_epidemiolog_indik-UNODC

Microsoft PowerPoint - Ernesto_epidemiolog_indik-UNODC Narkotinių ir psichotropinių medžiag iagų vartojimo ir narkomanijos paplitimo nustatymas, informacinių sistemų plėtra Pranešėjas: ERNESTAS JASAITIS Data: 2008 m. gegužės 30 d. NACIONALINĖS NARKOTIKŲ KONTROLĖS

Detaliau

Briefvorlage

Briefvorlage Tėvų apklausa apie mokyklos veiklos kokybę Bendra ataskaita Bendra informacija apie šią apklausą Apklausos pabaigos data: 2013-10-13 Naudotas klausimynas: Tėvų apklausa apie mokyklos veiklos kokybę El.

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Siekdamas užtikrinti aukštųjų mokyklų skirtingų pakopų

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Sie

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Sie LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL STUDIJŲ PAKOPŲ APRAŠO PATVIRTINIMO 2011 m. lapkričio 21 d. Nr. V-2212 Vilnius Siekdamas užtikrinti aukštųjų mokyklų skirtingų pakopų

Detaliau

Projektas

Projektas BALTOSIOS VOKĖS ŠILO GIMNAZIJA VEIKLOS PROGRAMA 2015 2016 m. m. SITUACIJOS ANALIZĖ 2014-2015 m.m. tikslai: 1. Aktualizuoti ugdymo(si) turinį bei formas atsižvelgiant į visuomenės kaitą, vietos bendruomenės

Detaliau

TARPTAUTINĖ MOKSLINĖ-PRAKTINĖ KONFERENCIJA

TARPTAUTINĖ MOKSLINĖ-PRAKTINĖ KONFERENCIJA TARPTAUTINĖ MOKSLINĖ-PRAKTINĖ KONFERENCIJA AKISTATA: PSICHIATRIJA SUSITINKA SU PSICHOTERAPIJA Organizuoja Lietuvos psichiatrų asociacija, Sisteminės šeimos psichoterapijos asociacija, Lietuvos sveikatos

Detaliau

PATVIRTINTA Rusnės specialiosios mokyklos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. V1-16 RUSNĖS SPECIALIOSIOS MOKYKLOS PRADINIO, PAGRINDINIO I

PATVIRTINTA Rusnės specialiosios mokyklos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. V1-16 RUSNĖS SPECIALIOSIOS MOKYKLOS PRADINIO, PAGRINDINIO I PATVIRTINTA Rusnės specialiosios mokyklos direktoriaus 2016 m. rugpjūčio 30 d. įsakymu Nr. V1-16 RUSNĖS SPECIALIOSIOS MOKYKLOS PRADINIO, PAGRINDINIO IR SOCIALINIŲ ĮGŪDŽIŲ UGDYMO PROGRAMŲ 2016-2017 MOKSLO

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO

LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO LIETUVOS RESPUBLIKOS LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS SPRENDIMAS DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS AMŽIAUS PAGRINDU UŽDARAJAI AKCINEI BENDROVEI SLAPTO PIRKĖJO TYRIMAI REIKALAUJANT PATEIKTI INFORMACIJĄ APIE AMŽIŲ

Detaliau

healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas Suglausta versija Lithuanian (Ve

healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas Suglausta versija Lithuanian (Ve healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas 2010-2013 Suglausta versija Lithuanian (Version 1) Įžanga Jeigu norite pilnos plano versijos

Detaliau

Microsoft Word - IKIMOKYKLINČ IR PRIEŀMOKYKLINČ PEDAGOGIKA.docx

Microsoft Word - IKIMOKYKLINÄŒ IR PRIEÅ€MOKYKLINÄŒ PEDAGOGIKA.docx IKIMOKYKLINĖ IR PRIEŠMOKYKLINĖ PEDAGOGIKA APIE PROGRAMĄ Studijų programa Ikimokyklinė ir priešmokyklinė pedagogika skirta rengti pedagogus darbui su vaikais nuo gimimo iki 7 metų. Studijų programa yra

Detaliau

Tikslas – padėti mokiniams saugoti ir stiprinti sveikatą, organizuojant ir įgyvendinant priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika

Tikslas – padėti mokiniams saugoti ir stiprinti sveikatą, organizuojant ir įgyvendinant priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika PATVIRTINTA Direktoriaus 2018 m. gruodžio 3 d. įsakymu Nr. V-55 VILNIAUS LOPŠELIS- DARŽELIS,,MAŽYLIS SVEIKATOS STIPRINIMO IR PRIEŽIŪROS PLANAS 2018-2019 m. m. Tikslas padėti ugdytiniams saugoti ir stiprinti

Detaliau

Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoj

Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoj Ekonomikos inžinerijos studijų programos (valstybinis kodas: 612L10009) specializacijų aprašai Specializacija E-verslo ekonomika Specializaciją kuruoja Verslo technologijų katedra, Tel.: 8 (5) 2744882,

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation PARAIŠKOS DĖL PROJEKTO FINANSAVIMO PILDYMAS IR TEIKIMAS Indrė Dagilienė 2018 m. spalio 25-26 d. Vilnius-Kaunas Paraiškos pildymas Paraiška pildoma vadovaujantis projektų finansavimo sąlygų Aprašo Nr. 4

Detaliau

Microsoft PowerPoint - JPSPPM mokymai_2015_10_08_09_3 dalis_AS [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - JPSPPM mokymai_2015_10_08_09_3 dalis_AS [Compatibility Mode] Projektas JAUNIMUI PALANKIŲ SVEIKATOS PRIEŽIŪROS PASLAUGŲ TEIKIMO MODELIO SUKŪRIMAS Finansuojamas pagal 2009 2014 m. Norvegijos finansinio mechanizmo programą Nr. LT11 Visuomenės sveikatai skirtos iniciatyvos

Detaliau

(Microsoft Word - pasiekim\370 tvarka 2018.doc)

(Microsoft Word - pasiekim\370 tvarka 2018.doc) PATVIRTINTA Druskininkų Ryto gimnazijos direktoriaus 2017 m. rugpjūčio 28 d. įsakymu Nr. V1 283 (Druskininkų Ryto gimnazijos direktoriaus 2018 m. rugsėjo 5 d. įsakymu Nr. V1-326 redakcija) DRUSKININKŲ

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2017 07 11 C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) /... 2017 07 11 dėl bendros sistemos techninių standartų ir formatų, kad EURES portale būtų galima susieti

Detaliau

PATVIRTINTA valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus

PATVIRTINTA valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus Kandidato vardas ir pavardė Gimimo data Adresas Deklaracijos pasirašymo data 1 priedas Valstybės įmonės Regitra nepriklausomų Audito komiteto narių atrankos komisijai KANDIDATO Į VALSTYBĖS ĮMONĖS REGITRA

Detaliau

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel

1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel 1 k. BUTAS Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Tadas Dapkus tel. +370 650 41 890 Dapkus@vilniaus-turtas.lt Objekto informacija Objektas BUTAS Adresas Vilniaus m. sav., Šnipiškės, Žalgirio g. Plotas

Detaliau

PATVIRTINTA Klaipėdos,,Žaliakalnio gimnazijos direktoriaus 2018 m. lapkričio 22 d. įsakymu Nr. V- 207 KLAIPĖDOS,,ŽALIAKALNIO GIMNAZIJOS,

PATVIRTINTA Klaipėdos,,Žaliakalnio gimnazijos direktoriaus 2018 m. lapkričio 22 d. įsakymu Nr. V- 207 KLAIPĖDOS,,ŽALIAKALNIO GIMNAZIJOS, PATVIRTINTA Klaipėdos,,Žaliakalnio gimnazijos direktoriaus 2018 m. lapkričio 22 d. įsakymu Nr. V- 207 KLAIPĖDOS,,ŽALIAKALNIO GIMNAZIJOS, 290438420 2019 2021-ŲJŲ METŲ STRATEGINIS PLANAS VEIKLOS KONTEKSTAS

Detaliau

PATVIRTINTA Šalčininkų r. Eišiškių muzikos mokyklos direktoriaus 2018 m. rugsėjo 3 d. įsakymu Nr.V1-40 ŠALČININKŲ R. EIŠIŠKIŲ MUZIKOS MOKYKLOS

PATVIRTINTA Šalčininkų r. Eišiškių muzikos mokyklos direktoriaus 2018 m. rugsėjo 3 d. įsakymu Nr.V1-40 ŠALČININKŲ R. EIŠIŠKIŲ MUZIKOS MOKYKLOS PATVIRTINTA Šalčininkų r. Eišiškių muzikos mokyklos direktoriaus 2018 m. rugsėjo 3 d. įsakymu Nr.V1-40 ŠALČININKŲ R. EIŠIŠKIŲ MUZIKOS MOKYKLOS 2018-2019 M. M. UGDYMO PLANAS I. UGDYMO PLANO SUDARYMAS, PROGRAMŲ

Detaliau

PANEVĖŽIO KOLEGIJA VALSTYBINĖ AUKŠTOJI MOKYKLA

PANEVĖŽIO KOLEGIJA VALSTYBINĖ AUKŠTOJI MOKYKLA PANEVĖŽIO KOLEGIJA VALSTYBINĖ AUKŠTOJI MOKYKLA LIETUVOS ŠVIETIMO SISTEMA Lietuvoje yra 46 aukštosios mokyklos: - 23 kolegijos (10 iš jų privačios) - 23 universitetai (8 iš jų privatūs) 2012 M. PANEVĖŽIO

Detaliau

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS ELEKTROS ENERGIJOS KAINŲ PALYGINIMO INFORMACINĖS

Detaliau

LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO

LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO SKELBIME 2016-09-21 Nr. (16)SN-137)SP-105 Vilnius Lygių

Detaliau

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m

A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį m A. Merkys ASOCIACIJA LANGAS Į ATEITĮ, 2015 m. Elektroninis mokymasis Tikriausiai šiais laikais daugelis esate girdėję apie elektroninį bei nuotolinį mokymą(si) ar net jį išbandę. Jis taikomas ne tik išsivysčiusiose

Detaliau

ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Educatio

ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Educatio ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Education and Training ECVET ) tai viena iš Europoje taikomų

Detaliau