Nasal-Septal Fractures

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Nasal-Septal Fractures"

Transkriptas

1 ŪMINIS VAIKŲ SINUSITAS VUVL OTORINOLARINGOLOGIJOS SKYRIUS GYD. RASA MARTINKIENĖ

2 VUVL OTORINOLARINGOLOGIJOS SKYRIUS

3 VUVL OTORINOLARINGOLOGIJOS SKYRIUS

4 BENDRYBĖS Sinusitas tai prienosinių ančių gleivinės uždegimas. Izoliuotas sinusitas būna retai.dažniausiai pažeidžiama ir nosies gleivinė, todėl terminas rinosinusitas yra tikslesnis. Klinikinis rinosinusito tai nosies ir prienosinių ančių uždegimas, kuriam būdingas nosies užgulimas ir vienas ar daugiau iš šių požymių : priekinė ar užpakalinė nosies sekrecija, sekretas nosiaryklėje, veido skausmas ar tempimas, susilpnėjusi ar išnykusi uoslė.

5 BENDRYBĖS Ūminis sinusitas dažniausiai prasideda po ŪVRI. ŪVRI komplikuojasi rinosinusitu 510% atvejų. Buvo galvojama, kad maži vaikai neturi sinusų ir negali sirgti sinusitu, o sekrecija iš nosies yra dėl rinito ar adenoidito. Atsiradus naujoms technologijoms KT ir MBR pasirodė, kad lėtinė vaikų sloga dažniausiai lydima sinusų gleivinės uždegimo. Tyrimų duomenimis ( MBR ) ūminis rinosinusitas yra dažna liga vaikų amžiuje: vaikams, kuriems buvo pūlingos išskyros iš nosies, 100% aptikti pokyčiai sinusų gleivinėje, atsitiktinio parinkimo atveju 45%

6 BENDRYBĖS Vaikų rinosinusitas skiriasi nuo suaugusiųjų: jis būna labiau išplitęs, susijęs su imunodeficitinėmis būklėmis, bet linkęs išgyti savaime; jei sinusitas vaikui kartojasi ar yra linkęs užsitęsti, reikia nepamiršti tokių gretutinių susirgimų kaip cistinė fibrozė, pirminė mukociliarinė diskinezija ar imunoglobulinų stoka; didžiajai daugumai vaikų gydymo iš viso nereikia ir tik retais atvejais vaikų amžiuje reikalingas chirurginis sinusito gydymas; vaikams ūminis rinosinusitas dažniau gali plisti vietiškai ir įtraukti akiduobę, o kartais ir centrinę nervų sistemą; vaikams, kuriems aptikta ekstradūrinė hematoma, turi būti atmesta sinusito diagnozė.

7 KLASIFIKACIJA ŪMINIS RINOSINUSITAS paprastai prasideda po ŪVRI, kuri trunka dažniausiai iki 10 dienų; trunka iki 12 savaičių; LĖTINIS RINOSINUSITAS tai dažniausiai neskausmingas prienosinių ančių uždegimas, kuris tęsiasi daugiau nei12 savaičių; pasireiškia įvairaus laipsnio nosies obstrukcija, kosuliu, rinorėja; pūmėjus pasireiškia galvos ir veido skausmai ; RECIDYVUOJANTIS RINOSINUSITAS: diagnozuojamas, kai ūminio uždegimo epizodai, trunkantys 710 dienų pasikartoja per metus 4 ir daugiau kartų, o simptomai tarp paūmėjimų pilnai išnyksta.

8 EPIDEMIOLOGIJA Klinikiniai tyrimai: Maresh ir Washburn m stebėjo nuo gimimo 100 sveikų vaikų, kasmet keturis kartus apžiūrėdami ir atlikdami sinusų rentgeno nuotraukas. Patologija sinusuose stebėta net 30% vaikų 1 6 m. amžiuje, ir tik 15% vaikų 612 m.amžiuje. Autoriai pastebėjo, kad sinusai didėja neturėdami ryšio su infekcijų dažnumu. ŪVRI metu 50% atvejų sinusai yra švarūs. Tonzilektomija neturėjo jokios įtakos sinusų rentgenologiniams pokyčiams. Gordts ir kt. (1997) aptiko, kad 45% vaikų, atlikus MBR, yra patologijos požymių sinusuose. Jei anamnezėje yra nosies obstrukcija šis procentas padidėja iki 5080% (kai yra stebimas apatinių kriauklių paburkimas rinoskopijos metu). Kai yra pūlingos išskyros iš nosies, pokyčiai sinusuose, atlikus MBR, būna 100%.

9 EPIDEMIOLOGIJA Dar viena didelė studija buvo atlikta Bagetsch ir kt. 1980m Rostoke. Stebėta vaikų vienerius metus. Nustatyta, kad vieną ar daugiau kartų per metus sinusitu sirgo: 84% vaikų 02 m. amžiuje; 27% vaikų 05m.amžiuje, nelankančių kolektyvo; 72% vaikų 05m. amžiuje, lankančių kolektyvą; 80% vaikų virš 7m. amžiaus. Susirgimų pikas lapkričio vasario mėn.

10 EPIDEMIOLOGIJA Studijų išvados: ligos paplitimas tarp vaikų ryškiai sumažėja 68m. amžiuje; sergamumas didesnis rudens,žiemos sezonų metu; žymiai didesnis sergamumas tarp vaikų, lankančių lopšelįdarželį; nors virusai yra retai aptinkami medžiagoje iš sinusų (Wald 2003), dauguma autorių sutinka, kad būtent virusinės infekcijos išprovokuoja vaikams rinosinusitą; peršalimo ligomis vaikai serga 621 kartų per metus, suaugusieji 23 kartus per metus; virusinė infekcija paprastai trunka 56 dienas (Wald 2003); simptomai, trunkantys1019 dienų leidžia įtarti bakterinį rinosinusitą.

11 FIZIOLOGIJA Kad normaliai funkcionuotų prienosiniai ančiai, turi būti atviros jų angos, normali gleivinės sekrecija ir turi efektyviai funkcionuoti mukociliarinis gleivinės mechanizmas. Fiziologija gali sutrikti dėl: angų obstrukcijos; sumažėjusio virpamojo epitelio plaukelių skaičiaus; pažeistos plaukelių funkcijos; pagausėjusios sekrecijos ar pakitus gleivių klampumui.

12 NORMALI FIZIOLOGIJA

13 PATOLOGINĖ FIZIOLOGIJA Nosies angų obstrukcija ir mukociliarinio transporto sutrikimas pagrindiniai veiksniai ūminio sinusito patofiziologijoje. Angų obstrukciją sukelia: gleivinės paburkimas; mechaninė angų obstrukcija.

14 PATOLOGINĖ FIZIOLOGIJA Gleivinės paburkimą sukeliantys faktoriai Sisteminiai: ŪVRI Alerginis uždegimas Imuniniai susirgimai Plaukelių judrumo sutrikimai Lokalūs: Veido trauma Plaukimas, nardymas Medikamentinis rinitas Mechaninę angų obstrukciją sukeliantys faktoriai Adenoidų hipertrofija Choanų atrezija Nosies pertvaros iškrypimas Nosies polipai Svetimkūnis Augliai

15 PATOLOGINĖ FIZIOLOGIJA

16 PATOLOGINĖ FIZIOLOGIJA Sanders ir kt. (1995m.) įtarė, kad vaikams, kuriems dažnai kartojasi viršutinių ir apatinių kvėpavimo takų infekcijos, yra sutrikęs antikūnių atsakas į polisacharidinius antigenus, nors jie turi normalų imunoglobulinų kiekį ir normalų atsaką į baltyminius antigenus. Mažiems vaikams tai vertinama kaip fiziologinis imuninės sistemos nebrandumas. Yra žinoma, kad antikūnai į polisacharidinius antigenus, tame tarpe ir Str. pneumoniae, vystosi lėčiau nei į baltyminius antigenus. Apsauga prieš inkapsuliuotas polisacharidines bakterijas per imunoglobulinų IgG subklases 2 ir 4 pasiekia suaugusiųjų lygį tik 10 m.amžiuje. Vaikams, kurie dažnai serga ŪVRI, be fiziologinio imuninės sistemos nebrandumo, gali būti dar ir selektyviai pažeistas atsakas į polisacharidinius antigenus.

17 HISTOPATOLOGIJA Lėtinis sinusitas mažiems vaikams yra neutrofilinė liga, suaugusiems eozinofilinis uždegimas. Vaikams, kitaip nei suaugusiems, aptinkamas mažesnis gleivinės bazinės membranos sustorėjimas ir gleivinės liaukų hiperplazija. Vaikams polipai yra reti (išskyrus cistinę fibrozę), suaugusiems lėtinio sinusito metu pakankamai dažni. Vaikams lėtinis sinusitas yra labiau išplitęs, apima daugiau sinusų (KT duomenimis) nei paaugliams ir suaugusiems. Lateralinės ir medialinės nosies sienelės anatominės variacijos yra retos. Paaugliams ir suaugusiems retai būna pokyčiai KT pleištiniame sinuse ir užpakalinėse akytkaulio ląstelėse, tuo tarpu mažiems vaikams uždegimas dažnai apima būtent šiuos sinusus.

18 MIKROBIOLOGIJA Ūminį ir recidivuojantį vaikų sinusitą dažniausiai ( 60% ) atvejų, sukelia H. Influenzae ir Str. pneumoniae. Dauguma H. Influenzae štamų, gautų iš sinusų yra neinkapsuliuoti. Moraxella catharallis dažniausiai gamina betalaktamazes (85100%) ir dažnai yra aptinkama kartu su H. Influenzae ir Str. pneumoniae. Kelių rūšių bakterijos sinusuose aptinkamos pakankamai dažnai. Sinusų punkcijos vaikams atliekamos labai retai, pasėliai iš sinuso ir vidurinės nosies landos koreliuoja tarpusavyje ir 83 % atvejų sutampa (Orobello 1991). Tyrimai rodo, kad šios trys bakterijos vaikams gali būti ir kaip normali flora nosies ertmėje, nesukeldamos ligos požymių. Tačiau ŪVRI metu kolonijos suklesti ir atsiranda simptomai. Taigi yra skirtumas tarp vaikų ir suaugusių įprastinės nosies mikrofloros.

19 KLINIKA Vaikų ir suaugusių rinosinusito klinika skiriasi: Suaugusiųjų ir paauglių dažniausi nusiskundimai : galvos ir veido skausmas, karščiavimas. Galvos skausmas (virš 10m) esant tam tikro sinuso uždegimui yra atitinkamoje vietoje. Skausmas sustiprėja: pasilenkus į priekį, ryte, kramtymo metu.

20 KLINIKA Mažiems vaikams iki 68 metų amžiaus nusiskundimai yra mažiau specifiški. Galimi du klinikiniai mažų vaikų rinosinusito variantai: persistuojančių simptomų klinika; ryškių simptomų klinika.

21 KLINIKA Wald (2003) rekomenduoja gydytojams atkreipti dėmesį ir pagalvoti apie sinusitą vaikams, kuomet: simptomai ir požymiai būdingi ŪVRI tęsiasi daugiau kaip 10 dienų (išskyros iš nosies, kosulys,paūmėjantis naktį); ŪVRI,stipresnis nei įprasta (aukštesnis karščiavimas, gausios pūlingos išskyros iš nosies, periorbitalinė edema bei skausmas).

22 KLINIKA Persistuojantys simptomai Ryškūs respiraciniai simptomai bet aukšta kokios išskyros iš nosies ir/ar kosulys dienos metu, kurie trunka daugiau nei 1030 dienų be pagerėjimo; temperatūros nėra arba ji subfebrili; akių patinimas; dvokiantis kvėpavimas (ypač vaikams iki 5 metų). temperatūra (virš 39ºC), ŪVRI simptomai ryškesni nei įprasta; gausios pūlingos išskyros; akių patinimas, paraudimas ypač ryte; galvos skausmas vaikams iki 5 metų amžiaus bukas skausmas apie akis.

23 KLINIKA Lėtinis rinosinusitas: turi būti įtartas vaikams su užsitęsusiais respiraciniais požymiais (daugiau kaip mėnesį ); nosies išskyros dažniausiai pūlingos, nors gali būti ir skystos ar gleivingos; kartais išskyrų gali ir nebūti ar būti labai nedaug, tačiau būna kosulys ar išskyros ant užpakalinės ryklės sienelės, jei uždegimas yra užpakalinėse akytkaulio ląstelėse; kosulys sustiprėja naktį; atsikėlus ryte gerklės skausmas dėl kvėpavimo naktį per burną; galvos, veido skausmas; bendras silpnumas; sumažėjęs apetitas; sutrikęs miegas; pablogėjęs mokymasis; karščiavimas būna retai.

24 DIAGNOZĖ Vaikų rinosinusito diagnozė yra grindžiama anamneze, apžiūra (priekinė ir užpakalinė rinoskopija, endoskopija), laboratoriniais ir rentgenologiniais tyrimais, žandinio sinuso punkcija. Sunkumai atsiranda, kai vaikas nenori bendradarbiauti. Mažesniems vaikams rinoskopiją galima atlikti su otoskopu. Endoskopinį tyrimą ne visada įmanoma atlikti vaikams iki 3 metų, kartais tai sunku atlikti ir vyresniems vaikams.

25 DIAGNOSTIKA APŽIŪRA Priekinės ir užpakalinės rinoskopijos metu gali būti matomas pūlingas sekretas nosies ertmėje, po vidurinėmis nosies kriauklėmis ir/ar ant užpakalinės ryklės sienelės. Nosies gleivinė paraudusi, paburkusi, išryškėjusios kraujagyslės nosyje ir/ar užpakalinėje ryklės sienelėje. Stebimas akių vokų patinimas, paraudimas, ypač ryte, kuris po kelių valandų sumažėja ar išnyksta ir atsiranda kitą rytą. Kvėpavimo metu dažnai jaučiamas nemalonus kvapas iš nosies. Nė vienas šių požymių nėra išskirtinis, jie būdingi tiek rinitui tiek ir bakteriniam rinosinusitui Vaikams iki 10 metų remiantis vien apžiūra bakterinio sinusito diagnozuoti dažniausiai negalima.

26 DIAGNOSTIKA KITI TYRIMO METODAI: Rentgeno nuotraukos dažnai parodo sinusitą, tačiau ir sveikiems vaikams jose gali būti pokyčių, o sergantiems gali nebūti ryškios patologijos. Todėl visada būtina derinti tyrimus su klinika. Kompiuterinė tomografija 2 savaites po ŪVRI fiksuoja pokyčius sinusų gleivinėje be sinusito požymių,taigi ir jos parodymus reikėtų derinti su klinika. Kompiuterinė tomografija yra atliekama įtariant rinosinusito komplikacijas. Ultragarsinis ištyrimas. Sinuso punkcija pūlių gavimas iš sinuso tiksliausiai patvirtina ūmaus sinusito diagnozę. Alergologinis vaiko ištyrimas. Kartojantis rinosinusitui nepamiršti cistinės fibrozės, pirminės mukociliarinės diskinezijos, gastroezofagialinio refliukso ir kt. ligų.

27 KOMPLIKACIJOS Intraorbitalinės Intrakranijinės

28 KOMPLIKACIJOS Simptomai, kuriems esant galima įtarti rimtas komplikacijas: aukšta ar pastovi temperatūra; regos sutrikimai (diplopija ir kt); periorbitalinė edema ar eritema; protinės būklės pokyčiai; stiprus veido ar dantų skausmas; infraorbitalinė hypestezija.

29 KOMPLIKACIJOS Intraorbitalinės: preseptalinis celiulitas; postseptalinis celiulitas; subperiostalinis abscesas; akiduobės abscesas; akiduobės flegmona; retrobulbarinis abscesas; retrobulbarinis neuritas.

30 KOMPLIKACIJOS Intrakranijinės: ekstraduralinis abscesas; ekstradūrinė hematoma; subduralinis abscesas; meningitas; smegenų abscesas; sinus cavernosus trombozė.

31 GYDYMAS

32 GYDYMAS Lengvos formos sinusitas gydomas namuose, sunkus ar komplikuotas ligoninėje. Sinusito konservatyvaus gydymo tikslai: sunaikinti sinusitą sukėlusias bakterijas, sumažinti nosies gleivinės paburkimą, pagerinti sekreto pasišalinimą iš nosies landų ir sinusų, atkurti virpamojo epitelio funkciją ir mukociliarinį klirensą, sumažinti skausmą, karščiavimą ir kt. simptomus.

33 GYDYMAS Konservatyvus: pagalbinis gydymas ; Antibiotikoterapija. Chirurginis: sinuso punkcija, funkcinė endoskopinė sinusų chirurgija (FESS), etmoidotomija, žandinio, kaktinio sinusų operacijos, adenoidektomija, septoplastika.

34 ANTIBIOTIKOTERAPIJA

35 ANTIBIOTIKOTERAPIJA Mažiems vaikams (iki 68 metų): Jeigu yra pūlingos išskyros iš nosies, tačiau vaikas aktyvus ir nėra kitų sunkesnių ligos požymių antibiotikas nėra reikalingas. Pastoviai besitęsianti nosies sekrecija gali būti dėl laikino imuninės sistemos nesubrendimo ir antibiotikas tokiam vaikui tik laikinai sumažins išskyras iš nosies. Antibiotikų skyrimas skatins rezistentiškų štamų atsiradimą, bet neapsaugos vaiko nuo sinusito komplikacijų. Antibiotikai šiems vaikams skiriami tik ligos paūmėjimo atveju.

36 ANTIBIOTIKOTERAPIJA Mažiems vaikams antibiotikai skiriami, kai: Sunki ligos eiga, toksinė vaiko būklė, įtariamos pūlingos komplikacijos intraveninis antibiotikas, efektyvus prieš penicilinui rezistentišką Str. Pneumoniae, beta laktamazes gaminančius H. Influenzae ir M. Catarrhalis. Sunkus ūminis sinusitas ambulatoriškai gydomiems pacientams. Peroraliniai antibiotikai, kurie veikia beta laktamazes gaminančias bakterijas ( pvz. amoksicilinas su klavulanine rūgštimi ar II kartos cefalosporinai). Nesunkus sinusitas tik vaikams su užsitęsusiais simptomais, kuriems yra pvz.: astma, bronchitas, ūmus vidurinis otitas ar kt. gretutinės ligos. Pradedama gydyti amoksicilinu. Jei įtariamas galimas bakterijų rezistentiškumas amoksicilinas su klavulanine rūgštimi ar II kartos cefalosporinai.

37 ANTIBIOTIKOTERAPIJA Vyresniems vaikams, paaugliams ir suaugusiems: Apie 4060 % ūminio rinosinusito atvejų pasveikstama be antibiotiko, tačiau vartojant antibiotiką pasveikimas greitesnis, komplikacijos retesnės. Kursas 1014 dienų. Antibiotiką reikia keisti kitu, jei pagerėjimo nėra per 4872 val.

38 ANTIBIOTIKOTERAPIJA PRADINĖ: pradedama gydyti amoksacilinu 4050 mg/kg; jei 3 mėnesių laikotarpyje buvo vartotas antibiotikas, vaikas lanko kolektyvą ar yra sunkesnė ligos eiga, rekomenduojama skirti amoksacilino 7090 mg/kg arba skirti amoksaciliną su klavulanine rūgštimi, ampiciliną su sulbaktamu; taip pat tinka II kartos cefalosporinų grupės antibiotikai (cefuroxim).

39 ANTIBIOTIKOTERAPIJA TOLIMESNĖ : jei 72 val. bėgyje būklė nepagerėja ar net blogėja, rekomenduojama skirti III kartos cefalosporinų grupės antibiotikus; jei yra alergija penicilino ir/ar cefalosporinų grupės antibiotikams,reikia skirti makrolidų grupės antibiotikus (azitromiciną, klaritromiciną); neskirtini: gamtiniai penicilinai, I kartos cefalosporinai, eritromicinas, klindomicinas.

40 GYDYMAS Pagalbinė terapija: vietinio poveikio dekongestantai (ksilometazolinas, tetrizolinas, oksimetazolinas) ne ilgiau 5 dienų, fenilefrinas su dimetindenu (Vibrocyl) iki 1014 dienų,galima skirti irkūdikiams, sisteminio poveikio dekongestantai ( gali sukelti nemigą, nerimą, gleivinių džiūvimą), nosies praplovimai (Physiomer, Sterimar), aliejiniai lašai (Pinosol, Coldastop) bei sidabro preparatai vaikams neskirtini.

41 GYDYMAS

42 GYDYMAS Pagalbinė terapija: gerinanti virpamojo epitelio funkciją, padedandi atstatyti mukociliarinį klirensą (Cinnabsin).

43 GYDYMAS Pagalbinė terapija: Umckalor augalinis antimikrobinis vaistas.

44 GYDYMAS Pagalbinė terapija: skystina sekretą, padeda atstatyti virpamojo epitelio funkciją (Gelomyrtol), mukolitikai ( acetilcisteinas) nėra įrodymų, intranazaliniai kortikosteroidai vaikams, kuriems yra alerginė rinosinusito kilmė, antihistamininiai preparatai, kai yra alergija.

45 IŠVADOS Sinusitas vaikų amžiuje yra dažna liga, lydinti ŪVRI. Vaikams sunku atskirti virusinį ir bakterinį rinitą, lėtinį adenoiditą nuo rinosinusito. Tik tiksli anamnezė bei apžiūra leidžia mums susiaurinti diferencinę diagnostiką. Vaikų rinosinusitas skiriasi nuo suaugusių daugeliu aspektų: labiau išplitęs, apima daugiau sinusų, lėtinio sinusito forma rečiau eozinofilinė ir dažniau neutrofilinė, vaikams reti nosies polipai (išskyrus cistinę fibrozę). Predisponuojantys faktoriai : imuniteto trūkumas, alergija, gastroezofagialinis refliuksas ir kt. Suaugusiems dažniau būna osteomeatalinio komplekso anatominiai ypatumai, nosies pertvaros iškrypimas ir kt.

46 IŠVADOS Vaikams dažniau sinusitas praeina savaime, negydomas ir žymiai rečiau reikia antimikrobinio gydymo nei paaugliams ir suaugusiems. Mikrobiologinis ištyrimas ir kompiuterinė tomografija reikalingi retai, išskyrus kai ligos eiga sunki ar gresia pūlingos komplikacijos. Chirurginis gydymas vaikų rinosinusito labai retas. Prieš taikant jį, turime atmesti tokias ligas, kaip cistinė fibrozė, pirminė mukociliarinė diskinezija, hipogamaglobulinemija, alergija, gastroezofagialinis refliuksas. Rinosinusitas vaikams gali greitai išplisti į akiduobę, smegenis. Jeigu yra regos sutrikimai, pykinimas, vėmimas lydimi sinusito požymių, vaiką reikia nedelsiant hospitalizuoti. Jeigu vaikui yra ekstradūrinė hematoma ir anamnezėje nėra galvos traumos, būtina atmesti sinusito diagnozę.

47 AČIŪ UŽ DĖMESĮ!

Slide 1

Slide 1 Rinogeninės intraorbitinės komplikacijos Dr. Darius Rauba Rez. Vaida Limantaitė 2011 11 30, Vilnius Rinogeninės akiduobinės komplikacijos: Problemos aktualumas Dažniausia vienpusio egzoftalmo priežastis

Detaliau

Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenero

Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenero Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenerologijos ir alergologijos klinika 2012 gegužės 9 d.,

Detaliau

ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: A

ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: A ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: Alytaus rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro

Detaliau

Clenil and associated names - Art 30

Clenil and associated names - Art 30 II priedas Mokslinės išvados 5 Mokslinės išvados Beklometazono dipropionatas (BDP) yra gliukokortikoidas ir aktyviojo metabolito, beklometazono- 17-monopropionato, provaistas. Kontroliuojant bronchinę

Detaliau

Pasiutligës prevencija Lietuvoje

Pasiutligës prevencija Lietuvoje PNEUMOKOKINöS PNEUMONIJOS KLINIKOS, DIAGNOSTIKOS, GYDYMO, PROGNOZöS IR PROFILAKTIKOS METODINöS REKOMENDACIJOS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Pneumokokin infekcija grup ligų, kurias sukelia pneumonijos streptokokas

Detaliau

Pulmonologijos naujienos_is PDF.indd

Pulmonologijos naujienos_is PDF.indd 21 BRONCHEKTAZĖS Brigita Jonaitytė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centras Įvadas. Bronchektazės tai lėtinė liga, pasireiškianti pūliniu kvėpavimo takų

Detaliau

HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪR

HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪR HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE 2007 2011 M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪRA REANIMACIJOS - INTENSYVIOS TERAPIJOS SKYRIUOSE 2008

Detaliau

Kiekvienos įstaigos klaidingų atvejų skaičius (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį

Kiekvienos įstaigos klaidingų atvejų skaičius (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį 2016 M. KLINIKINIO KODAVIMO STEBĖSENOS REZULTATŲ VERTINIMO ATASKAITOS priedas Kiekvienos įstaigos (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį Respublikos lygmens ligoninė VšĮ Klaipėdos Jūrininkų ligoninė

Detaliau

Pulmonologijos naujienos_is PDF.indd

Pulmonologijos naujienos_is PDF.indd 5 INTENSYVIOJI PULMONOLOGIJA III. Sergančiųjų ūminiu kvėpavimo nepakankamumu gydymas neinvazine plaučių ventiliacija Rolandas Zablockis Vilniaus universiteto Krūtinės ligų, imunologijos ir alergologijos

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

Ibuprofen Art 31 CMDh agreement Annexes

Ibuprofen Art 31 CMDh agreement Annexes II priedas Mokslinės išvados ir pagrindas keisti rinkodaros leidimų sąlygas 355 Mokslinės išvados ir pagrindas keisti rinkodaros leidimų sąlygas Ibuprofenas yra nesteroidinis vaistas nuo uždegimo (NVNU),

Detaliau

2010 m. vakcinomis valdomu ligu epidemiologines situacijos apzvalga Lietuvoje

2010 m. vakcinomis valdomu ligu epidemiologines situacijos apzvalga Lietuvoje VAKCINOMIS VALDOMŲ LIGŲ EIPIDEMIOLOGINĖS SITUACIJOS APŽVALGA LIETUVOJE 2010 metai UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ IR AIDS CENTRAS LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA Vilnius 2011 Parengė Imunoprofilaktikos

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS CANIGEN DHPPi/L liofilizatas ir suspensija injekcinei suspensijai ruošti šunims 2. KO

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS CANIGEN DHPPi/L liofilizatas ir suspensija injekcinei suspensijai ruošti šunims 2. KO VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS CANIGEN DHPPi/L liofilizatas ir suspensija injekcinei suspensijai ruošti šunims 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje 1 ml dozėje yra:

Detaliau

INFORMACIJA APIE UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ SUKĖLĖJUS, UŽREGISTRUOTUS UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ IR JŲ SUKĖLĖJŲ VALSTYBĖS INFORMACINĖJE SISTEMOJE 2018 M m. gauti

INFORMACIJA APIE UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ SUKĖLĖJUS, UŽREGISTRUOTUS UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ IR JŲ SUKĖLĖJŲ VALSTYBĖS INFORMACINĖJE SISTEMOJE 2018 M m. gauti INFORMACIJA APIE UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ SUKĖLĖJUS, UŽREGISTRUOTUS UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ IR JŲ SUKĖLĖJŲ VALSTYBĖS INFORMACINĖJE SISTEMOJE 2018 M. 2018 m. gauti 6 349 Pranešimai apie užkrečiamųjų ligų sukėlėją (apskaitos

Detaliau

[Version 7

[Version 7 VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS STOMORGYL 20, tabletės 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje tabletėje yra: veikliųjų medžiagų: spiramicino metronidazolo 1 500 000 TV,

Detaliau

JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT Joniškis, tel. (8 426) , faks.

JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT Joniškis, tel. (8 426) , faks. JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT-84147 Joniškis, tel. (8 426) 605 37, faks. (8 426) 605 36, el. p. joniskis.sveikata@gmail.com.

Detaliau

Senebactum PIL_Kaunas

Senebactum PIL_Kaunas Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Senebactum 100 mg/ml odos tirpalas Joduotas povidonas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti šį vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi

Detaliau

Vilniaus krašto 2019 m. mokymų planas Eil. Nr. Mokymų pradžios ir Registracijos vieta ir Grupės kodas Programos pavadinimas ir trukmė (val.) Mokymų vi

Vilniaus krašto 2019 m. mokymų planas Eil. Nr. Mokymų pradžios ir Registracijos vieta ir Grupės kodas Programos pavadinimas ir trukmė (val.) Mokymų vi 1 12.8 Pacientų, turinčių limfotakos sutrikimų ir sergančių onkologinėmis ligomis, limfodrenažinis masažas (80 val.) 2019-08-19 2019-08-30 Eimantas Pocius, 9-10 V2019T12.8-2 13821 170 Eur 2 1.152 Saugus

Detaliau

CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė

CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė Intro Seniai žinoma, kad žmogaus imuninė sistema turi vidinį antinavikinį veikimo mechanizmą, o pagrindinis navikų progresijos mechanizmas yra galimybė

Detaliau

Šiaulių miesto bendrojo lavinimo mokyklų mokinių profilaktinių sveikatos patikrinimų duomenų analizė 2010 m. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Sveika

Šiaulių miesto bendrojo lavinimo mokyklų mokinių profilaktinių sveikatos patikrinimų duomenų analizė 2010 m. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Sveika Šiaulių miesto bendrojo lavinimo mokyklų mokinių profilaktinių sveikatos patikrinimų duomenų analizė 2010 m. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministro 2000 m. gegužės 31 d. įsakymu

Detaliau

HOT-G II

HOT-G II Heparino indukuotos trombocitopenijos (HIT) diagnostikos ir gydymo algoritmas Įvertinkite klinikinę HIT tikimybę, naudojantis 4T skale Atlikite antipf4/ heparino antikūnų titro tyrimą 1:4 ir, jei pastarasis

Detaliau

Dažniausios kvėpavimo takų infekcijos

Dažniausios kvėpavimo takų infekcijos Vytautas Kasiulevičius VU Medicinos fakultetas Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinika Rinoviruso inkubacinis periodas trunka 8 12 valandų. Simptomai pasireiškia maždaug 10 12 infekcijos

Detaliau

VAIKŲ, VARTOJANČIŲ NARKOTINES IR PSICHOTROPINES MEDŽIAGAS VARTOJIMO NUSTATYMO ORGANIZAVIMAS Atmintinė ugdymo įstaigų darbuotojams ir jose dirbantiems

VAIKŲ, VARTOJANČIŲ NARKOTINES IR PSICHOTROPINES MEDŽIAGAS VARTOJIMO NUSTATYMO ORGANIZAVIMAS Atmintinė ugdymo įstaigų darbuotojams ir jose dirbantiems VAIKŲ, VARTOJANČIŲ NARKOTINES IR PSICHOTROPINES MEDŽIAGAS VARTOJIMO NUSTATYMO ORGANIZAVIMAS Atmintinė ugdymo įstaigų darbuotojams ir jose dirbantiems visuomenės sveikatos specialistams Vilnius, 2011 Atpažinti

Detaliau

65 m. amžiaus ir vyresnių asmenų sveikatos netolygumai Lietuvoje

65 m. amžiaus ir vyresnių asmenų sveikatos netolygumai Lietuvoje 65 m. amžiaus ir vyresnių asmenų sveikatos netolygumai Lietuvoje Projekto vadovė: dr. Laura Nedzinskienė Atsakinga vykdytoja: Vaida Aguonytė, Jolanta Valentienė Tyrimo dalyvės: dr. Aušra Beržanskytė, Eimantė

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Danutė Povilėnaitė Reumatologijos centras Vilnius 2012-12-05 Įvadas Amiloidozės tai baltymų struktūros pokyčių ligos, kai įprastas tirpus baltymas virsta nenormaliu netirpiu fibriliniu baltymu, kuris deponuojasi

Detaliau

Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Kamiren XL 4 mg modifikuoto atpalaidavimo tabletės Doksazosinas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš

Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Kamiren XL 4 mg modifikuoto atpalaidavimo tabletės Doksazosinas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Kamiren XL 4 mg modifikuoto atpalaidavimo tabletės Doksazosinas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti vaistą, nes jame pateikiama Jums

Detaliau

k

k KLINIKINIO KODAVIMO BIULETENIS 2016 m. balandis, Nr. 14. Šiame biuletenyje toliau aprašomi stacionare teikiamų aktyviojo gydymo ir transplantacijos paslaugų klinikinio kodavimo kokybės stebėsenos rodikliai.

Detaliau

Projektas

Projektas APSKRITIES ANTIMIKROBINIO ATSPARUMO VALDYMO GRUPĖS VEIKLOS ATASKAITA Apskrities valdymo grupė: KAUNO APSKRITIS Laikotarpis, už kurį teikiama ataskaita: 208 metai Ataskaitą parengė: Kauno departamento Užkrečiamųjų

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN

VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN 2029-6274 ISSN 2029-6274 Informacinį leidinį sudarė: Giedrė Smailytė

Detaliau

Slide 1

Slide 1 RACIONALUS VAISTŲ VARTOJIMAS Med. Dr. Romualdas Basevičius INDIVIDUALIOS LIGONIO SĄLYGOS: VIDINĖS: Amžius Lytis Gretutiniai susirgimai IŠORINĖS: Vaistų dozės Vaistų skaičius Vartojimo laikas Darbo ir mitybos

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS Alma Pranckevičienė 1 IR 2 TIPO CUKRINIU DIABETU SERGANČIŲ PACIENTŲ PERIODONTITO SUNKUMO IR CHIRURGINIO GYDYMO EFEKTYVUMO ILGALAIKIS TYRIMAS Daktaro disertacija

Detaliau

VILNIAUS APSKRITIES TARPINSTITUCINĖS ANTIMIKROBINIO ATSPARUMO VALDYMO GRUPĖS 2018 M. VEIKLOS ATASKAITA Nr. ( E) 2- Vilnius Priemon

VILNIAUS APSKRITIES TARPINSTITUCINĖS ANTIMIKROBINIO ATSPARUMO VALDYMO GRUPĖS 2018 M. VEIKLOS ATASKAITA Nr. ( E) 2- Vilnius Priemon VILNIAUS APSKRITIES TARPINSTITUCINĖS ANTIMIKROBINIO ATSPARUMO VALDYMO GRUPĖS 2018 M. VEIKLOS ATASKAITA 2019-02- Nr. (10-13 16.1.1E) 2- Vilnius Priemonės įvykdymo data Priemonės pobūdis ir pavadinimas Priemonės

Detaliau

SIŪLOMO ĮRAŠYTI Į KOMPENSAVIMO SĄRAŠUS VAISTINIO PREPARATO FARMAKOEKONOMINĖS VERTĖS NUSTATYMO PROTOKOLAS (data) Vertinimas pirminis patiksl

SIŪLOMO ĮRAŠYTI Į KOMPENSAVIMO SĄRAŠUS VAISTINIO PREPARATO FARMAKOEKONOMINĖS VERTĖS NUSTATYMO PROTOKOLAS (data) Vertinimas pirminis patiksl SIŪLOMO ĮRAŠYTI Į KOMPENSAVIMO SĄRAŠUS VAISTINIO PREPARATO FARMAKOEKONOMINĖS VERTĖS NUSTATYMO PROTOKOLAS 2017-11-27 (data) Vertinimas pirminis patikslintas Vilnius (sudarymo vieta) Paskutinio vertinimo

Detaliau

Kodas

Kodas SVEIKATOS PRIEŽIŪROS IR FARMACIJOS SPECIALISTŲ KOMPETENCIJŲ CENTRAS PATVIRTINTA Sveikatos priežiūros ir farmacijos specialistų kompetencijų centro direktoriaus 2016 m. gegužės 30 d. įsakymu Nr. I-105 SVEIKATOS

Detaliau

INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies

INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies INFORMACINIS PRANEŠIMAS 2018 m. gegužės 30 d., Vilnius ALKOHOLIO IR TABAKO VARTOJIMAS IR PADARINIAI 2017 M. 2017 m. vienam 15 metų ir vyresniam šalies gyventojui teko 12,3 litro suvartoto absoliutaus (100

Detaliau

2019 BALANDIS

2019 BALANDIS 2019 BALANDIS 2 AMBIO AMBIO OMEGA-3 ARTHRO 60 kapsulių Maisto papildo sudėtyje esantys: vitaminas C padeda palaikyti normalų kolageno, kuris reikalingas normaliai kraujagyslių, kaulų, kremzlių, dantenų

Detaliau

Gydytojų specialistų konsultacijos Paslaugos pavadinimas Paslaugos lygis Paslaugos vieneto kaina eurais Abdominalinės chirurgijos gydytojo II 15,26 Ab

Gydytojų specialistų konsultacijos Paslaugos pavadinimas Paslaugos lygis Paslaugos vieneto kaina eurais Abdominalinės chirurgijos gydytojo II 15,26 Ab Gydytojų specialistų konsultacijos Paslaugos pavadinimas Paslaugos lygis Paslaugos vieneto kaina eurais Abdominalinės chirurgijos gydytojo II 15,26 Abdominalinės chirurgijos gydytojo (kai atliekamas endoskopinis

Detaliau

PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2016 / Nr ŽIDINIŲ PLAUČIUOSE STEBĖJIMO PRINCIPAI Giedrė Cincilevičiūtė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių

PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2016 / Nr ŽIDINIŲ PLAUČIUOSE STEBĖJIMO PRINCIPAI Giedrė Cincilevičiūtė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2016 / Nr. 5 66 ŽIDINIŲ PLAUČIUOSE STEBĖJIMO PRINCIPAI Giedrė Cincilevičiūtė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centras Nėra

Detaliau

Prezentacja programu PowerPoint

Prezentacja programu PowerPoint TIENS KALCIS KALCIS Kalcis yra gyvybiškai svarbus cheminis elementas, kuris palaiko tinkamą žmogaus organizmo funkcionavimą KALCIO VAIDMUO ŽMOGAUS ORGANIZME Kalcis reikalingas normaliai kaulų būklei palaikyti

Detaliau

Kodas

Kodas Kodas MOKYMO PROGRAMŲ SĄRAŠAS 2016 M. SVEIKATOS SPECIALISTŲ TOBULINIMO PROGRAMOS BENDROSIOS PRAKTIKOS SLAUGYTOJAMS (VISŲ SPECIALIZACIJŲ), AKUŠERIAMS IR KITIEMS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SPECIALISTAMS Programos

Detaliau

Microsoft Word - svetainei.prof. mokymas..doc

Microsoft Word - svetainei.prof. mokymas..doc ir įsigyti paklausią specialybę Sveikatos statistiko mokymo programa Mokymo trukmė 4 sav., 160 val. Skirta asmenims, norintiems dirbti sveikatos statistikais įvairiose sveikatos priežiūros įstaigose. Sveikatos

Detaliau

2016 M. KLINIKINIO KODAVIMO STEBĖSENOS REZULTATŲ VERTINIMO ATASKAITA

2016 M. KLINIKINIO KODAVIMO STEBĖSENOS REZULTATŲ VERTINIMO ATASKAITA VALSTYBINĖ LIGONIŲ KASA PRIE SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJOS 2016 M. KLINIKINIO KODAVIMO STEBĖSENOS REZULTATŲ VERTINIMO ATASKAITA 2017 m. kovo 27 d. Nr. 7K-427 Vilnius Turinys 1. Įvadas... 1 2. Bendrųjų

Detaliau

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 PAKUOTĖS LAPELIS: INFORMACIJA VARTOTOJUI Betadine 100 mg/ml odos tirpalas Joduotas povidonas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija. Betadine galima įsigyti

Detaliau

Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosiom

Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosiom Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosioms, jų partneriams ir šeimoms Šiame lankstinuke rasite:

Detaliau

I PRIEDAS

I PRIEDAS I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS Synflorix injekcinė suspensija užpildytame švirkšte Pneumokokinė polisacharidinė konjuguota vakcina (adsorbuota) 2. KOKYBINĖ

Detaliau

PRITARTA Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. d. sprendimu Nr. ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS STEBĖSENOS METŲ PROGR

PRITARTA Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. d. sprendimu Nr. ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS STEBĖSENOS METŲ PROGR PRITARTA Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. d. sprendimu Nr. ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS STEBĖSENOS 2009 2011 METŲ PROGRAMOS 2010 METŲ ATASKAITA I. ĮVADAS Alytaus miesto savivaldybės

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Benestermycin, intramaminė suspensija galvijams 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vien

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Benestermycin, intramaminė suspensija galvijams 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vien VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Benestermycin, intramaminė suspensija galvijams 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Viename švirkšte (5 ml) yra: veikliųjų medžiagų: penetamato

Detaliau

2019 BALANDIS

2019 BALANDIS 2019 BALANDIS produktai -50 % 12 6 98 49 14 8 98 99 AmBIO OmEGA-3 ARTHRO 60 kapsulių Maisto papildo sudėtyje esantys: vitaminas C padeda palaikyti normalų kolageno, kuris reikalingas normaliai kraujagyslių,

Detaliau

Kantos Master - Draft Annex I at start of procedure

Kantos Master - Draft Annex I at start of procedure II priedas Mokslinės išvados ir pagrindas keisti rinkodaros leidimų sąlygas 6 Mokslinės išvados Kantos Master ir susijusių pavadinimų (žr. I priedą) mokslinio vertinimo bendroji santrauka Bendroji informacija

Detaliau

healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas Suglausta versija Lithuanian (Ve

healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas Suglausta versija Lithuanian (Ve healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas 2010-2013 Suglausta versija Lithuanian (Version 1) Įžanga Jeigu norite pilnos plano versijos

Detaliau

Slide 1

Slide 1 AUTOMATINIO TIKRINIMO KLINIKINIO KODAVIMO TAISYKLĖS NOMEDA KAZAKEVIČIŪTĖ RIMA AKSTINIENĖ VALSTYBINĖ LIGONIŲ KASA 2019-04-11 AUTOMATINIO TIKRINIMO KLINIKINIO KODAVIMO TAISYKLĖS Klinikinio kodavimo skyriaus

Detaliau

CE Version

CE Version /Vertimas iš anglų kalbos/ NAUDOJIMO INSTRUKCIJA (įstatymuose numatyti minimalūs teisiniai reikalavimai CE ženklinimui) { įterpti įmonės logotipą} LOTRAFILCON A PRAILGINTO NEŠIOJIMO MĖNESINIAI KONTAKTINIAI

Detaliau

Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr.

Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr. Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr. Lipidai žmogaus organizme Maisto lipidai: o 1. Daugiausia trigliceridų (TAG) ~90 % o 2. Fosfolipidai;

Detaliau

metine ataskaita internetui

metine ataskaita internetui PRITARTA Mažeikių rajono savivaldybės tarybos 2012 m. balandžio 27 d. sprendimu Nr. T1-158 VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS MAŽEIKIŲ LIGO I ĖS 2011 METŲ VEIKLOS ATASKAITA I. ŽI IOS APIE ĮSTAIGĄ Pagrindinis VšĮ Mažeikių

Detaliau

(Microsoft Word - mokiniu sergamumo analiz\ )

(Microsoft Word - mokiniu sergamumo analiz\ ) ŠIAULIŲ MIESTO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZö 212/13 M. Šiauliai, 212 Pagal mokyklų visuomen s sveikatos priežiūros specialisčių pateiktus duomenis

Detaliau

NAUJOVĖ Celiuliazė Beta gliukozidazė Individuali produkto koncepcija mažesniam klampumui ir geresniam substrato panaudojimui pasiekti Kitos gliukanazė

NAUJOVĖ Celiuliazė Beta gliukozidazė Individuali produkto koncepcija mažesniam klampumui ir geresniam substrato panaudojimui pasiekti Kitos gliukanazė NAUJOVĖ Celiuliazė Beta gliukozidazė Individuali produkto koncepcija mažesniam klampumui ir geresniam substrato panaudojimui pasiekti Kitos gliukanazės Ksilanazės Beta-ksilozidazė Arabinofuranozidazė Beta-galaktozidazė

Detaliau

DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Jau daugiau nei 200 metų ColgatePalmolive yra pasaulinis burnos priežiūros lyderis, siekiantis gerinti burnos sveika

DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Jau daugiau nei 200 metų ColgatePalmolive yra pasaulinis burnos priežiūros lyderis, siekiantis gerinti burnos sveika DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Jau daugiau nei 200 metų ColgatePalmolive yra pasaulinis burnos priežiūros lyderis, siekiantis gerinti burnos sveikatą visame pasaulyje. Įmonė gamina pastas ir rankinius

Detaliau

[Version 7, 08/ 2005]

[Version 7, 08/ 2005] VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS QUADRICAT, gyva liofilizuota ir inaktyvuota skysta vakcina 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje liofilizuotos vakcinos dozėje yra: gyvų

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS KRAŠTO APSAUGOS MINISTRO IR

LIETUVOS RESPUBLIKOS KRAŠTO APSAUGOS MINISTRO IR LIETUVOS RESPUBLIKOS KRAŠTO APSAUGOS MINISTRO IR LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL SVEIKATOS BŪKLĖS ĮVERTINIMO PRINCIPŲ, METODIKOS IR TINKAMUMO KARO AR CIVILINEI KRAŠTO

Detaliau

TURINYS Senolių receptai Žinynas ĮVADAS 5 VAISTINIŲ AUGALŲ RINKIMAS IR RUOŠIMAS 6 VAISTINIŲ PREPARATŲ RUOŠIMAS 7 BLEFARITAS 10 GLAUKOMA 11 KATARAKTA 1

TURINYS Senolių receptai Žinynas ĮVADAS 5 VAISTINIŲ AUGALŲ RINKIMAS IR RUOŠIMAS 6 VAISTINIŲ PREPARATŲ RUOŠIMAS 7 BLEFARITAS 10 GLAUKOMA 11 KATARAKTA 1 TURINYS Senolių receptai Žinynas ĮVADAS 5 VAISTINIŲ AUGALŲ RINKIMAS IR RUOŠIMAS 6 VAISTINIŲ PREPARATŲ RUOŠIMAS 7 BLEFARITAS 10 GLAUKOMA 11 KATARAKTA 13 KONJUNKTYVITAS 16 MIEŽIS 18 AUGALAI, GERINANTYS REGĖJIMĄ

Detaliau

RŪPINAMĖS VAIKO SVEIKATA 2019 M. PAVASARIS Sėkmingai Anglijoje įsikūrusią Astą į Lietuvą sugrąžino vaikai ISSN Kodėl kepurė neapsaugo nuo au

RŪPINAMĖS VAIKO SVEIKATA 2019 M. PAVASARIS Sėkmingai Anglijoje įsikūrusią Astą į Lietuvą sugrąžino vaikai ISSN Kodėl kepurė neapsaugo nuo au RŪPINAMĖS VAIKO SVEIKATA 2019 M. PAVASARIS Sėkmingai Anglijoje įsikūrusią Astą į Lietuvą sugrąžino vaikai ISSN 2538-9297 Kodėl kepurė neapsaugo nuo ausies uždegimo? Ypatinga pavasarinė sloga su čiauduliu

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Marbodex, ausų lašai, suspensija šunims 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 ml yra: ve

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Marbodex, ausų lašai, suspensija šunims 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 ml yra: ve VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Marbodex, ausų lašai, suspensija šunims 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 ml yra: veikliųjų medžiagų: marbofloksacino klotrimazolo deksametazono

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA VETERINARIJOS FAKULTETAS Aistė Vingytė Šunų ir kačių stomatitų, gingivitų ir periodont

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA VETERINARIJOS FAKULTETAS Aistė Vingytė Šunų ir kačių stomatitų, gingivitų ir periodont LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA VETERINARIJOS FAKULTETAS Aistė Vingytė Šunų ir kačių stomatitų, gingivitų ir periodontitų susirgimų analizė Kauno miesto X ir Y veterinarijos

Detaliau

DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Rekomendacijos bendrosios sveikatos priežiūros specialistams Svarbiausios EFP ir ORCA organizuotos 2016 m. Perio dar

DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Rekomendacijos bendrosios sveikatos priežiūros specialistams Svarbiausios EFP ir ORCA organizuotos 2016 m. Perio dar DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Rekomendacijos bendrosios sveikatos priežiūros specialistams Svarbiausios EFP ir ORCA organizuotos 2016 m. Perio darbo grupės žinutės apie dantų ėduonies ir periodonto

Detaliau

Hemlibra, INN-emicizumab

Hemlibra, INN-emicizumab I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 Vykdoma papildoma šio vaistinio preparato stebėsena. Tai padės greitai nustatyti naują saugumo informaciją. Sveikatos priežiūros specialistai turi pranešti

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL PACIENTO POMIRTINIO TYRIMO SKYRIMO AKTO PATVIRTINIMO 2004 m. spalio 21 d. Nr. V-7

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL PACIENTO POMIRTINIO TYRIMO SKYRIMO AKTO PATVIRTINIMO 2004 m. spalio 21 d. Nr. V-7 LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO Į S A K Y M A S DĖL PACIENTO POMIRTINIO TYRIMO SKYRIMO AKTO PATVIRTINIMO 2004 m. spalio 21 d. Nr. V-739 Vilnius 1. T v i r t i n u pridedamus: 1.1. Paciento

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Anesteziologijos reanimatologijos kodavimo naujovės Nomeda Kazakevičiūtė Vilma Uždavinienė Rima Akstinienė VALSTYBINĖ LIGONIŲ KASA VILNIUS, 2016 www.vlk.lt Klinikinio kodavimo naujovės nuo 2017-01-01 6

Detaliau

VILNIUS, 2017

VILNIUS, 2017 VILNIUS, 2017 Higienos instituto Sveikatos informacijos centras Didžioji g. 22, LT 01128 Vilnius Tel. (8 5) 277 3302 Faksas (8 5) 262 4663 www.hi.lt Leidinį parengė: Žilvinė Našlėnė, zilvine.naslene@hi.lt

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETAS LIETUVOS DERMATOVENEROLOGŲ DRAUGIJA RESPUBLIKINĖ KONFERENCIJA DERMATOVENEROLOGIJOS NAUJOVĖS 2015 PROGRAMA 2015 m. gegužės 29-30

VILNIAUS UNIVERSITETAS LIETUVOS DERMATOVENEROLOGŲ DRAUGIJA RESPUBLIKINĖ KONFERENCIJA DERMATOVENEROLOGIJOS NAUJOVĖS 2015 PROGRAMA 2015 m. gegužės 29-30 VILNIAUS UNIVERSITETAS LIETUVOS DERMATOVENEROLOGŲ DRAUGIJA RESPUBLIKINĖ KONFERENCIJA DERMATOVENEROLOGIJOS NAUJOVĖS 2015 PROGRAMA 2015 m. gegužės 29-30 d., Klaipėda PENKTADIENIS 2015 m. gegužės 29 d. 10.00-12.00

Detaliau

KANITERAPIN∏S PAGALBOS CENTRAS

KANITERAPIN∏S PAGALBOS CENTRAS KANITERAPINĖS PAGALBOS CENTRAS PADEDAME SVEIKTI Kaniterapijos ištakos Kaniterapijos istorija rašoma nuo Antrojo pasaulinio karo metų. Kapralas Williamas Wynas karo lauke rado Jorkšyro terjerų kalaitę

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Colvasone 2 mg/ml, injekcinis tirpalas 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 ml yra: veikliosios medžiagos: deksametazono (natrio fosfato)

Detaliau

TURINYS

TURINYS Finansuojama iš Europos socialinio fondo. Projekto vykdytojas: Lietuvos vaikų pulmonologų draugija LIETUVOS VAIKŲ PULMONOLOGŲ DRAUGIJA VILNIAUS UNIVERSITETAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS LIETUVOS

Detaliau

TVIEŠOSIOS

TVIEŠOSIOS VIEŠOJI ĮSTAIGA PRIENŲ LIGONINĖ 2015 M. VEIKLOS ATASKAITA VšĮ Prienų ligoninės direktorė Jūratė Milaknienė PRIENAI 2016 LIGONINĖS MISIJA Teikti prieinamas, mokslu ir pažangiausiomis technologijomis pagrįstas,

Detaliau

HC

HC Hemoraginio cistito sukelto BK viruso po alogeninės kaulų čiulpų transplantacijos gydymas Roberta Petrauskaitė Aktualumas Daugiau kaip 80% suaugusiųjų - nustatoma serologiškai teigiamas BK virusas Latentinis

Detaliau

IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublik

IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublik IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu (Žin., 2002, Nr.

Detaliau

Slide 1

Slide 1 AKTUALŪS VIDAUS LIGŲ KLINIKINIO KODAVIMO KLAUSIMAI Tatjana Golubajeva VALSTYBINĖ LIGONIŲ KASA VILNIUS, 2014 www.vlk.lt PLANAS http://www.vlk.lt/gydymo-istaigoms/ Pagrindinės diagnozės kodavimas Gretutinių

Detaliau

Pažanga gydant vaikų onkologines ligas Lietuvoje

Pažanga gydant vaikų onkologines ligas Lietuvoje Pažanga gydant vaikų onkologines ligas Lietuvoje Vaikų okohematologijos centras Vaikų ligoninė, Vilniaus universiteto Santariškių klinikų filialas Dr. Jelena Rascon 2014-02-15 Vaikų onkohematologinė pagaba

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS FLORKEM 300 mg/ml injekcinis tirpalas galvijams ir kiaulėms 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS FLORKEM 300 mg/ml injekcinis tirpalas galvijams ir kiaulėms 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS FLORKEM 300 mg/ml injekcinis tirpalas galvijams ir kiaulėms 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Kiekviename ml yra: veikliosios medžiagos:

Detaliau

CE Version

CE Version NAUDOJIMO INSTRUKCIJA NELFICON A VIENADIENIAI MINKŠTIEJI KONTAKTINIAI LĘŠIAI NAUDOJIMO INSTRUKCIJA: ŠIAME INFORMACINIAME LAPELYJE YRA SVARBIOS SU PRODUKTO NAUDOJIMU IR SAUGUMU SUSIJUSIOS INFORMACIJOS.

Detaliau

INFORMACIJA SKELBIAMA VIEŠAI Forma patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. 159 (Lietuvos Respu

INFORMACIJA SKELBIAMA VIEŠAI Forma patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. 159 (Lietuvos Respu INFORMACIJA SKELBIAMA VIEŠAI Forma patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. 159 (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos 2015 m. birželio 2 d. įsakymo

Detaliau

ivairios lokalizacijos osteochondropatiju skoliozės reabilitacinio gydymo protokolas.

ivairios lokalizacijos osteochondropatiju skoliozės reabilitacinio gydymo protokolas. PATVIRTINTA VšI Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos Palangos gintaras direktoriaus 2015-02-24 įsakymu Nr. ĮV-15 ĮVAIRIOS LOKALIZACIJOS OSTEOCHONDROPATIJŲ, SKOLIOZĖS REABILITACINIO GYDYMO PROTOKOLAS

Detaliau

Ginčo byla Nr LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL N. J. IR

Ginčo byla Nr LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL N. J. IR Ginčo byla Nr. 2016-00757 LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL N. J. IR UAB PZU LIETUVA GYVYBĖS DRAUDIMAS GINČO NAGRINĖJIMO

Detaliau

Viešoji įstaiga

Viešoji įstaiga Viešoji įstaiga KLAIPĖDOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS CENTRAS PATVIRTINTA Vyriausiojo gydytojo 2019-01-30 įsakymu Nr.11 VŠĮ KLAIPĖDOS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS CENTRO ASMENS DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS

Detaliau

Ar tai galėtų būti ŽIV? Ankstyva ŽIV diagnostika

Ar tai galėtų būti ŽIV? Ankstyva ŽIV diagnostika Ar tai galėtų būti ŽIV? Ankstyva ŽIV diagnostika Padėka JUSTRI tai Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi pelno nesiekianti organizacija, teikianti informaciją užsikrėtusiems ŽIV ir dirbančiais su pacientais,

Detaliau

Ginčo byla Nr LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL S. P. IR

Ginčo byla Nr LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL S. P. IR Ginčo byla Nr. 2018-01673 LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL S. P. IR ERGO LIFE INSURANCE SE GINČO NAGRINĖJIMO 2018 m. gruodžio

Detaliau

Tikslas – padėti mokiniams saugoti ir stiprinti sveikatą, organizuojant ir įgyvendinant priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika

Tikslas – padėti mokiniams saugoti ir stiprinti sveikatą, organizuojant ir įgyvendinant priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika PATVIRTINTA Direktoriaus 2018 m. gruodžio 3 d. įsakymu Nr. V-55 VILNIAUS LOPŠELIS- DARŽELIS,,MAŽYLIS SVEIKATOS STIPRINIMO IR PRIEŽIŪROS PLANAS 2018-2019 m. m. Tikslas padėti ugdytiniams saugoti ir stiprinti

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Ar kanabinoidų preparatai pasižymi priešvėžiniu poveikiu: įrodymais pagrįstas vertinimas Kęstutis Sužiedėlis Nacionalinis vėžio institutas Vilniaus universitetas 2019-04-01 Kababinoidų klasifikacija; Pranešimo

Detaliau

Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr.

Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr. Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr. Paauglystė svarbus gyvenimo laikotarpis, kuris tęsiasi nuo fizinio lytinio brendimo

Detaliau

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai

Microsoft Word - Hiperaktyvus vaikai Hiperaktyvus vaikas Hiperaktyvus vaikas pastoviai aktyvus, impulsyvus, jo judesiai gali būti chaotiški. Jis visada nerimsta sėdėdamas, daug kalba, dažnai neužbaigia pradėtų darbų, pamiršta įsipareigojimus,

Detaliau

1 PROGNOZUOJAMŲ PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO FONDO BIUDŽETO IŠLAIDŲ VAISTINIAM PREPARATUI IXEKIZUMAB (TALTZ), SIŪLOMAM ĮRAŠYTI Į KOMPENSUOJAMŲJŲ VAI

1 PROGNOZUOJAMŲ PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO FONDO BIUDŽETO IŠLAIDŲ VAISTINIAM PREPARATUI IXEKIZUMAB (TALTZ), SIŪLOMAM ĮRAŠYTI Į KOMPENSUOJAMŲJŲ VAI 1 PROGNOZUOJAMŲ PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO FONDO BIUDŽETO IŠLAIDŲ VAISTINIAM PREPARATUI IXEKIZUMAB (TALTZ), SIŪLOMAM ĮRAŠYTI Į KOMPENSUOJAMŲJŲ VAISTŲ SĄRAŠUS, APSKAIČIAVIMO PROTOKOLAS 1. Duomenys apie

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO Forma patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. 159 (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. kovo 27 d įsakymo Nr. V-445 redakcija)

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETAS Nerijus Misonis MIEGO ARTERIJŲ ANGIOPLASTIKOS IR STENTAVIMO ANKSTYVŲJŲ BEI VĖLYVŲJŲ REZULTATŲ IR JIEMS POVEIKĮ DARANČIŲ VEIKSNI

VILNIAUS UNIVERSITETAS Nerijus Misonis MIEGO ARTERIJŲ ANGIOPLASTIKOS IR STENTAVIMO ANKSTYVŲJŲ BEI VĖLYVŲJŲ REZULTATŲ IR JIEMS POVEIKĮ DARANČIŲ VEIKSNI VILNIAUS UNIVERSITETAS Nerijus Misonis MIEGO ARTERIJŲ ANGIOPLASTIKOS IR STENTAVIMO ANKSTYVŲJŲ BEI VĖLYVŲJŲ REZULTATŲ IR JIEMS POVEIKĮ DARANČIŲ VEIKSNIŲ TYRIMAS Biomedicinos mokslai, medicina (06B) Vilnius,

Detaliau

Ibrutinibo efektyvumas ir saugumas po alokklt RP

Ibrutinibo efektyvumas ir saugumas po alokklt RP Ibrutinibo efektyvumas ir saugumas po alokklt 2017.01.11 RP LLL pacientų, recidyvavusių po alo KKLT, prognozė 52 LLL pacientai; 2 metų OS 67%; 5 metų OS 38%. ORR visiems pacientams po pirmo gydymo 45%

Detaliau

PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2017 / Nr POZITRONŲ EMISIJOS IR KOMPIUTERINĖS TOMOGRAFIJOS VERTĖ SERGANTIESIEMS NEVĖŽINĖMIS PLAUČIŲ LIGOMIS Ernesta Bag

PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2017 / Nr POZITRONŲ EMISIJOS IR KOMPIUTERINĖS TOMOGRAFIJOS VERTĖ SERGANTIESIEMS NEVĖŽINĖMIS PLAUČIŲ LIGOMIS Ernesta Bag PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2017 / Nr. 6 63 POZITRONŲ EMISIJOS IR KOMPIUTERINĖS TOMOGRAFIJOS VERTĖ SERGANTIESIEMS NEVĖŽINĖMIS PLAUČIŲ LIGOMIS Ernesta Bagurskienė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS ERGOGEN COMPLEX, injekcinis tirpalas 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 100 ml tirpalo

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS ERGOGEN COMPLEX, injekcinis tirpalas 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 100 ml tirpalo VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS ERGOGEN COMPLEX, injekcinis tirpalas 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 100 ml tirpalo yra: veikliųjų medžiagų: L-histidino L-arginino 400

Detaliau

Klaipėdos miesto suaugusiųjų žmonių gyvensenos ypatumai Dainora Bielskytė, visuomenės sveikatos specialistė, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biu

Klaipėdos miesto suaugusiųjų žmonių gyvensenos ypatumai Dainora Bielskytė, visuomenės sveikatos specialistė, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biu Klaipėdos miesto suaugusiųjų žmonių gyvensenos ypatumai Dainora Bielskytė, visuomenės sveikatos specialistė, Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras Tyrimo vykdytojas: UAB Eurotela Įvadas Daug įvairiausių

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA MEDICINOS FAKULTETAS RADIOLOGIJOS KLINIKA Kęstutis Juška, VI kursas, 16 grupė SKUBIOS PILV

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA MEDICINOS FAKULTETAS RADIOLOGIJOS KLINIKA Kęstutis Juška, VI kursas, 16 grupė SKUBIOS PILV LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA MEDICINOS FAKULTETAS RADIOLOGIJOS KLINIKA Kęstutis Juška, VI kursas, 16 grupė SKUBIOS PILVO ORGANŲ ECHOSKOPIJOS PALYGINAMOJI VERTĖ ĮTARIANT URGENTINĘ

Detaliau

Xarelto, INN-rivaroxaban

Xarelto, INN-rivaroxaban I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 Vykdoma papildoma šio vaistinio preparato stebėsena. Tai padės greitai nustatyti naują saugumo informaciją. Sveikatos priežiūros specialistai turi pranešti

Detaliau

2009 m. liepa Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija Galiu gyventi, Didžioji g LT 01128, Vilnius, tel , faks

2009 m. liepa Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija Galiu gyventi, Didžioji g LT 01128, Vilnius, tel , faks 2009 m. liepa Nevyriausybinių organizacijų ir ekspertų koalicija Galiu gyventi, Didžioji g. 5-303 LT 01128, Vilnius, tel. +370 5 266 1206, faks. +370 5 268 5512, el. p.: koalicija@galiugyventi.lt, www.galiugyventi.lt

Detaliau