ataskaita_visa

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "ataskaita_visa"

Transkriptas

1

2 1 Vaikø linija tai tarnyba, teikianti psichologinæ pagalbà visos Lietuvos vaikams ir paaugliams telefonu, laiðkais ir internetu. Vaikai ir paaugliai gali kreiptis á Vaikø linijà dël ávairiø jiems iðkilusiø sunkumø nesutarimø su draugais, tëvais ar mokytojais, konfliktø, sunkumø moksluose, kai jauèiasi vieniði ar nemylimi, o taip pat dël ávairiø kitø rûpesèiø, kuomet sunku ir norisi pasitarti. Vaikø linija siekia atstovauti vaikø interesus, todël kelia diskusijà visuomenëje apie vaikams aktualias problemas ir siûlo jø sprendimus.

3 2 SVARBIAUSI ÁVYKIAI 2005 M m. birþelio 18 d. Nuo ðios dienos á Vaikø linijà gali prisiskambinti ir Tele2 abonentai m. liepos 1-3 d. Vaikø linijos savanoriø stovykla Þuvinèiuose. Antrà kartà surengtoje stovykloje dalyvavo savanoriai ið Lietuvos (Vilniaus ir Kauno) bei Slovënijos psichologinës pagalbos linijø m. liepos 6 d. Vaikø linijos konsultavimo internetu programa Klausuèio ðalis sulaukë 1000-ojo laiðko m. rugpjûèio d Vaikø linijos atstovai dalyvavo Lietuvos Telefoniniø Psichologinës Pagalbos Tarnybø Asocijacijos (LTPPTA) kasmetinëje konferencijoje Kurðënuose.

4 m. rugsëjo 23 d. LTPPTA surengë koncertà Gyvenimas jëga!, skirtà jaunimo saviþudybiø prevencijai. Koncertuoja grupë Mokinukës m. spalio 7 d. Vaikø linija atðventë 8 gimtadiená. Oficialioji dalis gimtadienio sveèiams pristatoma Vaikø linijos pastarøjø metø veikla.

5 4 Gimtadienio tortas. Vaikø linijos savanoriø himnas m. lapkrièio d. Vaikø linijos konsultantø kvalifikacijos këlimo seminaras Druskininkuose. Seminaro dalyviai ið Vilniaus, Kauno ir Klaipëdos Vaikø linijø.

6 5 Seminaro akimirkos. Seminaro akimirkos. Seminaro sveèiai ið Velso (D.Britanija) psichologinës pagalbos vaikams tarnybø Chris Omarah (NSPCC) ir Jonathan Green (Child Line).

7 6 Seminaro metu iðrinkta pirmoji Vaikø linijos savanoriø taryba m. lapkrièio 22 d. Lietuvos televizijos þiûrovai balsuodami akcijoje Daugiau saulës, daugiau ðviesos ávertino Vaikø linijos pastangas keliant patyèiø mokyklose problemà Vaikø linijos vadovas R.Povilaitis gavo apdovanojimà nominacijoje Uþ dràsà keisti visuomenæ m. gruodþio 17 d. Europos Parlamente buvo priimta deklaracija dël Vaikø linijø Europoje. Deklaracijoje rekomenduojama, kad Europos Sàjungos ðaliø vyriausybës remtø vaikø pagalbos linijas kaip esminæ vaikø apsaugos sistemos dalá.

8 7 SKAMBUÈIAI Á VAIKØ LINIJÀ 2005 m. Vaikø linija sulaukë skambuèiø. Ðis skambuèiø skaièius yra didþiausias nuo pat Vaikø linijos veiklos pradþios 1997m. (1 pav.) 1997m. 1998m. 1999m. 2000m. 2001m. 2002m. 2003m. 2004m. 2005m pav. Skambuèiø skaièius m. Skambuèiø skaièiaus augimas pirmiausiai yra susijæs su padidëjusiomis galimybëmis vaikams ir paaugliams prisiskambinti á Vaikø linijà. Per visus 2005 metus Vaikø linijos veiklà uþtikrino 3 tarnybos Vilniuje, Kaune ir Klaipëdoje (2004 m. Klaipëdos Vaikø linija prie bendro nemokamo numerio prisijungë tik geguþës mënesá). Tai leido prailginti Vaikø linijos darbo laikà iki 10 valandø per dienà, taigi padaugëjo ir galimybiø prisiskambinti. Taip pat galimybes prisiskambinti padidino ir faktas, kad nuo 2005 m. birþelio á Vaikø linijà gali prisiskambinti Tele 2 mobiliojo ryðio abonentai (iki tol ði paslauga buvo prieinama tik turintiems fiksuoto ryðio telefonus bei Bitë Lietuva ir Omnitel abonentams) Mëginimai prisiskambinti á Vaikø linijà 2pav. Pagalbos poreikis Vaikø linijos atsiliepti skambuèiai Vaikø linijos teikiamos pagalbos poreikis yra ypatingai didelis á Vaikø linijà per 2005m. ið viso buvo bandyta paskambinti apie 3,43 mln. kartø, ið kuriø buvo atsiliepta á skambuèius. Dël

9 8 milþiniðko pagalbos poreikio, Vaikø linija ieðko galimybiø padidinti pagalbos prieinamumà ir kvieèia valstybës bei verslo organizacijas prisidëti prie tokios pagalbos plëtros. Vaikø linijos konsultantai per dienà vidutiniðkai atsiliepia á 200 skambuèiø. Vaikø linija yra skirta vaikams ir paaugliams iki 18m. Keleriø metø Vaikø linijos patirtis rodo, kad daþniausiai á linijà skambina paaugliai nuo 12 iki 15m. Ta pati tendencija iðlieka ir 2005 m. skambuèiø statistikoje net 61 proc. skambuèiø yra metø paaugliø, apie 1/3 skambinanèiøjø sudaro 7-11 m. amþiaus vaikai, o kitø amþiaus grupiø skambinanèiøjø skaièius nëra didelis (3 pav.): 61% 1% 1% 30% iki virð 18 7% 3 pav. Skambuèiø pasiskirstymas pagal skambinanèiøjø amþiø (%). Ádomu, kad 2005 m. á Vaikø linijà skambino daugiau berniukø nei mergaièiø (4 pav.) Prieð tai vyravo tendencija, jog mergaitës skambindavo daþniau. 44% 56% Mergaitës Berniukai 4 pav. Skambuèiø pasiskirstymas pagal lytá. Á Vaikø linijà skambinantys vaikai pasakoja apie paèius ávairiausius sunkumus. Daþniausiai minimi vaikø ir paaugliø sunkumai yra susijæ su jø bendravimo, socialine, santykiø sfera daugiausiai vaikø pasakoja apie ávairius sunkumus, nesutarimus santykiuose su kitos ir tos paèios lyties bendraamþiais, su tëvais ar globëjais, su artimu draugu. Nemaþai vaikø pasakoja ir apie tokius sunkumus, kaip priekabiavimas, uþimtumas, mokykloje kylantys sunkumai, sveikatos problemos (5 pav.).

10 9 Santykiai su tëvais/globëjais Santykiai su partneriu/draugu Santykiai su kitos lyties bendraamþiais Santykiai su bendraamþiais bendrai Santykiai su tos paèios lyties bendraamþiais Laisvalaikis/uþimtumas Priekabiavimas Mokslai/mokymasis Konfliktas Seksualinës problemos Santykiai su broliais/seserimis Rûkymas Sveikata fizinë Santykiai su kitais suaugusiais Valgymo problemos pav. Daþniausiai minimi sunkumai (%). Vaikø linija sulaukia nemaþo skaièiaus trumpø skambuèiø, kuriuose nëra kalbama apie koká nors konkretø sunkumà. Prie ðiø skambuèiø priskiriame tokius, kuomet vaikai skambina ir padeda ragelá, tikrindami tarnybà ar neiðdrásdami kalbëti apie tai, kas rûpi, kuomet jie iðdykauja arba keikiasi. Vaikams paprastai yra sunkiau negu suaugusiems kalbëti apie juos neraminanèius dalykus, todël neretai jie apie savo sunkumus signalizuoja kitaip tylëdami, juokaudami ar pan.

11 10 KONSULTAVIMO INTERNETU PROGRAMA KLAUSUÈIO ÐALIS Klausuèio ðalis psichologinio konsultavimo internetu programa, skirta visos Lietuvos vaikams ir paaugliams, kurie nori pasitarti dël jiems iðkilusiø sunkumø. Programa veikia jau pusantrø metø (nuo 2004 m. geguþës mën) ir sparèiai populiarëja vaikø ir paaugliø tarpe. Klausuèio ðalá galima rasti Vaikø linijos interneto svetainëje ( Uþsiregistravæs vaikas ar paauglys gali paraðyti laiðkà Klausuèiui ir papasakoti apie iðkilusius sunkumus. Klausutis tai Vaikø linijos personaþas, kuriam vaikai ir paaugliai gali paraðyti laiðkà ir gauti atsakymà. Á vaikø laiðkus atsako Vaikø linijos konsultantai. Raðydami Klausuèiui, vaikai naudojasi registracijos vardu ir slaptaþodþiu. Tai padeda jiems iðlikti visiðkai anonimiðkiems. Vaiko ar paauglio laiðkai ir Klausuèio atsakymai matomi tik paèiam paraðiusiajam ir konsultuojanèiam savanoriui. Taigi kiti asmenys, lankydamiesi Vaikø linijos svetainëje, jø negali skaityti. Laiðkø skaièiaus augimas 2005 m. Vaikø linija sulaukë 1040 laiðkø internetu, 2004 m. 441 laiðko (6 pav.). Tai ið dalies susijæ su tuo, kad 2004 m. programa veikë tik pusæ metø (nuo geguþës mën.). Kita vertus, nuo pat Klausuèio ðalies gyvavimo pradþios stebimas laiðkø srauto didëjimas. Pvz., 2004 m. gaunamø laiðkø per mënesá vidurkis buvo 55, o 2005 jau m. 2005m. 6 pav. Laiðkø skaièiaus augimas m. Plaèios savanoriø ásitraukimo galimybës Didëjant laiðkø srautui, atsiranda bûtinybë sutelkti didesnes savanoriø pajëgas, kad bûtø atliepta augantiems vaikø ir paaugliø poreikiams. Verta pastebëti, kad konsultavimas internetu savo modernumu patrauklus ne tik vaikams ir paaugliams, bet ir savanoriams. Be to, konsultuojant internetu, savanoriai nëra prisiriðæ prie konkreèios vietos. Jie gali budëti, neiðeidami ið namø arba - kai bûna iðvykæ.

12 m. 2005m. 7 pav. Savanoriai, konsultuojantys internetu. Kaip matyti ið 7 paveikslëlio, 2004 m. vaikus ir paauglius internetu konsultavo 15 Vaikø linijoje dirbanèiø þmoniø, 2005 m. ðis skaièius iðaugo iki 26. Taip pat pailgëjo ir budëjimø laikas m. buvo budima 3 dienas per savaitæ, 2005 m. budima jau kiekvienà dienà. Konsultavimo internetu plëtra 2005 m. Vaikø linija intensyviai bendradarbiavo su Jaunimo linija internetinio konsultavimo klausimais. Parengta abiems linijoms bendra konsultavimo internetu savanoriø mokymo programa. Ði programa sukurta, svarstant galimybæ ateityje turëti bendrà Vaikø ir Jaunimo linijø konsultavimo internetu portalà. Taip pat svarstomos galimybës á konsultavimo internetu veiklà átraukti dar daugiau savanoriø ið ávairiø Lietuvos vietø. Klausuèio ðalies laiðkø analizë Á Vaikø linijos personaþà Klausutá daþniau pagalbos kreipiasi mergaitës (85%) negu berniukai (15%) (8 pav.). 85% 15% Mergaitës Berniukai 8 pav. Laiðkø pasiskirstymas pagal lytá. Daugiau negu pusë laiðkø yra nuo metø amþiaus raðanèiøjø (55%), beveik treèdalá laiðkø paraðë metø paaugliai (31%). Po 7 proc. sudaro laiðkai nuo 7-11 metø vaikø ir vyresniø negu 18 metø (9 pav.).

13 12 31% 7% 7% 55% 7 11 metø metø metø Virð 18 metø 9 pav. Raðanèiøjø amþius. Skirtingai nuo skambuèiø telefonu, laiðkuose vaikai labai retai kada iðdykauja beveik kiekviename laiðke raðantieji pasakoja apie vienokius ar kitokius savo sunkumus. Kaip ir 2004m., vaikai ir paaugliai savo laiðkuose daþniausiai mini santykiø, bendravimo su bendraamþiais, artimiausiais draugais ar tëvais problemas. Daþniausiai laiðkuose minimi sunkumai Procentais Santykiai su bendraamþiais 19,9 % Santykiai su partneriu, draugu 11,6 % Santykiai su tëvais, globëjais 10,8 % Sveikata psichologinë 7,4% Priekabiavimas 4,9% Kaip matyti ið lentelës, 2005 m. nemaþa dalis laiðkø yra apie psichologinës sveikatos sunkumus. Tai daugiausia laiðkai apie vidinæ sumaiðtá, depresiðkà bûsenà. Ðiai kategorijai taip pat priskiriami laiðkai, kuomet vaikai raðo apie savæs þalojimà, nenorà gyventi, blogà emocinæ savijautà dël girtaujanèiø tëvø. Nemaþai laiðkø priskiriama kategorijai Kita, á kurià daþniausiai patenka laiðkai, kuriuose raðantieji teiraujasi kokios nors informacijos apie Vaikø linijà, jos veiklà, konsultantus ir pan. arba dëkoja uþ gautus atsakymus ir suteiktà pagalbà. Apie 5% visø laiðkø yra nuo vaikø ir paaugliø, iðgyvenanèiø krizæ arba galvojanèiø apie saviþudybæ. Vaikø atsiliepimai apie pagalbà internetu: Jauèiuosi, kad gyvenimas specialiai duoda man tokius iðbandymus, bet esu tikra, kad su jûsø pagalba juos áveiksiu... Aèiû, kad padedat... Aèiû, kad man padëjote... Nuo ðiol bandysiu gyventi pati. Galit dþiaugtis padarëte dar vienà þmogø laimingà... Aèiû uþ pagalbà... Að daugybæ problemø iðspredþiau su bûtent Jûsø pagalba. Juk mano amþiuje (manau ir ne tik mano) kyla krûva visokiø problemu", net jei jø ið tiesø nëra. Papraðai mamos padët pakalba kaþkà, kà ir visi ir nieko. O jûsø pagalba visada praverèia. AÈIÛ jums uþ viskà.

14 13 KONSULTAVIMO LAIÐKAIS PROGRAMA VAIKØ PAÐTAS Vaikø paðtas tai Vaikø linijos teikiama psichologinë pagalba vaikams ir paaugliams laiðkais. Ði programa gyvuoja jau 3,5 metø nuo 2002m. balandþio mën. Per 2005 metus Vaikø paðtas sulaukë 26 laiðkø ið ávairiø Lietuvos vietø. Tai yra perpus maþiau negu pernai metais. Ðá laiðkø srauto sumaþëjimà galima bûtø sieti su sparèiai populiarëjanèia konsultavimo internetu programa Klausuèio ðalis. Pagalba internetu yra greitesnë, todël, suprantama, patrauklesnë vaikams ir paaugliams. Vis dël to svarbu, kad vaikai, neturintys galimybës naudotis internetu, gali gauti pagalbà jiems priimtinu bûdu laiðkais. Ðiemet daugiau negu pusë laiðkø Vaikø paðtas sulaukë nuo kaimuose ar maþesniuose miesteliuose gyvenanèiø vaikø (69 proc.). Didþioji dauguma laiðkø buvo gauta nuo mergaièiø. Nuo pat Vaikø paðto ákûrimo pradþios stebima tendencija, kad mergaitës raðo daþniau negu berniukai m. 92 proc. gautø laiðkø buvo raðyti mergaièiø. Raðanèiøjø á Vaikø paðtà amþius 2005 metais svyruoja nuo 11 iki 18 metø. Didþiausia dalis laiðkø buvo gauta nuo 16-18m. amþiaus paaugliø jø laiðkai sudaro net 81 proc. visø laiðkø m. 77 proc. laiðkø buvo nuo tø vaikø, kurie á Vaikø paðtà raðo ne pirmà kartà. Tai rodo, kad vaikai pasitiki tarnyba ir kad Vaikø paðtas atitinka jø poreikius. Daþniausios problemos, apie kurias pasakoja vaikai savo laiðkuose, yra santykiai su artimiausiais draugais ir santykiai su bendraamþiais bendrai (ðie sunkumai buvo minimi 32% ir 20% laiðkø), taip pat santykiai su tëvais. Net 15 proc. paraðiusiøjø savo laiðkuose mini saviþudiðkas mintis, o 7 proc. pasakoja apie iðgyvenamà krizæ. Susidûræ su sunkiomis gyvenimo aplinkybëmis jie bando ieðkoti pagalbos kreipdamiesi á mûsø tarnybà metais á Vaikø paðto veiklà buvo ásitraukæ 8 savanoriai. Daugiausia tai savanoriai, konsultuojantys vaikus ir telefonu, ir laiðkais.

15 14 VAIKØ LINIJOS KONSULTANTAI Vaikø linijoje vaikams ir paaugliams psichologinæ pagalbà teikia specialiai paruoðti konsultantai. Didþioji dalis Vaikø linijos konsultantø yra savanoriai jie dirba Vilniaus ir Kauno Vaikø linijose. Klaipëdos Vaikø linijoje pagalbà teikia Klaipëdos pedagoginës psichologinës tarnybos darbuotojai m. Vaikø linijoje pagalbà vaikams teikë 68 konsultantai (10 pav.). Klaipëda 8 Kaunas 24 Vilnius pav. Budëjusiø konsultantø skaièius 2005m. Vaikø linija nuolat kvieèia á savanoriø gretas ásijungti ávairaus amþiaus ir profesijø þmones. Vaikø linija skiria didelá dëmesá naujø savanoriø konsultantø paieðkai, atrankai ir paruoðimui. Kasmet á tarnybà kreipiasi didelis skaièius þmoniø, norinèiø iðmëginti save savanoriðkoje veikloje. Sëkmingai praëjæ atrankà þmonës turi galimybæ dalyvauti apie 8 mënesius trunkanèiuose mokymuose, kuriø metu bûsimieji konsultantai mokosi ágûdþiø, reikalingø konsultuojant vaikus ir paauglius telefonu, laiðkais ir internetu. Savanoriø konsultantø mokymo programoje nemaþas dëmesys yra skiriamas ir ávairiø specifiniø konsultavimo situacijø aptarimui kaip kalbëtis su agresyviai nusiteikusius vaiku, su vaiku, iðgyvenanèiu krizæ ar netektá, patirianèiu prievartà ar galvojanèiu apie saviþudybæ.

16 15 Nuo Vaikø linijos darbo pradþios 1997 m. iki 2005 m. pabaigos savo norà darbuotis tarnyboje iðreiðkë ir atrankose dalyvavo 701 þmogus, 462 ið jø buvo pakviesti dalyvauti Vaikø linijos mokymuose (11 pav.) Atrankoje dalyvavo Atrinkta mokymams Tapo savanoriais 11 pav. Norinèiøjø ásitraukti á Vaikø linijos veiklà asmenø skaièius m. Vaikø linijos atrankose dalyvavo 79 þmonës, 58 ið jø mokësi ar dar tebesimoko Vaikø linijos parengiamuosiuose kursuose. Savanoriais konsultantais tapo ir vaikus konsultuoti pradëjo 21 asmuo.

17 16 KAMPANIJA NUSTOK TYÈIOTIS 2004 m. vasario mënesá Vaikø linija pradëjo vykdyti kampanijà Nustok tyèiotis. Kampanija yra siekiama skatinti draugiðkus vaikø, suaugusiøjø tarpusavio santykius ir kurti saugià mokyklà, kurioje maþiau patyèiø ir smurto. Kampanijos uþdaviniai: Siekti, kad patyèiø reiðkinys bûtø ávardintas kaip viena svarbiausiø problemø Lietuvos mokyklose; Siekti, kad valstybës institucijos aktyviai dalyvautø diegiant moderniausias smurto prevencijos programas Formuoti nuostatà, kad patyèios yra nenormalus reiðkinys, kurio mastà galima þenkliai sumaþinti; Mokyti mokyklø bendruomenes moderniø patyèiø prevencijos metodø; Informuoti visuomenæ apie patyèiø mastà bei efektyvias patyèiø prevencijos programas. Kampanijà Nustok tyèiotis sudaro ðios veiklos: 1. Patyèiø problemos këlimas Patyèios Lietuvos mokyklose yra pasiekusios milþiniðkà mastà. Taèiau ði problema dar nëra pripaþástama kaip viena svarbiausiø mokyklø problemø. Tai, kad nëra sistemingai diegiamos efektyvios patyèiø ir agresyvaus elgesio prevencijos programos, patvirtina ðá teiginá. Vaikø linija ávairiomis priemonëmis siekia parodyti, kad patyèiø problemas reikia spræsti neatidëliojant m. Vaikø linija parengë ir iðplatino du praneðimus spaudai apie kampanijà Nustok tyèiotis. Ðia kampanija aktyviai domëjosi nacionalinë ir regioninë þiniasklaida. Vaikø linijos iniciatyva spræsti patyèiø problemà 2005 m. buvo paminëta 41 straipsnyje, 3 kartus TV laidose, 5 radijuje, ið viso 49 kartus.

18 17 Dalyvavimas renginiuose, praneðimai Data Renginys, vieta Respublikinë konferencija Ar esi saugus? Veiksmo savaitë, Mokytojø namai, Vilnius Spaudos konferencija, skirta akcijos Geguþë mënuo be smurto prieð vaikus pristatymui, Vilnius Tarptautinis seminaras Saviþudybiø prevencija: Lietuvos ir Danijos patirtis, Vilnius Diskusija apie patyèias ir jø prevencijà su A.Vienuolio gimnazijos moksleiviais Praneðimas Praneðimas Patyèiø prevencijos galimybës mokykloje (J.Valiukevièiûtë) Dalyvavimas renginiuose, skirtuose draugiðkos mokyklos kûrimui (J.Valiukevièiûtë) Praneðimas Prievarta prieð vaikus (J.Valiukevièiûtë) Praneðimas Vaikø suicidinio elgesio prevencija (R.Povilaitis) Dalyvauja J.Valiukevièiûtë Paroda Baltmedica, parodø rûmai Litexpo Apvalaus stalo diskusija Draugiðka mokykla saugi mokykla, Vilniaus mokytojø namai Konferencija Bendruomenës sveikatos saugos pagrindai, Joniðkis Molëtø ðvietimo centras Apskritojo stalo diskusijakaip iðvengti agresijos mokykloje?, Ðvietimo ir mokslo ministerija Konferencija Sveika aplinka kuria sveikà þmogø, Kelmë Akcija Mes prieð smurtà tarp vaikø, KTU studentø atstovybë Konferencija Sustabdykime agresijà ir smurtà mokykloje, Vilkaviðkis Praneðimas Patyèiø ir agresyvaus elgesio prevencija (R.Povilaitis) Vaikø linijos pozicijos pristatymas (R.Povilaitis) Praneðimas Stresas ir prievarta (R.Povilaitis) Seminaras moksleiviams Apie patyèias (J.Valiukevièiûtë) Vaikø linijos pozicijos pristatymas (R.Povilaitis) Praneðimas Stresas ir prievarta (R.Povilaitis) Dalyvavimas akcijoje (D.Samoðkaitë) Praneðimas Ar galima sustabdyti agresijos epidemijà? (R.Povilaitis) 2. Metodinës medþiagos rengimas Vaikø linija yra parengusi ávairios informacinës medþiagos vaikams, tëvams, suaugusiesiems apie patyèias ir jø prevencijà m. iðleisti lankstinukai vaikams Patyèios. Jungtinës Karalystës ir Nyderlandø karalystës ambasadø paramos dëka rengiama ir 2006 m. planuojama iðleisti metodinë knyga Patyèiø prevencija mokyklose. Ðiame leidinyje bus

19 18 pateikiamos struktûruotos þinios apie patyèias, apraðomi ávairiose pasaulio ðalyse naudojami metodai, padedantys maþinti patyèiø mastà mokyklose bei pateikiamos gairës, kaip efektyviai vykdyti patyèiø prevencijà, á jà átraukiant visus mokyklos bendruomenës narius administracijà, moksleivius, mokytojus bei tëvus. 3. Seminarai Patyèios ir jø prevencija mokykloje 2005 m. Vaikø linijos darbuotojai ávairiose Lietuvos vietose surengë 36 seminarus tema Patyèios ir jø prevencija mokyklose. Tai mokymo seminarai, skirti aktualizuoti priekabiavimo problemà, keisti klaidingas visuomenës nuostatas apie patyèiø reikðmæ ir poveiká vaikams, aptariant pagrindinius patyèiø prevencijos mokyklose principus. Ðie seminarai vedami nuo kampanijos pradþios ir susilaukë didelio mokyklø susidomëjimo. Nuo kampanijos vykdymo pradþios Vaikø linija surengë apie 60 seminarø ðia tema ir á seminarus sukvietë daugiau kaip 1500 specialistø. Seminarø Patyèios ir jø prevencija mokyklose vietos Apskritis Savivaldybës Alytaus Varënos r., Lazdijø r., Alytaus r.; Kauno Kauno m., Jonavos r., Prienø r., Raseiniø r., Kauno r.; Klaipëdos Skuodo r.; Marijampolës Ðakiø r., Marijampolës, Kazlø Rûdos; Panevëþio Panevëþio m., Pasvalio r., Kupiðkio r., Rokiðkio r.; Ðiauliø Ðiauliø r., Kelmës r., Radviliðkio r., Joniðkio r.; Tauragës Ðilalës r.; Utenos Anykðèiø r., Molëtø r., Zarasø r., Ignalinos r., Utenos r.; Vilniaus Elektrënø, Ðvenèioniø r., Trakø r., Ðirvintø r., Vilniaus m., Vilniaus r., Ukmergës r. Joniðkis Ðilalë Radviliðkis Kelmë Jurbarkas Marijampolë Raseiniai Ðakiai Ðiauliai Kazlø rûda Kaunas Ukmergë Prienai Pasvalys Panevëþys Anykðèiai Jonava Kupiðkis Elektrënai Molëtai Vilnius Trakai Rokiðkis Zarasai Utena Ðvenèionëliai Ðirvintos Ignalina Ðvenèionys

20 m. ðiuose seminaruose dalyvavo daugiau kaip 900 ávairiø srièiø specialistø, dirbanèiø su vaikais daugiausiai pedagogai, socialiniai pedagogai, mokyklø ar kitø ástaigø administracijos darbuotojai, psichologai. Mokymuose dalyvavo maþdaug 420 ástaigø darbuotojai. Tai þmonës, daugiausia dirbantys mokyklose, ikimokyklinio ugdymo ástaigose, papildomo ugdymo ástaigose, Vaiko teisiø apsaugos tarnybose ir pan m. taip pat planuojama rengti seminarus apie patyèiø prevencijà. Seminarø metu daugiau dëmesio bus skiriama ne vien temos aktualumui ir gilesniam supratimui, bet ir praktiniams ðios problemos sprendimo bûdams, konkreèios mokyklos prevencijos programos kûrimui. Seminarø dalyviø atsiliepimai: Aèiû! Kilo daug minèiø. Jauèiu stiprø palaikymà, kad esame ne vieniði ir galime patys teikti pagalbà. Suþinojau, kad patyèios labai didelë mokiniø problema, kas iki tol galbût taip ir neatrodë. Supratau, kad tai labai aktuali problema. Visada galvojau, kad patyèios tai tik smulkmena. Suþinojau metodus, kaip padëti vaikams, kaip bendradarbiauti. Svarbiausia tai, kad buvo pasiûlytas sprendimo bûdas ðiai sudëtingai problemai spræsti. Tema seminaro gana aktuali ir problemos, su kuriomis susiduriama mokyklose ðia tema, yra gana didelës ir jos yra pasaulinio lygio.

21 20 INTERNETO SVETAINË Nuo 2004 m. balandþio mën. veikia nauja Vaikø linijos interneto svetainë Þaismingo dizaino interneto svetainë yra skirta vaikams ir paaugliams, ieðkantiems psichologinës pagalbos, tëvams ir pedagogams, o taip pat savanoriams, ieðkantiems, kur save realizuoti. Per 1,5 gyvavimo metø Vaikø linijos svetainë sparèiai plëtësi ir pilnëjo. Ðiai dienai èia galima rasti ne tik Vaikø linijos naujienas, praneðimus spaudai, metines veiklos ataskaitas, naudingos informacijos savanoriams, tëvams ir pedagogams, bet ir pasiskaityti tris Vaikø linijos iðleistas knygeles Europos psichologinës pagalbos linijos vaikams ir jaunimui. Praktinës rekomendacijos, Kà pasakoja vaikai. Vaikø linijos patirtis bei Apie priekabiavimà. Ðioje svetainëje veikia konsultavimo internetu programa Klausuèio ðalis. Taip pat vaikai ir paaugliai puslapyje gali rasti jau parengtø rekomendacijø, kaip tvarkytis su ávairiais sunkumais: patyèiomis, prievarta, egzaminø stresu ar vieniðumu. Svetainës Diskusijø skyrelyje vaikai ir paaugliai gali dalyvuti diskusijose Kodël vaikai tyèiojasi vieni ið kitø?, Kas yra tikras draugas? ir Kodël sunku susirasti vaikinà ar merginà? Svetainëje galima susipaþinti su 2004 ir 2005 metais þiniasklaidoje pasirodþiusiais straipsniais apie Vaikø linijos veiklà. Besidomintiems patyèiø reiðkiniu, svetainëje galima rasti daug ir ávairios informacijos vaikams, tëvams ir pedagogams apie patyèias. Visi norintys gauti Vaikø linijos naujienas, gali jas uþsiprenumeruoti internetu m. pabaigoje buvo apie 900 þmoniø (daugiausia tai pedagogai, kiti mokyklø ar ugdymo ástaigø darbuotojai), uþsisakiusiø naujienas.

22 21 Apsilankiusieji Vaikø linijos interneto puslapyje turi galimybæ palikti savo atsiliepimus apie svetainæ bei apie Vaikø linijos paslaugas: Ðis puslapiukas yra ðaunus!!!! Be to jame galima suþinoti daug informacijos!!! :) Jûsø Vaikø linijoje galiu daug ko paskaityti ir paraðyti. Èia tikrai ne nuobodu. Labutukas, kà tik netyèia uþkliuvau, èia jauku, apsilankiau èia net að, kuriam pagalbos visai nereikia. Ir paklausiau tik smulkmenëlës nors ið smulkmenëliø susideda didelë ir sunki problema. Siûlyèiau èia ateiti ir tiems, kuriems reikia iðspræsti tik maþiausià smulkmenëlæ, kol dar gyvuoja ðis puslapis. Lenkiuosi tiems, kas já sukûrë. Ðaunu, kai gali kaþkam pasipasakoti, paklausti patarimo ir kai matai, kad daugybë vaikø yra panaðiø á tave: panaðiai màstanèiø, su tokiomis paèiomis problemomis. Tiesiog tada yra lengviau :) Aèiû jums labai, jûs man padëjote net gi tada kai man buvo labai labai sunku, bet jûs man padëjote iðspræsti ávairius klausimus ir padaryti kad man paèiai bûtø geriau. Labai jums aèiû. Jûs ðaunûs!!!!!!!! Tikiuosi gauti jûsø atsakymà nes nusiunèiau laiðkutá á Klausuèio ðalá. Jau ne pirmà ir ne antrà :) Viskas tiesiog ðaunu, ðitoj svetainëj, tik labai prailgsta laukti atsakymø. Sëkmës.

23 22 ÞINIASKLAIDOJE Vaikø linija apie savo veiklà, teikiamà pagalbà ir aktualias vaikø problemas stengiasi informuoti visuomenæ. Ðiuo tikslu yra leidþiama ávairi informacinë medþiaga, rengiami praneðimai þiniasklaidai, dalyvaujama diskusijose, konferencijose, renginiuose, bendraujama su þurnalistais. Vaikø linija 2005 metais buvo minima 95 straipsniuose spaudoje ir internete bei 10 radijo ir televizijos laidø. Apie Vaikø linijà spaudoje ir internete Data Þiniasklaidos priemonë Laikinoji sostinë Naujas rytas Kauno diena Këdainiø garsas Bûdas þemaièiø Ðvenèioniø kraðtas BNS Delfi.lt Omni.lt Takas.lt Respublika Panevëþio balsas Praneðimas ir pastabos Straipsnis Telefono ragelyje vaikø pagalbos ðauksmas. Straipsnyje informuojama apie Vaikø linijos teikiamà pagalbà, vaikø minimas problemas. Straipsnis Paramai ir rëmimo projektams skyrë beveik 3 mln. Lt. Raðoma, kad Lietuvos telekomas skyrë paramà LTPPTA (Lietuvos telefoniniø psichologinës pagalbos tarnybø asociacijos). Straipsnis Vieniðumas aplanko ir ðeðiametá, ir paauglá. Straipsnyje raðoma apie Kauno Vaikø linijà. Straipsnis Psichologinë pagalba vaikams, kuriame minima VL. Praneðimas Mûsø ástaigoje akcija, kuriame minimas VL numeris. Straipsnis Lietuvos telekomas. Raðoma, kad Lietuvos telekomas skyrë lëðø LTPPTA veiklai paremti. Straipsnis Sparèiai daugëja skambuèiø á jaunimo ir vaikø psichologinës pagalbos linijas. Praneðime informuojama apie skambuèiø á Vaikø linijà ir Jaunimo linijà skaièiaus padidëjimà. Straipsnis Psichologinæ pagalbà telefonu teikianèios tarnybos gali netekti finansavimo. Praneðime aptariamas Vaikø linijos veiklos finansavimas. Straipsnis Sparèiai daugëja skambuèiø á jaunimo ir vaikø psichologinës pagalbos linijas. Raðoma, kad skambuèiø á psichologinës pagalbos linijas padaugëjo 4 kartus. Straipsnis Sparèiai daugëja skambuèiø á jaunimo ir vaikø psichologinës pagalbos linijas. Raðoma, kad skambuèiø á psichologinës pagalbos linijas padaugëjo 4 kartus. Straipsnis Psichologinës pagalbos linijoms trûksta lëðø. Straipsnis Psichologinës pagalbos telefonu praðoma vis daþniau.

24 Lietuvos rytas, priedas Sveikatos gidas Rinkos aikðtë Suvalkietis Kaiðiadoriø aidai Tëvynë Suvalkietis Klaipëda, priedas Sveikatos ritmas Ðilalës artojas Utenos diena Delfi.lt Omni.lt Mûsø kraðtas Pakruojo kraðtas Vienybë Lietuvos rytas Laikinoji sostinë Straipsnis Kûno ligos daugeliui yra svarbesnës nei dvasios negalios. Straipsnis Jei negirdi tëvai skambinkite á pagalbos linijas. Straipsnis Telefoninës psichologinës tarnybos populiarios. Raðoma apie augantá Vaikø linijos populiarumà. Straipsnis Apie Vaikø linijà ir Jaunimo linijà. Straipsnis Egzaminø stresas ir kaip já áveikti. Straipsnis Psichologinës pagalbos linijos vis reikalingesnës. Straipsnis Uþ blogus santykius su tëvais. Straipsnis Padëkime vieni kitiems. Straipsnis Saviþudþiams reikia psichologinës pagalbos. Straipsnis Vaikø linija gavo lëðø tæsti Nustok tyèiotis kampanijà. Straipsnis Moksleiviø smurto maþinimu susirûpino Nyderlandø ambasada. Straipsnis Moksleiviø smurto maþinimu susirûpino Nyderlandø ambasada. Straipsnis Moksleiviø smurto maþinimu susirûpino Nyderlandø ambasada. Straipsnis Vaikø linija gavo lëðø tæsti Nustok tyèiotis kampanijà. Straipsnis Olandai padës kovoti su patyèiomis Lietuvos mokyklose. Straipsnis Vaikø patyèios vis aðtrëjanti problema Suvalkietis Straipsnis Kaip kovoti su patyèiomis Takas.lt Respublika Rinkos aikðtë Praneðimas Vaikø linija gavo lëðø tæsti Nustok tyèiotis kampanijà. Straipsnis Nustok tyèiotis. Straipsnis Dràsus þingsnis Ðvietimo naujienos Straipsnis Patyèios teisybë ir prasimanymai Merkio kraðtas Praneðime Seminarai. Informuojama, kad Vaikø linija

25 Zarasø kraðtas Klaipëda Lietuvos rytas, priedas Sostinë Klaipëda Ðilalës artojas Kupiðkënø mintys surengs 30 seminarø mokykloms apie vaikø patyèiø problemas. Straipsnis Nustok tyèiotis. Straipsnis Realybës ðou mada pasiekë ir mokyklà. Straipsnis Patyèias kenèianèius moksleivius gelbës psichologai. Straipsnis Jaunimà gelbsti telefono ragelis. Straipsnyje raðoma apie Klaipëdos Jaunimo linijà ir Klaipëdos Vaikø linijà. Praneðimas Geguþës mënuo be smurto prieð vaikus. Straipsnis Geguþë mënuo be smurto prieð vaikus Lietuvos rytas Straipsnis Þiaurumas psichiatro ir psichologo akimis (97) Kupiðkënø mintys Dainavos þodis Ðilalës artojas Ðilokarèema Delfi.lt Omni.lt Slauga. Mokslas ir praktika The Baltic Times Lietuvos rytas, priedas Sostinë Respublika Anykðta Lietuvos rytas, priedas Sostinë Ukmergës þinios Straipsnis Patyèios mokykloje nematoma epidemija. Straipsnis Mokyklose bûtina patyèiø ir priekabiavimo prevencija. Straipsnis Vyko seminaras mokyklø socialiniams pedagogams. Straipsnis Prieð smurtà ir smurtautojus. Straipsnis Psichologinës pagalbos poreikis 20 kartø virðija tarnybø galimybes. Straipsnis Psichologinës pagalbos poreikis 20 kartø virðija tarnybø galimybes. Straipsnis Priekabiavimas ir jo prevencija mokykloje. Straipsnis Suicide epidemic persists. Straipsnis Egzaminø maratonas sunkia abiturientø jëgas. Praneðimas 1 sakiniu: Pagalba, kuriame pateikiama trumpa skambuèiø á Vaikø ir Jaunimo linijas statistika. Straipsnis 1,2 milijono vaikø pernai ieðkojo psichologo. Straipsnis Padeda ne visiems, kuriame raðoma, jog skambuèiø á Vaikø linijà bei Jaunimo linijà skaièius yra didesnis negu galimybës atsiliepti. Straipsnis Psichologinës pagalbos poreikis pranoksta telefoniniø tarnybø galimybes.

26 Mûsø þodis Delfi.lt Valstieèiø laikraðtis Delfi.lt Takas.lt Takas.lt Ðiaurës rytai Banga Lietuvos rytas Kauno diena Merkio kraðtas Respublika Lietuvos rytas/sveikatos gidas Alytaus naujienos Gimtoji þemë Panevëþio rytas Naujasis Gëlupis Santaka Pamarys Straipsnis Pramuði ledà, rasi sidabrà... Straipsnis Daþna vaiko psichologiniø problemø prieþastis televizija ir kompiuteris. Straipsnis Vaikai suaugusiøjø aistrø aukos. Straipsnyje raðoma apie seksualinæ prievartà prieð vaikus. Straipsnis Populiarëja psichologinë pagalba telefonu. Straipsnis Vaikø linija kvieèia dirbti savanorius. Straipsnis Vaikø linija ieðko galimybiø padëti kuo daugiau vaikø. Praneðimas Ðalyje: Vaikø linija. Praneðama apie didþiulá bandymø prisiskambinti á Vaikø linijà skaièiø. Praneðimas Ðiandien Pasaulinë saviþudybiø prevencijos diena. Straipsnis Savanoriams paaugliø bëdos ir keiksmaþodþiai. Straipsnis Bëdklausiai konsultuoja meilës, gyvenimo prasmës klausimais. Praneðimas Vaikø linija. Straipsnis BALTMEDICA-2005 praneðimø programa. Straipsnis BALTMEDICA-2005 praneðimø programa. Straipsnis Paroda. Straipsnis Patyèios ir priekabiavimas: ar bûtina su tuo kovoti?. Straipsnis Savanoriams paaugliø bëdos ir keiksmaþodþiai. Straipsnis Þinià apie draugiðkos mokyklos kûrimà sutarta skleisti kuo garsiau. Straipsnis Dëmesio stoka jaunà þmogø gali pastûmëti saviþudybën. Straipsnis Ar efektyvi psichologinë pagalba telefonu? Respublika Delfi.lt Straipsnis Kaip mokyklose sukurti draugiðkus santykius? Straipsnis Tariamasi, kaip maþinti agresijà mokyklose Takas.lt Bûdas þemaièiø Straipsnis Ðvietimo ministerijoje aptartos agresijos mokyklose maþinimo priemonës. Praneðimas Narkomanijos prevencijos savaitë: tik kalbama ar ir daroma?.

27 Lietuvos aidas Ðiauliø kraðtas Omni.lt Kelmës kraðtas Kelmës kraðtas Kauno diena Naujasis Gëlupis Delfi.lt Santaka Omni.lt Takas.lt Delfi.lt Lietuvos rytas, TV antena Santaka Bièiulis Klaipëda Delfi.lt Kauno diena Straipsnis Europos narkotikø prevencijos savaitë: Kalbëkime apie narkotikø þalà!. Straipsnis Daugiau kaip pusë vaikø mokykloje patiria kanèias. Straipsnis Tyrimas Kelmës rajone: dauguma vaikø mokyklose patiria stresà. Straipsnis Deðimtmeèiai jau pradeda rûkyti. Straipsnis Daugiau kaip pusë vaikø mokykloje patiria kanèias. Straipsnis Agresija mokyklose nesulaukia atkirèio. Straipsnis Kelmës rajone dauguma vaikø mokyklose patiria stresà. Straipsnis Daugelis mokyklø slepia smurto, patyèiø atvejus, kad nenukentëtø geras vardas. Praneðimas Konferencijoje prieð smurtà ir agresijà. Straipsnis Visuomenë pagaliau ima pripaþinti patyèiø problemà. Straipsnis Visuomenë pagaliau ima pripaþinti patyèiø problemà. Straipsnis Visuomenë pagaliau ima pripaþinti patyèiø problemà. Straipsnis Daugiau saulës tamsø rudená. Straipsnis Dràsiai ávardijus problemas, bus lengviau keistis ir keisti. Straipsnis Vieniems patyèios gyvenimo norma, kitiems tragedija ir skaudulys, teigia Lietuvos ðviesuolio nominantas. Straipsnis Seksualinis vaikø iðnaudojimas lyg vëþys. Straipsnis Seksualinis vaikø iðnaudojimas lyg vëþys. Straipsnis Ávertinta nesavanaudiðka veikla. Dalyvavimas televizijos ir radijo laidose LTV, laida Labas rytas LTV, laida Tele Bim Bam LR1, laida Ryto garsai LR1, laida Akiraèiai Pokalbis su Vaikø linijos savanoriø vadove Jurgita Valiukevièiûte apie smurto tarp vaikø problemà. Laidoje buvo kalbama smurto prieð vaikus tema. Dalyvavo Vaikø linijos savanoriø vadovë Jurgita Valiukevièiûtë. Laidoje kalbama apie psichologinæ pagalbà telefonu. Diskusija Smurtas prieð vaikus, kurioje dalyvavo Gintautas

28 Pûko TV, informacinëpramoginë laida Sveiki gyvi" TV3, laida Nomeda M1, M1 Plius þinios LR1, laida Ryto garsai LTV Vilniaus radijo studija Sakalauskas, Rimantë Ðalaðevièiûtë, Robertas Povilaitis. Kauno Vaikø linijos vadovë Diana Skemundrienë pristatë Vaikø linijos veiklà. Laidoje apie patyèias tarp vaikø dalyvavo Vaikø linijos savanoriø vadovë Jurgita Valiukevièiûtë. Praneðimas apie smurtà ir patyèias mokyklose. Interviu su Vaikø linijos vadovu Robertu Povilaièiu. Diskusija apie smurtà mokykloje, kurioje dalyvavo Algimantas Ðimaitis, Snieguolë Matonienë, Robertas Povilaitis. Akcijoje Daugiau saulës, daugiau ðviesos apdovanojimà uþ iniciatyvà maþinti patyèiø paplitimà mokyklose gavo Vaikø linijos vadovas Robertas Povilaitis. Pokalbis su Robertu Povilaièiu apie smurtà tarp vaikø, patyèias ir Vaikø linijà.

29 28 PRANEÐIMAI SPAUDAI Augantis psichologinës pagalbos skambuèiø skaièius linijø finansavimui neatsiliepia Jau metus vienodais numeriais visoje Lietuvoje veikianèios psichologinës pagalbos tarnybos Vaikø linija ir Jaunimo linija per 2004 metus atsakë nuo 2 iki 4 kartø daugiau skambuèiø. Skambuèiø á Vaikø linijà skaièius nuo 22.9 tûkst. (2003 m.) iðaugo iki 49 tûkst. (2004 m.), tuo tarpu Jaunimo linijos nuo 24.5 tûkst. iki tûkst. Pasak Lietuvos telefoniniø psichologinës pagalbos tarnybø asociacijos (LTPPTA) prezidento Lino Sluðnio, Vaikø linija bei Jaunimo linija yra populiariausios psichologinæ pagalbà telefonu teikianèios linijos Lietuvoje. Taèiau, pasak L.Sluðnio, auganèios linijø veiklos apimtys neturi átakos jø finansavimui. LTPPTA prezidento teigimu, Vaikø linijos bei Jaunimo linijos veikla iki ðiol daugiausiai buvo finansuojama uþsienio rëmëjø. Lietuvai tapus ES nare, uþsienio rëmëjai mano, kad valstybë turëtø pati rûpintis savo socialiniø problemø sprendimu. Tuo tarpu 8-us metus veikianti Vaikø linija ir 14- tus skaièiuojanti Jaunimo linija ið Lietuvos institucijø sulaukia daugiausia tik þodinio pritarimo. LR Socialinës apsaugos ir darbo ministerija apmoka vaikø ir jaunimo skambuèius nemokamais psichologinës pagalbos telefonais, taèiau ðiais metais ministerijos skiriamø lëðø tarnybø veiklai palaikyti uþtenka vos keletui savaièiø. Pasak L.Sluðnio, valstybinës institucijos pripaþásta, kad linijos, teikdamos operatyvià psichologinæ pagalbà, atlieka saviþudybiø bei vaikø tarpusavio tyèiojimosi problemø prevenciná darbà. Pagal saviþudybiø statistikà Lietuva uþima pirmàjà vietà pasaulyje, tuo tarpu pagal vaikø tarpusavio tyèiojimosi rodiklá 1 vietà tarp 36 Europos valstybiø. Abu ðie rodikliai neigiamai reprezentuoja Lietuvà, taèiau valdþios institucijos jø sprendimui neskiria iðskirtinio dëmesio, sako L.Sluðnys. Psichikos sveikatos specialistai jau seniai reiðkia susirûpinimà stringanèia nacionaline saviþudybiø prevencijos programa, kurios ágyvendinimà kuruoja Sveikatos apsaugos ministerija m. numatyta programa iki ðiol ágyvendama epizodiðkai, ið biudþeto finansuojamos tik atskiros strategijos dalys. Tuo tarpu vaikø tarpusavio tyèiojimosi problema, su kuria Skandinavijos valstybës pradëjo tvarkytis dar prieð kelis deðimtmeèius, apskirtai neturi parengtos nacionalinës prevencijos programos. Vaikø linijos ir Jaunimo linijos vadovai dþiaugiasi, kad Lietuvoje atsiranda privaèiø rëmëjø, suprantanèiø psichologinës pagalbos telefonu svarbà. Jau treèius metus ið eilës 50 tûkst. Lt tarnybø veiklai vystyti skiria AB Lietuvos Telekomas. Jeigu pavyktø pritraukti daugiau tokiø rëmëjø, tarnybos galëtø lengviau atsikvëpti ir skirti daugiau dëmesio tiesioginiam savo tikslui pagalbai vaikams ir jaunimui, sako L.Sluðnys.

30 29 Vaikø linija gavo lëðø tæsti Nustok tyèiotis kampanijà Praëjusiais metais surengusi 20 seminarø mokykloms apie vaikø patyèiø problemos sprendimà, Vaikø linija ðiemet iki birþelio mën. surengs dar 30 renginiø specialistams, dirbantiems su vaikais. Pirmieji seminarai ávyks Ðiauliø rajono, Elektrënø, Varënos, Ðakiø, Ðvenèioniø rajonuose. Pasak Vaikø linijos Vilniaus tarnybos vadovo Roberto Povilaièio, seminarø tikslas atkreipti mokykloje dirbanèiø specialistø dëmesá á priekabiavimo reiðkiná, jo paplitimà, skatinti ieðkoti bûdø, kaip tvarkytis su patyèiomis, suteikti teoriniø þiniø ir praktiniø ágûdþiø, kovojant prieð agresyvø elgesá mokyklose. Patyèios arba priekabiavimas tai tyèinis, pasikartojantis agresyvus vaikø ir paaugliø elgesys, nukreiptas á silpnesná bendraamþá su tikslu sukelti jam fiziná arba emociná skausmà. Priekabiavimas pasireiðkia erzinimu, pravardþiavimu, daiktø atiminëjimu, tyèiojimusi, muðimu, ignoravimu, apkalbinëjimu ir panaðiais veiksmais, sako R.Povilaitis. R.Povilaièio teigimu, priekabiavimas Lietuvos mokyklose yra pasiekæs epidemijos màstà m. Pasaulinës Sveikatos Organizacijos atlikto tarptautinio tyrimo duomenimis, Lietuva tarp 35 ðaliø uþima pirmà pozicijà pagal vaikø, ið kuriø tyèiojamasi, skaièiø. Ðio tyrimo duomenimis net apie du treèdalius Lietuvos vaikø patiria patyèias, tuo tarpu Ðvedijoje bendraamþiø agresyvumà patiria tik vienas ið ðeðiø vaikø. Uþsienio ðaliø patirtis árodo, kad, ágyvendinant specialias programas, ámanoma þenkliai sumaþinti patyèiø lygá mokyklose. Pasak Vaikø linijos Vilniaus tarnybos vadovo, 2004 m. pradþioje Lietuvos mokyklose pradëta ágyvendinti kampanija Nustok tyèiotis tik patvirtino ðios problemos aðtrumà. Beveik 0.5 tûkst. Vaikø linijos rengtuose seminaruose dalyvavusiø socialiniø pedagogø, psichologø, mokytojø bei administracijos darbuotojø patvirtino, jog jie neturi aiðkiø metodiniø gairiø, kaip spræsti ðià iðplitusià problemà. Galimybæ ðiemet pratæsti Nustok tyèiotis kampanijà sudarë Karaliðkosios Nyderlandø ambasados skirta 10,6 tûkst. EUR parama. Tenka apgailestauti, kad valstybinës institucijos vis dar nemato patyèiø reiðkinio epidemijos, nes keliø ministerijø rengiamoje programoje prieð vaikø prievartà, kuriai numatytas 3,2 mln. Lt biudþetas, patyèiø problemos sprendimui trejiems metams buvo numatyta tik 10 tûkst. Lt, sako R.Povilaitis. Greta pagrindinës savo funkcijos psichologinës pagalbos teikimo telefonu Nustok tyèiotis kampanijà ágyvendinanèià Vaikø linijà remia ir AB Lietuvos telekomas bei Socialinës apsaugos ir darbo ministerija. Psichologinæ pagalbà vaikams ir paaugliams teikianti Vaikø linija, vienijanti tris tarnybas Vilniuje, Kaune ir Klaipëdoje, per pastaruosius metus itin iðplëtë savo programas: dvigubai pailgino konsultavimo laikà, pradëjo teikti konsultacijas internetu inicijavo ir ágyvendino programà Nustok tyèiotis, skatinanèià kovoti su vaikø tarpusavio tyèiojimosi ir priekabiavimo problema mokyklose.

31 30 Psichologinës pagalbos poreikis 20 kartø pranoksta telefoniniø tarnybø galimybes Á psichologinës pagalbos tarnybas bandoma prisiskambinti 20 kartø daugiau, nei leidþia ðiø tarnybø galimybës. Praëjusiais metais á Vaikø linijà ( ) ið maþdaug 1,2 mln. skambinusiø vaikø prisiskambino tik 50 tûkst., Jaunimo linijos ( ) savanoriai ið 1 mln. skambinusiø galëjo iðklausyti 113 tûkst. þmoniø. Telefoninës psichologinës pagalbos tarnybos siekia atkreipti visuomenës dëmesá á milþiniðkà psichologinës pagalbos poreiká, sako Jaunimo linijos vadovas Paulius Skruibis. Þmonës stebisi dël smurto ir saviþudybiø protrûkio tarp vaikø ir jaunimo, taèiau ar tai toks keistas dalykas, jei pagalba, kurià gali pasiûlyti visuomenë yra kartø maþesnë, nei jos poreikis, priduria jis. Pamaèius skambuèiø statistikà, kyla klausimas, kà reiðkia, kad tiek daug vaikø ir jaunimo ieðko pagalbos. Ar tai rodo, jog jiems kaþko trûksta jø artimoje aplinkoje?, klausia Vaikø linijos vadovas Robertas Povilaitis. Psichologinë pagalba telefonu yra viena ið nedaugelio pagalbos galimybiø vaikui ar jaunam þmogui ji yra nemokama, prieinama visoje Lietuvoje, èia nereikia registruotis ir pateikti duomenø apie save. Vienintelë problema sunku prisiskambinti. Ðiuo metu Lietuvoje nëra në vienos psichologinës pagalbos tarnybos dirbanèios kasdien visà parà. Jaunimo linijos savanoriai visà parà pasiekiami tik savaitgaliais, kitomis savaitës dienomis galima skambinti nuo 16 val. iki 7 val., Vaikø linija dirba kasdien nuo 11 val. iki 21 val. Pokalbius á vaikø ir jaunimo pagalbos linijas apmoka LR Socialinës apsaugos ir darbo ministerija. Labai svarbu, kad valstybë apmoka skambuèius á psichologinës pagalbos tarnybos, tokiu bûdu pagalba tampa prieinama vaikams ir jaunimui, sako Vaikø linijos vadovas Robertas Povilaitis. Taèiau, anot psichologinës pagalbos tarnybø vadovø, iðlieka ir kita problema reikia lëðø, kad á tuos skambuèius bûtø atsiliepta. Tarnybos surenka fragmentiðkà ir nepakankamà finansavimà ið ávairiø valstybiniø ir uþsienio fondø, taèiau esant tokiam finansavimui sunku uþtikrinti tæstinæ ir ilgalaikæ veiklà, o privatus verslas Lietuvoje dar neturi rëmimo tradicijø, sako P. Skruibis. Daugiausiai lëðø savanoriø ruoðimui ir administracinëms iðlaidoms tarnyboms skiria uþsienio rëmëjai ir fondai. Ðiais metais Vaikø linijos veiklà remia Nyderlandø Karalystës ir Jungtinës Karalystës ambasados, Jaunimo linija gavo finansinæ paramà ið Ðvedijos fondo Carnegie Social Initiative. Taèiau ar ne keista, jog uþsienieèiams mûsø vaikai ir jaunimas rûpi labiau nei mums, klausia Jaunimo linijos vadovas. Mes stengiamës pritraukti verslo kompanijas prisidëti prie psichologinës pagalbos plëtros, nes vien valstybës indëlio nepakanka, sako R. Povilaitis. Vaikø linijà ir Jaunimo linijà jau treti metai ið eilës remia AB Lietuvos telekomas. Ðiuo metu pradëtos derybos su mobiliojo ryðio operatoriais siekiant padidinti tarnybø galimybes atsiliepti á milþiniðkà pagalbos poreiká. Dalá tarnybø veiklai reikalingø lëðø skiria savivaldybës ðiuo metu Vaikø linijos ir Jaunimo linijos veiklà finansiðkai remia Vilniaus, Kauno ir Klaipëdos savivaldybës. Taèiau Lietuvos telefoniniø psichologinës pagalbos tarnybø asociacija (LTPPTA), pasisako uþ tai, kad norint uþtikrinti gyventojams tinkamà pagalbà telefonu turëtø prisidëti visos savivaldybës.

32 31 Europoje skambuèiai á psichologinës pagalbos telefonus taip pat yra nemokami. Ðiø tarnybø darbà remia telekomunikaciniø paslaugø operatoriai, ávairûs paramos fondai, verslo struktûros ir panaðiai. Apie Vaikø linijà ir Jaunimo linijà Jaunimo linija vienija tris tarnybas Vilniuje, Kaune ir Klaipëdoje metais Jaunimo linija sulaukë skambuèiø. Daugiausiai skambuèiø sulaukiama ið amþiaus jaunimo. Á tarnybos savanorius kasdien kreipiasi 2-3 þmonës galvojantys apie saviþudybæ. Jaunimo linija psichologinæ pagalbà teikia ir internetu jau keli metai sëkmingai veikia programa Draugo laiðkai ( Jaunimo linija daugiausiai dëmesio skiria saviþudybiø ir kriziø prevencijai. Tris tarnybas Vilniuje, Kaune ir Klaipëdoje vienijanti Vaikø linija 2004 m. itin iðplëtë savo veiklos programas: dvigubai pailgino konsultavimo laikà iki val., pradëjo teikti konsultacijas internetu inicijavo ir ágyvendino programà Nustok tyèiotis, skatinanèià kovoti su vaikø tarpusavio tyèiojimosi ir priekabiavimo problema mokyklose.

33 32 "Vaikø linija" ieðko galimybiø padëti kuo daugiau vaikø Aðtuntàjá gimtadiená ðvenèianti Vaikø linija ( ) praëjusiais metais sulaukë 50 tûkst. skambuèiø, taèiau bandyta prisiskambinti net 1,2 milijono kartø. Ðiemet per pirmàjá pusmetá "Vaikø linija" jau sulaukë apie 37 tûkst. skambuèiø. Tai rodo milþiniðkà psichologinës pagalbos poreiká. Norint já patenkinti reikia daugiau þmogiðkøjø ir finansiniø resursø, komentuoja Vaikø linijos vadovas Robertas Povilaitis. Ðiuo metu Vaikø linijoje Vilniuje, Kaune ir Klaipëdoje vaikams ir paaugliams pagalbà teikia 60 konsultantø. Per aðtuonerius veiklos metus Vaikø linijos savanoriais konsultantais dirbo apie 150 þmoniø. Siekdama iðplësti pagalbos galimybes Vaikø linija kiek daugiau nei prieð metus persikëlë ir á internetà. Adresu buvo ákurta Klausuèio ðalis. Joje apsilankæs vaikas gali paraðyti laiðkà savanoriui ir papasakoti apie já jaudinanèius dalykus, pasakoja R.Povilaitis. Jo teigimu pagalba internetu tampa vis populiaresnë. Nuo praëjusiø metø balandþio savanoriai sulaukë apie 1,2 tûkst. vaikø laiðkø. Siekdama atkreipti visuomenës dëmesá á vienà daþniausiai pasitaikanèiø problemø tarp vaikø tyèiojimàsi, Vaikø linija vykdo kampanijà Nustok tyèiotis. Kampanijà nuo jos pradþios 2004 metais parëmë Nyderlandø Karalystës ir Jungtinës Karalystës ambasados Lietuvoje, Ðiaurës ministrø taryba, AB Lietuvos telekomas. Kampanija sulaukë didþiulio susidomëjimo: pernai mokyklø darbuotojams surengta virð 20, ðiais metais virð 30 seminarø apie patyèiø prevencijà. Juose dalyvavo apie 1,3 tûkst. dalyviø mokyklos administracijos darbuotojai, psichologai, socialiniai pedagogai, pedagogai, Vaikø teisiø apsaugos tarnybø atstovai ir kiti. Nacionalinë ir regioninë þiniasklaida itin aktyviai nagrinëjo patyèiø problematikà buvo apie 150 straipsniø, praneðimø, radijo ir televizijos laidø. Galima teigti, kad pavyko iððaukti visuomenës diskusijà apie patyèiø problemà mokyklose. Taèiau tenka apgailestauti, kad esminio pokyèio valstybës politikoje, sprendþiant smurto problemas mokyklose, neávyko, sako R.Povilaitis. Jo teigimu, Nacionalinëje smurto prieð vaikus prevencijos ir pagalbos vaikams metø programoje patyèiø problemai visos Lietuvos mastu spræsti trejiems metams numatyta vos 1 proc. biudþeto. Tuo tarpu patyèios tapo kasdienybe mokykloje iki 80 proc. vaikø dalyvauja patyèiose, blogiausia, jog reikiamo dëmesio tam neskiria nei tëvai, nei mokytojai ar auklëtojai. Tokià padëtá bûtina keisti, ragina Vaikø linijos vadovas. Galbût galëtume pasimokyti ið kitø ðaliø, kurioms pavyko daug pasiekti kuriant saugià aplinkà mokyklose, pavyzdþiui, Norvegijos karalius ir Ministras pirmininkas savo naujametinëse kalbose ávardino patyèiø problemà mokyklose kaip vienà svarbiausiø problemø, kurià reikia spræsti aukðèiausiu lygiu, teigia Vaikø linijos savanoriø vadovë Jurgita Valiukevièiûtë. Vaikø linijos veiklà remia valstybës institucijos, ávairûs fondai bei ámonës ðiø resursø pakanka padëti tik nedideliai daliai norinèiøjø prisiskambinti. Socialinës apsaugos ir darbo ministerija, Vilniaus, Kauno ir Klaipëdos miestø savivaldybës bei Valstybinë jaunimo reikalø taryba skyrë lëðø tarnybos administracinëms iðlaidoms, skambuèiø iðlaidoms apmokëti. Jau antri metai Vaikø linijos

34 33 plëtrà remia AB Lietuvos telekomas. Ðiuo metu vyksta derybos su mobiliojo ryðio operatoriais dël paramos teikiant psichologinæ pagalbà vaikams ir jaunimui. Siekdama plëtoti ir palaikyti tarnybos veiklà, Vaikø linija spalio mënesá rengia savanoriø atrankas. Savanoriais kvieèiame tapti ávairaus amþiaus þmones, kurie savo energija ir idëjomis galëtø prisidëti prie pagalbos vaikams plëtros, sako Vaikø linijos vadovas. Visi susidomëjæ savanoryste laukiami Kaune rugsëjo 28 d. 18 val., Plechavièiaus g. 21, Vaikø gerovës centre Pastogë ir Vilniuje spalio 3 d. 18 val. Vytauto g. 15., Vaiko raidos centre. Daugiau informacijos galima gauti Vilniuje telefonu arba elektroniniu paðtu vilnius@vaikulinija.lt, taip pat Kaune telefonais arba bei elektroniniu paðtu kaunas@vaikulinija.lt. Vaikø linija veikia trijuose miestuose Vilniuje, Kaune ir Klaipëdoje. Á Vaikø linijà galima kreiptis kasdien nuo 11 iki 21 val. nemokamu telefonu ir internetu Klausuèio ðalyje adresu

35 34 Visuomenë pagaliau ima pripaþinti patyèiø problemà Vaikø linijos ( ) inicijuota kampanija Nustok tyèiotis, nukreipta prieð patyèias mokykloje, sulaukë visuomenës ávertinimo. Lietuvos televizijos þiûrovai balsuodami akcijoje Daugiau saulës, daugiau ðviesos ávertino Vaikø linijos pastangas stabdant patyèias ið vaikø mokyklose. Tai iðties labai dþiugina ir rodo, kad visuomenë darosi neabejinga patyèiø mokyklose problemai. Tik atkreipæ visuomenës dëmesá á ðá skaudø reiðkiná, galësime ið tiesø kaþkà pakeisti, teigë Vaikø linijos vadovas Robertas Povilaitis. Jam buvo suteiktas Lietuvos ðviesuolio titulas Uþ dràsà stabdyti patyèias ið vaikø mokyklose, uþ Vaikø linijà, kuria tikima ir pasitikima. Lietuvos telefoniniø psichologinës pagalbos tarnybø asociacijos prezidentas Linas Sluðnys dþiaugësi, kad asociacijos tarpe yra organizacija, kuri sugeba iðkelti skaudþias vaikø problemas ir sëkmingai iðjudina visuomenæ jø sprendimui. Manau, kad patiriamos patyèios yra viena pirmøjø bëdø, kuri sukelia ilgalaikius ir sunkiai pataisomus padarinius mûsø vaikø sàmonëje, sakë L.Sluðnys. Vaikø linija kampanijà Nustok tyèiotis pradëjo vykdyti 2004 metais. Kampanija buvo siekiama, kad patyèiø problema bûtø pripaþinta valstybës mastu prioritetine problema, siekiama diegti modernius smurto prevencijos metodus m. buvo surengta apie ðeðias deðimtis seminarø mokyklø, bei socialiniø tarnybø darbuotojams, tëvams. Visuomenëje patyèiø atþvilgiu vyrauja keletas labai ásiðaknijusiø nuostatø, kurias mes siekiame pakeisti: áprasta manyti, kad yra normalu, kai vaikai vienas ið kito pasityèioja, paþemina, manoma, jog tai uþgrûdina vaikà; uþ blogà elgesá ar agresyvø elgesá áprasta bausti vaikà, o ne mokinti elgtis kitaip, vardija populiarias, bet labai klaidingas nuostatas R. Povilaitis. "Patyèios tarp vaikø Lietuvos mokyklose yra jau pasiekusios epidemijos mastà ir netgi tapusios bendravimo norma. Reikia skubiø ir neatidëliotinø priemoniø maþinant agresijà mokyklose. Ir pirmiausia reikia keisti ne vaikus, o suaugusiøjø poþiûrá. Tik pakeitus minëtas nuostatas mokykla taps saugesnë, mano Vaikø linijos vadovas. Jis atkreipë dëmesá, jog pagaliau valstybinës institucijos pradeda matyti, kad smurto ir agresijos mokyklose yra daug, nuo jo kenèia ne tik vaikai, bet ir pedagogai. LR Ðvietimo ministerija ðiuos mokslo metus paskelbë draugiðkos mokyklos metais. Taèiau vis dar trûksta þiniø apie efektyvias priemones maþinanèias vaikø agresyvumà. Dabar turi bûti keliamas klausimas ne kà daryti, o kodël taip atsitinka, kad pasaulyje þinomos ir efektyvios programos Lietuvoje dar neveikia, sakë R.Povilaitis. JAV Kolorado valstijos Smurto tyrimø ir prevencijos centras, ávertinæs 600 smurto prevencijos programø, taikomø ávairiose pasaulio ðalyse, efektyvumà, nustatë 11-ka paèiø efektyviausiø programø, kurios gali bûti taikomos bendruomenëje. Ið jø vos viena yra þinoma ir taikoma Lietuvoje tai Big Brothers, Big Sisters programa. R.Povilaitis tikisi, jog Lietuvos Vyriausybës dëmesys patyèiø problemai nebus vienadienis ir atsiras priemonës, padësianèios mokyklas paversti draugiðkesnëmis. Vaikø linija tai psichologinës pagalbos tarnyba vaikams ir paaugliams. Tris tarnybas Vilniuje, Kaune ir Klaipëdoje vienijanti Vaikø linija 2004 m. itin iðplëtë savo veiklos programas: dvigubai pailgino konsultavimo laikà ir skambuèiø laukia kasdien nuo 11 iki 21 val., pradëjo teikti pagalbà internetu inicijavo ir ágyvendino kampanijà Nustok tyèiotis, skatinanèià kovoti su patyèiø reiðkiniu tarp vaikø mokyklose.

36 35 LEIDINIAI Lankstinukas vaikams Patyèios, kuriame vaikams paaiðkinama, kas yra tyèiojimasis ir kaip á já galima reaguoti. Lankstinukas vaikams Apie draugystæ, kuriame aptariami bendraujant iðkylantys sunkumai. Plakatas Vaikø linija

37 36 Plakatas Nekentëk tyloje, sukurtas bendradarbiaujant su pop-muzikos grupe Mokinukës. Plakatas Nepriimk sprendimo vienas.

38 37 KONTAKTAI Vilniaus Vaikø linija VUVL filialas Vaiko raidos centras Vytauto g. 15, LT Tel./Faks. (8-5) El.paðtas vilnius@vaikulinija.lt VÐÁ VILNIAUS UNIVERSITETO VAIKØ LIGONINËS FILIALAS VAIKO RAIDOS CENTRAS Kauno Vaikø linija Vaikø gerovës centras,,pastogë P.Plechavièiaus g. 21 LT Kaunas Tel. (8-37) Faks. (8-37) El. paðtas kaunas@vaikulinija.lt Klaipëdos Vaikø linija Klaipëdos pedagoginë psichologinë tarnyba Debreceno g. 41-1, LT Klaipëda Tel. (8-46) Faks. (8-46) El. paðtas klaipeda@vaikulinija.lt

39 RËMËJAI IR PARTNERIAI NYDERLANDØ KARALYSTËS AMBASADA Vilniaus miesto savivaldybë Klaipëdos miesto savivaldybë Kauno miesto savivaldybë VALSTYBINË JAUNIMO REIKALØ TARYBA O

Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų atsiliepti skambučiai. Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti. Šiuos skaičius, k

Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų atsiliepti skambučiai. Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti. Šiuos skaičius, k Išgelbėtos gyvybės valstybei leidžia sutaupyti milijonus litų 277 038 atsiliepti skambučiai Virš 6 milijonų bandymų prisiskambinti Šiuos skaičius, kalbėdama apie 2011- uosius metus, įvardija Lietuvos telefoninių

Detaliau

ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pa

ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pa ancija pagarba draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjim draugiškumas pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas s pagalba saugi mokykla pasitikėjimas draugiškumas tolerancij mas draugiškumas

Detaliau

Viesasis_22_tirazui.p65

Viesasis_22_tirazui.p65 ISSN 1648-2603 VIEÐOJI POLITIKA IR ADMINISTRAVIMAS 2007. Nr. 22. Vaikø dienos centrø administravimo ir vertinimo problemiškumas Irena Sipoviè Vilniaus apskrities valstybinës mokesèiø inspekcijos Vilniaus

Detaliau

Mazasis_ indd

Mazasis_ indd PAGRINDINIAI BANKØ VEIKLOS RODIKLIAI 2007/4 Sutartiniai þenklai Reiðkinio (rodiklio) atitinkamu laikotarpiu nebuvo 0,0 Rodiklis maþesnis negu nurodyti matavimo vienetai... Nëra duomenø, nors reiðkinys

Detaliau

Pagrindiniai ženklų lapai_8vnt.cdr

Pagrindiniai ženklų lapai_8vnt.cdr 1 klasë 310 Pësèiøjø eismas draudþiamas Draudþiamasis Draudþiama pëstiesiems judëti ta kelio puse, kurioje pastatytas þenklas 412 Pësèiøjø takas Nukreipiamasis Takas skirtas tik pëstiesiems. Kai takas

Detaliau

NARKOTIKØ VARTOJIMO PREVENCIJA BENDRUOMENËJE Pirminës sveikatos prieþiûros darbuotojo þinynas VILNIUS 2002

NARKOTIKØ VARTOJIMO PREVENCIJA BENDRUOMENËJE Pirminës sveikatos prieþiûros darbuotojo þinynas VILNIUS 2002 NARKOTIKØ VARTOJIMO PREVENCIJA BENDRUOMENËJE Pirminës sveikatos prieþiûros darbuotojo þinynas VILNIUS 2002 UDK 613.8(03) Na-187 Parengë: Ona GRIMALAUSKIENË Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenës sveikatos

Detaliau

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio

VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurio VšĮ VAIKO LABUI 2013 METŲ VEIKLOS ATASKAITA Jau 12 metų dirbame siekdami padėti vaikams augti laimingais, stengdamiesi įtakoti ir kurti aplinką, kurioje vaikai jaustųsi emociškai saugūs. Mes tai nevyriausybinė

Detaliau

Mano metodas-08_04.p65

Mano metodas-08_04.p65 2008 02 20 Nr.8 Informacinio leidinio Ðvietimo naujienos Nr.4(259) priedas 2008 02 20 Ugdant brandþià asmenybæ Nr.8 Ið tylos á ðirdá ið ðirdies á þmogø Bendruomenës santykiø vertybës Mokyklos vadovas kaitos

Detaliau

sv_pran.p65

sv_pran.p65 Nacionalinës sveikatos tarybos metinis praneðimas 2001 Lietuvos gyventojø bendrosios ir psichikos sveikatos bûklës bei sveikatos sistemos organizavimo problemos Vilnius 2002 Na-15 Nacionalinës sveikatos

Detaliau

ISSN DARBO BIRÞOS NAUJIENOS LIETUVOS DARBO BIRÞOS INFORMACINIS BIULETENIS 2005 m. Nr.1(85) 2005 metø darbo rinkos prognozë: numatomos teig

ISSN DARBO BIRÞOS NAUJIENOS LIETUVOS DARBO BIRÞOS INFORMACINIS BIULETENIS 2005 m. Nr.1(85) 2005 metø darbo rinkos prognozë: numatomos teig ISSN 1392-6756 1 DARBO BIRÞOS NAUJIENOS LIETUVOS DARBO BIRÞOS INFORMACINIS BIULETENIS 2005 m. Nr.1(85) 2005 metø darbo rinkos prognozë: numatomos teigiamos tendencijos LDB 2005 m. veiksmø programa 2 Darbo

Detaliau

Negalia.pmd

Negalia.pmd PROBLEMOS ANALIZË ÐVIETIMO 2007, rugpjûtis Nr. 4 (15) ISSN 1822-4156 Lietuvos Respublikos ðvietimo ir mokslo ministerija Pagrindiniai klausimai: NEGALIÀ TURINTYS STUDENTAI LIETUVOS AUKÐTOSIOSE MOKYKLOSE:

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Tarptautinės studijos iššūkis visai akademinei bendruomenei Dr. Laura Sapranavičiūtė-Zabazlajeva, LSMU, TRSC, Užsieniečių studijų skyriaus vedėja 25 metų patirtis 682 studentai Tarptautinės studijos LSMU

Detaliau

"Vilnis" 2017

Vilnis 2017 Molëtø 2017 m. geguþës 23 d., antradienis Nr. 40 (8013) Kaina - 0,45 Eur Laikraðtis leidþiamas nuo 1951 m. kovo 21 d. kraðto laikraðtis www.vilnis.lt Prie á stalèiø sugulusiø kaimo turizmo verslo ambicijø...

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIO 2017 M. GRUODŽIO 22 D. POTVARKIO NR. A3-241

Detaliau

INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Inst

INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Inst INSTITUCIJOS, VYKDANČIOS MOKYTOJŲ IR ŠVIETIMO PAGALBĄ TEIKIANČIŲ SPECIALISTŲ KVALIFIKACIJOS TOBULINIMĄ, 2013 METŲ VEIKLOS ĮSIVERTINIMO IŠVADOS 1. Institucijos pavadinimas Kretingos rajono pedagogų švietimo

Detaliau

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru

KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Ru KAUNO VAIKŲ DARŽELIO RUDNOSIUKAS 2017-2018 MOKSLO METŲ IKIMOKYKLINĖS VOVERIUKŲ GRUPĖS UGDYMO PLANAS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Kauno vaikų darželio Rudnosiukas ikimokyklinės grupės ugdymo planas reglamentuoja

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIO 2017 M. GRUODŽIO 22 D. POTVARKIO NR. A3-241

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIO 2017 M. GRUODŽIO 22 D. POTVARKIO NR. A3-241

Detaliau

Švietimo programos priemonių aprašymas Eil. nr. Priemonė Tikslinės grupės Aprašymas Įgyvendinimo terminai ir tikslas (skaitinė reikšmė) Planas Faktas

Švietimo programos priemonių aprašymas Eil. nr. Priemonė Tikslinės grupės Aprašymas Įgyvendinimo terminai ir tikslas (skaitinė reikšmė) Planas Faktas Švietimo programos priemonių aprašymas (skaitinė reikšmė) 1. Nuolat atnaujinama informacija internetiniame puslapyje www.zaliasistaskas.lt apie pakuočių atliekų rūšiavimo svarbą. Tęstinė priemonė Organizacijos

Detaliau

MOLĖTŲ PPT PSICHOLOGĖS RŪTOS MISIULIENĖS

MOLĖTŲ PPT PSICHOLOGĖS RŪTOS MISIULIENĖS MOLĖTŲ PEDAGOGINĖS PSICHOLOGINĖS TARNYBOS 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA 1. Veiklos tikslas ir prioritetai: 1.1. Tikslas švietimo pagalbos prieinamumo didinimas specialiųjų ugdymosi poreikių ir/ar psichologinių

Detaliau

sveik sveik isakymas.docx

sveik sveik isakymas.docx LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTRAS LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL MOKINIŲ, MOKYTOJŲ IR VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SPECIALISTŲ KONKURSO SVEIKUOLIŲ SVEIKUOLIAI

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIS POTVARKIS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS KANCLERIO 2017 M. GRUODŽIO 22 D. POTVARKIO NR. A3-241

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation STATYBA 2017 Ilgiausiai šalyje gyvuojanti paroda, kuri vietoje suburia verslo lyderius, įvairių sričių specialistus, architektus, kompanijų vadovus, mokymo įstaigas ir galutinius vartotojus, kurie ne tik

Detaliau

ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Educatio

ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Educatio ECVET žinomumo Lietuvoje tyrimų rezultatų apžvalga Europos profesinio mokymo kreditų sistema (angl. The European Credit system for Vocational Education and Training ECVET ) tai viena iš Europoje taikomų

Detaliau

Dalyvavusių skaičius (pagal tyrimo metus)

Dalyvavusių skaičius (pagal tyrimo metus) INTERVENCIJOS, SIEKIANT MAŽINTI PSICHOAKTYVIŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMĄ TARP JAUNIMO Klaipėda, 2015 TEMOS AKTUALUMAS Nesaikingas tabako, alkoholio ir kitų psichoaktyvių medžiagų vartojimas kelia didelį susirūpinimą

Detaliau

untitled

untitled ISSN 1648-0392 Laikraðtis Prienø rajono ir Birðtono kraðto þmonëms Nacionalinës rajonø ir miestø laikraðèiø leidëjø asociacijos narys Nr. 84 (10142) * 2018 m. lapkrièio 10 d., ðeðtadienis Ðiandien mënulio

Detaliau

Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga „Žingsnis“ Kas ta „Sniego gniūžtė“?

Lietuvos krikščioniškojo jaunimo  blaivybės sąjunga „Žingsnis“   Kas ta „Sniego gniūžtė“? Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga Žingsnis PIRMININKO IR VALDYBOS METINĖ VEIKLOS ATASKAITA LKJBS Žingsnis Lietuvos krikščioniškojo jaunimo blaivybės sąjunga (LKJBS) Žingsnis yra prevencinė

Detaliau

VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJA REKOMENDACIJŲ DĖL DIDŽIAUSIO LEISTINO VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ IR DARBUOTOJŲ, DIRBANČIŲ PAGAL DARBO SUTARTIS, PAREIGYBIŲ SKAIČI

VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJA REKOMENDACIJŲ DĖL DIDŽIAUSIO LEISTINO VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ IR DARBUOTOJŲ, DIRBANČIŲ PAGAL DARBO SUTARTIS, PAREIGYBIŲ SKAIČI VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJA REKOMENDACIJŲ DĖL DIDŽIAUSIO LEISTINO VALSTYBĖS TARNAUTOJŲ IR DARBUOTOJŲ, DIRBANČIŲ PAGAL DARBO SUTARTIS, PAREIGYBIŲ SKAIČIAUS NUSTATYMO SAVIVALDYBĖS ADMINISTRACIJOJE ĮGYVENDINIMO

Detaliau

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta

PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Ta PATVIRTINTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos direktoriaus 2016 m. sausio 18 d. įsakymu Nr. V- 4-1 PRITARTA Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Tarybos 2016 sausio 14 d. protokoliniu nutarimu (protokolas

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation JAUNIMO UŽIMTUMO PRIEMONIŲ KOMUNIKACIJA 2015-03-26 Julija Kačanova Aivaras Vencevičius 2 INSTITUCIJOS Komunikacijos strategijų analizė ES ŠALYS Geroji užsienio šalių patirtis PASIŪLYMAI Išvados ir tolimesni

Detaliau

Juozo Erlicko patarimas tiems, kurie visiems siûlo nebijoti iððûkiø - kvaili iðbando save, o protingi kitus. Nr. 22 (1226) 2019 m. geguþës 31 d. PENKT

Juozo Erlicko patarimas tiems, kurie visiems siûlo nebijoti iððûkiø - kvaili iðbando save, o protingi kitus. Nr. 22 (1226) 2019 m. geguþës 31 d. PENKT Juozo Erlicko patarimas tiems, kurie visiems siûlo nebijoti iððûkiø - kvaili iðbando save, o protingi kitus. Nr. 22 (1226) 2019 m. geguþës 31 d. PENKTADIENIS www.mlaikas.lt Kaina 0,70 Eur NUSIKALTIMØ BANGA

Detaliau

Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokyt

Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokyt Prienų Žiburio gimnazija Ką darome? (Vizija) Kodėl darome? (Argumentai) Kaip darome? (Kas? Kur? Kada?) Veikla / rezultatas Prienų rajone ugdomas mokytojų kūrybiškumas ir lyderystės gebėjimai sudaro sąlygas

Detaliau

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny

2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarny 2016 m. gegužė, Nr. 3 Apie globą ir įvaikinimą Susidomėjimas įtėvių ir globėjų pasirengimo sistema Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos tyrimas Globa abipusė nauda: tu įkrauni vaiką,

Detaliau

ĮSIVERTINIMO SUVESTINĖ

ĮSIVERTINIMO SUVESTINĖ Institucijų, vykdančių mokytojų ir švietimo pagalbą teikiančių specialistų kvalifikacijos tobulinimą, veiklos vertinimo ir akreditacijos taisyklių 3 priedas (Institucijos, vykdančios mokytojų ir švietimo

Detaliau

Skaidrė 1

Skaidrė 1 Biurų veikla ir perspektyvos teikiant sveikatos priežiūros paslaugas mokyklose Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorė, Savivaldybių visuomenės sveikatos biurų asociacijos pirmininkė

Detaliau

ITC ISSN LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ik

ITC ISSN LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ik ITC ISSN 2345-0991 LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas 1 2 3 4 5 6

Detaliau

Mz02.p65

Mz02.p65 LIETUVOS AKLØJØ IR SILPNAREGIØ SÀJUNGOS MËNESINIS ÞURNALAS MÛSØþodis 2017 2 (698) Leidþiamas nuo 1959 m. sausio mën. TURINYS 1 LASS CENTRO TARYBOJE 1 A.VALENTA NAUJOVËS, KURIAS PRAVARTU ÞINOTI 4 AR MUMS

Detaliau

(Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkrič

(Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkrič (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2017 m. lapkričio d. FORMAI PRITARTA 2014-2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

untitled

untitled 2016 m. balandþio 5 d., antradienis Su priedu Sveika ðeima ISSN 1648-2018 ÐILUTËS RAJONO IR PAGËGIØ SAVIVALDYBËS NEPRIKLAUSOMAS LAIKRAÐTIS. Nr. 24 (2079) 2016 m. balandþio 5 d., antradienis www.silokarcema.lt

Detaliau

Veiksmų programų administravimo

Veiksmų programų administravimo (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2015 m. gegužės 19 d. FORMAI PRITARTA 2014 2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija Lietuvos šilumos ūkio apžvalga Vytautas Stasiūnas Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas 2009 m. sausio 23 d. Viešbutis Reval Hotel Lietuva h Europos šalys,

Detaliau

Gedimino virselis.P65

Gedimino virselis.P65 Mieli dëstytojai, mieli visi mûsø bendruomenës nariai! Praëjæ metai þenkliai pakeitë sàlygas, kuriomis mums tenka dirbti. Atëjo laikas, kai mûsø universiteto ateitis priklauso nuo kiekvieno ið mûsø pastangø.

Detaliau

g1103_6.pmd

g1103_6.pmd ISSN 1648-0392 Laikraðtis Prienø rajono ir Birðtono kraðto þmonëms Nacionalinës rajonø ir miestø laikraðèiø leidëjø asociacijos narys Nr. 82 (10140) * 2018 m. lapkrièio 3 d., ðeðtadienis Kaina 0,45 Eur

Detaliau

INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamos

INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamos INTERVIU CIKLAS DĖL PRAMONĖS 4.0 EKOSISTEMOS VYSTYMO PRIEMONIŲ KAS DALYVAVO? 20 6 apdirbamosios gamybos įmonių (t.y. 25 % Panevėžio regiono apdirbamosios gamybos įmonių, kurių apyvarta > 2 mln. Eur) švietimo

Detaliau

PRITARTA Panevėžio rajono savivaldybės tarybos 2018 m. gegužės 30 d. sprendimu Nr. T-98 PANEVĖŽIO R. VELŽIO GIMNAZIJOS DIREKTORIAUS RIMTO BALTUŠIO 201

PRITARTA Panevėžio rajono savivaldybės tarybos 2018 m. gegužės 30 d. sprendimu Nr. T-98 PANEVĖŽIO R. VELŽIO GIMNAZIJOS DIREKTORIAUS RIMTO BALTUŠIO 201 PRITARTA Panevėžio rajono savivaldybės tarybos 2018 m. gegužės 30 d. sprendimu Nr. T-98 PANEVĖŽIO R. VELŽIO GIMNAZIJOS DIREKTORIAUS RIMTO BALTUŠIO 2017 METŲ VEIKLOS ATASKAITA I. BENDRA INFORMACIJA APIE

Detaliau

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar

Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradar Regioniniu s vietimo valdymo informaciniu sistemu ple tra ir s vietimo politikos analize s specialistu kompetencijos tobulinimas (II etapas) Bendradarbiaujant su: Pristatymas: Nepakankamas te vu mokyklos

Detaliau

untitled

untitled ISSN 1648-0392 Laikraðtis Prienø rajono ir Birðtono kraðto þmonëms Nacionalinës rajonø ir miestø laikraðèiø leidëjø asociacijos narys Nr. 44 (10199) * 2019 m. birþelio 12 d., treèiadienis Kaina 0,45 Eur

Detaliau

Vandentvarka 18.p65

Vandentvarka 18.p65 LIETUVOS VANDENS TIEKËJØ ASOCIACIJOS INFORMACINIS LEIDINYS Nr. 18 2004 KOVAS LVTA 2002-2003 M. VEIKLOS ATASKAITA I. LIETUVOS VANDENTV ANDENTVARKOS ARKOS ÛKIS: DABARTINË BÛKLË IR SPRÆSTINI KLAUSIMAI LVTA

Detaliau

Sveikatos rastingumo tyrimas-2012

Sveikatos rastingumo tyrimas-2012 LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTERIJA SVEIKATOS MOKYMO IR LIGŲ PREVENCIJOS CENTRAS VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS FAKULTETO VISUOMENĖS SVEIKATOS INSTITUTAS LIETUVOS GYVENTOJŲ SVEIKATOS RAŠTINGUMO

Detaliau

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (

VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis ( VšĮ GAMTOS ATEITIS 2019 M. VISUOMENĖS ŠVIETIMO BEI INFORMAVIMO PAKUOČIŲ ATLIEKŲ TVARKYMO KLAUSIMAIS PROGRAMA BENDROSIOS NUOSTATOS VšĮ Gamtos ateitis (toliau Organizacija) parengė 2019 m. Visuomenės švietimo

Detaliau

Nr. 29 balamdzio 12 d

Nr. 29 balamdzio 12 d Molëtø 2015 m. gruodþio 8 d., antradienis Nr. 97 (7869) Kaina - 0,35 Eur Laikraðtis leidþiamas nuo 1951 m. kovo 21 d. kraðto laikraðtis www.vilnis.lt Atveþtinë ministrës þinia kiauliø augintojus pamalonino,

Detaliau

ISBN Tautiniø bendrijø i n f o r m a c i n i s b i u l e t e n i s 2007 Nr.4(23) Leidþia Tautiniø maþumø ir iðeivijos departamentas prie Lie

ISBN Tautiniø bendrijø i n f o r m a c i n i s b i u l e t e n i s 2007 Nr.4(23) Leidþia Tautiniø maþumø ir iðeivijos departamentas prie Lie ISBN 1648-4355 Tautiniø bendrijø i n f o r m a c i n i s b i u l e t e n i s 2007 Nr.4(23) Leidþia Tautiniø maþumø ir iðeivijos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybë ir Tautiniø bendrijø namai

Detaliau

2004 m 1 ataskaita spaudai

2004 m 1 ataskaita spaudai Ryðiø reguliavimo tarnyba Communications Regulatory Authority Metinë ataskaita Annual report 2004 2 Turinys Contens Lietuvos Respublikos ryðiø reguliavimo tarnybos direktoriaus áþanginis þodis RRT misija

Detaliau

Draft

Draft Rinkėjų sąrašas 1. Įvadas... 3 2. Registracijos sąlygos... 3 3. Rinkėjų sąrašo parengimas... 4 4. Balsuojančių paštu rinkėjų sąrašas... 5 5. Specialiųjų poreikių turinčių rinkėjų sąrašas... 6 6. Rinkėjų

Detaliau

PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliški

PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliški PRITARTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos tarybos posėdyje 2014 m. rugpjūčio 25 d. protokolo Nr. 7 PATVIRTINTA Vilniaus r. Egliškių šv. J. Bosko vidurinės mokyklos direktoriaus 2014

Detaliau

Tikslas – padėti mokiniams saugoti ir stiprinti sveikatą, organizuojant ir įgyvendinant priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika

Tikslas – padėti mokiniams saugoti ir stiprinti sveikatą, organizuojant ir įgyvendinant priemones, susijusias su ligų ir traumų profilaktika PATVIRTINTA Direktoriaus 2018 m. gruodžio 3 d. įsakymu Nr. V-55 VILNIAUS LOPŠELIS- DARŽELIS,,MAŽYLIS SVEIKATOS STIPRINIMO IR PRIEŽIŪROS PLANAS 2018-2019 m. m. Tikslas padėti ugdytiniams saugoti ir stiprinti

Detaliau

Sveikatinimo plėtros prognozavimas naudojant konvergencijos ir sveikatinimo veiksnių modelius

Sveikatinimo plėtros prognozavimas naudojant konvergencijos ir sveikatinimo veiksnių modelius SVEIKATOS SISTEMOS EKONOMIKOS AKTUALIJOS IR SVEIKATOS GERINIMO PERSPEKTYVOS Prof. Gediminas Černiauskas Mykolo Romerio universitetas 2012 m. spalio 24 d. 1 Milijonai litų Lietuva sugeba balansuoti sveikatos

Detaliau

VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technolo

VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technolo VILNIAUS TECHNOLOGIJŲ MOKYMO IR REABILITACIJOS CENTRO STRATEGINIO ŠVIETIMO PLANO ĮGYVENDINIMO 2017 METŲ VEIKLOS PROGRAMA PATVIRTINTA Vilniaus technologijų mokymo ir reabilitacijos centro direktoriaus 2017

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTERIJOS INFORMACIJA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo (2006, Nr ; 2010, Nr

LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTERIJOS INFORMACIJA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo (2006, Nr ; 2010, Nr LIETUVOS RESPUBLIKOS KULTŪROS MINISTERIJOS INFORMACIJA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo (2006, Nr. 82-3254; 2010, Nr. 123-6260) 36 straipsnio 2 dalimi bei 2011 m. kovo

Detaliau

Matulaièio Respublika Parapijos socialiniø veiklø laikraðtis N m. Geguþë <...> Jie didžiai nustebo, kiekvienas girdëdamas savo kalba juos kalb

Matulaièio Respublika Parapijos socialiniø veiklø laikraðtis N m. Geguþë <...> Jie didžiai nustebo, kiekvienas girdëdamas savo kalba juos kalb Parapijos socialiniø veiklø laikraðtis N 18-2015 m. Geguþë Jie didžiai nustebo, kiekvienas girdëdamas savo kalba juos kalbant. Lyg nesavi ir nustëræ jie klausinëjo: Argi va ðitie kalbantys nëra galilëjieèiai?

Detaliau

saltinio rodikliai 2013.cdr

saltinio rodikliai 2013.cdr Leidinys parengtas ágyvendinant Raseiniø Ðaltinio vidurinës mokyklos m veiklos planà Leidinio rengëjai: Nr 0 m RASEINIØ ÐALTINIO VIDURINËS/PAGRINDINËS MOKYKLOS METØ ÐVIETIMO BÛKLËS RODIKLIAI Vaiva Zubrickienë,

Detaliau

2011 kovo 25 d.

2011 kovo 25 d. Molëtø Laikraðtis leidþiamas nuo 1951 m. kovo 21 d. Ðeðiasdeðimt pirmieji leidimo metai Politinis ðtilis apgaulingas Beveik prieð dvi savaites pasiraðytas rajono politikø susitarimas dël koalicijos sudarymo

Detaliau

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m.

ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. ĮSIVERTINIMO IR PAŽANGOS ATASKAITA 2017 2018 M. M. (2018 M.) Įstaigos kodas 190138895 Mokyklos pavadinimas Kauno Varpo gimnazija Savivaldybė Kauno m. 1. Už kurį laikotarpį pateikiate ataskaitą? (pasirinkite)

Detaliau

Briefvorlage

Briefvorlage Tėvų apklausa apie mokyklos veiklos kokybę Bendra ataskaita Bendra informacija apie šią apklausą Apklausos pabaigos data: 2013-10-13 Naudotas klausimynas: Tėvų apklausa apie mokyklos veiklos kokybę El.

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 2007-2013 metų ES struktūrinės paramos poveikio Lietuvos miestams ir miesteliams vertinimo rezultatų pristatymas Neringa Viršilienė, ESTEP vertinimo grupės vadovė, vertinimo ekspertė Mindaugas Sereičikas,

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 LIETUVOS GYVENTOJŲ APKLAUSA APIE LIETUVOS RADIJĄ IR TELEVIZIJĄ (LRT) 201 m. lapkritis TRUMPA INFORMACIJA APIE TYRIMĄ 2 Bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija

Detaliau

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. R

VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. R VAIKŲ DIENOS CENTRŲ VAIDMUO SOCIALIZACIJOS PROCESE: PAGALBOS GALIMYBĖS LIETUVOS VAIKAMS IR JŲ ŠEIMOMS Nesenai lankiausi viename vaikų dienos centre. Radau vaikus sėdinčius prie bendro stalo ir valgančius

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 LIETUVOS GYVENTOJŲ APKLAUSA APIE LIETUVOS RADIJĄ IR TELEVIZIJĄ (LRT) 201 m. gruodis TRUMPA INFORMACIJA APIE TYRIMĄ 2 Bendra Lietuvos ir Didžiosios Britanijos rinkos ir visuomenės nuomonės tyrimų kompanija

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro 2012 m. gegužės 25 d. įsakymo Nr. V-91 (Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro 2013 m. gruodis 19 d. įsakymo Nr. V-270 redakcija) ASOCIACIJŲ

Detaliau

Priedas Nr.18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VE

Priedas Nr.18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VE Priedas 18 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2017 m. liepos.. d. įsakymu V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIKLOS PLANAS 2017/2018m.m. VEIKLOS TURINYS 1. Tikslas Skatinti

Detaliau

Projektas

Projektas BALTOSIOS VOKĖS ŠILO GIMNAZIJA VEIKLOS PROGRAMA 2015 2016 m. m. SITUACIJOS ANALIZĖ 2014-2015 m.m. tikslai: 1. Aktualizuoti ugdymo(si) turinį bei formas atsižvelgiant į visuomenės kaitą, vietos bendruomenės

Detaliau

f25e5c28-5e20-4e4a-9362-ac1c5be1853c

f25e5c28-5e20-4e4a-9362-ac1c5be1853c PATVIRTINTA Kauno Pilėnų progimnazijos direktoriaus 2018 m. kovo 30 d. įsakymu Nr. V-55 KRIZIŲ VALDYMO KAUNO PILĖNŲ PROGIMNAZIJOJE REGLAMENTAS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Reglamentas dėl krizių valdymo

Detaliau

psichologija-34 galutinis.p65

psichologija-34 galutinis.p65 ISSN 1392 0359. PSICHOLOGIJA 2006 34 IKIMOKYKLINIO AMÞIAUS VAIKØ EMOCIJØ IR ELGESIO SUNKUMØ VERTINIMAS CBCL / 1½-5 IR C-TRF DIAGNOSTIKOS KRITERIJAIS (DSM) PAGRÁSTOMIS SKALËMIS Roma Jusienë Socialiniø mokslø

Detaliau

Naujasis Zidinys-Aidai

Naujasis Zidinys-Aidai LAIÐKAS REDAKTORIUI Irena Eglë Laumenskaitë Papraðei paraðyti svarbia, o ðiandien ir aktualia tema apie Baþnyèios ir þiniasklaidos santyká. Pradësiu nuo vis iðkylanèio klausimo: Kà reiðkia, kad jau visà

Detaliau

Strat_apzvalga_liet.p65

Strat_apzvalga_liet.p65 197 Jûratë Novagrockienë * Generolo Jono Þemaièio Lietuvos karo akademija Kariuomenës transformacija XXI amþiuje: Lietuvos atvejis Straipsnio tikslas atskleisti, kaip besikeièianti tarptautinë aplinka,

Detaliau

Valstybės kontrolės rašto Nr. S-(10-1.8)-233 priedas Aukščiausioji audito institucija, jau daug metų skirdama ypatingą dėmesį vaiko teisių

Valstybės kontrolės rašto Nr. S-(10-1.8)-233 priedas Aukščiausioji audito institucija, jau daug metų skirdama ypatingą dėmesį vaiko teisių Valstybės kontrolės 2017-02-21 rašto Nr. S-(10-1.8)-233 priedas Aukščiausioji audito institucija, jau daug metų skirdama ypatingą dėmesį vaiko teisių apsaugai, yra atlikusi ne vieną auditą ir teikusi rekomendacijas

Detaliau

Funkcija

Funkcija PATVIRTINTA Jonavos r. Savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro direktoriaus 2013 m. sausio 25 Įsakymas Nr. V-2013-1 VISUOMENĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS SPECIALISTĖS LIVIJOS GRINIOVOS VYKDANČIOS MOKINIŲ SVEIKATOS

Detaliau

APROBUOTA: Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro koordinavimo tarybos 2018 m. d. posėdyje (protokolo Nr. ) PATVIRTINTA: Kvalifikacijų ir p

APROBUOTA: Kvalifikacijų ir profesinio mokymo plėtros centro koordinavimo tarybos 2018 m. d. posėdyje (protokolo Nr. ) PATVIRTINTA: Kvalifikacijų ir p APROBUOTA: ir profesinio mokymo plėtros centro koordinavimo tarybos 2018 m. d. posėdyje (protokolo Nr. ) PATVIRTINTA: ir profesinio mokymo plėtros centro direktoriaus 2019 m. vasario 4 d. įsakymu Nr. V1-28

Detaliau

CERNOBYLIETIS_NR_5_2013_psl_1_8.pmd

CERNOBYLIETIS_NR_5_2013_psl_1_8.pmd LIETUVOS JUDËJIMO ÈERNOBYLIS LAIKRAÐTIS 2013 m. spalis lapkritis. Nr. 5 (89) Leidþiamas nuo 1991 metø Imitatoriai Nors ir praëjo metai po referendumo dël naujos atominës elektrinës statybos, manæs visiðkai

Detaliau

Microsoft PowerPoint - PGI_2015

Microsoft PowerPoint - PGI_2015 2015 m. Pilietinės galios indeksas Tyrimo pristatymas Vilnius, 2016-03-24 Pagrindiniai 2015 m. pilietinės galios indekso rodikliai Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Tyrimo laikas: 2015 m. lapkričio

Detaliau

Baltijos kelias.p65

Baltijos kelias.p65 www.pilieciai.lt Tretieji leidimo metai ðtá, a r k i la aitæ já kitam k s r Pe t uoki perd Spalio 11-àjà ið studentø, moksleiviø, jø tëvø ir verslo atstovø susibûrusi pilietinë iniciatyvinë grupë Uþ kokybiðkà

Detaliau

Pareiškėjo pavadinimas: Vikaičių benruomenės centras Strategijos prioritetas, pagal kurį teikiamas vietos projektas: I prioritetas,,kaimo infrastruktū

Pareiškėjo pavadinimas: Vikaičių benruomenės centras Strategijos prioritetas, pagal kurį teikiamas vietos projektas: I prioritetas,,kaimo infrastruktū Pareiškėjo pavadinimas: Vikaičių benruomenės centras I prioritetas,,kaimo infrastruktūros modernizavimas 1.1. Priemonė Kaimo atnaujinimas ir plėtra, veiklos sritis 1.1.1. viešosios infrastruktūros sutvarkymas

Detaliau

Labdaros ir paramos fondas Dvasinės pagalbos jaunimi centras M. STRATEGINIS VEIKLOS PLANAS 2014 m., Klaipėda

Labdaros ir paramos fondas Dvasinės pagalbos jaunimi centras M. STRATEGINIS VEIKLOS PLANAS 2014 m., Klaipėda Labdaros ir paramos fondas Dvasinės pagalbos jaunimi centras 2015-2018 M. STRATEGINIS VEIKLOS PLANAS 2014 m., Klaipėda ĮVADAS Labdaros ir paramos fondas Dvasinės pagalbos jaunimui centras - tai savanoriška,

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS ĮSAKYMAS LIETUVOS RADIJO IR TELEVIZIJOS KOMISIJOS SPRENDIMAS DĖL RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS DIREKTORIAUS

Detaliau

Neformaliojo vaikų švietimo aktualumas ir veiklos gairės

Neformaliojo vaikų švietimo aktualumas ir veiklos gairės Telšių rajono savivaldybės patirtis, įgyvendinant NVŠ lėšų skyrimo ir panaudojimo tvarką Irena Daubarienė, Telšių rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus

Detaliau

Untitled-1

Untitled-1 ISSN 1392 5016. ACTA PAEDAGOGICA VILNENSIA. 2007 19 NEFORMALAUS UGDYMO EDUKACINIS DISKURSAS Nepamokinë veikla kaip sutrikusio regëjimo paaugliø socialiniø ágûdþiø ugdymo veiksnys Rita Raudeliûnaitë Lektorë,

Detaliau

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS TIKSLAS VIEŠOSIOS POLITIKOS PRIORITETAS Lietuvai priešiškos šalys jau ilgą laiką

Detaliau

Top margin 1

Top margin 1 EUROPOS KOMISIJOS PRANEŠIMAS SPAUDAI Programa visiems. ES finansavimo laukia 5 milijonai Briuselis, 2011 m. lapkričio 23 d. Pagal šiandien Europos Komisijos pasiūlytą naująją ES švietimo, mokymo, jaunimo

Detaliau

NZ p65

NZ p65 LAIÐKAS REDAKTORIUI Ðeima, sàþinë ir gyvybë kaip þiniasklaidos etikos problemos Kardinolas Audrys Juozas Baèkis Vilniaus Arkivyskupas Metropolitas Apie þiniasklaidos ir þurnalistø etikà Lietuvoje kalbame

Detaliau

VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SU

VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SU VYRIAUSIOJI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJA S P R E N D I M A S DĖL VALSTYBINĖJE TARNYBOJE DIRBANČIŲ ASMENŲ, KURIŲ METINIŲ PRIVAČIŲ INTERESŲ DEKLARACIJŲ SUVESTINIAI DUOMENYS YRA VIEŠI, DETALAUS PAREIGYBIŲ SĄRAŠO

Detaliau

Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje centras VAIKŲ IR JAUNIMO KLUBO-DIENOS CENTRO MODELIS SUKURTA ĮGYVENDINANT NYDERLANDŲ KARALYSTĖS AMBASADOS FINANSU

Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje centras VAIKŲ IR JAUNIMO KLUBO-DIENOS CENTRO MODELIS SUKURTA ĮGYVENDINANT NYDERLANDŲ KARALYSTĖS AMBASADOS FINANSU Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje centras VAIKŲ IR JAUNIMO KLUBO-DIENOS CENTRO MODELIS SUKURTA ĮGYVENDINANT NYDERLANDŲ KARALYSTĖS AMBASADOS FINANSUOJAMĄ PROJEKTĄ BUILDING DOORS SANTRAUKA Šis projektas

Detaliau

Snap v1.4.1

Snap v1.4.1 2019 Gegužės 19d. apie SNAP tikslas - suburti fotografus ir medijų srities atstovus į vieną vietą, kurioje įgytų naujos informacijos, patirties, bendraminčių būryje. Informuoti žmones apie šiuo metu -

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO

LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTRO 2009 M. RUGPJŪČIO 4 D. ĮSAKYMO NR. A1-476,,DĖL DARBO RINKOS PASLAUGŲ

Detaliau

Priedas Nr.15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIK

Priedas Nr.15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu Nr. V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIK Priedas 15 PATVIRTINTA Kauno Veršvų gimnazijos direktoriaus 2018 m..mėn... d. įsakymu V- KAUNO VERŠVŲ GIMNAZIJA TOLERANCIJOS UGDYMO CENTRO VEIKLOS PLANAS 2018/2019m.m. VEIKLOS TURINYS 1. Tikslas Skatinti

Detaliau

PATVIRTINTA Šiaulių rajono savivaldybės tarybos 2017 m. vasario d. sprendimu Nr. T- ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIAU

PATVIRTINTA Šiaulių rajono savivaldybės tarybos 2017 m. vasario d. sprendimu Nr. T- ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIAU PATVIRTINTA Šiaulių rajono savivaldybės tarybos 2017 m. vasario d. sprendimu Nr. T- ŠIAULIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURO DIREKTORIAUS 2016 M. ATASKAITA Ataskaitą parengė Edvinas Pečiukėnas

Detaliau

UAB Talentor Lietuva Perkūnkiemio g. 4A, LT Vilnius Tel.: Privatumo politika Duomenų apsaugos d

UAB Talentor Lietuva Perkūnkiemio g. 4A, LT Vilnius Tel.: Privatumo politika Duomenų apsaugos d Privatumo politika Duomenų apsaugos deklaracija ir informavimas PREAMBULĖ Svarbu: Mes konfidencialiai saugome Jūsų asmeninius duomenis ir vadovaujamės įstatyminėmis duomenų apsaugos nuostatomis. Mes norime

Detaliau

VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTI

VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTI VILNIAUS R. PABERŽĖS ŠV. STANISLAVO KOSTKOS GIMNAZIJOS 2, 4, 6 IR 8 KLASĖS MOKINIŲ MOKYMOSI PASIEKIMŲ VERTINIMO PANAUDOJANT DIAGNOSTINIUS IR STANDARTIZUOTUS VERTINIMO ĮRANKIUS ATASKAITOS PRIEDAS MOKYKLOMS,

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS

LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS LIETUVOS RESPUBLIKOS RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS DIREKTORIAUS ĮSAKYMAS IR LIETUVOS RADIJO IR TELEVIZIJOS KOMISIJOS SPRENDIMAS DĖL RYŠIŲ REGULIAVIMO TARNYBOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS DIREKTORIAUS

Detaliau

European Commission

European Commission EUROPOS KOMISIJA TEMINĖ APŽVALGA 2013 m. birželio 11 d., Briuselis Dažnai užduodami klausimai Bendras Europos dangus. Komisija imasi Europos oro erdvės pralaidumo didinimo veiksmų Kas yra Bendras Europos

Detaliau

II

II PATVIRTINTA Kretingos Jurgio Pabrėžos universitetinės gimnazijos direktoriaus 2017 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr.V1-260 6 priedas BIBLIOTEKOS IR SKAITYKLOS VEIKLOS PLANAS 2018 METAMS Tikslas: 1.Siekti,

Detaliau