skaitiniai metodai 1

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "skaitiniai metodai 1"

Transkriptas

1 Lygiagretusis programavimas doc. dr. Vadimas Starikovičius 7-oji paskaita Aukštesnio lygio MPI konstrukcijos. Įvairūs duomenų siuntimo būdai. Kolektyvinės duomenų persiuntimo operacijos (funkcijos).

2 Šešios pagrindinės MPI funkcijos Bet kokį lygiagretųjį algoritmą galima realizuoti 6 MPI funkcijų pagalba: MPI_Init (); MPI_Finalize (); MPI_Comm_size (); MPI_Comm_rank (); MPI_Send (); MPI_Recv (); Tai yra minimalus ir pakankamas funkcijų rinkinys. Tačiau svarbu yra ne šiaip realizuoti algoritmą, o padaryti tai efektyviai, t.y. pasiekti kuo didesnį pagreitėjimą. Todėl reikia stengtis sumažinti duomenų persiuntimo, duomenų laukimo laiko sąnaudas. Dažnai tai padeda padaryti sudėtingesnių (angl. advanced) MPI konstrukcijų (funkcijų) panaudojimas.

3 Aukštesnio lygio MPI konstrukcijos Įvairūs point-to-point duomenų siuntimo būdai (angl. sending modes) ir atitinkamos MPI funkcijos. Kolektyvinės duomenų persiuntimo operacijos (funkcijos). Sudaromi MPI duomenų tipai (angl. derived data types). Virtualios topologijos, komunikatoriai, grupės. MPI-2: lygiagretusis IO (įvedimas/išvedimas), vienpusės duomenų persiuntimo operacijos,...

4 Point-to-point duomenų persiuntimo funkcijos MPI apibrėžia blokuotas ir neblokuotas duomenų siuntimo ir gavimo operacijas (ir atitinkamas funkcijas). MPI standartas apibrėžia keletą duomenų perdavimo (siuntimo) būdų (angl. sending modes): sinchroninis (synchronous), buferinis (buffered), standartinis (standart), ready. MPI apibrėžia specialias funkcijas, kai reikia apsikeisti duomenimis tarp dviejų procesų: jungtinei siųsk ir gauk operacijai (combined Send and Receive).

5 Blokuotos ir neblokuotos MPI funkcijos Blokuota (blocking) MPI funkcija blokuoja proceso, iškvietusio ją, vykdymą, kol šios funkcijos apibrėžta operacija nebus užbaigta. Neblokuota (blocking) MPI funkcija nelaukia operacijos pabaigos, o perduoda jos vykdymą MPI bibliotekai, kuri atliks ją, kai tik tai taps įmanoma (be papildomų nurodymų iš programuotojo), ir pasibaigia. Yra nesaugu keisti funkcijoje nurodyto duomenų buferio turinį, kol nebus įsitikinta, kad MPI biblioteka jau įvykdė nurodytą operaciją. Tokiam patikrinimui MPI standarte apibrėžtos specialios funkcijos (MPI_Test, MPI_Wait(), ). MPI standarte visiems duomenų siuntimo būdams (t.y. send operacijoms) apibrėžtos kaip blokuotos, taip ir neblokuotos funkcijos. MPI standarte apibrėžtos blokuotos ir neblokuotos duomenų gavimo funkcijos. Standartinė MPI_Recv() funkcija yra blokuota, t.y. procesas blokuojasi, kol nesulauks atitinkamo pranešimo:

6 Sinchroninis duomenų siuntimo būdas 1) Procesas-siuntėjas, iškvietęs sinchroninio duomenų siuntimo funkciją, nusiunčia procesui-gavėjui užklausą, kad jis pasiruošęs siųsti jam pranešimą. 2) Procesas-siuntėjas laukia, kol procesas-gavėjas atsiųs patvirtinimą, kad jis pasiruošęs gauti pranešimą (tam gavėjas turi iškviesti vieną iš dviejų receive funkcijų). 3) Gavęs tokį patvirtinimą, procesas-siuntėjas pradeda siųsti pranešimą. 4) MPI standartas apibrėžia, kad sinchroninio duomenų siuntimo operacija procesuisiuntėjui pasibaigia tada, kai siunčiamų duomenų buferis vėl gali būti saugiai naudojamas (keičiamas), o procesas-gavėjas pradėjo duomenų gavimo operacijos vykdymą. int MPI_Ssend( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int dest, int tag, MPI_Comm comm); - blokuota sinchroninio duomenų siuntimo funkcija, t.y procesas-siuntėjas blokuojamas, kol operacija nebus baigta (pagal 4) punktą). int MPI_Issend( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int dest, int tag, MPI_Comm comm, MPI_Request *request); - neblokuota sinchroninio duomenų siuntimo funkcija, t.y procesas-siuntėjas perduoda operacijos vykdymą MPI bibliotekai ir išeina iš funkcijos. Patikrinti, ar operacija įvykdyta galima request objekto pagalba (vėliau).

7 Buferinis duomenų siuntimo būdas (1) 1) Procesas-siuntėjas, iškvietęs buferinio duomenų siuntimo funkciją, užklausia procesą-gavėją, ar jis pasiruošęs priimti jam skirtą pranešimą (jei taip, siunčia). 2) Jei procesas-gavėjas tuo momentu dar nebuvo iškvietęs atitinkamos receive funkcijos, tai procesas-siuntėjas nukopijuoja siunčiamą pranešimą į prieš tai programuotojo išskirtą specialų MPI buferį ir palieka pačiai MPI toliau rūpintis pranešimo nusiuntimu (laukti atitinkamo receive -o iš gavėjo). Kai kurios MPI realizacijos nedaro 1)-o patikrinimo ir iš karto kopijuoja pranešimą į vartotojo MPI buferį. Jei MPI buferyje pritruks vietos bus gauta klaida. 3) MPI standartas apibrėžia, kad buferinio duomenų siuntimo operacija procesuisiuntėjui pasibaigia tada, kai siunčiamų duomenų buferis vėl gali būti saugiai naudojamas (keičiamas). Pastaba: iš tikrųjų pranešimas galėjo būti tik nukopijuotas į buferį ir vis dar laukia atitinkamo receive -o. int MPI_Bsend( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int dest, int tag, MPI_Comm comm); - blokuota buferinio duomenų siuntimo funkcija, t.y procesas-siuntėjas blokuojamas, kol operacija nebus baigta (pagal 3) punktą).

8 Buferinis duomenų siuntimo būdas (2) int MPI_Ibsend( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int dest, int tag, MPI_Comm comm, MPI_Request *request); - neblokuota buferinio duomenų siuntimo funkcija, t.y procesas-siuntėjas perduoda operacijos vykdymą MPI bibliotekai ir išeina iš funkcijos. Patikrinti, ar operacija įvykdyta galima request objekto pagalba (vėliau). Prieš naudojant buferinio duomenų siuntimo funkcijas, procesams-siutėjams turi būti priskirti pakankamo dydžio MPI buferiai: int MPI_Buffer_attach( void* buffer, int size); - nurodo, kad size baitų pradedant nuo buffer adreso (atitinkamas atminties kiekis turi būti jau dinamiškai išskirtas) bus naudojami kaip MPI buferis buferinėms siuntimo operacijoms. Procesui vienu metu gali būti priskirtas tik vienas MPI buferis. int MPI_Buffer_detach( void* buffer_addr, int *size); - nutraukia anksčiau priskirtos atminties panaudojimą kaip MPI buferį. Jei yra dar nepasibaigusių buferinių siuntimų, tai ši funkcija užsiblokuos iki jų pabaigos. Toliau atmintis gali būti vėl naudojama arba atlaisvinta.

9 Standartinis duomenų siuntimo būdas (1) 1) Standartiniam duomenų siuntimo būdui MPI standartas leidžia MPI realizacijoms naudoti ir sinchroninį, ir buferinį (bet su sisteminiu buferiu) duomenų siutimo būdus. Pati MPI realizacija (biblioteka) pagal turimų resursų kiekį (sisteminio buferio dydį ir jo užpildymą) bei pranešimo dydį nusprendžia kokį siuntimo būdą naudoti. 2) Paprastai, mažo dydžio pranešimui yra didelė tikimybė, kad jis bus nusiųstas buferiniu būdu, o dideliam sinchroniniu. Tačiau korektiška (portable) MPI programa neturi pasikliauti sisteminių buferių galimybėmis tai yra tik galimybė, o ne garantija! (deadlocks pavojus). 3) MPI standartas apibrėžia, kad standartinio duomenų siuntimo operacija procesui-siuntėjui pasibaigia tada, kai siunčiamų duomenų buferis vėl gali būti saugiai naudojamas (keičiamas). Pastaba: iš tikrųjų pranešimas galėjo būti tik nukopijuotas į sisteminį buferį ir vis dar laukia atitinkamo receive -o iš proceso-gavėjo. int MPI_Send( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int dest, int tag, MPI_Comm comm); - blokuota standartinio duomenų siuntimo funkcija, t.y procesas-siuntėjas blokuojamas, kol operacija nebus baigta (pagal 3) punktą).

10 Standartinis duomenų siuntimo būdas (2) int MPI_Isend( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int dest, int tag, MPI_Comm comm, MPI_Request *request); - neblokuota standartinio duomenų siuntimo funkcija, t.y procesassiuntėjas perduoda operacijos vykdymą MPI bibliotekai ir išeina iš funkcijos. Patikrinti, ar operacija įvykdyta galima request objekto ir MPI funkcijų (pvz., MPI_Test(), MPI_Wait()) pagalba (vėliau).

11 Ready duomenų siuntimo būdas 1) Ready duomenų siuntimo būdą naudojanti funkcija gali būti iškviesta procesosiuntėjo tik tuo atveju, jei procesas-gavėjas jau iškvietė atitinkamą receive funkciją. Kitaip siuntimo operacija yra klaidinga, o jos rezultatas neapibrėžtas. 2) Naudojant ready duomenų siuntimo būdą, procesas-siuntėjas gali nedaryti užklausos ar gavėjas pasiruošęs (hand shake operation), o iš karto pradėti siųsti duomenis gavėjui. 3) MPI standartas apibrėžia, kad ready duomenų siuntimo operacija procesuisiuntėjui pasibaigia tada, kai siunčiamų duomenų buferis vėl gali būti saugiai naudojamas (keičiamas). int MPI_Rsend( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int dest, int tag, MPI_Comm comm); - blokuota ready duomenų siuntimo funkcija, t.y procesas-siuntėjas blokuojamas, kol operacija nebus baigta (pagal 3) punktą). int MPI_Irsend( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int dest, int tag, MPI_Comm comm, MPI_Request *request); - neblokuota ready duomenų siuntimo funkcija, t.y procesas-siuntėjas perduoda operacijos vykdymą MPI bibliotekai ir išeina iš funkcijos. Patikrinti, ar operacija įvykdyta galima request objekto pagalba (vėliau).

12 Duomenų siuntimo būdų palyginimas Ready būdas formaliai yra greičiausias iš visų. Tačiau praktiškai tai priklauso nuo jo protokolo realizacijos konkrečioje MPI bibliotekoje ir lygiagrečiojo kompiuterio. O svarbiausiai, labai retai programuotojas gali būti tikras, kad vykdant lygiagretųjį algoritmą atitinkama receive funkcija jau buvo iškviesta, kitaip bus gaunamos klaidos. Buferinis būdas dideliems pranešimams yra gana lėtas, nes reikalauja papildomo laiko duomenų kopijavimui tarp buferių. Be to jis reikalauja papildomai atminties buferiams. Todėl praktiškai jis patartinas tik siunčiant mažus pranešimus, kai yra abejonių, ar standartinis būdas naudos sisteminius buferius, ir yra svarbu garantuoti buferinį siuntimą. Sinchroninis būdas yra patikimesnis (nėra pavojų: ar ready, ar buferiai nepersipildys), todėl jis ir yra naudojamas standartiniame būde dideliems pranešimams. Grynai sinchroninį siuntimo būdą (Ssend) galima naudoti, kai procesui-siuntėjui svarbu žinoti (užtikrinti), kad gavėjas jau gauna duomenis.

13 Neblokuotos duomenų perdavimo operacijos Neblokuotos siutimo funkcijos (pagal duomenų siutimo būdą): MPI_Isend(..., MPI_Request *request), MPI_Issend(..., MPI_Request *request), MPI_Ibsend(..., MPI_Request *request), MPI_Irsend(..., MPI_Request *request). Neblokuota duomenų gavimo funkcija int MPI_Irecv( void* buf, int count, MPI_Datatype datatype, int source, int tag, MPI_Comm comm, MPI_Request *request); - procesas-gavėjas inicializuoja duomenų gavimo operaciją, perduoda jos vykdymą MPI bibliotekai ir išeina iš funkcijos. Patikrinti, ar operacija įvykdyta (ar atitinkami duomenis jau yra nurodytame buferyje) galima request objekto ir MPI funkcijų (pvz., MPI_Test(), MPI_Wait()) pagalba (vėliau). Galima naudoti visas send() ir recv() funkcijų kombinacijas: pvz., blokuota send() ir neblokuota MPI_Irecv() arba neblokuota send() ir neblokuota MPI_Irecv(),... Neblokuotų funkcijų panaudojimas padeda išvengti deadlock ų ir laukimo pauzių (visada reikia stengtis perdengti duomenų siuntimą/gavimą su kitais naudingais skaičiavimais).

14 Neblokuotos operacijos įvykdymo tikrinimas Neblokuotos funkcijos pradėtos operacijos statusą galima patikrinti atitinkamo request objekto pagalba. int MPI_Test (MPI_Request *request, int *flag, MPI_Status *status); Funkcija patikrina operacijos, nusakomos request argumento pagalba, statusą ir grąžina flag = true, jei operacija pasibaigė (į status įrašoma informacija apie pasibaigusią operaciją), arba flag = false (0), jei operacija dar nepasibaigė. Ši funkcija neblokuoja proceso darbo. Jei būtina sulaukti operacijos pabaigos reikia naudoti: int MPI_Wait (MPI_Request *request, MPI_Status *status); Ši funkcija blokuoja proceso darbą, kol pradėta operacija nepasibaigs. Objektas request yra atlaisvinamas (deallocated).

15 Neblokuotos operacijos pavyzdys Šablonas, kai belaukiant proceso-gavėjo atsiliepimo (recv() iškvietimo), procesas-siuntėjas gali atlikti naudingus skaičiavimus: Tačiau buferio buf turinio keisti negalima!

16 Kelių neblokuotų operacijų įvykdymo tikrinimas Kartais, kai inicializuojamas iš karto keletas operacijų, patogu vienos funkcijos pagalba patikrinti, ar pasibaigė visos/bent viena/kai kurios/ pradėtos operacijos.

17 Jungtinė siųsk ir gauk operacija Kai procesų pora turi apsikeisti pranešimais, galima naudoti jungtinės (combined, simultaneous) siųsk ir gauk operacijos MPI funkciją, tikintis iš bibliotekos kūrėjų efektyvios realizacijos:

18 Pavyzdys: 2 procesai apsikečia pranešimais Procesas 0 Procesas 1 MPI_Send(A,..,1,...) MPI_Recv(B,...,1,...) MPI_Send(A,...,0,...) MPI_Recv(B,...,0,...) Kas gali būti blogai? Nepatikima: pranešimai gali užstrigti! Deadlock! Kaip to išvengti?

19 Pavyzdys: 2 procesai apsikečia pranešimais Galima sukeisti tvarką (examples/mpi/mpi_2send_recv.cpp): Procesas 0 Procesas 1 MPI_Send(A,..,1,...) MPI_Recv(B,...,1,...) MPI_Recv(B,...,0,...) MPI_Send(A,...,0,...) Galima naudoti buferinius siuntimus: Procesas 0 MPI_Bsend(A,..,1,...) MPI_Recv(B,...,1,...) Procesas 1 MPI_Bsend(A,...,0,...) MPI_Recv(B,...,0,...)

20 Pavyzdys: 2 procesai apsikečia pranešimais Galima naudoti neblokuotas operacijas: (examples/mpi/mpi_2isend_recv.cpp): Procesas 0 Procesas 1 MPI_Isend(A,..,1,...) MPI_Isend(A,...,0,...) MPI_Irecv(B,...,1,...) MPI_Irecv(B,...,0,...) MPI_Waitall(...) MPI_Waitall(...) Galima naudoti jungtinę siuntimo-gavimo funkciją: Procesas 0 MPI_Sendrecv(A,,B,,1,.) Procesas 1 MPI_Sendrecv(A,,B,,0,.)

21 Pavyzdys: lygiagrečiųjų procesų žiedas Daugelyje lygiagrečiųjų algoritmų procesai sudaro topologinę grandinę arba žiedą pagal savo komunikacijų šabloną: skaičiavimų metu kiekvienas procesas turi keistis informacija su savo kaimynais iš kairės ir iš dešinės (t.y. kiekvienas procesas atlieka 2 siuntimus ir 2 gavimus). Jei naudojamos standartinės MPI duomenų siuntimo ir gavimo funkcijos, tai reikia teisingai nustatyti siuntimo ir gavimo operacijų tvarką (apsisaugant nuo deadlock u): dažnai naudojamas procesų suskirstymas į dvi grupes (su lyginiu ir nelyginiu numeriu (rank u)). Kitas variantas naudoti neblokuotas MPI funkcijas. Panagrinėkime pavyzdį examples/mpi/mpi_ziedas.cpp.

22

23 Kolektyvinės MPI duomenų persiuntimo operacijos/funkcijos (collective communication). Kolektyvinės duomenų persiuntimo operacijos (funkcijos): keli procesai (grupė) siunčia ir gauna duomenis vienu metu (pvz., surenka, paskirsto, apsikeičia). Programuotas gali pats realizuoti šias operacijas per point-topoint funkcijas, tačiau tikėtina, kad MPI bibliotekos kūrėjų realizacijos bus efektyvesnės, ypač dideliam procesų skaičiui (angl. scalable, efficient). Todėl kolektyvinių MPI duomenų persiuntimo funkcijų panaudojimas supaprastina MPI programų sudarymą ir pagerina jų efektyvumą.

24 Kolektyvinės MPI duomenų persiuntimo operacijos (funkcijos). Kolektyvinė operacija yra vykdoma visų grupės (komunikatoriaus) procesų. Tai yra programuotojo rūpestis - užtikrinti, kad atitinkamą MPI funkciją iškviestų visi grupės procesai. Jei kolektyvinę operaciją reikia atlikti ne visiems MPI_COMM_WORLD procesams, o tam tikrai jų daliai, tai programuotojas turi sukurti atitinkamą komunikatorių. Funkcijų sintaksė yra panaši į point-to-point funkcijų: duomenų buferiai, MPI duomenų tipai, komunikatorius. Pastaba: nėra tag argumento. MPI standartas apibrėžia, kad kolektyvinės MPI duomenų persiuntimo funkcijos yra blokuotos, t.y. procesas, iškvietęs tokią funkciją, išeis iš jos, tik kai jis pabaigs savo operacijas ir jo nurodytus duomenų siuntimo/gavimo buferius bus galima laisvai naudoti (keisti).

25 Kolektyvinės MPI duomenų persiuntimo operacijos (funkcijos). T.y. pagal MPI standartą kolektyvinės operacijos metu vieno proceso funkcijos pabaiga nieko nepasako apie kitus procesus: ar jie irgi pabaigė, netgi, ar pradėjo? Tai priklauso nuo konkrečios MPI realizacijos (bibliotekos). Todėl saugi (angl. portable) MPI programa negali remtis tuo, kad kolektyvinė duomenų persiuntimo operacija bus sinchroninė, nes gali ir ne būti (išskyrus barjero funkciją) ir jokios procesų sinchronizacijos nebus. Iš kitos pusės programuotojas turi užtikrinti, kad MPI programa neužstrigs (žr. deadlocks), jei kolektyvinės operacijos realizacija bus sinchroninė.

26 int MPI_Barrier( MPI_Comm comm); Funkcija sukuria sinchronizacijos barjerą visiems grupės (komunikatoriaus) procesams. Procesas, iškvietęs šią funkciją, blokuojamas (sustabdomas), kol visi grupės procesai iškvies ją. Funkcija naudojama, kai reikia užtikrinti, kad visi grupės procesai: jau įvykdė visus darbus (kodą) iki barjero, pradės vykdyti darbus (kodą) po barjero tuo pačiu metu. Pvz., MPI_Barrier(MPI_COMM_WORLD);

27 int MPI_Bcast( void* buf, int count,mpi_datatype type, int root, MPI_Comm comm); Funkcija paskleidžia, nukopijuoja (angl. broadcasts) duomenis iš root proceso buf buferio tarp visų komunikatoriaus procesų buf buferių. Pasiūlykite savo funkcijos realizaciją naudojant point-to-point duomenų siuntimo funkcijas. Žiūrėkite pavyzdį: examples/mpi/broadcast.cpp.

28 int MPI_Scatter(void* sendbuf, int sendcnt, MPI_Datatype stype, void* recvbuf, int recvcnt, MPI_Datatype rtype, int root, MPI_Comm comm); Funkcija paskirsto (angl. scatters) duomenis iš root proceso sendbuf buferio tarp visų komunikatoriaus procesų recvbuf buferių.

29 int MPI_Gather(void* sendbuf, int sendcnt, MPI_Datatype stype, void* recvbuf, int recvcnt, MPI_Datatype rtype, int root, MPI_Comm comm); Funkcija iš visų komunikatoriaus procesų sendbuf buferių surenka (angl. gathers) duomenis į root proceso recvdbuf buferį.

30 int MPI_Allgather(void* sendbuf, int sendcnt, MPI_Datatype stype, void* recvbuf, int recvcnt, MPI_Datatype rtype, MPI_Comm comm); Funkcija iš visų komunikatoriaus procesų sendbuf buferių surenka (angl. gathers) duomenis ir paskleidžia juos į visų procesų recvdbuf buferius.

31 int MPI_Reduce(void* sendbuf, void* recvbuf, int count, MPI_Datatype type, MPI_Op op, int root, MPI_Comm comm); Funkcija iš visų komunikatoriaus procesų sendbuf buferių surenka duomenis, atlieka su jais reduction tipo op operaciją ir rezultatą padeda į root proceso recvdbuf buferį. Pažiūrėkite pavyzdį: examples/mpi/reduce.cpp.

32 MPI reduction operacijos MPI standartas leidžia programuotojui pačiam apibrėžti savo reduction tipo operaciją (ji turi būti asociatyvi).

33 int MPI_Allreduce(void* sendbuf, void* recvbuf, int count, MPI_Datatype type, MPI_Op op, MPI_Comm comm); Funkcija iš visų komunikatoriaus procesų sendbuf buferių surenka duomenis, atlieka su jais reduction tipo op operaciją ir rezultatą padeda į visų procesų recvdbuf buferius.

34 int MPI_Reduce_scatter(void* sendbuf, void* recvbuf, int* recvcounts, MPI_Datatype type, MPI_Op op, MPI_Comm comm); Funkcija iš visų komunikatoriaus procesų sendbuf buferių surenka duomenis, atlieka su jais reduction tipo op operaciją ir rezultatą paskirsto tarp visų procesų recvdbuf buferių.

35 int MPI_Alltoall(void* sendbuf, int sendcount, MPI_Datatype sendtype, void* recvbuf, int recvcount, MPI_Datatype recvtype, MPI_Comm comm); Visi procesai atlieka scatter - siunčia visiems

36 Matricos ir vektoriaus sandauga x1 a x2 a xn an a a... a n a a... a 1n 2n nn b1 * b2... bn x Ab Kokius skaičiavimus galime išlygiagretinti? j1 Duomenų lygiagretumas. Procesai atlieka tuos pačius skaičiavimus tik su skirtingais duomenimis. Kaip paskirstyti duomenis tarp procesų? Pvz., matricos blokinis paskirstymas: x i n a ij b j arba

37 Sandaugos lygiagretusis algoritmas Paskirstymas pagal eilutes geresnis mažiau duomenų siuntimų. Praktiniuose uždaviniuose matricos ir vektoriaus sandauga yra tik vienas (bet dažnai kartojamas) iš algoritmo žingsnių (pvz., tiesinių lygčių sistemų sprendimo metodai), todėl vektoriai b ir x irgi būna paskirstyti tarp lygiagrečiųjų procesų. Lygiagrečiojo algoritmo realizacija: examples/lab_darbas2_v3.cpp

38 Skaičiaus PI apskaičiavimo pavyzdys )) arctg(0 4(arctg(1) x Integralą apskaičiuojame apytiksliai skaitinio integravimo (vidurinių stačiakampių) formulės pagalba. Daliname visa atkarpą [0, 1] i N intervalų:. 1, ) 0.5) (( N h h h i h x x N i N i i

39 Skaičiaus PI apskaičiavimo lygiagretusis algoritmas Darbą tarp lygiagrečiųjų procesų paskirstome paskirstydami intervalus (sumos narių apskaičiavimą) cikliniu arba blokiniu būdu. Kiekvienas procesas apskaičiuoja (lygiagrečiai su kitais procesais) jam priskirtų intervalų narių sumą. Procesų gautos reikšmės (dalinės sumos) susumuojamos ir gaunamas galutinis rezultatas. Pvz., ciklinis paskirstymas: 21 intervalas ir 3 procesai.

40 PI - MPI pavyzdys (1) #include "mpi.h" #include <math.h> #include <stdio.h> int main(int argc, char *argv[]) { int done = 0, n, myid, numprocs, i, rc; double PI25DT = ; double mypi, pi, h, sum, x, t1, t2; MPI_Init(&argc,&argv); MPI_Comm_size(MPI_COMM_WORLD,&numprocs); MPI_Comm_rank(MPI_COMM_WORLD,&myid); while (!done) { if (myid == 0) { printf("enter the number of intervals: (0 quits) "); scanf("%d",&n); t1 = MPI_Wtime(); } MPI_Bcast(&n, 1, MPI_INT, 0, MPI_COMM_WORLD); if (n == 0) break;

41 PI MPI pavyzdys (2) h = 1.0 / (double) n; sum = 0.0; for (i = myid + 1; i <= n; i += numprocs) { x = h * ((double)i - 0.5); sum += 4.0 / (1.0 + x*x); } mypi = h * sum; MPI_Reduce(&mypi, &pi, 1, MPI_DOUBLE, MPI_SUM,0, MPI_COMM_WORLD); if (myid == 0) { t2 = MPI_Wtime(); printf("pi is approximately %.16f, Error is %.16f\n", pi, fabs(pi - PI25DT)); printf("wall clock time = %f\n", t2-t1); } } MPI_Finalize(); return 0; } Kaip realizuoti blokinį darbo paskirstymą? Atlikite skaičiavimo eksperimentus VGTU klasteryje: examples/mpi/pi.cpp.

skaitiniai metodai 1

skaitiniai metodai 1 Lygiagretusis programavimas doc. dr. Vadimas Starikovičius 6-oji paskaita Paskirstytosios atminties lygiagretusis programavimas. MPI programavimo biblioteka. Pagrindinės MPI funkcijos. Paskirstytos atminties

Detaliau

Masyvas su C++ Užduotys. Išsiaiškinkite kodą (jei reikia pataisykite) ir paleiskite per programą. Ciklo skaitliuko įrašymas į vienmatį masyvą: #includ

Masyvas su C++ Užduotys. Išsiaiškinkite kodą (jei reikia pataisykite) ir paleiskite per programą. Ciklo skaitliuko įrašymas į vienmatį masyvą: #includ Masyvas su C++ Užduotys. Išsiaiškinkite kodą (jei reikia pataisykite) ir paleiskite per programą. Ciklo skaitliuko įrašymas į vienmatį masyvą: #include main() int mas[100]; int k; for (int

Detaliau

skaitiniai metodai 1

skaitiniai metodai 1 Lygiagretusis programavimas doc. dr. Vadimas Starikovičius 4-oji paskaita OpenMP programavimo standartas. Programavimo modelis. OpenMP konstrukcijos. PThreads: Hello, world! pavyzdys #include

Detaliau

Java esminės klasės, 1 dalis Išimtys, Įvestis/išvestis

Java esminės klasės, 1 dalis Išimtys, Įvestis/išvestis Java esminės klasės, 1 dalis Išimtys, Įvestis/išvestis Klaidų apdorojimas C kalboje If (kazkokia_salyga) { klaidos_apdorojimas(); return... } Tokio kodo apimtis galėdavo sekti iki 70-80proc. Klaidų/išimčių

Detaliau

DB sukūrimas ir užpildymas duomenimis

DB sukūrimas ir užpildymas duomenimis DB sukūrimas ir užpildymas duomenimis Duomenų bazės kūrimas Naujas bendrąsias DB kuria sistemos administratorius. Lokalias DB gali kurti darbo stoties vartotojasadministratorius. DB kuriama: kompiuterio

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Duomenų struktūros ir algoritmai 2 paskaita 2019-02-13 Algoritmo sąvoka Algoritmas tai tam tikra veiksmų seka, kurią reikia atlikti norint gauti rezultatą. Įvesties duomenys ALGORITMAS Išvesties duomenys

Detaliau

Dažniausios IT VBE klaidos

Dažniausios IT VBE klaidos Dažniausios IT VBE klaidos Renata Burbaitė renata.burbaite@gmail.com Kauno technologijos universitetas, Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazija 1 Egzamino matrica (iš informacinių technologijų brandos egzamino

Detaliau

Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 2 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF

Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 2 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 2 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2016-02-15 Tiesinės duomenų struktūros Panagrinėsime keletą žinomų ir įvairiuose taikymuose naudojamų

Detaliau

Printing AtvirkstineMatrica.wxmx

Printing AtvirkstineMatrica.wxmx AtvirkstineMatrica.wxmx / Atvirkštinė matrica A.Domarkas, VU, Teoriją žr. [], 8-; []. Figure : Toliau pateiksime atvirkštinės matricos apskaičiavimo būdus su CAS Maxima. su komanda invert pavyzdys. [],

Detaliau

Microsoft PowerPoint Dvi svarbios ribos [Read-Only]

Microsoft PowerPoint Dvi svarbios ribos [Read-Only] Dvi svarbios ribos Nykstamųjų funkcijų palyginimas. Ekvivalenčios nykstamosios funkcijos. Funkcijos tolydumo taške apibrėžimas. Tolydžiųjų funkcijų atkarpoje savybės. Trūkiosios funkcijos. Trūko taškų

Detaliau

Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 7 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF

Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 7 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 7 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2015-04-13 Grafai Grafas aibių pora (V, L). V viršūnių (vertex) aibė, L briaunų (edge) aibė Briauna

Detaliau

Microsoft Word - 15_paskaita.doc

Microsoft Word - 15_paskaita.doc 15 PASKAITA Turinys: Išimtys Išimtys (exceptions) programos vykdymo metu kylančios klaidingos situacijos, nutraukiančios programos darbą (pavyzdžiui, dalyba iš nulio, klaida atveriant duomenų failą, indekso

Detaliau

4 skyrius Algoritmai grafuose 4.1. Grafų teorijos uždaviniai Grafai Tegul turime viršūnių aibę V = { v 1,v 2,...,v N } (angl. vertex) ir briaun

4 skyrius Algoritmai grafuose 4.1. Grafų teorijos uždaviniai Grafai Tegul turime viršūnių aibę V = { v 1,v 2,...,v N } (angl. vertex) ir briaun skyrius Algoritmai grafuose.. Grafų teorijos uždaviniai... Grafai Tegul turime viršūnių aibę V = { v,v,...,v N (angl. vertex) ir briaunų aibę E = { e,e,...,e K, briauna (angl. edge) yra viršūnių pora ej

Detaliau

Algoritmø analizës specialieji skyriai

Algoritmø analizës specialieji skyriai VGTU Matematinio modeliavimo katedra VGTU SC Lygiagrečiųjų skaičiavimų laboratorija Paskaitų kursas. 5-oji dalis. Turinys 1 2 KPU euristiniai sprendimo algoritmai KPU sprendimas dinaminio programavimo

Detaliau

(Microsoft Word - Pasiruo\360imas EE 10 KD-1)

(Microsoft Word - Pasiruo\360imas EE 10  KD-1) -as kontrolinis darbas (KD-) Kompleksiniai skaičiai. Algebrinė kompleksinio skaičiaus forma Pagrindinės sąvokos apibrėžimai. Veiksmai su kompleksinio skaičiais. 2. Kompleksinio skaičiaus geometrinis vaizdavimas.

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA VDU Rasos gimnazijos Visuotinio dalininkų susirinkimo 2018 m. gegužės 17 d. protokolu Nr. DSP-04 ASMENŲ PRIĖMIMO Į VYTAUTO DIDŽIOJO UNIVERSITETO RASOS GIMNAZIJĄ KRITERIJŲ IR KLASIŲ KOMPLEKTAVIMO

Detaliau

DBVS realizavimas Pagrindiniai DBVS komponentai Duomenų saugojimas diske Paruošė J.Skučas

DBVS realizavimas Pagrindiniai DBVS komponentai Duomenų saugojimas diske Paruošė J.Skučas DBVS realizavimas Pagrindiniai DBVS komponentai Duomenų saugojimas diske Paruošė J.Skučas Seminaro tikslai Trumpai apžvelgti pagrindinius DBVS komponentus Detaliai nagrinėjami optimalaus duomenų dėstymo

Detaliau

* # * # # 1 TIESĖS IR PLOKŠTUMOS 1 1 Tiesės ir plokštumos 1.1 Lygtys ir taškų aibės Sferos lygtis Tarkime, kad erdvėje apibrėžta Dekarto stačiak

* # * # # 1 TIESĖS IR PLOKŠTUMOS 1 1 Tiesės ir plokštumos 1.1 Lygtys ir taškų aibės Sferos lygtis Tarkime, kad erdvėje apibrėžta Dekarto stačiak 1 TIESĖS IR PLOKŠTUMOS 1 1 Tiesės ir plokštumos 1.1 Lygtys ir taškų aibės 1.1.1 Sferos lygtis Tarkime kad erdvėje apibrėžta Dekarto stačiakampė koordinačių sistema Sfera su centru taške ir spinduliu yra

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 15 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2018-05-28 Grįžtamasis ryšys Ačiū visiems dalyvavusiems Daug pagyrimų Ačiū, bet jie nepadeda tobulėti.

Detaliau

LIETUVOS JAUNŲJŲ MATEMATIKŲ MOKYKLA 7. PAPRASČIAUSIOS DIFERENCIALINĖS LYGTYS ( ) Teorinę medžiagą parengė ir septintąją užduotį sudarė prof. d

LIETUVOS JAUNŲJŲ MATEMATIKŲ MOKYKLA 7. PAPRASČIAUSIOS DIFERENCIALINĖS LYGTYS ( ) Teorinę medžiagą parengė ir septintąją užduotį sudarė prof. d LIETUVOS JAUNŲJŲ MATEMATIKŲ MOKYKLA 7 PAPRASČIAUSIOS DIFERENIALINĖS LYGTYS (07 09) Teorinę medžiagą parengė ir septintąją užduotį sudarė prof dr Eugenijus Stankus Diferencialinės lygtys taikomos sprendžiant

Detaliau

P. Kasparaitis. Praktinė informatika. Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Įvadas Skripto failas tai M

P. Kasparaitis. Praktinė informatika. Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Įvadas Skripto failas tai M Skriptų vykdymas ir duomenų valdymas Įvadas Skripto failas tai MATLAB komandų seka, vadinama programa, įrašyta į failą. Vykdant skripto failą įvykdomos jame esančios komandos. Bus kalbama, kaip sukurti

Detaliau

Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo metų veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonės Remti bendruomeninę veiklą s

Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo metų veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonės Remti bendruomeninę veiklą s Nevyriausybinių organizacijų ir bendruomeninės veiklos stiprinimo 2017 2019 metų veiksmų plano įgyvendinimo 2.3 priemonės Remti bendruomeninę veiklą savivaldybėse įgyvendinimo aprašo 3 priedas (Pavyzdinė

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 13 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2018-05-14 Šaltinis Paskaita parengta pagal William Pugh Skip Lists: A Probabilistic Alternative to

Detaliau

Pagrindiniai algoritmai dirbant su sveikųjų ir realiųjų skaičių masyvų reikšmėmis Sumos skaičiavimo algoritmas Sveikieji skaičiai int Suma (int X[], i

Pagrindiniai algoritmai dirbant su sveikųjų ir realiųjų skaičių masyvų reikšmėmis Sumos skaičiavimo algoritmas Sveikieji skaičiai int Suma (int X[], i Pagrindiniai algoritmai dirbant su sveikųjų ir realiųjų skaičių masyvų reikšmėmis Sumos skaičiavimo algoritmas int Suma (int X[], int n) int s = 0; s = s + X[i]; return s; double Suma (double X[], int

Detaliau

KORUPCIJOS RIZIKOS ANALIZĖS IŠVADOJE PATEIKTŲ PASIŪLYMŲ STEBĖSENA 2015 m. gruodžio 9 d. rašto Nr. L priedas Informacija apie 2015 m. rugsėjo 7

KORUPCIJOS RIZIKOS ANALIZĖS IŠVADOJE PATEIKTŲ PASIŪLYMŲ STEBĖSENA 2015 m. gruodžio 9 d. rašto Nr. L priedas Informacija apie 2015 m. rugsėjo 7 KORUPCIJOS RIZIKOS ANALIZĖS IŠVADOJE PATEIKTŲ PASIŪLYMŲ STEBĖSENA 2015 m. gruodžio 9 d. rašto Nr. L-01-6141 priedas Informacija apie 2015 m. rugsėjo 7 d. Išvadoje dėl korupcijos rizikos analizės Valstybinės

Detaliau

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI

PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMI PATVIRTINTA Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos pirmininko 2017 m. d. įsakymu Nr. O1- VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS ELEKTROS ENERGIJOS KAINŲ PALYGINIMO INFORMACINĖS

Detaliau

Microsoft Word - SDH2.doc

Microsoft Word - SDH2.doc PATVIRTINTA AB Lietuvos geleţinkeliai Geleţinkelių infrastruktūros direkcijos direktoriaus 2009-11-30 įsakymu Nr. Į (DI-161) SDH SĄSAJOS TECHNINIS APRAŠAS TURINYS I. BENDROJI DALIS... 4 II. TAIKYMO SRITIS...

Detaliau

CL2013O0023LT _cp 1..1

CL2013O0023LT _cp 1..1 02013O0023 LT 01.09.2018 001.001 1 Šis tekstas yra skirtas tik informacijai ir teisinės galios neturi. Europos Sąjungos institucijos nėra teisiškai atsakingos už jo turinį. Autentiškos atitinkamų teisės

Detaliau

MatricosDetermTiesLS.dvi

MatricosDetermTiesLS.dvi MATRICOS Matricos. Pagrindiniai apibrėžimai a a 2... a n a 2 a 22... a 2n............ a m a m2... a mn = a ij m n matrica skaičių lentelė m eilučių skaičius n stulpelių skaičius a ij matricos elementas

Detaliau

Prekių pirkimo pardavimo taisyklės

Prekių pirkimo pardavimo taisyklės Kursų ir seminarų pirkimo pardavimo svetainėje sportoakademija.lt taisyklės 1. Sąvokos 1.1. Pardavėjas Lietuvos Respublikos VĮ Registrų centras, Juridinių asmenų registro Kauno filiale įregistruotas privatusis

Detaliau

PS_riba_tolydumas.dvi

PS_riba_tolydumas.dvi Funkcijos riba ir tolydumas Ribos apibrėžimas Nykstamosios funkcijos Funkcijos riba, kai x + Skaičių sekos riba Neaprėžtai didėjančios funkcijos Neapibrėžtumai Vienpusės ribos Funkcijos tolydumas Funkcijos

Detaliau

Tiesioginio-debeto-paslaugos-duomenu-apsikeitimo-formatu-aprasas

Tiesioginio-debeto-paslaugos-duomenu-apsikeitimo-formatu-aprasas TIEIOGINIO DEBETO PALAUGO DUOMENŲ APIKEITIMO FORMATŲ APRAŠA Tarp banko ir kliento yra keičiamasi tokio tipo failais: utikimai mokėti tiesioginio debeto būdu, priimti įmonėje (failo plėtinys.dse). o Banko

Detaliau

Brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas 2012 m.

Brandos egzaminų organizavimas ir vykdymas 2012 m. BRANDOS EGZAMINŲ ORGANIZAVIMAS IR VYKDYMAS 2012 M. BENDROSIOS NUOSTATOS Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašas (toliau Aprašas) reglamentuoja vidurinio ugdymo programos dalykų brandos

Detaliau

MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA

MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA MAGENTO 1.9 OMNIVA MODULIO DIEGIMO INSTRUKCIJA Turinys MODULIO FUNKCIONALUMAS... 3 NAUDOJAMI TERMINAI IR SĄVOKOS... 3 REKOMENDUOJAMI NAUDOTI ĮRANKIAI... 3 ELEKTRONINĖS PARDUOTUVĖS REIKALAVIMAI... 3 SERVERIO

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) / dėl bendros sistemos techninių standa EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2017 07 11 C(2017) 4679 final KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO SPRENDIMAS (ES) /... 2017 07 11 dėl bendros sistemos techninių standartų ir formatų, kad EURES portale būtų galima susieti

Detaliau

TIESINĖ ALGEBRA Matricos ir determinantai Matricos. Transponuota matrica. Nulinė ir vienetinė matrica. Kvadratinė matrica. Antrosios ir trečiosios eil

TIESINĖ ALGEBRA Matricos ir determinantai Matricos. Transponuota matrica. Nulinė ir vienetinė matrica. Kvadratinė matrica. Antrosios ir trečiosios eil TIESINĖ ALGEBRA Matricos ir determinantai Matricos. Transponuota matrica. Nulinė ir vienetinė matrica. Kvadratinė matrica. Antrosios ir trečiosios eilės determinantai. Minorai ir adjunktai. Determinantų

Detaliau

1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO

1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO 1 ESTIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS, LATVIJOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS IR LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS SUSITARIMAS DĖL BALTIJOS ORO ERDVĖS STEBĖJIMO IR KONTROLĖS SISTEMOS PLĖTOJIMO Estijos Respublikos

Detaliau

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T

Projektas PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO T PATVIRTINTA Alytaus Sakalėlio pradinės mokyklos direktoriaus 2019- įsakymu Nr. V- ALYTAUS SAKALĖLIO PRADINĖS MOKYKLOS ELEKTRONINIO DIENYNO TVARKYMO NUOSTATAI I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Alytaus Sakalėlio

Detaliau

Microsoft Word KFA rinkinio - ataskaita

Microsoft Word KFA rinkinio - ataskaita PALANGOS MIESTO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBA AUDITO ATASKAITA DĖL PALANGOS MIESTO SAVIVALDYBĖS 2015 METŲ KONSOLIDUOTŲJŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINIO AUDITO REZULTATŲ 2016 m. liepos 1 d. Nr.

Detaliau

Sutartis aktuali nuo

Sutartis aktuali nuo VALSTYBINIO SOCIALINIO DRAUDIMO FONDO VALDYBA PRIE SOCIALINĖS APSAUGOS IR DARBO MINISTERIJOS ASMENS DUOMENŲ TEIKIMO SUTARTIS 201_ m. d. Nr. ADS- Vilnius Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie

Detaliau

Printing triistr.wxmx

Printing triistr.wxmx triistr.wxmx / Triįstrižainių lygčių sistemų sprendimas A.Domarkas, VU, Teoriją žr. []; [], 7-7; []. Pradžioje naudosime Gauso algoritmą, kuriame po įstrižaine daromi nuliai. Po to grįždami į viršų virš

Detaliau

Lietuvos mokinių matematikos olimpiada Rajono (miesto) etapo užduočių klasei sprendimai 2015 m. 1 uždavinys. Aistė užrašė skaičių seką: 1 (2 3)

Lietuvos mokinių matematikos olimpiada Rajono (miesto) etapo užduočių klasei sprendimai 2015 m. 1 uždavinys. Aistė užrašė skaičių seką: 1 (2 3) Lietuvos mokinių matematikos olimpiada Rajono (miesto) etapo užduočių 11-12 klasei sprendimai 2015 m. 1 uždavinys. Aistė užrašė skaičių seką: 1 (2 3) 4, 4 (5 6) 7, 7 (8 9) 10,..., 2014 (2015 2016) 2017.

Detaliau

QR algoritmas paskaita

QR algoritmas paskaita Turinys QR algoritmas 4 paskaita Olga Štikonienė Diferencialinių lygčių ir skaičiavimo matematikos katedra, MIF VU 4 5 TA skaitiniai metodai ( MIF VU) Tiesinių lygčių sistemų sprendimas / 40 TA skaitiniai

Detaliau

aukciono nuostatai Nr.1

aukciono nuostatai Nr.1 PATVIRTINTA: UAB,,Trakų vandenys 2016-01-19 valdybos posėdžio Nr.1 nutarimu Nr.1.6.1 NEKILNOJAMOJO TURTO PARDAVIMO VIEŠO AUKCIONO BŪDU NUOSTATAI I. BENDROJI DALIS 1.1 Šie nuostatai reglamentuoja UAB,,Trakų

Detaliau

„PowerPoint“ pateiktis

„PowerPoint“ pateiktis 3 Organizacijos gyvenimo ciklas Žydėjimas Stabilumas Jaunystė Aristokratiškumas «Varom» Įkūrėjo pašalinimas Ankstyvas senėjimas Ankstyvoji biurokratija Kūdikystė Draugystė Įkūrėjo spąstai arba šeimyniškumo

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIAUS PAŽYMA DĖL PARTIJOS,,JAUN

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIAUS PAŽYMA DĖL PARTIJOS,,JAUN LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIAUS PAŽYMA DĖL PARTIJOS,,JAUNOJI LIETUVA 2017 M. FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINIO IR

Detaliau

VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS

VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS Projektas VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA NUTARIMAS DĖL ŠILUMOS TIEKĖJŲ, NEPRIKLAUSOMŲ ŠILUMOS GAMINTOJŲ, GERIAMOJO VANDENS TIEKĖJŲ IR NUOTEKŲ TVARKYTOJŲ, PAVIRŠINIŲ NUOTEKŲ TVARKYTOJŲ

Detaliau

Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instruk

Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instruk Lietuvos mokslo ir studijų institucijų kompiuterių tinklas LITNET Vilniaus universitetas Mokslininko darbo vietos paslauga Paslaugos naudojimo instrukcija Paslauga sukurta vykdant Europos socialinio fondo

Detaliau

Microsoft Word - DV_Rekomendacijos2

Microsoft Word - DV_Rekomendacijos2 DOKUMENTŲ VALDYMO FUNKCIJOS EFEKTYVAUS ATLIKIMO REKOMENDACIJOS I. BENDROSIOS NUOSTATOS Dokumentų valdymo funkcijos efektyvaus atlikimo rekomendacijų (toliau Rekomendacijos) tikslas nustatyti valstybės

Detaliau

G L v SEB bankas nuasmeninta

G L v SEB bankas nuasmeninta Ginčo byla Nr. 2018-00589 LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL G. L. IR AB SEB BANKO GINČO NAGRINĖJIMO 2018 m. birželio 27

Detaliau

GRAFŲ TEORIJA Pasirenkamasis kursas, Magistrantūra, 3 sem m. rudens semestras Parengė: Eugenijus Manstavičius Įvadas Pirmoji kurso dalis skirta

GRAFŲ TEORIJA Pasirenkamasis kursas, Magistrantūra, 3 sem m. rudens semestras Parengė: Eugenijus Manstavičius Įvadas Pirmoji kurso dalis skirta GRAFŲ TEORIJA Pasirenkamasis kursas, Magistrantūra, 3 sem. 2018 m. rudens semestras Parengė: Eugenijus Manstavičius Įvadas Pirmoji kurso dalis skirta grafų algoritmams, tačiau apibrėžus gretimumo matricą

Detaliau

RR-GSM_IM_LT_110125

RR-GSM_IM_LT_110125 Retransliatorius RR-GSM Įrengimo instrukcija Draugystės g. 17, LT-51229 Kaunas El. p.: info@trikdis.lt www.trikdis.lt Retransliatorius RR-GSM perduoda priimtus pranešimus į centralizuoto stebėjimo pultą

Detaliau

9 paskaita 9.1 Erdvės su skaliarine daugyba Šiame skyriuje nagrinėsime abstrakčias tiesines erdves, kurioms apibrėžta skaliarinė daugyba. Jos sudaro l

9 paskaita 9.1 Erdvės su skaliarine daugyba Šiame skyriuje nagrinėsime abstrakčias tiesines erdves, kurioms apibrėžta skaliarinė daugyba. Jos sudaro l 9 paskaita 9.1 Erdvės su skaliarine daugyba Šiame skyriuje nagrinėsime abstrakčias tiesines erdves, kurioms apibrėžta skaliarinė daugyba. Jos sudaro labai svarbu normuotu ju erdviu šeimos pošeimį. Pilnosios

Detaliau

Algebra ir geometrija informatikams. Paskaitu¾ konspektas Rimantas Grigutis 7 paskaita Matricos. 7.1 Apibr eµzimas. Matrica A yra m eiluµciu¾ir n stul

Algebra ir geometrija informatikams. Paskaitu¾ konspektas Rimantas Grigutis 7 paskaita Matricos. 7.1 Apibr eµzimas. Matrica A yra m eiluµciu¾ir n stul lgebra ir geometrija informatikams. Paskaitu¾ konspektas Rimantas Grigutis 7 paskaita Matricos. 7. pibr eµzimas. Matrica yra m eiluµciu¾ir n stulpeliu¾turinti staµciakamp e lentel e su joje i¾rašytais

Detaliau

LT L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies

LT L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys 2009 8 4 EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies keičiantis Sprendimą ECB/2006/17 dėl Europos centrinio

Detaliau

VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA NUTARIMAS DĖL AB ENERGIJOS SKIRSTYMO OPERATORIUS ELEKTROS ENERGIJOS PERSIUNTIMO PASLAUGOS KAINŲ IR

VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA NUTARIMAS DĖL AB ENERGIJOS SKIRSTYMO OPERATORIUS ELEKTROS ENERGIJOS PERSIUNTIMO PASLAUGOS KAINŲ IR VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA NUTARIMAS DĖL AB ENERGIJOS SKIRSTYMO OPERATORIUS ELEKTROS ENERGIJOS PERSIUNTIMO PASLAUGOS KAINŲ IR JŲ TAIKYMO TVARKOS PASKELBIMO 2018 m. lapkričio 16

Detaliau

Slide 1

Slide 1 U n i x O S Vilniaus Universitetas Matematikos ir Informatikos fakultetas Rolandas Naujikas 2008 FA I L Ų S I S T E M A : F I Z I N I S D I S K O S K I R S T Y M A S 2007 MIF.VU 2 TA R K I M E... = 2007

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Dalelių filtro metodo ir vizualios odometrijos taikymas BPO lokalizacijai 2014 2018 m. studijos Doktorantas: Rokas Jurevičius Vadovas: Virginijus Marcinkevičius Disertacijos tikslas ir objektas Disertacijos

Detaliau

C(2016)7159/F1 - LT (annex)

C(2016)7159/F1 - LT (annex) EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2016 11 11 C(2016) 7159 final ANNEXES 1 to 3 PRIEDAI prie KOMISIJOS DELEGUOTOJO REGLAMENTO kuriuo 2014 m. liepos 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 909/2014

Detaliau

Mažeikių r. Tirkšlių darželio „Giliukas“ metinio veiklos vertinimo pokalbio su darbuotoju tvarkos aprašas

Mažeikių r. Tirkšlių darželio „Giliukas“ metinio veiklos vertinimo pokalbio su darbuotoju tvarkos aprašas PATVIRTINTA Mažeikių r. Tirkšlių darželio Giliukas: Direktoriaus 2017 m. vasario 22 d. įsakymu Nr. V1-8 METINIO VEIKLOS VERTINIMO POKALBIO SU DARBUOTOJU TVARKOS APRAŠAS I. SKYRIUS ĮVADINĖ DALIS 1. Metinio

Detaliau

Microsoft Word - pildymo instrukcija (parengta VMI).docx

Microsoft Word - pildymo instrukcija (parengta VMI).docx PATVIRTINTA Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2003 m. vasario 7 d. įsakymu Nr. V-45 NAUJA REDAKCIJA nuo 2017 01 01 (Šaltinis INFOLEX) INFOLEX PASTABA:

Detaliau

Kelmės rajono Kražių gimnazija Įmonės kodas , S.Dariaus ir S. Girėno g.2, Kražiai, Kelmės rajonas 2016 m. kovo 18 d. FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠ

Kelmės rajono Kražių gimnazija Įmonės kodas , S.Dariaus ir S. Girėno g.2, Kražiai, Kelmės rajonas 2016 m. kovo 18 d. FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠ Kelmės rajono Kražių gimnazija Įmonės kodas 190093592, S.Dariaus ir S. Girėno g.2, Kražiai, Kelmės rajonas 2016 m. kovo 18 d. FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠKINAMASIS RAŠTAS I. BENDROJI DALIS Kelmės rajono Kražių

Detaliau

Microsoft Word - LE_Sutarties su NEPRIKLAUSOMU ST nariu salygos

Microsoft Word - LE_Sutarties su NEPRIKLAUSOMU ST nariu salygos SUTARTIES DĖL NEPRIKLAUSOMO STEBĖTOJŲ TARYBOS NARIO VEIKLOS SĄLYGOS ATSIŽVELGIANT Į TAI, KAD: (A) Stebėtojų tarybos narys [data] Bendrovės visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu Nr.[...] buvo

Detaliau

Suvestinė redakcija nuo Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr , i. k ANUTA Nauja redakcija nuo : Nr , 2

Suvestinė redakcija nuo Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr , i. k ANUTA Nauja redakcija nuo : Nr , 2 Suvestinė redakcija nuo 2010-06-30 Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr. 22-696, i. k. 104505ANUTA00000001 Nauja redakcija nuo 2010-06-30: Nr. 03-58, 2010-05-25, Žin. 2010, Nr. 63-3141 (2010-05-31), i.

Detaliau

MUITINĖS DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS BENDRO NAUDOTOJŲ VALDYMO SISTEMOS, ATITINKANČIOS EUROPOS KOMISIJOS REIKALAVIMUS,

MUITINĖS DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS BENDRO NAUDOTOJŲ VALDYMO SISTEMOS, ATITINKANČIOS EUROPOS KOMISIJOS REIKALAVIMUS, MUITINĖS DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS BENDRO NAUDOTOJŲ VALDYMO SISTEMOS, ATITINKANČIOS EUROPOS KOMISIJOS REIKALAVIMUS, SUKŪRIMO VERSIJA: v0.10 Vilnius 2018 TURINYS 1 Windows

Detaliau

TAIKOMOJI MATEMATIKA IR KIEKYBINIAI METODAI. Rašto darbas serija 3081 variantas Nustatykite funkcijos f(x) = x+2 x 6 cos ( 3x) apibrėžimo sritį.

TAIKOMOJI MATEMATIKA IR KIEKYBINIAI METODAI. Rašto darbas serija 3081 variantas Nustatykite funkcijos f(x) = x+2 x 6 cos ( 3x) apibrėžimo sritį. 00 Nustatykite funkcijos f() = +2 6 cos ( 3) apibrėžimo sritį (, 0) (0, 2) (2, + ) 2 (, 2) ( 2, + ) 3 (, 2] 4 [ 2, + ) 5 [2, ) 6 (, 2] 7 (, + ) 8 [ 2, 0) (0, + ) 0 (, 2) (2, + ) { a + b, kai 7, Raskite

Detaliau

lec10.dvi

lec10.dvi paskaita. Euklido erdv_es. pibr_ezimas. Vektorin_e erdv_e E virs realiuju skaiciu kuno vadinama Euklido erdve, jeigu joje apibr_ezta skaliarin_e sandauga, t.y. tokia funkcija, kuri vektoriu porai u; v

Detaliau

LT.doc

LT.doc EUROPOS KOMISIJA Vidaus rinkos ir paslaugų GD Paslaugos Administracinio bendradarbiavimo ir valstybių narių tinklai Briuselis, 2008 m. rugsėjo 22 d. MARKT/E3/(2008)42151 VARTOTOJO VADOVAS 1 dalis. IMI

Detaliau

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA

VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ PROGRAMA PATVIRTINTA Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2007 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. ISAK-1790 VERSLO IR VADYBOS TECHNOLOGIJŲ BENDROJI PROGRAMA MOKINIAMS, BESIMOKANTIEMS PAGAL VIDURINIO UGDYMO

Detaliau

Microsoft Word - KMAIK dėstytojų konkurso ir atestacijos aprašas (3)

Microsoft Word - KMAIK dėstytojų konkurso ir atestacijos aprašas (3) PATVIRTINTA: Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos Direktoriaus 2011-05-19 įsakymu Nr. 1-119 KAUNO MIŠKŲ IR APLINKOS INŽINERIJOS KOLEGIJOS DĖSTYTOJŲ ATESTAVIMO BEI KONKURSŲ EITI PAREIGAS ORGANIZAVIMO

Detaliau

PATVIRTINTA valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus

PATVIRTINTA valstybės įmonės „Regitra“ generalinio direktoriaus Kandidato vardas ir pavardė Gimimo data Adresas Deklaracijos pasirašymo data 1 priedas Valstybės įmonės Regitra nepriklausomų Audito komiteto narių atrankos komisijai KANDIDATO Į VALSTYBĖS ĮMONĖS REGITRA

Detaliau

KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO REGLAMENTAS (ES) Nr. 885/  m. rugpjūčio 13 d. - kuriuo nustatomos valgomųjų ybiškių ir kario lapų i

KOMISIJOS  ĮGYVENDINIMO  REGLAMENTAS  (ES)  Nr. 885/  m.  rugpjūčio  13  d.  -  kuriuo  nustatomos  valgomųjų  ybiškių  ir  kario  lapų  i L 242/20 KOMISIJOS ĮGYVENDINIMO REGLAMENTAS (ES) Nr. 885/2014 2014 m. rugpjūčio 13 d. kuriuo nustatomos valgomųjų ybiškių ir kario lapų iš Indijos importo specialiosios sąlygos ir panaikinamas Įgyvendinimo

Detaliau

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2018) 3568 final KOMISIJOS DELEGUOTASIS REGLAMENTAS (ES) / kuriuo iš dalies keičiamos Deleguoto

EUROPOS KOMISIJA Briuselis, C(2018) 3568 final KOMISIJOS DELEGUOTASIS REGLAMENTAS (ES) / kuriuo iš dalies keičiamos Deleguoto EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2018 06 07 C(2018) 3568 final KOMISIJOS DELEGUOTASIS REGLAMENTAS (ES) /... 2018 06 07 kuriuo iš dalies keičiamos Deleguotojo reglamento (ES) 2015/2446 nuostatos dėl bendrosios

Detaliau

Veiksmų programų administravimo

Veiksmų programų administravimo (Pasiūlymų dėl projektų atrankos kriterijų nustatymo ir keitimo forma) PASIŪLYMAI DĖL PROJEKTŲ ATRANKOS KRITERIJŲ NUSTATYMO IR KEITIMO 2015 m. gegužės 19 d. FORMAI PRITARTA 2014 2020 m. Europos Sąjungos

Detaliau

ĮMONIŲ BANKROTO VALDYMO DEPARTAMENTO

ĮMONIŲ BANKROTO VALDYMO DEPARTAMENTO PATVIRTINTA Audito, apskaitos, turto vertinimo ir nemokumo valdymo tarnybos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos direktoriaus 2017 m. rugsėjo 27 d. įsakymu Nr. V1-236 ADMINISTRACINĖS PASLAUGOS,,DOKUMENTŲ

Detaliau

2 + 1 PROCENTAI GYVENTOJO PAJAMŲ MOKESČIO - PARAMAI

2 + 1 PROCENTAI GYVENTOJO PAJAMŲ MOKESČIO - PARAMAI GYVENTOJO PAJAMŲ MOKESČIO DALIS PARAMAI VILNIUS 2019 2 Turinys ĮVADAS... 4 1. Kas gali pasinaudoti teise sumokėto pajamų mokesčio dalimi paremti subjektą, turintį teisę gauti paramą?... 4 2. Kas yra laikomas

Detaliau

Tvarka pakeista Tarybos sprendimu Nr

Tvarka pakeista Tarybos sprendimu Nr NUSTATYTA Generolo Povilo Plechavičiaus kadetų licėjaus visuotinio dalininkų susirinkimo 2019 m. kovo 6 d. protokolu Nr. 3-3 MOKINIŲ PRIĖMIMO Į GENEROLO POVILO PLECHAVIČIAUS KADETŲ LICĖJŲ KRITERIJŲ IR

Detaliau

PATVIRTINTA UAB Kauno švara valdybos 2013 m. rugsėjo 26 d. nutarimu Nr. (1.7.)-VN-76 UAB KAUNO ŠVARA TURTO PARDAVIMO VIEŠO AUKCIONO BŪDU NUOSTATAI I.

PATVIRTINTA UAB Kauno švara valdybos 2013 m. rugsėjo 26 d. nutarimu Nr. (1.7.)-VN-76 UAB KAUNO ŠVARA TURTO PARDAVIMO VIEŠO AUKCIONO BŪDU NUOSTATAI I. PATVIRTINTA UAB Kauno švara valdybos 2013 m. rugsėjo 26 d. nutarimu Nr. (1.7.)-VN-76 UAB KAUNO ŠVARA TURTO PARDAVIMO VIEŠO AUKCIONO BŪDU NUOSTATAI I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Šie nuostatai reglamentuoja

Detaliau

Microsoft Word - Asmenų prašymų pasiūlymų ir skundų nagrinĊjimo tvarkos aprašas

Microsoft Word - Asmenų praÅ¡ymų pasiÅ«lymų ir skundų nagrinÄŠjimo tvarkos apraÅ¡as PATVIRTINTA Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktoriaus 2007 m. birželio 12 d. įsakymu Nr. V-37 (Marijampolės specialiųjų socialinės globos namų direktoriaus 2014 m. birželio 18 d. įsakymo

Detaliau

Microsoft PowerPoint Ekstremumai_naujas

Microsoft PowerPoint Ekstremumai_naujas Kelių kintamųjų funkcijos lokalūs ekstremumai. Ekstremumų egzistavimo būtina ir pakankama sąlygos. Sąlyginiai ekstremumai. Lagranžo daugikliai. Didžiausioji ir mažiausioji funkcijos reikšmės uždaroje srityje.

Detaliau

124

124 APLINKOS APSAUGOS AGENTŪROS DIREKTORIUS Į S A K Y M A S DĖL PREKYBOS NE MĖGĖJŲ ŽVEJYBOS ĮRANKIAIS TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO 2012 m. gruodžio 20 d. Nr. Vilnius Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos mėgėjų

Detaliau

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au

PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta au PRIEDAI 199 G priedas. Skirtingų kartų elektroninių vartotojų portretai G.1 lentelė. Kūkikių bumo kartos elektroninio vartotojo portretas (sudaryta autorės) Table G.1. Electronic customer profile of baby

Detaliau

Microsoft Word - Naudotojo gidas_aplikacijai_

Microsoft Word - Naudotojo gidas_aplikacijai_ Mokėjimų už automobilio stovėjimą, naudojantis programa m.parking išmaniuosiuose telefonuose, naudotojo gidas Puslapis 1 iš 10 Programa m.parking Vilniuje galima sumokėti vietinę rinkliavą tik už naudojimąsi

Detaliau

Ginčo byla Nr LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL A. G. IR

Ginčo byla Nr LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL A. G. IR Ginčo byla Nr. 2017-00665 LIETUVOS BANKO PRIEŽIŪROS TARNYBOS FINANSINIŲ PASLAUGŲ IR RINKŲ PRIEŽIŪROS DEPARTAMENTO DIREKTORIUS SPRENDIMAS DĖL A. G. IR AB LIETUVOS DRAUDIMAS GINČO NAGRINĖJIMO 2017 m. liepos

Detaliau

Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com

Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com Techninė dokumentacija Qlik Sense architektūros apžvalga 2015 m. gruodis qlik.com Platforma Qlik Sense tai analitikos platforma, naudojanti asociatyvinį analitikos variklį operatyvinėje atmintyje. Remiantis

Detaliau

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS

VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKO ĮSAKYMAS DĖL VALSTYBINĖS MOKESČIŲ INSPEKCIJOS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS VIRŠININKO 2006 M.

Detaliau

PASLAUGŲ PROGRAMOS Philips Door to Door TAISYKLĖS (toliau Taisyklės) 1 straipsnis. Bendroji dalis 1. Paslaugų programos Philips Door to Door (nuo durų

PASLAUGŲ PROGRAMOS Philips Door to Door TAISYKLĖS (toliau Taisyklės) 1 straipsnis. Bendroji dalis 1. Paslaugų programos Philips Door to Door (nuo durų PASLAUGŲ PROGRAMOS Philips Door to Door TAISYKLĖS (toliau Taisyklės) 1 straipsnis. Bendroji dalis 1. Paslaugų programos Philips Door to Door (nuo durų iki durų) (toliau Programa) organizatorius yra Philips

Detaliau

Brochure 4

Brochure 4 Kaip kreiptis dėl peržiūros ir informacijos apie priežastis Apie šį lankstinuką Šiame lankstinuke aprašoma veiksmų tvarka, kaip kreiptis dėl sprendimo peržiūros ir informacijos apie sprendimą priežastis

Detaliau

Style Sample for C&N Word Style Sheet

Style Sample for C&N Word Style Sheet Paslaugos aprašas IBM Sterling B2B Integration Services Šiame Paslaugos apraše apibūdinta Cloud Service, kurią IBM pateikia Klientui. Klientas reiškia įmonę, jos įgaliotuosius vartotojus ir Cloud Service

Detaliau

Microsoft Word - Ch-vert-1-09.doc

Microsoft Word - Ch-vert-1-09.doc PATVIRTINTA Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus 009 m. birželio 6 d. įsakymu (..)-V-98 009 m. EMIJS VALSTYBINI BRANDS EGZAMIN UÞDUTIES VERTINIM INSTRUKIJA Kiekvienas I dalies klausimas vertinamas

Detaliau

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY

PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKY PATVIRTINTA Kauno lopšelio darželio Vaikystė direktoriaus 2015 m. spalio 26 d. įsakymu Nr. V-74 KAUNO LOPŠELIO DARŽELIO VAIKYSTĖ VAIZDO DUOMENŲ TVARKYMO TAISYKLĖS I SKYRIUS BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Vaizdo

Detaliau

LT Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 79/11 DIREKTYVOS KOMISIJOS DIREKTYVA 2007/16/EB 2007 m. kovo 19 d. įgyvendinanti Tarybos direktyv

LT Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 79/11 DIREKTYVOS KOMISIJOS DIREKTYVA 2007/16/EB 2007 m. kovo 19 d. įgyvendinanti Tarybos direktyv 2007 3 20 Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 79/11 DIREKTYVOS KOMISIJOS DIREKTYVA 2007/16/EB 2007 m. kovo 19 d. įgyvendinanti Tarybos direktyvą 85/611/EEB dėl įstatymų ir kitų teisės aktų, susijusių

Detaliau

Kelmės rajono Kražių gimnazija Įmonės kodas , S.Dariaus ir S. Girėno g.2, Kražiai, Kelmės rajonas 2014 m. kovo 20 d. FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠ

Kelmės rajono Kražių gimnazija Įmonės kodas , S.Dariaus ir S. Girėno g.2, Kražiai, Kelmės rajonas 2014 m. kovo 20 d. FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠ Kelmės rajono Kražių gimnazija Įmonės kodas 190093592, S.Dariaus ir S. Girėno g.2, Kražiai, Kelmės rajonas 2014 m. kovo 20 d. FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠKINAMASIS RAŠTAS I. BENDROJI DALIS Kelmės rajono Kražių

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Duomenų struktūros ir algoritmai 1 paskaita 2019-02-06 Kontaktai Martynas Sabaliauskas (VU MIF DMSTI) El. paštas: akatasis@gmail.com arba martynas.sabaliauskas@mii.vu.lt Rėmai mokykloje Rėmai aukštojoje

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL PERSONALO ADMINISTRAVIMO FUNKCIJŲ CENTRALIZUOTO ATLIKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO 2018 m. gegužės 30

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL PERSONALO ADMINISTRAVIMO FUNKCIJŲ CENTRALIZUOTO ATLIKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO 2018 m. gegužės 30 LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖ NUTARIMAS DĖL PERSONALO ADMINISTRAVIMO FUNKCIJŲ CENTRALIZUOTO ATLIKIMO TVARKOS APRAŠO PATVIRTINIMO 2018 m. gegužės 30 d. Nr. 507 Vilnius Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos

Detaliau

PATVIRTINTA

PATVIRTINTA PATVIRTINTA Vilniaus kolegijos Verslo vadybos fakulteto dekano 2018 m. gruodžio 19 d. įsakymu Nr. V-100 VILNIAUS KOLEGIJA VERSLO VADYBOS FAKULTETAS PRAKTIKŲ ORGANIZAVIMO TVARKA I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

Microsoft PowerPoint - IOSrautai.ppt

Microsoft PowerPoint - IOSrautai.ppt I/O - srautai OP2, ver. 2009-11-25. Paruošė: R.Vaicekauskas Turinys Srauto abstrakcija Javoje Bazinių klasių ypatybės Specializuoti srautai Srautai-filtrai. Dekoratoriaus šablonas. Objektų srautas. Serializacija.

Detaliau

Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skai

Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skai Jūsų duomenys, jūsų teisės. Ericsson duomenų tvarkytojo įmonei privalomos duomenų apsaugos taisyklės Įžanga Ericsson veikla pasižymi sąžiningumu, skaidrumu ir atsakomybe. Mes, kaip duomenų tvarkytojas,

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETO LIGONINĖS KAUNO KLINIKŲ GENERALINIS DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL MOKAMŲ IMUNOPROFILAKTIKOS PASLAUGŲ TEIKIMO IR APMO

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETO LIGONINĖS KAUNO KLINIKŲ GENERALINIS DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL MOKAMŲ IMUNOPROFILAKTIKOS PASLAUGŲ TEIKIMO IR APMO LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETO LIGONINĖS KAUNO KLINIKŲ GENERALINIS DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL MOKAMŲ IMUNOPROFILAKTIKOS PASLAUGŲ TEIKIMO IR APMOKĖJIMO 2019 m. birželio 19 d. Nr. V- 570 Kaunas Vadovaudamasis

Detaliau

BALSO SKAMBUČIŲ UŽBAIGIMO JUDRIOJO RYŠIO TINKLE SĄNAUDŲ APSKAIČIAVIMO PAAIŠKINIMAS IR SKAMBUČIŲ INICIJAVIMO SĄNAUDŲ SKAIČIAVIMO PRINCIPŲ PAAIŠKINIMAS

BALSO SKAMBUČIŲ UŽBAIGIMO JUDRIOJO RYŠIO TINKLE SĄNAUDŲ APSKAIČIAVIMO PAAIŠKINIMAS IR SKAMBUČIŲ INICIJAVIMO SĄNAUDŲ SKAIČIAVIMO PRINCIPŲ PAAIŠKINIMAS BALSO SKAMBUČIŲ UŽBAIGIMO JUDRIOJO RYŠIO TINKLE SĄNAUDŲ APSKAIČIAVIMO PAAIŠKINIMAS IR SKAMBUČIŲ INICIJAVIMO SĄNAUDŲ SKAIČIAVIMO PRINCIPŲ PAAIŠKINIMAS I. ĮŽANGA Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos

Detaliau