Genų ekspresijos vertė ŪML rizikos įvertinimui E. Gineikienė

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Genų ekspresijos vertė ŪML rizikos įvertinimui E. Gineikienė"

Transkriptas

1 Genų ekspresijos vertė ŪML rizikos įvertinimui E. Gineikienė

2 Leukeminės kamieninės ląstelės Dažniausiai taikomas ŪML gydymas chemoterapija ir KKL transplantacija. Didelė dalis relapsuoja. ŪML gydymui FDA patvirtintas naudojimas DNR alkilinančių medžiagų, topoizomerazės inhibitorių, antibiotikų, steroidų. Vis tiek ŪML prognozė yra prasta, ypač vyresnio amžiaus pacientams. Po standartinės indukcinės chemoterapijos pacientams taikoma skirtinga post remisinė gydymo strategija. Tai priklauso nuo pacientui nustatytų citogenetinių ir molekulinių radinių, kurie tradiciškai priskiria pacientą rizikos kategorijoms (bloga, tarpinė, gera). Tačiau dalis pacientų neatsako į gydymą, dalis iš jų relapsuoja, nepriklausomai nuo to, kad blogos rizikos veiksnių jiems nebuvo nustatyta. Pagrindinė leukemijos iniciacijos, progresijos, atsparumo gydymui ir ligos atkryčio priežastis leukeminės kamieninės ląstelės (LKL), turinčios daug kamieninių ląstelių požymių, tame tarpe pastovaus ląstelių rezervo palaikymo funkciją. LKL identifikavimas leukemijoje labai svarbus ligos diagnozei, prognozei, monitoravimui ir vaistų parinkimui. Tuo tarpu LKL biologinės savybės yra reikalingos vaistų kūrimui, taikininei terapijai, molekulinių mechanizmų išaiškinimui. Stem Cell Investig 2017;4:19

3 Leukeminių kamieninių ląstelių biologiniai požymiai (žymenys)

4 LKL paviršiaus žymenys CD34+ (adhezijos molekulė) CD38 (cyclic ADP ribose hydrolase glikoproteinas) derinys nėra LKL unikalus, tuos pačius žymenis turi ir normalios KKL. Interleukino 3 receptoriaus alfa grandinės CD123 ekspresuojamas ant CD34+CD38 ląstelių leukemijoje, o normalios CD34+CD28 KKL šio žymens ekspresijos neturi. CD123 ekspresija susijusi su blogu atsaku chemoterapijai ir blogina ŪML prognozę. TIM3 (T ląstelių Ig mucinas 3), neigiamas Th1 T ląstelių reguliatorius. Diskriminuoja KKL ir LKL, nes yra stipriai ekspresuojama LKL paviršiuje, o normalioms KKL jo ekspresija nebūdinga. Tai unikalus ŪML kamieninių ląstelių paviršiaus žymuo. CD32 (paviršiaus receptorius, B ląstelių ko receptorius) ir CD25 (interleukino 2 receptioriaus alfa grandinė) yra stipriai ekspresuojami LKL. KKL ir LKL diskriminacijai naudojama CD96 ekspresija (T ir NK ląstelių receptorius).

5 TIM 3 T ląstelių imunoglobulinas mucinas 3 (TIM 3) yra ląstelės paviršiaus glikoproteinas. TIM 3 yra ekspresuojamas CD34+/CD38 ŪML LKL frakcijoje ir daugumoje tolimesnių CD38+ pirmtakų, praktiškai visuose FABuose, išskyrus M3. Todėl TIM 3 yra beveik unikalus ŪML LKL paviršiaus taikinys. Nustatyta stipri koreliacija tarp TIM 3 ir galektino 9, kurio koncentracija ŪML pacientuose yra padidėjusi. Galektiną 9 daugiausia sekretuoja CD34+ ŪML frakcija su esančiomis joje LKL. Susijungus galektinui 9 ir TIM 3, leukeminėse ląstelėse aktyvuojasi NFκBirβ katenino signalo keliai, kurie indukuoja žymius genų ekspresijos pokyčius, tame tarpe MCL 1, kuris yra LKL išgyvenamumo faktorius.

6 LKL transkripcijos faktoriai Tranksripcijos faktoriai, kurie veikia ŪML LKL ir kurių funkcija lemia ŪML refrakterumą ir relapsą. Taikant chemoterapinį gydymą ir po jo LKL išgyvenamumas ir tolesnė evoliucija yra įtakojami p53 inaktyvacijos. p53 aktyvumas gali būti reguliuojamas histonų deacetilazėmis (HDAC). p53 aktyvumo reguliacijai, atsako chemoterapijai sustiprinimui ir LKL galimam naikinimui galima naudoti HDAC baltymus moduliatorius. Hipoksijos indukuojamas factorius 1α (HIF 1α) yra žemo deguonies lygio reguliatorius. HIF 1α taip pat dalyvauja KKL, LKL ląstelių atsinaujinimo procese. NF κbyra svarbus transkripcijos faktorius, dalyvaujantis ląstelių išgyvenamumo, proliferacijos, diferenciacijos procesuose. NF κb ekspresija KKL yra maža, tuo tarpu LKL žymiai padidėjusi. Todėl pagal NF κbekspresijos lygį galima atskirti KKL ir LKL, be to gali būti selektyvaus LKL išnaikinimo taikiniu, išsaugant KKL. β kateninas yra pagrindinis Wnt/β katenino signalinimo kelio dalyvis, kuris yra svarbus LKL atsinaujinimui, naviko atsiradimui ir vystymuisi, naviko atsinaujinimui ir gydymo atsparumui. Wnt/β katenino signalo kelias yra aktyvus tiek KKL, tiek LKL, tačiau β kateninas nereikalingas suaugusių KKL atsinaujimui. Farmakologinė β katenino inhibicija blogina LKL funkciją ir sumažina leukeminių ląstelių linijos augimą in vitro.

7 Kiti LKL biožymenys ir genai Viduląstelinis aktyvus deguonis (ROS) reaktyvūs metabolitai su deguonimi palaiko kamieninių ląstelių funkciją ir, deja, tam tikru laipsniu įtakoja leukemijos indukciją ir progresiją. LKL turi mažesnį ROS kiekį, nei KKL. Todėl gydymui galima panaudoti agentus, indukuojančius ROS superprodukciją, kas selektyviai išnaikintų LKL. LKL priklauso nuo telomerazės, kuri svarbi atsinaujinimo ir intensyvios proliferacijos palaikymui. Mikro RNR mir 34a, mir 126, mir 21, mir 196b ir mir dalyvauja LKL funkcijų reguliacijoje ir gali būti gydymo taikiniai.

8 LKL identifikacijos žymenys CD34, CD44, CLL 1, BMI 1 CD34... CD44 palaiko KKL/pirmtakų migraciją, proliferaciją, diferenciaciją ir išgyvenamą. LKL CD44 ekspresija yra padidėjusi, palyginus su normaliomis KKL. CLL 1 yra II tipo transmembraninis glikoproteinas, C tipo lectin like receptorius, dalyvaujantis LKL imuninėje reguliacijoje, ekspresuojamas ~90% ŪML atvejų. Normalioms KKL jo ekspresija yra silpna. BMI 1 (B lymphoma Mo MLV insertion region 1 homolog reguliuoja ląstelės ciklo inhibitorius, onkogenas) superekspresuojamas skirtinguose navikuose, tame tarpe krūties navikuose. Jis inhibuoja apoptozę, kontroliuoja ląstelių dalijimąsi. Funkcionuoja, kaip apsauginis agentas prieš oksidacinį stresą. Be BMI 1 aktyvus deguonis kaupiasi ląstelėse, aktyvuojami DNR pažaidų taisymo keliai ir indukuojami apototiniai procesai. BMI 1 superekspresija apsaugo LKL ir blastus nuo apoptozės. Šis reiškinys gali paaiškinti ryšį tarp BMI 1 superekspresijos ir blogos prognozės, t.y. atsparumo gydymui. Oncotarget 2016, Vol. 7, No. 36

9 Leukeminių kamieninių ląstelių žymenų ekspresija (CD34, CLL 1, TIM 3, BMI 1) Genų ekspresija RT qpgr CD34 ekspresija yra padidėjusi ( x) visuose FAB. CLL 1 didelė ekspresija nustatyta M1, M4, M5, ir M7 grupėse (3.5 6 X), ekspresija M2 grupėje mažesnė (2.5 X). BMI 1 labai stipriai ekspresuojamas M1 (13.2 X), M5 (17.5 X), mažiau M7 (4.3 X) grupėje ir tik apie X M2, M3, ir M4 grupėse. TIM 3 ekspresija ženkliai padidėjusi M1 M4 grupėse (12.7 ir 4.6 X), mažiau M2, M5 ir M7 grupėse ( X).

10 Ekspresija prognozei Įvertinus bendrą išgyvenamumą, pacientų su maža tirtų genų ekspresija išgyvenamumo trukmė ilgesnė, palyginus su didelės ekspresijos pacientais. BMI 1 ir CLL 1 ekspresija žymiai padidėjusi FAB M5 (17 X) kas rodo blogą išgyvenamumą. M4 ir M2 grupėse žymenų ekspresija yra padidėjusi saikingai (2.7 ir 3.5 X) ir yra geresnės prognozės.

11 Ekspresijos žymenys gydymo taikiniai

12 I. Trijų genų ekspresijos vertė 1. RNR sekvenavimas skirtingose mėginių populiacijose. 2. Univariacinė analizė, siekiant nustatyti visus genus su didžiausia įtaka bendram išgyvenamumui. 3. Multivariacinė analizė pridedant amžiaus faktorių. Atrinkimas tų genų, kurie reikšmingiausi bendram išgyvenamumui uni ir multivariacinėse analizėse. 4. Nustatyta 30 genų. Wilop et al. Journal of Hematology & Oncology (2016) 9:78

13 Reikšmingumo lygis didėja didėjant genų skaičiui. Ieškant geriausiai bendrą išgyvenamumą atspindinčio genų rinkinio vertinami įvairiausi deriniai tarp tų 30 genų ir mažiausia p reikšmė multivariacinėje analizėje, įtraukiant amžių ir citogenetinę rizikos grupę.

14 Geriausias prognostinis 3 genų derinys 1. C-X-C chemokitno receptorius 6 (CXCR6), 2. šeima su sekos homologija124b (FAM124B) 3. su adenilinciklaze asocijuotas baltymas 1 (CAP1) Didesnė CAP1 ir FAM124B ekspresija blogesnis išgyvenamumas Didesnė CXCR6 ekspresija geresnis išgyvenamumas Ekspresijos vertės nustatymas: atskirų genų rizikos laipsnis multivariacinėje analizėje +2 tšk, kad būtų tik teigiamos reikšmės, nustatoma vertė nuo 1 iki 4: +1 tšk; jei CAP1 ekspresija > už medianą 1 tšk; jei CXCR6 ekspresija > už medianą +1 tšk; jei FAM124B ekspresija > už medianą +2 tšk (kad gautųsi tik teigiamos reikšmės)

15 Rizikos įvertinimas pagal trijų genų ekspresijos vertę Ši ekspresijos vertė pavadinta Tri-AML score (TriAS). Pagal TriAS vertę pacientus galima sugrupuoti į rizikos grupes : 1 tšk: maža rizika, n = 31, 2/3 tšk: tarpinė rizika, n = 181, 4 tšk: didelė rizikan = 30, p < TriAS yra nepriklausomas prognostinis faktorius multivariacinėje analizėje su amžiumi tirtose kohortose (p < ) arba bent jau rodo tam tikrą tendenciją link nepriklausomo prognostinio faktoriaus (p = ) kitose kohortose.

16 Pagal ELN klasifikaciją (citogenetika + molekuliniai) bendras išgyvenamumas susigrupuoja į kategorijas - gera, tarpinė-1-2 ir bloga prognozės. Kiekvienoje ELN rizikos grupėje didelė TriAS vertė pergrupuoja dalį pacientų į trumpesnio išgyvenamumo grupę ir vice versa. Sudėjus kartu ELN ir TriAS ir 3 metų sekimo laikotarpį, rizikos grupių nustatymas yra tikslesnis. 167/375 (44.5 %) ELN charakterizuotų pacientų gavo kitas rizikos kategorijas.

17 II. Keturių genų ekspresija prognozei British Journal of Haematology, 2016, 172,

18 Univariacinė analizė siekiant nustatyti genų geriausiai numatančių bendrą išgyvenamumą ir išgyvenamumą be įvykių (EFS). Univariacinė Cox analizė: Rizikos laipsnis + statistinis patikimumas = S17 genų rinkinys, rodantis didžiausią koreliacijos laipsnį su OS ir EFS.

19 S17 genai S17 rinkinys (16 unikalių transkriptų ADGRG1 geno 2 transkriptai) leido optimaliai nustatyti aukštos WT1 ekspresijos grupę su bloga prognoze. Probe set Gene Symbol Gene Title _at ADGRG1 adhesion G protein coupled receptor G _at KIAA0125 FAM30A _s_at NGFRAP1 nerve growth factor receptor (TNFRSF16) associated protein _at WBP5 WW domain binding protein _s_at ADGRG1 adhesion G protein coupled receptor G _s_at LTK leukocyte receptor tyrosine kinase _s_at PTP4A3 protein tyrosine phosphatase type IVA, member _at CD109 CD109 molecule _at ZC3H12C zinc finger CCCH type containing 12C _s_at PYGB phosphorylase, glycogen; brain _at CHIC1 cysteine rich hydrophobic domain _a_at HAVCR2 hepatitis A virus cellular receptor _at TMEM110 transmembrane protein _at HAL histidine ammonia lyase _at HDAC4 histone deacetylase _s_at BLVRA biliverdin reductase A _at P2RY2 purinergic receptor P2Y, G protein coupled, 2

20 OS ir EFS pagal S17 genų rinkinį Nyderlandų kohortoje. OS ir EFS pagal S17 genų rinkinį vokiečių kohortoje. OS ir EFS pagal S17 genų rinkinį TCGA validacijos kohortoje.

21 Keturių genų rinkinys W4 geriausiai koreliuojantis su EFS Pagal ROC kreivę įvertinus 17 genų derinius geriausiai koreliuojančius su EFS keturių genų rinkinys (Netherlands kohorta). Genai, kurių area under the curve viršija 0.5 teigiamai koreliuoja su EFS, o jei AUC mažesnis nei 0.5 koreliuoja neigiamai. Probe set Gene Area under the curve P value 95% CI, lower limit 95% CI, upper limit _at CD E _at KIAA E _s_at NGFRAP E _at ZC3H12C E _at ADGRG E _at HAL E _at WBP E _s_at ADGRG E _at HDAC E _s_at PTP4A E _at CHIC E _at TMEM E _s_at PYGB E _at P2RY E _s_at LTK E _s_at BLVRA E _a_ at HAVCR E

22 W4 ekspresijos vertė koreliuoja su EFS tirtose kohortose. W4 genų ekspresija žymiai padidėjusi blogos rizikos grupėje. W4 vertė Cox regresijos analizėje atskyrė blogos ir geros rizikos grupes: vidutinis OS 109 mėn. vs 855 mėn. atitinkamai didelės ir mažos W4 vertės grupėse. Vidutinis EFS 80 mėn. vs 267 mėn. šitose grupėse. Pakoregavus pagal žinomus prognostinius faktorius, W4 vertė išliko statistiškai reikšmingu prognostiniu faktoriumi. b OS EFS Variable P val HR 95% CI for HR 95% CI for HR P val HR Lower Upper Lower Upper W4 score < Age Complex karyotype inv del5_7q < t8_ FLT3_ITD < NPM1 < < CEBPA dbl mut Multivariate analysis of the OS and EFS in the Netherlands AML series using Cox Regression analysis of those variables which were significant at the level of P < 0.1 in univariate Cox Regression.

23 III. Septyniolikos genų ekspresijos vertė Genų ekspresijos profilis 138 LSC+ ir 89 LSC frakcijose. Palyginus LSC+ ir LSC GEPus 104 genai rodė ~2 kartinius ekspresijos lygio skirtumus. 1 5 d e c e m b e r VO L N AT U RE Raudona LSC+ Mėlyna LSC

24 Pagal vidutinį tų 104 genų ekspresijos lygį nustatytas LSC+ referentinis profilis. LSC+ Normalios HSC Subrendę gran+mono LSC+ referentinis GEPas koreliavo su normalių KKL ir multipotentinių progenitorių (MPP) GEPu. LSC+ referentinis GEPas buvo priešingas subrendusių mieloidinių ląstelių DEPui. Buvo nuspręsta, kad tie 104 genai, kurių ekspresija labiausiai skyrėsi tarp LSC+ ir LSC frakcijų yra susiję su kamieninių ląstelių transkripcijos procesais, kurie turėtų būti panašūs tarp LSC+ ir normalių KKL/MPP ląstelių.

25 Kad atrinkti transkripcinius komponentus, veikiančius kamieniškumo stadijoje, peranalizuoti duomenys liko 89 genai. Susiejus 43/89 stipriau LSC+ ekspresuojamus genus su išgyvenamumu, gavosi optimalus 17 genų rinkinys (LSC17 vertė), kuris apskaičiuojamas kaip 17 genų ekspresijos reikšmių suma. P.S. pacientai su didelėmis LSC17 vertėmis turėjo didesnį blastų skaičių kaulų čiulpuose diagnozės metu, didesnį FLT3 ITD dažnį, blogos prognozės citogenetiką, didesnį relapso dažnį, blogesnį atsaką į standartinę indukcinę chemoterapiją (LSC GEP programa ir klinikinių išeičių koreliacija) W4 W4

26 LSC17 vertė išgyvenamumui NanoString Mikro gardelės RNRseq LSC17 vertė lemia bendrą išgyvenamumą skirtingose tiriamosiose kohortose ir nustatyta skirtingomis ekspresijos platformomis. a,b OS pagal LSC17 nustatytą mikrogardelėmis c RNR sekvenavimas d NanoString. e OS pagal LSC17 vertę, priklausomai nuo to, ar po gydymo pasiektas CR (CR yra linija; CR nėra punktyras). f palyginimui, OS pagal LSC3 vertę Raudonai LSC17 vertė virš medianos, mėlyna žemiau medianos.

27 Multivariacinėje analizėje LSC17 vertė išlaikė prognostinį reikšmingumą visose tirtose kohortose nepriklausomai nuo kitų reikšmingų prognostinių faktorių (amžius, WBC skaičius, citogenetinė rizikos grupė, ŪML tipas de novo vs antrinė), FLT3 ITD+/NPM1+.

28 LCS17 prognostinė vertė kartu įtraukus mutacinį profilį Įtraukus kai kurias ŪML aberacijas univariacinėje analizėje buvo nustatytos reikšmingos asociacijos su OS. Multivariacinėje analizėje (aberacijos + amžius + WBC + citogenetinė rizikos grupė) įtraukus LSC17 vertę, tik DNMT3A išlaikė reikšmingumą, o LSC17 išliko reikšmingu nepriklausomu prognostiniu faktoriumi.

29 LSC17 vertė ir asct P = 0.06 OS pagal LSC17 vertę, nustatyta NanoString GEPu priklausomai nuo to, ar pacientas buvo transplantuotas. Raudona LSC17 vertė virš medianos, mėlyna žemiau. Linija tx, punktyras netransplantuotas. Univariacinė analizė įtraukus autologinę transplantaciją neparodė reikšmingos asct įtakos bendram išgyvenamumui tiek su didele LSC17 verte, tiek su maža (high LSC17 score, P = 0.20; low LSC17 score, P = 0.06) Bet didelė LCS17 vertė susijusi su trumpesniu OS nepriklausomai, ar pacientai transplantuoti, ar ne (asct: medianinis OS 11.7 vs 28.4 mėn. didelės vs mažos LSC17 vertės grupėse; HR = 2.14; P = 0.005; netransplantuoti: medianinis OS 14.7 vs mėn; HR = 2.99; P < 0.001).

30 LSC17 vertė, relapsas ir mirtis nuo CR1 Laikas nuo CR1 iki pirmo relapso ar mirties. Didelė LSC17 vertė susijusi su ankstesniu relapsu netransplantuotų pacientų grupėje (uni ir multi ) (P < 0.001; P = 0.003); medianinis laikas iki relapso 9.31 mėn. vs 65.2 mėn.) Mirties dažnis žymiai didesnis tiek didelės, tiek mažos LSC17 vertės transplantuotose grupėse (P < 0.001). Mirties rizika po tx ir relapso rizika be tx labai panaši mažos LCS17 vertės pacientuose. Pagal LSC17 vertę reiktų nustatyti, kuriuos pacientus geriau transplantuoti.

31 LSC17 vertė numato atsparumą gydymui (nepasiektas CR po indukcijos). Tiriamojoje ŪML kohortoje univariacinėje analizėje LSC17 vertė geriau numatė atsparumą gydymui, negu citogenetinės rizikos kategorijos (ROC = 0.78 vs 0.70). Multivariacinėje analizėje įvertinus amžių, WBC skaičių, citogenetinę riziką ir de novo vs antrinę ŪML, LCS 17 vertė žymiai pagerino prognostinę gebą (ROC = 0.82 vs 0.73, jautrumas padidėjo 3,4%, specifiškumas padidėjo 9,2%). Wald chi squared statistiniame modelyje LCS17 vertė buvo reikšmingiausia. a, ROC kreivės, numatančios atsparumą gydymui (amžius, WBC skaičius, citogenetinė rizika ir de novo vs antrinė) su LCS17 verte (raudona) ir be (mėlyna). b, Kiekvieno faktoriaus prognostinis gebėjimas numatyti atsparumą gydymui multivariacinėje analizėje (chi squared statistic)

32 OS (c, d) ir EFS (e, f) su didele LCS17 verte (c, e) ir maža (d, f) gydyti standartine chemoterapija su gentuzumabu (raudona) ar be (mėlyna).

CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė

CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė Intro Seniai žinoma, kad žmogaus imuninė sistema turi vidinį antinavikinį veikimo mechanizmą, o pagrindinis navikų progresijos mechanizmas yra galimybė

Detaliau

Antros kartos TKI lūkesčiai ir STOP tyrimai

Antros kartos TKI lūkesčiai ir STOP tyrimai Antros kartos TKI lūkesčiai ir STOP tyrimai: LML taps išgydoma? Neringa Gailiūtė 2012.07.21 LML išgydoma? Pacientui: viltis, kad galima išgyti nėra šalutinio vaistų poveikio Visuomenei: gydymo kaina Pasveikimas

Detaliau

Ibrutinibo efektyvumas ir saugumas po alokklt RP

Ibrutinibo efektyvumas ir saugumas po alokklt RP Ibrutinibo efektyvumas ir saugumas po alokklt 2017.01.11 RP LLL pacientų, recidyvavusių po alo KKLT, prognozė 52 LLL pacientai; 2 metų OS 67%; 5 metų OS 38%. ORR visiems pacientams po pirmo gydymo 45%

Detaliau

HC

HC Hemoraginio cistito sukelto BK viruso po alogeninės kaulų čiulpų transplantacijos gydymas Roberta Petrauskaitė Aktualumas Daugiau kaip 80% suaugusiųjų - nustatoma serologiškai teigiamas BK virusas Latentinis

Detaliau

SIŪLOMO ĮRAŠYTI Į KOMPENSAVIMO SĄRAŠUS VAISTINIO PREPARATO FARMAKOEKONOMINĖS VERTĖS NUSTATYMO PROTOKOLAS (data) Vertinimas pirminis patiksl

SIŪLOMO ĮRAŠYTI Į KOMPENSAVIMO SĄRAŠUS VAISTINIO PREPARATO FARMAKOEKONOMINĖS VERTĖS NUSTATYMO PROTOKOLAS (data) Vertinimas pirminis patiksl SIŪLOMO ĮRAŠYTI Į KOMPENSAVIMO SĄRAŠUS VAISTINIO PREPARATO FARMAKOEKONOMINĖS VERTĖS NUSTATYMO PROTOKOLAS 2017-11-27 (data) Vertinimas pirminis patikslintas Vilnius (sudarymo vieta) Paskutinio vertinimo

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Ar kanabinoidų preparatai pasižymi priešvėžiniu poveikiu: įrodymais pagrįstas vertinimas Kęstutis Sužiedėlis Nacionalinis vėžio institutas Vilniaus universitetas 2019-04-01 Kababinoidų klasifikacija; Pranešimo

Detaliau

CDK4/6 kelio aktyvacija onkologijoje, molekulinių biomarkerių detekcija ir jų inhibicijos biologija Vaidas Dirsė, Rimvydas Norvilas

CDK4/6 kelio aktyvacija onkologijoje, molekulinių biomarkerių detekcija ir jų inhibicijos biologija Vaidas Dirsė, Rimvydas Norvilas CDK4/6 kelio aktyvacija onkologijoje, molekulinių biomarkerių detekcija ir jų inhibicijos biologija Vaidas Dirsė, Rimvydas Norvilas CDK nuo ciklinų priklausoma kinazė Ciklinai CKI Ciklinų kinazių inhibitoriai

Detaliau

CML gydymo nutraukimas

CML gydymo nutraukimas PIRMINĖ IR ANTRINĖ MIELOFIBROZĖ: RIZIKOS GRUPĖS, GYDYMO REKOMENDACIJOS, TRANSPLANTACIJA Sima Pakštytė VUL SK HOTC 2013 04 26 Prognostinių modelių rizikos faktoriai Specifiški pacientui Amžius Komorbidiškumas

Detaliau

Prezentacja programu PowerPoint

Prezentacja programu PowerPoint TIENS KALCIS KALCIS Kalcis yra gyvybiškai svarbus cheminis elementas, kuris palaiko tinkamą žmogaus organizmo funkcionavimą KALCIO VAIDMUO ŽMOGAUS ORGANIZME Kalcis reikalingas normaliai kaulų būklei palaikyti

Detaliau

Vorikonazolio koncentracijos stebėsena Roberta Petrauskaitė

Vorikonazolio koncentracijos stebėsena Roberta Petrauskaitė Vorikonazolio koncentracijos stebėsena Roberta Petrauskaitė Planas Ê Vaisto charakteristika Ê Vorikonazolio (VRC) terapinės dozės monitoravimo (TDM) multicentrinis tyrimas, nutrauktas anksčiau nei planuota

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN

VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN 2029-6274 ISSN 2029-6274 Informacinį leidinį sudarė: Giedrė Smailytė

Detaliau

Pažanga gydant vaikų onkologines ligas Lietuvoje

Pažanga gydant vaikų onkologines ligas Lietuvoje Pažanga gydant vaikų onkologines ligas Lietuvoje Vaikų okohematologijos centras Vaikų ligoninė, Vilniaus universiteto Santariškių klinikų filialas Dr. Jelena Rascon 2014-02-15 Vaikų onkohematologinė pagaba

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO Forma patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. 159 (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2015 m. kovo 27 d įsakymo Nr. V-445 redakcija)

Detaliau

Ibuprofen Art 31 CMDh agreement Annexes

Ibuprofen Art 31 CMDh agreement Annexes II priedas Mokslinės išvados ir pagrindas keisti rinkodaros leidimų sąlygas 355 Mokslinės išvados ir pagrindas keisti rinkodaros leidimų sąlygas Ibuprofenas yra nesteroidinis vaistas nuo uždegimo (NVNU),

Detaliau

Klinikinis refrakterumo trombocitų masei algoritmas, pirminiai HOTC rezultatai LINA KRYŽAUSKAITĖ VAIDA JUREVIČIŪTĖ RITA ČEKAUSKIENĖ ARTŪRAS JAKUBAUSKA

Klinikinis refrakterumo trombocitų masei algoritmas, pirminiai HOTC rezultatai LINA KRYŽAUSKAITĖ VAIDA JUREVIČIŪTĖ RITA ČEKAUSKIENĖ ARTŪRAS JAKUBAUSKA Klinikinis refrakterumo trombocitų masei algoritmas, pirminiai HOTC rezultatai LINA KRYŽAUSKAITĖ VAIDA JUREVIČIŪTĖ RITA ČEKAUSKIENĖ ARTŪRAS JAKUBAUSKAS Aptarsime Priminimas: refrakterumas trombocitų masei.

Detaliau

Valproate - Art 31 referral - EMEA/H-A31/1454

Valproate - Art 31 referral - EMEA/H-A31/1454 II priedas Mokslinės išvados 43 Mokslinės išvados 2017 m. kovo 8 d. Prancūzija pradėjo Direktyvos 2001/83/EB 31 straipsnyje numatytą procedūrą ir paprašė Farmakologinio budrumo rizikos valdymo komiteto

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Danutė Povilėnaitė Reumatologijos centras Vilnius 2012-12-05 Įvadas Amiloidozės tai baltymų struktūros pokyčių ligos, kai įprastas tirpus baltymas virsta nenormaliu netirpiu fibriliniu baltymu, kuris deponuojasi

Detaliau

HOT-G II

HOT-G II Hodžkino limfomos (HD) Klasifikatoriai Hodžkino limfomų klasifikatorius Nodulinė dominuojančių limfocitų Hodgkin limfoma WHO: 96593, TLK-10: C81.0 Klasikinė Hodgkin limfoma WHO: 96503, TLK-10: C81.9 Nodulinės

Detaliau

Slide 1

Slide 1 RACIONALUS VAISTŲ VARTOJIMAS Med. Dr. Romualdas Basevičius INDIVIDUALIOS LIGONIO SĄLYGOS: VIDINĖS: Amžius Lytis Gretutiniai susirgimai IŠORINĖS: Vaistų dozės Vaistų skaičius Vartojimo laikas Darbo ir mitybos

Detaliau

Microsoft Word - diser5.doc

Microsoft Word - diser5.doc VILNIAUS UNIVERSITETAS Jelena Rascon CHIMERIZMO ANALIZĖ ATSKIROSE LĄSTELIŲ POPULIACIJOSE PO ALOGENINĖS KRAUJODAROS KAMIENINIŲ LĄSTELIŲ TRANSPLANTACIJOS VAIKAMS Daktaro disertacija Biomedicinos mokslai,

Detaliau

Microsoft Word - Molekuline biologija-06.doc

Microsoft Word - Molekuline biologija-06.doc PATVIRTINTA Biochemijos krypties jungtinės komisijos posėdyje 2006 m. lapkričio 17 d. Komisijos pirmininkė prof. dr. V. Kirvelienė Biochemijos krypties 04 P (šakos P 310, P 320) doktorantūros studijų MOLEKULINĖS

Detaliau

NAUJOVĖ Celiuliazė Beta gliukozidazė Individuali produkto koncepcija mažesniam klampumui ir geresniam substrato panaudojimui pasiekti Kitos gliukanazė

NAUJOVĖ Celiuliazė Beta gliukozidazė Individuali produkto koncepcija mažesniam klampumui ir geresniam substrato panaudojimui pasiekti Kitos gliukanazė NAUJOVĖ Celiuliazė Beta gliukozidazė Individuali produkto koncepcija mažesniam klampumui ir geresniam substrato panaudojimui pasiekti Kitos gliukanazės Ksilanazės Beta-ksilozidazė Arabinofuranozidazė Beta-galaktozidazė

Detaliau

PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2016 / Nr ŽIDINIŲ PLAUČIUOSE STEBĖJIMO PRINCIPAI Giedrė Cincilevičiūtė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių

PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2016 / Nr ŽIDINIŲ PLAUČIUOSE STEBĖJIMO PRINCIPAI Giedrė Cincilevičiūtė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2016 / Nr. 5 66 ŽIDINIŲ PLAUČIUOSE STEBĖJIMO PRINCIPAI Giedrė Cincilevičiūtė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centras Nėra

Detaliau

1 PROGNOZUOJAMŲ PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO FONDO BIUDŽETO IŠLAIDŲ VAISTINIAM PREPARATUI IXEKIZUMAB (TALTZ), SIŪLOMAM ĮRAŠYTI Į KOMPENSUOJAMŲJŲ VAI

1 PROGNOZUOJAMŲ PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO FONDO BIUDŽETO IŠLAIDŲ VAISTINIAM PREPARATUI IXEKIZUMAB (TALTZ), SIŪLOMAM ĮRAŠYTI Į KOMPENSUOJAMŲJŲ VAI 1 PROGNOZUOJAMŲ PRIVALOMOJO SVEIKATOS DRAUDIMO FONDO BIUDŽETO IŠLAIDŲ VAISTINIAM PREPARATUI IXEKIZUMAB (TALTZ), SIŪLOMAM ĮRAŠYTI Į KOMPENSUOJAMŲJŲ VAISTŲ SĄRAŠUS, APSKAIČIAVIMO PROTOKOLAS 1. Duomenys apie

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS BIOMEDICININIŲ TYRIMŲ ETIKOS ĮSTATYMO NR. VIII-1679 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2015 m. rugsėjo 17 d. Nr. XII-1938 Vilnius 1 straipsnis.

LIETUVOS RESPUBLIKOS BIOMEDICININIŲ TYRIMŲ ETIKOS ĮSTATYMO NR. VIII-1679 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2015 m. rugsėjo 17 d. Nr. XII-1938 Vilnius 1 straipsnis. LIETUVOS RESPUBLIKOS BIOMEDICININIŲ TYRIMŲ ETIKOS ĮSTATYMO NR. VIII-1679 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2015 m. rugsėjo 17 d. Nr. XII-1938 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos biomedicininių tyrimų etikos įstatymo

Detaliau

Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui

Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui LAKD TNT skyriaus vedėjas Evaldas Petrikas Reglamentavimas Automobilių kelių standartizuotų dangų konstrukcijų projektavimo taisyklės KPT

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

Hemlibra, INN-emicizumab

Hemlibra, INN-emicizumab I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 Vykdoma papildoma šio vaistinio preparato stebėsena. Tai padės greitai nustatyti naują saugumo informaciją. Sveikatos priežiūros specialistai turi pranešti

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Ernesto_epidemiolog_indik-UNODC

Microsoft PowerPoint - Ernesto_epidemiolog_indik-UNODC Narkotinių ir psichotropinių medžiag iagų vartojimo ir narkomanijos paplitimo nustatymas, informacinių sistemų plėtra Pranešėjas: ERNESTAS JASAITIS Data: 2008 m. gegužės 30 d. NACIONALINĖS NARKOTIKŲ KONTROLĖS

Detaliau

HOT-G II

HOT-G II Heparino indukuotos trombocitopenijos (HIT) diagnostikos ir gydymo algoritmas Įvertinkite klinikinę HIT tikimybę, naudojantis 4T skale Atlikite antipf4/ heparino antikūnų titro tyrimą 1:4 ir, jei pastarasis

Detaliau

healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas Suglausta versija Lithuanian (Ve

healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas Suglausta versija Lithuanian (Ve healthfit Rūpintis išklausyti pagerinti NHS Grampian (Nacionalinės sveikatos tarnybos) sveikatingumo planas 2010-2013 Suglausta versija Lithuanian (Version 1) Įžanga Jeigu norite pilnos plano versijos

Detaliau

Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenero

Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenero Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenerologijos ir alergologijos klinika 2012 gegužės 9 d.,

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lietuvos ir jos regionų ekonomikos evoliucija: kur esame ir kas laukia toliau? Aurelijus Dabušinskas, Lietuvos banko Ekonomikos departamento direktorius 2019 m. kovo 21 d. Lietuvos ūkio augimas išlieka

Detaliau

EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI

EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI Minimalius reikalavimus iliustruojantys pavyzdžiai

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Folligon TV, liofilizatas ir skiediklis injekcinei suspensijai 2. KOKYBINĖ IR K

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Folligon TV, liofilizatas ir skiediklis injekcinei suspensijai 2. KOKYBINĖ IR K VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Folligon 1 000 TV, liofilizatas ir skiediklis injekcinei suspensijai 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 liofilizato buteliuke yra: veikliosios

Detaliau

Alytaus regiono uždaryto Pagirmuonių sąvartyno aplinkos monitoringo 2017 m. ataskaita Ūkio subjektų aplinkos monitoringo nuostatų 4 priedas ALYTAUS RE

Alytaus regiono uždaryto Pagirmuonių sąvartyno aplinkos monitoringo 2017 m. ataskaita Ūkio subjektų aplinkos monitoringo nuostatų 4 priedas ALYTAUS RE Ūkio subjektų aplinkos monitoringo nuostatų 4 priedas ALYTAUS REGIONO UŽDARYTO PAGIRMUONIŲ SĄVARTYNO APLINKOS MONITORINGO 2017 M. ATASKAITA I BENDROJI DALIS 1. Informacija apie ūkio subjektą: 1.1. teisinis

Detaliau

Kantos Master - Draft Annex I at start of procedure

Kantos Master - Draft Annex I at start of procedure II priedas Mokslinės išvados ir pagrindas keisti rinkodaros leidimų sąlygas 6 Mokslinės išvados Kantos Master ir susijusių pavadinimų (žr. I priedą) mokslinio vertinimo bendroji santrauka Bendroji informacija

Detaliau

Bioness

Bioness Inovatyvus Bioness (FES) poveikis judėjimui po insulto Bioness kompetencijų centras UAB Vilniaus sveikatos namai Saulius Eidukevičius klinikinis instruktorius 2004 m. Izraelio ir JAV specialistų jungtinė

Detaliau

KPMG Screen 3:4 (2007 v4.0)

KPMG Screen 3:4 (2007 v4.0) Penktasis kasmetinis tyrimas Lietuvos verslo pažeidžiamumas energijos išteklių kainų pokyčiams ir BEVI indeksas Rokas Kasperavičius, partneris Jonas Vainius Raulynaitis, patarėjas Vilnius 2015 TURINYS

Detaliau

Projektas

Projektas Aplinkos apsaugos agentūrai ŪKIO SUBJEKTŲ APLINKOS MONITORINGO ATASKAITA 1. Informacija apie ūkio subjektą: 1.1. teisinis statusas: juridinis asmuo juridinio asmens struktūrinis padalinys (filialas, atstovybė)

Detaliau

CE ATITIKTIES DEKLARACIJA Gamintojas arba jo įgaliotas atstovas Europos Sąjungoje: BASE PROTECTION SRL, oficiali būstinė adresu Via dell'unione Europe

CE ATITIKTIES DEKLARACIJA Gamintojas arba jo įgaliotas atstovas Europos Sąjungoje: BASE PROTECTION SRL, oficiali būstinė adresu Via dell'unione Europe CE ATITIKTIES DEKLARACIJA Gamintojas arba jo įgaliotas atstovas Europos Sąjungoje: BASE PROTECTION SRL, oficiali būstinė adresu Via dell'unione Europea 61, 76121 Barletta, Italija pareiškia, kad toliau

Detaliau

literatûros apþvalgos TMPRSS2 IR ERG GENŲ SUSIJUNGIMAS NAUJAS PRIEŠINĖS LIAUKOS VĖŽIO ŽYMUO TMPRSS2-ERG GENE FUSION AS A NEW BIOMARKER OF PROSTATE CAN

literatûros apþvalgos TMPRSS2 IR ERG GENŲ SUSIJUNGIMAS NAUJAS PRIEŠINĖS LIAUKOS VĖŽIO ŽYMUO TMPRSS2-ERG GENE FUSION AS A NEW BIOMARKER OF PROSTATE CAN TMPRSS2 IR ERG GENŲ SUSIJUNGIMAS NAUJAS PRIEŠINĖS LIAUKOS VĖŽIO ŽYMUO TMPRSS2-ERG GENE FUSION AS A NEW BIOMARKER OF PROSTATE CANCER Rasa Sabaliauskaitė 1, Sonata Jarmalaitė 1, Feliksas Jankevičius 2, Juozas

Detaliau

INFORMACIJA SKELBIAMA VIEŠAI Forma patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. 159 (Lietuvos Respu

INFORMACIJA SKELBIAMA VIEŠAI Forma patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. 159 (Lietuvos Respu INFORMACIJA SKELBIAMA VIEŠAI Forma patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. balandžio 5 d. įsakymu Nr. 159 (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos 2015 m. birželio 2 d. įsakymo

Detaliau

Microsoft Word - Biologinių saugumas (2).doc

Microsoft Word - Biologinių saugumas (2).doc LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS FAKULTETAS MEDICINOS AKADEMIJA REUMATOLOGIJOS KLINIKA AISTĖ LENGVENYTĖ ILGALAIKIO GYDYMO BIOLOGINIAIS VAISTAIS SAUGUMAS PACIENTAMS, SERGANTIEMS AUTOIMUNINIAIS

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Elektroninė prekyba ir konkurencijos taisyklės Europoje Justinas Šileika COBALT asocijuotas teisininkas, advokatas Turinys Konkurencijos teisė ir... ribojimai parduoti internetu ribojimai pardavimų sąlygoms

Detaliau

ŠIAULIŲ MUNICIPALINĖ APLINKOS TYRIMŲ LABORATORIJA Gegužių g. 94, Šiauliai. Įmonės kodas Tel. : +370 (41) ; el.p.:

ŠIAULIŲ MUNICIPALINĖ APLINKOS TYRIMŲ LABORATORIJA Gegužių g. 94, Šiauliai. Įmonės kodas Tel. : +370 (41) ; el.p.: ŠIAULIŲ MUNICIPALINĖ APLINKOS TYRIMŲ LABORATORIJA Gegužių g. 94, 78365 Šiauliai. Įmonės kodas 145412194. Tel. : +370 (41) 51 41 44; el.p.: matl@splius.lt; www.matl.lt. ŠIAULIŲ MUNICIPALINIS PAVIRŠINIŲ

Detaliau

Neiškiliojo optimizavimo algoritmas su nauju bikriteriniu potencialiųjų simpleksų išrinkimu naudojant Lipšico konstantos įvertį

Neiškiliojo optimizavimo  algoritmas su nauju bikriteriniu potencialiųjų simpleksų išrinkimu naudojant Lipšico konstantos įvertį Neiškiliojo optimizavimo algoritmas su nauju bikriteriniu potencialiųjų simpleksų išrinkimu naudojant Lipšico konstantos įvertį. Albertas Gimbutas 2018 m. birželio 19 d. Vadovas: Prof. habil. dr. Antanas

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŪKIO MINISTRAS

LIETUVOS RESPUBLIKOS ŪKIO MINISTRAS LIETUVOS RESPUBLIKOS ENERGETIKOS MINISTERIJA 2014 2020 M. EUROPOS SĄJUNGOS FONDŲ INVESTICIJŲ VEIKSMŲ PROGRAMOS PRIORITETO ĮGYVENDINIMO PRIEMONIŲ ĮGYVENDINIMO PLANAS I SKYRIUS 2014 2020 M. EUROPOS SĄJUNGOS

Detaliau

PSICHOAKTYVIŲJŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMO PAPLITIMAS LIETUVOJE 2004, 2008 ir 2012 METAIS Vilnius 2013

PSICHOAKTYVIŲJŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMO PAPLITIMAS LIETUVOJE 2004, 2008 ir 2012 METAIS Vilnius 2013 PSICHOAKTYVIŲJŲ MEDŽIAGŲ VARTOJIMO PAPLITIMAS LIETUVOJE 2004, 2008 ir 2012 METAIS Vilnius 2013 Leidinys parengtas įgyvendinant Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento 2013 2015 m. strateginio

Detaliau

Kiekvienos įstaigos klaidingų atvejų skaičius (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį

Kiekvienos įstaigos klaidingų atvejų skaičius (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį 2016 M. KLINIKINIO KODAVIMO STEBĖSENOS REZULTATŲ VERTINIMO ATASKAITOS priedas Kiekvienos įstaigos (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį Respublikos lygmens ligoninė VšĮ Klaipėdos Jūrininkų ligoninė

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA MEDICINOS FAKULTETAS LABORATORINĖS MEDICINOS BIOLOGIJA ANTROS PAKOPOS STUDIJOS Ieva Rečiūn

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA MEDICINOS FAKULTETAS LABORATORINĖS MEDICINOS BIOLOGIJA ANTROS PAKOPOS STUDIJOS Ieva Rečiūn LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA MEDICINOS FAKULTETAS LABORATORINĖS MEDICINOS BIOLOGIJA ANTROS PAKOPOS STUDIJOS Ieva Rečiūnaitė ANTIKŪNŲ PRIEŠ HLA VERTINIMAS INKSTŲ RECIPIENTAMS

Detaliau

(Microsoft Word - Ai\360kinamasis ra\360tas.docx)

(Microsoft Word - Ai\360kinamasis ra\360tas.docx) VIEŠOJI ĮSTAIGA DAINŲ PIRMINĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS CENTRAS Kodas 145371299 Aido g. 18, LT-78242 Šiauliai, Tel., faks. (8-41) 552791 2018 METŲ 3 MĖNESIŲ TARPINĖS FINANSINĖS ATASKAITOS RINKINIO SUTRUMPINTAS

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Tarptautinės studijos iššūkis visai akademinei bendruomenei Dr. Laura Sapranavičiūtė-Zabazlajeva, LSMU, TRSC, Užsieniečių studijų skyriaus vedėja 25 metų patirtis 682 studentai Tarptautinės studijos LSMU

Detaliau

Caprelsa, INN, vandetanib

Caprelsa, INN, vandetanib I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 Vykdoma papildoma šio vaistinio preparato stebėsena. Tai padės greitai nustatyti naują saugumo informaciją. Sveikatos priežiūros specialistai turi pranešti

Detaliau

Microsoft Word - The features of Amantadine use for severe traumatic brain injury at the Neurosurgery Intensive Care Unit of Lithuanian University of

Microsoft Word - The features of Amantadine use for severe traumatic brain injury at the Neurosurgery Intensive Care Unit of Lithuanian University of Medical sciences (2019) 1 10 The features of Amantadine use for severe traumatic brain injury at the Neurosurgery Intensive Care Unit of Lithuanian University of Health Sciences hospital Kaunas Clinics

Detaliau

ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: A

ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: A ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: Alytaus rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro

Detaliau

FORD EDGE Galioja nuo Variklis ir transmisija Versija Variklio tipas CO 2 (g/km) Kaina, EUR su PVM Nuolaida Specialioji kaina, EUR su PVM 2

FORD EDGE Galioja nuo Variklis ir transmisija Versija Variklio tipas CO 2 (g/km) Kaina, EUR su PVM Nuolaida Specialioji kaina, EUR su PVM 2 Variklis ir transmisija Versija Variklio tipas CO 2 (g/km) su PVM Nuolaida Specialioji kaina, EUR su PVM 2,0 l EcoBlue 238 AG A8 AWD Titanium Dyzelinis 178 51.850 5.390 46.460 2,0 l EcoBlue 238 AG A8 AWD

Detaliau

Pulmonologijos naujienos_is PDF.indd

Pulmonologijos naujienos_is PDF.indd 5 INTENSYVIOJI PULMONOLOGIJA III. Sergančiųjų ūminiu kvėpavimo nepakankamumu gydymas neinvazine plaučių ventiliacija Rolandas Zablockis Vilniaus universiteto Krūtinės ligų, imunologijos ir alergologijos

Detaliau

JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT Joniškis, tel. (8 426) , faks.

JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT Joniškis, tel. (8 426) , faks. JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT-84147 Joniškis, tel. (8 426) 605 37, faks. (8 426) 605 36, el. p. joniskis.sveikata@gmail.com.

Detaliau

[Version 7

[Version 7 VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS STOMORGYL 20, tabletės 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje tabletėje yra: veikliųjų medžiagų: spiramicino metronidazolo 1 500 000 TV,

Detaliau

SANTE/11059/2016-EN Rev. 2

SANTE/11059/2016-EN Rev. 2 Europos Sąjungos Taryba Briuselis, 2017 m. rugpjūčio 17 d. (OR. en) 11651/17 AGRILEG 150 DENLEG 63 PRIDEDAMAS PRANEŠIMAS nuo: Europos Komisijos gavimo data: 2017 m. rugpjūčio 24 d. kam: Komisijos dok.

Detaliau

Forma patvirtinta VU MF Tarybos posėdyje Nr. 5 (568) VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS FAKULTETO STUDIJŲ MODULIO PROGRAMA (SMP) Modulio kodas

Forma patvirtinta VU MF Tarybos posėdyje Nr. 5 (568) VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS FAKULTETO STUDIJŲ MODULIO PROGRAMA (SMP) Modulio kodas Forma patvirtinta VU MF Tarybos 2011-03-08 posėdyje Nr. 5 (568) VILNIAUS UNIVERSITETO MEDICINOS FAKULTETO STUDIJŲ MODULIO PROGRAMA (SMP) Modulio kodas B M 2011 03 08 Patvirtinta MF Mokslo šaka Progr. Registr.

Detaliau

VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA

VALSTYBINĖ KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJA VALSTYBINĖS KAINŲ IR ENERGETIKOS KONTROLĖS KOMISIJOS ŠILUMOS IR VANDENS DEPARTAMENTO ŠILUMOS SKYRIUS Teikti Komisijos posėdžiui Komisijos pirmininkė Inga Žilienė 2016-03-17 PAŽYMA DĖL UŽDAROSIOS AKCINĖS

Detaliau

STEPS projektas ir jo aktualumas Lietuvoje

STEPS projektas ir jo aktualumas Lietuvoje STEPS projektas ir jo aktualumas Dr. Rima Vaitkienė Sveikatos apsaugos ministerijos ES reikalų ir tarptautinių ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja STEPS projektas STEPS: angl. Strengthening Engagement in

Detaliau

Clenil and associated names - Art 30

Clenil and associated names - Art 30 II priedas Mokslinės išvados 5 Mokslinės išvados Beklometazono dipropionatas (BDP) yra gliukokortikoidas ir aktyviojo metabolito, beklometazono- 17-monopropionato, provaistas. Kontroliuojant bronchinę

Detaliau

„PowerPoint“ pateiktis

„PowerPoint“ pateiktis Klaipėdos rajono savivaldybės gyventojų sveikatos būklės rodiklių tendencijos Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo laikotarpiu ( nuo 199 m. kovo 11 d. iki 218 m. kovo 11 d.) L. Kaveckienė Sveikatos apsaugos

Detaliau

Suvestinė redakcija nuo Įsakymas paskelbtas: TAR , i. k LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUV

Suvestinė redakcija nuo Įsakymas paskelbtas: TAR , i. k LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUV Suvestinė redakcija nuo 2016-07-02 Įsakymas paskelbtas: TAR 2015-12-31, i. k. 2015-21227 LIETUVOS RESPUBLIKOS ŽEMĖS ŪKIO MINISTRAS ĮSAKYMAS DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS TERITORIJOS M 1:5 000 KONTROLINIŲ ŽEMĖS

Detaliau

Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr.

Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr. Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr. Lipidai žmogaus organizme Maisto lipidai: o 1. Daugiausia trigliceridų (TAG) ~90 % o 2. Fosfolipidai;

Detaliau

HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪR

HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪR HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE 2007 2011 M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪRA REANIMACIJOS - INTENSYVIOS TERAPIJOS SKYRIUOSE 2008

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA Medicinos fakultetas Urologijos klinika Aurimas Opolskis ANKSTYVOS IR ATIDĖTOS SPINDULINĖS

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA Medicinos fakultetas Urologijos klinika Aurimas Opolskis ANKSTYVOS IR ATIDĖTOS SPINDULINĖS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA Medicinos fakultetas Urologijos klinika Aurimas Opolskis ANKSTYVOS IR ATIDĖTOS SPINDULINĖS TERAPIJOS EFEKTYVUMO PALYGINIMAS PACIENTAMS SERGANTIEMS

Detaliau

RIXUBIS, nonacog gamma

RIXUBIS, nonacog gamma I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 Vykdoma papildoma šio vaistinio preparato stebėsena. Tai padės greitai nustatyti naują saugumo informaciją. Sveikatos priežiūros specialistai turi pranešti

Detaliau

IX SKYRIUS STRATEGIJOS REALIZAVIMO VERTINIMAS (Pateikiama informacija apie tai, kaip įstaiga atlieka tarpinį siekiamo rezultato matavimą ir koks yra į

IX SKYRIUS STRATEGIJOS REALIZAVIMO VERTINIMAS (Pateikiama informacija apie tai, kaip įstaiga atlieka tarpinį siekiamo rezultato matavimą ir koks yra į IX SKYRIUS STRATEGIJOS REALIZAVIMO VERTINIMAS (Pateikiama informacija apie tai, kaip įstaiga atlieka tarpinį siekiamo rezultato matavimą ir koks yra strateginių tikslų įgyvendinimo vertinimas.) 1 tikslas

Detaliau

Ataskaitų rengimo instrukcija Diabeto terapijos valdymo programinė įranga

Ataskaitų rengimo instrukcija Diabeto terapijos valdymo programinė įranga Ataskaitų rengimo instrukcija Diabeto terapijos valdymo programinė įranga 2 p. Skydo ir epizodo suvestinės ataskaita. Šioje ataskaitoje pateikiama paciento gliukozės, angliavandenių ir insulino pasirinkto

Detaliau

Microsoft Word - tp_anketa_f.doc

Microsoft Word - tp_anketa_f.doc PRIEDAS. Tyrimo anketa. Moksleivių tėvų požiūris į dabartines švietimo problemas Sėkmingam Lietuvos švietimo reformos vyksmui labai svarbi ne tik politikų ir švietimo specialistų, bet ir Jūsų moksleivių

Detaliau

konferencija_gabiuvaiku_kazlauskiene

konferencija_gabiuvaiku_kazlauskiene Savivaldus mokymasis kaip mokinių mokymosi skirtybių įgalinimo prielaida 2013-04-12 INOVATYVIOS UGDYMO/SI SISTEMOS MOKYMASIS GYVENIMUI AUTORIAI prof. dr. Aušra Kazlauskienė doc. dr. Erika Masiliauskienė

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Užkrečiamųjų ligų grėsmės: kam turi būti pasiruošusios sveikatos priežiūros įstaigos? Prof. dr. SAULIUS ČAPLINSKAS Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius saulius@ulac.lt www.sauliuscaplisnkas.lt

Detaliau

temos

temos 11-14 temos Pavedimo sutartis / Komiso sutartis / Distribucijos sutartis / Franšizės sutartis Dr. V. Mizaras. Prievolių teisė II Analizuojamos sutartys Pavedimo sutartis CK 6.756-6.765 str., įskaitant

Detaliau

Ekonomikos inžinerija, Globalioji ekonomika NR. Baigiamojo darbo temos pavadinimas Baigiamojo darbo vadovas, kontaktai 1. Globalizacijos poveikis X se

Ekonomikos inžinerija, Globalioji ekonomika NR. Baigiamojo darbo temos pavadinimas Baigiamojo darbo vadovas, kontaktai 1. Globalizacijos poveikis X se Ekonomikos inžinerija, Globalioji ekonomika NR. Baigiamojo darbo temos pavadinimas Baigiamojo darbo vadovas, kontaktai 1. Globalizacijos poveikis X sektoriaus įmonių specializacijos lygiui. Impact of Globalization

Detaliau

Tarptautinė mokslinė – praktinė konferencija   „Sporto indėlio į ekonomiką ir užimtumą vertinimo aktualumas“ m. Gruodžio 16 d.

Tarptautinė  mokslinė – praktinė konferencija   „Sporto indėlio į ekonomiką  ir užimtumą  vertinimo aktualumas“ m. Gruodžio 16 d. BALTIJOS JUODOSIOS JŪROS EKONOMIKOS FORUMAS SPORTAS IR EKONOMIKA Sporto ekonomikos vertinimo situacija Lietuvoje" dr. Vilma Čingienė, Mykolo Romerio universitetas 2018 m. spalio 25 d., Klaipėda Pristatymo

Detaliau

red-BK_moduliai_ _Po redaktores

red-BK_moduliai_ _Po redaktores P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO

Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS KONSULTACIJOS TIKSLAS VIEŠOSIO Viešoji konsultacija dėl dezinformacijos apie Lietuvą sklaidos mažinimo užsienyje 2019 m. kovo mėn., Vilnius KONTEKSTAS TIKSLAS VIEŠOSIOS POLITIKOS PRIORITETAS Lietuvai priešiškos šalys jau ilgą laiką

Detaliau

INFORMACIJA APIE UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ SUKĖLĖJUS, UŽREGISTRUOTUS UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ IR JŲ SUKĖLĖJŲ VALSTYBĖS INFORMACINĖJE SISTEMOJE 2018 M m. gauti

INFORMACIJA APIE UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ SUKĖLĖJUS, UŽREGISTRUOTUS UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ IR JŲ SUKĖLĖJŲ VALSTYBĖS INFORMACINĖJE SISTEMOJE 2018 M m. gauti INFORMACIJA APIE UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ SUKĖLĖJUS, UŽREGISTRUOTUS UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ IR JŲ SUKĖLĖJŲ VALSTYBĖS INFORMACINĖJE SISTEMOJE 2018 M. 2018 m. gauti 6 349 Pranešimai apie užkrečiamųjų ligų sukėlėją (apskaitos

Detaliau

Januvia, INN-sitagliptin

Januvia, INN-sitagliptin I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS Januvia 25 mg plėvele dengtos tabletės 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Kiekvienoje tabletėje yra sitagliptino fosfato

Detaliau

MES PAKEISIME JŪSŲ GYVENIMO KOKYBĘ ASV-P balansinis ventilis su 1.5 m impulsiniu vamzdeliu (G1/16 A) ir dreno čiaupu (G 3/4 A) Pastovus slėgio perkryt

MES PAKEISIME JŪSŲ GYVENIMO KOKYBĘ ASV-P balansinis ventilis su 1.5 m impulsiniu vamzdeliu (G1/16 A) ir dreno čiaupu (G 3/4 A) Pastovus slėgio perkryt MES PAKEISIME JŪSŲ GYVENIMO KOKYBĘ ASV-P balansinis ventilis su 1.5 m impulsiniu vamzdeliu (G1/16 A) ir dreno čiaupu (G 3/4 A) Pastovus slėgio perkrytis 0.1 bar (10 kpa) ASV-PV balansinis ventilis su m

Detaliau

[Version 7, 08/ 2005]

[Version 7, 08/ 2005] VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS QUADRICAT, gyva liofilizuota ir inaktyvuota skysta vakcina 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje liofilizuotos vakcinos dozėje yra: gyvų

Detaliau

JABRA REVO WIRELESS Naudotojo Vadovas jabra.com/revowireless

JABRA REVO WIRELESS Naudotojo Vadovas jabra.com/revowireless Naudotojo Vadovas jabra.com/revowireless TURINYS 1. SVEIKI...3 2. APŽVALGA... 4 3. KAIP DĖVĖTI...5 3.1 AUKŠČIO REGULIAVIMAS 3.2 SULENKIAMI LANKSTAI 4. ĮKROVIMAS...7 4.1 BATERIJOS BŪSENA 5. PRIJUNGIMAS...

Detaliau

2014 m. kovo 14 d. Komisijos reglamentas (ES) Nr. 274/2014, kuriuo taisoma Reglamento (ES) Nr. 432/2012 dėl tam tikrų leidžiamų vartoti teiginių apie

2014 m. kovo 14 d. Komisijos reglamentas (ES) Nr. 274/2014, kuriuo taisoma Reglamento (ES) Nr. 432/2012 dėl tam tikrų leidžiamų vartoti teiginių apie LT 2014 3 20 Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 83/1 II (Įstatymo galios neturintys teisės aktai) REGLAMENTAI KOMISIJOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 274/2014 2014 m. kovo 14 d. kuriuo taisoma Reglamento (ES)

Detaliau

PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2017 / Nr POZITRONŲ EMISIJOS IR KOMPIUTERINĖS TOMOGRAFIJOS VERTĖ SERGANTIESIEMS NEVĖŽINĖMIS PLAUČIŲ LIGOMIS Ernesta Bag

PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2017 / Nr POZITRONŲ EMISIJOS IR KOMPIUTERINĖS TOMOGRAFIJOS VERTĖ SERGANTIESIEMS NEVĖŽINĖMIS PLAUČIŲ LIGOMIS Ernesta Bag PULMONOLOGIJOS NAUJIENOS 2017 / Nr. 6 63 POZITRONŲ EMISIJOS IR KOMPIUTERINĖS TOMOGRAFIJOS VERTĖ SERGANTIESIEMS NEVĖŽINĖMIS PLAUČIŲ LIGOMIS Ernesta Bagurskienė VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių

Detaliau

BYLOJE DĖL UAB „FARMAX BALTIC“ SIA LIETUVOS RESPUBLIKOS REKLAMOS ĮSTATYMO PAŽEIDIMO

BYLOJE DĖL UAB „FARMAX BALTIC“ SIA LIETUVOS RESPUBLIKOS REKLAMOS ĮSTATYMO PAŽEIDIMO Išrašas VALSTYBINĖ VARTOTOJŲ TEISIŲ APSAUGOS TARNYBA VALSTYBINĖS VARTOTOJŲ TEISIŲ APSAUGOS TARNYBOS KOMISIJA NUTARIMAS BYLOJE DĖL UAB BIOKLINIKA LIETUVOS RESPUBLIKOS REKLAMOS ĮSTATYMO PAŽEIDIMO 2014-07-31

Detaliau

ITC ISSN LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ik

ITC ISSN LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ik ITC ISSN 2345-0991 LIETUVOS ŠVIETIMAS SKAIČIAIS Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija Švietimo informacinių technologijų centras 2017 Ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas 1 2 3 4 5 6

Detaliau

UAB “Reimpex Kaunas”, Gedimino 43, 3000 Kaunas

UAB “Reimpex Kaunas”, Gedimino 43, 3000 Kaunas Klijai stiklo paketo įklijavimui varčioje blaugelb RC Panaudojimo sritys: Naudojant šiuos klijus įklijuoti stiklo paketui į profilį, pasiekiama RC2 ir RC3 priešįsilaužiminė klasė; Ženkliai pagerina varčios

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IBM-Lietuvos tyrimų centras bendras projektas Lietuvos mokslo ir žinių visuomenei Tomas Deržanauskas UAB Lietuvos tyrimų centras 2011 m. spalio 18d. Vilnius IBM tarp pasaulinių inovatorių lyderių IBM jungia

Detaliau

Norovirusinė infekcija, naujienos Roberta Petrauskaitė

Norovirusinė infekcija, naujienos Roberta Petrauskaitė Norovirusinė infekcija, naujienos Roberta Petrauskaitė Noro viruso sukeltas gastroenteritas (susijęs su Norvalko (Norwalk) virusu) Viena iš pagrindinių infekcinių viduriavimų priežasčių, plintanti per

Detaliau

Programų sistemų inžinerija Saulius Ragaišis, VU MIF

Programų sistemų inžinerija Saulius Ragaišis, VU MIF Programų sistemų inžinerija 2014-02-12 Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt SWEBOK evoliucija Nuo SWEBOK Guide to the Software Engineering Body of Knowledge, 2004 Version. IEEE, 2004. prie

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Retransliavimo veiklos teisėtumo aspektai Advokatas Darius Miniotas XVIII LKTA konferencija 2014 m. birželio 12 d. Pagrindiniai teisiniai reikalavimai Retransliavimas visuomenės informavimo audiovizualinėmis

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Colvasone 2 mg/ml, injekcinis tirpalas 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 ml yra: veikliosios medžiagos: deksametazono (natrio fosfato)

Detaliau

Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr.

Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr. Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr. Paauglystė svarbus gyvenimo laikotarpis, kuris tęsiasi nuo fizinio lytinio brendimo

Detaliau

PATVIRTINTA Muitinės mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. 1B-59 ASMENŲ, PAGEIDAUJANČIŲ TEIKTI ATSTOVAVIMO MUITINĖJE PASLAUGAS L

PATVIRTINTA Muitinės mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. 1B-59 ASMENŲ, PAGEIDAUJANČIŲ TEIKTI ATSTOVAVIMO MUITINĖJE PASLAUGAS L PATVIRTINTA Muitinės mokymo centro direktoriaus 2018 m. rugsėjo 6 d. įsakymu Nr. 1B-59 ASMENŲ, PAGEIDAUJANČIŲ TEIKTI ATSTOVAVIMO MUITINĖJE PASLAUGAS LIETUVOS RESPUBLIKOS TERITORIJOJE, MOKYMO PROGRAMA I

Detaliau