2018 M. METINIS PRANEŠIMAS

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "2018 M. METINIS PRANEŠIMAS"

Transkriptas

1 2018 M. METINIS PRANEŠIMAS

2 2 VADOVO ŽODIS Žemės ūkio paskolų garantijų fondas jau virš 20 metų savo veikla kryptingai siekia prisidėti prie žemdirbių, perdirbėjų ir kaimo verslininkų finansinio potencialo formavimo, sudarydamas galimybes palankesnėmis sąlygomis gauti finansavimą verslo kūrimui, plėtrai bei ūkių modernizavimui. Per minėtą laikotarpį mūsų Bendrovė suteikė virš 900 mln. Eur garantijų kredito įstaigoms. Tai patvirtina tokios institucijos, jos siūlomų paslaugų reikalingumą ir naudą Lietuvos žemės ūkio sektoriui bei alternatyviųjų verslų plėtrai kaimo vietovėse. Vis populiaresnė žemdirbių ir kaimo verslininkų tarpe tampa mūsų Bendrovės teikiama paslauga, garantuojant kreditus skirtus trumpalaikiam bei biologiniam turtui įsigyti. Taip pat Bendrovė siekia, kad kuo daugiau Bendrovės klientų pasinaudotų valstybės paramos priemonėmis kompensuojant palūkanas. Džiaugiuosi, kad 2018 m. buvo sėkmingi, Bendrovė įgyvendino savo tikslą - padėti ūkio subjektams, neturintiems pakankamai įkeičiamo turto, finansinių išteklių, plėtoti, kurti verslą, modernizuoti ūkius bei įmones, gaminti konkurencingą produkciją, sudarant jiems palankias skolinimosi sąlygas. Bendrovė dirbo pelningai, Lietuvos bankas Bendrovę įtraukė į Nacionalinių plėtros įstaigų sąrašą. Tikimės, kad Žemės ūkio paskolų garantijų fondas, tapęs Nacionalinės plėtros įstaiga, finansinių priemonių pagalba dar sėkmingiau prisidėsi prie investicijų skatinimo žemės ūkio sektoriuje, užtikrinant esamų finansinių priemonių tęstinumą bei naujų įgyvendinimą metais startavo nauja finansinė priemonė - Paskolų portfelio garantijų priemonė (PPG priemonė). PPG priemonė sudaro palankesnes sąlygas žemės ūkio subjektams pasiskolinti apyvartinėms lėšoms bei biologiniam turtui. Planuojama, kad iki 2020 m. pabaigos pagal minėtą priemonę žemdirbiams bus suteikta iki 25 mln. Eur paskolų. Profesionalumas, inovatyvumas ir operatyvumas vienos iš esminių Bendrovės vertybių. Betarpiškai bendraudami ir bendradarbiaudami su mūsų klientais, kredito įstaigų darbuotojais, žemės ūkio politiką formuojančių valstybės institucijų atstovais, atsižvelgdami į rinkos tendencijas, technologijų tobulėjimą, klientams keliamų reikalavimų aktualumą, sieksime, kad Bendrovė ir ateityje išliktų svarbi kaimo verslo finansavimo grandis, jungianti verslo idėjas ir jų realizavimą.

3 3 UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondo metinis pranešimas paruoštas atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos įmonių finansinės atskaitomybės įstatyme ir Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. liepos 14 d. nutarime Nr Dėl valstybės valdomų įmonių veiklos skaidrumo užtikrinimo gairių aprašo patvirtinimo ir koordinuojančios institucijos paskyrimo nurodytus reikalavimus valstybės valdomoms bendrovėms. Šiame metiniame pranešime UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas toliau vadinamas Bendrove. PAGRINDINIAI DUOMENYS APIE BENDROVĘ Bendrovės pavadinimas UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas Įregistravimo data 1997 m. lapkričio 26 d. Bendrovės registras VĮ Registrų centras Įmonės kodas Veiklos laikotarpis neribotas Teisinė forma Uždaroji akcinė bendrovė Galiojančių įstatų registravimo data 2018 m. sausio 9 d. Įstatinis kapitalas 2,49 mln. EUR Buveinės adresas Blindžių g. 17, Vilnius Telefono numeris Fakso numeris Elektroninio pašto adresas info@garfondas.lt Interneto tinklalapis UAB ŽEMĖS ŪKIO PASKOLŲ GARANTIJŲ FONDO VEIKLOS KRYPTYS Bendrovė yra valstybės įsteigta garantijų institucija, veikianti pagal Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymą, Lietuvos Respublikos valstybės skolos įstatymą, Lietuvos Respublikos finansų įstaigų įstatymą, Lietuvos Respublikos žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros įstatymą, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1997 m. rugpjūčio 22 d. nutarimą Nr. 912 Dėl Žemės ūkio paskolų garantijų fondo, Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2018 m. spalio 17 d. nutarimą Nr Dėl pavedimo vykdyti nacionalinės plėtros įstaigos veiklą, savo įstatus ir kitus teisės aktus. Bendrovės veikla 2018 m. apėmė 4 pagrindines kryptis: - garantijų teikimas kredito įstaigoms ir finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms; - valstybės pagalbos administravimas;

4 - finansinių priemonių įgyvendinimas ir administravimas; - licencijuotų sandėlių kompensavimo fondo administravimas. 4 Garantijų teikimas kredito įstaigoms ir finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms Bendrovė teikia garantijas kredito įstaigoms ir finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms dėl kreditų ir (ar) finansinės nuomos (lizingo) paslaugų, teikiamų Bendrovės veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose nustatytiems ūkio subjektams ir VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūrai (buvusi VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūra, toliau Agentūra). Bendrovė teikia garantijas kredito įstaigoms dėl ūkio subjektams teikiamų kreditų ir garantuoja iki 80 proc. neatgautos kredito ar kredito linijos dalies grąžinimą. Jei kreditas teikiamas Agentūrai, kredito įstaigai garantuojamas 100 proc. neatgautos kredito dalies grąžinimas. Garantijos teikiamos kredito įstaigoms dėl kreditų, skirtų: investicijoms, trumpalaikiam, biologiniam turtui įsigyti ir (ar) apmokėti už paslaugas, pagal Paslaugų, susijusių su ūkio subjektų veikla, sąrašą ir teikiamų ūkio subjektams, užsiimantiems žemės ūkio ir (ar) alternatyviąja veikla ir įmonėms, superkančioms ir (ar) perdirbančioms, ir (ar) realizuojančioms žemės ūkio produktus bei kaimo bendruomenėms, įgyvendinančioms investicijų projektus, finansuojamus iš Europos Sąjungos paramos fondų lėšų; rinkos reguliavimo priemonėms vykdyti bei kreditams grąžinti. Bendrovė taip pat teikia garantijas finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms dėl ūkio subjektų įsigyjamos naujos (nenaudotos) gamybinės įrangos ir (ar) naujų (nenaudotų) įrenginių ir garantuoja iki 60 proc. neatgautos finansinės nuomos (lizingo) sutartyje nustatytos įsigyjamo turto kainos dalies sumokėjimą. Bendrovės prisiimamiems įsipareigojimams pagal garantijas suteikiama valstybės garantija. Prisiimti įsipareigojimai vienu metu negali viršyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės nustatyto valstybės garantijų limito. Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2018 m. kovo 21 d. nutarimu Nr. 278 Dėl valstybės garantijų ir uždarosios akcinės bendrovės Žemės ūkio paskolų garantijų fondo ir uždarosios akcinės bendrovės Investicijų ir verslo garantijos įsipareigojimų pagal valstybės garantijas limitų Bendrovei suteikė valstybės garantijas už įsipareigojimus, prisiimtus 2018 ir ankstesniais metais, kurių suma vienu metu negali viršyti 190,6 mln. EUR. Bendrovės garantiniai įsipareigojimai kredito įstaigoms 2018 m. gruodžio 31 d. sudarė 117,2 mln. EUR (1 priedas). Valstybės pagalbos administravimas Bendrovės administruojama valstybės pagalba, tai dalies garantinių įmokų ir dalies palūkanų kompensacijų skyrimas, apskaičiavimas ir išmokėjimas.

5 5 Už garantijos suteikimą ūkio subjektai, imantys kreditus, moka Bendrovei garantinę įmoką. Dalis šios garantinės įmokos kompensuojama vadovaujantis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. balandžio 12 d. įsakymu Nr. 3D-161 Dėl dalies garantinio užmokesčio kreditų gavėjams kompensavimo taisyklių patvirtinimo, 2007 m. rugsėjo 14 d. įsakymu Nr. 3D-412 Dėl dalies garantinio užmokesčio ir palūkanų už kreditus, suteiktus su UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondo garantija, kompensavimo žuvininkystės sektoriui taisyklių patvirtinimo ir 2012 m. birželio 13 d. įsakymu Nr. 3D-419 Dėl dalies garantinio užmokesčio kompensavimo lizingu perkantiems subjektams taisyklių patvirtinimo. Dalis kredito įstaigoms sumokėtų palūkanų ūkio subjektams, paėmusiems kreditus su garantija iki 2010 m. sausio 1d., kompensuojama vadovaujantis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2007 m. balandžio 12 d. įsakymu Nr. 3D-160 Dėl dalies palūkanų už investicinius kreditus, paimtus nuo 2007 m. gegužės 1 d. ir suteiktus su UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondo garantija, kompensavimo taisyklių patvirtinimo. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2014 m. lapkričio 20 d. įsakymu Nr. 3D-877 Dėl dalies palūkanų, sumokėtų už investicinius kreditus ir lizingo paslaugas, dėl kurių suteikta UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondo garantija, kompensavimo taisyklių patvirtinimo, buvo atnaujintas dalies palūkanų kompensavimas už investicinius kreditus ir lizingo paslaugas. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2015 m. rugsėjo 16 d. įsakymu Nr.3D-691 Dėl dalies kredito įstaigai sumokėtų palūkanų už trumpalaikiam ir (ar) biologiniam turtui įsigyti suteiktus kreditus ir (ar) kredito linijas su UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondo garantija kompensavimo taisyklių patvirtinimo, buvo pradėtas administruoti palūkanų kompensavimas kaimo vietovėje veikiantiems subjektams, paėmusiems kreditus ir (ar) kredito linijas trumpalaikiam ir biologiniam turtui įsigyti. Garantinės įmokos ir palūkanų kompensacijoms lėšos buvo skirtos iš Žemės ūkio, maisto ūkio ir kaimo plėtros skatinimo programos, vadovaujantis Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos ir Bendrovės 2018 m. vasario 27 d. susitarimu Nr. 8P /5B-2018/11. Finansinių priemonių įgyvendinimas ir administravimas Siekiant padidinti žemės ūkio ir kaimo verslo sektoriaus konkurencingumą bei sukurti verslo plėtrai palankesnes finansavimo galimybes srityse, kuriose finansavimas rinkos sąlygomis yra nepakankamas ar neoptimalus, Bendrovė nuolat ieško galimybių diegti naujas finansines priemones, sudaryti palankesnes skolinimosi sąlygas ūkio subjektams, taikant novatoriškus ir efektyvius modelius ir priemones prisiimtos rizikos ribose. Nepaisant patvirtintos Lietuvos kaimo plėtros programos ir skiriamo finansavimo, ūkiai susiduria su finansų ir resursų trūkumu, kurių be valstybės sukurtų pagalbos priemonių gauti nepajėgūs, o nesulaukę pagalbos gali būti priversti nutraukti veiklą.

6 6 Naujų finansinių priemonių taikymas padeda palankesnėmis sąlygomis gauti finansavimą verslo kūrimui ir plėtrai, skatina ne tik žemdirbių, bet ir smulkių ir vidutinių įmonių verslumą kaimo vietovėse, didina jų konkurencingumą ir svarbiausia leidžia kurti ir išlaikyti darbo vietas kaimo gyventojams. Smulkiems ar šeimos ūkiams dėl didelių skolinimosi kaštų bei nepakankamų lėšų pirminiam įnašui ir turto užstatui sudėtinga gauti finansavimą iš kredito įstaigų. Todėl valstybės remiamos finansinės priemonės ypač reikalingos žemės ūkyje. Finansavimas su Bendrovės teikiama garantija suteikia galimybę smulkiems ir vidutiniams ūkiams lengviau gauti kreditą jiems priimtinomis (palankiomis) sąlygomis m. Bendrovė toliau vykdė Paskolų fondo administravimą (finansinė priemonė vykdoma nuo 2009 m.) bei pradėjo įgyvendinti naują finansinę priemonę paskolų portfelio garantijų priemonę. Bendrovė ateityje planuoja diegti naujas finansines priemones, administruoti kuriamus rizikos fondus melioracijos, pieno ir kituose sektoriuose. Licencijuotų sandėlių kompensavimo fondo administravimas Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. spalio 1 d. nutarimu Nr Dėl Licencijuotų sandėlių kompensavimo fondo nuostatų patvirtinimo Bendrovei pavesta administruoti Licencijuotų sandėlių kompensavimo fondą. Bendrovė vykdo Licencijuotų sandėlių kompensavimo fondo lėšų apskaitą. Šio fondo lėšos kaupiamos Lietuvos valstybės iždo specialiojoje sąskaitoje. Laikinai laisvas Licencijuotų sandėlių kompensavimo fondo lėšas nustatyta tvarka valdo ir sprendimus dėl šių lėšų investavimo priima Lietuvos Respublikos Finansų ministerija. BENDROVĖS VEIKLOS STRATEGIJA, TIKSLAI IR JŲ ĮGYVENDINIMAS Bendrovės misija skatinti ekonominę žemės ūkio sektoriaus plėtrą bei alternatyvių verslų kūrimą kaimo vietovėse. Vizija tapti klientų ir partnerių pripažinta pažangia organizacija Lietuvoje, teikiančia kokybiškas ir rinkoje paklausias finansines paslaugas. Pagrindinis tikslas padėti ūkio subjektams, neturintiems pakankamai įkeičiamo turto, finansinių išteklių, plėtoti, kurti verslą, modernizuoti ūkius bei įmones, gaminti konkurencingą produkciją, sudarant palankias skolinimosi sąlygas, siekti valstybės socialinių ir politinių tikslų įgyvendinimo, taikant pažangius finansavimo modelius ir priemones, taip pat siekti pelningos veiklos. Tikslui pasiekti buvo patvirtintas Bendrovės m. strateginis planas (toliau Strategija), kuriame išskiriama pagrindinė strateginė kryptis palankesnių skolinimosi sąlygų

7 7 sudarymas ūkio subjektams, neturintiems pakankamai užstato bei Bendrovės prisiimamos rizikos valdymas. Strategijoje numatyti Bendrovės veiklos tikslai bei uždaviniai 2018 m. buvo pilnai pasiekti. Bendrovė ataskaitiniu laikotarpiu dirbo pelningai, grynasis pelnas sudarė 183 tūkst. Eur, grynasis pelningumas 16,7 proc. Siekiant užtikrinti prisiimtų garantinių įsipareigojimų įvykdymą kredito įstaigoms bei finansinės nuomos (lizingo) bendrovėms, Bendrovė kaupia atidėjinius garantiniams įsipareigojimams vykdyti, kuriems skiriama 50 proc. ūkio subjektų sumokėtos garantinės įmokos. Bendrovės strategijoje numatyta, kad turimų atidėjinių garantiniams įsipareigojimams ir prisiimtos rizikos pagal garantijas rodiklis būtų ne mažesnis kaip 100 proc., o įvykdytų garantinių įsipareigojimų ir suteiktų garantijų santykis neviršytų 5 proc m. gruodžio mėn. 31 d. turimų atidėjinių garantiniams įsipareigojimams ir prisiimtos rizikos pagal garantijas rodiklis siekė 113 proc., įvykdytų garantinių įsipareigojimų santykis su visomis per veiklos laikotarpį išduotomis garantijomis, t. y. blogų garantijų dalis, sudarė 1,25 proc. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. liepos 14 d. nutarimu Nr Dėl valstybės valdomų įmonių veiklos skaidrumo užtikrinimo gairių aprašo patvirtinimo patvirtintais valstybės valdomų įmonių veiklos skaidrumo užtikrinimo gairių aprašo nustatytais ataskaitų skelbimo terminais, visos finansinės ataskaitos (metinė ir tarpinės) yra skelbiamos Bendrovės interneto svetainėje. Bendrovėje yra įdiegta efektyvi vidaus kontrolės sistema, kurios paskirtis užtikrinti Bendrovės iškeltų tikslų ir uždavinių įgyvendinimą taip, kad Bendrovė galėtų siekti veiklos saugumo ir stabilumo bei sukurtų patikimą finansinės ir valdymo atskaitomybės sistemą. Efektyvi vidaus kontrolės sistema užtikrina įstatymų, kitų norminių aktų, įvairių veiklos sričių politikų, numatytų planų, vidaus taisyklių ir procedūrų vykdymą, mažina nenumatytų nuostolių ir Bendrovės reputacijos bloginimo riziką. Siekiant užtikrinti efektyvų investavimą srityse, kuriose finansavimas rinkos sąlygomis yra nepakankamas ir neoptimalus, bei siekiant skatinti gyvybingas investicijas Lietuvos Respublikos nacionalinės plėtros įstaigų įstatymu nustatyta, kad nacionalinės plėtros įstaigos (toliau NPĮ) veiklą vykdys finansų įstaigos. Vadovaudamasi minėtu įstatymu, Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2018 m. spalio 17 d. nutarimu Nr Dėl pavedimo vykdyti Nacionalinės plėtros įstaigos veiklą pavedė Bendrovei vykdyti NPĮ veiklą. Lietuvos banko 2019 m. sausio 7 d. sprendimu Nr Bendrovė įrašyta į Nacionalinių plėtros įstaigų sąrašą. Bendrovė nuolat investuoja į veiklos efektyvumo didinimą. Sukurta tinkama vidaus informacinė sistema, kuri nuolat tobulinama, atsižvelgiant į veiklą reglamentuojančių teisės aktų pasikeitimus, optimizuojant procesus ir siekiant užtikrinti veiklos efektyvumą. Įdiegta garantijų

8 8 apskaitos IT sistema leidžia automatizuotai atlikti pagrindines Bendrovės funkcijas kreditų, garantijų apskaitą, projektų vertinimą, monitoringą, palūkanų kompensavimą ir kt. funkcijas. Taip pat įdiegta buhalterinės apskaitos programa AGNUM, personalo, darbo laiko, darbo užmokesčio apskaitos programa VIKARINA m. pabaigoje įdiegta dokumentų ir procesų valdymo sistema Doclogix m. gruodžio mėn. Bendrovė atliko kredito įstaigų apklausą, kurios tikslas išsiaiškinti kredito įstaigų požiūrį į teikiamas garantijų, palūkanų kompensavimo paslaugas, kitų finansinių priemonių poreikį, bendrą situaciją kreditavimo sektoriuje. Į anketos klausimus atsakė 54 kredito įstaigų darbuotojai, kurie nurodė, kad daugiausia informacijos apie Bendrovės paslaugas gauna iš svetainės (93 proc.) arba bendraudami telefonu su Bendrovės specialistais. 87 proc. apklausoje dalyvavusių kredito įstaigų darbuotojų nurodė, kad informacijos apie Bendrovės teikiamas paslaugas jiems pakanka, dar 11 proc. iš dalies pakanka ir niekas nenurodė, kad informacijos trūksta. Taip pat nurodė, kad Bendrovės svetainėje informacija yra išsami, tačiau galėtų būti daugiau išsamesnės informacijos apie palūkanų kompensavimą. Apklausoje 96 proc. klientų nurodė, kad Bendrovės darbuotojai savo darbą atlieka profesionaliai. Taip pat 93 proc. apklaustųjų planuoja kreiptis finansavimo su garantija ir ateityje, likusi dalis šiuo metu to neplanuoja, bet tokios galimybės neatmeta. Bendrovės vidinėje aplinkoje nenustatyta reikšmingų aplinkybių, kurios keltų pavojų, įgyvendinant Bendrovės nustatytus strateginius tikslus bei siektiną viziją. Tačiau, siekiant užtikrinti efektyvesnę veiklą bei operatyvesnį sprendimų priėmimą, Bendrovė turi: stiprinti Bendrovės veiklos rizikos kontrolę ir rizikos valdymą; plačiau taikyti naujus bei tobulinti teikiamus finansinius instrumentus, diegti naujus produktus, panaudojant Europos strateginių investicijų fondų lėšas; plėsti valstybės pagalbos administravimo priemonių taikymą; kuo operatyviau teikti kokybiškas ir pažangias paslaugas savo klientams bei partneriams, trumpinti garantijos suteikimo laiką; padidinti darbo efektyvumą. Tuo tikslu būtų naudinga toliau plėtoti vidinę informacinę sistemą, kas užtikrintų greitesnį ir efektyvesnį sprendimų priėmimą; didinti informacijos sklaidą, siekiant padidinti ūkio subjektų, besinaudojančių Bendrovės teikiamais finansiniais instrumentais, skaičių; užtikrinti rizikos valdymą ateityje dėl galimo prisiimtų garantinių įsipareigojimų vykdymo padidėjimo, garantijų portfelio diversifikacijos (auganti garantijų portfelio dalis ūkio subjektams, pradedantiems verslą, taip pat finansinio sunkmečio įtaka). B

9 9 BENDROVĖS ORGANIZACINĖ STRUKTŪRA IR PERSONALAS Valstybei priklauso 100 procentų Bendrovės akcijų. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijai pavesta patikėjimo teise valdyti, naudoti akcijas ir disponuoti jomis. Bendrovės įstatinis kapitalas 2018 m. gruodžio 31 d. sudarė 2,49 mln. Eur. Jis padalintas į 860 paprastųjų vardinių materialių akcijų, kurių vienos akcijos nominali vertė yra 2896,2 eurai m. pabaigoje Bendrovė savų akcijų neturėjo ir per ataskaitinį laikotarpį jų neįsigijo. Žemės ūkio paskolų garantijų fondo valdymo organai yra: visuotinis akcininkų susirinkimas, Bendrovės stebėtojų taryba kolegialus priežiūros organas, Bendrovės valdyba kolegialus valdymo organas, Bendrovės direktorius Bendrovės vadovas. Visuotinis akcininkų susirinkimas Visuotinis akcininkų susirinkimas yra aukščiausias Bendrovės valdymo organas, kurio kompetencija bei akcininkų teisės ir pareigos nustatytos Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymu. Visuotinio akcininkų susirinkimo teises įgyvendina Žemės ūkio ministerija kaip visų Bendrovės akcijų valdytoja. Bendrovės stebėtojų taryba Bendrovės stebėtojų tarybą sudaro 4 nariai ir ją renka visuotinis akcininkų susirinkimas. Bendrovės stebėtojų taryba atsiskaito akcininkui. Bendrovės stebėtojų taryba sudaroma 4 metų kadencijai. Stebėtojų taryba patvirtinta Žemės ūkio ministro 2018 m. vasario 5 d. įsakymu Nr. 3D- 66. Stebėtojų tarybos nariai: Lina Liubauskaitė Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijos Politikos įgyvendinimo grupės vyriausioji patarėja (pagrindinė darbovietė); kitų vadovaujamų pareigų neatlieka; Lietuvos Respublikos Vyriausybės kodas , buveinė - Gedimino pr.11, Vilnius; Dalia Miniataitė Žemės ūkio ministerijos vyriausioji patarėja ( pateikė prašymą dėl atsistatydinimo iš Stebėtojų tarybos narių); Žemės ūkio ministerija - pagrindinė darbovietė; kitų vadovaujamų pareigų neatlieka; Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos kodas , buveinė Gedimino pr.19, Vilnius; Dalius Darulis nepriklausomas narys, UAB Vilniaus vystymo kompanija valdybos pirmininkas (pagrindinė darbovietė); kitų vadovaujamų pareigų neatlieka; UAB Vilniaus vystymo kompanija - kodas , buveinė Algirdo g. 19, Vilnius; Sigita Seemann-Ignatjeva nepriklausoma narė, kitos vadovaujamos pareigos:

10 10 UAB Best Finance direktorė ir valdybos pirmininkė (pagrindinė darbovietė); UAB Best Finance kodas , buveinė Gedimino pr. 20, Vilnius; UAB Argentum Mobile valdybos pirmininkė; UAB Argentum Mobile kodas , buveinė Tuskulėnų g.33c-55, Vilnius; UAB Jogos namai Tejomaja savininkė ir vadovė, UAB Jogos namai Tejomaja kodas , buveinė Šilo g. 49, Deguškės, Šalčininkų raj m. įvyko 5 Stebėtojų tarybos posėdžiai, kurių metu buvo svarstomas Bendrovės strateginis planas ir jo įgyvendinimas, Bendrovės 2017 m. metinis pranešimas ir finansinė atskaitomybė. Taip pat patvirtintas naujas Stebėtojų tarybos darbo reglamentas bei vidaus auditoriaus pareiginiai nuostatai. Vadovaujantis Žemės ūkio ministro 2017 m. balandžio 26 d. įsakymu Nr. 3D-263 Dėl valstybės valdomų bendrovių, kuriose Žemės ūkio ministerija yra 100 proc. akcijų valdytoja, nepriklausomo kolegialaus organo nario atlyginimo apmokėjimo tvarkos nustatymo, už nepriklausomo kolegialaus organo nario veiklą mokamas ne didesnis kaip 200 Eur atlygis už vieną posėdį ir ne daugiau kaip už 5 posėdžius per kalendorinius metus. Iš viso 2018 m. Bendrovės nepriklausomiems Stebėtojų tarybos nariams išmokėta 1752 Eur. Bendrovės valdyba Bendrovės valdyba yra kolegialus Bendrovės valdymo organas, ją sudaro 5 nariai ir ją renka Bendrovės stebėtojų taryba. Stebėtojų taryba valdybą išrinko 2017 m. spalio 24 d. Bendrovės valdybos nariai: Vygantas Katkevičius Žemės ūkio ministerijos vyriausiasis patarėjas; Žemės ūkio ministerija - pagrindinė darbovietė; kitų vadovaujamų pareigų neatlieka; Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos kodas , buveinė Gedimino pr.19, Vilnius; Saulius Jasius Žemės ūkio ministerijos Tvarios žemės ūkio gamybos politikos grupės vyresnysis patarėjas; Žemės ūkio ministerija - pagrindinė darbovietė; kitų vadovaujamų pareigų neatlieka; Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos kodas , buveinė Gedimino pr.19, Vilnius; Dalia Kavoliūnienė Žemės ūkio ministerijos vyriausioji patarėja (nuo 2018 m. lapkričio 7 d. pakeitė Karolį Tvaskų Žemės ūkio ministerijos Turto ir viešųjų pirkimų skyriaus vedėjas); Žemės ūkio ministerija - pagrindinė darbovietė; kitų vadovaujamų pareigų neatlieka; Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos kodas , buveinė Gedimino pr.19, Vilnius; Snieguolė Valiulienė Žemės ūkio ministerijos 2-ojo Europos sąjungos paramos skyriaus vyr. specialistė; Žemės ūkio ministerija - pagrindinė darbovietė; kitų vadovaujamų pareigų neatlieka; Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos kodas , buveinė Gedimino pr.19, Vilnius

11 11 Aurelijus Mačiulaitis Žemės ūkio ministerijos Teisės departamento Teisėkūros ir atstovavimo skyriaus vyriausiasis specialistas ( pateikė prašymą dėl atsistatydinimo iš Bendrovės valdybos narių). Žemės ūkio ministerija - pagrindinė darbovietė; kitų vadovaujamų pareigų neatlieka; Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos kodas , buveinė Gedimino pr.19, Vilnius. Bendrovės valdybai vadovauja Bendrovės valdybos pirmininkas. Bendrovės valdybos veikla grindžiama kolegialiu klausimų svarstymu ir sprendimų priėmimu, o taip pat kolegialia atsakomybe už priimtus sprendimus. Už savo veiklą Bendrovės valdyba atsiskaito Bendrovės stebėtojų tarybai. Valdybos nariams nėra mokamos tantjemos bei joks atlygis už darbą Valdyboje m. įvyko 23 valdybos posėdžiai. Bendrovės valdyba dirbo pagal patvirtintą Bendrovės valdybos reglamentą, darbotvarkę. Darbotvarkėje nustatyti klausimai buvo apsvarstyti laiku. Bendrovės valdyba pritarė Strateginio plano įgyvendinimui ir patvirtino veiklos strateginį planą m. bei siektinus veiklos rodiklius. Taip pat nagrinėjo Bendrovės veiklos rezultatus bei finansinę būklę, svarstė suteiktų garantijų riziką ir kitus klausimus. Siekiant tapti NPĮ ir atitikti jai keliamus reikalavimus, Bendrovės valdyba 2018 m. lapkričio 7 d. patvirtino naują valdymo struktūrą, kuri įsigaliojo nuo 2019 m. sausio 2 d. Bendrovės stebėtojų taryba bei valdyba savo veiklą vykdo vadovaujantis Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymu bei Bendrovės stebėtojų tarybos ir valdybos darbo reglamentais. Bendrovės direktorius Bendrovės direktorių renka Bendrovės valdyba. Nuo 2018 m. kovo 31 d. Bendrovės direktoriaus pavaduotoja - Garantijų skyriaus viršininkė Romalda Globienė paskirta laikinai eiti direktoriaus pareigas. Bendrovės direktorius organizuoja, vykdo Bendrovės ūkinę veiklą bei užtikrina Bendrovės veiklos skaidrumą. Direktoriui pavesta atlikti visas Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatyme, Lietuvos Respublikos finansų įstaigų įstatyme ir kitais teisės aktais vadovui nustatytas funkcijas. Bendrovėje veikia 3 skyriai: Garantijų, Finansų valdymo, Plėtros ir informacijos. Bendrovėje dirba 14 darbuotojų, iš jų 10 moterų ir 4 vyrai. Visi darbuotojai, išskyrus valytoją, turi aukštąjį išsilavinimą. Darbuotojų amžiaus vidurkis 51 metai. Bendrovėje įdiegta patikima ir tinkamai veikianti vidaus kontrolės ir rizikos valdymo sistema, kurią sudaro: tinkama organizacinė struktūra, kuri nuolat peržiūrima, siekiant, kad būtų optimali Bendrovės veiklos tikslams pasiekti; tinkama vidaus informacinė sistema;

12 12 vidaus norminiuose aktuose nustatyta personalo atsakomybė ir kompetencija; dviguba veiklos procedūrų vidaus kontrolė; vadovybės informavimo sistema, leidžianti laiku priimti sprendimus; rizikos kontrolė ir rizikos valdymas. Siekiant užtikrinti efektyvesnę veiklą bei stiprinti veiklos rizikos kontrolę bei rizikų valdymą, Bendrovėje nuo 2019 m. įvestas naujas etatas vyr. rizikų valdymo analitikas. Pasikeitė ir vidaus auditoriaus pavaldumas už savo veiklą nuo 2019 m. jis atsiskaito Bendrovės stebėtojų tarybai. Bendrovė, siekdama vykdyti NPĮ veiklą, galiojančius vidaus teisės aktus pritaikė pagal reikalavimus, taikomus nacionalinėms plėtros įstaigoms. Užtikrinant, kad Bendrovėje vidaus kontrolė ir rizikos valdymas veiktų tinkamai ir nenutrūkstamai, patvirtinta: Vidaus kontrolės ir rizikos valdymo organizavimo tvarka, Garantijų rizikos valdymo politika, Bendrovės informacijos saugumo politika, Finansinių priemonių rizikos valdymo politika, Finansų kontrolės taisyklės, Operacinės rizikos valdymo instrukcija. Taip pat patvirtintos darbuotojų atliekamų darbų procedūros, Bendrovės etikos kodeksas, Mokumo ir likvidumo užtikrinimo taisyklės, Vadovybės informavimo sistema, Investicijų politikos nuostatai, Kompiuterinės įrangos naudojimo taisyklės bei kitos taisyklės. Bendrovės teikiamų paslaugų kokybė priklauso nuo Bendrovės darbuotojų kvalifikacijos. Siekiant pagerinti teikiamų paslaugų kokybę, nuolat keliama darbuotojų kvalifikacija, tobulinami profesiniai įgūdžiai. Pagal individualų poreikį darbuotojai gilina žinias finansų, viešųjų pirkimų, personalo, buhalterinės apskaitos ir kt. srityse. BENDROVĖS VEIKLOS FINANSINIAI REZULTATAI Bendrovės pajamas sudaro: garantinės įmokos už suteiktas garantijas bei kiti mokesčiai, susiję su garantijų sąlygų keitimu; pajamos iš lėšų investavimo; skolininkų, už kurių negrąžintus kreditus buvo įvykdyti Bendrovės garantiniai įsipareigojimai, grąžintos skolos bei kitos pajamos. Bendrovės gautos pajamos parodytos lentelėje, tūkst. Eur Bendrovės pajamos Garantinės įmokos ir mokesčiai, 1095,2 641,4 1149,0 susiję su garantijų sąlygų keitimu Lėšų investavimas 458,4 606,7 754,9

13 Skolininkų, už kuriuos įvykdyti 49,1 71,9 51,7 garantiniai įsipareigojimai, grąžintos skolos, kitos pajamos Iš viso pajamų 1602,7 1320,0 1955,6 13 Mažėjant investuojamų lėšų pelningumui, mažėja ir pajamos iš lėšų investavimo. Visos lėšos (20,8 mln. Eur) investuotos į Lietuvos Respublikos Vyriausybės vertybinius popierius. Bendrovės sąnaudas sudaro: atidėjiniai garantiniams įsipareigojimams vykdyti; administracinės sąnaudos; iki išpirkimo laikomų vertybinių popierių amortizacijos sąnaudos bei kitos finansinės sąnaudos. Atidėjiniams garantinių įsipareigojimų vykdymui Bendrovė iki 2018 m. gegužės 17 d. kaupė 70 proc., nuo 2018 m. gegužės 18 d. 50 proc. ūkio subjektų sumokėtos garantinės įmokos m. sukaupta 618 tūkst. Eur atidėjinių garantiniams įsipareigojimams vykdyti (2017 m. 449 tūkst. Eur, 2016 m. 904 tūkst. Eur). Iš viso Bendrovė yra sukaupusi 19,66 mln. Eur atidėjinių garantinių įsipareigojimų vykdymui metais patirtos administracinės sąnaudos (499 tūkst. Eur) yra susijusios su tipine Bendrovės veikla (darbo užmokestis, įmokos socialiniam draudimui, turto nusidėvėjimas, kompiuterinių programų aptarnavimas ir serverių nuoma, draudimas ir kt.). Lyginant su 2017 m. patirtomis sąnaudomis (589 tūkst. Eur), 2018 m. Bendrovės administracinės sąnaudos sumažėjo 90 tūkst. Eur, iš to skaičiaus 84 tūkst. Eur darbo užmokesčio, sukauptų atostogų sąnaudos, nes 2018 m. Bendrovėje dirbo 3 darbuotojais mažiau, negu 2017 metais. Kitos sąnaudos keitėsi nežymiai m. Bendrovė dirbo pelningai, gauta 183 tūkst. Eur grynojo pelno m. Bendrovė dirbo nuostolingai, nuostolis sudarė 63,3 tūkst. Eur. Siekiant užtikrinti pelningą veiklą, 2018 metams buvo patvirtintas priemonių planas dėl pelningos veiklos užtikrinimo, visos jame numatytos priemonės įvykdytos ir pasiekti planuoti rodikliai. Pagrindiniai Bendrovės veiklos rodikliai parodyti lentelėje. Veiklos rodikliai Grynasis pelningumas (grynojo pelno ir pardavimo pajamų iš garantinių įmokų santykis), proc. 16,7-9,9 11,3 Veiklos pajamų ir turto santykis, proc. 7,7 6,3 9,2 Nuosavo kapitalo pelningumas (grynojo pelno ir nuosavo kapitalo santykis), proc. 6,2-2,2 3,7

14 14 Turimų atidėjinių garantiniams įsipareigojimams ir prisiimtos rizikos pagal garantijas santykis (mokumas), proc. Likvidumo koeficientas (skubus įsipareigojimų vykdymas) ,0 1,0 1,0 nenumatoma. Bendrovės likvidumo būklė yra stabili ir likvidumo grėsmė artimiausiu metu Bendrovei Balansas 2018 metais Bendrovės turtas, lyginant su 2017 metais, padidėjo labai nežymiai - 16,9 tūkst. Eur, t. y. 0,1 proc. ir 2018 m. gruodžio 31 d. sudarė tūkst. Eur. Didžiausią dalį turto (apie 97,3 proc.) sudarė laikinai laisvų lėšų investicijos į Vyriausybės vertybinius popierius. Lyginant su 2017 metais, ataskaitiniais metais investuotų lėšų suma sumažėjo 271 tūkst. Eur arba 1,3 proc., nes įvykdyta daugiau garantinių įsipareigojimų nei sukaupta atidėjinių per 2018 m. (įvykdyta 702 tūkst. Eur įsipareigojimų, sukaupta 618 tūkst. Eur). Bendrovės nuosavas kapitalas padidėjo 3,3 proc. ir 2018 m. gruodžio 31 d. sudarė 2940,8 tūkst. Eur. Bendrovės sukaupti atidėjiniai garantiniams įsipareigojimams vykdyti iš garantinės įmokos lėšų 2018 m. sumažėjo nuo 17906,4 tūkst. Eur iki 17822,5 tūkst. Eur metų finansinių ataskaitų auditą atliko audito įmonė UAB ROSK Consulting. Finansinės rizikos valdymas Siekiant valdyti finansinę riziką, kasmet Bendrovės valdyboje svarstomi ir direktoriaus įsakymu tvirtinami Investicijų politikos nuostatai. Bendrovės Investicijų politikos nuostatuose numatyta, kad lėšos turi būti investuojamos tik į likvidžius vertybinius popierius ir terminuotus indėlius. Taip pat numatyta, kad viename banke, turinčiame aukštesnį investicinį reitingą, investicijos negali viršyti 10 proc. viso investicinio portfelio, bet ne daugiau 600 tūkst. Eur. Investuojamų lėšų sumų apribojimai netaikomi Lietuvos Respublikos Vyriausybės išleistiems vertybiniams popieriams ir šios investicijos turi sudaryti ne mažiau kaip 80 procentų viso investicinio portfelio. Bendrovės sąskaitose sukaupus laisvų pinigų, atsižvelgiant į Investicijų politikos nuostatuose numatytus apribojimus, Bendrovės valdybai teikiami siūlymai dėl lėšų investavimo. Sprendimą dėl laikinai laisvų lėšų, viršijančių 125 tūkst. Eur, investavimo priima valdyba. Sprendimus dėl mažesnės sumos investavimo gali priimti Bendrovės direktorius m. gruodžio 31 d. investuota 20,8 mln. Eur laikinai laisvų lėšų.

15 15 Bendrovėje patvirtintos Finansų kontrolės taisyklės, kurių tikslas - užtikrinti finansų kontrolę, turimo turto teisėtą, ekonomišką naudojimą. Bendrieji apskaitos principai, apskaitos metodai ir taisyklės, skirtos Bendrovės apskaitai tvarkyti ir finansinėms ataskaitoms sudaryti, nustatyti Bendrovės apskaitos politikoje. Bendrovės finansinės ataskaitos rengiamos pagal Lietuvos Respublikoje galiojančius teisės aktus, reglamentuojančius buhalterinę apskaitą ir finansinių ataskaitų sudarymą bei Verslo apskaitos standartus. Paskolų fondo apskaita vykdoma pagal viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartus. Bendrovės pirkimai vykdomi atsižvelgiant į patvirtintą išlaidų sąmatą, sudarytas prekių įsigijimo ar paslaugų teikimo sutartis. Bendrovei, kaip finansų įstaigai, mokumo ir likvidumo rizikos valdymas yra labai svarbus, siekiant užtikrinti įsipareigojimų vykdymą net ir nepalankiausiomis sąlygomis. Dividendų politika Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerija, patikėjimo teise valdo Bendrovės akcijas, kurios nuosavybės teise priklauso valstybei. Bendrovė, skaičiuodama dividendų dydį, vadovaujasi Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1997 m. sausio 14 d. nutarimu Nr. 20 Dėl dividendų už valstybei nuosavybės teise priklausančias bendrovių akcijas ir valstybės įmonių pelno įmokų, kuris įpareigoja dividendams skirti paskirstytino pelno dalį, kurios dydis priklauso nuo ataskaitiniais metais gauto Bendrovės nuosavo kapitalo grąžos. Bendrovės 2016 m. nuosavo kapitalo grąža buvo 3,7 proc., todėl dividendams buvo skirta 75 proc. paskirstytino pelno m. Bendrovė už 2016 metus valstybės biudžetui sumokėjo 580 tūkst. Eur dividendų. Per visą Bendrovės veiklos laikotarpį (nuo 1998 m.) sumokėta 3,4 mln. Eur dividendų. Bendrovės 2017 m. nuosavo kapitalo grąža buvo neigiama (-2,2 proc.), todėl dividendams buvo skirtas maksimalus dydis, 85 proc. paskirstytino pelno m. Bendrovė už 2017 metus valstybės biudžetui sumokėjo 90,4 tūkst. Eur dividendų metais dividendų buvo sumokėta mažiau 489,6 tūkst. Eur, nes 2017 metais dividendams buvo panaudoti ir perskirstyti beveik visi Bendrovės iš ankstesnių metų uždirbto pelno sukaupti rezervai. Investicijos 2018 m., didžiausi vykdomi ar planuojami investicijų projektai Bendrovė prekių ir paslaugų pirkimus vykdo vadovaudamasi Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų įstatymu ir Mažos vertės pirkimų tvarkos aprašu m. buvo sudaryta mažos vertės viešųjų pirkimų sutarčių (tame tarpe ir ilgalaikių sutarčių iki 3 metų trukmės) už 178 tūkst. Eur. Didžioji dalis viešųjų pirkimų sutarčių buvo sudaryta dėl Bendrovei reikalingų paslaugų (informacinės sistemos

16 16 vystymo ir priežiūros, draudimo, audito, tarnybinių kelionių organizavimo, verslo ir valdymo konsultacinių ir kitų paslaugų) įsigijimo, 2018 m. buvo įsigytas naudotas lengvasis automobilis m. Bendrovė į ilgalaikį materialųjį turtą investavo 10 tūkst. Eur, į nematerialų ilgalaikį turtą investuota 29 tūkst. Eur (IT garantijų apskaitos sistemos tobulinimas) m. reikšmingiausios investicijos numatytos į kompiuterinės technikos įsigijimo, draudimo, informacinės sistemos vystymo paslaugų pirkimą. Informacija apie darbo užmokestį Bendrovės direktoriui darbo užmokestį nustato Bendrovės valdyba, atsižvelgdama į Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. rugpjūčio 23 d. nutarimo Nr Dėl valstybės valdomų įmonių vadovų darbo užmokesčio nuostatas. Direktoriaus mėnesinį darbo užmokestį sudaro pastovioji ir kintamoji dalis. Bendrovė pagal 2017 metų rodiklius, nustatytus minėtame nutarime, 2018 metais priskirta III kategorijai. Bendrovės vadovo darbo užmokesčio pastovioji dalis patvirtinta, vadovaujantis Lietuvos Respublikos Seimo nustatytais koeficientais pagal politikams, teisėjams, valstybės pareigūnams ir valstybės tarnautojams nustatytus pareiginės algos bazinius dydžius metams nustatytas koeficientas - 15,9. Kintamoji dalis tiesiogiai priklauso nuo Bendrovės veiklos rodiklių įvykdymo. Darbo užmokesčio kintamajai daliai nustatyti patvirtinti šie rodikliai: grynasis pelningumas, veiklos pajamų ir turto santykis, turimų atidėjinių garantiniams įsipareigojimams ir prisiimtos rizikos pagal garantijas santykis (mokumas), garantijų suma. Kadangi 2017 metais ne visi veiklos rodikliai buvo įvykdyti (grynasis pelningumas, veiklos pajamų ir turto santykis), 2018 metams Bendrovės direktoriui taikytas 20 procentų kintamos darbo užmokesčio dalies dydis nuo pastovios darbo užmokesčio dalies (maksimalus dydis 50 proc.). Bendrovės darbuotojams pareiginis darbo užmokestis nustatomas, atsižvelgiant į kiekvienai pareigybei keliamus reikalavimus, reikalingą kvalifikaciją, darbo apimtį ir sudėtingumą, atsakomybę darbui atlikti. Bendrovėje patvirtintos Darbo apmokėjimo ir skatinimo taisyklės. Bendrovės darbuotojų vidutinio darbo užmokesčio dinamika pateikta lentelėje. Pareigybės pavadinimas Darbuotojų skaičius Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, Eur Darbuotojų skaičius Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis, Eur Vadovaujantys darbuotojai Skyrių viršininkai Vyr. specialistai Specialistai Aptarnaujantis personalas

17 17 Lėšos darbo užmokesčiui, įskaitant premijas, tūkst. Eur (be įmokų Sodrai iš Bendrovės lėšų) 354,0 274,3 Darbuotojams už papildomų užduočių atlikimą, padidėjusį darbo krūvį gali būti mokami priedai prie pareiginio atlyginimo. Kolektyvinė sutartis nesudaroma. Darbo sutartyse nėra nustatyta ypatingų darbuotojų teisių ir pareigų. Darnus vystymasis Bendrovė prisideda prie šalies darnaus vystymosi politikos, siekiant racionaliai suderinti ekonominius, socialinius ir aplinkosauginius interesus. Visi šie veiksniai papildo vienas kitą, pagrindinį dėmesį sutelkiant į žmogaus gyvenimo kokybę. Darnus vystymasis tai geresnė gyvenimo kokybė tiek šiai, tiek būsimoms kartoms. Bendrovės suteiktos garantijos prisideda prie kaimo gyventojų gerovės kilimo, atskirties tarp kaimo ir miesto mažinimo. Garantijų dėka modernizuojamas žemės ūkio verslas, taikomos inovatyvios technologijos, kuriami alternatyvūs verslai kaime, o tai didina dirbančiųjų pajamas. Bendrovė, teikdama garantijas, palaiko naujų aplinkosauginių priemonių įgyvendinimą žemės ūkio sektoriuje (pvz. tausaus gamtos išteklių valdymo ir naujų inovatyvių - alternatyvios energetikos technologijų vystymosi skatinimas ir kt.) m. 17 proc. visų suteiktų garantijų buvo už kreditus, skirtus alternatyviems verslams kurti ar plėtoti kaimo vietovėse. Garantuoti kreditai buvo skirti alternatyviai energetikai plėtoti, t. y. gaminti ekologiškus kuro briketus, ir taip prisidėti prie poveikio aplinkai mažinimo. Naujų aplinkosauginių priemonių įgyvendinimas agrariniame sektoriuje teigiamai paveiktų Bendrovės teikiamų paslaugų apimtis. Garantijų teikimas bei įvairių finansinių priemonių taikymas sudarė galimybes kaimo verslininkams pasiskolinti lėšų iš kredito įstaigų, o tai leido jiems plėtoti savo verslą ar kurti naujus verslus, sukuriant naujas darbo vietas ar išsaugant esamas. Bendrovės teikiamos paslaugos 2018 m. padėjo sukurti ir išsaugoti 2050 darbo vietų. Užtikrinant socialinę apsaugą, Bendrovėje taikoma darbuotojų sveikatos draudimo priemonė, sudaroma galimybė darbuotojams individualiai pasirinkti darbo laiko pradžią, atsižvelgiant į darbuotojų atliekamas funkcijas, sudaroma galimybė dirbti ne pilną darbo dieną ir ne pilnu etatu. Skatinant Bendrovės darbuotojus kuo efektyviau dirbti bei siekiant mažinti darbuotojų kaitą, Bendrovėje gali būti taikomos moralinės (padėkos paskelbimas raštu ar žodžiu ir pan.) ir materialinės skatinimo priemonės (sveikatos draudimas, vienkartinės premijos, dovanų įteikimas, siuntimas į įvairias mokymo programas ir pan.).

18 18 Informacija apie skaidrumo gairių aprašo laikymąsi Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2010 m. liepos 14 d. nutarimo Nr.1052 Dėl valstybės valdomų įmonių veiklos skaidrumo užtikrinimo gairių aprašo patvirtinimo ir koordinuojančios institucijos paskyrimo (toliau Aprašas) IV punktu, Bendrovė internetiniame puslapyje skelbia Bendrovės tikslus ir užduotis, finansinius ir kitus veiklos rezultatus, darbuotojų skaičių, darbuotojų vidutinį mėnesinį darbo užmokestį. Bendrovės metinis pranešimas ruošiamas atsižvelgus į Aprašo V punkte keliamus privalomus reikalavimus. Bendrovė apskaitą tvarko ir finansinę atskaitomybę sudaro pagal Verslo apskaitos standartus. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos ūkio ministerijos Įmonių teisės ir verslo aplinkos gerinimo departamento Valstybės valdomų įmonių politikos skyriaus darbuotojų išaiškinimu, apskaitą pagal tarptautinius apskaitos standartus privalo tvarkyti viešojo intereso didelės valstybės valdomos įmonės, o Bendrovė pagal Lietuvos Respublikos finansinės atskaitomybės įstatymo 4 str. nustatytus reikalavimus priskiriama vidutinei valstybės valdomai įmonei ir gali lanksčiai rinktistaikyti ar ne tarptautinius apskaitos standartus. Pagal Lietuvos Respublikos finansinių ataskaitų audito 2 str. 32 d. 9 p. Bendrovė laikoma viešojo intereso įmonė, nes 100 proc. akcijų priklauso valstybei. Kadangi Bendrovė turėjo galimybę rinktis, o buhalterinė apskaita nedidelės apimties, nusprendė nekeisti Apskaitos politikos ir taikyti Verslo apskaitos standartus. Bendrovės vykdomi specialieji įpareigojimai: - finansinių priemonių administravimas; - licencijuotų sandėlių administravimas. Bendrovė, atsižvelgusi į Aprašo VII punkte nustatytus terminus, viešai skelbia savo interneto svetainėje metinį pranešimą, metinių ir finansinių ataskaitų rinkinius, nepriklausomo auditoriaus išvadas.

19 19 BENDROVĖS TEIKIAMOS PASLAUGOS IR KLIENTAI GARANTIJOS KREDITO ĮSTAIGOMS Suteiktų garantijų suma ir skaičius Bendrovė 2018 m. už ūkio subjektams kredito įstaigų išduotus 53,3 mln. Eur kreditus bei suteiktas lizingo paslaugas suteikė 226 garantijas už 42,7 mln. Eur. Iš to skaičiaus už žemdirbiams, verslininkams kaime ir žemės ūkio produktų perdirbėjams išduotus 32,2 mln. Eur kreditų suteiktos 223 garantijos už 21,6 mln. Eur, Agentūrai 3 garantijos už 21,1 mln. Eur (1 pav.). Kreditai, mln. Eur Garantijos, mln. Eur 89,9 77,8 22,1 12,4 48,8 37,6 38,7 29,4 53,3 42, pav. Kreditai ir garantijos pagal metus (su Agentūra), mln. Eur 2018 m., lyginant su praėjusiais 2017 m., kai žemdirbiams, kaimo verslininkams ir perdirbėjams buvo išduotos 164 garantijos už 16,6 mln. Eur, suteiktų garantijų skaičius išaugo 36 proc., o jų suma 30 proc. Tai rodo, kad garantijomis pasinaudojo didesnis kreditų gavėjų skaičius, tačiau jie ėmė mažesnius kreditus. Vidutinė kredito įstaigų kredituojama suma 2018 m. siekė 144 tūkst. Eur (2017 m. 158 tūkst. Eur), teikiama garantija 97 tūkst. Eur (2017 m. 101 tūkst. Eur), t. y. vidutinė Bendrovės teikiama garantija buvo 67 proc. (2017 m. vidutinė garantija 64 proc.). Per visą veiklos laikotarpį (nuo 1997 m.) suteiktos 5404 garantijos už 902 mln. Eur, kredito įstaigos ūkio subjektams ir Agentūrai išdavė 1169 mln. Eur kreditų su Bendrovės garantija (2 priedas). Garantijos pagal kredito įstaigas Sudarydama palankesnes kreditavimo sąlygas žemės ūkio ir alternatyvios veiklos subjektams įgyvendinant projektus, Bendrovė bendradarbiauja su visais Lietuvoje veikiančiais bankais, kredito unijomis, lizingo bendrovėmis. Analizuojant suteiktas garantijas pagal kredito

20 20 įstaigas, matomos panašios tendencijos kaip ir praėjusiais metais aktyviausiai ūkio subjektams skolino kredito unijos. Joms suteikta 46 proc. visų per metus suteiktų garantijų skaičiaus (2017 m. 35 proc.) (2 pav.). Šiaulių bankas 26% Citadele bankas 2% Kredito unijos 46% Swedbank 3% SEB bankas 3% Medicinos bankas 7% Luminor bankas 13% 2 pav. Garantijos (pagal garantijų sumą) pagal kredito įstaigas 2018 m., proc. Daugiausiai garantijomis naudojosi Utenos kredito unija, jai suteikta 17 proc. visų unijoms suteiktų garantijų. Aktyviai bendradarbiauta su Raseinių, Kėdainių krašto kredito unijomis. Kaip ir ankstesniais metais, Bendrovės teikiamomis paslaugomis naudojosi ir bankai, aktyviausiai iš jų - Šiaulių bankas, kuriam suteikta 18 proc. visų 2018 m. suteiktų garantijų skaičiaus ir 26 proc. garantijų sumos. Minėtasis bankas suteikė 2 kartus daugiau garantijų nei 2017 m., mažiau nei 2017 m. skolino SEB bei Citadele bankai. Investicijoms ir trumpalaikiam turtui įsigyti skirtos garantijos Bendrovė teikia garantijas kredito įstaigoms už teikiamus investicinius kreditus ir kreditus bei kredito linijas, skirtas trumpalaikiam bei biologiniam turtui įsigyti, paslaugoms apmokėti m. ūkio subjektams suteikta 14,6 mln. Eur garantijų už kreditus, skirtus investicijoms arba 76 proc. visų tais metais suteiktų garantijų, ir 7,1 mln. Eur už trumpalaikiam ir biologiniam turtui įsigyti skirtus kreditus. Palyginus su 2017 m., ataskaitiniais metais matyti, kad didėja garantuotų trumpalaikių kreditų dalis. Tam įtakos turėjo tai, kad vis daugiau ūkio subjektų, įvertinę skolinimosi kaštus, skolinasi iš kredito įstaigų, o taip pat trumpalaikių kreditų palūkanų kompensavimas. Analizuojant per kelerius metus suteiktas garantijas, matyti, kad kreditai trumpalaikiam turtui įsigyti sudaro apie 30 proc. visų atitinkamais metais suteiktų garantijų. (3 pav.).

21 21 Investicinių kreditų garantijos Trumpalaikių kreditų garantijos 7,3 6,3 4,0 7,1 3,4 9,0 16,5 14,9 12,6 14, pav. Garantijų sumos pagal kreditų tipą (pagal metus), mln. Eur Garantijos pagal kliento tipą Pagrindiniais Bendrovės klientais lieka ūkininkai, kurie 2018 m. sudarė 76 proc. visų klientų (arba 65 proc. pagal garantijų sumą), savo ūkių plėtrai bei modernizavimui jie investavo 20,3 mln. Eur skolintų lėšų (4 pav.) m. ūkininkai sudarė 83 proc. visų klientų, jiems suteikta 75 proc. visų garantijų. Analizuojant ataskaitiniu laikotarpiu suteiktų garantijų struktūrą pagal kredito gavėjų veiklą, pažymėtina, kad kelerius pastaruosius metus pagal garantijų sumą ir skaičių didžioji dalis žemės ūkio veiklos subjektų užsiėmė augalininkyste m. šiai veiklai plėtoti suteiktos 127 garantijos už 10,9 mln. Eur (50 proc. visų suteiktų garantijų sumos). Bendrovė skatina ne tik žemės ūkio plėtrą, bet ir padeda smulkiems kaimo verslininkams, užsiimantiems alternatyviąja veikla. Daugiau nei ankstesniais metais garantuotų kreditų skirta žuvininkystės veiklai plėtoti. Alternatyvūs verslai papildo įprastas žemės ūkio šakas, padidina kaimo gyventojų pajamas, sukuria naujas darbo vietas. Tai ypač pasakytina apie miškininkystės ir medienos ruošos, įvairių paslaugų teikimo įmones. Smulkieji verslininkai taip pat plėtė agroserviso, kaimo turizmo bei kitas paslaugas. Alternatyviais verslais užsiimantys ūkio subjektai 2018 m. iš kredito įstaigų pasiskolino 5,5 mln. Eur, suteikta 4 mln. Eur garantijų arba 18 proc. visų garantijų.

22 22 SVV įmonė kaime 21% Perdirbimo įmonė 5% Ž.ū. kooperatyvas 1% Ž.ū. įmonė 2% Ž.ū. bendrovė 6% Ūkininko ūkis 65% 4 pav. Garantijos 2018 m. pagal kliento tipą (pagal garantijų sumą), proc. Garantijos pagal kreditų paskirtį Siekiant užtikrinti ekonomiškai stiprių, konkurencingų ūkių plėtrą, reikalingos nemažos investicijos, kurių įgyvendinimui lėšas tenka skolintis iš kredito įstaigų. Kaip ir ankstesniais metais, skolintos lėšos daugiausia buvo skiriamos naujai žemės ūkio technikai įsigyti (2016 m. 26 proc., 2017 m. 27 proc m. 22 proc. visų garantijų). Palyginus su 2017 m., ūkio subjektai daugiau skolinosi gamybinių pastatų rekonstrukcijai ar naujų fermų statybai (5 pav.). Žemės ūkio technika 22% Žemės ūkio įranga 2% Ž.ū. produkcijos supirkimas 1% Kita paskirtis 1% Gamybinė įranga 4% Miškų ūkio technika 2% Pieno ūkio įranga 2% Statyba ir rekonstrukcija 24% Ž.ū. paskirties žemė 11% Trumpalaikis turtas 31% 5 pav. Garantijos 2018 m. pagal kreditų paskirtį (pagal garantijų sumą), proc.

23 23 GARANTIJŲ RIZIKA IR GARANTINIŲ ĮSIPAREIGOJIMŲ VYKDYMAS KREDITO ĮSTAIGOMS Bendrovė, teikdama garantijas, vertina suteiktų garantijų riziką pagal rodiklius, atspindinčius kredito gavėjų finansinę ir ekonominę būklę. Per visą garantijos galiojimo laikotarpį vykdomas garantijų monitoringas, kol ūkio subjekto prievolė kredito įstaigai visiškai įvykdoma arba pasibaigia kitais Lietuvos Respublikos civilinio kodekso nustatytais atvejais. Visos garantijos grupuojamos į 5 grupes: A (standartinė), B (galimos rizikos), C (padidintos rizikos), D (abejotina), E (nuostolinga). Garantijų monitoringas atliekamas kas ketvirtį. Pertvarkant garantijų rizikos grupes, atsižvelgiama į kredito ar jo dalies mokėjimo terminų laikymąsi, kredito sutarties sąlygų pakeitimus, ūkio subjekto projekto įgyvendinimą. Atsižvelgiant į minėtus kriterijus, 2018 m. pabaigoje galiojančių garantijų portfelyje didžiausią grupę sudarė standartinės rizikos (A) ir padidintos rizikos (C) grupės, joms priskirta atitinkamai 55 ir 19 proc. garantijų nuo viso Bendrovės garantijų portfelio. Nuostolingos rizikos (E) grupei priskirta 8 proc. garantijų portfelio (6 pav.). D grupė 1% E grupė 8% C grupė 19% A grupė 55% B grupė 17% 6 pav. Garantijų struktūra pagal rizikos grupes , proc. Pagal garantijų rizikos grupes Bendrovė kas ketvirtį įvertina galimus Bendrovės nuostolius dėl ūkio subjektų nevykdomų įsipareigojimų kredito įstaigoms, nustato kokia atidėjinių suma reikalinga prisiimtiems įsipareigojimams vykdyti, stebi, kad sukaupti atidėjiniai garantiniams įsipareigojimams vykdyti padengtų prisiimtą riziką. Garantuotų kreditų galimiems nuostoliams padengti Bendrovė kaupia lėšas garantinių įsipareigojimų įvykdymui. Atidėjiniai kaupiami iš garantinės įmokos ir pelno m. iš garantinės

24 24 įmokos sukaupta 618 tūkst. Eur atidėjinių garantiniams įsipareigojimams vykdyti. Bendrovės įsipareigojimai pagal garantijas 2018 m. gruodžio 31 d. sudarė 117,2 mln. Eur, garantiniams įsipareigojimams vykdyti iš viso sukaupta 19,7 mln. Eur, o atidėjinių poreikis pagal rizikos grupes sudarė 17,4 mln. Eur (7 pav.). Sukaupti atidėjiniai Atidėjinių poreikis 21,4 20,7 20,5 20,2 19,7 17,9 18,4 19,3 18,7 17, pav. Atidėjinių poreikio ir sukauptų atidėjinių pokytis pagal metus, mln. Eur Bendrovės sukaupti atidėjiniai garantiniams įsipareigojimams vykdyti 2018 m. padengė prisiimtą riziką pagal garantijas ir sudarė 113 proc m. gruodžio 31 d. įvykdytų garantinių įsipareigojimų santykis su visomis išduotomis garantijomis, t. y. blogų garantijų dalis, sudarė 1,24 proc. nuo visų per veiklos laikotarpį suteiktų garantijų, o nuo ūkio subjektams suteiktų garantijų (be Agentūros) 2,6 proc. (8 pav.). 3,00 2,50 2,29 2,44 2,54 2,50 2,62 2,00 1,50 1,00 1,10 1,19 1,19 1,18 1,24 0,50 Iš viso Be Agentūros 0, pav. Įvykdytų garantinių įsipareigojimų ir suteiktų garantijų santykis, proc.

25 Suma, Skaičius, vnt m. Bendrovė įvykdė 17 garantinių įsipareigojimų ir kredito įstaigoms išmokėjo 1 mln. Eur. Per visą Bendrovės veiklos laikotarpį (nuo 1998 m.) kredito įstaigoms iš viso išmokėta 11,2 mln. Eur už 196 kredito gavėjų negrąžintus kreditus. Bendrovė, įvykdžiusi garantinius įsipareigojimus kredito įstaigoms, įgyja atgręžtinio reikalavimo teisę išsiieškoti iš skolininkų savo sumokėtą sumą. Skola išieškoma įstatymų nustatyta tvarka arba grąžinama pasirašant susitarimus su skolininkais dėl skolos grąžinimo m. iš skolininkų susigrąžinta 49 tūkst. Eur skolų, iš viso per Bendrovės veiklos laikotarpį susigrąžinta 1,5 mln. Eur, arba 13,4 proc. nuo visų įvykdytų įsipareigojimų. Teisės aktų nustatyta tvarka dalis skolų pripažįstama beviltiškomis ir yra nurašomos. Iš viso nuo veiklos pradžios nurašyta 4,99 mln. Eur skolų arba 45 proc. visų įvykdytų garantinių įsipareigojimų kredito įstaigoms. Bendrovė, siekdama sumažinti savo ir klientų riziką, ieško sprendimų ir galimybių kaip padėti ūkio subjektams, susidūrusiems su mokumo problemomis: bendraujama su kredito įstaigomis, priimami bendri sprendimai dėl kreditavimo sąlygų pakeitimų, pratęsiamas garantijos galiojimo terminas. Per ataskaitinius metus pritarta 261 kredito įstaigų prašymui dėl kredito sutarčių sąlygų pakeitimo, iš to skaičiaus 78 kredito gavėjams atidėtas galutinis kredito grąžinimo terminas. Sunkumus patiriantys kredito gavėjai aplankomi ūkiuose, įmonėse ir kartu ieškoma geriausių sprendimų. VALSTYBĖS PAGALBOS ADMINISTRAVIMAS Bendrovė administruoja dalies garantinės įmokos ir dalies kredito įstaigoms sumokėtų palūkanų kompensavimą m. iš Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros ir verslo skatinimo programos lėšų kreditų gavėjams kompensuota 290 tūkst. Eur garantinių įmokų, kompensacija pasinaudojo 78 klientai (9 pav.) , , , , , , ,00 0,00 Garantinės įmokos kompensacija Klientų skaičius pav. Dalinė garantinės įmokos kompensacija ūkio subjektams pagal metus

26 Suma, Skaičius, vnt m. iš Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros ir verslo skatinimo programos lėšų kreditų gavėjams kompensuota 325,7 tūkst. Eur sumokėtų palūkanų, iš jų už trumpalaikius kreditus - 198,5 tūkst. Eur. Palūkanų kompensacijomis pasinaudojo 204 klientai. (10 pav.) , , , ,00 Palūkanų kompensacija Klientų skaičius , , , , pav. Dalinė palūkanų kompensacija ūkio subjektams pagal metus FINANSINIŲ PRIEMONIŲ ĮGYVENDINIMAS Bendrovė ne tik teikia individualias garantijas kredito įstaigoms, bet administruoja ir finansines priemones, kurios leidžia ūkio subjektams skolintis palankesnėmis sąlygomis. Lengvatinės paskolos Atsižvelgus į Lietuvos kaimo plėtros m. programos nuostatas, ūkio subjektams buvo suteikta galimybė pasinaudoti Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai lėšomis ir gauti lengvatines paskolas verslui finansuoti ir plėtoti. Bendrovė buvo paskirta valdyti atskirą finansinę grupę Paskolų fondą, esantį Bendrovės sudėtyje m. pradėta įgyvendinti finansinė priemonė pradėtos teikti tikslinės lengvatinės paskolos. Kredito įstaigoms m. buvo paskolinta 66 mln. Eur lėšų, skirtų lengvatinėms paskoloms, kurias panaudojant su ūkio subjektais pasirašytos 475 kredito sutartys už 39 mln. Eur m. toliau buvo vykdomas Paskolų fondo administravimas ir Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos teikiama informacija, susijusi su Paskolų fondo įsipareigojimais m. pabaigoje tikslinių paskolų likutis kredito įstaigoje buvo 28,7 tūkst. Eur.

27 27 Paskolų portfelio garantijos Pasibaigus Lietuvos kaimo plėtros metų programai, Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2016 m. rugpjūčio 31 d. nutarimu Nr. 886 Dėl įgyvendinant Lietuvos kaimo plėtros metų programos finansines priemones grąžintų ir grąžintinų lėšų panaudojimo tvarkos aprašo patvirtinimo patvirtino lėšų panaudojimo tvarkos aprašą. Vadovaujantis šiuo nutarimu, Žemės ūkio ministro 2017 m. rugsėjo 14 d. įsakymais Nr. 3D- 577 Dėl finansinių priemonių, finansuojamų iš grąžintų ir grąžintinų lėšų, įgyvendinimo tvarkos aprašo patvirtinimo ir Nr. 3D-579 Dėl Paskolų portfelio garantijų teikimo dėl paskolų apyvartinėms lėšoms ir (ar) biologiniam turtui įsigyti įgyvendinimo taisyklių patirtinimo yra patvirtintas Finansinių priemonių, finansuojamų iš grąžintų ir grąžintinų lėšų, įgyvendinimo tvarkos aprašas ir Paskolų portfelio garantijų teikimo dėl paskolų apyvartinėms lėšoms papildyti ir (ar) biologiniam turtui įsigyti įgyvendinimo taisyklės. Vadovaujantis šiais teisės aktais, Bendrovė yra atsakinga už finansinės priemonės Paskolų portfelio garantijų priemonė (toliau PPG priemonė) valdymą, administravimą ir lėšų apskaitą. Garantijos pagal PPG priemonę teikiamos už paskolas trumpalaikiam ir (ar) biologiniam turtui įsigyti, pirmine gamyba užsiimantiems ūkio subjektams bei paskolas gyvulininkystės, pieno, uogų, vaisių ir (ar) daržovių sektoriuje veikiančioms žemės ūkio kooperatinėms bendrovėms (kooperatyvams). Atvirąjį pirkimo konkursą laimėjo Luminor Bank AB m. gegužės mėn. Bendrovė ir Luminor Bank AB pasirašė PPG priemonės įgyvendinimo sutartį. Pagal šią sutartį PPG priemonei vykdyti (išmokoms bankui dėl negrąžintų paskolų) skirta 4,0 mln. Eur, paskolų gavėjams taikomos palankesnės skolinimosi sąlygos, bankui Bendrovė garantuoja 80 proc. kiekvienos įtrauktos į paskolų portfelį paskolos grąžinimą, tačiau bendra išmokų suma negali viršyti didžiausios išmokų sumos, ribojamos viršutinės ribos normos dydžio, t. y. 20 proc. nuo viso garantuoto paskolų portfelio dydžio. Paskolos gali būti teikiamos ne ilgesniam nei 36 mėn. laikotarpiui. Garantuojamos paskolos suma žemės ūkio subjektams iki 50 tūkst. Eur, o pripažintoms žemės ūkio kooperatinėms bendrovėms iki 300 tūkst. Eur. Iki 2018 m. gruodžio 31 d. pagal PPG priemonę suteikta 201 tūkst. Eur paskolų, 2018 m. iš šios priemonės gauta 4,6 tūkst. Eur pajamų. Planuojama, kad iki 2020 m. pabaigos pagal minėtą priemonę žemdirbiams bus suteikta iki 25 mln. Eur paskolų. Ši priemonė leis aukštesnės rizikos ūkiams gauti finansavimą ir lengviau plėsti ar modernizuoti savo veiklą. Numatomos finansinės priemonės Šiais metais ruošiamasi įgyvendinti naują finansinę priemonę lengvatinių paskolų teikimą žemės ūkio technikos ir įrangos įsigijimui. Tai suteiktų papildomų galimybių lengviau gauti paskolas

28 28 ūkininkų ūkiams. Taip pat Bendrovė planuoja administruoti kuriamus rizikos fondus pieno ir kituose sektoriuose. INFORMACIJOS APIE BENDROVĖS VEIKLĄ SKLAIDA Bendrovė nuolat vykdo informacijos sklaidą apie teikiamas paslaugas ir naujoves. Metų pradžioje buvo paruoštas Bendrovės marketingo priemonių planas 2018 m. Visos jame numatytos priemonės yra įgyvendintos. Pravesti mokymai Lietuvos centrinės kredito unijos, vienijančios 50 Lietuvoje veikiančių kredito unijų, darbuotojams. Taip pat kartu su Rato kredito unijos, kredito unijos Vievio taupa darbuotojais aptartos garantijų teikimo sąlygos, palūkanų kompensavimo klausimai, atsakyta į kredito unijų specialistų klausimus. Bendrovės teikiamos paslaugos pristatytos Nacionalinės akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos konferencijoje. Kartu su SEB banko Panevėžio, Biržų, Kėdainių, Utenos ir Ukmergės specialistais aptartos garantijų teikimo sąlygos, pristatytos palūkanų kompensavimo galimybės. Su Žemės ūkio rūmais pasirašyta bendradarbiavimo sutartis dėl informacijos apie Bendrovės veiklą talpinimo jų internetinėje svetainėje bei dalyvavimo įvairiuose renginiuose. Taip pat užmegzti bendradarbiavimo ryšiai su Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija ir Lietuvos miško savininkų asociacija dėl informacijos sklaidos. Informacija apie Bendrovės teikiamas paslaugas ir naujienas patalpinta visų aukščiau minėtų organizacijų tinklapiuose. Bendrovės ir Žemės ūkio rūmų tinklalapiuose patalpintos 2 ūkininkų, ėmusių garantuotus kreditus, sėkmės istorijos. Apie Bendrovės teikiamas paslaugas, palūkanų kompensavimą atspausdintas straipsnis Valstiečių laikraštyje. Glausta susisteminta informacija apie palūkanų kompensavimą kreditų gavėjams pateikta 55 kredito unijoms bei visiems bankams. Bendrovės teikiamos paslaugos pristatytos Žemės ūkio rūmų tarybos posėdyje. Bendrovės specialistai aplankė 27 kredito įstaigas, kur buvo aptarta garantijų teikimo tvarka ir sąlygos, iškylančios problemos. LRT televizijos laidoje Gimtoji žemė buvo parengtos 2 laidos, kuriose pristatytos Bendrovės teikiamos paslaugos, parengti reportažai apie 4 ūkininkų sėkmingai įgyvendintus projektus, kurių finansavimui buvo suteikti garantuoti kreditai. Žemės ūkio ministerijos viešųjų ryšių skyriui bei kitoms žiniasklaidos priemonėms teikiama informacija apie suteiktas garantijas ir pakeitimus Bendrovės veikloje, išplatinta 12 tokių pranešimų. Bendrovės internetiniame tinklalapyje atnaujinama informacija apie teikiamas paslaugas, suteiktas garantijas, organizuojamus seminarus bei kitus renginius. L. e. direktoriaus pareigas Romalda Globienė

29 29 1 priedas VALSTYBĖS GARANTIJŲ LIMITO PANAUDOJIMAS Kredito įstaiga Suteiktos garantijos už finansų įstaigų išduotus kreditus/lizingo paslaugas Skaičius Kreditų suma, mln. Garantijų suma, mln. Kreditų/lizingo ir garantijų likutis Skaičius Kreditų suma, mln. Garantijų suma, mln. Citadele bankas ,92 34, ,84 1,57 Danske bankas 10 6,31 2,79 1 0,23 0,05 Kredito unijos ,55 53, ,29 27,46 Kredyt Bank 5 54,72 54,72 0 0,00 0,00 Luminor bankas ,20 334, ,96 10,59 Medicinos bankas ,45 24, ,89 5,16 SEB bankas ,63 255, ,06 48,06 Snoras ,15 28, ,33 3,30 Swedbank ,57 43, ,45 3,59 Šiaulių bankas ,33 62, ,46 17,33 UniCredit 8 2,36 1,63 2 0,13 0,08 Ūkio bankas 145 9,91 6,84 1 0,02 0,01 Iš viso ,11 902, ,66 117,21 Garantiniai įsipareigojimai, mln. 117,21 Garantijų limitas 2018 m., mln. 190,60 Nepanaudotas garantijų limitas, mln. 73,39

30 30 2 priedas GARANTIJŲ TEIKIMO REZULTATAI Žemdirbiai, kaimo verslininkai, perdirbimo įmonės Garantijų skaičius Suteiktos garantijos už kredito įstaigų išduotus kreditus Iš viso 2017 m mėn m mėn. Kreditų Garantijų Garantijų Kreditų Garantijų Garantijų Kreditų Garantijų suma, mln. suma, mln. skaičius suma, mln. suma, mln. skaičius suma, mln. suma, mln ,30 427, ,91 16, ,18 21,60 Investicinių kreditų garantijos - 566,44 347,10-18,99 12,31-21,61 14,55 iš jų su ES parama ,34 224, ,65 6, ,09 4,55 Trumpalaikių kreditų garantijos - 127,86 80,12-6,92 4,32-10,57 7,05 Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra ,81 474, ,81 12, ,09 21,09 Iš viso ,11 902, ,72 29, ,26 42,69 Kreditai ir garantijos pagal kredito įstaigas (be Agentūros) Citadele bankas ,76 22,00 4 1,33 0,72 3 0,67 0,44 Danske bankas 10 6,31 2,79 0 0,00 0,00 0 0,00 0,00 Jungtinė centrinė kredito unija KREDA ,47 12, ,75 1, ,03 2,24 Kredito unijos (specializuotos) 72 14,85 10,09 1 0,03 0,02 9 2,25 1,68 Lietuvos centrinė kredito unija LCKU ,97 29, ,69 4, ,56 5,82 Luminor bankas ,27 117, ,33 3, ,75 2,92 Mano bankas 5 1,26 0,87 0 0,00 0,00 1 0,28 0,20 Medicinos bankas ,45 24, ,82 2, ,68 1,41 SEB bankas ,64 64,07 5 1,87 1,38 7 1,27 0,55 Snoras ,15 28,13 0 0,00 0,00 0 0,00 0,00 Swedbank ,57 43,36 8 1,61 0,87 8 0,88 0,58 Šiaulių bankas ,33 62, ,38 1, ,74 5,71 UniCredit 8 2,36 1,63 1 0,10 0,06 1 0,07 0,04 Ūkio bankas 145 9,91 6,84 0 0,00 0,00 0 0,00 0,00 Iš viso ,30 427, ,91 16, ,18 21,60

Microsoft Word - mb lt _2_.doc

Microsoft Word - mb lt _2_.doc BALANSAS Turtas Grynieji pinigai ir lėšos centriniame banke Grynieji pinigai 18.510 Lėšos centriniame banke 33.881 52.390 Lėšos bankuose 107.869 Finansinis turtas, pelno (nuostolių) ataskaitoje apskaitytas

Detaliau

Statements of Income

Statements of Income AB SEB VILNIAUS BANKAS 2005 METŲ ŠEŠIŲ MĖNESIŲ FINANSINĖ ATASKAITA 2 Pelno (nuostolių) ataskaita už šešių mėnesių laikotarpį, pasibaigusį birželio 30 d. Grupė Bankas 2005 2004 2005 2004 218 440 167 299

Detaliau

VI_2013_pusmet

VI_2013_pusmet VALDYMO ĮMONIŲ PUSMEČIO ATASKAITOS TURINYS I. BENDROJI INFORMACIJA 1. Pagrindiniai valdymo įmonės duomenys: 1.1. UAB MP PENSION FUNDS BALTIC 1.2. buveinė Savanorių pr. 349, Kaunas. 1.3. telefono (8 37)

Detaliau

LORDS LB ASSET MANAGEMENT VEIKLOS ATASKAITA 2011 m. II ketvirtis

LORDS LB ASSET MANAGEMENT VEIKLOS ATASKAITA 2011 m. II ketvirtis LORDS LB ASSET MANAGEMENT VEIKLOS ATASKAITA 2011 m. II ketvirtis I. BENDROJI INFORMACIJA 1. Pagrindiniai valdymo įmonės duomenys: 1.1. Pavadinimas: UAB LORDS LB ASSET MANAGEMENT 1.2. Adresai: Registracijos

Detaliau

Projektas

Projektas PATVIRTINTA UAB Investicijų ir verslo garantijos valdybos 2015-03-27 sprendimu (posėdžio protokolas Nr.14) PAPILDOMOS SĄLYGOS, KURIOS TAIKOMOS TEIKIANT PASKOLAS SU UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS

Detaliau

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO LĖŠŲ IR NUOSAVYBĖS TEISE VALDOMO TURTO VALDYMO, NAUDOJIMO IR DISPONAVIMO JAIS TVARKA

KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO LĖŠŲ IR NUOSAVYBĖS TEISE VALDOMO TURTO VALDYMO, NAUDOJIMO IR DISPONAVIMO JAIS TVARKA PATVIRTINTA Kauno technologijos universiteto tarybos 2013 m. birželio 27 d. nutarimu Nr. V7-T-13 KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETO LĖŠŲ IR NUOSAVYBĖS TEISE VALDOMO TURTO VALDYMO, NAUDOJIMO IR DISPONAVIMO

Detaliau

GENERALINIS DIREKTORIUS

GENERALINIS DIREKTORIUS KLAIPĖDOS UNIVERSITETO TARYBA NUTARIMAS DĖL KLAIPĖDOS UNIVERSITETO LĖŠŲ IR NUOSAVYBĖS TEISE VALDOMO TURTO VALDYMO, NAUDOJIMO IR DISPONAVIMO JAIS TVARKOS PATVIRTINIMO 2015 m. lapkričio 4 d. Nr. 9N-64 Klaipėda

Detaliau

Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas

Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas Teisinės ir mokesčių sistemos supratimas TEISINĖ APLINKA NORITE ĮSTEIGTI ĮMONĘ, NUO KO PRADĖTI? TEISINIŲ FORMŲ JURIDINIAI ASMENYS individuali įmonė, uždaroji akcinė bendrovė, akcinė bendrovė, asociacija,

Detaliau

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita)

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita) Straipsniai FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2018 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pastabos Pateikimo valiuta ir tikslumas: Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena eurais Paskutinė praėjusio ataskaitinio

Detaliau

UAB LORDS LB ASSET MANAGEMENT VEIKLOS ATASKAITA 2011 I ketvirtis

UAB LORDS LB ASSET MANAGEMENT VEIKLOS ATASKAITA 2011 I ketvirtis UAB LORDS LB ASSET MANAGEMENT VEIKLOS ATASKAITA 2011 I ketvirtis I. BENDROJI INFORMACIJA 1. Pagrindiniai valdymo įmonės duomenys: 1.1. Pavadinimas: UAB LORDS LB ASSET MANAGEMENT 1.2. Adresai: Registracijos

Detaliau

LLBAM VA 2013 Q1

LLBAM VA 2013 Q1 LORDS LB ASSET MANAGEMENT VEIKLOS ATASKAITA 2013 m. I ketvirtis I. BENDROJI INFORMACIJA 1. Pagrindiniai valdymo įmonės duomenys: 1.1. Pavadinimas: UAB LORDS LB ASSET MANAGEMENT 1.2. Adresai: Registracijos

Detaliau

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2011 m. rugsėjo 1 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2015 m. gegužės 28 d. nutarimo Nr redakci

PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2011 m. rugsėjo 1 d. nutarimu Nr (Lietuvos banko valdybos 2015 m. gegužės 28 d. nutarimo Nr redakci PATVIRTINTA Lietuvos banko valdybos 2011 m. rugsėjo 1 d. nutarimu Nr. 03-144 (Lietuvos banko valdybos 2015 m. gegužės 28 d. nutarimo Nr. 03-90 redakcija) ATSAKINGOJO SKOLINIMO NUOSTATAI I SKYRIUS BENDROSIOS

Detaliau

ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBA AUDITO ATASKAITA DĖL ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS ILGALAIKIŲ PASKOLŲ IŠ VALSTYBĖS VARDU PASISKO

ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBA AUDITO ATASKAITA DĖL ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS ILGALAIKIŲ PASKOLŲ IŠ VALSTYBĖS VARDU PASISKO ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBA AUDITO ATASKAITA DĖL ŠILUTĖS RAJONO SAVIVALDYBĖS ILGALAIKIŲ PASKOLŲ IŠ VALSTYBĖS VARDU PASISKOLINTŲ LĖŠŲ ĖMIMO INVESTICIJŲ PROJEKTAMS FINANSUOTI

Detaliau

2013 m

2013 m 2019 m. Finansų olimpiada Regioninis etapas I-asis Finansų olimpiados etapas. Finansų žinių testas. (Iš viso 50 balų) Klausimams nuo 1 iki 21 apibraukite vieną teisingą atsakymą. Klausimams nuo 22 iki

Detaliau

LT L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies

LT L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies L 202/54 Europos Sąjungos oficialusis leidinys 2009 8 4 EUROPOS CENTRINIS BANKAS EUROPOS CENTRINIO BANKO SPRENDIMAS 2009 m. liepos 17 d. iš dalies keičiantis Sprendimą ECB/2006/17 dėl Europos centrinio

Detaliau

(Microsoft Word - Ai\360kinamasis ra\360tas.docx)

(Microsoft Word - Ai\360kinamasis ra\360tas.docx) VIEŠOJI ĮSTAIGA DAINŲ PIRMINĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS CENTRAS Kodas 145371299 Aido g. 18, LT-78242 Šiauliai, Tel., faks. (8-41) 552791 2018 METŲ 3 MĖNESIŲ TARPINĖS FINANSINĖS ATASKAITOS RINKINIO SUTRUMPINTAS

Detaliau

Microsoft Word - PISKISVĮ18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology

Microsoft Word - PISKISVÄ®18 straipsnio atskleidimai - INVL Technology Informacija asmenims, įsigyjantiems SUTPKIB INVL Technology išleistų nuosavybės vertybinių popierių, parengta pagal LR profesionaliesiems investuotojams skirtų subjektų įstatymo 18 straipsnio reikalavimus

Detaliau

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita)

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita) FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2018 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pateikimo valiuta ir tikslumas: eurais Pastabos Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena Paskutinė praėjusio ataskaitinio laikotarpio

Detaliau

INVESTAVIMO TENDENCIJOS IR LIETUVOS INVESTICIJŲ INDEKSAS

INVESTAVIMO  TENDENCIJOS IR LIETUVOS INVESTICIJŲ INDEKSAS 1996-2016 INVESTAVIMO TENDENCIJOS IR LIETUVOS INVESTICIJŲ INDEKSAS FINANSINIS TURTAS LIETUVOS TENDENCIJOS 2016 M. LAPKRITIS Mlrd. eurų VIENAM GYVENTOJUI TENKANTIS TURTAS IŠAUGO 5,5 KARTO Šalies namu ūkių

Detaliau

LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO

LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO LYGIŲ GALIMYBIŲ KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL GALIMOS DISKRIMINACIJOS SOCIALINĖS PADĖTIES IR AMŽIAUS PAGRINDAIS UAB INVESTICIJŲ IR VERSLO GARANTIJOS DARBO SKELBIME 2016-09-21 Nr. (16)SN-137)SP-105 Vilnius Lygių

Detaliau

Elektroninio dokumento nuorašas Kauno lopšelis-darželis "Giliukas", , Apuolės g. 29, Kauno m., Kauno m. sav M. GRUODŽIO 31 D. pasibaigu

Elektroninio dokumento nuorašas Kauno lopšelis-darželis Giliukas, , Apuolės g. 29, Kauno m., Kauno m. sav M. GRUODŽIO 31 D. pasibaigu Elektroninio dokumento nuorašas FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2018 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pateikimo valiuta ir tikslumas: eurais Straipsniai Pastabos Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena

Detaliau

F-03_ket_1.fdd (Paskelbta)

F-03_ket_1.fdd (Paskelbta) Forma patvirtinta Lietuvos statistikos departamento generalinio direktoriaus 2014 m. sausio 22 d. įsakymu Nr. DĮ-30 Forma suderinta Lietuvos banko 2013 m. gruodžio 31 d. raštu Nr. S 2013/(22.13-2203)-12-6013

Detaliau

Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 2017 m. I III ketvirtis ISSN (ONLINE) Leidžiama perspausdinti švietimo ir nekomerciniais tikslais, jei nur

Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 2017 m. I III ketvirtis ISSN (ONLINE) Leidžiama perspausdinti švietimo ir nekomerciniais tikslais, jei nur Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 217 m. I III ketvirtis ISSN 2335-8335 (ONLINE) Leidžiama perspausdinti švietimo ir nekomerciniais tikslais, jei nurodomas šaltinis. Lietuvos bankas, 217 Gedimino pr. 6,

Detaliau

UAB NAUJASIS TURGUS PREKYBOS VIETŲ KAINOS NUSTATYMO METODIKA UAB Naujasis turgus užsakymu parengė UAB Eurointegracijos projektai Vilnius,

UAB NAUJASIS TURGUS PREKYBOS VIETŲ KAINOS NUSTATYMO METODIKA UAB Naujasis turgus užsakymu parengė UAB Eurointegracijos projektai Vilnius, UAB NAUJASIS TURGUS PREKYBOS VIETŲ KAINOS NUSTATYMO METODIKA UAB Naujasis turgus užsakymu parengė UAB Eurointegracijos projektai Vilnius, 2017 1 UAB NAUJASIS TURGUS PREKYBOS VIETŲ KAINOS NUSTATYMO METODIKA

Detaliau

BUHALTERINĖ APSKAITA Dr. Stasys Peldžius 7 paskaita

BUHALTERINĖ APSKAITA Dr. Stasys Peldžius 7 paskaita BUHALTERINĖ APSKAITA Dr. Stasys Peldžius 7 paskaita TRUMPALAIKIO TURTO APSKAITA Fundamentinė apskaitos lygybė TURTAS = NUOSAVYBĖ + + Pajamos - Sąnaudos Ilgalaikis + trumpalaikis = Nuosavas + Įsipareigojimai

Detaliau

Slide 1

Slide 1 DAUGIABUČIŲ NAMŲ MODERNIZAVIMO PROGRAMA VALIUS SERBENTA VILNIUS 2008 BŪSTO IR URBANISTINĖS PLĖTROS AGENTŪRA Švitrigailos g. 7, Vilnius, Lietuva Tel. +3705 262 9853 Fax. +3705 262 2154 El.p. v.serbenta@bkagentura.lt

Detaliau

FMĮ UAB G.Steponkaus kontora Vilnius, Lietuva Auditoriaus išvada dėl 2004 m. gruodžio 31 d. metinės finansinės atskaitomybės.

FMĮ UAB G.Steponkaus kontora Vilnius, Lietuva Auditoriaus išvada dėl 2004 m. gruodžio 31 d. metinės finansinės atskaitomybės. Vilnius, Lietuva Auditoriaus išvada dėl 2004 m. gruodžio 31 d. metinės finansinės atskaitomybės. TURINYS PUSLAPIS AUDITORIAUS IŠVADA 3 ADMINISTRACIJOS PAAIŠKINAMASIS RAŠTAS 4 : BALANSAS 5 PELNO (NUOSTOLIO)

Detaliau

Reglamentas Nr.821/2014 I PRIEDAS Finansinės priemonės Energijos efektyvumo fondas 2015 metų ataskaita Nr. Informacija, kurią reikia pateikti apie kie

Reglamentas Nr.821/2014 I PRIEDAS Finansinės priemonės Energijos efektyvumo fondas 2015 metų ataskaita Nr. Informacija, kurią reikia pateikti apie kie I PRIEDAS Finansinės priemonės Energijos efektyvumo fondas 215 metų ataskaita Nr. Informacija, kurią reikia pateikti apie kiekvieną finansinę priemonę I. Programa ir prioritetas arba priemonė, pagal kuriuos

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R

LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos R LIETUVOS RESPUBLIKOS REGIONINĖS PLĖTROS ĮSTATYMO NR. VIII-1889 PAKEITIMO ĮSTATYMAS 2014 m. rugsėjo 18 d. Nr. XII-1094 Vilnius 1 straipsnis. Lietuvos Respublikos regioninės plėtros įstatymo Nr. VIII-1889

Detaliau

SEB IL Brent nafta Platinimo laikotarpis INVESTICINIAI LAKŠTAI

SEB IL Brent nafta Platinimo laikotarpis INVESTICINIAI LAKŠTAI SEB IL Brent nafta Platinimo laikotarpis 2013 01 22 2013 02 04 INVESTICINIAI LAKŠTAI Su Brent naftos kaina susieti investiciniai lakštai Emisija SEB IL Brent nafta Platinimo laikotarpis 2013 m. sausio

Detaliau

Reglamento Nr.821/2014 I priedas Nr. II PRIEDAS Finansinės priemonės Daugiabučių namų modernizavimo fondas 2015 metų ataskaita Lietuvos Respublikos ap

Reglamento Nr.821/2014 I priedas Nr. II PRIEDAS Finansinės priemonės Daugiabučių namų modernizavimo fondas 2015 metų ataskaita Lietuvos Respublikos ap Nr. II PRIEDAS Finansinės priemonės Daugiabučių namų modernizavimo fondas 2015 metų ataskaita Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija 20160408 Informacija, kurią reikia pateikti apie kiekvieną finansinę

Detaliau

2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas (Žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų, išskyrus mokesčių fondus ir išteklių fondus, finansi

2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas (Žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų, išskyrus mokesčių fondus ir išteklių fondus, finansi 2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas (Žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų, išskyrus mokesčių fondus ir išteklių fondus, finansinės būklės ataskaitos forma) NAUJOSIOS AKMENĖS RAMUČIŲ

Detaliau

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita)

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita) FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2015 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pateikimo valiuta ir tikslumas: eurais Straipsniai Pastabos Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena Paskutinė praėjusio ataskaitinio

Detaliau

Microsoft Word - VMI.doc

Microsoft Word - VMI.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ VALSTYBINIO AUDITO ATASKAITA DĖL VALSTYBINĖJE MOKESČIŲ INSPEKCIJOJE PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTERIJOS ATLIKTO FINANSINIO (TEISĖTUMO) AUDITO REZULTATŲ

Detaliau

LT Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 79/11 DIREKTYVOS KOMISIJOS DIREKTYVA 2007/16/EB 2007 m. kovo 19 d. įgyvendinanti Tarybos direktyv

LT Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 79/11 DIREKTYVOS KOMISIJOS DIREKTYVA 2007/16/EB 2007 m. kovo 19 d. įgyvendinanti Tarybos direktyv 2007 3 20 Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 79/11 DIREKTYVOS KOMISIJOS DIREKTYVA 2007/16/EB 2007 m. kovo 19 d. įgyvendinanti Tarybos direktyvą 85/611/EEB dėl įstatymų ir kitų teisės aktų, susijusių

Detaliau

Microsoft Word - MB LT IFRS_ 2012_.docx

Microsoft Word - MB LT IFRS_ 2012_.docx 2012 M. GRUODŽIO 31 D. ATSKIROS IR KONSOLIDUOTOS BANKO FINANSINĖS ATASKAITOS PARENGTOS PAGAL TARPTAUTINIUS FINANSINĖS ATSKAITOMYBĖS STANDARTUS, PRIIMTUS TAIKYTI EUROPOS SĄJUNGOJE, PATEIKIAMOS KARTU SU

Detaliau

1 1. PMĮ 5 straipsnio 2 dalies nauja redakcija 2. Vienetų, kuriuose vidutinis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio

1 1. PMĮ 5 straipsnio 2 dalies nauja redakcija 2. Vienetų, kuriuose vidutinis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio 1 1. PMĮ 5 straipsnio 2 dalies nauja redakcija 2. Vienetų, kuriuose vidutinis sąrašuose esančių darbuotojų skaičius neviršija 10 žmonių ir mokestinio laikotarpio pajamos neviršija 300 000 eurų, pirmojo

Detaliau

3 VSAFAS projekto priedai

3 VSAFAS projekto priedai 2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas (Žemesniojo lygio viešojo sektoriaus subjektų, išskyrus mokesčių fondus ir išteklių fondus, finansinės būklės ataskaitos forma) Partizanų 46, Kaunas Įm

Detaliau

CL2013O0023LT _cp 1..1

CL2013O0023LT _cp 1..1 02013O0023 LT 01.09.2018 001.001 1 Šis tekstas yra skirtas tik informacijai ir teisinės galios neturi. Europos Sąjungos institucijos nėra teisiškai atsakingos už jo turinį. Autentiškos atitinkamų teisės

Detaliau

AIŠKINAMASIS RAŠTAS

AIŠKINAMASIS RAŠTAS I. FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA 2-ojo VSAFAS Finansinės būklės ataskaita 2 priedas Vytauto Didžiojo universiteto Rasos gimnazija (viešojo sektoriaus subjekto arba viešojo sektoriaus subjektų grupės pavadinimas)

Detaliau

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita)

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita) FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2017 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pateikimo valiuta ir tikslumas: eurais Straipsniai Pastabos Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena Paskutinė praėjusio ataskaitinio

Detaliau

Suvestinė redakcija nuo iki Įstatymas paskelbtas: Žin. 2002, Nr , i. k ISTA0IX-1068 LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ

Suvestinė redakcija nuo iki Įstatymas paskelbtas: Žin. 2002, Nr , i. k ISTA0IX-1068 LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ Suvestinė redakcija nuo 2004-11-17 iki 2007-01-29 Įstatymas paskelbtas: Žin. 2002, Nr. 91-3891, i. k. 1021010ISTA0IX-1068 LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ ĮSTAIGŲ Į S T A T Y M A S 2002 m. rugsėjo 10 d. Nr.

Detaliau

LLBAM VA 2010

LLBAM VA 2010 UAB LORDS LB ASSET MANAGEMENT VEIKLOS ATASKAITA 2010 m. I. BENDROJI INFORMACIJA 1. Pagrindiniai valdymo įmonės duomenys: 1.1. Pavadinimas: UAB LORDS LB ASSET MANAGEMENT 1.2. Adresai: Registracijos adresas:

Detaliau

Suvestinė redakcija nuo Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr , i. k ANUTA Nauja redakcija nuo : Nr , 2

Suvestinė redakcija nuo Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr , i. k ANUTA Nauja redakcija nuo : Nr , 2 Suvestinė redakcija nuo 2010-06-30 Nutarimas paskelbtas: Žin. 2004, Nr. 22-696, i. k. 104505ANUTA00000001 Nauja redakcija nuo 2010-06-30: Nr. 03-58, 2010-05-25, Žin. 2010, Nr. 63-3141 (2010-05-31), i.

Detaliau

Foresta

Foresta Vilnius, 2010 m. balandžio 21 d. Asociacija Draudimo brokerių rūmai Algirdo g. 9A, Vilnius, Lietuva 2009 m. gruodžio 31 d. metinių finansinių ataskaitų rinkinys bei Auditoriaus išvada ir Audito ataskaita

Detaliau

Finansų rinkos dalyvių veikla Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 2019 / I ketv.

Finansų rinkos dalyvių veikla Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 2019 / I ketv. Finansų rinkos dalyvių veikla Lietuvos draudimo rinkos apžvalga 19 / LIETUVOS DRAUDIMO RINKOS APŽVALGA Serija Finansų rinkos dalyvių veikla 19 ISSN 2335-8335 (online) Santrumpos ES Europos Sąjunga TPVCAD

Detaliau

Telia Lietuva AB

Telia Lietuva AB 2018 M. 9 MĖNESIŲ VEIKLOS REZULTATAI Telia Lietuva, AB, įmonių grupė TELIA LIETUVA #VISAKOTINKLAS TELEKOMUNIKACIJŲ, IT IR TV PASLAUGOS IŠ VIENŲ RANKŲ TELIA LIETUVA TAI: Platus paslaugų spektras Labiausiai

Detaliau

Microsoft Word - LE_Sutarties su NEPRIKLAUSOMU ST nariu salygos

Microsoft Word - LE_Sutarties su NEPRIKLAUSOMU ST nariu salygos SUTARTIES DĖL NEPRIKLAUSOMO STEBĖTOJŲ TARYBOS NARIO VEIKLOS SĄLYGOS ATSIŽVELGIANT Į TAI, KAD: (A) Stebėtojų tarybos narys [data] Bendrovės visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu Nr.[...] buvo

Detaliau

Tema 2 AP skaidres

Tema 2 AP skaidres Finansinės ataskaitos ir pinigų srautai Tema 2. Finansinės ataskaitos ir pinigų srautai 2.1 (balance sheet) 2.2 Pelno-nuostolio ataskaita (The Income Statement) 2.3 (Cash flow) doc.a Paškevičius 1 2 -

Detaliau

Microsoft Word - aiskinamasis pilnas 2010 metinis

Microsoft Word - aiskinamasis pilnas 2010 metinis PRIENŲ RAJONO VEIVERIŲ ANTANO KUČINGIO MENO MOKYKLA Juridinių asmenų registras Kodas 191553816, Kauno g. 54, Veiverių mstl., Prienų r., Tel/faks.: (8~319) 68130 el.p. kucingis@langasiateiti.lt a/s LT 564010041100019920

Detaliau

KLAIPĖDOS NYKŠTUKO MOKYKLOS-DARŽELIO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL KORUPCIJOS PREVENCIJOS 2014 m. balandžio 7 d. Nr. V1-19 Klaipėda Vadovaudamasi Lietuvos

KLAIPĖDOS NYKŠTUKO MOKYKLOS-DARŽELIO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL KORUPCIJOS PREVENCIJOS 2014 m. balandžio 7 d. Nr. V1-19 Klaipėda Vadovaudamasi Lietuvos KLAIPĖDOS NYKŠTUKO MOKYKLOS-DARŽELIO DIREKTORIUS ĮSAKYMAS DĖL KORUPCIJOS PREVENCIJOS 2014 m. balandžio 7 d. Nr. V1-19 Klaipėda Vadovaudamasi Lietuvos Respublikos prevencijos įstatymo (Žin., 2002, Nr. 57-2297)

Detaliau

2013 m. liepos 30 d. Europos Centrinio Banko gairės, kuriomis iš dalies keičiamos Gairės ECB/2011/23 dėl Europos Centrinio Banko statistinės atskaitom

2013 m. liepos 30 d. Europos Centrinio Banko gairės, kuriomis iš dalies keičiamos Gairės ECB/2011/23 dėl Europos Centrinio Banko statistinės atskaitom L 247/38 Europos Sąjungos oficialusis leidinys 2013 9 18 GAIRĖS EUROPOS CENTRINIO BANKO GAIRĖS 2013 m. liepos 30 d. kuriomis iš dalies keičiamos Gairės ECB/2011/23 dėl Europos Centrinio Banko statistinės

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRO TRAKŲ ISTORIJOS MUZIEJUS FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠKINAMASIS RAŠTAS UŽ 2014 METŲ I -Ą KETVIRTĮ I. BENDROJI DALIS Trakų istorijos muziejus (toliau Muziejus) yra biudžetinė įstaiga, finansuojama iš Lietuvos

Detaliau

Tema 2 AP skaidres

Tema 2 AP skaidres Tema 2. Finansinės ataskaitos ir pinigų srautai doc.a Paškevičius 1 Finansinės ataskaitos ir pinigų srautai 2.1 Balansas (balance sheet) 2.2 Pelno-nuostolio ataskaita (The Income Statement) 2.3 Pinigų

Detaliau

informacija_apie_banku_veikla_2012_m_pirmaji_ketvirti

informacija_apie_banku_veikla_2012_m_pirmaji_ketvirti 1 INFORMACIJA APIE BANKŲ VEIKLĄ 2012 m. PIRMĄJĮ KETVIRTĮ 2012 m. pirmąjį ketvirtį šalies bankų sistema 1 veik sklandžiai, svarbesni jos pokyčiai buvo susiję su efektyvesn s turto ir įsipareigojimų struktūros

Detaliau

Microsoft Word - Nasdaq Vilnius listinguojamų bendrovių valdysenos ataskaitos forma (galioja nuo 2019_01_15).docx

Microsoft Word - Nasdaq Vilnius listinguojamų bendrovių valdysenos ataskaitos forma (galioja nuo 2019_01_15).docx PRIIMTA AB Nasdaq Vilnius valdybos posėdyje 2015 m. kovo 16 d. Protokolo Nr. 15-120 Papildyta: 2019 m. sausio 15 d. Protokolo Nr.19-63 DĖL NASDAQ VILNIUS LISTINGUOJAMŲ BENDROVIŲ VALDYSENOS KODEKSO LAIKYMOSI

Detaliau

AB LIETUVOS DRAUDIMAS MOKUMO IR FINANSINĖS PADĖTIES ATASKAITA 2018

AB LIETUVOS DRAUDIMAS MOKUMO IR FINANSINĖS PADĖTIES ATASKAITA 2018 AB LIETUVOS DRAUDIMAS MOKUMO IR FINANSINĖS PADĖTIES ATASKAITA 2018 TURINYS SANTRAUKA... 4 A VEIKLA IR REZULTATAI... 5 A.1. Veikla... 5 A.1.1. Bendrovės pavadinimas ir teisinė forma... 5 A.1.2. Priežiūros

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ MINISTRO TRAKŲ ISTORIJOS MUZIEJUS FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠKINAMASIS RAŠTAS UŽ 2014 METŲ I I I-Ą KETVIRTĮ I. BENDROJI DALIS Trakų istorijos muziejus (toliau Muziejus) yra biudžetinė įstaiga, finansuojama iš Lietuvos

Detaliau

L I E T U V O S D R A U D I M O R I N K O S A P Ž V A L G A / m. I I I k e t v i r t i s 1 Turinys I. DRAUDIMO RINKOS APŽVALGA... 3 II. DRAUDI

L I E T U V O S D R A U D I M O R I N K O S A P Ž V A L G A / m. I I I k e t v i r t i s 1 Turinys I. DRAUDIMO RINKOS APŽVALGA... 3 II. DRAUDI 1 Turinys I. DRAUDIMO RINKOS APŽVALGA... 3 II. DRAUDIMO ĮMONIŲ FINANSINIŲ RODIKLIŲ APŽVALGA... III. DRAUDIMO TARPININKŲ RINKOS APŽVALGA....7 L I E T U V O S D R A U D I M O R I N K O S A P Ž V A L G A

Detaliau

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita)

(Finansin\353s b\373kl\353s ataskaita) FINANSINĖS BŪKLĖS ATASKAITA PAGAL 2017 M. GRUODŽIO 31 D. DUOMENIS (data) Pateikimo valiuta ir tikslumas: eurais Straipsniai Pastabos Paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena Paskutinė praėjusio ataskaitinio

Detaliau

2006 m. gruodžio 31 d. finansinė atskaitomybė

2006 m. gruodžio 31 d. finansinė atskaitomybė AB,,VILNIAUS DEGTINĖ" Pagrindinių veiklos rodiklių ataskaita už 2018 m. rugsėjo 30 d. pasibaigusį devynių mėnesių laikotarpį 2018 m. lapkričio 30 d. Vilnius Informacija apie Įmonę Įmonės pavadinimas Teisinė

Detaliau

Financial engineering from ERDF

Financial engineering from ERDF Ūkio ministerijos administruojamos finansų inžinerijos ir su ja susijusios priemonės Ekonomikos augimo veiksmų programos 2 prioriteto 3 uždavinys: Pagerinti SVV subjektų priėjimą prie finansavimo šaltinių,

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS ENERGETIKOS MINSITERIJA Įstaigos kodas , Gedimino pr. 38, Vilnius TARPINIŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠKINAMASIS RAŠTAS 2019

LIETUVOS RESPUBLIKOS ENERGETIKOS MINSITERIJA Įstaigos kodas , Gedimino pr. 38, Vilnius TARPINIŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠKINAMASIS RAŠTAS 2019 LIETUVOS RESPUBLIKOS ENERGETIKOS MINSITERIJA Įstaigos kodas 302308327, Gedimino pr. 38, Vilnius TARPINIŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ AIŠKINAMASIS RAŠTAS 2019 M. KOVO 31 D. 2019-05-17 Nr. F6-26 I. BENDROSIOS NUOSTATOS

Detaliau

Suvestinė redakcija nuo iki Įstatymas paskelbtas: Žin. 1997, Nr , i. k ISTAVIII-480 TAR pastaba. Privatizavimo

Suvestinė redakcija nuo iki Įstatymas paskelbtas: Žin. 1997, Nr , i. k ISTAVIII-480 TAR pastaba. Privatizavimo Suvestinė redakcija nuo 2016-01-01 iki 2017-12-31 Įstatymas paskelbtas: Žin. 1997, Nr. 107-2688, i. k. 0971010ISTAVIII-480 TAR pastaba. Privatizavimo fondo lėšų likutis, padengus Privatizavimo fondo įsipareigojimus,

Detaliau

AR

AR Viešosios įstaigos Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos PALANGOS GINTARAS 2016 metų pirmo pusmečio aiškinamasis raštas 2016 m. liepos 29 d. I. BENDROJI DALIS Viešoji įstaiga Palangos vaikų reabilitacijos

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation #HRSavaitėLietuva VDI IR DARBDAVIŲ TEISĖS BEI PAREIGOS NAUJAJAME DARBO KODEKSE 2017 Kas atsitiko: 1. Naujas teisinis reiškinys, iš esmės keičiantis darbo teisinių santykių reguliavimą. 2. Dialogo arba

Detaliau

C(2016)7159/F1 - LT (annex)

C(2016)7159/F1 - LT (annex) EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2016 11 11 C(2016) 7159 final ANNEXES 1 to 3 PRIEDAI prie KOMISIJOS DELEGUOTOJO REGLAMENTO kuriuo 2014 m. liepos 23 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (ES) Nr. 909/2014

Detaliau

Microsoft Word - GF ATASKAITA.doc

Microsoft Word - GF ATASKAITA.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ VALSTYBINIO AUDITO ATASKAITA DĖL LIETUVOS RESPUBLIKOS GINKLŲ FONDE PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSYBĖS ATLIKTO FINANSINIO (TEISĖTUMO) AUDITO REZULTATŲ 2009 m.

Detaliau

Europos socialinio fondo agentūros m. strateginis veiklos planas 2019 m. veiklos planas Europos socialinio fondo agentūros m. stra

Europos socialinio fondo agentūros m. strateginis veiklos planas 2019 m. veiklos planas Europos socialinio fondo agentūros m. stra Europos socialinio fondo agentūros 2019 2021 m. strateginis veiklos planas 1 2 Turinys Europos socialinio fondo agentūra. Misija, vizija, vertybės _ 3 Esamos situacijos įvertinimas: jėgų lauko analizė

Detaliau

VIEŠOJI ĮSTAIGA KLAIPĖDOS MOKSLO IR TECHNOLOGIJŲ PARKAS VEIKLOS ATASKAITA 2016 M. Klaipėda 2017

VIEŠOJI ĮSTAIGA KLAIPĖDOS MOKSLO IR TECHNOLOGIJŲ PARKAS VEIKLOS ATASKAITA 2016 M. Klaipėda 2017 VIEŠOJI ĮSTAIGA KLAIPĖDOS MOKSLO IR TECHNOLOGIJŲ PARKAS VEIKLOS ATASKAITA 2016 M. Klaipėda 2017 TURINYS 1. Informacija apie viešosios įstaigos Klaipėdos mokslo ir technologijų parko (toliau KMTP) veiklą

Detaliau

PAKRUOJO RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS PAKRUOJO LIGONINĖS 2012 M. VADOVO VEIKLOS ATASKAITOS PATVIRTINIMO 2013 m. baland

PAKRUOJO RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS PAKRUOJO LIGONINĖS 2012 M. VADOVO VEIKLOS ATASKAITOS PATVIRTINIMO 2013 m. baland PAKRUOJO RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBA SPRENDIMAS DĖL VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS PAKRUOJO LIGONINĖS 2012 M. VADOVO VEIKLOS ATASKAITOS PATVIRTINIMO 2013 m. balandžio 18 d. Nr. T-122 Pakruojis Vadovaudamasi Lietuvos

Detaliau

AB „Klaipėdos nafta“ rebrand

AB „Klaipėdos nafta“ rebrand AB KLAIPĖDOS NAFTA 2017 M. 6 MĖN. NEAUDITUOTI FINANSINIAI REZULTATAI 2017 m. liepos 31 d. TURINYS Informacija apie Bendrovę Svarbiausi įvykiai Finansiniai rezultatai Kita informacija 2 INFORMACIJA APIE

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Ūkių kreditavimas 2008-2012 metais APŽVALGA Jeronimas Kraujelis - Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas, UAB Žemės ūkio paskolų garantijų fondas analitikas 2013 m. balandžio 5 d. 2012 metais

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIAUS PAŽYMA DĖL PARTIJOS,,JAUN

LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIAUS PAŽYMA DĖL PARTIJOS,,JAUN LIETUVOS RESPUBLIKOS VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS POLITINIŲ PARTIJŲ IR POLITINIŲ KAMPANIJŲ FINANSAVIMO KONTROLĖS SKYRIAUS PAŽYMA DĖL PARTIJOS,,JAUNOJI LIETUVA 2017 M. FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINIO IR

Detaliau

MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupci

MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupci MOTYVUOTA IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS Informuojame, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu ir Korupcijos analizės atlikimo tvarka, patvirtinta Lietuvos

Detaliau

Microsoft Word m. I ketv. finansinių ataskaitų aiškinamasis rastas

Microsoft Word m. I ketv. finansinių ataskaitų aiÅ¡kinamasis rastas TAURAGĖS AUŠROS PAGRINDINĖ MOKYKLA 2019 METŲ I KETVIRČIO FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINIO AIŠKINAMASIS RAŠTAS 2019-04-23 BENDROJI DALIS 1. Duomenys apie subjektą, parengusį finansinių ataskaitų rinkinį Tauragės

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS

LIETUVOS RESPUBLIKOS Informacija atnaujinta 2014-10-31 Aktuali redakcija, galiojanti nuo 2014-11-01 LIETUVOS RESPUBLIKOS FINANSŲ ĮSTAIGŲ Į S T A T Y M A S 2002 m. rugsėjo 10 d. Nr. IX-1068 Vilnius PIRMASIS SKIRSNIS BENDROSIOS

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 2014 M. 3 MĖNESIŲ VEIKLOS REZULTATAI TEO LT, AB ĮMONIŲ GRUPĖ / PAGRINDINIAI ĮVYKIAI IR SKAIČIAI Pagrindiniai 2014 m. I ketv. įvykiai TEO įmonių grupės struktūra Veiklos skaičiai Darbuotojai / PAGRINDINIAI

Detaliau

UAB “Šilutės polderiai “

UAB “Šilutės polderiai “ UAB Šilutės polderiai AIŠKINAMASIS RAŠTAS I Bendra informacija apie įmonę UAB Šilutės polderiai įregistruota 1990 m. lapkričio mėn. 15 d. Pakeisti bendrovės įstatai įregistruoti VĮ Registrų centro Klaipėdos

Detaliau

Microsoft Word - FA-37.doc.rtf

Microsoft Word - FA-37.doc.rtf LIETUVOS RESPUBLIKOS VALSTYBĖS KONTROLĖ VALSTYBINIO AUDITO ATASKAITA DĖL PRIEŠGAISRINĖS APSAUGOS IR GELBĖJIMO DEPARTAMENTE PRIE VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJOS ATLIKTO FINANSINIO (TEISĖTUMO) AUDITO REZULTATŲ

Detaliau

Vilniaus miesto savivaldybės tarybai VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBA IŠVADA DĖL GALUTINIO KONCESIJOS SUTARTIES DAUGIAFUNKCIS

Vilniaus miesto savivaldybės tarybai VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBA IŠVADA DĖL GALUTINIO KONCESIJOS SUTARTIES DAUGIAFUNKCIS Vilniaus miesto savivaldybės tarybai VILNIAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS KONTROLĖS IR AUDITO TARNYBA IŠVADA DĖL GALUTINIO KONCESIJOS SUTARTIES DAUGIAFUNKCIS SVEIKATINIMO, ŠVIETIMO, KULTŪROS IR UŽIMTUMO SKATINIMO

Detaliau

SKELBIMAS DĖL NEPRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas , įregistruota

SKELBIMAS DĖL NEPRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas , įregistruota SKELBIMAS DĖL PRIKLAUSOMO KANDIDATO ATRANKOS Į AB,,LIETUVOS VEISLININKYSTĖ VALDYBĄ AB Lietuvos veislininkystė, įmonės kodas 302705528, įregistruota Juridinių asmenų registre adresu Šiaulių r. sav. Sutkūnų

Detaliau

MEDIO II SAA 08 Lt

MEDIO II SAA 08 Lt 2008 metų finansin atskaitomyb Turinys Informacija apie fondą 1 Nepriklausomo auditoriaus išvada UAB MP Pension Funds Baltic akcininkams 2 Balansas 4 Grynųjų aktyvų pokyčių ataskaita 5 Aiškinamasis raštas

Detaliau

AR

AR Viešosios įstaigos Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos PALANGOS GINTARAS 2016 metų trečio ketvirčio aiškinamasis raštas 2016 m. spalio 25 d. I. BENDROJI DALIS Viešoji įstaiga Palangos vaikų reabilitacijos

Detaliau

IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublik

IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublik IŠVADA DĖL KORUPCIJOS PASIREIŠKIMO TIKIMYBĖS NUSTATYMO VŠĮ VALSTYBĖS IR SAVIVALDYBIŲ TARNAUTOJŲ MOKYMO CENTRE DAINAVA Vadovaujantis Lietuvos Respublikos korupcijos prevencijos įstatymu (Žin., 2002, Nr.

Detaliau

Microsoft PowerPoint _3Q_ _LT.pps

Microsoft PowerPoint _3Q_ _LT.pps Preliminarūs 28 m. 9 mėnesių AB Invalda grupės rezultatai Vilnius, 28-11-28 Turinys Apie AB Invalda Įmonių grupė Svarbūs įvykiai Finansiniai rezultatai Informacija apie akcijas Akcininkų struktūra Prekyba

Detaliau

479B-2018_Krka_Pravilnik_LT.cdr

479B-2018_Krka_Pravilnik_LT.cdr SUKČIAVIMO PREVENCIJOS, NUSTATYMO IR TYRIMO TAISYKLĖS www.krka.biz Gyventi sveikai 3 4 5 6 8 9 10 11 Tikslai Aprėptis ir taikymas Nevienodų sąlygų taikymo ir sukčiavimo draudimas Sukčiavimo valdymo kontrolės

Detaliau

Slide 1

Slide 1 Nuo ko pradėti investuoti? Aurimas Martišauskas auskas AB FMĮ FINASTA Direktorius Robertas Kijosakis Vargšai dirba dėl pinigų ir juos išleidžia, turtingųjų paslaptis gebėjimas pinigus priversti dirbti

Detaliau

TURTO VALDYMO IR ŪKIO DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJOS PERSONALO FORMAVIMO, VALDYMO IR ADMINISTRAVIMO VEIKLOS SRITI

TURTO VALDYMO IR ŪKIO DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJOS PERSONALO FORMAVIMO, VALDYMO IR ADMINISTRAVIMO VEIKLOS SRITI TURTO VALDYMO IR ŪKIO DEPARTAMENTAS PRIE LIETUVOS RESPUBLIKOS VIDAUS REIKALŲ MINISTERIJOS PERSONALO FORMAVIMO, VALDYMO IR ADMINISTRAVIMO VEIKLOS SRITIES VERTINIMO APRAŠYMAS 2018 m. rugsėjo 25 d. Turto

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ KAIŠIADORIŲ RAJONO SAVIVALDYBĘ Nr. 4D-2016/2-97 Vilnius I. SKUNDO ESMĖ 1

LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ KAIŠIADORIŲ RAJONO SAVIVALDYBĘ Nr. 4D-2016/2-97 Vilnius I. SKUNDO ESMĖ 1 LIETUVOS RESPUBLIKOS SEIMO KONTROLIERIUS PAŽYMA DĖL X SKUNDO PRIEŠ KAIŠIADORIŲ RAJONO SAVIVALDYBĘ 2016-04-29 Nr. 4D-2016/2-97 Vilnius I. SKUNDO ESMĖ 1. Lietuvos Respublikos Seimo kontrolierius gavo X (X)

Detaliau

Finansų rinkos dalyvių veikla Bankų veiklos apžvalga 2019 m. I ketv.

Finansų rinkos dalyvių veikla Bankų veiklos apžvalga 2019 m. I ketv. Finansų rinkos dalyvių veikla Bankų veiklos apžvalga 2019 m. I ketv. BANKŲ VEIKLOS APŽVALGA Serija Finansų rinkos dalyvių veikla 2019 m. I ketv. ISSN 2335-8319 (online) Lietuvos bankas Gedimino pr. 6,

Detaliau

PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZA

PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZA PATVIRTINTA Švenčionių rajono savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 14 d. sprendimu Nr. T-17 GLOBOS CENTRO IR VAIKO BUDINČIO GLOBOTOJO VEIKLOS ORGANIZAVIMO ŠVENČIONIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖJE TVARKOS APRAŠAS

Detaliau

UAB LIETUVOS MONETŲ KALYKLA 2012 M. METINIŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINYS IR NEPRIKLAUSOMO AUDITORIAUS IŠVADA Vilnius Juridinių asmenų regi

UAB LIETUVOS MONETŲ KALYKLA 2012 M. METINIŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINYS IR NEPRIKLAUSOMO AUDITORIAUS IŠVADA Vilnius Juridinių asmenų regi UAB LIETUVOS MONETŲ KALYKLA 2012 M. METINIŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINYS IR NEPRIKLAUSOMO AUDITORIAUS IŠVADA 2013-03-20 Vilnius Juridinių asmenų registras Kodas 110052936 PVM mokėtojo kodas LT100529314

Detaliau

„VVG „Radviliškio lyderis“ teritorijos vietos plėtros strategija 2016–2023 m.“

„VVG „Radviliškio lyderis“ teritorijos vietos plėtros strategija 2016–2023 m.“ VVG Radviliškio lyderis teritorijos vietos plėtros strategija 2016 2023 m. VVG Radviliškio lyderis teritorijos vietos plėtros strategija 2016-2023 m. Bendra strategijos vertė 2 486 600,00 Eur. Lėšos vietos

Detaliau

NEPRIKLAUSOMO AUDITORIAUS IŠVADA Ukmerg s ūkininkų kredito unijos nariams Vytauto g. 4, Ukmerg LT Išvada d l finansinių ataskaitų Mes atlikome U

NEPRIKLAUSOMO AUDITORIAUS IŠVADA Ukmerg s ūkininkų kredito unijos nariams Vytauto g. 4, Ukmerg LT Išvada d l finansinių ataskaitų Mes atlikome U NEPRIKLAUSOMO AUDITORIAUS IŠVADA Ukmerg s ūkininkų kredito unijos nariams Vytauto g. 4, Ukmerg LT-20106 Išvada d l finansinių ataskaitų Mes atlikome Ukmerg s ūkininkų kredito unijos (toliau Unija) toliau

Detaliau

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO

LIETUVOS RESPUBLIKOS SVEIKATOS APSAUGOS MINISTRO PATVIRTINTA Šilalės rajono savivaldybės tarybos 2009 m. lapkričio 5 d. sprendimu Nr. T1-348 VIEŠOSIOS ĮSTAIGOS ŠILALĖS PIRMINĖS SVEIKATOS PRIEŽIŪROS CENTRO ĮSTATAI I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Viešoji įstaiga

Detaliau

Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje tarnyba 2017 M. GRUODŽIO 31 D. PASIBAIGUSIŲ METŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINYS Parengta pagal viešojo sektoriaus

Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje tarnyba 2017 M. GRUODŽIO 31 D. PASIBAIGUSIŲ METŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINYS Parengta pagal viešojo sektoriaus Vyriausybės atstovo Kauno apskrityje tarnyba 207 M GRUODŽIO 3 D PASIBAIGUSIŲ METŲ FINANSINIŲ ATASKAITŲ RINKINYS Parengta pagal viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartus FINANSINĖS

Detaliau

COM(2018)37/F1 - LT

COM(2018)37/F1 - LT EUROPOS KOMISIJA Briuselis, 2018 01 18 COM(2018) 37 final KOMISIJOS KOMUNIKATAS KOMISIJOS KOMUNIKATAS EUROPOS PARLAMENTUI, TARYBAI IR EUROPOS CENTRINIAM BANKUI Pirmoji pažangos ataskaita dėl neveiksnių

Detaliau