Kai kurie gyvūnai tokie primityvūs, kad jiems kraujotakos nereikia. Pvz., hidros kūno sandara tokia, kad visas ląsteles skalauja vanduo gaunamas O 2,

Dydis: px
Rodyti nuo puslapio:

Download "Kai kurie gyvūnai tokie primityvūs, kad jiems kraujotakos nereikia. Pvz., hidros kūno sandara tokia, kad visas ląsteles skalauja vanduo gaunamas O 2,"

Transkriptas

1

2 Kai kurie gyvūnai tokie primityvūs, kad jiems kraujotakos nereikia. Pvz., hidros kūno sandara tokia, kad visas ląsteles skalauja vanduo gaunamas O 2, visos jos turi priėjimą prie virškinamosios ertmės, kur virškinamas maistas ir įsiurbiamos maisto medžiagos. Plokščioji kirmėlė taip pat paprasta kvėpuoja kūno paviršiumi, yra tokia plokščia, kad visos ląstelės gali tiesiogiai apsirūpinti O 2, virškinamasis traktas taip pat išsiraizgęs po visą organizmą. Sudėtingesniems gyvūnams kraujotakos sistema reikalinga, kad visas kūno ląsteles aprūpintų reikiamomis medžiagomis. Pagal sudėtingumą kraujotakos sistema gali būti atvira ir uždara. Pvz., moliusko, žiogo kraujotakos sistemos atviros kraujas atitekėjęs arterijomis tiesiog išsilieja į audinį, skalauja ląsteles, vykdo medž.mainus, susirenka į venas ir grįžta į širdį. Sudėtingesnių / didesnių gyvūnų kraujotakos sistemos uždaros nes dideliame organizme paprasčiausiai neužtektų spaudimo kraujui išsiliejus vėl susirinkti ir grįžti į širdį. Kraujas teka arterijomis, vėliau kapiliarais, kurie vykdo medžiagų apykaitą tarp kraujo ir audinio, ir toliau perduoda kraują venoms. Pvz., slieko kraujotakos sistema uždara galbūt dėl to, kad dėl pailgos kūno formos būtų per sunku visą kraują surinkti atgal į vieną vietą. Ne visi organizmai turi ir širdį pvz., slieko kraują varinėja kelios pulsuojančios kraujagyslės.

3

4 Širdies sandara atspindi gyvūno išsivystymo lygį. Stuburinių evoliucinė eiga: Žuvys varliagyviai ropliai paukščiai žinduoliai Žuvies širdis turi tik dvi kameras: vieną prieširdį ir vieną skilvelį. Todėl žuvis turi tik vieną kraujo apytakos ratą (žiaunos širdis kūnas žiaunos). Varlės širdis šiek tiek sudėtingesnė trys kameros: du prieširdžiai ir vienas skilvelis. Varlė turi du kraujo apytakos ratus (plaučiai širdis kūnas širdis plaučiai), tačiau arterinis ir veninis kraujas širdyje maišosi, todėl efektyvumas kiek krenta. Roplys jau turi keturias kameras: du prieširdžius ir du skilvelius, ir šiokią tokią pertvarą tarp dviejų širdies pusių kraujas nebesimaišo. Du kraujo apytakos ratai (plaučiai širdis kūnas širdis plaučiai). Paukščiai (taip pat ir žinduoliai) turi sudėtingiausios struktūros širdis keturios kameros: du prieširdžiai ir du skilveliai, pertvara. Du kraujo apytakos ratai (plaučiai širdis kūnas širdis plaučiai).

5 Širdies sandara Viršutinė tuščioji vena D. plaučių arterijos D. prieširdis Triburis vožtuvas D. skilvelis Aorta K. plaučių arterijos Plaučių venos K. prieširdis Dviburis vožtuvas Pusmėnuliniai vožtuvai K. skilvelis Apatinė tuščioji vena Kraujas pirmiausia patenka į prieširdžius (prie širdies), kurie išstumia jį į skilvelius. Skilveliai išstumia kraują į arterijas. Skirtingas širdies kameras ir kraujagysles skiria vožtuvai, kad kraujas tekėtų tik viena kryptimi. Atsiminti reikia tiek: buriniai vožtuvai skiria prieširdžius nuo skilvelių, o pusmėnuliniai skilvelius nuo arterijų. Arterijos kraujagyslės, kuriomis kraujas teka iš širdies. Nesvarbu, koks, arterinis, veninis, raudonas, mėlynas ar žalias, jeigu teka iš širdies arterijos. Į širdį venos. Didžiausia arterija aorta, neša arterinį kraują (prisotintą O 2 ) į organizmą. Plaučių arterija neša veninį kraują (prisotintą CO 2 ) į plaučius. Plaučių venomis kraujas grįžta į širdį iš plaučių, tuščiąja vena iš organizmo ( tuščioji nieko nėra, nes viskas atiduota organizmui).

6 Kitos kraujotakos sistemos dalys Limfagyslė Vena Arterija Venulė Arteriolė Limfmazgis Limfos kapiliarai Kapiliarų tinklas

7 Vena Lygieji raumenys Endotelis (dengiamasis audinys) Arterija Jungiamasis audinys Kapiliaras

8 Skirtingos kraujagyslės atlieka skirtingas f-cijas, todėl ir jų sandara pritaikyta f-cijai: Venos: Yra labai plačios, todėl jose susidaro mažas spaudimas, kad kraujas, praradęs spaudimą audiniuose, galėtų sugrįžti į širdį. Turi vožtuvus, kad kraujas, tekėdamas itin mažu spaudimu, negrįžtų atgal. Yra šalia kūno paviršiaus ir stambių raumenų (venas labai aiškiai matome rankose, kojose, arterijų ne, nes arterijos slepiasi giliau). Judant ir susitraukinėjant raumenims kraujas stumiamas link širdies. Pačios venos susitraukinėti negali (raumeninė sienelė plona), ir jose toks mažas kraujo spaudimas, kad kraujui be pagalbos grįžti į širdį būtų labai sunku. Kai daug sėdime / stovime, sutinsta kojos, nes kraujas mažai varinėjamas venomis ir skysčiai kaupiasi audiniuose, užuot grįžę į širdį. Arterijos: Turi storą raumeninę sienelę, todėl gali susitraukinėti, kad atlaikytų kraujo spaudimo pokyčius. Kadangi kraujas arterijomis teka iš širdies, joms tenka didelis krūvis, be to, šį spaudimą reikia išlaikyti, kad kraujas būtų išnešiotas po visą organizmą. Kapiliarai: Sienelė labai plona ją sudaro tik vienas ląstelių sluoksnis, todėl dujų ir maisto medžiagų difuzija audiniuose vyksta labai greitai. Yra labai smulkūs ir jų labai daug, todėl susidaro labai didelis S pav, per kurį vyksta dujų mainai, ir aprūpinamos visos ląstelės (kiekviena kūno ląstelė kur nors netoliese turi kapiliarą).

9 Didysis kraujo apytakos ratas: kairysis skilvelis aorta organizmas tuščioji vena dešinysis prieširdis Mažasis kraujo apytakos ratas: dešinysis skilvelis plaučių arterijos plaučiai plaučių venos kairysis prieširdis

10 Didysis ir mažasis kraujo apytakos ratai Mažasis atsakingas už kraujo prisotinimą O 2, taigi neša kraują į plaučius. Didysis aprūpina visą organizmą O 2 ir maisto medžiagomis. Svarbu žinoti, kuri širdies pusė išstumia kraują į mažajį, kuri į didijį kr.apyt.ratą. Mažuoju kraujui reikia nueiti mežesnį kelią, todėl širdis išstumia kraują mažesniu spaudimu. Didžiuoju išvaikščioti visą organizmą, todėl kraują reikia išstumti didesniu spaudimu. Jei atidžiai įsižiūrėsime į širdį, pamatysime, kad dešinysis skilvelis mažesnis už kairyjį, t.y. raumeninė sienelė daug plonesnė. Vadinasi dešinysis skilvelis atlieka mažesnį darbą išstumia kraują į mažajį kraujo apytakos ratą. Kairysis skilvelis didijį kraujo apytakos ratą Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad prieširdžių sienelės labai plonos taip yra todėl, kad jiems kraują nustumti reikia tik iki skilvelių, taigi jiems tenka labai mažas krūvis. Širdis visada vaizduojama taip, lyg žmogus, kuriam ji priklauso, žiūrėtų į jus, kad ir kokia bebūtų schema / iliustracija.

11 Širdies ciklas 2 Prieširdžiai susitraukia (sistolė), išstumia kraują į skilvelius Širdis atsipalaidavusi, kraujas plūsta į prieširdžius 1 Prieširdžiai atsipalaiduoja (diastolė), kadangi juose dabar mažas slėgis, kraujas nori grįžti atgal, tačiau užsidaro buriniai vožtuvai, girdime pirmąjį širdies tuk Skilveliai atsipalaiduoja (diastolė), juose pasidaro mažas slėgis, kraujas nori grįžti atgal, tačiau užsidaro pusmėnuliniai vožtuvai, girdime antrąjį širdies tuk Skilveliai susitraukia (sistolė), išstumia kraują į arterijas

12 Širdies ciklas susideda iš skirtingų kamerų susitraukimų (sistolė) ir atsipalaidavimų (diastolė). Abu prieširdžiai susitraukia kartu, tuomet atsipalaiduoja, tuomet abu skilveliai susitraukia, tuomet atsipalaiduoja, ir ciklas kartojasi. Kraujas iš vienos kameros į kitą ir į arterijas juda dėl slėgių skirtumo kai kamera atsipalaidavusi, joje mažas slėgis, todėl į ją suteka kraujas (pvz., iš venų į prieširdžius). Kai kamera susitraukia išstumia kraują toliau. Elektrokardiograma (EKG)

13 Pagumburis Pailgosios smegenys Pumpuojamo kraujo tūris Širdies ritmas Spaudimas iš širdies

14 Nuo širdies veiklos priklauso ir kraujo spaudimas jei širdis susitraukinėja dažniau, kraujo spaudimas pakyla. Kraujospūdis taip pat priklauso ir nuo kraujo tūrio, pvz., jei trūksta vandens, spaudimas krenta, pasipriešinimo kraujagyslėse, pvz., jei arterijos užsikimšusios (yra aterosklerotinių plokštelių), pasipriešinimas jose didesnis ir kraujo spaudimas didesnis.

15

16 Kaip vyksta medžiagų mainai tarp kraujo ir ląstelių audiniuose: Kraujas į audinį atiteka arteriolėmis, kurios šakojasi į daug smulkių kapiliarų. Šie kapiliarai neatlaiko kraujo spaudimo, ir didelė dalis vandens su ištirpusiomis medžiagomis plūsta tiesiai į audinį pro kapiliarų sienelėse atsiradusius plyšelius (kadangi kapiliarus sudaro tik vienas ląstelių sluoksnis, ląstelėms nesunku prasiskirti ) (pamėginkite prie krano prispausti kiaurasamtį arba mėsmalės nosį su skylutėm ir stipriai atsukite kraną ar vanduo bėgs gražiai pro skylutes, ar trykš per visus galus?). Šis vanduo su išt.medž. sudaro audinių skystį. Audinių skystis skalauja ląsteles, jos neskubėdamos iš jo pasiima maisto medžiagas, išskiria šalinimo medžiagas. O 2, kuris liko kapiliaruose prisijungęs prie hemoglobino, tiesiogiai difunduoja iš kraujo į ląsteles, CO 2 iš ląstelių į kraują. Kapiliaruose tekantis kraujas iš arterinio (raudono) pamažu tampa veniniu (mėlynu). Šalinimo medžiagos difunduoja (arba yra pernešamos) iš audinių skysčio į kraują. Kadangi kraujas prarado daug vandens, dabar kapiliaruose yra didelė medž.koncentracija ir vanduo iš audinių skysčio osmoso būdu grįžta į kapiliarus. Kapiliarai susirenka į venules, jos į venas, ir kraujas keliauja atgal į širdį. Deja, osmosinio slėgio nepakanka, kad visas prarastas vanduo sugrįžtų į kapiliarus, todėl susidaro audinių skysčio perteklius. Audinių skysčio perteklius, kartu su stambiomis medžiagomis, kurios negali tiesiogiai patekti į kapiliarus (pvz., riebalai), subėga į limfos kapiliarus ir tampa limfa.

17 Limfos kapiliarai subėga į stambesnes limfagysles, jos praeina pro limfmazgius, kur limfa nufiltruojama ten esančių limfocitų, kol galiausiai susijungia su tuščiąja vena ir visos medžiagos grąžinamos kraujotakai. Jei sutrikusi limfinė sistema, labai tinsta visas kūnas taip yra todėl, kad skysčių perteklius nebeišgabenamas iš audinių.

18 Kraujas Plazmos baltymai Plazma Kraujo ląstelės Hormonai Šalinimo medžiagos Maisto medžiagos (gliukozė) Eritrocitai Trombocitai Leukocitai Kraujas jungiamasis audinys, sudarytas iš kraujo plazmos (kurioje ištirpusios įvairios maisto, šalinimo ir kt. medž.) ir kraujo ląstelių: leukocitų (baltieji kraujo kūneliai, atsakingi už imuninę f-ciją), eritrocitų (raudonieji kraujo kūneliai, atsakingi už deguonies pernašą) ir trombocitų (kraujo plokštelės, atsakingos už kraujo krešėjimą).

19 Limfocitas Antikūnas (visada Y formos) Svetimkūnis Antikūnas Antigenai Antigenas Antikūnas

20 Leukocitų būna kelių tipų: limfocitai atsakingi už specifinį organizmo imunitetą prieš tam tikras ligas, o makrofagai, fagocitai už nespecifinę organizmo apsaugą, t.y. jie fagocituoja bet kokius svetimkūnius, virusus, bakterijas, negyvus svetimkūnius ir t.t. Limfocitai ypatingi tuo, kad jų pagalba organizmas susidaro atmintį apie jį puolusius ligos sukelėjus, t.y. įgyja ilgalaikį imunitetą. Į organizmą patekus tam tikram ligos sukelėjui limfocitai jį atpažįsta pagal jo specifinius antigenus. Antigenas ląstelės etiketė, bet koks baltymas, kuris yra unikalus tai ląstelei / organizmui (visos žmogaus kūno ląstelės taip pat turi specifinius antigenus). Tuomet limfocitai pradeda gaminti antikūnus, kurie atitinka svetimkūnio antigeną (t.y. sulimpa su juo; kadangi antikūnai yra baltymai, jie turi tretinę (erdvinę) struktūrą, taigi tam tikrą formą, kuri atitinka tam tikrą antigeno formą; vienas antigenas vienas antikūnas). Antikūnai nukenksmina ligos sukelėją ir jis sunaikinamas. Atsiranda atminties ląstelių, kurios, į organizmą vėl patekus tam pačiam ligos sukelėjui, jį labai greitai atpažįsta ir sunaikina greičiau, nei spėjame pajusti ligos simptomus. Tai ir vadinama ilgalaikiu imunitetu. Reikia gerai mokėti schemose atpažinti limfocitą, antikūną, svetimkūnį (ligos sukelėją), antigeną. Skiepų principas suleisti nukenksmintų ligos sukelėjų, arba tik jų antigenų, kad imuninė sistema įgytų atmintį ir ta liga nebesirgtume: 1. Suleidžiama nukenksmintų ligos sukelėjų, arba jų antigenų 2. Limfocitai pradeda gaminti antikūnius prieš specifinį antigeną 3. Antikūniai po kiek laiko sunyksta, tačiau atsiranda atminties ląstelių 4. Susirgus, arba pakartotinai paskiepijus (kai kurie skiepai veikmingiausi po dviejų ar net daugiau vakcinacijų), imuninė sistema sureaguoja daug greičiau, žaibiškai prisigamina antikūnių Po skiepų reakcija į ligos sukelėją: Vyksta greičiau (antikūnių pasigamina greičiau) Vyksta stipriau (antikūnių pasigamina daugiau) Trunka ilgiau (antikūnių kraujyje išlieka ilgiau) Imunitetas gali būti įgimtas (antikūniai gaunami per placentą arba mamos pieną) ir įgytas (persirgus arba paskiepijus), aktyvus (kai atsiranda ilgalaikis imunitetas) ir pasyvus (kai gaunama tik antikūnų, pvz., per placentą/pieną, arba suleidus antikūnų serumo (pvz., įkandus pasiutusiam žvėriui suleidžia serumo prieš pasiutligę) pasyvus imunitetas neišlieka, nes antikūnai greitai suyra).

21

22 Trombocitai yra lipnios plokštelės, atsakingos už kraujo krešėjimą: 1. Atsiradus žaizdai trombocitai prilimpa prie jos kraštų ir išskiria medžiagas, kurios privilioja dar daugiau trombocitų. Žaizda apsitraukia plonyte plėvele. 2. Trombocitai išskiria fermentus (krešėjimo faktorius), kurie tirpius plazmos baltymus paverčia į netirpius, todėl susidaro baltyminiai siūlai. *Baltymų pavadinimų žinoti nereikia.] 3. Šiame siūlų ir trombocitų tinkle užstringa ir kitų kraujo ląstelių, susidaro krešulys. Jei trūksta krešėjimo faktorių sergama hemofilija (ar silpnesne jos atmaina), kraujas nekreša, kyla pavojus nukraujuoti.

EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI

EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI EGZAMINO PROGRAMOS MINIMALIUS REIKALAVIMUS ILIUSTRUOJANTYS PAVYZDŽIAI Egzamino programos minimalūs reikalavimai I. METODOLOGINIAI BIOLOGIJOS KLAUSIMAI Minimalius reikalavimus iliustruojantys pavyzdžiai

Detaliau

Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr.

Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr. Maisto lipidų pernaša ir jos sutrikimai. Audinių lipoproteinlipazės. Alimentinė lipemija. Akvilė Gaupšaitė Igr. Lipidai žmogaus organizme Maisto lipidai: o 1. Daugiausia trigliceridų (TAG) ~90 % o 2. Fosfolipidai;

Detaliau

Microsoft Word - Utenos_raj_bio_2018_7-8kl..docx

Microsoft Word - Utenos_raj_bio_2018_7-8kl..docx Utenos rajono mokinių biologijos olimpiada 2018 m. balandžio 19 d. UŽDUOTYS 7-8 klasei Mokinio Vardas, Pavardė... Klasė... Mokyklos pavadinimas... Mokytojo Vardas, Pavardė... Užduotis sudaro A, B ir C

Detaliau

Microsoft Word - Bio-MBE-analiz_2005.doc

Microsoft Word - Bio-MBE-analiz_2005.doc LIETUVOS RESPUBLIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJA NACIONALINIS EGZAMINŲ CENTRAS 2005 M. BIOLOGIJOS MOKYKLINIO BRANDOS EGZAMINO REZULTATŲ KOKYBINĖ ANALIZĖ Jolanta Dzikavičiūtė, Danguolė Gižienė KOKYBINĖS

Detaliau

Microsoft Word - BIO-MBE- ST-AN_2005.doc

Microsoft Word - BIO-MBE- ST-AN_2005.doc LIETUVOS RESPULIKOS ŠVIETIMO IR MOKSLO MINISTERIJ NIONLINIS EGZMINŲ ENTRS 2 25 M. IOLOGIJOS MOKYKLINIO RNOS EGZMINO REZULTTŲ STTISTINĖ NLIZĖ 25 m. gegužės 2 d. biologijos mokyklinį brandos egzaminą laikė

Detaliau

Prezentacja programu PowerPoint

Prezentacja programu PowerPoint TIENS KALCIS KALCIS Kalcis yra gyvybiškai svarbus cheminis elementas, kuris palaiko tinkamą žmogaus organizmo funkcionavimą KALCIO VAIDMUO ŽMOGAUS ORGANIZME Kalcis reikalingas normaliai kaulų būklei palaikyti

Detaliau

[Version 7, 08/ 2005]

[Version 7, 08/ 2005] VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS QUADRICAT, gyva liofilizuota ir inaktyvuota skysta vakcina 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje liofilizuotos vakcinos dozėje yra: gyvų

Detaliau

red-BK_moduliai_ _Po redaktores

red-BK_moduliai_ _Po redaktores P R O J E K T A S VP1-2.2-ŠMM-04-V-01-001 MOKYMOSI KRYPTIES PASIRINKIMO GALIMYBIŲ DIDINIMAS 14-19 METŲ MOKINIAMS, II ETAPAS: GILESNIS MOKYMOSI DIFERENCIJAVIMAS IR INDIVIDUALIZAVIMAS, SIEKIANT UGDYMO KOKYBĖS,

Detaliau

Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenero

Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenero Meningokokinė infekcija klinika, diagnostika (Epideminis cerebrospinalinis meningitas) Doc. E. Broslavskis VU Infekcinių, krūtinės ligų, dermatovenerologijos ir alergologijos klinika 2012 gegužės 9 d.,

Detaliau

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Danutė Povilėnaitė Reumatologijos centras Vilnius 2012-12-05 Įvadas Amiloidozės tai baltymų struktūros pokyčių ligos, kai įprastas tirpus baltymas virsta nenormaliu netirpiu fibriliniu baltymu, kuris deponuojasi

Detaliau

Slide 1

Slide 1 RACIONALUS VAISTŲ VARTOJIMAS Med. Dr. Romualdas Basevičius INDIVIDUALIOS LIGONIO SĄLYGOS: VIDINĖS: Amžius Lytis Gretutiniai susirgimai IŠORINĖS: Vaistų dozės Vaistų skaičius Vartojimo laikas Darbo ir mitybos

Detaliau

[Version 7

[Version 7 VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS POULVAC MAREK CVI, šaldyta suspensija (skirta naudoti su Poulvac Marek Diluent skiedikliu) 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje 0,2

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IBM-Lietuvos tyrimų centras bendras projektas Lietuvos mokslo ir žinių visuomenei Tomas Deržanauskas UAB Lietuvos tyrimų centras 2011 m. spalio 18d. Vilnius IBM tarp pasaulinių inovatorių lyderių IBM jungia

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Colvasone 2 mg/ml, injekcinis tirpalas 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 ml yra: veikliosios medžiagos: deksametazono (natrio fosfato)

Detaliau

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx

Microsoft Word - Ak noretum grizti v04.docx Laimutės Kisielienės choreografija Jūratės Baltramiejūnaitės muzika, Bernardo Brazdžionio žodžiai PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/09/01 Pakeitimai padaryti po šokių kursų

Detaliau

Microsoft Word - Ch-vert-1-09.doc

Microsoft Word - Ch-vert-1-09.doc PATVIRTINTA Nacionalinio egzaminų centro direktoriaus 009 m. birželio 6 d. įsakymu (..)-V-98 009 m. EMIJS VALSTYBINI BRANDS EGZAMIN UÞDUTIES VERTINIM INSTRUKIJA Kiekvienas I dalies klausimas vertinamas

Detaliau

Microsoft Word - Document1

Microsoft Word - Document1 PAKUOTĖS LAPELIS: INFORMACIJA VARTOTOJUI Betadine 100 mg/ml odos tirpalas Joduotas povidonas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, nes jame pateikiama Jums svarbi informacija. Betadine galima įsigyti

Detaliau

ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: A

ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: A ALYTAUS RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS ALYTAUS RAJONO MOKSLEIVIŲ SERGAMUMAS 2015 METŲ SAUSIO- BIRŽELIO MĖNESIŲ LAIKOTARPIU Parengė: Alytaus rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro

Detaliau

HOT-G II

HOT-G II Hodžkino limfomos (HD) Klasifikatoriai Hodžkino limfomų klasifikatorius Nodulinė dominuojančių limfocitų Hodgkin limfoma WHO: 96593, TLK-10: C81.0 Klasikinė Hodgkin limfoma WHO: 96503, TLK-10: C81.9 Nodulinės

Detaliau

k

k KLINIKINIO KODAVIMO BIULETENIS 2016 m. balandis, Nr. 14. Šiame biuletenyje toliau aprašomi stacionare teikiamų aktyviojo gydymo ir transplantacijos paslaugų klinikinio kodavimo kokybės stebėsenos rodikliai.

Detaliau

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie

Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi? Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą? Kodėl kai kurie Turinys NUOSTABUSIS AŠ... 6 Kodėl esu ypatingas?... 8 Kodėl žmonių odos spalva skiriasi?... 10 Kodėl ant pilvuko aš turiu bambą?... 12 Kodėl kai kurie žmonės turi dvynius?... 14 Išbandyk tai su šeima...

Detaliau

Kiekvienos įstaigos klaidingų atvejų skaičius (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį

Kiekvienos įstaigos klaidingų atvejų skaičius (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį 2016 M. KLINIKINIO KODAVIMO STEBĖSENOS REZULTATŲ VERTINIMO ATASKAITOS priedas Kiekvienos įstaigos (procentas) pagal kiekvieną specialųjį rodiklį Respublikos lygmens ligoninė VšĮ Klaipėdos Jūrininkų ligoninė

Detaliau

KODĖL SVARBU VARTOTI VITAMINĄ D? Vitamino D trūkumas yra plačiai paplitęs reiškinys. Teigiama, kad žiemą šio vitamino nepakanka daugiau kaip 80 proc.

KODĖL SVARBU VARTOTI VITAMINĄ D? Vitamino D trūkumas yra plačiai paplitęs reiškinys. Teigiama, kad žiemą šio vitamino nepakanka daugiau kaip 80 proc. KODĖL SVARBU VARTOTI VITAMINĄ D? Vitamino D trūkumas yra plačiai paplitęs reiškinys. Teigiama, kad žiemą šio vitamino nepakanka daugiau kaip 80 proc. mūsų planetos gyventojų. Lietuva ne išimtis saulėtų

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Algoritmai ir duomenų struktūros (ADS) 15 paskaita Saulius Ragaišis, VU MIF saulius.ragaisis@mif.vu.lt 2018-05-28 Grįžtamasis ryšys Ačiū visiems dalyvavusiems Daug pagyrimų Ačiū, bet jie nepadeda tobulėti.

Detaliau

Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Berocca Plus šnypščiosios tabletės B grupės vitaminai, C vitaminas, kalcis, magnis, cinkas Atidžiai perskaity

Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Berocca Plus šnypščiosios tabletės B grupės vitaminai, C vitaminas, kalcis, magnis, cinkas Atidžiai perskaity Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Berocca Plus šnypščiosios tabletės B grupės vitaminai, C vitaminas, kalcis, magnis, cinkas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti šį vaistą,

Detaliau

2014 m. kovo 14 d. Komisijos reglamentas (ES) Nr. 274/2014, kuriuo taisoma Reglamento (ES) Nr. 432/2012 dėl tam tikrų leidžiamų vartoti teiginių apie

2014 m. kovo 14 d. Komisijos reglamentas (ES) Nr. 274/2014, kuriuo taisoma Reglamento (ES) Nr. 432/2012 dėl tam tikrų leidžiamų vartoti teiginių apie LT 2014 3 20 Europos Sąjungos oficialusis leidinys L 83/1 II (Įstatymo galios neturintys teisės aktai) REGLAMENTAI KOMISIJOS REGLAMENTAS (ES) Nr. 274/2014 2014 m. kovo 14 d. kuriuo taisoma Reglamento (ES)

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS CANIGEN DHPPi/L liofilizatas ir suspensija injekcinei suspensijai ruošti šunims 2. KO

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS CANIGEN DHPPi/L liofilizatas ir suspensija injekcinei suspensijai ruošti šunims 2. KO VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS CANIGEN DHPPi/L liofilizatas ir suspensija injekcinei suspensijai ruošti šunims 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje 1 ml dozėje yra:

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS Alma Pranckevičienė 1 IR 2 TIPO CUKRINIU DIABETU SERGANČIŲ PACIENTŲ PERIODONTITO SUNKUMO IR CHIRURGINIO GYDYMO EFEKTYVUMO ILGALAIKIS TYRIMAS Daktaro disertacija

Detaliau

Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Kamiren XL 4 mg modifikuoto atpalaidavimo tabletės Doksazosinas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš

Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Kamiren XL 4 mg modifikuoto atpalaidavimo tabletės Doksazosinas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Kamiren XL 4 mg modifikuoto atpalaidavimo tabletės Doksazosinas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti vaistą, nes jame pateikiama Jums

Detaliau

14 18 METŲ MOKINIŲ LIETUVOS KŪNO KULTŪROS ŽENKLO TESTO KLAUSIMAI 1. Kaip skirstomos sporto šakos? 2. Kuriais metais Lietuvos sportininkai paskutinį ka

14 18 METŲ MOKINIŲ LIETUVOS KŪNO KULTŪROS ŽENKLO TESTO KLAUSIMAI 1. Kaip skirstomos sporto šakos? 2. Kuriais metais Lietuvos sportininkai paskutinį ka 14 18 METŲ MOKINIŲ LIETUVOS KŪNO KULTŪROS ŽENKLO TESTO KLAUSIMAI 1. Kaip skirstomos sporto šakos? 2. Kuriais metais Lietuvos sportininkai paskutinį kartą iki Antrojo pasaulinio karo dalyvavo olimpinėse

Detaliau

Pasiutligës prevencija Lietuvoje

Pasiutligës prevencija Lietuvoje PNEUMOKOKINöS PNEUMONIJOS KLINIKOS, DIAGNOSTIKOS, GYDYMO, PROGNOZöS IR PROFILAKTIKOS METODINöS REKOMENDACIJOS I. BENDROSIOS NUOSTATOS 1. Pneumokokin infekcija grup ligų, kurias sukelia pneumonijos streptokokas

Detaliau

15. BIOCHEMINIAI TYRIMAI Kodas Paslaugos pavadinimas Kaina Kaina LT EUR Amoniako koncentracijos nustatymas 104,7 Lt 30,33 EUR Bendrojo bal

15. BIOCHEMINIAI TYRIMAI Kodas Paslaugos pavadinimas Kaina Kaina LT EUR Amoniako koncentracijos nustatymas 104,7 Lt 30,33 EUR Bendrojo bal 15. BIOCHEMINIAI TYRIMAI Kodas Paslaugos pavadinimas Kaina Kaina LT EUR 15001 Amoniako koncentracijos nustatymas 104,7 Lt 30,33 EUR 15002 Bendrojo baltymo koncentracijos nustatymas 7,0 Lt 2,03 EUR 15003

Detaliau

PATVIRTINTA VšĮ Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktoriaus 2018 m. rugsėjo 19 d. įsakymu Nr. V 57 VŠĮ ABROMIŠKIŲ REABILITACIJOS LIGONINĖS PASLAU

PATVIRTINTA VšĮ Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktoriaus 2018 m. rugsėjo 19 d. įsakymu Nr. V 57 VŠĮ ABROMIŠKIŲ REABILITACIJOS LIGONINĖS PASLAU PATVIRTINTA VšĮ Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktoriaus 2018 m. rugsėjo 19 d. įsakymu Nr. V 57 VŠĮ ABROMIŠKIŲ REABILITACIJOS LIGONINĖS PASLAUGŲ KAINYNAS SUAUGUSIŲJŲ SKYRIAUS GYDYMO IR APGYVENDINIMO

Detaliau

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx

Microsoft Word - Saules vartai v04.docx Liaudiškas šokis Ričardo Tamučio choreografija A. Jonušo muzika PAKEITIMAI 2015/08/09 Originalas išdalintas šokių kursuose 2015/11/13 Pakeitimai padaryti po šokių kursų Saulės kultas liaudyje gyvavo visais

Detaliau

BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikit

BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikit BASEINO OCTO+ 460, 540, 640 IR 840 MODELIO, AIKŠTELĖS PARUOŠIMAS IR MEDINIO KARKASO SURINKIMAS + LENTJUOSTES MONTAVIMAS + PATIESALO MONTAVIMAS Atlikite aikštelės nuţymėjimą po baseinu, pašalinkite augalus,

Detaliau

MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU

MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU MAITINKIS SVEIKAI, SUMAŽINK GRĖSMĘ SUSIRGTI VĖŽIU Mūsų mityba gali padidinti vėžio išsivystymo grėsmę. Patikimų mokslinių įrodymų duomenimis apie 30 proc. vėžio atvejų išsivysčiusiose šalyse ir 20 proc.

Detaliau

Individualus projektas Programa TE-PM, TE-PS, TE-SL, TEstream 4, TEstream 6, TEstream 8, TEstreamOBD 4, TEstreamOBD 6, TEstreamOBD 8 sistemų naudotoja

Individualus projektas Programa TE-PM, TE-PS, TE-SL, TEstream 4, TEstream 6, TEstream 8, TEstreamOBD 4, TEstreamOBD 6, TEstreamOBD 8 sistemų naudotoja Individualus projektas Programa TE-PM, TE-PS, TE-SL, TEstream 4, TEstream 6, TEstream 8, TEstreamOBD 4, TEstreamOBD 6, TEstreamOBD 8 sistemų naudotojams Alternatyvus valdymo pultas telefone ViPGaS programos

Detaliau

Prezentacja programu PowerPoint

Prezentacja programu PowerPoint TIENS DiCHO II kartos prietaisas vaisiams ir daržovėms valyti (ozonatorius) PROBLEMOS, KURIAS SUKELIA APLINKOS TARŠA PARAZITAI MIKROORGANIZMAI BAKTERIJOS Švieži vaisiai ir daržovės yra spalvingi ir skanūs,

Detaliau

[Version 7

[Version 7 VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS STOMORGYL 20, tabletės 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje tabletėje yra: veikliųjų medžiagų: spiramicino metronidazolo 1 500 000 TV,

Detaliau

SEPSIS: ankstyva diagnos2ka ir gydymas Parengė A. Bukauskas

SEPSIS: ankstyva diagnos2ka ir gydymas Parengė A. Bukauskas SEPSIS: ankstyva diagnos2ka ir gydymas Parengė A. Bukauskas 2011-07- 20 Planas AKTUALUMAS APIBRĖŽIMAS PATOFIZIOLOGIJA DIAGNOSTIKA GYDYMAS Aktualumas Pagrindinė ūmi būklė HOT centre (hematologinės ligos

Detaliau

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu

AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visu AKMENĖS RAJONO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZĖ 2016 M. Parengė: Akmenės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos

Detaliau

Rockwool LIETUVA Grindų šiltinimas Tarpauštinių perdangų ir grindų ant grunto šilumos ir garso izoliacija

Rockwool LIETUVA Grindų šiltinimas Tarpauštinių perdangų ir grindų ant grunto šilumos ir garso izoliacija Rockwool LIETUVA Grindų šiltinimas Tarpauštinių perdangų ir grindų ant grunto šilumos ir garso izoliacija Garso izoliavimas SMŪGIO GARSO IZOLIAVIMAS Smūgio garso izoliavimo rodiklis nusako tarpaukštinės

Detaliau

131018_Ikimokyklinuka_uzd

131018_Ikimokyklinuka_uzd IKIMOKYKLINUKAI 2013 m. 1 užduotis Komandos prisistatymas (visa komanda) 2 užduotis (teorin ) (tik vaikai) - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika - klausimai iš sveikos gyvensenos tematika (prie kiekvienos

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Folligon TV, liofilizatas ir skiediklis injekcinei suspensijai 2. KOKYBINĖ IR K

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Folligon TV, liofilizatas ir skiediklis injekcinei suspensijai 2. KOKYBINĖ IR K VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Folligon 1 000 TV, liofilizatas ir skiediklis injekcinei suspensijai 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 liofilizato buteliuke yra: veikliosios

Detaliau

Senebactum PIL_Kaunas

Senebactum PIL_Kaunas Pakuotės lapelis: informacija vartotojui Senebactum 100 mg/ml odos tirpalas Joduotas povidonas Atidžiai perskaitykite visą šį lapelį, prieš pradėdami vartoti šį vaistą, nes jame pateikiama Jums svarbi

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Prednisolonacetat 1 %, injekcinė suspensija galvijams, arkliams, šunims ir katėms 2.

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Prednisolonacetat 1 %, injekcinė suspensija galvijams, arkliams, šunims ir katėms 2. VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Prednisolonacetat 1 %, injekcinė suspensija galvijams, arkliams, šunims ir katėms 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS 1 ml suspensijos yra:

Detaliau

Microsoft Word - B.A.R.F final.docx

Microsoft Word - B.A.R.F final.docx B.A.R.F anglų kalba Biologically Appropriate Raw Food t.y Biologiškai Tinkamas Žalias Maistas. B.A.R.F maisto filosofija ir sudėtis yra labai paprasta tai subalansuotas maistas, sudarytas iš žalios mėsos

Detaliau

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd

skruzdelyciu pasakojimas_knygele_intarpai.indd Skruzdėlės ir paukščiai pamėgo šią smėlingą, žolynais kvepiančią pajūrio vietą. Šiandien čia su draugais švęsti savo gimtadienį ateis Zigmutis, gal Augutis, o gal kuris kitas vaikas... 1 2 Kai vaikai,

Detaliau

VAIKŲ, VARTOJANČIŲ NARKOTINES IR PSICHOTROPINES MEDŽIAGAS VARTOJIMO NUSTATYMO ORGANIZAVIMAS Atmintinė ugdymo įstaigų darbuotojams ir jose dirbantiems

VAIKŲ, VARTOJANČIŲ NARKOTINES IR PSICHOTROPINES MEDŽIAGAS VARTOJIMO NUSTATYMO ORGANIZAVIMAS Atmintinė ugdymo įstaigų darbuotojams ir jose dirbantiems VAIKŲ, VARTOJANČIŲ NARKOTINES IR PSICHOTROPINES MEDŽIAGAS VARTOJIMO NUSTATYMO ORGANIZAVIMAS Atmintinė ugdymo įstaigų darbuotojams ir jose dirbantiems visuomenės sveikatos specialistams Vilnius, 2011 Atpažinti

Detaliau

CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė

CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė CTLA-4 BLOKADA PO ALOGENINĖS KKLT Skirmantė Bušeckaitė Intro Seniai žinoma, kad žmogaus imuninė sistema turi vidinį antinavikinį veikimo mechanizmą, o pagrindinis navikų progresijos mechanizmas yra galimybė

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA Veterinarijos fakultetas Vaida Valeišytė Gliukokortikoidų poveikis arklių biocheminiam

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA Veterinarijos fakultetas Vaida Valeišytė Gliukokortikoidų poveikis arklių biocheminiam LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA Veterinarijos fakultetas Vaida Valeišytė Gliukokortikoidų poveikis arklių biocheminiams kraujo rodikliams Influence of glucocorticoids on

Detaliau

Microsoft Word - Awalift 80 Manual_LT.doc

Microsoft Word - Awalift 80 Manual_LT.doc Nuotekų perpumpavimo įrenginys su nešmenų atskyrimu Awalift 80 Instaliavimo ir naudojimo instrukcija Puslapis 1 / 9 Bendra informacija Nuotekų perpumpavimo įrenginiai naudojami kai nuotekų vamzdis yra

Detaliau

ATV/UTV GERVĖ INSTRUKCIJA LDH3000lbs LDF3000lbs

ATV/UTV GERVĖ INSTRUKCIJA LDH3000lbs LDF3000lbs ATV/UTV GERVĖ INSTRUKCIJA LDH3000lbs LDF3000lbs Skaitydami šias instrukcijas, pamatysite Įspėjimus ir atsargumo reikalavimus. Kiekvienas pranešimas turi konkretų tikslą. Įspėjimai ir pavojaus nustatymai.

Detaliau

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA Veterinarijos fakultetas Indrė Lučinskaitė Šunų dilatacinė kardiomiopatija: dominuojan

LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA Veterinarijos fakultetas Indrė Lučinskaitė Šunų dilatacinė kardiomiopatija: dominuojan LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS VETERINARIJOS AKADEMIJA Veterinarijos fakultetas Indrė Lučinskaitė Šunų dilatacinė kardiomiopatija: dominuojantys priežastiniai veiksniai, diagnostikos metodai,

Detaliau

Microsoft Word - 8 Laboratorinis darbas.doc

Microsoft Word - 8 Laboratorinis  darbas.doc Laboratorinis darbas Nr. 8 MOP (metalo sido puslaidininkio) struktūrų tyrimas aukštadažniu -V charakteristikų metodu Darbo tikslas: 1. Nustatyti puslaidininkio laidumo tipą. 2. Nustatyti legiravimo priemaišų

Detaliau

Microsoft Word - Porcilis PRRS

Microsoft Word - Porcilis PRRS I PRIEDAS VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Porcilis PRRS liofilizatas ir skiediklis injekcinei suspensijai kiaulėms 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vienoje 2 ml (švirkšti

Detaliau

Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui

Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui Rekomendacijos vietinės reikšmės kelių su žvyro danga taisymui LAKD TNT skyriaus vedėjas Evaldas Petrikas Reglamentavimas Automobilių kelių standartizuotų dangų konstrukcijų projektavimo taisyklės KPT

Detaliau

KONTINGENTAS IR TYRIMO METODAI

KONTINGENTAS IR TYRIMO METODAI LIETUVOS SVEIKATOS MOKSLŲ UNIVERSITETAS MEDICINOS AKADEMIJA Aleksandra Gražienė PADIDĖJUSIO LAISVO TRIJODTIRONINO POVEIKIO YPATUMAI, ESANT NORMALIAI TIROTROPINIO HORMONO IR LAISVO TIROKSINO KONCENTRACIJAI

Detaliau

Honda GL1800 GOLD WING TOUR Gold Wing Tour Pasirodžius naujausiai legendinio Honda Gold Wing motociklo versijai šis neprilygstamas turistinis motocikl

Honda GL1800 GOLD WING TOUR Gold Wing Tour Pasirodžius naujausiai legendinio Honda Gold Wing motociklo versijai šis neprilygstamas turistinis motocikl Honda GL1800 GOLD WING TOUR Gold Wing Tour Pasirodžius naujausiai legendinio Honda Gold Wing motociklo versijai šis neprilygstamas turistinis motociklas tapo dar universalesnis. Galima sakyti, kad šis

Detaliau

Patvirtinta VšĮ Vilniaus gimdymo namai Direktoriaus 2019 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. V-82 DOP5 Sutikimų gavimo gimdymo priežiūrai, cezario pjūvio op

Patvirtinta VšĮ Vilniaus gimdymo namai Direktoriaus 2019 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. V-82 DOP5 Sutikimų gavimo gimdymo priežiūrai, cezario pjūvio op Patvirtinta VšĮ Vilniaus gimdymo namai Direktoriaus 2019 m. birželio 28 d. įsakymu Nr. V-82 DOP5 Sutikimų gavimo gimdymo priežiūrai, cezario pjūvio operacijai ir kitoms akušerinėms intervencijoms bei nuskausminimui

Detaliau

1 023_028 antidotai

1 023_028 antidotai PRIEŠNUODŽIŲ VARTOJIMAS Priešnuodis Amilnitritas Antibotulininis serumas Antitoksinis serumas Antitetaninis serumas Nuodingoji medžiaga Vandenilio sulfidas Indikacijos Aiški anamnez Sunkaus apsinuodijimo

Detaliau

Nexa serija Stūmokliniai ir hidrauliniai dozavimo siurbliai su dviguba diafragma UAB Elega, Žalgirio , Vilnius, LT 08217, Lietuva, Tel:

Nexa serija Stūmokliniai ir hidrauliniai dozavimo siurbliai su dviguba diafragma UAB Elega, Žalgirio , Vilnius, LT 08217, Lietuva, Tel: Nexa serija Stūmokliniai ir hidrauliniai dozavimo siurbliai su dviguba diafragma UAB Elega, Žalgirio 131-211, Vilnius, LT 08217, Lietuva, Tel: +370 5 2 715444; tel./faksas: +370 5 2 715445; mob. tel.:

Detaliau

Print

Print Andrius Pauliukevičius SPORTUOJANČIŲ DIETOS TAKTIKA Kuri dieta yra veiksminga? Ar norint numesti svorio būtina treniruotis? Ar galiu valgyti tą patį maistą? Kodėl nedega riebalai / nekrenta svoris? Kada

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS FLORKEM 300 mg/ml injekcinis tirpalas galvijams ir kiaulėms 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS FLORKEM 300 mg/ml injekcinis tirpalas galvijams ir kiaulėms 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS FLORKEM 300 mg/ml injekcinis tirpalas galvijams ir kiaulėms 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Kiekviename ml yra: veikliosios medžiagos:

Detaliau

JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT Joniškis, tel. (8 426) , faks.

JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT Joniškis, tel. (8 426) , faks. JONIŠKIO RAJONO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS BIURAS Savivaldybės biudžetinė įstaiga, Vilniaus g. 6, LT-84147 Joniškis, tel. (8 426) 605 37, faks. (8 426) 605 36, el. p. joniskis.sveikata@gmail.com.

Detaliau

Avonex, INN-Interferon Beta-1a

Avonex, INN-Interferon Beta-1a I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS AVONEX 30 mikrogramų milteliai ir tirpiklis injekciniam tirpalui 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Viename BIO-SET flakone

Detaliau

Microsoft Word - Biseptyl

Microsoft Word - Biseptyl VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS 2. KOKYBINö IR KIEKYBINö SUDöTIS 1 ml tirpalo yra: veikliųjų medžiagų: spektinomicino (sulfato) linkomicino (hidrochlorido) pagalbinių medžiagų:

Detaliau

Nr m. gegužės 4 d., šeštadienis Specializuotas leidinys, leidžiamas bendradarbiaujant su sveikatos priežiūros įstaigomis Kad kompiuteris neke

Nr m. gegužės 4 d., šeštadienis Specializuotas leidinys, leidžiamas bendradarbiaujant su sveikatos priežiūros įstaigomis Kad kompiuteris neke Nr. 06 2013 m. gegužės 4 d., šeštadienis Specializuotas leidinys, leidžiamas bendradarbiaujant su sveikatos priežiūros įstaigomis Kad kompiuteris nekenktų vaiko sveikatai Vaikai prie kompiuterio praleidžia

Detaliau

PIRKĖJO GIDAS FÄRLÖV sėdimieji baldai MODELIAI Foteliai Kojų kėdutės su daiktadėžėmis Dvivietės sofoslovos Nuimamieji užvalkalai Užvalkalų pasirinkima

PIRKĖJO GIDAS FÄRLÖV sėdimieji baldai MODELIAI Foteliai Kojų kėdutės su daiktadėžėmis Dvivietės sofoslovos Nuimamieji užvalkalai Užvalkalų pasirinkima PIRKĖJO GIDAS FÄRLÖV sėdimieji baldai MODELIAI Foteliai Kojų kėdutės su daiktadėžėmis Dvivietės sofoslovos Nuimamieji užvalkalai Užvalkalų pasirinkimas Skalbiamieji užvalkalai Sofa-lova Kojų kėdutė su

Detaliau

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Benestermycin, intramaminė suspensija galvijams 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vien

VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Benestermycin, intramaminė suspensija galvijams 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Vien VETERINARINIO VAISTO APRAŠAS 1. VETERINARINIO VAISTO PAVADINIMAS Benestermycin, intramaminė suspensija galvijams 2. KOKYBINĖ IR KIEKYBINĖ SUDĖTIS Viename švirkšte (5 ml) yra: veikliųjų medžiagų: penetamato

Detaliau

INW orpūtės ir oro siurbliai su šoniniu kanalu _ 1.1_Vienos pakopos 1.2_Dviejų pakopų 1.3_Aukšto slėgio Air and Vacuum Components

INW orpūtės ir oro siurbliai su šoniniu kanalu _ 1.1_Vienos pakopos 1.2_Dviejų pakopų 1.3_Aukšto slėgio Air and Vacuum Components INW orpūtės ir oro siurbliai su šoniniu kanalu _ 1.1_Vienos pakopos 1.2_Dviejų pakopų 1._Aukšto slėgio Air and Vacuum Components 1 INW orpūtės ir oro siurbliai su šoniniu kanalu _ Orpūtės / oro siurbliai

Detaliau

VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN

VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN VILNIAUS UNIVERSITETO ONKOLOGIJOS INSTITUTO VĖŽIO KONTROLĖS IR PROFILAKTIKOS CENTRAS VĖŽIO REGISTRAS Vėžys Lietuvoje 2010 metais ISSN 2029-6274 ISSN 2029-6274 Informacinį leidinį sudarė: Giedrė Smailytė

Detaliau

doc

doc Pramoniniai dažai Bendras tipas 2 komponentų epoksidas Bendras aprašymas Šiuos produktus rekomenduojama naudoti norint prailginti dažymo laikotarpį esant šaltam klimatui, drėgniems paviršiams ir darbams,

Detaliau

Robert Bosch GmbH Dviračių garažas Bikeport Apsauga nuo vėjo ir lietaus. Dviračių garažas Bikeport Jums nusibodo tampyti Jūsų dviratį į rūsį ir atgali

Robert Bosch GmbH Dviračių garažas Bikeport Apsauga nuo vėjo ir lietaus. Dviračių garažas Bikeport Jums nusibodo tampyti Jūsų dviratį į rūsį ir atgali Dviračių garažas Bikeport Apsauga nuo vėjo ir lietaus. Dviračių garažas Bikeport Jums nusibodo tampyti Jūsų dviratį į rūsį ir atgalios? Jums pagelbės ši pačių pagaminta dviračių stoginė be to, ji puikiai

Detaliau

Lietuvoje jau 20 metų taikomas inkstų ligų gydymo būdas

Lietuvoje jau 20 metų taikomas inkstų ligų gydymo būdas Lietuvoje jau 20 metų taikomas inkstų ligų gydymo būdas Išleido Lietuvos asociacija Gyvastis Parėmė UAB BAXTER Lithuania turinys Inkstai... 2 Inkstų ligos... 3 Inkstų nepakankamumo simptomai... 4 Inkstų

Detaliau

I PRIEDAS

I PRIEDAS I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 1. VAISTINIO PREPARATO PAVADINIMAS Synflorix injekcinė suspensija užpildytame švirkšte Pneumokokinė polisacharidinė konjuguota vakcina (adsorbuota) 2. KOKYBINĖ

Detaliau

Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosiom

Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosiom Lithuanian translation of Induction of labour - Information for pregnant women, their partners and families Gimdymo sužadinimas Informacija nėščiosioms, jų partneriams ir šeimoms Šiame lankstinuke rasite:

Detaliau

PRITARTA Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. d. sprendimu Nr. ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS STEBĖSENOS METŲ PROGR

PRITARTA Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. d. sprendimu Nr. ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS STEBĖSENOS METŲ PROGR PRITARTA Alytaus miesto savivaldybės tarybos 2011 m. d. sprendimu Nr. ALYTAUS MIESTO SAVIVALDYBĖS VISUOMENĖS SVEIKATOS STEBĖSENOS 2009 2011 METŲ PROGRAMOS 2010 METŲ ATASKAITA I. ĮVADAS Alytaus miesto savivaldybės

Detaliau

Augalininkystės pirminių produktų biologiniai, cheminiai ir fizikiniai rizikos veiksniai Augalininkystės produktai, ir ypač vaisiai ir daržovės, yra l

Augalininkystės pirminių produktų biologiniai, cheminiai ir fizikiniai rizikos veiksniai Augalininkystės produktai, ir ypač vaisiai ir daržovės, yra l Augalininkystės pirminių produktų biologiniai, cheminiai ir fizikiniai rizikos veiksniai Augalininkystės produktai, ir ypač vaisiai ir daržovės, yra labai reikšmingi žmonių mityboje. Vaisių, uogų ir daržovių

Detaliau

KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, J

KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, J KLAUSIMAS. Kaip nuveikti daugiau per tą patį laiką? Kaip gyventi tokį gyvenimą, kokio iš tikrųjų trokštu? ATSAKYMAS. Išsiugdę įprotį planuoti laiką, Jūs tapsite produktyvesni, sutaupysite keletą ar net

Detaliau

HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪR

HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪR HIGIENOS INSTITUTAS HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ VALDYMO SVEIKATOS PRIEŽIŪROS ĮSTAIGOSE 2007 2011 M. PROGRAMA HOSPITALINIŲ INFEKCIJŲ EPIDEMIOLOGINĖ PRIEŽIŪRA REANIMACIJOS - INTENSYVIOS TERAPIJOS SKYRIUOSE 2008

Detaliau

Microsoft Word - Acute Coronary Syndrome in Patients, Younger Than 60 Years. Common Characteristics of these patients.doc

Microsoft Word - Acute Coronary Syndrome in Patients, Younger Than 60 Years. Common Characteristics of these patients.doc Medical sciences (208) 5 Acute coronary syndrome in patients, younger than 60 years. Common characteristics of these patients Andrius Romeika, Artūras Smirnovas Lietuvos sveikatos mokslų universitetas,

Detaliau

Microsoft PowerPoint - NMVA_TIMSS2011_2013_pristatymas_viskas

Microsoft PowerPoint - NMVA_TIMSS2011_2013_pristatymas_viskas International Association for the Evaluation of Educational Achievement Trends in International Mathematics and Science Study TIMSS 2011 Tyrimo tikslai bei populiacija Tyrimas TIMSS (Trends in International

Detaliau

Oxygen X-Air C200 brošiūra (5)

Oxygen X-Air C200 brošiūra (5) ŠVARUS ORAS NAMUOSE SVEIKOS GYVENSENOS PAGRINDAS Mūsų sveikata priklauso nuo aplinkos, kurioje gyvename. Sportas bei aktyvumas, sveika mityba ir kitos pastangos nueis perniek, jei kvėpuosime užterštu oru.

Detaliau

(Microsoft Word - mokiniu sergamumo analiz\ )

(Microsoft Word - mokiniu sergamumo analiz\ ) ŠIAULIŲ MIESTO BENDROJO LAVINIMO MOKYKLŲ MOKINIŲ PROFILAKTINIŲ SVEIKATOS PATIKRINIMŲ DUOMENŲ ANALIZö 212/13 M. Šiauliai, 212 Pagal mokyklų visuomen s sveikatos priežiūros specialisčių pateiktus duomenis

Detaliau

SKENAVIMO KOMPIUTERINIU TOMOGRAFU PROTOKOLAS

SKENAVIMO KOMPIUTERINIU TOMOGRAFU PROTOKOLAS SKENAVIMO KOMPIUTERINIU TOMOGRAFU PROTOKOLAS TURINYS KLUBO SĄNARIO 3D REKONSTRUKCIJA... 3 DUBENKAULIO 3D REKONSTRUKCIJA... 4 KELIO SĄNARIO 3D REKONSTRUKCIJA... 5 PETIES SĄNARIO 3D REKONSTRUKCIJA... 6 KAUKOLĖS

Detaliau

SERGANČIŲJŲ CUKRINIU DIABETU MOKYMO PROGRAMA Skirta slaugytojams diabetologams 2015 PATVIRTINTA: LIETUVOS SLAUGYTOJŲ DIABETOLOGIŲ DRAUGIJOS LIETUVOS E

SERGANČIŲJŲ CUKRINIU DIABETU MOKYMO PROGRAMA Skirta slaugytojams diabetologams 2015 PATVIRTINTA: LIETUVOS SLAUGYTOJŲ DIABETOLOGIŲ DRAUGIJOS LIETUVOS E SERGANČIŲJŲ CUKRINIU DIABETU MOKYMO PROGRAMA Skirta slaugytojams diabetologams 2015 PATVIRTINTA: LIETUVOS SLAUGYTOJŲ DIABETOLOGIŲ DRAUGIJOS LIETUVOS ENDOKRINOLOGŲ DRAUGIJOS Lietuvos endokrinologų draugija

Detaliau

PowerPoint pristatymas

PowerPoint pristatymas Lietuvos agroverslo tendencijos DNB Bankas 2015 m. gegužės 22 d. Agroverslas iki šiol buvo vienas iš atspariausių Lietuvos ūkio stuburo slankstelių 8,5 8,7 Maisto sektoriaus pridėtinė vertė, dalis BVP,

Detaliau

Microsoft Word ratas 12kl Spr

Microsoft Word ratas 12kl Spr 66-iosios Lietuvos okinių fizikos olipiados rajono iesto turas (8 ) klasė Nedidelis kūnas be pradinio greičio nuslysta nuožulniąja plokštua, kurios papėdėje glotniai pasiekia horizontaliąją h plokštuą,

Detaliau

Šiame sąsiuvinyje Jūs rasite keleto dalykų užduotis bei mokinio anketą

Šiame sąsiuvinyje Jūs rasite keleto dalykų užduotis bei mokinio anketą Pagrindinės formulės Mechanika v v0 v = s/ t, a =, F = ma, F = mg, F Vg n = ρ sk, = Fs, N =, η = 100 %. t t v Šiluma m ρ =, Q = cm t, Q = λm, Q = Lm, Q = qm, η = 100 %. V Q Elektrodinamika q U l I =, I

Detaliau

Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr.

Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr. Alkoholis, jo poveikis paauglio organizmui ir elgesiui, vartojimo priežastys ir pasekmės Justinos Jurkšaitės (I e) nuotr. Paauglystė svarbus gyvenimo laikotarpis, kuris tęsiasi nuo fizinio lytinio brendimo

Detaliau

DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Jau daugiau nei 200 metų ColgatePalmolive yra pasaulinis burnos priežiūros lyderis, siekiantis gerinti burnos sveika

DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Jau daugiau nei 200 metų ColgatePalmolive yra pasaulinis burnos priežiūros lyderis, siekiantis gerinti burnos sveika DANTŲ ĖDUONIS IR PERIODONTO LIGOS Jau daugiau nei 200 metų ColgatePalmolive yra pasaulinis burnos priežiūros lyderis, siekiantis gerinti burnos sveikatą visame pasaulyje. Įmonė gamina pastas ir rankinius

Detaliau

233 Lietuvių katalikų mokslo akademijos metraštis. T. 33. Vilnius, ISSN Jolita Palubinskienė, Elena Stalioraitytė, Dalia Pangonytė, Re

233 Lietuvių katalikų mokslo akademijos metraštis. T. 33. Vilnius, ISSN Jolita Palubinskienė, Elena Stalioraitytė, Dalia Pangonytė, Re 233 Lietuvių katalikų mokslo akademijos metraštis. T. 33. Vilnius, 2010. ISSN 1392-0502 Jolita Palubinskienė, Elena Stalioraitytė, Dalia Pangonytė, Reda Žiuraitienė, Danutė Kazlauskaitė Kairiojo skilvelio

Detaliau

Vaiko gaivinimas

Vaiko gaivinimas ĮVAIRAUS AMŽIAUS VAIKŲ GAIVINIMAS. STANDARTAI. Doc. Virginija Žilinskaitė 2013 09 03 ĮVADAS Gaivinti mokame nesudėtinga ir iš esmės nesikeičia bet kokio amžiaus žmonių gaivinio principai yra tie patys

Detaliau

Pulmonologijos naujienos_is PDF.indd

Pulmonologijos naujienos_is PDF.indd 5 INTENSYVIOJI PULMONOLOGIJA III. Sergančiųjų ūminiu kvėpavimo nepakankamumu gydymas neinvazine plaučių ventiliacija Rolandas Zablockis Vilniaus universiteto Krūtinės ligų, imunologijos ir alergologijos

Detaliau

VAKCINŲ SĄRAŠAS

VAKCINŲ SĄRAŠAS LIETUVOJE IR EUROPOS SĄJUNGOJE REGISTRUOTŲ IR UŽKREČIAMŲJŲ LIGŲ PROFILAKTIKAI NAUDOJAMŲ VAKCINŲ/IMUNOGLOBULINŲ SĄRAŠAS 1 Tuberkuliozė Virusiniai hepatitai: A A ir B BCG VACCINE SSI (LT) Statens Serum Institut

Detaliau

ŠIAULIŲ MUNICIPALINĖ APLINKOS TYRIMŲ LABORATORIJA Gegužių g. 94, Šiauliai. Įmonės kodas Tel. : +370 (41) ; el.p.:

ŠIAULIŲ MUNICIPALINĖ APLINKOS TYRIMŲ LABORATORIJA Gegužių g. 94, Šiauliai. Įmonės kodas Tel. : +370 (41) ; el.p.: ŠIAULIŲ MUNICIPALINĖ APLINKOS TYRIMŲ LABORATORIJA Gegužių g. 94, 78365 Šiauliai. Įmonės kodas 145412194. Tel. : +370 (41) 51 41 44; el.p.: matl@splius.lt; www.matl.lt. ŠIAULIŲ MUNICIPALINIS PAVIRŠINIŲ

Detaliau

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation KAIP FORMUOJAMASIS VERTINIMAS PADEDA SIEKTI INDIVIDUALIOS PAŽANGOS: REFLEKSIJA KOKYBĖS SIEKIANČIŲ MOKYKLŲ KLUBO KONFERENCIJA MOKINIŲ UGDYMO(SI) PASIEKIMAI. SAMPRATA IR SKATINIMO GALIMYBĖS Doc. dr. Viktorija

Detaliau

RIXUBIS, nonacog gamma

RIXUBIS, nonacog gamma I PRIEDAS PREPARATO CHARAKTERISTIKŲ SANTRAUKA 1 Vykdoma papildoma šio vaistinio preparato stebėsena. Tai padės greitai nustatyti naują saugumo informaciją. Sveikatos priežiūros specialistai turi pranešti

Detaliau